Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Boiska & obiekty sportowe
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Sportowa Dąbrowa > Inne dyscypliny
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Mały77
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...l?kategoria=679

Szkoda, że tam nic nie będzie na razie - z tego co wiem można by pociągnąć kasę z UE na taki projekt.
Slyzaba
Dobrze napisany artykuł z dobrym finałem:

CYTAT
Miejmy nadzieję, że miasto obok obiektów rekreacyjnych postawi również na te wyczynowe. Hasło "Sportowa Dąbrowa" zobowiązuje.
bzenek
CYTAT(Mały77 @ pią, 10 gru 2010 - 12:33) *
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...l?kategoria=679

Szkoda, że tam nic nie będzie na razie - z tego co wiem można by pociągnąć kasę z UE na taki projekt.

Ale kasy z UE już nie ma. Wszystko się wydało. Może w 2015 ?
:)
Nie wiecie co ze stadionem przy Konopnickiej? dawno temu byl przetarg na nowe boisko treningowe, na miejscu obecnego. Ma byc oswietlenie i chyba sztuczna trawa. Druga sprawa to remont trybun na glownym i montaz tych krzeselek ze Stadionu Slaskiego. Wiem, ze byly jakies problemy z przetargiem, odwolania itp. ale nei wiem czy dotyczyly treningowego czy glownego.

A stadion obok Damelu wypadl juz calkowicie z planow. W sumie to nie wiedzili co chca zrobic, do tego za malo miejsca.

Edycja. Po napisaniu zauwazylem link do artykulu, ale dalej wszystkiego nie wiadomo.
Przy Konopnickiej chyba ruszaja.
menago
ruszyli ruszyli i to dosc zwawo!
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...3e3ffd80f,1,3,2

CYTAT
Nareszcie budują boisko treningowe przy Konopnickiej

2011-03-03, Aktualizacja: 2011-03-03 17:13

Naszemiasto.pl Tomasz Szymczyk
Jeszcze kilka miesięcy temu boisko treningowe przy ul. Konopnickiej było obrazem nędzy i rozpaczy. Patrząc na zniszczoną murawę trudno było uwierzyć, że całkiem niedawno, w połowie lat dziewięćdziesiątych, w czasie remontu głównej płyty spotkania w lidze okręgowej rozgrywał tam pierwszy zespół Zagłębia Dąbrowa Górnicza.

Z powodu budowy boiska bocznego trzeba była zamknąć cały obiekt (© Tomasz Szymczyk )

O budowie w tym miejscu boiska ze sztuczną nawierzchnią mówiło się już od jakiegoś czasu. Kilka tygodni temu inwestycja wreszcie ruszyła. Dziś odwiedzamy plac budowy na popularnym "RKS-ie".

Kibice, którzy odwiedzali obiekt przy ul. Konopnickiej, patrząc w stronę dzielnicy Korzeniec, widzieli wał ziemny oddzielający płytę główną od dawnego boiska treningowego. Dziś tego wału już nie ma. Siedząc na trybunach stadionu doskonale obserwować można maszyny i ludzi pracujących przy budowie. Boisko ze sztuczną nawierzchnią ma być gotowe latem.

- Inwestycja obejmie podbudowę boiska piłkarskiego
o wymiarach 100x64 m, wykonanie drenaży i odwodnień, położenie nawierzchni syntetycznej (trawa sztuczna) o wysokości włókna 40 mm, z wypełnieniem trawy granulatem termoplastycznym w kolorze zielonym - informuje Damian Rutkowski, naczelnik Wydziału Kultury i Sportu w dąbrowskim UM. W instrukcji wydanej przez UEFA i PZPN zaleca się, by nowo budowane boiska miały wymiary 105x68 m. Niestety, na RKS-ie przeszkodą dla tego są stosunki własnościowe. Boisko ma być ogrodzone, zamontowane zostaną również 6-metrowe piłkochwyty. Powstanie oś-wietlenie oraz w liczbie około 100 siedziska dla widzów.

Niestety, powstająca inwestycja spowodowała zamknięcie całego obiektu przy ul. Konopnickiej. Samochody i maszyny poruszają się po tymczasowej drodze z betonowych płyt ułożonych w miejscu dawnej bieżni po stronie stanowiska spikera. KS Zagłębiak musiał szukać więc nowego miejsca rozgrywania spotkań w rundzie wiosennej. - Dzięki uprzejmości władz Unii zagramy w Strzemieszycach - mówi Janusz Wrzesień, prezes klubu. - Rozmawiałem z szefem komisji licencyjnej. W przypadku remontu boiska jest możliwa gra na boisku nieprzystosowanym do IV ligi - dodaje sternik Zagłębiaka.

