Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: INWESTYCJE cz.1
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4
rafi
No o dworcu rzeczywiscie ani slowa, ale to pewnie dlatego, ze urzad wciaz twierdzi, ze jemu nic do tego, bo to wlasnosc PKP (inne miasta maja odmienne podejscie). O ile dobrze pamietam, bylo za to cos, o jakims rozwiazaniu komunikacyjnym - przebudowie Kosciuszki wraz dwupoziomowym skrzyzowaniem z linia PKP. Moze wtedy cos sie ruszy w sprawie dworca?
:)
moze cos nowego powstanie bo chyba nie darmo rownaja teren kolo drogi S1 (i to nawet dosc spory teren). Jest to kolo tego dziwnego nieuzywanego cmentarza i blisko Pilsudskiego. No chyba nie beda jeszcze bardziej powiekszac cmentarz.
i jeszcze raz oficjalnie o WORD:

OT Dabrowa GÓrnicza ma nowĄ siedzibĘ
DĄbrowski OddziaŁ WojewÓdzkiego OŚrodka Ruchu Drogowego w Katowicach rozpoczĄŁ egzaminowanie kandydatÓw na kierowcÓw 1 stycznia 1992 r. Egzaminy teoretyczne poczĄtkowo odbywaŁy siĘw budynkach przy ul. Chopina wydzierŻawionych od Ligi Obrony Kraju. Teren, na ktÓrym znajdowaŁ siĘplac manewrowy udostĘpniŁa Huta Bankowa. ZnajdowaŁ siĘ… po przeciwnej stronie ruchliwej, dwupasmowej jezdni. Dopiero pod koniec 1993 roku, kiedy Liga Obrony Kraju przejĘŁa od firmy Budohut pŁaski teren sĄsiadujĄcy z budynkami dzierŻawionymi przez OddziaŁ WojewÓdzkiego OŚrodka Ruchu Drogowego, przygotowano nowy plac manewrowy.
Dyrekcja WORD zdawaŁa sobie sprawĘz tego, Że dĄbrowski oddziaŁ urzĄdzony w wydzierŻawionych obiektach nie moŻe siĘrozwijaĆ, ani teŻ poprawiaĆ jakoŚci oferowanych usŁug. Jednym wyjŚciem z sytuacji byŁo podjĘcie decyzji o budowie nowego oŚrodka.
Wybrano dogodnĄ lokalizacjĘprzy zbiegu ulic: TysiĄclecia i 11 Listopada. Rozpisano rÓwnieŻ konkurs na projekt caŁego obiektu i w drodze przetargu wybrano wykonawcĘ.
Wybudowany obiekt speŁnia najwyŻsze normy. Jest przystosowany nie tylko do egzaminowania kandydatÓw na kierowcÓw, ale rÓwnieŻ do prowadzenia szkoleń i kursÓw. Na terenie oŚrodka moŻna takŻe prowadziĆ imprezy zwiĄzane z propagowaniem zasad bezpieczeństwa ruchu drogowego. Obiekt jest monitorowany i przystosowany do obsŁugi tysiĘcy kandydatÓw na kierowcÓw, ktÓrzy co roku odwiedzajĄ dĄbrowski oddziaŁ WORD. LeŻy w sĄsiedztwie dwÓch drÓg krajowych: Warszawa – Bielsko i Katowice – Olkusz. Dogodny dojazd do oŚrodka majĄ zarÓwno mieszkańcy DĄbrowy GÓrniczej, jak i kandydaci na kierowcÓw z Jaworzna, Sosnowca, Olkusza, BĘdzina, Myszkowa, Zawiercia i wielu mniejszych miejscowoŚci ZagŁĘbia oraz Jury Krakowsko-CzĘstochowskiej.
olo
Ale tylu eLek to jak ŻyjĘw GoŁonogu nie widziaŁem. Nawet po os. Kasprzaka jeŻdŻĄ jazdy egzaminacyjne.
Mydliczanin
Czy wiecie moŻe co oni tam budujĄ przy Auchanie. Na stronach Sosnowca nic nie pisze. Na caŁy ten pusty teren przy lasku wjechaŁ ciĘŻki sprzĘt. Kupe koparek i spychaczy rÓwnajĄ tam teren. I co gorsza fragment lasku zaznaczyli czerwonyymi kropkami, to znaczy Że do wyciĘcia! PrzecieŻ to jest fajne miejsce na spacery i biegi laugh.gif mieszkańcow os. Mydlice. DoŚĆ jest go maŁo to jeszcze karczujĄ. MoŻe budujĄ osiedle domkÓw jednorodzinnych to by siĘzrobiŁo troszeczkĘbezpieczniej biggrin.gif I wreczcie zrobiĄ moŻe drogĘŁĄczĄcĄ Mydlice z Auchanem i tym czymŚ nowym powstajĄcym. Kilka fotek z wielkiego placu budowy.
http://mydliczek.fotopages.com
hmmm wkleje to tutaj bo chyab skzoda zakladac nowy temat. Wielkie inwestycje w koksowni zblizaja sie, fragment artykulu z dziennika:

