Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Imprezy PKZ
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Impreza
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
Master
ZauwaŻyliscie ze po doŚc dŁugim przestoju PKZ odŻyŁ, praktycznie co kilka dni odbywajĄ sie w nim koncerty i imprezy z twÓrcami , artystami znanymi i popularnym w caŁej Polsce. Dla przykŁadu podam z reklam zawieszonych na fasadzie PKZ , ze w samym listopadzie na dĄbrowskiej scenie wystĘpowaŁy lub beda wystepowaĆ nastepujacy wykonawcy , artysci i osobistoŚci jak: Marcin Daniec , Kayah , Grzegorz Turnau , Pudelsi , Jerzy Kryszak ,kabarety DNO , OT.TO, Mumio , Grzegorz Halama , , na scenie wystawiananych jest rÓwniez wiele spektakli przez teatry z caŁej Polski. Uwazam ze wybudowanie Hali Widowiskowo - Sportowej nie odbierze publicznoŚci PaŁacowi , gdyŻ w Hali bedzie mozna organizowaĆ koncerty i imprezy wiekszego formatu, ktÓre nie mogŁy jak do tej pory odbywaĆ sie w PKZ-cie, ktÓremu przydaŁby sie jednak remont.
rafi
Przyznam, ze nie bylem na zadnej z tych imprez sad.gif ale... dobrze sie dzieje. Pomijajac sens pojscia na koncert Pudelsow do miejsca gdzie sie nie mozna ruszyc :) wszystko jest ok. W ten sposob palac zarobi tez troszke kaski potrzebnej na niezbedne remonty...
Hator
wkoncu zaczyna sie cos dziac normalnego :))
PS Sekstet tez w DG byl ale w Katamaranie biggrin.gif
bzenek
Za: Dziennik Zachodni:
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wyda...nia/422612.html

------------------------------------------------------------------------------------

Serca peŁne dobroci

Środa, 24 listopada 2004r.

SpeŁniŁy siĘoczekiwania organizatorÓw poniedziaŁkowego finaŁu akcji „Worek ŚwiĘtego MikoŁaja”. MŁodzieŻ, starsi i caŁe rodziny z maŁymi pociechami podzieliŁy siĘz podopiecznymi oŚrodkÓw specjalnych i Świetlic Środowiskowych mnÓstwem darÓw, ktÓre 6 grudnia bĘdĄ dla nich miŁymi prezentami mikoŁajkowymi.

PomagaĆ, rzecz ludzka

PoniedziaŁkowy wieczorny koncert charytatywny w dĄbrowskim PaŁacu Kultury ZagŁĘbia przygotowany zostaŁ przez DiakoniĘMiŁosierdzia Ruchu ŚwiatŁo-Życie diecezji sosnowieckiej oraz Centrum Edukacji i Wychowania MŁodzieŻy „Kana” w Sosnowcu. WstĘp byŁ bezpŁatny. WystarczyŁo tylko przekazaĆ nawet najmniejszy podarunek dla dzieci i mŁodzieŻy.

OkazaŁo siĘjednak, Że ludzi dobrego serca jest bardzo wielu. Przynosili peŁne reklamÓwki, plecaki, a nawet kartonowe pudŁa, wypeŁnione przyborami szkolnymi, maskotkami i ubraniami.

— Pierwsze osoby pojawiŁy siĘjuŻ po godzinie osiemnastej. PrzynosiŁy wszystko, co moŻe siĘprzydaĆ. Zeszyty, kredki, puzzle, zabawki, buty. Jest tego caŁe mnÓstwo — mÓwi Anna Patthke, ktÓra odbieraŁa podarunki.

Na koncercie zjawiŁy siĘteŻ Alicja i Natalia Uthke z DĄbrowy GÓrniczej.

— Kiedy dowiedzieliŚmy siĘo akcji caŁa rodzina zareagowaŁa spontanicznie. PrzyniosŁyŚmy trochĘpieluch, kosmetykÓw ochronnych dla dzieci, no i oczywiŚcie maskotki.

Z Olkusza przyjechali natomiast Iwona i Andrzej Walusiakowie oraz ich pociechy MikoŁaj, Filip i Jakub. Wszyscy dzielnie taszczyli kilka reklamÓwek darÓw.

— Mamy ciepŁe kurtki, spodnie, bluzy, czapeczki, buty i przybory szkolne. Lepiej przecieŻ tego nie marnowaĆ tylko pomÓc ludziom, ktÓrzy sĄ w potrzebie. Jest tutaj dziŚ duŻo mŁodzieŻy, ktÓra jak widaĆ potrafi troszczyĆ siĘo innych i to jest ogromny plus tej imprezy — stwierdza Iwona Walusiak.

Muzyka jednoczy pokolenia

Kiedy wszystkie prezenty i podarunki zostaŁy juŻ spakowane, sala widowiskowa PKZ-u wypeŁniŁa siĘpo brzegi.
Na scenie jako pierwszy wystĄpiŁ Bartek Jaskot, zachĘcajĄc do wspÓlnej zabawy nie tylko dzieciĘcĄ publicznoŚĆ. CiepŁo i serdecznie przyjĘta zostaŁa rÓwnieŻ rodowita dĄbrowianka Basia WŁodarska, ktÓra zaprezentowaŁa swÓj repertuar muzyczny wspÓlnie z grupĄ New Life’M.

