ko ko
Tue, 18 Feb 2014 - 08:27
Po godzinie 16 już na Piłsudskiego, zaraz za skrzyżowaniem z Leśną, stały na prawym pasie kolejno: autobus (Niestety autobus już nie wyświetlał numeru linii), tir i policja. Czyżby pierwsza autobusowa ofiara objazdu?
Po drugie wyjeżdżając z leśnej miałem niemały problem, ponieważ kierowca linii 814 chyba nie do końca ogarnął kuwetę, ponieważ zatrzymał się na wysokości środka ulicy leśnej, oparł się o kierownice i z niedowierzaniem patrzył sobie w prawo że on tam niby ma jechać... trwało to dobre pół minuty po czym z rezygnacją włączył migacz... musiałem przejechać tuż przed nim, a później nic nie widząc przejechać przez 2 pozostałe pasy... Na szczęście znalazła się dobra pani, która zatrzymała się na środkowym pasie, spojrzała w lusterko i machnęła ręką że mogę przejechać...
Jednym słowem lepiej omijać ten wyjazd z daleka
sandwich
Tue, 18 Feb 2014 - 09:20
CYTAT(ko ko @ wto, 18 lut 2014 - 10:27)

Po godzinie 16 już na Piłsudskiego, zaraz za skrzyżowaniem z Leśną, stały na prawym pasie kolejno: autobus (Niestety autobus już nie wyświetlał numeru linii), tir i policja. Czyżby pierwsza autobusowa ofiara objazdu?
Po drugie wyjeżdżając z leśnej miałem niemały problem, ponieważ kierowca linii 814 chyba nie do końca ogarnął kuwetę, ponieważ zatrzymał się na wysokości środka ulicy leśnej, oparł się o kierownice i z niedowierzaniem patrzył sobie w prawo że on tam niby ma jechać... trwało to dobre pół minuty po czym z rezygnacją włączył migacz... musiałem przejechać tuż przed nim, a później nic nie widząc przejechać przez 2 pozostałe pasy... Na szczęście znalazła się dobra pani, która zatrzymała się na środkowym pasie, spojrzała w lusterko i machnęła ręką że mogę przejechać...
Jednym słowem lepiej omijać ten wyjazd z daleka

Autobus z TIRem stał na Piłsudskiego przed przystankiem na Manhattanie i nie miał nic wspólnego z wyjazdem/objazdem na Leśnej. Nie szukaj sensacji, bo zaraz się dowiemy, że kierowcą był Mariusz T.
lucky76
Tue, 18 Feb 2014 - 15:30
mgmisiek
Tue, 18 Feb 2014 - 18:51
CYTAT(lucky76 @ wto, 18 lut 2014 - 17:30)

No to wykombinowali pomysł na objazd

O ile dobrze pamiętam wyprofilowanie łuku przy wjeździe z Piłsudskiego w Leśna miało być z kostki granitowej (tak zaznaczali na mapce z objazdem) a ciepnięte jest trochę asfaltu. Dosłownie ciepnięte bo tak to wygląda okropnie.
Na potwierdzenie
Bathurst
Tue, 18 Feb 2014 - 19:10
Ten wyprofilowany łuk jest bardzo niebezpieczny dla ludzi znajdujących się na przejściu dla pieszych - wchodzicie sobie na pasy a z tyłu wjeżdża w was rozpędzony samochód.
Poważnie obawiam się też o stan nawierzchni Leśnej, to nowa droga a po zakończeniu objazdu może wymagać remontu
signaal
Tue, 18 Feb 2014 - 19:19
CYTAT(Bathurst @ wto, 18 lut 2014 - 19:10)

Ten wyprofilowany łuk jest bardzo niebezpieczny dla ludzi znajdujących się na przejściu dla pieszych - wchodzicie sobie na pasy a z tyłu wjeżdża w was rozpędzony samochód.
Poważnie obawiam się też o stan nawierzchni Leśnej, to nowa droga a po zakończeniu objazdu może wymagać remontu
Jak się pozwala wytyczać objazdy kretynom z KZK GOP to takie są efekty. Przecież żaden inszpektor czy inny pies nie obejrzał nawet okolicy wcześnie żeby sprawdzić którędy autobusy mogą pojechać.
Bartek
Tue, 18 Feb 2014 - 19:22
CYTAT(lucky76 @ wto, 18 lut 2014 - 15:30)

