Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Stowarzyszenie "Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego"
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Krawiec
Ze swojej strony chciałbym wszystkim serdecznie podziękować za przybycie. Szczególne podziękowania należą się Przemkowi Szalańskiemu i gospodarzom z Czeladzi - organizacja naprawdę bardzo dobra. Dzięki dla Darco za mowę powitalną. Jeszcze raz dziękuje wszystkim forumowiczom i tym którzy przybyli po to by się z nami zintegrować. Osobiście jestem pozytywnie zaskoczony i pełny wiary w to, że uda się realizować nasze cele.

Cześć nieoficjalna również na duży plus i mam nadzieję, że przy kolejnej okazji poznam bliżej tych, którzy nie dotarli.

Ps. Zgodnie z umową zrobiliśmy podforum dla członków FdZD z podziałem na oddziały. Trzeba się zarejestrować na forum Sosnowca.
:)
to od razu schodzicie do podziemia i ukrycia? wink.gif
Wspolne forum jest potrzebne ale jesli chodzi o podzial na oddzialy to dabrowski juz chce stad emigrowac? tongue.gif
ten dowod ze naprawde sie spotkali http://forum-czeladz.sxx.pl/phpBB/viewtopic.php?p=8435#8435
Krawiec
Sprawy organizacyjne będą na osobnym forum. Natomiast dyskusja na temat stowarzyszenia i jego działań oczywiście powinna zostać na forach.
kwintosz
Zgadza się, tak zostało ustalone. Sprawy techniczne czy organizacyjne będą prowadzone na forach stworzonych przy forum sosnowca. Chyba ze z czasem sprawa inaczej będzie wyglądać, to wyjdzie w praniu. smile.gif
Dyskusje natomiast, będą prowadzone na bieżąco w poszczególnych wątkach na każdym z forów. Dlatego :) nie musisz się martwić z góry. smile.gif

Witam Robert na forum. Dzięki za fotki, choć akurat mnie to na nich nie ma, na każdym prawie akurat mnie ucięło haha Trudno.. smile.gif Złą miejscówkę wybrałem czy co? smile.gif

Papiery których brakowało, mam na kompie, władze naszego oddziału stowarzyszenia muszą je podpisać więc musimy się spotkać na jakimś piwku. Oczywiście damy znać tu na forum, kiedy się spotkamy, tak aby jeszcze przed złożeniem papierów do UM chętni mogli się dopisać by nie czekać do 21go czy 28go. Mam nadzieję że jeśli nie teraz, to po tamtym spotkaniu nasze grono znacząco się powiększy.
Hator
witam
tak czytam o tym spotkaniu i zal mi 4literki sciska ze nie bylem - bo w sumie nie wiedzialem - bo w sumie ostatnio nie przegladalem forum (nocki zarywam czesto na prace bo tyle jej mam... :/) a w dzien praca, korki codzien i podyplomowka... ale dosyc smecenia i usprawiedliwiania sie bo to juz chyba n-ty raz o tym pisze biggrin.gif ...

choc troszke sceptycznie do pomyslu jestem nastawiony to jednak musze przyznac, ze i tak od czegos trzeba zaczac - moze na poczatku nie mozna oczekiwac zbyt wiele ale pozniej z czasem mam nadz ze cos z tego bedzie albo samo umrze smiercia naturalna (choc tego inicjatorom nie zycze! :) ).

dlatego tez zglaszam chec uczestnictwa swej osoby i wniesienia jakiegokolwiek wkladu dla dzialania forum... prosze o info kiedy mozemy sie spotkac w gronie dg - osobiscie preferuje termin piatku lub srody - ale ostatni tydz XI mi nie pasuje bo prawdopodbnie mnie nie bedzie w DG

@kwintosz -dzieki za info - inaczej bym n ie wiedzial biggrin.gif -jak wazne sprawy to dawaj mi cynka na gg lub smsem bo na forum mnie ciezko zastac - raz mam czas zagladac a raz nie mam kiedy przez tydzien lub dwa bo tyle obowiazkow.

czekam na info - pozdr
kwintosz
Nie ma sprawy @Hator. To fajnie, liczyliśmy na Ciebie!

Póki co na dziś, stanęło że uzupełnimy dokumenty prawdopodobnie na spotkaniu (ja, Dave i georgeb) w tą środę przy jakimś piwku ok. godziny 19-20. Termin ten jest do potwierdzenia jeszcze i dokładnego ustalenia.
Oczywiście kto chce to także może wpaść, i tak zapewne spotkamy się pod Hendrixem. Dokładną godzinę i czy to będzie na pewno śr. podamy w tym wątku.

Jeśli nie, to spotkanie takie prawdziwe naszego oddziału tak jak było wyżej powiedziane nastąpi, o ile będzie sala wolna,21go lub 28go.
Master
Postaram sie być, tylko ze na 22 na nocke mam do pracy, ale na godzine moge byc
darco
Witam !

