Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stowarzyszenie "Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego"
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
syzio
Podzielam twoją uwagę. Wszystko robione jest szybko i bezsensownie.
SzalanskiP
CYTAT
Poza tym co.. z Sosnowca przybędzie powiedzmy 15 os. Czeladzi 6 os. a z Dąbrowy 2 czy 1 i czy jedna czy dwie osoby będzie w stanie przekonać innych do swojego pomysłu? Przecież nawet gdyby doszło do głosowania nad pewnym punktem statusu to Sosnowiec czy Czeladź zrobią po swojemu.

to troszke inaczej wyglada. Wszystko zostalo tak przygotowane, aby ilosc czlonkow z poszczegolnych miast nie miala wplywu na to, co w innych ma byc.

My w niedziele usiadziemy w grupkach, kazdy przy swoim miescie. W kazdej grupce zostana przeprowadzone wybory i zostanie powolane stowarzyszenie.

wiec Sosnowiec majac 15 osob, nie moze wplynac na Dabrowe Gornicza majaca 5 osob - tak wygladaja stowarzyszenia lokalne.

Teraz kiedy powolamy stowarzyszenia lokalne, beda one dzialaly w swoich miastach wg tego, jak sie sami beda dogadywac i sposrod nich powinny zostac wylonione 3 osoby na pozniejsze zgromadzenie calego Forum dla Zaglebia Dabrowskiego.

I wtedy bedziemy mieli sytuacje, ze z kazdego miasta beda po 3 osoby - wiec rownosc. Nie musicie sie martwic, ze w innym miescie jest wiecej czlonkow (reprezentuje je tylko 3 osoby) czyli kazde miasto ma tyle samo do powiedzenia.

Szczerze chcialem powiedziec, ze czasem jedna osoba zainteresowana jest lepsza od 10 osob co tylko zwyczajnie sa i nic nie robia. Nie mamy zamiaru robic jakiegos spędu ludzi. To nie koncert.

Stowarzyszenie jednak zgodnie z ustawa jest dobrowolne (wiec kazdy ma swoje zdanie i moze przedstawiac oraz zrezygnowac kiedy chce) oraz samorzadne (wiec jednak trzeba miec struktury gdzie wiadomo kto za co odpowiada).

Tu nie chodzi o to, ze ktos jest przewodniczacym - on nie ma z tego zadnego grosza bo to organizacja non profit. To jest osoba co jest odpowiedzialna za cala strukture, co prowadzi zebrania i kazdy wie do kogo sie zglosic jak jest problem.

Przeciez my nie rozdajemy etatow, nie ma o co sie bic. A jesli bedziemy czekac z zebraniem, to nigdy tego nie zrobimy. Trzeba isc do przodu i sie poznac. Mozemy zrobic cos konkretnego lub nie zrobic nic. Ja wole to pierwsze, a Wy ?
georgeb
Kwintosz , myślę że nie ma co wyciągać pochopnych wniosków. Po pierwszym spotkaniu nie spodziewajmy sie cudów , myślę ze będzie to spotkanie bardziej badawcze niż merytoryczne. Jeśli chodzi o osoby z DG, no panowie bez cyrków jestem na forum od początku i myślałem ze będzie więcej osób zdecydowanych na podobną inicjatywę. Wiadomo, praca itp ale nie sądze aby uczestnictwo w tym projekcie pochłaniało aż tyle wolnego czasu.
kwintosz
Ja kapuje na czym to polega. Ale tym bardziej uświadomiłeś mnie w tym że to bezsensu.
Mówisz że usiądziemy każdy ze swoich oddziałów ze sobą i pogadamy a później wybierzemy 3 os. Problem jest tylko taki, jak ja mogę kogoś w godzinę czy 1,5 poznać. Toż to niemożliwe. Poza tym, mimo wszystko osoby te będą reprezentowały dany oddział powiedzmy że w szerszym gronie, więc sądzę że wybór ten powinien być świadomy i odpowiedzialny. A co do tego czy nie ma się o co bić, to czasem mam inne wrażenie czytając wypowiedzi na temat stowarzyszenia, zresztą to chyba normalne że w głębi każdy chciałby odgrywać w czymś jakąś znaczącą rolę. Problem tylko jest wtedy, gdy ktoś próbuje zbytnio te swoje marzenia realizować.
Też chciałbym coś zrobić, ale z ludźmi z którymi to coś dało się będzie to zrobić na pewno a decyzje będą przemyślane i rozważne.
darco
Ludzie, zastanówcie się o czym piszecie !

1. Za szybko ?
O wiele za późno !!! Chcecie jeszcze czekać, a w tym czasie lokalni decydenci, dla kolejnych
stołków całkiem sprzedadzą naszą tożsamość ? Mało macie przykładów ? Czytaliście co Krawiec napisał o spotkaniu w Dąbrowie G. ? Wasz prezydent chwali się tym spotkaniem (bo ma stanowisko w GZM), a co ma
z tego Wasze miasto i całe Zagłębie ?

2. Najpierw się poznajmy ?
A gdzie mamy sie poznać ? Przy piwie, a może na randce ? Ale tak się składa, że mnie faceci nie interesują !
To gdzie i kiedy mamy się poznać ?

Po to stowarzyszenie jest zakładane w najprostszej formie prawnej aby się właśnie poznać !
Poznać w działaniu, a nie w gadaniu !!!

Na to właśnie dajemy sobie rok, może dwa (poczekamy na syzia, aż dorośnie smile.gif ). Wtedy się dopiero poznamy i poznamy kogo na co stać.

