Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Tomasz Sołtysik do usług;)
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Władze
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
tomasz sołtysik
QUOTE(Arbas @ Dec 14 2006, 10:13 PM) *
Gratulacje z okazji objęcia tak zaszczytnego stanowiska!
Starania zostały nagrodzone, ale liczył Pan zapewne na coś więcej? a

tomek jestem wink.gif
nie, nie liczyłem na nic więcej
t
bzenek
QUOTE(tomasz sołtysik @ Dec 14 2006, 08:26 PM) *
wybaczcie ale z przyczyn oczywistych nie mogę upubliczniać tego co się dzieje w spółce, którą kieruję, choć nie ukrywam, że pokusę mam ogromną, byłoby co opowiadać wink.gif

Na początek możesz zakazać pracownikom MZUM wyrzucania gruzu i innych śmieci w okolicy torów kolejowych i masztu telefonicznego. Kilka razy widziałem jak wasza ekipa wywozi samochodem jakieś graty z MZUM i rozsypuje za ogrodzeniem.
tomasz sołtysik
powoli staję się gwiazdą faktu tongue.gif
wczoraj udzielałem wypowiedzi dot. mojego zarzutu, więc niedługo fakt odgrzeje tego kotleta,

Uprzedzająć pytania przypomę:
- mam postawiony zarzut niegospodarności w związku z prywatyzacją PWiK,
- kategorycznie twierdzę, że jestem niewinny, złożyłem szerokie wyjaśnienia w tej sprawie,
- ze względu na to, iż postępowanie przygotowawcze objęte jest tajemnicą (każde postępowanie - a nie tylko to) nie mogę publicznie się bronić, w momencie gdy sprawa trafi do sądu i nie będzie juz objęta tajemnica postępowania przygotowawczego publicznie odniosę się do zarzutu,
- zarzut postawiono mi w grudniu 2005 rok

jakby były pytania to służę
pzdr
Arbas
Czy PWiK to nasze słynne wodociągi? Słynne z najdroższej wody i jej oczyszczania?
Do dzis nie mogę uzyskać odpowiedzi kto ponosi odpowiedzialność lub współodpowiedzialność za tę tansakcję stulecia w naszym mieście. Był Pan "za" czy "przeciw" sprzedaży wodociągów obcemu kapitałowi?
Co z elektroniczną rejestracją głosowania radnych? Czy miasto zakupi ten system?
Arbas
Cytat z Pana Tomasza Sołtysika: "jakby były pytania to służę"
Moje pytania w sprawie wody i elektronicznego głosowania radnych zostały wyartykułowane.
Odpowiedzi do dziś brak.
michu
Tomek, dlaczego nie został posprzątany park po wichurze z ub tygodnia? Podobno to zadanie MZUM. W niedzielę (21.01) przechodziłem obok hali w parku i od strony parku leży mnóstwo gałęzi. Hala i jej otoczenie to miejsca w pewnym sensie reprezentacyjne dla miasta i taki widok nie robił dobrego wrażenia. Teraz przykrył je śnieg ale to chyba nie jest rozwiązanie problemu.

I jeszcze, dlaczego co roku zimą można nogi połamać na schodach w przejściu podziemnym w centrum? Tylko proszę o odpowiedź inną niż typu "jak jest zima to musi byc zimno"....
Dami7
QUOTE(michu @ Jan 26 2007, 09:11 AM) *
Tomek, dlaczego nie został posprzątany park po wichurze z ub tygodnia? Podobno to zadanie MZUM. W niedzielę (21.01) przechodziłem obok hali w parku i od strony parku leży mnóstwo gałęzi. Hala i jej otoczenie to miejsca w pewnym sensie reprezentacyjne dla miasta i taki widok nie robił dobrego wrażenia. Teraz przykrył je śnieg ale to chyba nie jest rozwiązanie problemu.

I jeszcze, dlaczego co roku zimą można nogi połamać na schodach w przejściu podziemnym w centrum? Tylko proszę o odpowiedź inną niż typu "jak jest zima to musi byc zimno"....

Piszcie maile do MZUM-u, mzum@dabrowa-gornicza.pl

To działa, sprawdziłem!

Dzisiaj ALBA sprzątała śnieg z parkingu obok i z tyłu PKZ-tu. Połamane drzewa (dosyć spore świerki) usuwała firma OFI - więc może sprzątanie parku to nie jest broszka MZUM-u?
Zibar
QUOTE(Arbas @ Jan 24 2007, 01:03 PM) *
Cytat z Pana Tomasza Sołtysika: "jakby były pytania to służę"
Moje pytania w sprawie wody i elektronicznego głosowania radnych zostały wyartykułowane.
Odpowiedzi do dziś brak.