Jak zapewne wszyscy i ja miałem wielkie nadzieje, ale także pewne obawy przed naszym pierwszym spotkaniem.
Teraz wszelkie obawy się rozwiały, a nadzieje są coraz większe ! Nie może być jednak inaczej kiedy w jednym miejscu spotkało się tyle fantastycznych osób, które do tego łączy wspólny cel.

Pierwszy krok został zrobiony ! To jednocześnie mało, bo na efekty działań chwilę trzeba będzie poczekać, ale jednocześnie to bardzo dużo, ponieważ każdą nawet "najdalszą podróż" rozpoczyna się właśnie "pierwszym krokiem".
A więc cel i kierunek znamy i pierwszy krok zrobiony ! Teraz pozostaje wytrwała praca !

Poniżej przedstawiam relację ze spotkania oddziału sosnowieckiego FdZD które odbyło się jeszcze w niedzielę, a dokładniej w nocy z niedzieli na poniedziałek rolleyes.gif

Ustaliliśmy powołanie sekcji tematycznych, gdyż o ile każdy zapewne będzie sie interesował całością spraw związanych z FdZD, to jednak działać będziemy w poszczególnych, bliskich sobie tematach, czyli zgodnie z własnymi zainteresowaniami.

1 Historia Regionu i ochrona zabytków
2 Sport i rekreacja
3 Promocja i inwestycje
4 Kultura i sztuka
5 Ochrona środowiska -ekologia:
6.......................
7.......................

Dobrze by było, aby w innych oddziałach FdDZ powstały podobne tematyczne sekcje. Ta kompatybilność ułatwi współpracę w danych obszarach działania.

Dla przykładu , ja wraz z Adamosem (oddział Dąbrowa G.) może jeszcze z Ewą wybieramy się do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, z tą petycją dotyczącą Dietla.

Ponadto ustaliliśmy opracowanie i w tym zakresie liczymy także na Wasza pomoc:

1. "Czerwonej Księgi" - wykazu zagrożonych obiektów zabytkowych

Księga ta powinna dotyczyć całego Zagłębia, z rozdziałami wg. podziału administracyjnego, czyli poszczególne miasta, powiaty, gminy i miejscowości.

2. "Biblioteki Zagłębiaka"

Czyli zebranie i zamieszczenie w jednym miejscu wykazu tytułów wszelkich publikacji i książek dotyczących naszego regionu. Ta informacja jak dotąd także jest dość rozproszona, więc stworzenie takiej listy ułatwi łatwiejsze odszukanie informacji na temat regionu. Ułatwi to także pracę np nauczycielom.

3. Regulaminu Odznaki Krajoznawczej "Zagłębie"

Wykonanie tego punktu wziąłem na siebie, podobnie jak nawiązanie współpracy z zagłębiowskimi Oddziałami PTTK. Sam jestem członkiem PTTK, turystą i krajoznawcą i mam w tym środowisku pewne kontakty.
Utworzenie takiej odznaki, przy współpracy z tą organizacją pozwoli na doskonałą promocją regionu, gdyż jej regulamin będzie zamieszczony na portalu Zarządu Głównego PTTK, oraz na stronach różnych krajoznawców.
Zapewniam Was, że w Polsce, ale nie tylko jest duża grupa ludzi która "kolekcjonuje" takie odznaki, a to oznacza, że muszą odwiedzić i to wielokrotnie dany region, i zwiedzić jego atrakcje.

Pomysłów na spotkaniu padło jeszcze mnóstwo i będziemy je stopniowo wywoływać...
Natomiast liczymy na jak najszerszą kreatywność wszystkich członków Stowarzyszenia. Macie jakiś pomysł, w jakimkolwiek temacie ? To się z resztą podzielcie ! Pamiętajcie, nie ma głupich pomysłów, poza tymi których się nie wypowie !

Pozdrawiam !

PS.
Proponuję, za jakiś czas oczywiście zwołanie "Walnego Nadzwyczajnego Zgromadzenia" wszystkich członków, z wszystkich oddziałów FdZD, a tematem tego spotkania powinna być "Integracja" rolleyes.gif
Dave
W miejsce kropek punktu 6 proponuję "rozdział": "Transport i komunikacja" (w tym oczywiście, albo i głównie, zbiorowa-miejska). W dziedzinie komunikacji zbiorowej regionu mógłbym działać (w DG jako swój oddział, ale promieniując na cały region ZD).
Natomiast w punkcie 2 proponuję jeszce dopisać po prostu "turystyka", z czego wyjdzie dział "sport, turystyka i rekreacja" :)
W tym ostatnim (turystyka i rekreacja) też jakiś udział mam, a raczej miałem sad.gif
Adasmos
Obejrzałem fotki, sorki za wyrażenie ale prawie polałem się ze śmiechu, kiedy siebie zobaczyłem. laugh.gif

@ darco

Dzwoniłem dzisiaj do wojew. konserwatora zabytków, powiedzieli mi, żeby dzwonić jeszcze w czwartek. Co do pani Klajmon, to jeżeli chcemy się z nią spotkać osobiście, a nie tylko zostawić petycję, to prawdopodobnie będzie miała czas po 26 listopada. Terminy, terminy...

