CYTAT(picaro @ pon, 29 mar 2010 - 16:22)

Odpowiadam:
- Ulgi dla uczniów były ale tylko w grupach zorganizowanych w cenie 20 i 15 zł
- Ulgi dla słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku też były w cenie 25 zł
- Frekwencja była jeszcze niższa jeżeli chodzi o sprzedaż, bowiem nie wyniosła nawet 10 %, pozostał 5 % to osoby który otrzymały zaproszenia,
- Reklama być może nie była najlepsza i to błąd z naszej strony! Jednak tekstu w repertuarze było 5 linijek bo na tyle jest miejsca. Wszystkie szkoły w DG, Sosnowcu i Będzinie otrzymały oferty z szczegółowym opisem (nawet dwu i trzykrotnie). Była reklama na telebimie, w Dzienniku Zachodnim, Gazecie Wyborczej stronach internetowych ulotkach reklamowych itp.
- Co do przedstawienia orkiestry, programu samego koncertu oraz kwiatów to jest to tak jak już wcześniej pisałem nasz błąd.
A tak poza tym, to bardzo mnie cieszy, że Dąbrowianie interesują się muzyką poważną i uczęszczają do Filharmonii. I ma taką prośbę, jeżeli posiada Pan dostęp do opracowań i badań, które to potwierdzą to chętnie się z nim zapoznam, aby na przyszłość nie wyciągać zbyt pochopnych wniosków po jednym koncercie. Myślę także, że to nie koniec obchodów Roku Chopinowskiego ale dopiero jego początek.
I to chyba na tyle z mojej strony jeżeli chodzi o ten koncert, bo czasu się cofnąć nie da.
Szanowny Panie Picaro!
Kończąc smutny temat potraktowania w PKZ muzyki Chopina w sposób jaki nie przystoi i jaki chyba nigdzie poza naszym miastem w tym jubileuszowym roku nie miał miejsca, pragnę poinformować, że:
- w przeciwieństwie do Pana i innych dąbrowskich pracowników kultury, uczestniczyłem jako słuchacz
w tym koncercie osobiście i nadal podtrzymuję zdanie, że sala wypełniona była prawie w połowie.
Nie wiem na jakiej podstawie przytacza Pan 15% frekwencji?
Na sali znajdowały się osoby fotografujące i jeśli nie byli to pracownicy PKZ, proponuję zwrócić się
do nich z prośbą o udostępnienie zdjęć i właściwą ocenę sytuacji.
Pozwolę sobie zauważyć, że widzom należy się szacunek niezależnie w jakiej liczbie zapełnili salę.
Taki szacunek okazali słuchaczom muzycy, dając świetny koncert, za co jesteśmy wdzięczni.
Mam nadzieję, że osoby odpowiedzialne wyjaśnią artystom zaisniałą sytuację?
- jeśli chodzi o zorganizowanie 35 minutowego ekspress-koncertu, to jest to z pewnością jedyny przypadek w 50-letniej działalności PKZ i niechlubny wyjątek na skalę światową.
Współczuję pekazetowi takich pomysłodawców.
Dlaczego uczyniono to akurat Fryderykowi Chopinowi w jego dwóchsetną rocznicę urodzin?!
Proszę sobie zadać to pytanie - jeśli nie z miłości do muzyki, to przynajmniej z szacunku dla naszego największego kompozytora.
Nasuwa sie pytanie, dlaczego w tak ważnym Chopinowskim Roku Jubileuszym
(następny taki jubileusz za 100 lat!) Dąbrowa Górnicza nie zasponsorowała mieszkańcom koncertu?
- wybaczy Pan, ale "badania na temat bywania" Dąbrowian w filharmonii, czy też ich zainteresowania muzyką poważną to kosztowny idiotyzm i nie przypuszcza Pan chyba, że ktokolwiek, kiedykolwiek je przeprowadzał lub ma zamiar przeprowadzić.
O wiele prościej wybrać się z rodziną do filharmonii i tam w foyer wymienić z Zagłębianami ukłony. Gorąco polecam.
- obawiam się, że bardzo trudno będzie Państwu odzyskać zaufanie miłośników muzyki poważnej,
nawet jeśli wstęp bedzie gratis.
- przyznaję Panu rację, że czasu cofnąć się nie da, "mleko się wylało" -szkoda, że akurat w naszym PKZ..