Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: internet w DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Sprawy
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Master
Nie rozumiem , Preciez juz daaaaaawno temu były informacje ze dostalismy ileś tam kasy z Uni (wystarczającą kwote).
matyka13
A może wiecie coś na temat sieci na Kasprzaka? Jakie są możliwości podłączenia? Mieszkam w 20-tce.
Dejmon
Przy ul. Kosmonautów 3 i 5 jest coś takiego >>>---> http://www.extremenet.pl

Możliwe że jest jakaś sieć tv kablowej (np. http://www.telpol.net.pl), która oferuje dostęp, ale ten sposób odradzam. Szkoda nerwów związanych z przerwami w dostawie netu. Już lepiej mieć net od tPSA, jeśli się ma w domu stacjonarke 8)
matyka13
Niestety na Kosmonautów mają tylko dla siebie i ich nie interesuje wyjście dalej. Jeśli chodzi o TP to właśnie w tym problem, że nie mam stacjonarki w domu i wcale nie chcę mieć.
rafi
Na duzej czesci Kasprzaka jest internet z firmy Hyperion. Tylko, ze ceny nie sa raczej zbyt atrakcyjne
Hator
internet na redenie (osiedle na reymonta-tam obok biedronki)
czy ktos wie czy oprocz neta z telpolu to jest jakas inna opcja?
i jakie sa warunki cenowe i transfery ?
pozdr
Sebastian22
jak masz UPC w bloku to zaloz sobie chello - naprawde ceny maja konkurencyjne do TPSA zwlaszcza po uwzglednieniu transferow - ja place 125 zł za "triple play" czyli internet 1.5 Mbit/kablowka/telefon stac. Internet to koszt ok.70zł a najtanszy 39zł za 512 kbps....jakos tak,
Hator
dzieki seba. A czy inni dostawcy oprocz telpolu/upc sa jacys? np jakies zoorganizowane sieci osiedlowe, albo podlaczenie z kafejki ktora jest tam w poblizu.
pozdr
Sebastian22
to zalezy od konkretnego miejsca - u mnie na starym golonogu niema innej mozliwosci niz TPSA/UPC/Power System - jakas *ujowa radiowka i jeszcze jest radiowka rozdzialana przez jednego kolesia "na lewo" na ok.12 osob....
Luke
Jesli chodzi o wybor Telpol vs UPC (chello) to zdecydowanie polecam uslugi Telpola. W tej chwili jest to chyba najlepszy internet w DG (stosunek cena/wydajnosc lacza).
Chello w wersji light (czyli pobieranie 1,5Mbit/s wysylanie 256kbit/s limit pobierania danych 30GB) jesli nie jest brane w pakiecie "triple play" oraz po zakonczeniu promocji kosztuje 84zl.
Lacze w Telpolu pakiet Bronze (pobieranie 1,6mbit/s wysylanie 500kbit/s bez limitu pobierania danych) kosztuje mniej bo 56zl.
Jako ze firma Telpol udostepnia rowniez telewizje kablowa oraz telefonie, mozna przedzwonic ile by to wyszlo w pakiecie "triple play" (z tego co widze ok63zl - pewnie jakas promocja ale i tak mysle ze byloby taniej i lepiej niz w UPC)

Sam korzystam z internetu w DSI (1,3mbit/256kbit) za 59 zlociszy
kwintosz
Co do działania internetu w sieci kablowej telpol to się nie wypowiem ale.. z tego co się orientowałem jakieś 2-3 msc temu, to trzeba było mieć wykupiony pełny pakiet tv telpolu aby myśleć o internecie. Pakiet ten jak dla mnie jest badziewny.. wink.gif Owszem kosztuje mniej niż ten w UPC (w UPC ok. 50 zł) ale wydaje mi się uboższy programowo. I dowiadując się jak działa net, też nie słyszałem opinii tylko zachwalających, ludzie narzekali i to dość spora liczba. Poza tym, z tymi cenami w UPC to nie do końca tak jak piszecie. Chello Light (1,5Mbit/s), owszem kosztuje 84 zł, tyle że jest to cena za sam internet gdy się nie chce mieć pełnego pakietu TV i poza promocjami. A trzeba zaznaczyć że promocje są zawsze i tak obecnie:

Zamów chello light w UPC już teraz i skorzystaj z atrakcyjnej oferty: pierwsze 60 dni po 35zł* za każde 30 dni a kolejne
12 miesięcy po 70zł.

