Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: INWESTYCJE cz.1
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4
pozdrawiam
No Forum TerenÓw Zielonych protestuje bo w miejscu lidla staŁ unikatowy na skale ŚwiatowĄ ekosystem brudu i syfu wraz ze stojĄcĄ tam ruinĄ budynku. Jedno jest pewne nic zielonego tam nie byŁo.

ps. No a Forum TerenÓw Zielonych pewnie powstaŁo z ewolucji Komitetu MieszkańcÓw ul Chopina ktÓre protestowaŁo przeciw lidlowi w poprzednim numerze szmatŁawca.
pozdrawiam
PojawiŁy siĘproblemy prawne z nadbudowĄ poczty i z nurkowiskiem. Miasto nie moŻe ich zgodnie z prawem finansowaĆ bo nie jest wŁaŚcicielem ani budynku poczty ani terenu p4.

Tak przy okazji to tale na poczte przeznaczyŁ 25 tyŚ zŁ a na nurkowisko 0. Ale chodzi i chwali siĘŻe je wybudujĄ te obiekty za darmoche jacyŚ nieznani inwestorzy.

Życze powodzenia
pozdrawiam
A jeszcze mam pytanie. Czy ktoŚ ma pojĘcie czy posterunek celny w dg pozostanie czy zostanie zlikwidowany po wejŚciu do ue. Tale kiedyŚ coŚ tam marudziŁ o jego rozbudowie
rafi
A do kogo naleza grunty pod P4? Co do nurkowiska, to pewno Talkowski sobie pomyslal, ze zafunduja je nurkowie, cwiczacy na Pogorii (m.in. Straz z okolicznych gmin, WOPR i kluby nurkowe) a on sobie podepnie wszystkie zaslugi. Hehe. Ale co tu sie dziwic to przeicez takie...polskie podejscie do sprawy
rafi
Oddzial celny w Dabrowie ma pozostac (wiadomo - HK :)). Nastapi za to ogolna reorganizacja. Do tej pory oddzial w Dabrowie byl filia urzedu w Tychach. Teraz bedzie filia urzedu w Katowicach, bo dotychczasowy urzad w Tychach tez stanie sie oddzialem :)
Zreszta tu jest wszystko napisane:
http://www.icka.futuro.net.pl/aktualnosci/zmiany2.html
pozdrawiam
Grunty pod p4 naleŻĄ do skarbu państwa
Master
no i oczywiscie okazaŁo sie ze sĄ jakieŚ problemy co do wŁasnosci budynku i niewiadomo kiedy ta przebudowa bedzie zrealizowana , jeŚli kiedykolwiek bĘdzie, czyli to samo co zawsze...
pozdrawiam
MyŚle Że nawet istoniejsze jest to Że tale chce Żeby tej nadbudowy dokonali jacyŚ nikomu nieznani inwestorzy.
rafi
A co tam w ogole na tym pietrze mialoby sie miescic?
Bathurst
A jednak nie tylko OŚrodek Szkolenia KierowcÓw :!: :?: Zainteresowanych przesyŁam do:

http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wyda...nia/361081.html

Ci kupcy tak strasznie biadolĄ Że centrum miasta przestaje byĆ centrum handlowym, ale to przecieŻ znak czasu, po drugie wystarczy spojrzeĆ na mapĘDĄbrowy - to nasze Centrum zdjebko tak z boczku miasta :wink:

moim zdaniem dla ulicy 3 Maja i okolic - przyszŁoŚc to knajpki, ogrÓdki, restauracyjki, galeryjki, kawiarnie, wyspecjalizowane sklepiki z rzadkim towarem, skwerki, latarenki, i inne duperelki ggdzie miŁo spĘdziĆ czas. Pozdrowienia
olo
wzglĘdem popolicyjnego, obecnie odremontowanego budynku. MiaŁo tam byĆ gimnazjum, ale z tego co wiem mieszkańcy okolicznych wsi niezgodzili siĘna wspÓlnĄ naukĘswoich dzieci w ŁoŚniu. DojeŻdŻajĄ wiĘc do ŁĘknic. To pytanie do ToSo, gdyby byŁ tak miŁy.
olo
picaro
w budynku po policji, po odpowiednim remoncie (plan ten jest juŻ realizowany od okoŁo 2 lat) bĘdzie szkoŁa dla trudnej mŁodzieŻy (tzn. kolesi co po 3lata siedzĄ w jednej klasie z bogatym zapleczem kulinarnym, tzn. bedzie szkoliĆ kucharzy itp. przy okazji z moŻliwoŚciĄ zarabiania na siebie poprzez firmĘkateringowĄ (jak ktoŚ pomyŚli), a wszystko to ma podlegaĆ komendzie gŁÓwnej OHP w Kato. Tyle tylko, Że juŻ dwa razy byŁ maŁy skandal, bo firma wyknujĄca projekt odjebaŁa kiche i nie moŻna byŁo odebraĆ budynku do uŻytku i jeszcze jakieŚ tam banie byŁy z obsadzaniem kierownictwa, ale powoli wszystko idzie do przodu.

