Pomoc - Szukaj - U縴tkownicy - Kalendarz
Pe硁a wersja: Modernizacje blok贸w mieszkalnych
> D膮browa G贸rnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3
gregol
CYTAT(ma艂y @ sob, 26 lis 2011 - 16:03) *
no co ty, pewnie cz臋艣膰 mieszka艅c贸w stwierdzi, 偶e jest tak smutno, ma艂o kolor贸w, to sobie pomaluj膮 balkon na r贸偶owo, bo im si臋 podoba taki kolor

Odpowiednie zapisy w regulaminach sp贸艂dzielni i kara膰/nakazywa膰 odmalowanie na bia艂o. Ah... si臋 rozmarzy艂em.
kraq
Fotka zrobiona w Popradzie na Slowacji. O gustach sie nie rozmawia, ale mi osobiscie duzo bardziej podoba sie to na fotce niz to jak maluje LOKATOR.
Kliknij, aby zobaczy za潮cznik
Slyzaba
Na miniaturce niestety niewiele wida膰 a po jej klikni臋ciu:

CYTAT
B艂膮d kodowania zawarto艣ci

Otwierana strona nie mo偶e zosta膰 wy艣wietlona, poniewa偶 u偶ywa nieprawid艂owych lub nieobs艂ugiwanych metod kompresji.
Nale偶y poinformowa膰 w艂a艣cicieli witryny o tym problemie.
kraq
Pierwsza fotka jaka wstawialem na forum wiec moglem dac ciala, pytanie tylko gdzie :/
kwintosz
Forum ma problemy z za艂膮cznikami. Wrzu膰 zdj臋cie na imageshack lub inny fotosik i wrzu膰 linka, b臋dzie najpro艣ciej smile2.gif
gregol
CYTAT(kraq @ sob, 26 lis 2011 - 22:10) *

Tylko potwierdzasz moje s艂owa, 偶e za po艂udniow膮 granic膮 si臋 da... a u nas ju偶 gorzej.

Ale aby nie by膰 takim pesymistycznym bywa i dobrze. Polecam akcj臋 eL.u.Ce i kilku innych: http://www.pospoliteruszenie.pl/
Kamil_
CYTAT(xMarcinx @ nie, 27 lis 2011 - 14:27) *

To zdj臋cie nr 2 pokazuje jak powinna wygl膮da膰 nasza Superjednostka smile2.gif
eve
Na Redenie ocieplaj膮 teraz jeden z tych d艂ugich blok贸w i na jaki kolor go robi膮? Oczywi艣cie 偶贸艂to-zielony. Ale te kolory to jest nic w por贸wnaniu do tego co zrobili z balkonami. Barierki na ni偶szych pi臋trach pomalowali na czerwono, 艣rodkowe na niebiesko, a g贸rne na 偶贸艂to. Takie to pstrokate, 偶e si臋 patrze膰 nie da.
savalas
CYTAT(Kamil_ @ sob, 03 gru 2011 - 09:15) *
CYTAT(xMarcinx @ nie, 27 lis 2011 - 14:27) *

To zdj臋cie nr 2 pokazuje jak powinna wygl膮da膰 nasza Superjednostka smile2.gif

jak dla mnie katastrofa
ma艂y
rewelacji mo偶e nie ma, ale na pewno lepiej ni偶 ta pstrokacizna, 5 kolor贸w na jednej klatce
xMarcinx
Ostatnio na 艂eknicach robi膮 blok (chyba 28) to z ka偶dej strony ma inny kolor, co艣 strasznego - po w miar臋 udanej 50, gdzie te kolory by艂y fajnie dobrane niezbyt pastelowe i niezbyt natarczywe zrobili horror. Ponadto ekipa wymienia艂a wylewki balkonowe i zamiast wyr贸wna膰 balkony, to wylali po staremu ze z jednej strony balkon ma 70cm z drugiej 80cm i co pi臋tro to inny wymiar balkonu biggrin.gif Na chwil臋 obecna na 艂eknicach naj艂adniej si臋 prezentuje 50 i klatki bloku 26, nie wiem co za problem pobra膰 kolor lub zapyta膰 ekip jakie kolory to by艂y i wed艂ug jakiej palety barw, po czym zrobi膰 tak wszystko.
PiotrPo30-tce
Jako by艂y mieszkaniec 艁臋knic odpowiem tak: Po ciekawie zapowiadaj膮cej si臋 modernizacji 50 liczy艂em na dobre rozwi膮zanie 28 I poprostu zawiod艂em si臋 z doborem kolorystyki. Jedyne co dobrze wypad艂o to balustrady w bloku 28. Dodam tylko 偶e oba bloki modernizuje ta sama firma. Ale do czego zmierzam to dra偶ni mnie bardzo dob贸r kolor贸w na blokach D膮browskich blokowisk, a mianowice co blok to inny kolor. Ba, nawet co klatka lub pi臋tro to mamy ju偶 inne kolory wog贸le nie dobrane do siebie. Nie wiem by膰 moze to jest modne jednak mnie i wielu moim znajomym kojarzy si臋 to z wielkim kiczem.
Rokko31
A mnie si臋 Superjednostka podoba w tych kolorach, a偶 centrum inaczej wygl膮da, a co najwa偶niejsze jest cieplutko zim膮...
Ma艂y77
CYTAT(Rokko31 @ nie, 01 kwi 2012 - 22:25) *
A mnie si臋 Superjednostka podoba w tych kolorach, a偶 centrum inaczej wygl膮da, a co najwa偶niejsze jest cieplutko zim膮...