Najbardziej oczekiwanĄ gwiazdĄ wieczoru byŁ Mietek SzczeŚniak, ktÓry mimo choroby zdecydowaŁ siĘwŁĄczyĆ do mikoŁajowej akcji. Nie zawiÓdŁ fanÓw. DaŁ Świetny koncert,
— To bardzo fajne. MogŁam pomÓc moim rÓwieŚnikom, a przy okazji posŁuchaĆ ciekawych piosenek, ktÓrych na co dzień nie ma w radiu — zaznacza 9-letnia Ola Majcherek.

Wszyscy wykonawcy bĘdĄ mieĆ wyjĄtkowĄ pamiĄtkĘ, o ktÓrĄ zadbali organizatorzy.

— Do naszej akcji wŁĄczyli siĘnie tylko prywatni sponsorzy, ofiarujĄc na przykŁad maŁe choineczki, ale takŻe podopieczni dĄbrowskich WarsztatÓw Terapii ZajĘciowej. Przygotowali w pracowniach dla muzykÓw ceramiczne miseczki. WspÓlnota Betlejem z Jaworzna podarowaŁa im natomiast ozdobne koszyczki i ikony — informuje Marta Szmyt, jedna z organizatorek.

— PodarunkÓw udaŁo nam siĘzebraĆ doŚĆ duŻo. Teraz sĄ one segregowane, tak aby czĘŚĆ z nich mogŁa trafiĆ do dzieci i mŁodzieŻy jako mikoŁajkowe prezenty — dodaje Tomek Jarek.

Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni

-----------------------------------------------------------------

PogratulowaĆ pomysŁu i zaangaŻowania biggrin.gif Nie wziĄŁem udziaŁu w imprezie z powodÓw sŁuŻbowych i mam troszkĘwyrzuty sumienia. Na nastĘpnĄ i ja muszĘcoŚ podarowaĆ. NajwaŻniejsze, Że akcje harytatywne zaczynajĄ siĘw DG udawaĆ biggrin.gif Do tej pory rÓŻnie z tym bywaŁo.
kwintosz
Dla fanów dąbrowskiego Kabaretu "Dno" nie lada atrakcja:

KABARET DNO - MIKOŁAJKOWE "CONIECO"
dzień: 6 grudnia - środa
godzina: 19:00
miejsce: Sala Teatralna
bilety w cenie: 20zł , 10zł

Kabaret DNO zaprezentuje najnowszy program, którym wygrał tegoroczny przegląd kabaretowy "RYJEK" w Rybniku.

i druga impreza, która pewnie także przyciągnie sporo ludzi znając popularność tego artysty w kraju:

KONCERT KRZYSZTOFA KRAWCZYKA
dzień: 9 grudnia - sobota
godzina: 18:00
miejsce: Sala Teatralna PKZ
bilety w cenie: 35zł , 30zł

Krzysztof Krawczyk, legenda polskiej piosenki. Jest wykonawcą, którego przeboje nigdy się nie starzeją, a nowe zyskują wielką aprobatę wśród słuchaczy każdego wieku.

Źródło: www.palac.art.pl/

A ja osobiście, nie mogę się doczekać "Debeściaka". Chyba najlepsza impreza, jaka jest organizowana w PKZ, w dodatku ciesząca się niezwykłym zainteresowaniem.
Arbas
Wesołych Świąt!
Czy to prawda, że 17.12.2006 przed PKZ będzie zorganizowana otwarta Wigilia dla mieszkańców? Czy w razie złej pogody PKZ przyjmie wszystkich gości pod dach? Jesteśmy zainteresowani, ponieważ przyjadą znajomi z dalekich stron i warto im pokazać, że coś się w mieście fajnego dzieje. Pozdrawiam a
muzzy
A ja mam inne pytanie - czy powróci tradycja organizowania zabawy sylwestrowej przed PKZ? Takiej jak były kilka lat temu, ze sceną i zespołami?

pozdro
Muzzy
Hator
KALENDARZ IMPREZ KULTURALNYCH W PAŁACU KULTURY ZAGŁĘBIA
W DĄBROWIE GÓRNICZEJ
Styczeń 2007

TERMIN IMPREZA ORGANIZATOR/
WSPÓŁORGANIZATOR MIEJSCE REALIZACJI
13 stycznia godz. 18:00
Karnawałowe Co nie co - Kabaret Dno Pałac Kultury Zagłębia

Organizator:
Mariusz Tarnowski
032/262-20-61 wew. 42 Sala Teatralna PKZ

Bilety w cenie:
20;10

15 stycznia- 07 luty Godziny otwarcia Galerii PKZ Wystawa „Pejzaż akwarelą malowany” Pałac Kultury Zagłębia

