Pomoc - Szukaj - U縴tkownicy - Kalendarz
Pe硁a wersja: Modernizacje blok贸w mieszkalnych
> D膮browa G贸rnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3
kwintosz
Nie wiem czy jest sens zakładać nowy wątek tylko o tym, więc na razie piszę tutaj. wink.gif Jak temat by się przyjął najwyżej temat się rozdzieli. Niby temat o termomodernizacjach szk贸ł jest, ale chciałbym pogadać o modernizacji blok贸w mieszkalnych. smile.gif

Tak widząc termomodernizację bloku przy ul Kr贸lowej Jadwigi (nie pamiętam dokładnego adresu 37,47?, tego w pobliżu przystanku autobusowego) dochodzę do wniosku, jak wiele może wnieść do poprawy wizerunku miasta taka modernizacja budynk贸w. cool.gif Ciekaw jestem czy planowana jest dalsza modernizacja tych blok贸w obok. Wie ktoś coś? Dość fajnie by to mogło wyglądać, bo obecny kolor i stan zewnętrzny tych blok贸w jest fatalny. Gdzie jeszcze aktualnie trwają jakieś prace nad termomodernizacjami?? Trochę takich blok贸w przybyło w ostatnim czasie w naszym mieście, ale mam nadzieję, że będzie jeszcze lepiej. smile.gif

Tak w og贸le, jeśli już o tym pisze to przejdę do rzeczy od kt贸rej powinienem zacząć. tongue.gif
Chodzi mi o termomodernizację/modernizację ciągu blok贸w przy Placu Wolności (tam gdzie jest księgarnia, Pub Planeta, Max Mario). wink.gif Kiedyś było o tym pomyśle głośno, że miało to miasto sfinansować aby poprawić wizerunek centrum. Teraz, kiedy budować się ma CH Pogoria, można by o tym pomyśleć. Plac wyremontowany (to w jaki spos贸b i komu się podoba to rzecz gustu ale jednak) a bloki te po prostu straszą. sad.gif Skoro mamy myśleć o prawdziwym centrum, jakaś modernizacja elewacji tych budynk贸w powinna nastąpić. Co o tym sądzicie?

Tak się jeszcze zastanawiam, kt贸re z blok贸w powinny także przejść modernizacje by wygląd miasta uległ polepszeniu a zmiana wyglądu była widoczna (np. przy gł贸wnych ciągach komunikacyjnych w mieście)?

I taki mały OT bo nie wiedziałem gdzie to napisać. Widzieliście tą świetlną reklamę na redenie, na budynku w kt贸rym znajduje się pizzeria Raj? Hehe byłem w szoku jak to zobaczyłem, prawie jak w NY laugh.gif
pulsatilla1214
W Go艂onogu te偶 troche ruszy艂o z odnowieniem po艂aczonym z ocieplaniem. Na Tierieszkowej (pstrokato laugh.gif ), przy Placu Waszyngtona, na Cedlera, na Kasprzaka.

U mnie wsp贸lnota ma wzi膮膰 kredyt na ocieplenie p贸艂nocnej 艣ciany, koszt 110 tys z艂 smile.gif
mucha
Bardzo by si臋 przyda艂a ca艂kowita wymiana elewacji blok贸w na osiedlu Morcinka, zw艂aszca przy ulicy Tysi膮clecia. Bo teraz s膮 to najbrzydsze bloki jakie znam.
Sebastian22
QUOTE(pulsatilla1214 @ Mar 15 2007, 12:06 AM) *
W Go艂onogu te偶 troche ruszy艂o z odnowieniem po艂aczonym z ocieplaniem. Na Tierieszkowej (pstrokato laugh.gif ), przy Placu Waszyngtona, na Cedlera, na Kasprzaka.

U mnie wsp贸lnota ma wzi膮膰 kredyt na ocieplenie p贸艂nocnej 艣ciany, koszt 110 tys z艂 smile.gif

Na tierieszkowej bardzo ladnie te bloki wygladaja......wkoncu to Centrum Golonoga biggrin.gif
Dave
Na Legion贸w Polskich tu偶 przy ulicy Jaworowej te偶 jakisblok robi膮 a nawet ju偶chyba drugi zaczynaja:)
Faktycznie to 艂adnie wygl膮da, ale 偶eby wszystkier odnowi膰 to kup臋 czasu i kasy trzeba sad.gif

A ta reklama na Redenie faktycznie GIT! Ja j膮 wczoraj albo dzi艣 zauwa偶y艂em i nie wiedzia艂em gdize jestem tongue.gif
D膮browa nam si臋 rozwija ;-)
Sebastian22
QUOTE(Dave @ Mar 15 2007, 05:57 PM) *
Na Legion贸w Polskich tu偶 przy ulicy Jaworowej te偶 jakisblok robi膮 a nawet ju偶chyba drugi zaczynaja:)
Faktycznie to 艂adnie wygl膮da, ale 偶eby wszystkier odnowi膰 to kup臋 czasu i kasy trzeba sad.gif

A ta reklama na Redenie faktycznie GIT! Ja j膮 wczoraj albo dzi艣 zauwa偶y艂em i nie wiedzia艂em gdize jestem tongue.gif
D膮browa nam si臋 rozwija ;-)

jaka reklama? moze ma kto艣 foto? A co robi膮 w bloku w k贸trym jest sklep monopolowy Tokaj? Tam postawili prowizoryczne zadaszenie drewniane, jest ono do艣膰 szerokie.....
szer
Na legion贸w polskich ju偶 zrobili chyba 2 i robi膮 kolejne. Wida膰 ostro si臋 tam wzi臋li.... A u mnie ani rusz... Eh ciekawe kiedy u mnie to zrobi膮... Gdy wszystkie szyby powypadaj膮?
Hator
na 1000 lecia (przy osiedlu morcinka) pare lat temu ladnie odnowili kamienice - przydaloby sie wiecej takich remontow.
pulsatilla1214
szkoda, ze obok nich ( chyba dwa bloki tylko, ale estetycznie) reszta wci膮z straszy smile.gif
kwintosz
A mi si臋 podoba blok w kt贸rym mieszkam i 3 inne obok. Mam to szcz臋艣cie 偶e sp贸艂dzielnia "Lokator" ociepli艂a nam bloki, cho膰 efekt m贸g艂 by膰 lepszy przez lepszy dob贸r kolor贸w 2 blok贸w tongue.gif Dla informacji, mo偶e kto艣 widzia艂 - bloki przy ulicy S艂owackiego (okolice Urz臋du Skarbowego i SP nr. 8). Musz臋 powiedzie膰, 偶e poza walorami estetycznymi biggrin.gif zdecydowanie polepsza si臋 komfort w mieszkaniach i w samej klatce schodowej. smile.gif Szkoda 偶e remont generalny p贸ki co klatek, obj膮艂 1 blok. Pono膰 maj膮 robi膰 jedn膮 na rok. smile.gif

