Pomoc - Szukaj - U縴tkownicy - Kalendarz
Pe硁a wersja: Szkolnictwo w DG
> D膮browa G贸rnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4
filip13
a u mnie, w ZS2 s膮 tylko dwie kamery i to na zewn膮trz biggrin.gif
szer
A w Zamoyu jak膮艣 now膮 kamerke to widzia艂em tongue.gif
Kamil_
CYTAT(szer @ pi膮, 21 gru 2007 - 12:27) *
A w Zamoyu jak膮艣 now膮 kamerke to widzia艂em tongue.gif

W kt贸rym miejscu? biggrin.gif
PS. czy mi si臋 wydawa艂o czy przed szatniami na WF'ie te偶 jest?:)
szer
CYTAT(Kamil_ @ pi膮, 21 gru 2007 - 16:00) *
W kt贸rym miejscu? biggrin.gif
PS. czy mi si臋 wydawa艂o czy przed szatniami na WF'ie te偶 jest?:)

Dok艂adnie t膮 widzia艂em :). W sumie dobre miejsce na kamerke :).
Kamil_
Czy ja wiem, co ona pilnuje? tongue.gif
marcin.p
Mnie zainteresował artykuł o monitoringu w szkołach

CYTAT
W ciągu dnia, podczas zajęć, monitorowaniem tego, co dzieje się w szkole, zajmuje się pracownik plac贸wki

Przynajmniej nauczyciele jak będą mieli "okienka", to będą mieć zajęcie! Ale co potem? Woźny będzie obserwował? Monitoring to bardzo fajna zabawka, ale trzeba z korzystać non-stop, a nie kiedy mam ochote. No chyba, że szkoły mają kase na dodatkowy etat... Czyli będzie tak jak było. Tylko pod okiem kamer!
szer
Przecie偶 tam chyba pisze, 偶e po zaj臋ciach lekcyjnych monitoring przejmuje Stra偶 Miejska, a w czasie lekcji jest pracownik, kt贸ry to robi. Musze powiedzie膰 Ci @siara, 偶e jak dla mnie ten monitoring to dobra rzecz =]. Si臋 ciesze, 偶e i u mnie takowy jest ;p
marcin.p
Chodzi mi o to czy w czasie zaj臋膰 jest ca艂y czas obs艂ugiwany, czy "z doskoku"... Je艣li jest pracownik to ok! Ale to musi by膰 cz艂owiek tylko do tego, a nie wo藕ny, sprz膮taczka czy te偶 nauczyciel, kt贸rzy "zerkna" na to od czasu do czasu... To mnie ciekawi... I pzry najbli偶szej nadarzaj膮cej si臋 okazji zapytam o to tongue.gif
szer
Hmmm chyba jaki艣 pracownik, w sumie nie wiem dok艂adnie ;p. Nie by艂em w centrum dowodzenia monitoringiem, ale nagrania musz膮 raczej mie膰 =].
marcin.p
Tylko, 偶e monitoring je艣li jest, to po to, by go uzywa膰 a nie tylko, by rejestrowa艂 zaj艣cia... Oczywi艣cie rejestracja jest potrzebna (np. jako dow贸d w sprawie), ale nie zast膮pi sta艂ego dozoru. A przecie偶 priorytetem powinno byc bezpiecze艅stwo uczni贸w!
szer
Wi臋c napewno ci膮gle kto艣 dogl膮da na poczynania w szkole =]
marcin.p
I tak być powinno!

P.S. ot takie dziwne moje hobby...
vacu
Co prawda nie wiem jak jest u nas w DG ale wiem jak to wygl膮da w kilku szko艂ach na 艢l膮sku: przez wi臋kszo艣膰 czasu nikt obrazu z tych kamer nie 艣ledzi (zwykle oddelegowuj膮 do tego portiera/wo藕nego ale ma on mas臋 innych zaj臋膰 przecie偶), mo偶e w wi臋kszych szko艂ach gdzie jest wi臋cej pracownik贸w to je艣li kto艣 akurat jest w portierni to rzuci okiem na monitor (anegdotka z 偶ycia: w jednej ze szk贸艂 by艂o wi臋cej kamer wi臋c dosta艂a dwa monitory;po3 tygodniach przyje偶d偶amy na szkolenie a tam jeden monitor dzia艂a a drugi... stoi wy艂膮czony za pierwszym... Dlaczego? Bo miejsce zajmuje...). Druga sprawa - zwykle nikt w szkole nie umie obs艂ugiwa膰 systemu, nie umiej膮 te偶 odtwarza膰 archiwalnych nagra艅 (niby s膮 szkolenia ale nawet jak cz艂owiek si臋 postara i w艂o偶y w szkolenie serce i ch臋ci to i tak pracownicy maj膮 to w d... i czekaj膮 na koniec co chwilk臋 powtarzaj膮c "gdzie mam podpisa膰?"). Nast臋pna sprawa: nie wiem jak u nas ale tam gdzie opisuj臋 dodatkowym "atutem" "systemu" jest najta艅szy chi艅ski sprz臋t, bo geniusz w specyfikacji przetargu da艂 kryterium: "100% - cena" a do tego za pieni膮dze, za jakie solidnie mo偶na za艂o偶y膰 porz膮dne 3-4 kamery z osprz臋tem za偶yczyli sobie... 15, 17, 26...

S艂owem podsumowania - podejrzewam, 偶e w wi臋kszo艣ci miast ten ca艂y monitoring to jedna wielka lipa cho膰 s膮 wyj膮tki. Np. w S-cu z tego co wiem podeszli do sprawy rozs膮dniej i zdecydowali si臋 na mniej sprz臋tu ale lepszej jako艣ci. Jak jest w DG akurat nie mog臋 powiedzie膰 ale podejrzewam, 偶e opisane przeze mnie zjawiska (autentyczne) s膮 cz臋stsze ni偶 rzadsze wink.gif.
marcin.p
I w艂a艣nie tego si臋 obawiam! Mam nadzieje, 偶e Stra偶 Miejska i Policja b臋dzie sprawdza膰 jak sprz臋t jest wykorzystywany! Je艣li tak jak piszesz to wladze miasta powinny pomy艣le膰 "o g艂owie" dyrektora! Bo w ko艅cu takie podej艣cie to narza偶anie na niebezpiecze艅stwo naszych dzieci!
vacu
CYTAT(siara @ śro, 23 sty 2008 - 19:14) *
Jeśli tak jak piszesz to wladze miasta powinny pomyśleć "o głowie" dyrektora!

Ja bym nie zwalał tylko całej winy na dyrektor贸w, bo akurat oni wydają się być najbardziej zaangażowani i zainteresowani, może jedynie są odpowiedzialni za podejście swoich pracownik贸w (z tego co wiem to przetargi organizuje dane miasto i to ono ustala jego warunki - jak to szczeg贸łowo wygląda - nie wiem - ale imho to takich rzeczy powinni jednak mimo wszystko być wynajmowani fachowcy, bo inaczej to wygląda na totalną amatorszczyznę)

Tak czy inaczej gł贸wną winą obarczyłbym osobę organizującą przetarg, w drugiej kolejności osoby/instytucje, kt贸re odpowiadają za og贸lną wizję takiego projektu (czyli jakieś wytyczne odg贸rne jak to wszystko ma wyglądać, być może nic takiego nie istnieje a jak najbardziej powinno)
marcin.p
Ale to dyrektor jest odpowiedzialny za to aby ten monitoring by艂 w艂a艣ciwie u偶ytkowany a nie tylko sta艂... A czy mozna miec pretensje do miasta? Napewno tak! Chocia偶by to, 偶e w czasie zaj臋膰 obs艂uguje go szko艂a, czy te偶 niezapewnienie plac贸wkom pieni臋dzy na dodatkowy etat, aby ten monitoring by艂 obs艂ugiwany... A czy DG mo偶na zarzuci膰 win臋 za przetarg? Je艣li podstawowym warunkiem by艂a "100% cena" to tak!!! Przy najbli偶szej nadarzaj膮cej si臋 okazji napewno ten temat porusz臋

Czyli podsumowuj膮c: w szko艂ach b臋dzie tak jak by艂o, z t膮 r贸偶nic膮, 偶e pod okiem kamer. Ale co z tego? Mam nadziej臋, 偶e "pod okiem kamery" nie dojdzie do tragedii! Bo wtedy b臋dzie za p贸藕no, 偶eby si臋 obudzi膰!
vacu
CYTAT(siara @ śro, 23 sty 2008 - 21:08) *
Ale to dyrektor jest odpowiedzialny za to aby ten monitoring był właściwie użytkowany a nie tylko stał... A czy mozna miec pretensje do miasta? Napewno tak! Chociażby to, że w czasie zajęć obsługuje go szkoła, czy też niezapewnienie plac贸wkom pieniędzy na dodatkowy etat, aby ten monitoring był obsługiwany... A czy DG można zarzucić winę za przetarg? Jeśli podstawowym warunkiem była "100% cena" to tak!!! Przy najbliższej nadarzającej się okazji napewno ten temat poruszę

Czyli podsumowując: w szkołach będzie tak jak było, z tą r贸żnicą, że pod okiem kamer. Ale co z tego? Mam nadzieję, że "pod okiem kamery" nie dojdzie do tragedii! Bo wtedy będzie za p贸źno, żeby się obudzić!

