picaro
Fri, 20 Jun 2008 - 10:18
ZAPOWIEDZI NA JESIEŃ 200827.09.2008Koncert zespołu "WILKI"Hala "CENTRUM"
12.10.2008Debeściak zapraszaWystęp Kabaretu
"HRABI"25.10.2008Koncert Zespołu "STARE DOBRE MAŁŻEŃSTWO"26.10.2008Spektakl Teatralny "SMAK MAMROTA"na podstawie serialu telewizyjnego
"RANCZO"z całą plejadą gwiazd.
8.11.2008Koncert: MICHAŁA BAJORA9.11.2008Teatr Muzyczny w Gliwicach
operetka "PTASZNIK Z TYROLU"29.11.2008Spektakl teatralny "GOŁO I WESOŁO"
13.12.2008Koncert zespołu: Nocna zmiana bluesa
WIĘCEJ INFORMACJI WKRÓTCE NA www.palac.art.pl
picaro
Wed, 16 Jul 2008 - 11:52
picaro
Wed, 03 Sep 2008 - 14:00
SERDECZNIE ZAPRASZAMY
picaro
Mon, 08 Sep 2008 - 08:56
Małe sprostowanie względem koncertu charytatywnego!Cegiełki są po 10 zł!więcej info
TUTAJ
Krawiec
Wed, 10 Dec 2008 - 11:29
http://www.foto.zaglebie.info/thumbnails.php?album=286W mikołajkowy wieczór, koncert Ani Dąbrowskiej promujący jej trzeci album „W spodniach czy w sukience”, był popisem artystki. Zarówno artystka, jak i publiczność, ograniczona znikomą przestrzenią między rzędami foteli, bawiła się wyjątkowo dobrze. Ania wraz ze swoimi instrumentalistami dwoiła się i troiła. Pochodząca z Chełma wokalistka, zawsze jest bardzo profesjonalna. Tym razem dodatkowo starała się usatysfakcjonować publiczność, widząc, jak wielu ludzi przyszło posłuchać jej melancholijnych piosenek w świąteczny dzień.
Koncert Ani rozpoczął się od wspólnego śpiewania na dwa głosy hitu Nigdy więcej nie tańcz ze mną. Piosenka promująca płytę, oparta na prostym motywie muzycznym w klimacie retro porwała publiczność.
Wśród piosenek utrzymanych w nieśpiesznym klimacie usłyszeć można było kilka majstersztyków. W piosence "Smutek mam we krwi" słychać aranżacje jak z Burta Bucharach. W końcu Ania pomogła publiczności w podjęciu decyzji i poprosiła o wspólne zaśpiewanie na dwa głosy hitu „Nigdy więcej nie tańcz ze mną”. To ewidentny hit, najmocniejsza kompozycja, słusznie wybrana jako singiel promujący. Piosenka oparta na prostym motywie muzycznym w klimacie retro porwała publiczność.
Wraz z kolejnymi piosenkami robiło się coraz bardziej energetycznie i tanecznie. W spodniach czy w sukience? Dąbrowska przeskakuje w rytmikę disco z początku lat 80, słychać i bas, i charakterystyczne skrzypki, wkradają się fragmenty disco w stylu Donny Summer i Póki starczy mi sił, gdzie mamy wyraźne nawiązania do retro-psychodelii granej przez Anawę Marka Grechuty.
Gdy pod koniec koncertu zabrzmiał cover słynnego przeboju Elvisa Presleya Suspicious Minds, oraz ABBY Gimme! Giemme! Gimme! trudno było usiedzieć w miejscu. Bis to ponownie utwór "Nigdy więcej nie tańcz ze mną" wykonany wraz z chórem śpiewających, klaszczących i kołyszących się słuchaczy.
