dakos
Mon, 12 May 2008 - 20:43
hehe a moze Szanowny Pan Karlik razem z Panem Kawka maja jakis pomysl? Moze juz wczesniej rozmawiali z Prielożnym?Podejrzewam ze jezeli chodzi o place to Pan Popik pewnie zarzadalby lepszego kontraktu niz w tym roku .Moze nasz zarzad wolal dorzucic troche i miec prieloznego pRzy okazji sciagajac kilka zwodniczek z upadajacego kalisza:] OPTYMISTA !
Prosty
Mon, 12 May 2008 - 21:32
Igor bedzie chcial mniej myslisz i jego zawodniczki ktore nie maja pensji od kilku miesiecy ... ?
Wieslaw znal zawodniczki, mial jakis plan na przyszly sezon - przynajmniej tak to wywnioskowalem, ale coz, to jest wielka szkoda dla klubu. Potrafil osiagnac bardzo dobre 5 miejsce takim okrojonym skladem, czego chciec wiecej ? Dobre uklady z siatkarkami, warsztat byl tez dobry, wiec calkowicie nie rozumiem tej decyzji, ale nie bede wiecej o niej pisal, bo to temat rzeka :/
Kamil_
Mon, 12 May 2008 - 21:41
Odnośnie sprawy związanej z trenerem Popikiem, to ja tylko czekam na oficjalny komunikat klubu. Z którego się dowiemy jaka jest 'prawdziwa' przyczyna nie przedłużenia kontraktu. W to, że Prielożny miałby zarabiać minimalnie więcej nie wierzę. Jedynym racjonalnym powodem (nie przedłużenia kontraktu z Popikiem) może być tylko to, że faktycznie Popik ma zostać trenerem Kadry B i sam nie chciał przedłużyć kontraktu z MKS'em.
szer
Mon, 12 May 2008 - 21:57
@Kamil_ - optymistą jesteś widać... Przecież klub zrobi wszystko by sukcesy hamować w naszym mieście :/. No taka prawda jest... Na IV lidze jak byliśmy to p. Kawka jakoś nie był zainteresowany meczem i awansem wyżej. To samo jest tutaj... p. Popik zrobił nie po myśli klubu i poleciał :/. Takie rzeczy to tylko w Dąbrowie... Kiedy klub zrozumie, że nie robią nic dobrego dla drużyny tylko dla swoich stołków? Sami ściągali Popika i teraz go wywalają po takim sukcesie?
Kamil_
Mon, 12 May 2008 - 22:18
Szer z takimi zarzutami wstrzymam się do jakiegoś oficjalnego komunikatu. Mam nadzieję że nie masz racji, choć jeśli będziesz miał, nie będę zdziwiony.
To będzie na pewno spora strata, trener znał dziewczyny, wiedział na co je stać et cetera. Żebyśmy chociaż zatrzymali większość z obecnego składu i uzupełnili kadrę nowymi a będzie dobrze

