Ajax
Fri, 26 Sep 2008 - 20:06
spod PKZu możemy pojechać na zagórze, koło górki na środuli i tam wbić na drogę 3 pasmową....
LUB dłuższa trasa przez będzin, pogoń...
sarsolot
Fri, 26 Sep 2008 - 21:05
Jak nie glownymi drogami to mozna mniej wiecej tą trasą, kolo Auchana, przez Srodule i Sielcem prawie do centrum.
http://mapy.google.pl/maps?f=d&saddr=K...054588&z=14A jak nie, to kolo Auchana mozna wbic na ta droge co prosto do centrum juz jedzie.
Calawtrawie
Fri, 26 Sep 2008 - 22:53
I ja też będę. Przygarniecie jedno dziewczę do ekipy pod PKZ??
Strasznie się cieszę, że w końcu i u nas w Zagłębiu idea masy została podjęta. Mam nadzieję, że będzie trochę ludzi. Do zobaczenia jutro.
szer
Sat, 27 Sep 2008 - 10:56
No to będzie nas ponad 10 osób ^^
Tylko jak będziemy walić przez Braci Mieroszewskich to jadąc pod Mec się jedzie nieźle pod górkę... się zmęczymy trochę... Trasa jeszcze do ugadania jest...
kosma100
Sat, 27 Sep 2008 - 11:01
Ja też będę

Proponuję trasę D.G. Centrum - Mydlice (troszkę na skróty terenem) - obok makro - i centrum Sosnowca

Pozdrawiam
ggrzybek
Sat, 27 Sep 2008 - 11:01
Przypominam, że nie wolno nam jeździć po drogach szybkiego ruchu... Niektóre z Waszych pomysłów dojazdu do centrum Sosnowca zakłada właśnie taki przejazd...
szer
Sat, 27 Sep 2008 - 11:02
Można i taką trasę przez Mydlice i Sosnowiec. Można też obrać kurs lini 116
ggrzybek
Sat, 27 Sep 2008 - 11:03
Kosma ma prawdopodobnie rację... no i doświadczenie...

) Ale... Nie każdy ma "oponki" na teren. Zależy o jakim terenie mówimy..?
kosma100
Sat, 27 Sep 2008 - 11:10
ggrzybek napisał: "Przypominam, że nie wolno nam jeździć po drogach szybkiego ruchu... Niektóre z Waszych pomysłów dojazdu do centrum Sosnowca zakłada właśnie taki przejazd...smile2.gif"
Mój sposób nie proponuje żadnej drogi szybkiego ruchu

Jeżdżę nią codziennie do pracy i jeszcze żyję

Teren to Teren OMC czyli teren o mało co - nawet kolarką się przez niego przejedzie.
Ale można zrezygnować z terenu z mojej propozycji i jechać ten kawałek asfaltem

Pozdrawiam
kwintosz
Sat, 27 Sep 2008 - 11:21
Dogadamy się pod PKZ-tem ale ja też myślałem o trasie idącej przez mydlice a potem za makro
sarsolot
Sat, 27 Sep 2008 - 11:45
Ja tam obstawiam za moim pierwszym wariantem trasy, zeby kolo Auchana przeprowadzic rowery przez przejscie dla pieszych i kontynuowac jazde od Sroduli.
szer
Sat, 27 Sep 2008 - 12:02
Jak kwintosz już pisał dogadamy się pod PKZetem. Sądzę, że 10 minut poczekamy jeszcze i ruszymy
Kamil_
Sat, 27 Sep 2008 - 16:29
I po masie. Myślę, że liczba uczestników przeszła najśmielsze oczekiwania organizatorów.
Nie obyło się jednak bez incydentu. Na rondzie przy alei Róż kierowca jakiegoś dostawczaka chciał się wepchać autem pomiędzy rowerzystów. Jakiś starszy pan się zdenerwował złapał lusterko i próbował je złamać...(zachowanie karygodne) jednak to nie koniec. Kierowca dostawczaka wybiegł z auta, gonił tego starszego pana i próbował go przewrócić. Co usłyszał od niego? "Fuck you" i ujrzał środkowy palec.
Ajax
Sat, 27 Sep 2008 - 16:40
hehe

