picaro
Mon, 17 Dec 2007 - 16:27
nie wiem czy nie będzie szatni w PKZ, ale to tylko moje domysły
co do wielkości to faktycznie wygląda na spore, bo tak porównując do lodowiska w Krakowie (na placu obok Dworca PKP, czy jak kto woli Galerii Karków) to nasze już wgląda na większe
Bartek
Mon, 17 Dec 2007 - 16:34
Mam nadzieję że jak ja pójdę to będzie podstawiona karetka pogotowia
kwintosz
Mon, 17 Dec 2007 - 16:42
Podejrzewam, że mimo wszystko przez to ze to nie prawdziwy lód, upadki będą mniej bolesne.

Uaaah na prawdziwym lodzie boli masakrycznie

Gorzej może być z bandami, dla tych co nie umieją hamować

nie bedzie ratunku..
To co ustawka forumowa na łyżwy?
Maryhna
Mon, 17 Dec 2007 - 17:19
no ba! ale najlepiej między świętami w sylwestrem

wtedy przyjdzie wypłata na łyżwy
:)
Mon, 17 Dec 2007 - 18:07
wszyscy z nowej slazgawki ciesza sie jak dzieci

ja dosc marnie jezdze ale jeszcze nigdy sie nie przewrocilem! W Sosnowcu na Zimowym to ledwo moglem nadazyc na tej polowce dla zaawansowanch
Adasmos
Mon, 17 Dec 2007 - 18:17
CYTAT(:) @ pon, 17 gru 2007 - 16:07)

wszyscy z nowej slazgawki ciesza sie jak dzieci

Mnie ona cieszy bardzo, choć nigdy nie miałem okazji jeździć na łyżwach. Może teraz to zmienię, jeśli czas pozwoli, zamierzam sie pojawić na otwarciu
Tak w ogóle, ślizgawka powinna przyciągnąć do centrum sporo ludzi, a to już zmiana na lepsze
Piotrekdg
Mon, 17 Dec 2007 - 21:50
z tego co słyszałem od kolegi to wypożyczenie łyżew kosztować bedzie 10zł za godzine plus 1zł za lodowisko.Wydaje mi się , że cena 10zł jeżeli kolega powiedział mi dobrze to troszke wysoka cena, ale też zależy dla kogo. Mi osobiscie wydaje sie ze powinna byc nieco niższa
Maryhna
Mon, 17 Dec 2007 - 22:47
dobrze słyszałeś, poza tym patrz na cytat uśmiechniętego admina str. 1 :)
Ajax
Tue, 18 Dec 2007 - 00:07
no dzis chwilke ogladalem jak montuja :) najbardziej jestem ciekaw 1 wrazenia jak wejde na ta tafle.. jaka roznica bedzie miedzy sysntetykiem a lodem :)
napewno bede na otwarciu z lyzwami... a noz mi sie uda :) a tak to pewnie praktycznie codzien :)
co do ceny wypozyczenia... jesli to beda nowe lyzwy albo jakies zadbane to nie bedzie zle.. bo jak widze niektore lyzwy w sosnowcu za 5 zl.. to nawet za darmo bym ich nie bral
prezes
Tue, 18 Dec 2007 - 00:46
CYTAT(Ajax @ wto, 18 gru 2007 - 00:07)

co do ceny wypozyczenia... jesli to beda nowe lyzwy albo jakies zadbane to nie bedzie zle.. bo jak widze niektore lyzwy w sosnowcu za 5 zl.. to nawet za darmo bym ich nie bral
w pełni sie zgadzam, ja myśle że te łyżwy będą nowe, i wtedy cena jest ok. bo z tego co wiem to miasto nie miało zbyt ciekawych łyżew, kilka par i to jeszcze chyba takie stare skórzane... ale to dawno było

wiec musieli pewnie coś kupić, tylko mam nadzieje że nie jakieś używki "bo taniej".
Thu, 20 Dec 2007 - 19:47