Organizator:
Sylwia Nowak
032/262-20-61 wew. 41 Galeria PKZ

Bilety w cenie:
1,50

20/21 stycznia godz. 21:00
Maraton filmowy
„Komiksowe Inspiracje” w programie:
• X-MEN Ostatnia Bastion
• Angel-A
• Appleseed
• Sin City Pałac Kultury Zagłębia

Organizator:
Mariusz Tarnowski
032/262-20-61 wew. 42 Sala Teatralna PKZ

Bilety w cenie 20 zł

27 stycznia
godz. 17:00
Piwnica pod Baranami

Koncert z okazji 50-Lecia istnienia Piwnicy Od Baranami Pałac Kultury Zagłębia

Organizator:

Łucja Ornat
032/262 20 63 Sala Teatralna PKZ

Ceny biletów: 50; 45;40;35;

Przy Pałacu Kultury Zagłębia działają Kluby i Świetlice Osiedlowe w ramach , których organizowane są imprezy kulturalne.
Informacja na temat bieżących imprez w Klubach i Świetlicach udziela: Małgorzata Gębczyńska: (032) 262 20 61 w. 32

PAŁAC KULTURY ZAGŁĘBIA - ZASTRZEGA SOBIE PRAWO DO ZMIAN REPERTUARU (lub jego elementów dot.
np. godziny lub dnia realizacji) - WYNIKAJĄCYCH Z PRZYCZYN NIEZALEŻNYCH OD ORGANIZATORÓW.

ze strony UM
stara baba musi odejść
dalibyście sobie już spokój z sianiem tej propagandy. wiadomo jest że w PKZ nic się nie dzieje o czym może nas poinformować przy wejściu nawet sam portier. staruszka która kręci tym interesem powinna jednak ustąpic miejsca mangerom z prawdziwego zdarzenia. wstyd i hańba !!
ciekawe kto wam kazał tak pisać o PKZ

Mod: Cztery posty w tym temacie przez ostatnie cztery lata są "sianiem propagandy" laugh.gif ? Zamiast siania propagandy w typie określeń "staruszka" czy "stara baba" proszę o merytoryczne ustosunkowanie się do pracy danej osoby smile.gif

Kim są "mangerowie" wink.gif ?
Mick
"manger" - żłób, koryto (ang.)
to chyba jakiś neologizm - mangerowie - czyli ludzie chcący dorwać się do żłobu, do koryta :)

Mod: Coś mi się wydaje, że to prędzej "niedorobiony" - [ menedżer, menadżer, manager], pisownia za słownikiem języka polskiego.

Idąc Twoim tropem myslenia - manger = "zjadacz", bo franc. "manger" znaczy jeść smile.gif Aż strach pomyśleć kim byliby wówczas wspomnieni "mangerowie z prawdziwego zdarzenia" laugh.gif Gargantua i Pantagruel do PKZ tongue.gif
kursor
Witam!

No ja widzę że PKZ odzyskuję formę - DNO, Grupa Mozarta, Stachursky, Przegląd Filmów inspirowanych komiksami, Kombii....

wreszcie się coś dzieje ........... chyba na dobre Sabinki zostały porwane
Zibar
FILMY - AKCJA ZIMA 2007
dzień: codziennie od 10 do 25 lutego
godzina 10:30
bilety w cenie: 3 zł

7 KRASNOLUDKÓW – HISTORIA PRAWDZIWA

AUTA
CZERWONY KAPTUREK – HISTORIA PRAWDZIWA
ASTERIX I WIKINGOWIE
EPOKA LODOWCOWA 2
RUCHOMY ZAMEK HAURU
NA PSA UROK
DŻUNGLA
LASSIE
KSIĘŻNICZKA NA ZIARNKU GROCHU
MAGICZNA KARUZELA
SZEREGOWIEC DOLOT
ROBOTY
PIRACI Z KARAIBÓW 2
GARFIELD 2
X-MEN OSTATNI BASTION

więcwej na stronie PKZ
Hator
domyslam sie ze cena dotyczy tylko dzieci - zagdza sie? biggrin.gif
bo bym wpadl na nie jeden seans biggrin.gif

PS weszlem na strone PKZetu a tam w rogu logo TICKET ONLINE - juz se pomyslalem OMF - sie postarali.. - a to tylko logo w rogu <lol>

(Spr na stronce ticket online i nei ma zadnych biletow do zakupienia na "imprezy" w DG - pozostaje stary dobry system "Pani w okienku")
Zibar
W zeszłym roku cena dotyczyła dzieci i opiekunów, podejrzewam, że w tym roku się to nie zmieni. Jak akcja zima - to akcja biggrin.gif Przecież to jest w godzinach porannych i przedewszystkim skorzystają z tego dzieci, które nie wyjadą na ferie, więc bierz dziecko znajomych i razem będizecie mieli niezłą frajdę, (sala teatralna PKZ pomieści sporo widzów)
Hator
moze dam ogloszenie o poszukiwaniu dziecka do opieki? tongue.gif
endriu
@Hator (Spr na stronce ticket online i nei ma zadnych biletow do zakupienia na "imprezy" w DG - pozostaje stary dobry system "Pani w okienku")

Jak "pani w okienku" nie będzie , to wzrośnie bezrobocie. smile.gif Żartuję.
Ale , racja ticket online mile widziany , tylko PKZ musi ruszyć z kopyta z organizacją atrakcyjnych imprez.Coś już zaczyna się dziać.

pozdr...
kwintosz
Kalendarz imprez na najbliższe dni i przyszły miesiąc.