Zairzałem do SIWZ w DG no i widzę, że warunki są tak "sprecyzowane", że tani badziew można im wcisnąć do tego:
CYTAT
2). Oferty zostaną poddane ocenie indywidualnej przez każdego z członk贸w Komisji Przetargowej w oparciu
o następujące kryterium i jego znaczenie. Dla wszystkich zadań od 1.1. do 1.9. kryterium – CENA – 100%

Jak ktoś jest ciekawy to link do SIWZ jest powyżej.BTW - jeśli ktoś nie wie - aktyalnie zdecydowana większość przetarg贸w publicznych jako jedyne kryterium ma cenę (a przynajmniej zdecydowana większość z mojej branży wink.gif), wyjątkiem są niekt贸re zakupy za pieniądze unijne (ale nie wszystkie! co mnie zastanawia najbardziej) - to jednak temat na inną dyskusję...
marcin.p
Czyli moje obawy by艂y uzasadnione!
kwintosz
CYTAT

W Sztygarce zn贸w zaczną się kształcić g贸rnicy

Od września tego roku w murach Zespołu Szk贸ł Zawodowych Sztygarka przez cztery lata będą zdobywać wiedzę przyszli technicy g贸rnictwa.

To efekt wsp贸łpracy z Katowickim Holdingiem Węglowym, kt贸ry po skończeniu edukacji, gwarantuje absolwentom zatrudnienie w jednej ze swoich kopalń, choć nie może natomiast zapewnić emerytury po 25 latach pracy.

Katowicki Holding Węglowy specjalist贸w w dziedzinie g贸rnictwa kształci już w dw贸ch szkołach w Katowicach i jednej w Mysłowicach, a zamierza poszerzyć swoją ofertę o tyski Zesp贸ł Szk贸ł Zakładu Doskonalenia Zawodowego. Skierował także swoje zainteresowanie w stronę Zagłębia, gdzie tradycje g贸rnicze także są bardzo silne.

- To jest efekt naszej strategii, nastawionej na rozw贸j sp贸łki. Cały czas zmienia się bowiem struktura zatrudnienia, a do 2015 roku odejdzie z naszych sześciu kopalń ponad 11 tysięcy g贸rnik贸w, kt贸rych trzeba będzie zastąpić wykwalifikowanymi pracownikami - tłumaczy Ryszard Fedorowski, rzecznik prasowy Katowickiego Holdingu Węglowego.

Dąbrowska szkoła przez wiele lat kształciła już młodzież dla potrzeb przemysłu węglowego. Państwowa Agencja Węgla Kamiennego S. A. przekazała jednak w 1993 r. wszystkie szkoły g贸rnicze do kuratorium oświaty, co było początkiem ich likwidacji. Ostatni absolwenci Technikum G贸rniczego opuścili Sztygarkę w 1996 r. W tym samym czasie plac贸wka przekazana gminie zmieniała całkowicie swoje oblicze. Technikum G贸rnicze przemianowane zostało na Technikum Elektroniczne, Technikum G贸rnicze dla Dorosłych na Technikum Zawodowe dla Dorosłych, a w miejsce przyzakładowych szk贸ł zawodowych powołano jedną Zasadniczą Szkołę Zawodową. Teraz kierunek g贸rniczy ma się odrodzić na nowo.

- Będziemy chcieli dotrzeć z jak najszerszą kampanią promocyjną i informacyjną do gimnazjalist贸w, kt贸rzy mogliby z zawodem g贸rnika związać swoją przyszłość. Co prawda w naszym regionie kopalń już prawie nie ma, ale jest zapotrzebowanie na pracownik贸w w tych, kt贸re funkcjonują na Śląsku - twierdzi Małgorzata Zakrzewska, dyrektorka ZSZ Sztygarka w Dąbrowie G贸rniczej.
(PAS) - POLSKA Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl
filip13
no wreszcie d膮browa cho膰 troch臋 wraca do tradycji g贸rniczych!!! wink.gif
marcin.p
I wreszcie wracamy do tradycji. Kilka lat temu "czego艣" tej szkole brakowa艂o. Teraz ju偶 to b臋dzie...

P.S. Od jak dawna p.Kordos nie jest dyrektorem "sztygary"? A Zi臋ba jeszcze si臋 zn臋ca na uczniami, czy ju偶 go nie ma w tej szkole?
kwintosz
CYTAT(siara @ pią, 01 lut 2008 - 21:47) *
I wreszcie wracamy do tradycji. Kilka lat temu "czegoś" tej szkole brakowało. Teraz już to będzie...

P.S. Od jak dawna p.Kordos nie jest dyrektorem "sztygary"? A Zięba jeszcze się znęca na uczniami, czy już go nie ma w tej szkole?

Nie wiem dokładnie ale co do p. Kordosa to ze 2-3 lata myślę że będzie ale mogę się mylić..
A pan E. Zięba biggrin.gif hehe z tego co wiem to przeszedł na emeryturę.. pewnie w tym samym czasie co p. Kordos przestał być dyrektorem. Skończyłem Sztygarkę prawie 5 lat temu tak więc wiem to tylko z "plotek"
:)
CYTAT

Nowa uczelnia werbuje 偶ak贸w bez ministerialnego pozwolenia
dzi艣

Spo艂eczna Wy偶sza Szko艂a Przedsi臋biorczo艣ci i Zarz膮dzania z 艁odzi reklamuje si臋 w艣r贸d maturzyst贸w w D膮browie G贸rniczej jako wiarygodna szko艂a. Zaprasza do studiowania na czterech kierunkach. Zaj臋cia maj膮 si臋 odbywa膰 od pa藕dziernika br. w pomieszczeniach budynku Zespo艂u Szk贸艂 Zawodowych Sztygarka, kt贸re na podstawie listu intencyjnego wskaza艂y lokalne w艂adze, wi膮偶膮c si臋 trzyletnim porozumieniem.

Okazuje si臋 jednak, 偶e 艂贸dzka uczelnia nie ma pozwolenia na utworzenie Wydzia艂u Zamiejscowego w tym mie艣cie. Werbuje te偶 偶ak贸w na te same zaj臋cia, kt贸re ju偶 od kilku lat s膮 w ofercie innej prywatnej szko艂y, d膮browskiej Wy偶szej Szko艂y Biznesu lub mia艂y by膰 otwarte od jesieni w Wy偶szej Szkole Planowania Strategicznego (logistyka).

Sytuacja jest dziwna, bo ulotki promuj膮ce now膮 fili臋 SWSPiZ 艁odzi zawieraj膮 nie tylko nazwy nowych kierunk贸w, ale tak偶e telefony (w tym w ZSZ Sztygarka), pod kt贸rymi funkcjonuje jej Zamiejscowy Oddzia艂. Tymczasem jak przyznaje Andrzej Kurkiewicz, dyrektor Departamentu Organizacji Szk贸艂 Wy偶szych w Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wy偶szego w Warszawie 艂贸dzka uczelnia nie wyst膮pi艂a z wnioskiem do ministerstwa o pozwolenie na utworzenie Wydzia艂u Zamiejscowego w D膮browie G贸rniczej i prowadzenie tam studi贸w. Zgodnie z prawem mo偶e natomiast prowadzi膰 dzia艂alno艣膰 edukacyjn膮 m.in. w Brodnicy, Ko艂obrzegu i Zdu艅skiej-Woli.

Sytuacja zaniepokoi艂a mocno Kolegium Rektor贸w Uczelni Zawodowych Wojew贸dztwa 艢l膮skiego, kt贸rzy podkre艣lili, 偶e u偶ywanie nazwy Zamiejscowy Oddzia艂 SWSPiZ jest niew艂a艣ciwe i b艂臋dne, bo powinna to by膰 filia albo zamiejscowy o艣rodek dydaktyczny.