PS. Może jeśli by p. Popik został trenerem Kadry B, Krysia miała by krótszą drogę do reprezentacji? Oczywiście nie poprzez znajomości, ale poprzez to, że trener Popik wiedziałby co potrafi i jaki ma potencjał
Padziu
Mon, 12 May 2008 - 22:18
Wiadomo żal Popika ale jeśli ma przyjść Prielożny to chyba lepiej
Ciekawe o jakich zawodniczkach myśli klub. Zna ktoś jakieś przecieki z tonącego Kalisza??
szer
Mon, 12 May 2008 - 22:32
No nie wiem czy lepiej. Popik znał drużynę i miał opracowany plan. Wiadomo w rok nie zdąży się wykonać wszystkich postawionych sobie szkoleniowych celów... Prielożnego jako trenera zniosę....ale jeszcze zależy jakie zawodniczki będą. Jeśli Wojtowicz to zadowolony nie będę. Jakoś nie przekonała mnie do siebie... No i kogo im się uda zatrzymać...
A to takie info do władz klubowych jakby weszli i przeczytali. Macie niepowtarzalną okazję zbudować bardzo mocny zespół. Macie płynność finansową i najprawdopodobniej w przyszłym sezonie Dąbrowa będzie się liczyła w pierwszej czwórce! Nie zaprzepaśćcie tego! Stwórzcie drużynę bardzo mocną.
Zibar
Tue, 13 May 2008 - 06:22
No przyznam, że takiego steku bzdur to już dawno nie czytałem. Może z takimi komentarzami to się wstrzymacie do takiego momentu, aż będzie wiadomo, kto odejdzie a kto przyjdzie, a zarząd podsumuje sezon i ogłosi cele na przyszły?
Bardzo ładnie napisał Adam z SF cytując Owidiusza "Finis coronat opus" i niech to bedzie motto dla nas.
Szczepan
Tue, 13 May 2008 - 07:23
Bzdury bzdurami, ale każdy może sobie pogdybać
ja też;
po 1
prawda co było w tym doniesieniu, (wątpię)
po 2
p. Popik nie chciał dalej pracować z Dąbrową, (wątpię)
po 3
p. Popik zażądał za dużo kaski, (wątpię)
po 4
Dąbrowa planuje choler.. wzmocnienia z stołkiem trenera włącznie
po 5
Dąbrowa nie chce nic więcej niż 6 - 8 m-c w PLK (wątpię)
Panu Wiesławowi należą się gratulacje, pierwszy sezon z kobietami i piąte miejsce w LSK. Co do transferów to bym się aż tak bardzo nie przywiązywał do "osób" - to jest ich praca i zmieniają kluby. Odpowiedzcie sobie na pytanie ile wychowanek MKS'u gra na hali Centrum. Rozumiem Was taki sukces i chcielibyście mieć "JE, ICH w DOMU". Gdyby nie było zmian w zespołach to kluby by się nie rozwijały, nie awansowały itp. Zwróćcie uwagę na AZS Białystok co tam się działo na drodze transferowej
Zobaczymy na koniec maja co z tego wszystkiego wyjdzie oby było
Prosty
Tue, 13 May 2008 - 07:31
Szczepan, ale w Białymstoku transfery były udane. A jesli u nas za dobra prace sie wylatuje to chyba nic dobrego.
Martin
Tue, 13 May 2008 - 10:02
CYTAT
Mimo sukcesu w LSK, trener MKS-u Dąbrowa Górnicza Wiesław Popik musi pożegnać się ze swoimi siatkarkami. Zarząd dąbrowskiego beniaminka z niezrozumiałych powodów postanowił nie przedłużać współpracy z trenerem.
Gdy jego podopieczne "wyrwały" ekipie Gedanii piąte miejsce i zamiast walki o utrzymanie utarły nosa najlepszym, wydawało się, że przedłużenie kontraktu z MKS-em jest dla szkoleniowca Wiesława Popika tylko kwestią czasu. Jednak zarząd dąbrowskiego beniaminka z niezrozumiałych powodów przerwie współpracę z trenerem.
- Sam nie wiem, dlaczego klub nie zdecydował się na dalszą współpracę ze mną- powiedział zdziwiony Popik. - Widocznie zrobiłem zbyt dużo i chyba to nie spodobało się dąbrowskim działaczom. - Posunięcie dąbrowskiego klubu jest dziwne i go nie rozumiem. Cóż, takie jest życie. Żyjemy w takim kraju, a nie innym i muszę pogodzić się z tą dziwną decyzją. Na moje miejsce wróci Waldemar Kawka, który jeszcze przed rozpoczęciem sezonu zrezygnował z prowadzenia tej drużyny. Czy bał się odpowiedzialności za ewentualny spadek? Ciężko powiedzieć
Wiesław Popik nie ukrywa rozgoryczenia po zwolnieniu z funkcji trenera. - Wydawało mi się, że wszystko idzie w dobrym kierunku i w nowym sezonie znów będę prowadził klub z Dąbrowy - skomentował.
Na pytanie o plany dotyczące swojej przyszłości Popik odpowiedział: - Decyzja o moim odejściu zapadła bardzo szybko. Ciężko cokolwiek teraz powiedzieć. W ofertach nie przebieram, dlatego chciałbym wypełnić mój kontrakt do końca maja i potem zajmę się pracą z kadrą B Centrostalu Bydgoszcz.
siatka.org
Ciekawe ile w tym prawdy o Kawce. Czy to jest wzmocnienie...?
Szczepan
Tue, 13 May 2008 - 12:13
A mnie nie;
Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Nikogo nie usprawiedliwiam tylko staram się być optymistą. Pan W. Popik pierwszy raz "grał" z kobietami, może po jego sukcesach zarząd "chce" więcej. A do tego potrzebny (z całym szacunkiem dla p. W. Popika) doświadczony trener żeńskiej siatkówki + zawodniczki.
Martin nie zapominaj dzięki KOMU tak dobrze się bawisz na trybunach.
Ja dalej pozostaję optymistą i wierzę w p.Karlika i p.Kawkę
Prosty
Tue, 13 May 2008 - 17:38
w pana Kawke wierze, w pana Karlika nie ...
pan Igor nie bedzie trenerem, posade obejmie pan Waldek na 100%
:)
Tue, 13 May 2008 - 18:18
CYTAT