Daj spokój już po wyborach... następna aktywność na forum juz za ok. 3 lata rolleyes.gif
tomasz sołtysik
Witam,
Arbas, Zibar - nie chcę mi się komentować Waszych złośliwych uwag, jeśli nie potraficie zrozumieć, że ktoś z różnych względów może przez kilkanaście dni tu nie zaglądać (w tym ze względów technicznych - serwer forum przez kilka dni wisaiał) to już Wasza sprawa, a tak na marginesie ZIbar przypomnę Ci, że w ostatnich wyborach nigdzie nie startowałem
niestety zaglądam tu rzadziej - wynika to z prozaicznej przyczyny: ilości pracy;

MZUM rzeczywiście nie zajmuje się sprzątaniem parku, głownym zadaniam MZUM-u jest wykonywanie w imieniu gminy części zadań związanych z administrowaniem drogami tj. przygotowywanie decyzji o zajęciu pasa drogowego, odbiór robót wykonywanych w pasie drogowym przez inne podmioty, oznakowanie pionowe i poziome, sygnalizacja świetlna, kontrola stanu dróg wink.gif
utrzymanie przejść podziemnych to też nie nasza brocha

Arbas - PWiK to nasze wodociągi, słynne z drogiej wody i jej oczyszcznia (choć nie "najdroższej"), byłem za sprzedażą 34 % udziałów tej spółki RWE, uważam tą decyzję za słuszną i dziś postąpiłbym tak samo

pozdrawiam
Zibar
To nie była złośliwość tylko perfidna prowokacja, żeby Cię zmobilizować smile.gif - która jak widzę się udała smile.gif
Arbas
- Czy można wiedzieć jak stoimy w rankingu cenowym wody w Polsce?

- Proszę o konkrety kto usytuował się przed nami?

- dla przykładu 2 lata temu 1 m sześc. wody w SOPOCIE kosztował ok. 2,60 zł + ścieki 2,00 zł=4,60 zł
i dla ścisłości dodam, że w wodociągach tych nie płynie woda z morza.
Cena wody w Dąbrowie Górn. dokł. 3,86 zł + 3,59 zł = 7,45 zł i do tego dopłata miasta do każdego kranu.
Ile to wynosi łącznie? I gdzie jest drożej? Może w ojczyźnie właścicieli, którym Pan naszą wodę sprzedał, ale w Niemczech zarabia się kilka razy więcej. Trafność Pana decyzji mieszkańcy będą odczuwać do końca życie i o jeden dzień dłużej - dzieci i wnuki.
Nie mamy Panu i innym decydentom za być wdzięczni.
vacu
QUOTE(tomasz sołtysik @ Jan 27 2007, 10:48 AM) *
(...)
MZUM rzeczywiście nie zajmuje się sprzątaniem parku, głownym zadaniam MZUM-u jest wykonywanie w imieniu gminy części zadań związanych z administrowaniem drogami tj. przygotowywanie decyzji o zajęciu pasa drogowego, odbiór robót wykonywanych w pasie drogowym przez inne podmioty, oznakowanie pionowe i poziome, sygnalizacja świetlna, kontrola stanu dróg wink.gif
(...)

Czy utrzymaniem dróg w zimie też (odśnieżanie itp.)? Bo wczoraj jechałem z Wrocławia do DG i niestety muszę powiedzieć, że najgorzej to wygląda właśnie u nas. Jedyny poślizg jaki zaliczyłem miał miejsce właśnie w DG i to w samym centrum - droga była jak szklanka. Chwilę wcześniej jechałem przez Czeladź i Będzin choćby i tam było o niebo lepiej...
abacil
Może w ojczyźnie właścicieli, którym Pan naszą wodę sprzedał,

Nareszcie wiem kto podpisał umowę! A ja głupi myślałem, że zarząd...
tomasz sołtysik
QUOTE(vacu @ Jan 27 2007, 02:14 PM) *
Czy utrzymaniem dróg w zimie też (odśnieżanie itp.)? Bo wczoraj jechałem z Wrocławia do DG i niestety muszę powiedzieć, że najgorzej to wygląda właśnie u nas. Jedyny poślizg jaki zaliczyłem miał miejsce właśnie w DG i to w samym centrum - droga była jak szklanka. Chwilę wcześniej jechałem przez Czeladź i Będzin choćby i tam było o niebo lepiej...

