No to sie nie zrozumielismy,patrze przez pryzmat studenta wydzialu w dabrowie ktory nagle zostal"wypieprzony na bruk".taka jest prawda-talkowski wszystkich nas wyrolowal.a teraz chce chyba naprawic blad.
nie jestem zainteresowany kolejna wyzsza uczelnia w miescie.po pierwsze nasze miasto nie doroslo do tego.jestesmy tylko zapyziala wsia na obrzezu wojewodztwa.nic soba nie reprezentujemy.znaja nas tylko z huty,pogorii,najwiekszej przestepczosci i kontrowersyjnego prezydenta.nic sie u nas nie dzieje-nie ma zadnych koncertow,nie istnieja zadne kluby nocne(celowo pomijam nemo i graffiti gdyz sa to 2 obskorne lokale), jestesmy kulturalnie ubodzy.ludzie zyja wedlug schematu:praca,dom,telewizja,w piatek wspolne zakupy w hipermarkecie, a w niedziele do kosciola.i koniec.tyle.nic wiecej.musimy sie pogodzic z tym ze wiekszosc mieszkancow miasta to ludzie ze wsi,ludzie prosci.im nie potrzeba wiele do szczescia.pamietam jak jeszcze byl wydzial w dg-jedynym otwartym barem 0 9:00 byla partia.ale szybko sie znudzila studentom.dlaczego???zero promocji dla studentow(w k-ce wiekszosc pubow ma znizki dla zakow w godzinach rannych i poludniowych),jak wyciagalismy notatki i sie wspolnie uczylismy siedzac tam po 2-3 godziny i kupujac za ten czas po jednej coli to sie krzywo patrzyli.no tak nie mozna.ludzie nie umieli wykorzystac wyzszej uczelni w miescie.
po drugie:brak swiadomosci spolecznej czym jest panstwowa wyzsza uczelnia w miescie.to jest prestiz dla ludzi i wladz.a jak walczylismy o jej utrzymanie to wszyscy to mieli w dupie-bo talu powiedzial ze bedzie za to biblioteka.i wszyscy sie cieszyli.i cieszycie sie dalej,co???
po trzecie:nie wierze juz zadnej wladzy,zwlaszcza tej dabrowskiej.takie rozmowy o uczelni to oni prowadza od paru lat.i niech prowadza dalej.ja i tak jestem przeciwko-bo znowu sobie narobimy obciachu(hehe).
Info ze strony UM:
"Jeszcze w tym roku, 1 października, Politechnika Śląska w Gliwicach planuje utworzenie w Dąbrowie G贸rniczej Zamiejscowego Ośrodka Dydaktycznego. W związku z tym 2 marca o godz. 11.00 w dąbrowskim Urzędzie Miejskim ma odbyć się spotkanie na kt贸rym prof. dr hab. inż. Andrzej Malinowski rozmawiać będzie z dyrektorami szk贸ł ponadgimnazjalnych z terenu Sosnowca, Jaworzna, starostwa będzińskiego, zawierciańskiego oraz Dąbrowy G贸rniczej.
mos".
Mam nadzieje, ze rozmowy przyniosa rezultaty (zainteresowanie szkol) i jednak filia wydzialu chemicznego powstanie w Dabrowie.
Mam tylko niejasnosci co do nazwiska tego profesora. Nie powinno ono przypadkiem brzmiec Mianowski?
Zosta墓聞 in呕ynierem z D膭browy
[2005-03-02 13:55:25]
Prawie p脫艁 roku trwa艁y rozmowy Urz臉du Miejskiego z Politechnik膭 艢l膭sk膭 o utworzeniu w D膭browie G脫rniczej nowego kierunku studi脫w. W pa墓艧dzierniku 2005 r. przynajmniej 100 student脫w rozpocznie studia w nowej specjalno艢ci: technologii chemicznej w przemy艢le i ochronie 艢rodowiska.
– Co do tego, 呕e w D膭browie G脫rniczej jest zainteresowanie ofert膭 Politechniki 艢l膭skiej nie mieli艢my w膭tpliwo艢ci. By powsta艁 tu Zamiejscowy O艢rodek Dydaktyczny Politechniki nale呕a艁o sprosta膯 wielu wymaganiom stawianym przez Ministerstwo Edukacji Narodowej. Uda艁o si臉nam ich dope艁ni膯. W styczniu podpisali艢my stosowne porozumienie, a teraz – w gmachu Urz臉du Miejskiego – spotka艁em si臉z dyrektorami 艢rednich szk脫艁, by przedstawi膯 im nasz膭 ofert臉– m脫wi艁 w 艢rod臉2 marca, prof. Andrzej Mianowski z P艢.
W d膭browskim Zamiejscowym O艢rodku prowadzone b臉d膭 3,5-letnie studia in呕ynierskie; w sumie ok. 2,5 tys. godzin wyk艁ad脫w i 膯wicze墓聞. Trzy czwarte programu b臉dzie realizowanych w D膭browie G脫rniczej, reszt臉zaj臉膯 studenci zalicz膭 w Gliwicach. Tam te呕 ci, kt脫rym nie wystarczy tytu艁 zawodowy in呕yniera, b臉d膭 mogli uzupe艁nia膯 studia magisterskie, ale ju呕 w Gliwicach.
O uruchomienie filii Politechniki zabiegali: prezydent Jerzy Talkowski i jego zast臉pca – Zygmunt G脫rski. Zar脫wno w ich opinii, jak i kierownictwa Politechniki 艢l膭skiej D膭browa G脫rnicza jest dobrym punktem dla lokalizacji szko艁y wy呕szej kszta艁c膭cej kadry in呕ynierskie.
– Jeszcze nim podpisali艢my porozumienie, to Koksownia Przyja墓艧墓聞 zadeklarowa艁a, 呕e jest zainteresowana absolwentami takiej specjalno艢ci – podkre艢la wiceprezydent G脫rski.
– Koksownia obieca艁a, 呕e po III roku studi脫w zorganizuje zaj臉cia laboratoryjne u siebie. To spora pomoc, bo wyjdziemy z tradycyjnego laboratorium z pr脫b脫wkami. Studenci b臉d膭 mogli weryfikowa膯 swoj膭 teoretyczn膭 wiedz臉w praktyce, w potencjalnym miejscu ich pracy – dodaje prof. Mianowski.
Obietnice Koksowni wydaj膭 si臉mie膯 pokrycie. Przyja墓艧墓聞 bowiem b臉dzie budowa艁a now膭, pi膭t膭, bateri臉koksownicz膭. Na rynku bran呕a koksownicza ma si臉dobrze i hossa nie sko墓聞czy si臉– tak twierdz膭 dzi艢 analitycy – za rok, czy dwa.
W pa墓艧dzierniku 2005 r. w D膭browie G脫rniczej b臉d膭 dzia艁a艁y trzy uczelnie wy呕sze. Dwie niepubliczne: Wy呕sza Szko艁a Biznesu (obchodzi teraz 10-lecie istnienia) i Wy呕sza Szko艁a Planowania Strategicznego (ruszy艁a w ub. roku). Studia na Politechnice w D膭browie G脫rniczej b臉d膭 bezp艁atne. Szczeg脫艁owych informacji o nich udziela dziekanat Wydzia艁u Chemicznego, tel.: 237 15 49, 237 15 74.
Ciekawe gdzie bedzie siedziba ??
QUOTE(klocek)
Ciekawe gdzie bedzie siedziba ??
Pewnie na Augustynika. Tam gdzie kończy istnienie Wydział Mechaniczny-Technologiczny. Gdyby go nie wykurzono swego czasu to mielibyśmy już dwa wydziały!!
Swoją droga ta historia z wyrzucaniem i przyjmowaniem Politechniki uważam za największy obciach kadencji pana Talkowskiego.
Lepsze czasy dla student脫w?
Czwartek, 3 marca 2005r.
Do miasta wraca Politechnika 艢l膭ska w Gliwicach. To ju呕 postanowione. Teraz w艁adze uczelni chcia艁yby wiedzie膯, ilu tegorocznych maturzyst脫w b臉dzie chcia艁o kszta艁ci膯 si臉w Zamiejscowym O艢rodku Dydaktycznym na kierunku technologii chemicznej i ekologii.
Gruntowna wiedza i praktyki
Odpowiedzi na to pytanie nie przynios艁o wczorajsze spotkanie w d膭browskim magistracie, gdzie z dyrektorami zag艁臉biowskich szk脫艁 ponadgimnazjalnych spotka艁 si臉prof. Andrzej Mianowski z gliwickiej politechniki. Pedagodzy poznali dok艁adnie plany tej uczelni, kt脫rej o艢rodek ruszy w budynku przy ul. Augustynika 1 ju呕 1 pa墓艧dziernika.
— Nauka w specjalno艢ci technologii chemicznych w przemy艢le i ochronie 艢rodowiska b臉dzie trwa艁a trzy i p脫艁 roku, a absolwenci uzyskaj膭 tytu艁 in呕yniera. Po siedmiu semestrach b臉dzie mo呕na kontynuowa膯 studia w Gliwicach i zdoby膯 tam tytu艁 magistra. Przewidujemy oko艁o dw脫ch i p脫艁 tysi膭ca godzin nauki, a siedemdziesi膭t procent zaj臉膯 odbywa膯 si臉b臉dzie w D膭browie G脫rniczej — informowa艁 prof. Mianowski.
W programie nauczania przewidziano 12 proc. przedmiot脫w og脫lnych, 33,6 proc. podstawowych oraz 54,4 proc. technicznych. Zaj臉cia laboratoryjne odbywa膯 si臉b臉d膭 m.in. w d膭browskiej Koksowni Przyja墓艧墓聞. Tam te呕 i w by艁ej Hucie Katowice zaplanowano studenckie praktyki.
— Zapad艁a ju呕 decyzja o budowie pi膭tej baterii w koksowni, dlatego wiadomo, 呕e b臉dzie potrzebna nowa, wykwalifikowana kadra. Rekrutacj臉przeprowadzimy w lipcu, a zamierzamy przyj膭膯 na pierwszy rok sto os脫b. Chcemy jednak wiedzie膯, czy b臉dziemy mie膯 student脫w i czy nie idziemy w z艁ym kierunku — zapowiedzia艁 przedstawiciel politechniki.
Zadecyduje matura?
Problemem mog膭 by膯 jednak kryteria, jakie gliwicka uczelnia b臉dzie stosowa艁a przy naborze kandydat脫w. Na razie nie wiadomo bowiem, czy wystarczy zdanie matury na podstawowym poziomie, czy wymagany b臉dzie poziom rozszerzony.
— Jedn膭 z proponowanych form rekrutacji jest po艁膭czenie egzaminu wst臉pnego z matur膭. Maturzy艢ci do ko墓聞ca marca musz膭 si臉tymczasem zdecydowa膯, czy zdawa膯 matematyk臉i fizyk臉na poziomie zwyk艁ym czy poszerzonym. To jest wa呕ne, bo je艢li nie b臉dzie to konieczno艢ci膭, to wybior膭 pewnie poziom podstawowy. Mo呕e warto zrobi膯 nab脫r na pierwszy rok na preferencyjnych warunkach — podkre艢lili dyrektorzy zag艁臉biowskich szk脫艁 ponadgimnazjalnych.
Zdaniem prof. Mianowskiego dzi艢 trudno jest da膯 jednoznaczn膭 odpowied墓艧. Dlatego zapowiedzia艁, 呕e w najbli呕szym czasie poinformuje o decyzji wszystkie zainteresowane plac脫wki, a kolejne spotkanie, tym razem r脫wnie呕 z maturzystami, odb臉dzie si臉za kilka tygodni.
— Czekamy w tej sprawie na wyk艁adnie z Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu. Nie mo呕emy od razu rezygnowa膯 z wszystkich za艁o呕onych kryteri脫w naboru, ale zawsze mo呕emy negocjowa膯 — wyja艢ni艁 Andrzej Mianowski.
Tym razem b臉dzie lepiej?
Jak podkre艢li艁 wiceprezydent D膭browy G脫rniczej Zygmunt G脫rski istniej膭cy poprzednio w mie艢cie Wydzia艁 Technologiczno—Mechaniczny Politechniki 艢l膭skiej nie mia艁 w tym rejonie wi臉kszych perspektyw. Teraz ma by膯 inaczej. — Koksownia sama wyrazi艁a ch臉膯 przyj臉cia praktykant脫w, a baz膭 dydaktyczn膭 dla student脫w tego kierunku b臉dzie „Sztygarka”, wyposa呕ona w doskona艁e pracownie i zaplecze dydaktyczne.
Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni
Pozyjemy. Zobaczymy. Glupota jest stwierdzenie, ze MT nie mial wiekszych perspektyw w Dabrowie a Wydzial Chemiczny ma. Mam jednak nadzieje, ze tym razem uda sie zatrzymac Politechnike w miescie na dluzej. Kolejnej szansy moze juz nie byc. A jak wszystko bedzie ok, to moze i inne kierunki/wydzialy beda sukcesywnie otwierane.
Co do edukacji to mnie osobi艢cie dra呕ni jedna sprawa. Konkretnie chodzi mi o WSB. Uczelnia sie rozwija, ro艢nie w rankingach itp. Jedni twierdz膭 呕e to market z dyplomami za kase inni ze powa呕na uczelnia ale nie o to mi chodzi. My艢le 呕e w naszym interesie jest 呕eby ta uczelnia dalej sie rozwija艁a.
Tylko ta uczelnia jest na poziomie tylko jak nie traficie do dziekanatu ale z biegiem czasu i tak b臉dziecie musieli nawiedzic to piekne miejsce. I generalnie jest coraz gorzej wiec postanowi艁em o tym napisa膯. Za艁atwienie jakiej kolwiek sprawy jest tam praktycznie niemo呕liwe. Dziekanat jest albo zamnkni臉ty albo chwilowo nie ma tej pani, kt脫ra si臉tym zajmuje. Do tego wszyscy, no moze poza 2 osobami, s膭 mega wredni i do tego wymy艢l膭 ka呕d膭 historie 呕eby przypadkiem nic nie zrobi膯. Tak wiec studenci s膭 wprowadzani w b艁膭d tak 呕eby nic nie za艁atwi膯. Oczywi艢cie je艢li student sie sp脫墓艧ni z czym艢 to odrazu jest kara 100z艁. ale jak co艢 sie stanie w dziekanacie to mo呕ecie sie poskar呕yc do pana boga. A wi臉kszo艢膯 problem脫w studenta WSB bierze sie z tego 呕e w dziakanacie zgubili jego dokumenty, indeks lub pomys艁kowo skreslili z listy. I to czasami mo呕na dobre pare lat 呕yc w niewiedzy az tu sie dowiadujecie ze was skreslili kiedys tam. No ale jak udowodnicie ze oni cos zgubili ????????- to zawsze student jest winny. Kiedys nawet ca艁emu rokowi zgine艁 indeksy w dziekanacie a studeci w nagrode zostali skresleni z listy.
Generalnie wszystkie te historie ko墓聞cz膭 si臉dobrze ale wczesniej student musi odstac czasami po 2 dni w dziekanacie nas艁uchac sie darcia mordy ewentualnie lekcewa呕enia, zap艁acic jakies tam dziwne odsetki kt脫re trudno powiedziec czemu cz艁owiekowi naliczyli i to tyle.
Jednym s艁owem burdel - i to jeszce p艁atny 370z艁 na miesi膭c.
W "państwowych" dziekanatach wcale nie jest lepiej. Ostatnio głośno było o Poltechnice Śląskiej.
Odgrzewam temat, ale jako艣 omin臋艂y mnie informacje o losach P.艢l. w DG...
Jecha艂em dzisiaj przez Niwk臋-Modrzej贸w i zauwa偶y艂em, 偶e jaki艣 pokopalniany budynek za pomoc膮 艣rodk贸w z UE adaptuj膮 na wydzia艂y polibudy. Czy wiecie (zreszt膮 g艂upio pytam - Wy wiecie wszystko) jakie to b臋d膮 wydzia艂y? Czy w DG dzia艂a jeszcze filia na Augustynika? Przechodz臋 tam dosy膰 cz臋sto, ale 艣lad贸w 偶ycia nie stwierdzam...
Nie o naszym mie艣cie ale jednak co艣 o czym powinni mieszka艅cy naszego miasta wiedzie膰.
Chyba troche przeoczone przez wszystkich bo artyku艂 sprzed kilku dni. Ja jako student Politechniki 艢l膮skiej, tym bardziej wydzia艂u Mechaniczny-Technologiczny, wyra偶am g艂臋bokie ubolewanie 偶e nasze w艂adze nie da艂y rozwin膮膰 skrzyde艂 tej uczelni w mie艣cie a jak to wida膰 poni偶ej mo偶na:
Budynek dla Politechniki
W 艣rod臋 25 pa藕dziernika o godz. 11.00 w艂adze Sosnowca oficjalne przeka偶膮 wyremontowany budynek po dyrekcji dawnej kopalni „Niwka-Modrzej贸w” na potrzeby Politechniki 艢l膮skiej.
W nowych pomieszczeniach znajd膮 siedzib臋 kierunki: In偶ynieria Materia艂owa, Metalurgia, Zarz膮dzanie i In偶ynieria Produkcji w ramach Wydzia艂u In偶ynierii Materia艂owej i Metalurgii
oraz Automatyka i Robotyka, Elektronika i Telekomunikacja, Informatyka w ramach Wydzia艂u Automatyki, Elektroniki i Informatyki Politechniki 艢l膮skiej w Katowicach. Ca艂kowity koszt adaptacji wyni贸s艂 prawie 6 mln z艂. Na ten cel uda艂o si臋 pozyska膰 dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w kwocie ok. 4,4 mln. z艂, oraz z bud偶etu pa艅stwa oko艂o 580 tys z艂. Miasto przeznaczy艂o na inwestycj臋 blisko 900 tys. z艂.
W ramach prac adaptacyjnych przeprowadzono niezb臋dne remonty obiektu. Pozwoli艂y one na stworzenie odpowiednich wymaga艅 lokalowych z odpowiednim sprz臋tem dla prowadzenia zaj臋膰 dydaktycznych, w tym:
- 1 aula
- 4 sale wyk艂adowe - (audytoryjne) – poj. ok. 80 os贸b
- 12 sal 膰wiczeniowo - seminaryjnych – poj. ok. 30 os贸b
- 2 pracownie informatyczne - minimum 15 stanowiskowe
- 2 modu艂y laboratoryjne - minimum 16 sto艂贸w laboratoryjnych
- biblioteka i czytelnia
- dziekanat - sekretariat oraz pok贸j pe艂nomocnika
- 2 pokoje dla pracownik贸w dydaktycznych
- 2 pokoje konsultacyjne
- samodzielne pomieszczenie z w臋z艂em wodnym i 艂膮czem komputerowym niezb臋dne dla potrzeb np. samorz膮du studenckiego
Przy adaptacji budynku uwzgl臋dniono r贸wnie偶 wymagania architektoniczne zwi膮zane potrzebami os贸b niepe艂nosprawnych. Dla zabezpieczenia socjalnych potrzeb student贸w zaadaptuje si臋 pomieszczenia, w kt贸rych funkcjonowa膰 b臋dzie ma艂a gastronomia, kiosk z wydawnictwami dydaktycznymi, ma艂a poligrafia, palarnia, pomieszczenia dla sprz膮taj膮cych oraz konserwatora budynku.
Powsta艂a tak偶e infrastruktura zewn臋trzna:
- elewacja budynku
- parking
- zagospodarowanie terenu wok贸艂 budynku - ziele艅, 艂awki itp.
- automatyczna brama wjazdowa na teren parkingu przed szko艂膮
- parking dla student贸w
- zabezpieczenie obiektu: kompleksowa instalacja alarmowa, drzwi antyw艂amaniowe, telewizja przemys艂owa - monitoruj膮ca budynek, rolety antyw艂amaniowe
- komunikacja wewn膮trz budynku: cyfrowa centrala telefoniczna - z mo偶liwo艣ci膮 zestawiania wykazu rozm贸w, wyposa偶enie pokoi pracownik贸w w aparaty telefoniczne
Projekt adaptacji budynku pokopalnianego dla potrzeb uczelni wy偶szej jest jednym z integralnych element贸w kompleksowej koncepcji rewitalizacji obszaru by艂ej KWK Niwka-Modrzej贸w, kt贸ra zak艂ada utworzenie na w/w terenie Parku Naukowo-Technologicznego (SPNT). Projekt SPNT zosta艂 zg艂oszony do „Regionalnego Programu Operacyjnego Wojew贸dztwa 艢l膮skiego na lata 2007 – 2013” i b臋dzie realizowany w ramach projektu kluczowego Gospodarcza Brama 艢l膮ska – etap I: uruchomienie Zag艂臋biowskiej Strefy Gospodarczej
Uczelnia stanowi膰 b臋dzie wa偶ny element zaplecza naukowo-badawczego dla tworzonego Parku , daj膮cego mo偶liwo艣膰 wykorzystania lokalnego potencja艂u naukowo-badawczego, o偶ywienia gospodarczego i zagospodarowania zb臋dnego maj膮tku by艂ej kopalni oraz podniesienia konkurencyjno艣ci regionu. Tym sposobem w zdegradowanej dzielnicy o wyj膮tkowo wysokim poziomie bezrobocia zostan膮 stworzone warunki lokalowe i infrastrukturalne dla dzia艂alno艣ci gospodarczej.
藕r贸d艂o: www.sosnowiec.pl
A wracaj膮c do Polibudy, to jak to jest u nas z Wydzia艂em Chemicznym Pol. 艢l. wie kto艣?? Czy wydzia艂 ten jeszcze istnieje w D膮browie? Czy i gdzie oraz jak du偶o odbywa si臋 zaj臋膰, ilu student贸w u nas studiuje, czy by艂 przeprowadzany nab贸r tegoroczny? Niestety nie mam takich informacji a jestem ciekawy jak to po kilku latach od tamtej afery z MT wygl膮da.
Pozdrawiam
jest ten wydzia艂 w dg, bodaj偶e w go艂onogu. By艂 w tym roku nab贸r :)
w go艂onogu? ee no co艣 ty - tam to jest prywatne szko艂a jakas ale nie techniczna. Wydzia艂 Chemiczny jest w budynku po wydziale MT - czyli na Augustynika. Niewiem dokladnie ile osob studiuje ale chyba jest tylko jeden kier. - Chemia przemyslowa czy jakos tak i sa chyba po 2-grupy na I i II roku studiow in偶. Laborki sa w Gl. tak jak bylo na MT. Pozdrawiam wszystkich studentow MT, jako i ja tam studiuje (juz V-rok).
Czy ktos z was studiuje w WSB ekonomie??
A co chcesz, bo ja sko艅czy艂em ZiM w WSB.
Ekonomia. Szczegolnie intersuja mnie wymaganie stawiane przez kadre. I na jakim poziomie jest matematyka? Nie lubie jej i nie wiem czy sobie poradze.
dzieki!
Na wszelkich ekonomicznych kierunkach jest praktycznie to samo. Wymagania w WSB s膮 raczej wysokie. A co do matematyki to trudno mi co艣 powiedzie膰. W艂a艣ciwie studia sk艂adaj膮 si臋 w wi臋kszo艣ci z matematyki pod r贸偶nymi postaciami. Tylko matematyka na poziomie akademickim ma niewiele wsp贸lnego z t膮 z liceum, wi臋c trudno mi powiedzie膰 czy sobie poradzisz. Takie przedmioty jak statystyka, ekonometria czy rachunkowo艣膰 s膮 bardzo trudne, lecz ja osobi艣cie uwa偶am, 偶e wszelkie braki z matematyki ze szko艂y 艣redniej nie stanowi膮 tu problemu. Wszystko ogranicza si臋 do naciskania odpowiednich klawiszy na kalkulatorze. A jedna najwa偶niejsza sprawa. Od razu ostrzegam, 偶e WSB nie jest szko艂膮, do kt贸rej si臋 chodzi p艂aci i nic nie robi. Oczywi艣cie dop贸ki b臋dziesz p艂aci膰 to nikt ci臋 z WSB nie wywali, ale 偶eby zalicza膰 semestry trzeba si臋 uczy膰.
Osobi艣cie przy wyborze szko艂y zainteresowa艂bym si臋 podej艣ciem pracownik贸w dziekanatu WSB do studenta. A tu jest wed艂ug moich odczu膰 bardzo 藕le.
QUOTE(pozdrawiam @ Nov 26 2006, 06:09 PM)

