Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ZAGŁĘBIOWSKA MASA KRYTYCZNA
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Sportowa Dąbrowa > Inne dyscypliny
Stron: 1, 2, 3, 4
ZMK
Zachęcam do wcześniejszego przyjazdu do Sosnowca - żebyśmy mogli wystartować o 15.
Poniżej filmik kolegi Rafika z forum Sosnowca- warto sobie przypomnieć jak było ostatnim razem:
http://www.youtube.com/watch?v=N83fnm7ZSkQ
ZMK
Za oknem ładna pogoda, a na Rynku w Czeladzi budują już scenę:
Ajax
Wróciłem z masy ok 17... dojechałem do mety smile2.gif i wróciłem do domu. Liczba osób szokowała... wąż rowerzystów ciągnął się w nieskończoność smile2.gif Na mecie Pan "spiker" twierdził ze było około 1000 osób.

Śmieszne było jego hasło.. "Rowerzyści jeszcze przed 20 minut będą dojeżdżać, ponieważ było ich ponad 1000" smile2.gif ten dojazd trwał około 2 minut wink.gif chyba duża część osób wykruszyła się na górce w będzinie...

Organizacyjnie prawie wszystko ok... bo jednak od początku powinny być blokowane skrzyżowania aby wszyscy jednolitą "masą" przejechali.

Tak czy siak czekam na kolejny wypad
Kamil_
Wie ktoś co się stało z dziewczyną, która upadła w Zagórzu? Nie wyglądało to za ciekawie...
mawwm
Prezydent Sosnowca był, Burmistrz Czeladzi był, ja byłem - a nasz Prezydent gdzie? rolleyes.gif
ZMK
Jeżeli ktoś na namiar na dziewczynę która sie przewróciła - to proszę o info: ...............

Następna masa będzie bardziej Dąbrowska(to na razie tajemnica)- i pewnie wtedy prezydent DG też będzie.
Jak ktoś ma jakąś fajną fotkę i chciałby sie nią podzielić z innymi to proszę wysłać na mojego maila:

........................

Wrzucimy je do galerii na stronie masy

i pierwszy tekst MMsilesi prosto ze startu:
http://www.mmsilesia.pl/5215/2009/4/25/sos...ictChanged=true
gregol
CYTAT
Wie ktoś co się stało z dziewczyną, która upadła w Zagórzu? Nie wyglądało to za ciekawie...

W Czeladzi na rynku widziałem jakąś dziewczynę (średniodługowłosa blondynka), która wyglądała na świeżo poobijaną. Miała poobdzierane tu i ówdzie + opatrunek + trzymała puszkę z zimnym napojem przy głowie.
smile2.gif
Może to ta? Jeśli tak to wielki +, że dojechała mimo to smile2.gif
ZMK
Materiał TVS:
http://www.tvs.pl/informacje/10562/
na 3 było coś w wieczornych aktualnościach, ale nie ma tego na stronie bo tam jest wydanie z 18.00
:)
fotki nddg snf (51).gif http://www.dabrowa.pl/20090425_2-ZAGLEBIOW...CZNA/index.html

miharu
Bardzo fajna impreza. Niestety, dotoczyłam się tylko do zamku będzińskiego, choc chciałam jechać dalej. Ale nazajutrz czekał mnie rajd rowerowy w DG i nie chciałam się przeforsować (na rowerze jeżdżę 'niedzielnie' wink.gif ). Nie spodziewałam się tylu uczestników.. to robiło wrażenie.. Na następną Masę wybieram się na 100%, i przejeżdżam calutką.
gregol
hehe, jeśli zapał nie minie, to organizatorzy powinni się bać wrześniowej masy. Bo jeśli pogoda i inne czynniki dopiszą jest gruba szansa przekroczenia 1000 rowerów smile2.gif o to już będzie masakra!
Dave
Miało NA PEWNO nie zabraknąć gwizdków i plakietek, a o 14:50 już ich nie było.
Grochówka w Czeladzi dobra, ale tam znowu nie zabrakło zupy tylko... plastikowych talerzyków!
A cała impreza OK - w DG cały peleton był najbardziej rozbity, trochę połączył się dopiero za Będzinem smile2.gif
ZMK
Gwoli podsumowania wrzucę mój post ze strony Masy:

CYTAT
Cóż mam powiedzieć - przepraszam tych dla których brakło gwizdków i plakietek - w najbardziej optymistycznym wariancie liczyliśmy na ok 500uczestników. Co do grochówki to rzeczywiście zabrakło naczyń, a nie zupy ( z tego samego powodu zresztą co plakietek i gwizdków)

Postaramy sie następnym razem, żeby każdy dostał zestaw startowy i nie odszedł z pustymi rękoma ( a raczej brzuchem) do domu. Masa krytyczna to impreza z całą nomen omen masą niewiadomych. Nie wiadomo jaka będzie pogoda ( jak nie dopisze to i uczestników będzie mniej) nie da sie tez określić nawet szacunkowej liczby rowerzystów. Zachęcam następnym razem do przybycia sporo wcześniej na start. Gwizdki i plakietki skończyły sie w sumie niewiele przed startem- bo wtedy przyjechało najwięcej osób. A czekaliśmy już pod dworcem od 13.00

Co do zasad - rzeczywiście trudno zapanować na taką liczbą osób, dlatego prosimy o spokojny przejazd, w miarę nie łamiąc przepisów ruchu drogowego. Chodzi tu przede wszystkim o bezpieczeństwo każdego z uczestników. Bo przecież wszyscy przyjechali spędzić miło czas, a nie ryzykować własnego zdrowia i życia.

Jadąc w tłumie, nietrudno o wywrotkę, lecz jeśli jedziemy powoli i uważnie to łatwo sie zatrzymać i nie taranować nawzajem. Sam byłem światkiem wywrotki jednej z osób, wszyscy sie zatrzymali i nikomu nic sie nie stało. Po to właśnie jedziemy dużą grupa żeby czuć sie bezpieczniej niż kiedy na co dzień przedzieramy sie przez skrzyżowania.

Zachęcamy też do używania kasków, to żaden obciach jechać w czymś w czym jesteśmy bezpieczniejsi. Sam po sobie wiem, że łatwo sie przyzwyczaić do tej skorupy na głowie i gdybym teraz wyjechał bez kasku czułbym sie jakoś nieswojo.

Postaramy sie na następna masę zapewnić więcej niespodzianek, pomysłów jest sporo, choć nie od nas wszystko zależy. Jest też szansa że przejazd będzie lepiej zabezpieczony przez odpowiednie służby.

Pamiętajmy ze naszym zachowaniem, wyrabiamy opinie wszystkim rowerzystom, a przecież chodzi o to żeby rower kojarzył sie z bezpiecznym i przyjemnym środkiem komunikacji a nie z łamaniem przepisów i terroryzowaniem innych uczestników ruchu. Wielu kierowców trąbiło na nas przyjaźnie. Byli też tacy którym puszczały nerwy, choć może jechali tylko do M1 i 5 minut nic ich by nie zbawiło.

Dziękuję wszystkim za udział w imprezie, zapraszam na następną, miejmy nadzieję że dzięki ZMK bezpieczne ścieżki rowerowe powstaną w naszych miastach szybciej i jazda rowerem do pracy, szkoły, sklepu czy parku stanie sie przyjemnością.

