Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: EXPO Silesia
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Krawiec
Kosztem nawet kilkudziesięciu milionów złotych kielecka spółka wybuduje w Sosnowcu drugie co do wielkości centrum targowe w Polsce.

Szczegóły inwestycji owiane są na razie tajemnicą. Szefowie Kolportera Expo, prezydenci Katowic i Sosnowca oraz marszałek województwa śląskiego ujawnią je dopiero podczas wtorkowej konferencji w sosnowieckim magistracie. W zaproszeniu informują jedynie, że zaprezentują "największą inwestycję na rynku targowym w Polsce".

Dotarliśmy do kilku szczegółów ogromnego przedsięwzięcia, które będzie się nazywać "Expo Silesia". Kolporter kupił 15-hektarową działkę w Zagłębiu. To olbrzymie tereny po upadłej Fabryce Silników "Silma" na granicy Sosnowca i Dąbrowy Górniczej. Są doskonale położone: obok dwupasmowa droga Katowice - Olkusz, blisko autostrada A4 oraz lotniska w Pyrzowicach i Balicach.

- Będziemy modernizować obiekty, choć nie wykluczamy, że zbudujemy też nowe. Ten wielki teren daje nam dużo możliwości. Nazwę wymyśliliśmy sami. Chcemy, żeby kojarzyła się z województwem, w którym powstaną targi - informuje Maciej Topolski, rzecznik grupy Kolporter.

Nieoficjalnie wiadomo, że kielecka spółka chce zainwestować kilkadziesiąt milionów złotych. - To będzie drugie co do wielkości - po Poznaniu - centrum targowe w Polsce - mówi Topolski. - Oczywiście w perspektywie lat mamy ambicje na pozycję numer jeden - dodaje.

Kolporter interesuje się województwem śląskim, bo - jak twierdzą pracownicy Urzędu Miasta w Sosnowcu - chce wypełnić lukę, jaka powstała na rynku targowym na południu Polski po tragedii na terenie Międzynarodowych Targach Katowickich w styczniu tego roku. Dopiero kilka dni temu MTK zorganizowały przy ul. Bytkowskiej pierwsza imprezę po katastrofie.

Do miejsca, w którym Kolporter zbuduje swoje centrum targowe, będzie można dojechać z Katowic zaledwie w 15 minut. Inwestycja powstanie w przyszłym roku. Nieoficjalnie wiadomo, że pracę na stałe znajdzie tu około 200 osób, a jeszcze więcej sezonowo podczas imprez.

Kazimierz Górski, prezydent Sosnowca: - Po tym, co się stało w MTK można uznać, że ten rok jest już stracony dla targów. Jeśli tak będzie dalej, to już nie wrócą do województwa. Dlatego inwestycja jest tak potrzebna regionowi. To również szansa dla miasta, nie możemy jej przespać.

Może warto powalczyć o nazwę EXPO ZAGŁĘBIE, jeśli to ogromne centrum tergowe powstania nazwa będzie tak jak Huta Katowice wpływać na postrzeganie mieszkańców Zagłębia w Polsce, albo wypromuje nasz subregion albo bedziemy dalej silesianizowani.

Ja już wysłalem maila z prośbą o rozważenie nazwy EXPO ZAGŁĘBIE i zachęcam wszystkich Zagłębiaków by tak to uczynili
>>> expo@kolporter.com.pl
Hator
ciekawa inicjatywa i godna poparcia - choc mi sie wydaje, ze Kolporter pierwotnej nazwy nie zmieni

Krawiec - moze wkleisz tresc listu, ktory wyslales - to kazdy z Nas go sobie wkleji i wysle w wlasnym imieniu - cos w formie petycji
pozdr
kwintosz
Super, jeśli by to wypaliło a mam taką nadzieję, to ruch w naszych miastach (S-c, DG) przy okazji jakichkolwiek targów znacznie by się podniósł. biggrin.gif Co za tym idzie ludzie zostawialiby u nas swoje pieniądze, w końcu poprawiłaby się baza hotelowa (bo ludzie pragnący zostać na dłużej muszą gdzieś się przekimać) jednocześnie mieliby możliwość poznać Zagłębie oraz Dąbrowe bliżej, no a pozatym powstałyby nowe miejsca pracy (także co ważne dorywczej np. dla studentów) Będe się bacznie temu przyglądać, to duża szansa promocji naszego regionu w Polsce a nawet Europie.

Mi także ta nazwa nie pasuje za bardzo. Ale bądźmy szczerzy, istnieje różnica w świadomości Polaków o tych regionach a więc pomiędzy Śląskiem a Zagłębiem. Bardzo dużo osób nie kojarzy takiego regionu (Zagłębia) w ogóle, dlatego nie liczyłbym na promocje Zagłębia w nazwie gdyż właściciele będą chcieli być kojarzeni z silnym i dużym regionem za jaki uznają ludzie właśnie Śląsk.
vacu
QUOTE(kwintosz @ Oct 12 2006, 04:11 PM) *
Ale bądźmy szczerzy, istnieje różnica w świadomości Polaków o tych regionach a więc pomiędzy Śląskiem a Zagłębiem. Bardzo dużo osób nie kojarzy takiego regionu (Zagłębia) w ogóle, dlatego nie liczyłbym na promocje Zagłębia w nazwie gdyż właściciele będą chcieli być kojarzeni z silnym i dużym regionem za jaki uznają ludzie właśnie Śląsk.

Własnie dlatego powinna być ta nazwa (choć wiem, że szanse są nikłe...sad.gif). Po to, żeby każdy kto tu przyjedzie wiedział gdzie jest. Teraz spotykam się z sytuacją, że jak ktoś słyszy, że DG, Huta Katowice itp. to próbuje mi zrobić przyjemność i wydobywa z pokładów pamięci... śląskie słówka. Tymczasem ja z nich nic nie rozumiem, bo ani po śląsku nie znam słówka ani nie znam nikogo z DG kto by umiał porządne 3 zdania po śląsku sklecić biggrin.gif

Także są dwie drogi - jeśli pomysł z targami wypali - czego gorąco Kolporterowi życze, nawet jak będzie 'Silesia' w nazwie - to albo jeszcze bardziej pogłębi się u ludzi spoza regionu przekonanie, że DG to środek Śląska (jeśli w nazwie będzie 'Silesia') albo może wreszcie zaczną kojarzyć, że tu taki nie do końca Śląsk jest (jeśliby jakimś cudem nazwę zmienili...).

BTW - ciekawe co myślą w S-cu o tym, że będą mieli śląskie centrum targowe u siebie tongue.gif

Edycja: ten szablon-petycja faktycznie by się przydał, tak to wielu nie napisze, bo nie będzie im się chciało kombinować nad tekstem...
pulsatilla1214
Chłopaki, chyba tylko się cieszyć, że pogranicze zagłębiowskich miast ma reprezentować region, od którego nie uciekniemy przecież. Zagłębie to kojarzy się dziś Polakom z Lubinem rolleyes.gif Skompromitowane Międzynarodowe Targi Katowickie chce więc dobić konkurencja cool.gif . Ciekawe czy szybciej otworzą hale targowe niż dąbrowskiego "wiecznego Geanta"(vel Reala-bis). Może obstawimy małe zakłady biggrin.gif ?

Co do Sosnowca,to obecnemu prezydentowi miasta nie od dziś bliżej do Katowic niż Zagłębia.
Krawiec
Z kojarzeniem nazwy Zagłębie w Polsce jest fatalnie i dlatego potrzebujemy czegoś co nas wyróżni więc takie targi mogły by być świetną promocją naszego subregionu. Natomiast znacząca zmiana zachodzi wśród mieszkańców Zagłębia. Wiadomo że od lat działają PKZ, Muzeum Zagłębia, Teatr Zagłębia i inne instytucje przypominające nam w jakim regionie żyjemy ale tworzy się coraz więcej nowych inicjatyw oddolnych np. Zagłębiowskie Towarzystwo Fotograficzne.

Co do prezydenta Sosnowca to wydaje mi się, że on sam nie wie w jakim kierunku iść, czy Zrównoważonej Strategii Zagłębia Dąbrowskiego czyli NUTS III czy też w stronę związku metropolitarnego. Analizując RPO 2007 - 2013 nikt nie powinien mieć wątpliwości, że Zagłębie powinno się integrować wewnętrznie, a kluczem do naszej siły musi być maksymalna współpraca Sosnowca, DG i Będzina jako największych miast ZD.