utrzymaniem nie, tylko kontrolą - codziennie między 5 a 7 rano MZUM dokonuje objazdu dróg pod kątem ich utrzymania - następnie informacja o stanie dróg trafia do UM i ALBY-MPGK (która to spółka dba o zimowe utrzymanie dróg)
:)
sparwa dotyczy wielu osob ale tutaj ten temat byl ostatnio poruszany

Są zarzuty wobec byłego zarządu miasta. Czy będzie akt oskarżenia?
dziś

Na biurku zastępcy prokuratora okręgowego w Bielsku-Białej, Sławomira Świderka, w tym tygodniu pojawiła się decyzja o przedłużeniu o kolejne trzy miesiące śledztwa w sprawie niegospodarności dąbrowskich władz. Miały się ich dopuścić władze miasta w latach 1999-2003. Sprawa dotyczy w sumie 11 osób (sam zarząd to 7 osócool.gif.

Oficjalne zarzuty dotyczą dwóch spraw: nieprawidłowości przy prywatyzacji Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji oraz wyboru niekorzystnej oferty na budowę Centrum Administracyjnego (CA), gdzie mieszczą się magistrat, sąd i prokuratura. Zarzuty pojawiły się już w grudniu 2005 r., ale nadal nie ma aktu oskarżenia.

Bielska prokuratura zapowiada, że doprowadzi sprawę do końca. W toczącym się śledztwie wciąż jednak pojawią się nowe wątki i dokumenty. Okazało się, że np. ponownie trzeba ustalić wartość Centrum Administracyjnego.

Dwie niezależne opinie biegłych sądowych różnią się aż o jedną trzecią całej kwoty, czyli... o kilkadziesiąt mln zł. Według zapisów umowy z kielecką firmą Mitex, wykonawcą CA, budynek miał kosztować nie więcej niż 106 mln zł, a tymczasem jedna z ekspertyz określiła jego wartość na zaledwie nieco ponad 70 mln zł.

- Różnica jest zbyt duża i musimy zweryfikować dane. Być może potrzebna będzie kolejna ekspertyza. Analiza wszystkich dokumentów potrwa kilkanaście tygodni - mówi prokurator Świderek. - Śledztwo ma wiele wątków i obejmuje też budowę Hali Widowiskowo-Sportowej oraz aquaparku. Trzeba brać pod uwagę opinię kilku biegłych, co przedłuża postępowanie.

bielska prokuratura wysunęła cztery zarzuty. Trzy dotyczą niekorzystnej prywatyzacji PWiK (płatności za dostarczenie tzw. nowych technologii, wypłaty zawyżonej dywidendy oraz wypłaty 100 tys. zł w przypadku zaległości podatkowych PWiK). Mają one obciążać członków komisji przetargowej. Ostatni zarzut to wybór droższej oferty na budowę CA. Członkowie byłego zarządu miasta nie czują się winni.

- Zarzuty są w większości absurdalne. Nie działaliśmy na szkodę gminy - podkreśla Tomasz Sołtysik, były wiceprezydent miasta, a obecnie prezes Miejskiego Zakładu Ulic i Mostów.

Nie przyznają się

Tomasz Sołtysik twierdzi, że zarzut płatności kilkudziesięciu milionów złotych RWE Agua GmbH za wprowadzanie do wodociągów nowych technologii nie ma podstaw. PWiK zapłaciło jedynie za zgodą obu wspólników, na podstawie oficjalnych dokumentów, 1 mln zł oraz 100 i 150 tys. zł. Były to pieniądze za konkretną usługę. PWiK nigdy nie miało zaległości podatkowych, więc niemiecki wspólnik nie otrzymał z tego tytułu ani złotówki. Równie niezrozumiały jest trzeci zarzut. Dywidenda wypłacana RWE Aqua GmbH jest wypadkową ceny, jaką niemieccy partnerzy zapłacili za udziały, oraz nakładów inwestycyjnych. Jest tu też błąd merytoryczny, bo nie dostają dywidendy z 51 procent, ale z 46.
Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni
michu
"głownym zadaniam MZUM-u jest wykonywanie w imieniu gminy części zadań związanych z administrowaniem drogami tj. przygotowywanie decyzji o zajęciu pasa drogowego, odbiór robót wykonywanych w pasie drogowym przez inne podmioty, oznakowanie pionowe i poziome, sygnalizacja świetlna, kontrola stanu dróg"

"utrzymaniem nie, tylko kontrolą"

żyć nie umierać, zero odpowiedzialności, nadzór, kontrolowanie, przygotowywanie itp...
Po co miastu taka instytucja?
Hator
czyatajc post tomka 27 I tez mi przyszla taka uwaga do glowy - zero wartosci dodanej - nic tylkko biurokracja i zjadanie kilkuset (min) tysiecy zlotych rocznie z kasy miasta.

