Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: EXPO Silesia
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Bartek
Wiem jaką siłę ma protest obywatelski, ale co z tego jak 98% Polaków nie wie że jest coś takiego jak Zagłębie i nawet jeśli po proteście taką wiedzę pozyska 5% Polaków to i tak dla większości będzie to bez sensowny protest którego idei i tak nie nie zrozumie, a tym bardziej media ogólnopolskie.

Ja się już z tym dawno pogodziłem że w świadomości ludzi nie ma Zagłębia.
:)
CYTAT

Sosnowieckie Expo Silesia rusza w styczniu
Iwona Sobczyk
2007-11-04, ostatnia aktualizacja 2007-11-05 08:42

Działalność targów zapoczątkuje wystawa gołębi pocztowych.
Prace przy budowie Expo Silesia rozpoczęły się przed rokiem. Kolporter Expo, spółka córka Kolportera, kupiła 17 ha gruntu, zaniedbany biurowiec i kompleks hal o łącznej powierzchni 35 tys. m kw. po dawnej fabryce silników Silma na granicy Sosnowca i Dąbrowy Górniczej.

Na budowę centrum targowego spółka zamierza wydać ok. 100 mln zł. Pierwszy etap inwestycji, który właśnie dobiega końca, kosztował 45 mln. - Wszystko, co tu zastaliśmy, wymagało generalnego remontu - tłumaczy Maciej Topolski, rzecznik Kolportera. - Można powiedzieć, że hala została zbudowana od nowa, bo wymieniono m.in. ściany, dach i elementy konstrukcyjne - dodaje.

Prace wykończeniowe skończą się w grudniu. Wtedy Expo Silesia dysponować będzie 14 tys. m kw. zadaszonej hali i 20 tys. m kw. parkingów i placów wystawienniczych. W planach są jeszcze remont pozostałej powierzchni hali, budowa centrum konferencyjnego na kilkaset osób i przekształcenie zaniedbanego biurowca w cztero- lub pięciogwiazdkowy hotel.

Na razie spółka zatrudnia na stałe kilkanaście osób, ale w miarę rozbudowywania targów potrzebni będą kolejni pracownicy. Wiele osób znajdzie tu zatrudnienie czasowo, w ramach konkretnych imprez.

Rozpoczęcie działalności targi ogłaszały już kilka miesięcy temu. W sierpniu miały się tu odbyć targi sportowe, we wrześniu - górnicze. Ostatecznie te drugie odbyły się w Spodku, a kolejna edycja odbędzie się właśnie w Sosnowcu. - Górnicze targi miały być dużą imprezą, sportowe - znacznie mniejszą - mówi Topolski.

- Kiedy okazało się, że impreza górnicza się u nas nie odbędzie, organizacja targów sportowych stała się nieopłacalna. Musielibyśmy znacznie szybciej doprowadzić prace przy hali do końca, a im szybciej, tym drożej - dodaje rzecznik.

Tym razem już chyba nic nie opóźni otwarcia sosnowieckiego centrum targowego. Od 25 do 27 stycznia odbędą się tu targi i wystawa organizowane przez Polski Związek Hodowców Gołębi Pocztowych.

przynajmniej czesc drog i chodnikow robi Sosnowiec. No i robia taki waski asfaltowy chodnik wzdluz ulicy laugh.gif

CYTAT
ZI

Jakie wieści z budowy Expo Silesia?

W tym tygodniu na zaproszenie zespołu marketingu Kolporter Expo  gościliśmy na placu budowy Centrum Targowo-Wystawienniczego Expo Silesia. Jak już wiemy po ostatecznym zakończeniu inwestycji na terenie obiektu powstaną: nowoczesne pawilony wystawiennicze o powierzchni ponad 30 tys. m2 z przewyższeniem do prezentacji ponadgabarytowych maszyn i innych eksponatów targowych, 35 tys. m2 zewnętrznego terenu wystawienniczego, parkingi na 1,5 tys. samochodów, sale konferencyjne i kongresowe, kompleks restauracyjno-handlowy, oraz hotel czterogwiazdkowy.

Na dzień dzisiejszy dobiega końca budowa hali oznaczonej symbolem B czyli 13 tys. m2 powierzchni w nowoczesnym klimatyzowanym pawilonie, wyposażonym we wszystkie potrzebne wystawcom media  włącznie ze sprężonym powietrzem. Jak zapewniają przedstawiciele Kolporter EXPO konstrukcja dachu jest dodatkowo wzmocniona, a powstające na nim obciążenia będą specjalnie monitorowane.

Już wkrótce podczas zagłębiowskiego finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy goście będą mogli przemieszczać się po 20 tys. m2 powierzchni zewnętrznego terenu wystawienniczego, który już od 25 stycznia przyszłego roku posłuży wystawcom. Wkrótce też zostanie zakończona budowa parkingu na 700 samochodów, a sale konferencyjne będą gotowe do końca roku.

Druga, większa hala będzie oddana do użytku w ciągu kilku następnych lat. Prawdopodobnie nie będzie ona modernizowana, a zbudowana od nowa. Na razie na jej ścianach zawiśnie wielkopowierzchniowa reklama.

Jak pamiętamy z rozmowy zaglebie.info z pełnomocnikiem prezydenta miasta ds. rozwoju i współpracy z zagranicą Mateuszem Rykałą miasto będzie ubiegać się w konkursie (w ramach RPO 2007-2013) o środki służące przebudowie układu komunikacyjnego w rejonie targów. Na razie trwają pracę przy ulicy Braci Mieroszewskich oraz przy ul. Starocmentarnej w Dąbrowie Górniczej, powstanie tam dojazd do obiektu oraz miejsca parkingowe. Nasi rozmówcy podkreślają bardzo dobrą współpracę zarówno z UM Sosnowiec jak też UM Dąbrowa Górnicza.

Trwają również rozmowy na temat wykorzystania bocznicy kolejowej, która jest własnością firmy sąsiadującej z Kolporterem. W przyszłości może ona posłużyć do transportu ponadgabarytowych maszyn. Jeśli chodzi o biurowiec Silmy to ma on już ekspertyzę budowlaną i może - bez większych przeróbek - być przerobiony na czterogwiazdkowy hotel.

Nasi szanowni gospodarze zapewniają, że firma wkrótce ruszy z kampania reklamowa targów odbywających się na początku roku oraz zostaną zamontowane znaki informacyjne na drogach.

Jest już sporządzony harmonogram targów, wystaw i konferencji na 2008 rok. Zaczynamy w styczniu od targów i wystawy gołębi pocztowych EXPOGołębie, które cieszą się niesłabnącym zainteresowaniem, na pewno wydarzeniem będzie towarzysząca Światowemu Kongresowi Górniczemu światowa wystawa górnicza MINING EXPO, a dla mieszkańców Śląska i Zagłębia interesujące powinny być targi budowlane SIBEX, targi zdrowia urody KeepFIT, targi turystyczne INTOUREX oraz wystawa motocykli MOTOR BIKE SHOW CENTRAL EUROPE  stwierdzają pracownicy firmy Kolporter Expo.

