Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Lodowisko
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Sportowa Dąbrowa > Inne dyscypliny
Stron: 1, 2, 3, 4
Arbas
Uzupełniając:

Jelenia Góra - lodowisko syntetyczne Super-Glide pow. 200 m kw. a więc szacunkowo 1000 zł/m kw. Żywotność min.8 lat. Nasze ma ok. 500 m kw., a więc powinno kosztować 500 000 zł.
Może 260 000 zł kosztowała dekoracja?
picaro
Lodowisko własnie jest rozbierane, ciekawe gdzie przeniosą i jakie będzie zainteresowanie w sezonie letnim?
kursor
Witam!

No tak się zastanawiam czy jest sens rozkładać lodowisko w innym miejscu pomiędzy sezonami - jeśli tak to tylko chyba w sezonie letnim na Pogorii III

pozdro
Zibar
Lodowisko rozpoczęło przenosiny, wczoraj było zdemontowane ogrodzenie i sama płyta. Ciekawe w którym miejscu się pojawi i czy bez zadaszenie jest sens je rozkładać w ciądu najbliższych tygodni, gdyz przy takiej aurze chętnych w ostatnich dniach było niewielu.
Maryhna
pewnie koło starej pogorii, na parkingu rozłożą.
Sebastian22
Tzn na PIII jak juz cos, a to nie stara pogoria....bo stara to jedynka, mnie by najbardziej pasowalo w parku hallera bo kto specjalnie bedzie jechal latem na pogorie aby sobie pojezdzic? klimatycznie tam nie pasuje.
Arbas
Jeśli lodowisko nie będzie strzeżone 24h/dobę, to obawiam się, że szybko zostanie po kawałku "przeniesione" na prywatne terytoria.
Strzeżonego Pan Bóg strzeże! Tak więc dzikie miejsca w rodzaju Pogoria III chyba odpadają.
Sebastian22
CYTAT(Arbas @ sob, 15 mar 2008 - 16:57) *
Jeśli lodowisko nie będzie strzeżone 24h/dobę, to obawiam się, że szybko zostanie po kawałku "przeniesione" na prywatne terytoria.
Strzeżonego Pan Bóg strzeże! Tak więc dzikie miejsca w rodzaju Pogoria III chyba odpadają.

Zgadza sie wiec dlatego lepszym miejscem bylby park hallera.
:)
jesli nad Pogoria III to byloby pewnie na ogrodzonym terenie CSiR
szer
na PIII to byłaby porażka :|... Wątpię, by ktoś tam specjalnie się wybrał i jeździł... To musi stać w parku Hallera... Jedyne sensowne miejsce...
aaaaaaaa
smile2.gif
Maryhna
Obrazek "http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?act=attach&type=post&id=283" nie może zostać wyświetlony, ponieważ zawiera błędy.
szer
Mnie się wyświetliła grafika dosyć tandetna użytkownika o nicku "aaaaaaaa". Nie wiem co to miało na celu, no ale cóż... jak widać niektórzy nie mają jak spożytkować internetu tudzież neostrady (w tym wypadku).
Sebastian22
Fakt że obrazek został dodany niewiem po co a sprawa skryptu widze wróciła - kiedyś był ten co wyświetlał obrazki w FF a teraz widze znów coś nie halo....
Maryhna
szer to chociaż opisz co tam wymodził użytkownik aaaaaaaaaaa tongue.gif
szer
Przerobione zdjęcie Dariusza Nowaka...
Przerobione tragicznie logo... (znak wodny), dorysowane w paincie postacie... w tym dwóch mikołajów, jeden facet z widłami i jedna kobita z kulą u nogi jak skazaniec jakiś... Co to ma przedstawiać to nie wiem.