Dopiero po tym okresie, jeżeli wszystko się uda przekształcimy się w formę wyższą stowarzyszenia KRS.

Teraz powołujemy stowarzyszenie właśnie po to, aby się poznawać, ale też i po to aby się i uczyć, poprzez działanie. Chcemy także zaistnieć w świadomości społeczeństwa Zagłębia i w świadomości lokalnych decydentów. Dzięki mediom już to osiągnęliśmy !

Jednak nic na siłę ! Zawsze się znajdą tacy, co zamiast działać wolą gadać, a z gadania najlepiej im wychodzi narzekanie !
Każdy z Was musi sam zdecydować co woli...

georgeb
Panowie panowie pax - nie ma o co kruszyć kopi.
Teraz zupełnie poważnie - kto z DG jest skłonny pojawić sie na tym spotkaniu, odpowiedź tak lub nie
kwintosz
No proszę Cię darco, tydzień czy dwa tygodnie w tą czy w tą nie robi większej różnicy. wink.gif Mówisz jakby trzeba czekać nie wiadomo ile.. Poza tym, daruj sobie ton naskakiwania na kogoś i pouczania. wink.gif Z takim nastawieniem działanie w jakimkolwiek stowarzyszeniu powoduje konflikty. Już :) próbowałeś ustawiać.. więc polecałbym więcej dystansu. A na pewno takim nastawieniem nie zdobędziesz tu chętnych do współdziałania.
Poza tym nie rozśmieszaj mnie. To, że to jest o wiele za późno to racja ale pomimo że władze mają tożsamość zagłębiowską gdzieś, nie znaczy to że wszyscy mieszkańcy Zagłębia tak do tego podchodzą. Ze stowarzyszeniem czy bez, tożsamość ta by przetrwała, tak jak to się działo do tej pory. smile.gif W Czeladzi chłopaki umieli się jakoś zorganizować, w Dąbrowie była o tym mowa ale nie wyszło w większości z braku chętnych. Dlatego dziwnym jest że dopiero teraz Ty w Sosnowcu na to wpadłeś. Więc jeśli ktoś tu gadał a nie działał to.. Kto tak naprawdę chciał to już działał wcześniej lub próbował działać, więc co do konieczności podjęcia działań nie musisz nikogo uświadamiać.
Poza tym jeśli mowa o poznawaniu się to nie chodziło mi o randki, masz dziwne skojarzenia. A to że nie pijesz piwka to też Twój problem i Twoja strata biggrin.gif - choć soczki są zdrowsze. Po prostu mam pewne obawy co do takiego toku postępowania, nic więcej. Kwestię poznawania się każdy oddział załatwiałby po swojemu. No cóż, jeśli masz jakiś problem z tym jak miałoby wyglądać zebranie Twojego oddziału, to jak chcesz działać w stowarzyszeniu, gdzie większość członków i być może Ty sam, będzie działać tylko w swoim mieście w końcu 3 reprezentantów to "elita"?
Jeśli mamy działać w imię czegoś, trudno jest współpracować nie znając się w ogóle. Kwestia podziału obowiązków, tego kto czym się interesuje, na czym się zna.. choćby z tego powodu. Póki co wygląda to na zwykły spęd i.. poczekamy, zobaczymy co się wydarzy.
Poza tym, w ostatnich zdaniach ładnie ująłeś swoją umiejętność dyskutowania i współdziałania dla ogółu. Myślałem że stowarzyszenie, głównie będzie zajmowało się dyskusją na dany temat i działaniem które poprzez nią powstanie. Każdy kto ma rozterki musi odrazu narzekać.. Świetnie, znaczy nie można dyskutować o tym czy dana rzecz jest odpowiednia, bo większość myśli inaczej. Super wyobrażenie współpracy.. wink.gif
SzalanskiP
Odpowiem tak.

My w Czeladzi tez poznalismy sie przez internet na Forum. Zrobilismy dokladnie tak samo jak teraz staramy sie stworzyc ta organizacje.

wszyscy przed spotkaniem nie ukrywali, ze mieli obawy itp. Ale sie udalo. Od wrzesnia jestesmy zarejestrowani i bardzo czesto spotykamy sie w merytorycznych sprawach. Wladze miasta, rowniez od tego czasu nas zupelnie inaczej traktuja - jako partnera - a nie jak do tej pory jako interesanta przychodzacego zalatwij jakas sprawe.

Warto przyjsc na spotkanie, chocby dlatego aby sie poznac. Nam w Czeladzi to sie udalo i stanowimy bardzo zgrany zespol. Zreszta sami wiecie, ze jesli ktos na Forum sie wypowiada, to znaczy ze czyms sie interesuje i ma cos do powiedzenia. Lenie i lamerzy tutaj nie siedza.

Przeciez jeszcze nikt zadnej deklaracji nie podpisywal, dajmy sobie szanse. Mamy spotkanie, przyjedziemy i ocenimy. Szkoda zeby umarlo to w zarodku, bo obawiam sie ze drugi raz juz nie bedzie tak latwo to zrobic - a mamy juz prawie wszystko co potrzebne.

Dajmy szanse, zaryzukujmy. Nic nie tracimy, a w najlepszym wypadku mozemy cos uratowac, cos stworzyc, cos wykreowac, o cos powalczyc. Za uszy nie ciagniemy, tylko zachecamy.

