Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pałac Kultury Zagłębia
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
rafi
Slyszeliscie o pomysle utworzenia w dg opretki? Co wy na to?
Osobiscie uwazam to za dobry pomysl, choc raczej nie bede tam chodzil (nie kreci mnie taka muza :) ). Natomiast, przynajmniej wsrod mojej rodziny itd. dosc duzo jest osob (np moja mama), ktora z checia by chodzila na tego typu imprezy. Ciekawe co z tego wyjdzie.
Czy dabrowa sie w koncu odchami??
biggrin.gif
Kwasny
QUOTE(rafi @ Jan 21 2004, 08:59 AM)
(nie kreci mnie taka muza :)

Mnie tez nie kreci taka muza :hahaha:
I nie mam nic przeciwko budowie takiego cuda laugh.gif byleby nie pojechalo po mojej kieszeni, co jest nierealne
Jashi
MNie tam pasi przynajmniej coŚ bedzie i tak nie baŁdzo kumam co to operetka,
wiem, Że to coŚ z operĄ tam duzo grajĄ na skrzypcach. Ale wiem, Że operetka to coŚ jeszcze ale nie wiem co dokŁadnie moŻe mi kto wyjaŚni dokŁadnie.
Misiek
Jashi, opretka to taka mniejsza opera, tylko muza jest bardziej bounce'owa.

laugh.gif laugh.gif laugh.gif

Ja teŻ nie mam nic przeciwko, aby takie coŚ powstaŁo. MyŚlĘŻe moja mama teŻ chĘtnie by siĘna takĄ operetkĘwybraŁa.

Ooooooo sooooleeeeemiiijooooooooooooo !!!!!
Misiek
No i pojawiŁ siĘkolejny problem w naszym mieŚcie :

Akcja ratowania PaŁacu Kultury ZagŁĘbia

Ten budynek to ruina - alarmujĄ pracownicy PaŁacu Kultury ZagŁĘbia w DĄbrowie GÓrniczej. Dyrekcja zbiera pieniĄdze na remont, sprzedajĄc cegieŁki.

PaŁac od 20 lat nie pamiĘta porzĄdnego remontu. - JeŚli juŻ coŚ byŁo robione, to nie tak - rozkŁada rĘce ElŻbieta Szymkowska, zastĘpczyni dyrektora PKZ. W budynku, ktÓry znajduje siĘw spisie zabytkÓw, wstawiono plastikowe okna zamiast drewnianych. Wentylacja nie dziaŁa od lat, podobnie jak odwadnianie, o ktÓrym zapomniano, betonujĄc plac wokÓŁ gmachu. Nic dziwnego, Że wilgoĆ atakuje ze wszystkich stron. Sypie siĘjuŻ fasada z piaskowca. W piwnicach i na Ścianach panoszy siĘgrzyb.

- W pierwszej kolejnoŚci musimy zbiĆ tynki. Ściany trzeba spryskaĆ Środkami przeciwgrzybicznymi, a te sporo kosztujĄ. I muszĄ zostaĆ zatwierdzone przez konserwatora zabytkÓw - opowiada Szymkowska, ktÓra nie lubi siedzieĆ z zaŁoŻonymi rĘkami. Kilka dni temu PKZ ogŁosiŁ akcjĘ"Ratujmy PaŁac". W kasie na klientÓw czeka 2 tys. wydrukowanych na tĘokazjĘcegieŁek. KaŻda kosztuje 10 zŁ. - Nie moŻemy siedzieĆ z zaŁoŻonymi rĘkami. NajwaŻniejsze, Że zrobiliŚmy pierwszy krok - Szymkowska trzyma kciuki za sprzedaŻ cegieŁek, ktÓre bĘdĄ doŁĄczane teŻ do biletÓw dla VIP-Ów. - BĘdĄ dopŁacaĆ do biletu 10 zŁ. Nie proponujemy cegieŁek ludziom, ktÓrych na to nie staĆ - dodaje Szymkowska.

Mieszkańcy, z ktÓrymi wczoraj rozmawialiŚmy, jeszcze nie wiedzĄ o akcji. Co wiĘcej: pierwsze sŁyszĄ o kŁopotach PKZ. - PowaŻnie?! A z zewnĄtrz wydaje, Że dobrze siĘtrzyma - zaskoczona pani Jadwiga spoglĄda w stronĘpaŁacu. Na zajĘcia plastyczne posyŁa tu swojĄ cÓrkĘ. - Dam jej 10 zŁ na tĘcegieŁkĘ, bo to wŁaŚciwie jedyne miejsce w mieŚcie, gdzie jeszcze coŚ siĘdzieje. Jak siĘpaŁac zawali, to kulturĘw mieŚcie diabli wezmĄ - mÓwi, wchodzĄ do autobusu.

Na remont potrzebne jest ok. 10 mln. zŁ. WŁadze DĄbrowy obiecaŁy wyremontowaĆ wentylacjĘ. Dyrekcja paŁacu zapowiada nastĘpne akcje.

ĹšrÓdŁo : GAZETA.PL

Przedostatnie zdanie jest zdecydowanie najlepsze. WidaĆ Że "wŁadze" majĄ gest biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Krawiec
O ile mnie pamiĘĆ nie myli Takowski zapowiadaŁ ,Że zajmie siĘkwestiĄ remontu PKZtu i wystara siĘo Środki z UW . Jak siĘokazuje oprÓcz murarza, ktÓry postawiŁ karmnik na rozmachu inwestycyjnym Talka ma szanse zarobic jeszcze kominiarz , ktÓry przeczyŚci szyby wentylacyjne ;-)

A tan na serio , trzymam kciuki za powodzenie tej akcji i zamierzam wykupiĆ kilka cegieŁ. KiedyŚ jako dziecko wypŁaciŁem kasĘz SKO (Szkolna Kasa OszczczĘdnoŚciowa) i kupiŁem cegieŁke na ratowanie bĘdzińskiego zamku. Czy ktoŚ na tym forum pamiĘta ksiĄŻeczki SKO ?

Pozdrawiam ZagŁĘbiakÓw !
Misiek
QUOTE(Krawiec)
KiedyŚ jako dziecko wypŁaciŁem kasĘz SKO (Szkolna Kasa OszczczĘdnoŚciowa) i kupiŁem cegieŁke na ratowanie bĘdzińskiego zamku. Czy ktoŚ na tym forum pamiĘta ksiĄŻeczki SKO ?

Krawiec, oczywiŚcie Że pamiĘtamy biggrin.gif ... oszczĘdzaŁo siĘkiedyŚ bardzo sumiennie.

TeodorMotor
QUOTE(Krawiec)
OKiedyŚ jako dziecko wypŁaciŁem kasĘz SKO (Szkolna Kasa OszczczĘdnoŚciowa) i kupiŁem cegieŁke na ratowanie bĘdzińskiego zamku. Czy ktoŚ na tym forum pamiĘta ksiĄŻeczki SKO ?