Jeżeli ktoś chciałby pomóc nam w promocji kolejnej imprezy to proszę o kontakt na maila:
rafal.sicinski@zaglebie.info

i galeria(więcej zdjęć pojawi się wieczorem)
http://zmk.wikidot.com/galeriazmk2
PaVLo
Byłem na masie w sosnowcu, było chyba ponad 1000 bikerów, oczywiście w takim tłumie ciężko o dyscypline i rozwage czego efektem był jeden dość groźnie wyglądający wypadek na ulicznym zjeździe, gdzie jakaś dziewczyna upadła i dosyć mocno się poobijała, ale szczegółów nie znam. Jesli chodzi o zabezpieczenie to w sosnowcu ograniczyli się tylko do zmiany sygnalizacji na niektórych skrzyżowaniach, w Dąbrowie był tylko jeden wóż Straży Miejskiej, który chyba znalazł się przypadkowo na trasie. Będzin jeszcze gorzej bo tam to kompletnie zlekceważyli to, natomiast pochwały należą się Czeladzi, tam naprawde była i Policja i Straż Miejska, którzy całkiem sprawnie zabezpieczyli trase przejazdu. Jak patrze na te zdjęcia to może z 5% uczestników miało kaski, widać jak słabe jest przekonanie do tego zabezpieczenie, które potrafi uratować zdrowie lub życie o czym sam się przekonałem przy jeździe turystycznej i profesionalnej na zawodach w górach dry.gif .
ZMK
Nie do końca na temat ale...

http://www.zaglebie.info/dabrowa-gornicza,...py-serca-,11313

Jeżeli będą chętne osoby z Dąbrowy to możemy sie umówić pod PKZ i "zabierzemy" was po drodze
ZMK
Już w piątek jedziemy ze składakami. Startujemy o 9.30 spod Dworca Głównego w Sosnowcu w Dąbrowie możemy być przed 10.

ok godziny 13 wjeżdżamy boczną bramą na teren basenów Aqua Parku. Będzie tam również wyznaczone miejsce do bezpiecznego zostawiania rowerów. następnie uczestnicy wezmą udział w pikniku promującym przeszczepy. Dla wszystkich przygotowany jest posiłek oraz specjalny odblaskowy gadżet.

Zapraszam wszystkich rowerzystów z Zagłębia.
ZMK
Trzecia Zagłębiowska Masa Krytyczna odbędzie się w Sobotę 24 kwietnia. Trasa taka jak zwykle, start o 15.00 spod Dworca Głównego w Sosnowcu. Szczegóły wkrótce.
ZMK
W linku poniżej nieoficjalny filmik-zaproszenie na 3 Zagłębiowską Masę Krytyczna. Będzie można wygrać fajne nagrody:

http://www.youtube.com/watch?v=yvQXOsQ0TvM
ZMK
Plakat imprezy:
PaVLo
Byłem w zeszłym roku i w tym postaram się być fight (3).gif
ZMK
Tekst o 3 ZMK:
http://www.fdzd.pl/zaglebiowska-masa-kryty...o-raz-trzeci,31
Dave
A ja byłem rok temu i było fajnie, pogoda idealna, ale w tym nie będę bo do roboty idę! angry2.gif
Za późno info było.
Kamil_
Oj info to już w styczniu było na stronie ZMK.
PaVLo
Qrcze, miałem jechać, ale jeden gość namówił mnie na ciekawą sztafetę, która będzie sie rozgrywać na łeknicach, ja będe startował na rowerze, do pokonania pogoria 3 smile2.gif. Mocno trenuje, więc nie będzie problemów.
ZMK
Zagłębiowska Masa Krytyczna pojedzie tak jak planowano. Ale w związku z tragicznymi wydarzeniami prosimy uczestników o przypięcie do obrania czarnych wstążek. W imprezie planował udział poseł Grzegorz Dolniak i myślę ze min jemu jesteśmy to winni.

W Dąbrowie powinno być trochę plakatów, wiszą też w autobusach PKM
gregol
CYTAT(ZMK @ śro, 14 kwi 2010 - 15:22) *
W Dąbrowie powinno być trochę plakatów, wiszą też w autobusach PKM

Tylko tym razem dopilnujcie aby potem te plakaty zostały sprzątnięte. Bo kilka tygodni po ostatniej masie sygnalizowałem jednemu z organizatorów, że na przy ścieżce na Pogorii plakat jeszcze wisi. Co źle wpisuje się w obraz rowerzystów, którzy chcą dobrze dla otoczenia. Koniec końców sam ten plakat po kolejnym tygodniu czy dwóch zerwałem.

