Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nocna iluminacja miasta i oświetlenie uliczne :-(
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Master
Bardzo dobre są te LEDy w Centrum, jest naprawde duzp jaqsniej.
Grzegorz-dg
Jesteśmy chyba jednym z nielicznych miast w zagłębiu które posiadają oświetlenie Ledowe, ja też zauważyłem tą różnice w oświetleniu jest jaśniej barwa światła bardzo ładna lepsza jest widoczność.
Izabela Gil
CYTAT
Moja żona też mówi że te ledy dają trupie światło - a myślałem, że to tylko takie babskie gadanie

A wiecie, że jak tak teraz czytam to coś w tym jest... nie jest już tak miło i przytulnie . Ale w centrum miasta chyba nie do końca chodzi o przytulność tongue.gif

Sądzę , że jasne światło daje więcej poczucia bezpieczeństwa . No i nieoceniona jest też oszczędność energii!
Sebastian22
Mi sie podoba a kto narzeka to niech sobie w domu montuje jakie chce oswietlenie, tu ma byc przede wszystkim jasno i oszczednie a tak wlasnie jest.
Slyzaba
Wątek LEDowy cieszy się sporym zainteresowaniem smile2.gif
Dla mnie nowe oświetlenie jest dużą zmianą in plus - a co do barwy tego światła to nie ryzykowałbym nazwania go ''trupim" - jest LEDowy smile2.gif. Wchodzimy w kolory a ciężko dyskutuje się o gustach...
muzzy
Prawdę mówiąc mi osobiście jeździ się lepiej przy tym świetle, w momencie kiedy wyjeżdżam z ich zasięgu i znajduję się w zasięgu starych lamp to od razu odczuwam różnicę - przy ledach wszystko jest jednak lepiej oświetlone i widoczne.
Leszek
CYTAT(KAMAZ @ śro, 27 lut 2013 - 20:27) *
CYTAT(Leszek @ śro, 27 lut 2013 - 19:16) *
A mnie się nie podoba sad.gif
Wolę sodówki, te ledy jakieś takie trupowate światło dają...

No nie powiesz chyba że sodówki dają naturalne światło?

Nic takiego nie pisałem smile2.gif Po prostu wolę ich kolor niż ledów (które są faktycznie jaśniejsze).
Grzegorz-dg
W kwestii oświetlenia nasz dąbrowski herb miasta umieszczony na dachu bloku nie świeci już około 1,5 roku czasu ciekawe kiedy go naprawią ,nie świecą również halogeny pod zadaszeniem kiosków Ruchu po obydwóch stronach w centrum miasta ,3 lampy uliczne nie świecą na wprost Hubertusa na ulicy Sobieskiego.
Grzegorz-dg
Dziś wykonałem telefon do urzędu miasta w sprawie oświetlenia którym tu poście pisałem powyżej pan obiecał ze sprawą niedziałającego oświetlenia się zajmie.
Grzegorz-dg
Zauważyliście ostatnio że nie świeci sporo lamp ulicznych wzdłuż drogi DK 910 koło huty bankowej , obok zespołu szkół technicznych ulica Królowej Jadwigi w Parku Hallera pojedyńcze lampy czy ktoś z urzędu miasta przegląda to oświetlenie pod kątem czy wszystkie lampy świecą poprawnie.
Slyzaba
A czy ktoś zauważył, że w kilku blokach przy Traugutta zostały podświetlone budynki? To chyba pierwszy taki przypadek w Dąbrowie?
Leszek
Ostatnio widziałem wracając z pracy - to są budynki wspólnot czy spółdzielcze?
Slyzaba
Szanujmy się ;-)
Oczywiście, że to WM (jeśli dobrze kojarzę, to zarządcą jest p. Rakoczy z Sosnowca). Te bloki mają b. aktywnych mieszkańców, którzy inwestują w otoczenie, same bloki etc.
Bathurst
tylko po co? dodatkowy koszt dla mieszkańców. przecież to w sumie tylko bloki.
kolek
ktoś wie czy przy wymianie oświetlenia na dk94 zostaną zamontowane ledy?
Bathurst
w specyfikacji są a jak będzie zobaczymy
Grzegorz-dg
Dnia 17 kwietnia zgłaszałem telefonicznie do UM awarie 3 lamp ulicznych na ulicy Sobieskiego i widzę że do tej pory nic nie zrobiono aby je naprawić,czy w naszym mieście brakuje dobrej woli osób odpowiedzialnych za stan oświetlenia ulicznego aby to zmienić,czy może osoba przyjmująca zlecenie.nie przekazała tego do odpowiednich osób,wie ktoś może kto ze strony Urzędu Miejskiego jaki wydział odpowiada za oświetlenie miasta,zgłaszałem również awarie herbu neonowego miasta ,dużo lamp spalonych w przejściu podziemnym Merkury i widzę że nie ma żadnej reakcji, przecież to nie są sprawy błache bo to jest samo centru miasta ,które powinno być wizytówką.
bzenek
CYTAT(Grzegorz-dg @ nie, 28 kwi 2013 - 12:12) *
Dnia 17 kwietnia zgłaszałem telefonicznie do UM awarie 3 lamp ulicznych na ulicy Sobieskiego i widzę że do tej pory nic nie zrobiono aby je naprawić,czy w naszym mieście brakuje dobrej woli osób odpowiedzialnych za stan oświetlenia ulicznego aby to zmienić,c

