CYTAT(maseur @ nie, 15 lip 2012 - 10:27)

CYTAT(camus @ sob, 07 lip 2012 - 15:26)

,właśnie sobie przypomniałem że jakiś czas temu drążyliście temat ,,sklepu żelaznego na rogu ulic"jeżeli was to interesuje to znam odpowiedż.
'zagadka" rozwiązała się jakby sama przy okazji ostatecznego rozwikłania kwestii synagogi, sporo wcześniej się nad "nieznaną ulicą" nagłówkowaliśmy, mnie jednak osobiście dało wiele frajdy ślęczenie nad fotografiami, mapami, szukanie właściciela sklepu, itd. Niejako fajnie, że na forum pojawiła się kolejna osoba która może tak dużo wnieść w temat zgłębiania historii miasta - witaj Camus

Dzięki.Pozdrawiam.
.gif)
CYTAT(mawwm @ śro, 11 lip 2012 - 08:42)

CYTAT(Slyzaba @ wto, 10 lip 2012 - 22:38)

camus - dziękuję za maila i fotografię kamienicy.Czy poprawnie umieściłem sklep na fotografii? Jesteś pierwszą osobą, która pamięta, że były tam schrony przeciwlotnicze (betonowe? pod poziomem gruntu? może to były piwnice z tej wyburzonej kamienicy?).
schronów w tej okolicy nie przypominam sobie, pamiętam "schrony" (tak mówiło się w tej okolicy) a raczej 2 szczeliny przeciwlotnicze przy skrzyżowaniu Żeromskiego i Dąbrowskiego. Konstrukcje były podobne do tych, które ocalały przy dworcu PKP.
mawwm-witam Cie,mam prośbę, gdybyś mógł wskazać miejsca w których znajdują się te dwie szczeliny przeciwlotnicze przy dworcu PKP, najlepiej gdybyś skorzystał z mapy googli. Osobiście nie mogę zobaczyć tych miejsc ponieważ przebywam poza krajem.Druga sprawa to tajemnicza nazwa kamienicy przy ul.Dąbrowskiego,pamiętam że była dosyć duża,do klatek schodowych wchodziło się po betonawych schodach do góry i zapamiętałem też że mieścił się tam servis rowerowy,jeżeli coś żle zapamiętałem to mnie popraw.Pozdrawiam.