Master
Tue, 19 Aug 2003 - 05:47
Potrzebne czy nie? Czy potrzeba byŁo budowaĆ je aŻ na takĄ skale? czy wybrano dobry sposÓb finansowania tej inwestycji? czy jest to dobra lokalizacja?
pozdrawiam
Wed, 20 Aug 2003 - 02:01
NO JA TWIERDZE ŻE JEDYNY BŁĄD TO WYGLĄD NO I MOZE LOKALIZACJA ( LECZ TUTAJ BYM JESZCE DYSKUTOWAŁ ). Z WYGLĄDEM CHODZI MI O TO ŻE BUDYNEK TEN ZOSTAŁ SZTUCZNIE OSZPECONY PO TO ŻEBY ZAOSZCEDZIĆ PARE MILIONÓW I ZEBY LUDZIE NIE MÓWILI ŻE TO PAŁAC. Z TEGO POWODU WYELEMINOWNO PROJEKTY BARDZO EFEKTOWNE ( TO TAKI POMYSŁ LIPCZYKA ŻEBY GO LUDZIE NIE ZWYMYSLALI --- JAK WIDAĆ NIEUDANY). A CO DO FINANSOWANIA TO MOŻE DLA WSDZYSTKICH KRAJÓW ŚWIATA ZŁY ALE AKURAT DLA POLSKI IDEALNY. NIE MA OBAWY ŻE NAGLE ZABRAKNIE PIENIĘDZY NA KONSERWACJE, NIE BĘDZIE OSZCEDZANIA NA KLIMIE, OCHRONIE I BUDYNEK NIE ZAMIENI SIĘ W 3 LATA W RUINE BO MITEX A NIE DZIADEK TAL JEST PRZEZ 15 LAT ZA TO ODPOWIEDZIALNY.
rafi
Wed, 27 Aug 2003 - 01:08
Osobiscie uwazam, ze to najbardziej trafna inwestycja ostatnich lat w DG. Obiekt jest przestronny i komfortowy i robi dobre wrazenie. Wszystko mozna zalatwic pod jednym dachem. XXI wiek dotarl takze do DG :) - niestety tylko w tej jednej postaci.Pewnym mankamentem jest dojscie od tramwaju - tereny przylegajace do ul. Granicznej sa zaniedbane...
Anonymous
Wed, 27 Aug 2003 - 11:44
Trudno mi zrozumieĆ tych zachwycajĄcych siĘC.A. Nie rozumie przede wszystkim, dlaczego mamy finansowaĆ z budŻetu miasta sĄd i prokuraturĘ. Dlaczego projektant nie przewidziaŁ przebudowy drÓg dojŚcia i dojazdu? Wg mnie naleŻaŁo caŁy ruch komunikacji miejskiej skierowaĆ na przylegŁe drogi. :37:A tak nawiasem, prezydent Talkowski jako jedyny potrafiŁ ludziom przekazaĆ caŁe dno powstaŁe przy realizacji projektÓw trzech inwestycji.LiczĘna mĄdroŚĆ DĄbrowian. :4:
pozdrawiam
Wed, 27 Aug 2003 - 19:12
No budowa drogi dojazdowej a budowa budynku to 2 rÓŻne rzeczy ktÓrych nie moŻna ŁĄczyĆ. A tak poza tym to tal potrafi przedstawiĆ dno tych 3 inwestycji ale juz chodnika nie potrafi wyremontowaĆ. A i o co ci chodzi z tym dnem bo tu przedstawiamy argumenty a nie lejemy wode??? A jeŚli ci chodzi o komunikacje miejskĄ to sprawa kzkgop a nie projektantÓw. To moŻe tal zgŁosi takĄ propozycje kzkgop --- w koncu jego koledzy reprezentujĄ dg w kzkgop za caŁkiem niezŁe pieniĄdze
Anonymous
Wed, 27 Aug 2003 - 22:11
MieszkaĹcy wiedzĄ czym jest "dno" na etapie pomysŁu, projektu i wykonawcy przy trzech niepriorytetowych inwestycjach. BudujĄc obiekt naleŻaŁo z gÓry przewidzieĆ problemy z dojazdem a kzkgop nic do C.A. Lanie wody. Jest to opinia wywaŻona, choĆ tak potrzebna hala sportowa teŻ funkcjonowaĆ bĘdzie poniŻej kreski. PoŻyjemy zobaczymy a wtenczas wrÓcimy do tematu.pozdrawiam
rafi
Thu, 28 Aug 2003 - 00:07
No nie przesadzajmy. Nie wiem czy zauwazyliscie, ale kiedy tylko uruchomiono Centrum Administracji to praktycznie wszystkie autobusy staja na przystanku kolo Damelu. Stamtad az tak daleko nie ma. Jaja by byly dopiero gdyby autobusy kluczyly po tych waskich uliczkach.Co do finansowania Sadu i prokuratury to chyba jakies nieporozumienie. Te instytucje PLACA za wynajem i BEDA PLACILY nawet za x lat.Poki co, instytucje finansowane z budzetu panstwa to najbardziej stabilne zrodla dochodow z tytulu oplat czynszowych... A poza tym trzeba takze wziac pod uwage wygode mieszkancow miasta... :14:
