Pomoc - Szukaj - U縴tkownicy - Kalendarz
Pe硁a wersja: Synagoga w D膮browie G贸rniczej
> D膮browa G贸rnicza > Historia
Stron: 1, 2, 3
camus
CYTAT(mawwm @ pi膮, 03 lut 2012 - 13:20) *
odby艂em dzi艣 wycieczk臋 艣ladami m艂odo艣ci (dyma艂em t臋dy przez trzy lata do szko艂y, ulicami: Kr贸tk膮, Okrzei, Sienkiewicza), zachowa艂 si臋 nawet 15 metrowy odcinek "starej" Okrzei za Chopina (na foto przed will膮). Wed艂ug mnie i kilku innych towarzyszy mozolnej w臋dr贸wki (od tego miejsca by艂o "pod g贸rk臋") synagoga sta艂a tu:

Musz臋 ci臋 zmartwi膰 kolego,ta uliczka przed will膮 nazywa艂a si臋 Barlickiego a bo偶nica 偶ydowska sta艂a niedaleko tego miejsca ale z ca艂膮 pewno艣ci膮 nie w tym miejscu kt贸re wskazujesz.
Slyzaba
camus - niestety miniatura wrzucona przez Ciebie na forum nie 艂aduje si臋 poprawnie. Czy to jaka艣 kamienica przy szpitalu? M贸g艂by艣 j膮 wys艂a膰 do mnie na kontakt@dawnadabrowa.pl ?

Jak zd膮偶臋, to jutro wrzuc臋 dow贸d na 10000% lokuj膮cy b贸偶nic臋/synagog臋 smile2.gif. Rozmawia艂em kilka razy z d膮browskimi 偶ydami i oni o b贸偶nicy przy Hucie Bankowej m贸wi膮 najcz臋艣ciej 'synagoga' a o b贸偶nicy na Redenie -> 'b贸偶nica'.

camus - wiesz co艣 wi臋cej o tym sklepie '偶elazowym' naprzeciwko synagogi?

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/kamienic...nagogi_534.html
Slyzaba
Witam,

Tak to wygl膮da艂o w sierpniu 1977 roku. Synagoga/b贸偶nica jeszcze istnia艂a. Kamienica z postu wcze艣niej ze sklepem sprzedaj膮cym '偶elazo' by艂a ju偶 wyburzona.

camus
CYTAT(Slyzaba @ nie, 08 lip 2012 - 23:32) *
camus - niestety miniatura wrzucona przez Ciebie na forum nie 艂aduje si臋 poprawnie. Czy to jaka艣 kamienica przy szpitalu? M贸g艂by艣 j膮 wys艂a膰 do mnie na kontakt@dawnadabrowa.pl ?

Jak zd膮偶臋, to jutro wrzuc臋 dow贸d na 10000% lokuj膮cy b贸偶nic臋/synagog臋 smile2.gif. Rozmawia艂em kilka razy z d膮browskimi 偶ydami i oni o b贸偶nicy przy Hucie Bankowej m贸wi膮 najcz臋艣ciej 'synagoga' a o b贸偶nicy na Redenie -> 'b贸偶nica'.

camus - wiesz co艣 wi臋cej o tym sklepie '偶elazowym' naprzeciwko synagogi?

http://dawnadabrowa.pl/fotografia/kamienic...nagogi_534.html

Prawdopodobnie by艂a wyburzona podczas okupacji bo ja pami臋tam 偶e w tym miejscu sta艂y dwa schrony przeciwlotnicze zreszt膮 cz臋sto b臋d膮c jeszcze dzieckiem chowali艣my si臋 w nich z kolegami.Co do bo偶nicy to jest ona 艂atwa do zlokalizowanie poniewa偶 zosta艂y zachowane dwa odcinki ulic w orginalnym kszta艂cie mam na my艣li ul.Chopina i Okrzei obecnie ten odcinek przemianowano na 艁ukasi艅skiego a jest to skrzy偶owanie tych ulic ,to samo tyczy si臋 domu ze sklepem,, sprzeda偶 zelaza"znajdowa艂 si臋 dok艂adnie na zakrecie w prawo Chopina z disiejsz膮 艁ukasi艅skiego jad膮c do g贸ry od Sobieskiego ta lokalizacja jest na 100% pewna co zreszt膮 potwierdza twoje zdj臋cie z 1977r.z lotu ptaka,przy okazji chcia艂bym ci臋 zapyta膰 czy posiadasz wi臋cej takich zdj臋膰 z tej dzielnicy je偶eli tak to mo偶e by艣 wstawi艂 by艂bym szcz臋艣liwy.Co do zdj臋cia kamienicy na tle szpitala postaram ci si臋 szybko wys艂a膰 niestety jestem bardz ograniczony czasowo jedynie w weekendy udaje mi si臋 zorganizowa膰 troch臋 wolnego czsu oczywi艣cie gdy tylko jest brzydka pogoda,pozdrawiam i 偶ycz臋 sukces贸w w odkrywaniu i zapisywaniu historii naszego miasta.
Slyzaba
camus - dzi臋kuj臋 za maila i fotografi臋 kamienicy.
Czy poprawnie umie艣ci艂em sklep na fotografii? Jeste艣 pierwsz膮 osob膮, kt贸ra pami臋ta, 偶e by艂y tam schrony przeciwlotnicze (betonowe? pod poziomem gruntu? mo偶e to by艂y piwnice z tej wyburzonej kamienicy?).