O qrna! Na koniec podstawÓwki dostaŁem ksiĄŻkĘza oszczĘdzanie! Teraz ta czynnoŚĆ mi przeszŁa - nie ma czego oszczĘdzaĆ. ChciaŁem wtedy kupiĆ za tĄ kasĘgitarĘbasowĄ, ale siĘskończyŁo na magnetofonie szpulowym MK2405S. Ale to byŁa maszyna! Chyba jeszcze gdziŚ w piwnicy stoi...
pozdrawiam
Ja nie pochwalm caŁego pomysŁu. Prawda jest taka Że zebrana suma nawet jak by wielu ludzi kupiŁo cegeŁki na nic nie starczy i pewnie zostanie zmarnowana bo tale nie jest gwarancjĄ Że te pieniĄdze pÓjdĄ akurat na remont a nie na bieŻĄcĄ dziaŁalnoŚĆ pkz. Potrzebne jest 10 mln wedŁug tale. Pewnie i to nie jest suma ostateczna. Poza tym rodzi to obawy Że teraz za pomocĄ cegieŁek bĘdziemy reanimowaĆ caŁe miasto - cegieŁka na remont drÓg, na remont mostÓw, na akcje zima. Ja osobiŚcie nawet kupiŁbym dla spokoju sumienia tĄ cegieŁke ale nie zrobie bo widze jak pkz pustoszeje - coraz mniej imprez i sekcji. Polecam przejŚĆ sie w poŁudnie po pkz to nie zobaczycie nic czynnego poza bibliotekĄ.
Misiek
DokŁadnie, tak jak mÓwi Pozdrawiam - w PKZ coraz mniej siĘdzieje. WyjĄtkiem sĄ jakieŚ recitale lub koncerty artystÓw takich jak MichaŁ Bajor (absolutnie nic do niego nie mam). WŁadze nic nie robiĄ aby zorganizowaĆ jakoŚ czas dzieciom i mŁodzieŻy, a pÓĹşniej pojawia siĘwielkie oburzenie Że mŁodzieŻ nie ma co z sobĄ zrobiĆ i rozrabia.

Trzeba wykazaĆ trochĘinicjatywy i twÓrczego myŚlenia. 8) :idea: 8)
Krawiec
QUOTE(Misiek)
DokŁadnie, tak jak mÓwi Pozdrawiam - w PKZ coraz mniej siĘdzieje. WyjĄtkiem sĄ jakieŚ recitale lub koncerty artystÓw takich jak MichaŁ Bajor (absolutnie nic do niego nie mam). WŁadze nic nie robiĄ aby zorganizowaĆ jakoŚ czas dzieciom i mŁodzieŻy, a pÓĹşniej pojawia siĘwielkie oburzenie Że mŁodzieŻ nie ma co z sobĄ zrobiĆ i rozrabia.

Trzeba wykazaĆ trochĘinicjatywy i twÓrczego myŚlenia.   8)   :idea:   8)

Tak czy siak remont siĘPKZetowi naleŻy
pozdrawiam
No naleŻy siĘnaleŻy. Tylko ja niestety widze rÓŻnice miĘdzy remontem a postawieniem tabliczki Że tynk odpada i budowĄ daszku nad wejŚciem ktÓry ma chroniĆ ludzi przed spadajĄcymi gŁazami. A z tego co wiem to wŁasnie to majĄ zamiar zrobiĆ wŁadze pkz. Najpierw przed rozpoczĘciem remontu trzeba osuszyĆ caŁy budynek a to moŻe kosztowaĆ majĄtek, wybudowaĆ studnie odnwadniajĄce i zamontowaĆ klimatyzacje. I talek wie o tym bo sam zleciŁ ekspertyze. To wiĘc co da spryskanie i zbicie scian ktÓre sĄ masakrycznie nasiĄkniĘte wodĄ a w piwnicy pkz jest pogoria 5
Misiek
QUOTE(Krawiec)
QUOTE(Misiek)

Trzeba wykazaĆ trochĘinicjatywy i twÓrczego myŚlenia.   8)   :idea:   8)

Tak czy siak remont siĘPKZetowi naleŻy

OczywiŚcie Że siĘnaleŻy. To juŻ dawno powinno byĆ zrobione.
W końcu to jest jeden z symboli naszego miasta.

biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
Sebastian22
DziŚ byŁem w czyteli i przez przypadek widzialem jak remontujĄ nam duŻĄ sale - calkiem gruntowny remont widze - krzeseŁ niema - ludzie sie uwijaja....
Dami7
QUOTE(Sebastian22)
DziŚ byŁem w czyteli i przez przypadek widzialem jak remontujĄ nam duŻĄ sale - calkiem gruntowny remont widze - krzeseŁ niema - ludzie sie uwijaja....

Tutaj: http://power.superhost.pl/dg/viewtopic.php...er=asc&start=15
byŁa o tym mowa.

Ale chwali Ci siĘ, Że korzystasz z czytelni!
mucha
Przeglądałem stare wątki i natknąłęm się m.in. na ten.
Czy wiecie coś na temat remontu PKZ? Coś się tam dzieje?
BTW miasto MUSI zbać o ten obiekt bo to jedna z najciekawszych i najładniejszych budowli w naszym smutnym mieście. Dziś coś takiego już by nie miało szans powstać, dbajmy więc o to, co otrzymaliśmy w spadku od historii.
muzzy
Co do remontu samej sali - to fotki są na stronie pałacu - http://www.palac.art.pl/ co do reszty - tego chyba nikt nie wie, potrzeba na to sporo pieniędzy sad.gif

pozdro
Muzzy
Hator
remont mial sie odbywac etapowo i rozlozony mial byc na pare lat - nie wiem dokladnie czy jest to dalej realizowane (mozna spytac w pytaniu do wladz - wkleje pytanie :) )
mam nadz ze w tym przypadku to ze nic nie robia na zewn nie oznacza ze nie robia wewn :)
pozdr
:)
jak ze wszystkim - odkladane w czasie albo zaniechane.

aktualnie zostal zakonczony przetarg na dodatkowe roboty - remont sanitariatow i podjazdow dla niepelnosprawnych

jakos bardzo dawno nie bylem na stronie www PKZ. Nie pamietam jak wygladala ale to co teraz widze jest dla mnie "nowe" i prezentuje sie ok. Moze strona zostala zmieniona?
kwintosz
Z tego co się orientuje to remont sali był wykonany, oprócz chyba sceny. Jakiś czas temu, byłem w PKZ-ie na kabarecie i były nowe fotele już. Takie sobie wink.gif Niestety np. balkony są jeszcze nie zrobione, chodźby fotele nie wymienione.
Jutro będe na kabarecie DNO, wygrałem bilety na naszemiasto tongue.gif to lukne jak to wygląda obecnie.
Pozdr.
Arbas
Czy ekipa Prezydenta Podrazy przypuści SZTURM NA PAŁAC?
Wróbelki ćwierkają o wielu zmianach. Jeśli tak, to oby dla dobra kultury w mieście! a
kursor
QUOTE(Arbas @ Dec 6 2006, 09:13 PM) *
Czy ekipa Prezydenta Podrazy przypuści SZTURM NA PAŁAC?
Wróbelki ćwierkają o wielu zmianach. Jeśli tak, to oby dla dobra kultury w mieście! a

czy szturm to nie wiem ale na pewno powinno się odbyć raz a konkretnie porwanie niektórych sabinek
kwintosz
Byłem w PKZ dziś na kabarecie DNO z Dąbrowy Górniczej. Po raz któryś, impreza organizowana przez PKZ mnie zaskakuje. Sala prawie pełna, ale trudno się dziwić bo DNO to czołówka kabaretowa w polsce.

