Pomoc - Szukaj - U縴tkownicy - Kalendarz
Pe硁a wersja: Pa艂ac Kultury Zag艂臋bia
> D膮browa G贸rnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
rafi
Slyszeliscie o pomysle utworzenia w dg opretki? Co wy na to?
Osobiscie uwazam to za dobry pomysl, choc raczej nie bede tam chodzil (nie kreci mnie taka muza :) ). Natomiast, przynajmniej wsrod mojej rodziny itd. dosc duzo jest osob (np moja mama), ktora z checia by chodzila na tego typu imprezy. Ciekawe co z tego wyjdzie.
Czy dabrowa sie w koncu odchami??
biggrin.gif
Kwasny
QUOTE(rafi @ Jan 21 2004, 08:59 AM)
(nie kreci mnie taka muza :)

Mnie tez nie kreci taka muza :hahaha:
I nie mam nic przeciwko budowie takiego cuda laugh.gif byleby nie pojechalo po mojej kieszeni, co jest nierealne
Jashi
MNie tam pasi przynajmniej co艢 bedzie i tak nie ba艁dzo kumam co to operetka,
wiem, 呕e to co艢 z oper膭 tam duzo graj膭 na skrzypcach. Ale wiem, 呕e operetka to co艢 jeszcze ale nie wiem co dok艁adnie mo呕e mi kto wyja艢ni dok艁adnie.
Misiek
Jashi, opretka to taka mniejsza opera, tylko muza jest bardziej bounce'owa.

laugh.gif laugh.gif laugh.gif

Ja te呕 nie mam nic przeciwko, aby takie co艢 powsta艁o. My艢l臉呕e moja mama te呕 ch臉tnie by si臉na tak膭 operetk臉wybra艁a.

Ooooooo sooooleeeeemiiijooooooooooooo !!!!!
Misiek
No i pojawi艁 si臉kolejny problem w naszym mie艢cie :

Akcja ratowania Pa艁acu Kultury Zag艁臉bia

Ten budynek to ruina - alarmuj膭 pracownicy Pa艁acu Kultury Zag艁臉bia w D膭browie G脫rniczej. Dyrekcja zbiera pieni膭dze na remont, sprzedaj膭c cegie艁ki.

Pa艁ac od 20 lat nie pami臉ta porz膭dnego remontu. - Je艢li ju呕 co艢 by艁o robione, to nie tak - rozk艁ada r臉ce El呕bieta Szymkowska, zast臉pczyni dyrektora PKZ. W budynku, kt脫ry znajduje si臉w spisie zabytk脫w, wstawiono plastikowe okna zamiast drewnianych. Wentylacja nie dzia艁a od lat, podobnie jak odwadnianie, o kt脫rym zapomniano, betonuj膭c plac wok脫艁 gmachu. Nic dziwnego, 呕e wilgo膯 atakuje ze wszystkich stron. Sypie si臉ju呕 fasada z piaskowca. W piwnicach i na 艢cianach panoszy si臉grzyb.

- W pierwszej kolejno艢ci musimy zbi膯 tynki. 艢ciany trzeba spryska膯 艢rodkami przeciwgrzybicznymi, a te sporo kosztuj膭. I musz膭 zosta膯 zatwierdzone przez konserwatora zabytk脫w - opowiada Szymkowska, kt脫ra nie lubi siedzie膯 z za艁o呕onymi r臉kami. Kilka dni temu PKZ og艁osi艁 akcj臉"Ratujmy Pa艁ac". W kasie na klient脫w czeka 2 tys. wydrukowanych na t臉okazj臉cegie艁ek. Ka呕da kosztuje 10 z艁. - Nie mo呕emy siedzie膯 z za艁o呕onymi r臉kami. Najwa呕niejsze, 呕e zrobili艢my pierwszy krok - Szymkowska trzyma kciuki za sprzeda呕 cegie艁ek, kt脫re b臉d膭 do艁膭czane te呕 do bilet脫w dla VIP-脫w. - B臉d膭 dop艁aca膯 do biletu 10 z艁. Nie proponujemy cegie艁ek ludziom, kt脫rych na to nie sta膯 - dodaje Szymkowska.

Mieszka墓聞cy, z kt脫rymi wczoraj rozmawiali艢my, jeszcze nie wiedz膭 o akcji. Co wi臉cej: pierwsze s艁ysz膭 o k艁opotach PKZ. - Powa呕nie?! A z zewn膭trz wydaje, 呕e dobrze si臉trzyma - zaskoczona pani Jadwiga spogl膭da w stron臉pa艁acu. Na zaj臉cia plastyczne posy艁a tu swoj膭 c脫rk臉. - Dam jej 10 z艁 na t臉cegie艁k臉, bo to w艁a艢ciwie jedyne miejsce w mie艢cie, gdzie jeszcze co艢 si臉dzieje. Jak si臉pa艁ac zawali, to kultur臉w mie艢cie diabli wezm膭 - m脫wi, wchodz膭 do autobusu.

Na remont potrzebne jest ok. 10 mln. z艁. W艁adze D膭browy obieca艁y wyremontowa膯 wentylacj臉. Dyrekcja pa艁acu zapowiada nast臉pne akcje.

墓拧r脫d艁o : GAZETA.PL

Przedostatnie zdanie jest zdecydowanie najlepsze. Wida膯 呕e "w艁adze" maj膭 gest biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Krawiec
O ile mnie pami臉膯 nie myli Takowski zapowiada艁 ,呕e zajmie si臉kwesti膭 remontu PKZtu i wystara si臉o 艢rodki z UW . Jak si臉okazuje opr脫cz murarza, kt脫ry postawi艁 karmnik na rozmachu inwestycyjnym Talka ma szanse zarobic jeszcze kominiarz , kt脫ry przeczy艢ci szyby wentylacyjne ;-)

A tan na serio , trzymam kciuki za powodzenie tej akcji i zamierzam wykupi膯 kilka cegie艁. Kiedy艢 jako dziecko wyp艁aci艁em kas臉z SKO (Szkolna Kasa Oszczcz臉dno艢ciowa) i kupi艁em cegie艁ke na ratowanie b臉dzi墓聞skiego zamku. Czy kto艢 na tym forum pami臉ta ksi膭呕eczki SKO ?

Pozdrawiam Zag艁臉biak脫w !
Misiek
QUOTE(Krawiec)
Kiedy艢 jako dziecko wyp艁aci艁em kas臉z SKO (Szkolna Kasa Oszczcz臉dno艢ciowa) i kupi艁em cegie艁ke na ratowanie b臉dzi墓聞skiego zamku. Czy kto艢 na tym forum pami臉ta ksi膭呕eczki SKO ?

Krawiec, oczywi艢cie 呕e pami臉tamy biggrin.gif ... oszcz臉dza艁o si臉kiedy艢 bardzo sumiennie.

TeodorMotor
QUOTE(Krawiec)
OKiedy艢 jako dziecko wyp艁aci艁em kas臉z SKO (Szkolna Kasa Oszczcz臉dno艢ciowa) i kupi艁em cegie艁ke na ratowanie b臉dzi墓聞skiego zamku. Czy kto艢 na tym forum pami臉ta ksi膭呕eczki SKO ?

O qrna! Na koniec podstaw脫wki dosta艁em ksi膭呕k臉za oszcz臉dzanie! Teraz ta czynno艢膯 mi przesz艁a - nie ma czego oszcz臉dza膯. Chcia艁em wtedy kupi膯 za t膭 kas臉gitar臉basow膭, ale si臉sko墓聞czy艁o na magnetofonie szpulowym MK2405S. Ale to by艁a maszyna! Chyba jeszcze gdzi艢 w piwnicy stoi...
pozdrawiam
Ja nie pochwalm ca艁ego pomys艁u. Prawda jest taka 呕e zebrana suma nawet jak by wielu ludzi kupi艁o cege艁ki na nic nie starczy i pewnie zostanie zmarnowana bo tale nie jest gwarancj膭 呕e te pieni膭dze p脫jd膭 akurat na remont a nie na bie呕膭c膭 dzia艁alno艢膯 pkz. Potrzebne jest 10 mln wed艁ug tale. Pewnie i to nie jest suma ostateczna. Poza tym rodzi to obawy 呕e teraz za pomoc膭 cegie艁ek b臉dziemy reanimowa膯 ca艁e miasto - cegie艁ka na remont dr脫g, na remont most脫w, na akcje zima. Ja osobi艢cie nawet kupi艁bym dla spokoju sumienia t膭 cegie艁ke ale nie zrobie bo widze jak pkz pustoszeje - coraz mniej imprez i sekcji. Polecam przej艢膯 sie w po艁udnie po pkz to nie zobaczycie nic czynnego poza bibliotek膭.
Misiek
Dok艁adnie, tak jak m脫wi Pozdrawiam - w PKZ coraz mniej si臉dzieje. Wyj膭tkiem s膭 jakie艢 recitale lub koncerty artyst脫w takich jak Micha艁 Bajor (absolutnie nic do niego nie mam). W艁adze nic nie robi膭 aby zorganizowa膯 jako艢 czas dzieciom i m艁odzie呕y, a p脫墓艧niej pojawia si臉wielkie oburzenie 呕e m艁odzie呕 nie ma co z sob膭 zrobi膯 i rozrabia.