a moze jeszcze jakas specjalna instytucja nadzorujaca nadzor dokonywany przez mzuim ?

na cholere takie instytucje...
tomasz sołtysik
mzum nie dostaje pieniędzy od miasta w prezencie tylko realizuje zadania zlecone w drodze przetargu, są to zadania, które tak czy inaczej muszą byc realizowane - jeśli nie realizowałby ich mzum to realizowałaby je jakas inna firma i miasto też by za nie płaciło,
poza tym mzum prowadzi normalna działalność gospodarczą m.in. w zakresie: napraw dróg i chodników, wynajmu powierzchni, malowania pasów etc. etc. i w tym zakresie produkuje "wartość dodaną", nie pisałem o tym ponieważ nie ma to żadnego związku z działalnością gminy, nie ukrywam również, że uważam, iż ta działalność powinna być rozszerzana
dzieki za życzliwe komenty;)
pzdr
Dejmon
QUOTE(tomasz sołtysik @ Jan 31 2007, 12:27 PM) *
(...)poza tym mzum prowadzi normalna działalność gospodarczą m.in. w zakresie: napraw dróg i chodników, wynajmu powierzchni, malowania pasów etc. etc. i w tym zakresie produkuje "wartość dodaną"(...)
dzieki za życzliwe komenty;)
pzdr

Sądząc po zacytowanym wyżej fragmencie, to chyba będzie pytanie do właściwej osoby na właściwym stanowisku. Czy w tym wieku możemy się spodziewać, że studzienki kanalizacyjne na głównej arterii miasta (ulice: Piłsudskiego, Królowej Jadwigi i Sobieskiego) zostaną zrównane z poziomem jezdni, a nie będą kilka centymetrów pod jej poziomem? Teraz żeby omijać ten dąbrowski ewenement trzeba jeździć slalomem albo celować żeby studzienka znalazła się między kołami pojazdu (co nie zawsze jest bezpieczne). Moi znajomi z innych miast kiedy odwiedzają DG i jadą wspomnianymi ulicami, pukają się w czoło co za frajerstwo wybudowało studzienki w ten sposób.

Dąbrowa powinna się reklamować hasłem: Chcesz rozwalić zawieszenie w swoim aucie, przejedź się głównymi ulicami Dąbrowy Górniczej :)
tomasz sołtysik
Dejmon:
co do studzienek zgadzam się w 100%, MZUM chętnie podejmie się tego zadania, proszę tylko o zlecenie, sporządzimy kosztorys, podpiszemy umowę i sprawa załatwiona laugh.gif
a tak na poważnie - MZUM nie ma może sam z siebie robić takich rzeczy, tak jak każdej firmie MZUM-owie za zrealizowane zadania trzeba zapłacić, MZUM jest spółką prawa handlowego i prowadzi działalność gospodarczą w celu osiągnięcia zysku,
pozdrawiam
to mam jeszcze jedno pytanie - czy MZUM wie cos o planach remontu nawierzchni na Pilsudskiego? Czy w tym roku cos sie planuje?
Hator
ja tez mam pytanie -
czy mzum nie moze wyslac do urzedu miejskiego informacji o stanie drog w miescie? wkoncu "kontolujecie stan drog w miescie" to mozecie tez wydac opinie, ktore ulice i jaki zakres remontow bylby najbardziej konieczny do realizacji. Macie jakis wplyw na podejmowanie decyzji odnosnie remontow ??
wkoncu dobry zarzadca nie tylko dba o prawidlowe realizacje zlecen, ale takze zabiega o przyszle zamowienia dla firmy co by firme rozwijac.
szarisz
Propozycja innego hasła reklamowego dla DG:

Burza uczuć miotająca Tobą po przejeździe przez ulice naszego miasta - bezcenna!
Za resztę zapłacisz kartą MC...
Dami7
QUOTE(tomasz sołtysik @ Feb 1 2007, 11:10 AM) *
..., MZUM jest spółką prawa handlowego i prowadzi działalność gospodarczą w celu osiągnięcia zysku,
pozdrawiam

@ToSo
Jak się ma cytowane powyżej zdanie do następującego zapisu w Strategii Rozwoju Firmy MZUM Sp. z o.o. "Przy realizacji zadań publiczno - prawnych zlecanych Spółce dopuszczalna jest działalność non-profit, a nie stosowanie zasady maksymalizacji zysku"?
Czyżby co ekipa, to strategia?