Super miejsce do nagrywania

Wrzucaj więcej filmów
mgmisiek
Tue, 18 Feb 2014 - 19:33
CYTAT(Bathurst @ wto, 18 lut 2014 - 21:10)

Też mi się tak wydaje, że po 1,5 roku rozjeżdżania przez autobusy będzie masakra. Może jakiś protest:D
W końcu to strefa zamieszkania
marcin.p
Tue, 18 Feb 2014 - 21:33
Kto może niechaj wychodzi z krzesełkiem, stawia je na środku ulicy i sobie siedzi do czasu totalnego zakorkowania miasta, wypadniecia wszystkich kursów autobusów kursujących przez aleje. Może jakieś media się zainteresują, może wreszcie podraza zacznie coś robić a nie tylko włazić w d..e urbańczyka. Mam taki plan, że sobie w któryś dzień pospaceruję z pieskiem po leśnej. Jako, że to strefa będę miał bezwzględne pierwszeństwo, jak ktoś zatrąbi wezwę policję by go ukarała mandatem za nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu. A pieskowi spacer kilkugodzinny się przyda.... A zapomniałem, że plecy mnie ostatnio bolą, więc jak piesek kupkę zrobi na ulicy to chwilę zebranie jej też zajmie

EDIT:
Napisałem maila do Naszej kochanej policji drogowej by przeprowadziła radarową kontrolę prędkości na ulicy Leśnej. Podejrzewam, że w godzinach "przed i po korkowych" mogą całkiem dobry wynik osiągnąć. Pytanie tylko czy będzie się chciało, przecież na ekspresówce łatwiej trafić takiego jadącego o 20km/h więcej niż można
mgmisiek
Tue, 18 Feb 2014 - 21:38
A tak wracając do sytuacji TIR+autobus? Kogo ukarano mandatem? Tak mnie ciekawi kogo uznano za winnego? Obstawiam kierowcę autobusu - ale pewnie mogę się zdziwić
lucky76
Wed, 19 Feb 2014 - 09:43
Też się zastanawiam jaka była interpretacja policji i kto w tej sytuacji był sprawcą kolizji, ale wszystko wskazuje na kierowcę autobusu.
gregol
Wed, 19 Feb 2014 - 10:18
Jeszcze wczoraj, pewnie dziś też. Trochę za szpulkami stoi tablica "objazdowa" jeszcze z czasu zamknięcia wjazdu na Katowicką. Pokazująca objazd na Katowicką właśnie przez obecnie wyłączone z ruchu aleje. Lekki bałagan, który w obecnej sytuacji może zmylić.
Z ciekawości, objazdowe znaki stawia wykonawca czy zarządca drogi?
Sebastian22
Wed, 19 Feb 2014 - 15:11
chyba wykonawca ew. organizator objazdu.
marcin.p
Wed, 19 Feb 2014 - 15:45
Info z pierwszej ręki podane przez oficjalny fejsbukowy profil urzędu: na Leśnej zostanie zlikwidowana strefa zamieszkania! To teraz będzie dopiero sajgon!
mgmisiek
Wed, 19 Feb 2014 - 18:06
CYTAT(marcin.p @ śro, 19 lut 2014 - 17:45)