Trzeba wykaza膯 troch臉inicjatywy i tw脫rczego my艢lenia. 8) :idea: 8)
Krawiec
QUOTE(Misiek)
Dok艁adnie, tak jak m脫wi Pozdrawiam - w PKZ coraz mniej si臉dzieje. Wyj膭tkiem s膭 jakie艢 recitale lub koncerty artyst脫w takich jak Micha艁 Bajor (absolutnie nic do niego nie mam). W艁adze nic nie robi膭 aby zorganizowa膯 jako艢 czas dzieciom i m艁odzie呕y, a p脫墓艧niej pojawia si臉wielkie oburzenie 呕e m艁odzie呕 nie ma co z sob膭 zrobi膯 i rozrabia.

Trzeba wykaza膯 troch臉inicjatywy i tw脫rczego my艢lenia.   8)   :idea:   8)

Tak czy siak remont si臉PKZetowi nale呕y
pozdrawiam
No nale呕y si臉nale呕y. Tylko ja niestety widze r脫呕nice mi臉dzy remontem a postawieniem tabliczki 呕e tynk odpada i budow膭 daszku nad wej艢ciem kt脫ry ma chroni膯 ludzi przed spadaj膭cymi g艁azami. A z tego co wiem to w艁asnie to maj膭 zamiar zrobi膯 w艁adze pkz. Najpierw przed rozpocz臉ciem remontu trzeba osuszy膯 ca艁y budynek a to mo呕e kosztowa膯 maj膭tek, wybudowa膯 studnie odnwadniaj膭ce i zamontowa膯 klimatyzacje. I talek wie o tym bo sam zleci艁 ekspertyze. To wi臉c co da spryskanie i zbicie scian kt脫re s膭 masakrycznie nasi膭kni臉te wod膭 a w piwnicy pkz jest pogoria 5
Misiek
QUOTE(Krawiec)
QUOTE(Misiek)

Trzeba wykaza膯 troch臉inicjatywy i tw脫rczego my艢lenia.   8)   :idea:   8)

Tak czy siak remont si臉PKZetowi nale呕y

Oczywi艢cie 呕e si臉nale呕y. To ju呕 dawno powinno by膯 zrobione.
W ko墓聞cu to jest jeden z symboli naszego miasta.

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Sebastian22
Dzi艢 by艁em w czyteli i przez przypadek widzialem jak remontuj膭 nam du呕膭 sale - calkiem gruntowny remont widze - krzese艁 niema - ludzie sie uwijaja....
Dami7
QUOTE(Sebastian22)
Dzi艢 by艁em w czyteli i przez przypadek widzialem jak remontuj膭 nam du呕膭 sale - calkiem gruntowny remont widze - krzese艁 niema - ludzie sie uwijaja....

Tutaj: http://power.superhost.pl/dg/viewtopic.php...er=asc&start=15
by艁a o tym mowa.

Ale chwali Ci si臉, 呕e korzystasz z czytelni!
mucha
Przegl膮da艂em stare w膮tki i natkn膮艂臋m si臋 m.in. na ten.
Czy wiecie co艣 na temat remontu PKZ? Co艣 si臋 tam dzieje?
BTW miasto MUSI zba膰 o ten obiekt bo to jedna z najciekawszych i naj艂adniejszych budowli w naszym smutnym mie艣cie. Dzi艣 co艣 takiego ju偶 by nie mia艂o szans powsta膰, dbajmy wi臋c o to, co otrzymali艣my w spadku od historii.
muzzy
Co do remontu samej sali - to fotki s膮 na stronie pa艂acu - http://www.palac.art.pl/ co do reszty - tego chyba nikt nie wie, potrzeba na to sporo pieni臋dzy sad.gif

pozdro
Muzzy
Hator
remont mial sie odbywac etapowo i rozlozony mial byc na pare lat - nie wiem dokladnie czy jest to dalej realizowane (mozna spytac w pytaniu do wladz - wkleje pytanie :) )
mam nadz ze w tym przypadku to ze nic nie robia na zewn nie oznacza ze nie robia wewn :)
pozdr
:)
jak ze wszystkim - odkladane w czasie albo zaniechane.

aktualnie zostal zakonczony przetarg na dodatkowe roboty - remont sanitariatow i podjazdow dla niepelnosprawnych

jakos bardzo dawno nie bylem na stronie www PKZ. Nie pamietam jak wygladala ale to co teraz widze jest dla mnie "nowe" i prezentuje sie ok. Moze strona zostala zmieniona?
kwintosz
Z tego co się orientuje to remont sali był wykonany, opr贸cz chyba sceny. Jakiś czas temu, byłem w PKZ-ie na kabarecie i były nowe fotele już. Takie sobie wink.gif Niestety np. balkony są jeszcze nie zrobione, chodźby fotele nie wymienione.
Jutro będe na kabarecie DNO, wygrałem bilety na naszemiasto tongue.gif to lukne jak to wygląda obecnie.
Pozdr.
Arbas
Czy ekipa Prezydenta Podrazy przypu艣ci SZTURM NA PA艁AC?
Wr贸belki 膰wierkaj膮 o wielu zmianach. Je艣li tak, to oby dla dobra kultury w mie艣cie! a
kursor
QUOTE(Arbas @ Dec 6 2006, 09:13 PM) *
Czy ekipa Prezydenta Podrazy przypu艣ci SZTURM NA PA艁AC?
Wr贸belki 膰wierkaj膮 o wielu zmianach. Je艣li tak, to oby dla dobra kultury w mie艣cie! a

czy szturm to nie wiem ale na pewno powinno si臋 odby膰 raz a konkretnie porwanie niekt贸rych sabinek
kwintosz
By艂em w PKZ dzi艣 na kabarecie DNO z D膮browy G贸rniczej. Po raz kt贸ry艣, impreza organizowana przez PKZ mnie zaskakuje. Sala prawie pe艂na, ale trudno si臋 dziwi膰 bo DNO to czo艂贸wka kabaretowa w polsce.

Ale to co chcia艂em napisa膰, nie wi膮偶e si臋 z moimi odczuciami na tematy wyst臋pu. Z tego co zaobserwowa艂em, to remont g艂贸wnej sali jest zrobiony. Przynajmniej fotele s膮 nowe. Stara jest scena, co za 艂adnie nie wygl膮da. Wida膰 klepki, odpadaj膮c膮 farb臋 i niestety up艂yw lat.. Zauwa偶y艂em tak偶e 偶e nie by艂y przeprowadzone remonty balkon贸w. Nie wiem jak ze sprz臋tem graj膮cym tam jest ale musze powiedzie膰, 偶e nag艂o艣nienie dzia艂a poprawnie. Czasem mia艂em wra偶enie 偶e jest tam a偶 za g艂o艣no :) Ci臋偶ko co艣 wi臋cej zaobserwowa膰, bo by艂o naprawd臋 du偶o ludzi..
Pozdrawiam
Hator
DNO - czolowka? hmmmm.... ostatnio zastygli w miejscu wg mnie...
to ze wkrecaja sie na festiwale w opolu to o niczym nie swiadczy - wiekszosc odgrzewanych kotletow byla.