Za to wiem jedno... udało mu się wywołać dyskusję...
P R O T O K Ó Ł NR 13 / 2008
z posiedzenia Komisji Kultury, Rekreacji i Sportu
odbytego w dn. 25 lutego 2008r

CYTAT
(...)
Dyrektor Centrum Sportu i Rekreacji p. Dagmara Molicka
(...)
Postanowiliśmy przeprowadzić wśród społeczeństwa sondaż, w którym miejscu powinno lodowisko być usytuowane. Mieszkańcy się wypowiadają, mają czas do 31.03.2008r, ale już teraz widzimy, że większość osób opowiada się za Parkiem Hallera. Jesteśmy na etapie uzgodnień, w którym miejscu w Parku Hallera lodowisko mogłoby stanąć. Postanowiliśmy zrobić małą przerwę w funkcjonowaniu lodowiska – 2 miesiące. Pierwszy „bum” już był, frekwencja była bardzo duża, obecnie frekwencja jest mniejsza, chcemy na zasadzie niedosytu lodowisko stanęło w miesiącu czerwcu lub lipcu.
(...)
Radna Halina Głowacka –
Czy brane jest pod uwagę miejsce pod Aquaparkiem?

Dyrektor CSiR potwierdziła.
(...)
kwintosz
CYTAT
Lodowisko - reaktywacja

Syntetyczne lodowisko zniknęło sprzed Pałacu Kultury Zagłębia w centrum miasta już prawie trzy miesiące temu. Dość kosztowny zdaniem części dąbrowian zakup (746 tys. zł, w tym 300 tys. zł od ArcelorMittal) miał być jednak dostępny także latem i mieszkańcy nie mogą się już doczekać jego reaktywacji. Tym bardziej, że dotychczas wciąż nie było jeszcze wiadomo gdzie i czy w ogóle tafla zostanie w najbliższych miesiącach rozłożona.

Kilka razy starałem się ostatnio dowiedzieć, czy miasto zamierza tylko trzymać lodowisko w zamknięciu, czy też jednak pieniądze wydane zostały po to, by można było z tej atrakcji korzystać. Zawsze słyszałem tylko, że są takie plany, ale żadnych konkretów - podkreśla pan Tadeusz, mieszkaniec centrum. - Wnuczka ma już w szkole praktycznie wolne i ciągle mnie pyta, kiedy będzie lodowisko, bo jej się bardzo spodobało. Kiedy zadzwoniłem, by spytać się, co będzie z tą zapowiadaną, całoroczną atrakcją usłyszałem tylko, że jak w ogóle zostanie rozłożone to tylko na dwa tygodnie, bo nie ma ludzi do tego, żeby tego interesu pilnowali. To ja się pytam w takim razie, po co było kupować te sztuczne tafle, skoro nie ma z nich żadnego pożytku - dodaje pan Zbigniew.

Zniecierpliwienie mieszkańców jest tym większe, ponieważ przez kilka tygodni mieli okazję oddawać głosy w specjalnej ankiecie, gdzie wskazywali właśnie najlepszą lokalizację lodowiska w okresie letnim (pod
uwagę brany był m.in. parking w okolicach Pogorii III). Jak podkreślają oficjalnych wyników nikt jednak nie podał.

Jak dowiedzieliśmy się w Centrum Sportu i Rekreacji w ubiegłym tygodniu zapadła jednak nareszcie decyzja o ponownym rozłożeniu wszystkich elementów. Lodowisko ma być gotowe już jutro lub w niedzielę, a na dobre będzie można korzystać z niego w kolejnych dniach.

- Braliśmy pod uwagę kilka lokalizacji, ale zgodnie z tym, co znalazło się w ankietach postanowiliśmy, że pojawi się przed Halą Widowiskowo-Sportową Centrum. To miejsce położone jest blisko centrum, aquaparku, nie będzie problemów z dojazdem, a poza tym należy do nas, tak więc nie trzeba się będzie martwić dodatkowymi opłatami, jak choćby za zajęcie pasa ruchu drogowego - informuje Dagmara Molicka, dyrektor dąbrowskiego Centrum Sportu i Rekreacji.

O tym, jak długo będzie można korzystać z syntetycznej tafli zadecyduje zainteresowanie tą formą rozrywki. Na razie do rozpoczęcia wakacji będzie czynne w weekendy od godz. 10 do 20, a od poniedziałku do piątku od godz. 15 do 20. Wstęp będzie wolny. W hali Centrum będzie można także wypożyczyć odpłatnie łyżwy.