Info z pierwszej ręki podane przez oficjalny fejsbukowy profil urzędu: na Leśnej zostanie zlikwidowana strefa zamieszkania! To teraz będzie dopiero sajgon!
Super - po co nam tu strefa zamieszkania - przecież dzieci z Leśnej do szkoły mogą fruwać nad drogą.
Grzegorz-dg
Wed, 19 Feb 2014 - 18:36
Mam pytanie o wycinane drzewa oprócz wycinki na głównym deptaku ul Majakowskiego gdzie jeszcze będą wycinać ?.Wycinają też na skwerze przy ul Korczaka bo tam ma być zrobiony ten duży zbiornik retencyjny na wody deszczowe a czy są jeszcze jakieś inne miejsca w tamtym rejonie?.
signaal
Thu, 20 Feb 2014 - 12:29
CYTAT
Od poniedziałku autobusy kursujące do niedawna ul. Majakowskiego w Dąbrowie Górniczej korzystają z objazdu ul. Leśną. Nakręcony przez mieszkańca miasta film pokazuje, że może to być dość kłopotliwe rozwiązanie.
Na filmie widać, jak 15-metrowy solaris skręca z alei Piłsudskiego w ulicę Leśną. Do wyjazdu z Leśnej przygotowanych jest już kilka samochodów osobowych, więc kierowca autobusu zwalnia, delikatnie skręca, by zmieścić się na wąskiej jezdni. Tył autobusu lekko zachodzi przy skręcie i jadąca środkowym pasem Piłsudskiego ciężarówka dość mocno przyciera bok solarisa.
Kilkadziesiąt sekund później widać, że w Leśną z kłopotami wciska się także autobus marki Jelcz.
- Może nie jest to najłatwiejszy zakręt, ale kierowcy sobie radzą. Służby miejskie ścięły zresztą łuk, by łatwiej się skręcało. Zdarzenie z ciężarówką wynikało z błędu naszego kierowcy, który sam to zresztą przyznał, mówiąc, że za bardzo wypuścił przód autobusu - mówi Piotr Drabek, dyrektor ds. technicznych w PKM Sosnowiec.
Objazd został wprowadzony z powodu przebudowy ul. Majakowskiego. Prace, połączone z modernizacją kanalizacji w alejach, mają potrwać do października 2015 roku.
Objazdem ulicą Leśną mają kursować autobusy [na co dzień z tej drogi korzystają też mieszkańcy osiedla], dla pozostałych pojazdów objazd wytyczono al. Piłsudskiego i ul. Tysiąclecia do ronda przy ul. 11 Listopada.
Cały tekst:
http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...t#ixzz2trR27s18
gregol
Fri, 21 Feb 2014 - 10:47
Taka drobna ciekawostka. Dzisiaj rano (trochę po 7) panowie policjanci filowali przy wjeździe do garaży vis a vis wyjazdu z Leśnej nieoznakowaną vectrą. Wątpię aby szykowali się do kontroli prędkości na 11 listopada więc zapewne coś mierzyli/obserwowali mniej lub bardziej.
marcin.p
Fri, 21 Feb 2014 - 16:18
Przecież pisałem na forum, że wysłałem maila by podjęli czynności na Leśnej.

a zresztą gdzie jak gdzie ale tam kontrola prędkości byłaby wskazana
Grzegorz-dg
Fri, 21 Feb 2014 - 19:10
Na profilu oficjalnym miasta DG jest podana ilość drzew które zostały usunięte jest ich 139 szt w tym 16 ze skweru przy ulicy Korczaka.Czy te ilości to są tylko z tych dwóch miejsc czyli główny deptak ,Lipy z ul Majakowskiego i Korczaka mógłby ktoś podać dokładniejsze miejsca skąd będą wycinane drzewa ? .Kto brał udział z was w konsultacjach i wie dokładniej.
gregol
Fri, 21 Feb 2014 - 21:09
CYTAT(marcin.p @ pią, 21 lut 2014 - 16:18)

Przecież pisałem na forum, że wysłałem maila by podjęli czynności na Leśnej.