@ all
Strategia jest tutaj: http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/bip.pli.../13/3/14913.pdf
pulsatilla1214
Jak dla mnie sprzeczności nie ma... smile.gif

Proponowałbym zwrócic uwagę na wydźwięk słowa "dopuszczalna"

Hej, hej
Dave
Pierwszy mój post na tym forum! :)
Witam wszystkich a przy tym tak zacną (?) postać Pana Tomasz Sołtysika (no dobra - ToSa)! tongue.gif
I przyłączam się do pytania zadanego wcześniej: tyle mówi się o modernizacji ciągów komunikacyjnych pieszych i samochodowych w naszym mieście już co najmniej od 5 lat - ale efektów prawie nie widać! Zrobiono tylko nową nawierzchnię na kilku krótkich, w dodatku w jedną stronę, odcinkach ul. Piłsudskiego i Królowej Jadwigi. A co z resztą? Kiedy cała Piłsudskiego, Królowej Jadwigi i Sobieskiego (a Aleja Róż też by się mogła załapać) zostanie wyremontowana? Ale tak doraźnie! Nie łatami albo po kawałku! Tylko tak, jak na Manhatanie! I jeszcze jedno: co z przejazdami tramwajowymi? To należy do zadań miasta czy Tramwajów Śląskich? Bo przejazdy tramwajowe to już wręcz wołają o pomostę do nieba!
Liczę na rzeczową odpowiedź!
Dziękuję i pozdrawiam! :)
tomasz sołtysik
:): MZUM nic nie wie nt. remontu AL. Piłsudskiego i nigdy wiedzieć nie będzie dopóty taka decyzja nie zapadnie w magistracie, wiarygodnej informacji w tej sprawie może udzielić Paweł Gocyła - spytam, przekaże Wam info,

Hator: MZUM codziennie informuje magistrat o stanie dróg, wpływu na podejmowane tam decyzje formalnie nie mamy żadnego,

szarisz: hasło kupuję - postaram się je wpisać do misji firmy, którą kieruję;)

Dami7: nazywanie tego "strategią" uważam za nadłużycie, zasadą jest, że działalność gospodarczą prowadzi się w celu osiągania zysku, choć są wyjątki, jeśli uważasz, że MZUM do nich należy i powinien działać non profit to znaczy, że masz podobne zdanie jak mój poprzednik wink.gif ja mam inne zdanie biggrin.gif

Dave: zgadzam się w 100%, od zawsze lobbuje za kompleksowymi remontami dróg, mam nadzieję, że w obecnej kadencji moje poglądy będa podzielane przez decydentów nieco bardziej niż w poprzedniej, przejazdy trmwajowe należą do Tramwajów Śląskich, choć czasem gmina pod naciskiem mieszkańców je remontuje

a tak na marginesie: wczoraj został ogłoszony konkurs na stanowisko prezesa MZUM

a tak na marginesie2: e viva polski szczypiorniak, piękny mecz, na stojąco w max mario oglądałem biggrin.gif
Dami7
QUOTE(tomasz sołtysik @ Feb 2 2007, 10:15 AM) *
...
Dami7: nazywanie tego "strategią" uważam za nadłużycie, zasadą jest, że działalność gospodarczą prowadzi się w celu osiągania zysku, choć są wyjątki, jeśli uważasz, że MZUM do nich należy i powinien działać non profit to znaczy, że masz podobne zdanie jak mój poprzednik wink.gif ja mam inne zdanie biggrin.gif

A więc moje przypuszczenia są słuszne - co ekipa, to strategia.
Ale póki co nie poznaliśmy jeszcze obecnie obowiązującej.
Przy okazji pytanie - jacy są udziałowcy MZUM Sp. z o.o.? Jeśli udziałowcem jest gmina, to dla mnie trochę nieteges jest, aby zarabiała sama na sobie... Dokładniej - jeśli MZUM realizuje zadania zlecone przez gminę i na jej rzecz, powinien to robić po kosztach, bez elementu zysku. Mylę się?
tomasz sołtysik
Dami7: mylisz się, prowadzenie działalności gospodarczej bez zysku w świetle przepisów skarbowych stanowi co najmniej wykroczenie, a spółka MZUM została powołana do prowadzenia działalności gospodarczej, choc z mojego prywatnego punktu widzenia lepiejby było jakby tak nie było wink.gif
Dami7
QUOTE(tomasz sołtysik @ Feb 2 2007, 12:11 PM) *
Dami7: mylisz się, prowadzenie działalności gospodarczej bez zysku w świetle przepisów skarbowych stanowi co najmniej wykroczenie, a spółka MZUM została powołana do prowadzenia działalności gospodarczej, choc z mojego prywatnego punktu widzenia lepiejby było jakby tak nie było wink.gif

