rafi
Wed, 17 Sep 2003 - 19:42
No i widac, ze Talkowski zaczal trzasc gaciami. Nagle przypomnial sobie gdzie sa Gliwice, pojechal tam i zaczal normalnie rozmawiac. Efekt tego taki - ze podobno polibuda jednak bedzuie w dg. Coz...po raz kolejny widac jak tzw. noz na gardle mobilizuje do dzialania. Tyle, ze prezydent pewno tak sie tym zmeczyl, ze przez nastepne pol roku juz nic nie zrobi... :14:
Hator
Thu, 18 Sep 2003 - 00:22
baaaaaaa - w kwesti uczelni, a szczegolnie - co do tych obiecanych nowych uczelnii w naszym miescie to on juz dawno sie przemeczyl :49:
Master
Sat, 20 Sep 2003 - 13:02
Jeszcze na wiosne Talkowski obiecywaŁ ze w Dabrowie otwarta zostanie Wyzsza SzkoŁa Humanistyczna , Wyzsza SzkoŁa Pielegniarska oraz , ze sprowadzi do DG oddziaŁy UŚ , Akademii Medycznej,Politechniki Czestochowskiej. I co panie prezydencie??? Narazie nic. Nie ma tez z czego cieszyc sie ze Politechnika Sl zostaŁa w DG poniewaz i tak nie ma naboru i studia te majĄ byĆ z czasem wygaszone, do momentu az roczniki ktÓre rozpoczeŁy nauke ukoĹczĄ ja.
rafi
Sat, 20 Sep 2003 - 19:52
Wlasnie na to zwrocilem uwage w moim liscie do rzecznika prasowego prezydenta. Ta zas (po tygodniowym namysle

zbesztala mnie, ze to przeciez nie talkowski tworzy szkoly, ze czekaja na jakas zgode z ministerstwa. Tylko nie wiadomo m.in. kto czeka i ile czeka (chodzi o jakas szkole pielegniarska)... Grunt to dobra sciema. Niech sie jednak spiesza, bo przeciez pielegniarki kupe forsy zarabiaja i jest kolejka chetnych do tej pracy
pozdrawiam
Sun, 21 Sep 2003 - 14:32
Ja juŻ nie moge. Ten idiota tal juŻ takie Ściemy wali Że szok. Najpierw twiedziŁ Że polibuda odchodzi bo ministerstwo nie daŁo kasy i Że rektor mu tak powiedziaŁ. PÓĹşniej Że to jest jakaŚ pomyŁka --- poprostu ktoŚ w polibudzie coŚ tam zawiesiŁ ale nie wiadomo kto. PÓĹşniej wybraŁ siĘdo gliwic coŚ tam pewnie rektorowi naobiecywaŁ no i rektor wydaŁ decyzje o pozostaniu polibudy. No juŻ myŚlaŁem Że siĘna tym sprawa skoĹczy ale nie. Na tomie jest ogŁoszenie w ktÓrym tal udawadnia Że to on nic z tym nie ma wspÓlnego a to tylko cytuje " samowolka dziekana" a wogÓle to wszyscy sĄ opŁacani i nikt mu nie daje rzĄdziĆ. I ostatnio zauwarzyŁem Że co tydzieĹ na tomie sĄ jakieŚ nowe bzdury ktÓrych nawet czytaĆ siĘnie da --- mnie tylko ciekawi ile kosztujĄ te anonse w tomie. No chyba Że tom jest tak wspaniaŁy Że emituje je za darmo --- to moŻe tak na antenie zobaczymy jakieŚ alternatyny sposÓw widzenia sprawy niŻ talowy.
Anonymous
Fri, 26 Sep 2003 - 13:54
Jestem b. ciekawy twojej opinii nt. polibudy teraz, gdy ten ŻenujĄcy spektakl siĘwreszcie zakoĹczyŁ. NapisaŁeŚ takie steki bzdur myŚlĄc, Że wpŁyniesz na opiniĘstudentÓw a tu, zobacz koniec sporu zakoĹczyŁ siĘtak jak pan prezydent Talkowski uzgodniŁ z rektorem ZieliĹskim jeszcze w czerwcu. Teraz gŁÓwnym wrogiem studentÓw zostaŁ dziekan DobrzaĹski a nie wg planÓw prezydent Talkowski. Zawsze pan Talkowski byŁ sprzymierzeĹcem mŁodzieŻy i nikt nie wmÓwi mi, Że chciaŁ zniszczyĆ uczelniĘ! Inny natomiast temat to szkoda, jaka powstaŁaby wyrzĄdzona studentom gdyby doszŁo do likwidacji uczelni a inny zdrowe finansowanie wyŻszych uczelni. Nie liczĘna twojĄ wywaŻonĄ opiniĘ, jednak zastanawia mnie, co teraz odpiszesz studentom?
georgeb
Fri, 26 Sep 2003 - 23:09
Ty koles z dnia na dzien jestes gŁupszy. I nik mi nie wmowi ze tak nie jest. Jedynym ŻenujĄcum spoktaklem jest twoja osoba. TŁukĄ ci do gŁowy ze ziemia jest okrĄgŁa a ty dalej swoje ze jest dyskiem. Bardzo mi przykro ale w twojej sprawie nie mozna nic zrobic. Widze stary ze wyrabiasz 200% normy w promowaniu niby prezydenta nie ma bata to jest jakis bliski wspoŁpracownik lub rodzina. No ciekawe kto doprowadzi do konfliktu z uczelniĄ ja mysle ze to bedzie hmmm Supermen!! Kozaaaaa meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!
Misiek
Sat, 27 Sep 2003 - 00:29
Talkowski sprzymierzeĹcem mŁodzieŻy !!! Ale mnie Azok rozbawiŁeŚ, proponujĘprzenieŚĆ to zdanie do dziaŁu humor. KoleŚ skĄd ty siĘwziĄŁeŚ? Bo twoja inteligencja i pomysŁowoŚĆ zrobiŁaby furorĘale w epoce kamienia Łupanego.
PrzestaĹ palancie broniĆ Talkowskiego, bo twoje wypowiedzi sĄ podobne do tego co mÓwi pani "rzecznik stulecia" Kocjan. GŁupota ludzka nie zna granic ...
Nie bÓjcie siĘzmiany na lepsze !!!
Talek musi odejsĆ !!!
Hator
Wed, 26 Nov 2003 - 23:26
temat od dawna znany i wielokrotnie poruszany - moze podyskutujmy na ten temat
Rozwojowi szkolnictwa wyŻszego w mieŚcie poŚwiecone byŁo ostatnie, czwartkowe ( 13 listopada) kolegium prezydenta DĄbrowy GÓrniczej Jerzego Talkowskiego. Do uczestnictwa w debacie na ten temat prezydent zaprosiŁ przedstawicieli wszystkich szkÓŁ wyŻszych dziaŁajĄcych w mieŚcie oraz tych ktÓrzy zamierzajĄ uruchomiĆ nowe placÓwki. Niestety, na spotkaniu nie zjawili siĘprzedstawiciele Politechniki ŚlĄskiej oraz ŚlĄskiej Akademii Medycznej.
RozlegŁe plany rozwoju swej uczelni zaprezentowali przedstawiciele dziaŁajĄcej w mieŚcie od 10 lat WyŻszej SzkoŁy Biznesu. Wspomnieli m.in. o zbliŻajĄcej siĘfinalizacji budowy nowego, piĘciokondygnacyjnego budynku uczelni oraz o planach uruchomienia w mieŚcie, na bazie uczelni centrum informatycznego . ByŁo by to - jak wspomniaŁ prorektor WSB Andrzej Grzybek - przedsiĘwziĘcie wspÓlne z miastem. Prorektor dodaŁ, Że moŻliwie jest uzyskanie na ten cel ŚrodkÓw z Unii Europejskiej. Trzeba jednak zŁoŻyĆ stosowny wniosek. Prezydent Jerzy Talkowski poleciŁ jego opracowanie i przedŁoŻenie w ŚlĄskim UrzĘdzie MarszaŁkowskim.