Ale to co chciałem napisać, nie wiąże się z moimi odczuciami na tematy występu. Z tego co zaobserwowałem, to remont głównej sali jest zrobiony. Przynajmniej fotele są nowe. Stara jest scena, co za ładnie nie wygląda. Widać klepki, odpadającą farbę i niestety upływ lat.. Zauważyłem także że nie były przeprowadzone remonty balkonów. Nie wiem jak ze sprzętem grającym tam jest ale musze powiedzieć, że nagłośnienie działa poprawnie. Czasem miałem wrażenie że jest tam aż za głośno :) Ciężko coś więcej zaobserwować, bo było naprawdę dużo ludzi..
Pozdrawiam
Hator
DNO - czolowka? hmmmm.... ostatnio zastygli w miejscu wg mnie...
to ze wkrecaja sie na festiwale w opolu to o niczym nie swiadczy - wiekszosc odgrzewanych kotletow byla.

Mam nadz kwintosz, ze wczoraj w PKZecie jednak cos ciekawego pokazali :)
pozdr
kwintosz
Sądząc po reakcjach widzów, pełnej sali, myślę że napewno jest to jeden z lepszych kabaretów w Polsce. Zresztą kto był na Dniach Dąbrowy w tym roku to widział ile ludzi było na kabarecie i jak sie ludzie bawili. Aczkolwiek kabaret ten nie wszystkim przypada do gustu, bo ma on swój specyficzny charakter. Ale właśnie dzięki temu jest on też popularny. Jakiś czas temu byłem na Kabarecie Moralnego Niepokoju, też była pełna sala i ludzie się dobrze bawili ale jednak atmosfera wyglądała ciut inaczej.

Poza tym to moja subiektywna opinia, można się z nią zgadzać bądź nie.. W końcu o gustach się nie dyskutuje..

P.S i tak z niecierliwością czekam na Debeściaka czyli "Dąbrowską Ściemę Kabaretową" , wg. tego co zapowiadali ma się ona odbyć 23, 24, 25 marca 2007r. Kilka godzin niezłego ubawu aż do łez.. kto był ten rozumie..
Hator

Do odwiedzenia organizowanego tu jarmarku zachęcały dźwięki kolęd. Na ustawionej przed pałacem scenie prezentowała się Miejska Orkiestra Dęta i dąbrowscy wokaliści. Mieszkańców wabił zapach czerwonego barszczyku, którym dla rozgrzewki częstowano uczestników spotkania.

Przed pałacem, obok sceny i kotłów z barszczem, stanęła choinka udekorowana kartkami z życzeniami składanymi sobie przez dąbrowian. Życzenia czytane były też na głos przez prowadzącego imprezę Grzegorza Perza.

W pałacu przygotowano wystawę szopek bożonarodzeniowych - pokłosie VI Diecezjalnego Konkursu Gimnazjalnego. Prace zlicytowano na cel charytatywny. Ale nie tylko szopki przyciągały - równie atrakcyjnie wyglądały przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich stoły z wigilijnymi specjałami. Przygotowany przez Urząd Miejski, PKZ, Caritas Diecezji Sosnowieckiej i organizacje pozarządowe jarmark odbył się w Dąbrowie Górniczej po raz pierwszy. Pomysłodawcy liczą jednak, że na stałe wpisze się do kalendarza miejskich imprez.

Panie ze Strzemieszyc Wielkich (od lewej): Ryszarda Stolarek, Regina Konopka, Franciszka Porc i Maria Cikalska zachęcały do degustacji potraw
michu
zajrzałem na tą imprezę ok 13 i mam takie uwagi:
- impreza za słabo rozleklamowana wśród mieszkańców (choć pogoda też nie sprzyjała frekwencji),
- przygotowano za mało miejsca w środku PKZ - gdyby przyszło nieco więcej ludzi ciężko było by sie poruszać - dlaczego nie wykorzystano I piętra PKZ?
- mozna było wprowadzić zakaz postoju i wjazdu samochodów na uliczkę przed PKZ,
- podczas takiej pogody (deszcz i dość zimno) lepiej będzie przenieść całość (łącznie z występami) do budynku PKZ.

W przyszłym roku należałoby zorganizowac z większym rozmachem, poszukać sponsorów i bardziej zachęcić mieszkańców miasta do udziału.

Ale - generalnie - pomysł dobry i wart kontynuacji.
kursor
QUOTE(michu @ Dec 19 2006, 12:59 PM) *
zajrzałem na tą imprezę ok 13 i mam takie uwagi:
- impreza za słabo rozleklamowana wśród mieszkańców (choć pogoda też nie sprzyjała frekwencji),
- przygotowano za mało miejsca w środku PKZ - gdyby przyszło nieco więcej ludzi ciężko było by sie poruszać - dlaczego nie wykorzystano I piętra PKZ?
- mozna było wprowadzić zakaz postoju i wjazdu samochodów na uliczkę przed PKZ,
- podczas takiej pogody (deszcz i dość zimno) lepiej będzie przenieść całość (łącznie z występami) do budynku PKZ.

W przyszłym roku należałoby zorganizowac z większym rozmachem, poszukać sponsorów i bardziej zachęcić mieszkańców miasta do udziału.

Ale - generalnie - pomysł dobry i wart kontynuacji.

No w sumie to organizatorzy nie mieli dużo czasu na przygotowania, wiele pomysłów było spontanicznych i to się im udało.

Ten duży tłok był spowodowany tym iż reszta PKZ'tu była wynajęta przez Castoramę na imprezę Mikołajkową- była to impreza zamknięta tylko dla rodzin i pracowników.

Zakaz wjazdu na ulicę przed PKZ był podobno przygotowany przez organizatorów, jednakże przy takiej brzydkiej aurze nie było sensu tego wprowadzać
Hator
DZIENNIK ZACHODNI
Wyjątkowe prezenty pod choinkę i na Nowy Rok
dziś
Kasia Ruchlewicz, Ania Kusiak i Monika Wierzba malują świąteczne aniołki.

W tym roku coraz więcej dąbrowian zdecydowało się na obdarowanie swoich najbliższych niecodziennymi, własnoręcznie wykonanymi podarkami. Potwierdzeniem tego jest spora frekwencja podczas warsztatów plastycznych w Pałacu Kultury Zagłębia, gdzie aż do 15 stycznia pod okiem fachowców można jeszcze wyczarować z gliny i szkła prawdziwe cudeńka.
REKLAMA

- O zajęcia cały czas pytają nowe osoby, tak więc chętnych nie brakuje. Myślę, że to fajna propozycja, szczególnie dla dzieci i młodzieży, którzy mogą sprawdzić się w nowej roli. Nie trzeba mieć nawet specjalnych predyspozycji plastycznych. Wystarczy własny pomysł, projekt, który wspólnie postaramy się zrealizować - mówi Sylwia Nowak, prowadząca świąteczne zajęcia.

