Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pałac Kultury Zagłębia
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
syzio
Tak na DH Centrum. Nie wiem czy to na pewno jest telebim, wczoraj jak zakładali był cały czarny tongue.gif. Jest mały, gubi się w innych bannerach.
picaro
Z tego co mi wiadomo to sprawa jest już na finale i już niebawem znikną banery. Będzie na środku telebim, najpier jedna część później będzie rozbudowany. Podobno nawet mecze mają być na nim transmitowane smile.gif
:)
to swietnie smile.gif
Wyswietlacz LED na DH Centrum juz dziala, jest maly i wyglada marnie
Sebastian22
Tez to widzialem wczoraj....jak wracałem z pracy ok.17.45 na tym telebimie była wokół niebieska ramka a reszta czarna. Mam nadzieje ze go zwiększą.....fajnie.
szer
Temat raczej nie jest o tym, ale skoro zaczeliście to i fotki Wam dam wink.gif

jeszcze nie widzialem, ciekawe czy to LED

CYTAT

Telebim na Pałacu
dziś

Wczoraj obok Pałacu Kultury Zagłębia w Dąbrowie Górniczej pojawił się telebim. Będzie informował mieszkańców nie tylko o najważniejszych wydarzeniach kulturalnych, ale także stanie się nośnikiem reklamy. Na telebim nie jest duży: ma metr na pięć, kosztował z montażem około 70 tys. zł. Docelowo na ścianie frontowej PKZ ma się pojawić ogromny telebim o powierzchni 20 m kwadratowych.

- Będzie zawieszony nad wejściem, ale musimy znaleźć pieniądze na kolejne elementy. To bardzo nowoczesne urządzenie pozwoli reklamować nasze imprezy i przedsięwzięcia, a także na przykład emitować miejski serwis informacyjny. Jest przystosowany do transmisji video z dźwiękiem, co można wykorzystać w przyszłości do relacji z najważniejszych wydarzeń w mieście - podkreśla Dawid Orpych, wicedyrektor PKZ.
(pas) - POLSKA Dziennik Zachodni

no to mamy juz 4 w DG, liczac to cos na DH Centrum.

Oby pieniadze sie szybko znalazly i dolozyli kolejne 3 elementy smile.gif
kwintosz
CYTAT(:) @ wto, 18 gru 2007 - 09:53) *
jeszcze nie widzialem, ciekawe czy to LED
no to mamy juz 4 w DG, liczac to cos na DH Centrum.

Oby pieniadze sie szybko znalazly i dolozyli kolejne 3 elementy smile.gif

Ja mam pewne obawy, co do tego jak szybko się znajdą. 70 tys. za jedną część to nie są wielkie pieniądze jak na budżet. Jakby miały się tak łatwo znaleźć, to znalazłyby się już odrazu. W środę się obluka przed spotkaniem FdZD i lodowisko i wyświetlacz biggrin.gif bo dziś to nie bardzo mam czas. Alma Mater wzywa..
szer
CYTAT
Zakończył się pierwszy etap remontu Domu Kultury
dziś

Dom Kultury w Ząbkowicach po ponad trzech latach oczekiwań nareszcie doczekał się remontu mniejszej sali gimnastycznej, dzięki czemu można będzie organizować ponownie imprezy i koncerty. Pierwszym akcentem był wtorkowy Dzień Irlandzki i koncert zespołu Beltaine, w ramach stałego cyklu - Z muzyką bliżej Europy.

Termin zakończenia prac zgodnie z umową minął wczoraj, a całość kosztowała lokalny budżet 1,8 mln zł brutto.

- Zakres był dość szeroki, ponieważ trzeba było wymienić konstrukcję dachu nad główną salą teatralną i salą gimnastyczną. Dodatkowo wykonane zostało nowe ocieplenie oraz odwodnienie. Prace objęły także roboty wewnątrz obiektu, czyli wymianę parkietu sali gimnastycznej, wykonanie tynków, sufitu podwieszanego. Pojawiły się także nowe okna i drzwi - informuje Wojciech Mizerski naczelnik Wydziału Inwestycji Miejskich w dąbrowskim magistracie.

