Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Lodowisko
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Sportowa Dąbrowa > Inne dyscypliny
Stron: 1, 2, 3, 4
Karolyfer
Nie wiem jaka grubość dokładnie w cm, ale jak byłem w Wigilię to koleś śmigał około 15 m od brzegu bez stresu ohmy.gif więc raczej grubo.

PS. Mowa o trójce wink.gif
szer
Dzisiaj po zebranku Klubu Kibica, poszedłem sobie do centrum na autobusik :). Jako, że nie wiedziałem kiedy będzie autobus(bo ktoś zarąbał rozkład mad.gif ) to sobie popatrzałem troszke na lodowisko :). Ozdoby wokół są faktycznie fantastyczne, muzyka przez chwile była tandetna, ale to dlatego, że radio leciało. Kilka osób śmigało po lodowisku (w sumie jak kto chciał ;p, i było paru nowicjuszy co ledwo ustać mogli). Ogólnie lodowisko na wielki plus :)

Co do pogorii kiedyś myślałem, by tam się wybrać w zime i zobaczyć jak to wszystko wygląda, ale jakoś nigdy czasu nie mogłem znaleźć...
kwintosz
CYTAT(szer @ czw, 27 gru 2007 - 20:31) *
Dzisiaj po zebranku Klubu Kibica, poszedłem sobie do centrum na autobusik :). Jako, że nie wiedziałem kiedy będzie autobus(bo ktoś zarąbał rozkład mad.gif ) to sobie popatrzałem troszke na lodowisko :). Ozdoby wokół są faktycznie fantastyczne, muzyka przez chwile była tandetna, ale to dlatego, że radio leciało. Kilka osób śmigało po lodowisku (w sumie jak kto chciał ;p, i było paru nowicjuszy co ledwo ustać mogli). Ogólnie lodowisko na wielki plus :)

Co do pogorii kiedyś myślałem, by tam się wybrać w zime i zobaczyć jak to wszystko wygląda, ale jakoś nigdy czasu nie mogłem znaleźć...

Niektóre linie ulegają zmianie od nowego roku więc może KZK wymienia rozkłady.. wiec bez nerw szer smile.gif tongue.gif

Co do lodowiska, to jazda przy radiu.. wink.gif jak dla mnie porażka.. No już tak mówie że trzeba sie wybrać i trzeba.. w końcu to zrealizować.. smile.gif Pojeżdże, to dopiero ocenie całokształt..
kursor
CYTAT(kwintosz @ czw, 27 gru 2007 - 21:25) *
Co do lodowiska, to jazda przy radiu.. wink.gif jak dla mnie porażka..

pewnie kolega skoro jeździ po płytach syntetycznych pewnie wolałby słuchać płyt :)

tylko nie wiem czy winylowych czy CD...

pozdro
Kamil_
Dla mnie muzyka leci trochę za cicho, wiadomo że nie można przesadzać, no ale przydało by się ciut głośniej :)
Ajax
a dzis bylem na pogorii 3 :) poprostu wypas.. tam to mozna poszalec na lyzwach :) no i nie spodziewalem sie ze bedzie tyle ludzi smigalo :)
Sebastian22
CYTAT(Ajax @ sob, 29 gru 2007 - 16:55) *
a dzis bylem na pogorii 3 :) poprostu wypas.. tam to mozna poszalec na lyzwach :) no i nie spodziewalem sie ze bedzie tyle ludzi smigalo :)

Ale to jednak zawsze ryzyko...teraz mamy temp. ujemne ale jak przyjdą roztopy a ktoś wejdzie na lód...
Ajax
no niestet kazde wyjscie na lod to ryzko.. :) zreszta 1 raz smigam po lodzie i najadlem sie dzis strachu jak taki dziwny odglos spod lodu lecial w moja strone a pozniej poszlo dalej :) chba jakies pekniecie czy cos. nie wiem nie znam sie :) ale dziwne uczucie dlatego 20 m od brzegu najdalej

nie wiem jaka grubosc ma lod ale podobno bezpiecznie mozna chodzic od 10 cm, a 40 cm to juz mminu busik moze wjechac :)
Sebastian22
No tak ale zauważ że grubość lodu lokalnie może się zmieniać...radze zachować bezpieczną odległość od brzegu...
kwintosz
Na Pogorii bym się nie obawiał. Co roku jakieś "debile" śmigają autkami po lodzie (nie tylko maluchami)..
Ale jeszcze bym z odjeżdżaniem za daleko od brzegu poczekał. Zresztą nie byłem jeszcze w obecną zimę na Pogorii, zresztą na Zielonej też, więc nie znam aktualnej sytuacji. wink.gif Będzie odpowiednia pogoda na spacerek (padający śnieżek, -2st) i trochę czasu to trzeba będzie się wybrać..
Na łyżwy pod PKZ też się wybieram i ciągle nie mogę jakoś tam dojść.. smile.gif
Wrrr. i pomyśleć że to brak czasu dla: "15 min wstydu, za to tytuł na całe życie".
PaVLo
łyżwy może i fajne, ale nie ma to jak rowerem poszaleć, ostatnio byłem na podze i jazda była extra laugh.gif
:)
fotka nddg:
http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_2007/2007122..._lodowisko+.jpg