CYTAT
www.dabrowa-gornicza.pl
Lodowisko coraz bliżej
[2007-12-20 15:17:18]
Na placu przed Pałacem Kultury Zagłębia dobiegają końca prace przy montażu lodowiska.
Ułożono już panele tworzące taflę ślizgawki i ustawiono otaczającą ją bandę oraz słupy oświetleniowe.
Obok lodowiska stanęły drewniane budki, w których znajdzie się kasa biletowa i wypożyczalnia łyżew.
Otwarcie lodowiska odbędzie się jutro o godzinie 17. Serdecznie zapraszamy mieszkańców, atrakcji nie zabraknie.

niech bedzie jednak jeszcze ale

...ale budki mogly byc dalej a lodowisko zmiesiloby sie szersze az do latarni
szer
Thu, 20 Dec 2007 - 20:04
Na zdjęciu wygląda to jakoś, ale w rzeczywistości jest to....małe :|.... No nie wiem zobaczymy jak to tam będzie. Ktoś się wybiera na to otwarcie? Ja myśle czyby nie wziąść aparatu i nie podskoczyć :).
No i zobaczymy jaka będzie frekwencja
filip13
Thu, 20 Dec 2007 - 20:32
wiadomo ze nie bedzie lodowiska na caly plac

ale atmosfera będzie fajna

byleby jakąś muzykę puscili
szer
Thu, 20 Dec 2007 - 20:40
To, że na cały plac to pewne, ale jeszcze troche większe mogło by być... No i w kształcie prostokąta, a nie kwadratu

. Muzyka być musi, bo to raczej będzie podstawa tam :)
filip13
Thu, 20 Dec 2007 - 20:43
jutro pójdę pooglądam, ale aparatu nie mam, więc zdjęć nie zrobie
Kamil_
Thu, 20 Dec 2007 - 22:19
możesz szer śmignąć, będziemy potem podziwiać Twoje dzieła (zdjęcia)

bo nie każdy ma szanse się załapać na otwarcie, i może coś ciekawego go ominąć :)
Fri, 21 Dec 2007 - 13:19
same lyzwy platne juz od jutra

i fotka "nocna" ZI:
picaro
Fri, 21 Dec 2007 - 13:48
z tego co wiem to ma być muzyka, tyle że nie wiem czy zakupili już nagłośnienie, bo niestety to nie mogą być zwykłe głośniki, nie wytrzymały by zbyt długu wilgotności
Tadzik
Fri, 21 Dec 2007 - 18:15
przechodziłem dziś obok to jakiś głośnik tam widziałem!
to pewnie i muzyka będzie!
Bez muzyki to nie było by sensu!
Bartek
Fri, 21 Dec 2007 - 21:02
Jak dla mnie jest to strzał w 10! Byłem tam z parę minut, ale patrząc na tłumy ludzi, pełno choinek oświetlonych na niebiesko to naprawdę sprawa że czuć Święta! Jeszcze jakby z głośników leciały kolendy to już nic nie dodawać :)
kwintosz
Sat, 22 Dec 2007 - 01:01
No właśnie i te tłumy mnie trochę martwią. Zobaczymy jak będzie z frekwencją po świętach. Tak czy siak będzie trzeba się wybrać. A klimat na prawdę ok. Byłem, widziałem jakieś 15 min..
kursor
Sat, 22 Dec 2007 - 11:44
Witam!
Jak dla mnie pełna profeska :)
Centrum miasta mimo dużego mrozu takie tabuny ludzi chętnych do jeżdżenia ale także do pooglądania jak inni dają sobie radę. Na prawdę super!!!! Centrum odżyło !!!
Klimat świąteczny jak najbardziej szczególnie wieczorem gdy sączy się muza z głośników a światełka dodają atmosfery.
No i ten pokaz laserów na wolnym powietrzu chyba po raz pierwszy w Dąbrowie Górniczej - dla mnie extra
pozdro
i do zobaczenia na tafli :)
p.s.
komentarz kogoś z tłumu " w końcu k***a coś zrobili dla ludzi"
kwintosz
Sat, 22 Dec 2007 - 11:57
A tak dla tych którzy nie byli (ja też byłem tylko na 15 min i się zmyłem bo nuda była a ja prosto z uczelni wracałem.. kilka fotek na dabrowa.pl jest.
Jak ktoś będzie wiedział czy są hokejówki do wypożyczenia niech da znać.
Sat, 22 Dec 2007 - 12:29
Bartek84
Sat, 22 Dec 2007 - 17:19
Dzisiaj po ok 10 osób śmigało dzielnie na lodowisku
O 20 ja spróbuję, może będzie miejsce :) Do zobaczenia!
Dave
Sat, 22 Dec 2007 - 17:48
To jakieś lasery nawet były?!
O 18:30 już ich nie było