O swych planach mÓwili teŻ przedstawiciele firmy UNIMED, ktÓra zamierza uruchomiĆ w mieŚcie wyŻszĄ szkoŁĘpielĘgniarstwa, ksztaŁcĄca w stopniu licencjackim. SpÓŁka musi mieĆ jednak zgodĘRady Miasta na co najmniej 10 - letniĄ dzierŻawĘbudynku pod potrzeby uczelni.
W mieŚcie ma szansĘpowstaĆ po dwÓch latach oczekiwania w przyszŁym roku wyŻsza szkoŁa o profilu humanistycznym pn. WyŻsza SzkoŁa Planowania Strategicznego. ByĆ moŻe od lutego sŁuchacze tej uczelni mogliby siĘksztaŁciĆ na kierunku politologicznym o specjalizacji polityka samorzĄdowa. W przyszŁoŚci uczelnia zamierza uruchomiĆ takŻe inne kierunki. Studenci na razie ksztaŁciĆ siĘbĘdĄ w stopniu licencjackim.
Jolanta Kocjan, rzecznik prasowy UM
A teraz proponuje maly konkurs smsowy
JAK SADZISZ - ILE W NAST ROKU POWSTANIE W DG WYZSZYCH UCZELNII?
A) 0

-1 (Ś.P. wydzial Polibudy)
C) inna liczba (...a lyzka na to NIEMOZLIWE

)
georgeb
Thu, 27 Nov 2003 - 23:00
Co to za szkoły? Ta o profilu humanistycznym to pewnie Szopowej, stara baba bedzie czesac kasiore, i pewnie Talkowski bedzie wykładowcą, tylko pozazdroscic tym ktorzy wybiorą sie do takiego shitu
pozdrawiam
Wed, 24 Dec 2003 - 01:13
Co myślicie o wsb --- ja tam studiuje wiec wole sie nie wypowiadac żeby nie być stronniczy ---ale jak ktoś ma jakies pytania to moge odpowiedziec
Master
Thu, 05 Feb 2004 - 11:08
Rusza druga uczelnia niepubliczn
Czwartek, 5 lutego 2004r.
WyŻsza SzkoŁa Planowania Strategicznego ogŁosiŁa juŻ nabÓr na studia dzienne, zaoczne i wieczorowe. Prawdopodobnie uczelnia zacznie ksztaŁciĆ na poziomie licencjackim na kierunku politologia juŻ w marcu. UzaleŻnione jest to jednak przede wszystkim od liczby chĘtnych na studia. Nim jednak szkoŁa otworzy swoje podwoje, przeprowadzona zostanie adaptacja zabytkowego budynku przy ul. KoŚcielnej 2, w ktÓrym kiedyŚ mieŚciŁa siĘszkoŁa podstawowa.
Rektorem nowej placÓwki bĘdzie prof. Marek BaraĹski z WydziaŁu Nauk SpoŁecznych Uniwersytetu ŚlĄskiego. Trzon kadry naukowej nowej wyŻszej dĄbrowskiej szkoŁy stanowiĆ bĘdĄ pracownicy Uniwersytetu ŚlĄskiego, z kierunku politologii. InformacjĘo nowej placÓwce, a takŻe o warunkach przyjĘcia na studia, moŻna uzyskaĆ w sekretariacie Prywatnego Technikum Zawodowego w DĄbrowie GÓrniczej, przy ul. KrÓlowej Jadwigi 12 (tel.: 262 88 75, 264 98 14) a takŻe w budynku przy ul. KoŚcielnej 2 w DĄbrowie GÓrniczej GoŁonogu (tel.: 264 74 75).
(pat) - Dziennik Zachodni
??? No ciekawe, Gdzie miesci sie ulica Koscielna ??? UwaŻam ze dobrze by byŁo gdyby siedziba tej uczelni byŁaby w centrum , a nie w GoŁonogu. Jesli rÓzne instytucje , urzĘdy, stowarzyszenia i szkoŁy (w tym wyŻsze) skupione byŁyby w centrum byŁoby lepiej niz jak maja byc porozrzucane po caŁym mieŚcie. MoŻe wtedy Centrum Miasta staŁoby sie w koĹcu Centrum i troszke by sie zaludniŁo i speŁniaŁoby swoje funcje. Pozdro
pozdrawiam
Thu, 05 Feb 2004 - 14:21
No jedno moŻna napewno powiedzieĆ o tej szkole - apolityczna to ona nie bĘdzie.
georgeb
Fri, 06 Feb 2004 - 15:00
Szopowa dziaŁa. Fantastyczna uczelnia chyba sie przeniose heheheh
Misiek
Fri, 06 Feb 2004 - 21:29
Teraz siĘŚmiejecie ...
A po ukoĹczeniu takiej szkoŁy kaŻdy bĘdzie mÓgŁ bez Żadnych problemÓw strategicznie rozplanowaĆ gdzie w jego mieŚcie mogĄ powstaĆ np. goŁĘbniki, winnice lub stadnina wielbŁĄdÓw. UwaŻam, Że takie inwestycje sĄ potrzebne w kaŻdym mieŚcie, a szczegÓlnie w DĄbrowie - mieŚcie o fantastycznym podŁoŻu dla rolnictwa i agroturystyki.
ChŁopi, cofajmy siĘrazem !!!
rafi
Mon, 09 Feb 2004 - 19:05
I pomyslec tylko, ze kiedys to byla taka fajna szkola. Cale trzy latka musialem zasuwac pod te gorke :)
Master
Tue, 13 Apr 2004 - 12:19
Od roku 2004 w DĄbrowie GÓrniczej studia bedzie mozna rozpoczĄĆ na dwÓch uczelniach wyŻszych.
Wyzsza SzkoŁa Biznesu w Centrum oraz w WyŻszej Szkole Planowania Strategicznego na gÓrce goŁonoskiej( ja juz coraz gorzej podchodze do tych prywatnych uczelni wyzszych, choc sam do takiej chodze w Katowicach, bo teraz rozkwitajĄ jak grzyby po deszczu, ale do tych najstarszych , ktore maja marke w regionie i sie rozwijajĄ mam szacunek jak np. do WSB).
Ale jesli chodzi o nowa szkoŁe wyszĄ w DG to uwazam ze jesli ktos chce aby mu sie powiodŁo jej prowadzenie to powinna byĆ ona zlokalizowana w centrum. Tak aby ludzie z innych miast mieli uŁatwiony dojazd. przeciez nie wszyscy posiadajĄ wŁsny srodek lokomocji, a studenci to osoby mŁode. No chyba ze rektor i wlasciciele nowej szkoŁy zakŁadaja ze bĘdĄ u nich ksztaŁcic sie osoby, ktÓre sĄ juz na stanowiskach i beda na szybko i Łatwo podnieŚc swoje wyksztaŁcenie. Pewnie caŁa ekipa Tala ze srednia wieku 70 lat zapisze sie na 1 semestr
picaro
Thu, 15 Apr 2004 - 13:49
Może i sie przyda w tym mieście szczególnie "władzy" szkoła planowania strategicznego, ale już teraz wiemy kto na kogo wpłynął (p. Szopa na p. Tala), żeby nie dopuścić do powstania politechniki, która mogła by stanowić swoistą konkurencję dla tej szkółki (przyrost naturalny spada) choć są to tak różne kierunki studiów, to jednak nie ma miejsca w tak mały mieście dla trzech szkół, czy nawet czterech, a WSB już chyba sie nie da wygryźć
pozdro dla pani Szopy -hehe
Misiek
Thu, 15 Apr 2004 - 16:14
Ja uważam że WSB ma już konkretnie ugruntowaną pozycję. Według rankingu wprost z ubiegłego roku, jest to najlepsza (chodzi o poziom nauczania) uczelnia niepubliczna w naszym województwie, i chyba zajmuje 5 miejsce w rankingu ogólnopolskim.
