Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Propozycje związane z forum
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > INFO > Opinie
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
:)
QUOTE(adek @ Jun 5 2007, 15:14 ) *
Z selekcją wyświetlanych tematów może być problem, niestety skrypt wyciągający wątki jest dość skromny. Natomiast liczbę postów przy temacie powinno się udać zrobić.

Pozdrawiam

ok trudno nie bedzie przeciez zadnej tragedii wink.gif

dzieki i pozdrawiam

PS. po Twoim nicku to byc moze z Toba kontaktowalem sie w trudnym dla forum momencie (akcja poszukiwania) tongue.gif
Hator
ja bym wolal podzial na glowne tematy i do niego przypis najswiezszego tematu ale rozumiem ze miejsca nie ma wiec nie ma tez co szalec.
ale w przyszlosci mozna by to inaczej rozwiazac np 1 raz dziennie aktualizowac tematy i dawac te o najwiekszej liczbie nowych postow - oczywiscie wyciac tematy techniczne - ale ja sie na tym nie znam wiec to tylko moje "widzi mi sie"
ale kto by to robil recznie. Jedynie mozna zrobic selekcje poforow ale to czytales ze skrypt nie pozwala
Krawiec
Niestety skrypt forum nie pozwala na pomijanie tych mniej ciekawych wątków, jak np. obrazek albo ogłoszenie - na szczęście jest tego niewiele. Jest jeszcze jeden problem (A) i tu też jesteśmy bezsilni - w tym przypadku moglibyście wykorzystywać forum Kwintosza... innej opcji na razie nie widzę.

Ostatecznie możemy zdjąć wyciąganie wątków do czasu ... no właśnie wraca sprawa wortalu.
syzio
Na forum Będzina uruchomili możliwość wklejania filmików z You Tube. Może u nas na forum także by się takie sprzydało ponieważ jest tam dużo reportaży
o DG itd.
QUOTE(syzio @ Jun 18 2007, 20:35 ) *
Na forum Będzina uruchomili możliwość wklejania filmików z You Tube. Może u nas na forum także by się takie sprzydało ponieważ jest tam dużo reportaży
o DG itd.

i na forum Sosnowca tez ale bylismy pierwsi tongue.gif
zobacz poprzednia strone tego tematu. I nawet sie przyjelo - zobacz podforum sportowe i temat o I lidze.

Chyba zrobie FAQ i gdzies dokleje bo widze ze nie wszyscy o tym wiedza i byly male problemy z uzywaniem.

Jesli chcecie zeby dodac inne serwisy to piszcie.
Zibar
Admini smile.gif trzeba pchnąć maila do wszystkich, że forum powróciło cool.gif
chyba dobry pomysl smile.gif
momencik
Zibar
Reakcja błyskawiczna, oby tak dalej (trzeba powiększyć zasób emotek - bo mi odpowiedniej brakło) biggrin.gif

PS
CZemu się nie wyświetlają tematy na zaglebie.info
ario
Moja propozycja dotycząca NOWYCH DZIAŁÓW NA FORUM!

Ostatnio taka myśl mnie naszła.
Pewnie dużo osób ogląda wydarzenia sportowe, informacje z Polski, ze świata itd.
U Nas nie ma możliwości, żeby je komentować. Pozostają nam portale, jakie mamy ustawione na stronie głównej swojej przeglądarki. Jednak wiadomo, że poziom wypowiedzi tam jest hm.. żaden biggrin.gif (ja ostatnio mam takie wrażenie na onecie)

Propozycja do administratorów i moderatorów forum:
Zrobić działy w Off Topicu. Np. ŚWIAT i POLSKA. Podstrony do działów: Sport, Polityka, Wydarzenia itp.

Czy taki pomysł by przeszedł?
Ja osobiście mogę oferować swoją pomoc w moderowaniu tych działów. Doświadczenie mam, gdyż kieruję forum, który szczyci się ilością 14226 zarejestrowanych użytkowników (www.rapzone.pl TO NIE JEST REKLAMA biggrin.gif)

Osoba o nicku ario pozdrawia. biggrin.gif
Master
Jak ktos chce to moze sobie zalozyc temat o tym co go interesuje, ale forum jest o DG a nie o cąłym swiecie.
Bartek
Może warto posprzątać na forum i spróbować rozwiązać problem z spamem?
kwintosz
Standardowe zabezpieczenia nie pomagają, tu trzeba czegoś bardziej wyrafinowanego. Swoją drogą tym może się zająć tylko ":)" , bo chyba on wie o co chodzi i jest administratorem.