Mam nadz kwintosz, ze wczoraj w PKZecie jednak cos ciekawego pokazali :)
pozdr
kwintosz
S膮dz膮c po reakcjach widz贸w, pe艂nej sali, my艣l臋 偶e napewno jest to jeden z lepszych kabaret贸w w Polsce. Zreszt膮 kto by艂 na Dniach D膮browy w tym roku to widzia艂 ile ludzi by艂o na kabarecie i jak sie ludzie bawili. Aczkolwiek kabaret ten nie wszystkim przypada do gustu, bo ma on sw贸j specyficzny charakter. Ale w艂a艣nie dzi臋ki temu jest on te偶 popularny. Jaki艣 czas temu by艂em na Kabarecie Moralnego Niepokoju, te偶 by艂a pe艂na sala i ludzie si臋 dobrze bawili ale jednak atmosfera wygl膮da艂a ciut inaczej.

Poza tym to moja subiektywna opinia, mo偶na si臋 z ni膮 zgadza膰 b膮d藕 nie.. W ko艅cu o gustach si臋 nie dyskutuje..

P.S i tak z niecierliwo艣ci膮 czekam na Debe艣ciaka czyli "D膮browsk膮 艢ciem臋 Kabaretow膮" , wg. tego co zapowiadali ma si臋 ona odby膰 23, 24, 25 marca 2007r. Kilka godzin niez艂ego ubawu a偶 do 艂ez.. kto by艂 ten rozumie..
Hator

Do odwiedzenia organizowanego tu jarmarku zach臋ca艂y d藕wi臋ki kol臋d. Na ustawionej przed pa艂acem scenie prezentowa艂a si臋 Miejska Orkiestra D臋ta i d膮browscy wokali艣ci. Mieszka艅c贸w wabi艂 zapach czerwonego barszczyku, kt贸rym dla rozgrzewki cz臋stowano uczestnik贸w spotkania.

Przed pa艂acem, obok sceny i kot艂贸w z barszczem, stan臋艂a choinka udekorowana kartkami z 偶yczeniami sk艂adanymi sobie przez d膮browian. 呕yczenia czytane by艂y te偶 na g艂os przez prowadz膮cego imprez臋 Grzegorza Perza.

W pa艂acu przygotowano wystaw臋 szopek bo偶onarodzeniowych - pok艂osie VI Diecezjalnego Konkursu Gimnazjalnego. Prace zlicytowano na cel charytatywny. Ale nie tylko szopki przyci膮ga艂y - r贸wnie atrakcyjnie wygl膮da艂y przygotowane przez Ko艂o Gospody艅 Wiejskich sto艂y z wigilijnymi specja艂ami. Przygotowany przez Urz膮d Miejski, PKZ, Caritas Diecezji Sosnowieckiej i organizacje pozarz膮dowe jarmark odby艂 si臋 w D膮browie G贸rniczej po raz pierwszy. Pomys艂odawcy licz膮 jednak, 偶e na sta艂e wpisze si臋 do kalendarza miejskich imprez.

Panie ze Strzemieszyc Wielkich (od lewej): Ryszarda Stolarek, Regina Konopka, Franciszka Porc i Maria Cikalska zach臋ca艂y do degustacji potraw
michu
zajrza艂em na t膮 imprez臋 ok 13 i mam takie uwagi:
- impreza za s艂abo rozleklamowana w艣r贸d mieszka艅c贸w (cho膰 pogoda te偶 nie sprzyja艂a frekwencji),
- przygotowano za ma艂o miejsca w 艣rodku PKZ - gdyby przysz艂o nieco wi臋cej ludzi ci臋偶ko by艂o by sie porusza膰 - dlaczego nie wykorzystano I pi臋tra PKZ?
- mozna by艂o wprowadzi膰 zakaz postoju i wjazdu samochod贸w na uliczk臋 przed PKZ,
- podczas takiej pogody (deszcz i do艣膰 zimno) lepiej b臋dzie przenie艣膰 ca艂o艣膰 (艂膮cznie z wyst臋pami) do budynku PKZ.

W przysz艂ym roku nale偶a艂oby zorganizowac z wi臋kszym rozmachem, poszuka膰 sponsor贸w i bardziej zach臋ci膰 mieszka艅c贸w miasta do udzia艂u.

Ale - generalnie - pomys艂 dobry i wart kontynuacji.
kursor
QUOTE(michu @ Dec 19 2006, 12:59 PM) *
zajrza艂em na t膮 imprez臋 ok 13 i mam takie uwagi:
- impreza za s艂abo rozleklamowana w艣r贸d mieszka艅c贸w (cho膰 pogoda te偶 nie sprzyja艂a frekwencji),
- przygotowano za ma艂o miejsca w 艣rodku PKZ - gdyby przysz艂o nieco wi臋cej ludzi ci臋偶ko by艂o by sie porusza膰 - dlaczego nie wykorzystano I pi臋tra PKZ?
- mozna by艂o wprowadzi膰 zakaz postoju i wjazdu samochod贸w na uliczk臋 przed PKZ,
- podczas takiej pogody (deszcz i do艣膰 zimno) lepiej b臋dzie przenie艣膰 ca艂o艣膰 (艂膮cznie z wyst臋pami) do budynku PKZ.

W przysz艂ym roku nale偶a艂oby zorganizowac z wi臋kszym rozmachem, poszuka膰 sponsor贸w i bardziej zach臋ci膰 mieszka艅c贸w miasta do udzia艂u.

Ale - generalnie - pomys艂 dobry i wart kontynuacji.

No w sumie to organizatorzy nie mieli du偶o czasu na przygotowania, wiele pomys艂贸w by艂o spontanicznych i to si臋 im uda艂o.

Ten du偶y t艂ok by艂 spowodowany tym i偶 reszta PKZ'tu by艂a wynaj臋ta przez Castoram臋 na imprez臋 Miko艂ajkow膮- by艂a to impreza zamkni臋ta tylko dla rodzin i pracownik贸w.

Zakaz wjazdu na ulic臋 przed PKZ by艂 podobno przygotowany przez organizator贸w, jednak偶e przy takiej brzydkiej aurze nie by艂o sensu tego wprowadza膰
Hator
DZIENNIK ZACHODNI
Wyj膮tkowe prezenty pod choink臋 i na Nowy Rok
dzi艣
Kasia Ruchlewicz, Ania Kusiak i Monika Wierzba maluj膮 艣wi膮teczne anio艂ki.

W tym roku coraz wi臋cej d膮browian zdecydowa艂o si臋 na obdarowanie swoich najbli偶szych niecodziennymi, w艂asnor臋cznie wykonanymi podarkami. Potwierdzeniem tego jest spora frekwencja podczas warsztat贸w plastycznych w Pa艂acu Kultury Zag艂臋bia, gdzie a偶 do 15 stycznia pod okiem fachowc贸w mo偶na jeszcze wyczarowa膰 z gliny i szk艂a prawdziwe cude艅ka.
REKLAMA

- O zaj臋cia ca艂y czas pytaj膮 nowe osoby, tak wi臋c ch臋tnych nie brakuje. My艣l臋, 偶e to fajna propozycja, szczeg贸lnie dla dzieci i m艂odzie偶y, kt贸rzy mog膮 sprawdzi膰 si臋 w nowej roli. Nie trzeba mie膰 nawet specjalnych predyspozycji plastycznych. Wystarczy w艂asny pomys艂, projekt, kt贸ry wsp贸lnie postaramy si臋 zrealizowa膰 - m贸wi Sylwia Nowak, prowadz膮ca 艣wi膮teczne zaj臋cia.

Wybra膰 mo偶na zaj臋cia ceramiczne (formowanie i szkliwienie) oraz zaj臋cia w szkle (malowanie farbami witra偶owymi i ceramicznymi). Na miejscu powstaj膮 oryginalne, niepowtarzalne anio艂ki, p艂askorze藕by 艣wi膮teczne, Miko艂aje, ba艂wanki, a tak偶e choinki, witra偶e i zimowe widoczki, wypalane w glinie. Z tej propozycji skorzystali m.in. milusi艅scy z d膮browskiego Przedszkola nr 8. Na glinianych tabliczkach z zaci臋ciem wyciskali symbole i postacie, kojarz膮ce si臋 nieod艂膮cznie z Nowym Rokiem i Bo偶ym Narodzeniem. Na nietypowy prezent skusi艂y si臋 tak偶e uczennice III Liceum Profilowanego w Zespole Szk贸艂 Technicznych, dok艂adnie k艂ad膮c kolejne warstwy farby na ceramicznych i glinianych anio艂kach.

