Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tomasz Sołtysik do usług;)
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Władze
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
tomasz sołtysik
Witam serdecznie!
Na niniejsze forum zostałem zaproszony na stronie "naszego miasta". Dzięki!
Służe swoją osobą wszystkim internautom. W miarę posiadanej wiedzy odpowiem na wszystkie pytania, zniose rzeczową krytykę, podejme polemike na tematy dotyczące Dąbrowy Górniczej, władz etc. etc.
Pozdrowienia dla Wszystkich
Tomasz Sołtysik
Master
Witam :)
Ciesze sie ze odwiedzil Pan to Forum.

Tak wiec na poczatek kilka pytan 8) 8) 8)

Wiem ze te sprawy nie sa zalezne w pelni od Pana i od Rady Miasta, ale bardziej od nieudolnego prezydenta. Ale licze ze udzieli Pan odpowiedzi i posiadajac w koncu jakas wiedze na te tematy.

1. Czy plan remontu drugiej strony placu Centrum i budowy tam biblioteki z podziemnymi parkingami i pasazami handlowymi zostal juz ostatecznie zaniechany??? jakie byly szczegoly tej planowanej inwestycji i czy po ewentualnej zmianie na stanowisku prezydenta beda te plany kontynuowane i wprowadzane w zycie???

2. Czy Politechnika Slaska ostatecznie wycofuje sie z Dabrowy Gorniczej na skutek dzialan pana Talkowskiego, czy sa jeszcze szanse zatrzymania tej uczelni w DG i jej rozwoju w Naszym Miescie??? oraz co stanie sie z budynkiem po bylym Urzedzie Miasta przy Kosciuszki 25???

3. Co z budowa Geanta na terenach bylej huty Bankowej??? (to pytanie zadalem pani Kocjan, odpowiedziala , ale tak nieudolnie ze do dzis nie wiem o co jej chodzilo 8) )

4. Jak wyglada sytuacja z dlugami Huty Katowice i PHS-u wzgledem Budzetu Miasta Dabrowa Gornicza, ile te dlugi wynosza i czy zostaly splacone , a jesli nie to kiedy???

Wiem ze moze Pan nie znac dokladnych i szczegolowych odpowiedzi na niektore pytania, ale licze ze podzieli sie z Nami swoja wiedza.
P.S.
Juz mysle nad kolejnymi. :) :)
tomasz sołtysik
Hej!
Proponuje, aby na forum zaniechać tytularnego "pan"-owania. Jestem toso;)

1. Czy plan remontu drugiej strony placu Centrum i budowy tam biblioteki z podziemnymi parkingami i pasazami handlowymi zostal juz ostatecznie zaniechany??? jakie byly szczegoly tej planowanej inwestycji i czy po ewentualnej zmianie na stanowisku prezydenta beda te plany kontynuowane i wprowadzane w zycie??

Prezydent Talkowski do tej pory nie przedstawił swojego programu dla Miasta, a z kolei plan inwestycyjny jest w trakcie tworzenia (uczestniczą nawet w pracach spec. komisji powołanej do tego celu), niemniej jednak w propozycjach inwestycji nie ma ww. inwestycji - mogą więc stwierdzić, że została zaniechana! Co zrobi następca Talkowskiego? - nie wiem;)

2. Czy Politechnika Slaska ostatecznie wycofuje sie z Dabrowy Gorniczej na skutek dzialan pana Talkowskiego, czy sa jeszcze szanse zatrzymania tej uczelni w DG i jej rozwoju w Naszym Miescie??? oraz co stanie sie z budynkiem po bylym Urzedzie Miasta przy Kosciuszki 25???

Tak! Pol Śl podjeła decyzję ostateczną o wycofaniu się z DG!!! na skutek nie dotrzymania przez Prezydenta Talkowskiego warunków wiążącego Gminę i Politechnikę porozumienia. Prezydent w projekcie budżetu umieścił środki na adaptację budynku przy Kościuszki 25 na bibliotekę. Będę głosować przeciw temu pomysłowi.

3. Co z budowa Geanta na terenach bylej huty Bankowej??? (to pytanie zadalem pani Kocjan, odpowiedziala , ale tak nieudolnie ze do dzis nie wiem o co jej chodzilo 8) )

Nie wiem. W tym względzie docierają do mnie sprzeczne informacje. W najbliższym czasie złożę interpelację do Prezydenta z zapytaniem. Gdy otrzymam odpowiedź to Cię poinformuję.

4. Jak wyglada sytuacja z dlugami Huty Katowice i PHS-u wzgledem Budzetu Miasta Dabrowa Gornicza, ile te dlugi wynosza i czy zostaly splacone , a jesli nie to kiedy???

HK (a właściwie PHS) spłaca swoje zrestrukturyzowane ustawą Kołodki zadłużenie terminowo oraz płaci bieżące podatki. Stąd duże zasilenie budżetu w 2003 roku oraz niezłe widoki na 2004 rok. Dodam, że o wysokości spłat wiedział ubiegły Zarząd Miasta planując budżet 2003 roku. Stąd moje oburzenie wypowidziami Prezydenta głoszonymi, aż do października ub.r. o "wirtualnym i niemożliwym do zrealizowania budżecie, który jest pułapką zastawioną na Niego przez poprzednie władze". Dokładnych kwot nie pamietam.