P.S. data juz jest przez gazety podana, wiec nie ma mozliwosci zmiany. Ale wydaje mi sie, ze to dobra okazja aby sie poznac i rozpoczac. Przeciez w miare naszych doswiadczen, mozemy zmieniac statut uchwalami, mozemy zmieniac kierunki dzialania jak cos okaze sie, ze zle zaplanowalismy. Mozemy dokonac zmian personalnych. Mozemy nowych czlonkow przyjmowac. Zawsze zaczyna sie od czegos i pozniej sie to rozbudowywuje jak w ktoryms momencie nie zadziala.

PS2

mamy tez bardzo aktywnego czlonka u siebie z DG (mieszkal kiedys w Czeladzi), tylko w niedziele nie jest w stanie przyjechac. Ale chce z nami dzialac, wiec mozemy na niego liczyc od 12 listopada.
darco
Kolego Kwintosz, Czy Ty aby nie jesteś zbyt sceptyczny, a na dodatek zbyt poważny ?
Uśmiechnij się ! smile.gif

Jeśli chodzi o tą "randkę", to był to oczywiście prościutki żart, a nawet żarcik, a Ty zaraz o skojarzeniach...

Jeśli chodzi o piwo, to je lubię i pijam( a nawet jestem birofilem), choć faktycznie częściej pijam soki, które też lubię !

Ja kogoś próbowałem ustawiać ? Pierwsze słyszę ! Chyba Ci się coś pomyliło ...Spytaj lepiej kolegę, bo ja nie wiem o co Ci chodzi ?
Ja organicznie uważam, że każdy ma prawo do własnego zdanie, wiec gdzież bym śmiał kogoś ustawiać !

Wiesz, ja sam się zdziwiłem, że moje hasło na forum przyniosło taki odzew, wcześniej wielokrotnie o tym wspominałem i nic. Widocznie teraz trafiło na odpowiedni moment... Lepiej teraz, niż w ogóle, prawda ?

Dyskutować o wszystkich sprawach nie tylko można, ale należy. W końcu forum, jak sama nazwa wskazuje służy właśnie do dyskusji. Ale forum, to też miejsce na podejmowanie ważnych decyzji !

Podałeś przykład chłopaków z Czeladzi, ale oni sami udzielili Ci odpowiedzi, więc nie mam nic do dodania...

Żebyś wiedział jakie ja mam rozterki, obawy i wątpliwości ! Tym bardziej, że ja osobiście nie znam NIKOGO z Was ! Ale te wątpliwości nie paraliżują mnie. Wprost przeciwnie, chcę się dowiedzieć co się wydarzy i chcę mieć w tym swój udział. W najgorszym wypadku będę miał nowe doświadczenie...

Masz absolutną rację pisząc, że "tydzień czy dwa tygodnie w tą czy w tą nie robi większej różnicy".
Ja też tak uważam, że ciągu dwóch tygodni nic się nie wydarzy, będziemy więc dokładnie w tym samym miejscu. Więc po co dłużej czekać ?

Wiem, wiem jest wiele niewiadomych, wiele pytań, wiele wątpliwości, ale i tak dla mnie "ta butelka jest do połowy pełna" ...

Pozdrawiam serdecznie i powtórzę jeszcze raz, uśmiechnij się ! smile.gif

Krawiec
Ja też jestem zdania, że co nagle to po diable niemniej uważam, że nie możemy tej znaczącej daty zaprzepaścić. Wieść o powstaniu stowarzyszenia miała rezonans, którego się nie spodziewałem. Dlatego nawet jeśli miałyby się zjawić 2 osoby z DG, to warto tego nie przekładać.

Najwyżej oddział DG czy kojne stowarzyszenie zwykłe powstanie później, a uwagi tych dwóch osób zostaną uwzględnione w regulaminie.

To nie jest statut stowarzyszenia KRS, myślę, że te pół roku czy rok zanim powstanie pełne stowarzyszenie będzie właśnie po to żeby udoskonalać szczegóły i po to żeby dołączył Będzin i DG - jeśli tego nie uczyni 11 listopada.

Diabeł tkwi w szczegółach i jeśli na nich się skoncentrujemy na wstępie to będzie wielka porażka, a nie stowarzyszenie, które ma wpływać na życie publiczne naszych miast.

:)
CYTAT(SzalanskiP @ śro, 07 lis 2007 - 23:20) *
Szkoda zeby umarlo to w zarodku, bo obawiam sie ze drugi raz juz nie bedzie tak latwo to zrobic - a mamy juz prawie wszystko co potrzebne.

Sosnowiec jest w znacznie lepszej sytuacji dzieki moblilizacji z wiadomego powodu i faktycznie szkoda to zmarnowac. W Czeladzi znowu juz macie stowarzyszenie, dzialacie i dlatego z tym duzo latwiej.

To chyba jest tak:

1. georgeb
2. kwintosz ??
3. Hator ???
4. WeGeR (moze potem dolaczy) ??
5. Bathurst ??