Osobi艣cie przy wyborze szko艂y zainteresowa艂bym si臋 podej艣ciem pracownik贸w dziekanatu WSB do studenta. A tu jest wed艂ug moich odczu膰 bardzo 藕le.
Tym to bym si臋 akurat nie kierowa艂, bo w z tego co wiem [a znam wielu student贸w] to generalnie wsz臋dzie [zw艂aszcza na prywatnych uczelniach ale na pa艅stwowych nie jest du偶o lepiej] z tym jest 藕le.
Ja akurat mia艂em szcz臋艣cie i trafi艂em na super Pani膮 z dziekanatu [Pani Ewa z dziekanatu EiT AEiI P艢 - pozdrawiam] ale poza kolegami z kierunku to szczerze m贸wi膮c nie znam nikogo kto nie mia艂by mniejszych lub wi臋kszych "przeboj贸w" z dziekanatem
Braki ze szko艂y 艣redniej z matmy nie stanowi膮 problemu? A w jaki sposob sa uzupelnianie? Ja wlasnie tym brakow najbardziej sie boje
Po pierwsze zapraszam do zarejestrowania si臋 na forum, pomo偶e to nam w rozpoznaniu Ciebie "go艣ciu" i ewentualne kontakty przez PM.
Co do matematyki, osobi艣cie studiuje na Politechnice 艢l膮skiej na Zarz膮dzaniu i In偶ynierii Produkcji. My艣l臋 jednak 偶e plan matematyki, statystyki i innych pokrewnych przedmiot贸w nie r贸偶ni si臋 zbytnio od tego w WSB.
Braki owszem, przeszkadzaj膮. Ale s膮 do nadrobienia. O ile posiadasz elementarn膮 wiedz臋 z danego zakresu i co艣 mniej wi臋cej kojarzysz. Mimo wszystko, nauka matematyki zajmie Ci odrobin臋 wi臋cej czasu ni偶 osobom, kt贸re t膮 wiedze posiadaj膮. Niestety na studiach s膮 nowe rzeczy ale niekt贸re z nich s膮 艣ci艣le powi膮zane z tym co by艂o w zakresie szko艂y 艣redniej a przynajmniej powinno by膰 zrealizowane. Wszystko wi臋c zale偶y, jak du偶e masz te zaleg艂osci i jak to dok艂adnie wygl膮da w WSB. Tak czy inaczej, radzi艂bym g艂臋boko si臋 zastanowi膰 nad decyzj膮, by p贸藕niej nie 偶a艂owa膰 gdy偶 matematyka nie wszystkim le偶y i potem s膮 sytuacje, 偶e niekt贸rym wychodzi bokiem.
Pozdrawiam
QUOTE(Go艣膰 @ Nov 27 2006, 01:36 AM)