akcji z dostawczakiem na rondzie nie bede komentował

To samo strasznie znerwicowani kierowcy w czeladzi na tej prostej. Nie wiem czy nie można przeczekać 5 minut. Albo jechać równo z rowerzystami.. Ale nie.. trzeba się pchać..
Oprócz 2 incydentów Masa jak najbardziej na PLUS

spora ilość osób, na moje oko około 150.. na następną masę też się wybiorę
Kamil_
Sat, 27 Sep 2008 - 16:44
No na forum Sosnowca ktoś naliczył ponad 210 rowerzystów. Co jak na pierwszą taką imprezę jest świetnym wynikiem.
kwintosz
Sat, 27 Sep 2008 - 17:28
Podczas "oficjalnego" liczenia, które odbyło się gdzieś jeszcze w sosnowcu organizatorzy naliczyli 240-250os. W Dąbrowie podobno także jeszcze parę osób dołączyło.
Z mojej obserwacji wynika, że duża część osób nie jest przyzwyczajona do jazdy w grupie. Co chwilkę zdarzały się mniejsze/większe "wypadki" - ktoś kogoś najechał itp.
Akcji kierowców nie będę komentował, bo na takie zachowania wystarczy jedno słowo: debilizm.
Jeśli chodzi o ciężarówkę, to jak ja przejeżdżałem a jechałem wtedy gdzieś w środku, to jeszcze kolesie siedzieli w ciężarówce i się rzucali. Na chama chcieli przejechać. Co się wydarzyło potem to nie widziałem, ale skoro tak mówicie to nieźle..
Debile w Czeladzi to już w ogóle, dobrze że nikogo nie potrącili albo że nie doszło do wypadku. Szkoda słów.
A ha i fajnie że zabrało się nas pod PKZtem prawie 20 os. Macie informacje czy osoby które zostały z tą osobą która złapała gumę dojechały potem?
Ajax
Sat, 27 Sep 2008 - 17:53
tak tak

2 kolegów których imion nie znam naprawili mu rower

aaaa łatki były od pewnej koleżanki której imienia też nie znam

ale ogólnie 13.55 byliśmy na miejscu
ogólnie fajny wypad
właśnie w aktualnościach tvp katowice leciało o masie

pare zdań od rowerzystów i pare od kierowców

"więcej ich matka nie miała"

Karolyfer
Sat, 27 Sep 2008 - 18:29
Jak na początek to frekwencja wyszła całkiem całkiem, niestety buraków, którzy za wszelką cenę chcieli się popisać wyprzedzając kolumnę bądź wjeżdżając na chodnik nie brakowało.
ZMK
Sat, 27 Sep 2008 - 18:48
tutaj jest trochę zdjęć z masy, można dodawać swoje:
http://www.bike4.pl/gallery/menu.php?galle...2d309c0b9677a35dziękuję wszystkim za udział
szer
Sat, 27 Sep 2008 - 21:32
ZMK
Sat, 27 Sep 2008 - 22:07
mara361
Sat, 27 Sep 2008 - 22:32
fajnie było , może jutro wrzucę najlepsze foty na rapidshare i podam link
Dave
Sat, 27 Sep 2008 - 23:41
Ależ w całym Zagłęviu jedyne drogi "szybkiego ruchu", gdzie nie wolno wjeżdżac rowerem, to DK 1 (Wscodnio Obwodnica GOP) i S86 (Katowice - Sosnowiec) przez kilka km. Także nie wiem, którą trasę mieliście na myśli pisząc, że nie można na nią wjechać ;-)
Aaaale ludu!
sarsolot
Sun, 28 Sep 2008 - 00:12
Bardzo pozytywne wrazenia, lepiej niz sie spodziewalem. A frekwencja tez bardzo dobra, mysle ze ponad 200 osob. Szkoda ze tak malo ulicami DG
ggrzybek
Sun, 28 Sep 2008 - 00:31
Ilość uczestników...NIEPRAWDOPODOBNA....Szczena moja uderzyła w support w moim rowerze jak dojechałem do centrum Sosnowca...

