PIŁKA HALOWA Piłkarze Zagłębiaka Dąbrowa Górnicza zajęli piąte miejsce
http://www.naszemiasto.pl/Zawodnicy Zagłębiaka (czarno-czerwone stroje) przegrali z LKS Wysoka 1:6
Piłkarze Zagłębiaka Dąbrowa Górnicza zajęli piąte miejsce w XIV Halowych Mistrzostwach Zagłębia. Zawody będące jednocześnie memoriałem im. Włodzimierza Mazura zakończyły się zwycięstwem Zagłębia Sosnowiec, które w finale uporało się z LKS-em Wysoka.
Piąte miejsce Zagłębiaka należy rozpatrywać w kategoriach sukcesu. Zespół trenera Dariusza Garczarczyka liczył bowiem tylko sześć osób. Drużyna z Dąbrowy Górniczej przez cały turniej grała bez zmienników!
- Większość zawodników to studenci. Finał turnieju zbiegł się z sesją egzaminacyjną i zajęciami na uczelniach. Dlatego też musieliśmy zagrać w okrojonym składzie - powiedział szkoleniowiec dąbrowian.
::: Reklama :::
Jednocześnie zapewnił, że występ Zagłębiaka nie był w turnieju zagrożony. Kilka dni przed finałem na portalach internetowych można było przeczytać, że zespół z Dąbrowy nie zagra, bo klub zalega piłkarzom z płatnościami.
- Nie wiem kto i w jaki celu rozpuszcza takie plotki. Też czytałem te rewelacje i jestem bardzo zdziwiony całym tym zamieszaniem. Normalnie przygotowujemy się do rundy wiosennej, wszystko przebiega zgodnie z planem. Szkoda nerwów na tłumaczenie rzeczy, które nijak mają się z rzeczywistą sytuacją - dodaje Garczarczyk.
Zagłębiak w fazie grupowej przegrał 1:6 z Wysoką oraz 2:6 z Zagłębiem 95 Sosnowiec. W meczu o piąte miejsce stoczył heroiczny bój z Przemszą Siewierz, zakończony wygraną dąbrowian 5:3. Hat-tricka w tym spotkaniu ustrzelił Artur Działach, który z pięcioma trafieniami na koncie został najlepszym strzelcem turnieju. Zagłębiak zgarnął jeszcze jedno trofeum, nagrodę Fair-Play.
- To chyba za to, że cały turniej graliśmy bez rezerwowych - mówi z uśmiechem trener dąbrowskich piłkarzy. - Chłopcy zasłużyli na pochwały. W fazie grupowej rywale nie dali nam szans, ale w meczu o piąte miejsce dzięki ambicji i twardej walce odnieśliśmy zwycięstwo. Gdyby było nas więcej być może udałoby się ugrać ciut więcej - dodaje opiekun Zagłębiaka.
W finale imprezy Zagłębie pokonało po serii rzutów karnych LKS Wysoka, a trzecie miejsce przypadło w udziale drużynie Zagłębia 95. Tytuł króla strzelców zdobył Artur Działach natomiast najlepszym zawodnikiem wybrano Tomasza Łuczywka (Zagłębie), a bramkarzem Roberta Stanka (Zagłębie 95).
Krzysztof Polaczkiewicz - POLSKA Dziennik Zachodni
18. lutego w Dąbrowie Górniczej odbyło się Walne Zgromadzenie Sprawozdawczo-Wyborcze! Wybrano nowe władze, które będą rządzić Zagłębiakiem!
Nowym prezesem IV- ligowego klubu został Janusz Wrzesień.
Nowy skład zarządu wygląda następująco:
J. Wrzesień - Prezes
J. Skrzypiec - Wiceprezes ds. sportowych; Zastępca Prezesa
S. Maroń - Wiceprezes ds. finansowo-gospodarczych
H. Kurek - Wiceprezes ds. organizacyjnych
K. Paciej i R.Orłowski - pozostali członkowie zarządu
http://zaglebiakdg.pl.tl/