WciĄŻ inwestujĄ

By zwiĘkszyĆ produkcjĘi pozostaĆ w zgodnie z europejskimi normami ochrony Środowiska, koksownia zamierza do 2006 r zainwestowaĆ ok. 437 mln zŁ w nowĄ bateriĘkoksowniczĄ. CzĘŚĆ inwestycji (koŁo 40 proc.) ma byĆ sfinansowana z funduszy wŁasnych, reszta z kredytu (zorganizowaĆ go ma PKO BP w ramach konsorcjum).

Przetarg na budowĘbaterii powinien zostaĆ ogŁoszony z końcem lutego. Nieoficjalnie wiadomo, Że do przetargu przygotowuje siĘkatowicki EnergomontaŻ, przy czym nie wyklucza, Że w konsorcjum z firmami zagranicznymi.

WiĘcej pracy

Kosztem kolejnych 380 mln zŁ zmodernizowany ma zostaĆ rÓwnieŻ w ciĄgu najbliŻszych 3 lat wydziaŁ produkcji wĘglopochodnych, a w latach 2008 — 2016 caŁkowicie wymienione majĄ zostaĆ cztery stare baterie, co pochŁonie kolejny 1 mld zŁ.

To oznacza takŻe nowe miejsca pracy. Przy budowie baterii potrzeba bĘdzie 2 tys. osÓb, a po zakończeniu inwestycji koksownia ma przyjĄĆ tysiĄc osÓb.

Koksowni ma rÓwnieŻ braĆ udziaŁ w handlu emisjami, przerobie surowego benzolu i smoŁy oraz gazu nadmiarowego
rafi
Swietnie. Widac, ze koksownia przezywa druga mlodosc wink.gif. Mam nadzieje, ze inwestycje rzeczywiscie dojda do skutku. 1000 miejsc pracy to nie byle co...
Inwestycje na kredyt

Sobota, 12 lutego 2005r.

Radni zgodzili siĘna zaciĄgniĘcie przez miasto 21,7 mln zŁ kredytu, ktÓry przeznaczony zostanie na inwestycje. NajwiĘkszĄ czĘŚĆ tych funduszy (5 mln zŁ) ma pochŁonĄĆ budowa nowych lokali socjalnych. Niewiele mniej (3,5 i 3 mln zŁ) trafi na rozbudowĘMiejskiego OŚrodka Pracy TwÓrczej oraz przebudowĘMuzeum Miejskiego „Sztygarka” wraz z likwidacjĄ szkÓd gÓrniczych.

Nieco mniejsze sumy zdecydowano siĘprzeznaczyĆ na przebudowĘbudynku Państwowej StraŻy PoŻarnej, nadbudowĘstacji sanitarno-epidemiologicznej oraz przebudowĘi adaptacjĘbyŁej siedziby UrzĘdu Miejskiego przy ul. KoŚciuszki na MiejskĄ BibliotekĘPublicznĄ.