pozdro
Bathurst
Ta stacja na Redenie to bĘdzie chyba Slovnaft - dzisiaj w "Gazecie Wyborczej" widziaŁem ogŁoszenie o nabÓr pracownikÓw na nowĄ stacjĘbenzynowĄ w DG wŁaŚnie z tej firmy.
pozdrawiam
No sŁyszaŁem Że ta firma zalewa caŁy kraj. No zobaczymy co nam przyjaciele z poŁudnia zmontujĄ za stacje. Szkoda Że to nie statoil --- jakoŚ lepiej mi siĘkojarzy . Ale mÓwi sie trudno. SŁyszaŁem ze w BĘdzinie chyba tez majĄ zamiar siĘwybudowaĆ.

A caŁa ta firma Slovnaft zrobiŁa niezŁe zamieszanie na rynku budujĄc tyle nowych stacji. Wszystkie krajowe i zagraniczne koncerny wydaŁy jej wojne i teraz trwa wyŚcig jak na poczĄtku lat 90 kto wybuduje wiĘcej stacji.

MoŻe takŻe w DG powstanĄ jakieŚ nowe stacje. Co prawda w centrum ich nie brakuje ale poza miastem to jest jak na pustyni. Przez miasto przebiegajĄ 2 gŁÓwne trasy ale wzdŁuŻ nich nie ma ani jednej cywilizowanej stacji benzynowej z hotelem i parkingiem dla tirÓw.

PS wŁaŚnie na granicy bĘdzina i sosnowca w okolicach szpitala gÓrniczego powstaje taki kompleks.
rafi
No wlasnie. Hotel to, moim zdaniem, jeden z najbardziej potrzebnych obiektow w miescie :). Szczegolnie teraz, gdy hala sobie jakos radzi i odbywaja sie w niej imprezy nie tylko lokalne. Przyjezdni nie maja sie gdzie podziac i pomieszkuja w sasiednich gminach albo w Katowicach...
rafi
Cos nowego sie buduje...a wlasciwie wybudowalo :)
Jak donosi strona propagandowa UM 1.06 otwarto nowy "rurociag przerzutowy" z ujecia wody w Lazach. Talkowski jak zwykle robil za modela i w ogole cool kolesia, co widac na zamieszczonych na witrynie fotkach...
8)
Misiek
A jak kiedyŚ napisaŁem Że w naszym mieŚcie przydaŁby siĘhotel (w pojĘciu "prawdziwy hotel" a nie "hotelik" lub "motel") to kilka osÓb od razu skrytykowaŁo ten pomysŁ (nie bĘdĘtutaj wymieniaŁ) argumentujĄc to tym Że po co nam hotel skoro takowe istniejĄ np. w Sosnowcu lub Katowicach. :?

Pewnie .... bo lepiej mieĆ zajebisty goŁĘbnik i wielbŁĄdy ... :evil:

HOTEL - jestem za :!: :!: :!:
ocet
rowniez jestem za biorac pod uwage, ze od czasu otwarcia hali mamy w dg troche wiecej gosci, a hotelu jak nie bylo tak nie ma. z tego co wiem to wszyscy sportowcy mieszkaja w hotelu w bedzinie, napewno tak bylo w przypadku gosci i zawodnikow, ktorzy walczyli podczas pierwszej gali. podobnie rzecz wyglada z kolejna, ktora odbedzie sie w najblizsza sobote
rafi
Cos mi tu smierdzi jakims ukladem miedzy zarzadem hali w dabrowie a tym hotelem w Bedzinie...No chyba, ze oni maja tak konkurencyjna oferte, ze wszystkich przebijaja
olo
Pewnie, Że przydaŁby siĘhotel, tylko jest jedno pytanie: kto go ma wybudowaĆ. Hotel musi mieĆ prywatnego wŁaŚciciela. Przynajmniej w naszym skorumpowanym piekieŁku. Czy hotel miejski by siĘsprawdziŁ? Na razie na pewno nie. JesteŚmy jeszcze zbyt biednym spoŁeczeństwem, by w drodze gdzieŚ daleko, zrobiĆ sobie odpoczynek w hotelu, bo akurat nam siĘspodobaŁ. Gonimy wiĘc 1500 km bez przerwy. Kilka imprez w hali to maŁo by zapeŁniĆ hotel.
pozdrawiam
Ostatnio poczytaŁem sobie bip i mam trochĘnowych informacji.

Ekran akustyczny ma byĆ ukończony dopiero w 2005.

Wiadukt w zĄbkowicach ma byĆ czynny jeszcze przed zimĄ ale jego finalne oddanie planuje siĘtakŻe na 2005.

W 2005 majĄ rÓwnieŻ oddaĆ drogĘpiekŁo - antoniÓw.

