Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PlusLiga Kobiet
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Sportowa Dąbrowa > Siatkówka
Stron: 1, 2, 3
filip13
http://www.siatka.org/?kibic.aktualnosci.wszystkie.28137

CYTAT
dzisiaj, 08:50:27
- Myślę, że możemy powalczyć w nowym sezonie o pierwszą czwórkę. Takie mam ciche marzenie - śmieje się Magda Śliwa. W zespole została przyjęta jak stara znajoma.

Rozgrywająca MKS-u Dąbrowa Górnicza i najbardziej doświadczona zawodniczka Plus Ligi Siatkówki Kobiet zdaje sobie sprawę, że nie będzie to łatwe zadanie. Jednak na wczorajszym, pierwszym treningu - na boiskach do piłki plażowej w Parku Zielona w Dąbrowie - zapału i uśmiechu jej nie brakowało.

- Przez najbliższe dwa tygodnie będziemy zasuwać w piachu - mówi. - Budujemy siłę. Później przenosimy się do hali. To wszystko po to, by być dobrze przygotowanym do sezonu. Zdaję sobie sprawę, że po piątym miejscu w poprzednich rozgrywkach apetyty są spore.

W zespole została przyjęta jak stara znajoma. - Z Joasią Staniuchą-Szczurek i Gosią Lis grałam w Bielsku - mówi. - Z Beatą Strządałą i Magdą Sadowską znamy się z kadry. Z pozostałymi dziewczynami szybko się zaprzyjaźnimy.

Wiadomo, że trener i działacze MKS-u liczą na jej olbrzymie doświadczenie. Jakby nie było wiele lat spędziła w lidze włoskiej (Perugia, Bergamo, Jesi, red.) i nie jest wykluczone, że swoimi radami będzie wspierała szkoleniowca Waldemara Kawkę.

- Ja tu jestem tylko od roboty - tłumaczy. - Czyli od grania. Na razie nie było mowy, bym pomagała trenerowi. Może kiedyś, ale w tej chwili jestem zawodniczką. Chcę grać i cieszy mnie, że nasza liga tak podniosła swój poziom. Zbliżamy się do Zachodu i nie ma tu gangsterki.

Magda mieszka w Krakowie. Na razie nie zamierza wynajmować mieszkania w Dąbrowie. - To blisko 60 kilometrów - dodaje. - Niecała godzina jazdy autem. Spokojnie można dojechać na trening.

źródło: Super Express nadesłał(a): Bartosz Wencław
Rysiu_dg
Link

kilka zdjęć ze spotkania i treningu

i jeszcze nowe zawodniczki Link
zdjęcia z hwsdg.prv.pl
Szczepan
Witam.
Do 18 Gwiazdki trenują na "Zielonej" - nie w hali. Chcesz popatrzeć polecam rowerek i może uda Ci trafić w trening. Dwa treningi dziennie mają. Ja ustrzeliłem Je w środę. Odnośnie kadry trenerskiej to twarze wszyscy znamy p.Waldek i p.Piotruś.
Zibar
ze strony SF
CYTAT
Siatkarki Muszynianki Fakro zakończyły obóz przygotowawczy
autor: Polska Agencja Prasowa, 2008-08-12, 15:36, źródło: PAP

Siatkarki Muszynianki Fakro Muszyny zakończyły pierwszy obóz przygotowawczy przed zbliżającym się sezonem. Pierwsze sparingi mają zagrać w przyszłym tygodniu we własnej hali. Przeciwnikiem mistrzyń Polski mają być zawodniczki MKS Dąbrowa Górnicza.Trener siatkarek z Muszyny, Bogdan Serwiński jest bardzo zadowolony po zgrupowaniu, które odbyło się w Solcu-Zdroju: - Cały nasz plan rehabilitacyjno-leczniczy i wstępnego treningu został zrealizowany w stu procentach. Pogoda nam dopisywała więc mogliśmy też skorzystać z treningów w terenie. Teraz będziemy pracować w Muszynie, a najbliższy mikrocykl jest poświęcony pracy na siłowni.

Na początku przyszłego tygodniu na zgrupowanie do Muszyny ma przyjechać MKS Dąbrowa Górnicza. W planach są wspólne treningi i sparingi. Muszynianka Fakro odbędzie jeszcze jeden obóz przygotowawczy. Między turniejami w Szamotułach i Jarocinie mają przebywać w Wałczu. Obecnie z zespołem z Muszyny nie trenują: Mariola Zenik, Milena Rosner i Joanna Kaczor, które grają w Igrzyskach Olimpijskich w Chinach.