Mo偶e mi kto艣 wyja艣ni膰 ocieplanie jednej ze 艣cian?? Rozumiem 偶e to 艣ciana od "zawietrznej" i ma chroni膰 te mieszkania kt贸re s膮 nara偶one najbardziej, ale czy nie lepiej od razu ociepli膰 ca艂y blok? Nawet gdyby wi膮za艂o si臋 to z d艂u偶szym oczekiwaniem na ocieplenie bo koszty niepor贸wnywalnie wi臋ksze. Ostatnio zauwa偶y艂em w艂a艣nie tak膮 tendencj臋..

A swoj膮 drog膮 to koszt jaki poda艂 pulsatilla1214 jak na jedn膮 艣cian臋 jest naprawd臋 du偶y. Nie wiedzia艂em 偶e to a偶 tyle kosztuje. Ciekaw jestem ile kosztowa艂o ocieplenie mojego bloku, w gruncie rzeczy nie jakiego艣 wielkiego.

Brak mi tylko modernizacji 艣cis艂ego centrum tak jak ju偶 powiedzia艂em. Fajnie by by艂o gdyby te bloki otrzyma艂y now膮 elewacj臋. No i kamienice na 3 maja..
abacil
W czwartek by艂o specjalne zebranie wsp贸lnoty mieszkaniowej z ulicy Ko艣ciuszki.
W艂a艣ciciele chcieli zrobi膰 co艣 dobrego ze swoim budynkiem (110 mieszka艅). Chcieli zrobi膰 termomodernizacj臋. Chcieli wzi膮膰 kredyt w BO艢. Tani jak barszcz, bo dotowany (oprocentowanie sta艂e - 3 %).
Na obecnych na sali 25 w艂a艣cicieli tylko dwoje by艂o przeciw. Inicjatyw臋 praktycznie uwali艂a przedstawicielka gminy (55 % udzia艂贸w): wstrzyma艂a si臋 od g艂osu. Teraz zarz膮d b臋dzie musia艂 dozbiera膰 g艂osy w艣r贸d nieobecnych w艂a艣cicieli oraz zwr贸ci膰 si臋 do gminy o okre艣lenie si臋 (za albo przeciw). A czas leci. Us艂ugi dro偶ej膮 z miesi膮ca na miesi膮c a i dotacje do kredyt贸w prawdopodobnie jeszcze w tym p贸艂roczu si臋 wyczerpi膮 i znowu trzeba czeka膰 kolejny rok...
Wydaje mi si臋, 偶e takie oddolne inicjatywy powinny by膰 ho艂ubione przez miasto, a nie powinno si臋 rzuca膰 k艂贸d pod nogi...
TeodorMotor
QUOTE(pulsatilla1214 @ Mar 15 2007, 1:06 ) *
W Go艂onogu te偶 troche ruszy艂o z odnowieniem po艂aczonym z ocieplaniem. Na Tierieszkowej (pstrokato laugh.gif )(...)

QUOTE(Sebastian22 @ Mar 15 2007, 15:44 ) *
(...)Na tierieszkowej bardzo ladnie te bloki wygladaja......wkoncu to Centrum Golonoga biggrin.gif

Kolorowo, bo to bloki Matalurga.

QUOTE(Hator @ Mar 15 2007, 22:10 ) *
na 1000 lecia (przy osiedlu morcinka) pare lat temu ladnie odnowili kamienice - przydaloby sie wiecej takich remontow.

QUOTE(pulsatilla1214 @ Mar 16 2007, 0:39 ) *
szkoda, ze obok nich ( chyba dwa bloki tylko, ale estetycznie) reszta wci膮z straszy smile.gif

To bloki wsp贸lnotowe a nie MZBM. I st膮d remonty. (Ale pono膰 z wykonawstwem kiepsko i lokatorzy maj膮 sporo zastrze偶e艅.)

QUOTE(Sebastian22 @ Mar 15 2007, 19:26 ) *
(...)A co robi膮 w bloku w k贸trym jest sklep monopolowy Tokaj? Tam postawili prowizoryczne zadaszenie drewniane, jest ono do艣膰 szerokie.....

Og贸lnie rzecz bior膮c, miasto pozbywa si臋 azbestu (nast臋pne dwa bloki przy Pi艂sudskiego s膮 remontowane). Przy okazji burzone s膮 kominy.
kursor
QUOTE(TeodorMotor @ May 15 2007, 9:15 ) *
Kolorowo, bo to bloki Matalurga.

To bloki wsp贸lnotowe a nie MZBM. I st膮d remonty. (Ale pono膰 z wykonawstwem kiepsko i lokatorzy maj膮 sporo zastrze偶e艅.)

akurat te bloki kt贸re zosta艂y poddane ociepleniu i odnowieniu elewacji to s膮 SM Lokator
picaro
No w艂a艣nie to sa bloki lokatora i szczerze m贸wi膮c (nie chodzi o to 偶ebym jako艣 super chwali艂 SM Lokator) to ostatnimi czasy jako艣 naji臋cej modernizacji blok贸w to chyba oni w DG prowadz膮, ale pewnie tez dlatego 偶e to najwieksza sp艂贸dzielnia i maja najwi臋kszy fundusz remontowy: 2 wie偶owce na redenie (reymonta 1 i kr贸lowej jadwigi), te wymienione w go艂onogu na tiereszkowej i 1000lecia no i na mydlicach przy szpitalu ostatnio -seryjnie jak leci (niekt贸re bloki cz臋sciowo tylko klatki, a nie kt贸re w ca艂o艣ci), a i te 4 pietrowe na adamieckim, wi臋cej nie kojarze ale pewnie co艣 jeszcze jest smile.gif
abacil
SM czuj膮 olbrzymie zagro偶enie. 呕eby ratowa膰 resztki istnienia SM dokonuj膮 r贸偶nych krok贸w maj膮cych pokaza膰 ich potrzeb臋 istnienia. Jedni robi膮 co艣 i opr贸cz tego staraj膮 si臋 reklamowa膰. Inne ograniczaj膮 si臋 tylko do reklamy.
Lokator nale偶y do tych pierwszych. Wzi臋li kredyty i zabrali si臋 za termomodernizacj臋. Inne SM chwal膮 sie tym co zrobi艂y w ramach swych obowi膮zk贸w. Czytam potem takie dziwne artyku艂y o podestach dla niepe艂nosprawnych lub remontowanych windach... To tak jakby producent samochod贸w chwali艂 si臋, 偶e jego samochody maj膮 np. podsufitk臋...