Ciężko jest wytłumaczyć sympatię do Ani. Może to sprawa jej subtelnego i skromnego image, który emanuje stuprocentową kobiecością i minimalizmem. W dzień św. Mikołaja delikatność Ani błyszczała w Pałacu Kultury Zagłębia, może po prostu rozczula publiczność jej ciągłe poczucie wielkomiejskiego smutku. A może po prostu fakt, że wokalistka przeniosła publiczność do lat 60.
Jędrzej Bogus
mmsilesia.pl
picaro
Wed, 10 Dec 2008 - 20:07
Ale tysiąc razy lepszy był koncert Ani Jopek, ale wiadomo to inna bajka

[URL=http://g.imageshack.us/img525/imgp0131bn5.jpg/1/][IMG]ht
Pawelele
Thu, 19 Feb 2009 - 20:09
Po AMJ to aż nie przystoi taki wpis, no ale..... jakby ktoś miał czas w najbliższą niedzielę o 17.00 to w PKZcie na scenie odbędzie się koncert Miejskiej Orkiestry Dętej w DG - wjazd za free
murbeton
Sun, 22 Feb 2009 - 11:39
Również zapraszam na dzisiejszy koncert Miejskiej Orkiestry Dętej w Dąbrowie Górniczej na scenie głównej, który odbędzie się o 17:00.
Korzystając z okazji chciałbym zaprosić na Rockowy Dzień Wagarowicza. Wystąpią zespoły:
-KMF
-TYLKO PO CHODNIKU
-VALHALLA
-DEATH WING
-MINEFIELD
Start - godz. 16:00
Zapraszam!
murbeton
Mon, 23 Feb 2009 - 16:52
Witam.
Byłem na wczorajszym koncercie Orkiestry. Nie spodziewałem się tak profesjonalnego wykonania skomplikowanych utworów, wokalistka również w pełni wykonała swoje zadanie. Publiczność także dopisała - orkiestra zagrała dodatkowo dwa utwory ponad program!
Dopiszę się jako kolega przedmówcy (Pawelele). Na koncert wybrałem się by posłuchać marszy i ewentualnie poleczek i walczyków (oczywiście bez obrazy), a tu całkowite zaskoczenie. Repertuar światowy, wykonanie w pełni profesjonalne (nie wiedziałem, że orkiestra dęta może uzyskać takie brzmienie). Bardzo dobry dobór repertuaru (muzyka rozrywkowo-dyskotekowa, ale również bardzo trudne utwory muzyki można by nazwać filmowej). Orkiestra prezentowała się znakomicie, wokalistka - pełne zawodowstwo i wspaniały głos. Bardzo dobre solówki na trąbkach i bębnach. Ogólnie szóstka z plusem. Oby więcej takich imprez.
PS
Szkoda tylko, że miejsca zarezerwowane dla władz miasta i zaproszonych gości świeciły pustkami.
Jeszcze raz wielkie brawa!
Pawelele
Thu, 05 Mar 2009 - 10:23
Z cyklu "Pawelele zaprasza"
06.03.2009 (czyli jutro) o 18.00 na dużej scenie w PKZ Sojka Band live z okazji Dnia Kobiet. Wjazd jak zwykle frikowy
murbeton
Mon, 16 Mar 2009 - 12:57

Chciałbym zaprosić wszystkich wagarowiczów (i nie tylko) na koncert "Rockowy dzień wagarowicza". Wystąpią najlepsze kapele dąbrowskie:
Valhalla,
KMF,
Tylko po chodniku i gościnnie
Deathwing. Ruszamy o
16:00 w piątek 20 marca. Wjazd 5 zł... (wiem, że za piątkę można wykonać zakup - Komandos lub jak kto woli - Mamrot, ale od czasu do czasu trzeba się trochę odchamić). Tą piątkę z biletów kasuje PKZ, członkowie kapel grają charytatywnie na rzecz umęczonych zimą i szkołą wagarowiczów

Serdecznie zapraszamy!