- Te dzia艂ania s膮 niezgodne z prawem, wprowadzaj膮 w b艂膮d kandydat贸w na studia oraz wp艂ywaj膮 negatywnie na wizerunek szk贸艂 wy偶szych, dzia艂aj膮cych na terenie wojew贸dztwa 艣l膮skiego - zaznaczy艂 w imieniu kolegium jego przewodnicz膮cy, prof. Jerzy Kopel.

Lokalne w艂adze problem widz膮 jednak nieco inaczej, podkre艣laj膮c, 偶e to nie miasto poszukiwa艂o kolejnej prywatnej uczelni, ale jej w艂adze zabiega艂y o mo偶liwo艣膰 ulokowania si臋 w艂a艣nie w D膮browie G贸rniczej.

- Podpisali艣my porozumienie, bo uwa偶amy, 偶e b臋dzie to korzystne dla miasta i mieszka艅c贸w. To daje 艂贸dzkiej uczelni prawo do ubiegania si臋 o stosowne pozwolenia, a jest ona wysoko notowana w rankingach. D膮browskie uczelnie niepubliczne traktujemy ca艂y czas przychylnie, po partnersku, ale musimy poszerza膰 ofert臋 edukacyjn膮. W wielu miastach uczelnie maj膮 te same kierunki i dobrze sobie radz膮 - m贸wi Marcin Bazylak, naczelnik Wydzia艂u Strategii, Promocji i Komunikacji Spo艂ecznej Urz臋du Miejskiego w D膮browie G贸rniczej.

- Zamiejscowy O艣rodek Dydaktyczny jest w fazie przygotowa艅. Obecnie nie ma w tej miejscowo艣ci 偶adnych os贸b studiuj膮cych w SWSPiZ, a wszelkie dokumenty i materia艂y zwi膮zane z utworzeniem zamiejscowego o艣rodka zosta艂y skierowane do Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wy偶szego. Dzia艂ania s膮 oparte na Rozporz膮dzeniu Ministra Nauki i Szkolnictwa Wy偶szego z 28 czerwca 2007 roku -搂 459 i jedynie maj膮 na celu promocj臋 naszej uczelni. W po艂owie czerwca odb臋dzie si臋 konferencja prasowa inauguruj膮ca otwarcie ZOD w D膮browie G贸rniczej - przekonuje Tobiasz Puchalski, koordynator ds. public relations SWSPiZ w 艁odzi.

Funkcjonuj膮ce w D膮browie uczelnie niepa艅stwowe s膮 jednak pe艂ne obaw o swoj膮 przysz艂o艣膰. Obawiaj膮 si臋, 偶e w obliczu ni偶u demograficznego nie uda im si臋 otworzy膰 nowych kierunk贸w, bo takie planuje nowa uczelnia.

Ich zdaniem nieprzemy艣lane otwarcie nowej uczelni mo偶e tylko pogorszy膰 poziom kszta艂cenia w mie艣cie.

Bez pozwole艅

Do bezkompromisowej walki o student贸w dosz艂o r贸wnie偶 w Katowicach.
Tam Wy偶sza Szko艂a Humanistyczno-Ekonomiczna z 艁odzi wmawia艂a swoim studentom, 偶e legalnie zdobywaj膮 wykszta艂cenie. Jednak pod koniec ubieg艂ego roku wysz艂o na jaw, 偶e uczelnia nie ma 偶adnych uprawnie艅 do prowadzenia zaj臋膰 w tym mie艣cie. Odbywa艂y si臋 one bowiem w Centrum Kursowym O艣wiata, przy ul. Korfantego, gdzie nie by艂o dziekanatu, a 偶acy oficjalnie brali udzia艂 w... kursach przygotowuj膮cych do egzamin贸w. Spraw臋 wyja艣niaj膮 ministerstwo i prokuratura.
Piotr Sobierajski
Arbas
"Wojna o student贸w" tak brzmi tytu艂 artuku艂u Piotra Sobierajskiego na temat uczelni z 艁odzi,
kt贸ra stara si臋 o Sztygark臋 jako siedzib臋 swojej filii.
Czy miasto wchodz膮c w uk艂ad z 艂贸dzk膮 uczelni膮 sporz膮dzi艂o bilans zysk贸w i strat?
Sebastian22
Heh szkoda tylko 偶e miasto nie stara si臋 o jak膮艣 uczelni臋 pa艅stwow膮....takie p艂atne uczelnie nie s膮 zbyt dobre dla wszystkich a ju偶 napewno nie dla biedniejszej grupy, nie wspominaj膮c ju偶 o presti偶u samej uczelni....
bzenek
CYTAT(Sebastian22 @ wto, 15 kwi 2008 - 20:43) *
Heh szkoda tylko że miasto nie stara się o jakąś uczelnię państwową....takie płatne uczelnie nie są zbyt dobre dla wszystkich a już napewno nie dla biedniejszej grupy, nie wspominając już o prestiżu samej uczelni....

Liczba student贸w będzie spadać przez jakieś kilkanaście lat więc ja bym raczej nie liczył na jakiś rozw贸j szk贸ł państwowych. Zwłaszcza, że państwowa to by wyciągnęła zaraz łapę do miasta po r贸żne dotacje. Wystarczy wspomnieć jakie to były zawirowania wok贸ł Politechniki Ślaskiej smile.gif

Ta szkoła z Łodzi nie jest chyba najgorsza skoro posiada uprawnienia do nadawania tytułu doktora. To ciągle rzadka rzecz wśr贸d placowek niepublicznych. Inna sprawa, że w DG to by pewnie kształciła do stopnia licencjata. Miejmy nadzieję, że wszystko załatwią na czas i szkoła ruszy bez skandali.

CYTAT
Funkcjonujące w Dąbrowie uczelnie niepaństwowe są jednak pełne obaw o swoją przyszłość.
Ich zdaniem nieprzemyślane otwarcie nowej uczelni może tylko pogorszyć poziom kształcenia w mieście

Zabawne. Przecie nic im nie przeszkadza aby dalej trzymały ten sam sw贸j wysoki poziom smile.gif
kwintosz
Artyku艂 z GW.

CYTAT

Uczelnia bez pozwolenia na nauk臋

Prywatna uczelnia z 艁odzi zach臋ca m艂odzie偶 do podj臋cia studi贸w w swym nowym oddziale w D膮browie G贸rniczej. Tymczasem nie ma jeszcze potrzebnego pozwolenia.
Ulotki Spo艂ecznej Wy偶szej Szko艂y Przedsi臋biorczo艣ci i Zarz膮dzania rozdawane s膮 od niedawna w kilku punktach miasta. Zach臋caj膮 do podj臋cia od pa藕dziernika studi贸w w Zamiejscowym Oddziale m.in. na kierunkach: zarz膮dzanie i logistyka. Tymczasem, jak si臋 okazuje, szko艂a dot膮d nie uzyska艂a pozwolenia Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wy偶szego na utworzenie swojego oddzia艂u w D膮browie. Mimo to w艂adze tego miasta podpisa艂y ju偶 z uczelni膮 trzyletnie porozumienie i wskaza艂y dla niej siedzib臋 - budynek Zespo艂u Szk贸艂 Zawodowych "Sztygarka".

Lucyna St臋pniewska z biura prasowego urz臋du miejskiego twierdzi, 偶e inicjatywa w tej sprawie nie wysz艂a od magistatu:

- Podpisali艣my porozumienie, bo uwa偶ali艣my, 偶e to b臋dzie korzystne dla mieszka艅c贸w. Dzi臋ki porozumieniu uczelnia ma prawo ubiega膰 si臋 teraz o stosowne pozwolenia. Dopilnowanie formalno艣ci spoczywa, oczywi艣cie, na w艂adzach szko艂y, jednak miasto ze swej strony te偶 przyjrzy si臋 sprawie, by nie dopu艣ci膰 do sytuacji, 偶e kandydaci na studia zostan膮 na lodzie - zapewnia St臋pniewska.

Tobiasz Puchalski, koordynator ds. public relations SWSPiZ w 艁odzi uspokaja, 偶e przed pocz膮tkiem roku akademickiego wszystko powinno by膰 dopi臋te na ostatni guzik, bo uczelnia z艂o偶y艂a w ministerstwie odpowiednie dokumenty, a poniewa偶 spe艂nia wszystkie konieczne warunki, uzyskanie zgody jest tylko formalno艣ci膮:

- Zamiejscowy O艣rodek Dydaktyczny jest w fazie przygotowa艅. SWSPiZ nie rozpocz臋艂o jeszcze rekrutacji na studia w D膮browie G贸rniczej, prowadzi jedynie kampani臋 promocyjn膮 uczelni - wyja艣nia Puchalski.