Pozdro

toso
Master
QUOTE(tomasz so�tysik)
Prezydent Talkowski do tej pory nie przedstawił swojego programu dla Miasta, a z kolei plan inwestycyjny jest w trakcie tworzenia (uczestniczą nawet w pracach spec. komisji powołanej do tego celu), niemniej jednak w propozycjach inwestycji nie ma ww. inwestycji - mogą więc stwierdzić, że została zaniechana! Co zrobi następca Talkowskiego? - nie wiem;)

To w takim razie czy mozna uchylic rabka tajemnicy co wchodzi w sklad planu inwestycyjnego, jakie sa pomysly, jakie propozycje i czego mozemy sie spodziewac ??? mam nadzieje ze Prezydent Talkowski ma do zaproponowania cos wiecej niz tylko golebnik i lunete.

A jeszcze jedno pytanie ; Czy wiadomo jak bedzie mial wygladac ten uklad komunikacyjny w Parku Hallera (dojazd do AquaParku i Hali Widowiskowo- Sportowej i kedy zostanie on zbudowany???

Dzieki za odpowiedzi :)

Pozdrowienia
alekasandra_k
Tomaszu, zgadzam sie na pozostawienie okularów :)
tomasz sołtysik
Hej Klocek:
Plan jest na razie zbiorem pobożnych życzeń złożonych przez wydziały. Obecnie spec-komisja dokonuje oceny tych propozycji w celu ich shierarchizowania. Z pomysłów autorskich Prezydenta Talkowskiego: biblioteka miejska na Kościuszki 25, nadbudowa budynku poczty i sanepidu oraz rozwój turystyki (Pustynia Błędowska).
jest szansa na realizację kilku inwestycji planowanych przez poprzednie władze np. termomodernizacja obiektów oświatowych, układ komunikacyjny, ścieżki rowerowe.
Myśle, że w momencie gdy plan stanie się bardziej konkretny wrócimy do tego tematu, z chęcią posłucham uwag.
Co do układu komunikacyjnego w parku Hallera to wiem jak miał on wyglądać - niestety Prezydent Talkowski zarządził zmiany i na chwilę obecną nawet nie wiem czy juz jest nowy projekt-techniczny (stary w błoto). Gdyby nie te zmiany dojazdy byłoby juz gotowe - a teraz pozostaje nam mieć nadzieję, że będą oddane do końca roku.
pozdro
toso

Pani Aleksandro!
Dziękuje za zgodę na noszenie okularów!
Bardzo się do nich przywiązałem i szczerze doceniam dobra wolę i kulturę, którą Pani zaprezentowała pozwalając mi zostawić okulary. Pozostaje mi brać przykład z Pani nieskazitelnej, kulturalnej i jakże mądrej postawy. Szczególnie tej prezentowanej na łamach "naszego miasta".
Pozdrawiam
wciąz trwający w postanowieniu poprawy tomasz sołtysik
Misiek
Bardzo się cieszę że na łamach naszego forum pojawiła się wreszcie osoba, która nie tylko może z nami dyskutować o perspektywach, inwestycjach i problemach naszego miasta ale także ma pewne pole manewru. Wielkie dzięki dla Tomasza Sołtysika !
Mam ogromną nadzieję że wytworzy się tu pomiędzy nami (forumowiczami) jakiś zdrowy układ, który ToSo będzie mógł reprezentować na szerszych wodach.

A jeżeli już chodzi o kwestie pomysłów autorskich J. Talkowskiego (gołębnik, wielbłądy, biblioteka, nowe "WTC" nad pocztą) to chciałbym się dowiedzieć jak na to reaguje Rada Miasta? Czy naprawdę z tym człowiekiem nie można nic zrobić?
Co chwila tracimy inwestorów, którzy wg. mnie mogliby mieć duży wpływ na rozwój miasta oraz obniżenie stopy bezrobocia, a "prezydent" za priorytety stawia sobie inwestycje typu gołębnik. A później wynajduje "wielki problem" ponieważ gołębie nie chcą z niego korzystać.
Gdzie tu sens, gdzie logika

Pozdrawiam.
pozdrawiam
Mam pytanie --- co mają zamiar zrobić władze dg z transportem publicznym bo obecny stan nie powala na odbudowe taboru i nieuchronnie prowadzi do momentu w którym pkm s-c nie będzie mógł fizycznie obsługiwać mieszkańców mimo wygranej w przetargu. ( na ten temat wypowiadałem się juz wiele razy w zakładce podróże)

ps: wielki dzięki dla pana Tomasza za to, że chyba jako jedyny z władz chce z nami rozmawiać.
TeodorMotor
Przyłączam się do podziękowań dla ToSo za: chęci, odwagę (a tak!) i (jak na razie) skuteczną próbę nawiązania kontaktu z pospólstwem. Prawdopodobnie ToSo zostanie "zasypany" pytaniami. Apeluję więc do nas wszystkich - nie nadwerężajmy ToSo zbytnio. Dlaczego o to proszę? Sądząc że jest w naszym interesie to, by nie był w przyszłości zbywany lakonicznymi odpowiedziami czy wręcz milczeniem. NIE JESTEM RZECZNIKIEM (choć jestem byłym sąsiadem) ToSo. Chcę by Jego odpowiedzi na nasze ewentualne pytania były rzeczowe, jasne i jak najpełniejsze.
Mam też prośbę do ToSo: forumowicze nie tylko "piją wódkę (piwo też biggrin.gif), słuchają eMPeTrójki i oglądają gołe baby". Wystarczy troszkę przejrzeć Forum, by stwierdzić, że nie jest nam obojętne, co się w Naszym mieście dzieje. Zdecydowana (z mocnym akcentem na zdecydowana) większość z nas chce w taki czy siaki sposób uczestniczyć w życiu miasta.
Jeżeli ktoś z forumowiczów "wyprasza sobie", że piszą w jego imieniu, to sorka, ale tematy, racje i opinie przytaczane na Forum bywają dość ważkie i ważne. Więc się poczułem...
Alem się napisał!
pozdrawiam
A jeszce mnie zaciekawiła jedna rzecz. Jak wygląda struktura własnosci urzędu pocztowego w centrum. Zawsze myślałem że budynek ten jest własnością poczty polskiej ale widze że się myliłem bo jeśli tal chce go rozbudować to chyba miasto jest właścicielem.

