CYTAT(Slyzaba @ śro, 30 maj 2012 - 12:21)

Wracamy do punktu wyjścia - czy jest coś, co możemy zrobić (+Admini), żeby zwiększyć aktywność na forum? Jeśli tak, to powinniśmy spisać pomysły, wyznaczyć odpowiedzialne osoby/terminy oraz egzekwować te ustalenia. Moja lista propozycji jest nadal aktualna. Może nie byłoby najgorszym pomysłem wyjść właśnie od niej?
A moim zdaniem sztucznie zwiększyć aktywności się nie da. Albo mieszkańcy DG są aktywni albo nie, można oczywiście zareklamować jakoś forum ale wielu użyszkodników napisze tu kilka postów i znika więc po prostu aktywność jest jaka jest. Można zwiększać ilość użyszkodników "na siłę" ale to niestety oznacza zalew gimbusów - siedzę/siedziałem na kilku dużych forach i te z dużą aktywnością dzieliły się na dwie grupy:
- forum prawdziwych pasjonatów jakiejś dziedziny (czy jest aż tak wielu pasjonatów DG?)
- w drugiej grupie 80% postów to spam, może nie reklamy ale dyskusje na poziomie "co slychac?", "a nic", "to szkoda", "no szkoda" - po ich odsianiu wartościowych postów nie byłoby dużo więcej niż tu za to masa pracy dla moderatorów.
Niestety to forum zawsze będzie niszowe, bo jeżeli ktoś szuka informacji to raczej zrazi go nieczytelność (można tu naprawdę być na bieżąco z tym co się dzieje w mieście ale jeżeli ktoś nie ogarnia specyfiki forum dyskusyjnego to może mieć wrażenie chaosu) i pójdzie na jakiś portal, za to dyskutantów jak widać zbyt wielu nie ma... I żadna kosmetyka, czyszczenie czy porządkowanie forum tu nie pomoże, bo nie wyzwoli w ludziach chęci dyskusji...