Ekhm, z tego (i poprzednich Twoich odpowiedzi) wynika, że najlepiej gdyby MZUM nic nie robił i jeszcze na tym zarabiał wink.gif
A co z udziałowcami tej spółki?
tomasz sołtysik
QUOTE(Dami7 @ Feb 2 2007, 03:55 PM) *
Ekhm, z tego (i poprzednich Twoich odpowiedzi) wynika, że najlepiej gdyby MZUM nic nie robił i jeszcze na tym zarabiał wink.gif
A co z udziałowcami tej spółki?

dokładnie tak, to jest stan idealny: nic nie robić i zarabiać laugh.gif niestety życie jest brutalne, i żeby zarobić trzeba coś robić uffff

jedynym udziałowcem MZUM jest gmina

cool.gif
Hator
toso zapadl w sen zimowy - czyzby robota w mzuim byla tak wyczerpujaca?
Hator
cyt z art z DZ o betonowych zaporach na drodze w strzmieszycach

(...)- To po prostu skandal. Jedyna droga do euroterminalu jest w bardzo kiepskim stanie i nie chodzi tu nawet o stan nawierzchni, ale o te betonowe pozostałości. Droga nie jest oświetlona, a w najbliższym jej sąsiedztwie od miesięcy leżą wielkie betonowe zapory. Przecież to bardzo niebezpieczne. Interweniowałem w tej sprawie wielokrotnie, zgłaszałem to straży miejskiej, ale nic się nie działo.(...)

i

(...)- Nasi pracownicy najpierw obejrzeli tę okolicę. Betonowe zapory w tym miejscu rzeczywiście mogły zagrażać bezpieczeństwu kierowców jadących w stronę euroterminalu. Sprawą postanowiliśmy się zająć natychmiast. Odpowiednie zlecenie już zostało przesłane do Miejskiego Zakładu Ulic i Mostów i zapory powinny wkrótce zniknąć,(...)

Tomek - a ja myslalem ze to wy ponoc macie kontrolowac stan jezdni - sam o tym pisales. Czyzvby jakies niedopatrzenie ? kilka miesiecy (wg gazety) staly te bariery a Wy nic. Gdzie to wasze sprawne funkcjnowanie?!
michu
jeszcze w kwestii realacji biznesowych Miasto - MZUM. Jeśli podmiot, którego w 100% właścicielem jest miasto startuje w przetargu to tworzy to wg mnie dość dziwną sytuację w odniesieniu do kryteriów wyboru wykonawcy i bezstronności miasta jako przeprowadzającego przetarg.
Tak, przy okazji jaki jest udział % zleceń innych niz od miasta w realizowanych kontraktach?
tomasz sołtysik
Hator - rozumiem, że temat się trochę zdezaktualizował, a tak na marginesie to MZUM usunął te zapory niezwłocznie po otrzymaniu zlecenia od Gminy,

michu - a jaką masz propozycję, MZUM powinien dostawać zlecenia od Gminy bez przetargów??? zlecenia inne niż od miasta nie przekraczają 10 %
pzdr
michu
witam!
nie twierdzę, że powinno się to odbywać bez przetargów; ale sam przyznasz, że jeżeli miasto powołało spółkę do takich prac to raczej "krzywdy jej nie zrobi" bo jako wspólnik musiałoby dopłacać do ewentualnych strat i ta sytuacja sama w sobie jest według mnie "mało transparentna"

Wobec tego być w zarzadzie, czy radzie nadzorczej takiej spółki to sama przyjemność....
Hator
toso - jaki % przetargow wygrywacie ??

odnosnie zapor : czyli bariery mogly pare miesiecy polezec zanim miasto zdecydowalo aby je usunac? mozna wiedziec kto jest odpowiedzialny za zlecanie tego typu napraw i dlaczego tak duzo czasu zajelo tej osobie wydanie zlecenia - chyba ta osoba dostaje od was codzienne raporty o stanie drog w dg, o ktorych sporzadzaniu pisales.
tomasz sołtysik
michu - zapewniam Cię,że znam większe przyjemności wink.gif a co do "krzywdy jej nie zrobi" to jest wręcz odwrotnie
Hator - pytania a przetargi nie rozumiem, jedne wygrywamy inne nie, część prac robimy bez przetargów (bo zlecają je podmioty, które nie stosują ustawy o zamówieniach publicznych),
roboty zleca urząd. a co do objazdów, dla ścisłości - to MZUM cała miasto objeżdża w ciągu miesiąca, tak więc na każdej drodze miejskiej jesteśmy raz w miesiącu, chyba, że są sygnały lub sytuacje awaryjne
bzenek
Toso,

czy to Ty biegłeś w niedzielę w półmaratonie 4energy ?