Przykład, kiedyś trudno było namówić włodarzy miast ZD żeby kupili wspólnie jedną specjalistyczną drabinę strażacką , dzisiaj dzięki wspólnemu projektowi autobusy i przystanki w całym Zagłębiu zostaną totalnie zmodernizowane i oby więcej takich wspólnych inicjatyw.

Nazwa EXPO Silesia jeszcze nie jest oficjalnie zatwierdzona i dopiero będą prowadzone rozmowy w sosnowieckim magistracie. Pytacie co na to w Sosnowcu? Ano wrze i maile się wysyłają.

Przypomnę mail >>> expo@kolporter.com.pl

Tak nawiasem mówiąc ciekawe jakby w Kielcach ktoś chciał nazwać targi EXPO Ziemia Radomska? wink.gif
Racjonalnie i spokojnie wytłumaczmy kielczanom jak powinny nazywac się te targi wg nas. Może się uda ich przekonać.

EXPO Zagłębie!

Tekst petycji zamieszczony również na http://www.zaglebie.info/news_aktualnosci.php?n=2271

My mieszkańcy Zagłębia Dąbrowskiego (Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Będzin, Czeladź i inne) wyrażamy ogromną radość z zamiaru zainwestowania tak znaczących środków w hale targowe na granicy Sosnowca i Dąbrowy Górniczej. Jednocześnie zwracamy się z uprzejmą prośbą do władz firmy Kolporter EXPO Sp. z o.o. o rozważenie innej nazwy targów - bardziej adekwatnej do specyfiki kulturowej miejsca w jakim hale mają powstać.

Nasza mała ojczyzna to ok. 700 tys. mieszkańców i pragniemy aby targi, które Państwo macie zamiar stworzyć popularyzowały Zagłębie Dąbrowskie poprzez nazwę EXPO Zagłębie.

expo@kolporter.com.pl
vacu
Tak mi teraz przyszedł do głowy jeden dinks - oni tej nazwy nie zmienią na EXPO Zagłębie bo... który cudzoziemiec to wymówi? Jeśli to mają być targi drugie w Polsce to i pewnie międzynarodowe będą. A jak zareklamować EXPO Zagłębie w Niemczech np.? Zaglebie? Dobrze to nie brzmi... Kurcze nie dorobiliśmy się anglojęzycznego [albo innego - ale obcego] odpowiednika...
sad.gif
Hator
QUOTE(vacu @ Oct 12 2006, 03:00 PM) *
Tymczasem ja z nich nic nie rozumiem, bo ani po śląsku nie znam słówka ani nie znam nikogo z DG kto by umiał porządne 3 zdania po śląsku sklecić biggrin.gif

ja znam troche slaskiego - ale to w wersji dla poczatkujacych biggrin.gif
QUOTE(vacu @ Oct 12 2006, 03:00 PM) *
Tak mi teraz przyszedł do głowy jeden dinks - oni tej nazwy nie zmienią na EXPO Zagłębie bo... który cudzoziemiec to wymówi?

to beda musieli sie nauczyc - przypomina mi sie podobna sytuacja, gdy turniej 4 skoczni po raz pierwszy wygral Malysz biggrin.gif Ale teraz ogladajac ang wer eurosportu to widac ze panowie komentatorzy niezle postepy zrobili - wrecz by mozna pomyslec, ze to kanal z polską wer jezykową biggrin.gif
QUOTE(krawiec @ Oct 12 2006, 03:00 PM) *
Zagłębie powinno się integrować wewnętrznie, a kluczem do naszej siły musi być maksymalna współpraca Sosnowca, DG i Będzina jako największych miast ZD.

na szczescie wkoncu to zrozumieli w miescie nie zaglebiowskim, ale ktory ma wiecej do nas niz do slaska - jaworznie. Tam powstal projekt o wspolfinanoswnie z UE uzbrojen terenow pod inwestycje (oprocz Jaworzna, beda przygotowane tereny m in z sosnowca i dabrowy)
pozdr
PS Ja juz wyslalem maila do kolportera - a Wy? :)
Krawiec
QUOTE(vacu @ Oct 12 2006, 06:12 PM) *
Tak mi teraz przyszedł do głowy jeden dinks - oni tej nazwy nie zmienią na EXPO Zagłębie bo... który cudzoziemiec to wymówi? Jeśli to mają być targi drugie w Polsce to i pewnie międzynarodowe będą. A jak zareklamować EXPO Zagłębie w Niemczech np.? Zaglebie? Dobrze to nie brzmi... Kurcze nie dorobiliśmy się anglojęzycznego [albo innego - ale obcego] odpowiednika...
sad.gif

Tak samo nic nie mówi przeciętnemu Niemcowi, Anglikowi czy Francuzowi nazwa Zagłębie jak i Silesia. Będą wymawiać ewentualnie bez polskich znaków czyli Zaglebie. No chyba, że chodzi Ci o tę grupę od pani Steinbach , która miałaby się tą nazwą ewentualnie ucieszyć...a może EXPO Schlesien? ;-)

Nie wstydźmy się swojego języka!
mydliczek
dlaczego niby nie mogłaby być nazwa Zagłębie. Czemu to my mamy się zawsze dostosowywać pod inych tongue.gif ? A jak w Polsce to niemieckie o,u,a z kropeczkami to musimy jakoś wymawiać w ich języku, itd.. Jak już ktoś raz się nauczy to wymawiać to chyba nie zapomni? Czy jedno słowo to tak wiele? Bo dla Zągłębiaków to bardzo wiele!
pozdrawiam
No ja jestem za a nawet przeciw. Dla mnie sprawa jest prosta. Prywatna firma inwestuje to ma prawo nazwać swoje dzieło nawet „EXPO POMORZE”. Ale to nie znaczy, że nie można próbować wpłynąć w jakiś sposób na decyzję Kolportera
vacu
Chyba mnie nie zrozumieliście - ja jak najbardziej jestem za nazwą "EXPO Zagłębie"! Tylko problem jest taki, że - jak mniemam - Kolporter chce na tym zarobić a nie promować region. I raczej argument "a niech się niemczury uczą polskiego!" Kolportera nie przekona - dlatego też moja prośba o jednolity tekst "petycji". Bo myślę, że raczej powinniśmy im zasugerować, że to dobra promocja regionu, że może Zagłębiacy bardziej by się w to wówczas zaangażowali itp. a nie walić do nich ze słowami jw.

pees: pamiętajcie, że "klient - nasz pan" i to nam powinno zależeć aby jak najwięcej ludzi się tu zjechało, oni mogą przecież jechać gdzie indziej!

edycja: gwoli ścisłości - w ostatnim zdaniu nie chodzi mi o to, żeby się płaszczyć i całować po nogach ale też nie wychodzić z założenia, że "jak im się nie podoba to won!" wink.gif
Hator
juz sama chec wybudowania tych targow w sosnowcu jest doskonala promocja miasta jak i regionu i wojewodztwa.
Takze jesli dalej to bedzie silesia expo to nic sie zlego nie stanie.
pulsatilla1214
Poza tym jeśli mają to być duże targi, to Zagłębie troche brzmi jak targi Koziej Wólki. To mają być targi nie tylko Zagłębia, szersze znaczenie daje Silesia. Przecież EXPO Małopolska też nie ma sensu rolleyes.gif Zostaje Silesia, w końcu województwo śląskie ich gospodarzem w pewnym sensie. To daje najlepszą pewność inwestorowi, że mniej więcej choć bedą kojarzone na mapie Polski. Co do Niemców zapewniam, że bardziej skojarzą Silesię niż Zagłębie, także w języku francuskim Śląsk brzmi podobnie - Silesie, a co swiatlejszy obywatel nawet mniej więcej kojarzy czy to południe, czy północ naszego kraju (nie mam na mysli tych, co Warszawę lokują gdzieś koło Moskwy) :)

A w Kielcach nie tylko Radom, ale już choćby Ostrowiec nomen omen Świętokrzyski wrogiem numer jeden laugh.gif Tyle, że Kielce nie są w Radomskiem (co ciekawe w woj. mazowieckim, hihihi), acz w Kieleckim vel świętokrzyskim województwie.