A co do geanta - czy miasto ma podpisaną jakąś umowe z inwestorem która dotyczy modernizacji przejścia podziemnego i ronda w centrum. Swojego czasu taką informacje można było przeczytać w prasie.
tomasz sołtysik
Dzięki za zainteresowanie moją skromną osobą wink.gif

Poczta jest własnością Poczty Polskiej, sanepid - Miasta.

Było porozumienie z Geantem na przebudowę układu komunikacyjnego w centrum Miasta, rondo, przejście podziemne, odcinek ul. Kościuszki od ronda do dworca - nie wiem jak jest na obecnym etapie - jak już wcześniej obiecałem będę w tej sprawie interpelować wink.gif

Nie słyszałem żadnego pomysłu Prezydenta Talkowskiego w przedmiocie rozwiązania problemu PKM-u. Pod koniec poprzedniej kadencji urodził się pomysł, żeby rozdzielić PKM, jego dąbrowską część połączyć ze spółkami HK i Koksowni, które zajmują się transpotem i stworzyć duże przedsiębiorstwo z dużymi możliwościami. Nie wiem do końca czy pomysł był dobry, bo nie skończono nawet robić szczegółowych analiz. teraz to już niemożliwe.

Nie pytajcie mnie o sens i logikę działań Prezydenta. Moim zdaniem postępowanie Prezydenta jest pozbawione tych przymiotów, ale o tym, o relacjach Prezydent-Rada, uprawnieniach Rady jeszcze napiszę szerzej w niedalekiej przyszłości.
Wybaczcie ale dziś mnie goni robota - stąd dość skrótowe odpowiedzi, mam nadzieję, że w przyszłości w miarę możliwości będziemy pogłębiać te tematy.
Pozdro dla wszystkich
Master
Co nowego na sesjach Rady Miasta ??? Są juz jakies nowe pomysły???
Czy dowiedział sie Pan coś w sprawie Geanta??? Czekamy...
pozdrawiam
No i chyba pan tomasz zaginął w akcji.
tomasz sołtysik
Witam!
Dostałem odpowiedź w sprawie Geanta: w zasadzie Prezydent nie wie czy i kiedy inwestycja ruszy, choć są nadzieje, bo inwestor wystąpił o zmiany w projekcie dotyczące zmian w powierzchni hali sklepowej i galerii handlowej.
Na najbliższej sesji będzie udzielane absolutorium za wykonanie budżetu Prezydentowi Miasta za rok ubiegły.
Są już efekty pracy zespołu opracowywującego plan inwestycyjny na najbliższe lata: na razie w trzech wersjach. Jak się sprecyzuje jedna to coś napiszę.
pozdro
toso
pozdrawiam
Czy młgłbym prosić pana o informacje na temat przetargu na obsługe lini autobusowych na terenie będzina. KZK GOP miał już dawno opublikować wyniki ale z jakiegoś dziwnego powodu nie ma ich do tej pory. Skoro dg ma udziały w pkm s-c to chyba ktoś w um powienien znać sprawe.

A poruszam ten problem bo chodzą ploty że pkm s-c został przebity przez zagozde w jednym z pakietów. Co do drugiego to już kompletnie nic nie wiadomo. --- Czyżby pkm był w dużych tarapatach

A jeszce pytanie kiedy będą nowe busy --- podobno w budżecie są na to pieniądze i nawet jakiś projekt do ue.
tomasz sołtysik
Moje informacje dotyczące tych przetergów pokrywają sie z Twoimi - tak więc chyba coś w tym jest wink.gif Postaram się dotrzeć do wiarygodnych źródeł.
A o nowych busach nic nie wiem sad.gif Znowu poproszę o cierpliwość.

ps jestem tomek albo toso, zwyczajny gość z dg a nie jakiś tam "Pan" wink.gif
pozdro
Misiek
W takim razie ToSo ...

Czy jest planowany w najblższej przyszłości remont placu od strony DH Centrum, a jeśli tak to kiedy? Bo szczerze mówiąc wygląda to trochę obskurnie i psuje ogólny efekt wizualny centrum miasta. A dodatkowo przecież ów plac sąsiaduje z blokiem prezydenta.

A może remontowi sprzeciwiają się właściciele budek stojących z boku DH Centrum?
tomasz sołtysik
Remont, o którym piszesz nie znajduje się w tegorocznym budżecie.
Z powodu braku planu inwestycyjnego na lata kolejne nie mogła podać jakiejkolwiek wiarygodnej daty tego remontu.

W 100% zgadzam się z koniecznością takiego remontu. Był on planowany przez poprzedni Zarząd (podobnie jak kilka innych inwestycji wink.gif ale jak widać pomysł ten nie zyskał akceptacji Pana Prezydenta Talkowskiego.

pozdro
toso
Master
To jest post który napisałem juz ponad miesiąc temu w innym dziale. nie wiem czy go czytałeż. Jest to pytanie , które powinno byc skierowane do Talkowskiego , ale może znasz odpowiedz co będzie z tymi budynkami, a jesli nie to mozesz dojechać Naszego Prezydenta zapytaniem o to. My jako normali mieszkańcy Dąbrowy raczej takich możliwości nie mamy.