pozdrawiam
Thu, 28 Aug 2003 - 00:33
No caŁkowicie siĘzgadzam Że z przed damelu wcale nie jest daleko ale dla jeden autobus dla picu moŻnaby tam puŚciĆ. A i proszĘo rozszyfrpowanie dna na etapie ............ bo tu sami niemieszkaĹcy. a jeszcze nie rozumiem komunikacja miejska ma coŚ wspÓlnego z ca ale kzkgop to juŻ nie???--- ciekawe. A i nie mieszaŁbym niepotrzebnie wŁadz miasta do budowy aquaparku bo gmina weszŁa tam tylko aportem no i zobowiĄzaŁa siĘdo odpowiedniego uzbrojenia dziaŁki wiĘc nie stawiaŁbym tych 3 inwestycji obok siebie. Co do problemÓw z dojazdem to tal zablokowaŁ budowe swiateŁ obok komendy --- dlaczego nie mam pojĘcia. A co do hali sportowej to naprade chciaŁbym zobaczyĆ jakiŚ obiekt sportowy ktÓry jest dochodowy w Polsce i nie tylko. Z zasady takie obiekty nie sĄ komercyjne co nie znaczy Że nie powinno ich byĆ. PaŁac kultury teŻ nie jest dochodowy to co trzeba go zamknĄĆ. A co do sĄdu i prokuratury to dĄbrowianin ma tu troche racji bo pŁacĄ one duŻo mniej za wynajem tej czĘŚci budynku niŻ miasto pŁaci za to mitexowi ale sĄd i prokuratura nie dostanĄ nigdy budynku na wŁasnoŚĆ a um tak. No i pozostaje jeszce wygoda dla petentÓw dla ktÓrych stary budynek sĄdu byŁ fatalny. A poza tym nasz wymiar sprawiedliwoŚci trzeba wspieraĆ po powtÓrzy siĘhistoria z s-c gdzie sĄdowi grozi likwidacja bo nie ma dla niego odpowiedniego budynku
Anonymous
Thu, 28 Aug 2003 - 10:59
OczywiŚcie wiemy, Że placÓwki k.o. sĄ z natury niekomercyjne, zgoda. Ale czym wytŁumaczyĆ tak wysokie ulgi dla sĄdu i prokuratury, jakie zafundowali LIPCZYK Z SOŁTYSIKIEM? Jak wykazaŁa kontrola RIO instytucje te pŁacĄ 1/3 naleŻnej sumy, a reszta idzie a naszej kieszeni. PieniĄdze utopione w czynsz dla tych instytucji lepiej byŁoby spoŻytkowaĆ choĆby na roboty publiczne dla bezrobotnych. PieniĄdze z kolei ktÓre miaŁy iŚĆ na ŚwitŁa na skrzyŻowaniu przed PolicjĄ przeznaczyŁby na remont PaŁacu o ktÓrym juŻ trzecie pokolenie wŁadzy zapomniaŁo. A fundusze ktÓre mogŁy byĆ uzyskane na ratowanie zabytku zostaŁy nie podjĘte. i tak nami rzĄdzĄ rzĄdziciele zapominajĄc o sŁuŻbie spoŁeczeĹstwu przez ktÓre zostali wybrani.Dno, hm, jest i to gŁĘbokie, przetargi na remont placu przed PKZ-tem i hali sportowej. A ujĘcie przelicznika w euro to nie dno? Trzeba ludziom uczciwie mÓwiĆ o [u]"niedociĄgniĘciach" wŁodarzy naszego miasta. :59:
Anonymous
Mon, 01 Sep 2003 - 00:06
No tak tylko za pieniĄdze na ŚwiatŁa to byŚ sobie mÓgŁ najwyŻej ustawiĆ rusztowanie wokÓl paŁacu kultury ( ktÓry nie jest niestety Żadnym zbytkiem ) a na roboty publiczne dla bezrobotnych to bym raczej szukaŁ kasy w wydatkach um na napoje, jedzonko,bony, nagrody dla urzĘdasÓw - to tylko kilkaset tysiĘcy zŁ rocznie
Hator
Sun, 21 Sep 2003 - 00:38
Potrzebne czy nie? Czy potrzeba byŁo budowaĆ je aŻ na takĄ skale? czy wybrano dobry sposÓb finansowania tej inwestycji? czy jest to dobra lokalizacja?