PS
Odpiszcie co o tym incydencie myślicie
savalas
Tue, 24 Mar 2009 - 10:05
ja bym chętnie zobaczył w PKZ, kabaret MUMIO, ciekawy jestem, dlaczego jeszcze na taki pomysł nie wpadł pkz
picaro
Tue, 24 Mar 2009 - 16:46
savalas pomysł to był i nawet dwa razy terminy zaklepane tylko jakoś owy kabaret odkąd gra w reklamach olał występy na żywo, albo nas olewa

i tylko Warszawę obsługuje. Ale pewnie jeszcze wrócimy do tematu
pozdro
savalas
Tue, 24 Mar 2009 - 21:43
eee co najmniej raz na dwa miesiące są w Katowicach
picaro
Wed, 25 Mar 2009 - 08:04
szczerze mówiąc nie kojarzę gdzie i kiedy ale może ktoś ma lepszy kontakt z nimi, nas pani menadżer olewa

O fakt przepraszam jest cała trasa z ubiegłego roku, aż do obecnego miesiąca: * 2009-03-16 19:00 Warszawa * 2008-12-08 19:00 Warszawa * 2008-10-18 20:00 Katowice * 2008-10-18 18:00 Katowice * 2008-06-19 20:00 Płock * 2008-04-01 20:30 Rybnik * 2008-04-01 18:00 Rybnik * 2008-03-02 19:30 Warszawa * 2008-02-01 20:30 Warszawa * 2008-02-01 18:00 WarszawaNie jest tego dużo ale głównie jednak Warszawa
lilith_88
Wed, 25 Mar 2009 - 13:07
CYTAT(savalas @ wto, 24 mar 2009 - 10:05)

ja bym chętnie zobaczył w PKZ, kabaret MUMIO, ciekawy jestem, dlaczego jeszcze na taki pomysł nie wpadł pkz
wpadli na taki pomysl juz dawno... bo pare lat temu sama bylam na Mumio w pkz-cie
picaro
Wed, 25 Mar 2009 - 17:38
Bo wtedy jeszcze nie grali w reklamach, filmach i pokazać się chcieli. A teraz czasu nie mają i ciężko się dogadać
st1111
Wed, 25 Mar 2009 - 20:05
Kiedy będą w sprzedaży bilety na Sztormana?
picaro
Thu, 26 Mar 2009 - 09:28
Już są
SZTORMANTel.Kasa 032/260-04-17 przez internet też jeszcze można i oczywiście w EMPIKACH.
savalas
Sun, 29 Mar 2009 - 22:02
no i na DeBeŚciaku w niedziele było świetnie. Fenomenalny kabaret Hrabi poprostu mistrzostwo świata. A z konkursowiczów, jak zwykle dobre Limo, niezły Tenor i baaardzo marniutki Świerszczychrząszcz - niewiem kto na nich głosował, ale cieszę się, że niemam takie gustu. Szkoda tylko, że na publice banda wieśniaków, a to chipsy, a to jakieś docinki kabaretom, a to wychodzenie w trakcie, batoniki, pepsi porozwalana po rzędach i to na samym początku sali. Niestety dalej w PKZ, kuleje nagłośnienie, a może bardziej nagłośnieniowiec, o ile przy skeczach jest ok, to już przy śpiewie jest nie wyraźnie, no i ten martwy punkt gdzie od X lat są sprzężenia - amatorszczyzna. Przez to nagłośnienie przestałem chodzić na operetki, w dalszych rzędach nieda się zrozumieć co śpiewają. Ogólnie jednak impreza udana, będe od teraz pewnie co roku, no i na powrót Hrabi czekam.
Ps. Mam pytanko, na pierwszym spotkaniu z W. Cejrowskim, mówił, ze przyjedzie drugi raz, opowiadać już o Ameryce Południowej, czy wiadomo coś na ten temat, kiedy i czy wogóle dojdzie do skutku druga część ?
picaro
Mon, 30 Mar 2009 - 12:50
Z panem Wojtkiem Cejrowskim na chwilę obecną nic nie wiadomo.