Co do tworzenia sekcji tematycznych, interesuje mnie pomysł czerwonej księgi, trochę by sie znalazło obiektów przemysłowych w ruinie, choćby w moich Strzemieszycach...

kwintosz
No więc podział kto w jakiej dziedzinie chciałby działać w oddziale dąbrowskim zapewne powstanie na spotkaniu tego 21-go czy 28go.
Myślę że nie będzie z tym większego problemu. Zresztą zapewne część osób będzie chciało działać w dwóch działach tematycznych. Poznamy się, porozmawiamy i wtedy każdy zdecyduje.

Jutro spotykamy się na piwko. Dobrze by było by byli wszyscy obecni na spotkaniu z 11go oraz kto chce nowy. Przemek Szalański napisał że lepiej by było aby pod regulaminem były wszystkie podpisy, no ale jeśli się nie uda bo ktoś nie może to trudno. Oczywiście spotkanie pod Hendrixem kto chętny niech przyjdzie. Najwyzej niech napisze na forum, byśmy jak coś to na niego poczekali jeśli by się spóźnił czy coś..
Myślę że dziś koło 23 będzie już podana pewna godzina. Póki co wstępnie, chciałbym podać godzinę 20.
Mam nadzieję że wszystkim będzie pasować.
Pozdrawiam
georgeb
Godzina jutrzejszego spotkania została ustalona na 20:00 pod Hendrixem
darco
CYTAT(Adasmos @ wto, 13 lis 2007 - 22:17) *
Obejrzałem fotki, sorki za wyrażenie ale prawie polałem się ze śmiechu, kiedy siebie zobaczyłem. laugh.gif
@ darco

Dzwoniłem dzisiaj do wojew. konserwatora zabytków, powiedzieli mi, żeby dzwonić jeszcze w czwartek. Co do pani Klajmon, to jeżeli chcemy się z nią spotkać osobiście, a nie tylko zostawić petycję, to prawdopodobnie będzie miała czas po 26 listopada. Terminy, terminy...

Co do tworzenia sekcji tematycznych, interesuje mnie pomysł czerwonej księgi, trochę by sie znalazło obiektów przemysłowych w ruinie, choćby w moich Strzemieszycach...

Adam, OK wystarczy, że dasz znać z 2 dniowym wyprzedzeniem i jetem do dyspozycji o każdej porze dnia, ale uważam, że lepiej jednak będzie się z nią spotkać osobiście. Będzie później, to będzie więcej głosów poparcia !
Adasmos
^^ Jasne, jak tylko będę coś wiedział, to dam Ci znać.

Jeśli chodzi o dzisiejsze spotkanie, powinienem być w centrum tak 20.06 według rozkładu. Poczekajcie na mnie tych kilka minutek :)
kwintosz
Poczekamy, poczekamy.. smile.gif
Właśnie dostałem informacje z pierwszej ręki. Niestety nie wiadomo czy drugu dziś będzie wink.gif(liczę że jednak wpadnie) ale za to mamy ustaloną salę na pierwsze prawdziwe spotkanie stowarzyszenia. smile.gif

Spotkanie to odbędzie się 28go listopada 2007 r. w Pałacu Kultury Zagłębia, w tak zwanej sali "lustrzanej".
Salę tą mamy zarezerwowaną w godzinach 18-20, więc jeśli braknie nam czasu na dyskusję będziemy mogli przenieść się w inne miejsce tongue.gif
Adasmos
Fajnie, miejsce robi wrażenie wink.gif
kwintosz
Piwko wypite, dokumenty uzupełnione, mam nadzieję że dalej już będzie z górki. Jeszcze tylko rejestracja w UM.
Grono stowarzyszenia powiększyło się dziś o dwie osoby: Hator oraz master. Razem jest już nas 7.. oby tak dalej. Miejmy nadzieję że to nie koniec.
Master
Spotkanie bardzo dobre , mam nadzieje ze moze bedzie zaczatkiem naprawde fajnej inicjatywy cool.gif mimo dzis krotkiej ilosci czasu uwazam ze bylo ok i warto "podjąc rekawice" ;]
kto i kiedy wybierze sie do UM? Potem 30 dni i moze dzialac. Bylem ciekawy jak to wyglada i w google nie ma problemu ze znalezieniem calej procedury np

http://www.gazetapodatnika.pl/artykuly/rej...klych-a_962.htm
http://prawo.ngo.pl/x/51934;jsessionid=9B0...EB4CA1A1FA5E477

Jak dokladnie wyglada z tymi odzdzialami. Wiem ze SzalanskiP cos opisywal ale nie do konca rozumiem.
Zwykle nie moze miedzy innymi:
- powoływać oddziałów terenowych,
- łączyć się w związki stowarzyszeń,
wiec jak to dokladnie wykombinowal?