Braki ze szko艂y 艣redniej z matmy nie stanowi膮 problemu? A w jaki sposob sa uzupelnianie? Ja wlasnie tym brakow najbardziej sie boje
Braki na studiach nie s膮 uzupe艂niane - sam sobie musisz poradzi膰. Jak rozumiem masz jeszcze p贸艂 roku do matury. To jest czas w kt贸rym mo偶na spokojnie przerobi膰 ca艂y program maturalnej matematyki. Ka偶dy profil uczelni ma sw贸j spos贸b rozumienia i nauczania matematyki. My艣l膮c o politechnice warto by艂oby bardziej przysi膮艣膰 nad analiz膮 matematyczn膮. Co wymagaj膮 w tej dziedzinie na uczelniach ekonomicznych to nie mam poj臋cia.
Co do brak贸w to ja mog臋 co艣 powiedzie膰 - po LO poszed艂em na elektronik臋 na P艢 i startowa艂em z o wiele gorszej pozycji ni偶 koledzy po technikach elektronicznych (a takich by艂o 90%), bo praktycznie 1 rok to dla nich w wi臋kszo艣ci by艂a powt贸rka a ja musia艂em poznawa膰 wszystko od zera. Ale jako艣 mi si臋 uda艂o - potrzebna jest tylko silna motywacja i ch臋ci a wszystko da si臋 nadrobi膰. Tyle, 偶e trzeba wszystko nadrabia膰 samemu, uczelnia w 偶aden spos贸b Ci nie pomo偶e niestety

Ale da si臋 tozrobi膰 tym bardziej, 偶e tutaj nie musisz nadrabia膰 przedmiot贸w technicznych a matematyk臋, o kt贸rej jednak jakie艣 poj臋cie mie膰 musisz
naprawde w WSB jest tak ciezko?
mo偶e bardzo ci臋偶ko to nie jest, ale uczy膰 si臋 trzeba :)
nie wiem czy tak duzo trzeba bo znalem kilka osob ktore w sredniej sobie ledwo radzily a w WSB prawie nic nie robily i mialy stypendium
to musia艂y nie藕le kombinowa膰

wydaje mi si臋 偶e do zale偶y od wybranego kierunku :)
QUOTE(:) @ Nov 27 2006, 01:04 PM)

nie wiem czy tak duzo trzeba bo znalem kilka osob ktore w sredniej sobie ledwo radzily a w WSB prawie nic nie robily i mialy stypendium