Ja mam pomysl - jakbysmy tak rok rocznie zmieniali lokalizacje CA do innych dzielnic DG to za parenascie lat bedziemy mieli slicznie odnowione miasto :play:
Ja proponuje na nast lokalizacje okolice moich blokow - przydaloby sie jakie malowanko, nowe chodniki, oswietlenie i najlepszy gatunek trawnikow, a i jeszcze by mi wszystki busy stawaly u mnie (hmmm... nie-to ostatnie juz mam

)
CA FOR EVERYONE :4:
Misiek
Sun, 21 Sep 2003 - 12:31
Ja nie mam wiĘkszych zastrzeŻeĹ do nowego Centrum Administracyjnego, przynajmniej jest wizytÓwkĄ miasta (i fajnie je widaĆ z pociĄgu). Jedynym mankamentem jest chyba lokalizacja, ale da siĘprzeboleĆ, bo dojazd nie jest najgorszy. Talek miaŁ straszne opory Żeby siĘtam przenieŚĆ, ale chyba spodobaŁo mu siĘ(aŻ za bardzo) bo juŻ zapomniaŁ o starych budynkach UM.
Panie "prezydencie" zapraszam na emeryturĘ!!!
Anonymous
Mon, 22 Sep 2003 - 11:57
Dlaczego "ujĘcie przelicznika w euro to dno"?
Anonymous
Fri, 26 Sep 2003 - 20:53
Centrum Administracyjne jest OK ale przydaŁaby siĘtam jakaŚ kawiarnia lub maŁa restauracja. KiedyŚ spĘdziŁem tam dwie godziny czekajĄc na nowe tablice rejestracyjne.
dąbrowianka
Sat, 27 Sep 2003 - 14:43
To i tak miaŁeŚ szczĘŚcie Adam, Że czekaŁes tam tylko dwie godziny... Mnie kazano przyjŚĆ na drugi dzieĹ! Co to za chory system pracy!!! Kto to wymysliŁ???
A co do kawiarni to rzeczywiŚcie przydaŁaby siĘ, poza tym brakuje tam teŻ bankomatu
rafi
Sat, 27 Sep 2003 - 20:34
W pierwotnych planach w CA mialy sie miescic m.in. kawiarnia (czy cos w tym stylu) oraz oddzial jakiegos banku... Ale poprzez walki z przeprowadzka UM chyba cos nawalilo. Slyszalem gdzies, ze sa prowadzane przetargi na te powierzchnie, ale chyba warunki finansowe sa zaporowe. W ten sposob najemcy nie wplacaja czynszu (co by bylo bardzo przydatne

i Talkowski moze gadac dalej, ze koszty utrzymania Urzedu sa astronomiczne... :14:
pozdrawiam
Sun, 28 Sep 2003 - 15:08
No wŁaŚnie gdzie sĄ te kancelarie prawnicze. sklepiki, bank restauracja ktÓre miaŁy siĘzanleĹşĆ w ca. No pewnie bĘdĄ ale nie w ca tylko w prywatnym budynku na przeciwko ca ktÓry wŁaŚnie jest remontowany.
Misiek
Sun, 28 Sep 2003 - 15:24
A pomieszczenia w CA bĘdĄ staŁy puste, bo przecieŻ "prezydentowi" nie zaleŻy Żeby ktoŚ pŁaciŁ czynsz za ich wynajem. MoŻe mu siĘwydaje, Że wtedy w budynku bĘdzie za tŁoczno. Frajerstwo "gŁowy miasta" nie zna granic ...
Nie bÓjcie siĘzmiany na lepsze !!!