Minął juz ponad 1 rok od przeniesienia Urzędu Miasta, Sądu i Prokuratury do CA.

Budynek po Sądzie przy 3-go Maja stoi PUSTY

Budynek na Kościuszki 25 stoi PUSTY i sie zaczyna sypać

Budynek na górze 3-go Maja 42 stoi PUSTY i sypie sie od dawna

Budynek przy 3-go Maja 22 w 80 % stoi PUSTY a miejsca które sa wynajęte w użytkowanie są dla organizacji popierających Tala takich jak partia Dula, SIS , kupcy Targowi , kobiety po 40-tce itp itd

I co dalej ??? Czy to jest mądre i odpowiedzialne gospodarowanie majatkiem publicznym ???

To wszystko do najjaśniej nam panującego Prezydenta.
Misiek
QUOTE(tomasz sołtysik)
Remont, o którym piszesz nie znajduje się w tegorocznym budżecie.
Z powodu braku planu inwestycyjnego na lata kolejne nie mogła podać jakiejkolwiek wiarygodnej daty tego remontu.

W 100% zgadzam się z koniecznością takiego remontu. Był on planowany przez poprzedni Zarząd (podobnie jak kilka innych inwestycji wink.gif ale jak widać pomysł ten nie zyskał akceptacji Pana Prezydenta Talkowskiego.

toso

Dzięki ToSo za odpowiedź..

Po raz kolejny widać że Thal nawet nie chce słyszeć o rzeczach (ważnych) planowanych przez poprzedni Zarząd ... ale cóż ... takie życie ... trzeba się przyzwyczajać do awangardowych pomysłów prezydenta.
tomasz sołtysik
W sprawie domniemanej niegospodarności związanej z dekapitalizacją miejskiego majątku (budynki wymienione przez Klocka) oraz utraconymi dochodami z tego majątku prowadzone jest przez prokuraturę rejonową w Sosnowcu śledztwo
pozdro
toso
Master
Czy wiadomo już czy inwestycja budowy Geanta w Centrum dojdzie kiedykolwiek do realizacji (bo jak pamiętam sprawa ciągnie sie już od 1999/ 2000 roku , a jesli tak to jakie inwestycje będą temu towarzyszyć (drogi, przejścia, przebudowa "małpiego gaju") ??

Co z budynkami po Urzędzie Miasta??

Co ze środkami unijnymi?? Czy DG dostnie na cokolwiek pieniądze z uniknej kasy??

Pozdro
tomasz sołtysik
O Geantcie już pisałem, nic więcej na razie nie wiem.
Budynki po UM stoją i niszczeją - prokuratura w Sosnowcu prowadzi śledztwo w sprawie działania (a właściwie jego braku) na szkodę gminy poprzez doprowadzenie do ich dekapitalizacji.
Jeśli chodzi o unijną kasę to DG jest w lesie, jakieś grosze wyrywają szkoły - a o pieniądze na wielkie projekty nikt się nie stara, zgroza!!!
Pozdro
Master
bzenek w temacie o Centrum administracyjnym napisał:

"A czy ktoś z forumowiczów mi w końcu wytłumaczy jaki jest obecnie stan prawno-finansowy Centrum Administracyjnego? Kto komu jest winien i ile? I co zmieniono w stosunku do pomysłu prezydenta Lipczyka?"

Własnie Kto jest Winien Komu, Ile i Za co ?? Czyją wlasnoscia jest budynek?? Czyją teren?? Czy spółka CA jeszcze istnieje?? Ile miasto DG spłaciło juz kwoty za budynek?? co z nakazem zapłaty?? Kto zarządza aktualnie budynkiem?? Ile płaci sąd i prokuratura za wynajem i komu?? Kiedy wlaścicielem bedzie Urząd??
tomasz sołtysik
Przedstawiony poniżej tekst opublikowałem na forum gazety i przesłalem do wiadomości redakcji, stąd odniesienia do tego tytułu prasowego:

Ciekawe dlaczego gazeta do tej pory nie pisze o dąbrowskiej aferze związanej z nielegalnymi powiązaniami administracji prezydenta Talkowskiego z firmą Mitex, odsetkami w wysokości około 2 mln zł, które gmina zapłaciła za nieterminowe regulowanie fakur oraz horrendalnych kwotach, które zarabia na obsłudze przegrywanych przez gmine procesów kancelaria adwokacka z krakowa??? Czyżby znowu wchodziły w grę jakieś prywatne powiązania redaktorów gazety ze środowiskami bliskimi Talkowskiemu???
A sprawa wygląda tak:
Zarząd poprzedniej kadencji podpisał umowę na budowę hali widowiskowo-sportowej, umowa ta zawierała m.in. klauzulę, iz w przypadku nieterminowych płatności za faktury naliczone zostaną odsetki ustawowe (piszą o tym, bo Talkowski twierdzi, iż jest to zapis niekorzystny dla gminy), ocenę "niekorzystności" pozostawiam czytelnikom...
Faktury, których termin płatności upływał w okresie poprzedniej kadencji zostały załacone w terminie, na zadanie miał zostać zaciągnięty kredyt, poprzedni zarząd rozpoczął procedury związane z jego pozyskaniem oraz zapisał go w projekcie budżetu na rok 2003 - i wtedy nastąpiła zmiana władzy.
Pan Prezydent Talkowski wszem i wobec ogłosił, że miasto jest bankrutem, pisała o tym szeroko prasa z Rzeczpospolita na czele, do histerii przyłączyła się również gazeta szeroko opisując domniemanie niekorzystne dla gminy kontrakt w wyniku, których Miasto rzekomo miało miec wielkie kłopoty finansowe. W takiej atmosferze wszystkie zainteresowane banki wycofały się z udziału w przetargu na kredyt - jednak zostały dokumenty, w których jeden z banków jako przyczyna nieudzielenia kredytu wprost wskazuje informacje rozpowrzechniane przez Prezydenta Talkowskiego o trudnej sytuacji finansowej gminy. W tym miejscu muszę dodać, iż wszystkie te informacje buły wyssane z palca, gmina w której władze przejął Talkowski, była jedną z mniej zadłużonych gmin w regionie, a wolne środki pozostałe z roku 2002 wynosiły około 9 mln zł, a budżet 2003 roku został wykonany bez najmniejszych problemów. Talkowski w efekcie pozyskiwał kredyt na budowę hali okrągły rok, a w tym czasie do gminy wpływały faktury, mijały ich terminy płatności i biły odsetki, w tym czasie gospodarz Dąbrowy Górniczej nawet nie pomyślał o tym, żeby szukac innych rozwiązań z sytuacji, np. zmiany budżetu - i zapłaty faktur bezpośrednio z budżetu, nie informował równiez o tym fakcie rady miejskiej...
Pod koniec 2003 roku uzyskano kredyt i zapłacono faktury - w tym czasie odsetki urosły do niebagatelnej kwoty 1,7 mln zł.
Mitex wystapił do sądu o wydanie nakazu zapłaty, sąd takowy nakaz wydał, zaniepokojeni radni pytali wówczas o okoliczności wydania nakzu zapłaty - wówczas adwokat Dyrda tłumaczył, że tego nakazu nie ma, bo gmina wniosła od niego sprzeciw, podobnie zresztą jak od innego nakazu zapłaty - na kwotę 97 mln zł, i że w obu przypadkach gmina ma rację i sparawy wygra.
Tymczasem gmina sprawę przegrała we wszystkich instacjach, w tym czasie naliczano odsetki od odsetek, rosły koszty sądowe a pan adwokat Dyrda zarobił od gminy ponad 60 tys. zł. kwota należności gminy przekroczyła 2 mln zł...
W miedzyczasie Mitex zgł aszał propozycję ugodowego rozwiązania sporu, wręcz anulowania tych odsetek... bez oddzewu ze strony gminy.
Pikanteri sprawie dodaje postać pełnomocnika prezydenta Talkowskiego ds. "Mitexu", bo takiego pełnomocnika Talkowski w osobie Tadeusza Strzeleckiego powołał.
Strzelecki jest postacia nie tyle barwną co komiczną, ale pokazujacą, iz byle kto może w błyskawicznym tempie awansować u Talkowskiego, wystarczy tylko prezentować zapiekłą nienawiść do uprzedniego zarządu Miasta, Strzelecki stracił posadę powiatowego inspektora nadzoru budowlanego w czasie gdy Miastu prezydentował Marek Lipczyk, potem aktywnie uczestniczył w sztabie wyborczym Talkowskiego, po wygranych wyborach zaczął spijać profity z politycznego zaangażowania - najpierw dostal zlecenie z wolnej ręki na opracowanie ekspertyzy ekonomiczno-budowlanej centrum administracyjnego - i skasował, za bełkot i pseudo-fachowe wywody 12 tys. zł, potem w nagrodę za wypowiedzi, skąd inąd publikowane na łamach gazety, oczerniająe poprzedni Zarząd Miasta, został zatrudniony na etacie w pałacu kultury zagłębia, a następnie w urzędzie miejskim jako główny specjalista, jednocześnie uzyskując pełnomocnictwa Prezydenta Talkowskiego, awanse te miały miejsce ku uciesze komornika sądowego, który w końcu mógł odzyskać od Strzeleckiego chociaż część należności, które orzekły wobec niego sądy zajmując niemal wynagrodzenie uzyskiwane przez niego od gminy. Jak widać to, że nie płaci się swoich długów orzeczonych wyrokami sądów nie przezkadzało Talkowskiemu podnosić Strzeleckiego do najwyższych urzędów w gminie (pełnomocnik Prezydenta Miasta!). Ale to było za mało dla pana pełnomocnika, który postanowił sobie troszkę dorobić, hmmmmmmm gdzie? w Mitexie!!! i tak pan Strzelecki będąc pracownikiem samorządowym, który reprezentował Prezydenta Miasta w sporach z Mitexem wykonywał zlecenie na rzecz Mitexu i kasował za to następne tysiace złotych!!! Jednocześnie podgrzewał spór z Mitexem i wysyłał do Talkowskiego pisma z żądaniami kolejnych zlecen dla adwokata Dyrdy, jak niektórzy mówią - jego kolegi, a co jest pewne - jego obrońcy w procesie karnym, który się przeciwko niemu toczy... a co na to Talkowski, rozpowszechniona po urzedzie plotka mówi, że w momencie gdy o przegranym procesie z mównicy na sesji rady miejskiej mówił radny Zaguła spytał się jednego ze swoich współpracowników czy to jest prawda...
Cała sprawa wydaje się miec charakter mocno kryminalny: 2 mln odsetek to wystarczający powód do zarzutu niegospodarności, nieformalne powiązania na liniach: Talkowski - Strzelecki - Dyrda - Mitex, też wymagały by prześwietlenia przez organy ścigania.
A gazeta co??? Gazeta ma dobre układy z panem prezydentem Talkowskim więc o tym nie pisze, Talkowski nie jest z sld - a niemodnie jest pisać o przekrętach nie sld-owców.