No tak tylko WSB wyp艂aca stypendia ju偶 od 艣redniej 4.O, a tak poza tym to jakby艣 p艂aci艂 370 miesi臋cznie to te偶 dosta艂by艣 ochoty do nauki. W WSB trzeba mi臋膰 nerwy i si臋 uczy膰 i to jest ca艂a filozofia. Tylko ponowne ostrze偶enie: nie id藕cie do WSB jak nie interesujecie si臋 zagadnieniami ekonomicznymi, o pierwszy rok to zawsze jest pasmo nieszcz臋艣膰 i rozczarowania. U mnie na pierwszym roku matematyk臋 obla艂o 50% student贸w, a mikroekonomie 90%.
Co do poziomu to mam wielu znajomy kt贸rzy przenie艣li si臋 z WSB na AE i nie maj膮 problem贸w.
Witam
Jestem tutaj nowa. Poza tym mam bardzo bliski kontakt ze szkolnictwem wyzszym.
To prawda prywatne uczelnie opieraja sie na wysoko wyspecjalozowanej kadrze w uczelni panstwowych. Koszt doktoratu to okolo 12.000,- habilitacja okolo 10.000,- profesura podobnie. Czy ktos slyszal, zeby uczelnia prywatna przeprowadzila z wlasnych funduszy takie postepowanie?
Ja osobiscie nie slyszalam. Natomiast panstwowe to i owszem przeprowadzaja. MUSZA przerowadzac, bo:
1 - maja obowiazek szkolenia mlodej kadry (a w konsekwencji przeprowadzac postepowanie o tytul profesora),
2 - dostaja z tego tytulu pieniadze budzetowe na badania wlasne i statutowe, z ktorych uczelnia publiczna moze wyposazyc pracownie dydaktyczne i naukowe.
3 - moga utracic prawa akademickie
Niestety pieniadze te sa liche i obciazone wszelkimi haraczami. Student dzieny nie placi ani zlotowki za studia, a wymaga poziomu materialnego szkol prywatnych (chyba ze powtarza sobie swoje nieuctwo).
Czlowiekowi sie wydaje, ze jak pojdzie do szkoly prywatnej to ma wieksze szanse. A czy ktos moze mi wytlumaczyc jak mozna miec wieksze szanse skoro ucza i w publicznej i w prywatnej te same osoby i to tego samego A(przeciez pan prof. nie ma innej wiedzy dla prywatnych i panstwowych)? Bo przeciez nie za wiedze, a za "minimum kadrowe" uczelnie prywatne placa pracownikom. Wielu z tych pracownikow oddaje swoje nazwisko uczelni prywatnej nawet na niej nie wykladajac. Ale liczy sie do minimow!
Ale i na to przyjdzie kreska. Juz w statutach uczelni publicznych pojawilo sie stwierdzenie "konkurencji". Moze ona byc powodem rozwiazania umowy z pracownikiem. I co potem? Prywaciatne nie chca tak chetnie przyjmowac na etaty (ZUS, podatek, narzuty -> kasa ucieka).
ps. osobiscie wylecialam z prywatnej szkoly, bo jako wykladowca nie chcialam oblewac studentow tylko dlatego, ze maja placic za kolejny termin. Wlasciciel powiedzial mi, ze jestem "pracownikiem nieprzynoszacym zysku". Ale za to moge sobie spojrzec w twarz przy porannym makeupie i nie pluje :)
no to wielki podziw nulaena za takie zachowanie :)
osobiscie sam udzielam korkow i nie biore kasy jak nic nie zrobie z uczniem (to taka mala reklama

)
a co do szkol wyzszych to ponoc ma wejsc ustawa zabraniajaca pracowac wykladowcom na wiecej niz 2 uczelniach - wiec wkrotce bedzie niezly odsiew na rynku uczelnii prywatnych - przetrawaja tyklo te najlepsze i wkoncu bedzie normalnie w tej sprawie
(a nie 20 etatow i konsultacje 1,5 godz raz na miesiac dla 10 studentow)
osobiscie mi sie to nie zdarzylo ale slyszalo sie co nieco :)
pozdr
Dorzuce jeszcze jedna krople oliwy do ognia. Studentow uczelni prywatnych nie chce obrazic!!!
Drazni mnie jednak, ze z budzetu panstwa uczelnie prywatne (pobierajace pieniazdze od kazdego za wszystko!) dostaja dotacje na stypendia dla najbiedniejszych. Czemu zatem same swojego funduszu nie zalaoza? Czemu przez to ci naprawde najbiedniejsi, ktorych nie stac na prywatna uczelnie i ida na publiczna placza przy ladzie w dziekanacie, bo ich dochod przekracza o 1 zlotowke minimum?
Panie w Dziekanacie.... ciekawy temat, nieprawdaz?
Ja wspominalam 2 posty wyzej mam wiele wspolnego zw szkolnictwem wyzszym. Stane w obronie Pan z Dziekanatu zwlaszcza na uczelniach publicznych.
Jedna osoba ma na "swoim koncie" 480 studentow, czyli
1. 480 roznych indywidulow
2. 480 roznych problemow czesto mnozonych przez 100
3. 480 roznych pytan (poczawszy od pytan w stylu czy pan prof dzisiaj jest u siebie w pokoju, czy mam juz odpowiedz na pismo, ktore zostawilem 5 minut temu, czy w indeksie w kolumnie liczba godzin mam wpisac liczbe godzin, a dobilo mnie pytanie czy nie wie pani o ktorej odchodzi pociag do Bielska!!!!!)
4. 480 000 000 innych dziwnych rzeczy
Zeby nie bylo dziekanat to nie tylko studenci, ale tony makulatury, ktore MUSZA byc na wczoraj, statystyki, GUS, formularze, setki identycznych kolumn do wypelnienia, pytania panow profesorow i zadania NATYCHMIAST skserowania 200 egzemplarzy testow na zajecia (bo sie pani asystent nie chcialo samej przygotowac na zajecia). Po co ma to robic skoro Panie w Dziekanacie moga studenta odseslac, bo musza kserowac.
Niezliczona ilosc telefonow od roznych osob z roznymi pytaniami. Notoryczne prosby, grosby, blagania studentow, zeby wchodzili pojedynczo, bo dziekanat to urzad -> nie dziala studenci nie czytaci i nie kumaci.
Bylam studentem -> narzekalam, zostala pracownikiem uczelni -> przeprosilam.
przyklad z zycia
kumpela mojej dziewczyny studiuje na wszia w bytomiu
chciala dostac stypendium socjalne (ma dziecko a sama tez pracuje na razie na pol etatu w administracji - stad tam studia by dostac w przyszlosci etat). Sytuacje ma taka ze u niej w rodzinie (ona, maz i dziecko) na osobe - z zarobku przypadalo ponad 200 zl brutto wieci sie nie przelewa - rodzice oczywiscie pomagaja ale wiadomo, ze chcialoby sie odciazyc rodzicow od czesci wydatkow
w regulaminie studiow wszia pisalo ze aby dostac stypenidum socjalne to zarobek na osobe nie mozna przekraczac 500 zl z groszami brutto. Wiec wydawalo sie ze nie ma problemu... ale.
po zlozeniu wniosku i o3maniu odp napisali jej ze NIE PRZYSLUGUJE JEJ SOCJALNE bo ma za MALY DOCHOD NA OSOBE.
powolali sie na paragraf ze w reg. studiow aby dostac socjal trzeba miec mniej niz 500 z groszami, iiiiiii wiecej niz 300 - no comment - na stypenidum socjalne...!
NORMALNIE SKANDAL
i tak bylo na serio - radzilismy by sprawe rozglosnila ale ona powiedziala ze chce ukonczyc te studia. no i co zrobic...
szkoda gadac

PS Sytuacja prawdziwa - serio!!
Wierze w to. Nawet nie masz pojecia jakie sytuacje nakresla zycie (najlepszy scenarzysta). Nie chce tu o tym pisac, ale zapewne kiedys wydam ksiazke :)
Dziwne rzeczy narzuca "ministerstwo zdrowia szcescia i pomyslnosci", dziwne wzory, dziwne paragrafy.
O! Taka ciekawostka: uczelnia ma naliczac odsetki za zwloke w platnosciach. Czasami wychodzi okolo 1,20 odsetek. Na te 1,20 trzeba wypisac 4 (!) kartki, koperte, potwierdzenie odbioru wyslac poleconym za 6,50. Jesli delikwent nie odbierze list wraca uczelnia placi 6,50. Wysyla ponownie (trzeba 2 razy) znow 6,50+nowa koperta i nowe ZPO. List wraca (ha ha) 6,50! Wtedy sie go skresla za nieplacenie czesnego i (uwazaj!) wysylasz raz za 6,50 (koperta, ZPO, 4 egzemplarze wydruku)!. Wraca -> znow 6,50. Wysylka ponowna -> 6,50
Powrot -> zgadles 6,50.
Teraz w skrocie:
1. ponaglenie do zaplaty: 26+ koszty przygotowania dokumentu /papier, tusz, koperta, czas, amortyzacja, media/ czyli okolo 30 zlotych
2. skreslenie z listy za nieplacenie: 26+ koszty przygotowania dokumentu /papier, tusz, koperta, czas, amortyzacja, media/ czyli okolo 30 zlotych
czyli 1,20 kosztuje uczelnie 60 zlotych!!!!
Podala tutaj wersje pesymistyczna, ze student nie odbiera listow co ostatnio sie czesto zdarza, bo studenci sie spodziewaja co jest w tej kopercie. Juz nie licze kosztow do WKU po skresleniu (ale WKU niestety dla studentow listy odbiera).
Teraz powiem ci najlepsze -> w ordynacji podatkowej jest artykul mowiacy, ze odsetek sie nie nalicza jesli odsetki nie przekraczaja 3-krotnej wartosci wysylki listem poleconym wg. taryfikatora Poczty Polskiej. Niestety uczelnie "ida" inna ustaw, a ordynacja podatkowa ich nie obejmuje ->inna strefa jak sie dowiedzialam.
I tak ministerstwa "udupiaja" nauke i dydaktyke.
@
Nulaena: Do dw贸ch rzeczy musz臋 si臋 przyczepi膰:
- odno艣nie tego, 偶e niby ucz膮 te same osoby: niestety poziom na wi臋kszo艣ci [ale nie na wszystkich!] uczelni prywatnych jest strasznie niski, mimo, 偶e ucz膮 te same osoby co na uczelniach pa艅stwowych. Sam w艂a艣nie sko艅czy艂em studia na uczelni pa艅stwowej - mam natomiast nawet w rodzinie student贸w uczelni prywatnych - mam wi臋c por贸wnanie i mog臋 powiedzie膰, 偶e to co si臋 momentami dzieje w szko艂ach prywatnych to s膮 jaja. Np. pani wyk艂adowca X na uczelni Y uwala 90% grupy przez 2 terminy a na 3 - p艂atnym - wszyscy "za friko" przechodz膮. Nawet 艣ci膮g nie musz膮 mie膰. Takich przyk艂ad贸w mog臋 mno偶y膰, nikt mi wi臋c nie wm贸wi, 偶e poziomy s膮 r贸wne [ale podkre艣lam jeszcze raz - s膮 na szcz臋艣cie wyj膮tki].
- panie z dziekanatu: te liczby do mnie nie m贸wi膮. Pani z dziekanatu mojego kierunku mia艂a "pod sob膮"