Talek musi odejŚĆ !!!
rafi
Sun, 28 Sep 2003 - 16:38
Kancelarie prawnicze beda na przeciwko urzedu miejskiego (na granicznej), ale to zadna zasluga prezydenta, tylko samych prawnikow

wynajeli (albo kupili) jakis wrak budynku i go sobie teraz remontuja...
pozdrawiam
Sun, 28 Sep 2003 - 20:41
Rafi chyba mnie Ĺşle zrozumiaŁeŚ --- wcale nie chciaŁem napisaĆ Że to zasŁuga tala. Sprawa jest prosta - to budynek prywatnrj firmy ktÓra wynajmujĘtam przestrzeĹ biurowĄ. ZostaŁ on kupiony jeszce za czasÓw lipczyka albo nawet wczeŚniejszych.
rafi
Wed, 26 Nov 2003 - 10:37
No i mamy kolejna wpadke naszego prezydenta - jak zwykle w sprawie CA. Okazalo sie ze kolo przeprowadzajacy kosztorys inwestycji nie mial do tego uprawnien (a zgarnal 12 patykow). Afera tym wieksza, ze ujawnili ja niedawni kumple Talkowskiego (Zagula, Tamborek). Jaja, Jaja, Jaja
rafi
Wed, 26 Nov 2003 - 11:02
Tej sensacji zamieszczonej powyzej nie wymyslilem sam tylko zaczerpnalem z serwisu
http://www.dabrowa.naszemiasto.pl.
Sami wiecie: Prawa autorskie i te rzeczy...
pozdrawiam
Tue, 09 Mar 2004 - 12:17
Co za cicho byŁo ostanio o ca. Ale jest nowy rok, wiec talek postanowiŁ Że znowu trzeba skompromitowaĆ miasto i wrĘczyŁ prokuraturze i sĄdowi wypowiedzenie umowy najmu. Albo w 14 dni zacznĄ pŁaciĆ wiĘcej albo pa pa. WiĘcej juŻ nie moge pisaĆ bo nie wiem czy ŚmiaĆ siĘczy pŁakaĆ.
tomasz sołtysik
Tue, 09 Mar 2004 - 12:53
pozdrawiam
Tue, 09 Mar 2004 - 12:58
Co za cicho byŁo ostanio o ca. Ale jest nowy rok, wiec talek postanowiŁ Że znowu trzeba skompromitowaĆ miasto i wrĘczyŁ prokuraturze i sĄdowi wypowiedzenie umowy najmu. Albo w 14 dni zacznĄ pŁaciĆ wiĘcej albo pa pa. A ja myŚlaŁem Że ta czĘŚĆ budynku na nic innego sie nie nadaje wiec raczej to miasto jest zaleŻne od sĄdu bo niby kto miaŁby sobie wynajĄĆ np sale sĄdowĄ. WiĘcej juŻ nie moge pisaĆ bo nie wiem czy ŚmiaĆ siĘczy pŁakaĆ.
georgeb
Tue, 09 Mar 2004 - 14:36
czekam z niecierpliwoŚciĄ na szybki i bolesny upadek starego dziada. TALKOWSKI MUSI ODEJŚĆ!!!!!!!!!!!.
TeodorMotor
Tue, 09 Mar 2004 - 19:00
Ciekawe, ile pŁaci Mr.Ti za najem gabinetu w ktÓrym urzĘduje... A jeŚli nie pŁaci, TO GO WYRZUCIĆ!
Bzdura na koŁach!
Misiek
Wed, 10 Mar 2004 - 12:30
No i mamy kolejny odcinek serialu "GŁupie pomysŁy J. Talkowskiego". Ten facet chyba do koĹca swojej kadencji zrobi w DĄbrowie maksymalny burdel. Ciekawe, kto teraz bĘdzie pŁaciŁ za niewykorzystane pomieszczenia :?: :?: :?:
Nie bÓjmy siĘzmiany na lepsze :!: Talek musi odejsĆ :!: :!: :!:
rafi
Wed, 10 Mar 2004 - 13:18
Ten pan powinien zaczac sie leczyc. CA zostalo wlasnie tak zaplanowane, zeby WSZYSTKO bylo w jednym miejscu. A talkowski teraz wyjezdza z takimi numerami. Budynek sadu NIE NADAJE SIE na inna dzialalnosc (no chyba, ze przeprowadzona zostanie BARDZO kosztowna modernizacja). Zostal on specjalnie zaprojektowany zgodnie z sugestiami ministarstwa sprawiedliwosci (np. wjazd dla wiezniow, specjalna klatka schodowa dla sedziow). Jesli sad i prokuratura sie wyniosa z CA (tylko ciekawe gdzie), to ciekawe kto wynajmie te lokale. Dopiero wtedy CA bedzie przynosilo kolosalne straty. No chyba ze o to Talkowskiemu chodzi. Sad i Prokuratura to budzetowka. Jest jak jest, ale zawsze mozna miec pewnosc ze panstwo zaplaci za czynsz. Warte jest to chyba nawet tej nizszej ceny. A i okres najmu z pewnoscia w przypadku tych instytucji z zalozenia jest bardzo dlugi ;-) Co do prywatnych najemcow, to nigdy nie ma pewnosci....