Kibice dąbrowskiego czwartoligowca muszą przyzwyczaić się również do tego, że nie wszystkie spotkania rozegrane będą według terminarza. O szczegółach będziemy na bieżąco informować na naszych łamach.

Wbrew temu, co słychać wśród dąbrowskich kibiców, miasto nie planuje prac przy głównej płycie "RKS-u". Szkoda, bo skoro obiekt przez najbliższe pół roku będzie wyłączony z użytkowania, można by pokusić się o mały remont. Na przeszkodzie stanęły jednak pieniądze.

- Została wykonana dokumentacja techniczna montażu siedzisk na tym obiekcie, lecz realizacja przedsięwzięcia ze względu na konieczność przebudowy korony stadionu oraz przygotowanie miejsc pod montaż siedzisk wymaga poniesienia przez gminę znaczących nakładów finansowych. Montaż siedzisk będzie kolejnym etapem modernizacji obiektu sportowego przy ul. Konopnickiej - tłumaczy Damian Rutkowski.
Fatalne wiesci, ze nie wyremontuja na razie trybun i krzeselek z Slaskiego
dżoplin
besen w sztygarce - czynny w weekend od 10 do 18
w tygodniu na pewno od 20-21, wczesniej jest aqua aerobik ale nie wiem w które dni dokładnie - dlatego z basenu nie da się korzystac
Master
dzoplin nie rozumiem. Jak to sie nie da, skoro piszesz w jakich godzinach sie da.

???????????????????????
Prosty
CYTAT(dżoplin @ wto, 15 mar 2011 - 15:16) *

jakie ceny ?

Bartek
CYTAT(Prosty @ wto, 15 mar 2011 - 16:30) *
CYTAT(dżoplin @ wto, 15 mar 2011 - 15:16) *

jakie ceny ?

Info z http://sztygarka.republika.pl/aktualnosci.html

Dzieci i młodzież uczaca się – 5 zł
Dorośli – 7zł
Osoba niepełnosprawna – 5zl
Opiekun osoby niepełnosprawnej – wstęp wolny

Mnie jednak interesuje czy są szafki żeby można było sobie zostawić ciuchy?
kazik_reden
Czy za orliki może być pobierana opłata? Niby są to boiska budowane z państwowych środków...
fanatyk_1993
z tego co wiem to nie. chodz słyszałem ze na kasprzaku byly proby pobierania oplat i dla osob ktore to robily sie zle to skonczylo:D
foto z budowy nowego boiska treningowego przy Konopnickiej snf (51).gif http://zaglebiakdabrowa.futbolowo.pl/galer...wa-boiska,98637

Czy doczekamy kiedys np. takich trybun na glownym?
Zibar
W pierwszym momencie jak spojrzałem na post to myślałem, że w DG takie wybudowali laugh.gif
ale wracając do pytania to myślę, że zrobione zostanie w zbliżonym terminie co dąbrowski "dworzec" PKP...
menago
najprędzej takie coś zrobią w Ząbkowicach gdzie cale miasto od lat usiłuje (i pewnie niebawem im się to uda) cala dąbrowską piłkę...
Zibar
CYTAT
W Dąbrowie Górniczej i Sosnowcu powstają dwie potężne, ponad 10-metrowe sztuczne ścianki wspinaczkowe, na których będzie można spróbować swoich sił.
Czytaj więcej...

Ciekawe co z projektem ścianki wspinaczkowej w CH Pogoria, te na Zielonej będą tylko sezonowe, a jakby zrobiono ściankę na holu pod zadaszeniem? Byłaby to niewątpliwie zima niezła atrakacja.
BARES
CYTAT
Otwarcie boiska przy ul. Konopnickiej