Plan targów, konferencji i wystaw na 2008 rok:

25-27 stycznia EXPOGołębie Międzynarodowe Targi Gołębi Pocztowych i 58. Ogólnopolska Wystawa Gołębi Pocztowych.

14-16 lutego INTOUREX Międzynarodowe Targi Turystyki

14-16 lutego KeepFIT Targi Fitness, Zdrwie i Uroda

29 lutego-2 marca SIBEX Silesia Bulding Expo (budownictwo i aranżacja wnętrz)

10 -12 marca SURFPROTECT Międzynarodowe Targ Antykorozyjne

14-16 marca MOTOR BIKE SHOW CENTRAL EUROPE 2008 (Motocykle)

3-4 kwietnia PRESSFORUM Forum Praktyków Rynku Prasowego*

15-17 kwietnia LOGISTEX Targi Logistyki, Magazynowania i Transportu

17 maja SILESIA FARMACJA Śląskie Targi Farmaceutyczne

13-15 czerwca MOTO SERVICE EXPO Międzynarodowe Targi Przemysłu Samochodowego

9-12 września Światowa Wystawa Górnicza MINING EXPO 2008
(towarzysząca Światowemu Kongresowi Górniczemu 2008)

21-23 października ExpoWELDING Międzynarodowe Targi Spawalnicze

21-23 października STEELMET Międzynarodowe Targi Metali i Stali

grudzień Sympozjum i Wystawa USG*

* Imprezy realizowane poza obiektem EXPO SILESIA

Piotr Krawczyk

fotki -> http://www.zaglebie.info/wobiektywie/thumb...s.php?album=231
bzenek
CYTAT(:) @ pon, 05 lis 2007 - 11:31) *
Już wkrótce podczas zagłębiowskiego finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy goście będą mogli przemieszczać się po 20 tys. m2 powierzchni zewnętrznego terenu wystawienniczego

Genialny pomysł marketingowy Silesia Expo. Nie wiadomo kto kogo będzie bardziej reklamował - WOSP Silesię czy Silesia WOSP smile.gif

Paradoksalnie, firma o tak znienawidzonej na forum nazwie SILESIA w wymierny sposób przyczyni się do jednoczenia Zagłębia. Jeszcze nigdy nie było zagłębiowskiego finału WOSP, a tu proszę - będzie w Silesia Expo smile.gif
Dami7
CYTAT(bzenek @ pon, 05 lis 2007 - 15:44) *
Genialny pomysł marketingowy Silesia Expo. Nie wiadomo kto kogo będzie bardziej reklamował - WOSP Silesię czy Silesia WOSP smile.gif

Paradoksalnie, firma o tak znienawidzonej na forum nazwie SILESIA w wymierny sposób przyczyni się do jednoczenia Zagłębia. Jeszcze nigdy nie było zagłębiowskiego finału WOSP, a tu proszę - będzie w Silesia Expo smile.gif

Nie wim jak inni, ale ja nie czuję nienawiści tylko niechęć lub - jak kto woli - dystans. Nienawiść ogłupia, czego przykłady można dzisiaj zobaczyć w komentarzach do notatki o powstającym Stowarzyszeniu na portalu GW:
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4641900.html
syzio
CYTAT
Nasi rozmówcy podkreślają bardzo dobrą współpracę zarówno z UM Sosnowiec jak też UM Dąbrowa Górnicza.

Chciałbym wiedzieć co wyniknie z tej "dobrej współpracy". Mam nadzieje że dla miasta ta współpraca będzie niosła za sobą same profity! rolleyes.gif
Bartek84
Kolporter Expo coraz bardziej widoczne. Właśnie na ekranie mojej komórki w info stacji bazowej (sieć Era) pojawił się napis 'Kolporter Silesia Expo'.
Dzygit
fota z 14.10.2007
tak to wtedy wygladało
filip13
w sumie z tego planu targów to mnie tylko te gołębie obchodzą smile.gif
Sebastian22
żadnych targów IT, telekom etc...lipa
kwintosz
Sebastian22 nie zapominaj że to dopiero początek i start tych targów. Po pierwsze sądzę że kalendarz nie jest jeszcze pełny. Po drugie, na dobrą markę trzeba sobie zapracować.
Jeśli pierwsze targi będą sukcesem, to na pewno zainteresowanie będzie większe..
Sam chętnie bym widział targi IT czy auto.. Poczekajmy jednak trochę a może się doczekamy.

Na stronie expo silesia kolejne nowe fotki, nie będę przeklejał tym razem. Odsyłam do strony:
EXPO SILESIA
syzio
Gdzie są targi książki angry.gif W prawie każdym mieście (jak nie w każdym) gdzie znajdują się takie hale targowe (jak EXPO Silesia) są organizowane takie wystawy.
Bartek84
http://wiadomosci.onet.pl/1650198,11,item.html

http://www.tvn24.pl/-1,1530497,wiadomosc.html

Płonie hala na terenie Expo. 30 wozów to chyba całkiem spory pożar, oby nie wpłynął na budowę Expo. Wogóle to chyba jakieś fatum, na budowie pogorii spłoneła kamienica, tutaj hala...
picaro
no widziałem na tvn24
niezły pożar sad.gif 30 wozów i jakoś 150 strażaków tam pracuje, no i tony papieru toaletowego płoną
KAMAZ
Przeje żdżałem tamtędy dziś przed 8:00 i cholerka nic nie zauważyłem. Ale to dlatego że ślisko i patrzyłem raczej na drogę żeby się w coś nie wrąbać. Widziałem też chłopaka który stał przy cmentarzu na starocmentarnej i robił zdjęcia właśnie budynkom targów. Zastanowiło mnie co takiego ciekawego on tam widzi. Teraz już wiem. A może to któryś z was był. Jeżeli tak to niech wrzuci fotki. Może zobacze to czego na co wcześniej nie zwróciłem uwagi.
kwintosz
Mam rozumieć że spaliła hala obok tej "nowej"? dry.gif Ją mieli robić w dalszym etapie.. Teraz kolejny raz, pojawią się tego rodzaju podejrzenia czy pożar był przypadkowy.. zresztą sami w Expo mówili, że chcą jednak tą większą hale postawić od nowa a nie ją przerabiać jak tą co teraz. smile.gif Mają teraz pretekst..
szer
Tak spaliła się hala wybudowana obok :). Coś ostatnio w Zagłębiu jest plaga na 'przypadkowe' podpalenia budynków niewygodnych biggrin.gif. Aczkolwiek spokojnie mogli by wyburzyć tą hale... No chyba, że odszkodowanie będą mieć wysokie :)
a ciekawe kto oprocz mnie pamieta pozar Huty Bankowej. Spalila sie wtedy ta najciekawsza architektonicznie i najwieksza czesc, niedlugo potem zburzona, a dzisiaj buduja tam wlasnie CH Pogoria
filip13
CYTAT(szer @ pią, 30 lis 2007 - 11:59) *
Tak spaliła się hala wybudowana obok :). Coś ostatnio w Zagłębiu jest plaga na 'przypadkowe' podpalenia budynków niewygodnych biggrin.gif . Aczkolwiek spokojnie mogli by wyburzyć tą hale... No chyba, że odszkodowanie będą mieć wysokie :)

no rzeczywiście laugh.gif też to zauważyłem
Bartek
Pewnie papier toaletowy pójdzie w górę wink.gif