Dom Kultury w Ząbkowicach od 1 stycznia br. został ponownie włączony w struktury Pałacu Kultury Zagłębia. Lokalne władze uznały, że utworzenie w mieście jednego, dużego centrum kultury przyniesie spore oszczędności w administracji i zarządzaniu (330 tys. zł rocznie), bo zlikwidowane zostały m.in. etaty dyrektora, jego zastępcy i głównej księgowej. Ponad 20 pracowników wyraziło zgodę na takie rozwiązanie, gwarantując sobie 2-letnie zatrudnienie i płace na dotychczasowym poziomie oraz stały dostęp mieszkańców Ząbkowic do imprez kulturalnych.

- By w Domu Kultury mogły się odbywać spektakle, koncerty i spotkania koniecznością był remont. Na razie mamy za sobą pierwszy etap, który pozwoli wykorzystać mniejszą salę widowiskową. To już dużo. Teraz musimy się zastanowić, co z salą teatralną. Mamy zrobiony dach, podwieszany sufit. Teraz przydałaby się jeszcze wymiana parkietu - mówi Grzegorz Perz, dyrektor Pałacu Kultury Zagłębia.

Kadra ząbkowickiej placówki w czasie remontu pracowała m.in. w świetlicach środowiskowych, organizowała także imprezy w innych placówkach kultury na terenie miasta.
CYTAT

Pałac do remontu
dziś

Pałac Kultury Zagłębia w Dąbrowie Górniczej dokładnie w tym roku świętuje półwiecze istnienia.

Ten jubileusz największej w mieście i regionie placówki kultury i sztuki zmąciły jednak problemy z utrzymaniem jej w dobrym stanie technicznym. Odpadające części elewacji zewnętrznej i dachu zagrażają przechodniom.

Dotychczas PKZ nie doczekał się bowiem generalnego remontu. Jedyne, co udało się zrobić, to wymienić część okien. To jednak zbyt mało, by mógł funkcjonować przez kolejne dziesięciolecia.

- Zawsze, kiedy idę obok Pałacu, to spoglądam w górę, bo wydaje mi się, że zaraz coś spadnie mi na głowę. Niby są jakieś siatki, niby pojawiają się tablice zakazujące przechodzenia zbyt blisko murów, ale wiadomo, jak to jest. Dzieci i młodzież nie zwracają na to uwagi, a i starsi się zapomną. I co wtedy? - zastanawia się Stanisław Kowalski, mieszkaniec bloku przy ul. Wojska Polskiego.

- Gołym okiem widać, jak rozsypują się podjazdy i zabezpieczenia tarasów - dodaje Barbara Groniecka, mieszkanka śródmieścia.

Sytuacja jest trudna, bo na generalny remont potrzeba ponad 10 milionów złotych. Koszty modernizacji są tak wysokie, bo wszystko musi się odbyć zgodnie z zaleceniami śląskiego konserwatora zabytków.

- Największe problemy mamy z zagrzybieniem części pomieszczeń oraz tralkami z piaskowca. Widać, że do budowy nie używano zbyt trwałych materiałów, bo odpadały nam elementy wykonane z piaskowca. Specjalistyczna firma zabezpieczyła jednak dach i najbardziej zagrożone części elewacji. By ją odnowić i wyczyścić nie wystarczy jednak zwykła metoda, przy użyciu sprężonego piasku, ale konieczne jest użycie środków chemicznych - mówi Grzegorz Perz, dyrektor Pałacu Kultury Zagłębia. - Mamy pozwolenie na budowę i renowację, a obecnie jesteśmy na etapie studium wykonalności całego projektu. Próbowaliśmy już dwa razy składać wnioski o dotacje do Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w Katowicach, ale bezskutecznie. Pierwszeństwo mają bowiem przeważnie obiekty sakralne.

PKZ znajduje się na utrzymaniu gminy i to właśnie tu z konieczności musi szukać potrzebnych funduszy. W Wieloletnim Planie Inwestycyjnym zapisanych jest na ten cel 800 tys. zł, ale władze Dąbrowy liczą, że uda im się prawie 4 mln euro pozyskać z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2007-2013.

- Pieniądze zabezpieczone w budżecie pozwolą w pierwszym etapie prac na remont podjazdów, przybudówek oraz tarasów zewnętrznych, a potem zgodnie z projektem rozpocznie się modernizacja budynku - informuje Anna Zubko z dąbrowskiego magistratu.