tu dobrze widac ze mozna bylo zrobic wieksze. Po lewej stronie na miejscu budek az do latarni, a budki jeszcze bardziej na lewo
Arbas
A kubek gorącej herbaty lub kawy można przy lodowisku kupić?
Dave
Nie można! Za dużo byś chciał! tongue.gif
Ale z drugiej strony, odpowiednio duży termos, kubki, cukier w porcjach i herbata w torebkach - to chyba nie aż taki duży wysiłek i można by pomyśleć na takim rozwiązaniem? :)
Arbas
Co tu mysleć?! Do dzieła!
http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4805459.html

a syntetyczne gdzies sa?
Zibar
Jak patrzę na lodowisko to wszystko wydaje się ładnie i pięknie, na dworze mróz, świecące choinki i jest naprawdę fajnie, aleeee...
... jeśli ma to być lodowisko całoroczne, to za kilka tygodni przymrozki ustapią i zacznie padać deszcz i chętnych do ślizgania będzie mało, jeśli wogóle ktoś się pojawi, a wtedy przysałoby się zadaszenie, chociaż takie:

bo nawet latem, jak pada to sredni przyjemnie jest smigać przemoczony, a co dopiero w długich okresach przejściowych wiosennych i jesiennych.
Ciekawe czy ktoś pomyślał o takim rozwiązaniu?
Maryhna
ok, właśnie wróciłam z lodowiska, takiej chały w życiu nie widziałam! jeżdżę na łyżwach od kilku lat, a tutaj wchodzę, płacę 10 zł za łyżwy które w ogóle nie są naostrzone... panie w wypożyczalni stwierdziły, że na tej nawierzchni szybko tępią się łyżwy ale to woła o pomstę do nieba....
jeśli ktokolwiek chce nauczyć sie jeździć na łyżwach to nie tutaj i nie na tym sprzęcie...
dostałam informacje, że łyżwy są ostrzone co 3 dni i nie na miejscu tylko gdzieś są zawożone... wstyd
na tym lodowisku można nabawić sie tylko brudnych plam na kolanach bo o czystości tej nawierzchni można zapomnieć tongue.gif

kupię łyżwy, naostrzę i wtedy jeszcze raz spróbuję

ps: trzeba mieć siatkę na buty!
Pawelele
Ja tam na łyżwach nie jeżdżę, ale jak robiłem rundkę po zbiornikach to na p3, p1 i na Kuźnicy pare osób śmigało - sam nieco łaziłem po lodzie - miał tak z 20cm :)

Fajna sprawa biggrin.gif
CYTAT(Maryhna @ sob, 05 sty 2008 - 15:23) *
na tym lodowisku można nabawić sie tylko brudnych plam na kolanach bo o czystości tej nawierzchni można zapomnieć

No to ciekawe czy mamy Super-Glide czy przestarzale???

CYTAT
W przeszłości lodowiska syntetyczne wymagały aplikacji silikonowej. To już przeszłość. Super-Glide? używa nowego super śliskiego SuperGlide Skate Enhancer? równie śliskiego jak prawdziwy lód. Dodatkowo ta technika zapewnia, że lodowisko zawsze będzie suche i czyste w przeciwieństwie do starej technologii silikonowania.

W Sosnowcu na Zimowym lyzwy z wypozyczalni tez nieostre i zle sie jezdzi. Wlasne mozna tam naostrzyc za oplata ale zawsze byla kolejka
olo
Wczoraj prosto ze sklepu pojechałem na "trójeczkę" pośmigać na nieśmiganych niuwkach. Rewelacja. Kiedyś przejechałem to jeziorko na rowerze w poprzek, teraz prawie, że na łyżwach. Cóś pięknego. W tygodniu jak przestanie padać podjadę pod PKZ. Opowiem.
Zaglebiak_1906
Byl ktos ostatnio na lodowisku??Jak tak niech powie czy cos sie polepszylo z jakoscia tego czegos po czym sie jezdzi ,bo jezeli jest jak bylo w okresie swiatecznym to niemam po co tam jechac
Karolyfer
Ja byłem przedwczoraj i słabiutko jest niestety, pierwszy raz byłem na łyżwach i jak już zacząłem łapać o co chodzi wink.gif to rozwinięcie większych prędkości uniemożliwiały nieostre łyżwy. Ogólne wrażenie słabe, i nie widze nic wspaniałego w jeździe na łyżwach zwłaszcza po tym lodowichu z łyżwami z wypożyczalni wink.gif