Oj uwa偶aj z takimi opiniami, bo zaraz Ci臋 zjedz膮 .. wink.gif
zizi

Mi si臋 te偶 podoba,nie jest szaro :-)

olo
CYTAT(Ma艂y77 @ pon, 02 kwi 2012 - 06:45) *

Oj uwa偶aj z takimi opiniami, bo zaraz Ci臋 zjedz膮 .. wink.gif

A co tu zjada膰, poczucie estetyki, wra偶liwo艣膰 na barwy, albo si臋 ma albo si臋 nie ma. Widzenie czubka w艂asnego nosa, w oderwaniu od reszty twarzy to jeszcze nie grzech.
zizi
ul.Ko艣ciuszki od strony Paryskiej

Kliknij, aby zobaczy za潮cznik

PaVLo
Zobaczcie jak膮 parodi臋 kolor贸w robi膮 na kolejnych blokach Tysi膮clecia 6 (klatki 2,3,4), chyba ten kto to zatwierdza艂 ma jakie艣 zwi膮zek z poblisk膮 biedronk膮 bo kolory prawie identyczne wallbash.gif
Leszek
Szkoda m贸wi膰, IMHO powinien by膰 obowi膮zek zatwierdzenia kolorystyki przez plastyka miejskiego.

Mile zdziwi艂a mnie kolorystyka wie偶owc贸w Pi艂sudskiego 20 i 22 - wi臋c jednak si臋 da...
olo
Na Kasprzaka ekolodzy wstrzymali termomodernizacj臋. Nie wzi臋to pod uwag臋 gniazd jerzyk贸w.
Leszek
Tych niskich blok贸w obok nas?
Dabrowianin30
To teraz sp贸艂dzielnia powinna wyst膮pi膰 o nale偶ny czynsz za zajmowan膮 powierzchni臋 przez jerzyki do ekolog贸w wstrzymuj膮cych prace modernizacyjne
olo
CYTAT(Dabrowianin30 @ wto, 19 cze 2012 - 21:18) *
To teraz sp贸艂dzielnia powinna wyst膮pi膰 o nale偶ny czynsz za zajmowan膮 powierzchni臋 przez jerzyki do ekolog贸w wstrzymuj膮cych prace modernizacyjne

Leszku dok艂adnie tych. Przedwczoraj ornitolog przez kilka godzin obserwowa艂 ptaki.
Re: D膮browianin. Za przys艂ug臋, kt贸r膮 daj膮 nam te ptaki, 偶adna sp贸艂dzielnia si臋 nie wyp艂aci.
xMarcinx
CYTAT(olo @ pon, 25 cze 2012 - 18:40) *
Za przys艂ug臋, kt贸r膮 daj膮 nam te ptaki, 偶adna sp贸艂dzielnia si臋 nie wyp艂aci.

Kiedy艣 co艣 podobnego dziewczyna kolegi powiedzia艂a do mojej eks - tylko kontekst inny wink.gif
Co do kolor贸w, ju偶 nie raz na nie marudzi艂em i jak wida膰 marudzi膰 mam dalej powody -> ka偶dy forsuje na si艂臋 swoje, zero wsp贸艂grania z otoczeniem. Tak przypomnieniem http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/436...t.html?cookie=1
Dabrowianin30

Leszku dok艂adnie tych. Przedwczoraj ornitolog przez kilka godzin obserwowa艂 ptaki.
Re: D膮browianin. Za przys艂ug臋, kt贸r膮 daj膮 nam te ptaki, 偶adna sp贸艂dzielnia si臋 nie wyp艂aci.