殴r贸d艂o: Gazeta Wyborcza Katowice
www.gazeta.pl

A ja bym jednak oczekiwa艂, 偶e prezydent Podraza si臋 jednak wywi膮偶e z obietnic i spr贸buje rozszerzy膰 dzia艂alno艣膰 albo Politechniki 艢l膮skiej o inne wydzia艂y w DG, ale spr贸buje 艣ci膮gn膮膰 do miasta AGH. Miasto w du偶ej cz臋艣ci przemys艂owe, z ogromnym potencja艂em na przysz艂o艣膰 a w okolicy nie kszta艂ci si臋 in偶ynier贸w z prawdziwego zdarzenia.
kwintosz
Afery z uczelni膮 ci膮g dalszy..

CYTAT

Kontrowersyjne werbowanie kandydat贸w na student贸w do nieistniej膮cej filii uczelni z 艁odzi

Dwie d膮browskie uczelnie prywatne Wy偶sza Szko艂a Biznesu i Wy偶sza Szko艂a Planowania Strategicznego oraz radni domaga膰 si臋 b臋d膮 wyja艣nie艅 w sprawie wydzier偶awienia pomieszcze艅 w Zespole Szk贸艂 Zawodowych Sztygarka na rzecz Spo艂ecznej Wy偶szej Szko艂y Przedsi臋biorczo艣ci i Zarz膮dzania z 艁odzi. Ta prowadzi nab贸r na student贸w w艣r贸d maturzyst贸w, bo chce ruszy膰 od wrze艣nia, cho膰 nie ma stosownego zezwolenia z Ministerstwa Edukacji i Szkolnictwa Wy偶szego, a do tego planuje otwarcie czterech kierunk贸w, kt贸re ju偶 w mie艣cie s膮 lub tak偶e mia艂y by膰 dost臋pne w ofercie jesieni膮.

Materia艂y reklamowe 艂贸dzkiej szko艂y trafi艂y ju偶 do tegorocznych maturzyst贸w, a niekt贸rzy z nich nawet dzwonili pod wskazany numer telefonu w ZSZ Sztygarka i us艂yszeli, 偶e mog膮 sk艂ada膰 dokumenty potrzebne do rekrutacji na zarz膮dzanie, logistyk臋, stosunki mi臋dzynarodowe i filologi臋 angielsk膮. Problem w tym, 偶e nie wiadomo nawet, czy oddzia艂 zamiejscowy powstanie, bo dokumenty potrzebne do jej otwarcia nie znalaz艂y si臋 w ministerstwie.

Katarzyna Dziedzik, rzecznik prasowy Ministerstwa Edukacji i Szkolnictwa Wy偶szego, przyznaje, 偶e sytuacja jest wyj膮tkowa.

- Je艣li uczelnia nie otrzyma zgody na prowadzenie zaj臋膰 i wprowadzi kandydat贸w na student贸w w b艂膮d, to mog膮 zg艂osi膰 to w Urz臋dzie Ochrony Konsument贸w i Konkurencji i dochodzi膰 swoich praw na drodze cywilnej - podkre艣la.

Jak dowiedzieli艣my si臋 w Spo艂ecznej Wy偶szej Szkole Zarz膮dzania i Przedsi臋biorczo艣ci dokumenty zosta艂y ju偶 pono膰 skierowane do ministerstwa, a uroczyste otwarcie filii planowane jest na po艂ow臋 czerwca br. Takie rozwi膮zanie, cho膰 teoretycznie wprowadza zdrow膮 konkurencj臋 na rynku szkolnictwa wy偶szego, nie wszystkich jednak przekonuje.

- Gdyby to by艂a politechnika, akademia sztuk pi臋knych, albo jeszcze jakie艣 inna uczelnia, kt贸ra zwi臋ksza ofert臋 dla d膮browian, proponuj膮c nowe, nieistniej膮ce w mie艣cie kierunki, to czemu nie. B臋dziemy si臋 starali wyja艣ni膰 sytuacj臋, ale tak膮 decyzj臋 podj臋艂y lokalne w艂adze i w zasadzie mia艂y do tego prawo. Przyda艂yby si臋 jednak wcze艣niej jakie艣 konsultacje - przyznaje radny Edward Bober.

- Mamy ni偶 demograficzny, trudno jest przyci膮gn膮膰 student贸w, a teraz grozi nam, 偶e w og贸le nie otworzymy logistyki, bo b臋d膮 w mie艣cie dwa te same kierunki - podkre艣la Roman Szopa, kanclerz Wy偶szej Szko艂y Planowania Strategicznego.

Zdaniem Barbary Pikiewicz, kancelerza Wy偶szej Szko艂y Biznesu, uruchomienie nowej uczelni na terenie D膮browy G贸rniczej, proponuj膮cej podobne kierunki studi贸w, ale tylko na poziomie licencjackim, z pewno艣ci膮 nie jest decyzj膮 przemy艣lan膮 i b臋dzie skutkowa膰 obni偶eniem jako艣ci kszta艂cenia w naszym regionie. Lokalne w艂adze zapewniaj膮 jednak, 偶e dzi臋ki temu przyszli studenci b臋d膮 mieli wyb贸r, a z obu d膮browskimi uczelniami prywatnymi staraj膮 si臋 wsp贸艂pracowa膰 i w miar臋 mo偶liwo艣ci pomaga膰 w rozwoju.
(PAS) - POLSKA Dziennik Zachodni
www.dabrowa.naszemiasto.pl
picaro
Fajnie 偶e nasze wy偶sze szko艂y tak troszcz膮 si臋 o poziom nauczania laugh.gif
Arbas
5500 student贸w x 300 z艂 czesne = policz ile to na miesi膮c? ( a na rok?)
Jest o co walczy膰! Mo偶e lepiej 偶eby ta kasa zosta艂a w D膮browie, a nie wyp艂yn臋艂a do 艁odzi lub jeszcze dalej?
picaro
No pewnie 偶e jest o co walczy膰. Kolejnego Lexusa, ale w D膮browie, a nie 艁odzi laugh.gif A dla mieszka艅c贸w to mimo wszystko wydaje mi si臋, 偶e lepiej jak b臋dzie wi臋kszy wyb贸r, cho膰 najlepiej jak by si臋 znalaz艂o miejsce dla pa艅stwowej uczelni. Oczywi艣cie zrozumia艂ym jest dzia艂anie WSB i WSPS (cokolwiek to znaczy jak ju偶 kiedy艣 kto艣 gdzie艣 powiedzia艂), ale to ju偶 ich problem, 偶e im konkurencja ro艣nie.
kwintosz
Ze sprawozdania z dzia艂alno艣ci prezydenta DG w marcu, mo偶emy przeczyta膰:
CYTAT
- udzia艂 w spotkaniu dotycz膮cym wsp贸艂pracy mi臋dzy Akademi膮 G贸rniczo-Hutnicz膮
w Krakowie, a miastem D膮browa G贸rnicza, w AGH w Krakowie

Ciekawe czym sko艅czy艂o si臋 spotkanie. Jako艣 cicho o tym, a przecie偶 odby艂o si臋 to w marcu. Mo偶e warto zapyta膰 prezydenta o to, przy wysy艂aniu pyta艅 w kolejnej turze.
Arbas
Akademia G贸rniczo-Hutnicza przez d艂uzszy czas prowadzi艂a w naszym mie艣cie
fili臋 z kilkoma wydzia艂ami. Dzia艂o si臋 to o wiele wcze艣niej ni偶 "wesz艂a" Politechnika 艢l膮ska.
To przyszli studenci powinni wypowiedzie膰 si臋 na temat swoich potrzeb edukacyjnych.
Mo偶e wol膮 uczelnie prywatne?
bzenek
CYTAT(kwintosz @ pon, 19 maj 2008 - 14:44) *
Ciekawe czym skończyło się spotkanie. Jakoś cicho o tym, a przecież odbyło się to w marcu.

Mogło zupełnie nie dotyczyć edukacji. Być może miasto chciałoby zlecić AGH jakieś opracowania czy cuś.

Z tego co pamiętam to AGH zostało zaangażowane do rozstrzygnięcia ostatniego sporu ArcelorMittal - mieszkańcy Tworznia. Akademia miała analizowac hałas wok贸ł Huty Katowice.