SIATKÓWKA Dąbrowa szuka trenera
dziś
Tylko rok trwała przygoda trenera Wiesława Popika z siatkarkami MKS Dąbrowa Górnicza.
Kontrakt szkoleniowca z klubem wygasa w maju. Działacze MKS postanowili go nie przedłużać. Ich decyzja jest dziwna, bo drużyna pod wodzą Popika zakończyła rozgrywki na wysokim piątym miejscu. Wynik ten okrzyknięto jako wielki sukces. - Trenerowi kończy się kontrakt i wspólnie doszliśmy do wniosku, że nie przedłużamy go. Rozstaliśmy się po dżentelmeńsku - podkreśla Robert Karlik, prezes dąbrowskiego klubu.
Popik o swoją przyszłość nie musi się martwić. Wraz z Piotrem Makowskim z Centro-stalu Bydgoszcz będzie trenerem kadry B siatkarek. Mówi się też o propozycji dla niego ze strony BKS Aluprofu Bielsko-Biała, choć w tym wypadku faworytem jest Jerzy Matlak.
Jak można przeczytać na stronie internetowej Ligi Siatkówki Kobiet powodem zwolnienia Popika było nie wykonanie postawionego przed sezonem zadania. - Mieliśmy walczyć o ósme miejsce dające już po rundzie zasadniczej utrzymanie w LSK. Tymczasem była piąta lokata. Jak widać jest spora rozbieżność - stwierdził.
Kto zastąpi Popika na stanowisku szkoleniowca MKS? Na razie nie wiadomo.
Nazwisko nowego trenera mamy poznać wkrótce. - Braliśmy pod uwagę kilku kandydatów. Myślę, że do końca tygodnia poznamy nazwisko nowego trenera - mówi Karlik.
Działacze planują też do 22 maja zamknąć kadrę. Liczą, żę uda im się wzmocnić zespół. Być może przyjdzie ktoś z Centrostalu Bydgoszcz.Na razie jednak szefowie klubu muszą się skupić na utrzymaniu obecnego składu. Z zamiarem odejścia nosi się bowiem Anna Białobrzeska.
(mim)
szer
Tue, 13 May 2008 - 18:21
Ja w ani jednego, w ani drugiego nie wierzę! Takich rzeczy się nie robi! O co klubowi chodzi? Co źle, że trener Popik odniósł wielki sukces z MKSem? Szkodzi to komuś? Znał drużynę, wiedziałby kogo zakupić, a kogo nie... Może i Kawka też jest blisko klubu, ale nie wierzę by było teraz dobrze

. Fakt może i najpierw nie wierzyłem w Popika, ale facet wiedział co robi. Może i Kawka też będzie wiedział, ale długo będzie musiał pracować na wiarę moją i pewnie nie tylko. Zobaczymy kogo klub zakupi... Oby to były dobre transfery...
:) czytałem arta i się zastanawiam. Ale prawdopodobne, że Kawka jednak nim zostanie... Fakt facet zrobił sukces awansując do LSK... Ale czy to wystarczy?
TVS Sport:
MKS bez Popika
Elwyn
Tue, 13 May 2008 - 20:23
Jeśli z Pałacu to zapewne Ola Liniarska, bo u nas zostało już wspomniane, że najprawdopodobniej odchodzi. Albo Killer czyli Dorota.
CYTAT
Czy z tego wynika że trener musiał odejść bo zespół zajął za dobre miejsce?
Tak, dokładnie.
Europejskie Puchary to dla kasy klubu mały zysk, a koszty wyjazdów spore - wylosujecie jakiś rosyjski klub nad Amurem

i kłopot gotowy > patrz: Bydgoszcz. Musicie stanąć "na nogi" porządnie w LSK, jesli zarządzaniem zajmuje się jedna osoba, a dojdzie jej jeszcze koordynacja tych wojaży to faktycznie ciężko - a trzeba by było się wzmocnić: i zespół i jego
zaplecze. Dla nich to dodatkowy kłopot i efekt gotowy > winny jest trener za ten "zły"