Misiek
Wed, 10 Mar 2004 - 23:23
Rafi, podpisujĘsiĘw 100 % pod twojĄ wypowiedziĄ.
Misiek
Thu, 11 Mar 2004 - 19:22
rafi
Thu, 11 Mar 2004 - 21:10
Hyhyhyh Niezle zdjecie. Sam robiles ?
georgeb
Thu, 11 Mar 2004 - 23:18
nie no panowie przy kolacji, takie zdjĘcia hehehehe
Misiek
Fri, 12 Mar 2004 - 13:11
QUOTE(rafi)
Hyhyhyh Niezle zdjecie. Sam robiles ? :lol:
No co ty, Rafi zwariowaŁeŚ :?: :shock:
TeŻ bym nie miaŁ komu robiĆ zdjĘĆ.
rafi
Thu, 18 Mar 2004 - 15:16
Ciag dalszy perypetii z Centrum Administracyjnym:
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wyda...nia/348929.html. Przyznam szczerze, ze juz sie w tym troche pogubilem. Kto komu jest ile winny? Kto kogo chce wywalic?...
pozdrawiam
Thu, 18 Mar 2004 - 16:44
Prawda jest taka Że um musi pŁaciĆ czynsz i nie moŻe siĘwyprowadziĆ z ca. PorĘczeniem opŁat czynszowych jest budŻet dg, wiĘc jak talek dalej tak bĘdzie sprawowaĆ wŁadze to komornik zajmie 2/3 budŻetu dg a konsekwencje tego mogĄ byĆ juŻ tylko tragiczne dla naszego miasta. OczywiŚcie talek mÓwi Że wygra sprawe w sĄdzie ale jego argumentacja jest czysto kosmiczna - caŁy czas opiera siĘon na twierdzeniu Że cena ca jest wyŻsza niŻ koszty budowy ale to chyba normalne w gospodarce rynkowej. Mitex oraz banki ktÓre finansujĄ kredyt to nie sĄ organizacje charytatywne a "po odejsciu od kasy reklamacji siĘnie uznaje" Tak naprawde dg nie ma Żadnych szans w sĄdzie bo umowa jest doskonale zabezpieczona przez mitex. A najciekawsze jest to gdzie niby talek chce wrÓciĆ. Budynki na 3 maja nie nadajĄ siĘdo uŻytkowania - bez remontu grozi im katastrofa budowlana.
TeodorMotor
Thu, 18 Mar 2004 - 18:30
Nie chce mi siĘpisaĆ... Ale gÓwno...
Misiek
Fri, 19 Mar 2004 - 10:52
Ja pierdolĘ, ten staruch daje kolejny przykŁad swojej niekompetencji i braku jakiejkolwiek inicjatywy.
W innym mieŚcie juŻ dawno zakoĹczyŁby swojĄ "bŁyskotliwĄ" karierĘ. :twisted:
rafi
Mon, 22 Mar 2004 - 15:50
Podobno dzis ekipa rzadzaca zorganizowala jakas konferencje prasowa na ten temat. Byl moze przypadkiem ktos z was na niej? Moze ewentualnie macie jakies info, co konkretnie interesujacego (:)) tam mowiono?...
Misiek
Wed, 24 Mar 2004 - 10:29
Kolejna "sensacja" ... juŻ powoli zaczynam siĘdo tego przyzwyczajaĆ.

Nawet nie chce mi siĘtego komentowaĆ.