Zadzwoń chłopie do Taurona pod darmowy numer 991 wybierz "2" i zgłoś co Ci tam na sercu leży wink.gif
W parę dni zrobią.
Grzegorz-dg
A można tak zrobić z tego co wiem to urząd miejski daje zlecenia Tauronowi na wymianę lamp i naprawę .
Grzegorz-dg
Ostatni jadąc autobusem zauważyłem że zostały wymienione chyba 3 słupy oświetlenia ulicznego na wysokości przystanku autobusowego jak się wysiada do intermarche a swoją drogą widzieliście jak w Gołonogu na wysokości sklepu kaczor wygladają słupy betonowe oświetlenia ulicznego cała konstrukcja metalowe pręty prześwitują przez warstwę betonu u góry zardzewiałe rurki na których trzymają się lampy uliczne.One nie były wymieniane chyba od początku powstania tej drogi ,patrzeć jak jakiemuś kierowcy odleci kawałek betonu na samochód przez tyle lat urząd miejski nic nie inwestował w to oświetlenie w tamtym rejonie miasta.
Grzegorz-dg
Mam do was prośbe napiszcie gdzie widzieliście nie świecące lampy uliczne chodzi mi o główne drogi komunikacyjne w mieście postaram się zgłosić do Tauronu.A swoją drogą słupy oświetlenia ulicznego wyglądają nie stetycznie niemalowane od lat na głównym ciągu drogi przez miasto od wjazdu z Będzina aż po Hute Katowice ,jedynie w centrum miasta zostały pomalowane na krótkim odcinku drogi.Ciekawe czemu na AL Róż przy remoncie drogi postawiono nowe lampy z betonu a nie zastosowano slupów z innego materiału też to wizualnie brzydko wygląda.
Grzegorz-dg
Dzisiaj wieczorem będąc w różnych częsciach miasta przyjżałem się oświetleniu ulicznemu czy słupy oświetleniowe wszystkie świecą i tak na przeciwko huty bankowe nie świecą 3 lampy.W centrum miasta nie świecą 3 lampy Ledowe ,koło zespołu szkół technicznych 1 lampa, naprzeciwko ryneczku na merkurym w pasie torowiska 2 lampy.W przejściu podziemnym Merkury około 6 spalonych żarówek a ciekawe jak w innych przejściach podziemnych pewnie nie lepiej.Zobaczcie na tak krótkim odcinku przestrzeni tyle usterek nieświecących lamp a ciekawe jak jest dalej.Mam takie wrażenie że nikt w mieście z urzędników miejskich z naszego urzędu miasta nie sprawuje żadnej kontroli nad tym nie panuje oświetleniem co się z nim dzieje w jakim jest stanie .Może to jest jakiś sposób na oszczędność w kwesti opłat za energie elektryczną.Tylko po co w naszym urzędzie jest taka jednostka jak Referat Zarządzania Energią podległy pod Wydział Inwestycji Miejskich co te osoby tam robią czemu nie wyjdą w teren i nie sprawdzą stanu oświetlenia ulicznego.
bzenek
CYTAT(Grzegorz-dg @ czw, 19 wrz 2013 - 23:40) *
Tylko po co w naszym urzędzie jest taka jednostka jak Referat Zarządzania Energią podległy pod Wydział Inwestycji Miejskich co te osoby tam robią czemu nie wyjdą w teren i nie sprawdzą stanu oświetlenia ulicznego.