Wybrać można zajęcia ceramiczne (formowanie i szkliwienie) oraz zajęcia w szkle (malowanie farbami witrażowymi i ceramicznymi). Na miejscu powstają oryginalne, niepowtarzalne aniołki, płaskorzeźby świąteczne, Mikołaje, bałwanki, a także choinki, witraże i zimowe widoczki, wypalane w glinie. Z tej propozycji skorzystali m.in. milusińscy z dąbrowskiego Przedszkola nr 8. Na glinianych tabliczkach z zacięciem wyciskali symbole i postacie, kojarzące się nieodłącznie z Nowym Rokiem i Bożym Narodzeniem. Na nietypowy prezent skusiły się także uczennice III Liceum Profilowanego w Zespole Szkół Technicznych, dokładnie kładąc kolejne warstwy farby na ceramicznych i glinianych aniołkach.

- Nie miałyśmy jakichś wyjątkowych pomysłów, ale na miejscu udało nam się przygotować fajne wzory i projekty. Początki były trochę trudne, ale teraz idzie nam już całkiem dobrze. Właśnie malujemy figurki kolejny raz, ale trzeba będzie chyba zaczekać aż przeschną, bo farba się ściera - podkreślają Ania Kusiak i Kasia Ruchlewicz.

- Taka indywidualna praca nie tylko cieszy twórców, ale jej efekty doskonale nadają się na prezent lub świąteczną ozdobę - zachęca Sylwia Nowak.

Koszty zajęć są stosunkowo niewielkie. Za materiały plastyczne i opiekę instruktora trzeba zapłacić 10 zł.
(pas) - Dziennik Zachodni
Hator
z DZ o Zabkowickim Domu Kultury

Ekspertyzy się mnożą

Dyrektor Zygmunt Górski martwi się przeciekającym dachem.
Rozpoczęty na początku stycznia tego roku remont dachu ząbkowickiego Domu Kultury musiał zostać wstrzymany. Okazało się, że pęknięcia ścian i stropów mogą być zbyt duże, by utrzymać nową konstrukcję. Budynek mógł się... zawalić. Potrzebna była dodatkowa ekspertyza. Okazało się, że prace można kontynuować, ale konieczne są zmiany parametrów dachu. Dlaczego wcześniej nikt nie sprawdził, czy ściany nośne budynku wytrzymają generalny remont?

- Wcześniejsze ekspertyzy potwierdziły zły stan techniczny obiektu. Zleciliśmy opracowanie projektu na wymianę dachu nad salami teatralną i gimnastyczną, a także przeprowadzenie nowej ekspertyzy. Potwierdziła, że ściany spełniają zalecenia, ale trzeba przeliczyć parametry dachu, bo muszą spełniać nowe normy obciążenia śniegu, które wprowadzono w październiku 2005 roku. Poprzedni projekt powstał według starych norm - wyjaśnia Wojciech Mizerski, kierownik referatu nadzoru inwestorskiego UM w Dąbrowie Górniczej.

Ostateczną decyzję, kiedy wymiana dachu rozpocznie się ponownie podejmie wkrótce Powiatowy Inspektorat Nadzoru Budowlanego, gdzie trafiły właśnie najnowsze opracowania i ekspertyzy.

Projekt generalnego remontu Domu Kultury powstał w grudniu 2005 r. Gmina musiała za niego zapłacić ponad 81 tys. zł. Obejmuje m.in. ocieplenie ścian, wymianę dachu, instalacji elektrycznej, centralnego ogrzewania, wentylacji oraz zaplecza sanitarnego, a także remont sali teatralnej i gimnastycznej. W Gminnym Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w tym roku na termomodernizację budynku zarezerwowano 3 mln zł. Poprzednie władze samorządowe na remont przekazały 600 tys. zł.

Wszystkie prace potrwają co najmniej kilkanaście miesięcy.

- Nad tym właśnie ubolewamy, ale nie czekamy z założonymi rękami. W miarę możliwości prowadzimy zajęcia i koła zainteresowań, organizujemy konkursy i warsztaty. Nawiązaliśmy kontakty z Teatrem Dzieci Zagłębia i Teatrem Zagłębia. Chętnie współpracują też z nami tutejsze szkoły, parafie i filie biblioteczne - podkreśla Zygmunt Górski, dyrektor Domu Kultury w Ząbkowicach.

Budynek oddano w maju 1954 roku, a 8 lat później powstał tam Międzyzakładowy Dom Kultury. Opiekę nad nim objęły Zakłady Elektrochemiczne, Huta Szkła Okiennego i Huta Szkła Gospodarczego. W 1996 r. ośrodek został włączony jako filia do Pałacu Kultury Zagłębia. Od 1 lipca 2005 r. znów jest osobną placówką, o co zabiegali mieszkańcy tej dzielnicy.

Piotr Sobierajski
Hator
wysyp newsow z pkzetu

Będzie kino studyjne w Dąbrowie Górniczej

O pieniądze na ten cel zabiega Pałac Kultury Zagłębia. Ars, ostatnie kino w mieście, zamknięte zostało półtora roku temu. Od tego czasu dąbrowianie jeżdżą na seanse najczęściej do Sosnowca. Projekcje w ich mieście organizowane są tylko raz w miesiącu w Pałacu Kultury Zagłębia, w ramach maratonów filmowych.

- To żenujące, żeby w takim dużym mieście nie było kina. Zawsze lubiłam chodzić na filmy, ale teraz wolę zostać w domu przed telewizorem. Nie mam tyle wolnego czasu, by jeździć do innych miejscowości - skarży się dąbrowianka Barbara Banach.

Jeśli Pałacowi uda się zainteresować swym projektem warszawski Instytut Sztuki Filmowej, już we wrześniu wystartują regularne seanse. Powodzenie w konkursie, do którego stanął PKZ, oznacza pieniądze na połowę inwestycji, czyli 75 tys. zł. Dotacja pozwoliłaby na remont sali, w której aktualnie występują amatorskie kabarety, zakup ekranu i nowoczesnych foteli, wytłumienie wnętrza.

Czy jednak nowe kino ma szansę konkurować z multipleksem, który już przyszłej wiosny wystartuje w Centrum Handlowym Pogoria? - Kino komercyjne nie będzie dla nas konkurencją, bo zaproponujemy widzom inny repertuar. Skupimy się na filmie europejskim i niszowym - mówi Mariusz Tarnowski z PKZ.

Jeżeli kino ruszy, powstaną przy nim dwa kluby: dyskusyjny oraz młodych filmowców, tworzących amatorskie produkcje.

W maju okaże się, czy Pałac otrzyma dotację z Instytutu Sztuki Filmowej. Jeśli się nie uda, poprosi o pomoc finansową magistrat.

Magdalena Warchala
z gazeta.pl

Konferencja w PKZ nt uzależnień od alkoholu

22 i 23 marca w Pałacu Kultury Zagłębia w Dąbrowie Górniczej odbędzie się I Euroregionalna Konferencja Naukowo – Szkoleniowa „ZESPÓŁ UZALEŻNIENIA OD ALKOHOLU - WYMIAR MEDYCZNY, TERAPEUTYCZNY, SPOŁECZNY”. Organizatorem konferencji jest Śląskie Stowarzyszenie „Ad Vitam Dignam” w Katowicach, Centrum Psychiatrii w Katowicach, Zagłębiowska Agencja Rozwoju, Szpital Specjalistyczny im. Szymona Starkiewicza w Dąbrowie Górniczej, Wyższa Szkoła Biznesu w Dąbrowie Górniczej oraz Ruch Samopomocowy.