Instalacja za 1zł.

Chcesz poznać szczegóły? Zajrzyj do regulaminu.

Promocja trwa do 31.12.2006.
*oferta dla nowych Klientów Internetu w UPC.

oraz pakiet:

Zamów przez www Pakiet Pełny i chello light

Tylko teraz specjalna oferta na paczkę chello light + Pakiet Pełny telewizji:
- Pakiet Pełny telewizji - pierwsze 60 dni za 2 zł kolejne 14 miesięcy z upustem 5zł każdego miesiąca;
- chello light - pierwsze 120 dni po 35zł za każde 30 dni a kolejne 12 miesięcy po 70zł;

Instalacja każdej z usług za 1zł.

Chcesz poznać szczegóły? Zajrzyj do regulaminu!

Promocja trwa do 31.12.2006.

Czyli w najgorszym przypadku po okresie upustów: 70 + ok. 45= 115zł za internet + pełny pakiet TV

Przy czym chciałbym jednak zastrzec, że sam mam chello.. Czy jest to dobra inwestycja? Mam wątpliwości i to spore. Nie jest tanio, limit na "lajcie" (bez ściągania wystarcza - 30GB ale gdy już..), poza tym, w ostatnim miesiącu, internet nie chodził kilka dni tak jak powinien. Zamiast 1,5Mbit/s chodził po 200kbit/s (podobno jakaś wielka awaria), na "partyline" dzwoniąc by zgłosić usterkę, można znieść czasem jajo. Tak czy siak zdarzają się jeszcze dni (np. wczoraj), gdy net chodzi badziewiasto. Choć mam nadzieje, że to jakieś tymczasowe problemy. Co do działania internetu w Telpolu, to niestety nie mogę nic powiedzieć poza tym, co słyszałem i wyczytałem na forach internetowych.

Niestety w mieście, mimo że działa prężna firma, prowadząca działalność związaną z internetem, w mieście o dobry net jest trudno. Przestrzegam przed osiedlówkami, to może rodzić pewne problemy: łajza administrator który nie radzi sobie z sytuacją, zapchane łącze przez p2p, nielegalne kable pomiędzy blokami, "wspólne" serwery na które lubi polować Policja gdyż udostępniane są tam filmy, gry, programy i inne pirackie oprogramowanie..

Wszystko ma swoje plusy i minusy, ale póki co z internetem u nas ciężko.
vacu
A'propos tego co napisał kwintosz - ja mam teraz net z JHS Internet ale kończy mi się umowa i też się rozglądam. Mam w związku z tym pytanie - czy ktoś wie na pewno czy da się założyć net z Telpolu bez "kabla" (lub z Azartem)? Kiedyś na ich stronie było info, że tak się nie da, teraz tego infa nie ma stąd moje pytanie...

pees: ja niestety chello nie mogę, bo u mnie "rządzi" Telpol...
puszka
QUOTE(vacu @ Dec 20 2006, 04:03 PM) *
A'propos tego co napisał kwintosz - ja mam teraz net z JHS Internet ale kończy mi się umowa i też się rozglądam. Mam w związku z tym pytanie - czy ktoś wie na pewno czy da się założyć net z Telpolu bez "kabla" (lub z Azartem)? Kiedyś na ich stronie było info, że tak się nie da, teraz tego infa nie ma stąd moje pytanie...

pees: ja niestety chello nie mogę, bo u mnie "rządzi" Telpol...

Z tego co ja wiem to sie nie da trzeba miec minimum wyzszy niz azatr pakiet. a kablówka od nich jest strasznie do dupy. (1 sportowy i 2 muzyczne to naprawde malo jak na obecne czasy.