A tym czasem zapraszam na koncert
KASI NOSOWSKIEJ z zespołem
UniSexBlues BandPałac Kultury Zagłębia w Dąbrowie Górniczej
Niedziela, 5 kwietnia 2009Godzina 19.00
Sala Teatralna
Bilety: 50 zł, 40 zł, 30 zł
Rezerwacja biletów - kasa PKZ 032/260-04-17Bilety można także nabyć w sieci sklepów
EMPIK oraz w systemie
TicketOnline 
I pozwolę sobie mieć zupełnie odmienne zdanie w przypadku Kabaretu Świerszczychrząszcz - dla mnie 100 % profesjonalizm + świetny program. Z kolei jeżeli chodzi o nagłośnienie to też było dla mnie ok. Ale może nie mam takiego słuchu. A akustycy to w tym przypadku byli różni.
pozdrawiam
kwintosz
Mon, 30 Mar 2009 - 22:08
Ciągnąć tematu Debeściaka (w pt. Neo-Nówka super) tutaj nie będę, bo na forum odpowiedni temat istnieje.
Ale podzielam opinię Savalasa co do nagłośnienia. O ile dialogi jeszcze są w miarę wyraźne, o tyle śpiew był do bani (w piątek na Neo-Nówce). To takie moje subiektywne odczucie, ale być może się nie znam albo słoń mi na ucho nadepnął (siedziałem w rzędzie IV)..
savalas
Thu, 02 Apr 2009 - 22:09
nagłośnienie to największa wada pkz-tu. Ale nie wierzę że z takim sprzętem nieda się tego ustawić, raczej obstawiam na niedbałość akustyków.
picaro
Fri, 03 Apr 2009 - 18:29
niestety coś w tym jest ale przez grzeczność przemilczę i powiem tylko tyle, że jest szansa na poprawę. I oczywiście masz rację sprzęt powoli kompletujemy i jest on coraz bardziej profesjonalny tylko ten problem

I cóż na obronę mogę dodać, że wiele instytucji podobnych do naszej tak jak.np teatry państwowe mają podobny kłopot. A problem tkwi w wynagrodzeniu.
michu
Mon, 06 Apr 2009 - 08:53
koncert Nosowskiej rewelacyjny!
kwintosz
Tue, 07 Apr 2009 - 16:25
CYTAT
Gala Świry 2009 tuż, tuż
Napisał: Przemysław Kędzior
Jedną z gwiazd zeszłorocznej edycji Świrów był Ędward Ącki.

Tegoroczna Gala, jak co roku, odbędzie się w Świrlandii, w tym roku łudząco podobnej do Nibylandii.
Do tej baśniowej, choć ogarniętej kryzysem, krainy przeniosą nas Piotruś Pan, Dzwoneczek i Kapitan Hook. Tam czekać już będą wspaniałe kabarety:
- Paranienormalni,
- Dno,
- Słoiczek po Cukrze.
Zagrają dla nas: Video i Nieznani Sprawcy. Na deser zaserwujemy światowej klasy duety: Fil i Ivona oraz Flynta i Grobelny zaprezentują kosmiczne hity!
Imprezę zaszczycą swoją obecnością nominowani, (lista na www.swirlandia.pl) Będzie można się z nimi spotkać między innymi na czerwonym dywanie przed Pałacem Kultury Zagłębia o 19.45.
Laureatów tegorocznego plebiscytu poznamy 18 kwietnia w Pałacu Kultury Zagłębia w Dąbrowie Górniczej. Początek gali o godz. 20.00. Bilety do nabycia na stronie biletyna.pl a od najbliższego czwartku w kasach PKZ.
Ewa Bensz, Dział Promocji GWSH w Katowicach
www.dabrowa-gornicza.pl
Maryhna
Tue, 07 Apr 2009 - 16:36
ciekawa jestem czy w tym roku też zrobią z Dąbrowiaków Ślązaków :/
Dave
Fri, 10 Apr 2009 - 21:43
Juuż 18 kwietnia?