PS. Pierwszy raz, a udało się obejść bez gleby cool.gif
m_Cina
ja bywam dosyć często na lodowisku w centrum i dla mnie wrażenia jak najbardziej pozytywne. Wiadomo ze nie jeździ się tak jak na lodzie ale dla mnie za dużej różnicy niema poślizg na tym czymś OK
szer
Co do Lodowiska, to ktoś wcześniej powiedział o zadaszeniu... Takie musi być, było to widać choćby wczoraj... Deszcz lał, a nikogo na lodowisku ;p. Nie wiem jak z wodą, czy się tam zbierała czy jakieś dziurawe to lodowisko i wypłyneła =]
syzio
Widziałem wczoraj to lodowisko, dwie osoby na krzyż i do tego pełno kałuż na nim vio (14).gif
vacu
CYTAT(szer @ śro, 23 sty 2008 - 11:56) *
Co do Lodowiska, to ktoś wcześniej powiedział o zadaszeniu... Takie musi być, było to widać choćby wczoraj... Deszcz lał, a nikogo na lodowisku ;p. Nie wiem jak z wodą, czy się tam zbierała czy jakieś dziurawe to lodowisko i wypłyneła =]

Na samym lodowisku nie byłem jeszcze ale codziennie przechodzę obok i zauważyłem, że jak jest choć trochę mokro to ludzie się tam bardzo męczą, zamiast się ślizgać praktycznie chodzą robiąc dobrą minę to złej gry a wygląda to żałośnie niestety. Poza tym strasznie brudna ta "tafla"jest, nie wiem czy taki już jej "urok" czy może nieodpowiednio się o nią dba ale nie wygląda to zachęcająco imho.
Bartek
Nasze lodowisko było dzisiaj pokazane w Aktualnościach o 18:00 na TVP3 smile2.gif Zachwalali po niebiosa, że takie syntetyczne w Polsce jest tylko w Krakowie i Warszawie, a także modne w Europie Zachodniej. Mówili również że od marca ma zostać przeniesione na Pogorię (chyba III)
szer
Oglądałem to wydanie właśnie =]. Szkoda tylko, że powiedzieli o nim tak późno ;p. Co do przenosin to tak nad Pogorię 3 smile2.gif.
Sebastian22
CYTAT(szer @ sob, 26 sty 2008 - 22:31) *
Oglądałem to wydanie właśnie =]. Szkoda tylko, że powiedzieli o nim tak późno ;p. Co do przenosin to tak nad Pogorię 3 smile2.gif.

Pewno w okolice parkingu. Choć myslę że lepiej było by mu na Zielonej.
Peterek
Dorobiliby najpierw zadaszenie tongue.gif
A nasze lodowisko takie malutkie w sumie nie jest. Byłem w styczniu w Londynie i tam mają niewiele większe biggrin.gif
Swoją drogą ciekawe czy ludzie będą tam jeździć latem.
szer
Pewne jest to, ze ludzie nad Pogorie z łyżwami chodzić nie będą ;p... Więc jeśli chcą zarabiać na tym to musza zmniejszyć cene wypożyczenia...
Sebastian22
CYTAT(szer @ nie, 27 sty 2008 - 14:56) *
Pewne jest to, ze ludzie nad Pogorie z łyżwami chodzić nie będą ;p... Więc jeśli chcą zarabiać na tym to musza zmniejszyć cene wypożyczenia...

No ponoc normalnie jest za ok. 6zł a nie 10....kto by tam dal 10zl latem za lyzwy, wogole jakos nie czuje klimatu w upale 30+ z lyzwami na nogach jeszcze bez zadaszenia.....
szer
Fakt... Chyba, że by to lodowisko na tafli wody położyli ^^... No zobaczymy jak to będzie prosperować. na dzień dzisiejszy nie widze przyszłości dla tego lodowiska...
Ajax
ja byłem 2 razy... i wiecej tam nie zawitam, ponieważ szkoda mi łyżew, zbyt szybko się tępią sad.gif
Zibar
Na stronie CSiR jest ankieta dot. nowej lokalizacji lodowiska.
Gdzie według Was bedzie najlepiej ?
Imho uważam, że w parku na placyku przy placu zabaw na półkolu byłoby najlepiej, bo zabezpieczając lodowisko (moze w koncu jakaś kamera !) udałoby sie powstrzymac dewastację samego placu, a w przyszłości lepiej go wyposażyć w inne atrakcyjne dla dzieci urządzenia.
Koniecznie pomyślałbym o zasaszeniu lodowiska.
michu
CYTAT(Zibar @ pią, 08 lut 2008 - 06:02) *
Na stronie CSiR jest ankieta dot. nowej lokalizacji lodowiska.
Gdzie według Was bedzie najlepiej ?
Imho uważam, że w parku na placyku przy placu zabaw na półkolu byłoby najlepiej, bo zabezpieczając lodowisko (moze w koncu jakaś kamera !) udałoby sie powstrzymac dewastację samego placu, a w przyszłości lepiej go wyposażyć w inne atrakcyjne dla dzieci urządzenia.
Koniecznie pomyślałbym o zasaszeniu lodowiska.