a zresztą gdzie jak gdzie ale tam kontrola prędkości byłaby wskazana
Moje zaufanie do instytucji policji, nie łączyło by tych faktów.
matidg
Wed, 05 Mar 2014 - 16:27
CYTAT
Rozpoczęła się długo planowana w Dąbrowie Górniczej przebudowana Alei Majakowskiego - materiał TvZagłębie.
Cały tekst:
http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz2v6QTgw6b
:)
Fri, 18 Apr 2014 - 22:47
CYTAT
naszemiasto.pl
Dąbrowa Górnicza Majakowskiego remont: prace idą zgodnie z planem
Dąbrowa Górnicza Majakowskiego remont. Od kilku tygodni nie wjedziemy już z ul. Królowej Jadwigi w al. Majakowskiego, bo ta przechodzi gruntowny remont. Jak dowiedzieliśmy się w firmie Eurovia, która zajmuje się tą inwestycją, prace przebiegają zgodnie z planem, choć po wkopaniu w ziemię okazuje się, że nic nie jest tam, gdzie powinno być.
Remont ul. Majakowskiego ma kosztować ponad 52 mln zł. Pierwszą konieczną decyzją było wycięcie wszystkich drzew, które niewątpliwie dodawały uroku temu miejscu, ale ich korzenie niszczyły podziemne instalacje, a w zasadzie to, co z nich jeszcze do dziś zostało. Kanalizacja deszczowa nie spełniała bowiem absolutnie swojej funkcji i wystarczyły krótkotrwałe, ale ulewne opady deszczu, by na sporej części ulicy woda sięgała niemal po kolana, a przejazd samochodami był niemożliwy. Teraz ma się to wszystko zmienić. By tak się stało, w rejonie ul. Przemysłowej zamontowany będzie ogromny zbiornik retencyjny, który będzie w razie potrzeby gromadził nadmiar wody.
– Obecnie cały czas pracujemy przy układaniu sieci sanitarnych i kanalizacyjnych. Udało nam się też sprawnie przewiercić pod nawierzchnią ul. Królowej Jadwigi, by potem podłączyć wszystkie sieci – mówi Ireneusz Janik, kierownik budowy Eurovii w Dąbrowie Górniczej. – Przygotowujemy też całą infrastrukturę do wykonania zbiornika retencyjnego, który będzie się składał ze specjalnych płyt oraz rur o średnicy 3600 milimetrów. Zbiornik będzie montowany w maju. Na razie pracujemy na odcinku stu metrów od ul. Królowej Jadwigi i wszystkie prace przebiegają zgodnie z planem, choć okazuje się, że obecne sieci są w takich miejscach, gdzie w zasadzie nie powinno ich być – dodaje.
Dąbrowa Górnicza Majakowskiego remont: rondo, chodniki i trasy rowerowe
Remont utrudnia nieco życie mieszkańcom i przedsiębiorcom, ale został tak zaplanowany, by wszystko szło sprawnie.
Dlatego w pierwszym etapie, zaplanowanym na 2014 rok, firma Eurovia zajmie się fragmentem od ul. Królowej Jadwigi do ul. 6 Sierpnia. – Ulica zamykana będzie etapami. Tam, gdzie to będzie możliwe pojawią się miejsca do zawracania, przy ul. Przemysłowej i Norwida, potem dwie przy wydłużonym rondzie tak zwanym sercu alei – mówi Bartosz Matylewicz. Do czerwca zamknięty ma być odcinek do wjazdów w ul. Przemysłową i Norwida, potem do ul. 6 Sierpnia. Później Eurovia przystąpi do prac na odcinku od ul. 6-go Sierpnia do skrzyżowania z ul. 11 Listopada. Ten etap ma zostać zrealizowany do końca października 2015 roku.
Na skrzyżowaniu z ul. 11 Listopada powstanie nowe rondo. Będą też m.in. nowe trasy rowerowe, chodniki i cała infrastruktura teletechniczna.
Inaczej kursują też od 17 lutego autobusy linii: 27, 55, 175, 814 oraz 604, 634, 984. Autobusy, które do tej pory wjeżdżały w aleje, będą jechać dalej ul. Piłsudskiego skręcają w prawo w ulicę Leśną. Jadą nią do końca i tam wjeżdżają na ul. 11 Listopada.
fotki link:
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...e9bb05c06,1,3,5
Fri, 22 Aug 2014 - 15:16
nddg
http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_ALBUM/ALBUM/...15_A/index.htmlNiech wreszcie usuną te linie energetyczne i słupy na środku.
Mon, 08 Sep 2014 - 21:47
Robią nawierzchnię a te słupy na środku dalej stoją. Wygląda to niepokojąco. Jeśli zostaną to wszystko na darmo. Wystarczyło wtedy zrobić porządek z kanalizacją, a resztę najtańszym kosztem.
Widać to też na zdjęciach nddg
http://www.dabrowa.pl/DG_FOTO_ALBUM/ALBUM/...04_C/index.htmlMoże macie informację czy one znikną? Chyba niektórzy byli na spotkaniach albo ktoś ze znajomych coś wie.
xMarcinx
Mon, 08 Sep 2014 - 23:05
Według mnie nie znikną ludzie maja zrobione przyłącze napowietrzne, nikt teraz nie bedzie im finansował gruntowego. Ani energetyce to na rękę, ani miastu, chociaż może energetyce na rękę bo wtedy mają mniej roboty jak są wichury

Przyłącza napowietrzne są bardzo popularne na terenach slabo zubarnizowanych. Kilka miast zajmowalo się zakopywaniem tego podczas robienia wodociągów (odrazu robione bylo oświetlenie).
danielmdc
Tue, 09 Sep 2014 - 18:49
Panowie poczekajcie nie panikujcie, znając życie słupy znikną w ostatnich dniach przed oddaniem odcinka. Ja wiem że u nas w kraju jest wszystko możliwe ale jestem pewny że te słupy nie zostaną w chodniku. Kostka jest kładziona a słupy stoją tzn. że będą raczej obcinane. Może będą instalować nowe w zieleńcu ?
xMarcinx
Tue, 09 Sep 2014 - 19:30
Myślę, że to możliwe utną kable, a mieszkającym w domkach dostarczą pakiet świeczek