PAS
Nowe boisko piłkarskie przy ul. Konopnickiej 29, zarządzane przez Centrum Sportu i Rekreacji, jest już gotowe. Jego uroczyste otwarcie zaplanowane zostało na tutejszym stadionie w najbliższą sobotę, 3 września, o godz. 10.
Generalny remont obiektu trwał od kilku miesięcy. Nowe boisko zostało ogrodzone, pojawiło się tam oświetlenie oraz trybuny dla kibiców. Położenie sztucznej nawierzchni wymagało wykonania odpowiedniego drenażu i podbudowy. Podczas sobotniego otwarcia nie zabraknie wielu atrakcji, m.in. konkursu rzutów karnych oraz meczów pomiędzy dąbrowskimi zespołami.
fanatyk_1993
CYTAT(Zibar @ wto, 06 wrz 2011 - 10:10) *

no wszystko fajnie ze otwarte i wgl ale skzoda ze pomimo to nikt nie moze tam grac ani trenowac...;/
Zibar
na stronie UM napisano
CYTAT
Z boiska mogą korzystać mieszkańcy, trenować na nim będą również uczniowie klasy sportowej pobliskiej Szkoły Podstawowej nr 16 oraz młodzi piłkarze z Międzyszkolnego Uczniowskiego Klubu Piłkarskiego.

ale to jak będzie można korzystać z tego kompleksu czas pokaże, może napisz coś więcej jak znasz temat.
fanatyk_1993
ja pisalem konkretnie o tym ze mialy tam trenowac dabrowskie kluby: MUKP i Zagłębiak a nie trenuje nikt bo zwyczajnie nie wolno...

w sumie faktycznie czas pokaże co i jak z tym boiskiem:)
Mały77
CYTAT(fanatyk_1993 @ wto, 06 wrz 2011 - 18:41) *
ja pisalem konkretnie o tym ze mialy tam trenowac dabrowskie kluby: MUKP i Zagłębiak a nie trenuje nikt bo zwyczajnie nie wolno...

w sumie faktycznie czas pokaże co i jak z tym boiskiem:)

Zagłębiak na 100% nie będzie tam trenował bo musiałby zapłacić za boisko - a znając prezesa Września nie będzie na darmo wydawał pieniędzy wink.gif
fanatyk_1993
jednak na boisku przy Konopnickiej trenują i seniorzy i juniorzy Zagłębiaka:) nie stoi puste;)
77kasia
MUKP tez miał tam trening w tym tyg
Zibar
CYTAT
W Dąbrowie Górniczej powstaje studium pro rowerowe, które jest zbiorem dobrych praktyk w zakresie projektowania i budowy ścieżek rowerowych oraz rozwiązań sprzyjącym poruszaniu się jednośladem. Powstające studium jest zgodne ze standardami państw, gdzie infrastruktura rowerowa jest wysoce rozwinięta: Holandia, Dania, Niemcy.

Imho jak na razie to tylko wszystko na papierze, ale może w końcu pojawi się w naszej okolicy spójny i bezpieczny dla użytkowników system ścieżek rowerowych.
kwintosz
CYTAT
W Dąbrowie Górniczej powstał już piąty orlik

Tym razem kompleks boisk powstał przy Szkole Podstawowej nr 20 przy ul. Adamieckiego 20.

Kompleks sportowy przy SP 20 standardowo składa się z boiska piłkarskiego (62x30 m), przy którym zamontowano dwie trybuny dla kibiców, maszty oświetleniowe, a także z wielofunkcyjnego boiska do siatkówki i koszykówki.

Przy boiskach powstały szatnie z zapleczem sanitarnym, wszystko jest dostosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych. Przy orliku powstał także parking.

Jak nas poinformował Bartosz Matylewicz z Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej, orlik jest już praktycznie gotowy, obecnie trwają prace odbiorcze. Do użytkowania boiska powinny zostać dopuszczone jeszcze w listopadzie.

Piąty już orlik w mieście kosztował około 1,4 mln zł, z czego 333 tys. zł to dofinansowanie, które miasto ma otrzymać z Ministerstwa Sportu.

purz

Źródło: sosnowiec.gazeta.pl
bzenek
CYTAT(Zibar @ wto, 07 lut 2012 - 08:18) *
Ciekawe kiedy ktoś wpadnie na pomysł osiedla na byłych obiektach Damelu... taki atrakcyjny teren dry.gif

To by był całkiem niezły pomysł. Ileż można życ złudzeniami, że tam coś będzie ?
Potrzeba nam w DG fafnastu stadionów ?