+ Syzio gdy dorosnie

widze ze na forum Sosnowca w tym temacie udziela sie Adasmos - 70 postow a u nas ma 5. Chce dolaczyc do dabrowksiego? On sie wszedzie udziela poza forum DG takze sprawy maista go chyba nie interesuja dry.gif
Dave
Ja się też piszę na to! Mogę zajrzeć na to spotkanie? PS. Czy aby 11-go listopada M1 będzie otwarte? :>
PS2. Można to spotkanie przesunąć o godzinę na 15? Bo 14 to taka godzina "proobiadowa" tongue.gif
kwintosz
Godzina jest już ustalona, data też więc chyba zmienić już nie da rady.
M1 w ten dzień jest zamknięte, więc znaleźć się będzie jeszcze łatwiej.. Ja się wciąż zastanawiam..
Adasmos

Witam

Dąbrowa mnie interesuje, natomiast teraz jestem pochłonięty najbardziej sprawą przędzalni Dietla, to mój konik od dłuższego czasu i zależy mi doprowadzenie jej do pozytywnego finału. Zapraszam
Cię na spotkanie 11 listopada, chcę się pojawić

Pozdrawiam wink.gif
Bathurst
nasz problem w Dąbrowie polega na tym że się nie znamy...to tak na marginesie ale baardzo istotne

w dodatku kwestia 3 reprezentantów z każdego miasta jest trochę kontrowersyjnya bo można pominąć w ten sposób wiele zaangażowanych w sprawy Zagłebia osób. No bo jaką szansę "wyjścia z pomysłem" będą miały osoby z poza reprezentacji trójek? A może "osoba numer 7" z Sosnowca będzi świetnie współpracować z 'osobą numer 4 z DG" Będą mieli okazję coś zrobić pozytywnego jeśli nei spotkają się bezpośrednio podczas zebrania reprezentantów? dlaczego tak sztywne podziały na miasta, chyba za bardzo jest to akcentowane.

Generalnie jestem pozytywnie nastawiony do całej sprawy ale wciąż i wciąż się zastanawiam
Arbas
Może coś wiecej o Szalańskim P. ?
Wprawdzie do spotkania w niedzielę jeszcze parę dni, ale z poprzednich postów i sytuacji wynika, że to on właśnie zostanie Prezesem. Już dziś mu z tego miejsca gratuluję! Czeladź górą Panie i Panowie! I słusznie.
Choć Dąbrowie jakoś trudno się "pozbierać" , życzę Jej i sobie godnych reprezentantów w Radzie Najwyższej Forum.
SzalanskiP
@Arbas

Wydaje mi sie, ze jestes w wielkim bledzie. Nic nie jest przesadzone i nic nie bylo mowione w tej kwestii. Mam nadzieje, ze nikt teraz nie mysli o tym, kto bedzie szefem organizacji. Wazniejsze jest stworzenie pomyslow i inicjatyw i ich realizacja.

Ja staram sie tylko bardzo, aby stowarzyszenie doszlo do skutku, natomiast wybor przewodniczacego nalezy do wszystkich. Teraz nie pora na te tamaty, nie ma co prowadzic kampanii. Przeciez tu chodzi o cos zupelnie innego, chcemy razem cos zrobic.

To, ze spotkanie jest w Czeladzi to nic nie znaczy. Ciesze sie, ze nasze miasto moze byc gospodarzem, ale to nie jest zadna karta przetargowa. Ja chce tylko cos pozytecznego zrobic, a ze mam mozliwosci to proponuje. Chociaz nie wiem, czy nie lepiej wytypowac np. Krawca z Forum Sosnowca.

Przypominam, ze to nawet nie jest temat na 11 listopada. Bo wtedy powolamy jedynie stowarzyszeni lokalne. Dopiero po miesiacu kiedy wszystkie formalnosci zostana spelnione zostanie powolane stowarzyszenie calego zaglebia. Wtedy juz sie bedziemy wszyscy znali i wybor szefa calej organizacji bedzie prostszy i odpowiedzialny.

to nie jest tak, ze 11 wybieramy przewodniczacego Forum dla Zaglebia Dabrowskiego - z tym sie nie ma co spieszyc i faktycznie warto sie najpierw poznac.

P.S. Sorki, ze nie wszystko zostalo dokladnie wyjasnione wczesniej i mieliscie takie przypuszczenia. Nie jest tak, ze ja napisalem statut i zaproponowalem strukture zeby zostac przewodniczacym. Mi na serio zalezy, aby taka organizacja powstala i nawet jako szeregowy czlonek bedzie czul zaszczyt uczestniczenia w tym projekcie.
czyli jest duza szansa ze powstanie smile.gif teraz tylko problem ile osob bedzie na spotkaniu organizacyjnym

update:
1. georgeb
2. kwintosz ??
3. Hator ???
4. WeGeR (moze potem dolaczy) ??
5. Bathurst ??
6. Dave
7. Adasmos ??

+ Syzio gdy dorosnie
Krawiec
Zachęcam jeszcze raz do wstępowania do stowarzyszenia. Dodam, że otrzymuje z wielu stron oferty pomocy. Jak się okazuje różne środowiska są zainteresowane promocją Zagłębia. Na spotkaniu pojawi się kilka ciekawych osób, które deklarują sympatię do tej idei i pomoc.