wynik :/ - miało być utrzymanie, a nie Challange Cup. Smutne to ale prawdziwe niestety.
CYTAT
W ofertach nie przebieram, dlatego chciałbym wypełnić mój kontrakt do końca maja i potem zajmę się pracą z kadrą B Centrostalu Bydgoszcz.
hehe nie wiedziałam
będzie duet z Rafałem Gąsiorem? No to awans do I ligi nasza młodzież ma w przyszłym roku murowany

a tak poważnie to pracę w kadrze B z trenerką można łączyć, w zeszłym roku robił to np. Rafał Błaszczyk z Gwardii Wrocław i awansie do LSK to nie przeszkodziło
Lui
Tue, 13 May 2008 - 20:44
Nasz wspaniały prezes..
http://www.tvs.pl/informacje_video/317/------------------

Kamil_
Tue, 13 May 2008 - 20:55
Dzięki że to wrzuciłeś. Argumenty Prezesa są mało racjonalne, takie jakby wymyślone na poczekaniu. Że niby mężczyźni nie grają kombinacyjnie i szybko? Człowiek uczy się całe życie...
Prosty
Tue, 13 May 2008 - 21:06
CYTAT(Elwyn @ wto, 13 maj 2008 - 20:23)

Europejskie Puchary to dla kasy klubu mały zysk, a koszty wyjazdów spore - wylosujecie jakiś rosyjski klub nad Amurem

to trzeba do nich przystepowac ? ...
btw. argumentacja prezesa jest zalosna
szer
Tue, 13 May 2008 - 21:08
Link do video już ja dawałem, ale to szczegół ;d
Co do argumentów Karlika... Śmiech na sali... Prawie każda drużyna wprowadza męskie elementy! Chce nas cofnąć do epoki kamienia łupanego? Poza tym przecież klub może nie wystartować w pucharach... Nic by się przecież nie stało!
Padziu
Wed, 14 May 2008 - 07:35
A ja mam takie pytanie -> Jeśli przyjdzie Prielożny to on nie prowadził kilka lat temu męskiej drużyny Jastrzębia ??? On nie będzie wprowadzał męskiego stylu gry???
dakos
Wed, 14 May 2008 - 08:26
Pan Karlik nie wie co pisze .Tak sie teraz gra w siatkowke .....
endriu
Wed, 14 May 2008 - 09:19
CYTAT(szer @ wto, 13 maj 2008 - 21:08)

Co do argumentów Karlika... Śmiech na sali... Prawie każda drużyna wprowadza męskie elementy! Chce nas cofnąć do epoki kamienia łupanego?
Tu się z Tobą nie zgodzę. Z tego co wiem to tylko reprezentacja Rosji wprowadziła męskie elementy. Tym elementem była, jest Kulikowa (z całym szacunkiem dla siatkarki...). Prawie robi wielką różnicę
A ja osobiście lubię popatrzeć na damskie elementy
pozdr...
TomekJ
Wed, 14 May 2008 - 11:53
Damskie elementy sa calkowicie na miejscu

pewnie 80 % kibicow zwraca na nie uwage ale najbardziej cieszy chyba tojak wygrywamy mecze ???
Szczepan
Wed, 14 May 2008 - 16:29
Ja ze swojej strony proponuję zakończyć to gdybanie i poczekać do oficjalnego ogłoszenie klubu odnośnie składu. Potem niektórzy z Was być może będą musieli przepraszać "Władze klubu" za swoje IDIOTYCZNE wypowiedzi.
Prosty
Wed, 14 May 2008 - 22:43
CYTAT(Szczepan @ wto, 13 maj 2008 - 07:23)

Bzdury bzdurami, ale każdy może sobie pogdybać
ja też;
wiec inni tez

ja szczegolnej radosci nie oczekuje po podaniu skladu na nowy sezon ... I nie mam za co przepraszac wladz klubu
KAMAZ
Thu, 15 May 2008 - 13:20
Według siatka.org Igor Prielożny wypadł z kręgu zainteresowań MKS-u.
Prosty
Thu, 15 May 2008 - 14:42
CYTAT
Kto będzie trenerem MKS? 15.05.2008
Nadal trwają spekulacje, kto zostanie trenerem siatkarek MKS Dąbrowa Górnicza. Miejsce Wiesława Popika podobno miałby zająć Igor Prielożny, ale w klubie nie potwierdzają tej informacji. (...) Ostatnio na transferowej giełdzie pojawił się również Andrzej Niemczyk.
- Jest to fachowiec z najwyższej półki i pewnie, że chcielibyśmy mieć takiego trenera, ale nie rozmawiałem z Niemczykiem na temat pracy w naszym klubie - zaprzecza prezes MKS Robert Karlik. - Musimy mierzyć siły na zamiary, zatrudnimy trenera najlepszego na jakiego nas będzie stać.
Prezes drużyny z Dąbrowy Górniczej potwierdził, że w nowym sezonie pozostaną Krystyna Tkaczewska, Katarzyna Wysocka, Małgorzata Lis, Ewelina Sieczka, Ewa Matyja-szek. - Wszystkie zadeklarowały chęć pozostania w naszym klubie - dodaje prezes Karlik.
Pod znakiem zapytania stoi dalsza gra w MKS Ewy Cabajewskiej. (...)
źródło: NaszeMiasto.pl
andy
Thu, 15 May 2008 - 14:48
czyli tak jak mówilem