Zrobić na Konopnickiej jeden dobry obiekt dla piłkarzy oraz lekkoatletów i będzie OK.
Mały77
CYTAT(Zibar @ wto, 07 lut 2012 - 06:18) *
Ciekawe kiedy ktoś wpadnie na pomysł osiedla na byłych obiektach Damelu... taki atrakcyjny teren dry.gif

Takie zakusy były już jak jeszcze grała tam drużyna MKS Dąbrowa Górnicza - miały tam powstać garaże ...
kwintosz
Kojarzy ktoś czy na lodowisku na Manhattanie funkcjonuje wypożyczalnia łyżew, czy trzeba mieć własne?
bonus11
Nie ma wypożyczalni dry.gif
kwintosz
CYTAT(bonus11 @ wto, 14 lut 2012 - 19:39) *
Nie ma wypożyczalni dry.gif

Może ktoś wie, co się stało z wypożyczalnią która była przed PKZ i całym tamtym sprzętem?
Dziwne pociągnięcie, kto kupi łyżwy na 3-4 wyjścia na łyżwy w sezonie..

BARES
CYTAT
Przy II LO im. Stefana Żeromskiego powstaje nowe boisko

Uczniowie II Liceum Ogólnokształcącego im. Stefana Żeromskiego w nowym roku szkolnym będą mogli korzystać z nowych boisk.

Prace budowlane na terenie dąbrowskiego liceum już ruszyły(© Tomasz Szymczyk)

Prace przy szkole już się rozpoczęły. Zniknęła już wysłużona asfaltowa nawierzchnia z boiska do piłki ręcznej.
Według projektu ma tutaj powstać boisko ze sztucznej trawy do piłki nożnej i piłki ręcznej, boisko o nawierzchni poliuretanowej do koszykówki wraz z boiskiem do siatkówki, pięciotorowa bieżnia o długości stu metrów oraz skocznia do skoków w dal. W planach jest również oświetlenie obiektów sportowych szkoły.

Choć inwestycja dopiero się rozpoczęła, dyrekcja i nauczyciele już się cieszą, bo poprawi ona pozycję szkoły w "walce" o nowego ucznia.
- To dla nas ułatwienie pracy, ale też rozszerzenie oferty edukacyjnej szkoły - mówi Piotr Pakuła, nauczyciel wychowania fizycznego, który ma nadzieję, że nowa baza spowoduje jeszcze większe osiągnięcia uczniów, którzy w zeszłym roku byli 3. w wojewódzkim finale rozgrywek koszykarskich.

- Planowane zakończenie prac to 30 czerwca 2012 roku. Koszt to około 1,5 mln złotych - mówi Anna Zubko z UM.
mawwm
nowy obiekt na sportowej mapie miasta, Park Zielona Ośrodek CSiR

Uploaded with ImageShack.us

przewidywane, "oficjalne" otwarcie 1 lub 3 maja br. (wg. informacji uzyskanej zza zamkniętej bramy od pracowników CSiR-u)

- magnezja, "baletki" i do roboty - Go Climb !!!
troszkę te kamyczki pod ścianą i bulderami nie na miejscu (chwyty mam nadzieję zostaną uzupełnione)

PS.
jest i SkatePark ale to inna bajka i inny sprzęt (sk8 is gr8)
Slyzaba
Jestem laikiem w temacie więc mogę tylko napisać, że wygląda ładnie smile2.gif.
Przesłałem już zaproszenie do kumpli z pracy ;-)
gregol
Już jesienią zastanawialiśmy się nad uchwytami. Zakładam, że puki nie ma ciecia non-stop, to nie dali uchwytów aby ludzie przez płot nie włazili i krzywdy sobie ktoś nie zrobił.
mawwm
"uchwyt" to jest przy czajniku wink.gif
póki co

to są chwyty albo stopnie (zależy czy trzymasz, czy stąpasz) blink.gif
Mały77
Trochę dziwne te oskarżenia - jeżeli teren był pod budowę osiedla mieszkaniowego to i tak budynek poszedłby do rozbiórki - więc nijak to się ma do wartości samych gruntów.
Zibar
Dlaczego dziwne? Grunt z dobrym budynkiem jest więcej wart niż ze spalonym, niezależnie od późniejszego zagospodarowania terenu.

CYTAT
W Dąbrowie Górniczej powstaną siłownie pod chmurką. W budżecie miasta zarezerwowano na ten cel 100 tysięcy złotych. Na razie nie wiadomo kiedy i gdzie konkretnie miałyby powstać. Prezydent Miasta Zbigniew Podraza zapowiada, że jeden z nich ulokowany zostanie na pewno w Parku Hallera.
czytaj więcej...