Przecie nikt nie będzie codziennie latał i patrzył czy setki lamp świecą. smile.gif

Mniej więcej raz w roku w każdym konkretnym miejscu bywa brygada oświetlenia z Tauronu.
Sprawdzają wszystkie obwody i naprawiają wtedy hurtowo.
Grzegorz-dg
Z problemem oświetlenia jest chyba w mieście problem teraz jak czytam zgłoszenia w serwisie NT jest bardzo dużo zgłoszeń od mieszkańców może to wina przestarzałej infrastruktury oświetleniowej ,mase różnego rodzaju awarii z oświetleniem ulicznym.Chyba Tauron coś nie wywiązuje się z umowy z miastem.
:)
Dziwne, że nikt nie zwraca uwagi i we władzach nie ma tematu oświetlenia ul. Roździeńskiego. Jak to możliwe, że miasto chciałoby inwestorów, a tam gdzie ma ich najwięcej o nic nie zadbała. Po zmroku tonie w ciemnościach, a do tego nie ma chodników i piesi poruszają się po jezdni. Przystanki też w ciemnościach. Nie trzeba chyba mówić jaki tam jest ruch, a do tego znaczny ruch pieszych dojeżdżających do pracy.
georgeb
To samo jest na ul Budowlanych równoległej do Kasprzaka nie ma ani jednej lampy a firma na firmie, w drodze dziury na 20 centymetrów, syf i malaria.
Reaper
CYTAT(:) @ czw, 21 lis 2013 - 21:08) *
Dziwne, że nikt nie zwraca uwagi i we władzach nie ma tematu oświetlenia ul. Roździeńskiego. Jak to możliwe, że miasto chciałoby inwestorów, a tam gdzie ma ich najwięcej o nic nie zadbała. Po zmroku tonie w ciemnościach, a do tego nie ma chodników i piesi poruszają się po jezdni. Przystanki też w ciemnościach. Nie trzeba chyba mówić jaki tam jest ruch, a do tego znaczny ruch pieszych dojeżdżających do pracy.

Brak środków finansowych w budżecie Gminy w roku bieżącym na zadania związane z dobudową punktów świetlnych, uniemożliwia złożenie deklaracji odnośnie terminu realizacji złożonego wniosku. Spośród zgłaszanych wniosków w pierwszej kolejności realizowane są te zadania, których wykonanie prac jest bezwzględnie konieczne z punktu widzenia zaspokojenia potrzeb jak największej ilości użytkowników infrastruktury drogowej. Kolejność realizacji dobudowy punktów świetlnych odbywa się po analizie osiągniętych przez to efektów w zakresie poprawy bezpieczeństwa użytkowników dróg i ciągów pieszych. Odrębne stanowisko zajmiemy w najbliższym czasie w sprawie przejść dla pieszych przy ul. Roździeńskiego.
Marek Mrówka - Wydział Inwestycji Miejskich 10/10/2013 o 11:18

Pewnie jeszcze trochę poczekamy...
To już sporo inwestycja, ale jak to możliwe żeby trwało to tyle lat. Te firmy nie pojawiły się tam wczoraj.
No to ciekawe gdzie jeszcze są większe potrzeby?
pulsatilla1214
ostatnio wylądowaliśmy na wiocha.pl z dworcem, ale i to niezgorsza propozycja wink.gif cool.gif

Uploaded with ImageShack.us
sandwich
Te body orzełka jest już dawno zgłoszone na naprawmyto.pl i przyjęte do realizacji.
Grzegorz-dg
Może lepiej niech nikt nie zgłasza tego na wiocha.pl wystarczy nam sam dworzec który jest wstydem dla miasta i mieszkańców też właśnie czytałem o tym w serwisie NT fajnie że ktoś dostrzegł tą usterkę i zgłosił coś ten dąbrowski herb miasta nie ma szczęścia stary nie świecił nowy ma usterkę.
pulsatilla1214
CYTAT
przyjęte do realizacji.

to chyba jakaś nowa kategoria zaklinania rzeczywistości w tym mieście wink.gif ? jaki jest herb, każdy widzi - a im dawniej zgłoszone, tym bardziej nadaje się... na wiocha.pl laugh.gif laugh.gif laugh.gif !
sandwich
CYTAT(pulsatilla1214 @ pon, 16 gru 2013 - 10:11) *
CYTAT
przyjęte do realizacji.

to chyba jakaś nowa kategoria zaklinania rzeczywistości w tym mieście wink.gif ? jaki jest herb, każdy widzi - a im dawniej zgłoszone, tym bardziej nadaje się... na wiocha.pl laugh.gif laugh.gif laugh.gif !