Oby tak dalej...
Wszystkich którzy wyjeżdżali spod PKZ... I umawiali się tutaj na forum PRZEPRASZAM..

Nagadałem się dużo...a potem spóźnienie...

Nie znajduję usprawiedliwienia...
szer
Sun, 28 Sep 2008 - 00:35
Każdy mógł się spóźnić

Jak dla mnie liczba osób jak na debiut bardzo dobra. Te incydenty świadczą o kierowcach... Ciekaw jestem co by gościu zrobił, co nas w Czeladzi wyprzedzał, gdyby walnął czołowe... Bo mało brakowało. 5 minut nie może poczekać? Zbawi go to...
Faktycznie krótki przejazd w DG. Mnie by się w Dąbrowie widział przejazd aż od górki w gołonogu, no ale z Sosnowca ni jak tam dojeżdżać ;p
kosma100
Sun, 28 Sep 2008 - 00:35
Koledzy, którzy naprawili kapcia - niestety nieznani (tzn. ja ich nie znam

)
Koleżanka, która pożyczyła łatki to ja

Opis masy z mojego punktu widzenia tutaj:
http://kosma100.bikestats.pl/index.php?wor...127154#commentsPozdrawiam
sarsolot
Sun, 28 Sep 2008 - 00:44
Heh, no my z kumplem tez sie spoznilismy, jakos nam sie dobrze powoli jechalo do centrum:) Dzieki za poczekanie pod Orionem.
Szer - mozna by na rondzie na Merkurym nie skrecac na centrum, tylko zjechac chocby do targu (a najlepiej az do Kasprzaka) i zawrocic, ale to wydluzy i tak juz dosc dlugawa dla niektorych trase, dodatkowo dołoży jedną górke, a juz jedna kolezanek jadacych z DG, narzekala na dlugosc i pagorkowatosc trasy - a zapewne nie byla jedyna w swoim zdaniu.
A , jeszcze

Dosc duzo bylo osob nieco starszych, tym tez bylem nieco zaskoczony, spodziewalem sie raczej niskiej sredniej wieku. Ogolnie mi sie wydaje, ze pogoda duzo zdzialala w temacie frekwencji.
Jednym slowem duzy plus, czekam na nastepna

EDIT: a tu jeszcze filmik z tvp3
http://vimeo.com/1826572
ZMK
Sun, 28 Sep 2008 - 11:43
mara361
Sun, 28 Sep 2008 - 12:40
mawwm
Mon, 29 Sep 2008 - 07:30
niestety jestem daleko od Zagłębia ale duchem byłem z Wami, czy po MK nasi włodarze podejmą jakieś sensowne kroki? tak niewiele trzeba aby wytyczyc drogi rowerowe (vide ostatnie fotki)http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?showtopic=2773&pid=34858&st=20&#entry34858
loki1906
Sun, 25 Jan 2009 - 15:42
witam kiedy nastepny taki wypad ?? prosiłbym o odp wiadomoscia prywatna
Kamil_
Sun, 25 Jan 2009 - 19:40
Z tego co mówiono to ma być w kwietniu.
ZMK
Mon, 23 Mar 2009 - 18:38
Już niedługo druga edycja Zagłębiowskiej Masy Krytycznej.Plakat i info o imprezie poniżej:
http://www.fdzd.pl/forum-dla-zaglebia-dabr...se-krytyczna,21A taką plakietkę otrzyma każdy uczestnik, ale to nie wszystko. Więcej informacji wkrótce:
ZMK
Wed, 01 Apr 2009 - 17:31
Plakaty wiszą już w rowerowych sklepach w Dąbrowie. Kilka zawisło też w parku Hallera. Jutro Pogoria.
Każdy uczestnik masy otrzyma oprócz plakietki specjalny gwizdek na smyczy, wiec nie tylko będzie nas widać ale i słychać.
ZMK
Thu, 02 Apr 2009 - 21:58
Pogorie 3 i 4 oplakatowane przed weekendem. Mimo środku tygodnia i lekko popołudniowych godzin sporo rowerzystów w tych rejonach.
mawwm
Thu, 02 Apr 2009 - 22:08
CYTAT(ZMK @ czw, 02 kwi 2009 - 21:58)