Ciekawe czemu zniklo nieoficjalne forum Telpolu
Jashi
Mieszkasz gdzieś w pobliżu augusynika?? (wnosząc, żę masz od Jarosińskiego internet) może jesteś w zasięgu mojej radiówki...
mary cha
do 15 lutego mam czas aby zerwac umowe z tp bez konsekwencji.dlatego szukam jakiegos internetu na golonogu-ul.podlesie(domki jednorodzinne).

ma ktos jakies info,moze zna jakas firme co oferuje na kabelku,radiowke badz satelitarne??
kwintosz
Osobiście nie znam, ale trafiłem ostatnio przeglądając sieć na coś takiego:

KLIK

Ciekawe..
Hator
spr czy telpol tam dochodzi
55 zl za lacze do:
1,6 Mbit/s
500 kbit/s
(3 terminale)
bez limitow bodajze, aktywacja 1 zl.
pozdr
flaVour
Czy ktoś w DG bądź w Strzemieszycach korzysta z usług Netii? Proszę o opinię.
schoolgang
propo telpolu. Oferuje on prędkość do 100mb/s ja z tego korzystam i wszystko olewam. biggrin.gif
user
100mb/s blink.gif chyba ci się coś pokręciło! tongue.gif
muzzy
100mb/s to raczej tylko jako sieć lokalna, pytanie - jakie wyjście mają świat biggrin.gif
Co do Netii - od kilku dni przeskoczyłem na nią z neostrady - na razie wrażenia raczej dobre, żadnych przestojów.

pozdro
Muzzy
Dave
A ja mam już ze 2 lata internet z Telpolu i kablówkę jeszce dłuzej i:
1. internet spoko działa, jak są awarie to bardzo rzadkie i raczej krótkotrwałe - całkiem szybkie łącze (bynajmniej dla mnie styka) za 56,13 zł
2. za to z Telpolu kablówka jakaś taka do bani, odbiór średni (może to wina moich kabli?) - cena: 32.60 zł bodajże
3. na Telpol przeszedłem z osiedlówki "firmy" DSMedia - bardzo kijowa firma, mało się rozwijała, częste awarie, kontakt do d... i strasznie arogancki i nieprzyjemny "szef" - jak przeszedłem do Telpola to dopiero poczułem różniće! wink.gif
4. Telefon stacjonarny mam z Netii ale go bardzo rzadko używam wink.gif
:)
www.dabrowa-gornicza.pl

Miasto bezprzewodowe
[2007-06-25 09:13:39]

Promowanie, upowszechnianie usług bezprzewodowych i sposobów ich codziennego wykorzystania. Stosowanie usług bezprzewodowych w pracy, podróży i podczas wykonywania codziennych obowiązków. Takim zagadnieniom będzie poświecona konferencja organizowana 26 czerwca w dąbrowskim Urzędzie Miejskim. Konferencja jest elementem projektu Interreg III C „Wireless Cities”. Jego głównym celem jest poprawa warunków życia mieszkańców i rozwój gospodarczy regionów dzięki promowaniu zastosowania sieci bezprzewodowej jako narzędzia informacyjnego, komunikacyjnego i operacyjnego.

nie wiem wlasciwie na czym ma polegac ten projekt. Tylko na promowaniu? Jesli tak to nie dociera to do mieszkancow a tylko promuja miedzy soba

http://www.wirelesscities.org/index.php?id=2&L=4

taka ciekawostka

ciekawe czy jakies osiedlowki w DG z tego korzystaja. Kiedys jedyna alternatywa dla TP bylo Futuro (obecnie czesc Netii) radiowo. Korzystalo z tego DSI. Nie liczac Teplopa bo chyba cala siec maja wlasna.
Zibar
CYTAT(Dave @ nie, 11 lut 2007 - 12:49) *
2. za to z Telpolu kablówka jakaś taka do bani, odbiór średni (może to wina moich kabli?) - cena: 32.60 zł bodajże