A co do sprzątania. Trudno żeby mod albo admin siedział 24h na forum i usuwał odrazu ten spam. W ostatnich dniach nastąpiło silne nasilenie, aż do tego stopnia że w ciągu godziny pojawiać się mogą 2-3 wiadomości.
Pantas
Nie wystarczy po rejestracji użytkownika potwierdzenie na meila? I zablokowanie wysyłania na raz sporej ilości tematów na forum? Odstępy jakieś? I tokeny przeciw botom?
Juz posprztane z ostatnich dni.

Potwierdzenie na maila jest, i zatrzymuje z 90% spamerskich rejestracji (zostaja na walidacji), ale reszta i tak sie przedostaje. Tokeny przy rejestracji rowniez sa.
Chyba wprowadze wkoncu to wlasne zabezpieczenie. Proste, a kiedys skuteczne. Dodatkowe obowiazkowe pole przy rejestracji, w ktorym trzeba cos wpisac w okeslonym formacie.
Pantas
Widocznie słabe tokeny, albo już spamerom dobrze znane wink.gif

A to pole to świetny pomysł wink.gif
Bartek
No właśnie, na moich forach którymi administruje nie pomagały tokeny i inne pierdoły, a najlepiej spisuje się dodatkowe pole jak np. "podaj wynik operacji matematycznej 2+2" itp...
Leszek
Czy dałoby się zrobić tak, że przy dodawaniu kolejnego posta w tym samym temacie krótko po poprzednim treść była jakoś oddzielana? Choćby w sposób znany z innych forów (Dodane po xx minut:), inaczej sklejają się wypowiedzi sad.gif
To po to, zeby w krotkim czasie nie pisac jednego pod drugim. W tej chwili nie pamietam na ile dokladnie jest ustawione.
Standardowo IPB nie ma ma tego ("dodane"), ale pewnie da sie zmodyfikowac. To sklejanie w tej chwili wlasnie nie zawsze wyglada ladnie.
Leszek
CYTAT(:) @ nie, 01 lut 2009 - 14:35) *
To po to, zeby w krotkim czasie nie pisac jednego pod drugim. W tej chwili nie pamietam na ile dokladnie jest ustawione.
Standardowo IPB nie ma ma tego ("dodane"), ale pewnie da sie zmodyfikowac. To sklejanie w tej chwili wlasnie nie zawsze wyglada ladnie.

To, że nie robi oddzielnego posta mi nie przeszkadza - przy odpowiadaniu po kolei na kilka postów w jednym temacie nawet dobrze wygląda. Tylko to sklejanie - potem trzeba posta edytować...
marcin.p
Mam pytanie: czy jest możliwość połączenia tematów "bezpieczeństwo w DG" i "ratownictwo w mieście"? Są to 2 bardzo bliskie tematy. I nadajmu mu wspólny temat "bezpieczeństwo i ratownictwo"...
"Bezpieczenstwo" dotyczy bardziej biezacych zdarzen, natomiast "ratownictwo" - organizacji, infrastruktury itp. Ale moze daloby sie cos tam uporzadkowac i poprzenosic
Slyzaba
Mam pewną propozycję dotyczącą organizacji forum - chodzi mianowicie o to, że zaraz pod tematem 'Nadchodzące wydarzenia' (logiczne, że pierwsze od góry) są trzy tematy INFO. Może warto pomyśleć, żeby je przenieść na dół forum??

Patrząc na 'zwyczajowe' rozwiązania forów to te tematy są praktycznie zawsze na samym dole. Każdy gość czy użytkownik (w tym ja ;-)) chciałby mieć od razu przed oczyma 'kwintesencję' forum. Czyli nie informacje o FORUM a informacje o naszym mieście.