15.01.-07.02.2007 Wystawa "Pejzaż akwarelą malowany"
Galeria PKZ

10-25.02.2007 - godz. 10.30 FILMY - AKCJA ZIMA 2007
Sala Teatralna PKZ

* - 10 lutego - 7 KRASNOLUDKÓW - HISTORIA PRAWDZIWA
* - 11 lutego - AUTA
* - 12 lutego - CZERWONY KAPTUREK - HISTORIA PRAWDZIWA
* - 13 lutego - ASTERIX I WIKINGOWIE
* - 14 lutego - EPOKA LODOWCOWA 2
* - 15 lutego - RUCHOMY ZAMEK HAURU
* - 16 lutego - NA PSA UROK
* - 17 lutego - DŻUNGLA
* - 18 lutego - LASSIE
* - 19 lutego - KSIĘŻNICZKA NA ZIARNKU GROCHU
* - 20 lutego - MAGICZNA KARUZELA
* - 21 lutego - SZEREGOWIEC DOLOT
* - 22 lutego - ROBOTY
* - 23 lutego - PIRACI Z KARAIBÓW 2
* - 24 lutego - GARFIELD 2
* - 25 lutego - X-MEN OSTATNI BASTION

12-23.02.07-g. 10-11.30 FERIE Z PLASTYKĄ W PKZ
Galeria PKZ

14.02.2007 - godz. 19.00 KONCERT ANIA DĄBROWSKA
Sala Teatralna PKZ

24.02.2007 - godz. 18.00 SPEKTAKL "SPRÓBUJMY JESZCZE RAZ"
Sala Teatralna PKZ
obsada: JOANNA ŻÓŁKOWSKA ; CEZARY ŻAK

03.03.2007 - godz. 17.00 LIGA KABARETOWA
Sala Teatralna PKZ

10.03.2007 - godz. 17.00 KONCERT KRZYSZTOF KRAWCZYK
Sala Teatralna PKZ"

18.03.2007 - godz. 19.00 KONCERT ZESPOŁU K O M B I I
Hala WS "CENTRUM"

23-25.03.07 DebeŚciaK
Sala Teatralna PKZ
VI DĄBROWSKA ŚCIEMA KABARETOWA

23 marca Piątek godz. 17.00
= Konkurs Piosenki oraz Konkurs Filmowy =
Gwiazdy wieczoru: Tomasz Jachimek, Piotr Bałtroczyk, Grzegorz Halama
Prowadzenie: Adam Mrozowicz i Tomasz Sobieraj

24 marca Sobota godz. 16.00
= Konkurs Główny =
Fraszka, Git, Kabaret Młodych Panów, Limo, Made In China, Neo- Nówka, Paranienormalni
Prowadzenie: Adam Mrozowicz i Tomasz Sobieraj

25 marca Niedziela godz. 17.00
= Koncert Laureatów =
Gwiazda Wieczoru: Kabaret Hrabi
Hator
http://www.palac.art.pl/component/option,c...tpage/Itemid,1/
pod listwa z odnosnikami jest sonda wybierzcie to wam zagramy z kilkunastoma zespolami/artystami do wyboru

zapraszam do glosowania :)
picaro
znajomy prosił żebym wrzucił, więc zapraszam biggrin.gif

i jednocześnie pragnę wszystkich zaprosić w imieniu organizatora na weekend z filmem jakby z drugiego obiegu laugh.gif
http://kiloff.prv.pl/
picaro
dla nie wtajemniczonych jeszcze info o artystach z powyższego plakatu tj. niedzielnego koncertu biggrin.gif

Gabinet ma muze między rockiem progresywnym, bluesem, reggae/ska, nawet nieco tzw. "poezji śpiewanej", a i szanty tu się przewiją. Wszystko w estetyce nieco nawiązującej do punka, ale z lekkim transem. Bardzo mocna strona to teksty - coś między Kazikiem, Janerką, a Stachurą (nie mylic ze Stachurskym!!). Z zespołem ma wystąpić gościnnie Agnieszka Trzepizur, znana raczej z piosenki aktorskiej i z Kabaretu "Długi" - może to być ciekawe połaczenie smile.gif . Druga kapela, Shaar muza ostra, wchodząca estetyką w metal, z mocnym wykopem na perce i basie.

to tyle co dostałem i zainteresowanym życzę miłej lektury
PDG
Dobry koncercik, tylko trochę do bani nagłośnienie, ale w pkz zawsze byłą lipa z tym. Ważne, że się dziać zaczęło coś.
picaro
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
JOHANN STRAUSS: ZEMSTA NIETOPERZA
dzień: 12 maja - sobota
godzina 18:00
bilety w cenie: 50 zł, 45zł