No i gdzie bedzie siedziba? Jedna wspolna dla wszystkich odzdzialow czy osobno?
kwintosz
Do urzędu wybiorę się najwcześniej w poniedziałek.
Liczyłem na ciut krótszy czas rejestracji. No ale trudno..

Póki co, każdy oddział nie ma siedziby bo nie jest wymagana. Każdy przewodniczący podał swój adres do korespondencji i tyle.

Co do drugiej części pytania musiałby wypowiedzieć się SzalanskiP
Robert Zach
CYTAT(:) @ czw, 15 lis 2007 - 10:34) *
Jak dokladnie wyglada z tymi odzdzialami. Wiem ze SzalanskiP cos opisywal ale nie do konca rozumiem.
Zwykle nie moze miedzy innymi:
- powoływać oddziałów terenowych,
- łączyć się w związki stowarzyszeń,
wiec jak to dokladnie wykombinowal?

No i gdzie bedzie siedziba? Jedna wspolna dla wszystkich odzdzialow czy osobno?

Może uda mi się odpowiedzec za Przemka:
1. Powstały odziały Stowarzyszenia bo jeszcze nie funkcjonujemy jako jedno stworzyszenie, to jest tylko poczatek.
2.Za jakiś czas połaczymy odziały i wtedy powstanie stwoarzyszenie KRS'owe.

Ponadto jest to swietne rozwiazanie gdyz najpierw zobaczymy co odziały podziałaja a potem bedzie mozna bedzie myslec o KRS'sie.
no ale oddzialow nie mozna powolywac. Chyba ze na razie to takie "umowne" oddzialy i kazde zupelnie osobno mimo takiej samej nazwy

CYTAT

Internauci postanowili powalczyć o swój region

Burza, jaka wybuchła po ujawnieniu faktu, że rozbierana jest sosnowiecka fabryka Schoena zaowocowała setkami maili i komentarzy przedstawianych na forum portalu zaglebie.info. Nie tylko od sosnowiczan. Okazuje się, że wielu osobom zależy na zachowaniu perełek Zagłębia i ...są gotowi zrzeszyć się, aby wspólnie walczyć o ich przetrwanie. Postanowili się spotkać i oficjalnie utworzyć Stowarzyszenie Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego. Każde z miast tworzy podgrupę, ale jednocześnie wszyscy działają pod egidą miast zagłębiowskich. Jednym z pierwszych, który rzucił pomysł utworzenia stowarzyszenia i podjęcia konkretnej działalności, był Dariusz Jurek, czyli internetowy Darco.

- Znamy się z forum, przyzwyczailiśmy się do dyskusji na temat zagłębiowskich miast. Każdy z nas ma swoją ulubioną działkę. Jedni inwestycje, inni zabytki i historię, komuś na sercu leży ekologia. Pomyśleliśmy, że warto nie tylko dzielić się uwagami między sobą, ale swoje pomysły poprzeć działalnością - mówi Dariusz Jurek.

Piotr Krawczyk, redaktor naczelny i współtwórca portalu zaglebie.info podkreśla, że celem stowarzyszenia ma być nie tylko ochrona dziedzictwa kulturowego, ale także inne sfery. - Będziemy chcieli pozyskiwać środki, dzięki którym będzie można zadbać o ekologię czy inwestycje - podkreśla Piotr Krawczyk. W planach jest już walka o uratowanie zagrożonych wyburzeniem zabytków industrialnych takich jak fabryka Dietla czy elektrownia hrabiego. Renarda, tworzona jest już lista takich obiektów. Członkowie stowarzyszenia chcą też zająć się też promocją i oznakowaniem regionu tak, by osoby z poza regionu dowiedziały się o Zagłębiu Dąbrowskim. Będą to akcje bilboardowe i plakatowe.

Magdalena Nowacka
kwintosz
Piszę dopiero dziś, tak jakoś zabiegany jestem. Niestety, są małe problemy z rejestracją stowarzyszenia w UM.
Oględnie mówiąc, chodzi o to że, pani która przyjmowała dokumenty zwróciła uwagę na słowo "Oddział" w nazwie stowarzyszenia, które sugeruje iż jest to częścią większego stowarzyszenia. W takim wypadku pani ta, musiałaby w dokumentach zaznaczyć, że UM zażąda wglądu w statut takiego stowarzyszenia.