Toć za tydzień! A nigdzie nie pisali! A TVP2 w tym roku nie będzie? Chyba, że nie na żywo?
savalas
Mon, 13 Apr 2009 - 23:16
tv silesia, chyba pierwszy raz zatrzymam się na tym programie na dłużej niż 3 sekundy
Dave
Sun, 19 Apr 2009 - 15:01
Ano TVS była i ino tyle :/ Widziałem "wejście" tych tzw. "gwiazd" do PKZ, rok temu chyba były ciekawsze persony? Co to za Gracjan? Imię mi coś mówi ale skąd to i co to to nie wim
kwintosz
Sun, 19 Apr 2009 - 16:30
Eh.. nagrody wygrywają idioci z których się robi gwiazdy..
Nie wiem czy społeczeństwo tak nisko upada czy to TV kreuje na gwiazdy takie osobistości.. Rutowicz, Roztocki..
@Dave - Gracjan Roztocki "gwiazda" internetu i reklam Media Markt.. - żenada
st1111
Sun, 19 Apr 2009 - 16:56
Jakie czasy takie gwiazdy.Jeżeli w ramach żałoby MD opuszcza flagi z napisem śniadanie do połowy to czego oczekiwać po nowych "osobistościach"
audiofilonline
Wed, 20 May 2009 - 13:48
CYTAT(savalas @ czw, 02 kwi 2009 - 22:09)

nagłośnienie to największa wada pkz-tu. Ale nie wierzę że z takim sprzętem nieda się tego ustawić, raczej obstawiam na niedbałość akustyków.
Bylem ostatnio na koncercie poswieconym Kubie i poszedlem mowiac szczerze na koncert pelen obaw o swoje uszy- okazalo sie ze w koncu naglosnienie nie przeszkadzalo wykonawcom co wiecej brzmialo to bardzo bardzo dobrze. Czyzby sprzet ktory stoi w PKZ w koncu zaczal "gadac"? Duzy plusior.
savalas
Sun, 24 May 2009 - 22:33
ja byłem na kabarecie KMN i było nieco lepiej niż wcześniej, ale myślę, że jakby realizator pomyślał, to by wymyślił jak zrobić, żeby każda impreza była odpowiednio nagłośniona. Ja wiem ale nie powiem, bo mi za to nie płacą
picaro
Mon, 25 May 2009 - 10:26
jeżeli chodzi o występ KMN to cały sprzęt nagłośnieniowy i akustyk był nie z PKZ tylko z z firmy która obsługuję całą trasę TRASASASA
Invin
Sat, 05 Sep 2009 - 19:55
4 października w PKZ będzie miał miejsce pierwszy biletowany koncert Ewy Farnej w Polsce. Jeśli ktoś jeszcze nie wie o kim mowa, to biografia jest tutaj ->
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ewa_FarnaMyślę że kto przyjdzie, na pewno się nie zawiedzie. Jeśli chodzi o stronę techniczną, to nagłośnienie i oświetlenie mają być najwyższej klasy, z kolei o zaangażowanie dziewczyny chyba nie ma się co martwić – w ciągu 3 lat dała już ok. 300 koncertów (zdecydowana większość u naszych południowych sąsiadów) i w każdym dawała z siebie wszystko, chociaż zdaje się że na tych organizowanych w klubach czy halach – jeszcze więcej
Na oficjalnym kanale YT
http://www.youtube.com/user/EwaFarnaTV znajduje się obecnie 57 klipów video, w tym sporo takich, na których zarejestrowano wykonania live, zarówno własnych utworów jak i duetów z innymi zespołami (i to w bardzo różnorodnych klimatach, np. z legendą polskiego hardrocka TSA, czy z czeską jazzową formacją Krystof). Jest tam także wywiad przeplatany fragmentami z typowego klubowego koncertu w czeskiej miejscowości (
http://www.youtube.com/watch?v=a6dZAmIgBN0 ) – również można obejrzeć i przekonać się jak wyglądają wykony Farnej na takich koncertach i że do cienkiego popu im trochę brakuje^^
I jeszcze jedno, prawdopodobnie zaśpiewa także dwa nowe utwory (polskie) które znajdą się na czeskiej płycie, która to ma wyjść w październiku. No a potem pewnie na polskiej -> premiera ponoć na wiosnę.