To może przypomnijmy, ze Dąbrowa kiedyś w guberni... radomskiej była, hihihihi biggrin.gif

Silesia trochę tez przypomina upadłą Silmę rolleyes.gif
:)
tez oczywiscie chcialbym EXPO Zaglebie co byloby doskonala promocja regionu. Jednak jesli naprawde maja takie ambicje i je zrealizuja (3mam kciuki) to taka nazwa kojarzy sie bardzo lokalnie a tej wielkosci targi musza byc nie tylko ogolopolskie ale i miedzynarodowe. Wogole az trudno mi uwierzyc ze chca cos tak wielkiego zrealizowac i trudno o cos lepszego dla naszych miast. Dzieki temu beda mogly bardzo rozwinac sie uslugi w DG. Moze wkoncu doczekamy sie hotelu (albo i 2 tongue.gif). Mam nadzieje ze DG nie zmarnuje szansy!

qrcze juz chyba kazda nazwa lepsza niz Silesia, a moze nazwaliby to EXPO POŁUDNIE skoro ma miec to taki rozmach albo czy cos w tym stylu - czytalem takie propozycje internautow
Krawiec
Właśnie po to EXPO Zagłębie żeby Twoje dzieci nie były kojarzone przez kogoś z kozią wulką jak określiłeś miasta zagłębiowskie. Idąc tym samym tokiem myślenia Śląsk - Silesia kojarzony jest z zacofaniem, brudem, problemami ekologicznymi i przestarzałym przemysłem ciężkim. Ciekawe czy inwestor budujący Silesia Center w Katowicach miał taki dylemat ... mógł nazwać obiekt Południe Center albo jakoś szerzej żeby nie było zaściankowo.

Oczywiście można stwierdzić niech to wszystko nazywa się jak chce tylko żeby mieszkańcy mieli nowe miejsca pracy . Ok bedzie nazwa Silesia, która pięknie brzmi i obcokrajowcy, którzy pojawią się w Sosnowcu rozpromienieją jak zobaczą nazwę bez polskich znaków tylko ciekawe jak za kilkanaście lat ktoś spyta się Ciebie dąbrowianina dlaczego nie mówisz gwarą śląska i czy jesteś Ślązakiem czy Polakiem ("narodowość śląska")? To są moje obawy w związku z coraz większą popularnością separatystycznego Ruchu Autonomii Śląska, który w tych wyborach startuje wraz z Platformą Obywatelską mającą dużą popularność na Górnym Śląsku (Kutz).

A przenosząc się na grunt zachodnioeuropejski, żeby nie było, że jestem aż takim wieśniakiem;). Region Emscher-Lippe leży sobie w Zagłębiu Ruhry . Kojarzcie takie coś jak Emscher-Lippe...? Wydaje się, że to jakaś niemiecka wioska, albo dwie niemieckie wioski. Zagłębie Ruhry (Ruhr Gebitet) kojarzone jest na całym świecie ale to właśnie wsiowo brzmiocę Emscher-Lippe, będące subregionem Zagłębia Ruhry, zaabsorbowało miliardy ojro na restrukturyzację przemysłu ciężkiego - głównie górniczego i na fantastyczne projekty np. kolejka miejska w Gelsenkirchen - tę nazwę chyba już wiekszoaść zna dzięki klubowi Schalke i ostatnim MŚ w piłce kopanej.

No ale Silesia ładnie brzmi, jesteśmy w wielkim woj. śląskim i wszystko gra (zwłaszcza w Częstochowie i Bielsku, które w coraz większym stopniu nie chcą być w tym woj). Zapoznał się ktoś z podziałem środków z tzw. RPO woj. ślaskiego na lata 2007-2013? A jeśli tak to niech mnie ktoś przekona używając liczb, że miasta zagłębiowskie są traktowane partnersko...

A i jeszcze jedno dla światowców. Geniusz górnictwa związany z DG Patrycjusz Cieszkowski wprowadzając w ok 1850 roku nazwę Zagłębie dla określenia rejonu górniczego zapożyczył ją z języka francuskiego "Basin", bo tak nazywały się obszary wydobycia węgla. Zagłębiakami czuli się m.in Jan Kiepura, Władysław Szpilman czy wielki kompozytor rodem z DG Michał Spisak.

Myślę, że nie ma się czego wstydzić (historia Zagłębia daje wiele powodów do dumy np. 1863 lub 1905 rok).

Operując konkretami RPO 2007-2013 pokazuje jakie wyznaczają nam miejsce w szeregu w ramach woj. śląskiego natomiast precedens jakim jest wspólna modernizacja komunkacji miejsckiej (ponad 70 mln zł.) pokazuje, że warto z punktu widzenia ekonomicznego skupić się na zagłębiowskim NUTS III i w ogóle na promowaniu subregionu zwanego Zagłębiem Dąbrowskim.

Zatem zachęcam jescze raz do mailowania za EXPO Zagłębie >>> expo@kolporter.com.pl

My mieszkańcy Zagłębia Dąbrowskiego (Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Będzin, Czeladź i inne) wyrażamy ogromną radość z zamiaru zainwestowania tak znaczących środków w hale targowe na granicy Sosnowca i Dąbrowy Górniczej. Jednocześnie zwracamy się z uprzejmą prośbą do władz firmy Kolporter EXPO Sp. z o.o. o rozważenie innej nazwy targów - bardziej adekwatnej do specyfiki kulturowej miejsca w jakim hale mają powstać.

Nasza mała ojczyzna to ok. 700 tys. mieszkańców i pragniemy aby targi, które Państwo macie zamiar stworzyć popularyzowały Zagłębie Dąbrowskie poprzez nazwę EXPO Zagłębie.
pulsatilla1214
Mówiąc o Koziej Wólce miałem na mysli że Zagłębie... z niczym się nie kojarzy (nie nam, mieszkańcom, ale reszcie świata). A jeśli się nie kojarzy, ciężko nazwę uznać za sposób promocji targów (bo o nie chodzi w pierwszej kolejności, a nie region czy subregion).

Nikt chyba nie miał zamiaru podważać faktu istnienia pojęcia Zagłębia, ale skoro wróciłeś do podstaw to troszkę sprostuję... cool.gif Nie wnikając w kwestię "geniuszu" Cieszkowskiego raczej miał na imię Józef, zaś Patrycjusz w drugiej kolejności. Co do francuskiego "basin" ( fonetycznie brzmi [bazę]) to oznacza to słowo barchan (rodzaj wydmy lub tkaniny), zapewne miałeś na myśli "bassin" ([basę]), które właśnie oznacza zagłębie.

Kwestię niesprawiedliwego podziału i Zagłębia i dla Zagłebia trochę już dyskutowalismy w innym wątku o funduszach z UE.

Nazwę Lippe kojarzę z Księstwem Lippe, dawnym krajem Rzeszy, chyba gdzieś w naszej literaturze cos było na temat księcia w obliczu nazizmu, ale na śmierć zapomniałem gdzie rolleyes.gif Pozbawiony władzy w księstwie po I wojnie światowej książę Bernhard po latach miał się okazać ojcem panującej do dziś królowej Holandii Beatrix

O Gelsenkirchen nasze dzienniki pisały przed ostatnim mundialem całkiem sporo, gdyż z Ekwadorem graliśmy tu pierwszy mecz. Między innymi o mieście pisały tak, że poza stadionem nic tu już nie ma, a kto może ucieka. Na meczu nie byłem, nie wiem :) Mam jednak nadzieję, że wspomniane miliardy pójdą nie tylko na projekty owej kolejki jak piszesz, ale i na realizację. Od projektów i planow do rzeczywistości droga daleka, a jak daleka to najlepiej widac po naszym mieście rolleyes.gif

Co do Schalke 04 - kibice tego klubu chyba najbardziej radośnie i niecierpliwie ze wszystkich Niemców oczekiwali wizyty prezydenta Rosji widząc w nim męża opatrznościowego - zadłużony po uszy klub rozpaczliwie poszukiwał sponsora, ale dzięki wstawiennictwu eks-kanclerza rusofila Schroedera Gazprom lekką ręka wyłoży jakieś 125 mln euro w ciągu czterech lat. Umowę podpisano w ubiegły wtorek w Dreźnie.

Wracając do polityki i Zagłębia - wspomniałeś o PO i Górnym Śląsku - akurat tutaj Zagłebie ma swój własny okręg wyborczy będący na dziś chyba jednym z niewielu przejawów jego dzisiejszych granic. A niech sobie głosują w Katowicach na kogo uważają, takie ich prawo rolleyes.gif I niech się kojarzą z separtystami, tak jak my z... Czerwonym Zagłębiem cool.gif

Nie widze przeszkód by i dziś, i za kilkanaście lat,tłumaczyć do znudzenia, dlaczego gwara śląska jest mi obca. Że Dąbrowa to nie Śląsk, choć "aż" województwo śląskie.