Przesadzasz. Elektryka. Wszystko się może zepsuć. Zgłosiłem w czwartek wieczorem. Przecież to nie pożar.
pulsatilla1214
a, jak czwartek to faktycznie, czyli wcale nie tak dawno, zwłaszcza biorąc pod uwagę dni robocze smile.gif

dla kontrastu - coś tam o oświetlaniu ulic/parków wciąż w temacie, może więc takie widoczki z sąsiedniego Będzina, Góra Zamkowa. Godna miasta królewskiego Korony Królestwa Polskiego, zresztą jak i dworzec kolejowy.. wink.gif

Grzegorz-dg
Ładnie się prezentuje to oświetlenie w Będzinie .A ciekawe jak tam u nas oświetlenie uliczne czy naprawione są usterki które zgłaszał signal .Ja bym tu dał propozycje aby oświetlić park przy muzeum miejskim Sztygarka /lampy stylowe/ w parku jest ciemno brak lamp i pomnik Stanisława Staszica fajnie by się w nocy prezentował.
Grzegorz-dg
Dziś zauważyłem lampy Led na drodze DK94 zielone słupy.
sandwich
CYTAT(sandwich @ pon, 16 gru 2013 - 11:24) *
CYTAT(pulsatilla1214 @ pon, 16 gru 2013 - 10:11) *
CYTAT
przyjęte do realizacji.

Przesadzasz. Elektryka. Wszystko się może zepsuć. Zgłosiłem w czwartek wieczorem. Przecież to nie pożar.

Herb został naprawiony we wtorek. Znaczy szybko się uwinęli z czymś, co nie jest najbardziej palącym problemem.
Grzegorz-dg
Miło to słyszeć ja dodam że Herb miasta ma uwarunkowania można by rzec historyczne bo na starych fotografiach dawnadabrowa widać że herb już był na tym bloku od lat.A teraz jest nowy i fajnie w nocy świeci.Oby tylko się za często nie psuł.
sandwich
CYTAT(Grzegorz-dg @ pią, 20 gru 2013 - 23:36) *
Miło to słyszeć ja dodam że Herb miasta ma uwarunkowania można by rzec historyczne bo na starych fotografiach dawnadabrowa widać że herb już był na tym bloku od lat.A teraz jest nowy i fajnie w nocy świeci.Oby tylko się za często nie psuł.

Ja dodam, że jest tak charakterystyczny i ważny, jak poczta, Społem, PKZ i może pomnik, chodź ten wpieprzył się później.
Grzegorz-dg
Lampy Led zamontowane w centrum miasta co jakiś czas nie świecą pojedyńcze sztuki ,czy by tak szybko się przepalały?. zastanawiam się czy będą jakieś nowe ulice w tym roku podlegać modernizacji oświetlenia lub nowe odcinki na Ledy wymieniane.
bzenek
CYTAT(Grzegorz-dg @ nie, 05 sty 2014 - 13:52) *
Lampy Led zamontowane w centrum miasta co jakiś czas nie świecą pojedyńcze sztuki ,czy by tak szybko się przepalały?.

Lampy są stare - pewnie są doziemienia na instalacji i bezpieczniki się przepalają.

zastanawiam się czy będą jakieś nowe ulice w tym roku podlegać modernizacji oświetlenia lub nowe odcinki na Ledy wymieniane.

Niedawno mówiło się, ze ma ruszyć budowa oświetlenia na ulicy Kasprzaka. Od pętli tramwajowej w stronę huty.
Grzegorz-dg
Możliwe że jest tak jak piszesz że stara instalacja .Ja bym chciał aby kolejne odcinki dróg jeżeli pozwala na to instalacja były oświetlone Led np można by oświetlić ulice Kościuszki lub np dalszą część ulicy K.Jadwigi rejon Bazyliki.Bo chyba nam to oświetlenie w mieście się przyjęło i jest akceptowane przez mieszkańców.O tym odcinku na Kasprzaka czytałem że któryś z radnych rady miejskiej pisał interpelacje do prezydenta miasta.
Bathurst
CYTAT(bzenek @ wto, 07 sty 2014 - 10:10) *
Lampy Led zamontowane w centrum miasta co jakiś czas nie świecą pojedyńcze sztuki ,czy by tak szybko się przepalały?.