WŚrÓd przewidzianych inwestycji sĄ teŻ m.in. przebudowa strzelnicy miejskiej przy ul. Buczka, rozbudowa stadionu lekkoatletycznego przy „Damelu”, modernizacja OŚrodka SportÓw Letnich „Zielona” oraz oŚrodka Pogoria III.
Kredyt spŁacany bĘdzie z dochodÓw gminy, a fundusze na ten cel zapewnione majĄ byĆ w kolejnych budŻetach miasta na lata 2008-2010. ZobowiĄzania potwierdzone zostaŁy wekslem in blanco wraz z deklaracjĄ wekslowĄ.

Radni zaakceptowali kolejne zadŁuŻenie miejskiego budŻetu, ale nie brakowaŁo teŻ uwag krytycznych pod adresem lokalnych wŁadz.

– Dobrze, Że zaciĄgamy kredyt na inwestycje, ale jeszcze pÓŁ roku temu prezydent mÓwiŁ, Że miasto stoi na granicy bankructwa. ZaŁamywaŁ rĘce i moŻna byŁo odnieŚĆ wraŻenie, Że nic tylko je zrÓwnaĆ z ziemiĄ. DziŚ jest obciĄŻone dŁugami, kredytami, a jednak daŁo siĘzaciĄgnĄĆ kolejne zobowiĄzania – podkreŚliŁ wiceprzewodniczĄcy RM, Tadeusz Orpych.

(pas) - Dziennik Zachodni
Entropia
Kolejny z newsÓw z poniedziaŁkowego spotkania z wŁadzami - bĘdziemy mieli miasteczko westernowe biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif i zagrodĘzagŁĘbiowskĄ (dla zainteresowanych - wiĘcej o spotkaniu - www.strzemieszyce.pl) Co Wy na to?
dobre jest to ze mamy podobno 40 milionowa nadwyzke a na male inwestycje zaciagamy kredyt 8) A jak mamy nadwyzke to jest chyba cos nie tak z inwestycjami. A u nas naprawde sie bardzo malo % budzetu idzie na inwetycje a jak juz to kredyt. Jestesmy tez tacy bogaci ze nam kasa z Unii na nic nie jest potrzebna
bzenek
QUOTE(mydliczanin)
Czy wiecie moŻe co oni tam budujĄ przy Auchanie. (...) MoŻe budujĄ osiedle domkÓw jednorodzinnych to by siĘzrobiŁo troszeczkĘbezpieczniej I wreczcie zrobiĄ moŻe drogĘŁĄczĄcĄ Mydlice z Auchanem (...)

W jakiejŚ gazecie czytaŁem, Że to bĘdzie jakieŚ centrum logistyczne. SzczegÓŁÓw nie pamiĘtam bo jakoŚ mi siĘspieszyŁo i przeleciaŁem po Łebkach. Ale nie bĘdzie to jakieŚ cudo architektury, ani osiedle domkÓw. Raczej kolejny balaszak z parkingiem dla tirÓw. No i drogi na Mydlice bym siĘnie spodziewaŁ.
OgÓlnie ta budowa to dobra wiadomoŚĆ. WokÓŁ Auchan i Leroy Merlin jest wymarzone miejsce na takie handlowo-usŁugowe blaszaki - dobry dojazd, przyzwyczajeni klienci. MoŻe powstanie jeszcze kilka inwestycji, a nich nowe miejsca pracy.

QUOTE(entropia)
bĘdziemy mieli miasteczko westernowe i zagrodĘzagŁĘbiowskĄ

O skansenie architekrtury i kultury zagŁĘbiowskiej to juŻ sŁuchy chodziŁy. Podobno ma byĆ zlokalizowany w Okradzionowie. Natomiast o miasteczku westernowym pierwsze sŁyszĘ- wielbŁĄdy marnie pasujĄ do dzikiego zachodu :) MÓwiŁ prezydent coŚ konkretnego ???