DĄbrowa GÓrnicza walczy o Pentagon
AŻ w Krakowie prezydent DĄbrowy GÓrniczej znalazŁ adwokata, ktÓry podjĄŁ siĘrozwiĄzania problemÓw miasta z wynajmem Centrum Administracyjnego, zwanego "Pentagonem". Za korzystanie z budynku DĄbrowa musiaŁaby zapŁaciĆ kilkaset milionÓw zŁotych przez kolejnych 15 lat.W poniedziaŁek ujawniono w UrzĘdzie Miejskim sprytny plan mecenasa: Miejski ZarzĄd Ulic i MostÓw (wŁaŚciciel terenu, na ktÓrym kielecka firma Mitex postawiŁa "Pentagon") wypowiedziaŁ umowĘdzierŻawy dziaŁki spÓŁce - cÓrce Miteksu, zarzĄdzajĄcej obiektem. MZUM wystĄpiŁ teŻ do sĄdu o ogŁoszenie jej bankructwa. - SpÓŁka Centrum Administracyjne (CA) zalega z dziewiĘcioma pŁatnoŚciami na sumĘ319 tys. zŁ. Ma przy tym Śmieszny kapitaŁ 4 tys. zŁ, ktÓrego wbrew prawu nie podwyŻszyŁa. Nie podjĘŁa rozmÓw, nie odpowiedziaŁa na Żadne wezwanie. Nie mogliŚmy dŁuŻej zwlekaĆ - tŁumaczy mecenas Janusz Dyrda z krakowskiej kancelarii, ktÓra specjalizuje siĘw obrocie nieruchomoŚciami, i dodaje, Że aŻ pÓŁ roku zajĘŁo mu rozsupŁanie zawiŁoŚci umÓw i aneksÓw, jakie byŁy SLD-owski zarzĄd DĄbrowy podpisaŁ z Miteksem.
- WŁosy stanĘŁy mi dĘba, gdy wreszcie zrozumiaŁem, Że umowy skonstruowano tak, Żeby miasto przez 15 lat uŻytkowania zapŁaciŁo ok. 300 mln zŁ za budynek o wartoŚci 80 mln zŁ! - mÓwi mecenas Dyrda.
Firma Mitex wybudowaŁa "Pentagon" za okoŁo 20 mln zŁ kredytu, ktÓry bank zabezpieczyŁ dodatkowo hipotekĄ dziaŁki naleŻĄcej do MZUM (wyŁĄcznym wŁaŚcicielem tej spÓŁki jest gmina). Obliczony w euro czynsz (17 euro za metr kw. ogromnego gmachu) miasto oddawaŁo poŚrednikowi - spÓŁce cÓrce Miteksu, czyli Centrum Administracyjnemu. CA miaŁo spŁacaĆ kredyt bankowy, odliczajĄc przy okazji podatek VAT, ktÓry wczeŚniej obciĄŻaŁ miasto. Dodatkowo gminĘzobowiĄzano do podnajĘcia caŁego skrzydŁa "Pentagonu" SĄdowi Rejonowemu i prokuraturze. Jednak te instytucje za metr nowoczesnej powierzchni miaŁy pŁaciĆ gminie tylko 25 zŁ, a dopŁata rÓŻnicy do 17 euro znÓw spadaŁa na miasto.
- Mamy zobowiĄzania wobec MZUM, ale takŻe miasto od poczĄtku roku przestaŁo nam pŁaciĆ za wynajem budynku. JeŻeli zestawimy rozliczenia, to gmina okaŻe siĘnaszym dŁuŻnikiem - twierdzi tymczasem Marek FusiĹski, prezes CA, i dodaje, Że jego zdaniem miasto dĄŻy do konfrontacji przed sĄdem.
- SpÓŁka CA, niestety, nie zmieni prawa, a zgodnie z ŻelaznĄ zasadĄ "czyj grunt, tego budynek", DĄbrowa GÓrnicza jest wŁaŚcicielem caŁej nieruchomoŚci - tŁumaczy mecenas Dyrda.
- Inwestor, ktÓry postawiŁ "Pentagon" na cudzym gruncie, moŻe oczywiŚcie ŻĄdaĆ od gminy zwrotu poniesionych na budowĘnakŁadÓw. Chodzi wŁaŚnie o to, Żeby niezaleŻni rzeczoznawcy oszacowali, ile naprawdĘwart jest gmach i ile powinna zapŁaciĆ zaĹ DĄbrowa GÓrnicza - mÓwi adwokat.
Jaki los czeka teraz SĄd Rejonowy i prokuraturĘ? WŁadze miasta zapewniajĄ, Że Temida nie wylĄduje na bruku. Z nieoficjalnych informacji wynika, Że wykupem czĘŚci biurowca, w ktÓrym mieszczĄ siĘsĄd i prokuratura, zainteresowane jest Ministerstwo SprawiedliwoŚci. Tymczasem kredytujĄcy inwestycjĘBank Zachodni nie wyklucza, Że przystĄpi do rokowaĹ z miastem, pomijajĄc naleŻĄcĄ do Miteksu spÓŁkĘCA.