rafi
Thu, 15 Apr 2004 - 21:23
Ok. Ale to jest nadal Uczelnia Niepubliczna, a w Polsce niestety jest to duza wada. Dopoki uczelnie te beda sie utrzymywac wylacznie z czesnego studentow, nie ma wiekszych szans na dorownanie poziomem uczelniom panstwowym (Wiadomo - nie wywala sie kogos, dzieki czyim pieniadzam mozna prztrwac na rynku). Moze WSB ma juz pewna ugruntowana pozycje na rynku, ale jedna uczelnia to stanowczo za malo jak dla 130 tys miasta. O tej nowej uczelni to wole sie nie wypowiadac....bo szkoda slow
pozdrawiam
Mon, 19 Apr 2004 - 01:29
Czy ten nowy humanistyczno talowy wynalazek już działa --- czy ktoś tam już studiuje??????????
Według najnowszego rankingu uczelni niepepaństwowych polityki wsb jest na 1 miejscu na Śląsku i 5 miejscu w Polsce
Misiek
Mon, 19 Apr 2004 - 19:35
QUOTE(pozdrawiam)
Według najnowszego rankingu uczelni niepepaństwowych polityki wsb jest na 1 miejscu na Śląsku i 5 miejscu w Polsce
A co ja wcześniej napisałem???
rafi
Fri, 23 Apr 2004 - 13:12
Z uczelniami niepanstwowymi w Polsce jest jeszcze jeden problem. Otoz buduja one swoja (pozorna) pozycje na kadrze Uczelni Panstwowych. Nie jest to zbyt zdrowa sytuacja. Politechniki i uniwersytety wykladaja kupe kasy na wyksztalcenie czlowieka, a gdy jest on juz doktorem/profesorem nagle dosteje sto ofert pracy z prywatnych uczelni i uczy na nich wszystkich :). Tak jest na przyklad na WSB, ktorej Katedre Zastosowan Informatyki tworza prawie sami pracownicy naukowi wydzialu AEiInf Politechniki Slaskiej. Nie daj Boze Politechnika postapi podobnie jak UJ i zabroni swoim pracownikom uczenia gdzie indziej i co wtedy? Informatyka na WSB przestaje istniec...
Podalem tu przyklad WSB, ale tak jest w wiekszosci uczelni niepublicznych
Bathurst
Fri, 23 Apr 2004 - 17:24
Tylko że zabranianie profesorom uczenia na prywatnych uczelniach nie zmieni tak naprawdę nic. Profesorowie pozbawieni tej możliwości na pewno nie zostaną od tego zmobilizowani do wydajniejszej pracy - wyjściem jest podniesienie pensji i równoczesny zakaz uczenia w prywatnych "uczelniach wyższych" -
pozdrawiam
Fri, 23 Apr 2004 - 20:19
DosyĆ dobrze znam sie na realiach naszych uniwesytetÓw. Na pewno nie inwestuje siĘtam w kadre. W paĹstwowej uczelni pracownik nie moŻe liczyĆ na jakiekolwiek wsparcie. CzĘsto poczĄtkujĄcy wykŁadowcy muszĄ pŁaciĆ haracz za dostanie siĘna specjalizacje itp. DokŁadnie odwrotnie jest z dobrymi uczelniami prywatnymi ktÓre pŁacĄ za wydawanie ksiĄŻek sympozja, badania itp. Tak wiec tutaj rafi jesteŚ w bŁĘdzie.
A caŁe te zakazy majĄ ratowaĆ przed odpŁywem kadry bo juŻ dzisiaj np na uŚ profesorowie na niektÓrych wydziaŁach sĄ rodzynkami a wiekszoŚĆ kadry to mgr. Tylko wszelkie zakazy sĄ niezgodne z polskim prawem i jak wnosze po wywiadach np z wykŁadowcami z UW ( tam dziaŁa taki zakaz ) to nikt go nie przestrzega bo kaŻdy normalny profesor woli zarabiaĆ 30 tyŚ zŁ w prywatnej szkole niŻ 3 tyŚ na swoim uniwesytecie. Tak wiĘc odpŁyw bĘdzie trwaŁ dopuki nie wprowadzi sie przynajmniej czĘŚciowej odpŁatnoŚci za studia i sytuacja paĹstwowych uczelni nie poprawi siĘ. Bez tego nie licze na poprawe sytuacji.
A w naszym regionie te zakazy nam nie groŻĄ bo wŁadze uczelni paĹstwowych i prywatnych to ci sami ludzie. A np wydziaŁ prawa na uŚ to nie ma juz nic wspÓlnego z paĹstwowĄ uczelniĄ. Jak ja sie dowiadywaŁem to na darmowe studia przyjmujĄ 100 osÓb a na pŁatne 1000. No i wtedy ma siĘpieniĄdze na taki budynek.
A co tak zwane wywalania studentÓw to jakies polskie nieporozumienie.
PaĹstwe uczelnie szczycĄ siĘtym Że wywalajĄ duŻo ludzi i Że maŁo ich przyjmujĄ i oskarŻajĄ prywatne o to Że hodujĄ studentÓw do czasu jak pŁacĄ.
A w cywilizowanym swiecie wszyscy pŁacĄ i kaŻdy sobie studiuje we wŁasnym tempie a takie coŚ jak wywalanie jest nieznane.
rafi
Fri, 23 Apr 2004 - 21:06
No stary. Tu sie z toba nie zgodze.
1. W naprawde cywilizowanym swiecie tez sa darmowe studia - np. Dania. Jeden z najbogatszych krajow (nikt w Europie nie ma takich warunkow zycia jak Dunczycy). Nie dosc ze WSZYSTKIE studia sa bezplatne, to jeszcze kazdy student dostaje od panstwa kupe kasy za to ze sie chce uczyc.
2. Wywalanie studentow. Wszedzie jest to fakt. Nie chodzi tu o podzial panstwowe/prywatne, ale o podzial: lepsze uniwerki/gorsze uniwerki. Moze na swiecie tak tego nie widac, bo inna jest mentalnosc ludzi. Tam nikt nie idzie na stomatologie/informatyke/prawo/zarzadzanie bo slyszal od kumpla ze po tym bedzie kupe szmalu zarabial, a ze kumpel studiuje na UJ - to i on tam zaczne studiowac (w polsce duzo osob tak robi - potem nic nie kuma i dlatego wylatuje) tylko studiuje to co go interesuje. Z praca i tak nie bedzie mial problemu (w przeciwienstwie do magistra w Polsce

).