Socrealizm w czystej postaci

W Dąbrowie Górniczej na liście obiektów mających warość zabytkową znajduje się tylko pięć pozycji.

Poza Pałacem Kultury Zagłębia to kapliczka św. Katarzyny w Ujejscu, kaplica w Trzebiesławicach oraz sanktuarium Matki Boskiej Anielskiej w centrum miasta i kościół pod wezwaniem św. Antoniego z Padwy w Gołonogu.

Właśnie na ten ostatni obiekt 30 stycznia br., zgodnie z uchwałą Rady Miejskiej z budżetu gminy przeznaczona została dotacja w wysokości 200 tys. zł. Fundusze mają pomóc w ułożeniu nowej posadzki granitowej.

Tymczasem imponujący swoimi gabarytami (4700 m2 powierzchni użytkowej, 63 tys. m3 kubatury) Pałac Kultury Zagłębia, wybudowany w latach 1951-58 według projektu Zbigniewa Rzepeckiego. Jest jednym z największych tego typu w Polsce. Obok warszawskiego Pałacu Kultury i Nauki, to najlepszy przykład monumentalnego stylu socrealistycznego.

Pomysłodawcą jego powstania był ówczesny wojewoda śląsko-dąbrowski Aleksander Zawadzki, a Komitet Budowy Pałacu Kultury zawiązał się w 1949 roku. Niepowtarzalny charakter mają wnętrza PKZ, wyłożone marmurami oraz ręcznie malowanymi kaflami. W salach dominuje też drewno, a w sali ślubów i małej sali kameralnej rzędy luster.

Piotr Sobierajski

Co ciekawe na te podjazdy i przybudowki, jakies srodki sa zapisane juz od lat w WPI i nic
kwintosz
CYTAT

W sali teatralnej Pałacu będzie nowe nagłośnienie

Pałac Kultury Zagłębia pozyskał kolejną dotację z Instytutu Sztuki Filmowej w Warszawie. Tym razem jest to kwota 100 tys. zł, dzięki której gruntowną modernizację przejdzie sprzęt nagłaśniający widowiska i pokazy filmowe w sali teatralnej.

- Złożyliśmy stosowny wniosek i właśnie dowiedzieliśmy się, że został rozpatrzony pozytywnie, co jest bardzo dobrą informacją. Te pieniążki z pewnością ułatwią nam i przyspieszą całe przedsięwzięcie. Drugą część kwoty potrzebnej na wyposażenie sali w nowoczesny sprzęt, w takiej samej wysokości, otrzymamy z budżetu gminy. Oszczędności są jednak ogromne - mówi Grzegorz Perz, dyrektor Pałacu Kultury Zagłębia.

To już drugi projekt dąbrowskiego Pałacu, zaakceptowany przez warszawski instytut. W ubiegłym roku udało się zdobyć w ten sposób połowę ze 136 tys. zł, potrzebnych na remont kina studyjnego Kadr. W nowoczesnej sali pojawiło się więc m.in. prawie sto wygodnych miejsc fotelach wyposażonych w pulpity, nowy ekran, projektor i wytłumione wnętrze. A co najważniejsze w mieście zaczęło działać wreszcie kino. Wraz z reaktywacją kina w PKZ rozpoczęły także swoją działalność Amatorski Klub Filmowy Kadr oraz Filmowy Klub Dyskusyjny.