Co do ukŁadu komunikacyjnego to tale wyrzuciŁ stary projekt a nowy zakŁada praktycznie to samo i jest jeszcze droŻszy. Tale obiecaŁ Że obroni drzewka itp a tu eksperci w projekcie stwierdzili Że trzeba wprowadziĆ jeszcze wiĘksze zmiany niŻ wczeŚniej. Tale chciaŁ Żeby do parku daŁo siĘdojechaĆ tylko ulicĄ dojazdowĄ i nowĄ ulicĄ miĘdzy blokami na koŚciuszki. A w nowym projekcie prÓcz tych dojazdÓw jest jeszcze caŁkiem nowy tunel pod ulicĄ Alei RÓŻ obok obecnego tunelu dla pieszych --- czyli bardzo niepopularna wersja oprotestowana przez tamtejszych mieszkańcÓw ( wedŁug projektu nie moŻna przebudowaĆ tunelu dla pieszych tylko muszĄ istnieĆ dwa dla samochodÓw i pieszych). A do tego jeszcze jeden dojazd biegnĄcy przekopem w okolicach byŁego um. Projekt zakŁada przebudowĘwiĘkszoŚci skrzyŻowań w centrum miasta, kŁadki nad ulicami, budowĘmaŁych rond i rozbudwĘparkingÓw przed blokami na koŚciuszki.

PS wiĘc chyba troche poczekamy na realizacje bo nie jest ona tania ani popularna wŚrÓd elektoratu tala. Niby inwestycja ma byĆ ukończona w tym roku ale ja osobiŚcie w to nie wierze.

Do tego do 2006 roku ma byĆ realizowany projekt przebudowy ukŁadu komunikacyjnego w dzielnicy stasic do autoterminala

Podobno w tym roku ma byĆ wymieniona kanalizacja w czĘŚci ulicy KrÓlowej Jadwigi.

Do tego remontem byŁego um i adaptacje na bibliotekĘma realizowaĆ jakieŚ talowe stowarzyszenie --- niech zgadnĘjakie bĘdĄ efekty.

JeŚli chodzi o inwestycje prywatne to poza rozbudowĄ huty szkŁa w Strzemieszyczach i budowĄ nowych stacji benzynowych nie ma Żadnego zainteresowania naszym miastem.
bzenek
JeŚli chodzi o inwestycje prywatne to poza rozbudowĄ huty szkŁa w Strzemieszyczach i budowĄ nowych stacji benzynowych nie ma Żadnego zainteresowania naszym miastem.[/quote]

A ja teŻ przeglĄdaŁem BIP i znalazŁem troszkĘbardziej optymistyczne informacje z dnia 29.04.04:

Wiceprezes Katowickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej pan MirosŁaw Bubel poinformowaŁ, Że prowadzone sĄ rozmowy z trzema inwestorami planujĄcymi inwestycje w DĄbrowie GÓrniczej. SĄ to:
-Polkarm Sp. z o.o. - 7 ha dziaŁki przy ZakŁadach Koksowniczych „Przyjaźń”. W zakŁadzie znajdzie pracĘok. 100 osÓb, a nakŁady inwestycyjne wyniosĄ ok. 25 mln zŁ.
-Thermoplast Sp. z o.o. – 5 ha dziaŁki przy ZakŁadach Koksowniczych „Przyjaźń”. Planowane zatrudnienie to min. 50 osÓb.
-Parkridge Sp. z o.o. to developer, ktÓry na dziaŁce przy Hucie Katowice kosztem 45 mln euro zamierza wybudowaĆ park przemysŁowo – logistyczny, udostĘpniany dla kolejnych inwestorÓw. Docelowe przewidywane zatrudnienie to ok. 1000 osÓb.
Wiceprezes MirosŁaw Bubel (...) dodaŁ, Że jest moŻliwoŚĆ sprzedaŻy
ok. 20 ha dziaŁki z terenu Tucznawy.

MoŻe coŚ z tego wyjdzie ?
bzenek
Ale sĄ teŻ i kŁopoty:

Pan Wiceprezes dodaŁ, Że sĄ problemy ze sprzedaŻĄ gruntÓw ZakŁadÓw Koksowniczych „Przyjaźń”.
Z uwagi na niesprecyzowane plany ZakŁadÓw Koksowniczych dotyczĄce zlokalizowania nowych baterii koksowniczych i innej infrastruktury oraz wynikajĄcy z tego brak gotowoŚci zakŁadÓw do sprzedaŻy gruntÓw dla inwestorÓw w strefie, KSSE S.A. zmuszona zostaŁa do zaproponowania
2 inwestorom deklarujĄcym stworzenie okoŁo 150 miejsc pracy na dziaŁkach przy zakŁadach alternatywnych lokalizacji w DĄbrowie GÓrniczej. Zaproponowane nowe lokalizacje mogĄ nie uzyskaĆ akceptacji inwestorÓw.
bzenek
A teraz o rejonie Geant:

Wynegocjowano
z inwestorem budowĘobiektu 3-kondygnacyjnego. W kwestii komunikacji prowadzone sĄ rozmowy z inwestorem „GĂŠanta” aby rozŁoŻyĆ rÓwnomiernie usŁugi miĘdzy hipermarketem, a pasaŻem handlowym na ul. 3–go Maja,
a przede wszystkim wybudowaĆ wspÓlny parking. Na budynek po Komisariacie Policji przy ul. KoŚciuszki, odbĘdzie siĘprzetarg. RozwaŻana jest propozycja umieszczenia w nim restauracji o wysokim standardzie.
bzenek
Oraz kilka newsÓw o zmianach w centrum:

Pan Naczelnik WydziaŁu Urbanistyki i Architektury Wojciech Sobczyk zaproponowaŁ aby budynek przy ul. 3-go Maja 42 zaadaptowaĆ na apartamentowiec dla inwestorÓw zagranicznych. Prezydent Miasta Jerzy Talkowski poinformowaŁ zebranych, Że w celu uporzĄdkowania centrum miasta przeznaczono do rozbiÓrki budynek znajdujĄcy siĘnaprzeciw poczty i garaŻe. Natomiast w przypadku znalezienia inwestora, zostanie wykonana nadbudowa budynku „Sanepidu”. ZaŁoŻono rÓwnieŻ podwyŻszenie wieŻy zegarowej. Prezydent Miasta Jerzy Talkowski podkreŚliŁ, Że naleŻy rewaloryzowaĆ i podnosiĆ standard : starych kamieniczek miasta , (...) budynkÓw przy ul. Żeromskiego. (...) NaleŻy rÓwnieŻ dĄŻyĆ do przeksztaŁcania obiektÓw socjalnych, znajdujĄcych siĘ
w centrum miasta, na obiekty o wysokim standardzie oraz zagospodarowywaĆ w tym celu budynki opuszczone.
bzenek
Wszystkie informacje pochodzĄ z protokoŁÓw narad u prezydenta miasta w dniach 19 i 29 kwietnia 2004.

PS. Przepraszam, Że tak na raty ale z wŁasnej winy narobiŁem sobie za duzo postÓw i trzeba byŁo je potem wypeŁniĆ. Na przyszŁoŚĆ bĘdĘostroŻniejszy :?
olo
No i proszĘ, przydaŁy siĘpluskwy. Przynajmniej coŚ wiemy. laugh.gif
:)
biggrin.gif niezla porcja informacji :)
Super ze Geant bedzie 3kondygnacyjny -przynajmniej nei bedzie w centrum plaskiego blaszaka. powinni polaczyc go jakos z 3maja...
No i wreszcie wyburza ta nasza perelke naprzeciw poczty-budynek klasy zerowej laugh.gif tylko ciekawe kiedy bo juz od dawna tam chyba nikt nie mieszka.
A co do Geanta to w innym watku moze powstac dopiero do 2010 hmm sad.gif
pozdrawiam
RÓznica miĘdzy wesjĄ optymistycznĄ a mojĄ wersjĄ bierze siĘz tego Że ja zamiesciŁem projekty ktÓrych realizacja jest juŻ pewna.

A opisane wyŻej plany naszego prezydenta nie zawsze sĄ realane. Na budynek sanepidu nie ma pieniĘdzy ani inwestorÓw. Geant teŻ nie ma kasiorki i oswiadczyŁ Że w najbliŻszym roku nic nie buduje. No chyba Że ktoŚ inny skredytuje tĄ inwestycje.

Prywatni inwestorzy tez sie interesujĄ dopÓki nie muszĄ pierwszych 100 zŁ zainwestowaĆ

Co do samych kamienic w centrum teŻ poza gadkĄ nie ma Żadnych planÓw.

Szansa jest tylko na duŻo remontÓw ulic --- bo widze Że dulkiewicza przetargi nie obowiĄzujĄ wiec mzum buduje co chwile nowĄ uliczke a ile na tym poszcegÓlni panowie zarabiajĄ to mozna sie tylko domyslaĆ
bzenek
To niestety jest prawda. Wizje prezydenta Talkowskiego kończĄ siĘna gadaniu. Chyba ma on kŁopoty z realizacjĄ wŁasnych zamierzeń.