Ja gdy usłyszałem info o pożarze to się wręcz pomodliłem żeby to nie była ta nowa hala wink.gif

Mogli od razu podpalić biurowiec Silmy! biggrin.gif
mary cha
witka po dlugiej przerwie:)

z tego co wiem to splonela nie tylko stara hala ale takze "baraki" firmy ktora budowala nowa hale a co za tym idzie caly sprzet i zaplecze(kuchnie,jadalnie,pomieszczenia biurowe,socjalka).a takze kilku innych firm.wiec termin raczej nie bedzie dotrzymany.
kwintosz
Na konferencjach a także na stronie pisze że wszystkie terminy zostaną dotrzymane.
A tak apropo, to co jakiś czas pojawiają się nowe fotki na ich stronie. Powstało także nowe logo targów, a obecnie zakładają najbardziej fajne elementy całej hali, szkło na wejście.
takie porownanie, zeby miec rozeznanie gdzie znajdzie sie Expo, z Rzeczpospolitej:

Dave
Coś mi nie pasująte dane - ale może się nie znam tongue.gif
Mick
Silesia Expo ma mieć ok. 30K powierzchni, czyli nieźle, choć za Kielcami i Poznaniem daleko
CYTAT
sosnowiec.pl

Uroczyste otwarcie Expo Silesia
2008-01-09
10 stycznia odbędzie się uroczyste otwarcie Centrum Targowo-Wystawienniczego „Expo Silesia”. Expo Silesia powstało na terenach dawnej fabryki silników „Silma”. Prace budowlane przy inwestycji Grupy Kapitałowej Kolporter rozpoczęły się przed rokiem. Obiekt o łącznej powierzchni ponad 17 hektarów jest doskonale skomunikowany. Bezpośrednia bliskość lotnisk międzynarodowych, autostrady, dróg szybkiego ruchu, ogromnej aglomeracji przemysłowej to uwarunkowania dające wielkie możliwości targowe. W pierwszym etapie prac, który właśnie dobiegł końca przygotowane zostało 13,5 tys. m2 powierzchni wystawienniczej. Na terenie targów będzie dostępny parking na 1000 samochodów oraz sale konferencyjne mogące pomieścić 400 osób. Pierwsze targi rozpoczną się już 25 stycznia. Będą to Międzynarodowe Targi Gołębi Pocztowych EXPOGołębie.

KALENDARIUM TARGÓW

25-27 stycznia Międzynarodowe Targi Gołębi Pocztowych EXPOGołębie

25-27 stycznia 58. Ogólnopolska Wystawa Gołębi Pocztowych
(organizator: Polski Związek Hodowców Gołębi Pocztowych)

14-16 lutego Międzynarodowe Targi Turystyki, Rekreacji i Wypoczynku INTOUREX

14-16 lutego Targi Fitness, Zdrowie i Uroda KeepFIT

29 lutego - 2 marca Silesia Building Expo - SIBEX

10-12 marca Międzynarodowe Targi Antykorozyjne SURFPROTECT

14-16 marca Motor Bike Show Central Europe 2008
(organizator: CARDINALL)

3-4 kwietnia Forum Praktyków Rynku Prasowego PRESSFORUM (Warszawa) *

15-17 kwietnia Targi Logistyki, Magazynowania i Transportu LOGISTEX

17 maja Śląskie Targi Farmaceutyczne SILESIA FARMACJA

13-15 czerwca Międzynarodowe Targi Przemysłu Samochodowego i Technik Motoryzacyjnych
MOTO-SERVICE EXPO

Jesień 2008

9-12 wrzesień Światowa Wystawa Górnicza MINING EXPO 2008
(towarzysząca Światowemu Kongresowi Górniczemu 2008)

21-23 października Międzynarodowe Targi Spawalnicze ExpoWELDING

21-23 października Międzynarodowe Targi Metali i Stali STEELMET

12 - 14 grudnia Sympozjum i Wystawa USG *

* Imprezy realizowane poza obiektem EXPO SILESIA

Zapraszamy innych organizatorów targów i wystaw do rezerwowania terminów w obiekcie Expo Silesia na własne imprezy.

Parkingi wewnętrzne

Parkingi zewnętrzne

Wiekszosc zewnetrznych parkingow w DG. Ciekawe jaki targi musialyby sie odbyc zeby trzeba bylo parkowac pod Realem. Ale chyba Real i miasto w przypadku hali i Nemo sie musialy na to zgodzic. Przy okazji przyciagnac ludzi
Bartek
Na moje oko to nasze miasto zyska więcej na tych targach niż Sosnowiec...
szer
Hmmm dlaczego? Ja sądze, że jednak Sosnowiec zyska więcej na targach
Krawiec
Zyskają oba miasta i to jest ważne
szer
No tak oba, ale docelowo Sosnowiec więcej zyska =]
A my także możemy dużo zyskać tylko niech to władza Dąbrowy zauważy...
Promocyjnie to na pewno wiecej Sosnowiec, jednak DG promujac sie tez moze to wykorzystywac, jednak juz to nie to samo. Bezposrednio jednak kto wie, dzieki temu, ze centrum DG jest tak blisko a komu bedzie sie chcialo jechac do centrum Sosnowca. No moze ci ktorzy dotra pociagami na razie beda zmuszeni przez Sosnowiec (jednak prawie wszyscy bede przyjezdzali samochodami). Tez sporo zalezy od wladz naszych miast.
Nie ma tu jednak co "licytowac", wazne ze zyskaja oba miasta, a jesli nawet okazaloby sie ze duzo bardziej Sosnowiec to trzeba sie tez cieszyc. Targi przeciez moglyby byc w Katowicach albo np w Gliwicach.
Ciekawe kiedy ruszy drugi etap budowy.

Ten sufit wyglada marnie a do tego takie oswietlenie
CYTAT

Expo Silesia: wszystko już można wystawiać
Tomasz Głogowski
2008-01-10, ostatnia aktualizacja 2008-01-10 18:36

Firma Kolporter otworzyła w czwartek na granicy Sosnowca i Dąbrowy Górniczej centrum Expo Silesia. Teraz będziemy mogli organizować w naszym regionie największe w Polsce imprezy targowe. Na początek wystawa gołębi.

Kielecka spółka, która zaczynała od dystrybucji prasy, a dziś jest jednym z największych holdingów w kraju, nie ukrywała, że tworząc w naszym regionie nowe centrum targowe, chce wypełnić lukę, jaka powstała po tragedii na terenie Międzynarodowych Targów Katowickich. I chyba nieprzypadkowo pierwszą imprezą w otwartym w czwartek pawilonie Expo Silesia będą trwające od 25 do 27 stycznia Międzynarodowe Targi Gołębi Pocztowych.

Wystawcom katastrofa raczej nie grozi. Na terenie upadłej fabryki Silma, gdzie kiedyś powstawały silniki do pralek Frania czy odkurzaczy Zelmer, holding wybudował nowoczesną klimatyzowaną halę o powierzchni 13,5 tys. metrów kwadratowych. Pozostawiono tylko starą metalową konstrukcję z lat 60., która zachowała się w doskonałym stanie. Wymieniono za to posadzkę, wybudowano nowy dach i ściany działowe. W środku zamontowano ponad 100 km instalacji elektrycznych i 36 central klimatyzacyjnych. Zużyto ponad 500 ton stali. Na klientów czeka parking na 1000 samochodów, który już dziś wydaje się za mały.