LIGA KABARETOWA
dzień: 13 maja - niedziela
godzina 17:00
bilety w cenie: 8 zł

"FESTIWAL ZDROWIA, URODY I NIEZWYKŁOŚCI"
dzień: 19 do 20 maja
miejsce: Pałac Kultury Zagłębia
bilety w cenie: 5 zł

ANI MRU MRU dzień: 19 maja - sobota
godzina: 17:00,19:30
bilety w cenie: 45 zł, 40zł

więcej informacji na stronie PKZ: www.palac.art.pl
Zibar
Dodałem imprezy do kalendarza wieć będą się wyświetlały na 5 dni przed w "przypominaczu" na stronie głównej.
picaro
hehe fajnie i dzięki. dopiero zauważyłem że jest cos takiego jak kalendarz
Zibar
No jest jest... przy okazji może więcej się osób o tej opcji forum dowie smile.gif
Niestety forumowicze mogą dodawać wpisy ale będą one widoczne dopiero po zatwierdzeniu przez moderatorów.
Ale po do daniu wystarczy wysłać do nich prv i po sprawie.

PS
A tak przy okazji pytanie do modów, może przenieśmy "wydarzenia..." na górę strony głównej to będzie ją zauważać więcej osób ??
Dave
Hmmm, ale kabaret Ani Mru Mru stanowczo za wysoko się ceni! 45 zł za jeden kabaret?! blink.gif
Ja ze 2 lata temu byłem w PKZ na kabaretonie, gdzie występował A. Grabowski, B. Smoleń i chyba Kabaret Moralnego Niepokoju a całość chyba prowadził jeszcze Bałtroczyk i kosztowało to 30 i 35 zł a nie za jeden kabaret tyle kasy! :/ I to jeszcze często powtarzają swoje skecze...
picaro
No takie chłopaki maja wymagania niestety sad.gif a jak kiedys usłyszałem sumkę jaka wyciagaja miesięcznie, to ohmy.gif
spinacz
witam!

mam pytanie do picaro bo widze, że jesteś nieźle obeznany w temacie PKZ.
chodzi mi o to, czy jest możliwość reaktywacji małej sceny PKZ ( w piwnicy). kiedyś tam wiele sie działo.
byly regularne koncerty i przeglady kapel rockowych. można bylo posłuchać punk rocka.
jak teraz wygląda ta sprawa? da się coś zrobic?

p. s.
wnioskując po nick`u wydaje mi się, że sie znamy.
prawie na 100% gdzie się spotkaliśmy przed laty.
picaro
no szansa to jest zawsze biggrin.gif obecna dyrekcja jest dosc otwarta. Problem jednak w tym, że sala ta wymaga gruntownego remontu. Inaczej poprostu nie zosatnie dopuszczona do uzytku. Z tego co wiem to remont jest w planach, ale jak zwykle to bywa problem jest w pieniądzach no i niestety technicznie też cięzko. Jednak trzeba byc dobrej myśli. Pomysł reaktywacji przeglądów rockowych kapel itp. tez jest w planach ale musi ruszyć ta salka teatralna. Poczekamy zobaczymy biggrin.gif
Sebastian22
a kiedy zaczyna sie remont małej sali kinowej w ktorej ma byc kino offowe?
picaro
jakoś niebawem, jak tylko urząd się wywiąże z swoich zobowiązań i da drugą część kasy biggrin.gif tyle że jeszcze trzeba przetarg ogłość, więc sądze że remont rozpocznie się najwcześniej w końcu czerwca
wykształciuch
co sie juz pop....ło ludziom w pkzecie? .. no jak to dzis przeczytalem to prawie spadlem.. "kontrowersyjna wystawa". Ogólnie zakurzone,wypchane zwierzaki leśne i nie tylko, wilki lisy jakies jelonki. Większość gatunki zagrozone. Ekolodzy wstrzasnieci bo to w ogole jakies nielegale.. ech.. WSTYD!
picaro
też mi się to nie podoba, miałem nadzieje że to bedzie jakas fajna nowa galeria, a to jakaś lipa, nie wiem czy wogóle ktos to odwiedza sad.gif
a gdzie to przeczytałeś?
Arbas
Dziennik Zachodni - wczoraj, mała notka o kontrowersyjnej wystawie i fotka Pani Kierownik Galerii wśród zwierzęcych eksponatów.
Czy wystawa jeszcze trwa?
picaro
Kliknij, aby zobaczyć załącznik Kliknij, aby zobaczyć załącznik

dwie najbliższe imprezki, więcej info na www.palac.art.pl
picaro
Kliknij, aby zobaczyć załącznikKliknij, aby zobaczyć załącznik