Postępuje także modernizacja Domu Kultury w Ząbkowicach. Gotowa jest już po kilku miesiącach remontów mała sala (tzw. gimnastyczna), gdzie można organizować zajęcia, spotkania i koncerty dla mieszkańców. Naprawione zostało także poszycie dachu, a teraz na wymianę czeka jeszcze parkiet w dużej sali na pierwszym piętrze. Na to przedsięwzięcie trzeba jeszcze znaleźć fundusze.
(PAS) - POLSKA Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl
Sebastian22
To dobra informacja bo PKZ jest naprawdę wyjątkowy w naszym rejonie...mam nadzieje ze doczekamy sie tez kiedyś renowacji elewacji zewnętrznej a i być moze i wewnętrznej....
kwintosz
Co do renowacji PKZ. Byłem dziś w ramach FdZD na komisji ds. rozwoju i promocji RM i była mowa o lokalnym programie rewitalizacji oraz związanym z tym składaniem projektów. Miasto chce zgłosić projekty dt. remontu PKZtu na ok 18mln zł (jesli dobrze pamietam), boiska "Damel" które ma być wielofunkcyjnym obiektem, oraz ośrodka szkolno-wychowawczego..
Swoją drogą na remont przybudówek i podjazdów kasa chyba jest..
mydliczek
szer
Właśnie na PKZecie montują telebim (16 części) ;d
Zdjęcia dam zaraz ;p
mydliczek
hehe tongue.gif
szer
Ha wyprzedziłeś mnie ;p. To dorzucę swoich zdjęć 4 ;p
http://picasaweb.google.com/pogoriach/20080618 (na dole galerii, tymczasowo są tam ;p)
Rozbudowali go wczesniej niz przypuszczalem. Zapowiadali, ze w tym roku, ale wiadomo jak wygladaja u nas wszelkie inwestycje. Widocznie im sie spodobal i sie oplaca.
Dzisiaj juz dziala.
Sebastian22
CYTAT(:) @ czw, 19 cze 2008 - 18:51) *
Rozbudowali go wczesniej niz przypuszczalem. Zapowiadali, ze w tym roku, ale wiadomo jak wygladaja u nas wszelkie inwestycje. Widocznie im sie spodobal i sie oplaca.
Dzisiaj juz dziala.

Przed 17 jak jechalem to jeszcze nie dzialal....wiadome zrobili szybko bo taki telebim moze zarobic na siebie lepiej przyciaga uwage niz billboard ktorych jest juz multum.
szer
Jak ktoś widział działający to niech powie jaka jakość? Jest to diodowy? Jak tak to jakiekolwiek transmisje będą marnej jakości :|. Na dniach DG jakoś źle mi się oglądało koncert T.Love...

Ale i tak cieszy, że wkońcu go zrobili smile2.gif. Lepsze to niż nic
Widzialem z daleka, ale to mial byc rozbudowany poprzedni, ten ktory byl z prawej strony
szer
Hmmmm czy ja wiem czy to jest rozbudowany... Pojedyńcze panele wydają mi się większe, aniżeli poprzedni... Przynajmniej na wysokość...choć mogę się mylić.
picaro
To jest rozbudowany poprzedni ekran i jest to ekran diodowy LED. Coś jak TUTAJ choć innej firmy. Czyli też coś podobnego jak na dni DG. Jakość wiadomo, że nie jest bardzo bardzo, ale to przede wszystkim ma służyć do reklamy, zresztą obecnie to chyba nic lepszego spełniającego tego typu funkcji nie ma. No i to ma być widać z daleka, a nie z 5 m.
kwintosz
Tamto było 1/4 tego co ma być teraz. Znaczy takie były zapowiedzi. Pewnie Picaro zaraz nam wyjaśni.. smile.gif
EDIT: aż mnie uprzedził... ehh tongue.gif
picaro
a nie wiem czy to jest 1/4 czy 1/3 bo jakoś nie zwróciłem uwagi, ale coś takiego laugh.gif i jest chyba wystarczająco duże
szer
Tak, tak wiadomo, że głównie reklamy tam będą wyświetlane smile2.gif. Ale wiadome, że można też coś więcej pokazywać. Mecze reprezentacji, może igrzyska, może mecze MKSu, albo inne imprezy na terenie DG wink.gif. Możliwości zastosowania jest dużo ;d
picaro
no i sam nie wiem czy mi się to podoba, ale się przyda laugh.gif a teraz idę oglądać mecz ale w TV
a ja sie powtorze, widzialbym cos takiego polokroglego na cale pietro nad Sanepidem. Ktos by zainwestowal a potem kasa by mu leciala. Prawie jak Picadilly Circus tongue.gif
kwintosz
Telebim na Pałacu Kultury Zagłębia w pełnej krasie biggrin.gif :