3. Inwestycje w kadre: Tu tez sie myslisz. Ja widze, ze przynajmniej Politechnika Slaska inwestuje w ludzi (jestem pewien ze inne uniwerki tez). Chetnych do pozostania jest tylu, ze na uczelni brakuje juz miejsca. Pracujac na Uczelni ma sie dostep do najnowoczesniejszej techniki, badan naukowych, wyjazdow zagranicznych, publikacji w czasopismach branzowych itp. Uczelnia naciska na podnoszenie swoich kwalifikacji (m.in. stypendia zagraniczne, czas na zrobienie doktoratu). Popatrz sobie kto dostaje granty z KBNu. W wiekszosci sa to pracownicy duzych PANSTWOWYCH uczelni. TO JEST FAKT. Ja to widze studiujac. Owszem, pracownicy dorabiaja gdzies na boku, maja firmy itp. Ale jakos malo kto chce odejsc z Polibudy. Tu maja mozliwosci i prestiz...i (w pozniejszym okresie) tez niemale pieniadze. Tak samo jest gdzie indziej. Skoro twierdzisz ze Profesor woli zarabiac 30tys na uczelni prywatnej niz 3tys na UW, to czemu nie pojdzie z tego UW w pizdu - tylko tak kombinuje? Ano wlasnie dla tych powodow o ktorych pisalem wyzej...
pozdrawiam
Sat, 24 Apr 2004 - 01:23
No tylko Że dania to najgorszy moŻliwy przykŁad . Dania wŚrÓd cywilizowany krajÓw ma najgorsze na Świecie wskaĹşniki skolaryzacji. SzkoŁy sĄ z darmoche, jeszcze dopŁacajĄ do studentÓw a narÓd i tak nie chce studiowaĆ. Ale to taki ewenement na skale europejskĄ.
W innych krajach ue pĘd do wiedzy jest wiĘkszy i juŻ niestety trzeba pŁaciĆ (oczywiscie mozna mieĆ tez stypendium albo kredycik). I polecam wprowadzenie opŁat takŻe polsce bo inaczej nam sie edukacja rozleci
A co polskich uczelni to zaczynamy siĘza bardzo rozmieniac na dobre. To nie jest tak ze ja rafi siĘz tobĄ niezgadzam tylko jak ty np piszesz o najnowoczeŚniejszej technice to mi siĘpojawiajĄ przed oczami odrapane sale wykŁadowe w ktÓrych brakuje nawet Ławek i stoŁkÓw a mikrofon ktoŚ ukradŁ i tyle. O kaŻdej rzeczy o ktÓrej wspomniaŁeŚ to mozna ksiĄŻke napisaĆ to wiec postaram sie opisywaĆ, jak bede miaŁ czas, dokŁadnie co sĄdze o kaŻdej kwestii z osobna. Inaczej to zaczniemy wypisywaĆ jakies tam herezje i szybko sie pogubimy o co nam chodziŁo. Jedno wiem --- temat studiÓw to naprawde trudna sprawa.
rafi
Sat, 24 Apr 2004 - 12:09
Tylko ciekawe dlaczego polskie prywatne uczelnie ucza wylacznie zarzadzania/markettingu/informatyki? Czemu nie biora sie np. za medycyne, elektronike, itp. Ano dlatego, ze dla takiego nauczania nie wystarczy ladnie pomalowana klasa z trzema komputerami. TO JEST FAKT. Tu trzeba techniki i sprzetu, ktory uczelnie publiczne maja. Zreszta nawet ta informatyka. Ktora prywatna uczelnia ma lacza o przepustowosci 1Gb/s (albo i wiecej)? Moja panstwowa ma i do tego kilka serwerkow o niezlej mocy obliczeniowej (to sie nazywa dostep do najnowoczesniejszej technologii).
Łatwo powiedzieĆ. Wprowadzic oplaty. Tylko pomysl, co sie wtedy stanie. Bardzo duza osob w ogole zrezygnuje ze studiow. Paradoksalnie, Polska nie jest dostatecznie zasobnym krajem, zeby wprowadzac platna nauke dla kazdego. Do tego potrzeba odpowiedniej stopy zycia obywateli, a u nas jest jak jest.
Co do Danii, no to juz jest chyba tylko wola ludzi. Chodzi o sama idee i dostepnosc. Szkoly MOGA byc bezplatne i jeszcze do tego niezle funkcjonowac. To ze szkoly wyzsze musza byc platne to po prostu mit. Najlatwiej wprowadzic oplaty i miec wszystko gdzies. A to chyba nie o to chodzi...
Bathurst
Sat, 24 Apr 2004 - 12:48
To może by tak zacząć od początku czyli od obniżenia podatków, a dopiero w nastepnej kolejności wprowadzać opłaty za publiczne szkolnictwo? Ile mamy dopłacać? Po drugie wszelkie publiczne pieniądze zawsze jakoś dziwnie się rozmywają i nie idą do końca tam gdzie są naprawdę potrzebne.

Pozdrawiam
pozdrawiam
Sat, 24 Apr 2004 - 16:50
Co do odpŁatnoŚci. Prawie caŁa ue i usa ma pŁatnĄ edukacje. U nas nakŁady na edukacje sĄ Śmiesznie niskie i przy obecnej dziurze budŻetowej raczej nie bĘdzie lepiej. UE stwierzdiŁa Że nie bĘdzie pomagaĆ w bieŻĄcym finansowaniu edukacji ( sĄ tylko pieniĄdze na rozbudowĘkampusÓw i to tak samo dostĘpne dla prywatnych i paĹstwowych uczelni). UE skrytykowaŁo nas za raŻĄcĄ niegospodarnoŚĆ na paĹstwowych uczelniach.
Jak dowodzĄ ostatnie badania to studiujĄcy bezpŁatnie sĄ duŻo zamoŻniejsi od tych co pŁacĄ. BudŻety uczelni i tak juŻ skŁadajĄ siĘw ponad 50% z czesnego studentÓw zaocznych i dotacji gmin. No i na koniec niestety oferta studiÓw bezpŁatnych zostaŁa w zeszŁym roku znacznie uszczuplona patrzĄc na dane ogÓlnokrajowe. Uczelnie zamiast zwiĘkszaĆ swojĄ oferte to ograniczajĄ coraz bardziej przyjĘcia. U nas po cichu wprowadza siĘodpŁatnoŚĆ za studia. Ja tylko jestem za ustawowy uregulowaniem tej sprawy. PrzecieŻ u nas i tak poŁowa studentÓw pŁaci. To wiec udawanie Że mamy darmowĄ edukacje to lekka przesada.
PS a to stwierdzenie Że ktoŚ tam przestanie studiowaĆ nie jest prawdziwe. W kaŻdej paĹstwowej czy prywatnej uczelni przysŁuguje na studiach dziennych stypendium socjalne i tym sposobem wszyscy studiujĄ za darmoche.
A tak poza tym to bardzo rafi upraszczasz temat chcĄc udowodniĆ Że polibuda Świetnie przedstawia caŁĄ naszĄ edukacje --- tylko tutaj gliwice masakrycznie dokŁadajĄ siĘdo szkoŁy dlatego nie jest najgorzej
rafi
Sat, 24 Apr 2004 - 20:45
Stypendium socjalne dla wszystkich chetnych? Ty chyba zartujesz. Warunki przyznawania stypendium socjalnego sa tak wysrubowane, ze dostaja je praktycznie tylko kombinatorzy i rolnicy. U nas na uczelni warunkiem jest chyba dochod nie wiekszy niz 500 zlotych na osobe (oczywiscie przed odliczeniem podatku i innych skladek). Zapewniam cie, ze malo jest ludzi mogacych temu sprostac (chyba ze sie ma obojga rodzicow bezrobotnych, albo pochodzi z wielodzietnej rodziny).
Co do uszczuplania oferty to robi sie to z powodu braku miejsca! Ostatnio dochodzi do tego, ze ludzie na studiach dziennych maja u nas na wydziale zajecia do 21! A co z wieczorowka? Po prostu jest tylu studentow, ze sie nie mieszcza i stad te dzikie godziny. Dlatego wprowadzane sa ograniczenia ilosci przyjmowanych studentow, zeby sytuacje jakos znormalizowac.