Wnioskuję, że tak i gratuluję niezłego wyniku biggrin.gif

Ja niestety przesadziłem z tempem na drugim kółku i trzeci podbieg Francuską mnie kompletnie wykończył. No i spadłem na koniec stawki sad.gif

Oj, trzeba będzie całą zimę te mięśnie nóg trenować mellow.gif

Swoją drogą to przykro, że 130 tysięczna Dąbrowa Górnicza była w stanie wystawić na półmaraton ledwo 6 zawodników sad.gif
tomasz sołtysik
jeśli myślisz o zawodniku z nr 63 na 524 miejscu z czasem netto 1:51:46 to byłem ja tongue.gif
dzięki biggrin.gif
to mój pierwszy start, fajnie było, dla Ciebie też gratki!

a tak na marginesie słyszałem, że są plany dąbrowskiego półmaratonu z trasą wkoło Pogorii... może wtedy DG wystwi większą reprezentację wink.gif
DG Pogoria pólmaraton???
bzenek
CYTAT(tomasz sołtysik @ wto, 02 paź 2007 - 14:30) *
słyszałem, że są plany dąbrowskiego półmaratonu z trasą wkoło Pogorii... może wtedy DG wystwi większą reprezentację wink.gif
DG Pogoria pólmaraton???

Oj, obawiam się, że półmaraton to musi być po jezdni utwardzonej. Nie sądzę abyśmy wybudowali sobie asfaltówkę specjalnie na bieg. Ale jako bieg przełajowy/terenowy na 21km (lub ile tam kto woli) o puchar Poczwórnej Pogorii to czemu nie ? Jak pokazuje akcja Gazety Wyborczej chętni do biegania są. rolleyes.gif

Mnie się marzy taki miejski bieg wokół Parku Hallera. Kościuszki, Legionów, Al. Róż, Królowej Jadwigi. Start/meta pod DH Centrum. Kierunek dowolny. Może być kilka kółek. Trasa wymagająca - zbiegi/podbiegi. Widowiskowa - ludzie mają blisko kibicować. Zawodnicy wygodnie dojadą KZK.

Wygodny do zorganizowania. Zaplecze i parking koło Hali. Ruch samochodów w zasadzie na całej trasie można skierowac druga jezdnią. W niedzielę do południa da radę. Służby porządkowe nie powinny mieć problemu z zabezpieczeniem kółeczka. Wszędzie blisko dla pogotowia ratunkowego.

A po biegu dla zawodników masaż w zieleni parku, medal, koszulka i... karnety do Aquaparku na "dżakuzi" - serwuje sam minister Wasserman.

Ach rozmarzyłem się smile.gif

Co tu dużo ukrywac - masz chody we władzach. Może podrzucisz taki pomysł. Na początek będzie dużo tańsze i łatwiejsze do zorganizowania od półmaratonu. A i łatwiej będzie o sensowną frekwencję - półmaraton to mógłby nam w DG nie wypalić (nie mamy tradycji biegowych).

Swoją drogą to szkoda, że upadł Lipczykowy pomysł ustanowienia w DG ośrodka dla kadry narodowej thriatlonistów. dry.gif
Koncepcja była świetna. Jeziora są, trasa do biegu jest, na rower by się coś wykroiło :)
PICK
Panie Dyrektorze Sołtysik Pan Lipczyk miał sporo "świetnych pomysłów" w tym jeden, żeby urzeczywistnić ekonomicznie właśnie spłacamy poprzez zaciągnięcie nowego kredytu.
smile.gif
tomasz sołtysik
Chciałem się pożegnać z forumowiczami. Podjąłem decyzję o likwidacji mojego konta na forum. Dzięki za te kila lat dyskusji bardziej lub mniej merytorycznych.
Pozdrawiam wszystkich