Program konferencji

22 marca, czwartek - Medyczne aspekty zespołu uzależnienia od alkoholu.
8.00-9.00 Rejestracja uczestników.
9.00-9.15 Otwarcie Konferencji przez przedstawicieli władz samorządowych.

Sesja I – Somatyczne następstwa szkodliwego używania i uzależnienia od alkoholu.

9.15-9.45 Układ krążenia u osób nadużywających alkohol – Doc. Krzysztof Gołba
9.45-10.15 Tlenowy i beztlenowy metabolizm etanolu - E. czech, M. Hartleb
10.15-10.45 Alkoholowa choroba wątroby - E. czech, M. Hartleb
14.45-11.00 Prezentacje firm farmaceutycznych
11.00-11.30 Przerwa
11.30-12.00 Dziecko w rodzinie z problemem alkoholowym - M. Janas-Kozik, E. Kresimon, E. Stachowiak
12.00-12.20 Alkoholizm w starości - A. Witluk-Misztalska
12.20-12.40 Neurologiczne następstwa szkodliwego spożywania alkoholu - K. Lis
12.40-13.20 Przerwa i poczęstunek

Sesja II – Zaburzenia psychiatryczne w zespołach zależności od alkoholu

13.20-14.00 Mechanizmy uzależnienia i psychoterapia uzależnienia - Prof. Jerzy Mellibruda
14.00-14.30 Typologia uzależnienia od alkoholu – wpływ na decyzje terapeutyczne - Prof. Jerzy Samochowiec
14.30-15.00 Schizofrenia i uzależnienie od alkoholu – Doc. Joanna Meder
15.00-15.20 Przerwa
15.20-16.00 Podwójna diagnoza - Prof. Irena Krupka-Matuszczyk
16.00-16.20 Psychiatryczne następstwa uzależnienia od alkoholu – Dr Krzysztof Czuma
16.20-16.40 Alkoholowe zespoły abstynencyjne – Dr Tomasz Misztalski
17.00 Część artystyczna

23 marca, piatek - Problemy terapeutyczne i społeczne w zespołach zależności od alkoholu

Sesja III – Modele terapii uzależnienia od alkoholu. Ruch Samopomocowy

9.00-9.20 Program kompleksowej terapii uzależnienia od alkoholu - Centrum Psychiatrii w Katowicach
9.20-9.40 Problem duchowości w uzależnieniach - Mrg Stanisław Wolny
9.40-10.00 Możliwość dalszego leczenia osoby uzależnionej - Dr Adam Kłodecki
10.20-10.40 Przerwa
10.40-11.00 Struktura lecznictwa odwykowego. Zmiany organizacyjne. Perspektywy - J. Fudała
11.00-11.20 Alternatywne koncepcje terapii uzależnienia od alkoholu - Luis Alarcon
11.20-11.40 Leczenie ambulatoryjne w Poradni Terapii Uzależnień i Współuzależnień w Poznaniu - B. Ratajczak
11.40-12.30 Uzależnienie od środków psychoaktywnych - system wczesnego ostrzegania - M. Kidawa
12.30-13.00 Poczęstunek

Sesja IV – Społeczne i ekonomiczne przyczyny i następstwa uzależnienia od alkoholu

13.00-13.30 Ekonomiczne i społeczne przyczyny szkodliwego używania alkoholu - Prof. Lucyna Frąckiewicz
13.30–14.00 Uzależnienie od alkoholu – diagnoza zjawiska i zalecana profilaktyka - Prof. Kazimiera Wódz, Dr Andrzej Niesporek (WSB w Dąbrowie Górniczej)
14.00–14.30 Prawne aspekty zespołu zależności alkoholowej – Dr Tomasz Sadowski WSB w Dąbrowie Górniczej
14.30-15.00 Formy leczenia uzależnień refinansowane przez NFZ - przedstawiciel NFZ

Sesje satelitarne - 23 marca
1. 14.00-15.30 Uzależnienie od środków psychoaktywnych – nowe substancje, nowe wyzwania - Dyrektor Krajowego Biura d/s Przeciwdziałania Narkomanii Piotr Jabłoński
2. 15.30-17.30 Farmakoterapia w zespołach uzależnienia od alkoholu.

z UM

oraz:

Okno na kulturę

Na oryginalny sposób zainteresowania mieszkańców swoją ofertą wpadł Pałac Kultury Zagłębia. W holach kilku instytucji pojawiły się specjalne kompozycje ze starych foteli teatralnych i okiennej ramy, w której między szybami wklejony jest aktualny program imprez w PKZ. Akcja nosi nazwę "Okno na kulturę". - Chcemy w ten sposób nieco zaintrygować i młodszych, i starszych, bo dzisiaj zwykłe banery reklamowe przechodzą często bez echa. Pomysł jest prosty. Wystarczą cztery siedziska okryte czerwonym suknem oraz stare, stylowe okno jako gablota. Zainteresowanie takim informowaniem o koncertach, warsztatach i innych propozycjach jest spore - mówi Grzegorz Perz z PKZ.

Okna na kulturę stoją już m.in. w Miejskiej Bibliotece Publicznej oraz w Urzędzie Miejskim. Jeśli się uda, to reklamy pojawią się też w hipermarkecie. To nie jedyne zmiany w PKZ. Wkrótce, by kupić bilety na imprezy w Spodku, nie trzeba będzie jechać do Katowic. Mają być dostępne również w kasach PKZ.

(pas)

z dz

"pozbylismy sie" smogora i jego zony to wkoncu cos w pkzecie ruszylo i sabinki nam wywialo - nareszcie bo ilez mozna!!
Arbas
Tak dla porządku:

Pani Smogór nigdy nie pracowała w PKZ.
Od lat jest dyrektorem w Muzeum Miejskim w Będzinie - Pałac Mieroszewskich.
Hator
ale ona chyba wystepowala razem z mezem w porwaniu sabinek - zcy sie myle...?
kwintosz
Goszcząc ostatnio parę razy w PKZ, i przyglądając się temu obiektowi z bliska, wydaje mi się że potrzebny jest remont sceny głównej. smile.gif Nie wiem czy to tylko takie wrażenie sprawia, ale farba z desek odchodzi a i chyba ze stanem ich samych nie wydaje mi się że jest najlepiej. Sala ładnie wygląda po remoncie - fajne krzesła, o niebo lepsze niż poprzednie a tu taki zonk.. a może tylko taki zły stan jest wizualny tej sceny..? wink.gif Kiedy ostatnio scena w PKZ przechodziła jakikolwiek remont? Mam wrażenie, że chyba nie wraz z widownią.. a może się mylę? rolleyes.gif Wie ktoś?
Arbas
Do Hatora!
Pani Smogór nie śpiewa. Nie wiem kim jest z zawodu, ale dyrektoruje w Będzinie, w Pałacu Mieroszewskich.
Chodzi Ci pewnie o Panią Mierzyńską, która była w PKZ na etacie i śpiewała sopranem. Jest fertyczną brunetką, a Pani Smogór to blondynka. Przypisałeś nazwisko nie tej osobie. Zdarza się. Moje wiadomości pochodzą z pierwszej ręki. Byłem pare razy w Będzinie na imprazie.
Hator
ok - przeprazam za pomylke i szerzenie nie prawdy :)