Zaproponowała mi zmianę słowa "Oddział" na myślnik i będzie dobrze. Reszta dokumentów była ok na tyle na ile były przejrzane. Niestety wiąże się to z ponownym wypełnieniem dokumentów, w wersji poprawionej.

Druga opcja to czekanie jak zareaguje Starostwo Powiatowe w Będzinie albo UM w S-cu.

Tak czy siak, trochę się to opóźni w czasie. Jak coś będzie przynajmniej będzie okazja to poprawić 28go.

Przy okazji można by poprawić dwa błędy w regulaminie, które zasugerował jeszcze Krawiec w rozmowie ze mną.
Hator
czy mamy jakis program tego spotkania? toz to juz za tydzien..
kwintosz
Właśnie trzeba nad czymś takim pomyśleć. Przydałby się oczywiście laptop. Chociaż nie sądzę, by w tej sali był rzutnik.. ale zawsze to coś.

Na pewno, jak już pisałem dokumenty trzeba będzie wypełnić od nowa. Będzie można także przeprowadzić wybory władz, tak aby większa ilość osób mogła decydować a nie tak jak to wyglądało 11go. Oczywiście, nie ominie nas wszystkich przydzielenie się do grup tematycznych. Oczywiście najpierw te grupy tematyczne stworzymy, w takim kształcie jak będziemy chcieli. Na pewno, należy się także zastanowić, od czego zaczniemy. W jakie sprawy, będziemy się musieli zaangażować na samym początku, już oczywiście po rejestracji stowarzyszenia (do 30 dni). To się wiąże także, z określeniem przynajmniej wstępnej koncepcji tego jak do tych zagadnień podejść i jakie działania poczynimy w związku z tym.
Z tego co wiem, jest już ogólnostowarzyszeniowy, że tak to nazwę, pomysł na współdziałanie w kwestii promocji Zagłębia Dąbrowskiego i tożsamości zagłębiowskiej. Dla niektórych, może się wydawać w zamyśle przeprowadzony ze sporym rozmachem. Ale oczywiście do jego realizacji, o ile by doszło to dopiero po rejestracji stowarzyszenia i uzgodnieniu dokładnych spraw, także osobno w każdym z miast.

Zresztą, nie wiem czy jest sens układać jakiś plan, wiadomo że i tak wiele spraw wychodzi w dyskusji. Są oczywiście jak w/w rzeczy, które na pewno nas nie ominą.

Zastanawiam się także, czy może będzie ochota na zintegrowanie się np na piwie po przeniesieniu się z PKZ w jakieś bardziej rozrywkowe miejsce..
Arbas
Może bez "dla"?

Czy nie zastanawialiście się nad uproszczeniem nazwy stowarzyszenia?
Proponowałbym nazwę bez przyimka "dla", który niepotrzebnie
komplikując skrót (duże i małe litery), nie wnosząc do nazwy nic istotnego.

"FORUM ZAGŁĘBIA DĄBROWSKIEGO" to to samo, a prościej, czytelniej
i łatwiej do zapamiętania - jeśli oczywiście już
taka nazwa nie jest zastrzeżona.
kwintosz
Taką wypracowaliśmy nazwę i taka się przyjęła. smile.gif
Pełna nazwa stowarzyszenia które będzie działać w DG to "Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego - Dąbrowa Górnicza". biggrin.gif

Przypominam, że spotkanie odbędzie się 28go o godz. 18 w Pałacu Kultury Zagłębia. Myślę, że jak spotkamy się za 15 czy za 10-ęć 18 przed PKZ to będzie ok, ewentualnie jakby było zimno, lało czy coś takiego to w środku przy wejściu.

Oczywiście, liczymy że oprócz siódemki już pewnych osób dołączy ktoś jeszcze. biggrin.gif (oczywiście :) Ty również!!) Chętni nie powinni się obawiać, ważne jest by chcieli się choć trochę zaangażować i interesują się miastem: przyrodą, sportem, zabytkami, infrastrukturą, transportem itd. Czym nas więcej, tym większa będzie nasza siła. biggrin.gif

Działalność w stowarzyszeniu nie wiąże się z żadnymi kosztami (poza początkiem może, na pieczątki, papier czy coś takiego, w wielkości pewnie kilku złotych)!!, działalność jest apolityczna!! - nie będziemy żadną młodzieżówką, bojówką czy coś takiego. Robimy to dla nas samych oraz mieszkańców, a także dla dobra samego miasta. smile.gif W większości zapewne z wielką przyjemnością, także by poznać inne osoby, wspomóc rozwój miasta i dbać o tożsamość zagłębiowską.

Nie ważne ile masz lat (musisz mieć ukończone 16), ważne że chciałbyś/chciałabyś coś zdziałać.