Do Admina: proszę o usunięcie mojego konta oraz wszystkich moich postów.
kamillll
Taką decyzję podjął Pan już o 14:05 w poście nt. ekspresowej prywatyzacji szpitala więc jest Pan bardzo niesłowny bo od tamtej pory napisał Pan kilka postów. Proszę być konsekwentnym tym bardziej że śmie Pan poniżać swoich rozmówców (mówiąc że intelektualnie do Pana nie równają) za każdym razem kiedy mają inne zdanie - więc skoro jest Pan taki nieskazitelny i wszechmądry oraz super inteligentny to niech będzie Pan konsekwentny, no chyba że miał Pan nadzieje że ktoś będzie chciał Pana zatrzymać wink.gif
bzenek
CYTAT(kamillll @ sob, 26 lip 2008 - 10:48) *
Proszę być konsekwentnym tym bardziej że śmie Pan poniżać swoich rozmówców (mówiąc że intelektualnie do Pana nie równają) za każdym razem kiedy mają inne zdanie - więc skoro jest Pan taki nieskazitelny i wszechmądry oraz super inteligentny to niech będzie Pan konsekwentny, no chyba że miał Pan nadzieje że ktoś będzie chciał Pana zatrzymać wink.gif

Wow 53 wyrazy w jednym zdaniu. Też bym tak chciał umieć... wink.gif

CYTAT(tomasz sołtysik @ pią, 25 lip 2008 - 20:04) *
Chciałem się pożegnać z forumowiczami.

Troszku mam wrażenie, że na wzorujesz sie na Kaziku Staszewskim. Pod pozorem niechęci do wywrotowców odgrywasz się na tych co to chcieli z Tobą po ludzku dyskutować. mellow.gif

Szerokiej drogi ToSo. Ciekawe czy zajrzysz na forum przed wyborami ? wink.gif

Wpadnij we wrześniu na 4energy. Bo wiesz, tam też będzie jeden forowicz smile.gif
Arbas
Szanowny Panie Sołtysik!

Uważam za niewłaściwe zlikwidowanie wszystkich Pana postów, ponieważ w ten sposób odcina się Pan od tego, co na tym forum kiedyś sam, własnoręcznie napisał. Np. ostatnio o "kręceniu lodów", czy też
o prywatyzacji wodociągów i rzekomo nie najwyższej cenie wody pitnej w Dąbrowie.
Czyżby Pan się wstydził swoich wypowiedzi, lub niektóre z nich, obecnie są dla Pana niewygodne?

Wiele osób odchodziło z forum, nikt jednak nie wnioskował o wymazanie zaszłości. Mam nadzieję, że administracja się na to nie zgodzi, a regulamin forum nie przewiduje takiego postępowania.
Byłoby to przede wszystkim nie fair wobec pańskich adwersarzy, oraz fałszowało rzeczywisty obraz niejednej dykusji.

Bartek
CYTAT(Arbas @ nie, 27 lip 2008 - 19:08) *
Szanowny Panie Sołtysik!

Uważam za niewłaściwe zlikwidowanie wszystkich Pana postów, ponieważ w ten sposób odcina się Pan od tego, co na tym forum kiedyś sam, własnoręcznie napisał. Np. ostatnio o "kręceniu lodów", czy też
o prywatyzacji wodociągów i rzekomo nie najwyższej cenie wody pitnej w Dąbrowie.
Czyżby Pan się wstydził swoich wypowiedzi, lub niektóre z nich, obecnie są dla Pana niewygodne?

Wiele osób odchodziło z forum, nikt jednak nie wnioskował o wymazanie zaszłości. Mam nadzieję, że administracja się na to nie zgodzi, a regulamin forum nie przewiduje takiego postępowania.
Byłoby to przede wszystkim nie fair wobec pańskich adwersarzy, oraz fałszowało rzeczywisty obraz niejednej dykusji.

Otóż to. Jak konto zostanie usunięte znikną wszystkie posty napisane przez tą osobę. Skoro prosił o usunięcie konta to również dobrze można je zablokować skoro nie chce się ten człowiek udzielać na naszym forum.
Arbas

Gdzie mogę znaleźć mój post z ostatniego tygodnia, z prośbą skierowaną do Pana o podanie nazwy polskiego miasta, w którym woda jest droższa niż w Dąbrowie Górniczej?
Wyjasniam, że Pan twierdził na forum, iż nie mamy najdroższej wody w Polsce.
Stąd moje uparte pytanie:
Gdzie jest droższa?
Proszę o podanie rzeczywistej ceny wody w DG, czyli tej, która wpływa do kasy sprywatyzowanych wodociągów:
cena z 1 m sześc. z rachunku + dotacja do każdego m szesc. z urzędu miasta (z naszych podatków)
Pytanie będę zadawał, aż do uzyskania odpowiedzi. W przypadku jej braku, każdorazowo po otrzymaniu rachunku za wodę. Taki już jestem.
Na prosbe autora tematu, jego konto zostalo usuniete. Nie pozostaje nic innego jak zamknac ten temat.
tomasz sołtysik
witam po dłuższej przerwie wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.