Nie zrozum mnie 藕le, ale skoro ekolodzy tak si臋 przejmuj膮 losem tych ptak贸w, 偶e a偶 musz膮 wstrzyma膰 prace budowlane, to czy nie by艂oby im pro艣ciej przenie艣膰 je w miejsce w kt贸rym by艂yby bezpieczniejsze ? W blokach to zawsze mog膮 je dzieci zam臋czy膰, wi臋ksze zwierz臋ta zagry藕膰 czy te偶 w艂a艣ciciel firmy modernizacyjnej "odstrzeli膰" jak b臋dzie mia艂 zagro偶ony odbi贸r prac budowlanych??

Swoj膮 drog膮 nie zadu偶o wiedzia艂em o tych ptakach ale wczytuj膮c si臋 w wiki..... znalaz艂em tam takie stwierdzenie : "Ochrona jerzyk贸w mo偶e polega膰 na:
powstrzymaniu si臋 od prowadzenia prac budowlanych i remontowych w sezonie l臋gowym, czyli od pocz膮tku marca do ko艅ca sierpnia. W przeciwnym wypadku istnieje ryzyko zniszczenia gniazd i p艂oszenia l臋gn膮cych si臋 ptak贸w, co jest zabronione prawem.

Z tego co wiem to jest najlepszy moment r贸wnie偶 na wykonywanie prac termomodernizacyjnych wi臋c lepiej pozostawi膰 te ptaki w spokoju ni偶 da膰 zarobi膰 czasami jedynym chlebodawc膮 w rodzinie ( i nie chodzi mi to wcale o w艂a艣cicieli tych firm bo one to sobie zawsze jako艣 odbij膮, ale o osoby kt贸re s膮 w tych firmach wykorzystywane )
olo
CYTAT(Dabrowianin30 @ pon, 25 cze 2012 - 20:37) *

Nie zrozum mnie 藕le, ale skoro ekolodzy tak si臋 przejmuj膮 losem tych ptak贸w, 偶e a偶 musz膮 wstrzyma膰 prace budowlane, to czy nie by艂oby im pro艣ciej przenie艣膰 je w miejsce w kt贸rym by艂yby bezpieczniejsze ? W blokach to zawsze mog膮 je dzieci zam臋czy膰, wi臋ksze zwierz臋ta zagry藕膰 czy te偶 w艂a艣ciciel firmy modernizacyjnej "odstrzeli膰" jak b臋dzie mia艂 zagro偶ony odbi贸r prac budowlanych??

Nie jestem ekologiem terroryst膮, szanuj臋 poczynania ekolog贸w, je艣li nie przekraczaj膮 prawa, cho膰 nieraz i to jest konieczne. Wyobra藕 sobie sw贸j dom, w nim, maj膮c膮 na dniach rodzi膰 偶on臋 i kolesi, kt贸rzy przychodz膮 i m贸wi膮: b臋dziem tu robi膰 drog臋, dom trza wyburzy膰, ale mamy dla pani lepsze miejsce, to par臋 kilometr贸w st膮d. T艂umaczysz kolesiom, 偶e tu akuszerka i jedzenie w sklepie pod nosem. Przyjd藕cie panowie, prosisz, pod koniec sierpnia, jak b臋dzie po wszystkim. Go艣cie pro艣by wys艂uchali, przyszli w sierpniu, ty szcz臋艣liwy, oni te偶, bo nie musieli nielegalnie u偶y膰 si艂y. Czy widzisz r贸偶nic臋? Jerzyki s膮 nazywane najbardziej nieszcz臋艣liwymi ptakami. Przynosz膮c tak wiele korzy艣ci, nie mog膮 sobie pospacerowa膰 po ziemi jak go艂臋bie, sroki czy kawki. Maj膮c tak du偶e skrzyd艂a przy tak zbudowanych n贸偶kach s膮 skazane na ci膮g艂y ruch, zawi艣ni臋cie albo na pe艂zanie po ziemi.
Dabrowianin30
CYTAT(olo @ czw, 28 cze 2012 - 18:08) *

