CYTAT(Bathurst @ sob, 16 maj 2015 - 21:21)
Vacu, zrozum że powinieneś zadać te pytania w Wydziale Promocji. Ja nie czuję się żebym ci zabierał coś z twojego biletu do kina więc ci chłopie nie odpowiem.
Ja nie twierdzę, że mi coś zabierasz i nie chcę też ostatecznie tego biletu natomiast moim zdaniem nie jest rolą miasta dopłacanie do komercyjnych imprez.
No i skąd wiesz czy kolarz dostaje kasę z UM? Zaglądałeś mu do portfela czy jak?
Bezpośrednio nie. Ale miasto dokłada się czy też w całości finansuje organizację imprezy w mieście. Dzięki temu organizatorzy mają na co innego w tym wypłaty dla kolarzy. OK, to w takim razie nie życzę sobie reklam bądź niech wpływy z reklam zasilają budżet miasta. O, wtedy podpisałbym się pod tym obiema rękami, miasto finansuje imprezę a w zamian wpływy z reklam trafiają do budżetu. Natomiast na dzień dzisiejszy to jest kupowanie poparcia przez władze za pieniądze podatników, dają ci igrzyska.
Miasto jakiś czas temu uznało, że będzie promować się przez sport i wchodzi w imprezy o takim profilu.
Jednym się to podoba innym nie - to wszystko. Ja za UM ginąc nie mam zamiaru w tej dyskusji ale zrozum, że mnie się akurat TdP w DG podoba. Komuś się może nie podobać finansowanie Festiwalu Spisaka bo woli włączyć RMF MaXX i słuchać sieczki i tez powie, że czemu ma dopłacać do rzępolenia smutów na fortepianie.
Przecież to absurdalne jest - zgodzisz się?
PS. Sam bym do kina poszedł chętnie za tańszy bilet.
Powtarzam, jeśli impreza jest niekomercyjna a ma jakiś inny sens to nie mam z tym problemu. Ale musi mieć sens bo np. gdyby zorganizowano coś, na co nikt nie przyjdzie to byłoby to podejrzane.
EDIT
No i miasto chyba jednak jest od finansowania rozrywek, przynajmniej taki jest stan rzeczy na teraz - zapytaj tłumów na dniach Dąbrowy czy są przeciwko. Może inni włodarze kiedyś dopłacą elektrykom - wszak na czym polegają strefy ekonomiczne dla wielkich? Czemu nie zrobić dla maluczkich? Nie dać nikomu? Myślisz że ktoś się zgodzi na obniżenie podatków w zamian?
Nie! Nie jest. Tzw. "dni miast" to kolejne wyrzucone pieniądze, nie pisałem o tym wcześniej bo nie o tym jest wątek ale to podobna półka co TdP. I znów - gdyby miasto postawiło scenę, zapewniło nagłośnienie po czym zaprosiło młodzież z miasta grającą za friko, za pokrycie kosztw, uczniów szkoły muzycznej itp. to dla mnie OK. Ale nigdy nie zgodzę się że płacenie z budżetu chorych stawek polskim pseudo gwiazdkom to jest coś co jest rolą miasta. Że ludzie się bawią? Zawsze będą się cieszyć jak im ktoś da coś za darmo. To może niech miasto rozdaje samochody? 100% obdarowanych powie, że to cudowny pomysł. Taka ta twoja logika jest sensowna. Pomijam już jaki % miasta bawi się na dniach miasta.
[Edytka]
Nie chodzi mi już nawet o obniżenie podatków ale do jasnej cholery na pomalowanie pasów nie ma, na postawienie znaków nie ma, na uporządkowanie tereny nie ma, na połatanie dziur w drodze nie ma, na pomoce naukowe dla szkół nie ma, ale na gażę dla pseudo artystów zawsze się znajdzie kasa, na dopłacanie do sportu który widocznie sam nie jest w stanie się utrzymać też. To są zbytki, na to można dać jak w budżecie mamy nadmiar kasy, wtedy można zapewniać igrzyska, a nie w sytuacji gdy w maju wydział komunikacji nie ma już kasy na puszkę farby...