Oczywiście osoby nie do końca pewne, zapraszamy. Porozmawiamy, zobaczymy jak to nam wyjdzie a nóż jednak wtedy się zdecydujecie, nikt z nas nie gryzie. Po spotkaniu (ok 20), może wybierzemy się na jakieś integracyjne piwko.

I teraz sprawa techniczna. Ma ktoś może laptopa??? Może się przyda? Mógłby ktoś wziąć?? Jak coś to mogę przygotować jakąś prezentację, przynajmniej po to by mieć plan zarysowany co musimy zrobić, jakieś propozycje itp. Pewnie rzutnika tam nie ma, ale łatwiej tak coś zapisać by nam nic nie umknęło. Jeśli nie to trudno. Parę slajdów zrobić to chwila. Każdy też mógłby, jakby chciał coś takiego przygotować z pomysłami. Zawsze to coś.

Pozdrawiam.
CYTAT

Przędzalnia Dietla w Sosnowcu znalazła obrońców
Jarosław Piwowar
2007-11-26, ostatnia aktualizacja 2007-11-26 22:55

Stowarzyszenie Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego walczy o wpisanie przędzalni Dietla w Sosnowcu do rejestru zabytków. Petycja w tej sprawie trafiła w poniedziałek do wojewódzkiego konserwatora zabytków.

Spuścizna Dietla rozsypuje się, bo jej właściciele nie mają wspólnej wizji tego miejsca
Wszystko zaczęło się od rozbiórki sosnowieckiej fabryki Schoena. Petycję w sprawie przędzalni, ostatniej fabryki włókienniczej w Sosnowcu, której budynki można jeszcze uratować, przygotował wtedy Adam Gawron ze Stowarzyszenia "Moje Miasto" w Dąbrowie Górniczej.

Rozbiórka zdopingowała także internautów, którzy skrzyknęli się i powołali Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego. Teraz oba stowarzyszenia chcą ratować przędzalnię. W ciągu miesiąca udało się zebrać w tej sprawie 344 podpisy

Swoje wsparcie obiecuje śląski wojewódzki konserwator zabytków. - W tej chwili panuje moda na obiekty poprzemysłowe. Wystarczy spojrzeć na zabytkową chorzowską rzeźnię, w której planuje się różne inwestycje. Dlatego mogę obiecać, że na pewno nie przejdę obojętnie obok tej sprawy. Przędzalnia Dietla to bardzo cenny obiekt i warto go uratować - mówi Barbara Klajmon.

Henryk Dietel, fabrykant z Saksonii, wybudował przędzalnię w 1878 r. Do I wojny światowej przędzalnia była jedną z najnowocześniejszych w całym Cesarstwie Rosyjskim. Po II wojnie światowej fabrykę upaństwowiono i przemianowano na "Politex", który działał do połowy lat 90. Wtedy majątek przędzalni został podzielony i sprzedany prywatnym właścicielom. Od tego czasu niszczeje.

czyli Adasmos, a tamto stowarzyszenie jest katowickie zwiazane z forum GKW, ktorego czlonkowie maja czasem dziwne poglady i nie raz trzeba sie bylo z nimi spierac na SSC w obronie Zaglebia wink.gif
kwintosz
To będzie laptop, bo nie wiem czy coś przygotowywać?? biggrin.gif
Dokumenty są już poprawione, jutro będziemy musieli jeszcze raz wypełnić je.

Miejmy nadzieje, że jednak będzie więcej niż 7 os.. :) Na to licze biggrin.gif
szer
Heh no ja przyjdę gdyż Dave w miły sposób wymusił to na mnie biggrin.gif. Nie no nie wymusił, a zaprosił :). A zaproszenie zostało przyjęte
Adasmos
Sorki chłopaki, nie będę mógł się pojawić dzisiaj na spotkaniu, dopadło mnie przeziębienie. Mam nadzieję, że nie będzie z tego powodu problemów. Trzymam kciuki za Was :)

EDIT
Pojawię się jednak po głębszym zastanowieniu :)
kwintosz
To fajnie, oby nas było jak najwięcej. Wszystkich którzy się jeszcze wahają serdecznie zapraszamy.
Przecież przyjść na spotkanie można, a to czy się zdecyduje ktoś zapisać zależeć będzie wyłącznie od was.