Najgorsze jest to, Że jakoŚ nie zanosi siĘna wykorzystanie pieniedzy unijnych sad.gif
Master
A wiĘc wzdŁuŻ gŁÓwnej miejskiej arterii (Sobieskiego, KrÓlowej Jadwigi, PiŁsudskiego) powstaŁ LIDL(otwarty 3 czerwca), stacja SLOVNAFT, otwarto w opuszczonych budynkach po Damelu PEC(PrzedsiĘbiorstwo Energetyki Cieplnej) oraz salon NISSANA(doŚc maŁo okazaŁy :? zbyt sŁabo widzoczny z drogi , za maŁo szyldÓw i ŚwiecĄcych banerÓw), rozbudowanoa takŻe salon OPLA, a w poblizu widaĆ Że rozpoczyna sie kolejna budowa( teren zostaŁ zrÓwnany i poustawiano jakieŚ tablice przy Kauflandzie). Kolejna rzecz to na rondzie KosmonautÓw i TysiĄclecia tam przy dawnej piekarni i bazarze(przy skrzyŻowaniu, na miejscu bazaru powstaje OŚrodek Egzaminowania KierowcÓw, a miejscu zabudowań , bedzie market PSS SpoŁem), Smiesza mnie plotki ludzi jako ze jest tam budowany Carefour biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
rafi
No jakis ruch w interesie jest wink.gif. Stacja SlovNaft jest calkiem, calkiem...Kolo PEC-u powstal Nissan zamiast Mitsubishi :) ale zawsze to cos.
Co do tego obiektu Spolem, to w Polsce tak juz jest, ze moze sie zdarzyc, ze nagle w tym miejscu bedzie Carrefour. Nie wazne, kto buduje sklep, wazne kto bedzie go wynajmowal biggrin.gif
pozdrawiam
Wlasnie wyburzyli stara stacje orlenu przy aquaparku i buduja nowa.
rafi
I chwala im za to. Przeciez tam juz chyba nikt nie tankowal. Na takiej ruinie... Mam nadzieje, ze wybuduja jakas fajna ta stacje. No i to osiwtlenie...Wyremontowana stacja przy wylocie w strone bedzina wyglada po prostu super...
no nareszcie ja w tej ruinie nigdy nie tankowalem (no chyba ze z kims jeszcze za komuny jak nie bylo wyjscia-fajnie trzeba bylo sie wystac w kolejce ). Te budowane zupelnie od zera nowe stacje Orlenu sa calkiem calkiem.
Bathurst
Dodam jeszcze Że nasi Oficjalni Przewodnicy Duchowi Rzeczpospolitej Polskiej teŻ nie zostajĄ w tyle czego przykŁadem jest rozbudowa dachu koŚcioŁa przy 11 Listopada na Manhattanie :-)
pozdrawiam
Czy ktoŚ wie czemu ma sŁuŻyĆ wymiana kostki brukowej i przesuwanie lamp ulicznych w centrum. CaŁoŚĆ wyglĄda jakby mieli przesunĄĆ przystanek autobusowy.
QUOTE(pozdrawiam)
Czy ktoŚ wie czemu ma sŁuŻyĆ wymiana kostki brukowej i przesuwanie lamp ulicznych w centrum. CaŁoŚĆ wyglĄda jakby mieli przesunĄĆ przystanek autobusowy.

no pewnie go przedluza albo i tez troche przesuna. Zatoczka jest za krotka przez co sie najczesciej autobusy w niej nie mieszcza.

Dopiero teraz zostal ogloszony przetarg na nowy uklad komunikacyjny w parku Hallera z terminem skladania do konca wrzesnia :shock: A na poczatku sierpnia jeszcze neidawno planowali ze rusza juz prace...
bzenek
W prztetargowej dokumentacji jest warunek wykonania zadania do maja 2005. WiĘc w tym roku nie ma juŻ co liczyĆ na komfort w parku. Oby tylko zima nie byŁa zbyt ostra bo siĘznÓw wszystko opÓĹşni.

Najgorsze jest to, Że nie wiadomo jak ten nowy ukŁad ma wyglĄdaĆ. Za prezydenta Lipczyka nic nie mozna siĘbyŁo dowiedzieĆ. Za prezydenta Talkowskiego teŻ tylko kilka ogÓlnikÓw. Czy tak ciĘŻko zamieŚciĆ w gazecie/na stronie UrzĘdu Miasta jakiŚ poglĄdowy rysunek. A potem to siĘsŁyszy, Że mieszkańcy nie rozumiejĄ ciĘŻkiej pracy wŁadz miejskich...
olo
Bo sĄ dwa projekty. Pierwszy bĘdzie realizowany jako tymczasowy i jak siĘsprawdzi zostanie na staŁe. ByŁo o tym w gazetach. Ma byĆ przebudowane skrzyŻowanie LegionÓw i GÓrnicza - ŚwiatŁa i drugie ŚwiatŁa na krzyŻÓwce KoŚciuszki z DĄbrowskiego (???) plus kŁadka ŁĄczĄca park z ulicĄ KoŚciuszki - tego juŻ kompletnie nie rozumiem.
a mnie sie wydaje ze moze wiem o co chodzi z ta kladka tongue.gif
w gazecie kiedys tylko bzdurnie napisane i namieszali. A wiec ma powstac nowa droga do parku -prawie na przeciwko Dabrowskiego (miedzy dawnym UM a Country Clubem). Pisalo cos o przekopie a nei pisalo gzdie -pewnie chodzi o ta skarpe na ktorej jest alejka -najblizsza od ulicy Kosciuszki i wzdluz niej. I wydaje mi sie ze ta kladka bedzie nad tym przekopem z nowa droga i polaczy rozkopana alejke z obu stron...

Tylko nei pamietam kto takie bzdury opowiadal w gazetach -chyba rzecznik UM ze do konca roku bedzie wsyztsko gotowe a to bylo dziwne bo nie oglosili przetargu wtedy tylko dopiero teraz i wszystko o pol roku opoznione jak zawsze
olo
No to zaczyna mieĆ rĘce i nogi
o ile mi sie dobrze wydaje :wink: tak sie tylko domyslam bo w tamtej gazecie nie napisali wszystkiego i troche do tego namieszali...