Nie to nie wina kabli, po prostu jakość sygnału i oferta do bani. Telpol próbuje coś z "platformą cyfrową" a jeszcze nie odkryli za bardzo STEREO na podstawowej kablówce - po prostu kicha jakich mało. Na szczęście rozdzielono już te usługi i można oddać kablówkę w zamian za 10 zł droższy internet.
Prace na cyfrowa kablówka wleką sie tak jak zapowiadane wzmocnienie oferty podstawowej wink.gif a dołaczenie dwóch kanałów na rok nazywają sukcesem. ohmy.gif
syzio
Na stronie tej sieci pisze że Netia także korzysta z tej infrastruktury biggrin.gif
Sebastian22
ja dalej mam UPC - teraz podpisalem nową umowę i bede mial neta 4 mb / tv 60 kanalow / telefon stac. (30 min w abo 11gr/min) za ok. 144 zł wg mnie niema lepszej oferty....(wiem ze tel dziala jak VoiP ale dla mojej babci co dzwoni tylko do cioci wystarcza-ja nie kozystam) u mnie niema prawie wcale przerw w dzialaniu....
syzio
U mnie niestety UPC jest niedostępne sad.gif
pawcio1978
Witam
Mam takie pytanie. Gdzie w naszym miescie jest darmowy dostep do bezprzewodowej sieci WI-FI (laptop).
Prosze o odp na gg: 11027130.
picaro
W Pałacu Kultury Zagłebia w kawiarni na I piętrze
www.palac.art.pl
Protokół nr 20/08
z posiedzenia Komisji Rozwoju i Promocji Miasta w dniu 25 marca 2008 roku

CYTAT
(...)
Radny – K. Woźniczka:
Pan Prezydent deklarował się, że złoży informację dotyczącą Internetu, prosiłbym, aby były podane dane techniczne dotyczące Internetu.

I Z-ca Prezydenta Miasta - H. Zaguła:
Jeżeli mówimy o sieci szeroko pasmowej, która będzie rozprowadzona to Internet jest jedną z możliwości, do której można wykorzystać sieć szeroko pasmową, będziemy rozprowadzać światłowodami po realizowanej gospodarce wodno – ściekowej i stworzymy możliwość dostarczenia Internetu praktycznie do każdego domu. Jeżeli w którymś miejscu, a takie miejsca są będzie brakować albo będzie zbyt drogo kosztować przeprowadzenie światłowodów to wtedy będziemy korzystać z łączności radiowej w tym zakresie. Natomiast chcemy wesprzeć o ten projekt w tej chwili wszystkie placówki jednostki organizacyjnej Urzędu cały monitoring całe zarządzanie kryzysowe i w części udostępnić możliwość korzystania z systemu przesyłu, udostępnić na zewnątrz. W tej chwili przygotowujemy koncepcję dotyczącą tego, kto będzie tym zarządzał w przyszłości.
(...)
mary cha
witam

ktos moze korzysta,cos blizej wie???

www.dg-net.pl
rafall77
CYTAT(mary cha @ nie, 15 cze 2008 - 15:21) *
witam

ktos moze korzysta,cos blizej wie???

www.dg-net.pl

Sprawdziłeś tego dostawce internetu, też jestem zainteresowany, szukam pilnie dostawce na rejon strzemieszyc - tylko siec bezprzewodowa. PILNE!!!
aston
CYTAT(rafall77 @ nie, 06 lip 2008 - 12:01) *
Sprawdziłeś tego dostawce internetu, też jestem zainteresowany, szukam pilnie dostawce na rejon strzemieszyc - tylko siec bezprzewodowa. PILNE!!!

Właśnie tez jestem ciekaw czy ktoś korzysta z tej oferty i czy mógłby się wypowiedzieć
hermess
CYTAT(aston @ nie, 10 sie 2008 - 22:25) *
Właśnie tez jestem ciekaw czy ktoś korzysta z tej oferty i czy mógłby się wypowiedzieć

jak mieszka ktos w Strzemieszycach to w zaleznosci gdzie sie mieszka istnieje tam siec MODRZEW Strzemieszyce

http://www.modrzew.superhost.pl/

maja dobre lacze
heksa
W dzielnicy Korzeniec jest radiówka Virenet (Michał Jednaki), prędkość 1mega a dla tych co chcą szybciej to od września ma być 4mega. Jest jeszcze kilka prywatnych sieci ale nie znam parametrów.
syzio
Dla zainteresowanych internetem Play:
CYTAT
Media2.pl