Kwestia nr dwa: związana z ww. -> przy rozdzielczości 1280x800 (20% użytkowników internetu ma tą rozdzielczość) i dobrze zorganizowanej przeglądarce (bez stu toolbarów etc) strona forum wyświetla się do INFO. Może warto pomyśleć nad zwężeniem przestrzeni od NADCHODZĄCE WYDARZENIA do górnej belki FORUM MIESZKAŃCÓW?

Co o tym myślicie??

pozdrawiam,
Sylwek
Leszek
CYTAT(Slyzaba @ wto, 16 lis 2010 - 08:50) *
Mam pewną propozycję dotyczącą organizacji forum - chodzi mianowicie o to, że zaraz pod tematem 'Nadchodzące wydarzenia' (logiczne, że pierwsze od góry) są trzy tematy INFO. Może warto pomyśleć, żeby je przenieść na dół forum??

Patrząc na 'zwyczajowe' rozwiązania forów to te tematy są praktycznie zawsze na samym dole. Każdy gość czy użytkownik (w tym ja ;-)) chciałby mieć od razu przed oczyma 'kwintesencję' forum. Czyli nie informacje o FORUM a informacje o naszym mieście.

Możesz sobie zwinąć dział Info, wtedy będzie tylko belką, zawsze coś smile2.gif
Slyzaba
CYTAT(Leszek @ wto, 16 lis 2010 - 13:35) *
Możesz sobie zwinąć dział Info, wtedy będzie tylko belką, zawsze coś smile2.gif

Ok - jest to jakieś rozwiązanie smile2.gif, to pozostaje jeszcze górna część forum, która (nie wiedzieć czemu) jest rozwleczona na całkiem sporo pixeli.

ps - wciąż jestem na stanowisku, że INFO powinno być na samym dole forum
Slyzaba
To wrzucam kwestię nr 3:

- czy w nadchodzących wydarzeniach można cyklicznie wrzucić giełdę staroci w DG?
Slyzaba
OK - kwestia nr 4 i nr 5:
czy jestem w błędzie czy nie działa 'TOP 20 użytkowników w ogóle'?
Linkuje do: http://www.dabrowa-gornicza.org/member-lis...&filter=ALL a tam nie ma żadnego sortu jak w przypadku 'Dzisiejsze TOP20 użytkowników'.

Przy okazji grupa 'Administrators' jest pusta - jeśli nie jest potrzebna to może warto zrobić z nią porządek?
Hator
ja tez mam propo - na glownej dorzucic link do TVZaglebie
http://www.tvzaglebie.pl/
Slyzaba
Hator - nie miałem zielonego pojęcia, że taki serwis w ogóle istnieje. Od razu obejrzałem wszystko o DG smile2.gif
CYTAT(Hator @ wto, 23 lis 2010 - 23:02) *
ja tez mam propo - na glownej dorzucic link do TVZaglebiehttp://www.tvzaglebie.pl/
jak tez nas wrzuca na glowna wink.gif
CYTAT(Slyzaba @ wto, 16 lis 2010 - 08:50) *
myslalem o tym juz kilka lat temu, ale byly tez glosy, ze jesli pojawi sie wazne info o forum to na dole nikt go nie zauwazy. Ale moze i to dobry pomysl.
CYTAT(Slyzaba @ wto, 23 lis 2010 - 08:52) *
OK - kwestia nr 4 i nr 5:czy jestem w błędzie czy nie działa 'TOP 20 użytkowników w ogóle'? Linkuje do: http://www.dabrowa-gornicza.org/member-lis...&filter=ALL a tam nie ma żadnego sortu jak w przypadku 'Dzisiejsze TOP20 użytkowników'.
u mnie dziala wink.gif SOA jesli nie widac to posortuj tam wg "lacznie stron" i "malejaco"
Slyzaba
'TOP20 w ogóle' - spodziewałem się takiej funkcjonalności jak przy 'Dzisiejsze top 20' stąd moje zapytanie.

Biorąc pod uwagę coraz większą ilość posiadaczy laptopów i to wg mnie niezwykle ważną rzeczą zaczyna być fakt 'pierwszego screena'. Stąd też, obok przeniesienia INFO, moja propozycja o optymalizację przestrzeni od wyszukiwarki po nadchodzące wydarzenia. Dodatkowo cała strona ma dwie ramki (czarną i szarą) co tylko dodatkowo ją obniża. U mnie w dniu dzisiejszym pierwszy widok forum wygląda tak:

Wracając do tematu INFO: prawda jest taka, że jak była składka na serwer i stronę to zrzuciło się 9 osób (o ile dobrze pamiętam). Mimo tego, że od zbiórki mogło zależeć BYĆ lub NIE BYĆ tego forum. To wszystko stało się przy kategorii INFO u samej góry...