Nie jest tajemnicą, że od wielu lat z r贸żnymi wydziałami AGH ściśle wsp贸łpracują Huta Katowice i Koksownia Przyjaźń oraz kilka innych mniejszych firm. AGH wykonało też wiele analiz środowiskowych dla Urzędu Miasta.
kwintosz
Na najbli偶szej sesji RM g艂osowana ma by膰:
Uchwa艂a sprawie upowa偶nienia Prezydenta Miasta do podpisania porozumienia intencyjnego i podj臋cia dzia艂a艅 zmierzaj膮cych do utworzenia na terenie miasta D膮browy G贸rniczej przez Akademi臋 G贸rniczo – Hutnicz膮 im. Stanis艂awa Staszica w Krakowie Zamiejscowego O艣rodka Dydaktycznego.

CYTAT
(...)
搂 1
Upowa偶ni膰 Prezydenta Miasta do podpisania porozumienia intencyjnego i podj臋cia dzia艂a艅 zmierzaj膮cych do utworzenia na terenie miasta D膮browy G贸rniczej przez Akademi臋 G贸rniczo – Hutnicz膮 im. Stanis艂awa Staszica w Krakowie Zamiejscowego O艣rodka Dydaktycznego.
(...)

(...)
UZASADNIENIE

do projektu uchwa艂y Rady Miejskiej w D膮browie G贸rniczej

Inicjatywa utworzenia Zamiejscowego O艣rodka Dydaktycznego Akademii G贸rniczo – Hutniczej im. Stanis艂awa Staszica w Krakowie powsta艂a na skutek d膮偶enia do uruchomienia w D膮browie G贸rniczej kszta艂cenia student贸w na kierunkach i specjalno艣ciach zwi膮zanych z potrzebami naszego regionu. Uruchomienie nowych kierunk贸w przyczyni si臋 do aktywizacji lokalnego rynku pracy.(...)

Czy偶by w ko艅cu po tylu latach oczekiwa艅??
bzenek
CYTAT(kwintosz @ 艣ro, 23 gru 2009 - 00:42) *
Czy偶by w ko艅cu po tylu latach oczekiwa艅??

A to kto艣 tego oczekiwa艂 przez "tyle lat" ? blink.gif

Ciekawe ile AGH za偶yczy sobie wk艂adu finansowego od miasta ? wink.gif

CYTAT
Uruchomienie nowych kierunk贸w przyczyni si臋 do aktywizacji lokalnego rynku pracy.(...)

Czy lokalny rynek pracy nie aktywizuje si臋 jednak bardziej przez powstawanie nowych miejsc pracy ?
kursor
CYTAT

Akademia G贸rniczo - Hutnicza b臋dzie kszta艂ci膰 w D膮browie G贸rniczej

2 lutego, w g艂贸wnym budynku Akademii G贸rniczo – Hutniczej w Krakowie, Prezydent Miasta Zbigniew Podraza wraz z Rektorem AGH prof. dr hab. in偶. Antonim Tajdusiem podpisali porozumienie o otwarciu w D膮browie G贸rniczej Zamiejscowego O艣rodka Dydaktycznego tej uczelni technicznej z wieloletnim sta偶em i renom膮.

Od pa藕dziernika 2010, czyli pocz膮tku najbli偶szego roku akademickiego, w D膮browie G贸rniczej b臋d臋 prowadzone zaj臋cia na 3 kierunkach: Mechanika i Budowa Maszyn, Zarz膮dzanie i In偶ynieria Produkcji, a tak偶e Elektrotechnika. Przez pierwszy rok zaj臋cia b臋d膮 prowadzone w systemie studi贸w zaocznych i odbywa膰 si臋 one b臋d膮 w budynkach Zespo艂u Szk贸艂 Zawodowych „Sztygarka”.

Dzisiejsze podpisanie porozumienia jest przypiecz臋towaniem dzia艂a艅 i rozm贸w, kt贸re prowadzone by艂y od d艂u偶szego czasu. W艂adze D膮browy G贸rnicze zwr贸ci艂y si臋 do w艂adz AGH, aby te rozwa偶y艂y mo偶liwo艣膰 kszta艂cenia tak偶e w D膮browie, w historycznej, nie tylko dla naszego miasta, ale i samej uczelni, „Sztygarce” zak艂adanej przez patrona Akademii G贸rniczo – Hutniczej w Krakowie.

Jak powiedzia艂 Prorektor AGH ds. Wsp贸艂pracy i Rozwoju prof. dr hab. in偶. Jerzy Lis – D膮browa G贸rnicza jest dobrym miejscem dla naszej ekspansji. Tak dobrali艣my kierunki kszta艂cenia, aby odpowiada艂y one potrzebom lokalnego rynku pracy. Decyzje te zosta艂y podj臋te o wiele analiz i bada艅, wi臋c nie boimy si臋 braku zainteresowania ze strony potencjalnych student贸w.

W ocenie prezydenta miasta to krok do przodu dla d膮browskiego szkolnictwa wy偶szego jak i samego miasta. – AGH zn贸w wr贸ci艂o do D膮browy G贸rniczej. Ponownie d膮browska „Sztygarka” i krakowskie AGH b臋d膮 dzia艂a艂y wsp贸lnie. To co robimy, to co powsta艂o jest powrotem do pewnych tradycji, a tak偶e krokiem w przysz艂o艣膰. Dzisiaj w naszym mie艣cie funkcjonuj膮 ju偶 niepubliczne wy偶sze uczelnie i jeden wydzia艂 Politechniki 艢l膮skiej z kt贸rymi wsp贸艂praca uk艂ada nam si臋 bardzo dobrze, jednak pojawienie si臋 AGH w mie艣cie to dywersyfikacja kierunk贸w kszta艂cenia i stworzenie pe艂nowarto艣ciowej oferty dla m艂odych mieszka艅c贸w naszego miasta i regionu. – powiedzia艂 zaraz po podpisaniu porozumienia prezydent Zbigniew Podraza.

Prezydentowi wt贸rowa艂 sam Rektor AGH Antonii Tajdu艣, kt贸ry uwa偶a, 偶e teraz oferta kszta艂cenia w D膮browie G贸rniczej b臋dzie komplementarna a samo AGH w 偶aden spos贸b nie zagrozi funkcjonuj膮cym ju偶 dzisiaj niepublicznym uczelniom w mie艣cie.

– My jeste艣my uczelni膮 techniczn膮, nasz poziom i renoma znana jest w ca艂ym kraju i nie tylko. Uczelnie niepubliczne oczywi艣cie maj膮 swoje kierunki studi贸w, ale my艣l臋, 偶e nie s膮 w stanie zrealizowa膰 tych kierunk贸w o kt贸rych m贸wimy w D膮browie G贸rniczej. Aby realizowa膰 je na najwy偶szym poziomie niezb臋dna jest odpowiednia liczba np. laboratori贸w, kt贸rych cz臋艣膰 b臋dzie realizowana w D膮browie G贸rniczej, natomiast te wymagaj膮ce najwy偶szego poziomu aparatury realizowane b臋d膮 w kampusie akademickim w Krakowie. – podsumowuje rektor Antonii Tajdu艣.

Dzi臋ki porozumieniu, kt贸re podpisali dzisiaj poza Prezydentem i Rektorem, tak偶e Zast臋pca Prezydenta Iwona Krupa oraz Prorektor Jerzy Lis, ju偶 w po艂owie roku ruszy rekrutacja na zaj臋cia, kt贸re rozpoczn膮 si臋 od pa藕dziernika.

藕r贸d艂o: idabrowa.pl
Sebastian22
CYTAT(kursor @ wto, 02 lut 2010 - 19:06) *
CYTAT

Akademia G贸rniczo - Hutnicza b臋dzie kszta艂ci膰 w D膮browie G贸rniczej

2 lutego, w g艂贸wnym budynku Akademii G贸rniczo – Hutniczej w Krakowie, Prezydent Miasta Zbigniew Podraza wraz z Rektorem AGH prof. dr hab. in偶. Antonim Tajdusiem podpisali porozumienie o otwarciu w D膮browie G贸rniczej Zamiejscowego O艣rodka Dydaktycznego tej uczelni technicznej z wieloletnim sta偶em i renom膮.

Od pa藕dziernika 2010, czyli pocz膮tku najbli偶szego roku akademickiego, w D膮browie G贸rniczej b臋d臋 prowadzone zaj臋cia na 3 kierunkach: Mechanika i Budowa Maszyn, Zarz膮dzanie i In偶ynieria Produkcji, a tak偶e Elektrotechnika. Przez pierwszy rok zaj臋cia b臋d膮 prowadzone w systemie studi贸w zaocznych i odbywa膰 si臋 one b臋d膮 w budynkach Zespo艂u Szk贸艂 Zawodowych „Sztygarka”.