ale lasery to ja widywalem na Soundtropolis i Mayday
Ajax
Sat, 22 Dec 2007 - 20:12
wszstko super ladnie wglada.....
ALE moje spostrzezenia po pierwszej jezdzie... niestety LIPAAAAAA. jak 1 raz wszedlem to odrazu chamowanie... no i masakrcznie lyzw sie rozjezdzaja na boki.. nie wiem moze kwestia naostrzenia.. jutro skocze na zwkle lodowisko i sobie naostrze..
4 kolka szybkim tempem i nogi bola.. bo ciezko sie jest odpychac.. i wogole jakos smiesznie i ciezko sie jezdzi :) aaa no i zabil bym sie bo chamowalem sobie bokiem a tam laczenie plyt i sru.... banda mnie uratowala

jak na 1 wizyte tam.. wglad 5/5

wrazenia z jazdy 1/5
Bartek84
Sat, 22 Dec 2007 - 22:42
Heh, też mi się łyżwy rozjeżdżały, ale myślałem że to przez to że są tępe

Koleżanka miała nówki, naostrzone i dobrze jej się jeździło.
Jeździ się trochę inaczej niż na normalnym lodzie, ale nie jest źle. Podobnie jak Ajax, naostrzę porządnie i sprawdzę jeszcze raz.
kwintosz
Sat, 22 Dec 2007 - 22:46
Rozumiem że obaj mieliście swoje łyżwy. Nie wiecie czy można wypożyczyć hokejówki?

Ja mam zamiar się pojawić po świętach

Swoją drogą zobaczymy jak będzie z frekwencją, skoro za free to może być więcej ludzi niż później.. Mam nadzieję że chociaż da się pojeździć i trochę zmęczyć. Zresztą, a jak z muzyką?? Repertuar pasuje?
Ajax
Sun, 23 Dec 2007 - 10:41
aaa właśnie apropo... wczoraj jak byłem to całą tą imprezą kierował dziadzia który zapuścił RMF moim zdaniem o pół skali za głosno!
po 2 cały czas jazda w 1 kierunku! przecież to nogi wysiadają

spytałem tego pana czy są jakieś zmiany kierunku jazdy :) hehe a on: "zawsze i wszędzie jeździ się tylko w tą stronę, ale jak pan chce to może sobie pan zrobić jedno kółeczko w przeciwnym kierunku, tlko uważać na innych :)" hehehe
tak czy siak dziś ostrze łyżwy i wtedy zobaczymy
syzio
Sun, 23 Dec 2007 - 11:06
Zdjęcia z otwarcia lodowiska

(zrobione telefonem):
ZDJĘCIA
szer
Sun, 23 Dec 2007 - 11:17
Oj zielono widać było :)
Sun, 23 Dec 2007 - 11:59
szer
Sun, 23 Dec 2007 - 13:01
Hmmm a w Sosnowcu chyba kontrofensywa jest :). Na swoje lodowisko zrobili bezpłatny wstęp i wydłużyli godziny dostępności
Sun, 23 Dec 2007 - 13:04
tam to jakas zewnetrzna slizgawka, ktora sie roztopi gdy zrobi sie cieplej
szer
Sun, 23 Dec 2007 - 13:06
Hmmmm chyba, że tak :)
Bartek84
Sun, 23 Dec 2007 - 21:15
Z tego co widziałem są hokejówki w wypożyczalni.
kwintosz
Sun, 23 Dec 2007 - 21:20
CYTAT(Bartek84 @ nie, 23 gru 2007 - 21:15)