BojĘsie tylko, Że skończy siĘna gadaniu. Tak jak w przypadku skĄdinĄd ciekawych pomysŁÓw z wielbŁĄdami i Orlimi Gniazdami na LoarĄ.
Master
:)+-->
QUOTE(:))
Inwestycje na kredyt

Sobota, 12 lutego 2005r.

Radni zgodzili siĘna zaciĄgniĘcie przez miasto 21,7 mln zŁ kredytu, ktÓry przeznaczony zostanie na inwestycje. NajwiĘkszĄ czĘŚĆ tych funduszy (5 mln zŁ) ma pochŁonĄĆ budowa nowych lokali socjalnych. Niewiele mniej (3,5 i 3 mln zŁ) trafi na rozbudowĘMiejskiego OŚrodka Pracy TwÓrczej oraz przebudowĘMuzeum Miejskiego „Sztygarka” wraz z likwidacjĄ szkÓd gÓrniczych.

Nieco mniejsze sumy zdecydowano siĘprzeznaczyĆ na przebudowĘbudynku Państwowej StraŻy PoŻarnej, nadbudowĘstacji sanitarno-epidemiologicznej oraz przebudowĘi adaptacjĘbyŁej siedziby UrzĘdu Miejskiego przy ul. KoŚciuszki na MiejskĄ BibliotekĘPublicznĄ.

WŚrÓd przewidzianych inwestycji sĄ teŻ m.in. przebudowa strzelnicy miejskiej przy ul. Buczka, rozbudowa stadionu lekkoatletycznego przy „Damelu”, modernizacja OŚrodka SportÓw Letnich „Zielona” oraz oŚrodka Pogoria III.
Kredyt spŁacany bĘdzie z dochodÓw gminy, a fundusze na ten cel zapewnione majĄ byĆ w kolejnych budŻetach miasta na lata 2008-2010. ZobowiĄzania potwierdzone zostaŁy wekslem in blanco wraz z deklaracjĄ wekslowĄ.

Radni zaakceptowali kolejne zadŁuŻenie miejskiego budŻetu, ale nie brakowaŁo teŻ uwag krytycznych pod adresem lokalnych wŁadz.

– Dobrze, Że zaciĄgamy kredyt na inwestycje, ale jeszcze pÓŁ roku temu prezydent mÓwiŁ, Że miasto stoi na granicy bankructwa. ZaŁamywaŁ rĘce i moŻna byŁo odnieŚĆ wraŻenie, Że nic tylko je zrÓwnaĆ z ziemiĄ. DziŚ jest obciĄŻone dŁugami, kredytami, a jednak daŁo siĘzaciĄgnĄĆ kolejne zobowiĄzania – podkreŚliŁ wiceprzewodniczĄcy RM, Tadeusz Orpych.

(pas) - Dziennik Zachodni[/quote]

No moze w koncu po 3 latach od zmiany wŁadz, zobaczymy jakies konkretne efekty. Bo o 3/4 z tych spraw sŁysze od 3 lat i nawet nadbudowa poczty, rozebranie budynku przy MaŁpim Gaju albo przenieszienie Biblioteki sprawia za duzy problem , Żeby to zrealizowaĆ. Zobaczymy za rok ile z tych inwestycji zostanie zrealizowanych. Pewnie niewiele, choĆ wŁadzom , urzĘdnikom i mieszkańcom Życze aby jak najwiĘcej.

P.S. 5 mln na mieszkania socjalne ?? To powinno wyjsĆ spokojnie 100 nowych mieszkań( o niskim standardzie) ciekawe , gdzie powstana i w jaki sposÓb?? czyzby kolejne baraki na ŁĄcznej ??
rafi
Mnie to wszystko pachnie kielbasa wyborcza. Talkowski pewno powie, ze tak nie jest, ale mnie nie przekona. Inwestycje te sa jak najbardziej potrzebne, tylko sposob/czas ich wprowadzenia, jak zwykle w Polsce, nie jest przypadkowy.
Master
Heh pewnie tak bedzie, nie wiem jak tam wyglada strumien finansowy przepŁywu Kasy przez budzet DG( moze rzeczywiscie nie ma wolnych srodkÓw) , ale za te 22 mln kredytu pewnie oddamy z 30 mln biggrin.gif a ciekawe ile pieniĘdzy juz umoczyliŚmy w przegranych sprawach , MITEX za hale 2 mln biggrin.gif , Radimex za SadowĄ 2 mln biggrin.gif byŁo cos jeszcze ?