- Nie mia艂y艣my jakich艣 wyj膮tkowych pomys艂贸w, ale na miejscu uda艂o nam si臋 przygotowa膰 fajne wzory i projekty. Pocz膮tki by艂y troch臋 trudne, ale teraz idzie nam ju偶 ca艂kiem dobrze. W艂a艣nie malujemy figurki kolejny raz, ale trzeba b臋dzie chyba zaczeka膰 a偶 przeschn膮, bo farba si臋 艣ciera - podkre艣laj膮 Ania Kusiak i Kasia Ruchlewicz.

- Taka indywidualna praca nie tylko cieszy tw贸rc贸w, ale jej efekty doskonale nadaj膮 si臋 na prezent lub 艣wi膮teczn膮 ozdob臋 - zach臋ca Sylwia Nowak.

Koszty zaj臋膰 s膮 stosunkowo niewielkie. Za materia艂y plastyczne i opiek臋 instruktora trzeba zap艂aci膰 10 z艂.
(pas) - Dziennik Zachodni
Hator
z DZ o Zabkowickim Domu Kultury

Ekspertyzy si臋 mno偶膮

Dyrektor Zygmunt G贸rski martwi si臋 przeciekaj膮cym dachem.
Rozpocz臋ty na pocz膮tku stycznia tego roku remont dachu z膮bkowickiego Domu Kultury musia艂 zosta膰 wstrzymany. Okaza艂o si臋, 偶e p臋kni臋cia 艣cian i strop贸w mog膮 by膰 zbyt du偶e, by utrzyma膰 now膮 konstrukcj臋. Budynek m贸g艂 si臋... zawali膰. Potrzebna by艂a dodatkowa ekspertyza. Okaza艂o si臋, 偶e prace mo偶na kontynuowa膰, ale konieczne s膮 zmiany parametr贸w dachu. Dlaczego wcze艣niej nikt nie sprawdzi艂, czy 艣ciany no艣ne budynku wytrzymaj膮 generalny remont?

- Wcze艣niejsze ekspertyzy potwierdzi艂y z艂y stan techniczny obiektu. Zlecili艣my opracowanie projektu na wymian臋 dachu nad salami teatraln膮 i gimnastyczn膮, a tak偶e przeprowadzenie nowej ekspertyzy. Potwierdzi艂a, 偶e 艣ciany spe艂niaj膮 zalecenia, ale trzeba przeliczy膰 parametry dachu, bo musz膮 spe艂nia膰 nowe normy obci膮偶enia 艣niegu, kt贸re wprowadzono w pa藕dzierniku 2005 roku. Poprzedni projekt powsta艂 wed艂ug starych norm - wyja艣nia Wojciech Mizerski, kierownik referatu nadzoru inwestorskiego UM w D膮browie G贸rniczej.

Ostateczn膮 decyzj臋, kiedy wymiana dachu rozpocznie si臋 ponownie podejmie wkr贸tce Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego, gdzie trafi艂y w艂a艣nie najnowsze opracowania i ekspertyzy.

Projekt generalnego remontu Domu Kultury powsta艂 w grudniu 2005 r. Gmina musia艂a za niego zap艂aci膰 ponad 81 tys. z艂. Obejmuje m.in. ocieplenie 艣cian, wymian臋 dachu, instalacji elektrycznej, centralnego ogrzewania, wentylacji oraz zaplecza sanitarnego, a tak偶e remont sali teatralnej i gimnastycznej. W Gminnym Funduszu Ochrony 艢rodowiska i Gospodarki Wodnej w tym roku na termomodernizacj臋 budynku zarezerwowano 3 mln z艂. Poprzednie w艂adze samorz膮dowe na remont przekaza艂y 600 tys. z艂.

Wszystkie prace potrwaj膮 co najmniej kilkana艣cie miesi臋cy.

- Nad tym w艂a艣nie ubolewamy, ale nie czekamy z za艂o偶onymi r臋kami. W miar臋 mo偶liwo艣ci prowadzimy zaj臋cia i ko艂a zainteresowa艅, organizujemy konkursy i warsztaty. Nawi膮zali艣my kontakty z Teatrem Dzieci Zag艂臋bia i Teatrem Zag艂臋bia. Ch臋tnie wsp贸艂pracuj膮 te偶 z nami tutejsze szko艂y, parafie i filie biblioteczne - podkre艣la Zygmunt G贸rski, dyrektor Domu Kultury w Z膮bkowicach.

Budynek oddano w maju 1954 roku, a 8 lat p贸藕niej powsta艂 tam Mi臋dzyzak艂adowy Dom Kultury. Opiek臋 nad nim obj臋艂y Zak艂ady Elektrochemiczne, Huta Szk艂a Okiennego i Huta Szk艂a Gospodarczego. W 1996 r. o艣rodek zosta艂 w艂膮czony jako filia do Pa艂acu Kultury Zag艂臋bia. Od 1 lipca 2005 r. zn贸w jest osobn膮 plac贸wk膮, o co zabiegali mieszka艅cy tej dzielnicy.

Piotr Sobierajski
Hator
wysyp newsow z pkzetu

B臋dzie kino studyjne w D膮browie G贸rniczej

O pieni膮dze na ten cel zabiega Pa艂ac Kultury Zag艂臋bia. Ars, ostatnie kino w mie艣cie, zamkni臋te zosta艂o p贸艂tora roku temu. Od tego czasu d膮browianie je偶d偶膮 na seanse najcz臋艣ciej do Sosnowca. Projekcje w ich mie艣cie organizowane s膮 tylko raz w miesi膮cu w Pa艂acu Kultury Zag艂臋bia, w ramach maraton贸w filmowych.

- To 偶enuj膮ce, 偶eby w takim du偶ym mie艣cie nie by艂o kina. Zawsze lubi艂am chodzi膰 na filmy, ale teraz wol臋 zosta膰 w domu przed telewizorem. Nie mam tyle wolnego czasu, by je藕dzi膰 do innych miejscowo艣ci - skar偶y si臋 d膮browianka Barbara Banach.

Je艣li Pa艂acowi uda si臋 zainteresowa膰 swym projektem warszawski Instytut Sztuki Filmowej, ju偶 we wrze艣niu wystartuj膮 regularne seanse. Powodzenie w konkursie, do kt贸rego stan膮艂 PKZ, oznacza pieni膮dze na po艂ow臋 inwestycji, czyli 75 tys. z艂. Dotacja pozwoli艂aby na remont sali, w kt贸rej aktualnie wyst臋puj膮 amatorskie kabarety, zakup ekranu i nowoczesnych foteli, wyt艂umienie wn臋trza.

Czy jednak nowe kino ma szans臋 konkurowa膰 z multipleksem, kt贸ry ju偶 przysz艂ej wiosny wystartuje w Centrum Handlowym Pogoria? - Kino komercyjne nie b臋dzie dla nas konkurencj膮, bo zaproponujemy widzom inny repertuar. Skupimy si臋 na filmie europejskim i niszowym - m贸wi Mariusz Tarnowski z PKZ.

Je偶eli kino ruszy, powstan膮 przy nim dwa kluby: dyskusyjny oraz m艂odych filmowc贸w, tworz膮cych amatorskie produkcje.

W maju oka偶e si臋, czy Pa艂ac otrzyma dotacj臋 z Instytutu Sztuki Filmowej. Je艣li si臋 nie uda, poprosi o pomoc finansow膮 magistrat.

Magdalena Warchala
z gazeta.pl

Konferencja w PKZ nt uzale偶nie艅 od alkoholu

22 i 23 marca w Pa艂acu Kultury Zag艂臋bia w D膮browie G贸rniczej odb臋dzie si臋 I Euroregionalna Konferencja Naukowo – Szkoleniowa „ZESP脫艁 UZALE呕NIENIA OD ALKOHOLU - WYMIAR MEDYCZNY, TERAPEUTYCZNY, SPO艁ECZNY”. Organizatorem konferencji jest 艢l膮skie Stowarzyszenie „Ad Vitam Dignam” w Katowicach, Centrum Psychiatrii w Katowicach, Zag艂臋biowska Agencja Rozwoju, Szpital Specjalistyczny im. Szymona Starkiewicza w D膮browie G贸rniczej, Wy偶sza Szko艂a Biznesu w D膮browie G贸rniczej oraz Ruch Samopomocowy.