Faktem też jest, że pewnie większość osób nie przeklikuje forum wątek po wątku, post po poście tylko korzysta z opcji 'zobacz nowe posty'. Przykładowo ja mam u siebie zminimalizowane INFO, STATYSTYKI, OFF TOPIC i LINKI. Dzięki 'zobacz nowe posty' mam pewność, że niczego nie przegapię smile2.gif
Hator
CYTAT(:) @ śro, 24 lis 2010 - 20:45) *
CYTAT(Hator @ wto, 23 lis 2010 - 23:02) *
ja tez mam propo - na glownej dorzucic link do TVZaglebie
http://www.tvzaglebie.pl/

jak tez nas wrzuca na glowna ;)

zapytam
xMarcinx
Proponuje dział związany z SM, myślę ze wielu lokatorów chciałoby poruszyć tematy związane z działaniem tych tworów.
Leszek
To może być po prostu w dziale "Nasze sprawy" - jeden wątek na jedną spółdzielnię i tyle.
Michael_SA
Mam pytanie... Też tak macie że godziny edytacji postów są o 2h przyśpieszone?? W komputerze mam ustawioną dobrą godzine...
vacu
CYTAT(Michael_SA @ nie, 26 gru 2010 - 19:34) *
Mam pytanie... Też tak macie że godziny edytacji postów są o 2h przyśpieszone?? W komputerze mam ustawioną dobrą godzine...

Zmień sobie ustawienia w panelu konttrolnym forum >> ustawienia forum:
Slyzaba
Dziękując naszym Administratorom i Moderatorom za opiekę nad forum chciałbym zapytać czy jest jakiś harmonogram działań/zadań związanych z porządkami na forum i planami rozwoju?

Kilka miesięcy temu wrzuciłem kilka sugestii/pomysłów - wszystko bez zmiany... Temat odgrzebuję z kilkoma propozycjami i zapytaniami:

1. liczba użytkowników na forum jest nadal nieprawdziwa. Patrzę często na ostatnio zarejestrowane osoby i ewidentnie widzę boty. Wystarczy wejść w Użytkowników - możecie mnie poprawić ale mam wrażenie, że ~50% to syf do usunięcia. Proponuję wyczyścić konta nie aktywowane, konta gdzie użytkownik nie logował się ani razu, konta, które zostały założone bez odwiedzenia strony (o ile skrypt ma taką możliwość raportowania) oraz konta aktywowane ale z domen ewidentnie botowych.

2. dzisiaj klikałem po forumowym kalendarzu: niestety w przeciągu trzech ostatnich miesięcy są tam jedynie urodziny użytkowników (w tym oczywiście ~50% spamu). Po co nam taka funkcjonalność? Pomijając fakt, że tylko kilka % ma wpisaną tam prawdziwą datę urodzin. W takim ujęciu proponuję dezaktywować kalendarz.

3. proponuję usunąć notyfikacje nad aktualną belką INFO o obchodzonych urodzinach i nadchodzących wydarzeniach.

4. część forum INFO proponuję przenieść niżej.

5. Info/opinie i Info/info proponuję połączyć.

6. proponuję zmienić górną grafikę. Aktualna to niemal zero koloru, szarzyzna a podpis bez polskiej czcionki nie świadczy o nas najlepiej... Zobaczcie na top z Będzina http://www.forum-bedzin.pl/ - akurat flasha z motylkami bym nie wstawiał smile2.gif ale kolor, kontrast, życie, pomysł godne uwagi.

7. proponuję zmienić również wszechotaczającą szarzyznę na forum szczególnie tło strony - to co prawda kwestia gustu niemniej taka kolorystyka niby bezpieczna i uniwersalna powinna odejść wg mnie do lamusa ;-)

8. proponuję uporządkować górną część forum, fragment między górną zieloną belką (Forum mieszkańców DG) a aktualną belką INFO. Przy laptopowych/netbookowych rozdzielczościach możemy tam zyskać sporo px i uporządkować nawigacyjno-informacyjny chaos.