Pozostaje nam mailować...

Co do marzeń na temat nowych hoteli (w ogóle hoteli laugh.gif ) w Dąbrowie w związku z targami to pamiętajmy, że do Katowic właśnie tylko te 15 minut i świetny dojazd. Nad Pogorię I do ośrodków trafić niełatwo, co roku wiele razy tłumaczę "zbłąkanym wędrowcom" jak tam dojechać. Czasem sam się zastanawiam jak, haha laugh.gif

A na dziś obcokrajowiec na zakupach w naszym regionie objechawszy kilka marketów czasem się dziwi, "jakie wielkie te Katowice", nie zauważając, że był i w Sosnowcu i Katowicach i Czeladzi wink.gif

Z zagłębiowskim pozdrowieniem :)
Gość
Do Pulsatilla

-Co do Józefa Patrycjusza Cieszkowskiego w literaturzę cześciej występuje jako Patrycjusz bądź Patrycy Cieszkowski i oczywiście było on geniuszem górnictwa wprowadzając doń nowatorskie na owe czasy metody dobywania węgla.

-Oczywiście bassin nie basin - mea culpa.

-Emscher-Lippe już dawno zaabsorbowało miliardy euro, a ta wspomniana super szybka kolejka zasuwa od kilku lat. Obszary przemysłowe nawet te w zach. Europie będą miały problemy jeszcze przez wiele lat ale chciałbym żeby DG czy Sosnowiec były przynajmniej w połowie drogi, którą oni przeszli.

-Jeśli chodzi o Czerwone Zagłębie ja nie widze żadnych powodów do wstydu. Rewolucja 1905-1907 powinna być traktowana w Zagłębiu tak jak Powstanie Wielkopolskie w Poznaniu.

- Nie znalazłem żadnej dyskusji o RPO 2007-1013 w wątku o funduszach UE.

Trochę nam dyskusja się poszerzyła o różne ciekawe wątki, które powinny być osobno omawiane i wydaje mi się, że jako Zagłębiacy różnimy się jedynie co do wizji rozwojowej Zagłębia. Ja jestem przekonany, że jeśli mamy być w tym woj. śląskim poważnie traktowani, to musimy zadbać przede wszystkim o siebie w ramach nuts 3. Wizja wielkiej aglomeracji śląskiej, konkurującej z Warszawą czy Krakowem jest w świetle podziału środków na lata 2007-2013 mydleniam oczu.

Cieszy mnie to, że chyba Cię przekonałem do tego mailowania, a nie jest trudno dostrzec, że jesteś osobą o ugruntowanych poglądach i solidnej wiedzy.

Pozdrawiam!
^^ Krawiec oczywiscie
pulsatilla1214
Też kiedyś mnie wpisało jako "Gościa", a niby automatycznie loguje biggrin.gif

Skoro poruszyliśmy temat rejonów postindustrialnych Europy Zachodniej - podobnie jak Zagłębie Ruhry wielkie środki zaabsorbowały okolice francuskiego Lille w północnej Francji. Co ciekawe jak i w Gelsenkirchen mieszkają tu do dziś resztki naszych ziomków z dawnej emigracji zarobkowej. No to teraz czas na nas :) Oby udało nam się lepiej... Ścieżki przetarte.

Czerwone Zagłębie niekoniecznie musi mieć zabarwienie pejoratywne, choć tak jest najczęściej, niestety. Wspominając nazwę miałem na myśli nie tyle historię (choć to pojęcie historyczne) niewielu znaną, lecz teraźniejszość, czyli tradycyjnie bardziej lewicowe preferencje wyborców w porównaniu do reszty kraju (choć ta różnica powoli się zaciera).

Ale Ślązacy bardziej tęsknią do utraconej autonomii, niż my do Republiki Zagłębiowskiej. I wzbudzają zrozumiałą wrogość wśród Polaków, gdyż tendencje separatystyczne sa groźne dla jedności państwa. Mamy problemy z tożsamością regionalną, tłumaczeniem kim nie jesteśmy, zamiast po prostu być, kim jesteśmy. I walczyć o siebie. A kto w Dąbrowie wie, gdzie są Pałuki? I czy to moze część Kujaw, Wielkopolski, a może Krajny (jak ktoś słyszał o Pałukach to ciekawe czy tę nazwę skojarzy wink.gif ) To nieważne. Najważniejsze, aby była świadomość wśród mieszkańców. Kultywowanie tradycji, zwyczajów, znajomość historii tych ziem. Ale też bez przesady, nie dostać klapek na oczy, być otwartym na inność. Czasem zboczyć ze Szlaku Szwajcarii Zagłębiowskiej i poskakać po skałach choćby Szwajcarii... Lwóweckiej :) Problemem jest to, że coraz mniej osób identyfikuje się z jakimkolwiek miejscem na Ziemi. Po prostu żyjąc. Tak jak większość. A różnice się zacierają. Czasem zatrzymują sie jednak w swoim biegu przez życie z cholernym poczuciem pustki. Gdy już niczym w bezmyślnym życiu nie potrafią jej zapełnić. Nie znając odpowiedzi na pytanie:"Kim właściwie jestem?". A taki Cieszkowski, parafrazując Norwida, sercem Polak, talentem świata obywatel, a duszą Zagłębiak cool.gif

Nie pamiętam, może we wspomnianym przeze mnie wątku nie był poruszany ten temat, myliłem się. "Tematycznie" najbliżej dyskusji było do niego. Ale jak zapewne zauważyłeś wink.gif , na forum dość często zdarzają się dyskusje czasem dość daleko odbiegające od tematu wyjściowego rolleyes.gif Później niestety jednak "konia z rzędem" temu, kto dokopie się w przepastnych zasobach forum szukając raz widzianej informacji. Dzwony słychać, tylko w którym to kościele rolleyes.gif ?

Ciekawe czy Kolporter Expo juz zablokował przychodzące na maila listy z powodu zapchanej skrzynki biggrin.gif

Wykorzystajmy okoliczność, że jesli nie, to może dopiero w poniedziałek laugh.gif
Hator

Centrum targowe przenosi się do Zagłębia
dziś

Wygląda na to, że w województwie śląskim konkurować będą ze sobą dwie firmy targowe o prawie identycznych nazwach: działająca już w Katowicach Silesia Expo oraz powstająca w Sosnowcu Expo Silesia. Obydwie cel mają jeden - wypełnić lukę po tragicznym upadku Międzynarodowych Targów Katowickich.

Spółkę Silesia Expo zakładał w Katowicach były prezes MTK Robert Białczyk, który stoi na czele jej zarządu. Szefem Expo Silesia jest były prezes Targów Kieleckich Tomasz Raczyński. To firma powołana do życia przez kieleckiego Kolportera, która nie tylko chce organizować targi w naszym regionie. Kolporter przymierza się do wybudowania gigantycznego centrum targowego w Sosnowcu w miejscu dawnych zakładów "Silma". - To będzie drugie co do wielkości centrum targowe w Polsce - informuje Maciej Topolski, rzecznik Grupy Kolporter.

Na razie pewne jest tylko to, że kielecka firma wykupiła w Sosnowcu Zagórzu od prywatnych właścicieli 15 ha gruntu. W miejscowym planie zagospodarowania teren przeznaczony jest pod przemysł i usługi. Jeśli jednak Kolporter zrealizuje w Sosnowcu swe plany, to MTK i Katowice całkowicie stracą na znaczeniu w świecie targowym.

Niewątpliwie jeszcze w latach 90. pozycję wicelidera na rynku, po Poznaniu, zajmowały właśnie Katowice. Potem ranga i wpływy tutejszych targów malały, aż do tragicznego zawalenia się dachu hali w styczniu br. W tym roku spółka MTK zorganizowała tylko dwie imprezy targowe: budownictwa (w Spodku) oraz samochodowe (na swoim terenie). Za parę dni odbędzie się trzecia i ostatnia w tym roku impreza - targi hydrauliczne. - Oprócz wystawy gołębi, która przechodzi do Gdańska, kalendarz przyszłorocznych imprez nie ulegnie zmniejszeniu. Pozostaną przy MTK targi meblowe, budownictwa, turystyczne, górnictwa, energetyki i metalurgii - zapewnia Piotr Kubica, prezes MTK. - Nie obawiamy się uczciwej konkurencji, nie oddamy pola bez walki.