Ta fotografia idealnie odwzorowuje uk艂ad synagogi vs kamienicy ze sklepem:

Kamienica na pewno istnia艂a jeszcze na pocz膮tku wojny.
mawwm
CYTAT(Slyzaba @ wto, 10 lip 2012 - 22:38) *
Czy poprawnie umie艣ci艂em sklep na fotografii? Jeste艣 pierwsz膮 osob膮, kt贸ra pami臋ta, 偶e by艂y tam schrony przeciwlotnicze (betonowe? pod poziomem gruntu? mo偶e to by艂y piwnice z tej wyburzonej kamienicy?).

schron贸w w tej okolicy nie przypominam sobie, pami臋tam "schrony" (tak m贸wi艂o si臋 w tej okolicy) a raczej 2 szczeliny przeciwlotnicze przy skrzy偶owaniu 呕eromskiego i D膮browskiego. Konstrukcje by艂y podobne do tych, kt贸re ocala艂y przy dworcu PKP.
camus

Ta fotografia idealnie odwzorowuje uk艂ad synagogi vs kamienicy ze sklepem:

Kamienica na pewno istnia艂a jeszcze na pocz膮tku wojny.

Moje potwierdzenie jest zb臋dne,dow贸d 偶e sklep mie艣ci艂 si臋 w艂asnie w tym miejscu jest na zdj臋ciu z getta kt贸re zamie艣ci艂e艣 ni偶ej.
camus
Wiem 偶e istnia艂y dwa schrony na tym teranie,niestety nie mog臋 sobie przypomnie膰 lokalizacji tego drugiego mo偶e kto艣 wie,je偶eli nie, to ja b臋dz臋 w kraju po 20lipca i spr贸buj臋 popyta膰 znajomych kt贸rzy mieszkali na Chopina ,napewno pami臋taj膮.Za艂膮czam zdj臋cie gdzie zaznaczy艂em dok艂adne miejsce w kt贸rym znajdowa艂 si臋 jeden ze schron贸w.Pozdrawiam wszystkich D膮browiak贸w.
Slyzaba
camus - mam potwierdzenie od kolejnej osoby, 偶e naprzeciwko synagogi by艂 schron przeciwlotniczy:

CYTAT
Po drugiej stronie ulicy, vis a vis d艂ugiej 艣ciany synagogi by艂 pusty plac na terenie kt贸rego by艂 betonowy, tunelowy system schron贸w przeciwlotniczych

Ciekawe czy schrony zosta艂y wyburzone czy zasypane ziemi膮?

Z nowych informacji dotycz膮cych stricte synagogi: na pewno by艂a wewn膮trz wytw贸rnia win czyt. "jaboli". Kuzyn osoby, z kt贸r膮 mam kontakt pracowa艂 jako mechanik w warsztacie samochodowym, kt贸ry by艂 w budynku synagogi po wytw贸rni win. Po przej臋ciu pomieszcze艅 w 艣rodku by艂y jeszcze wielkie, drewniane kadzie fermentacyjne. Do ko艅ca istnienia warsztatu by艂o tam czu膰 kwa艣ny zapach sfermentowanych jab艂ek.
camus
CYTAT(Slyzaba @ czw, 12 lip 2012 - 20:34) *
camus - mam potwierdzenie od kolejnej osoby, 偶e naprzeciwko synagogi by艂 schron przeciwlotniczy:

CYTAT
Po drugiej stronie ulicy, vis a vis d艂ugiej 艣ciany synagogi by艂 pusty plac na terenie kt贸rego by艂 betonowy, tunelowy system schron贸w przeciwlotniczych

Ciekawe czy schrony zosta艂y wyburzone czy zasypane ziemi膮?