Co do zamoznosci. To nie wiem skad wziales te rewelacje. Mnie by na pewno nie bylo stac zeby placic 2000 zl (albo i wiecej) za semestr nauki. Do tego jeszcze akademik (200 zl), jakies zarcie (wedle potrzeb) ... Popytaj ludzi z prywatnych uczelni gdzie pracuja ich rodzice albo oni sami - ciekawe ilu znajdziesz ludzi z wiosek, badz tez dzieci bezrobotnych (zapewniam cie, ze u mnie na uczelni jest kupa takich osob).
W EU i USA ludzi stac na to. Maja dobrze rozwiniete stypendia i kredyty studenckie, a takze latwo dostepna prace dla studentow (chocizaby Niemcy, gdzie studenci pracuja na uczelni). Polska jest na razie za biedna. Takie jest moje zdanie.
Wypowiadam sie na temat Polibudy Slaskiej, bo znam zasady tam panujace i wiem ze to co pisze jest prawda. Po co mam sie wypowiadac o np. UW skoro informacje (czesto nieprawdziwe) czerpe o nim tylko z prasy. Moze sa na tym forum studenci z innych uczelni niz Gliwicka. Niech oni tez sie wypowiedza. Bedzie porownanie.
Nie chce mi sie jakos wierzyc, ze jedynie Polibuda Gliwicka oferuje studia za darmo, jest dobrze wyposazona, pozwala swojej kadrze sie rozwijac itp. Jesli tak, to jestem niezlym szczesciarzem i moze sobie tam jeszcze z 10 lat postudiuje
pozdrawiam
Sat, 24 Apr 2004 - 22:28
Wszystko co zamieszczam to fakty a nie rewelacje. To sĄ dane staystyczne sprzĄdzane co pewien czas. I ja nie pisze o mniejszych chwilowych przyjĘciach tylko o trwaŁym corocznym zmniejszeniu liczby studiujĄcych osÓb na uczelniach paĹstwowych.
Ja dobrze znam tylko realia uŚ wydziaŁ pedagogiki.
Mianowicie brak Ławek, brak parkingu, brak ksiĄŻek, brak jakiejkolwiek techniki, komputer z modemem to cud, sala gimnastyczna 10 na 10 metrÓw, kadra mega tempa ( wszyscy majĄ wiedze rodem z lat 80tych) czĘsto pijani, profesora na oczy nie widziaŁem, program nauczania z muzeum, no i super przeszklona aula bez otwieranych okien ktÓrej nie da siĘuŻywaĆ w sŁoneczny dzieĹ bo przebywanie w niej grozi udarem cieplnym. Do tego jeszce jest dziekanat czynny 2 godziny dziennie w ktÓrym i tak nic nie moŻna zaŁatwiĆ. PrzyjĘcia ograniczono w zeszŁym roku o poŁowe. Jednym sŁowem cyrk. JuŻ nawet wykŁadowcy Żarty sobie o tym wydziale wymyŚlajĄ.
No a co do stypendium to dokŁadnie miaŁem na myŚli tych biedakÓw, bezrobotnych i rolnikÓw. Problem zaczyna siĘkiedy dochÓd przekracza na osobe w rodzinie te magiczne 570 zŁ. Dlatego na przykŁad w przedziale 570 - xxx moŻnaby wprowadziĆ tylko czĘŚciowĄ odpŁatnoŚĆ.
PS w wsb wiĘkszoŚĆ studentÓw pochodzi z wioski. To raczej bardzo biedni ludzie ktÓrzy wŁaŚnie dlatego Że nie majĄ kasy studiujĄ w wsb. MieszkajĄ zbyt daleko aby dojeŻdzaĆ do katowic albo do krakowa. A od akademika taĹsze jest czesne w wsb. I takim sposobem w wsb znalazŁa siĘokoŁo poŁowa studiujĄcych ludzi.
Reszta to takie leniuchy jak ja co im sie nie chce do katowic jeĹşdziĆ zarabiajĄ 700 zŁ , 320 zŁ zostawiajĄ w kasie wsb a reszte wydajĄ na dostatnie Życie.
Ludzie majĄcy kase to moŻe jakieŚ 10% studentÓw.
pozdrawiam
Sat, 24 Apr 2004 - 23:15
A co do sedna sprawy to ja nie jestem przeciwny darmowej edukacji. Tylko przy obecnej sytuacji naszego budŻetu nie ma na niĄ szans na europejskim standardzie dla wszystkich. To samo dotyczy np ochrony zdrowia.
A bierze siĘto ze struktury wydatkÓw w naszym kraju. OkoŁo 60% budŻetu jest trwonione na wydatki socjalne, dopŁaty do pkp, nierentownych przedsiĘbiorstw, krusu zusu i na obsŁugĘdŁugu publicznego. OkoŁo 40% pozostaje na funkcjonowanie paĹstwa w tym na edukacje. No i znalezienie dodatkowych pieniĘdzy w tych 40% jest juŻ niemoŻliwe no chyba Że np zrezygnujemy z policji. JeŚli chcemy wiĘcej kasy to trzeba ograniczyĆ te 60%
I tutaj chciaŁbym ŻebyŚ mi rafi przedstawiŁ takĄ opcje politycznĄ ktÓra znajdzie wiĘkszoŚĆ sejmowĄ do ograniczenia wydatkÓw socjalnych i dodatkowo zrobi to tak Że wujek lepper nie osiĄgnie 70% poparcia przy nastĘpnych wyborach. A ja wtedy uwierzĘw bezpŁatnĄ edukacje na poziomie.
A teraz troche faktÓw:
Liczba miejsc na I roku studiÓw bezpŁatnych(uczelnie paĹstwowe)
2001/2002 - 181 600
2002/2003 - 180 000
2003/2004 - 175 500
Liczba kandydatÓw
2002/2003 - 485 500
2003/2004 - 535 300
NakŁady na uczelnie paĹstwowe
- obecnie jest to ok 4% budŻetu paĹstwa co stanowi poniŻej 1% PKB
- nakŁady pozwalajĄce na normalne dziaŁanie uczelni powinny wynosiĆ ok 1,5 PKB
- nakŁady pozwalajĄce na rozwÓj polskich uczelni powinny wynosiĆ ok 2% PKB ( nakŁady te sĄ zapisane w narodowej strategii rozwoju wyŻszych uczelni ktÓra oczywiŚcie nie jest realizowana)
Poziom nauczania.
PaĹstwowa Komisja Akredytacyjna badajĄca poziom nauczania polskich uczelni paĹstwowych i prywatnych od 2002 roku wykryŁa szereg raŻĄcych uchybieĹ w sposobie prowadzenia studiÓw. W wiĘkszoŚci przypadkÓw dotyczyŁy one brakÓw kadrowych na prowadzonych kierunkach. W wyniku tego komisja wydaŁa w 108 przypadkach warunkowe dopuszczenie prowadzenia studiÓw w 18 przypadkach wstrzymaŁa nabÓr.
Procentowy udziaŁ kierunkÓw studiÓw ktÓre otrzymaŁy negatywne lub warunkowe opinie o poziomie nauczania w ogÓle badanych kierunkÓw (lata 2002 + 2003 )
Uczelnie paĹstwowe - 32,7%
Uczelnie niepaĹstwowe - 56,4%
Do polibudy i wsb nie byŁo zastrzeŻeĹ.