Gorącym orędownikiem przedsięwzięcia Kolportera jest prezydent Sosnowca, Kazimierz Górski. Już porozumiał się z prezydentem Katowic. Sosnowiec będzie wspierał budowę w Katowicach Centrum Kongresowego, a Katowice - prezydent Górski ma taką nadzieję - popierać będą centrum targowe w Sosnowcu.

Gmina Katowice nadal pozostaje mniejszościowym udziałowcem spółki MTK, ale od ubiegłego roku deklaruje chęć pozbycia się tych udziałów. Grupa Kolporter reklamuje Expo Silesię z Kielc jako wspólne przedsięwzięcie władz wojewódzkich i miejskich Katowic. Potencjalni partnerzy wypowiadają się jednak na ten temat wyjątkowo powściągliwie. - Organizacyjnie w żaden sposób nie włączamy się do tego przedsięwzięcia - informuje Waldemar Bojarun, rzecznik Urzędu Miasta w Katowicach.

Kazimierz Górski, prezydent Sosnowca

Jeżeli nie wzmocnimy potencjału targowego na Śląsku, to do końca wyprą nas z niego Czesi i Słowacy. Musimy dokonać tego wspólnie - z Katowicami i Urzędem Marszałkowskim. Pierwsze targi w Sosnowcu planujemy zorganizować już w przyszłym roku. Koncentrować się będziemy na imprezach przemysłowych, maszynowych, wymagających dużych przestrzeni.

W Zagórzu mają powstać obiekty międzynarodowych targów
wczoraj

Potwierdziły się nasze informacje sprzed miesiąca o tym, że kielecka firma Kolporter jest zainteresowana kupnem terenów po byłej Fabryce Silników "Silma" w Zagórzu (na granicy Sosnowca z Dąbrową Górniczą).

- Cały tamten teren ma 15 hektarów. W pobliżu działki przebiega dwupasmowa droga Katowice - Olkusz, blisko jest też autostrada A 4, a niedaleko dwa lotniska: w Pyrzowicach i Balicach - mówi Maciej Topolski, rzecznik prasowy grupy Kolporter. - Był to jeden z argumentów, które skłoniły nas do kupienia tych terenów. Poza tym kupiliśmy te tereny wraz z budynkami za przystępną cenę.

Zagospodarowanie terenów dawnej "Silmy" to ogromna szansa dla bezrobotnych mieszkańców Sosnowca i okolicznych miast. Pracę znajdzie tam prawdopodobnie około 200 osób.

- Poza tym należy pamiętać, że wokół targów międzynarodowych będzie potrzebna cała infrastruktura, na przykład hotele czy transport. To pomnoży liczbę miejsc pracy - podkreśla Maciej Topolski.

Właśnie na pracę liczą mieszkańcy Zagórza.

- W "Silmie" pracowałam od 1987 roku. W 1992 roku zostałam zwolniona, bo już wtedy były w zakładzie duże reorganizacje, a wkrótce potem fabryka została zlikwidowana - opowiada Gabriela Grzelak z Zagórza. - Być może będę miała szansę na zatrudnienie.

Mieszkańcy mają też pewne obawy.

- Często przechodzę w pobliżu budynku "Silmy", zresztą mieszkam w pobliżu - mówi Danuta Piasecka. - Widziałam ostatnio, że w biurowcu są wymieniane okna. Myślałam, że przeprowadzi się tutaj jakaś szkoła, bo takie plany zapowiadano w ubiegłym roku. Nie wiedziałam, że ma tutaj powstać centrum targowe. Zastanawiam się tylko, czy przez to nie zwiększy się ruch samochodowy w okolicy. Już teraz w godzinach szczytu jest czasami bardzo trudno przejść przez jezdnię.

Pierwsze targi międzynarodowe "Expo Silesia" w Zagórzu mają odbyć się w przyszłym roku.

- Nazwę "Expo Silesia" wymyśliliśmy sami. Wiemy, że Sosnowiec jest miastem zagłębiowskim, ale nasza inwestycja będzie służyć nie tylko mieszkańcom regionu, ale też całego Górnego Śląska - podkreśla rzecznik grupy Kolporter.

Andrzej Wiórkowski
mieszkaniec Dąbrowy Górniczej

O tym, że tymi terenami zainteresował się inwestor, dowiedziałem się niedawno od kolegi. Nareszcie ten budynek nie będzie straszył pustkami. Wszystkim moim znajomym, którzy nie mają pracy, albo planują ją zmienić, na pewno powiem, że będą tutaj przyjęcia. Sam jestem budowlańcem, więc może też będę miał szansę na zatrudnienie.
Sebastian Reńca - Dziennik Zachodni

glupie tlumaczenie tej nazwy i do tego wychodzi jakby Slask byl uogolnieniem Zaglebia. Jezeli to maja byc targi nr 2 w Polsce (a moze i 1) to nie wystaczy zasieg na sam Slask - wtedy beda nr 1 ale na Slasku tongue.gif
i jeszcze wiecej szczegolow

Miasto w pierwszej lidze!
dziś

Grupa Kapitałowa Kolporter kupiła blisko 17 hektarów terenów po byłej fabryce silników małej mocy "Silma", m.in. razem z halą produkcyjną (o powierzchni blisko 35 tys. metrów kwadratowych) oraz biurowcem. Mają się tam odbywać targi międzynarodowe "Expo Silesia". Taka inwestycja dla niezbyt bogatej dzielnicy to wielka szansa.

Ma tam pracować około 100 osób z terenu Sosnowca i okolicznych miast. Jednak liczbę tę należy jeszcze kilka razy pomnożyć, ponieważ międzynarodowe targi to również rozwój np. transportu, rozrywki czy zakwaterowania. W pierwszym etapie hala zostanie przystosowana do potrzeb targów, a w następnym dawny biurowiec stanie się czterogwiazdkowym hotelem.

Wczoraj na konferencji prasowej w Urzędzie Miejskim mówiono o szczegółach tej jednej z największych w Sosnowcu inwestycji.

- Dzięki targom wracamy do pierwszej ligi rozwijających się polskich miast - mówił Kazimierz Górski, prezydent Sosnowca.

Tomasz Raczyński, prezes zarządu Kolporter Expo, twierdzi, że o kupieniu terenów w Zagórzu zdecydowało kilka argumentów. - Najważniejszy z nich to położenie terenu. Stamtąd jest 10 minut jazdy od centrum aglomeracji śląskiej i tyle samo zajmuje dojazd do autostrady A4. 20 minut jedzie się z lotniska w Pyrzowicach, 40 minut z Balic, a do centrum Krakowa droga zajmuje 55 minut - wylicza Tomasz Raczyński. - Pozostałe argumenty to uzbrojenie całego terenu, dzięki czemu nie musimy niczego budować od podstaw, oraz przychylność władz miasta do naszej inwestycji.

Ważne dla inwestora było i to, że wszystkie budynki są w bardzo dobrym stanie technicznym. Międzynarodowe targi to według prezesa Raczyńskiego korzyści dla całego regionu. W grę wchodzą rewitalizacja miasta, rozwój usług "okołotargowych" (hotele, gastronomia, transport, rozrywka) i oczywiście miejsca pracy dla osób z różnych branż (gastronomiczna, reklamowa, plastyczna, rozrywkowa, transportowa).

- Oblicza się, że każdy milion złotych przychodu organizatora targów, oznacza około 5 mln złotych przychodu dla pozostałych usługodawców "okołotargowych" - podkresla Raczyński.

Pierwszy etap budowy targów ma pochłonąć około 30 milionów złotych, natomiast cała inwestycja ma kosztować około 100 milionów złotych. .

Tego szukali

Maciej Topolski rzecznik prasowy Grupy Kapitałowej Kolporter

Taki teren jak ten, przeznaczony na centrum targowe, po prostu wymarzyliśmy sobie. Na pewno będzie to obiekt bardzo nowoczesny. Wybudowany zostanie zgodnie z najnowszymi trendami obowiązującymi nie tylko w Polsce, ale też w całej Europie. Według mnie będzie to architektoniczna perła.

Co to za firma?