Dzisiejsze podpisanie porozumienia jest przypiecz臋towaniem dzia艂a艅 i rozm贸w, kt贸re prowadzone by艂y od d艂u偶szego czasu. W艂adze D膮browy G贸rnicze zwr贸ci艂y si臋 do w艂adz AGH, aby te rozwa偶y艂y mo偶liwo艣膰 kszta艂cenia tak偶e w D膮browie, w historycznej, nie tylko dla naszego miasta, ale i samej uczelni, „Sztygarce” zak艂adanej przez patrona Akademii G贸rniczo – Hutniczej w Krakowie.

Jak powiedzia艂 Prorektor AGH ds. Wsp贸艂pracy i Rozwoju prof. dr hab. in偶. Jerzy Lis – D膮browa G贸rnicza jest dobrym miejscem dla naszej ekspansji. Tak dobrali艣my kierunki kszta艂cenia, aby odpowiada艂y one potrzebom lokalnego rynku pracy. Decyzje te zosta艂y podj臋te o wiele analiz i bada艅, wi臋c nie boimy si臋 braku zainteresowania ze strony potencjalnych student贸w.

W ocenie prezydenta miasta to krok do przodu dla d膮browskiego szkolnictwa wy偶szego jak i samego miasta. – AGH zn贸w wr贸ci艂o do D膮browy G贸rniczej. Ponownie d膮browska „Sztygarka” i krakowskie AGH b臋d膮 dzia艂a艂y wsp贸lnie. To co robimy, to co powsta艂o jest powrotem do pewnych tradycji, a tak偶e krokiem w przysz艂o艣膰. Dzisiaj w naszym mie艣cie funkcjonuj膮 ju偶 niepubliczne wy偶sze uczelnie i jeden wydzia艂 Politechniki 艢l膮skiej z kt贸rymi wsp贸艂praca uk艂ada nam si臋 bardzo dobrze, jednak pojawienie si臋 AGH w mie艣cie to dywersyfikacja kierunk贸w kszta艂cenia i stworzenie pe艂nowarto艣ciowej oferty dla m艂odych mieszka艅c贸w naszego miasta i regionu. – powiedzia艂 zaraz po podpisaniu porozumienia prezydent Zbigniew Podraza.

Prezydentowi wt贸rowa艂 sam Rektor AGH Antonii Tajdu艣, kt贸ry uwa偶a, 偶e teraz oferta kszta艂cenia w D膮browie G贸rniczej b臋dzie komplementarna a samo AGH w 偶aden spos贸b nie zagrozi funkcjonuj膮cym ju偶 dzisiaj niepublicznym uczelniom w mie艣cie.

– My jeste艣my uczelni膮 techniczn膮, nasz poziom i renoma znana jest w ca艂ym kraju i nie tylko. Uczelnie niepubliczne oczywi艣cie maj膮 swoje kierunki studi贸w, ale my艣l臋, 偶e nie s膮 w stanie zrealizowa膰 tych kierunk贸w o kt贸rych m贸wimy w D膮browie G贸rniczej. Aby realizowa膰 je na najwy偶szym poziomie niezb臋dna jest odpowiednia liczba np. laboratori贸w, kt贸rych cz臋艣膰 b臋dzie realizowana w D膮browie G贸rniczej, natomiast te wymagaj膮ce najwy偶szego poziomu aparatury realizowane b臋d膮 w kampusie akademickim w Krakowie. – podsumowuje rektor Antonii Tajdu艣.

Dzi臋ki porozumieniu, kt贸re podpisali dzisiaj poza Prezydentem i Rektorem, tak偶e Zast臋pca Prezydenta Iwona Krupa oraz Prorektor Jerzy Lis, ju偶 w po艂owie roku ruszy rekrutacja na zaj臋cia, kt贸re rozpoczn膮 si臋 od pa藕dziernika.

藕r贸d艂o: idabrowa.pl

Kierunki te same co na kiedysiejszym wydziale MT Politechniki 艢l膮skiej....tak czy siak oby wsp贸艂praca si臋 rozwija艂a - jednak co uczelnia pa艅stwowa to nie prywatna....
bobik
Wida膰 nie wszystkim jednak podoba si臋 to, 偶e do Zag艂臋bia zawita uczelnia z prawdziwego zdarzenia... Czy偶y prywaciarze bali si臋 konkurencji?

Uczelnia chce do D膮browy 02.02.2010r

Ju偶 wkr贸tce w D膮browie G贸rniczej powstanie Zamiejscowy O艣rodek Dydaktyczny Akademii G贸rniczo-Hutniczej z Krakowa. W tej chwili trwaj膮 ko艅cowe ustalenia co do zakresu wsp贸艂pracy. Jest si臋 czym pochwali膰? Zdaniem w艂adz miasta jak najbardziej, zdaniem przedstawicieli rodzimych uczelni - niekoniecznie.

Rada Miejska podj臋艂a uchwa艂臋 intencyjn膮 w sprawie uruchomienia w D膮browie G贸rniczej Zamiejscowego O艣rodka Dydaktycznego AGH, dzi臋ki czemu obecnie finalizowane s膮 rozmowy i trwaj膮 ostateczne ustalenia pomi臋dzy uczelni膮 a miastem. W najbli偶szym czasie zostanie podpisana umowa o uruchomieniu filii Akademii w D膮browie - wynika z informacji przedstawicieli magistratu.

Nie s膮 to dobre wie艣ci dla rodzimych uczelni: Wy偶szej Szko艂y Planowania Strategicznego i Wy偶szej Szko艂y Biznesu. -Dzi臋ki poparciu radnych prezydent ma woln膮 r臋k臋 przy podejmowaniu kolejnych decyzji. Tymczasem nie bierze si臋 pod uwag臋, 偶e kierunki, jakie nowy o艣rodek zamierza u nas wprowadzi膰, zosta艂y dopiero zlikwidowane przez Politechnik臋 艢l膮sk膮, poniewa偶 cieszy艂y si臋 znikom膮 popularno艣ci膮 - m贸wi w rozmowie z „Wiadomo艣ciami Zag艂臋bia" Danuta Szopa, kanclerz Wy偶szej Szko艂y Planowania Strategicznego w D膮browie G贸rniczej.

Innego zdania s膮 natomiast przedstawiciele w艂adz miasta. -Otwarcie kolejnej uczelni wy偶szej w D膮browie G贸rniczej b臋dzie now膮 jako艣ci膮 w naszym szkolnictwie wy偶szym. Trzeba zwr贸ci膰 uwag臋 na to, 偶e AGH jest uczelni膮 techniczn膮, kt贸rej po likwidacji zamiejscowego o艣rodka Politechniki 艢l膮skiej brakuje w mie艣cie - uwa偶a Bartosz Matylewicz z Wydzia艂u Strategii, Promocji i Komunikacji Spo艂ecznej w D膮browie G贸rniczej. Z przekazanych przez niego informacji wynika, 偶e zaj臋cia prowadzone przez wyk艂adowc贸w AGH b臋d膮 si臋 odbywa艂y w budynku Zespo艂u Szk贸艂 Zawodowych "Sztygarka". Nie wiadomo jednak, na jakiej zasadzie budynek zostanie przekazany uczelni z Krakowa. - Ta kwestia b臋dzie przedmiotem dalszych ustale艅 - informuje Matylewicz.

Danuta Szopa nie rozumie takiego podej艣cia i uwa偶a, 偶e aprobata dla utworzenia w D膮browie filii AGH wynika z kalkulacji przed tegorocznymi wyborami. - Nasze w艂adze jako艣 nie wykazywa艂y zainteresowania wynaj臋ciem sal macierzystym uczelniom w „Sztygarce". Radni tak naprawd臋 nie zdaj膮 sobie sprawy, co to jest zamiejscowy o艣rodek dydaktyczny. W 偶aden spos贸b nie w艂膮czy si臋 on w dzia艂alno艣膰 miasta, nie b臋d膮 tam przeprowadzane 偶adne badania, a jedna trzecia wyk艂ad贸w b臋dzie si臋 odbywa艂a w Krakowie - zaznacza kanclerz WSPS.