U nas w regionie ocenĘwarunkowĄ otrzymaŁy (uczelnia wraz z kierunkiem)
WyŻsza SzkoŁa ZarzĄdzania Marketingowego i JĘzykÓw Obcych w Katowicach - zarzĄdzanie i marketing,
Akademia Medyczna w Katowicach - stomatologia
UŚ i UJ - etnologia
WyŻsza SzkoŁa Pedagogiczna w CzĘstochowie - chemia, pedagogika, filologia polska i ochrona Środowiska
AGH w Krakowie - metalurgia
rafi
Sun, 25 Apr 2004 - 18:18
Co do tych faktow odnosnie liczby miejsc/liczby kandydatow, to dlaczego nie podales liczby kandydatow w sezonie 2001/2002? W ten sposob nie sposob zinterpretowac tych danych (do analizy potrzeba min. 3 wynikow). Wiadomo, ze mamy niz demograficzny, wiec z roku na rok nie potrzeba az tylu miejsc na uczelniach. Jednoczesnie liczba miejsc na kierunkach jest dostosowywana do statystyk z poprzedniego roku. Moze sie wiec zdazyc ze w danym roku wzrosnie liczba chetnych na dany kierunek, to w nastepnym miejsc tez bedzie wiecej. Poza tym z liczba kandydatow jest jeszcze jeden (chyba najwiekszy) problem, a mianowicie mozliwosc skladania papierow praktycznie na dowolna liczbe uczelni. Te statystyki (odnosnie liczby kandydatow) na pewno tego nie filtruja. Stad tez powstaje taka zludna dysproporcja miedzy liczba kandydatow a miejscami na uczelniach.
Jakos nie chce mi sie wierzyc, ze na WSB studiuja przewaznie biedni ludzie. Akademik i tak jest tanszy niz czesne w WSB (w przypadku Gliwic - ponad 100 zlotych na miesiac, do tego trzeba doliczyc koszt biletu miesiecznego dla dojezdzajacego codziennie na WSB studenta. No i przede wszystkim skoro ci studenci sa naprawde tak ubodzy jak twierdzisz, to z latwoscia dostali by to stypendium socjalne w Gliwicach - a wiec dodatkowa kaske by jeszce mieli).
Skoro zas twierdzisz ze na wydziale pedagogiki sa takie skandaliczne warunki (a raczej brak jakichkolwiek warunkow) do nauki, to dlaczego kierunek ten dostal wspomniana przez Ciebie akredytacje? Ciekawe jakie warunki musialy panowac na kierunkach ktorym akredyacje cofnieto lub przyznano warunkowa...
rafi
Sun, 25 Apr 2004 - 18:29
Oczywiscie nie twierdze, ze na uczelnie prywatne powinni chodzic jedynie ludzie bogaci (niech placa

), a biedni na panstwowe. Jest to kwestia wyboru co komu najbardziej odpowiada (szczegolnie jesli sie mieszka z rodzicami i pracuje). Mam nadzieje, ze mnie ktos nie zrozumial opatrznie...
pozdrawiam
Sun, 25 Apr 2004 - 19:51
Kierunek pedagogika nie był badany. A reszta danych jest po odsiewie. Dlatego nie podałem 2001/2002 bo nie ma danych na ten temat (wiarygodnych).
Poza tym nie wiem czemu sie rafi ze mną sprzeczasz --- możesz sobie iść na wydział pedagogiki i to sprawdzić (no może poza stanem trzeźwości).
Niż demograficzny nie ma dużego związku z edukacją na poziomie wyższym w Polsce. Im mniej ludzi kończy szkoły średnie tym więcej z nich chce dalej studiować. W tym roku szkoły średnie opuści ponad 700 tyś ludzi. Przy tym te 170 tys miejsc to jakaś kpina.
pozdrawiam
Sun, 25 Apr 2004 - 23:53
Oki dajmy sie teraz innym wypowiedziec bo zdominowaliśmy forum w 100%.
Pozdrowienia od pozdrawiam dla ciebie rafi i dla innych
rafi
Mon, 26 Apr 2004 - 18:18
Ok. :) Niestety mam wrazenie jakbysmy tylko my byli tutaj studentami :) A co z reszta naszego forumowego spoleczenstwa?
rafi
Mon, 31 May 2004 - 12:29
ĹšrÓdŁo:
http://www.dabrowagornicza.naszemiasto.pl/...nia/370229.htmlData: 31.05.2004
Autor: (wow) :)
"DĄbrowska WyŻsza SzkoŁa Biznesu (WSB) otrzymaŁa od Komitetu BadaĹ Naukowych tzw. kategoriĘz nauk spoŁecznych, ekonomicznych i prawnych. Jest ona potwierdzeniem dorobku naukowego uczelni. WSB jest jedynĄ w wojewÓdztwie ŚlĄskim uczelniĄ niepaĹstwowĄ ocenianĄ tak przez Ministerstwo Nauki i Informatyzacji.
PodstawĄ przyznania kategorii sĄ udokumentowane wyniki badaĹ naukowych oraz prac rozwojowych w ostatnich czterech latach. Uczelnia uzyskuje punkty m.in. za publikacje recenzowane, monografie naukowe i podrĘczniki akademickie, otrzymane stopnie naukowe i tytuŁy naukowe, opatentowane wynalazki, systemy jakoŚci, akredytacje laboratoriÓw, udziaŁ w programach ramowych Unii Europejskiej.
PosiadajĄca kategoriĘszkoŁa wyŻsza moŻe ubiegaĆ siĘo dofinansowanie dziaŁalnoŚci statutowej. Nadanie kategorii ma teŻ spore znacznie prestiŻowe."
Jednak nasza dabrowska WSB nie jest taka zla jak myslalem. :twisted:
Dalej jednak uwazam, ze katedra informatyki zeruje na pracownikach naukowych Politechniki Slaskiej :twisted:
Poel
Thu, 16 Sep 2004 - 14:57
Witajcie..
Niestety nie dostalem sie na zaden kierunek na prywatnej uczelnii gdzie zdawalem, wiec ostatni dzwonek zeby zlozyc dokumenty na prywatna uczelnie. Planuje isc zaocznie na Zarzadzanie i Marketing - wiem, wiem.. kazdy mowi ze to juz przestarzaly kierunek, ale nie chce isc tam dlatego ze nie wiem gdzie isc, a po prostu dlatego ze dobrze sie w tym czuje i sadze ze przyda mi sie ta wiedza do tego co zamierzam robic w przyszlosci.. zreszta mniejsza o to

Moj dylemat to jaka wybrac uczelnie? Zastanawiam sie nad uczelniami w Katowicach, jest tez Szkola Marketingu w Sosnowcu, ale wlasciwie to jestem z DG wiec pomyslalem dlaczego by nie sprobowac w Wyzszej Szkole Biznesu. Jednak wiekszosc mieszkancow naszego miasta ma bardzo kiepskie zdanie na temat tej szkoly, a niektorzy wrecz krzywia sie jak tylko slysza slowo WSB. Oczywiscie slyszalem tez kilka pozytywnych opinii, ale wiekszosc to same zle slowa o tej szkole, np. to ze po WSB nie idzie znalezc nigdzie pracy! Znam 3 osoby, ktore skonczyly ta szkole i nie sa bezrobotni wiec jednak "dla chcacego nie ma nic trudnego". Wiele negatywnych opinii dotyczy wysokosci czesnego, a slyszalem rowniez ze WSB to masyznka do robienia pieniedzy. Zgodze sie, ze czesne jest nie male ale czesto przechodze kolo tego budynku i widze, ze jednak pieniadze te nie ida na marne a inwestowane w szkole, przykladem jest chocby to jak szkola rozbudowala sie w ciagu kilku lat. No i w koncu chyba nie jest to cud, ze WSB zajmuje 5 miejsce wsrod niepublicznych uczelnii wg rankingu polityki. Co prawda ma tylko 5 pkt w rubryce "pozycja akademicka", ale prawda jest taka, ze wiekszosc prywatnych szkola ma kiepska pozycje akademicka i chyba dlugo ja jeszcze bedzie mialo.
To wszystko powyzej, to takie moje przemyslenia o tym jakie opinie slyszalem od ludzi. Jakie sa wasze opinie na temat tej szkoly? W internecie nie znalazlem zbyt wielu opinii, wiec moze tutaj powstanie taki temat bo zapewne wiele osob tak jak ja ma dylemat czy isc tam czy nie.