ps. autor tego postu jest czytelnikiem gazety, radnym w dąbrowie górniczej oraz byłym zastępcą prezydenta miasta
mary cha
jedno pytanie-DLACZEGO TALKOWSKI JESZCZE NIE SIEDZI? moze dlaatego ,jak napisal tomek soltysik-karanie ludzi nie z SLD nie jest w modzie i jest nie poprawne politycznie.
mary cha
przepraszam za blad w poprzednim poscie-tomek oczywiscie przytoczyl czyjas wypowiedz.za blad jeszcze raz przepraszam
:)
wystarczy edytowac post :wink:
tomasz sołtysik
QUOTE(mary cha)
przepraszam za blad w poprzednim poscie-tomek oczywiscie przytoczyl czyjas wypowiedz.za blad jeszcze raz przepraszam

Ten tekst jest mojego autorstwa, tylko wcześniej publikowałem go na innym forum
Sienter
Tomek jesteś jeszcze w ZHP? :) pozdro
tomasz sołtysik
QUOTE(Sienter)
Tomek jesteś jeszcze w ZHP? :) pozdro

Nie, choć nostalgia pozostała...
wiolusia_91
No i oczywiście.. Tomasz Sołtysik
Koordynator Młodzieżowej Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej

toso... Czy zapoznałeś się bliżej z Radnymi czy nie miłeś okazji? :)

Mniejsza o to. Pisze, aby wam powiedzieć, ze w Dąbrowie istnieje coś takiego jak MRM DG to jest taki odpowiednik Rady Miejskiej tylko, ze Młodzież Gimnazjalna i Ponadgimnazjalna tam urzęduje :] www.mrmdg.pl

Mam Nadzieję, że was to zainteresuje :)

Radna Młodzieżowej Rady
Miejskiej w Dąbrowie Górniczej
Wioletta Makuch
Skip to my lou
Wiola wiola co ty nie powiesz że jest takie coś jak rada :) Kiedy macie sesje?
wiolusia_91
Jest jest coś takiego...!

Ostatnia sesja była niedawno, bo 9 lutego 2005 roku.

Jeżeli podasz mi swój mail to przyślę Ci informacje z Rady, kiedy są spotkania i sesje :)
olo
QUOTE(wiolusia_91)
Jest jest coś takiego...!

Ostatnia sesja była niedawno, bo 9 lutego 2005 roku.

Jeżeli podasz mi swój mail to przyślę Ci informacje z Rady, kiedy są spotkania i sesje :)

Macie zapewne taki wpływ na radę miejską jak młodzieżówka SLD na Janika i Millera. A może się mylę, objaśnij nam Wiolusia po co istniejecie, oprócz wyrabiania sobie kontaktów na przyszłości i powolnego strugania korytka. Nie oburzaj się na formę postu, polityk musi być twardy.
wiolusia_91
no wiec... ja sie nie oburzam :) Oczywście to jest fakt ze jako młodzież nie jestesmy pełnoletni i nie mamy aż takiego wpływu, ale coś możemy zrobić... :) naszym koordynatorem jest Sz.P. Radny Tomasz Sołtysik! :)

Jeśeli chcesz zobaczyć jak działamy to zapraszam na sesję młodziezowej rady miejskiej ktora sie odbędzie 4 kwietnia 2005 roku.. o godzinie 11.00 w Sali Sesyjnej Urzędu Miejskiego. Jeeśli chcesz wiedziec więcej to zgoś się do Radnego w twojej szkole. :-)

Zapraszm Cię równiez na Oficjalną Stronę Turnieju Koszykówki http://turniejmrm.xx.pl <-- nie za ładna strona, ale turniej jest wporzo! :)

Pozdrawiam,
Radna Młodzieżowej Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej
Wioletta Makuch
olo
Miła koleżanko, wprawdzie znowu mi odbiło i poszedłem do szkoły, ale szkołę o której Ty myslisz skończyłem ponad 22 l. temu. Zapytam jeszcze raz bo nie zrozumiałaś pytania (jak w szkole, nieprawda?) Może trochę inaczej. Czy Wasze zebrania, Wasze, nazwijmy to, obrady mają jakikolwiek wpływ na decyzje Rady Miejskiej? Czy jesteście jedynie parawanikiem za którym pomalutku struga się korytko? Zachęć mnie, czy raczej mojego syna, żeby Was odwiedził. Napisz nam na forum; zrobiliśmy to, to i to. Mieliśmy wpływ na to czy na tamto. Na razie lejesz wodę.
:)
Dobre pytanie olo! :) A koleżanka do tego myśli ze to forum dzieciaków i wszyscy niepełnoletni chodzimy jeszcze do szkoły.
rafi
Mnie tam taka rada nie przeszkadza. Niech sie ucza, jak im sie polityka podoba. Moze potem z tego jakis pozytek bedzie.
mary cha
rafi-wszystko w porzadku-niech sie ucza.gdyby tylko mieli od kogo:) niestety w naszym miescie nie ma dobrych wzorcow do nasladowania.

MRM nie ma wplywu na nic.istnieja tylko dlatego,ze takiemu miastu jak dg nie wypada nie miec takiego tworu.w zaden sposob nie neguje MRM,ale ma ona tylko charakter reprezentacyjny.
olo
QUOTE(rafi)
Mnie tam taka rada nie przeszkadza. Niech się uczą, jak im sie polityka podoba. Może potem z tego jakis pożytek będzie.