Ps. Arbas nie widzę Ciebie na liście chętnych, a już wybierasz prezesa stowarzyszenia ogólnego (krs), które powstanie w perspektywie czasu i wątpię żeby to był tylko jeden miesiąc - po co się tak spieszyć kol. SzalanskiP?
mariuszek
hmmm. dziwna sprawa, jak chodzi o kolor domków w centrum , jakieś tory kolejowie w chruszczobrodzie czy pipdówce wielkiej i ciągłe narzekanie na WSZYSTKO to pisze sie bardzo łatwo. Gdy jest możliwość zrobienia czegoś wspólnie z mieszkańcami innych miast Zagłębia dla regionu to aktywność bardzo spada, a na spotkanie wybiera się wtedy(jak rozumiem z postu :) ) 2 może 3 użytkowników. to mi pachnie emerytem-społecznikiem co to dużo mówi ale za dużo zdziałać nie może.
Arbas
Mariuszka wypowiedzi kompletnie nie rozumiem, ale może zepsuła mu się klawiatura.Zaczął od koloru domków, skończył na zapachu emerytalno-rentowych.Jeśli chodzi o rejestrację forum jako stowarzyszenia już dawno, jeszcze przed Darco proponowałem, aby to uczynić. Skrytykowano ten pomysł jako formalizowanie spontanicznego wypowiadania się.Przez skromność o tej mojej propozycji sprzed miesięcy wczoraj nie wspomniałem.To, że chciałbym wiedzieć kim jest P.Szalański to nic dziwnego. Nie trudno przewidzieć, że będzie we władzach forum, a o przywódcach należy wiedzieć jak najwięcej.Nie ma mnie na liście zgłaszających swój akces do FdZG, ponieważ mam inne obowiązki, których nie mogę zaniedbać. Również z racji swego wieku poważnie zawyżyłbym średnią. Świat należy teraz do młodości i słusznie. Będę z Wami secem i duszą, ale także szczerą krytyką, od której zacznę swą aktywność -na litość boską, Szal.P uważaj gdzie używasz zaimka "MI" - nie jego miejsce w ostatnim zdaniu Twego ostatniego posta. Przyszłemu Prezesowi nie wypada robić takich błędów! Jak widzisz w dalszym ciągu przewiduję, że Prezesem zostaniesz więc się staraj na każdym polu.

Sorry za dwukrotne kliknięcie!Moderatora prosze o wykasowanie powtórzonego tekstu. Mam nadzieję, że nie wykasujesz całosci.

Mod: Poprawione..
mariuszek
laugh.gif z moją klawiaturą jest wszystko OK, ale z twoja klawą i chyba nie tylko z nia coś jest naprawde zje...e. wklejasz wypowiedzi jakis innych autorów i ci sie pomyliło?? heheh a tak swoją drogą nie rozumiesz naprawde o co mi chodziło ??? właśnie o to że jak się coś dzieje to piszesz o tym 100 postów, ale jak trzeba coś zrobić to zasłaniasz się wiekiem, obowiązkami itp
SzalanskiP
CYTAT
Będę z Wami secem i duszą, ale także szczerą krytyką, od której zacznę swą aktywność -na litość boską, Szal.P uważaj gdzie używasz zaimka "MI" - nie jego miejsce w ostatnim zdaniu Twego ostatniego posta.

Posta kierowales do mnie, wiec odpowiadam co ja mysle i co bym chcial.

Twoja hipoteza, ze piszac statut i proponujac organizacje i miejsce spotkania kwalifikuje kogos odrazu na prezesa jest nie na miejscu. Czuc w tym niestety jakas ironie.

Napisalem juz wiele statutow, wiec dlatego podjalem sie tego zadania. Ja zas nie jestem dobrym grafikiem i logo robia inni. Tak jest zawsze, ze kazdy powinien robic to w czym sie lepiej czuje, a wiekszosc zatwierdza efekty.

Wiem, ze wszystkim Wam zalezy na powstaniu Forum, ale moje zdanie bylo w kontekscie tego, ze napisalem statut i reszte rzeczy, poniewaz mi tez zalezy na powstaniu tego stowarzyszenia.

@Krawiec

Miesiac to minimum, kwestia do uzgodnienia. Ja natomiast pisze, ze miesiac, poniewaz inni uwazali, ze juz 11 listopada bedziemy wybierali przewodniczacego - i mieli obawy o rozsadek takiej mozliwosci, gdyz sie nie znamy. Wiec staralem sie tylko rozwiac te obawy, oczywiscie moze to byc czas inny niz miesiac i na pierwszym spotkaniu sobie to ustalimy.

Nie ma rownosci miedzy data wyboru przewodniczacego, a rejestracja KRS.

Ja chyba jednak nie bede kandydowal, bo nie mam zamiaru robic juz przed glosowaniami powodow niektorym osobom do tego, zeby 11 listopada nie chcialy przyjechac.

Ja rezygnuje z mojego prawa, bo kazdy czlonek ma prawo kandydowac do Wladz. Teraz Wy sie prosze jakos zmobilizujcie, bo jednak tu chodzi o to co wspolnie zrobimy
Arbas
@ Kwintosz Dzięki za korektę, o którą prosiłem.

@ Mariuszek Mam na tym forum 342 posty i NIGDY nie wkleiłem żadnego tekstu - Twoją wypowiedź
streściłem, ale dalej jej nie rozumiem. Klawiaturę mam sprawną, a nie jak
piszesz "zje-aną" . Nie znam nikogo z zielonymi opaskami na rękawach.
Z wymienionych przez Ciebie filmów oglądałem tylko "Katyń" - również ze względów
patriotycznych oraz z uwagi na nazwisko reżysera i jego osobisty stosunek do tematu.

@ Szalański Szkoda, że nie przybliżyłeś forumowiczom swojej sylwetki. Jeden lub więcej postów pod tym
samym nazwiskiem zamieścił w okresie przedwyborczym ktoś z Łodzi - potem umilkł.
Jeśli chodzi o "MI" to nie była ironia, a poprawienie błędu gramatycznego, który popełniasz.
Jesteś zaangażowany, chcesz coś zrobić dla siebie i regionu i ja to bardzo cenię u młodych.
Może nawet będąc na spotkaniu zagłosowałbym na Ciebie właśnie.