na oko 900 student贸w [5 lat x ok. 180 os. na roku] i nie do艣膰, 偶e dla ka偶dego mia艂a czas, zawsze wszystko da艂o si臋 wyja艣ni膰 i za艂atwi膰 a nawet wi臋kszo艣膰 "sta艂ych bywalc贸w" kojarzy艂a ju偶 [je艣li nie ponazwisku to przynajmniej osoba-problem]. Da艂o si臋? A na uczelni mojego kumpla jest pani dziekan X i pani wyk艂adowca Y, natomiast na AE pracuj膮 obie te panie ale... to pani Y jest zwierzchniczk膮 pani X. Jak to ma dzia艂a膰? Efekt jest taki, 偶e pani Y olewa student贸w i na uczelni bywa sporadycznie, natomiast pani X s艂owem jej nie skarci, bo jak mo偶na w艂asn膮 szefow膮? Takie paranoje s膮, na PW mog臋 poda膰 nazwiska i nazw臋 szko艂y. Panie z dziekanatu same wi臋c nie widz膮 co si臋 dzieje to jak maj膮 komukolwiek pom贸c.
Uff... si臋 rozpisa艂em ale akurat jestem na bie偶膮co z historiami zwi膮zanymi z uczelniami prywatnymi i po prostu momentami mnie to szokuje jak te szko艂y funkcjonuj膮... Co za艣 do Twojej postawy
Nulaena to podziwiam, mo偶e gdyby by艂o wi臋cej takich wyk艂adowc贸w to szko艂y prywatne mia艂yby sens, jak na obecn膮 chwil臋 to dla mnie [zn贸w podkre艣lam - w wi臋kszo艣ci] s膮 to zwyczajne drukarnie dyplom贸w...
QUOTE(vacu @ Nov 26 2006, 08:07 PM)

Ja akurat mia艂em szcz臋艣cie i trafi艂em na super Pani膮 z dziekanatu [Pani Ewa z dziekanatu EiT AEiI P艢 - pozdrawiam]
No wlasnie, a wystarczylo podejsc do drzwi nieopodal i sie trafialo na taka Marylke

. I gdzie tu sprawiedliwosc...
Mieliśmy tu rozmawiać o szkolnictwie wyższym w DG ale temat troche zboczył na dziekanat.. To i ja dorzuce swoje 4 grosze, bo o dąbrowskich uczelniach i tak tu w tym temacie za dużo p贸ki co nie możemy porozmawiać.
Sytuacja nie wszędzie wygląda tak r贸żowo jak ją przedstawiacie.

Co gorsza, zdarza się iż na jednej uczelni jest zupełnie odmienny model traktowania studenta. I przed wyborem uczelnii, także należy się nad tym zastanowić a już napewno przygotować i zasięgnąc opinii od innych student贸w.
Osobiście jestem studentem wydziału Mechaniczny Technologiczny Politechniki Śląskiej w Gliwicach. I nasz dziekanat jest słynny już w całej polsce

Tego jakie sceny się tam rozgrywają nie da się opisać, to trzeba zobaczyć na własne oczy! Zresztą m贸wie tak o tej sprawie, bo nawet prasa swego czasu tą kwestię podłapała. :) Chodzi mi mianowicie, o prace pań z dziekanatu i jego formę.

Na wydziale nie ma standardowych pokoi w dziekanacie, wszystkie sprawy, załatwiamy w "okienku" coś ala kasy w dworcu pkp (szybka z dziurką, bez głośniczka). Dziekanat jest otwarty b. kr贸tko (co i tak uległo poprawie bo dotychczas było jeszcze gorzej): Poniedziałek 12:00 - 15:00; Wtorek 9:00 - 11:00; Środa NIECZYNNE; Czwartek 12:30 - 15:30; Piątek 9:00 - 11:00 Na taką liczbę student贸w jaką ma m贸j wydział jest to śmieszne. Na pierwszym roku jak zaczynałem na całym roku (4 kierunki) była ponad 1000 student贸w!! Uwzględniając w tym, osoby odpadające, ale mnożąc to przez 5 (lata studi贸w) wychodzi nie bagatelna liczba ludzi. Panie w okienku (bynajmniej moja od naszego kierunku) podczas pracy w dziekanacie poprostu sobie wychodzą i ich nie ma. Nic nie idzie załatwić, zdarza się że nie ma jej i z

20 min a dziekanat te 20 min dłużej nie jest otwarty. Do okienek są wiecznie kolejki, panie w dziekanacie cicho odpowiadają, że nie spos贸b je usłyszeć w tym gwarze i rozmowach os贸b stojących w kolejce. W godzine zamknięcia dziekanatu, chodźby stało 1 czy 2 czy 15 os贸b, pani z okienka łapie metalową roletę i dup ją zamyka i pozamiatane. Nagminnym jest, że w dziekanacie nic nie wiedzą (kiedy będą listy ze stypendiami - kt贸re no ta bene miałby się nie pojawić ale pojawiły się na początku listopada sic!! bo studenci przychodzili i pytali się pojedynczo czy zostało ono przyznane i w jakiej kwocie), że następują pomyłki (błedy w liczeniu średnich!), listy student贸w są nieaktualne, plany się nie zgadzają (choć je kto inny układa, dziekanat chyba powinien poinformować ta osobe że sala xx i xx są w remoncie i zajęcia się tam nie mogą odbyć, niestety na planach mamy takie zonki ze mamy mieć zajęcia w salach gdzie przez semestr prawie cały jest remont). Ale panie z dziekanatu przebiły wszystko podczas wyboru specjalności przez m贸j kierunek, przychodząc ze źle napisanym arkuszem w excelu! przez co wyb贸r się w nieskończoność przedłużał, odbyć się musiał dwa razy a co ciekawe, to my studenci zorientowaliśmy się że coś jest nie tak. Długo by o tym pisać ale nie chce aż tak off-topicować.
Mam tylko nadzieję, że to przyszli studenci też będą rozpatrywać jeśli nie chcą mieć problem贸w w załatwieniu każdej nawet błachej sprawy. Jak widać nawet na jednej uczelni, bo wypowiadały się już tu studenci Pol. Śl. może być zupełnie inny tego obraz - każdy wydział inaczej do tego podchodzi. Dziekanat ma być dla studenta, nie odwrotnie..
Nie wiem jak to wygląda w szkołach prywatnych, oby lepiej bo nie życze nikomu aby przechodził coś podobnego. :)
Witam,
pozwol臋 sobie zamie艣ci膰 swoje trzy zdania w temacie edukacyjnym.
Niezale偶nie od typu uczelni a tak偶e w wi臋kszo艣ci przypadk贸w kierunku studi贸w, osoby chc膮ce zdobywa膰 i rozwija膰 wiedz臋 maj膮 takie mo偶liwo艣ci. Ograniczeniem pozostaje stopie艅 motywacji, nie za艣 trudno艣ci organizacyjne poszczeg贸lnych uczelni.
Warto odnotowa膰, 偶e w stosunku do kilkunastu lat wstecz, liczba os贸b studiuj膮cych bardzo mocno wzros艂a a przyrost wsp贸艂czynnika mierz膮cego stosunek studiuj膮cych do og贸艂u spo艂ecze艅stwa by艂 najwy偶szy w Europie.
Przyczyni艂y si臋 do tego zar贸wno uczelnie pa艅stwowe jaki i rozw贸j tych drugich.
Oczywi艣cie sam poziom nauczania jest zr贸偶nicowany ale dotyczy to wszystkich uczelni nie tylko niepa艅stwowych. Odpowiedzi膮 na "p膮czkowanie" w膮tpliwej jako艣ci uczelni jest Pa艅stwowa Komisja Akredytacyjna, kt贸ra co rocznie zamyka nie spe艂niaj膮ce wymog贸w (odpowiednia kadra i jej ilo艣膰, infrastruktura, miejsca w laboratoriach, bibliotece) kierunki na uczelniach pa艅stwowych oraz niepa艅stwowych.
Trudnym zatem do rozstrzygni臋cia sporem jest ocena absolwent贸w poszczeg贸lnych uczelni. Cieszy膰 si臋 natomiast trzeba, 偶e studia wy偶sze nie s膮 ju偶 marzeniem dla wielu ale realnym etapem na drodze edukacji. I to jest cenny fakt, a pami臋taj膮c 偶e wiedza nie przychodzi do nas sama i trzeba si臋 po ni膮 schyli膰, a czasami nawet i to nie wystarczy, to tym wi臋ksza chwa艂a dla wszystkich tych, kt贸rzy j膮 zdobywaj膮…
I wierz臋, 偶e dzi臋ki temu b臋dzie lepiej!
pozdrawiam!
Panstwowa Komisja Akredytacyjna jest ok, tylko wydaje mi sie, ze dziala troche na slepo. Nie jest w stanie sprawdzac co roku wszystkich uczelni/kierunkow. Przypuszczam, ze ma zatwierdzane plany inspekcji na dany rok + ewentualnie po jakiejs grubszej aferze z jakims kierunkiem ekstra kontrola.
Jak studiujesz na trefnym kierunku, to raczej glosno o tym nie mowisz, bo jeszcze ci go zamkna, stracisz kase i bedziesz do tylu o kilka semestrow, bo inna uczelnia cie raczej nie przyjmie.
skoro sie tak rozlalismy w temacie to czy pamietacie afere kilka lat temu z "wyzsza szkola ekologii" w sosnowcu, ktora ponoc nie miala akredystacji a robila nabor (dodatkowo wlascicielem szkoly byl ponoc jakis koles, ktory mial na lewo z prawem)
obecnie od pazdziernika ku memu zdziwieniu gdzieniegdzie widac billboardy z raklama WSE - czy cos sie w tej sprawie wyjasnilo??
ktos cos wie?
pozdr
Witam ponownie
Pojawil sie temat Panstwowej Komisji Akredytacyjnej. Przeszlam juz 2 takie kontrole. PKA dziala wedlug wlasnego regulaminu. Na rok sa przypisane pewne kierunki (jest ich tylko 118 zgodnie z rozporzadzeniem). Akredytacje mozna dostac na 5 lat (najlepiej), na 2, warunkowa lub negatywna.
PKA wpada z nienacka (mimo, ze sie jej spodziewamy). Po pierwsze wypelnia uczelnia raport samooceny, potem dostaje info o poprawkach jakie ma wprowadzic, a potem (najcxzesciej na 2 dni przed) informacje, ze PKA wpada z wizytacja. I tu sie zaczyna......
Wlaza wszedzie, chca wszystko. Musisz miec czas dla nich, wszystko czego zapragna pod reka (a najciekawsze jest to, ze nie wiadomo czego zapragna). Generalnie jest tak, ze masz 3 dni intensywnego stresu, a twoja adrenalina az zalewa wszystkie zakamarki pokoju. Oprocz wydzialu prowadzacego kierunek akredytowany sprawdzaja uczelnie (niektore dzialy np.: dzial nauczania), baze socjalna (DS, stolowki, kluby studenckie), biblioteki, parkinki. Spotykaja sie z kadra i ze studentami, ale w zadnym z tych spotkan nie moga uczestniczyc dziekani.
Powiem wam, ze najgorsze z tego wszystkiego jest oczekiwanie na werdykt. Na szcescie dla obu moich kierunkow werdykt brzmial na 5 lat!!
Polecam:
http://www.pka.edu.pl/index.php?page=ppNulaena
ps. co do WSE to nie jestm pewna, ale afera byla glownie o to, ze szkole zalozyl gosc co to sobie odsiadywal wyrok.
Chyba takiego tematu nie ma, mam nadziej臋 偶e to dobra okazja do tego aby w艂a艣nie taki temat za艂o偶y膰. Jest o szkolnictwie wy偶szym, wi臋c czas na podstawowe, gimnazjalne i ponadgimnazjalne.