9. aktualna wersja skryptu forum jest sprzed ~5 lat. Czy administratorzy planują zmianę do nowszej wesji 3.2.xxx?

10. czy mogę prosić Adminów o informację nt. aktywności użytkowników w ciągu ostatnich kilku lat? Jestem ciekawy, czy jako forum DG rozwijamy się, cofamy, mamy constans? Najbardziej wymierna jest chyba liczba postów w poszczególnych latach a pomocniczą daną mogłaby byś liczba odsłon.

11. czy Admini mają jakąś koncepcję (nie wnikając w czas/finanse etc.) na propagowanie naszego forum?

12. próbowałem znaleźć na forum zbiorczą informację (aktualną), która wskazywałaby kto z Adminów jest odpowiedzialny za obsługę domeny, kto za serwer. Jaki jest podział obowiązków między Administratorami? Znalazłem kilka starych wątków... Proponuję zebrać takie informacje w jednym miejscu - co o tym myślicie?

13. reorganizacja najczęściej czytanych wątków. O ile sport jest świetnie podzielony i nie ma tam wieloznaczności to w NASZE MIASTO jest prawie 40% wszystkich postów na jednym forum!!! Jeśli Adminom to pomoże, to przygotuję rozkład procentowy aktywności forum ws poszczególne podfora i działy.

14. OFF-TOPIC - co myślicie o propozycji porządków w OFF-TOPIC? Humor to porażka... przedostatni post ma prawie rok czasu. Z kolei BAZAR jest wymieszany z Hyde-Parkiem. Co daje nam taka mnogość działów? Można by pójść krok dalej i Hyde-Park połączyć z BAZAREM i zintegrować z INFO?
vacu
@Slyzaba - kiedyś jak miałęm więcej czasu wink.gif siedziałem na kilku forach, na każdym miałem ponad 1000 postów (na niektórych kilka tys. i to bez spamowania) i na podstawie tego doświadczenia powiem, że na każdym forum użytkownicy domagają się zmian jednak w 90% przypadków rewolucyjne zmiany powodują, że dane forum działa gorzej (ostatni "mój" przypadek to forum Astra Klubu, które kilka tygodni po aktualizacji skryptu działa tragicznie a admini nie potrafią sobie z tym poradzić). To forum działa dobrze, jest dość przejrzyste, nie ma nadmiaru spamu więc nie ma co szaleć.
Jakieś kosmetyczne zmiany jak np. dodanie działu historycznego - OK, ale potrzeby robienia tutaj rewolucji osobiście nie widzę.

Co zaś się tyczy reklamy - podczas wyborów samorządowych liczba użytkowników powiela się znacznie więc ludzie umieją to forum znaleźć ale pisać im się nie chce widocznie. Inna rzecz, że pewnie wiele osób czyta a nie pisze, pewnie pokazały by to statystyki.
bzenek
CYTAT(Slyzaba @ czw, 20 paź 2011 - 14:16) *
Kilka miesięcy temu wrzuciłem kilka sugestii/pomysłów - wszystko bez zmiany... Temat odgrzebuję z kilkoma propozycjami i zapytaniami:

Żadna z Twoich propozycji nie jest pilna. Forum działa całkiem dobrze i nie ma co majstrować.

Jest nawet takie powiedzenie, że "lepsze wrogiem dobrego".

Problemem forum jest brak ludzi, którzy chcą o czymś dyskutować, a nie "wszechogarniająca szarzyzna".
Leszek
Aktualizacja skryptu IMHO to zbędny wydatek - licencja IPB kosztuje 150 USD (nie widzę na ich stronie jakiejś zniżki dla aktualizujących ze starszych wersji), a płatne skrypty nie oferują w zasadzie nic więcej (jeśli chodzi o potrzeby takiego forum jak nasze) niż na przykład phpBB3 (darmowe).

Co do kolorystyki - dla mnie może być (ewentualnie można by dodać jakąś zupełnie ciemną skórkę - czarną czy ciemnogranatową).