kwintosz
Dobra to konkretnie, ma zamiar ktoś jutro jechać na to spotkanie?? smile.gif
Ja na 80% jadę, prawdopodobnie komunikacją miejską. wink.gif Jeśli ktoś jedzie furką (i ma ochotę kogoś podrzucić) albo także komunikacją miejską, myślę że moglibyśmy się umówić i podjechać tam razem. Jak coś można umówić się np. pod Hendrixem. Autobus linii 814 jest 13:29, więc myślę że o jakiejś 13:15 można by się spotkać.
Jak ktoś jest chętny to niech da znać.
Dave
Ja na 80% będę jechał tym 814, ale nie wiem jeszcze, czy wsiądę na Mydlicach czy w Centrum - zależy czy i kiedy obiadek będzie ;-)
georgeb
Panowie jade furką mam 3 miejsca jak chcecie to mogę podjechać pod Hendrixa powiedzmy o 13:45, jeśli ktoś sie pisze dajcie znać (srebrny ford)
kwintosz
Ciut późno jak dla mnie.. smile.gif
Znaczy, wychodzi na to że będzie nas 3? Czy ktoś jeszcze?????
swietnie smile.gif

owocnego spotkania. Kto wie, moze chlopaki tworzycie historie wink.gif

PS. Zdajcie potem relacje
georgeb
OK 13:35 pod Hendrixem niech chętni napiszą jede lub nie jade - bez komentarza
kwintosz
Dobra, nie będę Cię fatygował ja skocze autobusem, wsiądę sobie w 814 u siebie. Spotkamy się pod M1. Jak coś chętnie się zabiorę tam już dokładnie spod M1 na miejsce.
Obiad mam późno, a do centrum musiałbym wyjść wcześniej żeby dojść. Dlatego wole nie kombinować..
a zrobicie protokol?
kwintosz
Nie wiem jak to będzie dokładnie wyglądało. Postaram się później to jakoś opisać, może zrobię fotki.
Poza tym, jak jesteś taki ciekawy to może jednak się zdecydujesz jechać?
moze kiedys dolacze o ile ktos mnie bedzie wtedy chcial tongue.gif

Bardzo wazne ze Ty tam jestes! smile.gif

PS. Po artykule w GW zeby tam jakies bojowki hanysie na Was nie czekaly wink.gif
Dami7
CYTAT(:) @ nie, 11 lis 2007 - 13:23) *
PS. Po artykule w GW zeby tam jakies bojowki hanysie na Was nie czekaly ;)

Eee, chyba nie było żadnych bojówek! Ichni naczelny ideolog arnold7 udzielił w łaskawości swojej poparcia dla idei tworzenia stowarzyszenia.
kwintosz
Tak na gorąco coś postaram się opisać.
A więc tak, spotkaliśmy się tak jak było ustalone pod M1 w Czeladzi. Następne wszyscy udaliśmy się we właściwe miejsce spotkania. Frekwencja, muszę przyznać dobra, choć oczywiście nie dotyczy to Dąbrowy. Nie liczona była ilość osób ale myślę że z Sosnowca było ok 13-14, Czeladzi 6 a Dąbrowy 5.

Chciałbym tu zaznaczyć bardzo wyraźnie, że spotkanie odbyło się w przyjaznej atmosferze. Na wstępie kilka słów powiedział darco, twórca pomysłu Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego. Następnie toczyła się krótka luźna dyskusja na temat logo, przy czym oczywiście żadnych wiążących póki co decyzji nie było. Następnie była dyskusja o statucie stowarzyszeń (każdy oddział a póki co będą one trzy: Dąbrowa, Sosnowiec, Czeladź mają takie same) Zostały wprowadzone pewne raczej kosmetyczne zmiany i była także mowa o przyszłości a więc kwestii nawiązujących do stowarzyszenia KRS.

Następnie każdy z oddziałów, we własnym gronie musiał wybrać przewodniczącego, wiceprzewodniczącego oraz sekretarza. Sytuacja, która powstała poprzez to iż Dąbrowę reprezentowało tylko 5 os. spowodowała naszą lekką konsternację aby nie doszło do sytuacji że zostaniemy samozwańczymi władzami stowarzyszenia. Dlatego też apelowaliśmy o pewne wstrzymanie się z tymi kwestiami, natomiast doszliśmy ostatecznie do konsensusu, że spośród nas wybierzemy reprezentantów tymczasowych, tak aby tylko to stowarzyszenie powołać a nad kwestią władz normalnych podyskutujemy na spotkaniu tylko naszego oddziału które planujemy zorganizować.

I tak na liście obecności i członków stowarzyszenia znalazło sie 5 osób. Są to: moja skromna osoba - kwintosz, Dave, georgeb, adasmos, oraz drygu (kolejność przypadkowa). Tymczasowe władze oddziału dąbrowskiego stowarzyszenia FdZD wyglądają następująco: przewodniczący: kwintosz, pozostali członkowie zarządu: Dave oraz georgeb. Przy czym zaznaczyć tu należy, że drygu zadeklarował chęć bycia członkiem stowarzyszenia, ale także jako członek partii regulamin nie bedzie mu zezwalał na ubieganie się czy pełnienia funkcji we władzach stowarzyszenia. Wszystkie wybory były dokonane w jawnych, oraz jednogłośnych wyborach. Niestety, choć tego nie chcieliśmy to nie mieliśmy wyjścia.

Dokumenty do tego aby złożyć je w UM, nie są jeszcze kompletne. Musimy je skompletować i chcemy to zrobić jak najszybciej (w nadchodzącym tygodniu). Do tego władze stowarzyszenia będą musiały się jeszcze raz spotkać aby podpisać papiery, więc sądzę że jeśli ktoś jeszcze będzie chętny już teraz dołączyć to niech da znać tak byśmy poinformowali go o tym. Prawdopodobnie umówimy się w tygodniu na jakieś piwko. Wtedy będzie zapisany na liście, jeszcze przed oddaniem dokumentów do UM. Dla jeszcze nie pewnych, którzy nie chcą decydować się w ciągu kilku dni, mamy inną propozycję.