Program konferencji

22 marca, czwartek - Medyczne aspekty zespo艂u uzale偶nienia od alkoholu.
8.00-9.00 Rejestracja uczestnik贸w.
9.00-9.15 Otwarcie Konferencji przez przedstawicieli w艂adz samorz膮dowych.

Sesja I – Somatyczne nast臋pstwa szkodliwego u偶ywania i uzale偶nienia od alkoholu.

9.15-9.45 Uk艂ad kr膮偶enia u os贸b nadu偶ywaj膮cych alkohol – Doc. Krzysztof Go艂ba
9.45-10.15 Tlenowy i beztlenowy metabolizm etanolu - E. czech, M. Hartleb
10.15-10.45 Alkoholowa choroba w膮troby - E. czech, M. Hartleb
14.45-11.00 Prezentacje firm farmaceutycznych
11.00-11.30 Przerwa
11.30-12.00 Dziecko w rodzinie z problemem alkoholowym - M. Janas-Kozik, E. Kresimon, E. Stachowiak
12.00-12.20 Alkoholizm w staro艣ci - A. Witluk-Misztalska
12.20-12.40 Neurologiczne nast臋pstwa szkodliwego spo偶ywania alkoholu - K. Lis
12.40-13.20 Przerwa i pocz臋stunek

Sesja II – Zaburzenia psychiatryczne w zespo艂ach zale偶no艣ci od alkoholu

13.20-14.00 Mechanizmy uzale偶nienia i psychoterapia uzale偶nienia - Prof. Jerzy Mellibruda
14.00-14.30 Typologia uzale偶nienia od alkoholu – wp艂yw na decyzje terapeutyczne - Prof. Jerzy Samochowiec
14.30-15.00 Schizofrenia i uzale偶nienie od alkoholu – Doc. Joanna Meder
15.00-15.20 Przerwa
15.20-16.00 Podw贸jna diagnoza - Prof. Irena Krupka-Matuszczyk
16.00-16.20 Psychiatryczne nast臋pstwa uzale偶nienia od alkoholu – Dr Krzysztof Czuma
16.20-16.40 Alkoholowe zespo艂y abstynencyjne – Dr Tomasz Misztalski
17.00 Cz臋艣膰 artystyczna

23 marca, piatek - Problemy terapeutyczne i spo艂eczne w zespo艂ach zale偶no艣ci od alkoholu

Sesja III – Modele terapii uzale偶nienia od alkoholu. Ruch Samopomocowy

9.00-9.20 Program kompleksowej terapii uzale偶nienia od alkoholu - Centrum Psychiatrii w Katowicach
9.20-9.40 Problem duchowo艣ci w uzale偶nieniach - Mrg Stanis艂aw Wolny
9.40-10.00 Mo偶liwo艣膰 dalszego leczenia osoby uzale偶nionej - Dr Adam K艂odecki
10.20-10.40 Przerwa
10.40-11.00 Struktura lecznictwa odwykowego. Zmiany organizacyjne. Perspektywy - J. Fuda艂a
11.00-11.20 Alternatywne koncepcje terapii uzale偶nienia od alkoholu - Luis Alarcon
11.20-11.40 Leczenie ambulatoryjne w Poradni Terapii Uzale偶nie艅 i Wsp贸艂uzale偶nie艅 w Poznaniu - B. Ratajczak
11.40-12.30 Uzale偶nienie od 艣rodk贸w psychoaktywnych - system wczesnego ostrzegania - M. Kidawa
12.30-13.00 Pocz臋stunek

Sesja IV – Spo艂eczne i ekonomiczne przyczyny i nast臋pstwa uzale偶nienia od alkoholu

13.00-13.30 Ekonomiczne i spo艂eczne przyczyny szkodliwego u偶ywania alkoholu - Prof. Lucyna Fr膮ckiewicz
13.30–14.00 Uzale偶nienie od alkoholu – diagnoza zjawiska i zalecana profilaktyka - Prof. Kazimiera W贸dz, Dr Andrzej Niesporek (WSB w D膮browie G贸rniczej)
14.00–14.30 Prawne aspekty zespo艂u zale偶no艣ci alkoholowej – Dr Tomasz Sadowski WSB w D膮browie G贸rniczej
14.30-15.00 Formy leczenia uzale偶nie艅 refinansowane przez NFZ - przedstawiciel NFZ

Sesje satelitarne - 23 marca
1. 14.00-15.30 Uzale偶nienie od 艣rodk贸w psychoaktywnych – nowe substancje, nowe wyzwania - Dyrektor Krajowego Biura d/s Przeciwdzia艂ania Narkomanii Piotr Jab艂o艅ski
2. 15.30-17.30 Farmakoterapia w zespo艂ach uzale偶nienia od alkoholu.

z UM

oraz:

Okno na kultur臋

Na oryginalny spos贸b zainteresowania mieszka艅c贸w swoj膮 ofert膮 wpad艂 Pa艂ac Kultury Zag艂臋bia. W holach kilku instytucji pojawi艂y si臋 specjalne kompozycje ze starych foteli teatralnych i okiennej ramy, w kt贸rej mi臋dzy szybami wklejony jest aktualny program imprez w PKZ. Akcja nosi nazw臋 "Okno na kultur臋". - Chcemy w ten spos贸b nieco zaintrygowa膰 i m艂odszych, i starszych, bo dzisiaj zwyk艂e banery reklamowe przechodz膮 cz臋sto bez echa. Pomys艂 jest prosty. Wystarcz膮 cztery siedziska okryte czerwonym suknem oraz stare, stylowe okno jako gablota. Zainteresowanie takim informowaniem o koncertach, warsztatach i innych propozycjach jest spore - m贸wi Grzegorz Perz z PKZ.

Okna na kultur臋 stoj膮 ju偶 m.in. w Miejskiej Bibliotece Publicznej oraz w Urz臋dzie Miejskim. Je艣li si臋 uda, to reklamy pojawi膮 si臋 te偶 w hipermarkecie. To nie jedyne zmiany w PKZ. Wkr贸tce, by kupi膰 bilety na imprezy w Spodku, nie trzeba b臋dzie jecha膰 do Katowic. Maj膮 by膰 dost臋pne r贸wnie偶 w kasach PKZ.

(pas)

z dz

"pozbylismy sie" smogora i jego zony to wkoncu cos w pkzecie ruszylo i sabinki nam wywialo - nareszcie bo ilez mozna!!
Arbas
Tak dla porz膮dku:

Pani Smog贸r nigdy nie pracowa艂a w PKZ.
Od lat jest dyrektorem w Muzeum Miejskim w B臋dzinie - Pa艂ac Mieroszewskich.
Hator
ale ona chyba wystepowala razem z mezem w porwaniu sabinek - zcy sie myle...?
kwintosz
Goszcz膮c ostatnio par臋 razy w PKZ, i przygl膮daj膮c si臋 temu obiektowi z bliska, wydaje mi si臋 偶e potrzebny jest remont sceny g艂贸wnej. smile.gif Nie wiem czy to tylko takie wra偶enie sprawia, ale farba z desek odchodzi a i chyba ze stanem ich samych nie wydaje mi si臋 偶e jest najlepiej. Sala 艂adnie wygl膮da po remoncie - fajne krzes艂a, o niebo lepsze ni偶 poprzednie a tu taki zonk.. a mo偶e tylko taki z艂y stan jest wizualny tej sceny..? wink.gif Kiedy ostatnio scena w PKZ przechodzi艂a jakikolwiek remont? Mam wra偶enie, 偶e chyba nie wraz z widowni膮.. a mo偶e si臋 myl臋? rolleyes.gif Wie kto艣?
Arbas
Do Hatora!
Pani Smog贸r nie 艣piewa. Nie wiem kim jest z zawodu, ale dyrektoruje w B臋dzinie, w Pa艂acu Mieroszewskich.
Chodzi Ci pewnie o Pani膮 Mierzy艅sk膮, kt贸ra by艂a w PKZ na etacie i 艣piewa艂a sopranem. Jest fertyczn膮 brunetk膮, a Pani Smog贸r to blondynka. Przypisa艂e艣 nazwisko nie tej osobie. Zdarza si臋. Moje wiadomo艣ci pochodz膮 z pierwszej r臋ki. By艂em pare razy w B臋dzinie na imprazie.
Hator
ok - przeprazam za pomylke i szerzenie nie prawdy :)