A ja mam do forumowiczów jeszcze pytanie czy podobają wam się te reklamy które jeszcze zostały? Czy nie po to był kupiony banner by wszelkie reklamy zniknęły? Bo ja tu nie widzę konsekwencji.. wink.gif
Peterek
A niech sobie będą. Kasa za nie jest, a bez nich czy z nimi i tak nikt nie będzie podziwiał "walorów estetycznych" naszego centrum ;p
vacu
CYTAT(kwintosz @ pią, 27 cze 2008 - 20:50) *
A ja mam do forumowiczów jeszcze pytanie czy podobają wam się te reklamy które jeszcze zostały? Czy nie po to był kupiony banner by wszelkie reklamy zniknęły? Bo ja tu nie widzę konsekwencji.. wink.gif

A mnie się nie podobają, w ogóle nie podoba mi się sposób w jaki umieszcza się wielkie reklamy w centrach miast, pod tym względemtaki trochę "dziki zachód" mamy u nas. Obejrzyjcie sobie ten filmik o Warszawie np.
szer
CYTAT
Na budynku Pałacu Kultury Zagłębia zamontowano telebim

Pałac Kultury Zagłębia czeka na generalny remont podjazdów oraz elewacji zewnętrznej, ale nie przeszkodziło to montażowi ogromnego telebimu, a także super nowoczesnego nagłośnienia, które pojawi się na sali teatralnej. Dzięki temu sprzętowi będzie można usłyszeć na balkonach nawet szepty, dochodzące ze sceny.

Ogromny telebim zastąpił szpecące fronton budynku reklamy i jest obecnie największym tego typu nośnikiem informacji w całym mieście. Na 20 metrach kw. powierzchni świeci prawie 200 tys. diód, co daje doskonały obraz. Reklamy, zapowiedzi miejskich imprez, koncertów i Akcji Lato prezentowane są od godz. 5.30 do 23.30.

- Zgodnie z sugestiami mieszkańców okolicznych bloków w nocy sprzęt jest wyłączany. Na razie znajduje się na rusztowaniu, dzięki czemu może być bez problemu przetransportowany w inne miejsce. Generalnie takie rozwiązanie jest dobrze odbierane przez dąbrowian i przyczynia się do zmiany wizerunku centrum. Cały sprzęt jest także oczywiście ubezpieczony. Mamy kilka ciekawych pomysłów, jak wykorzystać jego możliwości - przyznaje Grzegorz Perz, dyrektor Pałacu Kultury Zagłębia.

Na telebimie mogą swoją ofertę odpłatnie prezentować firmy. Wkrótce pojawią się tam natomiast wizerunki zabytkowych sal i wnętrz Pałacu, które mają zachęcić tych, którzy jeszcze tam nie byli do odwiedzin tego wyjątkowego miejsca. Nie zabraknie także konkursów sms-owych, będzie można np. przekazać na telebimie życzenia z okazji świąt albo Walentynek, a nawet... ślubu, które udzielane są właśnie w PKZ. Sprzęt umożliwi także pokazy autorskich produkcji, zrealizowanych przez działający tutaj Amatorski Klub Filmowy.

PKZ pozyskał także ostatnio 100 tys. zł z Instytutu Sztuki Filmowej w Warszawie na montaż i zakup nowego nagłośnienia do największej sali teatralnej.

Sprzęt oparty na technologii Dolby Surround sprawi, że wszystko co dzieje się na scenie, będzie dokładnie słyszalne w najdalszych zakątkach sali, a także na balkonie. Nowe głośniki pojawią się bowiem za ekranami - mówi Grzegorz Perz.

W planach jest także odnowienie garderób, znajdujących się tuż za sceną.

Dotacja z warszawskiego Instytutu Sztuki Filmowej była już drugą, bo wcześniej Pałac uzyskał 136 tys. zł dofinansowania do projektu nowego Kina Studyjnego Kadr, które powstało w październiku ubiegłego roku.

Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni
kwintosz
Za niedługo pierdnąć cichacza na pl. wolności nie będzie można bez zgody mieszkańców okolicznych budynków. wink.gif Parasolki źle, telebim źle za niedługo KZKGOP każą rozwiązać bo autobusy przez centrum jadą. laugh.gif
Ludzie kochani.. centrum miasta a chcieliby mieć jak na cmentarzu pośrodku pola (zupełna cisza) i (ciemność jak w d..). wink.gif
Sebastian22
CYTAT(kwintosz @ pią, 04 lip 2008 - 17:28) *
Za niedługo pierdnąć cichacza na pl. wolności nie będzie można bez zgody mieszkańców okolicznych budynków. wink.gif Parasolki źle, telebim źle za niedługo KZKGOP każą rozwiązać bo autobusy przez centrum jadą. laugh.gif
Ludzie kochani.. centrum miasta a chcieliby mieć jak na cmentarzu pośrodku pola (zupełna cisza) i (ciemność jak w d..). wink.gif

To jak w DG maja takie problemy to co maja powiedziec ludzie sasiadujący z Pl. Defilad przed PKiN w Warszawie? Tam jest ciągle jakaś impreza nie mówie już o jasności czy ruchu pieszym (kolejka po kebab ok. godz. 24 to standard.) Do wszystkiego idzie się przyzwyczaić...wktótce i ludzie mieszkający na rogu Sobieskiego i 3go maja tez zaczną narzekać na CH że im jasno i głośno....
Arbas
Zawsze można mieszkanie w centrum zamienić na: Ząbkowice, Błędów, Tucznawę, Krzykawkę i setkim innych miejsc. Problemu nie widzę...
szer
CYTAT
Z ekranu na Pałacu Kultury pozdrowisz przyjaciół

Życzyć komuś wszystkiego najlepszego albo wyznać miłość ze ściany Pałacu Kultury Zagłębia? Wkrótce będzie to możliwe dzięki telebimowi, który zawisł niedawno na frontowej ścianie jednej z najpopularniejszych dąbrowskich budowli.

Na razie na diodowym ekranie o powierzchni 20 m kw. wyświetlane są tylko repertuar miejskich instytucji kultury i reklamy. Ale Grzegorz Perz, dyrektor PKZ, chce za jego pośrednictwem pokazać wnętrza socrealistycznego gmachu i zachęcać przechodniów, by weszli do środka i na własne oczy zobaczyli marmurowe filary czy ściany wykładane ręcznie malowanymi kaflami.

Na ekranie pokazywane mają być też prace działającego w PKZ Amatorskiego Klubu Filmowego oraz relacje z miejskich imprez. Telebim będzie również udostępniany mieszkańcom. Za jego pośrednictwem pozdrowią znajomych, złożą walentynkowe życzenia ukochanym czy powinszują ślubu zawieranego w mieszczącym się we wnętrzu PKZ Urzędzie Stanu Cywilnego.

- Superpomysł! Wreszcie w naszej Dąbrowie jakaś pozytywna inicjatywa. Czy mój chłopak wyznałby mi w ten sposób miłość? Myślę, że jest do tego zdolny - śmieje się Karolina Gaździk, która pod pomnikiem obok pałacu czekała na swojego Jacka.

Magdalena Warchala - Gazeta Wyborcza Katowice
kursor
CYTAT
Rzuć okiem na Pekin

Wszyscy ci, którzy chcą podglądać naszych Olimpijczyków występujących w Pekinie będą mogli to zrobić przed dąbrowskim Pałacem Kultury Zagłębia. W sobotę, 9 sierpnia już o 8.25 na telebimie przed PKZ będzie można obejrzeć pierwszy mecz polskich siatkarek na tegorocznych Igrzyskach Olimpijskich.

W trakcie trwania Olimpiady wszystkie zespołowe występy Polaków będzie można podglądać na dąbrowskim Placu Wolności. Wszyscy, którzy spieszą się do pracy, czekają na autobus czy po prostu odpoczywają na jednej z ławek przy fontannie będą mogli oglądać zmagania naszych sportowców oraz ich dopingować. Relacje będą transmitowane bez dźwięku, aby nikomu nie przeszkadzać ani nie zakłócać spokoju.

Igrzyska na pałacowym telebimie to przedsięwzięcie Pałacu Kultury Zagłębia oraz ukłon w stronę miłośników sportu z Dąbrowy Górniczej i nie tylko.

