Piotr Uszok dotrzymał słowa. Nie kandyduje na prezydenta KatowicPrzemysław Jedlecki
15.09.2014 Cztery lata temu Piotr Uszok powiedział, że ta kadencja będzie jego ostatnią. W poniedziałek ma ogłosić, że nie zamierza ponownie startować w wyborach prezydenckich - więcej szczegółów po konferencji prezydenta, którą zaplanowano na godz. 13.
O swej decyzji prezydent powiedział już radnym z Forum Samorządowego i Piotr Uszok oraz PiS. - Powiedział nam, że nie kandyduje z powodów rodzinnych. Dodał, że chce odejść wtedy, kiedy on sam o tym decyduje. Dodał, że spełnił się jako prezydent. Zapowiedział, że będzie kandydował na radnego - mówi jeden z radnych z ugrupowania prezydenta Piotra Uszoka.
Kariera Piotra UszokaPiotr Uszok karierę w samorządzie rozpoczął w 1990 roku, gdy został wybrany do katowickiej rady miejskiej. Był jednym z kilku przedstawicieli lewicy, z listy komitetu, którego liderem był Czesław Śleziak, lider Socjaldemokracji (poprzedniczki SLD), ale szybko znalazł wspólny język z radnymi prawicowej większości.
Po następnych wyborach, w 1994 roku, został wybrany na wiceprezydenta (zajmował się sprawami komunalnymi). W tym czasie było co najmniej kilka innych osób bardziej wpływowych od niego w mieście, ale gdy w 1998 roku Uszok został prezydentem, stopniowo wymienił ich na swoich zaufanych. To m.in. Waldemar Bojarun, były rzecznik urzędu miasta, Janusz Waląg, sekretarz miasta, Krystyna Siejna, wiceprezydent, czy Stanisław Wąsala, prezes MOSiR. Do jego najbliższych współpracowników należy też Jerzy Forajter, przewodniczący rady miasta.
2010: "To moja ostatnia kadencja"Przed wyborami w 2010 roku mówił, że ta kadencja ma być jego ostatnią. Wybory, podobnie jak te w 2006 roku, wygrał w pierwszej turze. - Bezwzględnie chcę wygrać wybory, a następna kadencja będzie moją ostatnią. Potem chcę oddać miasto młodym - deklarował Piotr Uszok. Nikt jednak poważnie tej deklaracji nie traktował.
W tej kadencji Piotr Uszok skupił się przede wszystkim na dokończeniu kluczowych inwestycji miasta: nowej siedziby Narodowej Orkiestry Symfonicznej Polskiego Radia, Międzynarodowego Centrum Kongresowego (budowa trwa) oraz ścisłego śródmieścia.
Cały tekst:
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063...l#ixzz3DNnP52Gr