Hala Expo Silesia jest z pewnością przestronna i nowoczesna. Nie ma jednak co ukrywać, że nie jest to dzieło sztuki architektonicznej. Trzeba jednak przypomnieć, że to dopiero pierwszy etap inwestycji. Docelowo Expo Silesia będą dysponować halami o powierzchni 35 tys. metrów kwadratowych, w których będzie można dowolnie aranżować wnętrza. Powstaną restauracje i hotel. Wokół jest także sporo wolnego miejsce, które kiedyś będzie można wykorzystać na ewentualną rozbudowę powierzchni wystawienniczej. To atut, którego nie mają dziś ani targi w Poznaniu, ani w Kielcach.

Kolporter podkreśla też dobrą lokalizację Expo Silesia: w promieniu godziny jazdy samochodem mieszka 8 mln ludzi, blisko są też dwa lotniska: krakowskie Balice i katowickie Pyrzowice. Hala wystawiennicza leży przy dwupasmowej drodze nr 94 Kraków-Katowice, a dojazd do autostrady A4 zajmuje kilkanaście minut.

Kolporter zapowiada, że pomoże w rozbudowie dróg dojazdowych od strony Sosnowca i Dąbrowy Górniczej, co w przyszłości pozwoli uniknąć korków.

- Gdy przyjechaliśmy tu półtora roku temu, padło sporo deklaracji i obietnic. Dziś widzimy, że zostały spełnione. Zadecydowała nasza determinacja i dobry klimat dla inwestycji stworzony przez władze Sosnowca, Dąbrowy Górniczej i innych miast - chwalił Tomasz Raczyński, prezes Kolporter Expo. - Jestem przekonany, że za kilka lat Expo Silesia zmieni obraz całego Śląska. Będziemy organizować duże profesjonalne wystawy, rozwijać ofertę naszych targów, by stać się ośrodkiem liczącym się nie tylko w Polsce, ale i w Europie.

Kazimierz Górski, prezydent Sosnowca, zauważył, że inwestycja Kolportera pojawiła się w doskonałym momencie, gdy miasta naszego regionu zdecydowały się na stworzenie jednej aglomeracji. - Targi będą czymś, co będzie wyróżniać nasz region. Oby zawsze miały tak dużą frekwencję, jak na otwarciu - żartował prezydent Górski.

W tym roku w Expo Silesia odbędzie się 17 imprez, m.in. targi turystyczne, farmaceutyczne i motoryzacyjne. We wrześniu szykuje się prestiżowa Światowa Wystawa Górnicza "Mining Expo 2008", towarzysząca Światowemu Kongresowi Górniczemu.

CYTAT
wnp.pl - PAP

Przygotowane kosztem ok. 45 mln zł pierwsze obiekty centrum targowo-wystawienniczego otwarto w Sosnowcu. Docelowo centrum ma stać się jednym z największych podobnych kompleksów w Polsce

Właściwą działalność budowany kompleks Expo Silesia zainauguruje 25 stycznia. Międzynarodowe Targi Gołębi Pocztowych EXPOGołębie odbędą się w pierwszej z gotowych już hal kompleksu - o powierzchni ok. 13,5 tys. metrów kwadratowych.

Inwestorem przedsięwzięcia jest spółka Kolporter Expo z grupy kieleckiego Kolportera, która w 2006 r. kupiła 17 ha gruntu po dawnej fabryce silników "Silma", z biurowcem i kompleksem hal o łącznej powierzchni 35 tys. m kw.

Według prezesa Kolportera Expo Tomasza Raczyńskiego, imprezy wystawiennicze od kilku lat notują coraz większą liczbę uczestników. "Decyzja o inwestycji w profesjonalny obiekt wystawienniczy w najbardziej uprzemysłowionym regionie kraju, który - co ciekawe - takiego obiektu nie posiadał, to normalna strategia biznesowa" - wskazał.

Przedstawiciele firmy Kolporter Expo od początku nie ukrywali, że na decyzję o lokalizacji wartej w sumie ponad 100 mln zł inwestycji na terenie aglomeracji katowickiej wpłynęła luka rynkowa oraz niejasna sytuacja Międzynarodowych Targów Katowickich po katastrofie największej hali wystawowej tej spółki, w której w styczniu 2006 r. zginęło 65 osób.

W ramach otwartego w czwartek pierwszego etapu inwestycji przygotowano pierwszą z hal - wyposażoną m.in. w standardowe media i klimatyzację. Oddano też do użytku większą część zewnętrznego terenu wystawienniczego o pow. ponad 20 tys. m kw. oraz parking na 1 tys. samochodów i sale konferencyjne dla ok. 400 osób.

W kolejnych etapach zmodernizowane zostaną wszystkie pozostałe pawilony oraz zewnętrzna powierzchnia wystawiennicza, która docelowo ma objąć 35 tys. m kw. Na terenie centrum mają również znaleźć się: kompleks restauracyjno-handlowy, czterogwiazdkowy hotel i kolejne parkingi. Całość kosztów ma zamknąć się w kwocie 100 mln zł.

Docelowo sosnowieckie centrum bezpośrednio ma zatrudnić ponad 100 osób. Przedstawiciele inwestora i miejscowego samorządu są jednak przekonani, że wokół targów powstanie wiele kolejnych miejsc pracy.

Właściciele Expo Silesii, obok standardowej działalności targowej, zamierzają organizować na terenie kompleksu również inne imprezy, m.in. rozrywkowe i kulturalne. Do czerwca tego roku na terenie centrum odbędzie się 11 targów i wystaw, m.in. Międzynarodowe Targi Antykorozyjne SURFPROTECT oraz impreza Motor Bike Show Central Europe 2008.

Kielecka grupa Kolporter skupia 12 spółek, zajmujących się m.in. całościową obsługą punktów handlowych i sieci sprzedaży, produkujących kioski, wyposażenie sklepów i biura, a także świadczących usługi logistyczne, informatyczne, promocyjno- reklamowe, budowlane i windykacyjne.

Według ostatnich danych, przychody grupy Kolporter przekroczyły w 2006 r. 2,92 mld zł, a zysk sięgnął 15,34 mln zł. Spółka Kolporter Expo istnieje od kwietnia 2006 r.
i jeszcze

Adasmos:
CYTAT

EXPO Silesia już otwarte!

Autor: Adam Gawron

Powstające od roku na terenach byłej fabryki silników "Silma" na granicy Sosnowca i Dąbrowy Górniczej Centrum ma w zamierzeniach inwestora, Grupy Kapitałowej Kolporter, wypełnić pustkę, jaka powstała po katastrofie podczas targów katowickich.

Zdaniem Tomasza Raczyńskiego, prezesa zarządu Kolporter EXPO, teren południowej Polski ma w sobie ogromny potencjał i warto tu inwestować.