Tak więc, jest jeszcze trochę czasu. Przypominam spotkanie odbędzie się:

Dziś tj. 28 listopada 2007r. w Dąbrowskim Pałacu Kultury Zagłębia o godzinie 18:00.
Mick
Ej ja też chciałem być na tym spotkaniu, ale jakaś wtopa mnie spotkała.
Spóźniłem się 10 minut i nie znalazłem nikogo - ani w lustrzanej, ani w kinowej, ani nigdzie indziej.
Ale akces swój zgłaszam, napiszcie co ustaliliście. (I gdzie :) bo to też mnie ciekawi)
Pzdr.
szer
Szczerze to musiałeś nas minąć jakoś ohmy.gif... Bo czekaliśmy z 10-15 minut przez PKZetem, a później się udaliśmy do jakiegoś pubu :)
Arbas
No i wydarzyła się "naturalna selekcja". W spotkaniu uczestniczyli ci,
którzy się znają i bez trudu rozpoznali przed PKZ.
Jeśli ogłasza się zebranie w lustrzanej, to nie odbywa się go w "jakimś" pubie.
Ostatecznie na lustrzanej wypadało wywiesić "sorry" i podać nazwę pubu.
Źle sie zaczyna. Wiarygodność i poważne traktowanie sprawy to podstawa dobrego początku.
szer
No nie zgodzę się... Ja nikogo nie znałem osobiście, a jakoś trafiłem :). Było jeszcze dwóch innych starszych panów :). Pozatym było pisane, że o 18 jest spotkanie... Czekaliśmy już chyba od za 15 szósta... A w sali lustrzanej nie byliśmy gdyż było nas tylko 9 osób, a w tej sali jakiś pan miał próbe. Nie chcieliśmy go wyrzucać stamtąd z podopiecznymi, by zrobić miejsce dla 9 osób :| ... I bym zapomniał...czekaliśmy kilkanaście minut na inne osoby.
Dave
Arbas!
Przestań już... fandzolić jak nie byłeś i nie wiesz, jak było! Zaszły pewne komplikacje z salą w PKZecie (zdarza się) i nie mogliśmy tam (a raczej nie musieliśmy na ścisłość) odbyć zebrania! Spotkanie było umówione przed PKZetem o 18-ej, gdzie właśnie czekaliśmy specjalnie jeszcze tzw. kwadrans akademicki do 18:15 w grupie 7-8 osób! I nie dało się nas nie zauwazyć! Na spotkanie, prócz tych "znajomych", o jakich mówisz (?) pojawiły się dwie nowe osoby z forum (jakoś nie miały problemu ze spotkaniem i znalezieniem nas) oraz...dwóch starszych od nas wiekiem panów działających w innym stowarzyszeniu w Strzemieszycach, którzy również nas "rozpoznali" i brali udział w zebraniu (dość aktywnie zresztą)!
Komu zależało, ten się pojawił!
Oczywiście kolegę Micka zapraszamy na kolejne spotkanie, które odbędzię się w niedługim czasie - kiedy, ustali chyba Kwintosz.
Dziś nic dalece posuniętego się nie działo, poza ponownym wypełnieniem dokumentów potrzebnych do zarejestrowana stowarzyszenia w UM oraz luźnej gadce w miłej atmosferze. Spotkania będą odbywały się w miarę cyklicznie - średnio raz w miesiącu lub w miarę potrzeby częściej. Wszystko będzie ogłoszone na forum. Chętnych jak najbardziej zapraszamy! Kontakt przez forum, e-mail lub GG mój albo Kwintosza, które dostępne są na forum.

Pozdrawiam! :)
Mick
No dobra, może z 15 min. się spóźniłem, a nie 10.
Tak czy inaczej - następnym razem będę.
kwintosz
Potwierdzam. Byłem jako pierwszy pod PKZ już o 17:45. Dwie osoby nowe do nas trafiły a także dwóch wspomnianych wyżej panów, którzy notabene może do nas dołączą. Niestety brakło Hatora oraz Mastera. To że wylądowaliśmy w pubie obok Partii, było wynikiem naszej decyzji. Sala byłaby nasza, ale wyrzucać kogoś kto sobie ćwiczy tylko po to by kilka osób mogło jakiś czas pogadać trochę nie było sensu. Tak zdecydowaliśmy wspólnie. Tym bardziej, że tak jak już było powiedziane czekaliśmy bite 15 minut od godziny 18, więc stwierdziliśmy kto chciał to już przyszedł. Stałem więc pod PKZ 30 min. @Mick Trochę pech że się nie załapałeś. Next time, jeśli ktoś chce, niech się odezwie na gadu albo PM to dam na siebie namiary w razie czego.

Poza tym, Hatora oraz Mastera nie było (a takze Dami7 nie mógł)a przed week nie uda mi sie chyba zanieść dokumentów do UM. Dlatego też Hator mi pisał że może będzie miał czas w niedziele. Stąd też, piszę gdyż jeśli dojdzie do spotkania, to brakujące osoby chętnie także zapraszam, myślę ze więcej niż 1-2h nie zejdzie. Bliższe szczegóły podam jak będę coś więcej wiedział.

Zresztą jeśli ktoś chce dołączyć to pisać, może się uda jakoś ustawić tak by te dokumenty załatwić (choć z czasem u mnie różnie bywa).