PS Arbas - moze bys napisal cosik na temat wczesmoejezego dyrektorowania w PKZecie - za czasow pana T. bo ja slyszalem wiele niemilych rzeczy o owczesnych wtedy kierownikach/dyrektorach.

pozdr
Arbas
Do Hator!
O poprzednim dyrektoriacie PKZ wiem tyle, ile przeci臋tny mieszkaniec bywaj膮cy na koncertach. Prawie zawsze wyst臋powali Dyrektor Smog贸r - batyton i Ewa Mierzy艅ska - sopran. Poniewa偶 zdarzy艂o mi si臋 r贸wnie偶 by膰 kilka razy w Pa艂acu Mieroszewskich wiem, 偶e Pani Dyrektor Smog贸r i Pani Ewa Mierzy艅ska to dwie r贸偶ne osoby.
Pa艂acowi Kultury Zag艂臋bia 偶ycz臋 jak najlepiej. Przede wszystkim m膮drej dyrekcji i wysokich dotacji. Nie wiem czego bardziej...
kwintosz
Ciąg dalszy zamieszania z dyrektorem PKZ:

Dąbrowa G贸rnicza straciła na kulturze

Odesłany na przymusowy urlop Andrzej Smog贸r, dyrektor Pałacu Kultury Zagłębia, naraził budżet Dąbrowy G贸rniczej na milion złotych straty - twierdzi jego następca

Kontrowersje wok贸ł osoby Smog贸ra pojawiły się pod koniec zeszłego roku, gdy bez konkursu powołany został przez 贸wczesnego prezydenta Dąbrowy G贸rniczej Jerzego Talkowskiego na stanowisko dyrektora Pałacu Kultury Zagłębia. Umowa była dla niego bardzo korzystna i zapewniała etat do końca 2011 roku.

- Zmianę warunk贸w zatrudnienia zaproponowano mi, gdy zastanawiałem się nad odejściem do Teatru Wielkiego. Czemu miałem nie podpisać umowy, skoro sprawdzali ją prawnicy urzędu? - komentuje tę sprawę Smog贸r.

Podobną jak on gwarancję pracy otrzymała też jego zastępczyni Elżbieta Szymkowska i trzech pracownik贸w.

Z początkiem tego roku, gdy Talkowski już przestał rządzić Dąbrową G贸rniczą, do PKZ-u wkroczyli kontrolerzy z magistratu. Chcieli zbadać, czy zalecenia przekazane przez nich dwa lata temu, gdy Smog贸r pełnił obowiązki dyrektora plac贸wki, zostały zrealizowane. Wytknęli mu poświadczanie nieprawdy. Zarzucili, że wypłacał dodatki funkcyjne osobom, kt贸rym one nie przysługiwały, i naraził Pałac na straty. Dopatrzyli się też nieprawidłowości przy składaniu zam贸wień publicznych. Zasadność zarzut贸w potwierdzona została p贸źniej przez Regionalną Izbę Obrachunkową.

Od czasu rozpoczęcia kontroli obowiązki dyrektora objął Grzegorz Perz, a Smog贸r wysłany został na urlop. Chociaż nie można go zwolnić do końca 2011 roku, konkurs na nowego dyrektora został już ogłoszony.

Perz jest oburzony postawą swego poprzednika: - Moim zdaniem nadużywał swych kompetencji. Powołana przez niego Zagłębiowska Scena Muzyczna przyniosła w ciągu 2,5 roku milion złotych straty. Nic dziwnego, że tak się stało, skoro zamiast zam贸wić plakaty u drukarza, dyrektor zlecał wykonanie projektu artyście ceniącemu się dziesięciokrotnie wyżej albo wynajmował za 44 tys. zł Salę Kongresową, a na biletach zarobił tylko 4 tys. zł. Latem jeździł ze spektaklami nad morze, zamiast grać w regionie. Można się zastanawiać, czy to jeszcze promocja, czy już niegospodarność - m贸wi Perz.

Andrzej Smog贸r przyznaje, że wydawał na Scenę dużo, ale chciał, by była przedsięwzięciem profesjonalnym. Zapewnia, że zarabiała ona na siebie, a PKZ za jego rząd贸w wyszedł z dług贸w. Niedawno pozwał Pałac, że ten nie wypłaca mu premii. Wniesienie sprawy przeciwko Perzowi zapowiada z kolei Elżbieta Szymkowska, do niedawna prawa ręka Smog贸ra, kt贸ra wczoraj została dyscyplinarnie zwolniona. Zarzuca Perzowi mobbing.

- Jedyne, do czego mogę się przyznać, to fakt, że nie wykonałem zaleceń pokontrolnych sprzed dw贸ch lat. Zacząłem to robić, ale sprawa utknęła w magistracie - m贸wi Smog贸r.

Urząd Miejski wstrzymuje się z działaniami, dop贸ki nie dostanie zaleceń od RIO.

- Prezydent chce dokładnie zbadać sprawę, zasięgnąć opinii prawnik贸w, by nie ocenić sytuacji pochopnie. Konieczne będą jednak na pewno zmiany w regulaminach PKZ-u dotyczących wypłacania dodatk贸w, zawierania um贸w i składania zam贸wień publicznych - m贸wi Bożena Słonka z Wydziału Nadzoru Właścicielskiego i Kontroli Wewnętrznej.
Magdalena Warchala 2007-03-29
www.gazeta.pl
Hator
chamstwo i bezczelnosc bylych wladczych PKZetu przy tak niegospodarnym finansowaniu nie zna granic... ale tak to jest jak sie niektore osoby o nieodpowiednim charakterze dorwa do koryta.

Teraz PKZ naszczescie odzywa - ale co byla za rzadow Smogora (Porwanie Sabinek i jakies pierdolki) - przepasc jest ogromna.....

Panie Smogor - wstydzilbys sie Pan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Arbas
Czy wiecie, 偶e w 2008 roku PKZ sko艅czy 50 lat?
100-lecia ju偶 niekt贸rzy nie doczekaj膮...
W ostatnim czasie zauwa偶y艂em nowe drzwi /te wielkie/, okna, fotele i parkiet na widowni. 艢ciany te偶 pomalowane.
To du偶o czy ma艂o?
kwintosz

Pałac w drogich opałach

Źle się działo w Pałacu Kultury Zagłębia - tak wynika z dw贸ch kontroli, kt贸re kończą sprawdzanie decyzji podejmowanych przez byłego dyrektora PKZ Andrzeja Smog贸ra i jego zastępczynię Elżbietę Szymkowską.

Kontrolerzy magistraccy wykryli m.in. poświadczenie nieprawdy w dokumentacji oraz niezgodne z przepisami wydatki.

- Zawierane były umowy-zlecenia z r贸żnymi osobami, podczas gdy te zadania powinny być wykonane przez pracownik贸w pałacu. Dyrekcja nie przestrzegała r贸wnież przepis贸w dotyczących zam贸wień publicznych - tłumaczy Bożena Słonka, naczelniczka wydziału nadzoru właścicielskiego i kontroli wewnętrznej UM.

Pracownicy jej wydziału wykryli też w pałacu m.in. bezzasadne wypłacanie dodatk贸w funkcyjnych pracownikom, kt贸rzy nie powinni ich otrzymać.

Czy zawieszony już dyrektor Smog贸r będzie musiał się tłumaczyć w prokuraturze?

- Z tą decyzją należy się wstrzymać do czasu przeanalizowania całej dokumentacji pokontrolnej. Ważne będą też opinie prawnik贸w oraz zalecenia pokontrolne RIO - dodaje Bożena Słonka.

Regionalna Izba Obrachunkowa też ma wątpliwości. Sprawdza czy z budżetu gminy powinna być finansowana działalność zawodowej Zagłębiowskiej Sceny Muzycznej. Na razie wiadomo, że wystawiane przez nią operetki kosztowały miasto około miliona złotych.