S膮 te偶 takie jak SM 呕abianka w Gda艅sku, kt贸ra obwiesi艂a osiedla czarnymi flagami.
http://www.zabianka.gda.pl/index.php?optio...key=0&hit=1

呕enada...
picaro
Og贸lnie dla sp贸艂dzielczo艣膰 nadchodz膮 ci臋zkie czasy w tej naszej Polsce, zupe艂nie odwrotnie ten trend ma si臋 na 艣wiecie (polecam serie ciekawych artuku艂贸w na ten temat w ostatnim numerze Obywatela http://www.obywatel.org.pl/index.php?modul...amp;pageid=1167 ). Niestety obecny rz膮d jest nie przychylny sp贸艂dzielczo艣ci, tak jak i organizacjom pozarz膮dowym, bowiem te pierwsze kojarzy z znienawidzonym komunizmem, tym czasem to prawdziwa szansa na budowanie spo艂ecze艅stwa otwartego i aktyizacji 偶ycia spo艂ecznego. Niestety wszytsko to nam jeszcze wyjdzie bokiem sad.gif zw艂aszcza tym najbiedniejszym. A to co boli to fakt, 偶e zupe艂nie zapomina si臋 o bogatej histori polskiej sp贸艂dzielczo艣ci, jeszcze z czs贸w przed wojennych.
michu
masz racj臋, tylko, 偶e w Polsce prawdziwa idea sp贸艂dzielczo艣ci w najlepszym wydaniu to stare dzieje - teraz sp贸艂dzielczo艣c kojarzy sie ze SKOK-ami i poczynaniami wielu sp贸艂dzielni mieszkaniowych (Lokator w DG), kt贸re to swoj膮 dzia艂alno艣ci膮 zaprzeczaj膮 idei sp贸艂dzielczo艣ci. Franciszek Stefczyk chyba sie w grobie przewraca....
Bathurst
Sp贸艂dzielczo艣膰 w wykonaniu SM Lokator jest na 偶enuj膮cym poziomie - przynajmniej na Manhattanie. Co chwil臋 tylko wypisuj膮 w gazetce sp贸艂dzielczej jakie to niesamowite prace wykonali na rzecz naszych blok贸w.np konserwacja instalacji odgromowej i inne takie pierdy. A gdzie s膮 nowe windy? A gdzie s膮 nowe chodniki, klatki pomalowane,? no gdzie? Za to na beznadziejne zamki z kodem pieni膮dze si臋 znalaz艂y. W mojej klatce kilka miesi臋cy temu "olbrzymim nak艂adem si艂" po艂o偶ona p艂ytki ceramiczne - praca trwa艂a 3 tygodnie i uda艂o si臋 wy艂o偶y膰 korytarz na parterze oko艂o 100 m2. Bohaterski czyn, brawo!!! I tak jest ze wszystkim w sp贸艂dzielni SM Lokator
kwintosz
A ja @Bathurst się z Tobą częściowo nie zgodzę. Owszem nie m贸wie że Lokator jest wspaniały, ale nie jest tak że nic nie robią. Może i jestem samolubny i m贸wie tak dlatego że sytuacja dotyka mnie osobiście. Co prawda na og贸ł większość remont贸w jest małych lub częściowych ale zdarzają się duże, choć te są na przeważnie rozciągnięte w czasie.

Lokator przeprowadza modernizacje i to takie na dużą skale. W ciągu 4 lat zostały ocieplone wszystkie 4 bloki (w tym m贸j), wraz z wymianą stolarki okiennej (lokatorzy płacili 2-3tys za okna - musiałbym spytać rodzic贸w ile dokł.) oraz instalacji odgromowej, kanalizacji i chyba także remont dachu (nie właziłem wiec nie wiem co tam zrobiono) przy ul. Słowackiego (to są Aleje, okolice SP. nr.8) W zeszłym roku w jednym z blok贸w pomalowano klatkę, a obecnie w moim bloku jest remont całej klatki schodowej: płytki i malowanie ścian. Z tego co wiem wszystkie 4 bloki mają mieć tak wyremontowane klatki. A więc kompletny remont.. Niestety nie mam cyfr贸wki więc moge conajwyżej zrobić zdj. kom贸rką jeśli ktoś by był zainteresowany. Musze powiedzieć że całkiem całkiem to wygląda. Oby tak dalej to szło wszystko w tym kierunku w całym mieście.

Mam także pretensje do Lokatora, że w małym stopniu zwraca on uwagę na stan chodnik贸w. O ile schody jak się rozsypią, dość szybko są naprawiane, to niekt贸re chodniki są straszne. Często także są wydeptane ścieżki wok贸ł blok贸w a Lokator nie pomyśli by położyć tam chodnik skoro lokatorzy tamtędy chodzą.

Oczywiście te wszystkie remonty, to tylko kropla w morzu potrzeb. Ale ostatnio zauważyć można tendencję wzrostową w tym względzie. Ciekaw jestem ile $ Lokator czy inne SM wydają na takowe remonty (najlepiej % budżetu).
Hator
ja chcialbym tylko podac jeden link
http://www.pg.info.pl/rankingi/ranking_spol.pdf

wg niego lokator to druga najlepsza spold mieszk woj slaskiego (a ponoc i budzet tez nie maly - zreszta nic dziwnego - tyle domow...)

jak mam narzekac na lokatora to ponarzekam w starej sprawie - czyli kto qtwa podjol decyzje o tych beznadziejnych elektr zamkach na kod?!
sytuacja ekstremalna: godz 23 (nikogo juz nie ma na dworze, mroz) goscie z niespodzianka przyjezdzaja do rodziny ktora mieszka na 10 p. i nie ma telefonu. No to jak teraz Ci goscie maja wejsc do srodka??? maja stac godzine az ktos moze przejdzie i otworzy?!