Kable energetyczne to zazwyczaj 40 cm pod ziemią się zakopuje, roboty są na takim etapie, że.. choć z drugiej strony pomiędzy PII i PIII rozwalili cały chodnik z kostki bezfazowej i pociągneli światłowód. Troche uklepali i jako tako jest, choć uroku w tym dawnego już nie ma, bo wertepy jak dawniej.
danielmdc
Tue, 09 Sep 2014 - 20:35
xMarcinx miałem na myśli że obetną stare słupy i zamontują nowe w zieleńcu
Bathurst
Tue, 09 Sep 2014 - 21:14
xMarcinx
Tue, 09 Sep 2014 - 21:58
Latarnie też są inne zresztą wizualizacje, właśnie sa po to by dobrze wyglądały, kiedy życie życiem. Niemniej bardzo chciałbym nie mieć racji, na co jest cień szansy jak będą robić oświetlenie LED.
Grzegorz-dg
Wed, 10 Sep 2014 - 09:29
Z informacji uzyskanych od Urzędu Miasta słupy z ulicy Majakowskiego zostaną usunięte a prąd do budynków zostanie doprowadzony studzienkami w chodniku ,obecnie firma Tauron jest na etapie wykonywania nowych przyłączy w miejscu obecnych słupów pojawią się latarnie z oświetleniem typu Led.
Slyzaba
Wed, 10 Sep 2014 - 16:35
To dobra informacja

W niedzielę szedłem alejami w kierunku 11-go Listopada i zdziwiłem się, że prace są już tak mocno zaawansowane...
danielmdc
Wed, 10 Sep 2014 - 17:53
Dokładnie prąd będzie doprowadzony ze skrzynek które już stoją przy posesjach. Do końca października ma być przejezdny odcinek do ulicy 6 sierpnia na wysokości Carrefoura.
Thu, 02 Oct 2014 - 14:22
CYTAT
naszemiasto.pl
Dąbrowa Górnicza ul. Majakowskiego remont: w październiku wjedziemy już na aleje
Remont utrudnia trochę życie mieszkańcom i przedsiębiorcom, ale został tak zaplanowany, by wszystko szło sprawnie. Dlatego w pierwszym etapie, zaplanowanym na 2014 rok, firma Eurovia zajęła się fragmentem ul. od Królowej Jadwigi do ul. 6 Sierpnia. Później przystąpi do prac na odcinku od ul. 6-go Sierpnia do skrzyżowania z ul. 11 Listopada. Drugi etap ma zostać zrealizowany do końca października 2015 r. Na skrzyżowaniu z ul. 11 Listopada powstanie nowe rondo. Będą też m.in. nowe trasy rowerowe, chodniki.
A co słychać na placu budowy dziś? Układana jest tam warstwa bitumiczna, po prawej stronie ul. Majakowskiego, do ul. 6 Sierpnia. Powstały już nowe miejsca postojowe (zatoczki), zatoka autobusowa, obecnie trwa układanie chodników. Brakuje ich jeszcze w części po prawej stronie, a także w środku alei, pomiędzy jezdniami. Ostatnia warstwa asfaltu ma zostać wylana tutaj w październiku. Jednocześnie trwają też prace po lewej stronie ulicy. Kierowcy i mieszkańcy będą mogli wjechać na pierwszy fragment ul. Majakowskiego już pod koniec października, a potem zawrócić na wysokości ul. 6 Sierpnia.
W ramach inwestycji powstaje też nowa kanalizacja. Odcinek kanalizacji sanitarnej przebiegającej pod ul. Królowej Jadwigi wykonawca wykonał metodą bezwykopową – tzw. mikrotunelingiem. Wybudował też podziemny zbiornik retencyjny wód deszczowych o pojemności ok. 2500 m3, rurowy o średnicy 3,6 m wraz z pompownią.
- Budowa zbiornika ze względu na wielkość montowanych elementów oraz specyfika montażu była dużym wyzwaniem inżynieryjnym, tym bardziej, że jest to jedyna taka budowla techniczna we wschodniej Europie. Do montażu został zastosowany specjalny dźwig o udźwigu 300 ton – mówi Przemysław Nowak, kierownik robót, przedstawiciel wykonawcy.
O tym, jak po kompleksowej modernizacji będą wyglądać aleje, współdecydowali mieszkańcy. Wypełniali ankiety, zgłaszali pomysły podczas specjalnych spotkań, w ten powstała koncepcja przebudowy. Zgodnie z nią, na skrzyżowaniu z ul. Królowej Jadwigi powstaną dwa pasy do skrętu w lewo, poszerzony zostanie przejazd do ul. Przemysłowej oraz powstanie dodatkowe miejsce umożliwiające zawracanie. Na drugim krańcu, na skrzyżowaniu z ul. 11 Listopada powstanie rondo.
Dąbrowianie zdecydowali również o skorygowaniu lokalizacji kilku przejść dla pieszych oraz usytuowaniu dróg rowerowych po obu stronach ulicy, od strony chodników i miejsc postojowych. Nowością będzie tzw. „Serce Alei”, które powstanie w centralnej części deptaku, pomiędzy przejściami dla pieszych na wysokości ul. 6 Sierpnia. Istotnym elementem konsultacji był również przyszły kształt aranżacji zieleni na całej długości Alei, której zmiana wymuszona jest koniecznością generalnego remontu kanalizacji, znajdującej się dzisiaj dokładnie pod deptakiem.
zdjęcia
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...,id,tm,zid.htmlCoś tu się nie zgadza. Powtarzali, że do końca października zrobią pierwszą połowę, potem przerwa i drugą zaczną w przyszłym roku, a tu ze zdjęć widać, że druga strona rozkopana.
danielmdc
Thu, 02 Oct 2014 - 17:47
Prace asfaltowo-brukarskie w tym roku mają się zakończyć na skrzyżowaniu ul. 6Sierpnia lub na wysokości lecznicy dla zwierząt (zależne od pogody). Część instalacji wod-kan już jest pociągnięta do ul. 11 Listopada a reszta rur ma być kładziona do końca października lub dłużej to zależy od pogody. Słupów z tego co widziałem już nie ma.
Leszek
Thu, 02 Oct 2014 - 21:19
Ładnie już świecą LED-y.
Bathurst
Thu, 02 Oct 2014 - 21:48
CYTAT(danielmdc @ czw, 02 paź 2014 - 17:47)