Grupa Kapitałowa Kolporter zajmuje się nie tylko dystrybucją prasy. Ma 11 spółek, działających w różnych branżach. Daje pracę przeszło 2,5 tys. osób. Największa i najstarsza spółka Grupy, Kolporter SA, powstała w maju 1990 roku i jako pierwsza firma dystrybucyjna w Polsce zaproponowała sprzedaż prasy w sklepach, na stacjach benzynowych i na ulicach z wózków prasowych. Kolporter Expo działa od kwietnia tego roku. Zajmuje się organizacją targów, wystaw i konferencji.
Sebastian Reńca - Dziennik Zachodni

pierwsze co zwraca uwage - to jeszcze 1-2 dni temu DZ pisal o 200 pracownikach a teraz juz o 100 biggrin.gif

mimo tego ze bedzie hotel to powinien tez powstac w DG.
Zwroccie uwage na wizualke - co to ma byc - jakas fajna kladka nad ulica do parkingu.
Ale z ta perelka to chyba presadzili tongue.gif

PS. Ale ALBA bedzie miala sasiedztwo :) i beda tam obok myli te smieciarki i szmbiarki biggrin.gif Swoja droga to bardzo ciekawe ze ALBA DG ma swoj adres w DG a lezy przeciez w Sosnowcu...
Hator
mail z odpowiedzia od kolportera w sprawie nazwy:
Witam serdecznie,

Dziękujemy za zainteresowanie rozpoczętą przez Grupę Kapitałową Kolporter
inwestycją w Sosnowcu.

Pana uwagi co do nazwy nowego ośrodka wystawienniczego pozwalają nam
ocenić
zaangażowanie mieszkańców Zagłębia w rozwój regionu. To dobrze wróży
rozwojowi targów, które przyczynią się do aktywizacji gospodarczej i
społecznej lokalnego rynku.

Uprzejmie informujemy, że nazwa ośrodka wystawienniczego, jaki powstaje w
Sosnowcu została dogłębnie przemyślana. Zgodnie z naszymi założeniami
nazwa
"Expo Silesia" umożliwi kojarzenie nowego centrum wystawienniczego w
skali
makroregionalnej, bo takie będzie jego oddziaływanie. Targi przyczynią
się
do rozwoju całego województwa śląskiego, będąc w przyszłości liczącym się
centrum wystawienniczym w naszej części Europy. Nazwa "SILESIA" jest
rozpoznawana we wszystkich językach i znana w naszym obszarze
geograficznym,
co przy międzynarodowym charakterze działalności EXPO znacznie ułatwi
komunikację marketingową z zagranicznymi klientami. Przyjęta przez nas
nazwa
powinna stać się ważnym atutem przy przekształcaniu wizerunku Śląska z
regionu kojarzonego poza granicami Polski wyłącznie z ciężkim przemysłem,
w
region nowoczesnych technologii i wysokiej jakości usług. Chcemy tym
samym
wpisać się w strategię budowania nowego wizerunku dla całego obszaru
Śląska.
Nazwa "Expo Silesia" nie wymaga tłumaczenia - przekaz marketingowy jest
zrozumiały w innych językach w wersji oryginalnej, co bardzo wzmacnia
jego
działanie reklamowe.

Jeszcze raz dziękujemy za zainteresowanie inwestycją w Sosnowcu.

Z poważaniem

Ewa Kozubek
Kolporter EXPO
Tel. 41-3678652
WWW.kolporterexpo.pl
pozdrawiam
A mnie szczególnie intersuje jak ta inwestycja wpłynie na losy działki za realem. Może tam coś ciekawego zacznie się dziać.
Hator
masz na mysli ten plac po DZN czy jakos tak - ta przy katowickiej tuz za realem?
pozdrawiam
QUOTE(Hator @ Oct 18 2006, 10:53 AM) *
masz na mysli ten plac po DZN czy jakos tak - ta przy katowickiej tuz za realem?

Tak
pulsatilla1214
I coś blado brzmi twierdzenie, że wymyślili nazwę po głębokim namyśle, skoro ukradli ją konkurencji jedynie przestawiając kolejność, co widać na pierwszy rzut oka laugh.gif

Silesia EXPO - EXPO Silesia

Ktoś by sie połapał na ktore targi jedzie biggrin.gif ? Swoją drogą chyba katowiccy pomysłodawcy zapomnieli zastrzec nazwę.
Krawiec
QUOTE(pulsatilla1214 @ Oct 18 2006, 11:18 AM) *
I coś blado brzmi twierdzenie, że wymyślili nazwę po głębokim namyśle, skoro ukradli ją konkurencji jedynie przestawiając kolejność, co widać na pierwszy rzut oka laugh.gif

Silesia EXPO - EXPO Silesia

Ktoś by sie połapał na ktore targi jedzie biggrin.gif ? Swoją drogą chyba katowiccy pomysłodawcy zapomnieli zastrzec nazwę.

Katowiccy pomysłodawcy uczestniczyli w prezentacji i sądząc po minach nie była im ta nazwa w smak, ale nie wypowiadali się publicznie. Prezes Kolportera EXPO czyli inwestora oznajmił, że będzie współpraca z Silesia EXPO.

Inwestor nie krył tego, że chce wejść w nieszę jaka powstałą po upadku MTK i to dodatkowa trudność jeśli chodzi o nakłonienie go do zmiany nazwy, w dodatku władze Sosnowca też popierają nazwę Silesia.

Sprawa wydaje się beznadziejna ale ja nie mam zamiaru sie poddawać i nadal będę namawiać inwestora żeby w jakiś sposób Zagłębie zaistniało w nazwie.

Relacja ze wczorajszego spotkania:

http://www.zaglebie.info/news_aktualnosci.php?n=2330#
i wieksze wizualki z www.zaglebie.info:

Hator
taka duza hala targowa ma niby a tu to wyglada powierzchniowo jak silesia city center w katosach - czyli nic nadzwyczajnego.

PS za budynkiem "pierwszego slaskiego biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif urzedu skarbowego" jest OOOOOOOOOOOOOO parking - nalezy zwrocic uwage, ze obecnie znajduja sie tam jakies stare budynki nie wiem do czego sluzace - takze wkrotce czeka ich rozbiorka.

PS2 ciekawy jestem czy bedzie inwestycja w modernizacje drog - a jak tak to jakie odcinki ona obejmie.
pulsatilla1214
Oby choć prawy pas nitki w stronę Olkusza, w okolicach wiaduktu można urwać zawieszenie :)
Dami7
QUOTE(Hator @ Oct 20 2006, 12:04 AM) *
PS za budynkiem "pierwszego slaskiego biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif urzedu skarbowego" jest OOOOOOOOOOOOOO parking - nalezy zwrocic uwage, ze obecnie znajduja sie tam jakies stare budynki nie wiem do czego sluzace - takze wkrotce czeka ich rozbiorka.

PS2 ciekawy jestem czy bedzie inwestycja w modernizacje drog - a jak tak to jakie odcinki ona obejmie.

Ad US - słyszałem, że MF rozważa likwidację tych placówek.
Ad droga - jeśli powstanie centrum wystawiennicze w dniach imprez będzie zakorkowany jedyny zjazd do centrum DG. Pora pomyśleć o innym sensownym rozwiązaniu komunikacyjnym - dokąd plac za Realem nie jest sprzedany...
Hator
czy ktos dzis widzial aktualnosci?
byl poruszony ten temat i odnioslem wrazenie ze dziennikarzom jakos nie podoba sie zabieranie katowicom targow i przynoszenie ich do sosnowca...
duzo nowych info http://www.kolporterexpo.pl/expo_silesia.html

cos sie rusza wokol dawnej Silmy - biurowiec zostal przykryty reklama targow
mydliczek
Miałem o tym napisać, ale zapomniałem :)
I właśnie jest ogromny napis: Targi godne Śląska mad.gif
Waszka
Też dzisiaj widziałam tą reklamę wielką i dopiero dzisiaj się dowiedziałam o takiej inwestycji. Fajna sprawa. Tylko ta nazwa jakaś taka nie ta blink.gif
pozdrawiam
Według tego linka to wychodzi, że w pierwszym etapie zostanie zagospodarowane tylko około 1/4 terenu Silmy.
Waszka
Tak hala targowa, żeby już mogło się coś tam dziać. Inwestor chce jak najszybciej zorganizować tam pierwsze targi.
stary artkul ale zawiera pewna ciekawostke

2006-10-18 Czy to będzie konkurencja?

Kielecki Kolporter zainwestuje 100 milionów złotych w nowoczesny ośrodek targowy. Ale nie w Kielcach!