Bilety można nabyć w kasie PKZ (rezerwacja telefoniczna 032/260-04-17), a także za pośrednictwem salonów sieci EMPIK i portalu TICKETONLINE.
Invin
Tue, 08 Sep 2009 - 00:44
Przepraszam że piszę post pod postem, ale wyjątkowo jeszcze raz poruszę temat tego koncertu, ponieważ na wspomnianym wyżej kanale yt kilka godzin temu ukazał się wpis polskiego managera na ten temat. Pozwolę sobie przekopiować treść, myślę że dobrze obrazuje ona skalę całego przedsięwzięcia
EwaFarnaTV (6 godz. temu)
Kochani!
Zapraszamy na pierwszy samodzielny koncert Ewy Farny w Polsce, który odbędzie się 04.10.2009 w Dąbrowie Górniczej.
Pierwszy profesjonalny koncert, na który przyjadą dwa tiry sprzętu w tym ekrany diodowe, pirotechnika i ponad pięćdziesiąt osób obsługi. Wszystko po to abyście przeżyli te dziewięćdziesiąt minut w bardzo wyjątkowy sposób. Przyjdźcie i przeżyjcie to wydarzenie razem z Ewą. Od frekwencji na tym koncercie zależy czy będziemy mogli planować i organizować kolejne takie przedsięwzięcia, na których Ewa i tylko Ewa gra dla swoich fanów czy tylko pozostaną nam różne „dni miast itp.
Po koncercie Ewa Farna będzie miała tyle czasu ile będzie trzeba, aby każdy z Was dostał autograf. Na miejscu można będzie kupić CD, DVD, koszulki, czapeczki i inne gadżety, jeżeli przypadną Wam do gustu. Do zobaczenia w Dąbrowie Górniczej.
Pawelele
Sun, 06 Dec 2009 - 19:29
I jak tam wypadł koncert Farnej??
A skoro jestem przy głosie to zapraszam wszystkich na koncert Miejskiej Orkiestry Dętej w Dąbrowie Górniczej z okazji jubileuszu 10-lecia. Odbędzie się on 12.12.2009 o godzinie 16.00 na dużej scenie. Wjazd oczywiście za free.
Robert Zach
Wed, 13 Jan 2010 - 13:23
KONKURSPortal Moja Czeladź ma dla Państwa do wygrania 2 podwójne zaproszenia na kabaret Paranienormalni. Aby wygrać podwójne zaproszenie, należy do 19 stycznia 2010 r. na adres konkurs@czeladz.org.pl wysłać odpowiedź na pytanie umieszczone na
http://www.czeladz.org.pl/wiadomosci,2,509...proszenia_.html
savalas
Wed, 13 Jan 2010 - 23:15
CYTAT(Robert Zach @ śro, 13 sty 2010 - 11:23)

KONKURSPortal Moja Czeladź ma dla Państwa do wygrania 2 podwójne zaproszenia na kabaret Paranienormalni. Aby wygrać podwójne zaproszenie, należy do 19 stycznia 2010 r. na adres konkurs@czeladz.org.pl wysłać odpowiedź na pytanie umieszczone na
http://www.czeladz.org.pl/wiadomosci,2,509...proszenia_.html to najtrudniejszy konkurs w jakim brałem udział. Odpowiedź na pytanie ze strony z linka który nie działa może być trudna.