Jednocześnie, wszyscy jednogłośnie postanowiliśmy iż chcemy za około 2 tygodnie zorganizować spotkanie dla wszystkich chętnych, którzy się jeszcze wahają. Spotkanie to chcielibyśmy zorganizować prawdopodobnie w "Helikonie" w środku tygodnia w godzinach popołudniowych tak aby każdy po pracy, szkole mógł spokojnie się pojawić. Spodziewamy się, iż będzie to ok 28-go. Wtedy także będzie możliwość wybrania już tych prawdziwych władz stowarzyszenia. Będę chciał zmobilizować was osobiście.

I tutaj także nasz gorący apel, o to aby się nie bać. Na forum udziela się wiele osób, które mają wiele ciekawych rzeczy do powiedzenia. Stwórzmy razem stowarzyszenie które będzie wspierać rozwój, tożsamość, nie tylko naszego miasta ale całego regionu Zagłębia Dąbrowskiego. Zacznijmy działać a nie tylko pisać na forum. Jest wiele spraw, w których my jako stowarzyszenie będziemy mogli się wypowiadać. Poza tym sądzę, będzie to dla wszystkich ciekawe doświadczenie. Oczywiście, taka forma współpracy pozwala rozwinąć siebie, no i także poznać wiele ciekawych osób o podobnych poglądach

Myślę, że także Dave i georgeb podzielają moje zdanie w tej kwestii i sami wypowiedzą się w tym temacie.

Oczywiście na spotkaniu były także media, m.in. gazeta wyborcza. Więc sądzę że o spotkaniu przeczytamy nie tylko na zaglebie.info
Adasmos
Witam

Dzięki za miło spędzony czas, mam nadzieję że coś Stowarzyszeniu uda się zdziałać. Miło mi również, że jestem jednym z jego założycieli.

Pozdrawiam
georgeb
Tak jak pisał Kwintosz jesteśmy wszyscy w zarządzie stowarzyszenia oddział Dąbrowa, oprócz Adasmosa ktory nie chciał i dryga z widomych przyczyn, tylko i wyłącznie dlatego ze na 130 tysięcy mieszkanców było nas raptem 5 osób!!!!!. Miałem pewne obawy co do tego spotkania ale wszytko odbyło sie sprawnie i szybko, dało nam to pewien zarys sytuacji. Wiadomo początki bywają trudne, ale z biegiem czasu będzie łatwiej cokolwiek zrobić. Jesteśmy pełni optymizmu i myślimy, ze na spotkaniu organizowanym przez nasz oddział pojawi sie dosyć duża grupa forumowiczów.

Sprostowanie
pierwsze spotkanie ma odbyć sie wstępnie 21.11.2007 w SDK Helikon, natomiast 28 jest to termin rezerwowy w przypadku gdy termin 21 będzie zajęty
syzio
Ciesze się że tak się "zgraliście" i szybciutko wszystko zostało zrobione biggrin.gif

PS. Odpowiadając na apel kwintosza przypominam iż niebawem dołączę biggrin.gif
kwintosz
Faktycznie 21go, sorry z roztargnienia źle napisałem.. smile.gif
Oczywiście nie będę tu wymieniał nicków ale jest wielu forumowiczów, którzy powinni być w stowarzyszeniu smile.gif Forum to kopalnia wiedzy i pomysłów, czemu by nie wykorzystać tego w ten sposób? Wsparliście tak licznie i chętnie akcje zbierania pieniędzy na forum, więc jak sądzę dla wielu z was możliwość wyrażania swoich opinii i działania jest ważna. Poprzez to stowarzyszenie, będziemy mieli większą siłę przebicia a także w końcu dąbrowskie władze potraktują nas poważnie, tak jak na to zasługujemy. wink.gif Poza tym, kwestie i idee związane z działalnością stowarzyszenia są o wiele większe i szersze i bardziej doniosłe.
Członkostwo w stowarzyszeniu ani nie łączy się z jakimiś kosztami - oprócz składki członkowskiej a kwoty te raczej wielkie nie będą - ani z zabieraniem dużej ilości czasu. Znalezienie 2-3h np raz w miesiącu nie jest chyba trudne. Myślę więc, że nie ma się czego obawiać.

syzio
Ja myślę że nad postami kwintosza w tym temacie powinno być napisane "Reklama" tongue.gif
Teksty jakie pisze kwintosz po tym spotkaniu są niczym innym jak chwytem reklamowym laugh.gif
kwintosz
Reklama reklamą.. huh.gif Po prostu sam miałem obawy jak to wyjdzie i wcale nie było tak źle. wink.gif Nie ukrywałem tego. Myślę że teraz będzie z górki. Po prostu staram się, przekonać jak największą liczbę z nas forumowiczów do tego pomysłu. Zresztą taki cel sobie założyliśmy, podpisując się pod członkostwem w stowarzyszeniu, że zachęcimy do aktywnego udziału także innych. smile.gif
szarisz
Sosnowiec pozdrawia DG...

Kwintosz bardzo ładnie opisał przebieg spotkania...