a 4 mln to blok dobrego standardu z 40 mieszkaniami o powierzchni okoŁo 60m2
pozdrawiam
Z nieoficjalnych ĹşrÓdeŁ wiem Że w naszym miescie ma powstac market komfortu. Do tego szykujĄ siĘjakies duŻe inwestycje stalowe w SŁawkowie.

A z pewniakÓw to wiem Że juz rozpoczeŁa siĘbudowa tych brytyjskich magazynÓw. BedĄ one zlokalizowane miedzy ekocemem a atlasem. Do tego szykuje siĘduŻa rozbudowa ekocemu i w najbliŻszym czasie rozpocznie siĘbudowa 3 lini cos.
Przydalaby sie dobra droga do KSSE - cieszmy sie ze centrum logistyczne powstanie w takim miejscu pomimo najwaznieszego dla tego rodzaju inwestycji dojazdu - a teraz wszytsko ul. Tworzen ehhh. Przydaloby sie chociaz ja wyremontowac/poszerzyc.
A market Komfortu niedawno powstal na redenie (moze o jakis inny komfort chodzi).
mary cha
z nieoficjalnych zrodel(ale dobrze poinformowanych) dowiedzialem sie ze w tym roku rusza bubowa dyskoteki przy ul.katowickiej(za realem).inwestycja ta byla odwlekana przez ostatnich pare lat-ale w koncu cos sie ruszylo.z terenu powoli jest usuwany gruz po pozostalosciach dzn.

moze macie wiecej info na ten temat???
ooo nic na ten temat nie slyszalem. Ale jesli to prawda to byloby to cos duzego :) tez zauwazylem ze od jakiegos czasu na tym placu sie cos dzieje - wyrownywanie terenu i ten gruz
Master
Hmmmm o tych planach dyskoteki na terenach DZN sŁyszaŁem juz z 4 lata temu. Ciekawie czy ten pomysŁ doczeka sie realizacji. Kto jest inwestorem ?
Ale jesli bedzie to tak duŻy obiekt jak chodzĄ plotki to nie wiem czy jest na dyskotekowym rynku na niego miejsce. Ciezko bedzie ta dyskoteke zapeŁniĆ ludzmi. No chyba ze bedzie rozreklamowana na caŁĄ wschodniĄ czĘsĆ wojewÓdztwa.

Z budowy Geanta chyba nici Geant podobno wstrzymaŁ tĄ inwestycje na czas nieokreŚlony ze wzglĘdu iz najbliŻej poŁoŻony hipermarket Geant przynosi niskie zyski i ma maŁe obroty. Fajnie by byŁo gdyby powstaŁ w takim zaŁozeniu jak miaŁ byc. Chociaz nasz teren jest juz mocno nasycony marketami. 8) choĆ w DG jest tylko REAL :?
nic dziwnego ze Geant w Sosnowcu nie przynosi zyskow. Ja tam bylem tylko raz i mi wystarczy laugh.gif Juz tanszym kosztem zbudowac sie nie dalo i wogole jakos tam tak dziwnie bylo odrzucajaco... W Sosnowcu wybudowali zwykly hipermarket jak za "dawnych" czasow kiedy dopiero zaczely sie pojawiac w Polsce. Ludzie tam nie chodza bo jest maly i brzydki. Jak zamiast 3 kondygancyjnego prawdziwego centrum handlowego mieliby wybudowac u nas cos podobnego to niech lepiej sprzedzadza ta dzialke komus innemu. Dobrze byloby jakby powstalo cos w style Plaza Center -bardziej by to pasowalo do centrum - jeszcze z jakims mulikinem :wink: bo to bylaby dobra lokalizacja (no nie dla Arsa :wink: )
mary cha
klocek-z tego co wiem to dyskoteka powstanie na 100%.z nie oficjalnego zrodla wiem ze ma to byc komplex z 5 salami!!!(to moze byc ciut przesadzone).ale czesc formalnosci ma zalatwiac um.ludzie z "branzy" juz skladaja podania o prace-sa przyjmowane(to swiadczy o tym ze dicho powstanie).najwazniejsze jest to ze dyskoteka bedzie zlokalizowana w super punkcie-przy trasie katowice-krakow.poza tym u nas w regionie nie ma takiego disko-multipleksu.typowe dicho znajduje sie w laskach przed olkuszem-w kato nie ma takiego miejsca z prawdziwego zdarzenia.poza tym w malopolskim powstaje bardzo duzo takich dyskotek-i istnieja juz pare lat(wiem to poniewaz "posiadam"tam rodzine:))ten rynek nie jesy jeszcze w pelni "nasycony"!!!wiec bedzie to trafiona inwestycja.