Powodzenia smile2.gif i do zobaczenia na masie!
Kamil_
CYTAT(gregol @ nie, 18 kwi 2010 - 10:06) *
Koniec końców sam ten plakat po kolejnym tygodniu czy dwóch zerwałem.

Powodzenia smile2.gif i do zobaczenia na masie!

No i właśnie to jest prawidłowa reakcja moim zdaniem smile2.gif

Również pozdrawiam i do zobaczenia na masie smile2.gif
ZMK
1000 takich gwizdków czeka na uczestników 3ZMK:

Rozdamy również 1500 ponumerowanych plakietek dzięki którym na mecie można będzie wygrać jeden z 4 rowerów ufundowanych przez Burmistrza Czeladzi i prezydentów Będzina, Dąbrowy Górniczej i Sosnowca:
ZMK
Jeśli ktoś ma ochotę pomóc w organizacji to zapraszam pod dworzec w Sosnowcu w sobotę o godzinie 13.00. Każdy dostanie specjalną kamizelkę:
ZMK
Jutro ma być jeszcze cieplej niż dzisiaj, sądząc po zainteresowaniu imprezą może paść niezły rekord. Plakietek mamy przygotowanych 1500 sztuk, gwizdków jest 1000. Zachęcam do wcześniejszego przyjazdu na start do Sosnowca. Czekamy pod dworcem od godziny 13.00
gregol
CYTAT(ZMK @ pią, 23 kwi 2010 - 12:37) *
Jutro ma być jeszcze cieplej niż dzisiaj, sądząc po zainteresowaniu imprezą może paść niezły rekord. Plakietek mamy przygotowanych 1500 sztuk, gwizdków jest 1000. Zachęcam do wcześniejszego przyjazdu na start do Sosnowca. Czekamy pod dworcem od godziny 13.00

Z ciekawości. Czy będziecie lub załatwiliście wsparcie z niebieskimi światełkami na dachu na odcinek 'nerka' - czeladź? Bo z chęcią bym zobaczył minę takiego cfaniaczka* jak ostatnio przed panami policjantami.
Bo w sumie i na pierwszej i na drugiej edycji na tym odcinku były klocki.

*mam na myśli tego co na czołówkę jechał byle by tylko wyprzedzić..
ZMK
Straż Miejska we wszystkich miastach ma pomóc w przejeździe, ale jaki będzie dokładnie tego zakres to nie wiem.
Kamil_
Bardzo sympatyczni ratownicy PCK smile2.gif A Ania wygrała nawet rower smile2.gif

Masa udana i chyba bez żadnej kolizji smile2.gif

PozdRower smile2.gif
Beica
Potwierdzam, masa udana smile2.gif

Była jedna mała kolizja na podjeździe koło Syberki w Będzinie i chyba nic poza tym. Nikomu nic się nie stało.

Szkoda, że zabrakło miseczek na zalewajkę laugh.gif
Pozdrawiam wszystkich biorących udział w dzisiejszej ZMK, a tych co nie byli zapraszam na następną biggrin.gif
gregol
I też się zgodzę ze słowami, że masa udana! smile2.gif

Po za małym zgrzytem na początku gdy pan policjant bardzo chyba chciał pokazać, że jest ważny i bez niego nie będzie zabawy.. Fakt faktem, że później zachowywał się już ok. Eskortował do rogatek z DG. I bardzo ułatwiał przejazd przez skrzyżowania. Jednak wejście miał ciut.. kiepskie.

Ale mniejsza z tym. Potem już było OK.