Jak mi koleżanka odpowie na pytanie, to będziemy wiedzieć, czy uczą się polityki czy politykierstwa. Po mojemu jest tylko jedna mozliwość zrobienia kariery politycznej. Przez polityczną partię. Jak słyszę, że polityk jest neutralny to już na progu mu nie wierzę.
mary cha
Proponuje zapoznac sie z dzialalnoscia MRM (na stronie www jest dzial). Oto urywek:
Archiwum 2004/2005

¤ Spotkanie robocze z dnia 18.03.2005 roku
¤ Spotkanie robocze z dnia 04.03.2005 roku
¤ Koncert zespołu CODA w Pubie An'Caffe
¤ Spotkanie robocze z dnia 26.02.2005 roku
¤ XXI sesja Młodzieżowej Rady Miejskiej
¤ XX sesja Młodzieżowej Rady Miejskiej
¤ Wywiady MRM DG z mieszkańcami miasta
¤ Warsztaty dotyczące analizy SWOT
¤ Spotkanie robocze MRM DG
¤ Obóz integracyjno-szkoleniowy w Zakopanem
¤ XIX sesja Młodzieżowej Rady Miejskiej
¤ Pierwsze spotkanie Radnych MRM DG II Kadencji

Przepraszam ale jak dla mnie to nie zajmuja sie niczym tylko spotkaniami, koncertami i wyjazdami. A gdzie dzialalnosc na rzecz mlodziezy dabrowskiej???? Czy interesujecie sie np. tym ze w niektorych szkolach brakuje pieniedzy na darmowe obiady dla biednych dzieci, itp??? Prosze o odpowiedz, bo w tym momencie to zrobiliscie sobie klub adoracji wzajemnej!!!
olo
Albo dajmy na to, co zrobili w kierunku rowerowych ścieżek. Tak liczyłem na zdrowy, młody duch Talkowskiego. Już widziałem te kilometry ścieżek oplatających nasze piękne miasto. Droga dla rowerów, droga dla wielbłądów, droga dla...
Master
Po pierwsze: miał to być temat o : Tomaszu Sołtysiku, pytaniach do niego i odpowiedziach , a nie o Młodzieżowej Radzie Miasta.

Po drugie: MRM jest zlozona z przedstawicieli rad młodzieżowych dąbrowskich szkół; Oczywiscie ze nie posiada kompetencji aby podejmować żadne decyzje, a Rada Miasta może co najwyżej posiłkować sie opinią Młodziezowej Rady Miasta w sprawach dotyczących dzieci i młodzieży.

Po trzecie: Nie atakujcie tak przedstawicielki MRM , która dotarła do naszego forum, jej Rady , spotykają sie , robią co mogą a nawet jeślii nie mają żadnego wpływu na nic i MRM jest tylko po to aby była , to przynajmniej uczą sie zachow samorządowców, organizowania czegokolwiek i interesują sie życiem miasta, co dziś rzadko sie zdaża. Więc niech działaja dalej, może nie teraz a w przyszłosci bedzie z tego jakiś pożytek.

Po czwarte: wiolusia nie przejmuj sie : to są stare pierniki biggrin.gif
olo
To przenieś Wiolusię od Sołtysika i już. Toż ja, stary piernik, Wiolusi nie atakuję. Ośmieliłem sił jedynie zadać pytanie, na które nie uzyskałem odpowiedzi. To znaczy odpowiedź, była, ale taka już, wiecie panie, polityczna - mówiś tak żeby nic nie powiedzieć. Ale chętnie poczytam co Wiolusia ma do powiedzenia. Klocek ma rację, koleżanko jestem zgorzkniałym piernikiem wietrzącym wszędzie podstępy i spiski i jest coraz mniej cudów na tym świecie, które są w stanie mnie zdziwić. Pozdrawiam olo
mary cha
klocek,dlaczego wypowiadasz sie za wiolusie?daj jej szanse samej sie obronic.jesli naprawde powaznie traktuje to co robi to bedzie w stanie udzielic nam wyczerpujacych odpowiedzi i przytoczyc argumenty za MRM!
wiolusia_91
Nie przyjełam tego jako atak ale jako chęć dowiadywania się informacji z naszego miasta. Bardzo przepraszam, że nie odpisałm szybciej, ale niestety nie dałam rady :)

No cóż... chcę niestety wam powiedzieć, że nie jesteśmy po to, aby organizować imprezki, budować skateparki itp....
Może wyłorzę poprostu cytacik ze STATUTU :
Statut Młodzieżowej Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej, rozdział 2, paragraf 2:
"celem działania Rady jest wspieranie i upowszechnianie idei samorządowej wśród młodzieży oraz zwiększenie aktywnosci młodych w mieście"
rozdiał 2 paragraf 3:
"Rada realizuje swoje cele poprzez:
1. opiniowanie projektów uchwał Rady Miejskiej regulujacych sprawy mające wpływ na warunki rozwoju młodego pokolenia;
2. inicjowanie działań dotyczacych życia młodych ludzi w mieście, a w szczególności w zakresie nauki, kultury i sportu;
3. podejmowanie działań propagująych cele Rady;
4. koordynacją i inspiracją inicjatyw młodych ludzi;
5 prowazenie działalności informacyjno - doradczej;
6. nawiazywanie współpracy z krajowymi oraz zagranicznymi organizacjami, których cele pokrywaja sie z celami Rady.