Z nowych informacji dotycz膮cych stricte synagogi: na pewno by艂a wewn膮trz wytw贸rnia win czyt. "jaboli". Kuzyn osoby, z kt贸r膮 mam kontakt pracowa艂 jako mechanik w warsztacie samochodowym, kt贸ry by艂 w budynku synagogi po wytw贸rni win. Po przej臋ciu pomieszcze艅 w 艣rodku by艂y jeszcze wielkie, drewniane kadzie fermentacyjne. Do ko艅ca istnienia warsztatu by艂o tam czu膰 kwa艣ny zapach sfermentowanych jab艂ek.

A ja korzystaj膮c z dobrodziejstwa Naszej klasy dosta艂em potwierdzenie od koleg贸w kt贸rzy mieszkali przy ul.Chopina 偶e istnia艂y dwa schrony, pierwszy znajdowa艂 si臋 tam gdzie zaznaczy艂em wcze艣niej na zdj臋ciu a teraz do艂膮czam drugie gdzie zaznaczy艂em dok艂adn膮 lokalizacj臋 obu zchron贸w.Jak wygl膮da艂y wewn膮trz niestety nie wiem bo ju偶 wtedy by艂y zalane wod膮 i cz臋艣ciowo zasypane 艣mieciami i gruzem wiem 偶e schodzi艂o si臋 w d贸艂 po betonowych schodach a kszta艂tem cz臋艣膰 naziemna patrz膮c z boku przypomina艂a tr贸jk膮t.
Slyzaba
camus - chyba korespondujemy z tymi samymi osobami z nk ;-). Profil SP6 (przy dawnej ulicy Narutowicza)?

Wg osoby, z kt贸r膮 mam kontakt, to obydwie wchodnie (wej艣cia do schron贸w wystaj膮ce ponad poziom ziemi) kierowa艂y do tego samego betonowego tunelu. 艢ciana tego schronu mia艂a mie膰 oko艂o 75cm grubo艣ci.

Dodam, 偶e na Redenie, na ha艂dzie, by艂y szczeliny przeciwlotnicze, przykryte p艂ytami betonowymi. Ale to ju偶 historia na osobny, nie-synagogowy w膮tek.

Za kilka tygodni powinienem mie膰 wi臋cej informacji zwi膮zanych z warsztatem samochodowym, kt贸ry by艂 w budynku synagogi.
camus
CYTAT(Slyzaba @ pi膮, 13 lip 2012 - 17:15) *
camus - chyba korespondujemy z tymi samymi osobami z nk ;-). Profil SP6 (przy dawnej ulicy Narutowicza)?

Wg osoby, z kt贸r膮 mam kontakt, to obydwie wchodnie (wej艣cia do schron贸w wystaj膮ce ponad poziom ziemi) kierowa艂y do tego samego betonowego tunelu. 艢ciana tego schronu mia艂a mie膰 oko艂o 75cm grubo艣ci.

Dodam, 偶e na Redenie, na ha艂dzie, by艂y szczeliny przeciwlotnicze, przykryte p艂ytami betonowymi. Ale to ju偶 historia na osobny, nie-synagogowy w膮tek.

Za kilka tygodni powinienem mie膰 wi臋cej informacji zwi膮zanych z warsztatem samochodowym, kt贸ry by艂 w budynku synagogi.

Rzeczywi艣cie,zanim powsta艂 warsztat samochodowy, wcze艣niej by艂a tam,,fabryka jaboli".Profil SP3.Pozdrawiam.
maseur
CYTAT(camus @ sob, 07 lip 2012 - 15:26) *
,w艂a艣nie sobie przypomnia艂em 偶e jaki艣 czas temu dr膮偶yli艣cie temat ,,sklepu 偶elaznego na rogu ulic"je偶eli was to interesuje to znam odpowied偶.