WRRRRRRRR... co za beznadziej to wymyslil!!!!!
Bartek
QUOTE(Hator @ May 16 2007, 21:46 ) *
jak mam narzekac na lokatora to ponarzekam w starej sprawie - czyli kto qtwa podjol decyzje o tych beznadziejnych elektr zamkach na kod?!
sytuacja ekstremalna: godz 23 (nikogo juz nie ma na dworze, mroz) goscie z niespodzianka przyjezdzaja do rodziny ktora mieszka na 10 p. i nie ma telefonu. No to jak teraz Ci goscie maja wejsc do srodka??? maja stac godzine az ktos moze przejdzie i otworzy?!

WRRRRRRRR... co za beznadziej to wymyslil!!!!!

Kod uniwersalny kt贸ry dzia艂a chyba we wszystkich drzwiach to 250kluczyk0250 to tak dla rodzin kt贸re chc膮 zrobi膰 niespodziank臋 biggrin.gif
Sebastian22
QUOTE(Bartek @ May 16 2007, 22:20 ) *
Kod uniwersalny kt贸ry dzia艂a chyba we wszystkich drzwiach to 250kluczyk0250 to tak dla rodzin kt贸re chc膮 zrobi膰 niespodziank臋 biggrin.gif

Ten kod chyba kazdy d膮browik zna - wogole po co to jest to niewiem - chyba faktycznie dla "obcych". Slyszalem tez o nowych systemach w ktorych ten kod juz nie dziala.
picaro
hehe ludziska kochani, wiecie kto wymysli艂 te kody, wy sami, tak to w艂asnie mieszkancy na zebranaich sie domagli aby wprowaddzic takie nowoczesne zamik szyfrowe, no to s膮 biggrin.gif
kto艣 z was kiedys by艂 na zebraniu lokator贸w? bo zacytuje: "i co sie dziwisz....?"

no i tak w艂asnie wygl膮da sp贸艂dzielczo艣膰 w tym kraju. Decyzje si臋 nam nie podobaja, ale nie ma komu i艣c na zebranie i zabra膰 g艂os
wykszta艂ciuch
sorry ale g艂upoty piszesz, bywalem na takich zebraniach, nie w charakterze czlonka wspolnoty ale zdazylo sie. nie wiem, ale ja nie znam nikogo kto by chcial to badziewie, a poza tym, ok to sa wspolnoty, ale decydentami w takich sprawach nie sa mieszkancy ale jakies wladze spoldzielni, czy oni nie pomysleli ze te wlasnie kody ,jak pisza forumowicze, do niczego nie sa potrzebne bo wszyscy kod uniwer. znaja albo musza marzn膮膰 jesli cha ww. niespodzianke zrobic;)
mucha
Kilka uwag na temat Lokatora (i administracji osiedla Morcinka):
1. "Zamki szyfrowe" to idiotyzm jakich ma艂o.
2. trawniki od kilku lat zamieniaj膮 si臋 sukcesywnie w d偶ungl臋, bo step to za ma艂e s艂owo. Po艂owa maja, a kosiarki na osiedlu jeszcze nie widzia艂em.
3. brakuje na osiedlu czego艣 takiego jak ogrodzony plac zabaw - bez pot艂uczonych butelek, go艣ci degustuj膮cych piwo na 艂awce obok piaskownicy i sraj膮cych ps贸w.
4. Bloki wygl膮daj膮 obrzydliwie, zw艂aszcza po deszczu. A偶 si臋 prosz膮 o jaki艣 remont elewacji, lub chocia偶by malowanie.
kwintosz
QUOTE(mucha @ May 17 2007, 17:35 ) *
Kilka uwag na temat Lokatora (i administracji osiedla Morcinka):
1. "Zamki szyfrowe" to idiotyzm jakich mało.
2. trawniki od kilku lat zamieniają się sukcesywnie w dżunglę, bo step to za małe słowo. Połowa maja, a kosiarki na osiedlu jeszcze nie widziałem.
3. brakuje na osiedlu czegoś takiego jak ogrodzony plac zabaw - bez potłuczonych butelek, gości degustujących piwo na ławce obok piaskownicy i srających ps贸w.
4. Bloki wyglądają obrzydliwie, zwłaszcza po deszczu. Aż się proszą o jakiś remont elewacji, lub chociażby malowanie.

Nie kapuje, przecież te zamki szyfrowe, to SM zakładają raczej na życzenie lokator贸w a nie po kolei jak leciało w każdym bloku.. jakby tak było to przy generalnych remontach blok贸w przy mojej ulicy pewnie także by je założyli a tak się nie stało rolleyes.gif Więc skoro u was są założone to ktoś o nie zabiegał. Jeszcze nie wymyślili czegoś takiego żeby wszyscy byli zadowoleni..
...dlatego najlepiej mieszkać w domku jednorodzinnym.. smile.gif

Z trawnikami się jak najbardziej zgadzam, na Alejach to samo. Trawa wysoka, krzaki nie poprzycinane. Z drugiej strony ostatnie dni deszczowe zrobiły swoje, przyroda szybko nadrobiła zaległości po okresie suchym.

Co do tego trzeciego, to nie widzę tu większej winy SM. No może poza sprzątaczkami (o ile dałyby rade to w og贸le sprzątnąć, bo co z tego jak sprzątną a na drugi dzień jest już syf - trudno by pilnowały tego 24h/dobę rolleyes.gif ). Gł贸wnymi winowajcami są sami mieszkańcy i żadne ogrodzone place tu nie pomogą (chyba żeby postawić z 2m płotu klatke). Brak reakcji ludzi na pieski latające po piaskownicy, wyprowadzanie ps贸w w miejsca gdzie przebywają dzieci lub chodzą ludzie tak że potem można "wdepnąć", picie alkoholu na ławkach w pobliżu plac贸w zabaw i p贸źniejsze rozbijanie butelek jest temu winne a nie SM. dry.gif Brak wyobraźni, nic innego.. sad.gif