- Sprawa kontroli w Pałacu Kultury Zagłębia jest dość specyficzna, a ilość zebranych materiał贸w i dokument贸w ogromna - m贸wi Katarzyna Skrzypek z RIO. - Raport pokontrolny liczy ponad 600 stron, dlatego trudno nam wypowiadać się szczeg贸łowo na temat wszystkich ustaleń. Wczoraj dokument został podpisany przez PKZ i będziemy się nim dalej zajmować. Po analizie pojawią się konkretne zalecenia pokontrolne.

Grzegorz Perz, kt贸ry pełni obecnie obowiązki dyrektora Pałacu Kultury Zagłębia, chce się dowiedzieć, ile tak naprawdę kosztowało miasto utrzymanie Zagłębiowskiej Sceny Muzycznej. - A przede wszystkim, czy wydawanie publicznych pieniędzy na realizację operetek nie było nadużyciem. W statucie Pałacu Kultury Zagłębia nie ma żadnego zapisu, że finansowanie tego typu przedsięwzięć, czyli występ贸w zawodowych artyst贸w, jest zadaniem gminy. I to właśnie wzbudziło szczeg贸lne zainteresowanie kontroler贸w - m贸wi Grzegorz Perz.

Były dyrektor Andrzej Smog贸r wszystkiemu zaprzecza. Twierdzi, że kontrolne ustalenia są po to, by znaleźć pow贸d, uzasadniający odsunięcie go od pełnienia funkcji.

- Z informacji, jakie otrzymałem wynika, że te kontrole wypadły dla nas pozytywnie. Nie pojawiły się żadne poważne zarzuty. Zgodnie z przepisami powinna mnie teraz zastępować wicedyrektor Elżbieta Szymkowska, ale została oddelegowana poza PKZ. Umowy o dzieło z r贸żnymi osobami podpisywane były natomiast po konsultacji z prawnikiem, kt贸ry nie miał do ich treści żadnych zastrzeżeń - odpiera zarzuty.

Andrzej Smog贸r pozwał PKZ do sądu. Uważa, że powinien otrzymywać nadal wynagrodzenie oraz premię, kt贸rą mu cofnięto.

- Mam aktualną umowę o pracę, podpisaną przez byłego prezydenta miasta Jerzego Talkowskiego, i uważam, że niewypłacanie mi należnych świadczeń jest niezgodne z przepisami. Dlatego postanowiłem dochodzić swoich praw na drodze sądowej - podkreśla Smog贸r.

Jego pretensje spowodowały kontrolę Państwowej Inspekcji Pracy.

- Kontrolerzy sprawdzili dokumentację i wszystko jest w porządku. Miałem też wizytę przedstawicieli Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, ale i oni nie stwierdzili uchybień - m贸wi Grzegorz Perz.
Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl

Haha to już zaczyna przypominać farsę.. Ehh.. a wszystkiemu winne Sabinki.. laugh.gif
Hator
mam nadz ze prokuratura wezmie sie za pupe bylego prezydenta w zwiazku z m.in. skandaliczna umowa dla pana smogora w ostatnich dniach rzadzenia pana T w miescie.
syzio
Milion wbrew statutowi

Regionalna Izba Obrachunkowa po prawie trzech miesiącach opracowywała wnioski po kontroli w Pałacu Kultury Zagłębia. Władze miasta właśnie zaczęły je analizować.
Okazuje się, że byli szefowie PKZ, namaszczeni przez byłego prezydenta miasta, Jerzego Talkowskiego, prawie milion złotych wydali niezgodnie ze statutem tej instytucji. Pieniądze poszły na działalność Zagłębiowskiej Sceny Muzycznej. Zdaniem kontroler贸w stało się tak dlatego, że pełniący wtedy obowiązki dyrektora PKZ Andrzej Smog贸r nie wystąpił do Rady Miejskiej z wnioskiem o zmianę obowiązującego statutu. Statut zaś nie przewidywał rozszerzenia działalności pałacu o funkcjonowanie zawodowej sceny muzycznej. To właśnie na jej produkcje, gł贸wnie operetki, i opłacenie artyst贸w poszło w latach 2004-2006 z kasy PKZ 999 tysięcy 92 złote.

- Wyniki kontroli precyzują, że odpowiedzialność za te decyzje ponosi 贸wczesny dyrektor PKZ. Nie były to koszty statutowej działalności, a więc zostały źle rozliczone w Urzędzie Skarbowym, co dodatkowo skomplikowało sytuację PKZ. Jeśli zdecydujemy się na wystąpienie do rzecznika Dyscypliny Finans贸w Publicznych, to byłemu szefowi PKZ może grozić utrata prawa do zajmowania stanowisk publicznych na rok, trzy lub pięć lat, a także zwrot trzykrotnych pobor贸w. Na pewno wykorzystamy wyniki kontroli do proces贸w sądowych - podkreśla Grzegorz Perz, obecny dyrektor PKZ.

Tymczasem w sądzie toczą się dwie sprawy przeciwko PKZ, w kt贸rych Andrzej Smog贸r domaga się wypłaty zaległych premii

(w okresie, kiedy został odsunięty od pełnienia obowiązk贸w, oraz przywr贸cenia do pracy).

- W wystąpieniu pokontrolnym RIO nie podała, jakie zyski przyniosła działalność Zagłębiowskiej Sceny Muzycznej, a to jest istotne, bo pozwoliło nam ze straty prawie 400 tys. zł wyjść na plus. Formalnie nie było zgody radnych na zmianę statutu, ale scena nie działała w pr贸żni. Została wpisana w schemat organizacyjny PKZ. Obecny prezydent miasta nie miał prawa mnie zwolnić, co także znalazło odzwierciedlenie w wynikach kontroli działalności magistratu - tłumaczy Andrzej Smog贸r.

W sprawie zwolnienia Andrzeja Smog贸ra było już kilka kontroli. - Andrzej Smog贸r przez cały czas był tylko pełniącym obowiązki dyrektora PKZ, a potem bez konkursu poprzedni prezydent podpisał z nim kontrakt na pięć lat. W sprawach personalnych miałem już od początku roku cztery kontrole Państwowej Inspekcji Pracy, kt贸re nie wykazały żadnych zaniedbań - m贸wi Grzegorz Perz.

Zarzut贸w przybywa

Kontrola Regionalnej Izby Obrachunkowej ujawniła także wiele innych, dziwnych praktyk w PKZ. Zastępca dyrektora PKZ, Elżbieta Szymkowska, mimo braku pisemnego upoważnienia zatwierdziła do wypłaty (od czerwca 2004 do marca 2005) ogromną ilość um贸w o dzieło, um贸w zleceń i list wypłat.

Łącznie wydatki te sięgają prawie 60 tys. zł. W 2003 i 2004 r. PKZ podpisał także trzy umowy na rejestrację imprez organizowanych przez pałac, przegrywanie materiał贸w archiwalnych oraz nakręcenie dokumentu o historii plac贸wki. Zapłacono za to ponad 11 tys. zł, ale po filmach... nie ma ani śladu.

Piotr Sobierajski
kwintosz
Nie wiem jak to wygl膮da gdzie indziej ale jedyny jaki znam klub osiedlowy "Helikon" doczeka艂 si臋 remontu. Nie znam jego zakresu, czy to tylko termomodernizacja ale to i tak dobrze, bo jego wygl膮d by艂 fatalny. Zreszt膮 zobaczcie sami dwie fotki tego obiektu:
HELIKON 1
HELIKON 2
Jak widzicie, chyba jednak takie "malowanie" kolorowe jest na topie.. Jednym si臋 podoba innym nie. C贸偶 cieszy fakt 偶e w ko艅cu zacz臋to dba膰 o o艣rodki kultury w naszym mie艣cie.
syzio
Mi si臋 podoba to 偶e w naszym mie艣cie kolor jest "trendy" biggrin.gif Wreszcie o偶ywienie naszej szarej rzeczywisto艣ci (czyt. miasta)
kwintosz
No i sta艂o si臋 o czym ju偶 mo偶na by艂o przeczyta膰 par臋 miesi臋cy temu a mianowicie:
CYTAT

Pa艂ac i dom kultury po艂膮czone

Radni w D膮browie G贸rniczej zdecydowali o po艂膮czeniu dw贸ch najwi臋kszych instytucji kultury w mie艣cie. Od 1 stycznia przysz艂ego roku Pa艂ac Kultury Zag艂臋bia i Dom Kultury w dzielnicy Z膮bkowice zn贸w b臋d膮 mia艂y wsp贸ln膮 dyrekcj臋 i razem b臋d膮 przygotowywa膰 ofert臋 dla mieszka艅c贸w.