30 nowych miast w Play Online
Michał Rogowicz, 18 września 2008, godz. 13:47
Na łamach Media2.pl pisaliśmy już o 23 miastach, które weszły w zasięg usługi mobilnego internetu - Play Online. Teraz do tych miejscowości, Play dodał kolejne 7.
Play Online, najbardziej konkurencyjna cenowo oferta na polskim rynku, obejmuje zasięgiem już 72 miejscowości. Poniżej lista nowych miast:

- Bielsko-Biała,
- Chojnice,
- Chrzanów,
- Częstochowa,
- Dąbrowa Górnicza,
- Głogów,
- Gorzów Wielkopolski,
- Jarocin,
- Jaworzno,
- Kobyłka,
- Kostrzyn koło Poznania,
- Koszalin,
- Legnica,
- Lubin,
- Łomianki,
- Nakło nad Notecią,
- Ostrowiec Świętokrzyski,
- Ostrów Wielkopolski,
- Piastów,
- Puck,
- Puławy,
- Raszyn,
- Reda,
- Ruda Śląska,
- Sieradz,
- Słupsk,
- Świecie,
- Świętochłowice,
- Władysławowo,
- Zielona Góra.
Sebastian22
No tak wkońcu Play oficjalnie uruchomił internet w naszym mieście....jednakże na mapce zasięgu na ich stronie (mapka zasięgu macierzystej sieci 3G Playa a nie z roamingiem Plusa) widać że w DG jest niezły zasięg, dziwi troche fakt że okolice PKZ i ulicy 3 maja go nie mają....ale to może błąd mapy.
Z tego co sie orientuje jeszcze w tym roku mają oferować internet prepaid, ponoć po najniższej cenie.
CYTAT

Internetowe konsultacje
dziś

Ruszyły konsultacje dotyczące budowy sieci szerokopasmowego internetu w mieście. Każdy mieszkaniec, do 20 marca br. może zgłosić swoje uwagi propozycje do koncepcji miejskiej sieci teleinformatycznej, m.in.jej planowanego przebiegu. W pierwszym etapie sieć ma powstać w centrum miasta (ponad 20 tysięcy użytkowników) i dzielnicy Gołonóg (ponad 13 tys.). Uwagi można przysyłać na adres: mrabka@dabrowa-gornicza.pl
PAS

Czyli pewnie tam gdzie najlatwiej, w blokowiskach, gdzie juz jest kilka do wyboru z kablowek.
Sebastian22
CYTAT(:) @ pon, 09 mar 2009 - 23:01) *
Czyli pewnie tam gdzie najlatwiej, w blokowiskach, gdzie juz jest kilka do wyboru z kablowek.

Czy to bedzie darmowe? Wi-Fi? Kabel?
Co z oplatami to chyba nic nie wiemy. Na drugie pytania masz odpowiedz masz w pierwszym poscie na tej stronie (o ile sie nic nie zmienilo). Oby tez WiMAX a nie Wi-Fi.
no ale to konsultacje i moze z tego nic nei wyniknac. Tak jak z TBSami. Okazalo sie, ze mieszkancy sa zainteresowani, ale jakos o tym zapomnieli.
CYTAT
www.dabrowa-gornicza.pl

Zapraszamy do konsultacji społecznych
[2009-03-11 10:41:29]

W związku z realizacją projektu „Rozwój społeczeństwa informacyjnego w Zagłębiu Dąbrowskim” w ramach Programu Rozwoju Subregionu Centralnego Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013 zapraszamy do konsultacji społecznych „Koncepcji techniczno-ekonomicznej miejskiej sieci teleinformatycznej w Dąbrowie Górniczej.”

Ewentualne uwagi prosimy przysyłać na adres mrabka@dabrowa-gornicza.pl do dnia 20 marca 2009 roku.