Co do remont贸w elewacji, ociepleń to się nie wypowiem dokładniej. wink.gif I tak jest ich w tym roku więcej niż w latach poprzednich. Zauważyć można trend wzrostowy. smile.gif Jak to wygląda procentowo wydanych na to pieniędzy z budżet贸w SM nie wiem, dlatego nie potępiam ani zachwycam się tym.
Sebastian22
Ja musze pochwali膰 ADM starego go艂onoga - trawa jest naprawd臋 cz臋sto koszona, r贸wnie偶 przycinane s膮 drzewka/偶ywop艂oty. W艂a艣nie zaczeli w tym roku to robi膰. W naszym bloku jest czysto, zosta艂y pomalowane klatki schodowe, to w sumie zas艂uga naszego sasiada ktory jest w radzie osiedla. Rada taka moze naprawde duzo- to ona decyduje o bud偶ecie remontowym na dany rok(dla naszego bloku). Nie wazne czy ma sie mieszkanie wykupione czy nie - na remonty sie p艂aci. (z czynszem lub osobno ale p艂aci si臋!). A jak u was?
kwintosz
No i jak na zawo艂anie, wtedy kiedy wybuch艂a dyskusja o modernizacji blok贸w mamy artyku艂 w DZ:

Bloki na Mydlicach pi臋kniej膮 coraz bardziej

Na osiedlu Mydlice w zarz膮dzie ADM nr 2 Sp贸艂dzielni Mieszkaniowej Lokator mieszka ponad 5 tys. d膮browian. Na razie tylko szcz臋艣liwcy z blok贸w o najni偶szych numerach mog膮 cieszy膰 si臋 z nowej, kolorowej elewacji, ale w planach s膮 ju偶 kolejne inwestycje tego typu.

O kolejno艣ci prac zadecydowa艂y zebrania grup cz艂onkowskich, a dodatkowym argumentem za rozpocz臋ciem rob贸t w budynkach od numeru 93 do 103 by艂o to, 偶e pokryte zosta艂y p艂ytami azbestowymi tylko w szczytowych partiach.

- Mieli艣my wi臋c mniej problem贸w z ich demonta偶em. Obecnie ko艅czone s膮 bloki nr 97, 99 i 103, a by膰 mo偶e uda nam si臋 przygotowa膰 dokumentacj臋 dla 105. Na tyle nas sta膰 w tym roku - m贸wi Marek S臋kiewicz, kierownik ADM nr 2.

Zmiana elewacji i docieplenie tych budynk贸w sta艂o si臋 mo偶liwe po podziale wp艂yw贸w z funduszu remontowego. W SM Lokator 60 gr od 1 m kw. przeznaczonych jest na bie偶膮c膮 eksploatacj臋, a 30 gr na termomodernizacj臋. By jednak rozpocz膮膰 takie przedsi臋wzi臋cie, nie obesz艂o si臋 bez kredytu w Banku Ochrony 艢rodowiska oraz wsparcia z Wojew贸dzkiego Funduszu Ochrony 艢rodowiska i Gospodarki Wodnej.

Przewa偶aj膮ca wi臋kszo艣膰 osiedlowych blok贸w podczas budowy zosta艂a jednak ob艂o偶ona acekolowymi p艂ytami, kt贸re dzi艣 przed termomodernizacj膮 trzeba usun膮膰. Ostateczny termin up艂ywa w 2032 roku. Tak wi臋c p贸ki co, administracja stara si臋 w inny spos贸b ogranicza膰 straty ciep艂a.

- Wymieniamy systematycznie du偶e, stare okna na klatkach schodowych na nowe, mniejsze. Pozosta艂a cz臋艣膰 jest zamurowana. Zaoszcz臋dzimy dzi臋ki temu na wynajmie firm alpinistycznych, bo sami nie mo偶emy ich czy艣ci膰 ani naprawi膰 - stwierdza Marek S臋kiewicz.

Na Mireckiego mniejsze zmiany

Opr贸cz typowych wielopi臋trowych blok贸w na osiedlu Mydlice w zasobach ADM nr 2 SM Lokator s膮 jeszcze cztery budynki przy ul. Mireckiego. S膮 starsze od reszty, nie ma w nich instalacji centralnego ogrzewania i gazu. Sp贸艂dzielnia na pro艣b臋 cz臋艣ci lokator贸w skalkulowa艂a tam koszty doprowadzenia instalacji gazowej, ale warto艣膰 na mieszkanie wynios艂a oko艂o 10 tys. z艂, co zdecydowanie przekracza艂o mo偶liwo艣ci finansowe najemc贸w.

Dodatkowym utrudnieniem w zaplanowaniu i realizacji prac jest tam automatycznie mniejsza suma uzbierana w funduszu remontowym. Administracja wymieni艂a tam na klatkach schodowych stare przeszklone luksfery ze grubego szk艂a na nowoczesne szyby.

Kosztowny interes

Docieplenie dziesi臋ciopi臋trowego bloku to dla sp贸艂dzielni ogromny wydatek rz臋du 300-400 tys. z艂.

Za 艂adnie wygl膮daj膮c膮, kolorow膮 elewacj膮 kryje si臋 bowiem sporo dodatkowych, niezb臋dnych prac. Jest to m.in. po艂o偶enie p艂yt styropianowych, tynku akrylowego, wymiana okien i drzwi wej艣ciowych oraz odnowienie balkon贸w (po艂o偶enie nowych p艂ytek, wymiana balustrad).

Przy zmianie elewacji w kolejnych blokach, na kt贸rych zamontowane zosta艂y p艂yty azbestowe, koszty te b臋d膮 jeszcze wi臋ksze. Wcze艣niej konieczny b臋dzie bowiem ich demonta偶.
Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni
Bartek
A bloki na Manhattanie jak by艂y szare tak szare s膮 i pewnie nigdy to si臋 nie zmieni. Chodniki krzywe i dziurawe 偶e przy ma艂ej nie uwadze mo偶na z臋by straci膰, trawniki zawalone przez samochody bo nie ma kasy na kilka m^2 kostki 偶eby zerwa膰 troch臋 cz臋艣ci trawnika kt贸ry trawnikiem nie jest od dawna i u艂o偶y膰 z kostki miejsca parkingowe.

Ehh wink.gif
pulsatilla1214
Chodniki krzywe i dziurawe

...a dozorcy z uporem maniaka co roku podkopuj膮 od zewnatrz kraw臋zniki biednego chodniczka czyni膮c istne rowy po bokach, a nast臋pnie kraw臋偶niki pod naporem p艂yt zgodnie z prawami fizyki rozje偶d偶aj膮 si臋 na boki, a mi臋dzy p艂ytami powstaj膮 fantastyczne szpary, w kt贸re zmie艣cisz nog臋 biggrin.gif

Mam taki ulubiony chodniczek w Go艂onogu, moze kiedy艣 sfotografuj臋 smile.gif Bajka i zapis pracy pokole艅 dozorc贸w laugh.gif Fakt, dzi艣 mo偶na na nim si臋 ju偶 pozabija膰 wink.gif

P.S.