Już w przyszłym roku powstanie w Sosnowcu pierwsza część nowego centrum targowego Expo Silesia - zapowiedział wczoraj prezes kieleckiej spółki Kolporter Expo, Tomasz Raczyński.
Wczorajsza konferencja prasowa w Sosnowcu, jaka odbyła się z udziałem prezydenta tego miasta Kazimierza Górskiego, była pierwszą okazją do zapoznania się z planami rozwoju kieleckiej spółki Kolporter Expo, której prezesurę objął po odejściu z Targów Kielce Tomasz Raczyński. A plany są ambitne i co tu dużo mówić, Targi Kielce powinny bardzo obawiać się nowego gracza na polskim rynku.

EXPO SILESIA
Właśnie tak nazywać się będzie centrum targowe należące do kieleckiej spółki Kolporter Expo. Expo Silesia posiada od miesiąca 17 hektarów gruntów wraz z ogromną dawną halą fabryczną o powierzchni niemal 40 tysięcy metrów kwadratowych. Na tych terenach już w przyszłym roku zostanie wyremontowana pierwsza część hali o powierzchni 13 tysięcy metrów kwadratowych i tam właśnie wiosną lub jesienią odbędą się pierwsze wystawy organizowane przez kielecką spółkę.
Prezydent Sosnowca oraz przybyli na konferencję prasową prezydenci innych śląskich miast nie kryli zadowolenia z inwestycji Kolportera, który tylko w pierwszym etapie do przyszłego roku zapowiada inwestycje grubo przekraczające 30 milionów, a docelowo nawet 100 milionów złotych. Aby ułatwić kieleckiej spółce dobry start, Sosnowiec chce do terenów targowych przedłużyć linię tramwajową i przebuduje węzeł drogowy, aby wystawcy mogli się dostawać na targi bezkolizyjnie.

WYMARZONA LOKALIZACJA
- Sosnowiec to wprost wymarzona lokalizacja. Dojazd do autostrady zajmuje stąd 10 minut, dojazd do lotniska w Pyrzowicach 20 minut, do lotniska w Balicach 40 minut, a dojazd do centrum Krakowa 55 minut. Nie wspomnę już o aglomeracji śląskiej, do której miast wszędzie będzie bardzo blisko, a w promieniu godziny jazdy od Expo Silesia mieszka 8 milionów osób - cieszył się wczoraj prezes Raczyński.
Hale po dawnej fabryce są wyższe niż hale Targów Kielce, a odstęp między słupami nośnymi też jest o kilka metrów szerszy, co dla wystawców ma niebagatelne znaczenie.
- To bardzo solidna konstrukcja, mnóstwo betonu i stali, a co ważne z uzbrojonym terenem, dlatego już w przyszłym roku będziemy mogli w pierwszej części tej ogromnej hali uruchomić wystawy - zapowiedział na konferencji rzecznik prasowy grupy Kolportera, Maciej Topolski.

START W PRZYSZŁYM ROKU
Już wkrótce zostanie ogłoszony oficjalny kalendarz imprez na przyszły rok, a prezes Raczyński nie ukrywa, że chce zdążyć przejąć z dawnych Międzynarodowych Targów Katowickich przynajmniej wystawę przemysłu górniczego. Już w tej chwili po tragedii w Katowicach Targi Brneńskie z Czech próbują przeciągnąć wystawców właśnie do Brna, zaś Kolporter Expo chce zatrzymać ich na Śląsku.

Jarosław PANEK

ooo
i jak to rozumiec? Kiedys planowano przedluzyc 15 do okolic Gwiezdnej - troche dziwnie bo tramwaj jezdzilby naokolo.
w obecnym programie pana Gorskiego - "Przedłużenie linii tramwajowej nr 15 do Osiedla „Zagórze” w Sosnowcu".
przeciez juz obecnie dojezdza do Zagorza.

i jednak chodzi tu o Gwiezdna - "Już teraz – dla dobra mieszkańców – trwają prace nad przedłużeniem linii nr 15 w kierunku ul. Gwiezdnej.

Pragnę podkreślić, iż jestem silnie zaangażowany w realizację szybkiej kolejki podmiejskiej na trasach Sosnowiec – Tychy, Sosnowiec – Gliwice oraz budowę wschodniej części Drogowej Trasy Średnicowej."

mamy tez wyjasnienie ze nie interesuje sie kolejka w strone DG.

No ale co z linia tramwajowa do targow???
To mialoby byc pewnie przedluzenie 15 hmm. I co dalej- petla kolo targow - zamiast polaczyc 1km z DG?

a co do wezla drogowego to na renderach jest jak najbardziej kolizyjny. Niektorzy widac nie rozumieja tego pojecia.
Krawiec
QUOTE(:) @ Dec 8 2006, 04:06 PM) *
No ale co z linia tramwajowa do targow???
To mialoby byc pewnie przedluzenie 15 hmm. I co dalej- petla kolo targow - zamiast polaczyc 1km z DG?

Przedłużenie do Gwiezdnej to zupełni inny kierunek (Plac Papieski). Miałem nadziję, że ta linia dojdzie do DG.
QUOTE(Krawiec @ Dec 8 2006, 05:01 PM) *
Przedłużenie do Gwiezdnej to zupełni inny kierunek (Plac Papieski). Miałem nadziję, że ta linia dojdzie do DG.

no wlasnie o tym pisalem
Bathurst
Ake po co przedłużać ją do Gwiezdnej? Nie rozumiem blink.gif

Jesienią 2007 r. ruszy centrum targowo-wystawiennicze Expo Silesia
2006-12-11 16:45

Jedno z największych w Polsce centrów targowo-wystawienniczych Expo Silesia ma ruszyć we wrześniu przyszłego roku w Sosnowcu. Pierwszy etap jego budowy będzie kosztować 45 mln zł, zamiast planowanych wcześniej 30 mln zł - podała spółka Kolporter Expo z grupy kieleckiego Kolportera, która jest inwestorem tego przedsięwzięcia.

Podczas poniedziałkowej konferencji prasowej w Katowicach przedstawiciele inwestora ujawnili, że jedną z pierwszych organizowanych w nowym centrum imprez będą Międzynarodowe Targi Przemysłu Wydobywczego, Metalurgicznego i Energetycznego Silmex; targi zaplanowano w dniach od 11 do 14 września 2007 r.

Targi o podobnych charakterze, nazywane potocznie targami górnictwa, od lat organizowały Międzynarodowe Targi Katowickie (MTK). Była to ich największa i najbardziej prestiżowa impreza. Także w kalendarzu przyszłorocznych imprez MTK, w dniach 11-14 września widnieją Międzynarodowe Targi Górnictwa, Energetyki i Metalurgii "Katowice 2007". MTK ogłosiły nawet promocyjne ceny powierzchni wystawienniczej na te targi.

Przedstawiciele firmy Kolporter Expo nie ukrywali wcześniej, że niejasna sytuacja MTK po styczniowej katastrofie hali wystawowej, w której zginęło 65 osób, oraz związana z tym luka rynkowa, wpłynęły na decyzję o lokalizacji wartej w sumie ponad 100 mln zł inwestycji na Śląsku. O organizację międzynarodowych targów górnictwa równocześnie zaczęły zabiegać ośrodki z innych krajów.

W poniedziałek Kolporter Expo poinformował, że nakłady na realizację pierwszego etapu inwestycji wzrosną o połowę, do 45 mln zł. Zdecydowano też, że przy targach powstanie duże centrum konferencyjne.

Docelowo na ponad 17 hektarach terenu po dawnej fabryce silników "Silma" powstaną pawilony wystawiennicze o łącznej powierzchni ponad 35 tys. m kw. (w pierwszym etapie 13 tys. m kw), zewnętrzne tereny wystawiennicze o powierzchni 35 tys. m kw. (na początek ponad 20 tys. m kw.), parkingi na 1,5 tys. samochodów (w pierwszym etapie połowa), centrum konferencyjne, kompleks restauracyjno- handlowy i czterogwiazdkowy hotel.

W poniedziałek powołano również kilkudziesięcioosobową Radę Expo Silesia, złożoną m.in. z przedstawiciel nauki oraz organizacji przedsiębiorców. Na czele rady stanął b. wicepremier Janusz Steinhoff, a w skład prezydium weszli także m.in. prezes Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej oraz szefowie śląskich izb gospodarczych i instytutów naukowych.