Takie samo stanowisko prezentuj膮 w艂adze drugiej z d膮browskich uczelni - Wy偶szej Szko艂y Biznesu. -W takiej sytuacji niezb臋dna jest konsolidacja si艂. Jest to zwyczajna zagrywka przedwyborcza ze strony w艂adz miasta. Tymczasem polityka AGH jest taka, 偶e je艣li warunki w mie艣cie s膮 dobre i wszystko pozytywnie funkcjonuje, to uczelnia „wchodzi" tam na pewien czas z ofert膮 dydaktyczn膮. Je艣li natomiast co艣 zaczyna si臋 psu膰, to zwyczajnie si臋 wycofuje - twierdzi Zdzis艂awa Dacko-Pikiewicz, rektor Wy偶szej Szko艂y Biznesu w D膮browie G贸rniczej. - Prezydent miasta ma mylne poj臋cie na temat tego, co to jest zamiejscowy o艣rodek dydaktyczny. Efekt? Mieszka艅c贸w D膮browy wprowadza si臋 w b艂膮d. Ca艂y czas bowiem funkcjonuje stereotyp uczelni publicznej jako tej lepszej od niepublicznej. Lepiej przecie偶 pochwali膰 si臋 przy okazji kampanii wyborczej, 偶e 艣ci膮gn臋li艣my do miasta AGH. Nie wyja艣ni si臋 natomiast, co to tak naprawd臋 oznacza. Jest to klasyczny przyk艂ad kr贸tkowzrocznej polityki.

O kwestii Zamiejscowych O艣rodk贸w Dydaktycznych g艂o艣no by艂o po serii artyku艂贸w „Gazety Wyborczej", dotycz膮cych kondycji polskiego szkolnictwa wy偶szego. Za przyk艂ad stawiana by艂a w贸wczas 艂贸dzka Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna, gdzie studenci, ucz膮c si臋 nie w 艁odzi, a w swoich miastach, nie mieli cz臋sto dost臋pu do profesor贸w czy bibliotek. Po艂owa zaj臋膰 si臋 nie odbywa艂a, a na seminariach s艂uchacze t艂oczyli si臋 po 70 do jednego prowadz膮cego.

W艂adze D膮browy G贸rniczej zdaj膮 si臋 jednak nie bra膰 tego pod uwag臋, podobnie jak faktu, 偶e powstanie filii AGH niekorzystnie wp艂ynie na miejscowe uczelnie. - Powstanie o艣rodka AGH w D膮browie G贸rniczej wynika bezpo艣rednio z realizacji przyj臋tej przez Rad臋 Miejsk膮 Strategii Rozwoju Miasta do 2020 roku, w kt贸rej znalaz艂 si臋 zapis o uczelni technicznej. W trakcie prac nad strategi膮, by艂a ona konsultowana m.in. z WSB, WSPS i przedstawiciele tych uczelni zgodzili si臋, 偶e w D膮browie G贸rniczej potrzebna jest uczelnia techniczna. Otwarcie AGH b臋dzie zatem uzupe艂nieniem dotychczasowej oferty uczelni wy偶szych w mie艣cie - przekonuje Bartosz Matylewicz.

Nie wszyscy jednak przyjmuj膮 ten punkt widzenia. Obawy przedstawicieli WSB i WSPS podziela Kolegium Rektor贸w i Za艂o偶ycieli Uczelni Niepublicznych Wojew贸dztwa 艢l膮skiego. -Polskie szkolnictwo wy偶sze prze偶ywa trudno艣ci zwi膮zane z g艂臋bokim ni偶em demograficznym. W takiej sytuacji samorz膮dy miast powinny pomaga膰 rodzimym uczelniom, np. przekazuj膮c im wolne obiekty, udzielaj膮c dotacji, funduj膮c stypendia dla najlepszych student贸w. Je艣li samorz膮dy s膮 przekonane, 偶e w ich mie艣cie potrzebne s膮 nowe kierunki studi贸w, to wystarczy zwr贸ci膰 si臋 z tym do uczelni maj膮cych siedzib臋 w mie艣cie i jestem przekonany, ze takie kierunki powstan膮. Zapraszanie do miast obcych uczelni na preferencyjnych warunkach, kosztem w艂asnych szk贸艂 wy偶szych, jest co najmniej niezrozumia艂e i spe艂nia warunki nieuczciwej konkurencji - komentuje Aleksander Dudek, kanclerz Wy偶szej Szko艂y Humanitas w Sosnowcu - uczelni, kt贸ra przewodniczy regionalnemu Kolegium Rektor贸w i Za艂o偶ycieli Uczelni Niepublicznych Wojew贸dztwa 艢l膮skiego. -Trzeba si臋 te偶 zgodzi膰, 偶e prezydenci miast nie maj膮 pe艂nej wiedzy na temat praktycznego wymiaru funkcjonowania zamiejscowych o艣rodk贸w dydaktycznych. Zgodnie z ustaw膮, studenci takiego o艣rodka musz膮 mie膰 zagwarantowany na miejscu dost臋p do podstawowego ksi臋gozbioru z zakresu kierunku i podstawowej infrastruktury informatycznej, a poza tym dwie trzecie prowadzonych zaj臋膰 dydaktycznych musi odbywa膰 si臋 w o艣rodku zamiejscowym przy zapewnieniu warunk贸w niezb臋dnych do odbycia pozosta艂ej jednej trzeciej w siedzibie uczelni - dodaje.

Arkadiusz Kaczor

Wiadomo艣ci Zag艂臋bia
Rysiu_dg
Szkoda 偶e to tylko zaoczne, mo偶e kiedy艣 normalne dzienne otworz膮 ale to raczej 艣piew przysz艂o艣ci.
Arbas
Historia zatoczy艂a ko艂o.Podobno w latach 60-70 ubieg艂ego wieku AGH mia艂a kilka wydzia艂贸w w budynku Sztygarki.Zapotrzebowanie na studia techniczne i in偶ynier贸w r贸znych specjalno艣ci zawsze by艂o, jest i b臋dzie.Wystarczy przeczyta膰 oferty pracy.Historia zatoczy艂a ko艂o.Podobno w latach 60-70 ubieg艂ego wieku AGH mia艂a kilka wydzia艂贸w w budynku Sztygarki.Zapotrzebowanie na studia techniczne i in偶ynier贸w r贸znych specjalno艣ci zawsze by艂o, jest i b臋dzie.Wystarczy przeczyta膰 oferty pracy.
bzenek
CYTAT
pojawienie się AGH w mieście to dywersyfikacja kierunk贸w kształcenia i stworzenie pełnowartościowej oferty dla młodych mieszkańc贸w naszego miasta i regionu. – powiedział prezydent Zbigniew Podraza.

Prezydentowi wt贸rował sam Rektor AGH Antonii Tajduś, kt贸ry uważa, że teraz oferta kształcenia w Dąbrowie G贸rniczej będzie komplementarna

Tere fere, informacja jest świetna ale na razie to g贸ra urodziła mysz. wink.gif

Podpisanie umowy z AGH ma wyłączne znaczenie polityczne. To będzie doskonały argument w tegorocznej kampanii wyborczej. Przyda się też jako podkładka do zdobywania r贸żnych funduszy na budowę ewentualnego ośrodka akademickiego na bazie Sztygarki.

CYTAT(Rysiu_dg @ śro, 03 lut 2010 - 19:19) *
Szkoda że to tylko zaoczne, może kiedyś normalne dzienne otworzą ale to raczej śpiew przyszłości.

Trzymajmy kciuki za AGH. Może kiedyś się to rozwinie jak ASP w Katowicach i odłączy od krakowskiej uczelni-matki ?

Żeby tylko nie skończyło jak Politechnika Ślaska, kt贸ra po 10 latach w DG reprezentuje poziom hmm... tego... małej zawod贸wki. blink.gif

CYTAT(bobik @ wto, 02 lut 2010 - 23:33) *
Widać nie wszystkim jednak podoba się to, że do Zagłębia zawita uczelnia z prawdziwego zdarzenia... Czyży prywaciarze bali się konkurencji?

Biznes jest biznes i każda okazja do reklamowania własnej szkoły jest dobra. Nawet jeśli czasami trzeba poopowiadać trochę dyrdymał贸w. smile.gif
bobik
Dzisiejsza wiadomo艣膰 z onetu

http://wiadomosci.onet.pl/2681,2129608,wyd...ie_lokalne.html

Ciekawe jak w takim rankingu wypad艂aby WSB i WSPS?

Arbas
CYTAT(bobik @ 艣ro, 17 lut 2010 - 09:16) *
Dzisiejsza wiadomo艣膰 z onetu

http://wiadomosci.onet.pl/2681,2129608,wyd...ie_lokalne.html

Ciekawe jak w takim rankingu wypad艂aby WSB i WSPS?

Ciekawy materia艂 i komentarze r贸wnie偶.