co do geant'a w centrum dg to zawsze bylem temu przeciwny.taki hipermarket powinien powstac na uboczu miasta.zwykly blaszak popsul by wizerunek centrum.:) ma racje.
WeGeR
QUOTE(bzenek)
W jakiejŚ gazecie czytaŁem, Że to bĘdzie jakieŚ centrum logistyczne.

Centrum logistyczne firmy Wincanton na 99%
WeGeR
QUOTE(pozdrawiam)
A z pewniakÓw to wiem Że juz rozpoczeŁa siĘbudowa tych brytyjskich magazynÓw. BedĄ one zlokalizowane miedzy ekocemem a atlasem.

Firma Parkridge zbuduje do 2009 r. pomiĘdzy atlasem a Eko-cemem cztery olbrzymie magazyny, jeden juz stoi, dziaŁa w nim DHL, w ktÓrym zresztĄ pracujĘi wprowadza siĘw ŁaŚnie jakaŚ druga mniejsza firma
no i juz po pol roku mamy zmiany w tym planie. Szkoda ze tak wiele pustych pol w latach przyszlych :?
sciagnijcie sobie i bedziecie mogli sie bardzo duzo dowiedziec o planowanych inwestycjach http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/bip.pli...alnia/11916.doc
duzo srodkow planuje sie pozyskac z ZPORR - oby sie udalo:!:
Dzwine ze kredyty sa oddzielone od GFOŚ i GW. To przeciez tez kredyty chyba ze sie tak myle, albo dlatego zeby je odroznic od kredytow komercyjnych
WeGeR
QUOTE(bzenek)
- rozwiązanie problemu targowisk (Merkury i Poniatowskiego);

Właśnie targowisko na Merkurym jest likwidowane, szpetne to ono było to fakt, tylko ciekawi mnie czemu to się dzieje w niedzielę od rana? Czyżby była to jakaś "cicha" akcja?
QUOTE(WeGeR)
QUOTE(bzenek)

- rozwiązanie problemu targowisk (Merkury i Poniatowskiego)

Właśnie targowisko na Merkurym jest likwidowane, szpetne to ono było to fakt, tylko ciekawi mnie czemu to się dzieje w niedzielę od rana? Czyżby była to jakaś "cicha" akcja?

ooo :shock:
Ciekawe czy nie bylo protestow i czy gdzies bedzie przeniesione. Jesli juz musza istniec takie brzydkie targowiska to powinny byc gdzies ukryte i niewidoczne z glownych miejsc miasta.
No a cos kupcy wogole nic nie robia z naszym najwiekszym targowiskiem... Zadnych remontow, przebudowy
rafi
Juz lepiej niech nic nie robia jesli maja robic tak jak dotychczas. Zadaszenie targowiska na wysokosci takiej jak dotychczas (glowny plac) to chyba bylo robione z przeznaczeniem dla wietnamczykow lub chinczykow. No chyba, ze wysocy ludzie maja zakaz wstepu na to targowisko.
pozdrawiam
No a ja juz myslałem że ze to targowisko zawsze bedzie szpecić nasze miasto. Co dalej z tym placem bedzie parking czy moze cos wybudują. Ma ktoś info do kogo należy ten plac przed merkurym.