zostają bardzo dobre środkowe, libero, rozgrywajaca

a wymienione będą skrzydła. Teraz tylko Horke i Chojnacką zatrudnić i mamy mistrza
dakos
Fri, 16 May 2008 - 21:08
wg mnie przydala by sie rozgrywajaca -Ewa Matyjaszek nie grala tak jak powinna
endriu
Fri, 16 May 2008 - 22:21
Zgadzam się, powinna grać dużo gorzej, i ciekaw jestem co za kretyn dał jej MVP.
Za to Cabajewska bardzo mi sie podobała, w kwadracie było jej do twarzy:)
pozdr...
Prosty
Fri, 16 May 2008 - 22:50
CYTAT(endriu @ pią, 16 maj 2008 - 22:21)

Zgadzam się, powinna grać dużo gorzej, i ciekaw jestem co za kretyn dał jej MVP.
Za to Cabajewska bardzo mi sie podobała, w kwadracie było jej do twarzy:)
pozdr...
Humor dopisuje
do 22 maja coraz blizej, juz nie moge sie doczekac
Goły
Fri, 16 May 2008 - 23:31
Humor dopisuje jak się czyta te pierdoły ... szkoda że Krysia zostaje bo ta to juz wogole piłki nie umie odebrać ... przydałby sie ktoś na jej miejsce !!!!!!!!
Może napiszecie kto to mógłby być ?
Zibar
Sat, 17 May 2008 - 10:20
CYTAT(Prosty @ pią, 16 maj 2008 - 22:50)

do 22 maja coraz blizej, juz nie moge sie doczekac
a co będzie się działo 22 maja?
Co do wzmocnień/uzupełnień składu to są one niezbędne, ale kto przyjdzie i na jaka pozycję, to trudno przewidzieć, bo sytuacja jaka sie wytworzyła po tym sezonie z jednej strony jest bardzo korzystna dla naszego klubu, bo o jego stabilności nie trzeba chyba już nikogo przekonywać, ale z drugiej strony może to być taż pułapka w jaką wpadły inne kluby, jak Białystok czy Bydgoszcz. Poza tym pamiętajmy, że MKS to nie tylko siatkówka i nakłady na drugą sekcję też pewnie wzrosną znacząco, a nowych sponsorów w naszym mieście nie przybywa (ciekawe jak się zachowa w tym sezonie koksownia?)
szer
Sat, 17 May 2008 - 10:47
Do 22 maja klub ma podać informacje o nowym trenerze. Przynajmniej tak oznajmił p.Karlik...
Wg mnie sytuacja jest ani dobra, ani zła... Dlaczego? Bo zawodniczek do gry może być wiele, ale wybrać odpowiednie pasujące do stylu gry naszej drużyny, takie które się wkomponują i będą znacznym wzmocnieniem może być trudno...
No ale zobaczymy kogo ściągną... Po dłuższej analizie wszystkiego wnioskuję, że te przecieki co do Wojtowicz mogą się nie sprawdzić. Bo niby klub chce do końca maja zamknąć skład, a z przecieków jedno nazwisko? Fakt nieoficjalnie mówi się np. o Śliwie, Mróz, Ściurce... Ale co z tego będzie. Pewnie ofert jest dużo więcej...
Najważniejsze trener. Po zmianie trenera mogą być problemy. Czemu? Nowy trener (zakładając, że nie będzie nim p.Kawka) nie będzie tak znał drużyny, będzie musiał ją poznawać i wprowadzi pewnie nowe taktyki i elementy gry... Choć do rozpoczęcia nowego sezonu jest chyba pół roku... Zobaczymy...bez sparingów się nie obejdzie...
Kolejna sprawa to sponsorzy... Jak koksownia nie dołączy to będzie to znowu ich zła posunięcie. Nie będę się już czepiał, że tak chętnie sponsorowali Jastrzębie i chyba jeszcze hokeistów zagłębia, a Dąbrowy nie... Lokalna firma, która nie sponsoruje drużyny to dziwne. A Koksowni na pewno przyda się reklama w LSK. Dla nich chyba sypnąć pół miliona to nie problem? Zresztą jakby Arcelor-Mittal zrobił to samo to byłoby to dobrym rozwiązaniem. Oni nie odczują tego, a reklama gwarantowana. Choć ich chyba nie trzeba reklamować. A inni lokalni przedsiębiorcy... Nawet jak rzucą jakieś pare-parenaście tysięcy...
Ale to raczej nie firmy powinny się zgłaszać do klubu, a klub do firm... I co z Mayland RE? Podobno mieli zwiększyć nakłady jeśli się utrzymamy. A brali pod uwagę 5 miejsce?
Wracając do transferów... Na pewno jakąś rozgrywającą ściągną. Tutaj nie ma wątpliwości