Dzisiaj na stronach GW pisza o inwestycjach w drogi w naszym wojewodztwie z funduszu rozwoju regionalnego. Jak zwykle DG o nic sie nie starala a mozna bylo dostac 75%...
bzenek
WedŁug: http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wyda...nia/391485.html

------------------------------------------------------------

We wrzeŚniu w ŁoŚniu zainauguruje swojĄ dziaŁalnoŚĆ pierwszy w naszym wojewÓdztwie stacjonarny OŚrodek Szkolenia i Wychowania Ochotniczych HufcÓw Pracy. Stosowne porozumienie w tej sprawie podpisali prezydent Jerzy Talkowski i ŚlĄski komendant wojewÓdzki OHP JÓzef Wojtas.

Zainteresowanie naukĄ w oŚrodku jest ogromne. Nie ma siĘjednak czemu dziwiĆ, bo dziŚ na rynku pracy liczĄ siĘkwalifikacje, a w caŁym wojewÓdztwie ŚlĄskim ponad 30 tys. bezrobotnych w wieku 20–24 lat nie ukończyŁo szkoŁy podstawowej. OŚrodek znalazŁ siedzibĘw budynku dawnej szkoŁy policyjnej. PracowaĆ bĘdzie tu 13-osobowa kadra. PrzygotowywaĆ bĘdzie do samodzielnoŚci mŁodzieŻ, ktÓra zdaniem komendanta Wojtasa zagubiŁa siĘgdzieŚ w Życiu i w terminie nie ukończyŁa podstawÓwek lub gimnazjÓw.

Pracujemy z mŁodzieŻĄ z biednych rodzin, ktÓra nie jest winna, Że ma takich czy innych rodzicÓw — podkreŚla komendant. Pierwszeństwo w przyjĘciu do oŚrodka ma mŁodzieŻ z rodzin niepeŁnych, wielodzietnych, znajdujĄca siĘw trudnej sytuacji materialnej i spoŁecznej. Warunkiem jest ukończenie 15 roku Życia oraz ukończenie minimum szeŚciu klas szkoŁy podstawowej.

PlacÓwka umoŻliwi mŁodzieŻy uzupeŁnienie wyksztaŁcenia ogÓlnego, uzyskanie kwalifikacji zawodowych lub teŻ przekwalifikowanie. BĘdzie prowadziĆ nie tylko poradnictwo zawodowe, ale zadba rÓwnieŻ o resocjalizacjĘmŁodzieŻy majĄcej trudnoŚci z aklimatyzacjĄ w spoŁeczeństwie.

Od wrzeŚnia uczniowie rozpocznĄ naukĘw dwÓch pierwszych i dwÓch drugich klasach Gimnazjum dla DorosŁych. W przyszŁoŚci bĘdĄ jĄ mogli kontynuowaĆ w Zasadniczej Szkole Zawodowej. — MŁodzieŻ bĘdzie mogŁa zdobyĆ kilka zawodÓw. Na bazie naszej stoŁÓwki praktykĘnabywaĆ bĘdĄ przyszli kucharze-kelnerzy. Na miejscu odpowiednie kwalifikacje zdobywaĆ teŻ bĘdĄ ogrodnicy. W przypadku mechanikÓw pojazdÓw samochodowych, blacharzy, czy sprzedawcÓw, mamy juŻ podpisane umowy z przedsiĘbiorstwami na terenie miasta, gdzie nasi uczniowie bĘdĄ odbywaĆ praktycznĄ naukĘtych zawodÓw. Koszty praktyk refundowane bĘdĄ pracodawcom przez OHP — wyjaŚnia Wiktor Czucza, kierownik dĄbrowskiego OŚrodka Szkolenia i Wychowania.

NaukĘi przyuczenie do zawodu kontynuowaĆ bĘdzie tu setka mŁodzieŻy (w tym 21 osÓb z DĄbrowy GÓrniczej), ktÓra zostanie rozlokowana w internacie. Na zajĘcia dochodziĆ teŻ bĘdzie codziennie grupa okoŁo 150 osÓb z terenu miasta i caŁego ZagŁĘbia. Przy oŚrodku dziaŁaĆ teŻ bĘdzie na 4,6 hektarach gruntu gospodarstwo pomocnicze, ktÓre czĘŚciowo zaopatrywaĆ bĘdzie kuchniĘw placÓwce.

Zainteresowanie mŁodzieŻy pobytem u nas jest ogromne. Niestety z powodu ograniczonej iloŚci miejsc nie wszyscy skorzystajĄ z tej formy pomocy — informuje kierownik Czucza. MŁodzieŻ zakwaterowana na miejscu moŻe liczyĆ na bezpŁatne wyŻywienie, co odciĄŻy domowe budŻety, na opiekĘmedycznĄ i zaplecze, pozwalajĄce na rozwijanie pasji.