- Na razie lodowisko zostanie rozłożone pilotażowo na kilka tygodni, bo chcemy sprawdzić, ilu będzie chętnych. Jeśli okaże się, że dużo, to termin ten zostanie przedłużony - informuje Dagmara Molicka.

Dąbrowianie podkreślają także, że przydałoby się zadaszenie nad lodowiskiem, bo kiedy funkcjonowało zimą i wiosną przed PKZ w pochmurne dni albo przy drobnym deszczu świeciło pustkami. Władze lokalne obiecały, że postarają się rozwiązać i ten problem.

Dąbrowskie lodowisko ma wymiary 20,26 na 27,51 m, co daje 557,3 m kw. powierzchni, na której jednocześnie może się ślizgać ponad sto osób. Z takie frajdy nie mogą skorzystać latem mieszkańcy Jaworzna, gdzie przed tamtejszą Halą Widowiskowo-Sportową także jest sztuczna tafla. Może jednak działać tylko w przedziale temperatur od minus 30 do plus 12 stopni Celsjusza. Tafla lodu ma grubość 5 cm, natomiast lodowisko ma wymiary 20 na 40 metrów.

- W tym roku po raz drugi uruchomiliśmy tę atrakcję. Zainteresowanie jest spore, skorzystało z niej w sezonie zimowym około 40 tysięcy osób, ale niestety latem nie możemy go rozłożyć - przyznaje Dawid Pasek, kierownik marketingu Miejskiego Centrum Kultury i Sportu w Jaworznie.

Piotr Sobierajski - POLSKA Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl
Arbas
Przez długie lata, a może nawet całą przeszłość w Dąbrowie Górniczej nie było lodowiska, więc chętni nie mieli gdzie "pośmigać". Nikt więc nie myślał o zakupie łyżew dla swych pociech.
Lodowisko w mieście to dopiero połowa sukcesu. Trzeba mieć własne łyżwy, bo co z tego, że wstęp gratis jesli wypożyczenie sprzętu jest bardzo drogie. 10 złotych za godzinę to duży wydatek dla rodziców.
Przeoczyliśmy wspaniałą okazję majowych komunii. Szkoda, że CESIR nie dogadał się z parafiami i księża nie zaapelowali do rodzin "komunistów", aby obdarowywać dzieciaki łyżwami. To dużo tańszy i zdrowszy prezent od np warczących kładów, czy przykuwających do stołka komputerów.
Proponuję akcję ŁYŻWY - wszelkie nagrody dla dzieci z publicznych pieniędzy zamieniać na coś do jeżdżenia.
Życzę powodzenia i dobrego ślizgu!
Zibar
za Nasza Wspólna Dąbrowa
CYTAT
Sztuczne lodowisko świeci pustkami
02.07.2008

Miasto nie trafiło z pomysłem umieszczenia sztucznego lodowiska przy hali sportowej Centrum.

Publiczna ślizgawka, która z wielką pompą została otwarta w grudniu zeszłego roku dzisiaj świeci pustkami. Na początku lodowisko stało przed Pałacem Kultury Zagłębia. Po trzech miesiącach jednak zostało rozebrane. Miasto nie wiedziało gdzie je ustawić. W końcu zdecydowano postawić je przed halą sportową Centrum.

Lodowisko jest jedną z atrakcji władz miasta w ramach programu akcji LATO 2008. Ślizgawka jest czynna codziennie od 10:00 do 20:00. Wejście na lodowisko jest bezpłatne. Koszt wypożyczenia łyżew to 7 zł za godzinę.
KM

I nasze obawy się potwierdzają. Jak znam DG to nawet w AQP-ku nie ma tablicy, że 200 m obok można za free (jeśli się ma własne łyżwy) przedłużyć i uatrakcyjnić pobyt z dzieckiem o frajdę jazdy na "lodzie" latem.
Padziu
CYTAT(Zibar @ czw, 03 lip 2008 - 06:31) *
za Nasza Wspólna Dąbrowa
I nasze obawy się potwierdzają. Jak znam DG to nawet w AQP-ku nie ma tablicy, że 200 m obok można za free (jeśli się ma własne łyżwy) przedłużyć i uatrakcyjnić pobyt z dzieckiem o frajdę jazdy na "lodzie" latem.