. Aczkolwiek nie twierdzę, że Matyjaszek jest zła, bo w tym sezonie bardzo mnie zaskoczyła swoimi umiejętnościami

. Walka o tę pozycję powinna być w drużynie. Po odejściu Ani to kogoś na przyjęcie. I nie wiadomo czy Pazderska zostanie. Sądzę, że nie więc w lukę za nią. Wilczyńska? Dobrze by było gdyby została, ale nikt tego chyba nie wie... I atakujące muszą ściągnąć. Skład powinien być pełny, czyli 12 osób. Ale jakby było nawet 13-14 zawodniczek to nie byłoby źle. Jak wiemy kontuzje nas łapały na każdym kroku, więc pewnie i teraz tak będzie. Choć kto wie
Sun, 18 May 2008 - 17:21
CYTAT
sosnowiec.info.pl
(...)
Tym bardziej dziwi decyzja o rozstaniu z twórcą tego sukcesu, trenerem Wiesławem Popikiem. - Jeszcze nie jesteśmy pewni czy wystartujemy w europejskich pucharach. Wszystko zależy od tego, jaką będziemy dysponowali kadrą i czy dołączą dodatkowi sponsorzy. Z trenerem Wiesławem Popikiem odbyłem męską rozmowę i postanowiłem nie przedłużać z nim umowy. Zrobił wiele dobrego dla klubu, ale trzeba szukać nowych rozwiązań. Co do wzmocnień naszego składu, to w kilku klubach LSK dojdzie do sporych zmian. Dzwoniły już do mnie znane zawodniczki, pytając o warunki jakie oferujemy. MKS uchodzi za dobrze zarządzany i stabilny finansowo klub - odniósł się do zmian w klubie prezes Karlik.
(...)
Mon, 19 May 2008 - 22:08
CYTAT