PojawiĄ siĘkoŁa zainteresowań, sekcje plastyczna i muzyczna, a takŻe Świetlica Środowiskowa — podkreŚla Renata Papierniak, wychowawca i koordynator programÓw unijnych.

ChoĆ nie wszystkie sale wykŁadowe sĄ jeszcze gotowe, dĄbrowski oŚrodek hufcÓw pracy realizuje juŻ interesujĄce programy. ZakończyŁ siĘjuŻ projekt dziaŁajĄcego w oŚrodku Klubu Europejskiego „Dzieciństwo w krainie bajek”. Realizowany byŁ dziĘki wsparciu WspÓlnoty Europejskiej w ramach programu „MŁodzieŻ”, z ktÓrego zyskano prawie 4 tys. euro. — Obecnie wdraŻamy program „Twoja wiedza — twÓj sukces”, finansowany przez Europejski Fundusz SpoŁeczny. MŁodzieŻ w czterech blokach tematycznych uczyĆ siĘbĘdzie informatyki, jĘzyka angielskiego, przedsiĘbiorczoŚci. Nie zabraknie rÓwnieŻ spotkań z psychologiem oraz poradnictwa zawodowego i prawnego — informuje Renata Papierniak.
pozdrawiam
Wiadomo juŻ, ktÓre gminy dostanĄ europejskie dotacje na inwestycje drogowe. W grĘwchodzĄ setki milionÓw zŁotych. Ranking najlepszych projektÓw ogŁosiŁ wczoraj zarzĄd wojewÓdztwa. Na liŚcie tej znalazŁ siĘteŻ projekt ze Sosnowca!

NajwiĘkszĄ dotacjĘz Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego dostanie Bytom na budowĘdrogi, ktÓra poŁĄczy ul. StrzelcÓw Bytomskich z CelnĄ. Trasa bĘdzie fragmentem Obwodnicy PÓŁnocnej Aglomeracji GÓrnoŚlĄskiej. Budowa ma kosztowaĆ ponad 96 mln zŁ, ale Bytom dostanie ponad 72 mln zŁ z EFRR.

- DziĘki obwodnicy, ktÓra powinna byĆ gotowa najdalej za trzy lata, ze ŚrÓdmieŚcia zniknie ruch ciĘŻkich samochodÓw. DziŚ wszyscy jeŻdŻĄ przez centrum - mÓwi Jacek Wicherski, rzecznik prasowy UrzĘdu Miasta w Bytomiu.

ZarzĄd wojewÓdztwa ŚlĄskiego wybraŁ do realizacji 18 najlepszych projektÓw zwiĄzanych z inwestycjami drogowymi. Na liŚcie prac, na ktÓre zostanie przeznaczona 75-proc. dotacja EFRR, jest rÓwnieŻ poŁĄczenie ul. Grundmanna z SĄdowĄ w Katowicach czy przebudowa ul. PiŁsudskiego w Sosnowcu, gdzie ruch utrudnia wiadukt kolejowy. Na unijne pieniĄdze na remonty i modernizacje drÓg zaŁapaŁy siĘrÓwnieŻ m.in.: Bielsko, Żywiec, Rybnik, Tychy, ChorzÓw oraz JastrzĘbie ZdrÓj. Z kolei ponad 30-proc. dotacjĘdostanie wojewÓdztwo ŚlĄskie i Ruda ŚlĄska na budowĘodcinka zachodniej czĘŚci Drogowej Trasy Średnicowej w mieŚcie.

W sumie na wszystkie inwestycje drogowe w wojewÓdztwie ŚlĄskim zostanie przeznaczonych ponad 230 mln zŁ unijnych dotacji.

UrzĄd MarszaŁkowski ogŁosiŁ rÓwnieŻ, na ktÓre pomysŁy zwiĄzane z informatyzacjĄ zostanĄ przeznaczone unijne pieniĄdze. Chodzi m.in. o wart 4,3 mln zŁ projekt Rybnika. WŁadze miasta chcĄ wprowadziĆ elektronicznĄ kartĘmiejskĄ, czyli tzw. e-bilet. W przyszŁoŚci bĘdzie nim moŻna zapŁaciĆ np. za przejazd autobusem, wstĘp na basen lub koncert zorganizowany przez miasto. Ma tu powstaĆ rÓwnieŻ sieĆ kilkunastu kioskÓw internetowych. Wtedy mieszkańcy nie bĘdĄ juŻ musieli z drobnymi sprawami biegaĆ do magistratu. W kioskach wydrukujĄ formularze potrzebne do wydania dowodu osobistego i prawa jazdy. SprawdzĄ, jaki wydziaŁ czym siĘzajmuje oraz w jakich godzinach pracujĄ urzĘdnicy.

Drugi projekt informatyczny, ktÓry dostanie dotacjĘz UE, przedstawiŁa Komenda WojewÓdzka Policji w Katowicach. Policja chce zbudowaĆ system faksowo-mailowy, ktÓry bĘdzie ŁĄczyŁ wszystkie jej jednostki w wojewÓdztwie. Projekt pochŁonie ok. 4,8 mln zŁ, ala tak jak w przypadku Rybnika 75 proc. potrzebnych pieniĘdzy da EFRR.