Harmonogram “Podglądania Pekinu”
– piątek 8 sierpnia – Ceremonia Otwarcia, godzina 13.35
– sobota 9 sierpnia – Siatkówka Kobiet, Polska – Kuba, godzina 8.25
– niedziela 10 sierpnia – Piłka Ręczna Mężczyzn, Polska – Chiny, godzina 12.55
– niedziela 10 sierpnia – Siatkówka Mężczyzn, Polska – Niemcy, godzina 15.55
– poniedziałek 11 sierpnia – Siatkówka Kobiet, Polska – Chiny, godzina 13.55
– wtorek 12 sierpnia – Siatkówka Mężczyzn, Polska – Egipt, godzina 6.00
– wtorek 12 sierpnia – Piłka Ręczna Mężczyzn, Polska – Hiszpania, 9.45
– sobota 16 sierpnia – Siatkówka Mężczyzn, Polska – Brazylia, 13.55

Późniejsze transmisje będą uzależnione od dalszych awansów Polaków w trakcie Igrzysk Olimpijskich.

źródło: www.dabrowa-gornicza.pl
Zibar
Wreszcie coś fajnego w DG:smile:
W Katowicach podczas LŚ przed spodkiem, SCC pod "telebimami" było 2, 3 razy więcej ludzi niż w samym spodku. Mam nadzieję, ze mieszkańcy DG zareagują, jak zwykle info o tym mocno spoźnione angry.gif
Rysiu_dg
Świetna sprawa smile2.gif chyba jutro się tam wybiorę smile2.gif
prezes
CYTAT(Zibar @ pią, 08 sie 2008 - 10:03) *
... jak zwykle info o tym mocno spoźnione angry.gif

już od minimum tygodnia pisze o tym na Pałacu...
aero
Dzisiejsza transmisja otwarcia jest nagłośniona. Oby tak to wyglądało przy pozostałych transmisjach.
Master
Za telebim i transmisje z igrzysk na nim POCHWAŁA

natomiast druga sprawa (chyba juz bylo o tym wspomniane ale nie moge znalezc):

CYTAT

Budka z kebabami będzie szpeciła wizerunek centrum miasta przez kolejnych 14 miesięcy

Gastronomia w tym miejscu to nieporozumienie, uważają mieszkańcy.

W ubiegłym tygodniu tuż obok zabytkowego Pałacu Kultury Zagłębia w samym centrum miasta pojawiła się przyczepa na kółkach, gdzie serwowane są kebaby. Tak niefortunna lokalizacja, na której Pałac zarobi miesięcznie 183 złote, wywołała wśród mieszkańców mieszane uczucia.

Nie dość, że zatarasowany został całkowicie chodnik, to sam widok stoiska na tle największego w Dąbrowie centrum kultury i sztuki wydaje się jakby z zupełnie innej epoki.

- W Pałacu znajduje się Urząd Stanu Cywilnego, udzielane są śluby, są imprezy rangi ogólnopolskiej, koncerty, a tutaj taki kwiatek. Jedzenie na wynos z przyczepy. To beznadziejny pomysł - podkreślają dąbrowianie. - Jeśli już ktoś chciał handlować kebabami, to nie w tym miejscu. Może po drugiej stronie, gdzie przy przystanku jest już ciąg fast-foodów - dodaje Maciek Nowakowski, mieszkaniec centrum.

Okazało się, że pozwolenie na gastronomiczną działalność wydało szefostwo Pałacu Kultury Zagłębia, które ma prawo do dysponowania tymi gruntami. Trwa jednak sezon urlopowy i nikt nie chciał skomentować tej decyzji. Jak udało nam się nieoficjalnie dowiedzieć długo zastanawiano się, czy to rzeczywiście dobry pomysł.

- Wynajmujący spełnia wszystkie wymagane warunki formalne i sanitarne, dostarczył do PKZ niezbędne zaświadczenia. Umowa została więc zawarta do 30 września 2009 roku - poinformowano nas jedynie w PKZ.

A co na to wszystko miasto, które powinno zadbać o ład i porządek w centrum? - Plan zagospodarowania tego terenu musi umożliwić lokalizację obiektów małej gastronomii i drobnych usług. Budka z kebabem usytuowana jest na tej samej linii gastronomicznej, co inne obiekty, które tam się znajdują. Postawienie jej w innym miejscu byłoby niemożliwe - tłumaczy Lucyna Stępniewska z dąbrowskiego magistratu.