P.S. Jeśli dołączą wszyscy co się zadeklarowali, będziemy mieli dwucyfrową liczbę członków biggrin.gif
Master
Moj powód absencji jest prosty - praca sad.gif
Adasmos
Dzięki za miło spędzony czas, wrzucam obiecane fotki ze spotkania. Od lewej: Kwintosz, Dave i George. Na 3 fotce jeden z panów, którzy nas znaleźli przed PKZ-em i szer, jeśli się nie mylę :)

no ale dekonspiracja... biggrin.gif

PS. heh zdarza sie ze tam bywam na piwku, gdy miejsca w okolicy brak a tam jest spokojnie, az czasami za spokojne i senne klimaty (ta muza czasami heh) ale jest czym oddychac nie to co w Partii smile.gif
Master
Ten Pub to nasza tajna lokalizacja . Obiecuje ze nastepnym razem będe !!!! Ogranicza mnie tylko praca
kwintosz
Fakt, drugi raz tam wylądowaliśmy .. laugh.gif

Lol.. no ale chłopaki nie wrzucajcie takich fotek bo się ludzie wystraszą laugh.gif , przynajmniej mnie wink.gif To miała być reklama.. smile.gif

To miejsce jest ok, bo jest w miarę cicho i przynajmniej widzę sąsiada siedzącego obok.. smile.gif w razie czego miejscówkę już mamy.

Postaram się jeszcze w weekend o ile ktoś jest chętny znaleźć czas, wtedy przed oddaniem jeszcze się ktoś może dopisać.
kwintosz
Coś tu nikt nie pisze w tym temacie tongue.gif Opuszczacie się chłopaki.. dry.gif No więc aby trochę rozruszać to wkleję coś takiego:

Pozwoliłem sobie zamazać adres. wink.gif

Miejmy nadzieję że wszystko z dokumentami będzie ok.

Jednocześnie, tak jak na spotkaniu padła propozycja terminu następnego spotkania w tygodniu pomiędzy 17tym a 23cim grudnia, moje pytanie brzmi czy potrzebna jest nam sala jakakolwiek, czy spotkamy się tak jak to miało miejsce ostatnio? Poza tym, jak wiadomo jest to tydz poprzedzający święta, ile osób będzie chętnych nie wiadomo. To co robimy?
szer
Hmmm Kwintosz jak dla mnie termin jest dobry. Napewno przyjdę w wyznaczonym terminie :). Więc na mnie możecie liczyć biggrin.gif. I ja sądze, że lepiej się spotkać tam gdzie ostatnio. Na 8 czy tam 9 osób nie opłaca się (ale poprostu nie warto) wynajmowac jakiejś większej sali, do której możę wejść dużo więcej osób. Jakoś sobie poradzimy wink.gif

Czyli jak już pisałem, na mnie możecie liczyć :)
Krawiec
UWAGA!

http://www.forum-sosnowiec.pl/viewtopic.php?p=6672#6672

Proszę Cię Kwintosz o kolejne dane osób z dąbrowskiej sekcji FdZD, chcę zrobić udostępnienie do forum stowarzyszenia. Osoby które doszły proszone są o rejestracje na forum Sosnowca.
o laugh.gif ale konspiracja smile.gif

PS. Przy wjezdzie do DG tez planujecie? Na DK94 nie ma niestety gdzie a od strony Zagorza to juz nie to samo
kwintosz
Żadna konspiracja, Sosnowiec o tej sprawie rozmawia u siebie na forum, myślę że u nas też warto taką dyskusję rozpocząć. smile.gif

A widzisz :), gdybyś był w stowarzyszeniu to byś wiedział o tym wcześniej biggrin.gif , bo wspominałem już o tym na spotkaniu. To ma być pierwsza sprawa, którą chcielibyśmy się zająć wspólnie w kilku miastach.

Ale póki co, bez konkretów było, gdyż ważniejsza jest rejestracja, jak już wszystko w UM będzie załatwione zaczniemy działać.

Co prawda mamy utrudnione zadanie, bo z żadnej ze stron nie graniczymy z regionem innym niż Zagłębie. Tak więc napis, będzie musiał być nieco inny. O tym też trzeba będzie pomyśleć.
Myślę że ważne punkty w których taki banner mógłby zawisnąć się znajdą, a decyzję gdzie dokładnie zawiśnie podejmiemy po przeanalizowaniu wszystkich możliwości.

Jednocześnie, myślę że zorganizujemy to troche nieoficjalne (ze względu na termin) spotkanie w tygodniu pomiędzy 17 a 23cim grudnia. Proponowałbym 19go a więc środa w godzinach wieczornych 18-19-20. Zbiórka pod Hendrixem albo PKZ a potem hop do naszego lokalu.. laugh.gif bo trochę nie ma sensu jak będzie znów kilka osób brać jakąś sale.

Jak coś to pisać alternatywę albo zgłaszać się kto by przyszedł..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.