PS Arbas - moze bys napisal cosik na temat wczesmoejezego dyrektorowania w PKZecie - za czasow pana T. bo ja slyszalem wiele niemilych rzeczy o owczesnych wtedy kierownikach/dyrektorach.

pozdr
Arbas
Do Hator!
O poprzednim dyrektoriacie PKZ wiem tyle, ile przeciętny mieszkaniec bywający na koncertach. Prawie zawsze występowali Dyrektor Smogór - batyton i Ewa Mierzyńska - sopran. Ponieważ zdarzyło mi się również być kilka razy w Pałacu Mieroszewskich wiem, że Pani Dyrektor Smogór i Pani Ewa Mierzyńska to dwie różne osoby.
Pałacowi Kultury Zagłębia życzę jak najlepiej. Przede wszystkim mądrej dyrekcji i wysokich dotacji. Nie wiem czego bardziej...
kwintosz
Ciąg dalszy zamieszania z dyrektorem PKZ:

Dąbrowa Górnicza straciła na kulturze

Odesłany na przymusowy urlop Andrzej Smogór, dyrektor Pałacu Kultury Zagłębia, naraził budżet Dąbrowy Górniczej na milion złotych straty - twierdzi jego następca

Kontrowersje wokół osoby Smogóra pojawiły się pod koniec zeszłego roku, gdy bez konkursu powołany został przez ówczesnego prezydenta Dąbrowy Górniczej Jerzego Talkowskiego na stanowisko dyrektora Pałacu Kultury Zagłębia. Umowa była dla niego bardzo korzystna i zapewniała etat do końca 2011 roku.

- Zmianę warunków zatrudnienia zaproponowano mi, gdy zastanawiałem się nad odejściem do Teatru Wielkiego. Czemu miałem nie podpisać umowy, skoro sprawdzali ją prawnicy urzędu? - komentuje tę sprawę Smogór.

Podobną jak on gwarancję pracy otrzymała też jego zastępczyni Elżbieta Szymkowska i trzech pracowników.

Z początkiem tego roku, gdy Talkowski już przestał rządzić Dąbrową Górniczą, do PKZ-u wkroczyli kontrolerzy z magistratu. Chcieli zbadać, czy zalecenia przekazane przez nich dwa lata temu, gdy Smogór pełnił obowiązki dyrektora placówki, zostały zrealizowane. Wytknęli mu poświadczanie nieprawdy. Zarzucili, że wypłacał dodatki funkcyjne osobom, którym one nie przysługiwały, i naraził Pałac na straty. Dopatrzyli się też nieprawidłowości przy składaniu zamówień publicznych. Zasadność zarzutów potwierdzona została później przez Regionalną Izbę Obrachunkową.

Od czasu rozpoczęcia kontroli obowiązki dyrektora objął Grzegorz Perz, a Smogór wysłany został na urlop. Chociaż nie można go zwolnić do końca 2011 roku, konkurs na nowego dyrektora został już ogłoszony.

Perz jest oburzony postawą swego poprzednika: - Moim zdaniem nadużywał swych kompetencji. Powołana przez niego Zagłębiowska Scena Muzyczna przyniosła w ciągu 2,5 roku milion złotych straty. Nic dziwnego, że tak się stało, skoro zamiast zamówić plakaty u drukarza, dyrektor zlecał wykonanie projektu artyście ceniącemu się dziesięciokrotnie wyżej albo wynajmował za 44 tys. zł Salę Kongresową, a na biletach zarobił tylko 4 tys. zł. Latem jeździł ze spektaklami nad morze, zamiast grać w regionie. Można się zastanawiać, czy to jeszcze promocja, czy już niegospodarność - mówi Perz.

Andrzej Smogór przyznaje, że wydawał na Scenę dużo, ale chciał, by była przedsięwzięciem profesjonalnym. Zapewnia, że zarabiała ona na siebie, a PKZ za jego rządów wyszedł z długów. Niedawno pozwał Pałac, że ten nie wypłaca mu premii. Wniesienie sprawy przeciwko Perzowi zapowiada z kolei Elżbieta Szymkowska, do niedawna prawa ręka Smogóra, która wczoraj została dyscyplinarnie zwolniona. Zarzuca Perzowi mobbing.

- Jedyne, do czego mogę się przyznać, to fakt, że nie wykonałem zaleceń pokontrolnych sprzed dwóch lat. Zacząłem to robić, ale sprawa utknęła w magistracie - mówi Smogór.

Urząd Miejski wstrzymuje się z działaniami, dopóki nie dostanie zaleceń od RIO.

- Prezydent chce dokładnie zbadać sprawę, zasięgnąć opinii prawników, by nie ocenić sytuacji pochopnie. Konieczne będą jednak na pewno zmiany w regulaminach PKZ-u dotyczących wypłacania dodatków, zawierania umów i składania zamówień publicznych - mówi Bożena Słonka z Wydziału Nadzoru Właścicielskiego i Kontroli Wewnętrznej.
Magdalena Warchala 2007-03-29
www.gazeta.pl
Hator
chamstwo i bezczelnosc bylych wladczych PKZetu przy tak niegospodarnym finansowaniu nie zna granic... ale tak to jest jak sie niektore osoby o nieodpowiednim charakterze dorwa do koryta.

Teraz PKZ naszczescie odzywa - ale co byla za rzadow Smogora (Porwanie Sabinek i jakies pierdolki) - przepasc jest ogromna.....

Panie Smogor - wstydzilbys sie Pan!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Arbas
Czy wiecie, że w 2008 roku PKZ skończy 50 lat?
100-lecia już niektórzy nie doczekają...
W ostatnim czasie zauważyłem nowe drzwi /te wielkie/, okna, fotele i parkiet na widowni. Ściany też pomalowane.
To dużo czy mało?
kwintosz

Pałac w drogich opałach

Źle się działo w Pałacu Kultury Zagłębia - tak wynika z dwóch kontroli, które kończą sprawdzanie decyzji podejmowanych przez byłego dyrektora PKZ Andrzeja Smogóra i jego zastępczynię Elżbietę Szymkowską.

Kontrolerzy magistraccy wykryli m.in. poświadczenie nieprawdy w dokumentacji oraz niezgodne z przepisami wydatki.

- Zawierane były umowy-zlecenia z różnymi osobami, podczas gdy te zadania powinny być wykonane przez pracowników pałacu. Dyrekcja nie przestrzegała również przepisów dotyczących zamówień publicznych - tłumaczy Bożena Słonka, naczelniczka wydziału nadzoru właścicielskiego i kontroli wewnętrznej UM.

Pracownicy jej wydziału wykryli też w pałacu m.in. bezzasadne wypłacanie dodatków funkcyjnych pracownikom, którzy nie powinni ich otrzymać.

Czy zawieszony już dyrektor Smogór będzie musiał się tłumaczyć w prokuraturze?

- Z tą decyzją należy się wstrzymać do czasu przeanalizowania całej dokumentacji pokontrolnej. Ważne będą też opinie prawników oraz zalecenia pokontrolne RIO - dodaje Bożena Słonka.

