Witam !
Jak zapewne wszyscy i ja miałem wielkie nadzieje, ale także pewne obawy przed naszym pierwszym spotkaniem.
Teraz wszelkie obawy się rozwiały, a nadzieje są coraz większe ! Nie może być jednak inaczej kiedy w jednym miejscu spotkało się tyle fantastycznych osób, które do tego łączy wspólny cel.
Pierwszy krok został zrobiony ! To jednocześnie mało, bo na efekty działań chwilę trzeba będzie poczekać, ale jednocześnie to bardzo dużo, ponieważ każdą nawet "najdalszą podróż" rozpoczyna się właśnie "pierwszym krokiem".
A więc cel i kierunek znamy i pierwszy krok zrobiony ! Teraz pozostaje wytrwała praca !
Poniżej przedstawiam relację ze spotkania oddziału sosnowieckiego FdZD które odbyło się jeszcze w niedzielę, a dokładniej w nocy z niedzieli na poniedziałek
Ustaliliśmy powołanie sekcji tematycznych, gdyż o ile każdy zapewne będzie sie interesował całością spraw związanych z FdZD, to jednak działać będziemy w poszczególnych, bliskich sobie tematach, czyli zgodnie z własnymi zainteresowaniami.
1 Historia Regionu i ochrona zabytków
2 Sport i rekreacja
3 Promocja i inwestycje
4 Kultura i sztuka
5 Ochrona środowiska -ekologia:
6.......................
7.......................Dobrze by było, aby w innych oddziałach FdDZ powstały podobne tematyczne sekcje. Ta kompatybilność ułatwi współpracę w danych obszarach działania.
Dla przykładu , ja wraz z Adamosem (oddział Dąbrowa G.) może jeszcze z Ewą wybieramy się do Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków, z tą petycją dotyczącą Dietla.
Ponadto ustaliliśmy opracowanie i w tym zakresie liczymy także na Wasza pomoc:
1. "Czerwonej Księgi" - wykazu zagrożonych obiektów zabytkowychKsięga ta powinna dotyczyć całego Zagłębia, z rozdziałami wg. podziału administracyjnego, czyli poszczególne miasta, powiaty, gminy i miejscowości.
2. "Biblioteki Zagłębiaka"Czyli zebranie i zamieszczenie w jednym miejscu wykazu tytułów wszelkich publikacji i książek dotyczących naszego regionu. Ta informacja jak dotąd także jest dość rozproszona, więc stworzenie takiej listy ułatwi łatwiejsze odszukanie informacji na temat regionu. Ułatwi to także pracę np nauczycielom.
3. Regulaminu Odznaki Krajoznawczej "Zagłębie"Wykonanie tego punktu wziąłem na siebie, podobnie jak nawiązanie współpracy z zagłębiowskimi Oddziałami PTTK. Sam jestem członkiem PTTK, turystą i krajoznawcą i mam w tym środowisku pewne kontakty.
Utworzenie takiej odznaki, przy współpracy z tą organizacją pozwoli na doskonałą promocją regionu, gdyż jej regulamin będzie zamieszczony na portalu Zarządu Głównego PTTK, oraz na stronach różnych krajoznawców.
Zapewniam Was, że w Polsce, ale nie tylko jest duża grupa ludzi która "kolekcjonuje" takie odznaki, a to oznacza, że muszą odwiedzić i to wielokrotnie dany region, i zwiedzić jego atrakcje.
Pomysłów na spotkaniu padło jeszcze mnóstwo i będziemy je stopniowo wywoływać...
Natomiast liczymy na jak najszerszą kreatywność wszystkich członków Stowarzyszenia. Macie jakiś pomysł, w jakimkolwiek temacie ? To się z resztą podzielcie ! Pamiętajcie, nie ma głupich pomysłów, poza tymi których się nie wypowie !
Pozdrawiam !
PS.
Proponuję, za jakiś czas oczywiście zwołanie "Walnego Nadzwyczajnego Zgromadzenia" wszystkich członków, z wszystkich oddziałów FdZD, a tematem tego spotkania powinna być "Integracja"