Lampy są stare - pewnie są doziemienia na instalacji i bezpieczniki się przepalają.

zastanawiam się czy będą jakieś nowe ulice w tym roku podlegać modernizacji oświetlenia lub nowe odcinki na Ledy wymieniane.

Niedawno mówiło się, ze ma ruszyć budowa oświetlenia na ulicy Kasprzaka. Od pętli tramwajowej w stronę huty.

super będzie widać wszystkie dziury w jezdni wink.gif
Master
Rzeczywiscie oswietlenia brak na Kasprzaka w strone Huty w nocy jest ciemno jak w ...... Natomiast jesli chodzi o LED to Kosciuszki mozna odpuscic,, tam nie ma az tak duzego ruchu, wpierw cała arteria Sobieskiego/Krolowej Jadwigi/Pilsudskiego
Grzegorz-dg
Interpelacja BRM 0003.903.2013 złożona przez radnego Zbigniewa Łukasika dotycząca tego oświetlenia .Moim zdaniem miasto bardzo mało inwestuje w oświetlenie uliczne z budżetu miasta są to minimalne środki a coraz bardziej w całym mieście jest dużo awari czy starych słupów betonowych rozwalających się.
kolek
Chciałem zwrócić uwagę na problem braku oświetlenia w dwóch miejscach.

Pierwszym jest to połowa drogi na Staszicu. Występuje tam miejsce niebezpieczne po zmierzchu - przejście dla pieszych na wysokości przystanku przy końcu Staszica na którym nikogo nie widać, jak np jest mokro. Jeżdżę tamtędy praktycznie codziennie po zmierzchu i zastanawiam się, czy to taki wielki problem zainstalować tam jakies oświetlenie, chociaż na samo przejście.

Drugim miejscem są przystanki autobusowe na Rozdzieńskiego - po zmroku ludzi wysiadających z autobusów wgl nie widać, często przebiegają oni przed maską w pośpiechu do pracy.
kolek
Opisywany problem na Staszicu z przed 2 miesięcy temu zgłosiłem na naprawmyto.pl

http://dabrowagornicza.naprawmyto.pl/20929

CYTAT
Komunikat do alertu

Przedmiotowe miejsce jest trudne do oświetlenia, ponieważ nie istnieje w pobliżu żadne źródło energii elektrycznej zasilającej oświetlenie uliczne. Widoczność po zmroku w tym miejscu powinna ulec poprawie po uruchomieniu w miesiącu kwietniu br. oświetlenia ulicznego przy drodze krajowej nr 94. W planach inwestycyjnych Gminy nie ma dobudowy oświetlenia ulicznego w tym rejonie.

Na ulicy Świerkowej znajduje się jakoś oświetlenie, 20 metrów od tego przejścia. Więc, chyba nie tak daleko...
Grzegorz-dg
W mieście jest ogólnie problem z szeroko pojętym oświetleniem miasta dalej wiele lamp nie świeci ,są miejsca gdzie nie ma żadnego oświetlenia ,często na jednym odcinku drogi wiele lamp sodowych świeci różną barwą światła .Pierw by trzeba zrobić porządek na głównym trakcie komunikacyjnym ulica Sobieskiego -Piłsudskiego malowanie słupów ulicznych wyglądają one okropnie.Warto by pomyśleć nad zmianą oświetlenia ulicy 3 Maja tj wymienić żarówki aby świeciły na biało daje to lepszą jakość oświetlenia w mieście .
Jakoś w Sosnowcu jest dużo lepiej i mniej nieświecących. Do tego jest więcej wymienionych słupów na nowe. A u nas na niektórych to już resztki betonu i wszędzie widać zbrojenie.
Żeby świeciły na biało to trzeba wymienić na halogeny albo LEDy i pewnie z całą oprawą. No chyba, że wracać do rtęciowych wink.gif
xMarcinx
Wystarczy, ze prezydent zagada do *** oni tez pomagają pozyskać kasę z UE i mamy całe miasto w White LED najlepszej jakości.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.