Lista proponowanych lokalizacji miejskiej sieci szerokopasmowej - ETAP I obejmuje obszar CENTRUM, TWORZEŃ, ZĄBKOWICE, STRZEMIESZYCE WIELKIE.

mapa snf (51).gif http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&...209427&z=13

koncepcja (44 strony) snf (51).gif http://www.dabrowa-gornicza.pl/pub/files/o...e_Gorniczej.doc

Juz 4 lata temu byl ogloszony przetarg na projekt budowlany. Minelo tyle lat, a okazuje sie ze doszlismy do jakiejs mglistej koncepcji.

Powinni tez dostarczyc internet do wszystkich chetnych mieszkancow, a tu nic z tego sie nie zapowiada. Jesli zdecyduja sie z tego korzystac jacys lokalni operatorzy, to i tak pewnie nie zwieksza zasiegu. Dostepnosc szybkiego internetu sie nie poprawi. Poprawi sie tylko jakosc. Powinien byc dodatkowy przetarg, ktory wylonilby operatora, ktory musialby sie zobowiazac, ze podlaczy do tej sieci kazdego chetnego (jesli nie po kablu to radiowo).
CYTAT

Zbudują nową sieć
wczoraj

W tym miesiącu lokalne władze powinny ogłosić przetarg na wykonanie projektu nowoczesnego i szybkiego światłowodowego szkieletu sieci, obejmującej zasięgiem centrum miasta oraz dzielnice Tworzeń, Ząbkowice i Strzemieszyce Wielkie.

To wstęp do budowy połączeń internetowych na terenie całej Dąbrowy Górniczej. Nowoczesna technologia ma sprawić, że w niemal każdej szkole, urzędzie, czy instytucjach miejskich pojawi się możliwość ekspresowej łączności ze światem. Właśnie za pomocą szybkiego internetu.

Prace związane z projektowaniem sieci mają zamknąć się z końcem tego roku. Natomiast w drugim kwartale 2010 roku ruszy jej budowa w terenie. Choć pierwszy etap projektu obejmie dzielnice miasta, to na mapie ujęto obszar całej Dąbrowy.

Koszty realizacji pierwszej fazy wynoszą około 13 milionów złotych, jednak 85 procent z tej ogromnej kwoty pokryje dofinansowanie z funduszy europejskich.

- Obecne przedsięwzięcie jest częścią dużego programu rozwoju społeczeństwa informacyjnego Dąbrowy Górniczej, zakładającego budowę infrastruktury na całym obszarze miasta, rozwój usług i szkolenia. Z powodu kosztów musieliśmy podzielić projekt na etapy. Jeżeli światłowody będą na początek np. w Ząbkowicach, to będziemy mogli dzięki temu dobudować sieć dalej, w miejscu ograniczonego dostępu do internetu czy innych usług - mówi Michał Rabka, koordynator projektu budowy miejskiej sieci szerokopasmowej.

Jednak całe przedsięwzięcie nie oznacza bezpośredniego podłączenia mieszkańców miasta do sieci, a stworzenie możliwości dostarczania im nowoczesnych usług. Obecna infrastruktura oparta na miedzianych kablach jest po prostu przestarzała i nie pozwala na powszechny rozwój telekomunikacyjnych nowinek.

- Udostępnimy sieć na zasadach otwartych dla operatorów telekomunikacyjnych. Tym samym miasto wesprze wzrost konkurencyjności na rynku usług teleinformacyjnych. Sieć zaspokoi rosnące potrzeby dostępności do informacji i umożliwi świadczenie nowoczesnych usług, takich jak szerokopasmowy dostęp do %07internetu, nowoczesna telefonia VoIP, wideo na żądanie, czy telewizja cyfrowa wysokiej rozdzielczości. Nasze przedsięwzięcie podniesie również bezpieczeństwo publiczne, dzięki zwiększeniu liczby punktów monitoringu wizyjnego. To bardzo duży plus całego przedsięwzięcia. Zapewnimy również bezpieczny dostęp do internetu w placówkach edukacyjnych oraz poprawimy wzrost efektywności zarządzania miastem. W oparciu o wybudowaną sieć zostaną uruchomione publiczne punkty dostępu do internetu coraz bardziej popularne hot-spoty - podkreśla Michał Rabka.