piotr płatek
Kawka znów trenerem siatkarek z Dąbrowy Górniczej
Waldemar Kawka został trenerem siatkarek z Dąbrowy Górniczej. Klub zastanawia się nad przystąpieniem do Pucharu CEV.
Kawka zastąpi Wiesława Popika, z którym klub nie przedłużył umowy. Szkoleniowiec od wielu lat jest związany z siatkówką w Dąbrowie Górniczej, to on budował od podstaw tę dyscyplinę w mieście, on wprowadził zespół z Dąbrowy do ekstraklasy. Przed kilku laty był szkoleniowcem Joanny Wiatr i Katarzyny Urban, które zostały w siatkówce plażowej juniorskimi mistrzyniami Europy, a potem świata.
Dlaczego zwolniono Popika, który zajął z drużyną beniaminka bardzo dobre piąte miejsce? - Bo Kawka ma u mnie priorytet. Ten człowiek jest twórcą siatkówki w Dąbrowie Górniczej. Ma w klubie pewne miejsce, nawet gdyby w grę wchodziły wielkie trenerskie nazwiska. Dodam, że bardzo nam pomógł w zeszłym sezonie w roli menedżera - uzasadnia wybór prezes Robert Karlik.
Działacze zdecydowali już, które zawodniczki pozostaną na kolejny sezon. W składzie MKS-u nadal będziemy oglądać: Ewelinę Sieczkę, Krystynę Tkaczewską, Małgorzatę Lis, Katarzynę Wysocką, Ewę Matyjaszek i być może Marzenę Wilczyńską. Gra tej ostatniej jest pod znakiem zapytania, bo z wypożyczenia może ją ściągnąć klub z Bydgoszczy.
Czy MKS zagra w Pucharze CEV? - Zastanawiamy się. Czas na zgłoszenie mamy do 5 czerwca. Dziś jest to wątpliwe, bo organizacyjnie jesteśmy nieprzygotowani na taki krok. Koszty są wielkie, ale negocjujemy ze sponsorami i z ostateczną decyzją wstrzymujemy się do czerwca - wyjaśnia prezes Karlik.
Prosty
Fri, 23 May 2008 - 22:00
CYTAT
MKS Dąbrowa Górnicza się wzmacnia 23.05.2008
Aleksandra Liniarska została nową zawodniczką MKS-u Dąbrowa Górnicza. Liniarska to jedna z bardziej znanych zawodniczek polskiej ligi. 27-letnia siatkarka w ubiegłym roku wywalczyła wraz z polską reprezentacją złoto na uniwersjadzie w Bangkoku, a dwa lata wcześniej na uniwersjadzie w tureckim Izmirze.
Od sześciu lat grała w Bydgoszczy, zdobyła z tamtejszym Pałacem wicemistrzostwo Polski, Puchar i Superpuchar Polski. Ma przydomek "Fasola", mierzy 188 centymetrów.
W najbliższych dniach MKS ma podpisać kolejne dwa kontrakty. Niewykluczone, że niebawem zespół wzmocni reprezentantka Chorwacji Marina Miletić, która ostatnio grała we francuskim zespole Rocheville Le Cannet. Chorwatka (180 centymetrów wzrostu) to prywatnie narzeczona Francuza Guilermo Samicy, który został właśnie zawodnikiem Jastrzębskiego Węgla. Miletić gra na pozycji: przyjęcie z atakiem. MKS Dąbrowę opuszcza natomiast rozgrywająca Ewa Cabajewska i właśnie pozycja rozgrywającej może być najtrudniejsza do obsadzenia. (...)
źródło: miasta.gazeta.pl/katowice
nie wierze
jesli sie nie myle, to ona jest srodkowa, po co nam kolejna skoro mamy dwie dobrze grajace :| (jesli Kasia i Gosia zostana)
Michael
Sat, 24 May 2008 - 12:09
A ja tam sie ciesze z tego transferu, chociaz uwazam, ze priorytetem powinno byc zatrudnienie atakujacej. Nie wiadomo jak dlugo kontuzje leczyc bedzie Magda Piatek, a jak kazdy widzial atak to w sezonie 2007/2008 nie byl nasza najmocniejsza bronia.
Prosty
Sat, 24 May 2008 - 12:50
nie wiem po co nam kolejna srodkowa, znow na lawke jak Karolina Pazderska ? dresy ukladac ? :/ Szer podziela moja opinie : kasa wydana w bloto
szer
Sat, 24 May 2008 - 12:53
Czy kasa wydana w błoto to później powiem, ale teraz mogę stwierdzić, że transfer nie wiadomo po co... Są ważniejsze pozycje do obsadzenia, a nie kolejna środkowa. Mamy dobry środek... (ew. taki transfer jakby na końcu przeprowadzić to jeszcze bym zrozumiał... wszystkie pozycje muszą być obsadzone... Ale jak mówiłem, są priorytety, którymi jest rozgrywająca i atakujące...).
Polityka transferowa bardzo mnie zaskakuje w tym klubie :/... Zobaczymy kogo jeszcze ściągną...
andy
Sat, 24 May 2008 - 22:47
CYTAT(szer @ sob, 24 maj 2008 - 12:53)

Czy kasa wydana w błoto to później powiem, ale teraz mogę stwierdzić, że transfer nie wiadomo po co... Są ważniejsze pozycje do obsadzenia, a nie kolejna środkowa. Mamy dobry środek... (ew. taki transfer jakby na końcu przeprowadzić to jeszcze bym zrozumiał... wszystkie pozycje muszą być obsadzone... Ale jak mówiłem, są priorytety, którymi jest rozgrywająca i atakujące...).
Polityka transferowa bardzo mnie zaskakuje w tym klubie :/... Zobaczymy kogo jeszcze ściągną...
zgadzam sie raczej bylem pewien po transferze Samicy, ze Marina Miletić dojdzie do nas o czym juz pisalem. Co ona prezentuje zobaczymy ale poki co wolałbym żeby MKS poszukał atakujących