(PAS) - POLSKA Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl

Nie dosc ze to szpeci miasto i pkz oraz całkiem przyjemną i estetyczną okolice "parasolek",
to moglbym to zrozumiec jesli PKZ mialby z tego dochód np 1500 za czynsz , ale 183 zl ......... ŁADNIE MUSIAŁO BYĆ ......................
kwintosz
No po prostu ręce opadają. Już nie jedna osoba o tej budce na forum pisała ale faktycznie że aż takie kokosy PKZ zarobi to się nie dziwie że na to poszli. No nic, w DG zawsze musi być jakoś z czymś inaczej niż te dobre trendy zauważalne w innych miastach.
Qni
Krotko. Znam goscia, ktory jest wlascicielem budki z jedzeniem po stronie DH Centrum i wiem na 100%, ze daje w lape by byc tam z ta swoja buda. Z tego co wiem, to inaczej nie da rady uzyskac zezwolenia na bude w centrum.

Oczywiscie dowodow na to nie ma, ale sprobujcie otworzyc taka bude obok nowootwartego "Dżafar Kebaba", to sie przekonacie. horse.gif
Patrimonium
Qni - racja, oj śmierdząca sprawa Panowie z PKZ-tu angry.gif
Master
proponuje udac sie d PKZ i prosic o zezwolenie na postawienie stoiska z kielbaskami z grilla lub straganu ze stringami.. zapłace PKZ-owi 20 zł za miesiac (proporcjonalnie do zajmowanego terenu i oplaty uiszczanej przez Dzafar Kebab).
Arbas
Panie i Panowie! Szlachetni Dąbrowianie!
Proponuję zrobić zrzutkę wśród mieszkańców i Zapłacić Panu Dyrektorowi PKZ 184 zł miesięcznie
za ZLIKWIDOWANIE BUDY Z KEBABEM, którą zezwolił postawić w sąsiedztwie napisu
KULTURZE I SZTUCE. I zostawmy to miejsce puste, bez wozu z klopem!
Ponieważ dla PKZ każda złotówka się liczy, zaoferujmy o 1 zł więcej za miejsce niż te 183, które dał Dżafar.
Jak ten skandal skomentuje Wydział Kultury Urzędu Miejskiego, któremu Pałac podlega?
Może zawstydzony właściciel budy sam zrezygnuje z dzierżawy?
A może my zrezygnujemy z jego kababów?
kwintosz
To może chociaż jakiś list od forumowiczów zainteresowanych i zbulwersowanych tą sprawą do dyrektora PKZ. Może w jakiś sensowny sposób będzie potrafił wytłumaczyć nam co ma Kebab do PKZtu i czy takie wielkie zyski z jego działalności są niezbędne.
Arbas
Owszem, zgadzam się. Dajmy szansę Dyrektorowi Perzowi wytłumaczenia zaistniałej sytuacji.
Rozpatrywałem wiele wariantów uzasadnienia obecności tej budy przed PKZ i na nic sensownego
nie wpadłem. Dowiemy się pewnie, że Pan Dyrektor był na urlopie i nie wie o wynajmie, lub coś w tym rodzaju.
Nie pomogą Dąbrowie pałace kultury, supermarkety, apartamentowce, biblioteki, muzea i inne wielkomiejskie zjawiska, jeśli w samym centrum, na oczach mieszkańców i osób przyjezdnych decydenci stawiać będą kebabiska.
Pozostaniemy jeszcze przez długie lata największą wioską w Polsce.
bzenek
CYTAT(Arbas @ wto, 12 sie 2008 - 22:40) *
Nie pomogą Dąbrowie pałace kultury, supermarkety, apartamentowce, biblioteki, muzea i inne wielkomiejskie zjawiska, jeśli w samym centrum, na oczach mieszkańców i osób przyjezdnych decydenci stawiać będą kebabiska.
Pozostaniemy jeszcze przez długie lata największą wioską w Polsce.

A byłeś Ty kiedy w Gdyni na Skwerze Kościuszki ?

Tam to dopiero jest jeden wielki kebab ino się nazywa "świeżutka rybka". W dziedzinie "wioskowatości" wyprzedza nasz marny kebab o lata świetlne, a jakoś Gdynia nie upada smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.