Szkoda tylko że wczesniej znikneło moim zdaniem najlepsze targowisko w DG obok huty bankowej. Nawet nie wiem kiedy się to dokładnie stało.
WeGeR
QUOTE(pozdrawiam)
No a ja juz myslałem że ze to targowisko zawsze bedzie szpecić nasze miasto. Co dalej z tym placem bedzie parking czy moze cos wybudują. Ma ktoś info do kogo należy ten plac przed merkurym.

Napisze to co dowiedziałem się od kupców z targu, bo wygląda to trochę dziwinie, połowa targowiska została zburzona, tam ma powstać nowe nowoczesne targowisko, a druga połowa budek pozostaje bo ich właścicieli nie stać na dzierżawę stoiska na "nowym" targu, podobno 50 tys. wkładu + umowa dzierżawy (najmu?) tylko na 2 lata. IMHO będzie to wygladać jeszcze gorzej stare i nowe budki obok siebie bo będzie wyraźny kontrast
Dejmon
QUOTE(WeGeR)
IMHO będzie to wyglądac jeszcze gorzej stare i nowe budki obok siebie bo będzie wyraźny kontrast

Będzie za to komicznie, a o dobry humor gości odwiedzających nasze miasto trzeba dbać tongue.gif
TeodorMotor
QUOTE(WeGeR)
QUOTE(pozdrawiam)

Napisze to co dowiedziałem się od kupców z targu, bo wygląda to trochę dziwinie, połowa targowiska została zburzona, tam ma powstać nowe nowoczesne targowisko, a druga połowa budek pozostaje bo ich właścicieli nie stać na dzierżawę stoiska na "nowym" targu, podobno 50 tys. wkładu + umowa dzierżawy (najmu?) tylko na 2 lata. IMHO będzie to wygladać jeszcze gorzej stare i nowe budki obok siebie bo będzie wyraźny kontrast

Chyba bierze się to z tego, że pół placu należy do miasta, a pół do Lokatora.
uaktualniony program 2005-2009. Ahh jakby sie wszystko udalo zrealizowac i pozyskac srodki z UE...

:arrow: http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/bip.pli.../32/2/13532.doc 1,27MB
to co sie dzieje z tym dokumentem to kpiny. Zmieniany na kazdej sesji. Inwestycje wiecznie odkladane albo calkowicie znikaja z planu bez zadnego uzasadnienia :!:
Chyba nie bylo zadnej inwestycji wykonanej zgodnie z planem. Np cos mialo byc zrealizowane w 2005, potem przeniesione na 2006 a potem znika calkiem. Np cos mialo byc w 2005, przeniesione na 2006, potem na 2007 a nastepnie na 2008-2009. I tak prawie ze wszystkim.
Uzasadnienie jezeli jest to najczesciej tylko takie krotkie "znalazlo sie w planie na przyszly rok" albo "trudnoci w realizacji" itp.
Jedynie nie ma problemow z inwestycjami na peryferiach typu termomdernizacja remiz laugh.gif
Ale na prawde to nie jest zabawne a ja jestem bardzo szczesliwy ze tym Panom niedlugo bedzie mozna "podziekowac".
pulsatilla1214
Cóż, przecież większość pozycji w chwalebnym planie inwestycyjnym to... termomodernizacje tongue.gif

Niech żyje nasz termomodernizacyjny Prezydent. Hip hip - hura, hip hip -hura, hip hip - hura hura hura! :27:

Spostrzegłem modernizację (ów plan to 95% wszelkiej maści modernizacji) stadionu Damel za jakieś 10 mln złotych. A ile kosztował stadion Korony Kielce..? Za 10 mln pewnie u nas powstałoby 300 krzesełek, dwie lampy... Cóż, dziwne to miasto... Chyba mistrzostwo kraju w przejadaniu pieniędzy miejskich :wink: A jak wiemy do niedawna miało ich całkiem dużo jak na ten kraj, a i dziś do biednych się nie zalicza...