( reszta statutu : www.mrmdg.pl/statut.html )
Może to wam przybliży trochę naszą działalność... oto ona :
- poczatek 2003 roku - akcja integracyjna w PKZ'cie dla dzieci zdorwych i niepełnosprawnych, organizowana razem z UM, MOPT,
- początek 2003 roku - czynny udział w akcji protestacyjnej studentów Zamiejscowego Wydziału Politechniki Śląskiej,
- IV/V 2003 sondaż w szkołach co młodzież chciałaby zmienic w miescie - wyniki 90% ankietowanych twierdzi, że w DG jest za mało knajp i barów (niestety to nie leży w granicach działania MRM)
- IX 2003 kampania inforamcyjna o samorządzie w szkołach gimnazjalnych i ponadgizmnazjalnych gdzie odbywać sie miały wybory uzupełaniające
- XI 2003 - gimnazjum nr 9 wystąpiło z prosba o pomoc przy organizacji Andrzejkowego Festiwalu Karaoke ,który jest "młodą�" szkolna tradycją. Inicjatywa spotkała sie z poparciem Radnych i wspomoglismy gimnazjum
- XII 2003 warsztaty dla młodzieży z tworzeniem analizy środowiska lokalnego, efektem czego było stworzenie analizy SWOT naszego miasta która została przedłozżona władzą miasta
- organizacja imprezy Karnawałowej dla wychowanków Ośrodka Szkolno - Wychowawczego w DG
- I - III 2004 realizacja nieudanego (niestety) projektu stowrzenia czegoś w stylu Młodzieżowego Centrum Badania Opinii Publicznej
- w maju ruszył projekt organizowany razem z pracownia plastyczną PKZ' "umysł otwarty" skierowany do dąbrowskiej młodzieży interesującej sie sztuka plastyczną, którego finał przewidziany jest na czerwiec tego roku
- IX 2004 wybory MRM II Kadencji
- XI 2004 organizacja kolejnego Festiwalu Karaoke w gimnazjum nr 9
- II 2005 koncert w An'Caffe (zespół CODA)

Nie jesteśmy jak juz mowilam po to, aby organizowac imprezki ale sie staramy dotrzec do mlodziezy poprzez nie wlasnie. Mamy charakter konsultacyjny. Pomysly ktore docieraja od mlodziezy (te lepsze) zostaja przedstawione na sesjach Rady Miejskiej..

Jeżeli macie taki pomysl to na kazdej sesji MRM jest taki punkt w porzadku obrad "Wolne wnioski" ... ZAPRASZAM SERDECZNIE!!!
4 kwietnia 2005 roku w Sali Sesyjnej Urzędu Miejskiego o godzinie 11.00
Każdy jest mile widziany

Jeżeli chcecie podyskutować na taki temat to zapraszam na stronkę www.forummrm.xx.pl :) mamy już podobny przypadek z którym gadają Radni mam nadzieje ze chociaz sprobujecie przeczytac temat : no no no
Polecam Cały a napewno sie bardzo duzo dowiecie,... co robic aby miasto bylo spoczko wink.gif

Pozdrawiam,
Radna Wioletta Makuch

P.S.
Jeżeli chodzi o temat w którym piszemy to przepraszam Admina i Tomasza Sołtysika (kórego serdecznie pozdrawiam i chyba będzie na sesji mrm?)
olo
Dzięki za odpowiedź. Przechodzimy do polemiki.
Piszesz "No cóż... chcę niestety wam powiedzieć, że nie jesteśmy po to, aby organizować imprezki, budować skateparki itp.... "
Mam nadzieję, że jedynie przestawiło Ci się położenie wyrazu niestety i nie ma to zdanie takiego znaczenia jak ma je teraz. Ale do rzeczy. Rozumiem doskonale, że Rada nie jest od budowy skateparków bo od tego są firmy budowlane. Może jednak zbyt dosłownie pojmujesz wyraz budowa, bo jak się to niebudowanie ma do Waszego Statutu.
>>2. inicjowanie działań dotyczacych życia młodych ludzi w mieście, a w szczególności w zakresie nauki, kultury i sportu<< A skoro już jesteśmy przy sporcie, to czekam dalej na odpowiedź w kwestii ścieżek rowerowych. Nie chcę żebyście je zbudowali, to zrobi zapewne Rogbud, chcę żebyście zainicjowali ich powstanie.
Piszesz >>IV/V 2003 sondaż w szkołach co młodzież chciałaby zmienic w miescie - wyniki 90% ankietowanych twierdzi, że w DG jest za mało knajp i barów (niestety to nie leży w granicach działania MRM) <<Migneła mi przez chwilę Trybuna Ludu przed oczami. Nie znam treści ankiety, nie znamy próby ale wiem, że 90 % młodziezy chciałoby sie po knajpach szwendać. Jeśeli dasz mi do wyboru knajpkę i festiwal karaoke, to jasne że wybiorę tą pierwszą. No ale problem macie z głowy, nie jesteście od budowania knajpek. Bo przecież to, że 90 % ! (wg was) młodzieży chce knajpek i barów to nie jest problem. Stąd zapewne efekt >>- I - III 2004 realizacja nieudanego (niestety) projektu stowrzenia czegoś w stylu Młodzieżowego Centrum Badania Opinii Publicznej <<
To na tyle. Pozdrawiam i miłego dnia zyczę.
olo[/b]
wiolusia_91
No cóż.. muszę przyznać, Ĺźe jako najmłodsza Radna w radzie nie wiem aż tyle co Radni, którzy już są w niej dwa lata wiec jeśli pozwolisz porozmawiam o tym z Przewodniczącą :)
tomasz sołtysik
witam po dłuższej nieobecności;)
w dalszym ciągu jestem do usług biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.