'zagadka" rozwi膮za艂a si臋 jakby sama przy okazji ostatecznego rozwik艂ania kwestii synagogi, sporo wcze艣niej si臋 nad "nieznan膮 ulic膮" nag艂贸wkowali艣my, mnie jednak osobi艣cie da艂o wiele frajdy 艣l臋czenie nad fotografiami, mapami, szukanie w艂a艣ciciela sklepu, itd. Niejako fajnie, 偶e na forum pojawi艂a si臋 kolejna osoba kt贸ra mo偶e tak du偶o wnie艣膰 w temat zg艂臋biania historii miasta - witaj Camus smile2.gif
camus
CYTAT(maseur @ nie, 15 lip 2012 - 10:27) *
CYTAT(camus @ sob, 07 lip 2012 - 15:26) *
,w艂a艣nie sobie przypomnia艂em 偶e jaki艣 czas temu dr膮偶yli艣cie temat ,,sklepu 偶elaznego na rogu ulic"je偶eli was to interesuje to znam odpowied偶.
'zagadka" rozwi膮za艂a si臋 jakby sama przy okazji ostatecznego rozwik艂ania kwestii synagogi, sporo wcze艣niej si臋 nad "nieznan膮 ulic膮" nag艂贸wkowali艣my, mnie jednak osobi艣cie da艂o wiele frajdy 艣l臋czenie nad fotografiami, mapami, szukanie w艂a艣ciciela sklepu, itd. Niejako fajnie, 偶e na forum pojawi艂a si臋 kolejna osoba kt贸ra mo偶e tak du偶o wnie艣膰 w temat zg艂臋biania historii miasta - witaj Camus smile2.gif
Dzi臋ki.Pozdrawiam. greets (11).gif
CYTAT(mawwm @ 艣ro, 11 lip 2012 - 08:42) *
camus - dzi臋kuj臋 za maila i fotografi臋 kamienicy.Czy poprawnie umie艣ci艂em sklep na fotografii? Jeste艣 pierwsz膮 osob膮, kt贸ra pami臋ta, 偶e by艂y tam schrony przeciwlotnicze (betonowe? pod poziomem gruntu? mo偶e to by艂y piwnice z tej wyburzonej kamienicy?).
schron贸w w tej okolicy nie przypominam sobie, pami臋tam "schrony" (tak m贸wi艂o si臋 w tej okolicy) a raczej 2 szczeliny przeciwlotnicze przy skrzy偶owaniu 呕eromskiego i D膮browskiego. Konstrukcje by艂y podobne do tych, kt贸re ocala艂y przy dworcu PKP.
mawwm-witam Cie,mam pro艣b臋, gdyby艣 m贸g艂 wskaza膰 miejsca w kt贸rych znajduj膮 si臋 te dwie szczeliny przeciwlotnicze przy dworcu PKP, najlepiej gdyby艣 skorzysta艂 z mapy googli. Osobi艣cie nie mog臋 zobaczy膰 tych miejsc poniewa偶 przebywam poza krajem.Druga sprawa to tajemnicza nazwa kamienicy przy ul.D膮browskiego,pami臋tam 偶e by艂a dosy膰 du偶a,do klatek schodowych wchodzi艂o si臋 po betonawych schodach do g贸ry i zapami臋ta艂em te偶 偶e mie艣ci艂 si臋 tam servis rowerowy,je偶eli co艣 偶le zapami臋ta艂em to mnie popraw.Pozdrawiam. fnd (2).gif
Slyzaba
camus, mawwm - pro艣ba o za艂o偶enie nowego postu w historii - sam jestem ciekaw tych szczelin przy PKP, o kt贸rych wcze艣niej nie s艂ysza艂em. Dbajmy jednak o porz膮dek tematyczny w historycznej cz臋艣ci forum.

Leszek
Powsta艂 w膮tek o schronach przeciwlotniczych, przy okazji pro艣ba do administracji:

- albo zr贸bcie porz膮dek w tym w膮tku (i innych w膮tkach historycznych),
- albo zr贸bcie moderatora odpowiedzialnego za ten dzia艂.
Dami7
CYTAT(Leszek @ nie, 15 lip 2012 - 22:36) *
przy okazji pro艣ba do administracji:

- albo zr贸bcie porz膮dek w tym w膮tku (i innych w膮tkach historycznych),
- albo zr贸bcie moderatora odpowiedzialnego za ten dzia艂.