Przybywa m艂odych mecenas贸w
Jolanta Barwi艅ska (czwarta z prawej), dyrektorka ZSS odebra艂a na warszawskiej gali presti偶owe wyr贸偶nienie.
Zesp贸艂 Szk贸艂 Sportowych to jedyna szko艂a w naszym wojew贸dztwie, kt贸ra w og贸lnopolskim konkursie "Przyja藕ni 艣rodowisku" wywalczy艂a presti偶owe tytu艂u Mecenasa Polskiej Ekologii. To ukoronowanie pi臋cioletniej pracy na rzecz 艣rodowiska i edukowania w tym zakresie m艂odych ludzi.
- Przeprowadzili艣my szereg warsztat贸w, konkurs贸w i kampanii. Wsp贸艂organizowali艣my z Fundacj膮 "Zielona Liga" happeningi na terenie ca艂ego wojew贸dztwa. Projekt dotycz膮cy recyklingu zaowocowa艂 ogromnym sukcesem, bo zdobyli艣my tytu艂 Promotora Ekologii na rok 2003, a potem przed艂u偶enie tego znaku na rok 2004 w Narodowym Konkursie Ekologicznym "Przyja藕ni 艢rodowisku". Narodowy i Wojew贸dzki Fundusz Ochrony 艢rodowiska i Gospodarki Wodnej przyzna艂 nam wysok膮 nagrod臋 pieni臋偶n膮, dzi臋ki kt贸rej utworzyli艣my w naszej szkole nowoczesn膮 pracowni臋 ekologiczn膮 - podkre艣la Ma艂gorzata Czapla, nauczycielka ZSS.
Te sukcesy sprawi艂y, 偶e gimnazjali艣ci z zapa艂em przyst膮pili do kolejnych zada艅. Tym razem projekt dotyczy艂 wody.
- Zdecydowali艣my, 偶e tym razem zajmiemy si臋 problemami zwi膮zanymi z hydrosfer膮. W ramach projektu zorganizowali艣my zaj臋cia dla uczni贸w d膮browskich szk贸艂 i dla przedszkolak贸w. Warsztaty prowadzili cz艂onkowie Klubu 4H w pracowni ekologicznej Zespo艂u Szk贸艂 Sportowych i na terenie Klubu Sport贸w Wodnych "Fregata" na Pogorii - opowiada Anna Piwowar, opiekun Klubu 4H.
M艂odzi ekolodzy o 艣rodowisku naturalnym pami臋taj膮 zawsze. Nic wi臋c dziwnego, 偶e w艂膮czyli si臋 r贸wnie偶 do akcji "Choinki nadziei" organizowanej tu偶 przed Bo偶ym Narodzeniem przez Fundacj臋 Ekologiczn膮 Arka oraz Regionaln膮 Dyrekcj臋 Las贸w Pa艅stwowych. W ramach tego przedsi臋wzi臋cia do dom贸w pomocy spo艂ecznej dostarczane by艂y 偶ywe drzewka, a dla pensjonariuszy DPS m艂odzie偶 przygotowa艂a jase艂ka i pocz臋stunek.
- Zale偶y nam na tym, 偶eby m艂odzi ludzie umieli obserwowa膰 przyrod臋 i chcieli pracowa膰 na rzecz jej ochrony, 偶eby byli wra偶liwi na jej pi臋kno - wylicza Ewa Mazurek, opiekun szkolnego klubu.
(gk) - Dziennik Zachodni
A propo, wie kto艣 mo偶e jak prezentuje si臋 ZSS w jakich艣 rankingach takich szk贸艂?? Chyba s膮 takowe prowadzone? Moja kuzynka tam si臋 uczy, ma 13 lat i p艂ywa w kadrze narodowej. Z ostatnich mistrzostw polski przywioz艂a br膮zowy medal, wi臋c chyba osi膮gni臋cia jakie艣 ta szko艂a ma. Po prostu jestem ciekaw..
i tak dla formalno艣ci..