Bileciki na DNO tylko po 10zł smile.gif
Kobra
Już nie mogę się doczekać na występ kabaretu DNO. Są rewelacyjni!!! Na pewno sporo osób wybierze się na ich występ, ja oczywiście też.Bilety są wyjątkowo tanie, na inne kabarety były znacznie, znacznie droższe. W tym wypadku cena nie świadczy o jakości, więc okazja jest extra! Poprzednio b.pozytywnie zaskoczył mnie Kabaret Skeczy Męczących, którego wcześniej nie znałam. Ani Mru-Mru, wiadomo- zawodowstwo...Teraz z wielką, jak zawsze przyjemnością obejrzę DNO. Uwielbiam ich humor i mają dodatkową zaletę. Są Nasi! Dzięki Picaro za informację! Pozdrawiam.
Kobra
QUOTE(Kobra @ Jun 14 2007, 7:38 ) *
Już nie mogę się doczekać na występ kabaretu DNO. Są rewelacyjni!!! Na pewno sporo osób wybierze się na ich występ, ja oczywiście też.Bilety są wyjątkowo tanie, na inne kabarety były znacznie, znacznie droższe. W tym wypadku cena nie świadczy o jakości, więc okazja jest extra! Poprzednio b.pozytywnie zaskoczył mnie Kabaret Skeczy Męczących, którego wcześniej nie znałam. Ani Mru-Mru, wiadomo- zawodowstwo...Teraz z wielką, jak zawsze przyjemnością obejrzę DNO. Uwielbiam ich humor i mają dodatkową zaletę. Są Nasi! Dzięki Picaro za informację! Pozdrawiam.

Post miał się oczywiście znajdować w temacie "Imprezy PKZ". Sprawdziło się przysłowie, że "Jak się człowiek śpieszy, to się diabeł cieszy".Przepraszam za roztargnienie!
spinacz
nie wiem z czego się cieszycie.

to przecież żenada, że tak potężną instytucje
stać tylko na taki biedny program.

kto dba ( czy raczej nie dba) o marketing
w tej instytucji ??? mad.gif

mój kumpel ma ostry, ale słuszny pogląd na temat
działalności pkz " każdy mieszkaniec DG powinien przynajmniej
raz dziennie oddać mocz na tę kulturalną ruinę"

czy naprawdę nie można zorganizować nic sensowniejszego
poza marnymi wystawami albo kolejnymi występami DNO
z tym samym programem? mad.gif
picaro
bez komentarza smile.gif

no może mały koment laugh.gif , a wiesz skąd PKZ ma kase na na imprezy? (czyżby nagle kultura była mega dochodowym interesem?). Poza tym jest mały bałagan, który trzeba posprzątać smile.gif i powoli ruszy ten cały bajzel, więc nie przesadzał bym z opinią, będzie lepiej, taką mam przynajmniej nadzieje i tyle.
A i może pan przedstawi jakąś propozycję odnosinie ciekawej imprezy, którą pan by z chęcią widział w PKZ albo poza terenem PKZ.
A i może pan się orientuje ile pracy i wysiłku kosztuje zorganizowanie choćby małego koncertu? Bo to naprawdę sporo pracy, ale to trudno dostrzec jeżeli się tego nie robi tylko widzi efekt.

pozdrawiam i liczę, iż w przyszłość będzie pan bardziej zadowolony, hehe
spinacz
wiem skąd PKZ ma kasę i dlatego dziwię się ze tam tak mało się dzieje.
przy stałych dotacjach miejskich nie musi martwic sie o stronę finansową.
i myśle, ze to wlasnie dlatego nikomu nie zalezy
zeby oferta była ciekawa i przyciągała dużą publiczność.
gdyby PKZ działał na normalnych zasadach rynkowych musiałby
włożyc więcej starań o przyciagniecie ludzi albo musiał by splajtować.
za ciekawe imprezy powinni być odpowiedzialni pracownicy a nie ja.
nie kwestionuje wkładu pracy wnoszonego w działanie PKZ ale moim
skromnym zdaniem jest ona po prostu mało efektywna.

oczywiście mam świadomosć tego, że PKZ przeszedł pewne zmiany
i mam nadzieje, ze wkrótce będzie duzo lepiej.
picaro
też mam taką nadziej, że będzie lepiej, a co do kasy z urzędu to wierz mi, że nie jest tak różowo i niestety PKZ musi się martwić skąd brać kasę na wiele imprez, dlatego szuka się - jak wszędzie - sponsorów i dlatego też wiszą na froncie te paskudne banery wink.gif
oferta niebawem poszerzy się choćby i o kino, a co do ludzi, którzy obecnie pracują na repertuarem to wierz mi, że nie jest tak, że im nie zależy. Jest zupełnie odwrotnie tylko w naszym mieście wcale nie jest łatwo sprzedać imprezę tak by się to opłacało, (oczywiście oprócz kabaretów) a dokładać to za bardzo nie ma z czego. Tak więc w pewnym sensie to czy PKZ będzie zmierzał w dobrym kierunku w jakimś tam stopniu zależy również od mieszkańców DG i okolic czyli od widzów. Czy np. są oni w stanie zapłacić 50-70zł za profesjonalny teatr ze znanymi aktorami? Zobaczymy smile.gif A tak dodatkowo to PKZ to nie tylko imprezy, to także wiele innych działań typu warsztaty teatralne, taneczne itp.
picaro
terazpanmarelax
1. Co do banerów - w gospodarce rynkowej instytucja kultury wielokrotnie zmuszona jest wieszać to badziewie. Znajomy Andrzej Sobek dyrektor Wodzisławskiego Centrum Kultury powiesił baner Warki, i chociaż znaleźli się maruderzy którym to przeszkadza, on dzięki temu zafundował instytucji potężny zastrzyk finansowy który pozwoli zrealizować niejeden interesujący społecznie projekt. I to popieram, cóż takie czasy.