racja. przeniesienie w okolice Pogorii lub Parku Zielona spowoduje, że lodowisko nie bedzie wykorzystywane. Myslę, że albo w Parku (podejrzewam, że nadal musiałoby być chronione - więc w ten sposób plac zabaw też byłby pilnowany) albo trzeba je na wiosnę rozmontować i poczekac do kolejnej zimy.

No, chyba, że nagle znajdzie się spora grupa miłosników "śmigania" po lodzie - np po kolejnej odsłonie jakiegoś szoł w tv.
nick
no w parku dużo lepiej lepszy dojazd i tam zrobiłby się mały park sportowy:)

jak czynne i jaka cena za 1h jest za lodowisko
picaro
tylko nie wiem jak zostanie rozwiązany problem wody potrzebnej zdaje się do czyszczenia tego lodowiska, bo w tej chwili panowie z CSiRu wodę pobierają z PKZ A w parku? musiało by stanąć gdzieś w pobliżu Hali albo aquaparku, albo jakiś samochód z wodą?
Maryhna
no więc właśnie dlatego zagłosowałam na lodowisko przed aquaparkiem smile2.gif
kwintosz
Jak dla mnie to tylko w parku, w dodatku nie jestem przekonany czy tak głęboko schowane, że aż tam na placu zabaw. Za choinką, przy wejściu do parku jest sporo miejsca, wszystko na widoku, bliziutko z autobusu itd..
Ciekawe czy chociaż przez tą paskudną pogodę to lodowisko coś zarobiło.. Jak tu jeździć jak pada a na lodowisku syf. Koniecznie muszą wymyśleć jakieś zadaszenie..
Sebastian22
A swoją drogą - czy ze względów lodowiska mamy nadal święta w mieście? Dziś jest już 9. luty a choinki nadal świecą....parodia normalnie. Wczoraj przyjrzałem się nieco "lodowisku" i były może ze 4 osoby z czego 3 to dzieci w wieku ok. 7 lat...
syzio
Też zastanawiam się właśnie nad choinkami. A najlepsze jest to, że od 2 lutego nie można śpiewać kolęd, więc "gadżetów" świątecznych wystawiać już chyba też nie można.
Peterek
Czepiacie się tongue.gif Centrum urodą nie grzeszy (mam nadzieję, że kiedyś to się zmieni) i chociaż ładne choinki je zdobią smile2.gif
kursor
Witam!

Jak dla mnie to lodowisko powinno znaleźć się obok Nemo a na 2 letnie miesiące na Pogorię III i znowu obok Nemo aż do zimy.

pozdrawiam
Sebastian22
CYTAT(kursor @ pon, 11 lut 2008 - 16:08) *
Witam!

Jak dla mnie to lodowisko powinno znaleźć się obok Nemo a na 2 letnie miesiące na Pogorię III i znowu obok Nemo aż do zimy.

pozdrawiam

Po co latem na PIII? Pod Nemo przez caly rok i juz.
Maryhna
no już to widzę, jak będą przenosić 3 razy do roku lodowisko biggrin.gif
kwintosz
To lodowisko jest pikusiowate do składania, niech więc przenoszą. Jak dla mnie w lato na PIII może być, tam w słoneczny dzień więcej ludzi niż w centrum..
Arbas
Dziś telewizornia podała, że w jednym z miast (Jelenia Góra?) powstało podobne, syntetyczne lodowisko do naszego. Podano również cenę - 200 000 zł. Wieść gminna i prasowa niesie, że nasze kosztowało niestety ponad 3 razy drożej tj. aż 760 000 zł! Skąd taka różnica?! 560 000 zł to niebagatelna kwota.
Jeśli obydwa lodowiska mają podobną powierzchnię kto odpowiada za ....? Właśnie za co?
Do dziś nasze lodowisko bardzo mi się podobało. Teraz znacznie mniej...
A podali tam powierzchnie i jest taka sama? Moze tam maja syntetyczne starego typu?
Szczescie ze 500 tys dal ArcelorMittal

Wypadaloby juz nie zapalac choinek, a najlepiej zdjac z nich lampki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.