Master
Thu, 16 Sep 2004 - 16:07
Ja miaŁem taki dylemat 3 lata temu... i poszedŁem do Katowic do Slaskiej Wyzzej SzkoŁy ZarzĄdzania.. i szczerze mÓwiĄĆ ŻaŁuje, Że nie poszedŁem do WSB, teraz kiedy mam do zaŁatwienia chociaz jakĄs malutkĄ sprawe w Dziekanacie.. musze sie telepaĆ do Katowic. Jesli chcesz isc na zaoczne do prywatnej to idz do WSB. Wspieraj dĄbrowskĄ oŚwiate. SzkoŁa ma dobry wyglĄd , dobrĄ kadre, dobre podstawy, dobrĄ renomĄ (poza DG) czesne nie jest maŁe , ale jest porÓwnywalne z innym , taniej jest w Sosnowcu , ale tam tylko licencjat. Idz do WSB.
Jak bede mieĆ czas to jeszcze napisze wiĘcej o WSB.
TeodorMotor
Thu, 16 Sep 2004 - 16:08
Jedna qmpela mi opowiadaŁa, Że gdy szukaŁa pracy, to absolwentÓw WSB i katowickiej szkoŁy na Gallusa odwali na dzieĹ dobry. Tyle wiem o "poziomie". Wiem, Że wspÓŁpracujĄ z kilkoma wydziaŁami rÓŻnych wyŻszych uczelni, np. z WydziaŁem Techniki UŚ.
A kasĘwtydajĄ na infrastukturĘ, bo ...muszĄ.
Aha, ciĘŻko byŁo parkowaĆ w okolicy, ale teraz chyba jakiŚ parking bĘdzie.
Jashi
Thu, 16 Sep 2004 - 20:52
Witam.
Co prawda nie studiujĘw WSB, ale wiem co nieco. KiedyŚ byŁo niby tak, Że w gazetach pisali, Że przyjmĄ do pracy np na stanowisko specjalisty od powierzchni pŁaskich ale oprÓcz absolwentÓw WSB i polibudy z CzĘstochowy... tak byŁo kiedyŚ... Teraz obecnie WSB BARDZO stara sie o budowanie prestiŻu. Poziom wzrasta, wizerunek coraz lepszy i chyba bĘzie coraz lepiej. Kadra jest dobra z tego co pamiĘtam. Mam paru znajomycj w WSB i wiem co i jak na bieŻĄco. Polecam tĄ uczelnie jako tĘlepszĄ z prywatnych.
Minus duŻy to to, Że drogo!.
Ja obecnie studiujĘw WSZIM w Sosnowcu. Poziom nauki tam nie jewst powalajĄcy ale teŻ nie najgorszy. Nie jest to co prawda kembricz ale papier po prywatnej uczelni jest taki jaki jest. Tera pracodawaca i tak zwraca uwagĘna to co siĘma we Łbie, a nie po jakiej szkole...
Wybieraj tam gdzie ci bliŻej i licz siĘz kosztami! (czesne to nie wszystko!)
No chyba, Że srasz pieniĘdzmi to polecam w WWA Polsko-JapoĹskĄ...
rafi
Mon, 20 Sep 2004 - 12:33
Od tego roku przyznawane sa stypendia takze dla studentow szkol prywatnych w tym takze studiow zaocznych i wieczorowych. A wiec do roboty - wyrob srednia 5,0 (do tej pory bylo to o wiele latwiejsze niz na uczelni panstwowej) i 500 zetek miesiecznie do kieszeni ci wpadnie... Bedzie za co pic
bzenek
Fri, 04 Feb 2005 - 00:27
Za: UrzĄd Miasta DĄbrowa GÓrnicza
http://www.dabrowa-gornicza.pl/?nodeid=new..._glowny_id=4618
-------------------------------------------------------------------------------------
KOLEJNE POROZUMIENIE POMIĘDZY WYŻSZĄ SZKOŁĄ BIZNESU A UCZELNIĄ PARTNERSKĄ
4 lutego br. o 12.00 w WyŻszej Szkole Biznesu w DĄbrowie GÓrniczej zostanie podpisane porozumienie o wspÓŁpracy pomiĘdzy WyŻszĄ SzkoŁĄ Biznesu w DĄbrowie GÓrniczej a AkademiĄ GÓrniczo-HutniczĄ w Krakowie. Porozumienie sŁuŻyĆ bĘdzie przede wszystkim realizowaniu spÓjnej polityki edukacyjnej oraz integracji zarÓwno Środowiska pracownikÓw, jak i studentÓw obu szkÓŁ wyŻszych.
Z ramienia Akademii GÓrniczo-Hutniczej porozumienie podpisze Jego Magnificencja Rektor, prof. dr hab. inŻ. Ryszard Tadeusiewicz, natomiast WSB bĘdzie reprezentowaŁ Jego Magnificencja Rektor, prof. zw. dr hab. inŻ. Andrzej Grzywak.
Porozumienie to dotyczy w szczegÓlnoŚci:
- wspÓŁpracy i wzajemnej pomocy w zakresie dziaŁalnoŚci organizacyjnej, naukowo – badawczej i dydaktycznej,
- wspÓŁpracy polegajĄcej na podnoszeniu kwalifikacji zawodowych pracownikÓw obu uczelni
- wspÓŁpracy i integracji Środowisk studenckich (podejmowanie wspÓlnych inicjatyw organizacji studenckich, samorzĄdowych i ruchu naukowego).
- badania rynku pracy w celu ksztaŁtowania profilu ksztaŁcenia absolwentÓw.
W porozumieniu znajdzie siĘtakŻe zapis o kontynuacji studiÓw uzupeŁniajĄcych magisterskich w Akademii GÓrniczo-Hutniczej przez absolwentÓw WSB.
------------------------------------------------------------------------------------
Jako absolwent AGH nie liczyŁbym na jakiŚ oŻywczy powiew z Krakowa. AGH jest takim samym nijakim kombinatem jak wszystkie inne uczelnie w tym kraju. MoŻe to wŁaŚnie WSB pomoŻe rozruszaĆ krakusÓw
Ale pomysŁ dobry. Co najwaŻniejsze otworzy drogĘdalszego rozwoju absolwentom WSB. No i pozwoli WSB przeŁamaĆ katowicko-gliwicki monopol jedynie sŁusznego personelu wykŁadowego. KaŻda odmiennoŚĆ, z ktÓrĄ siĘspotykamy, rozwija.
rafi
Fri, 04 Feb 2005 - 00:43
QUOTE(bzenek)
Ale pomysł dobry. Co najważniejsze otworzy drogę dalszego rozwoju absolwentom WSB. No i pozwoli WSB przełamać katowicko-gliwicki monopol jedynie słusznego personelu wykładowego. Każda odmienność, z którą się spotykamy, rozwija.
Raczej nie pomoze. Bo niby skad pochodzi prof. dr hab. inz. Andrzej Grzywak, jak nie z Politechniki SLaskiej? Na pewno kumpli z polibudy nie wystawi (przynajmniej 90% kadry katedry informatyki na WSB) do wiatru. Chociaz mnie to by moze i cieszylo, bo wtedy moglbym tych panow z latwoscia zastac na wydziale, zamiast kombinowac, jak tu zdobyc wpis
bzenek
Wed, 09 Feb 2005 - 06:31
Za: Dziennik Zachodni
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wyda...nia/446669.html
-----------------------------------------------------------------------------------
Kierunek z przyszŁoŚciĄ
Wtorek, 8 lutego 2005r.