Nie jestem ekologiem terroryst膮, szanuj臋 poczynania ekolog贸w, je艣li nie przekraczaj膮 prawa, cho膰 nieraz i to jest konieczne. Wyobra藕 sobie sw贸j dom, w nim, maj膮c膮 na dniach rodzi膰 偶on臋 i kolesi, kt贸rzy przychodz膮 i m贸wi膮: b臋dziem tu robi膰 drog臋, dom trza wyburzy膰, ale mamy dla pani lepsze miejsce, to par臋 kilometr贸w st膮d. T艂umaczysz kolesiom, 偶e tu akuszerka i jedzenie w sklepie pod nosem. Przyjd藕cie panowie, prosisz, pod koniec sierpnia, jak b臋dzie po wszystkim. Go艣cie pro艣by wys艂uchali, przyszli w sierpniu, ty szcz臋艣liwy, oni te偶, bo nie musieli nielegalnie u偶y膰 si艂y. Czy widzisz r贸偶nic臋? Jerzyki s膮 nazywane najbardziej nieszcz臋艣liwymi ptakami. Przynosz膮c tak wiele korzy艣ci, nie mog膮 sobie pospacerowa膰 po ziemi jak go艂臋bie, sroki czy kawki. Maj膮c tak du偶e skrzyd艂a przy tak zbudowanych n贸偶kach s膮 skazane na ci膮g艂y ruch, zawi艣ni臋cie albo na pe艂zanie po ziemi.

Masz spor膮 racje w tym co piszesz. Ale ja zmierzam do tego 偶eby robi膰 co艣 za porozumieniem stron a nie od razu blokowa膰 bo "nam si臋 to nie podoba". To teraz wyobra藕 sobie analogiczn膮 sytuacj臋 do tej kt贸r膮 mi opisa艂e艣. Jest zima mrozy - 35 st. wbija ci si臋 na chat臋 bezomnny lub kilku i zaraz obro艅cy praw cz艂owieka narzucaj膮 ci 偶e masz si臋 nimi opiekowa膰 bo mog膮 umrze膰 z zimna i g艂odu
olo
CYTAT(Dabrowianin30 @ czw, 28 cze 2012 - 22:23) *
CYTAT(olo @ czw, 28 cze 2012 - 18:08) *

Masz spor膮 racje w tym co piszesz. Ale ja zmierzam do tego 偶eby robi膰 co艣 za porozumieniem stron a nie od razu blokowa膰 bo "nam si臋 to nie podoba". To teraz wyobra藕 sobie analogiczn膮 sytuacj臋 do tej kt贸r膮 mi opisa艂e艣. Jest zima mrozy - 35 st. wbija ci si臋 na chat臋 bezomnny lub kilku i zaraz obro艅cy praw cz艂owieka narzucaj膮 ci 偶e masz si臋 nimi opiekowa膰 bo mog膮 umrze膰 z zimna i g艂odu

Za porozumieniem stron to mo偶na umow臋 o prac臋 rozwi膮za膰. Firmy zajmuj膮ce si臋 modernizacj膮 termiczn膮 doskonale wiedz膮 o obowi膮zuj膮cych ich przepisach. Podejmuj膮 ryzyko maj膮c nadziej臋, 偶e nikt si臋 nie przypieprzy. Jak wida膰, czasem maj膮 pecha. Przyk艂ad z bezdomnymi g艂upawy. Nie mam obowi膮zku opiekowa膰 si臋 bezdomnymi i mog臋 ich na mocy prawa wyrzuci膰. Ale nie mog臋 wyrzuci膰 bezdomnych z ich przytuliska w okre艣lonym prawem terminie, je艣li np. owo przytulisko nie p艂aci czynszu.
Bartek
Z racji takiej, 偶e D.G. mog臋 teraz jedynie na zdj臋ciach ogl膮da膰 to trafi艂em na takie zdj臋cia