Plusem na pewno było to (co mogło być wynikiem w/w akcji), że po raz pierwszy udawało się peleton grzecznie na jednym pasie wszystkim utrzymywać! smile2.gif Oby tak za każdym razem.

Kolejny +, że nie było jakiś większych klocków z samochodami. Po za kilkoma nerwusami i wymianami po kilka niepotrzebnych zdań przy blokowaniu przejazdów aby nikt nam nie rozrywał peletonu. To wszystko było bezpiecznie.

No i jeśli mowa o bezpieczeństwie, to kolejny +, że tym razem obyło się bez krwi.

No i pogoda dopisała, dzięki temu nas było całkiem sporo!

Będę stronniczy i napiszę, że minusów nie zaobserwowałem wink.gif
ZMK
W tym roku Zagłębiowska Masa Krytyczna odbędzie się 30 kwietnia. Start tradycyjnie o 15.00 spod Dworca Głównego w Sosnowcu. Następnie jedziemy przez Będzin do Dąbrowy gdzie pod Halą Centrum planowana jest meta. Więcej informacji wkrótce.
gregol
CYTAT(ZMK @ czw, 10 mar 2011 - 12:26) *
W tym roku Zagłębiowska Masa Krytyczna odbędzie się 30 kwietnia. Start tradycyjnie o 15.00 spod Dworca Głównego w Sosnowcu. Następnie jedziemy przez Będzin do Dąbrowy gdzie pod Halą Centrum planowana jest meta. Więcej informacji wkrótce.

Czeladzi się znudziło? Czy z Sosnowca do Będzina przez Czeladź?
olo81
Meta jednak będzie pod PKZ, zagra Yardee Sound najświerzsze informacje znajdziecie na stronie ZMK. Nie jedziemy przez Czeladz, szczeguły też na masowej stronie.

ZMK
To teraz oficjalnie:

Czwarta edycja Zagłębiowskiej Masy Krytycznej odbędzie się 30 kwietnia 2011 roku. Startujemy jak co roku spod Dworca Głównego w Sosnowcu o godzinie 15.00. Przed startem ( od godziny 13.00) będziemy czekać na uczestników i rozdawać specjalnie odblaskowe kamizelki. Hasłem 4 ZMK jest - bądz widoczny po zmroku na drodze i właśnie dzięĸi kamizelkom chcemy zwiększyć bezpieczeństwo rowerzystów na drodze, a przy okazji nasz przejazd przez zagłębiowskie miasta będzie efektowanie wygladał.

W tym roku trasa ma długość 13,5 kilometra i biegnie przez Centrum i dzielnice Pogoń w Sosnowcu, a następnie ulicami Małobądzką i Kołlątaja w Będzinie do Dąbrowy Górniczej gdzie na Placu Wolności przed Pałacem Kultury Zagłębia zaplanowaliśmy metę i koncert zespołu Yardee Sound. Na wszystkich czekać będzie gorąca zalewajka, wygrać będzie też można trzy rowery ufundowane przez prezydetnów Sosnowca, Dąbrowy Górniczej i Będzina.

Przejazd zabezpieczony będzie przez odpowiednie służby, ale każdy bierze w nim udział na własną odpowiedzialność. Zapraszamy wszystkich rowerzystów.
Dave
Eeh, początek długiego weekendu, w planie mam iść do pracy, ale to może uda m się zamienić, ale mam też 2 imprezy w ten dzień i nie wiem już na co iść sad.gif
ZMK
Plakat imprezy:

ZMK
Takie kamizelki czekają na uczestników 4 ZMK:

ZMK
Pewnie większość osób już to czytała, ale wrzucę dla porzadku:
CYTAT
Zbliża się Zagłębiowska Masa Krytyczna

Za nieco ponad tydzień, 30 kwietnia, odbędzie się 4. edycja Zagłębiowskiej Masy Krytycznej. Sympatycy dwóch kółek, jadąc z Sosnowca przez Będzin do Dąbrowy, zamanifestują swoje przywiązanie do rowerowego stylu życia.