Zdjęcie w headerze faktycznie przydałoby się zmienić - ale proszę, bez badziewnego flasha jak w Będzinie czy Sosnowcu.
Slyzaba
vacu - nie jestem za żadnymi rewolucyjnymi zmianami smile2.gif. Moje propozycje to w większości kosmetyka (nowy top, usunięcie kalendarza etc., zmiana kolorów), uporządkowanie zastanych schematów, nad którymi nikt nie chce się pochylić oraz kwestie stricte informacyjne. Zgadzam się z Tobą, że zbyt daleko idące zmiany mogłyby przynieść więcej strat niż korzyści. Byłoby idealnie gdyby udało się omówić na forum te punkty, zdecydować czy któreś z nich chcemy wdrożyć, ustalić osoby, terminy i... działać.

CYTAT
Inna rzecz, że pewnie wiele osób czyta a nie pisze, pewnie pokazały by to statystyki.
- niestety nie mamy dostępu do żadnych informacji o forum. Wiedza tajemna zastrzeżona dla nielicznych... ;-)

bzenek - zgadzam się. Żadna z propozycji nie jest pilna. Poddaję je pod opinie użytkowników naszego forum. Wg mnie na forum są potrzebne zmiany - szkoda, że jedynym motorem do jakiejkolwiek zmiany ma być 'popsucie się czegoś'... Piszesz, że problemem jest brak ludzi - czy ktoś zastanawiał się jak to zmienić? (w moim odczuciu trwanie w tej szarzyźnie wcale nie pomaga podobnie jak zero zmian od 2006 roku ;-)).

Leszek - zgadzam się. Co do skryptu - na stronie jest rzeczywiście 150$. Przy naszych niemal zerowych zdolnościach finansowych nie ma co szaleć. Pisząc posta sugerowałem się darmowymi wersjami gdzieś z sieci. Flash z motylkami jest rzeczywiście nieco nadgorliwy ;-)

Czy mogę prosić Adminów i Modów o pochylenie się nad moimi propozycjami i ustalenie, które z nich mogą być wdrożone i opublikowanie tej informacji na forum?

maseur
CYTAT(Slyzaba @ czw, 20 paź 2011 - 11:16) *
Dziękując naszym Administratorom i Moderatorom za opiekę nad forum chciałbym zapytać czy jest jakiś harmonogram działań/zadań związanych z porządkami na forum i planami rozwoju?Kilka miesięcy temu wrzuciłem kilka sugestii/pomysłów - wszystko bez zmiany... Temat odgrzebuję z kilkoma propozycjami i zapytaniami:
..........

Popieram większość "postulatów" Slyzaby. Skoro od decydentów oczekujemy zmian w Naszym Mieście, dajmy przykład i pokażmy, że stać nas na zmiany, że da się je przeprowadzić i są one na dobre smile2.gif Może uda nam się wypromować naszą społeczność na tyle aby zauważono nasze potrzeby i zaczęto je respektować ? Zacznijmy działać smile2.gif

CYTAT(Leszek @ czw, 20 paź 2011 - 16:12) *
Co do kolorystyki - dla mnie może być (ewentualnie można by dodać jakąś zupełnie ciemną skórkę - czarną czy ciemnogranatową).Zdjęcie w headerze faktycznie przydałoby się zmienić - ale proszę, bez badziewnego flasha jak w Będzinie czy Sosnowcu.

Zgadzam się, zwłaszcza popieram drugi wniosek smile2.gif
zielak
Czy można zrobić tak, aby strony miały tytuł wątku, którego dotyczą?
Czyli np. Propozycje związane z forum - Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej zamiast samego i mało pomocnego tytułu Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej, bo tak zatytułowana jest chyba każda strona na forum.
Slyzaba
zielak - też miałem z tym zagwozdkę. Szczególnie jak loguję się na forum i otwieram w 10 zakładkach nieprzeczytane posty a potem trudno jest zlokalizować, w którym wątku jestem smile2.gif.
Przyzwyczaiłem się, że patrzę tuż pod paginatorem (przewijacz stron z wątkami <- ->).
Slyzaba
Spróbuję jeszcze raz:

CYTAT
Czy mogę prosić Adminów i Modów o pochylenie się nad moimi propozycjami i ustalenie, które z nich mogą być wdrożone i opublikowanie tej informacji na forum?
vacu
CYTAT(Slyzaba @ nie, 06 lis 2011 - 20:24) *
Spróbuję jeszcze raz:

CYTAT

Wygląda na to, że admini rzadziej ostatnio tu bywają (chyba, że tylko czytają), może brak czasu, trzeba chyba poczekać wink.gif
Wiekszosc wspomnianych spraw byla juz poruszana.
Bardzo wazne sa przyzwyczajenia, takze dla tych ktorzy zagladaja tu rzadko.
Sprawa aktualizacji skryptu wcale nie jest taka prosta. Oznaczaloby to calkowita zmiane wygladu (obecna skorka nie bylaby kompatybilna). Trzeba by nawet stworzyc nowe przyciski (oryginalnie sa angielskie). Najwiekszy jednak problem to silnik forum, ktory jest dosc znacznie zmodyfikowany. Przed updatem trzeba by bylo przywrocic oryginalna wersje, co nie byloby latwe, bo juz nawet nie pamietam co i gdzie zmienialem tongue.gif
Z takich powodow najwieksze swiatowe fora czesto stosuja domyslne skorki i prawie nic nie zmieniaja w skryptach.

Niech ktos stworzy nowe logo. Jesli sie spodoba innym uzytkownikom to zamienimy smile2.gif

PS. Dzial "info" przeniesiony na dol. Juz dawno temu byla dyskusja, ze nie wiadomo czy to dobrze, bo wiele osob moze nie zauwazyc ewentualnych waznych spraw (no ale zamiast tego mozna umiescic komunikat). Najbardziej razilo podforum "test" na gorze.
Slyzaba
Administratorze ':)' - dzięki za kilka podjętych działań i przede wszystkim osobny dział Historia!
Poniżej przeklejam zaktualizowaną listę moich propozycji

1. liczba użytkowników na forum jest nadal nieprawdziwa. Patrzę często na ostatnio zarejestrowane osoby i ewidentnie widzę boty. Wystarczy wejść w Użytkowników - możecie mnie poprawić ale mam wrażenie, że ~50% to syf do usunięcia. Proponuję wyczyścić konta nie aktywowane, konta gdzie użytkownik nie logował się ani razu, konta, które zostały założone bez odwiedzenia strony (o ile skrypt ma taką możliwość raportowania) oraz konta aktywowane ale z domen ewidentnie botowych.

2. dzisiaj klikałem po forumowym kalendarzu: niestety w przeciągu trzech ostatnich miesięcy są tam jedynie urodziny użytkowników (w tym oczywiście ~50% spamu). Po co nam taka funkcjonalność? Pomijając fakt, że tylko kilka % ma wpisaną tam prawdziwą datę urodzin. W takim ujęciu proponuję dezaktywować kalendarz.

3. proponuję usunąć notyfikacje nad aktualną belką INFO o obchodzonych urodzinach i nadchodzących wydarzeniach.

Oto info urodzinowe z dzisiaj, czyste spamboty sad.gif

CYTAT
3 użytkownicy obchodzący dziś swoje urodziny
sharyndoucett(33), lorriegreenen(26), kalynletang(22)

4. proponuję uporządkować górną część forum, fragment między górną zieloną belką (Forum mieszkańców DG) a aktualną belką INFO. Przy laptopowych/netbookowych rozdzielczościach możemy tam zyskać sporo px i uporządkować nawigacyjno-informacyjny chaos.

5. czy mogę prosić Adminów o informację nt. aktywności użytkowników w ciągu ostatnich kilku lat? Jestem ciekawy, czy jako forum DG rozwijamy się, cofamy, mamy constans? Najbardziej wymierna jest chyba liczba postów w poszczególnych latach a pomocniczą daną mogłaby byś liczba odsłon.

6. czy Admini mają jakąś koncepcję (nie wnikając w czas/finanse etc.) na propagowanie naszego forum?

7. OFF-TOPIC - co myślicie o propozycji porządków w OFF-TOPIC? Humor to porażka... przedostatni post ma prawie rok czasu. Z kolei BAZAR jest wymieszany z Hyde-Parkiem. Co daje nam taka mnogość działów? Można by pójść krok dalej i Hyde-Park połączyć z BAZAREM i zintegrować z INFO?