2. Oto ciekawa pozycja dla animatorów kultury od Instytutu im. Adama Mickiewicza. Jeżli jeszcze któremuś nie wpadło to w ręce, to zapraszam można uświadomić sobie parę rzeczy. Wnioski rzucają się automatycznie. http://www.nck.pl/dokumenty/raport4.pdf

3. Instytucja kultury w dzisiejszej dobie to żadna konkurencja dla centrów rozrywki, multipleksów, z kolorowymi drinkami, fotelami lotniczymi, lansem, bounsem i kręgielnią itp. Nie pozostaje więc nic innego niż wykreować alternatywne /nie tylko młodzież/ na swój sposób atrakcyjną, oraz zbudować wokół niej otoczkę po trosze prestiżu po trosze ogólnodostępności na mniej więcej porównywalnym z hiperkomercujnąofertą standardem /mówimy tu o zapleczu logistycznym, technicznym/. Kultura będąca w obiegu tj. poprzez działanie, a raczej współdziałanie społeczności lokalnych ma szanse trwać, oraz w przyszłości procentować już w uświadomionych odbiorcach kultury. Duże eventy są w porządku to jeden z filarów działalności wielkich instytucji kultury, ale nie podstawowy. Chyba ze taki jest główny profil działalności instytucji

AD. PKZ - Gdy dostałem info o wyniku sesji PISF dla wniosku: 6.6/1684/07 tj. http://www.pisf.pl/pliki/74/5b/745b35bcb2b...02_rkids_II.pdf
pomyślałem że dodatkowe 66 385pln na kameralną sale kinową zawsze to coś.
A tak na poważnie to wielkie dzięki dla administratorów PKZ, bo to pierwszy krok do ambitnej, współczesnej i atrakcyjnej oferty kulturalnej. Budując wokół tego projektu cała gamę dodatkowych propozycji spokojnie można kreować więzi oddziałujących w społeczności, które przekładać się będą na konkretne wyniki.

Dla zainteresowanych:

4 .Poniżej przedstawiam jeden z modeli aktywizacji społeczności lokalnej proponowany przez dr B.Skrzypczaka, interesująca propozycja adoptowana jakiś czas temu z wysp brytyjskich.
Centrum Aktywności Lokalnej jest to program promujący "animacyjny" model działania instytucji publicznej w środowisku lokalnym. Centrum Aktywności Lokalnej nie jest nową organizacją, lecz metodą działania realizowaną przez istniejące instytucje samorządowe i spółdzielcze, takie jak kluby osiedlowe, domy kultury, szkoły, ośrodki pomocy społecznej oraz organizacje pozarządowe. Innowacyjność tej koncepcji polega na tym, że zespoły z wymienionych instytucji nie koncentrują się na jednym tylko obszarze działania, np. ekologii, kulturze, czy pomocy społecznej, lecz patrzą na daną społeczność całościowo, starając się odpowiadać na potrzeby artykułowane przez środowisko. Najważniejszą zasadą CAL jest realizowanie działań na rzecz miejscowości czy osiedla przy zaangażowaniu i współpracy mieszkańców, organizacji, instytucji, firm. Dzięki temu instytucje "calowskie" stają się autentycznymi placówkami obywatelskimi i społecznościowymi.
Od początku trwania demokracji w Polsce ciągle słyszymy, że ludzie powinni brać sprawę w swoje ręce, że powinni się samoorganizować bo na tym polega społeczeństwo obywatelskie. Ale same hasła rzucane najczęściej przez polityków nie stworzą niestety aktywnych obywateli. Potrzeba jest mechanizmów, instytucji, ludzi, którzy zapalą ogień zmiany. (…)Chcemy na nowo zadać fundamentalne pytanie: CZY CHCEMY BYĆ WSPÓŁTWÓRCAMI OTACZAJĄCEJ NAS RZECZYWISTOŚCI? Czy też bezrefleksyjnymi konsumentami dóbr i usług?.
Dlatego celem naszego działania jest obudzenie ludzi do działania w swoim najbliższym otoczeniu czyli w ich społecznościach, wsiach, osiedlach, miasteczkach. Obudzenie ich także do odpowiedzialności za siebie i innych, jak również wlanie wiary, że wiele zależy od nas samych. Nie jako pojedynczych jednostek, ale od wspólnot i grup obywatelskich, które nie oglądając się ciągle, że ktoś za nich coś załatwi, przysłowiowo "biorą sprawy w swoje ręce".
W naszym pomyśle inicjatorem działań może być każdy: w tym wypadku instytucja kultury kultury) lub osoba indywidualna. Każdy z tych wymienionych podmiotów może być agentem zmiany lokalnej. Liczy się przede wszystkim motywacja i metoda działania. Metoda w której instytucje publiczne - przeistaczają się w instytucje obywatelskie otwarte i aktywne, a osoby stają się animatorami społecznymi, którzy pobudzają i ożywiają lokalne społeczności. Podstawowym celem pracy na poziomie lokalnym zarówno jednych jak i drugich jest tworzenie środowiska współpracy pomiędzy różnymi podmiotami tzn. instytucjami, organizacjami, władzą, biznesem i mieszkańcami. Tworzenie przestrzeni nowych relacji, więzi i partycypacji obywatelskiej dla lepszego rozwiązywania problemów i rozwoju lokalnego. Wierzymy, że siłą naszego programu jest autentyczny dialog pomiędzy uczestnikami, organizatorami i społecznościami w których pracują oparty o wizję budowania silnych i zintegrowanych wspólnot lokalnych w Polsce.
Pozdrawiam zagłębiowskich animatorów!!!
>>POZDROPOZDRO<<
spinacz
mam pytanko do picaro bo mi wygląda na rzecznika
prasowego pkz wink.gif wiec pewnie bedzie wiedział.
zbliża się międzynarodowy konkurs muzyczny
im. spisaka. dobra okazja zeby pokzać DG jako
miasto w którym istnieje kultura na wyższym poziomie
niż chałtura w stylu dzisiejszy "piknik wiocha" czy tego
typu badziewiarstwo. w związku z tym jaką strategie
promocyjną ma pkz na ten konkurs? jak zamierzacie
(jeśli w ogóle) zainteresować ludzi tym konkursem
i dać mu odpowiedni rozgłos?
picaro
szczerze mówiąc to narazie nie wiem, ale jak się wywiem to dam znać biggrin.gif jeszcze ciut czasu jest (narazie nie znam nawet dokładnego terminu - będzie to druga połowa września). Zapewne będzie to jakoś medialnie nagłośnione, niestety takie imprezy nie są w guście naszych mieszkańców ale trzeba walczyć. No i wszystko zależy od Urzędu Miasta to oni dają kase wink.gif
mariuszek
To już normalnie przechodzi ludzkie pojęcie!!!! mad.gif WSTYD! Przeglądam sobie www PKZ-u a tu ani jednej wzmianki, relacji, pół zdjęcia na temat ostatniej ich ponoć "SZTANDAROWEJ" imprezy czyli Pikniku Country. Byłem tam i było nawet OK, ale to że nie ma żadnej info po tak reklamowanej imprezie to porażka całej tej zawszonej instytucji. Nawet na byle wiejskich stronkach , jeśli reklamowano jakąś impreze, natychmiast po, pojawia się choćby skromna relacja. Ta instytucja nie zasługuje na miano "pałacu", to gorsze niż chlew i obora mad.gif Pytam czy ktoś z tej całej masy zatrudnionych ludzi tam PRACUJE???? Gdy zdażyło mi się być tam jakiś czas temu, odniosłem wrażenie, że nikogo tam nie ma - tylko śmierć.
picaro
spokojnie proszę pana cool.gif , są wakacje i sporo ludzi jest na urlopie, galeria zdjęc z pikniku jest w opracowaniu (zresztą powoli dopiero budujemy całą galerie), a tekst też się pojawi tongue.gif mamy też pewne chwilowe problemy z internetem. Pozatym niech mi pan wierzy, że nikt nie jest wstanie bezpośrednio po imprezie na której parcuje po 12 - 16h przez 2 dni usiąć do kompa i sklecić choćby te kilka zdań, skora ma też troche innej roboty. Trzeba chwili czasu, ale na pańskie życzenie będzie i relacja biggrin.gif a czy ty impreza jest imprezą sztandarową PKZ, hmmmm?
p.s. nawet po największych imprezach i festiwalach informacja o przebiegu imprezy ostatnia pojawia się na stronach oragnizatora, ale ok!
Zibar
A ja mam pytnie odnośnie archiwum - dlaczego nie da się obejrzeć, całych tekstów ???
Wyskakuje mi komunikat, że nie mam uprawnień ???
picaro
prawde mówiąc to nie wiem, sam to teraz sprawdziłem i nie ma pojęcia, bo też nie mogę. Ale przy okazji zapytam panów informatyków o co chodzi i dam znać, bo niby trzeba się zalogować ???

i jeszcze słowo do pana mariuszka: przyznaje, że takie teksty powinny być obecne na stronie PKZ i będą ale wymaga to troszkę pracy i przebudowy strony, która niestety obecnie nie jest najlepsza, ale się poprawi i będzie dobrze biggrin.gif taką ma nadzieje

pozdrawiam i proszę o cierpliwość
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.