Obecnie władze miasta prowadzą konsultacje społeczne, zbierając propozycje mieszkańców, przedsiębiorców oraz operatorów telekomunikacyjnych. Do tej pory odzew jest jednak niewielki.

- Dotychczas swoje pytania zgłosiło czterech mieszkańców, jeden przedstawiciel organizacji pozarządowej oraz operator telekomunikacyjny. Większej liczby pytań spodziewamy się pod koniec terminu konsultacji. Dotyczą one przede wszystkim planowanych tras przebiegu sieci - mówi koordynator projektu.

W konsultacjach wzięło udział Stowarzyszenie "Neuron" Pomocy Dzieciom i Osobom Niepełnosprawnym.

- Organizacje pozarządowe w mieście mają często ograniczony dostęp do internetu. Ważne, aby miasto budując sieć, nie zapomniało o stowarzyszeniach i środowisku osób niepełnosprawnych. To będzie dla nas bardzo przydatne wsparcie - mówi Bogdan Zandecki, przewodniczący Stowarzyszenia "Neuron".

- Jeśli projekt się sprawdzi, to wszędzie będzie można skorzystać z szybkiego internetu. Dziś często jest to możliwe tylko w domu i trochę kosztuje - podkreśla Marcin, dąbrowski gimnazjalista.
Anna Polewiak
bzenek
CYTAT(:) @ czw, 12 mar 2009 - 01:09) *
uz 4 lata temu byl ogloszony przetarg na projekt budowlany. Minelo tyle lat, a okazuje sie ze doszlismy do jakiejs mglistej koncepcji.

Może wyszło to na dobre. Rząd na dniach zapowiada, w ramach działań antykryzysowych, ustawę o sieciach telekomunikacyjnych.

Niby ma ułatwiać projektowanie i budowę sieci, uprości sprawy papierkowe i stworzy źródło finansowania ze środków BGK. Poczekamy zobaczymy. smile.gif

CYTAT(:) @ czw, 12 mar 2009 - 01:09) *
Powinni tez dostarczyc internet do wszystkich chetnych mieszkancow, a tu nic z tego sie nie zapowiada.

Od tego są chyba operatorzy komercyjni. Utrzymanie sieci telekomunikacyjnych nie jest ustawowym zadaniem gminy.
aston
CYTAT(bzenek @ pon, 23 mar 2009 - 01:10) *
Od tego są chyba operatorzy komercyjni. Utrzymanie sieci telekomunikacyjnych nie jest ustawowym zadaniem gminy.

Zgadza się, ale moim zdaniem trochę, źle do tego podchodzi się.

Ja bym to widział, tak, aby miasto zorganizowało przetarg na dostęp do tej nowo budowanej infrastruktury. Firma która by wygrała dostałaby wyłączność na korzystanie z tych łączy a w zamian miałaby zapewnić dostęp do sieci wszystkim mieszkańcom Dąbrowy Górniczej w rozsądnej cenie (maksymalna stawka ustalona w warunkach przetargu np 2Mbps za 50zł)
vacu
CYTAT(aston @ pon, 23 mar 2009 - 12:49) *
Zgadza się, ale moim zdaniem trochę, źle do tego podchodzi się.

Ja bym to widział, tak, aby miasto zorganizowało przetarg na dostęp do tej nowo budowanej infrastruktury. Firma która by wygrała dostałaby wyłączność na korzystanie z tych łączy a w zamian miałaby zapewnić dostęp do sieci wszystkim mieszkańcom Dąbrowy Górniczej w rozsądnej cenie (maksymalna stawka ustalona w warunkach przetargu np 2Mbps za 50zł)

Coś mi się to nie widzi. Zwykle firmy, które mają na coś wyłączność nie kwapią się do szarżowania z obniżkami cen. A i umieją odpowiednio zmotywować wink.gif urzędników aby wyłączność owa nie była obostrzona jakimiś paskudnymi kruczkami w postaci chociażby jakieś śmiesznej ceny maksymalnej wink.gif
Mick
Wyobraźmy sobie, że w 1993 roku z uwagi na katastrofalne wskaźniki dostępu do telefonów rząd RP wymyśla, że wszelkie usługi telefonii będzie sam rozwijał. Wdraża "Narodowy Program Telefonizacji 2000" albo coś takiego. Potem dla sprawiedliwego dostępu do sieci GSM sam zaczyna ją budować...