ĹšrÓdŁo : GAZETA.PL
pozdrawiam
Wed, 24 Mar 2004 - 12:46
Ciekawe kiedy cena ca dojdzie do miliarda zŁ ( wedŁug talowych doradcÓw). Miasto jest bez szans w tym konflikcie a herezje tala siĘgajĄ zenitu. Nie od dziŚ wiadomo, Że jeŚli miasto zerwaŁoby umowĘna uŻytkowanie ca to musiaŁoby zapŁaciĆ mitexowi 200 mln i byŁo by po sprawie. 200 mln zŁ za budynek wart ok 100 mln ( miaŁ kosztowaĆ 88 mln ale z tego co wiem to mitex doŁoŻyŁ trochĘdo interesu) to chyba niewiele jeŚli nie wykŁada siĘna budowe ani zŁotÓwki a czas spŁaty to 15 lat. Reszta to koszty usŁug mitexu ktÓre talek na siŁĘwciska do kosztÓw budowy. A mitex kasuje kasiorke ale sprzĄta w budynku, pŁaci za ochronĘi dokonuje remontÓw a budynek po 15 latach zostanie odnowiony. I jeŚli kogoŚ dziwiĄ takie koszty to przypominam Że mitex to nie ŚwiĘty mikoŁaj i musiaŁ sie zabezpieczyĆ --- przecieŻ koszty takiego remontu za 15 lat sĄ bardzo trudne do przewidzenia. A i oczywiŚcie za czynsz pŁaci tez wymiar sprawiedliwoŚci a miaŁy go teŻ pŁaciĆ banki itp wiĘc caŁa to zawyŻanie kosztÓw to choroba tala. No i cÓŻ teraz ŻaŁuje Że lipczyk wybraŁ taki wariant finansowania budowy bo jest on niezrozumiaŁy dla "najmĄdrzejszych we wsi". Trzeba byŁo zorganizowaĆ zwykŁy kredycik i walnĄĆ budynek to by siĘtal nie miaŁ do czego przyczepiĆ ( inwestycja i uŻytkowanie kosztowaŁoby tyle samo ale za to tal mÓgŁby sobie kilka emerytek zatrudniĆ do sprzĄtania po znajomoŚci za 3000 tyŚ zŁ). No i oczywiŚcie najbardziej mnie ŚmieszĄ takie wypowiedzi typu Że tal siĘdogada z bankiem albo Że kto jest wŁaŚcicielem gruntu to jest wŁaŚciciele wszystkiego. Talku tak dalej -- chce zobaczyĆ jak niszczy ciĘeiffage ogromny miĘdzynarodowy koncern budowlany (to kryje siĘza nazwĄ mitex). Niech zgadne kto wygra w sĄdzie. Najwybitniejsi francuscy prawnicy czy talowy prawniczek ktÓry nawet nie moŻe siĘzdecydowaĆ czy czynsz to siĘpŁaci z vatem czy bez.
rafi
Wed, 24 Mar 2004 - 15:42
pozdrawiam
Thu, 01 Apr 2004 - 13:10
No mitex zŁoŻyŁ doniesienie do prokuratury na tala. Zarzuca mu dziaŁanie na szkode gminy dg i spÓŁki mitex. Sprawa robi siĘcoraz ciekawsza tym bardzie Że nie tak dawno to tale podaŁ lipczyka z tego samego paragrafu (ale sprawa zostaŁa umorzona z braku dowodÓw). No myŚlaŁem Że mitex poda um do sĄdu w prawie cywilnej i tylko bĘdzie chciaŁ kase odzyskaĆ. A tu pozwu cywilnego nie ma a za to jest sprawa karna. Ciekawe posuniĘcie. Chyba mitex chce siĘna staŁe pozbyc talucha z naszych wŁadz.
rafi
Thu, 01 Apr 2004 - 20:13
hehe. To by bylo dobre. Czego nie moga zrobic mieszkancy - zrobi MITEX/SAD hehe. Mam nadzieje ze to nie byl zart Prima-aprilisowy...
pozdrawiam
Mon, 05 Apr 2004 - 14:08
No tylko nie mogŁem zrozumieĆ czemu mitex nie pŁaci tej dzierŻawy gruntu MZUM. Teraz wszystko jasne. Koledzy talka z MZUM bezprawnie podwyŻszyli Mitexowi opŁate z 4 tys do 54 tys. KiedyŚ myŚlaŁem ze talek w leperowy sposÓb chce pomÓc miastu. Ale teraz juŻ widaĆ Że to nie o interes miasta chodzi tylko o jakieŚ prywatne przekrĘty a tal to jest tu tylko pionkiem.