Nadszed艂 czas zimowej laby
Uczniowie dzi艣 rozpoczynaj膮 dwutygodniowe ferie. W przerwie mi臋dzy szkolnymi obowi膮zkami nudzi膰 si臋 jednak nie powinni, bo zaprosze艅 na ciekawe zaj臋cia nie brakuje. W艣r贸d przygotowanych ofert co艣 dla siebie znajd膮 z pewno艣ci膮 amatorzy szeroko rozumianej sztuki, kinomani, a tak偶e zwolennicy aktywnego wypoczynku.
Ju偶 od jutra ka偶dego dnia ferii, czyli a偶 do 25 lutego, w sali teatralnej Pa艂acu Kultury Zag艂臋bia wy艣wietlane b臋d膮 filmy. Seanse rozpoczynaj膮 si臋 zawsze o godzinie 12, a mi艂o艣nicy kinowych film贸w obejrze膰 b臋d膮 mogli mi臋dzy innymi "Epok臋 lodowcow膮 2", obie cz臋艣ci "Garfielda", "7 krasnoludk贸w - historia prawdziwa" i "Szeregowca Dolota". Bilet na ka偶dy seans kosztuje 3 z艂.
M艂odzi ludzie, kt贸re w czasie ferii chc膮 rozwija膰 swoje artystyczne pasje, mog膮 skorzysta膰 z zaproszenia na warsztaty plastyczne.
Zaj臋cia b臋d膮 prowadzone przez dwa tygodnie od poniedzia艂ku do pi膮tku i b臋d膮 si臋 zaczyna艂y o godzinie 10 w holu Pa艂acu Kultury Zag艂臋bia. Udzia艂 w warsztatach jest bezp艂atny, a organizatorzy zapewniaj膮 potrzebne materia艂y i oczywi艣cie doskona艂膮 zabaw臋. Uczestnicy warsztat贸w codziennie b臋d膮 poznawa膰 kolejne formy artystyczne i od razu w praktyce b臋d膮 mogli si臋 w nich sprawdza膰.
Jak co roku wiele propozycji przygotowali te偶 pracownicy M艂odzie偶owego O艣rodka Pracy Tw贸rczej. Zaj臋cia w MOPT rozpoczynaj膮 si臋 zawsze o godzinie 10, a dzieciaki odpoczywaj膮ce od szkolnych obowi膮zk贸w, wybiera膰 mog膮 mi臋dzy warsztatami muzycznymi, j臋zykowo-filmowymi, tanecznymi, kabaretowymi, wokalnymi, plastycznymi i teatralnymi. Wszystkie zaj臋cia s膮 oczywi艣cie bezp艂atne. Do MOPT w czasie ferii zajrze膰 powinni te偶 najm艂odsi uczniowie, dla kt贸rych czytane b臋d膮 bajki.
W z膮bkowickim Domu Kultury zaj臋cia ka偶dego dnia rozpoczynaj膮 si臋 o godzinie 9 i trwa膰 b臋d膮 do godz. 14. W tym czasie organizowane b臋d膮 nie tylko zaj臋cia 艣wietlicowe, ale tak偶e taneczne i muzyczne, mo偶na b臋dzie r贸wnie偶 zagra膰 w warcaby albo szachy. Planowane s膮 dyskoteki i wycieczki.
Co艣 dla amator贸w sportu
Wiele propozycji przygotowano dla zwolennik贸w aktywnego wypoczynku. Zaj臋cia w ramach Zimowej Akademii Sportowej prowadzone b臋d膮 w Hali Widowiskowo-Sportowej "Centrum" (aleja R贸偶 3), gdzie b臋d膮 si臋 zaczyna艂y o godzinie 9, oraz w hali sportowej przy ulicy Swobodnej (tutaj pocz膮tek zaj臋膰 zaplanowano na godzin臋 11).
W ramach Zimowej Akademii Sportowej mo偶na b臋dzie pogra膰 w pi艂k臋 no偶n膮, koszyk贸wk臋, siatk贸wk臋, wzi膮膰 udzia艂 w zaj臋ciach muzyczno-ruchowych, a nawet po膰wiczy膰 karate. Planowany jest te偶 turniej hokeja, tenisa sto艂owego oraz turniej kr臋glarski.
B臋dzie te偶 ruch mniej forsowny, czyli aerobik i zaj臋cia, na kt贸rych mo偶na b臋dzie si臋 nauczy膰 podstawowych zasad ta艅ca nowoczesnego.
W siedzibie z膮bkowickiej Szko艂y Podstawowej nr 31 (aleja Zwyci臋stwa) od poniedzia艂ku do pi膮tku od godziny 10 do 13 prowadzone b臋d膮 natomiast zaj臋cia w ramach Zimowej Akademii Badmintona.
Organizatorzy sportowych zmaga艅 przypominaj膮, 偶e warunkiem uczestnictwa w zaj臋ciach jest pisemna zgoda rodzic贸w na udzia艂 w zaj臋ciach oraz przynoszenie obuwia zmiennego.
Je艣li pogoda dopisze (spadnie 艣nieg!), to b臋dzie te偶 kulig oraz biegi narciarskie.
(gk) - Dziennik Zachodni
mod Hator - Kwintosz lacz tematy bo nie ma sensu o szkolnictwie tworzyc kolejnego - takze przemianowalem starszy temat Szkolnictwo Wyzsze w DG na Szkolnictwo w DG i polaczylem z Twoim nowym
Moim zdaniem Pani Jolanta Barwi艅ska (nota bene kiedy艣 dyrektora SP nr 3 - jak do niej chodzi艂em poand 10 lat temu) nie zas艂uguje na miano, o jakim napisano w prasie! Cho膰 zna sie na pewno na rzeczy jest fachowcem na swojej posadzie, to jednak ludziom z zewn膮rz chc膮cym za艂atwi膰 co艣 w szkole po艣wi臋ca ma艂o czasu! Ja by艂em si臋 pyta膰 o praktyki pedagogiczne w tej szkole 3 tygodnie prawie codziennie! I mimo, 偶e nauczyciel si臋 zgodzi艂, to owa Pani dyrektor nigdy nie potrafi艂a znale藕膰 dla mnei czasu!
Wybra艂em inn膮 szko艂e, gdzie od r臋ki wszystkie formalno艣ci za艂atwi艂em a Pan i Pani dyrektot byli bardzo mili i zawsze s艂u偶yli pomoc膮 i odpowiedzi膮 na zapytania...
z DZ
Fachowcy w cenie
Zako艅czona w ubieg艂ym tygodniu Gie艂da Szk贸艂 Ponadgimnazjalnych potwierdzi艂a, 偶e m艂odzie偶 chce wiedzie膰 jak najwi臋cej o wymaganiach, jakim b臋d膮 musieli sprosta膰 w nowych szko艂ach. W auli Technicznych Zak艂ad贸w Naukowych swoje stanowiska rozstawi艂y plac贸wki og贸lnokszta艂c膮ce, techniczne, specjalne i sportowe. Jak zwykle najwi臋kszym zainteresowaniem cieszy艂y si臋 "og贸lniaki", ale jak pokazuje praktyka dzi艣 prac臋 mo偶e zagwarantowa膰 od razu tylko konkretny fach.
- W naszej ofercie edukacyjnej s膮 zawody, na kt贸re jest ogromne zapotrzebowanie na rynku. Pracodawcy wr臋cz dopominaj膮 si臋 o fachowc贸w. Liczymy na to, 偶e rodzice gimnazjalist贸w pomog膮 im w wyborze w艂a艣ciwego kierunku kszta艂cenia, maj膮c tak偶e na uwadze szanse na podj臋cie pracy zawodowej - m贸wi Lidia Maku艂a, dyrektorka d膮browskiego Zespo艂u Szk贸艂 Budowlanych.
Wielu uczni贸w, kt贸rzy kiedy艣 zdobywali wiedz臋 w tej szkole, a potem przerwali nauk臋, dzi艣 wraca.
- Chc膮 uzupe艂ni膰 wykszta艂cenie i otrzyma膰 艣wiadectwa oraz certyfikaty, dzi臋ki kt贸rym dostan膮 prac臋 - dodaje Lidia Maku艂a.
W ZSB funkcjonuje obecnie 4-letnie technikum, gdzie mo偶na zdoby膰 matur臋, a jednocze艣nie tytu艂 technika budownictwa, geodezji i architektury krajobrazu. Nowo艣ci膮 w przysz艂ym roku szkolnym b臋dzie technik urz膮dze艅 sanitarnych, a zrezygnowano z kszta艂cenia technik贸w mechanik贸w. W szkole zawodowej w ci膮gu 3-lat nauki mo偶na uzyska膰 kwalifikacje dekarza, hydraulika, a po 2-latach malarza-tapeciarza i ogrodnika.
- W ramach wsp贸艂pracy z innymi pa艅stwami Unii Europejskiej zabiegamy, by nasi uczniowie mogli odbywa膰 sta偶e zawodowe we Francji, co b臋dzie bardzo przydatne w zdobyciu pracy - podkre艣la dyrektor Maku艂a.
(pas)
no no no budowlanka staje sie powoli trendy :)
Myślę że warto to wkleić
Rekrutacja na studia inżynierskie w Dąbrowie G贸rniczej
2007-05-15
Zamiejscowy Ośrodek Dydaktyczny Politechniki Śląskiej w Dąbrowie G贸rniczej ogłasza nab贸r kandydat贸w na studia inżynierskie dzienne na Wydziale Chemicznym o specjalności Technologia chemiczna w przemyśle i ochronie środowiska. Limit przyjęć 120 os贸b.
Dokumenty składać należy do dnia 6 lipca br – do kwalifikacji na podstawie wynik贸w z egzaminu maturalnego (nowa matura) z matematyki, fizyki z astronomią, chemii bądź biologii, przystępujących do sprawdzianu pisemnego w Uczelni z matematyki, fizyki z astronomią bądź chemii.
Dokumenty potrzebne przy rekrutacji:
• Wypełniony formularz podania
• Świadectwo dojrzałości
• Kserokopia dowodu osobistego
• Zaświadczenie lekarskie
• 4 zdjęcia w stroju wizytowym
• dow贸d wpłaty kwalifikacyjnej
• 2 koperty z adresem kandydata i znaczkami na listy
Dodatkowe informacje na temat kryteri贸w przyjęć, wzory formularzy oraz opis teczki kandydata można znaleźć na stronie: www.rekrutacja.polsl.pl oraz na stronie Wydziału Chemicznego: www.polsl.pl/rch
Dokumenty kandydat贸w na wszystkie kierunki studi贸w na Wydziale Chemicznym, w tym r贸wnież na studia inżynierskie w Dąbrowie G贸rniczej przyjmowane będą w Dziekanacie Wydziału Chemicznego Politechniki Śląskiej w Gliwicach, ul. ks. M. Strzody 9.
A pomyśleć że jakby był MT to razem z chemicznym w Dąbrowie studiowałoby na Pol. Śl. coś chyba około 600 os贸b jak nie lepiej.. Szkoda że miasto nie walczy o inne wydziały, a takie były zapewnienia.. W końcu łatwiej ściągnąć uczelnie kt贸ra ma już u nas sw贸j ośrodek zamiejscowy niż nową np. AGH. Poza tym na MT było wzięcie, a prof.Dobrzański z kt贸rym to prezydent Talkowski nie doszedł do porozumienia, nie jest już dziekanem wydziału.
Inauguracja roku akademickiego 2007/2008 w Wy偶szej Szkole Biznesu
5 pa藕dziernika 2007 r. o godz. 17.00 w Audytorium Maximum WSB odb臋dzie si臋 uroczysta inauguracja roku akademickiego 2007/2008. Podczas uroczysto艣ci wyk艂ad inauguracyjny nt.: „Efektywna polityka monetarna – trudno艣ci interpretacyjne” wyg艂osi prof. dr hab. Stanis艂aw Owsiak – Cz艂onek Rady Polityki Pieni臋偶nej, Komitetu Nauk Ekonomicznych PAN, Centralnej Komisji ds. Stopni i Tytu艂贸w.
W trakcie uroczysto艣ci odb臋dzie si臋 r贸wnie偶 wr臋czenie statuetek „Edukator Roku 2007”. W kategorii „Animator” za podejmowanie dzia艂a艅 na rzecz rozwoju nauki polskiej oraz ca艂okszta艂t pracy naukowo-badawczej statuetk臋 odbierze prof. dr hab. Danuta H眉bner - Cz艂onek Komisji Europejskiej – Komisarz ds. Polityki Regionalnej. W kategorii „Europejski wymiar edukacji” za podejmowanie dzia艂a艅 na rzecz wprowadzania europejskiego wymiaru kszta艂cenia w polskim szkolnictwie wy偶szym oraz rozszerzania wsp贸艂pracy europejskiej w dziedzinie edukacji statuetki odbior膮: prof. dr hab. Janina J贸藕wiak - przewodnicz膮ca Interdyscyplinarnego Zespo艂u do Spraw Wsp贸艂pracy z Zagranic膮 Rady Nauki przy Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wy偶szego, Rektor SGH w latach 1993 – 1999 oraz prof. dr hab. in偶. Tadeusz Kaczorek - Cz艂onek rzeczywisty Polskiej Akademii Nauk, Przewodnicz膮cy Centralnej Komisji do Spraw Stopni i Tytu艂贸w. Ponadto w trakcie inauguracji wyr贸偶nienia i statuetki „Lidera Roku 2007” odbior膮 najlepsi Absolwenci WSB.
S艂owo o bezpiecze艅stwie w szko艂ach..
CYTAT