))
b4b4M™
Mon, 26 May 2008 - 08:55
Przydałoby się, żeby w tym sezonie nie było tak, że w kwadracie dla zawodniczek rezerwowych stoi jedna zawodniczka i sama ze sobą przybija piątki po udanych akcjach...
Wysoka środkowa, dobrze grająca blokiem zawsze się przyda, choćby po to by zaostrzyć konkurencję...
"Fasola" będzie jak znalazł...
dakos
Mon, 26 May 2008 - 10:42
Moim zdanie warto bylo by wzmocnic zespol tymi zawodniczkami
Rozegranie
Magdalena Godos BADZ Ewa Kasprów
Przyjecie wzmocnic
Joanną Frąckowiak
i
Mariną Miletić
Do tego przydala by sie Nowa atakujaca
Marta Łukaszewska
i mysle ze wtedy mamy realne szanse na top 4 :] OPTYMISTA
cHiNcoR
Mon, 26 May 2008 - 23:49
Jeśli chodzi o Martę Łukaszewską to na przyszły sezon zostaje w Stali. Wydaję mi się że bardzo realnym transferem jest Marina Miletić z wiadomych względów. Jeśli chodzi o rozegranie to wasz zarząd ma ochotę zatrudnić Śliwę, chyba że się nie uda to stawiam raczej na Kasprów.
Prosty
Tue, 27 May 2008 - 08:13
lepiej zatrzymajmy nasze gwiazdy, bo ptaszki cwierkaja, ze dwie podstawowe zawodniczki moga odejsc, ale oby to sie nie sprawdzilo
potrzeba rozgrywajacej, atakujacej i 2x przyjmujace
Lui
Tue, 27 May 2008 - 09:33
z Bielska odchodzi Joanna Staniucha-Szczurek, która by sie przydała w naszej drużynie..

------------------

ario
Tue, 27 May 2008 - 14:46
Bardzo staaaary artykuł z 19ego maja. Wklejam go, ponieważ zbyt wielu informacji nt transferu Śliwy nie widzę.
CYTAT
To był dla wszystkich szok! Wiesława Popika, który zajął z siatkarkami MKS-u Dąbrowa Górnicza 5. miejsce w zakończonym niedawno sezonie, pogoniono z klubu. Fanów tej drużyny czeka jednak kolejny wstrząs. Bardzo prawdopodobne, że nową rozgrywającą MKS-u zostanie Magda Śliwa! Jedna z najbardziej doświadczonych polskich siatkarek i były drugi trener polskiej reprezentacji!
Wielką bombą ma być zatrudnienie w MKS-ie jednej z najbardziej doświadczonych polskich rozgrywających. Ponoć Kawka negocjuje warunki kontraktu z Magdą Śliwą. 39-letnia siatkarka grała w przeszłości m.in. w BKS-ie Bielsko-Biała, Desparze Perugia, Bergamo czy Minetti Vicenza. Ostatnio reprezentowała barwy krakowskiej Wisły (I liga). To byłoby wielkie wzmocnienie dla dąbrowianek. Nie jest wykluczone, że pani Magda byłaby drugim także trenerem w klubie. Tym bardziej, że doświadczenie jako szkoleniowiec Śliwa zbierała pod okiem Marco Bonitty w reprezentacji Polski.
źródło
szer
Tue, 27 May 2008 - 21:54
CYTAT
Joanna Staniucha przechodzi z Bielska do Dąbrowy Górniczej
dzisiaj, 21:44:21
Joanna Staniucha-Szczurek odchodzi z BKS-u Aluprof Bielsko-Biała. Siatkarka przez siedem sezonów była podporą bielskiego klubu. Wszystko wskazuje na to, że w nowym sezonie zagra w barwach MKS-u Dąbrowa Górnicza.
W BKS-ie trwają rozmowy w sprawie sprowadzenia nowego trenera. W grę wchodzą nadal kandydatury Jerzego Matlaka i Igora Prielożnego, który ma podobno największe szanse. - Potwierdzam, że rozmawiamy z panem Prielożnym. Decyzję ogłosimy na koniec tygodnia, wtedy też poznamy skład zespołu - mówi prezes BKS-u Czesław Świstak. Klub z Podbeskidzia chce też sprowadzić zawodniczki Winiar Kalisz Annę Barańską, Eleonorę Dziękiewicz i Helenę Horkę.
za Siatka.org
Padziu
Wed, 28 May 2008 - 07:48
To super! Ciekawe kogo jeszcze ściągną. Macie jakieś przecieki ?? Plotki??
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.