Dzięki takim władzom jak dąbrowskie świetnie prosperuje się paru firmom renowacyjno-termomodernizacyjnym. Cóż poczną w nowej kadencji :wink: ? Gdy juz wszystkie szkoły, przedszkola, remizy (i Bóg jeden wie co jeszcze) będą zmodernizowane 8) ?

Widać Nasz Prezydent nie wierzy w tezy o nadchodzącym ociepleniu klimatu, a raczej skłania się ku poglądom o nadchodzącej epoce lodowej (jakkolwiek też skłaniam się ku drugiemu rozwiązaniu, to tak panicznie przed chłodem nie uciekam)
kwintosz
Co do niegospodarności naszych władz to już chyba wszystko nie raz było przedstawiane i szkoda to jeszcze raz przypominać. sad.gif Jednym słowem to można nazwać poprostu: skandal!

Ale nie to jest największym problemem. Jest nim to, że mimo tego iż Dąbrowa jest stabilnym finansowo miastem z dość dużym budżetem to jednak od pewnego czasu nie ma żadnych poważnych inwestycji w mieście. :twisted: Planowane na teraz są odkładane w przyszłość lub całkowicie wycofywane z realizacji.. Przez obecne władze jesteśmy 4 lata do tyłu, nie żebym bronił tu poprzedniego prezydenta, bo jak się jego rządy skończyły wszyscy wiemy (większymi mniejszymi aferami) ale przynajmniej coś się w mieście budowało i działo. :) Obecnie w mieście nic się nie dzieje, pomijając termomodernizację. W dodatku zupełnie nasze władze nie radzą sobie z pozyskiwaniem funduszy z UE i także to ma swoje odzwierciedlenie w tej sytuacji jaka się obecnie dzieje z tym planem inwestycyjnym. Przecież niektóre inwestycje mogłyby być współfinansowane przez unię. Nieudolność i jeszcze raz nieudolność, niekompetencja i niewiedza obecnych władz to jest powodem tego iż takie jaja są z tym dokumentem. Mam nadzieję że to koniec ludzi z obecnej władzy..

Co do termomodernizacji.. Owszem @pulsatilla1214 jeśli patrząc na to z tej strony że są to jedyne inwestycje miasta to jest to jak najbardziej niekorzystna sytuacja, wręcz nazwał bym ją patologiczną, bo jest to inwestycja która powinna być wykonywana jako "dodatkowy plus" do innych, ważniejszych.

Ale jako tako samą inwestycje uważam za trafioną :? Większość tych budynków z zewnątrz wygląda nieciekawie a tak można poprawić i wizerunek szkół a także samego miasta. :) Poza tym jak wiemy chciano zaoszczędzić na wydatkach na ogrzewanie co jest niewątpliwym plusem tego przedsięwzięcia i jego głównym założeniem. Edukacja oraz związana z nią poprawa warunków nauki jest inwestycją w przyszłość, a zaoszczędzone pieniądze można np wydać np. na zakup nowych komputerów do szkół, remonty i inne. To nie jest głupi pomysł, o ile jest sukcesynie przeprowadzany wraz z innymi poważniejszymi inwestycjami.
co wersja tego dokumentu to coraz bardziej mzona sie wkurzyc i zalamac. To co mialo byc w 2005, potem przeniesione na 2006, potem na 2007 a teraz uwaga juz nie na 2008 ale od razu na 2009. I tak wiekszosc wszelkich inwestycji!
A najciekawsze sa takie przypadki - byly ogloszone juz rok temu przetargi - uniewaznione bo niby nikt sie do nich nie zglosil. W takiej sutuacji oglasza sie przetarg znowu a tu nie! Wogole zadania te wypadly calkiem z WPI bez podania przyczyny
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.