Niestety, przy pomocy samej kredy i tablicy in偶yniera nie wykszta艂cisz.
Potrzebne jest zaplecze naukowo-techniczne, kt贸re AGH posiada.
BARES
D膮browskie uczelnie kontra krakowska AGH. Na razie 1:0
Magdalena Warchala

Akademia G贸rniczo-Hutnicza planowa艂a w D膮browie G贸rniczej prowadzenie czterech kierunk贸w. Ostatecznie b臋dzie tylko elektronika, na kt贸r膮 zapisa艂o si臋 nieco ponad 30 os贸b.

K艂opoty AGH s膮 niejako triumfem d膮browskich uczelni niepublicznych, kt贸re sprzeciwia艂y si臋 艣ci膮gni臋ciu akademii do miasta. - Lokalne uczelnie, przy wsparciu finansowym miasta, te偶 s膮 w stanie prowadzi膰 kszta艂cenie na kierunkach, kt贸re odpowiadaj膮 potrzebom regionu - m贸wi艂a ju偶 kilka miesi臋cy temu prof. Zdzis艂awa Dacko-Pikiewicz, rektor Wy偶szej Szko艂y Biznesu. Przypomina艂a, 偶e WSB, uwzgl臋dniaj膮c miejsk膮 strategi臋, wprowadzi艂a niedawno nowe kierunki, w tym w艂a艣nie zarz膮dzanie i in偶ynieri臋 produkcji.

- Mamy ni偶 demograficzny. Przy chaotycznej strategii miasta oczywistym by艂o, 偶e w mie艣cie rozmiar贸w D膮browy G贸rniczej kolejna uczelnia nie ma racji bytu - ocenia dzi艣 Roman Szopa, wicekanclerz Wy偶szej Szko艂y Planowania Strategicznego.

Dominik Penar, rzecznik WSB, uwa偶a, 偶e przyczyn膮 niskiego zainteresowania ofert膮 AGH jest m.in. brak profesjonalnych laboratori贸w i oferta obejmuj膮ca wy艂膮cznie kierunki p艂atne. Tymczasem WSB, jak podkre艣la Penar, otrzyma艂a dofinansowanie z Unii Europejskiej oraz Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wy偶szego, dzi臋ki czemu umo偶liwia studiowanie niekt贸rych kierunk贸w za darmo.

Bartosz Dembi艅ski, rzecznik AGH, nie chce 艂膮czy膰 kiepskiego naboru z niech臋ci膮 miejscowych plac贸wek. - Prowadzimy 15 o艣rodk贸w zamiejscowych i ich pocz膮tki cz臋sto bywa艂y trudne. Wierz臋, 偶e w przysz艂ym roku tak偶e w D膮browie sytuacja si臋 poprawi. Planujemy te偶 intensywniejsz膮 promocj臋, by za rok uruchomi膰 pozosta艂e kierunki - m贸wi Dembi艅ski. Dodaje, 偶e o indeks zarz膮dzania i in偶ynieri臋 produkcji w Krakowie aktualnie zabiega siedmiu kandydat贸w, w tym wiele os贸b z Zag艂臋bia i 艢l膮ska. Cz臋艣膰 z tych, dla kt贸rych zabraknie miejsca, z pewno艣ci膮 skorzysta z propozycji podj臋cia studi贸w na tym samym kierunku w D膮browie.

殴r贸d艂o: Gazeta Wyborcza Katowice
olo
Przedwczoraj widzia艂em z okna jak z pomp膮 otwierano "Orlika" na os. Kasprzaka. I tyle. Wczoraj pusto, dzisiaj pusto. Jeszcze niedawno, przy 艂adnej pogodzie, codziennie kto艣 gra艂 w pi艂k臋.
olo
CYTAT(olo @ 艣ro, 10 lis 2010 - 17:35) *
Przedwczoraj widzia艂em z okna jak z pomp膮 otwierano "Orlika" na os. Kasprzaka. I tyle. Wczoraj pusto, dzisiaj pusto. Jeszcze niedawno, przy 艂adnej pogodzie, codziennie kto艣 gra艂 w pi艂k臋.

No i pogoni艂a SM kopaczy, a co...
Aster
Mo偶e to kogo艣 zainteresuje.

http://www.sosnowiec.info.pl/informacje/da...8221;,1,4,18961

Ten ni偶 demograficzny!!! A podobno marzeniem tych od edukacji s膮 ma艂o liczebne klasy (zw艂aszcza matematyczne i j臋zykowe), wi臋c w czym problem? Pozostawi膰 ilo艣ciowo tyle klas i nauczycieli a zmniejszy膰 liczebnie klasy co teoretycznie powinno zaowocowa膰 wzrostem poziomu wiedzy. Ale to takiemoje lanie wody.
BARES
CYTAT
艁膮czenie Sztygarki z "budowlank膮" budzi kontrowersje

- Jeste艣my zaskoczeni, ta wiadomo艣膰 spad艂a na nas zaraz po feriach i trudno nam si臋 z ni膮 pogodzi膰 - m贸wi Lidia Maku艂a, dyrektorka Zespo艂u Szk贸艂 Budowlanych w D膮browie G贸rniczej o pomy艣le po艂膮czenia ZSB z Zespo艂em Szk贸艂 Zawodowych Sztygarka.

W sprawie po艂膮czenia obu szk贸艂 d膮browscy radni przyj臋li ju偶 uchwa艂臋 intencyjn膮. Grono pedagogiczne i uczniowie ZSB do budynku Sztygarki mieliby si臋 przenie艣膰 od wrze艣nia.

- Po艂膮czenie obu szk贸艂 b臋dzie odb臋dzie si臋 z korzy艣ci膮 przede wszystkim dla uczni贸w. Szko艂y ponadgimnazjalne nie obj臋te s膮 rejonizacj膮, wi臋c uczniowie decyduj膮c o wyborze szko艂y opieraj膮 si臋 o mo偶liwo艣ci rozwoju jakie daje im dana szko艂a. Naszym celem jest podniesienie efektywno艣ci kszta艂cenia, kt贸re uda nam si臋 uzyska膰 przez po艂膮czenie obu tych szk贸艂 - m贸wi艂a Iwona Krupa, zast臋pca prezydenta D膮browy G贸rniczej.

Bartosz Matylewicz z biura prasowego Urz臋du Miasta w D膮browie G贸rniczej przypomina, 偶e Zesp贸l Szk贸艂 Budowlanych nie dysponuje zapleczem sportowym, ma je natomiast Sztygarka, z basenem w艂膮cznie. Chwali te偶 zaplecze dydaktyczne Sztygarki.

- To prawda, basenu nie mamy, korzystamy z sali gimnastycznej CSiR-u - potwierdza dyrektor Maku艂a. Podkre艣la jednak, 偶e baza warsztatowa Sztygarki pozostawia wiele do 偶yczenia. - Jest zaniedbana i od lat nieremontowana, wymaga du偶ych nak艂ad贸w - m贸wi. Dodaje, 偶e w tym zakresie wyremontowane pracownie ZSB maj膮 si臋 du偶o lepiej i cho膰by z tego wzgl臋du ma nadziej臋, 偶e decyzja o po艂膮czeniu szk贸艂 zostanie od艂o偶ona w czasie

W艂adze miasta przekonuj膮, 偶e na po艂膮czeniu nie strac膮 nauczyciele (ZSB zatrudnia ich oko艂o 40) i wszyscy przejd膮 do po艂膮czonej plac贸wki. Jak m贸wi dyrektor Maku艂a, trudniejsza jest sytuacja pracownik贸w administracji. Mog膮 nie znale藕膰 zatrudnienia w po艂膮czonej szkole, niewykluczone jednak, 偶e dostan膮 inne propozycje.

Na razie pomys艂 po艂膮czenia konsultowany jest z nauczycielami i rodzicami. P贸藕niej trafi do zaopiniowania przez Kuratorium O艣wiaty w Katowicach, je艣li opinia b臋dzie pozytywna, zatwierdz膮 go radni. Jak m贸wi Bartosz Matylewicz, miasto zaoszcz臋dzi艂oby na kosztach utrzymania budynku ZSB. Nie wiadomo natomiast co dalej z nieruchomo艣ci膮. - Na pewno nie b臋dzie w niej dzia艂alno艣ci o艣wiatowej.

gazeta.pl

BARES
CYTAT
Likwidacja Zesp贸艂 Szk贸艂 Budowlanych w D膮browie G贸rniczej

Rada Miejska DG podejmie ostateczn膮 decyzj臋 w sprawie likwidacji "Budowlanki". Czy Zesp贸艂 Szk贸艂 Budowlanych, po ponad 35-latach, zniknie z edukacyjnej mapy miasta?

Likwidacja Budowlanki
To jest wersja lo-fi g丑wnej zawarto禼i. Aby zobaczy pe硁 wersj z wi阫sz zawarto禼i, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.