Co ciekawe, XVI Finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy 13 stycznia 2008 roku odbędzie się na terenie Centrum Targowego EXPO Silesia. To pokazuje, jak ważnym miejscem może się stać dla całego regionu ta inwestycja.

W Sosnowcu dokonano uroczystego otwarcia pierwszej z hal, wchodzących w skład planowanego kompleksu targowo-wystawienniczego, którego realizację rozpoczął rok temu kielecki Kolporter.

Na otwarciu, oprócz przedstawicieli Kolportera, zjawiło się wiele ważnych osób: prezydenci Sosnowca, Dąbrowy Górniczej, Katowic oraz Gliwic – Kazimierz Górski, Zbigniew Podraza, Piotr Uszok oraz Zygmunt Frankiewicz. Przybyli także: były Marszałek województwa - Janusz Moszyński, europoseł Genowefa Grabowska, były wicepremier oraz minister gospodarki - Janusz Steinhoff oraz biskup sosnowiecki Adam Śmigielski.

Cześć oficjalna imprezy rozpoczęła się kilka minut po godzinie 14-stej przemówieniami: właściciela Grupy Kapitałowej Kolporter - Krzysztofa Klickiego, prezesa zarządu Kolporter EXPO - Tomasza Raczyńskiego oraz prezydenta Sosnowca - Kazimierza Górskiego.
– Zdążyliśmy postawić ten obiekt w tak krótkim czasie, dzięki dobrej współpracy z miastem – powiedział Raczyński. – To będzie sukces nas wszystkich – dodał Górski. Jego zdaniem, inwestycja ta pozwoli regionowi spojrzeć w przyszłość, a jej lokalizacja jest świetna.

Wysłuchawszy przemówień, goście mieli okazję zobaczyć pokaz filmu, w którym o zaletach EXPO Silesia wypowiadali się urzędnicy i naukowcy. Jednym z urzędników był obecny podczas otwarcia prezydent Dąbrowy Górniczej, Zbigniew Podraza.

– Mamy nadzieję, że targi będą szansą na rozwój Dąbrowy Górniczej – powiedział Podraza. (EXPO Silesia położone jest praktycznie przy samej granicy Sosnowca z Dąbrową Górniczą – przyp. autor).

Punktem, który zakończył część oficjalną imprezy, było poświęcenie obiektu przez biskupa sosnowieckiego, Adama Śmigielskiego. Potem goście udali się na bankiet, a dla dziennikarzy zorganizowano konferencję prasową, w której udział wzięli: Kazimierz Górski, Tomasz Raczyński oraz Maciej Topolski, rzecznik prasowy Grupy Kapitałowej Kolporter.

– Sosnowiec promuje się jako miasto targowe – powiedział Kazimierz Górski. – Niedawno zakończono prace nad strategią promocji miasta, z której to jasno wynika – dodał.

- Firma będzie się starać przekonywać władze do ułatwień w zakresie tworzenia bazy hotelowo-turystycznej w mieście oraz do udostępniania terenów pod jej budowę - powiedział MM Silesia Maciej Topolski. Jego zdaniem, obecnie współpraca z miastem w tym zakresie jest i tak dobra, jeśli porówna się ją z innymi miastami.

Na problem bazy hotelowo - turystycznej w mieście i regionie, a w zasadzie jej braku wskazał w rozmowie z nami Tadeusz Tarkowski, organizator targów motocykli, skuterów i akcesoriów z nimi związanych, które odbędą się tutaj w dniach 14-16 marca. – Baza hotelowa w mieście to tragedia – powiedział MM Silesia Tarkowski – Władze powinny rok temu pomyśleć, co z tym zrobić.

Jego zdaniem, Sosnowiec uzyskał nieprawdopodobną szansę stania się jednym z ważniejszych ośrodków targowych, wszystko zależy jednak od władz miasta i zapewnienia przez nie atrakcyjnych warunków odwiedzającym targi. – Powinna zostać uruchomiona specjalna linia autobusowa pomiędzy targami, a Spodkiem – powiedział Tarkowski. Pomijając niedogodności związane ze wspomnianą już bazą hotelowo-turystyczną, w jego opinii EXPO Silesia oferuje najlepsze warunki dla organizatorów targów, między innymi w zakresie wielkości powierzchni wystawienniczej.

– Wybrałem to miejsce, a nie Spodek, bo tam zwyczajnie bym się nie pomieścił z imprezą, którą organizuję – powiedział Tarkowski.

Będąc na otwarciu można było odnieść wrażenie dobrej, profesjonalnej organizacji. Miejmy nadzieję, że tak będzie podczas każdych targów, których nota bene wiele zaplanowano na bieżący rok.

CYTAT
ZI

Co z bazą hotelową Sosnowca?

Na razie jeszcze nie ma inwestora, który uczyni z byłego biurowca Silmy hotel cztero- lub nawet pięciogwiazdkowy. Chcielibyśmy aby obiekt przejął inwestor sieciowy bowiem Kolpolter nie będzie jest zainteresowany inwestowaniem na tym rynku. Hale targowe muszą jednak zapracować na swoją renomę tak jak to było w Kielcach gdzie dzięki targom powstało kilkanaście nowych hoteli. Sosnowiec jest miastem porównywalnym do Kielc a nawet ma lepszą infrastrukturę w postaci pobliskich dwóch portów lotniczy i autostrady - mówił Maciej Topolski, rzecznik prasowy Grupy Kapitałowej Kolporter. Jeśli chodzi o miasto, to oczywiście może ono ułatwiać i przyspieszać proces inwestycyjny w zakresie inwestycji hotelarskich poprzez stworzenie atrakcyjnej oferty.

To jest rewelacja!

Tak w skrócie podsumował targi Expo Silesia radny Maciej Adamiec. Miasto od samego początku stara się pomagać tej inwestycji począwszy od sprzedaży terenu na atrakcyjnych poprzez pomoc w promocję, pomoc w projektowaniu, aż po infrastrukturę komunikacyjną tarów. Będziemy lobbować w województwie o środki na przebudowę zjazdów z DK-94 co ułatwi dojazd od strony Krakowa oraz Katowic i Warszawy. Bardzo cieszy mnie pozytywna reakcja przedstawicieli Małopolski, to rokuje dobrze na przyszłość tej inwestycji a zarazem pozwala wierzyć, że Sosnowiec stanie się miastem targowym z prawdziwego zdarzenia - mówił zadowolony przedstawiciel Rady Miasta.

Akcent ludowy

Organizatorzy otwarcia targów, które jawią się jako nowoczesne nie zapomnieli o tradycji, bowiem uroczystości otwarcie rozpoczęły się od symbolicznego rozpalenia ognia pod wielkim kotłem tradycyjnej zupy śląsko-załębiowsko-góralskiej, Parzybrody (więcej o zupie na stronie www.parzybroda.com.pl). Od wczoraj zupą opiekują się Panowie z Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, którzy apelują by na wielki sosnowiecko-dąbrowski finał WOŚP przynosić termosy, słoje i inne naczynia, bowiem zupy starczy dla każdego.

Ogólne ważenie z otwarcie Expo Silesia to profesjonalna organizacji i robiące wrażenie wyposażenie i estetyczny i nowoczesny wygląd hal wystawienniczy. Miejmy nadzieję, że tak będzie podczas każdych targów, których nota bene wiele zaplanowano na bieżący rok.