Pogorie 3 i 4 oplakatowane przed weekendem. Mimo środku tygodnia i lekko popołudniowych godzin sporo rowerzystów w tych rejonach.
veni, non vidi, ale bardzo dużo plakatów o Półmaratonie vidi, ale to impreza UM i pt Radnych
ZMK
Thu, 02 Apr 2009 - 22:37
Plakatów na Pogoriach powiesiliśmy dzisiaj około 40. Sporo więcej niż wisiało o półmaratonie. Może sie akurat minęliśmy. W przyszłym tygodniu poprawka.
ZMK
Fri, 10 Apr 2009 - 20:15
Poprawka na Pogoriach wykonana przez kolegów Nieszakula i Rafika.
Poniżej baner masy który zawiśnie na mecie:
ZMK
Mon, 13 Apr 2009 - 12:00
Już za niecałe dwa tygodnie rowerowy weekend- dwie masy krytyczne i rajd rowerowy:
http://www.zaglebie.info/zaglebie-dabrowsk...-weekend-,10766a taki plakat reklamuje imprezę na mecie:
ZMK
Wed, 15 Apr 2009 - 17:38
Takie gwizdki dostaną wszyscy uczestnicy na starcie masy, Gwizdków jest bardzo dużo starczy dla wszystkich:
Karolyfer
Wed, 15 Apr 2009 - 21:01
Oj będzie głośno od tych gwizdków
olo
Thu, 16 Apr 2009 - 09:46
Jestem przeciwnikiem "mas krytycznych", ale tym razem się prawdopodobnie wybiorę. Żeby wroga zwalczyć trzeba go, jak mówią, poznać.
kwintosz
Sun, 19 Apr 2009 - 16:25
Buu, żałuje że nie będę mógł pojechać.

Brat wymyślił imprezę na 5 lecie ślubu no i tak jakoś nie dokładnie w rocznicę tylko tydzień po.. szkoda.
ZMK
Mon, 20 Apr 2009 - 14:56
Plakietki i gwizdki przygotowane, ciekawe jaka będzie pogoda?

i jeszcze tekst o ścieżkach w Dąbrowie:
http://www.zaglebie.info/dabrowa-gornicza,...-gornicza,10839
ZMK
Thu, 23 Apr 2009 - 15:50
Jedziemy już w sobotę- zachęcam do pojawienia sie wcześniej na starcie - trochę zajmie jak rozdamy gwizdki i plakietki. Przy okazji dziękuję koledze Kamilowi z Dąbrowy za pomoc przy organizacji.
http://www.fdzd.pl/juz-w-sobote-zaglebiows...sa-krytyczna,24
Dave
Fri, 24 Apr 2009 - 01:13
Ja na tym będę - kto jeszcze? Bo sam będę jechał? :/
Oczywiście w sensie sam, że sam w grupie...
mawwm
Fri, 24 Apr 2009 - 08:59
CYTAT(Dave @ pią, 24 kwi 2009 - 01:13)

Ja na tym będę - kto jeszcze? Bo sam będę jechał? :/
Oczywiście w sensie sam, że sam w grupie...
ja też będę (w hełmie jak na avatarze) więc mnie poznasz

, a może identyfikatory z nickiem FMDG?
Ajax
Fri, 24 Apr 2009 - 09:27
a może tak o 14 w centrum DG? pod fontanna? i jakas grupa znow na mase sie udac?
sarsolot
Fri, 24 Apr 2009 - 10:55
Ja w tym roku o ile pojade, to na zbiórke dojade sam, bo chory jestem i moge jedynie powolutku spacerowym tempem. Ale 50/50 ze sie nie zjawie, pomimo ogromnych chęci
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.