Celem, który przyświeca imprezie jest uczynienie z Zagłębia Dąbrowskiego miejsca przyjaznego rowerzystom, w którym można swobodnie i bezpiecznie poruszać się jednośladem, a także parkować go bez obawy, że trafi w niepowołane ręce. ZMK popularyzuje również turystykę rowerową i rekreacyjne walory regionu. W tym roku stawia też na bezpieczeństwo jazdy po zmroku.

- Uczestnicy dostaną kamizelki odblaskowe. Rowerzysta jest w niej widoczny z odległości kilkuset metrów. Kamizelka jest cienka i lekka, przez co bardzo praktyczna. Po zejściu z roweru można złożyć ją w małą kostkę i schować do kieszeni - podkreśla Rafał Siciński, pomysłodawca i współorganizator ZMK.

- Wcześniej rozdawaliśmy plakietki, gwizdki. Teraz zdecydowaliśmy, żeby pamiątką po Masie było coś, co można wykorzystywać przez cały czas - dodaje.

ZMK z roku na rok ściąga coraz więcej uczestników. Za pierwszym razem było ich 250. Dwa lata temu ok. 900, a w zeszłym roku prawie 1500.

- Wysoka frekwencja to nasz ogromny sukces. Chyba tylko w Warszawie podobne rowerowe akcje ściągają więcej osób - zaznacza Siciński.

Jeśli pogoda dopisze, w tym roku może paść kolejny rekord. Rowerzyści będą mieć do przejechania ok. 13 km. Wystartują o godz. 15 sprzed sosnowieckiego dworca. Zwartą grupą, przez Pogoń, dojadą do Będzina. Stamtąd skierują się do centrum Dąbrowy, gdzie przed Pałacem Kultury Zagłębia usytuowana będzie meta.

- Tam dla wszystkich zagra Yardee Sound System, będzie można zjeść zalewajkę i wygrać jeden z trzech rowerów ufundowanych przez prezydentów Będzina, Dąbrowy i Sosnowca - zachęca Rafał Siciński.

Organizatorzy, przed dworcem Sosnowiec Główny, na wszystkich chętnych czekać będą już od godz. 13. Proszą jednocześnie uczestników o odpowiednio wczesne przybycie na miejsce zbiórki, tak by punktualnie o godz. 15 wyruszyć na trasę.

- W imprezie każdy bierze udział na własną odpowiedzialność. Jedziemy po drogach publicznych, respektując przepisy ruchu drogowego - przypomina organizator.

źródło: www.dabrowa-gornicza.pl
ZMK
Materiał TV Zagłębie

http://www.tvzaglebie.pl/?p=1159
dżoplin
fajnie to wyglądało, ale chyba mniej osób niż w zeszłym roku

tu też zdjęcia i video

http://dg.pl/news/show/group/1/id/2276/Prz...ideo+relacja%29
gregol
Masa znów udana. A do tego pogoda pomogła udowodnić, że dla rowerzysty nic strasznego wink.gif

Choć stara trasa zdecydowanie fajniejsza niż ta nowa, moim zdaniem.
olo81
Piąta edycja Zagłębiowskiej MASY Krytycznej odbędzie się 3 Maja 2012r. w czwartek.
Startujemy o godzinie 15.00 spod Dworca Głównego w Sosnowcu. W tym roku trasa ma długość około 13 kilometrów i biegnie przez Zagórze do Dąbrowy Górniczej. Meta zaplanowana jest przy Pogorii 3 - molo. Więcej informacji już niebawem.
ZMK
Już jutro startujemy. Zapraszam wszystkich rowerzystów z Dąbrowy.
yaku
Świetna impreza.

Bardzo dobra organizacja. Fajna atmosfera. Nawet pogoda dopisała... no i ta smaczna zupka biggrin.gif
Dave
Taa, smaczna - taka wodzionka niedoprawiona i niesłona! :>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.