Informuję, że w Sosnowcu zrezygnowaliśmy ze składki. Opodatkujemy się jednorazowo i kupimy co trzeba (pieczątki).
W ten sposób odpadnie funkcja skarbnika i windykatora :-)
Dave
No no, panowie (i panie oczywiście też ;-) )!
Mobilizujemy i zbieramy się w kupę szybciutko i powiększamy grono!
Sosnowiec dziś wymiatał i miał kilkunastu członków, panowie konkretnie i rzeczowo podchodzili do sprawy! Także i my musimy mieć silną grupę, bo w mieście jak i całym regionie jest wiele rzeczy do zrobienia - a wiadomo: w kupie siła! (tongue.gif) Każda osoba, która udziela się na tym forum a ma pomysły na poprawę jakości życia mieszkańców miasta i ZD jak najbardziej wskazana! Ale podejrzewam, że niekoniecznie muszą to być użytkownicy forum internetowego ale osoby, którym nie jest obojętny los Zagłębia a mają chęć i krzepę działać!

A więc forumowicze i nie tylko! Podrywamy dupcie (te własne oczywiście biggrin.gif) i do roboty!
Niech nie okaże się potem, że tyle się gadało o potrzebie forum Zagłębia Dąbrowskiego, tyle osób chciało go stworzyć a potem nici! Bo DG reprezentować będą 3-4 osoby!

Wzywam więc do wielkiego "powstania dąbrowskiego"! Niech władze miasta o nas i o forum usłyszą, niech zobaczą, jak działamy! Niech widzą, że ktoś patrzy im na ręce i że nie jest to mała grupa osób a porządne stowarzyszenie z liczbymi członkami! Niech o Zagłębiu i stowarzyszeniu FdZD usłyszą jego mieszkańcy, sąsiedzi zza Brynicy a nawet cała Polska!
Bo Zagłębie było, jest i będzie!

Arbas
@Kwintosz

Dzięki za poświęcenie czasu i energii. Gratuluję poczęcia!
Relacja ze spotkania brzmi optymistycznie, a wyznaczona jego data - symbolicznie.

@Syzio

O co Ci chodzi z tą reklamą? Widocznie była zbyt mała, skoro z Dąbrowy zgłosiło się tylko 5 osób.
gratulacje i podziekowania dla zalozycieli! Bardzo sie ciesze smile.gif

To dzieki Wam odddzial mogl powstac. I wlasnie powstanie jest najwazniejsze. Teraz moze rosnac w sile. I nawet Drygu zasilil szeregi.
Cieszy zainteresowanie i obecnosc mediow.

I jeszcze dzieki za relacje!
kwintosz
To teraz dzięki Tobie oddział może się powiększyć. smile.gif Tak dużo o tym piszesz, to dołącz do osób którym nie jest obojętny los naszego miasta i jego mieszkańców. Po liczbie postów i wypowiedziach wszyscy wiemy że byłbyś jednym z najaktywniejszych członków. wink.gif
Oczywiście do stowarzyszenia zapraszamy wszystkich, nie tylko forumowiczów. Jeśli ktoś ma kolegę, który nie udziela się na forum a interesuje się sprawami miasta to jak najbardziej też chętnie go powitamy w stowarzyszeniu. Stowarzyszenie jest otwarte dla ludzi z inicjatywą i pomysłami.
W Sosnowcu mają kobietę, w czeladzi jest urodziwa czeladzianka biggrin.gif a w Dąbrowie nie mamy kobiet?
Czytając wypowiedzi na forum Sosnowca, Czeladzi widać, że FdZD to był strzał w 10 i niepotrzebnie mieliśmy jakiekolwiek wątpliwości. Wszyscy ten temat i to spotkanie sobie chwalą.
Poczekajmy co napisze zaglebie.info, GW i DZ.
przez wiele osob z Sosnowca nie bylbym mile widziany co nawet hans napisal wink.gif Na forum Sosnowca w tamtym temacie prawie nic nie moge napsiac, bo gdziekolwiek napisze wlasne zdanie, to okazuje sie ze wszyscy maja przeciwne i biora mnie za maciciela i chca odizolowac i wysmiac. Nawet z glupim logo zaraz prowokacyjne propozycje, chodzi mi o te kolorowe g**** Po co ja tam tongue.gif

Mam nadzieje ze duzo naszych forumowiczow dolaczy. Szkoda ze Hator zaginal
kwintosz
Stwarzasz sobie problem którego nie ma. Sosnowiec, czy hans nie ma nic do tego kto będzie w stowarzyszeniu w oddziale dąbrowskim. Jeszcze raz podkreślę, że spotkanie przebiegło w miłej atmosferze.
Owszem stowarzyszenie będzie działać ogólnozagłebiowsko, ale tak naprawdę oddział dąbrowski będzie w głównej mierze zajmował się swoim miastem. W sprawach ważnych dla regionu będą spotykali się przedstawiciele wszystkich oddziałów, by wypracować wspólne zdanie w jakiejś kwestii. Tak więc, nie będąc w zarządzie oddziału dąbrowskiego, styczności z sosnowcem wielkiej nie będzie. Nie żebym tu chciał robić jakieś podziały, po prostu uważam, zresztą nie tylko ja - że powinieneś być obowiązkowo członkiem naszego stowarzyszenia, tak samo jak Hator. I szczerze powiedziawszy nakopie Ci do d*** jak będziesz nadal się wymigiwał tongue.gif
Robert Zach
Witam i pozdrawiam z Czeladzi.
Spotkanie bardzo przyczyniło się do integracji naszych grup.
Zarejestrowałem się u Was i częściej też będę tu zaglądać.
Dzisiaj wrzucimy na forum Moja Czeladź trochę zdjęć wiec każdy będzie mógł nas zobaczyć.
Pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.