Bartek, nie narzekaj, ostatnio zieleni miejskiej przyby艂o na Manhattanie i to jako艣ciowej tongue.gif Same za艣 bloki pami臋tam by艂y ocieplane jako jedne z pierwszych w mie艣cie i dlatego dzi艣 maj膮 taki wygl膮d jaki maj膮. Nie bez powodu kiedy艣 Manhattan to by艂y "偶贸艂te bloki", nazwa si臋 zdezaktualizowa艂a wiele lat temu smile.gif
kwintosz
Bloki na Manhattanie i tak w moim odczuciu są ładniejsze niż te na 1000lecia czy niekt贸re na mydlicach, więc myślę że najgorzej mimo wszystko nie jest. Jak widać z artykułu koszt ocieplenia takiego jednego bloku jest znaczny, więc wymaganie aby wszystkie bloki w ciągu 2-3 czy nawet 5 lat zostały ocieplone jest co najwyżej pobożnym życzeniem kt贸rego i tak nie da się spełnić.

Zastanawia mnie tylko po co SM czy wsp贸lnoty się czasem tak rozdrabniają. Ocieplają jedną ścianę, tą od zawietrznej. Czy nie lepiej zamiast 3 ścian ocieplić cały jeden blok? Bloki stoją po 20-40 lat już niekt贸re, więc rok w tą czy w tą czekania na ocieplenie to chyba nie dużo.
Bathurst
C贸偶 ka偶dy ma inne do艣wiadczenia z SM Lokator bo to du偶a sp贸艂dzielnia i wida膰 spore r贸znice pomi臋dzy poszczeg贸lnymi osiedlami. W ka偶dym razie ja podtrzymam - za Manhattan la艂bym w艂odarzy sp贸艂dzielni po ty艂kach pasem. Mo偶e inaczej b臋dzie jak mi blok wyzwol膮 z azbestu, ociepl膮, pomaluj膮 elewacje, klatk臋 i wymieni膮 wind臋. Ehh..zreszt膮 zapraszam na Manhattan.

PS. Ten ranking to chyba prezes SM Lokator uk艂ada艂 biggrin.gif
:)
Za ładnie wyglądającą, kolorową elewacją

laugh.gif bueheh

zero poczucia estetyki. Wogole nie zwraca sie uwagi na wyglad elewacji i z potworkow robi sie nowe kolorowe potworki zamiast prawdziwej "rewitalizacji". Niestety w Polsce rzadkoscia sa udane termomodernizacje. A wystarczy troche ruszyc glowa i zrobic fajne projekty. Teraz tylko ociepla, zrobia kolorowe, "wiejskie" wzorki i mieszkancy sa szczesliwi.
Najgorzej szpeca balkony, na ktorych przebudowe potrzeba wiecej kasy. A niewiele trzeba zeby bryla budynku wygladala inaczej - po prostu dobry wzor elewacji.
Sebastian22
mnie sie tam te kolory podobaja....sa troche oczojebne ale z czasem wyblakn膮 biggrin.gif
PaVLo
co do trawnik贸w, to na os Morcinka / Tysi膮clecia, w艂a艣nie panowie zaczeli je niszczy膰, kosz膮 jakimi艣 r臋cznymi kosiarami, ca艂e akry, jestem pewien, 偶e po tym ich koszeniu trawnik bedzie wygl膮da艂, jakby jaka艣 horoba go zaatakowa艂a, gdzie niegdzie zielony a reszta wyschni臋ta z wieloma ubytkami mad.gif

moim zdaniem administracja nie zdaje sobie sprawy jak to okropnie szpeci wygl膮d osiedla, nawet psy ju偶 po tym "torfowisku" nie chc膮 ju偶 chodzi膰 dry.gif
kwintosz
呕eby wr贸ci膰 jak najbardziej do tematu, dla tych co nie mieszkaj膮 u Lokatora fragment gazetki sp贸艂dzielczej "U Siebie":

michu
w moim bloku (sobieskiego) SM Lokator m in. po艂ozy艂a p艂ytki na tarasach - tylko kto艣 zapomnia艂, 偶e w takich miejscach powinny by膰 antypo艣lizgowe. I po deszczu albo zim膮 mamy weso艂o....
Co do artyku艂u, to jakos dziwnie si臋 sk艂ada, 偶e o tym jak to jest fajnie wypowiadaj膮 si臋 przedstawiciele SM Lokator a nie mieszka艅cy.
mucha
QUOTE(PaVLo @ May 22 2007, 9:18 ) *
co do trawnik贸w, to na os Morcinka / Tysi膮clecia, w艂a艣nie panowie zaczeli je niszczy膰, kosz膮 jakimi艣 r臋cznymi kosiarami, ca艂e akry, jestem pewien, 偶e po tym ich koszeniu trawnik bedzie wygl膮da艂, jakby jaka艣 horoba go zaatakowa艂a, gdzie niegdzie zielony a reszta wyschni臋ta z wieloma ubytkami mad.gif
moim zdaniem administracja nie zdaje sobie sprawy jak to okropnie szpeci wygl膮d osiedla, nawet psy ju偶 po tym "torfowisku" nie chc膮 ju偶 chodzi膰 dry.gif

Nie rozumiem... maj膮 nie kosi膰? Wsz臋dzie na 艣wiecie traw臋 si臋 kosi, i to zazwyczaj du偶o cz臋艣ciej ni偶 na osiedlu Morcinka. W贸wczas trawa jest 艂adniejsza, bardziej g臋sta, i nie wida膰 w niej chwast贸w. My艣la艂em, 偶e to oczywiste dla wszystkich ludzi. C贸偶, myli艂em si臋. Niekt贸rzy wol膮 dzikie chaszcze zamiast trawnika.
kwintosz
Wykopa艂em troch臋 stary temat. :)
Nikt nie zauwa偶y艂, 偶e trwa termomodernizacja jednego z wa偶niejszych blok贸w dla walor贸w estetycznych, w mie艣cie tego przy ulicy Ko艣ciuszki. smile.gif Fajnie 偶e co艣 si臋 dzieje, bo zar贸wno te kilka blok贸w tak, jak i te na redenie s膮 du偶e i widoczne z daleka, tak偶e na panoramie miasta. A p贸ki co jedynie co robi膮 to strasz膮. sad.gif Na redenie, mam nadziej臋, 偶e nast臋pny blok te偶 zrobi膮 skoro ju偶 jeden jest zrobiony, a i na Ko艣ciuszki te偶 nie poprzestan膮 na jednym..
Kamil_
CYTAT(marexx @ czw, 24 lis 2011 - 20:39) *
Podsumowuj膮c trzymajmy kciuki bo niestety jak znam polskie spo艂ecze艅stwo to jak ju偶 wybuduja to pojawi膮 si臋 komentarze 偶e kolor elewacji paskudny.