http://phototrans.pl/14,579272,0,Ikarus_280_26_1145A.html

http://phototrans.pl/14,579275,0,Ikarus_280_26_4270.html

Jak widz臋, na Go艂onogu wykonuj膮 modernizacje budynk贸w, wszystko super, ale te kolory to jaki艣 koszmar!!! Przecie偶 ten budynek z pierwszego zdj臋cia to b臋dzie wygl膮da艂 mega gargamelowato sad.gif Zero poczucia estetyki, a偶 strach si臋 ba膰 jak b臋dzie ca艂y wygl膮da艂.
Leszek
呕eby艣 widzia艂, jak膮 mam pstrokacizn臋, kiedy wygl膮dam przez okno... Cho膰 i tak wygl膮da lepiej ni偶 smutny jak ... azbest smile2.gif
Rokko31
Jest o wiele lepiej jak by艂o kiedy艣, teraz te bloki fajnie si臋 odznaczaj膮, im bardziej kolorowe tym lepiej jak dla mnie, to o偶ywia miasto a nie jak by艂o kiedy艣 szaro, brudno i paskudnie..
ma艂y
CYTAT(Rokko31 @ nie, 16 wrz 2012 - 21:47) *
Jest o wiele lepiej jak by艂o kiedy艣, teraz te bloki fajnie si臋 odznaczaj膮, im bardziej kolorowe tym lepiej jak dla mnie, to o偶ywia miasto a nie jak by艂o kiedy艣 szaro, brudno i paskudnie..

艂o matko. M贸j 4 letni syn ma takie samo podej艣cie jak maluje kolorowanki. Ale mo偶na go zrozumie膰 bo jest jeszcze m艂ody. Ale jak wida膰 nie zawsze poczucie estetyki przychodzi z wiekiem i do艣wiadczeniem. Jak mo偶na wielkie bloki z p艂yty malowa膰 we wszystkie barwy t臋czy? A najlepsze jest to, 偶e czasem na jednym osiedlu jest kilku zarz膮dc贸w (np. sp贸艂dzielnia, wsp贸lnota) i oczywi艣cie ka偶dy bawi si臋 swoimi kredkami i wtedy wychodzi ju偶 megapstrokacizna. Te bloki naprzeciw Mc Donalda (na Manhatanie) jeszcze jako tako wygl膮daj膮. Nie musi by膰 szary (cho膰 wg mnie ten kolor jak najbardziej pasuje do tego typu architektury), te bloki s膮 be偶owe z jakimi艣 delikatnymi wstawkami w innych kolorach. Ale jak mo偶na blok 4 pi臋trowy pomalowa膰 5 kolorami????
Kamil_
CYTAT(ma艂y @ pon, 17 wrz 2012 - 19:31) *
CYTAT(Rokko31 @ nie, 16 wrz 2012 - 21:47) *

艂o matko. M贸j 4 letni syn ma takie samo podej艣cie jak maluje kolorowanki. Ale mo偶na go zrozumie膰 bo jest jeszcze m艂ody. Ale jak wida膰 nie zawsze poczucie estetyki przychodzi z wiekiem i do艣wiadczeniem. Jak mo偶na wielkie bloki z p艂yty malowa膰 we wszystkie barwy t臋czy? A najlepsze jest to, 偶e czasem na jednym osiedlu jest kilku zarz膮dc贸w (np. sp贸艂dzielnia, wsp贸lnota) i oczywi艣cie ka偶dy bawi si臋 swoimi kredkami i wtedy wychodzi ju偶 megapstrokacizna. Te bloki naprzeciw Mc Donalda (na Manhatanie) jeszcze jako tako wygl膮daj膮. Nie musi by膰 szary (cho膰 wg mnie ten kolor jak najbardziej pasuje do tego typu architektury), te bloki s膮 be偶owe z jakimi艣 delikatnymi wstawkami w innych kolorach. Ale jak mo偶na blok 4 pi臋trowy pomalowa膰 5 kolorami????

+1 Pe艂na zgoda. Moim marzeniem jest, by ka偶de osiedle mia艂o swoj膮 sp贸jn膮 kolorystyk臋.
Rokko31
Ale co Wy chcecie 偶eby zn贸w te bloki by艂y szare-brudne jak za komuny kiedy je budowali, to po co je wog贸le malowa膰, te kolory odmieniaj膮 osiedla staj膮 si臋 bardziej przystepne, bezpieczniejsze z pozoru, a kolory s膮 ca艂kiem mi艂e dla oka, Ja akurat szaro艣ci mam do艣膰 i cieszy mnie jak te bloki si臋 odznaczaj膮, dzi臋ki tym kolorom ta kiepska architektura wygl膮da cho膰 troszk臋 inaczej.....trzeba i艣膰 do przodu a nie cofa膰 si臋....
Leszek
Rokko, mi臋dzy szaroburo艣ci膮 a takim kolorowym pierdzielnikiem, jaki ostatnio z lubo艣ci膮 robi膮 jest sporo etap贸w po艣rednich.
vacu
CYTAT(Leszek @ pon, 17 wrz 2012 - 23:18) *
Rokko, mi臋dzy szaroburo艣ci膮 a takim kolorowym pierdzielnikiem, jaki ostatnio z lubo艣ci膮 robi膮 jest sporo etap贸w po艣rednich.