Leszek
Thu, 14 Jan 2010 - 12:45
Coś jest nie tak ze skryptem, bo zjada ht z rozszerzenia - niezależnie od tego, czy link się wkleja bezpośrednio czy korzystając z opcji Wklej url. Pamiętam, że już kiedyś tak było z jakimś linkiem.
ZMK
Thu, 09 Sep 2010 - 21:57
Materiał zapraszający na KonFestiwal w PKZ:
http://www.tvzaglebie.pl/?p=420#
georgeb
Sat, 18 Sep 2010 - 11:12
Czy ktoś się orientuje co się stało z iluminacją pałacu, dość ze była słaba to teraz chyba nie działa. W innych miastach byle kamienie oświetlają a u nas jak zwykle nędza.
ZMK
Mon, 04 Oct 2010 - 05:40
Kamil_
Mon, 04 Oct 2010 - 16:06
Żenujące rozstrzygnięcie. Wygrywa koleś, który w ostatnim zadaniu przynosi deskę z dwoma lodami na końcach i każe łowcom b ją lizać by poczuli się jak ich żony...
ŻENUA!
BARES
Wed, 18 Jan 2012 - 23:02
CYTAT
FIDIASZ W PAŁACU - FERIE Z PLASTYKĄ 24.01.2011.
DZIECI:
24 - 28 stycznia, godz. 12.30-14.30
Zajęcia dla dzieci od 6 lat odkrywające przed dziećmi różne techniki plastyczne oraz umożliwiające tworzenie w glinie ceramicznej.DOROŚLI:
24 - 28 stycznia, godz. 17:00-20.00
Odpłatne warsztaty dla dorosłych, zapisy w Pracowni Plastycznej. 
www.palac.art.pl
BARES
Mon, 23 Jan 2012 - 16:30
CYTAT
Wystawa w PKZ: Sebastiana Moń "Sztuka Cierpienia"
mat.prasowe
W Galerii Sztuki „Bez Podziału” Pałacu Kultury Zagłębia trwa wystawa Sebastiana Monia "Sztuka Cierpienia". Wstęp wolny.

Absolwent Wychowania Fizycznego w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Raciborzu oraz Politechniki Opolskiej. Jego największą pasją jest sztuka. Malarstwo towarzyszy mu wszędzie, a technikę rysunku dopracował do perfekcji. Prace utrzymane w klimacie surrealistycznym z pogranicza fikcji, bajki, fantastyki przepełnione symboliką, z chirurgiczną precyzją ukazują człowieka w jego świecie zewnętrznym i wewnętrznym, z czego ten drugi jest często mroczny i niezgłębiony.
Prace Sebastiana Monia mocno kontekstualne, semiotyczne, pomimo częstego nawiązywania do historii kultury i sztuki, są na wskroś współczesne, a gra z konwencją i tradycją jest niezmiernie interesująca zwłaszcza poprzez zestawienie tego, co klasyczne i trwałe z produktami postępu cywilizacyjnego i przemysłowego jaki dokonał się w XIX i XX wieku z jednej strony, a atrybutami magicznymi i fantastycznymi z drugiej. Dla twórczości Monia charakterystyczne jest olbrzymie nagromadzenie w pracach świata i jego przetworów, począwszy od fragmentów architektonicznych, florystycznych, poprzez wszelkie stadia rozwoju człowieka z jego historią, cywilizacją i kulturą, z postaciami z pogranicza jawy i sennego koszmaru.
Wszystkie występujące jednak elementy mają swoje, doskonale przemyślane miejsce w całości, a odczytanie tej wielostrukturowej mozaiki dostarcza widzowi wiele przyjemności. W najnowszych pracach odważnie, ale bardzo sprawnie wprowadza kolor, który nadaje pracom dodatkowy wymiar. Artysta bawi się konwencją i czerpie pełnymi garściami z doświadczeń takich artystów jak Salvador Dali czy Zdzisław Beksiński.