CYTAT
www.dabrowa-gornicza.pl

Targi na miarę regionu
[2008-01-11 09:05:17]

500 ton stali, 3 tys. ton piasku, 4 tys. m. sz. betonu, 100 km instalacji elektrycznej i prawie 10 km pali fundamentowych. Tyle materiałów zużyto przy realizacji pierwszego etapu budowy centrum targowego – wystawienniczego Expo Silesia.

Wczoraj w Sosnowcu – Zagórzu, na terenie dawnego zakładu Silma, nastąpiło uroczyste otwarcie pierwszej części inwestycji realizowanej przez Kolporter Expo. Jej efekt to nowoczesny, klimatyzowany pawilon o pow. 13,5 tys. m. kw., sale konferencyjne na 400 osób i 20 tys. m. kw. zewnętrznego terenu wystawienniczego. Dla wystawców i gości targowych przygotowano 1000 miejsc parkingowych.

- Budowę ukończyliśmy w imponującym tempie 15 miesięcy. Było to możliwe dzięki dobremu klimatowi dla inwestycji i przychylności władz Sosnowca. Wszyscy przedsiębiorcy życzyliby sobie takiego klimatu. Za to chcę bardzo podziękować przyjacielowi targów, Kazimierzowi Górskiemu – mówił Tomasz Raczyński, prezes Expo Silesia.
- Ukończona sprawnie, w krótki czasie budowa hali targowo-wystawienniczej to spory sukces Kolporter Expo. Sukces planowanych tu imprez będzie sukcesem całego regionu – dodał Kazimierz Górski, prezydent Sosnowca.
Na regionalny wymiar inwestycji zwracali uwagę także inne osoby. Tadeusz Donocik, prezes Regionalnej Izby Gospodarczej nawiązał do intrygującej niektórych nazwy Expo Silesia.
- Targi Silesia umiejscowione w Zagłębiu to pewnego rodzaju pomost. Łączy Zagłębie ze Śląskiem, pokazuje że aglomeracja to całość, która powinna w całości się rozwijać. Jestem przekonany, że Expo Silesia znacząco przyczyni się do tego rozwoju – stwierdził Donocik.

Według Zbigniewa Podrazy, prezydenta Dąbrowy Górniczej rozwój targów pociągnie za sobą rozwój gospodarczy w Dąbrowie.
- Liczę, że Expo będzie impulsem dla inwestorów podejmujących działalność w naszym mieście. Szczególna szansa otwiera się dla branży hotelarskiej. Myślę, że w związku z targami w Dąbrowie powstanie w końcu to, czego bardzo nam brakuje czyli dobra baza hotelowa – powiedział Zbigniew Podraza.

Wszyscy zgodnie mówili, że Expo Silesia m. in. dzięki dobrej lokalizacji w pobliżu dróg krajowych, autostrady i międzynarodowych portów lotniczych ma ogromną szansę na pobudzenie gospodarcze i wszechstronny rozwój regionu. Zwracano też uwagę na istotny walor promocyjny targów.
- Targi mają charakter międzynarodowy. Dzięki temu wystawcy zobaczą region a mieszkańcom aglomeracji pokażemy co świat ma do zaoferowania – mówił Tomasz Raczyński.

Zdaniem prezesa Raczyńskiego w południowej Polsce drzemie ogromny potencjał.
- Naszym celem jest pobudzenie i rozwinięcie tego potencjału. Jestem przekonany, że w perspektywie kilku lat Expo Silesia korzystnie zmieni obraz regionu. Dziś na polskim rynku targowo - wystawienniczym jest dwóch poważnych graczy: Poznań i Kielce. Wkrótce do tego grona dołączy Expo Silesia. Jestem pewien, że szybko stanie się liczącym ośrodkiem nie tylko w Polsce, ale i w Europie – przekonywał Tomasz Raczyński.
Expo Silesia ma docelowo kosztować ok. 100 mln. zł. i będzie to jedna z największych inwestycji w regionie. Expo będzie dysponować halami o powierzchni 35 tys. m. kw. Na terenie obiektu znajdzie się również kompleks restauracyjno-handlowy i hotel.

Na 2008r. w Expo Silesia zaplanowano kilkanaście imprez. 25-26 stycznia odbędą się Międzynarodowe Targi Gołębi Pocztowych EXPOGołębie. Poza tym zorganizowane zostaną m. in. targi budowlane, targi turystyki, fitness, zdrowia i urody oraz światowa wystawa górnicza.

Przemysław Kędzior

sosnowiec.info.pl

Krawiec
Fotografie są jeszcze tutaj:

http://www.foto.zaglebie.info/thumbnails.php?album=241

Mam prośbę żeby cytując pisać pełną nazwę portalu czyli www.zaglebie.info

spox choc tutaj kazdy wie co sie kryje pod tym skrotem

Mowili cos na otwarciu kiedy zaczna realizowac drugi etap?
Plan wezla znaleziony przez Darco, a fotka autorstwa HumaPL

Trzeba przyznac ze ciekawy. Nowy wiadukt, do tego jesli te dwie zielone to estakady to bedzie wielki wezel. Czyzby w DG sygnalizacje chcieli zastapic duzym rondem? Jesli zlikwiduja swiatla i zostanie zwykle rondo to trudno powiedziec czy bedzie ok. W Polsce ludzie nie potrafia poruszac sie po rondach, a dopiero co po dwupasmowych i prawie wszyscy dla "bezpieczenstwa" beda jezdzic prawym pasem a to bedzie srednio przejezdne i moga sie robic korki. No i czy uwzglednili w planach miejsce dla tramwaju?
szer
Hmmmm ciekawe musze powiedzieć... Ciekawe co na to prezydent Podraza. Czy już może wcześniej się dogadali... No i kto wyłoży na to wszystko pieniądze. Czy tylko Expo, czy w miasta także.

Chyba, że to rondo tak z rozpędu walneli ;p. Bo może tylko ważne są te zielone kolorki ;p

Pees: tak przeanalizowałem zdjęcia z zumi.pl i te plany i dosyć nieźle chcą przebudować ten węzeł...
To predzej na estakady zabrakloby kasy. Ale mam nadzieje ze powstana. Przydalaby sie ta od strony Katowic w kierunku DG. Do tego omineloby sie sygnalizacje a potem i na rondzie to samo. Znacznie plynniej by bylo. Tylko czy rondo sie sprawdzi ale kibicuje, oby sie udalo! A koszty bede niezle - 2 wiadukty bo w obie strony na DK94 i 2 estakady. Starocmentarna zostalaby tez skrocona i nie byloby z niej bezposrednio wjazdu.
szer
No i tez problem lezy w tym, kto zarzadza tymi drogami (mi sie przypomina problem FdZD)... Bo tam sa droga wojewodzka i krajowa... Wiec w sumie panstwo tez musialoby wylozyc kase... I moze cos z funduszy UE... No plany ambitne i widać, że dużo pieniędzy musiałoby w to być włożonych
W powiatach grodzkich drogami krajowymi i wojewodzkimi zarzadzaja miasta. Na ich terenie tylko ekspresowymi GDDKiA no i ewentualnymi autostradami.
Oby tez zrobili wyjazd w strone Katowic tzn normalny pas rozbiegowy
bzenek
CYTAT(:) @ czw, 17 sty 2008 - 13:03) *
Czyzby w DG sygnalizacje chcieli zastapic duzym rondem?