Nie by艂oby w tym mo偶e nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, 偶e w ci膮gu ostatnich 11 lat to ju偶 pi膮ta zmiana struktur pa艂acu i domu kultury. 艢rednio przez 2 lata w Z膮bkowicach pracownicy DK rz膮dz膮 si臋 sami, a potem zn贸w wracaj膮 pod administracj臋 Pa艂acu Kultury Zag艂臋bia. I tak w k贸艂ko. Za ka偶dym razem argumentem za po艂膮czeniem lub rozdzieleniem obu instytucji s膮 finanse.

Ostatnia faza niezale偶no艣ci DK trwa艂a od 1 lipca 2005 r., bo za rz膮d贸w poprzedniego prezydenta Jerzego Talkowskiego radni zadecydowali, 偶e Z膮bkowice zas艂uguj膮 na swoj膮 odr臋bn膮 instytucj臋 kultury. M贸wiono co prawda, 偶e jest to nieop艂acalne ekonomicznie, ale mieli na tym skorzysta膰 mieszka艅cy. Zreszt膮 oni sami postawili przed ponad 50 laty budynek - wtedy Zwi膮zkowego Domu Kultury.

Niedawno okaza艂o si臋 jednak, 偶e dwie najwi臋ksze sale i ca艂y dach z膮bkowickiego budynku nadaj膮 si臋 wy艂膮cznie do generalnego remontu, wi臋c imprez i koncert贸w poza sezonem letnim nie by艂o gdzie robi膰. Remont by艂 planowany jeszcze w ubieg艂ym roku, ale nic z tego nie wysz艂o. Ruszy艂 w tym roku.

Teraz w艂adze lokalne uzna艂y, 偶e najlepszym wyj艣ciem z finansowego patu (za remont domu kultury trzeba przecie偶 zap艂aci膰) b臋dzie ponowne po艂膮czenie obu plac贸wek. Jednak podczas g艂osowania w komisji kultury UM wi臋kszo艣膰 rajc贸w by艂a przeciw (7:5). Pracownicy Domu Kultury (jest ich 26) najpierw zapowiadali akcj臋 strajkow膮, ale ostatecznie podpisali porozumienie o warunkach zatrudnienia i p艂acy.

- Dostali艣my dwuletni膮 gwarancj臋 zatrudnienia i dotychczasowej p艂acy, wi臋c b臋dziemy tego pilnowa膰. Decyzj臋 o po艂膮czeniu z PKZ podj臋li radni i to ich oceni膮 mieszka艅cy - m贸wi Adrian Lepa, przewodnicz膮cy WZZ Sierpie艅 80 pracownik贸w DK w Z膮bkowicach.

Problemy jednak zosta艂y. Ko艅czy si臋 ju偶 remont dachu, ale zosta艂o jeszcze wiele pracy w sali teatralnej i widowiskowej. Na ten czas instruktorzy z Z膮bkowic musz膮 gdzie艣 si臋 podzia膰.

- Maj膮 trafi膰 do 艣wietlic 艣rodowiskowych, ale nie mo偶e doj艣膰 do sytuacji, 偶e w tym czasie z膮bkowiczanie pozostan膮 bez dost臋pu do imprez kulturalnych. Musz膮 by膰 organizowane tak, jak dotychczas - dodaje Adrian Lepa.

W艂adze miasta zapewniaj膮 tymczasem, 偶e utworzenie jednego, du偶ego miejskiego centrum kultury przyniesie 330 tys. z艂 rocznie oszcz臋dno艣ci. Pieni膮dze wydawane by艂y do tej pory na administracj臋 i zarz膮dzanie. Zlikwidowane zostan膮 etaty dyrektora DK, jego zast臋pcy i g艂贸wnej ksi臋gowej.

- Oferta kulturalna dla mieszka艅c贸w na pewno si臋 nie zmniejszy, bo w艂a艣nie nad ni膮 b臋d膮 pracowa膰 instruktorzy domu kultury, cho膰 w innych miejscach - zapewnia Grzegorz Perz, dyrektor Pa艂acu Kultury Zag艂臋bia. - Zyski z bilet贸w, wynajmu pomieszcze艅 i sal DK maj膮 pozosta膰 w Z膮bkowicach, podobnie jak coroczna dotacja z bud偶etu gminy.

Sami z膮bkowiczanie m贸wi膮, 偶e w艂adze bawi膮 si臋 z nimi w ciuciubak臋. Poza tym w Radzie Miasta nie zasiada ani jeden mieszkaniec tej dzielnicy.

- 呕al by艂o patrze膰 jak Dom Kultury niszcza艂, wi臋c remont cieszy. Je艣li jednak my i nasze dzieci zostaniemy odci臋ci od k贸艂ek zainteresowa艅, imprez i koncert贸w, to b臋dzie znaczy艂o, 偶e kto艣 zn贸w podj膮艂 b艂臋dn膮 decyzj臋 - m贸wi Magdalena Kotowicz, mieszkanka Z膮bkowic.

Zbudowa膰, porz膮dzi膰, podzieli膰, porz膮dzi膰, po艂膮czy膰, porz膮dzi膰

Zwi膮zkowy Dom Kultury rozpocz膮艂 dzia艂alno艣膰 w maju 1954 r. Osiem lat p贸藕niej przekszta艂ci艂 si臋 w Mi臋dzyzak艂adowy Dom Kultury, a opiek臋 nad nim obj臋艂y tutejsze Zak艂ady Elektrochemiczne oraz Huta Szk艂a Okiennego i Huta Szk艂a Gospodarczego. Do ko艅ca lat 80. dom kultury by艂 finansowany przez wszystkie trzy zak艂ady. Przemiany polityczne sprawi艂y, 偶e znalaz艂 si臋 bez wsparcia. Na pocz膮tku lat 90. z艂a sytuacja ekonomiczna sprawi艂a, 偶e MDK zosta艂 w艂膮czony po raz pierwszy jako filia do Pa艂acu Kultury Zag艂臋bia.
Dom Kultury Z膮bkowice na kr贸tko odzyska艂 samodzielno艣膰 w latach 1998-2000, by od 1 lipca 2005 r. ponownie dzia艂a膰 jako samodzielna plac贸wka. Taka sytuacja mo偶e potrwa膰 do 1 stycznia 2008. Wtedy DK znowu wejdzie w sk艂ad Pa艂acu Kultury Zag艂臋bia.

Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl

Szczerze m贸wi膮c to sam nie wiem jak jest lepiej. Mo偶e kto艣 bardziej obeznany w temacie si臋 wypowie, mo偶e @Picaro?
picaro
Szczerze to wol臋 nie, bo chyba nie do ko艅ca jestem kompetentny w tej sprawie, a tak偶e m贸g艂bym by膰 nie obiektywny. Nie wiem jak wygl膮da "od 艣rodka" sytuacja DK, a nawet nie bardzo wiem jakie dzia艂ania prowadzili, tyle co tam czasem z jakiego艣 plakatu. Wi臋c lepiej niech jaki艣 mieszkaniec Z膮bkowic si臋 wypowie wink.gif
@picaro

orientujesz sie moze czy cos sie ruszylo w sprawie telebimu, na ktorych beda ogloszenia imprez, ewentualne reklamy. Nie widzialem przetargu, chyba ze to nie miqsto a PKZ hmm. Jak wiemy teraz palac wyglada nieciekawie, z taka iloscia reklam
syzio
Co艣 wczoraj na "Centrum" Zawieszali, wygl膮da艂o to jak mini telebim.
na DH Centrum?

fajnie by tez bylo, ale maly? najlepiej jak najwieksze biggrin.gif
takie jak te 2 na Redenie?
To jest wersja lo-fi g丑wnej zawarto禼i. Aby zobaczy pe硁 wersj z wi阫sz zawarto禼i, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.