Sosnowieckie centrum bezpośrednio ma zatrudnić ponad 100 osób, przedstawiciele inwestora i miejscowego samorządu są jednak przekonani, że wokół targów powstanie wiele kolejnych miejsc pracy. Eksperci wyliczyli, że na 1 mln zł przychodów organizatora targów przypada 5 mln zł przychodów firm i instytucji okołotargowych.

Według danych firmy Kolporter Expo, polski rynek targów rośnie rocznie o ok. 20 proc. pod względem wielkości wynajętej powierzchni (przekracza ona 0,5 mln m kw.) i 15 proc. jeśli chodzi o liczbę wystawców. Blisko 54 proc. udziału w rynku mają targi poznańskie, a niespełna 17 proc. kieleckie. Udział pozostałych ośrodków nie przekracza 3-5 proc.

Kielecka grupa Kolporter skupia 10 spółek, zajmujących się m.in. całościową obsługą punktów handlowych i sieci sprzedaży oraz świadczących usługi logistyczne, informatyczne, promocyjno- reklamowe, budowlane, windykacyjne. Firmy skupione w holdingu produkują też kioski, wyposażenie sklepów i biur. W ubiegłym roku przychody grupy przekroczyły 2,6 mld zł, a zysk 12,6 mln zł. Firma Kolporter Expo istnieje od kwietnia 2006 r.
Bartek
Mi sie marza targi branzy IT. Ehh ;-)
kwintosz
A ja się tak zastanawiam, jak się te targi będą miały do terenów po Dąbrowskich Zakładach Naprawczych Przemysłu Węglowego (DZN PW). W końcu ta działka za realem, jest nadal do sprzedania w dość ładnej lokalizacji i w dość niedalekiej odległości od targów. Mam nadzieję, że ktoś się dzięki tym targom tym terenem zainteresuje. A jest tam troche wolnej przestrzeni, nie tylko od strony reala ale także od strony ul. Przemysłowej.

Cieszy powstanie Centrum Konferencyjnego na terenie targów.

Wojna targów
Tomasz Głogowski
2006-12-14, ostatnia aktualizacja 2006-12-15 08:47
Centrum targowe Expo Silesia w Sosnowcu jeszcze nie powstało, a już mocno daje się we znaki osłabionym po tragedii Międzynarodowym Targom Katowickim. Obie firmy dokładnie w tym samym czasie zorganizują w przyszłym roku prestiżowe targi górnicze. - To nieuczciwa konkurencja - denerwują się szefowie MTK.

Kielecka spółka Kolporter, która kilka miesięcy temu postanowiła, że na granicy Sosnowca i Dąbrowy Górniczej wybuduje ogromne centrum targowe, od początku nie ukrywała, że chce wypełnić lukę na rynku, jaka powstała po styczniowej tragedii na terenie Międzynarodowych Targów Katowickich.

Na starcie obu firm nie trzeba było długo czekać. Przedstawiciele Expo Silesia poinformowali właśnie, że pierwszymi targami, jakie zorganizują 11-14 września 2007 roku, będą Międzynarodowe Targi Przemysłu Wydobywczego, Metalurgicznego i Energetycznego "Silmex".

Dokładnie w tym samym czasie podobne targi tradycyjnie odbędą się też na terenie MTK, dla których targi górnicze od lat były największą i najbardziej prestiżową imprezą w kalendarzu. - To nieuczciwa konkurencja, zmierzająca do tego, by wyeliminować nas z rynku - nie kryje oburzenia Piotr Kubica, prezes MTK. - Powstało ogromne zamieszanie, wystawcy są zdezorientowani - narzeka Kubica.

Prezes MTK przyznaje, że zastanawia się, czy nie wystąpić przeciwko konkurencji do sądu. - Użyli nawet podobnej nazwy. Nasze targi przez lata nazywały się "Simex", a ich będą się nazywać "Silmex" - dodaje.

Maciej Topolski, rzecznik prasowy grupy Kolporter, przekonuje, że nie ma mowy o nieuczciwej konkurencji: - To rywalizacja na czysto biznesowych zasadach. Rynek nie znosi próżni.

Topolski dodaje jednak, że z góry wiadomo, jaki będzie wynik starcia. - My mamy pieniądze i specjalistów. MTK w obecnej sytuacji nie mogą pochwalić się ani jednym, ani drugim - mówi.

Kwestia pracowników to zresztą kolejny element wojny. Szefowie MTK mówią, że firma z Kielc po prostu podkupuje im ludzi. Topolski zaprzecza: - Szukamy tylko dobrych fachowców ze Śląska. Zresztą ludzie sami się do nas zgłaszają.

Atmosferę podgrzało też powołanie Rady Expo Silesia, w której znaleźli się m.in. Janusz Steinhoff, były wicepremier w rządzie Jerzego Buzka, i Piotr Wojaczek, szef Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. - Zwykły chwyt pijarowski i marketingowy - ocenia prezes Kubica, swego czasu - jako rzecznik prasowy MTK - związany z tą branżą.

Steinhoff: - Rada nie powstała, by angażować się w walkę dwóch konkurujących ze sobą firm. Udzieliliśmy po prostu poparcia przedsięwzięciu, które będzie pożyteczne dla naszego regionu. Powstaną tam nowe miejsca pracy, zamiast upadłej fabryki będzie nowoczesne centrum targowe i konferencyjne.

Targi Expo Silesia powstają na terenie byłej Fabryki Silników "Silma" w Sosnowcu. Kolporter kupił tu prawie 17 ha gruntu, olbrzymią halę i niedokończony biurowiec. Na tym ostatnim zawisł niedawno olbrzymi baner z hasłem "Targi godne Śląska", reklamujący inwestycję Kolportera. Sama firma zapowiedziała, że na pierwszy etap budowy targów wyda nie 30, a 45 mln zł. Cała inwestycja ma kosztować 100 mln zł.

ciekawe jaki chwyt maja ci zakonnicy wink.gif laugh.gif
bzenek
Trzeba przyznać, że Kolporter ma rozmach. Nie wiem ile oni się do tego szykują ale wkręcenie do Rady Expo Silesia Janusza Steinhoffa i Piotra Wojaczka pokazuje, że nie pozostawiają niczego przypadkowi. Poparcie polityków i osób z administracji (niestety ciągle) ma ogromne znaczenie w naszym kraju.

Swoją drogą ciekawe czy ktoś z władz Dabrowy Górniczej i Sosnowca został członkiem tej rady. W końcu powinniśmy byc żywotnie zainteresowani informacjami z pierwszej ręki i możliwością bezpośredniego dotarcia do zarządu targów.

QUOTE(:) @ Dec 15 2006, 02:31 PM) *
Dokładnie w tym samym czasie podobne targi tradycyjnie odbędą się też na terenie MTK, dla których targi górnicze od lat były największą i najbardziej prestiżową imprezą w kalendarzu

To się nazywa uderzenie z grubej rury. Jak najlepiej życzę Expo Silesia ale przypomnę podobną sytuację w innej branży. Kiedyś Polsat i TVN próbowały odebrać widzów wieczornym Wiadomościom telewizji publiczej. Nadawały swoje własne dzienniki też o 19:30. No i przeliczyli się, nie dało rady - dziś Informacje, Fakty i Wiadomości lecą po kolei. MTK mogą jeszcze pokazać pazury. Mam nadzieję, że Kolporter uwzględnił w biznesplanie ewentualny niewypał kilku pierwszych edycji targowych.

Przyznam, że tempo w jakim rozwija się wizja tych targów zadziwia mnie. Chwilami aż boję się, żeby nie okazało się to jakimś spekulacyjnym "dmuchaniem balona" na warszawskiej GPW.

Na razie widać, że zabrali się za porządkowanie chaszczy między ulicą Mieroszewskich a biurowcem. Wycięto sporo krzewów i gałęzi drzew. Z napięciem czekam na pierwszą wbitą łopatę biggrin.gif
no ale MTK nie ma gdzie organizowac targow. Podobno chca zrobic namioty dokladnie na miejscu zawalonej hali i to nie bedzie pasowalo wystawcom
Bathurst
MTK to marka znana na całym świecie i myślę że wrócą ich wielkie dni. Natomiast P. Klicki szef Kolportera jak już się za coś bierze to przeprowadza sprawę od A do Z w sposób perfekcyjny- Kumpel pracuje w Kolorterze i opowiadał mi troszkię, zresztą osiągnięcia tej firmy mówią same za siebie. Podsumowując będziemy mieć dwie duże imprezy targowe w województwie i to bardzo cieszy.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.