Z tego co widziałem są hokejówki w wypożyczalni.
Fajnie dobrze wiedzieć, po świętach trzeba będzie się wybrać i wypróbować ten "cud" techniki..
Mon, 24 Dec 2007 - 11:22
CYTAT

Lodowisko na cały rok
dziś
Po uroczystym, piątkowym otwarciu jedynego w Zagłębiu i na Śląsku syntetycznego lodowiska przed Pałacem Kultury w Dąbrowie Górniczej, chętnych do skorzystania z tej atrakcji nie brakuje. Na ponad 550 m kw. może jednocześnie ślizgać się stu łyżwiarzy. Co ważne do końca grudnia w godz. 9-21 pojeździmy za darmo, a potem godzina jazdy będzie kosztowała 1 i 2 zł. Jest też wypożyczalnia łyżew - za sprzęt trzeba zapłacić 10 zł.
- Syntetyczne lodowisko nie wymaga ciągłego wygładzania powierzchni. Jedyne prace, jakie trzeba przy nim wykonywać, to usuwanie zanieczyszczeń. Płyty nie zmieniają swojego poślizgu i przyczepności bez względu na warunki atmosferyczne, dlatego lodowisko może funkcjonować cały rok - podkreśla Anna Zubko z dąbrowskiego magistratu. Lodowisko kosztowało w sumie ponad 746 tys. zł. 300 tys. złotych dołożyła firma Arcelor Mittal.
pas - POLSKA Dziennik Zachodni
Maryhna
Wed, 26 Dec 2007 - 17:55
mam ochotę 28ego (piątek) wybrać się na lodowisko w godzinach wieczornych/popołudniowych , ktoś reflektuje?
aha, mam pytania do tych, którzy już tam byli:
1. czy jest jakaś szatnia?
2. czy łyżwy w wypożyczalni są nowe? (mnie akurat interesują figurówki)
3. czy jesli jest szatnia można tam bezpiecznie zostawić rzeczy? ktoś tego pilnuje?
Bartek84
Wed, 26 Dec 2007 - 18:44
1. 3. Namiastka, lepiej nie zostawiać nic cennego. Jak ja byłem nikt nie pilnował.
2. Nie wiem
Dzisiaj niestety kolejka mnie przerosła i nie pośmigałem.
kwintosz
Wed, 26 Dec 2007 - 21:19
CYTAT(Maryhna @ śro, 26 gru 2007 - 17:55)

mam ochotę 28ego (piątek) wybrać się na lodowisko w godzinach wieczornych/popołudniowych , ktoś reflektuje?
aha, mam pytania do tych, którzy już tam byli:
1. czy jest jakaś szatnia?
2. czy łyżwy w wypożyczalni są nowe? (mnie akurat interesują figurówki)
3. czy jesli jest szatnia można tam bezpiecznie zostawić rzeczy? ktoś tego pilnuje?
Hmm, powiem szczerze, że ja bardzo chętnie bym się wybrał. Wole godziny wieczorne (w sensie jak będzie ciemno 17-20). Mam trochę roboty, więc może jeszcze nie na 100% ale wstępnie mogę się zadeklarować.. chyba ze coś mi wypadnie. A jak nie to na pewno z kimś po nowym roku się wybiorę

Byliby jeszcze chętni na ten pt?? Fajnie by było w kilka osób pośmigać..
No właśnie, apropo szatni to czy chociaż z butami nie będzie problemu, jak się wypożycza łyżwy? Co bym nie miał jak wracać do domu.. Bo codo szatni, to przy takiej temp. to chyba rozbierać się za bardzo nie ma co..
tomasz sołtysik
Thu, 27 Dec 2007 - 09:34
"300 tys. złotych dołożyła firma Arcelor Mittal."
miło coś takiego przeczytać :)
podziękować
michu
Thu, 27 Dec 2007 - 10:18
łyżwiarz ze mnie żaden, ale sam pomysł dobry i fajnie, że udało się coś takiego zorganizować.
tomasz sołtysik
Thu, 27 Dec 2007 - 10:32
a ja się właśnie dowiedziałem, że Mittal nie dołożył 300 tys. do lodowiska ... tylko 500 tys.
duże podziękować
Thu, 27 Dec 2007 - 14:36
no to naprawde brawo