JAK ZWYKLE DG NIC NIE DOSTAŁA BO SIE O NIC NIE STARAŁA.
olo
Zapowiadali w gazetach i telewizji, Że DG ma siĘstaraĆ o unijne pieniĄdze na sztolniĘi skansen przemysŁowy w muzeum miejskim "sztygarka"
rafi
Wszystkie normalne miasta sie lansuja i doja UE z niezlej kasy (np. remonty drog, termomodernizacja, ekologia, remonty budynkow uzytecznosci publicznej - np. dworcow PKP). Talkowski sie tylko opierdala i nic nie robi. Czy tak trudno siasc i napisac wniosek? Doradcow ma tylu, ze wystarczylo by im na to jedno popoludnie. Rozumiem, ze mozna kasy nie dostac, ze projekt moze zostac odrzucony, ale zaryzykowac chyba warto...Panie Talkowski! PRL juz odszedl w niebyt. Teraz zeby cos dostac, trzeba sie o to postarac...
Nawet, zeby zostac Heyah pozytywnym trza kupic starter...takie czasy... :)
z GW:

Przebudowa w centrum DĄbrowy GÓrniczej

purz 27-08-2004 , ostatnia aktualizacja 27-08-2004 23:24

Do końca wrzeŚnia potrwajĄ prace przy przebudowie placu i przystanku autobusowego w DĄbrowie GÓrniczej. Miasto wyda na niĄ 300 tys. zŁ.

Przebudowa przystanku przy ul. KrÓlowej Jadwigi byŁa konieczna z dwÓch powodÓw: dotychczasowa zatoka dla autobusÓw byŁa zbyt krÓtka i gdy na przystanku zatrzymywaŁy siĘdwa lub trzy autobusy, blokowaŁy ruch na skrzyŻowaniu. Drugi powÓd: przystanek po sĄsiedniej stronie, przed PaŁacem ZagŁĘbia, zostaŁ juŻ dawno odnowiony, wraz z przebudowĄ placu przed paŁacem.

- Postawimy nowĄ, nowoczesnĄ wiatĘarchitektonicznie podobnĄ do tej sprzed paŁacu. Przy okazji wybrukujemy plac - mÓwi Zbigniew Kubik, zastĘpca naczelnika wydziaŁu gospodarki komunalnej w dĄbrowskim magistracie. O kolorze bruku zdecyduje w przyszŁym tygodniu miejski architekt.

Nie caŁy jednak plac zostanie wybrukowany. Na razie pieniĘdzy wystarczy na 10 m od ulicy. JeŚli urzĄd znajdzie dodatkowe 150 tys. zŁ, kostka pojawi siĘna placu aŻ do wejŚcia do parku Hallera.
pozdrawiam
? Angielski deweloper wyŁoŻy 140 mln zŁ
16-07-2004 Maria Trepińska (Puls Biznesu)
Parkridge zainwestuje w DĄbrowie GÓrniczej w budowĘcentrum logistyczno-magazynowego. Lokalizacja nie jest przypadkowa. Katowicka Specjalna Strefa Ekonomicznaj (KSSE) rozstrzygnĘŁa kolejny przetarg. WygraŁa angielska spÓŁka Parkridge Developments. Zagospodaruje 28 ha w podstrefie sosnowiecko-dĄbrowskiej. ? Inwestor chce wybudowaĆ duŻe centrum logistyczno-magazynowe w DĄbrowie GÓrniczej

? Siedlce zbudujĄ dla Brembo
06-08-2004 DI (Puls Biznesu)
4 sierpnia Mostostal Siedlce podpisaŁ umowĘna budowĘhali Odlewni Tarcz Hamulcowych w DĄbrowie GÓrniczej dla wŁoskiej firmy Brembo. WartoŚĆ umowy wynosi 2,5 mln EUR. Kontrakt ma zostaĆ zrealizowany do 31 grudnia.

? Przyjaźń liczy na 900 mln zŁ
20-08-2004 Maria Trepińska (Puls Biznesu)
ZarzĄd koksowni na poczĄtku wrzeŚnia bĘdzie negocjowaŁ kontrakt wartoŚci 200 mln EUR (900 mln zŁ) z Arcelorem. PrzeciĄgajĄ siĘrozmowy w sprawie inwestycji miĘdzynarodowego koncernu stalowego Arcelor w Koksowni Przyjaźń (KP) w DĄbrowie GÓrniczej. Trudno siĘdziwiĆ, bo zapowiadana kwota zaangaŻowania zagranicznego inwestora to 200 mln EUR (900 mln zŁ) w budowĘbaterii koksowniczych.
czy ktos moze napisac jak teraz wyglada budowa nowego osrodka i supermarketu na rogu tysiaclecia i 11-listopada?? jakos dawno tamtedy nie przejezdzalem
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.