Pod czujnym okiem kamer
Kamery coraz cz臋艣ciej montowane s膮 w szko艂ach. W d膮browskim V LO im. Kanclerza Jana Zamoyskiego, gdzie monitoring dzia艂a ju偶 od 2005 roku, to w艂a艣nie dzi臋ki kamerom wyeliminowa膰 uda艂o si臋 kradzie偶e.
- Mieli艣my powa偶ny problem, bo z szatni uczniom gin臋艂y kurtki. By艂am bezradna, kiedy na skarg臋 zg艂aszali si臋 rodzice. Koniecznie musieli艣my znale藕膰 spos贸b na pozbycie si臋 tych k艂opot贸w. Monitoring okaza艂 si臋 strza艂em w dziesi膮tk臋 - opowiada Anna Ornat, dyrektorka V LO.
Dzi艣 w szkole dzia艂a siedem kamer. Monitoruj膮 przede wszystkim szatnie i wej艣cie do szko艂y. Obraz jest obserwowany przez pracownik贸w V LO. Uczniowie ju偶 si臋 przyzwyczaili do tego, 偶e w szkole s膮 "podgl膮dani". Kamery im nie przeszkadzaj膮. Podobnie traktuj膮 to nauczyciele.
- Najwa偶niejsze jest bezpiecze艅stwo. To w艂a艣nie dlatego kamery si臋 u nas pojawi艂y i dzi艣 ju偶 wida膰, 偶e s膮 skuteczne. Uczniowie wiedz膮, 偶e mamy monitoring i pewnie czasem ta my艣l powstrzymuje ich przed b贸jkami czy innymi ekscesami. Kamery dzia艂aj膮 przede wszystkim prewencyjnie - podkre艣la S艂awomir Kozie艂, katecheta z V LO.
Sami uczniowie twierdz膮, 偶e kamery w szkole to nic szczeg贸lnego, bo dzi艣 s膮 one ju偶 niemal wsz臋dzie.
- Je艣li nie przeszkadza mi monitoring w hipermarkecie, bo nie kradn臋, to podobnie nie przeszkadzaj膮 mi kamery w szkole, bo tam te偶 nie robi臋 nic z艂ego. To po prostu znak naszych czas贸w - m贸wi Karolina Pastuszka, tegoroczna maturzystka z D膮browy G贸rniczej.
W d膮browskim V LO ju偶 s膮 powa偶ne plany rozbudowy monitoringu.
- Chcieliby艣my mie膰 kamery, z kt贸rych wida膰 by艂oby r贸wnie偶 drugie wej艣cie do budynku. To pozwoli艂oby na czas zorientowa膰 si臋 kto obcy kr臋ci si臋 w okolicy i wtedy mo偶na b臋dzie sprawdzi膰, jakie ma zamiary. Ju偶 si臋 staramy o pieni膮dze na ten cel - informuje Anna Ornat.
Obecno艣膰 kamer jest do艣膰 nowym do艣wiadczeniem dla uczni贸w Zespo艂u Szk贸艂 Projektowania i Stylizacji ubioru w Sosnowcu. Tu monitoring zacz膮艂 dzia艂a膰 pod koniec ubieg艂ego roku szkolnego. Kamer jest pi臋膰. System si臋 sprawdza, ale by艂oby lepiej, gdyby kamer by艂o wi臋cej.
- Zdarza艂y si臋 ju偶 takie sytuacje, 偶e odtwarzali艣my zapisy z monitoringu, 偶eby ustali膰 przyczyn臋 i przebieg jakiej艣 b贸jki. Od kiedy s膮 w szkole kamery to takich incydent贸w jest rzeczywi艣cie mniej. Niestety, mamy za ma艂o kamer. Nie wida膰 ca艂ych korytarzy i uczniowie ju偶 chyba zd膮偶yli to zauwa偶y膰. Mimo to uwa偶am, 偶e dzi臋ki monitoringowi jest bezpieczniej - podkre艣la Janusz Chmurzy艅ski, wicedyrektor Zespo艂u Szk贸艂 Projektowania i Stylizacji Ubioru w Sosnowcu.
...
Gra偶yna Krawczyk - Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl
No i 艣wietnie, kamerki powinny by膰 w takich miejscach jak szatnie czy wej艣cia bo tam najcz臋艣ciej dochodzi do kradzie偶y, cz臋sto przed wej艣ciem lub w jego okolicy dochodzi do b贸jek, mo偶na zidentyfikowa膰 obc膮 osob臋 wchodz膮c膮 na teren szko艂y. Same plusy. Byle tylko nie by艂o tego za du偶o i kamery nie by艂y wsz臋dzie.. Jak najbardziej jestem za.
Hmmmm szczerze to w Zamoyu nie zauwa偶y艂em tych kamer w szatniach ^^. By膰 mo偶e dlatego, 偶e szatnie s膮 w remoncie... Ale jedn膮 kamere widz臋 codziennie. Co powiem... Ta jedna kamera jest przy wej艣ciu :). Na pozosta艂ych pi臋trach nie ma, a i tak jest spok贸j :). Nikt si臋 nie bije, nie ma k艂utni, jest normalna bezpieczna atmosfera

. I w sumie powiem, 偶e za monitoringiem u mnie w Zamoyu jestem na tak :)
Ciekawe jak teraz w TZNie ale za moich czas贸w nie by艂o 偶adnych kamer a spok贸j by艂.
CYTAT
Mi臋dzynarodowe Warsztaty Studenckie w WSB
[2007-10-18 12:03:50]
W dniach 22-24 pa藕dziernika 2007 r. w Wy偶szej Szkole Biznesu w D膮browie G贸rniczej odb臋d膮 si臋 Mi臋dzynarodowe Warsztaty Studenckie "Internet w spo艂ecze艅stwie informacyjnym".
W planie przedsi臋wzi臋cia m.in. wyk艂ady i prezentacje rozwi膮za艅 informatycznych student贸w z Niemiec, Czech i Polski, praktyczne warsztaty laboratoryjne z zakresu bezpiecze艅stwa system贸w komputerowych oraz nowoczesnych system贸w operacyjnych.
W ramach warsztat贸w odb臋dzie si臋 tak偶e prezentacja inteligentnych system贸w monitoringu oraz wizyta w krakowskim oddziale firmy IBM. Warsztatom b臋d膮 towarzyszy膰 tak偶e imprezy integracyjne m.in. zawody w kr臋gle oraz zwiedzanie zabytk贸w Krakowa.
„Niew膮tpliwie Mi臋dzynarodowe Warsztaty Studenckie umo偶liwiaj膮 integracj臋 spo艂eczno艣ci studenckiej, ale nadrz臋dnym celem tego przedsi臋wzi臋cia jest prezentacja przez student贸w osi膮gni臋膰 z zakresu informatyki i Internetu w uj臋ciu interdyscyplinarnym” – m贸wi Jacek Uroda, koordynator Mi臋dzynarodowych Warsztat贸w Studenckich. „Studenci z Polski i zagranicy maj膮 mo偶liwo艣膰 wymiany pogl膮d贸w oraz nawi膮zania d艂ugofalowej wsp贸艂pracy.
Organizacja warsztat贸w to cenna inicjatywa student贸w, kt贸ra pozwoli im na budowanie w艂asnego do艣wiadczenia i nabywanie nowych praktycznych umiej臋tno艣ci oraz poszerzanie specjalistycznej wiedzy”.
Warto nadmieni膰, 偶e Mi臋dzynarodowa Warsztaty Studenckie „Internet w spo艂ecze艅stwie informacyjnym” zosta艂y dofinansowane ze 艣rodk贸w Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wy偶szego, co wskazuje na wysoki poziom merytoryczny i organizacyjny niniejszego przedsi臋wzi臋cia.
Szczeg贸艂y na stronie internetowej www.wsb.edu.pl/e-warsztaty
Osoby zainteresowane udzia艂em w niniejszym przedsi臋wzi臋ciu prosimy o kontakt z Akademickim Biurem Karier i Promocji WSB (tel. (32) 295 93 16, e-mail: warsztaty@wsb.edu.pl, pok贸j 227). Liczba miejsc ograniczona.
CYTAT
Monitorowane szko艂y
Za 114 400,00 z艂 otrzymanych z Ministerstwa Edukacji Narodowej, dziewi臋膰 plac贸wek o艣wiatowych obj臋tych zosta艂o monitoringiem wizyjnym.
Z艂o偶ony przez gmin臋 wniosek dotyczy艂 24 d膮browskich szk贸艂 spe艂niaj膮cych rz膮dowe kryteria tj. licz膮cych ponad 200 uczni贸w. Monitoring przyznano 9 plac贸wkom: Szkole Podstawowej nr 3, Szkole Podstawowej nr 10, Szkole Podstawowej nr 31, Gimnazjum nr 9, Zespo艂owi Szk贸艂 nr 3, Zespo艂owi Szk贸艂 nr 4, V Liceum Og贸lnokszta艂c膮cemu, Zespo艂owi Szk贸艂 Technicznych, Specjalnemu O艣rodkowi Szkolno – Wychowawczemu dla Dzieci S艂abo Widz膮cych i Niewidomych.
- Standardowy zestaw finansowany z bud偶etu pa艅stwa obejmuje: dwie kamery umo偶liwiaj膮ce rejestracj臋 zdarze艅 od wewn膮trz i na zewn膮trz wej艣cia, w kolorze i w rozdzielczo艣ci wystarczaj膮cej do identyfikacji os贸b, urz膮dzenie rejestruj膮ce, kolorowy monitor oraz urz膮dzenia dodatkowe niezb臋dne do zainstalowania zestawu, w tym okablowanie. W艣r贸d d膮browskich plac贸wek zestaw standardowy przyznano tylko Szkole Podstawowej nr 10, pozosta艂e plac贸wki otrzyma艂y dodatkowe kamery, kt贸re zgodnie ze wskazaniami dyrektor贸w szk贸艂, monitoruj膮 korytarze, szatnie, plac szkolny, boisko, basen, a tak偶e toalety (bez kabin). Dotychczas monitoring funkcjonowa艂 w Zespole Szk贸艂 Sportowych w D膮browie G贸rniczej – m贸wi El偶bieta G臋ca, naczelnik Wydzia艂u O艣wiaty.
- W ci膮gu dnia, podczas zaj臋膰, monitorowaniem tego, co dzieje si臋 w szkole, zajmuje si臋 pracownik plac贸wki. W wyznaczonym pomieszczeniu znajduje si臋 monitor, przekazuj膮cy obraz z miejsc monitorowanych. Natomiast wieczorami i w dniach wolnych, poprzez 艂膮cze internetowe, aktualny przekaz ze szk贸艂 otrzymuje Stra偶 Miejska. Przy kamerach znajduje si臋 tak偶e detektor ruchu, kt贸ry dodatkowo zwi臋ksza mo偶liwo艣ci urz膮dzenia – wyja艣nia Krzysztof Buchacz, specjalista ds. monitoringu Stra偶y Miejskiej.
Celem rz膮dowego programu wspieraj膮cego gminy w zapewnieniu bezpiecznych warunk贸w nauki, wychowania i opieki w publicznych szko艂ach i plac贸wkach jest poprawa bezpiecze艅stwa os贸b przebywaj膮cych na terenie szk贸艂 i plac贸wek oraz na terenie do nich przyleg艂ym, ograniczenie dost臋pu do tych obiekt贸w os贸b nieuprawnionych, rozwijanie 艣wiadomo艣ci spo艂ecznej i umiej臋tno艣ci podejmowania dzia艂a艅 na rzecz poprawy bezpiecze艅stwa. Efektem podj臋tych dzia艂a艅 ma by膰 ograniczenie liczby czyn贸w karalnych w szko艂ach i plac贸wkach oraz w ich bezpo艣rednim otoczeniu. Program przewidziany jest na lata 2007-2009.
(ste)
www.dabrowa-gornicza.pl
Ale z tym monitoringiem w ZSS to przesadzili, podobno dzia艂aj膮 tylko 2 kamery...przy wej艣ciu i na jednym w sektor贸w.