Prace asfaltowo-brukarskie w tym roku mają się zakończyć na skrzyżowaniu ul. 6Sierpnia lub na wysokości lecznicy dla zwierząt (zależne od pogody). Część instalacji wod-kan już jest pociągnięta do ul. 11 Listopada a reszta rur ma być kładziona do końca października lub dłużej to zależy od pogody. Słupów z tego co widziałem już nie ma.
Slupów nie ma? Dzisiaj jeszcze je widziałem

Kilka razy w ciągu dnia tam przejeżdżałem, nie pamiętam o jakiej porze dnia rzuciły mi się w oczy ale na pewno dzisiaj jeszcze były.
Fri, 03 Oct 2014 - 09:17

To zmienili plany. Wcześniej chcieli otworzyć pierwszą część na 1 Listopada i zostawić drugą starą do wiosny.
sandwich
Fri, 03 Oct 2014 - 11:24
CYTAT(:) @ pią, 03 paź 2014 - 09:17)

To zmienili plany. Wcześniej chcieli otworzyć pierwszą część na 1 Listopada i zostawić drugą starą do wiosny.
Właśnie sobie uświadomiłem jak ciekawie może być tam 1 listopada. Zwłaszcza na Krasińskiego i Mickiewicza.
danielmdc
Fri, 03 Oct 2014 - 16:59
CYTAT(Bathurst @ czw, 02 paź 2014 - 21:48)