Zibar - byłem parę razy w nemo w te wakacje i nie widziałem żadnego info i jak ostatnio szedłem koło hali właśnie do nemo to widziałem jak jakaś pani siedzi i pilnuje żeby tego chyba nie ukradli bo nikt nie korzystał z tego lodowiska
Peterek
oO Nawet przed samym lodowiskiem nie ma żadnej informacji, że jest czynne. Przechodziłem obok tego kilka razy i wyglądało (czyt. wszędzie były jakieś folie dookoła) jakby jeszcze było nieczynne i tylko czekałem kiedy będzie można jeździć bo do otwarcia lodowiska na Sielcu jeszcze dużo czasu, a bardzo chce mi się pojeździć na łyżwach...

I znowu wielki + dla rządzących czy kto tam zajmuje się tym lodowiskiem. Nie ma to jak genialne przekazywanie informacji mieszkańcom !
mawwm
Czy ktoś wie jakie są losy syntetycznego lodowiska?
Nie znalazłem informacji na stronach UM i CSiR, więc gdzie mam szukać? angry.gif
Kamil_
Przed halą nie masz co szukać, tam go nie ma...
Zibar
Ze strony CSiR, ciekawe jaka będzie frekwencja, wczoraj na ślizgawce ogólnodosteonej na zimowym w Sosnowcu był nadkomplet

CYTAT
6 grudnia 2008 (Mikołaj) WSTĘP WOLNY,
zapraszamy wszystkich mieszkańców Dąbrowy Górniczej na lodowisko, plac przed Pałacem Kultury Zagłębia, od 17:00 do 20:00
w programie:
- jazda z Mikołajem na łyżwach
- paczki niespodzianki

Mamy nadzieję, że lodowisko zimą będzie jedną z największych atrakcji tegorocznych ferii. Nietypowa rozrywka w centrum miasta, połączona z rekreacją na świeżym powietrzu ma szansę stać się najczęściej uczęszczanym miejscem w naszym mieście.

Harmonogram wejść na ślizgawkę
Ferie
od 10:00 do 21:00
sobota, niedziela, ferie i święta
od 10:00 do 21:00
poniedziałek-piątek
od 14.00 do 21.00

tel. 0 518 893 629
Leszek
http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...rum_miasta.html

CYTAT
Na 4 grudnia zaplanowano otwarcie lodowiska miejskiego usytuowanego przed Pałacem Kultury Zagłębia. Od godz. 17.00 do 20.00 można będzie za darmo poszusować po sztucznej tafli, nie trzeba będzie kupować biletu wstępu i płacić za wypożyczenie łyżew.

W najbliższym sezonie zimowym lodowisko będzie otwarte: od wtorku do piątku w godzinach od 14.00 do 21.00, w soboty i niedziele od 13.00 do 21.00. Podczas ferii zimowych, które przypadają w ostatnich dwóch tygodniach lutego 2010 roku można będzie wykręcać piruety już od godz. 10.00.
kwintosz
Dodam także że maisto szykuje się do zrobienia lodowiska (nie wiem czy nie naturalnego - po zastosowaniu odpowiednich zabezpieczeń) na jednym z orlików o wymiarach 20x40m. Więc całkiem spore. Mogłoby być ciekawie. Póki co to chyba będzie próba jednoroczna a co będzie potem zapewne zdecyduje popyt.
Tak przynajmniej wynika z BIP.

Swoją drogą za pewne dalej nikt nie pomyslał o zadaszeniu tego sztucznego. Dalej bedą kałuże i syf. Na normalnym lodzie sytuacja z tym wygląda o wiele lepiej..
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.