8. NOWE - proponuję usunąć przycisk HELP z górnego menu (anglojęzyczna treść)

9. NOWE - w związku z tym, że ~30-40 razy nie spotkałem nigdy nikogo na czacie podpiętym pod forum to proponuję również usunąć ten przycisk i funkcjonalność

Zaakceptowane - do realizacji w kolejności:

1. proponuję zmienić górną grafikę - Aktualna to niemal zero koloru, szarzyzna a podpis bez polskiej czcionki nie świadczy o nas najlepiej... Zobaczcie na top z Będzina http://www.forum-bedzin.pl/ - akurat flasha z motylkami bym nie wstawiał smile2.gif ale kolor, kontrast, życie, pomysł godne uwagi.

2. proponuję zmienić również wszechotaczającą szarzyznę na forum szczególnie tło strony - to co prawda kwestia gustu niemniej taka kolorystyka niby bezpieczna i uniwersalna powinna odejść wg mnie do lamusa ;-)
Slyzaba
Aktualizacja listy, tym razem dzięki Kwintoszowi:

Poniżej przeklejam zaktualizowaną listę moich propozycji

Oto info urodzinowe z dzisiaj, czyste spamboty sad.gif

CYTAT
3 użytkownicy obchodzący dziś swoje urodziny
sharyndoucett(33), lorriegreenen(26), kalynletang(22)

4. proponuję uporządkować górną część forum, fragment między górną zieloną belką (Forum mieszkańców DG) a aktualną belką INFO. Przy laptopowych/netbookowych rozdzielczościach możemy tam zyskać sporo px i uporządkować nawigacyjno-informacyjny chaos.

5. czy Admini mają jakąś koncepcję (nie wnikając w czas/finanse etc.) na propagowanie naszego forum?

6. OFF-TOPIC - co myślicie o propozycji porządków w OFF-TOPIC? Humor to porażka... przedostatni post ma prawie rok czasu. Z kolei BAZAR jest wymieszany z Hyde-Parkiem. Co daje nam taka mnogość działów? Można by pójść krok dalej i Hyde-Park połączyć z BAZAREM i zintegrować z INFO?

7. Proponuję w INFO połączyć fora: Opinie i Info (ta sama tematyka)

8. NOWE - proponuję usunąć przycisk HELP z górnego menu (anglojęzyczna treść)

9. NOWE - w związku z tym, że ~30-40 razy nie spotkałem nigdy nikogo na czacie podpiętym pod forum to proponuję również usunąć ten przycisk i funkcjonalność

Zaakceptowane - do realizacji w kolejności:

1. proponuję zmienić górną grafikę - Aktualna to niemal zero koloru, szarzyzna a podpis bez polskiej czcionki nie świadczy o nas najlepiej... Zobaczcie na top z Będzina http://www.forum-bedzin.pl/ - akurat flasha z motylkami bym nie wstawiał smile2.gif ale kolor, kontrast, życie, pomysł godne uwagi.

2. proponuję zmienić również wszechotaczającą szarzyznę na forum szczególnie tło strony - to co prawda kwestia gustu niemniej taka kolorystyka niby bezpieczna i uniwersalna powinna odejść wg mnie do lamusa ;-)
kwintosz
Pamiętajcie wszyscy, że tu nie każdy jest grafikiem i ma jakieś dodatkowe umiejętności.
Wszystko co zostało stworzone, zostało zrobione na tyle na ile ktoś umiał. Na szczęście, ominęło nas to co dotyka wiele for, czyli różnego rodzaju pady, zwiechy etc. po których nierzadko traci się całość treści.
Ponadto, ile osób tyle opinii. Jednemu biały za jasny, innemu zielony za pstrokaty etc. Ciężko jest wybrać coś aby wszystkim dogodzić. Ponadto dochodziło do problemów związanych z obecnością albo inaczej nieobecnością założyciela forum, przez co na nie wszystkie ruchy mogliśmy sobie pozwolić. Skrypt IPB z którego korzysta forum, też tego nam nie ułatwia..
Ja sam mam tylko moderatora, więc za bardzo nie jestem w stanie podziałać. Poza oczywiściem porządkami w tematach i działach.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.