Tam będzie strasznie niebezpiecznie przy wyjeździe na Zagórze/Katowice. Niby jeden wylot a w praktyce dwa kierunki. Ludzie sie będą mylić, skręcać z wewnętrznego pasa ronda, itd.

Marnie też może być pod wiaduktem krajówki w kierunku na Dąbrowę. Tam będzie tylko moment na zmianę pasa, a jadący z Zagórza do Katowic będą zajeżdżać drogę nadlatującym z wiaduktu katowickiego i pędzącym na Dąbrowę. Powstanie coś takiego nieobliczalnego jak przy wylocie z tunelu DTS przy Gwiazdach i rozjeździe na Sosnowiec, Mysłowice i Tychy. Bez ograniczenia prędkości do 40km/h kiepsko to widzę.

" : ) " dobre pytanie - czy zmieści się tam tramwaj ? Mam nadzieję, że ktoś w tym całym hurraoptymizmie o tym pomyślał. smile.gif

Mnie z kolei zaintrygowały na tym projekcie małe wąsy przy kierunku Real-Rondo. Są jakby dodatkiem do kierunku na Expo. Jakoś wąskie na jezdnie. Czyżby to byłyby to drogi rowerowe łączące Park Hallera z Expo i dalej z Zagórzem ??? Aż mi serce szybciej zabiło blink.gif

Wiem, wiem... jestem niepoprawnym optymistą. Będzie jak na DTS w Katowicach - trasa dla samochodów, a piesi, komunikacja miejska i rowerzyści won !
darco
Małe wyjaśnienie : zdjęcie węzła komunikacyjnego zrobiłem osobiście na prezentacji w EXPO która odbyła się dzień po uroczystym otwarciu. Nick humaPL jest własnością mojego syna zarejestrowanego na stronie z tą żabą gdzie właśnie podlinkowuje się zdjęcia. A więc wszystkie zdjęcia tak oznaczone są mojego, lub jego autorstwa !
Pozdrawiam !

Wracając do węzła komunikacyjnego, to prezes Raczyński mówił na tym spotkaniu , że w tej sprawie ma deklaracje prezydentów Sosnowca i Dąbrowy Górniczej.
CYTAT

Premierowa wystawa w nowym Expo Silesia
dziś

Ogromne Centrum Targowo-Wystawiennicze w Zagórzu za kilka dni po raz pierwszy będzie tętnić życiem od rana do późnych godzin wieczornych.

Wszystko za sprawą Międzynarodowych Targów Gołębi Pocztowych EXPOGołębie, którym towarzyszyć będzie 58. Ogólnopolska Wystawa Gołębi Pocztowych, a także konferencje tematyczne i seminaria weterynaryjne.

- Ta impreza ma wyjątkowe znaczenie i wyjątkowy charakter. To targi od lat związane bardzo mocno ze Śląskiem, ze specyfiką tego regionu, a przede wszystkim z ludźmi tu mieszkającymi. Jestem przekonana, że wystawa ta wpisze się na stałe w nasz kalendarz wystawienniczy. Swoją ofertę zaprezentują tutaj producenci i dystrybutorzy odżywek, leków, karm, środków czystości i gołębników - mówi Małgorzata Paluch, menedżer EXPOGołębie, które potrwa od piątku (25 styczeń) do niedzieli.

Nowoczesna, klimatyzowana hala wraz z całym zapleczem logistycznym w lutym będzie gościć wystawców podczas trzech imprez. Od 14 do 16 lutego odbywać się będą tutaj jednocześnie Międzynarodowe Targi Turystyki, Rekreacji i Wypoczynku Intourex, które jak zapowiadają organizatorzy mają być najważniejszym i największym spotkaniem branży turystycznej przed sezonem letnim oraz Targi Fitness, Zdrowie i Uroda KeepFIT. Ta propozycja skierowana jest z kolei do wszystkich zainteresowanych amatorskim sportem i body buildingiem, a także nowoczesną dietetyką i kosmetyką.

Od 29 lutego do 2 marca centrum zaprasza natomiast na Silesia Building Expo Sibex, gdzie będzie można obejrzeć i kupić wszystko potrzebne do urządzenia własnego mieszkania lub domu.

Taki rozmach organizacyjny zdaniem inwestorów Expo Silesia, które zostało oficjalnie otwarte dopiero tydzień temu, dobrze wróży na przyszłość, a targi mają się stać wkrótce jedną z najważniejszych i najbardziej rozpoznawalnych inwestycji w regionie Zagłębia i Śląska.

- To jest największa inwestycja w siedemnastoletniej historii naszej firmy. Mam nadzieję, że będzie też jedną z najbardziej udanych. Myślę, że niedługo będziemy mogli wszystkim zaprezentować kolejne efekty prac przy dalszej rozbudowie Expo Silesia - podkreśla Krzysztof Klicki, prezes rady nadzorczej i właściciel Kolportera.

Tomasz Raczyński, prezes Kolporter Expo, nie ukrywa, że decyzja o wejściu na rynek wystawienniczy i targowy nie była łatwa.

- Postanowiliśmy jednak zmierzyć się z tym zadaniem, ale do tego potrzebny był odpowiedni, przychylny klimat. I taki właśnie znaleźliśmy w Sosnowcu. W ciągu niespełna roku wszystko, co tutaj zastaliśmy zostało dokładnie rozebrane i usunięte, a w tym miejscu powstała pierwsza część naszej inwestycji. To niewątpliwie ogromny sukces.

Silesia Expo to także szansa dla całego Śląska, o czym jest przekonany prezydent Sosnowca, Kazimierz Górski.

- Pojawienie się grupy kapitałowej Kolportera w naszym mieście zbiegło się w czasie z budową Górnośląskiego Związku Metropolitalnego, co jest bardzo znamienne. Nasza aglomeracja ma wiele planów i projektów, a dzięki takim inwestycjom jesteśmy w stanie wzmocnić nasz potencjał na mapie Polski. Targi będą sukcesem nas wszystkich, symbolem nowoczesnego, zjednoczonego Śląska. Misimy patrzeć w przyszłość i opierać się na nowoczesnych technologiach.

Na hotel trzeba poczekać

Na razie w mieście jest 5 hoteli. Powstanie szósty przy Expo Silesia, w dawnym biurowcu Silmy, ale za kilka lat, bo to dopiero kolejny etap prac inwestora z Kielc.

- Na razie trwają rozmowy z właścicielami dużych sieci hoteli. Myślę, że kolejne organizowane przez nas targi spowodują już konkretne zainteresowanie tym budynkiem - mówi Maciej Topolski. - Z drugiej strony wierzę również w to, że miejscowi inwestorzy zaczną organizować kolejne hotele w mieście. Podobnie było w Kielcach. Na razie zarówno wystawcy, jak i uczestniczy targów muszą korzystać w większości z bazy hotelowej działającej w całej aglomeracji śląskiej, a przede wszystkim z hoteli w Katowicach. Myślę, że nie jest to duży problem, ponieważ jest świetne połączenie z Katowicami drogą krajową, której zjazd znajduje się na wprost obiektów Expo Silesia.