Zobaczymy co z tego wyjdzie i gdzie to konkretnie powstanie, najlepiej byłoby w okolicy placu zabaw, gdzie w ostatnim czasie pojawiły się dwie kamery, które zagwarantują, że nie zostanie zdewastowany w jeden tydzień. Swoją drogą takie fitnes czy siłownie pod chmurką przydała by się na zamkniętej cześci ośrodka przy molo na P3.
Kamil_
Bardzo ciekawy pomysł. Jeżeli póki co 3 miejsca, to powinien to być tak jak wspomniano Park Hallera, Gołonóg i może Ząbkowice.

W necie jest wiele zdjęć takich siłowni i wyglądają ciekawie.

Czy powininna być za to taka na Pogorii? Mam mieszane uczucia smile2.gif
mawwm
ścianka już czynna, tłoku jak widać nie ma (01.05 godz. 15)

mawwm
CYTAT(mawwm @ pią, 30 mar 2012 - 10:34) *
nowy obiekt na sportowej mapie miasta, Park Zielona Ośrodek CSiR

Uploaded with ImageShack.us

przewidywane, "oficjalne" otwarcie 1 lub 3 maja br. (wg. informacji uzyskanej zza zamkniętej bramy od pracowników CSiR-u)

- magnezja, "baletki" i do roboty - Go Climb !!!
troszkę te kamyczki pod ścianą i bulderami nie na miejscu (chwyty mam nadzieję zostaną uzupełnione)

PS.
jest i SkatePark ale to inna bajka i inny sprzęt (sk8 is gr8)

nie chcę być malkontentem ale....
sobota przedpołudnie, maj, piękna pogoda - ściana wspinaczkowa zamknięta, powód (podobno) Akademickie Mistrzostwa Polski w Siatkówce Plażowej. Ścianka od boisk oddzielona jest skate parkiem, więc nie do końca rozumiem ideę. A chętnych było sporo, niestety nieobecność "operatora ścianki" zgodnie z regulaminem nie zezwala na wspinaczkę. Regulamin jest jednak nie dla wszystkich - kilkoro członków dąbrowskiego Speleoklubu korzystało z przyjemności wspinu, sprytnie oddzielając się od natrętów barierką. Pozostali musieli obejść się smakiem, o przepraszam dostępny był bulder i ścianka dla dzieci.
Zibar
CYTAT
Plac Centralny przy ul. Kasprzaka i skwer za Halą Centrum w Parku Hallera to miejsca, które wybrali mieszkańcy jako najlepsze lokalizacje dla dwóch „Siłowni pod chmurką”. W dwutygodniowym głosowaniu oddano łącznie 5466 głosów.
czytaj więcej...

Lokalna społeczność zadziałała i mamy wygraną lokalizację na osiedlu Kasprzaka, szkoda tylko, że tak mało tych siłowni, ale może w kolejnych latach będzie ten temat kontynuowany.
Rysiu_dg
Wiecie gdzie i ile kosztują w Dąbrowie korty tenisowe? Najlepiej z możliwością wypożyczenia sprzętu smile2.gif
Zibar
Mam nadzieję, że ta nagroda tylko wzmocni działania miasta w tej dziedzinie, bo jak siądą na laurach to na dłuższą metę te dwa obiekty imho nie wystarczą. Przy okazji spopularyzowania tych miejsc tym bardziej uwidacznia się niedostatek infrastruktury drogowej w tym rejonie. Już teraz jest problem z przejazdem przez Zieloną bo w wolne dni brakuje miejsc parkingowych przy CSL więć auta stoją przy drodze jak popadnie, wyasfaltowanie parkingu przy P3 trochę pomogło, ale dojazd i wyjazd - katastrofa. Przejazd kolejowy na Konopnickiej to sznury samochodów z jednej i drugiej strony. Po uniesieniu zapór to jest taki wymieszany peleton rowerowo-samochodowy, który porusza się wolno bo auta nie mają jak wyprzedzić rowerów aż za SP16... i jeszcze te rozkopane, zakurzone pozostałe ulice...

CYTAT
Centrum Sportów Letnich i Wodnych Pogoria nagrodzone zostało przez komisję konkursową prestiżowym tytułem "Modernizacja Roku 2011". Nagrody – dyplomy i statuetki, zostały wręczone podczas uroczystej gali, która odbyła się w środę na Zamku Królewskim w Warszawie.
czytaj więcej...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.