Popieram wniosek!
Trzeba zrobi膰 w tym dziale troch臋 porz膮dk贸w, w cytatach wiele razy pojawiaj膮 si臋 te same zdj臋cia, to zaciemnia w膮tki i utrudnia czytanie.
malgosia
mam pro艣b臋: czy kto艣 m贸g艂by wstawi膰 wsp贸艂czesne zdj臋cie miejsca, gdzie sta艂a synagoga, bo ja si臋 pogubi艂am w tym w膮tku. Mo偶ecie to zrzuci膰 na moj膮 kobiec膮 orientacj臋 w terenie wink.gif Co nie zmienia faktu, 偶e w膮tek bardzo ciekawy i teren, na kt贸rym obecnie mieszkam. Zdj臋cia na stronie dawnadabrowa.pl znowu zabi艂y mi klina!
Slyzaba
Tutaj masz poszukiwania w pigu艂ce:
http://dawnadabrowa.pl/?s=synagoga_dabrowa..._okrzei_szopena

Tutaj synagoga w 1977 roku:

Tutaj masz przeniesienie na wsp贸艂czesny uk艂ad:
malgosia
dzi臋ki, teraz mam jasno艣膰 smile2.gif no i mieszkam rzut kamieniem od tego miejsca
Slyzaba
Kilka unikalnych fotografii d膮browskiej synagogi (II w艣.) z opracowania "呕ydzi na G贸rnym 艢l膮sku i w Zag艂臋biu D膮browskim. Historiq. Kultura. Zagadnienia konserwatorskie." (z podzi臋kowaniami dla p. Magdy Cyankiewicz z Muzeum Miejskiego Sztygarka):

Postaram si臋 o opis symboliki...
Bathurst

ciekawe jakie znaczenie w Judaizmie ma tygrys. Nic na ten temat nie wiem.
W Buddyzmie sk贸ra tygrysa symbolizowa艂a uwolnienie si臋 od z艂o艣ci. W Azji wiele gro藕nych b贸stw dosiada艂o w艂a艣nie tygrysa....
Slyzaba
Co艣 nowego - tym razem o b贸偶nicy przy ul. Kr贸lowej Jadwigi 29:

http://dawnadabrowa.pl/artykul/zniszczona,...dwigi_2981.html

CYTAT
Sosnowiec
呕A艁OBA W艢R脫D 呕YD脫W W D膭BROWIE Z POWODU PROFANACJI RODA艁脫W
Przed dwoma dniami D膮browa poruszona zosta艂a wiadomo艣ci膮 o w艂amaniu, dokonanem do b贸偶nicy p. Strzegowskiego, znajduj膮cej si臋 przj ul. Kr贸l. Jadwigi 29.

W nocy nie wy艣ledzeni dot膮d sprawcy oderwali zamki przy drawiach i dostawszy si臋 do 艣rodka, zniszczyli urz膮dzenie domu modlitwy. Rodaly, jak wiadomo, stanowi膮ce dla 偶yd贸w 艣wi臋to艣膰, znaleziono podeptane na pod艂odze, a pr贸cz tego wszelkie przybory domu modlitwy podarte i rozrzucone.

Z艂odzieje oderwali srebrne przedmioty, kt贸re sta艂y si臋 ich 艂upem. 艢wiadczy to, 偶e w艂amanie mia艂o cel rabunkowy.

O w艂amaniu, spostrze偶onem dopiero rano, zawiadomiono natychmiast policj臋, kt贸ra prowadzi dochodzenie, jednak dot膮d bezskutecznie. W艂amanie i kradzie偶 s膮 podobne do tej, jaka mia艂a miejsce w Czeladzi przed kilku miesi膮cami. Istnieje zatem przypuszczenie, 偶e jest dzie艂em tych samych sprawc贸w,

W zwi膮zku z tem rabin d膮browski wyda艂 polecenie do 偶yd贸w, modl膮cych si臋 w. tej b贸偶nicy, wzywaj膮c ich do 偶a艂oby. W poniedzia艂ek 偶ydzi ci po艣cili, wstrzymuj膮c si臋 w ci膮gu ca艂ego dnia od przyjmowania pokarm贸w. W D膮browie, zw艂aszcza w艣r贸d 偶yd贸w, profanacja wywo艂a艂a niebywa艂e poruszenie.

Strzegowski to pewnie b臋dzie ten sam - http://dawnadabrowa.pl/reklama/l,strzegows...miczne_313.html
To jest wersja lo-fi g丑wnej zawarto禼i. Aby zobaczy pe硁 wersj z wi阫sz zawarto禼i, obrazkami i formatowaniem prosz kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2026 Invision Power Services, Inc.