Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kopalnie na Podlesiu
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Historia
Stron: 1, 2
Bathurst
Jedźmy teraz naszą łącznicą kolejową ze Staszica dalej w kierunku północnym.
http://www.zamki.pl/?dzial=mapa
powinien być drugi mostek (!!!) albo chociaż jakieś pozostałości, tuż za łącznikiem drogowym od ul. Staszica do DK1 - już wiem gdzie się wybiorę w najbliższym czasie smile.gif )dzisiaj starczyło mi tylko czasu na znalezienie słupków z cyfrą 175 i paru innych "odkryć".
Dręczy mnie pytanie - dlaczego Wiesław był połączony kolejką z Albertem,, Stanisławem, Rynasem i Podredenem, dodam kolejką autonomiczną, bez podłączenia do jakiejś głównej sieci kolejowej
Leszek
Wiesława, nie Wiesław smile2.gif
Akurat ona miała kolejkę oddzielną, dochodziła tylko zapewne do tej samej rampy. A cegielnia i Stanisław mogły mieć wspólną kolejkę z oszczędności (na starszych mapach oprócz cegielni do kolejki podłączony jest Podreden) . Pytanie, czy faktycznie dochodziła do Alberta, dziwnie to jest na messtischu zaznaczone - nie wiadomo jakim cudem z dwóch kolejek przemysłowych zrobił się nagle tor normalny. Na jednej z map wygląda to tak, jakby do rampy od strony stacji Staszic dochodziły tory - i to pasowałoby do powyższego (do Alberta zapewne też doprowadzono bocznicę).

BTW, wbrew oznaczeniu na mapie, kolejka Wiesławy zapewne była napowietrzna (sądząc z zachowanego filara).
muzzy
CYTAT(Leszek @ pon, 20 maj 2013 - 23:25) *
Słupek Flory (TF) był na łące przy Robotniczej (prawie naprzeciwko zabudowań szybu Mariusz), powinien również być już zabezpieczony.

Nie jestem pewien na 100%, ale ten słupek chyba też trafił do muzeum.
Leszek
Tak mi się wydaje, że Sebastian mówił, że już go zgarnęli - ale trochę za dużo tych słupków wink.gif
Bathurst
Tym razem zdjęcie słupka z aparatu nie komórki - od razu uwidoczniła się liczba 175 smile.gif

Uploaded with ImageShack.us

zaraz obok po drugiej stronie ścieżki drugi słupek - trochę już nadgryziony zębem czasu

nieco dalej jakiś betonowy fundament - to chyba jest podstawa słupa kolejki napowietrznej Redenu z piaskowni w rejonie Świerczyny.

tutaj nie mam wątpliwości, że to podstawa słupa ww kolejki - nieco bardziej na W.

w miejsce dzisiejszej ścieżki biegła prawdopodobnie kolejka z Stanisława na Albert ( do rampy?) - po nałożeniu mapy "meserszmit" i google.

edit: jeszcze mi się przypomniało, że widziałem słupek w okolicach dawnej kop. Maksymilijan
niestety zdjęcie niewyraźne

Bathurst
Rechnic i Skorupka gołonoskie kopalnie. Czy one też były na Podlesiu?

CYTAT
Największym zakładem przemysłowym w Gołonogu była kopalnia "Flora". Dziś na tym terenie rozbudowały się Zakłady "Damel". Oprócz tego istniało jeszcze kilka innych, mniejszych kopalń jak: Wiktoria, Stanisław, Baśka, Skorupka, Rechnic, oraz zlikwidowana wcześniej - Jan.

http://naszgolonog.net/wspomnienia3.html
Leszek
Rechnic i Skorupka to zapewne nazwiska właścicieli kopalń, nie samych zakładów. Skorupki na razie nie znalazłem, ale Rechniców (co najmniej dwóch) tak - byli m.in. właścicielami kopalń Maksymilian I i II.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.