WyŻsza SzkoŁa Planowania Strategicznego uruchamia studia na kierunku pielĘgniarstwa. CiekawĄ propozycjĄ sĄ tzw. studia pomostowe dla absolwentÓw szkÓŁ medycznych. Osoby, ktÓre ukoĹczyŁy dwuipÓŁletnie oraz trzyletnie medyczne szkoŁy zawodowe, mogĄ zdobyĆ tytuŁ licencjata po dwÓch semestrach nauki. Podobne moŻliwoŚci stwarza uczelnia absolwentom piĘcioletnich liceÓw medycznych (jeŚli rozpoczĘli edukacjĘw roku szkolnym 1980/81 lub pÓĹşniej).
TytuŁ licencjacki po trzech semestrach w murach dĄbrowskiej WSPS zdobĘdĄ osoby, ktÓre sĄ absolwentami medycznych szkÓŁ zawodowych. Studia pomostowe to rÓwnieŻ propozycja dla absolwentÓw piĘcioletnich liceÓw medycznych, ktÓrzy rozpoczĘli naukĘprzed rokiem szkolnym 1980/81. Ich edukacja potrwa piĘĆ semestrÓw.
— UwaŻam, Że jest to dobra oferta. Osoby koĹczĄce dwuipÓŁletnie studium medyczne nie majĄ bowiem wyŻszego wyksztaŁcenia, a co za tym idzie nie mogĄ podjĄĆ pracy zagranicznej. Zainteresowanie naborem jest duŻe, zgŁosiŁo siĘjuŻ kilkadziesiĄt chĘtnych. OdpŁatnoŚĆ za semestr nauki to okoŁo 1,8 tys. zŁ — informuje Marcin Borecki z dĄbrowskiej uczelni.
Obecnie szacuje siĘ, Że liczba absolwentÓw szkÓŁ ksztaŁcĄcych pielĘgniarki to w naszym wojewÓdztwie okoŁo 4,5 tys. osÓb.
— Do tej pory nie byŁo u nas ani jednej placÓwki oferujĄcej ksztaŁcenie uzupeŁniajĄce dla pracujĄcych pielĘgniarek — podkreŚla Danuta Szopa, kanclerz WSPS.
Dyplom dĄbrowskiej uczelni uznawany bĘdzie w krajach Unii Europejskiej, a nauka moŻe siĘrÓwnieŻ odbywaĆ w jĘzykach obcych.
-----------------------------------------------------------------------------------
:shock: Ogromnie mnie ciekawi jakieŻ to warunki nauki w dziedzinie medycyny oferuje WyŻsza SzkoŁa Planowania Strategicznego. PatrzĄc na jej ogromne zaplecze lokalowe trudno siĘnie zadziwiĆ :shock:
QUOTE(rafi)
moglbym tych panow z latwoscia zastac na wydziale, zamiast kombinowac, jak tu zdobyc wpis
I to mnie zawsze na AGH zastanawiaŁo. Jak wŁadze uczelni tolerujĄ takie jawne nierÓbstwo "Światowej sŁawy naukowcÓw" :? ? A moŻe to genetyczna przypadŁoŚĆ rodzinnego powiĄzania Politechnika Lwowska -> AGH -> Poltechnika ŚlĄska
Entropia
Fri, 11 Feb 2005 - 09:44
W poniedziałek byłam na spotkaniu z władzami miasta

Baaardzo zabawnie było, nie powiem... Pojawił się news dotyczący wyższych uczelni w naszym mieście - kolejna umowa podpisana z polibudą. Tym razem zostanie uruchomiony wydział chemiczny o specjalności ochrona środowiska. Miłościwie nam panujący uważa, że absolwenci kierunku z całą pewnością znajdą pracę w koksowni. Moja znajoma jakoś od roku nie może znaleźć pracy w tym zawodzie...
mary cha
Fri, 11 Feb 2005 - 14:01
Hehehe.naprawde zabawny news.kolejny chory pomysl w naszym miescie.ciekawe po ilu latach znudzi sie ten wydzial i zostanie "wykopany" z miasta(jak mojej swietej pamieci Mechaniczny-Technologiczny).
co do przyszlych absolwentow i ich ewentualnej pracy na koksowni to nie bylbym tak optymistyczny jak p.Talkowski(opiera swoje pomysly na statystykach-notabene wszystkie

)do tego dochodzi brak uzgodnien z koksownia(jesli sie myle to mnie poprawcie).
pragne przypomniec p.Talkowskiemu jego slowa z pamietnego spotkania ze studentami PS-stwierdzil pan ze PS ksztalci bezrobotnych inzynierow i magistrow,dlatego nie ma sensu inwestowac w wydzial.sa inne cele na ktore woli pan wydac pieniadze-np.podniesienie pensji sprzataczkom w calym miescie(???do dzis tego nie rozumiem) lub na biblioteke.
i po jaka cholere potrzebna jest nam kolejna wyzsza uczelnia.po to zeby upokarzac miasto na forum wojewodztwa???
bzenek
Sun, 13 Feb 2005 - 15:57
QUOTE(mary cha)
kolejny chory pomysl w naszym miescie (...)
A co w tym pomyŚle chorego ???
QUOTE(mary cha)
co do przyszlych absolwentow i ich ewentualnej pracy na koksowni to nie bylbym tak optymistyczny
Na pewno przydaŁaby siĘjakaŚ umowa np. gwarantujĄca pracĘnajlepszemu absolwentowi kaŻdego roku. Ale takie czasy, Że nikt nie moŻe byc pewien gwarancji. Z kierunkiem studiÓw trzeba zaryzykowaĆ. Ja teŻ nie pracujĘzgodnie moim magisterskim tytuŁem, a krzywda mi siĘnie dzieje.
Co do szans zatrudnienia to Koksownia PrzyjaźŠjest jedynĄ firmĄ w DĄbrowie GÓrniczej, ktÓra zapowiada zwiĘkszenie zatrudnienia w perspekrtywie kilku lat. Inni, jak Huta Katowice, nie ukrywajĄ, Że ich celem jest jak najszybsza redukcja zaŁogi.
QUOTE(mary cha)
po jaka cholere potrzebna jest nam kolejna wyzsza uczelnia (...) ???
Studenci i wykŁadowcy z okolicznych miejscowoŚci przyjeŻdŻajĄ do DG i przywoŻĄ swoje pinieniĄdze.
Studenci i wykŁadowcy z DG nie wyjeŻdŻajĄ do okolicznych miejscowoŚci i nie wywoŻĄ swoich pieniĘdzy.
Studenci i wykŁadowcy kupujĄ bilety tramwajowe, zeszyty, buŁki, coca-colĘ, ksiĄŻki itd.
Studenci i wykŁadowcy kserujĄ, drukujĄ prace, oprawiajĄ prace, jedzĄ obiady itd.
Studenci i wykŁadowcy po zajĘciach idĄ na miasto gdzie kupujĄ spodnie, rĘkawiczki, alkohol, ŚrubokrĘty, itd.
Uczelnia kupuje ksiĄŻki, tusze do drukarek, kredĘ, energiĘelektrycznĄ, wodĘ, Środki czystoŚci, itd.
Uczelnia kupuje usŁugi ochrony, sprzĄtania, remontÓw, odŚnieŻania itd.
A wszycy ktÓrzy zarobili na powyŻszych dziaŁalnoŚciach pŁacĄ podatki, kupujĄ w hurtowniach, pŁaca pensje swoim pracownikom. Pracownicy zaŚ kupujĄ bilety tramwajowe, zeszyty...
Wystarczy ???
QUOTE(mary cha)
po to zeby upokarzac miasto na forum wojewodztwa???
Czy mÓgŁbyŚ rozwinĄc tĘinteresujĄcĄ myŚl ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.