Do dziś by były z tym problemy, a minuta połączenia kosztowałaby tyle co w roamingu.
Trzeba te sieci zostawić prywatnym firmom, one to zrobią szybciej i taniej.

PS. Wyobraźmy sobie, że w 1993 roku z uwagi na katastrofalny stan dróg rząd RP wymyśla, że będzie zajmował się budowaniem autostrad...
vacu
CYTAT(Mick @ pon, 23 mar 2009 - 18:14) *
Wyobraźmy sobie, że w 1993 roku z uwagi na katastrofalne wskaźniki dostępu do telefonów rząd RP wymyśla, że wszelkie usługi telefonii będzie sam rozwijał. Wdraża "Narodowy Program Telefonizacji 2000" albo coś takiego. Potem dla sprawiedliwego dostępu do sieci GSM sam zaczyna ją budować...

Do dziś by były z tym problemy, a minuta połączenia kosztowałaby tyle co w roamingu.
Trzeba te sieci zostawić prywatnym firmom, one to zrobią szybciej i taniej.

PS. Wyobraźmy sobie, że w 1993 roku z uwagi na katastrofalny stan dróg rząd RP wymyśla, że będzie zajmował się budowaniem autostrad...

Dokładnie. Trzy czy cztery lata temu uprosiłem właściwie firmę z okolicy aby łaskawie założyła mi dostęp do sieci z prędkością... 90 kbps. Przy czym częsciej netu nie było niż był ale jedyna alternatywa to był wtedy net z TPSA, niewiele szybszy a za grubo ponad 100 (SDI to się nazywało czy jakoś tak). Teraz nominalnie mam 6 Mbitps za te same pieniądze co wtedy (coś tam ponad 6 dyszek czyli nie tak drogo) tamto łącze, nie dziwi mnie jednak jak z torrentów leci 1,6 MB/s (zdarza się czasem). Tak więc nie ma co narzekać, postęp jest aż nadto wyraźny.
Sebastian22
Sam pamietam moje początki netu...najpierw modem 56k i słynne "0202122" potem była już neo i speed 128 kbps potem 256 przełączyli, poźniej zmieniłem na 512 z czego zrobiła się po jakimś czasie 1 MB....potem zmiana opa na UPC i Chello zacząłem od 2 Mb, zwiększyli do 4 Mb, potem przesiadłem się na szybsze (chyba 6 albo 8) a dziś mam już 10 Mb.....ale wtedy to był całkiem inny internet.
aston
CYTAT(vacu @ pon, 23 mar 2009 - 19:27) *
Coś mi się to nie widzi. Zwykle firmy, które mają na coś wyłączność nie kwapią się do szarżowania z obniżkami cen. A i umieją odpowiednio zmotywować wink.gif urzędników aby wyłączność owa nie była obostrzona jakimiś paskudnymi kruczkami w postaci chociażby jakieś śmiesznej ceny maksymalnej wink.gif

Ja Cię doskonale rozumiem, ale byłaby ciągle konkurencja, bo przecież można mieć neta z telekomunikacji, z Netii ... z sieci osiedlowych itp, więc raczej nie ma takich obaw, że było by tak źle.
Mi chodzi aby każdy mieszkaniec Dąbrowy miał możliwość podłączenia internetu za rozsądną cenę, a czy to będzie bardzo szybkie czy też najtańsze łącze to już ma drugorzędne znaczenie, dla kogoś kto nie mieszka w zasięgu sieci osiedlowej i ma do wyboru neta z TPSA + utrzymanie linii (czyli najtaniej 90zł miesięcznie za 1Mbps) lub nic.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.