Dok艂adnie. Do tego - pisa艂em tu ju偶 o tym - architekci twierdz膮, 偶e budynek projektuje si臋 z my艣l膮 o danym kolorze. Mo偶na go zmieni膰 ale musi to by膰 przemy艣lana decyzja a nie, 偶e panu W艂adkowi z panem Zenkiem ze wsp贸lnoty podoba si臋 fiolet p贸艂 na p贸艂 z oczojebn膮 zieleni膮 wi臋c taki blok robi膮. Nawet szaro艣ci bywaj膮 艂adne, polecam http://pospoliteruszenie.com/. 呕eby chocia偶 te kolory kto艣 dobra艂 sensownie ale tu chyba rz膮dzi zasada "im bardziej oczojebnie tym lepiej". Do tego ka偶dy blok teraz robi膮 inny, bo w ka偶dym inna wsp贸lnota, OK, nic do tego nie mam ale ustalmy zasady jakie艣 np. odcienie pomara艅czu, fioletu lub r贸偶u na osiedlu.
bobik
Wsp贸lnoty licz膮 i ogl膮daj膮 ze wszystkich stron ka偶d膮 z艂ot贸wk臋, a "wyraziste" kolory zapewne w hurtowniach s膮 ta艅sze, bo normalnie nie ma na nie zbytu... Jak dla mnie i tak "top of the top" jest pomara艅czowy blok w Go艂onogu obok wie偶owca smile2.gif
xMarcinx
CYTAT(bobik @ 艣ro, 19 wrz 2012 - 12:05) *
Wsp贸lnoty licz膮 i ogl膮daj膮 ze wszystkich stron ka偶d膮 z艂ot贸wk臋, a "wyraziste" kolory zapewne w hurtowniach s膮 ta艅sze, bo normalnie nie ma na nie zbytu... Jak dla mnie i tak "top of the top" jest pomara艅czowy blok w Go艂onogu obok wie偶owca smile2.gif

owszem z drugiej strony te偶 pomara艅czowy a o wiele lepiej wygl膮daj膮cy pomara艅czowy budynek na wprost biedronki na alejach.. niekt贸rzy malowanie budynku traktuj膮 jak rysowanie w paincie klik na kolor klik na wylej kolor.. i gotowe smile2.gif
Grzegorz-dg
Na Mydlicach coraz wi臋cej blok贸w przechodzi termomodernizacje ,teraz obecnie chyba 3 bloki ocieplaj膮 a co do kolor贸w to te偶 r贸偶ne.Na Mydlicach coraz wi臋cej blok贸w przechodzi termomodernizacje ,teraz obecnie chyba 3 bloki ocieplaj膮 a co do kolor贸w to te偶 r贸偶ne.
mydliczek
CYTAT(Grzegorz-dg @ sob, 24 sie 2013 - 18:00) *
Na Mydlicach coraz wi臋cej blok贸w przechodzi termomodernizacje ,teraz obecnie chyba 3 bloki ocieplaj膮 a co do kolor贸w to te偶 r贸偶ne.Na Mydlicach coraz wi臋cej blok贸w przechodzi termomodernizacje ,teraz obecnie chyba 3 bloki ocieplaj膮 a co do kolor贸w to te偶 r贸偶ne.

Ka偶dy w innej kolorystyce dry.gif i z r贸偶nymi wzorami barierek na balkonach. Jakby nie da艂o si臋 ustali膰 jednego schematu albo przynajmniej tej samej kolorystyki w danym segmencie osiedla. O ile Lokator jako艣 trzyma si臋 jedno艣ci to teraz MZBM dwa bloki przy Ludowej "urz膮dzi艂" wg zupe艂nie innego schematu. Ma艂o tego jeden budynek termomodernizowany w zesz艂ym roku b臋dzie mia艂 inne barierki (i przypuszczam kolorystyk臋) ni偶 blok obok robiony obecnie blink.gif