Talek podskakuje mitexowi i moŻe siĘspodziewaĆ kontrataku za ukŁad komunikacyjny a wŁaŚciwie za jego brak.
pozdrawiam
Sat, 24 Apr 2004 - 02:38
Tale i jego prawnik doliczyli siĘŻe dg przepŁaciŁa ca o okoŁo 40 mln.
CÓŻ za zmiana - zawsze wciskaŁ nam Że mitex oszukaŁ nas o jakieŚ 150mln. Doniesienie w prokuraturze jest i tale odrazu inaczej Śpiewa
rafi
Sat, 24 Apr 2004 - 12:17
No i sprawa inaczej wyglada. Pewno jeszcze zejda nizej.

(co przy czasie trwania umowy i wliczonych uslugach okaze sie pewno niezbyt duza kwota w skali rocznej).
A swoja droga, to ciekawe jak tam postepy z ta sprawa w prokuraturze. Niby sprawa jest a jakos o niej cicho sie zrobilo. Moze trwaja jakies rozmowy zakulisowe...
rafi
Fri, 27 Aug 2004 - 22:14
Niedlugo nasze miasto bedzie mialo kuuuupe kasy :). Talkowski chce sprzedac budynek sadu/prokuratury ministerstwu sprawiedliwosci. Co najwazniejsze, Ministerstwo chce go kupic.
Kurde, ciekawe co sobie za te forse kupimy :). Chyba nie wielblady? Moze Talkowski (parafrazujac znanego wodza narodu) zarzuci haslem 100000 zl dla kazdego. Wszak wybory samorzadowe sie powoli zblizaja...
bzenek
Fri, 27 Aug 2004 - 22:43
QUOTE(rafi)
Talkowski chce sprzedac budynek sadu/prokuratury ministerstwu sprawiedliwosci.
Szkoda, Że taki pomysŁ nie pojawiŁ siĘna etapie planowania inwestycji. PatrzĄc z perspektywy czasu sporo by to mogŁo uproŚciĆ.
Mam tylko nadziejĘ, Że budynki sĄ przygotowane do takiej operacji pod wzglĘdem instalacji (elektrycznoŚĆ, ŁĄcznoŚĆ, wodociĄgi, monitoring). Oby siĘnie okazaŁo, Że spowoduje to kolejne kŁopoty z rozliczaniem mediÓw, utrzymaniem czystoŚci, remontami itp.
QUOTE(rafi)
Kurde, ciekawe co sobie za te forse kupimy
Ale kto sprzeda ten budynek ? Kto jest jego wŁaŚcicielem ?
Ja to siĘjuŻ zupeŁnie pogubiŁem kto jest kim w tym sporze DG-Mitex i kto kogo chce wykoŁowaĆ. Finalnie pewnie forsĘzgarnie bank, ktÓry udzieliŁ kredytu na budowĘ. I nie bĘdzie wielbŁĄdÓw :)
pozdrawiam
Sat, 28 Aug 2004 - 10:29
No jedno jest pewne. Miasto nie jest wŁaŚcicielem wiĘc nie moŻe dysponowaĆ budynkiem. WŁaŚcicielem jest mitex lecz pewnie teŻ nie moŻe sprzedaĆ budynku ktÓry jest zastawiony pod kredyt bez zgody banku. WiĘc teraz ruch naleŻy do banku a tale jak zwykle nie ma za duŻo do gadania ale gada.
No ciekawe ile stracimy na tej sprzedaŻy bo ministerstwo pewnie nie zapŁaci ani grosza wiĘcej niŻ wartoŚĆ rynkowa tej nieruchomoŚci. Do tego taki podziaŁ budynku na pewno doprowadzi do jego ruiny. DopÓki mitex zarzĄdza budynkiem to sĄ jeszcze szanse na jakies bierzĄce remonty a tak to podzielimy caŁy budynek i nikt nie bĘdzie czuŁ siĘodpowiedzialny za jego stan.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.