Regionalna Izba Obrachunkowa też ma wątpliwości. Sprawdza czy z budżetu gminy powinna być finansowana działalność zawodowej Zagłębiowskiej Sceny Muzycznej. Na razie wiadomo, że wystawiane przez nią operetki kosztowały miasto około miliona złotych.

- Sprawa kontroli w Pałacu Kultury Zagłębia jest dość specyficzna, a ilość zebranych materiałów i dokumentów ogromna - mówi Katarzyna Skrzypek z RIO. - Raport pokontrolny liczy ponad 600 stron, dlatego trudno nam wypowiadać się szczegółowo na temat wszystkich ustaleń. Wczoraj dokument został podpisany przez PKZ i będziemy się nim dalej zajmować. Po analizie pojawią się konkretne zalecenia pokontrolne.

Grzegorz Perz, który pełni obecnie obowiązki dyrektora Pałacu Kultury Zagłębia, chce się dowiedzieć, ile tak naprawdę kosztowało miasto utrzymanie Zagłębiowskiej Sceny Muzycznej. - A przede wszystkim, czy wydawanie publicznych pieniędzy na realizację operetek nie było nadużyciem. W statucie Pałacu Kultury Zagłębia nie ma żadnego zapisu, że finansowanie tego typu przedsięwzięć, czyli występów zawodowych artystów, jest zadaniem gminy. I to właśnie wzbudziło szczególne zainteresowanie kontrolerów - mówi Grzegorz Perz.

Były dyrektor Andrzej Smogór wszystkiemu zaprzecza. Twierdzi, że kontrolne ustalenia są po to, by znaleźć powód, uzasadniający odsunięcie go od pełnienia funkcji.

- Z informacji, jakie otrzymałem wynika, że te kontrole wypadły dla nas pozytywnie. Nie pojawiły się żadne poważne zarzuty. Zgodnie z przepisami powinna mnie teraz zastępować wicedyrektor Elżbieta Szymkowska, ale została oddelegowana poza PKZ. Umowy o dzieło z różnymi osobami podpisywane były natomiast po konsultacji z prawnikiem, który nie miał do ich treści żadnych zastrzeżeń - odpiera zarzuty.

Andrzej Smogór pozwał PKZ do sądu. Uważa, że powinien otrzymywać nadal wynagrodzenie oraz premię, którą mu cofnięto.

- Mam aktualną umowę o pracę, podpisaną przez byłego prezydenta miasta Jerzego Talkowskiego, i uważam, że niewypłacanie mi należnych świadczeń jest niezgodne z przepisami. Dlatego postanowiłem dochodzić swoich praw na drodze sądowej - podkreśla Smogór.

Jego pretensje spowodowały kontrolę Państwowej Inspekcji Pracy.

- Kontrolerzy sprawdzili dokumentację i wszystko jest w porządku. Miałem też wizytę przedstawicieli Zakładu Ubezpieczeń Społecznych, ale i oni nie stwierdzili uchybień - mówi Grzegorz Perz.
Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl

Haha to już zaczyna przypominać farsę.. Ehh.. a wszystkiemu winne Sabinki.. laugh.gif
Hator
mam nadz ze prokuratura wezmie sie za pupe bylego prezydenta w zwiazku z m.in. skandaliczna umowa dla pana smogora w ostatnich dniach rzadzenia pana T w miescie.
syzio
Milion wbrew statutowi

Regionalna Izba Obrachunkowa po prawie trzech miesiącach opracowywała wnioski po kontroli w Pałacu Kultury Zagłębia. Władze miasta właśnie zaczęły je analizować.
Okazuje się, że byli szefowie PKZ, namaszczeni przez byłego prezydenta miasta, Jerzego Talkowskiego, prawie milion złotych wydali niezgodnie ze statutem tej instytucji. Pieniądze poszły na działalność Zagłębiowskiej Sceny Muzycznej. Zdaniem kontrolerów stało się tak dlatego, że pełniący wtedy obowiązki dyrektora PKZ Andrzej Smogór nie wystąpił do Rady Miejskiej z wnioskiem o zmianę obowiązującego statutu. Statut zaś nie przewidywał rozszerzenia działalności pałacu o funkcjonowanie zawodowej sceny muzycznej. To właśnie na jej produkcje, głównie operetki, i opłacenie artystów poszło w latach 2004-2006 z kasy PKZ 999 tysięcy 92 złote.

- Wyniki kontroli precyzują, że odpowiedzialność za te decyzje ponosi ówczesny dyrektor PKZ. Nie były to koszty statutowej działalności, a więc zostały źle rozliczone w Urzędzie Skarbowym, co dodatkowo skomplikowało sytuację PKZ. Jeśli zdecydujemy się na wystąpienie do rzecznika Dyscypliny Finansów Publicznych, to byłemu szefowi PKZ może grozić utrata prawa do zajmowania stanowisk publicznych na rok, trzy lub pięć lat, a także zwrot trzykrotnych poborów. Na pewno wykorzystamy wyniki kontroli do procesów sądowych - podkreśla Grzegorz Perz, obecny dyrektor PKZ.

Tymczasem w sądzie toczą się dwie sprawy przeciwko PKZ, w których Andrzej Smogór domaga się wypłaty zaległych premii

(w okresie, kiedy został odsunięty od pełnienia obowiązków, oraz przywrócenia do pracy).

- W wystąpieniu pokontrolnym RIO nie podała, jakie zyski przyniosła działalność Zagłębiowskiej Sceny Muzycznej, a to jest istotne, bo pozwoliło nam ze straty prawie 400 tys. zł wyjść na plus. Formalnie nie było zgody radnych na zmianę statutu, ale scena nie działała w próżni. Została wpisana w schemat organizacyjny PKZ. Obecny prezydent miasta nie miał prawa mnie zwolnić, co także znalazło odzwierciedlenie w wynikach kontroli działalności magistratu - tłumaczy Andrzej Smogór.

W sprawie zwolnienia Andrzeja Smogóra było już kilka kontroli. - Andrzej Smogór przez cały czas był tylko pełniącym obowiązki dyrektora PKZ, a potem bez konkursu poprzedni prezydent podpisał z nim kontrakt na pięć lat. W sprawach personalnych miałem już od początku roku cztery kontrole Państwowej Inspekcji Pracy, które nie wykazały żadnych zaniedbań - mówi Grzegorz Perz.

Zarzutów przybywa

Kontrola Regionalnej Izby Obrachunkowej ujawniła także wiele innych, dziwnych praktyk w PKZ. Zastępca dyrektora PKZ, Elżbieta Szymkowska, mimo braku pisemnego upoważnienia zatwierdziła do wypłaty (od czerwca 2004 do marca 2005) ogromną ilość umów o dzieło, umów zleceń i list wypłat.

Łącznie wydatki te sięgają prawie 60 tys. zł. W 2003 i 2004 r. PKZ podpisał także trzy umowy na rejestrację imprez organizowanych przez pałac, przegrywanie materiałów archiwalnych oraz nakręcenie dokumentu o historii placówki. Zapłacono za to ponad 11 tys. zł, ale po filmach... nie ma ani śladu.

