Dziękując naszym Administratorom i Moderatorom za opiekę nad forum chciałbym zapytać czy jest jakiś harmonogram działań/zadań związanych z porządkami na forum i planami rozwoju?
Kilka miesięcy temu wrzuciłem kilka sugestii/pomysłów - wszystko bez zmiany... Temat odgrzebuję z kilkoma propozycjami i zapytaniami:
1. liczba użytkowników na forum jest nadal nieprawdziwa. Patrzę często na ostatnio zarejestrowane osoby i ewidentnie widzę boty. Wystarczy wejść w Użytkowników - możecie mnie poprawić ale mam wrażenie, że ~50% to syf do usunięcia.
Proponuję wyczyścić konta nie aktywowane, konta gdzie użytkownik nie logował się ani razu, konta, które zostały założone bez odwiedzenia strony (o ile skrypt ma taką możliwość raportowania) oraz konta aktywowane ale z domen ewidentnie botowych.2. dzisiaj klikałem po forumowym kalendarzu: niestety w przeciągu trzech ostatnich miesięcy są tam jedynie urodziny użytkowników (w tym oczywiście ~50% spamu). Po co nam taka funkcjonalność? Pomijając fakt, że tylko kilka % ma wpisaną tam prawdziwą datę urodzin.
W takim ujęciu proponuję dezaktywować kalendarz. 3. proponuję usunąć notyfikacje nad aktualną belką INFO o obchodzonych urodzinach i nadchodzących wydarzeniach.
4. część forum INFO proponuję przenieść niżej.
5. Info/opinie i Info/info proponuję połączyć.
6. proponuję zmienić górną grafikę. Aktualna to niemal zero koloru, szarzyzna a podpis bez polskiej czcionki nie świadczy o nas najlepiej... Zobaczcie na top z Będzina
http://www.forum-bedzin.pl/ - akurat flasha z motylkami bym nie wstawiał

ale kolor, kontrast, życie, pomysł godne uwagi.
7. proponuję zmienić również wszechotaczającą szarzyznę na forum szczególnie tło strony - to co prawda kwestia gustu niemniej taka kolorystyka niby bezpieczna i uniwersalna powinna odejść wg mnie do lamusa ;-)
8. proponuję uporządkować górną część forum, fragment między górną zieloną belką (Forum mieszkańców DG) a aktualną belką INFO. Przy laptopowych/netbookowych rozdzielczościach możemy tam zyskać sporo px i uporządkować nawigacyjno-informacyjny chaos.
9. aktualna wersja skryptu forum jest sprzed ~5 lat. Czy administratorzy planują zmianę do nowszej wesji 3.2.xxx?
10. czy mogę prosić Adminów o informację nt. aktywności użytkowników w ciągu ostatnich kilku lat? Jestem ciekawy, czy jako forum DG rozwijamy się, cofamy, mamy constans? Najbardziej wymierna jest chyba liczba postów w poszczególnych latach a pomocniczą daną mogłaby byś liczba odsłon.
11. czy Admini mają jakąś koncepcję (nie wnikając w czas/finanse etc.) na propagowanie naszego forum?
12. próbowałem znaleźć na forum zbiorczą informację (aktualną), która wskazywałaby kto z Adminów jest odpowiedzialny za obsługę domeny, kto za serwer. Jaki jest podział obowiązków między Administratorami? Znalazłem kilka starych wątków... Proponuję zebrać takie informacje w jednym miejscu - co o tym myślicie?
13. reorganizacja najczęściej czytanych wątków. O ile sport jest świetnie podzielony i nie ma tam wieloznaczności to w NASZE MIASTO jest prawie 40% wszystkich postów na jednym forum!!! Jeśli Adminom to pomoże, to przygotuję rozkład procentowy aktywności forum ws poszczególne podfora i działy.
14. OFF-TOPIC - co myślicie o propozycji porządków w OFF-TOPIC? Humor to porażka... przedostatni post ma prawie rok czasu. Z kolei BAZAR jest wymieszany z Hyde-Parkiem. Co daje nam taka mnogość działów? Można by pójść krok dalej i Hyde-Park połączyć z BAZAREM i zintegrować z INFO?