P.S Grzegorz Ty dzia艂aj w sprawie bloku przy G贸rnik贸w Redenu. Widzia艂em, 偶e prowadzone s膮 jakie艣 roboty na dachu. Mo偶e przygotowuj膮 pod wyczekiwan膮 modernizacj臋. Dopilnuj 偶eby budynek otrzyma艂 aran偶acj臋 z be偶u czy odcienia jasnego br膮zu. Przecie偶 jak zrobi膮 偶贸艂ty przez bordowy to b臋dzie szmira jakich ma艂o mellow.gif
Grzegorz-dg
Te偶 widzia艂em 偶e na tym bloku trwaj膮 jakie艣 prace na dachu remontowe i si臋 zastanawia艂em czy ten blok na ulicy G贸rnik贸w Redenu b臋dzie przechodzi艂 termomodernizacje i jakie tam kolory zastosuj膮 bo na s膮siednim bloku odwalili ju偶 elewacje w r贸偶nych kolorach gdzie one wizualnie nie pasuj膮 do centrum miasta ciekawe w czyim zarz膮dzie jest ten blok chyba wsp贸lnota mieszkaniowa ,zastanawia艂em si臋 te偶 czy miasto ,w艂adze miasta maj膮 jakie艣 mo偶liwo艣ci narz臋dzia prawne ,miejski plastyk 偶eby wsp贸lnoty mieszkaniowe ,sp艂贸dzielnie konsultowa艂y jakie kolory u偶yj膮 do malowania blok贸w chocia偶 tych w centrum miasta w miejscach reprezentacyjnych o znaczeniu wizualnym a nie co blok to inne kolory ,zobaczcie na jakie kolory pomalowali blok tzw superjednostk臋 w centrum miasta te偶 jestem tego zdania co ty 偶e tam powinny by膰 bardziej stonowane kolory np Be偶u .Mo偶e kto艣 tu z forum mieszka w tym bloku i wie na jakie kolory b臋dzie robiona elewacja tego bloku a je偶eli nie to mo偶na by zapyta膰 u zarz膮dcy bloku jakie planuje zastosowa膰 kolory elewacji ocieplenia.Te偶 mnie to denerwuje 偶e co blok to inne kolory nie ma to ani 艂adu ani sk艂adu.Trzeba by zapyta膰 mo偶e kto艣 ma star膮 fotografie z przed lat jaki by艂 zastosowany kolor w tamtych latach.A swoj膮 drog膮 co ja mog臋 zrobi膰 nie mam a偶 takiej mocy sprawczej smile.gif ,mo偶e si臋 zastanowimy razem i wy艣lemy zapytanie do administratora.
Grzegorz-dg
Artyku艂 pochodzi ze strony internetowej dg.pl z dnia 26/08/2013 co艣 w temacie o kt贸rym tu cz臋sto piszemy.
Kolorowa D膮browa - zdj臋cia + sonda
Systematycznie ocieplane d膮browskie bloki zyskuj膮 kolorowy wygl膮d. Jednym nowy wizerunek osiedli si臋 podoba, dla niekt贸rych jest zbyt pstrokaty i z niczym nie wsp贸艂gra. Temat kolorowej D膮browy poruszono r贸wnie偶 na sesji Rady Miejskiej.

- Pytaj膮 mnie ludzie czy kto艣 nad tym panuje poniewa偶 zdaniem ludzi bardziej znaj膮cych si臋 na kolorach ode mnie, niekt贸re kolory dobierane s膮 tak, 偶e to si臋 gryzie. Czy kto艣 nad tym panuje? - pyta艂 w swojej interpelacji radny Artur Borowicz.

Miasto odpowiada, 偶e miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego nie s膮 opracowywane na tyle szczeg贸艂owo, aby precyzowa艂y rozwi膮zania kolorystyczne poszczeg贸lnych budynk贸w. Kodeks cywilny daje natomiast prawo w艂a艣cicielowi do dysponowania w艂asnym bydynkiem.

W D膮browie G贸rniczej trwa obecnie termomodernizacja m.in. budynk贸w na Redenie, Mydlicach czy 艁臋knicach. Zapytali艣my przedstawicieli Sp贸艂dzielni "Lokator" na jakiej zasadzie dobierane s膮 kolory blok贸w modernizowanych na terenie Mydlic.