BARES
Fri, 10 Feb 2012 - 15:22
CYTAT
Wystawa w Galerii Sztuki Bez Podziału PKZ - Joanny Knop SPOTKANIA
mat. prasowe

SPOTKANIA to wystawa niesamowita, z jednej strony mamy niepowtarzalną możliwość spotkać się z niebagatelną Artystką, która fizycznie odeszła 6 lat temu jednak duchowo i mentalnie żyje nadal w pamięci jej bliskich, rodziny, przyjaciół, a przede wszystkim w swoich pracach, które przepełnione są jej niemą obecnością. Na niektórych pracach postawiła swój podpis, na innych odcisk stóp, palców z zaznaczonymi liniami papilarnymi, obrys dłoni, jakby przeczuwała, że ciało jest tylko czasowe, ograniczone, a tylko to co po sobie zostawimy jest w stanie pokonać śmierć. Część prac na wystawie pokazuje nam właśnie jaka Joanna była, spotykamy się z nią pomimo, że już jej wśród nas nie ma. Druga część prac pochodzi z Cyklu, który artystka tworzyła w latach 90-tych i jest to właśnie Cykl zatytułowany „Spotkanie”. Artystka posługiwała się zarówno klasycznym warsztatem grafiki, tworząc linoryty, akwaforty, akwatinty jak również tworzyła interesujące kolaże i bawiła się klasyczna konwencją i techniką.
Joanna Knop - dąbrowianka, mieszkanka Ząbkowic, urodziła się i zmarła w Katowicach (22.02.1967- 23.02.2006r.) Absolwentka Państwowego Liceum Sztuk Plastycznych im. Tadeusza Kantora w Dąbrowie Górniczej (1987r.) studiowała w Akademii Sztuk Pięknych na Wydziale Grafiki w Katowicach, ukończyła Wyższą Szkołę Pedagogiczną w Częstochowie Instytut Wychowania Artystycznego- Wydział Grafiki pod kierunkiem prof. R. Osadczego (1993r.)
Wystawa czynna 17.02- 11.03.2012 r.
BARES
Thu, 26 Apr 2012 - 22:06
CYTAT
Wystawa "Sztuka w oku czasu". Prace artystów z Zagłębia Dąbrowskiego w PKZ

Galeria Sztuki „Bez Podziału" Pałacu Kultury Zagłębia serdecznie zaprasza na wernisaż wystawy artystów zrzeszonych w Stowarzyszeniu Twórców Kultury Zagłębia Dąbrowskiego „Sztuka w oku czasu". Na wystawie zostaną zaprezentowane prace wykonane w różnych technikach począwszy od malarstwa na fotografii, rysunku i hafcie kończąc. Wystawa odbywa się w ramach Warsztatów Artystycznych 2012. W trakcie wernisażu zostanie zaprezentowany program poetycko- muzyczny w wykonaniu członków stowarzyszenia.
Monika Gruszewicz
Stowarzyszenie Twórców Kultury Zagłębia Dąbrowskiego – prowadzi działalność kulturalną na terenie całego kraju ze szczególnym uwzględnieniem regionu zagłębiowskiego, dążąc do powszechnego uznania twórczości artystycznej jako istotnego nurtu w działalności człowieka. Członkowie stowarzyszenia pracują w sekcjach: literackiej – poezja i proza, plastycznej – malarstwo, grafika, rzeźba, fotografia, haft artystyczny. Skupia twórców amatorów różnych zawodów (od robotników do profesorów), jak i w różnym wieku (studentów, ludzi czynnych zawodowo, emerytów i rencistów oraz osoby niepełnosprawne).
Wernisaż wystawy, 20.04.2012 r.
Godzina 17:00
ul. Wojska Polskiego 52
Wstęp wolny
Wystawa czynna od 20.04 do 27.05.2012 r.
picaro
Wed, 18 Jul 2012 - 16:50
Wszystkich, którzy spędzają wakacje w mieście zapraszam na nasze akcje:
1.
Przystanek wakacje 2.
Wakacje z PKZ3.
Letnie kino plenerowe
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.