Piotr Sobierajski
kwintosz
Nie wiem jak to wygląda gdzie indziej ale jedyny jaki znam klub osiedlowy "Helikon" doczekał się remontu. Nie znam jego zakresu, czy to tylko termomodernizacja ale to i tak dobrze, bo jego wygląd był fatalny. Zresztą zobaczcie sami dwie fotki tego obiektu:
HELIKON 1
HELIKON 2
Jak widzicie, chyba jednak takie "malowanie" kolorowe jest na topie.. Jednym się podoba innym nie. Cóż cieszy fakt że w końcu zaczęto dbać o ośrodki kultury w naszym mieście.
syzio
Mi się podoba to że w naszym mieście kolor jest "trendy" biggrin.gif Wreszcie ożywienie naszej szarej rzeczywistości (czyt. miasta)
kwintosz
No i stało się o czym już można było przeczytać parę miesięcy temu a mianowicie:
CYTAT

Pałac i dom kultury połączone

Radni w Dąbrowie Górniczej zdecydowali o połączeniu dwóch największych instytucji kultury w mieście. Od 1 stycznia przyszłego roku Pałac Kultury Zagłębia i Dom Kultury w dzielnicy Ząbkowice znów będą miały wspólną dyrekcję i razem będą przygotowywać ofertę dla mieszkańców.

Nie byłoby w tym może nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że w ciągu ostatnich 11 lat to już piąta zmiana struktur pałacu i domu kultury. Średnio przez 2 lata w Ząbkowicach pracownicy DK rządzą się sami, a potem znów wracają pod administrację Pałacu Kultury Zagłębia. I tak w kółko. Za każdym razem argumentem za połączeniem lub rozdzieleniem obu instytucji są finanse.

Ostatnia faza niezależności DK trwała od 1 lipca 2005 r., bo za rządów poprzedniego prezydenta Jerzego Talkowskiego radni zadecydowali, że Ząbkowice zasługują na swoją odrębną instytucję kultury. Mówiono co prawda, że jest to nieopłacalne ekonomicznie, ale mieli na tym skorzystać mieszkańcy. Zresztą oni sami postawili przed ponad 50 laty budynek - wtedy Związkowego Domu Kultury.

Niedawno okazało się jednak, że dwie największe sale i cały dach ząbkowickiego budynku nadają się wyłącznie do generalnego remontu, więc imprez i koncertów poza sezonem letnim nie było gdzie robić. Remont był planowany jeszcze w ubiegłym roku, ale nic z tego nie wyszło. Ruszył w tym roku.

Teraz władze lokalne uznały, że najlepszym wyjściem z finansowego patu (za remont domu kultury trzeba przecież zapłacić) będzie ponowne połączenie obu placówek. Jednak podczas głosowania w komisji kultury UM większość rajców była przeciw (7:5). Pracownicy Domu Kultury (jest ich 26) najpierw zapowiadali akcję strajkową, ale ostatecznie podpisali porozumienie o warunkach zatrudnienia i płacy.

- Dostaliśmy dwuletnią gwarancję zatrudnienia i dotychczasowej płacy, więc będziemy tego pilnować. Decyzję o połączeniu z PKZ podjęli radni i to ich ocenią mieszkańcy - mówi Adrian Lepa, przewodniczący WZZ Sierpień 80 pracowników DK w Ząbkowicach.

Problemy jednak zostały. Kończy się już remont dachu, ale zostało jeszcze wiele pracy w sali teatralnej i widowiskowej. Na ten czas instruktorzy z Ząbkowic muszą gdzieś się podziać.

- Mają trafić do świetlic środowiskowych, ale nie może dojść do sytuacji, że w tym czasie ząbkowiczanie pozostaną bez dostępu do imprez kulturalnych. Muszą być organizowane tak, jak dotychczas - dodaje Adrian Lepa.

Władze miasta zapewniają tymczasem, że utworzenie jednego, dużego miejskiego centrum kultury przyniesie 330 tys. zł rocznie oszczędności. Pieniądze wydawane były do tej pory na administrację i zarządzanie. Zlikwidowane zostaną etaty dyrektora DK, jego zastępcy i głównej księgowej.

- Oferta kulturalna dla mieszkańców na pewno się nie zmniejszy, bo właśnie nad nią będą pracować instruktorzy domu kultury, choć w innych miejscach - zapewnia Grzegorz Perz, dyrektor Pałacu Kultury Zagłębia. - Zyski z biletów, wynajmu pomieszczeń i sal DK mają pozostać w Ząbkowicach, podobnie jak coroczna dotacja z budżetu gminy.

Sami ząbkowiczanie mówią, że władze bawią się z nimi w ciuciubakę. Poza tym w Radzie Miasta nie zasiada ani jeden mieszkaniec tej dzielnicy.

- Żal było patrzeć jak Dom Kultury niszczał, więc remont cieszy. Jeśli jednak my i nasze dzieci zostaniemy odcięci od kółek zainteresowań, imprez i koncertów, to będzie znaczyło, że ktoś znów podjął błędną decyzję - mówi Magdalena Kotowicz, mieszkanka Ząbkowic.

Zbudować, porządzić, podzielić, porządzić, połączyć, porządzić

Związkowy Dom Kultury rozpoczął działalność w maju 1954 r. Osiem lat później przekształcił się w Międzyzakładowy Dom Kultury, a opiekę nad nim objęły tutejsze Zakłady Elektrochemiczne oraz Huta Szkła Okiennego i Huta Szkła Gospodarczego. Do końca lat 80. dom kultury był finansowany przez wszystkie trzy zakłady. Przemiany polityczne sprawiły, że znalazł się bez wsparcia. Na początku lat 90. zła sytuacja ekonomiczna sprawiła, że MDK został włączony po raz pierwszy jako filia do Pałacu Kultury Zagłębia.
Dom Kultury Ząbkowice na krótko odzyskał samodzielność w latach 1998-2000, by od 1 lipca 2005 r. ponownie działać jako samodzielna placówka. Taka sytuacja może potrwać do 1 stycznia 2008. Wtedy DK znowu wejdzie w skład Pałacu Kultury Zagłębia.

Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl

Szczerze mówiąc to sam nie wiem jak jest lepiej. Może ktoś bardziej obeznany w temacie się wypowie, może @Picaro?
picaro
Szczerze to wolę nie, bo chyba nie do końca jestem kompetentny w tej sprawie, a także mógłbym być nie obiektywny. Nie wiem jak wygląda "od środka" sytuacja DK, a nawet nie bardzo wiem jakie działania prowadzili, tyle co tam czasem z jakiegoś plakatu. Więc lepiej niech jakiś mieszkaniec Ząbkowic się wypowie wink.gif
@picaro

orientujesz sie moze czy cos sie ruszylo w sprawie telebimu, na ktorych beda ogloszenia imprez, ewentualne reklamy. Nie widzialem przetargu, chyba ze to nie miqsto a PKZ hmm. Jak wiemy teraz palac wyglada nieciekawie, z taka iloscia reklam
syzio
Coś wczoraj na "Centrum" Zawieszali, wyglądało to jak mini telebim.
na DH Centrum?

fajnie by tez bylo, ale maly? najlepiej jak najwieksze biggrin.gif
takie jak te 2 na Redenie?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.