Podobnie myślą również urzędnicy z sosnowieckiego magistratu i czekają na inwestorów.
Piotr Sobierajski
kwintosz
Hahaha no to sosnowiec ma super urzędników też, prawie jak w Dąbrowie laugh.gif
Niech korzystają sobie przyjezdni z hoteli w Katowicach no bo już są, i to żaden problem. Wiec w Sosnowcu minie pewnie nieźle czasu zanim coś powstanie normalnego, skoro takie myślenie prezentują laugh.gif
No mam nadzieję że chociaż Dąbrowa nie da d.. i wykorzysta nadającą się okazję i w okolicach centrum powstanie kilka hoteli..
bzenek
CYTAT(kwintosz @ nie, 20 sty 2008 - 15:35) *
Hahaha no to sosnowiec ma super urzędników też, prawie jak w Dąbrowie laugh.gif

No mam nadzieję że chociaż Dąbrowa nie da d.. i wykorzysta nadającą się okazję i w okolicach centrum powstanie kilka hoteli

Sosnowiec od zawsze ma robolskie władze miasta. Prezydent Czarski też kiedyś tłumaczył dzienikarzowi, że jak mieszkańcy chcą na spacer czy koncert to mają blisko do Krakowa, a obecny przy okazji dyskusji o aglomeracji zgrzędził, że musi jakiś teatr utrzymywać smile.gif

Hotele budują prywatni inwestorzy. Aby sie coś tej branży ruszyło to musimy poczekać troche czasu aż targi sie rozwiną. GOP to nie Kraków - nie jest tajemnicą, że w weekendy hotele świecą pustkami, a całoroczne obłożenie jest takie sobie. W pewnym momencie nastąpi jednak przekroczenie masy krytycznej widzów targach i hotele powinny się budować. No chyba, że EXPO będzie niewypałem.

Tylko niepokojące jest to zdanie, że Sosnowiec czeka na inwestrów. To coś tak jak w Sołtysowicach Wielkich. Sosnowiec ma SZUKAĆ inwestorów, łapać ich i nie puszczać smile.gif

Pierwsze targi juz trwaja. Nie przejezdzalem tamtedy. Duzy ruch w okolicy?
Ciekawe czy goscie latwo trafili, bo drogowskazy niezbyt imponujace smile2.gif

CYTAT
zaglebie.info

Pierwszy dzień targów Expo Gołębie za nami

Choć główny dzień targów zaplanowano na sobotę, już w piątek hala wystawiennicza Expo Silesia przeżywała oblężenie miłośników gołębi pocztowych. Największe w historii woj. śląskiego targi gołębi zgromadziły ponad stu wystawców oferujących oprócz samych gołębi - wśród których nie brakowało championów - odżywki, leki, karmy, zegary, gołębniki i trofea. Targi mają charakter międzynarodowy - tradycyjnie pojawili się na nich Niemcy, Belgowie, Holendrzy, Czesi i po raz pierwszy Chińczycy.

- Jak na pierwszy dzień to jest tu dużo ludzi. Trzeba podkreślić, że impreza jest dobrze zorganizowana, cho moim zdaniem ochrona jest zbyt rygorystyczna. Natomiast w porównaniu z innymi miejscami hala w Sosnowcu jest po prostu wspaniała, klimatyzowana i przestrzenna - mówi Roman Klec, redaktor pisma Hodowca.

Oprócz targów EXPO Gołębie równolegle odbywa się 58 Ogólnopolska Wystawa Gołębi Pocztowych. Największą uwagę pasjonatów zwraca Reprezentacja Polski. - Są to wyselekcjonowane samczyki i samiczki w klasie standard i sport czyli ze względu na wygląd i wyniki lotów - wyjaśnia gliwiczanin Norbert Kołodziej z Polskiego Zawiązku Hodowców Gołębi Pocztowych.

W sobotę organizatorzy spodziewają się 10 tys. odwiedzających z całej Polski. Uroczyste otwarcie z udziałem zaproszonych gości odbędzie się o godz 11.00.

Doskwiera brak hoteli

- Choć wśród hodowców nie brakuje osób majętnych to większość jednak zarabiają skromnie. Są to zazwyczaj emeryci i renciści, których nie stać na przemieszczanie się do Katowic czy Krakowa. jestem z Częstochowy i ulokowałem się w hotelu Aria ale szczerze mówiąc wolałbym nie błądzić po mieście którego nie znam więc przydałby się hotel w obrębie targów - mówił jeden z hodowców po zamknięciu piątkowej imprezy.

Dzisiejsza impreza w targowa zbiegła się z konsultacjami społecznymi na temat zagospodarowania przestrzeni ścisłego centrum miasta, w kontekście przyszłych imprez targowych, które powinny być również dużym sukcesem organizatorów - zwłaszcza targi górnicze redakcja zaglebie.info jak też Stowarzyszenie Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego apeluje do władz miasta przeznaczenie działek właśnie pod hotele, których jak pokazują doświadczenia kieleckie potrzebnych będzie nie kilka a kilkanaście. Już teraz trzeba brać to pod uwagę określając funkcje terenów w ścisłym centrum miasta i nie tylko

Piotr Krawczyk

........

Targi będą otwarte w godz.:

sobota 7 -18
niedziela 7 - 14

a to z sosnowiec.info.pl:

Bartek
Przed chwilą na onet.pl pojawiła się taka reklama

Kliknij, aby zobaczyć załącznik

Jak widać zaczynają się reklamować nie tylko organizatorzy targów, ale i firmy uczestniczące biggrin.gif Osobiście mam zamiar się wybrać na te targi, jak i na targi motorowe i w czerwcu samochodowe biggrin.gif

Ciekawe czy w 2009 jest szansa na targi komputerowe...
Sebastian22
CYTAT(Bartek @ nie, 27 sty 2008 - 22:43) *
Przed chwilą na onet.pl pojawiła się taka reklama

Kliknij, aby zobaczyć załącznik

Jak widać zaczynają się reklamować nie tylko organizatorzy targów, ale i firmy uczestniczące biggrin.gif Osobiście mam zamiar się wybrać na te targi, jak i na targi motorowe i w czerwcu samochodowe biggrin.gif

Ciekawe czy w 2009 jest szansa na targi komputerowe...

Ja bym chcial targi branzy IT, gier komputerowych (najblizsze sa w Lipsku) oraz targi urzadzen mobilnych.
targi chyba udane (sosnowiec.info.pl):

Padziu
Ja też liczę na targi urządzeń przenośnych i na targi spożywcze biggrin.gif
kwintosz
Kurcze wiedziałem że te targi ściągną sporo osób, ale po tych zdjęciach jestem w szoku. Jak na pierwsze targi to trzeba przyznać frekwencja duża. Oby tak dalej. Może miasto jeszcze bardziej postara się z obecności takiego obiektu w sąsiedztwie jakoś to wykorzystać lepiej.

Poza tym zdjęcie reprezentacji polski wymiata.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.