- Kolorystyka blok贸w na Osiedlu Mydlice dla blok贸w przy ulicy Legion贸w Polskich zosta艂a opracowana przez architekta i zatwierdzona w Wydziale Urbanistyki i Architektury Urz臋du Miejskiego w D膮browie G贸rniczej w lipcu 2004 roku. Realizuj膮c program termomodernizacji na naszym osiedlu mamy ju偶 ustalon膮 kolorystyk臋, dlatego te偶 nie konsultujemy tego z mieszka艅cami - odpowiada Wies艂awa Molisak, kierownik Administracji Osiedla Mieszkaniowego nr 2 Sp贸艂dzielni Mieszkaniowej "Lokator".

(mag)

Slyzaba
Marzenia - czy takie trudne do realizacji ??

http://lolspictures.com/do-you-wanna-llive...block-of-flats/
pawlacz
W ko艅cu wzi臋li si臋 r贸wnie偶 za bloki przy ulicy Korczaka... Ciekawe jak膮 kaszan臋 tutaj odwal膮... Tematyka kolorystyki modernizowanych blok贸w i jej odmienno艣ci bardzo przypomina mi spraw臋 z barierkami, kt贸re mo偶na spotka膰 w mie艣cie. Wystarczy stan膮膰 w centrum miasta czy to na redenie by zauwa偶y膰 3 lub 4 rodzaje barierek. Nie ma w tym mie艣cie osoby, kt贸ra mog艂a by si臋 w ko艅cu zaj膮膰 i wprowadzi膰 jednolite barierki dla ca艂ego miasta?
JanekS.
CYTAT(Slyzaba @ pi膮, 13 wrz 2013 - 22:31) *
Marzenia - czy takie trudne do realizacji ??

http://lolspictures.com/do-you-wanna-llive...block-of-flats/

W Niemczech nic trudnego, w Polandii kosmos, science-fiction biggrin.gif

Ja podam taki przykladzik, ktory powinien wyjasnic dlaczego u nas w kraju jest syf i dziadostwo na kazdym kroku:
u kolegi na ul. Adamieckiego, w bloku obitym blacha, wymieniano jak to nazwac, obicia balkonow, ktore po prostu przerdzewialy i mogly w kazdej chwili odpasc - OK - ale, dlaczego na 10 balkonow w jednym ciagu wymieniono tylko 6 blach?? w drugim ciagu na 10 tylko 8???
Na pytanie w administracji dlaczego tak sie stalo? - odpowiedz - bo nie wszyscy zglosili potrzebe wymiany...
rece opadaja!
Kolega oczywiscie zglosil potrzebe wymiany i u siebie, to mu odpowiedziano, ze moze w przyszlym roku beda fundusze na ekipe remontowa.
I teraz pytanie - ta "ekipa" to dwoch gosci wiszacych na linach, nie mogli zrobic wszystkiego od razu?? tak ciezko bylo podejsc pod blok i spojzec na te balkony???
Teraz trzeba drugi raz placic "ekipie", wiec gdzie tu jakas gospodarnosc jest???
Juz nie wspomne, ze jak za rok wymienia reszte (jezeli oczywiscie wszyscy pozostali zglosza) to bedzie roznice widac, bo te juz wymienione zdarza troszeczke kolor zmienic.
Parodia.
savalas
im wi臋cej kolor贸w tym lepiej w tym smutnym jak pi#da mie艣cie. S膮 tylko dwa zr膮bane bloki. Te na Manhatanie na przeciw Mc Donalda, gdzie jaki艣 ka艂muk pomalowa艂 je na nijaki szpitalny kolor i ten pomara艅czowy gniot na Go艂onogu. Reszta prezentuje si臋 doskonale, zw艂aszcza III Powstania, kt贸re nabra艂o optymizmu przy s艂onecznej pogodzie.
Leszek
Reszta prezentuje si臋 doskonale - niczym paw po imprezie - pomidorek sam w sobie ca艂kiem 艂adny, og贸rek te偶 niczego sobie, banany, dynia itp. pojedynczo wygl膮daj膮 nie藕le, ale zmieszane i w kawa艂kach ju偶 niekoniecznie.

Jak wida膰 z dalszej cz臋艣ci wypowiedzi (tak jak osoby decyduj膮ce o kolorach elewacji) nie znasz nic po艣redniego mi臋dzy brudnoszaroburym a kolorow膮 sraczk膮?
To jest wersja lo-fi g丑wnej zawarto禼i. Aby zobaczy pe硁 wersj z wi阫sz zawarto禼i, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.