Raczej prywatny inwestor nie spieprzy sprawy tak jak spieprzono j膮 w przypadku Superjednostki smile2.gif

Orientuje si臋 kto艣 w og贸le na jakiej zasadzie uzgodniony zosta艂 spos贸b pomalowania naszego cuda?
Ma艂y77
CYTAT(Kamil_ @ pi膮, 25 lis 2011 - 00:40) *
CYTAT(marexx @ czw, 24 lis 2011 - 20:39) *
Podsumowuj膮c trzymajmy kciuki bo niestety jak znam polskie spo艂ecze艅stwo to jak ju偶 wybuduja to pojawi膮 si臋 komentarze 偶e kolor elewacji paskudny.

Raczej prywatny inwestor nie spieprzy sprawy tak jak spieprzono j膮 w przypadku Superjednostki smile2.gif
Orientuje si臋 kto艣 w og贸le na jakiej zasadzie uzgodniony zosta艂 spos贸b pomalowania naszego cuda?

Kamil_ - kolory to kwestia gustu - co Tobie wydaje si臋 spieprzone innej osobie mo偶e si臋 podoba膰. I by艂o ju偶 o tym na forum - nie zaczynajmy zn贸w wink.gif
PS. Mnie osobi艣cie si臋 podoba wink.gif
xMarcinx
Kolory to nie kwestia gustu ale smaku. Za艂o偶臋 si臋, 偶e wybrane na zasadzie, Pani prezesowej (z Kielc) si臋 podoba smile2.gif) Na zachodzie jest pe艂no starych budynk贸w remontowanych, ktore po poprzez zwykle pomalowanie s膮 w stanie zawstydzi膰 nowe budowle (cho膰 szuka膰 tak daleko nie trzeba tu偶 za granic膮 DG jest swietnie wyremontowany 艢l膮ski Urz膮d Skarbowy). My艣l臋, 偶e warto poswieci膰 termomodernizacj膮 osobny temat i dyskutowa膰 o tym co nam si臋 podoba a co nie.. bo kopii super jednostki coraz wiecej... :/
Ma艂y77 my ju偶 wszyscy wiemy, ze co by SM lokator nie zrobi艂a to to Tobie sie podoba..
vacu
CYTAT(Ma艂y77 @ pi膮, 25 lis 2011 - 06:47) *
Kamil_ - kolory to kwestia gustu - co Tobie wydaje si臋 spieprzone innej osobie mo偶e si臋 podoba膰. I by艂o ju偶 o tym na forum - nie zaczynajmy zn贸w wink.gif
PS. Mnie osobi艣cie si臋 podoba wink.gif

Nieprawda, czyta艂em kiedy艣 w PDZ wypowied藕 jakiego艣 znanego architekta nt. termomodernizacji. Mimo, 偶e kole艣 nie przepada za architektur膮 PRL to twierdzi艂, 偶e nawet wtedy tworzono projekty tworz膮ce ca艂o艣膰 - kszta艂t plus kolor. I je偶eli kto艣 zaprojektowa艂 blok jako szary to powinien zosta膰 szary, bo kolor to nie jest kwestia przypadku i w jaki艣 spos贸b wi膮偶e si臋 z ca艂膮 budowl膮. Oczywi艣cie kolor mo偶na zmieni膰 ale nale偶a艂oby to zrobi膰 z g艂ow膮 a nie na zasadzie "a ja tam lubi臋 pomara艅czowy to b臋dzie na pomara艅czowo".
kamillll
mi nawet nie chodzi o to 偶e kolor jest ma艂o fajny...zastanawiam sie tylko czy w miescie jest jakis architekt miejski ktory dba o spojnosc zabudowy w miescie...a jak jest to powinien szybko poleciec...
centrum miasta a wszystko qrde sie kupy nie trzyma...superjednostka wogole z dupy wzieta...kto to wymyslil?
xMarcinx
Ja proponuje spojrze膰 na pomalowane gwiazdy w Katowicach (szary + kolor http://www.wiezowce.katowice.pl/images/gwiazdy5.jpg), budynek przy poczcie w DG, budynek w kt贸rym jest poczta na Wybickiego itd. wszystkie mimo lat wygl膮daj膮 ca艂kiem nie藕le i stylowo tylko SM Lokator raczy nas wsz臋dzie 偶贸艂ci膮. O ile Manhattan jeszcze mo偶e by膰 偶贸艂ty (dawne 偶贸艂te bloki wink.gif) to reszta jako艣 marnie mi si臋 widzi w tych barwach..
Ciekawie zacz臋li na 艁臋knicach - klatki danego bloku w danym kolorze, je艣li tego nie schrzani膮 i azbest zamieni膮 szarym tynkiem to mo偶e wyj艣膰 co艣 naprawd臋 艂adnego, spokojnego i estetycznego. Ale znaj膮c 偶ycie pomaluj膮 wszystko na 偶贸艂to, by by艂o "艂adnie" rado艣nie i kolorowo biggrin.gif Jakby dom mia艂 zapewnia膰 rozrywki, a nie odpoczynku.. kamillll takiej osoby w DG nie ma, podlegamy pod tym wzgl臋dem pod Katowice, chyba, 偶e co艣 si臋 zmieni艂o.

Mod: ostatnie pi臋膰 post贸w przeniesione do tego tematu z innego..
Ma艂y77
CYTAT(xMarcinx @ pi膮, 25 lis 2011 - 18:35) *
... Jakby dom mia艂 zapewnia膰 rozrywki, a nie odpoczynku.. kamillll takiej osoby w DG nie ma, podlegamy pod tym wzgl臋dem pod Katowice, chyba, 偶e co艣 si臋 zmieni艂o.

Mod: ostatnie pi臋膰 post贸w przeniesione do tego tematu z innego..