Slupów nie ma? Dzisiaj jeszcze je widziałem

Kilka razy w ciągu dnia tam przejeżdżałem, nie pamiętam o jakiej porze dnia rzuciły mi się w oczy ale na pewno dzisiaj jeszcze były.
Pracuję blisko, widziałem jak słupy były wyjmowane i ładowane na tira.
Bathurst
Fri, 03 Oct 2014 - 20:47
Racja nie ma ich
Musiałem wcześnie rano widzieć jak jeszcze stały
marcin.p
Tue, 14 Oct 2014 - 15:34
Na alejach pojawiło się oznakowanie poziome. I znowu nas oszukano!!! Przed przebudową urzędnicy obiecywali 2 pasy do skrętu w lewo w Królowej Jadwigi. A wymalowano jak było czyli jeden do skrętu i jeden na wprost. I znowu będą korki jak przed remontem!
danielmdc
Tue, 14 Oct 2014 - 18:36
Tym bardziej że w niczym by nie przeszkadzało domalować lewoskręt przy pasie na wprost bo zielone światło tak czy siak będzie dla obu pasów w tym samym czasie, chyba że się mylę.
marder5
Tue, 14 Oct 2014 - 19:27
To nie realne, bo gdy jest zielone dla skręcających z Aleji w lewo to zielone również mają ci z naprzeciwka jadący w lewo (z Poniatowskiego w Piłsudskiego), więc nie wyobrażam sobie takie wymijanki przy 2 pasach do lewoskrętu z Aleji. Byłoby wypadków, ze ho ho.
Można by pomyśleć o zielonym świetle tylko dla jadących z Aleji, ale wtedy dłużej trzeba by było czekać na zielone, więc to też nie rozładowałoby korków.
Leszek
Tue, 14 Oct 2014 - 21:19
CYTAT(marder5 @ wto, 14 paź 2014 - 19:27)

To nie realne, bo gdy jest zielone dla skręcających z Aleji w lewo to zielone również mają ci z naprzeciwka jadący w lewo (z Poniatowskiego w Piłsudskiego),
A przed remontem to nie było przypadkiem tak, że wyjazd z Alei i wyjazd z Poniatowskiego były całkowicie rozdzielone?
mgmisiek
Wed, 15 Oct 2014 - 18:28
CYTAT(Leszek @ wto, 14 paź 2014 - 21:19)

CYTAT(marder5 @ wto, 14 paź 2014 - 19:27)

To nie realne, bo gdy jest zielone dla skręcających z Aleji w lewo to zielone również mają ci z naprzeciwka jadący w lewo (z Poniatowskiego w Piłsudskiego),
A przed remontem to nie było przypadkiem tak, że wyjazd z Alei i wyjazd z Poniatowskiego były całkowicie rozdzielone?
Oczywiście, że były całkowicie rozdzielone. Więc nic nie stało by na przeszkodzie, żeby dwa pasy skręcały w lewo.
A na potwierdzenie, że ktoś znowu postanowił namieszać w projekcie - w obu wariantach było takie coś zapisane: "Dodatkowo, planuje się poszerzenie ul. Majakowskiego u wylotu w ul. Piłsudskiego i stworzenie dodatkowego pasa ruchu, służącego do skrętu w prawo oraz umożliwienie skrętu w lewo w ul. Królowej Jadwigi z obu pasów ul. Majakowskiego." Na wizualizacjach też pas był.
xMarcinx
Wed, 15 Oct 2014 - 19:32
Nawet przed wyborami taka wtopa, strach pomyslec co bedzie jak ta ekipa zostanie przy korycie.
marder5
Wed, 15 Oct 2014 - 20:49
Jeszcze za wcześnie, żeby stwierdzić czy faktycznie wyjazd z Aleji będzie się korkował. Jeśli poprzednio do wyjazdu z Aleji we wszystkich kierunkach było osobne zielone, a teraz zrobiliby osobne zielone dla skręcających w lewo z Aleji i Poniatowskiego i osobne dla jadących prosto i w prawo z tych ulic, to może to rozkorkować skrzyżowanie. Taki system świateł jest na skrzyżowaniu Wojska Polskiego - Królowej Jadwigi i Graniczna - Piłsudskiego.
Prosty
Wed, 15 Oct 2014 - 20:54
CYTAT(marder5 @ śro, 15 paź 2014 - 19:49)

a teraz zrobiliby osobne zielone dla skręcających w lewo z Aleji i Poniatowskiego i osobne dla jadących prosto i w prawo z tych ulic, to może to rozkorkować skrzyżowanie. Taki system świateł jest na skrzyżowaniu Wojska Polskiego - Królowej Jadwigi
sory, zasmialem sie
Wojska Polskiego jest teraz przeciez zakorkowane bardzo mocno
ostatnio bylo rozdzielone jak poprzednicy pisza, ale wczesniej (nie umiem okreslic jaki czas temu) bylo jak pisal marder5
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.