Jakies zadoscuczynienie za trucie

Fajnie ze wladzom udalo sie ich namowic.
A na DZ szkoda slow, zawsze jakies bzdury a jak nie to znowu cos przekreca
bzenek
Thu, 27 Dec 2007 - 16:25
CYTAT(tomasz sołtysik @ czw, 27 gru 2007 - 12:32)

Mittal nie dołożył 300 tys. do lodowiska ... tylko 500 tys.
duże podziękować
Pół miliona to kupa forsy. I to od firmy, której właściciele jeszcze całkiem niedawno byli powszechnie oceniani przez dąbrowiaków jako hmm... "cywilizacyjnie mniej dojrzali". Świetny sposób na przełamanie lodów wzajemnej nieufności. Bardzo Duże Podziękować
Mam nadzieję, że powoli wkraczamy w czasy kiedy firmy zaczynają się poddawać modzie na identyfikowanie się ze swoim środowiskiem i wkrótce pozytywnie zaskoczą na inne dąbrowskie przedsiębiorstwa. Podobnież jest nawet na to niesłychanie naukowa nazwa - Corporate Social Responsibility (odpowiedzialność społeczna biznesu).
W ramach takiego programu, w 2006 roku KWK Bogdanka przekazała na rzecz okolicznych społeczności 5mln darowizny (5%zysku brutto). Na budowę hospicjium, wyposażenie szkół i remont drogi powiatowej. Przykład godzien naśladowania w aglomeracji ślasko-dąbrowskiej.

Ja tam na łyżwach nie potrafię, a wstydzę się uczyć w takim tłumie
Ale lodowisko bardzo mnie cieszy. To chyba pierwsze od "nastu" lat miejskie przedsięwzięcie, która bez wyjątku budzi pozytywne emocje mieszkańców. Też Bardzo Duże Podziękować dla ekipy Podrazy

To ja jeszcze poprosze o imprezę sywestrową w DG next year.
I o taką fetę przy zapalaniu światełek na choince jak pod Rockefeller Center
Bartek84
Thu, 27 Dec 2007 - 18:29
CYTAT(bzenek @ czw, 27 gru 2007 - 16:25)

Ja tam na łyżwach nie potrafię, a wstydzę się uczyć w takim tłumie

Tam zaraz się wstydzisz, bierzesz łyżwy i kombiunjesz jak nie upaść

Każdy kiedyś się uczył
Arbas
Thu, 27 Dec 2007 - 18:38
Lodowisko przed PKZ to najpiękniejsza dekoracja świąteczna naszego miasta!
Niebieska choinka przy DH Centrum świetnie harmonizuje z takimiż iglakami wokół lodowiska.
Jak bardzo była nam ta atrakcja potrzebna świadczą kolejki chętnych.
Dziennik Zachodni jak zwykle dezinformuje mieszkańców pisząc, że lodowisko do końca grudnia
czynne od 9-tej do 22-giej.
Niestety, w drugi dzień Świąt otwarte było od 14-tej do 18-tej. Czemu tak krótko?
Jesli ktos uwierzył Dziennikowi długo czekał, aby dostać się na taflę.
Podziękowania dla sponsorów! To świetna reklama Dąbrowy Górniczej.
Ajax
Thu, 27 Dec 2007 - 20:25
hmmm lyzyw naostrzlem w spdoku na prawdziwym lodowisku.. wybralem sie.. i jezdzilo sie zdecydowanie lepiej lecz.. moim zdaniem lyzwy sie szybko tępia :/ i chyba bylem tam ostatni raz w swoich lzwach.. jednak zwkl lod jest bez porowniania z syntetycznymi plytami
ALE pomysl i realizacja oceniam na 5 :) TAK czy siak wole normalne lodowiska :)
AAA PS. bl ktos na pogorii? wie ktos jak gruby jest lod?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.