No tak ... w 偶贸艂tym bloku przecie偶 si臋 odpoczywa ca艂kiem inaczej ni偶 w szarym - hahahaha - roz艣mieszasz mnie strasznie.
I mo偶e malowanie blok贸w jest kwesti膮 gustu - na m贸j gust nie jest 藕le... i nie tylko bloki SM Lokator mi si臋 podobaj膮, tak jak twierdzisz ...
gregol
CYTAT(Ma艂y77 @ sob, 26 lis 2011 - 10:48) *
I mo偶e malowanie blok贸w jest kwesti膮 gustu - na m贸j gust nie jest 藕le... i nie tylko bloki SM Lokator mi si臋 podobaj膮, tak jak twierdzisz ...

Gust mo偶na mie膰 wyrobiony b膮d藕 nie.. gust to kwestia do艣wiadczenia i wiedzy. W tym wypadku wiedzy o barwach, harmonii barw, semantyki barw i wielu jeszcze innych kwestii. Ale trudno mie膰 do Ciebie pretensje, 偶e podoba Ci si臋 co艣 co jest po prostu tragiczne. Gust to te偶 og贸lne uwarunkowania kulturowo-spo艂eczne.

A w tym wypadku w ci膮gu 20 lat zrobi艂a si臋 w tym kraju sieczka. Co jest zaskakuj膮ce bo w PRLu, je艣li chodzi o r贸偶ne dziedziny sztuki by艂o dobrze jak nie bardzo dobrze. Ostatnio trafi艂em na podaj plotku na zdj臋cia dom贸w najbogatszych ludzi w Polsce.. architektoniczna tragedia.. Zreszt膮 jaka edukacja artystyczna takie wyniki. Za komuny byle plastyk w byle zak艂adzie zna艂 podstawy typografii (b膮d藕 j膮 czu艂) teraz jak widz臋 jaka sieka wychodzi od firm, kt贸re si臋 tym profesjonalnie zajmuj膮 to chce mi si臋 p艂aka膰..

A co dziwniejsze Czesi maj膮 historycznie troch臋 wsp贸lnego z nami. Podobny okres wolnego rynku. Podobne warunki rozwoju. Tak aby nie por贸wnywa膰 z krajami zachodnimi. Ich grafika u偶ytkowa jest o niebo lepsza. Ale nie mam tu na my艣li grafiki u偶ytkowej w galeriach, uczelniach czy w k贸艂kach wzajemnej adoracji. Mam na my艣li t膮 grafik臋 u偶ytkow膮, kt贸r膮 wida膰 na ulicach.

Ale na ten temat m贸g艂bym sporo powiedzie膰.. ale chyba nie ma sensu.

ma艂y
Ju偶 dawno mia艂em napisa膰 w tym temacie. Te kolory to jaka艣 masakra. A najgorsze jest, 偶e na jednej klatce potrafi膮 5 kolor贸w zrobi膰 (mo偶e jakie艣 ko艅c贸wki tynk贸w kupuj膮 i potem tak sztukuj膮 laugh.gif ). Jest jeden 艂adny blok na 艂臋knicach (obok tego pawilonu co na pi臋trze jest restauracja) - ma kolor szary z delikatnymi wstawkami chyba 偶贸艂tego czy zielonego. Na szcz臋艣cie wyprowadzi艂em si臋 na peryferia i nie musz臋 na co dzie艅 ogl膮da膰 tych "pere艂ek". Niekt贸rzy chyba na si艂臋 chc膮 uciec od wszechobecnej szaro艣ci z PRL. Jeszcze tylko da膰 dzieciom z przedszkola farbki i niech pomaluj膮 kwiatki na tych blokach to b臋dzie ju偶 ca艂kiem 艂adnie, bo tak weso艂o, kolorwo.
gregol
CYTAT(ma艂y @ sob, 26 lis 2011 - 12:08) *
Ju偶 dawno mia艂em napisa膰 w tym temacie. Te kolory to jaka艣 masakra. A najgorsze jest, 偶e na jednej klatce potrafi膮 5 kolor贸w zrobi膰 (mo偶e jakie艣 ko艅c贸wki tynk贸w kupuj膮 i potem tak sztukuj膮 laugh.gif ). Jest jeden 艂adny blok na 艂臋knicach (obok tego pawilonu co na pi臋trze jest restauracja) - ma kolor szary z delikatnymi wstawkami chyba 偶贸艂tego czy zielonego. Na szcz臋艣cie wyprowadzi艂em si臋 na peryferia i nie musz臋 na co dzie艅 ogl膮da膰 tych "pere艂ek". Niekt贸rzy chyba na si艂臋 chc膮 uciec od wszechobecnej szaro艣ci z PRL. Jeszcze tylko da膰 dzieciom z przedszkola farbki i niech pomaluj膮 kwiatki na tych blokach to b臋dzie ju偶 ca艂kiem 艂adnie, bo tak weso艂o, kolorwo.

"Obawiam" si臋, 偶e te dzieciaki by dobra艂y lepsze kolory. Bo w tym wieku pos艂uguj膮 si臋 raczej nasyconymi kolorami a nie takimi md艂ymi pa膰kami.

P贸艂 biedy, 偶e te bloki maj膮 takie kolory. Ale najgorsze jest chyba to, jak wsp贸lnoty sobie ocieplaj膮 bloki i ka偶dy ma inny kolor i inny uk艂ad tych kolor贸w. Masakra. Niech ju偶 b臋dzie ta rozbielona 偶贸艂膰.. ale wsz臋dzie taka sama na osiedlu.

A tak btw. Kolorowo to si臋 zacznie za 3-4lata. Bo g艂膮by od ocieple艅 nie potrafi膮 skuma膰, 偶e balkony powinno malowa膰 si臋 na bia艂o. Bo jak kto艣 b臋dzie chcia艂 od艣wie偶y膰 sobie balkon to nie dobierze takiego samego koloru. Wi臋c albo da inny 偶o艂ty albo totalnie inny kolor. A biel to biel. Fakt mo偶e by膰 bardziej szara lub mniej.. ale zawsze bia艂a.
ma艂y
no co ty, pewnie cz臋艣膰 mieszka艅c贸w stwierdzi, 偶e jest tak smutno, ma艂o kolor贸w, to sobie pomaluj膮 balkon na r贸偶owo, bo im si臋 podoba taki kolor
To jest wersja lo-fi g丑wnej zawarto禼i. Aby zobaczy pe硁 wersj z wi阫sz zawarto禼i, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.