Padziu
CYTAT
Siatkarki Muszynianki Fakro Muszyna zremisowały w sparingu z MKS Dąbrowa Górnicza 2:2 (18:25, 25:16, 22:25, 25:23).
Sparing, który rozegrano w hali w Muszynie, obserwowało około 300 osób. Była to pierwsza gra kontrolna w okresie przygotowawczym Muszynianki Fakro.Przed spotkaniem trenerzy obu drużyn umówili się na 4-setową grę. Wśród miejscowych zabrakło trzech siatkarek, które grały w igrzyskach w Pekinie: Marioli Zenik, Mileny Rosner i Joanny Kaczor. Zamiast Zenik na libero zagrała w poniedziałek Monika Targosz.
We wtorek siatkarki z Muszyny rozegrają we własnej hali "wewnętrzną" grę kontrolną z MKS Dąbrowa Górnicza. Następny "poważny" sparing Muszynianki Fakro zaplanowano na 3 września (z Piastem Szczecin).
źródło : http://sport.onet.pl/74410,1248715,1813309...,wiadomosc.html

szer
CYTAT
Muszynianka Fakro - MKS Dąbrowa Górnicza 3:1 w sparingu
źródło: PAP

Siatkarki Muszynianki Fakro Muszyna pokonały we wtorek w sparingu MKS Dąbrowa Górnicza 3:1 (19:25, 25:15, 25:20, 25:13).
Po meczu - który rozegrano w hali w Muszynie - bardzo zadowolony był trener miejscowych zawodniczek Bogdan Serwiński. Według niego jego podopieczne rozegrały bardzo dobry mecz.

W poniedziałek obie drużyny też rozegrały sparing - było 2:2 (trenerzy umówili się na grę na 4 sety).
szer
Turniej w Krakowie:

MKS Dąbrowa Górnicza 3 - 0 Wisła Kraków
MKS Dąbrowa Górnicza 2 - 1 Stal Mielec
Michael
Drugi dzien turnieju, niestety juz gorszy niz pierwszy:/:

MKS Dąbrowa Górnicza - Farmutil Piła 1:2 (25:22, 21:25, 8:25)
MKS Dąbrowa Górnicza - Organika Budowlani Łódź 0:3 (26:28, 23:25, 19:25)

Ale na pocieszenie:):

Najlepsza rozgrywająca - Magdalena Śliwa (Dąbrowa Górnicza)

Kamil_
do 8 w trzecim secie? Ulala. Choć fajnie, bo podjęliśmy walkę z Piłą, w tych wcześniejszych setach.

Kamil_
CYTAT
BKS - MKS 3:0
2008-09-12 20:10

BKS Aluprof Bielsko-Biała pokonał MKS Dąbrową Górniczą 3:0 (25:22, 25:18, 25:17) w pokazowym meczu siatkarek. Było to kolejne takie spotkanie z udziałem tych zespołów. Wcześniej grały w Katowicach. Bielszczanki w tym tygodniu zmierzyły się w Jaśle z Muszynianką-Fakro Muszyna.

BKS Aluprof rozpoczął w składzie: Skorupa, Bamber, Gajgał, Dziękiewicz, Ciaszkiewicz, Horka, Sawicka (l) oraz Okuniewska, Waligóra, Kaczmar. W meczu ze względów rodzinnych nie mogła zagrać Anna Barańska.

Sobotę i niedzielę bielszczanki będą miały wolne. Od poniedziałku będą trenować na własnych obiektach, a w piątek wyjadą na turniej do Szamotuł.

za lsk.net.pl
Szczepan
Kamil twoje Uuuu to jest mało!!
Byłem w Krakowie na tych meczach. Piła była w zasięgu ręki; 1 set wygrany, 2 przegrany, ale na wyrównanym poziomie. O 3 nikt nie chce z ... myśleć: przed 2 przerwą 15:1 !!!!! Udało się ósemkę wyciągnąć. A porażka z Łodzią to konsekwencją 3 seta z Piłą.
Tak na marginesie p.Magda Śliwa i Ewcia - ładnie grają.
Kasia W. nareszcie może pokazać swoje możliwości w MKS'ie.
Krysia nie zawodzi - to jest normą!!
NO i cóż Gwiazdki się zgrają i .......?!?!?
endriu
Kilka zdjęć z meczu w Bielsku 12.09.2008
Szczepan
Witam!
W Krakowie na turnieju z udziałem MKS'u spotkałem Ryszarda Szawernogę z portalu (E-SIATKA.PL).
Obiecał przekazać mi zdjęcia z meczy z udziałem naszych Gwiazdek. Słowa dotrzymał!!! thumbup.gif Przesłał mi pierwszą partię z meczu ze Stalą. Jednocześnie wyraził zgodę na publikację tych zdjęć w galerii klubowej. Jak endriu będzie miał chęci i ochotę to może je wrzuci.
POZ.
endriu
Zdjęcia z Turnieju o Srebrną Siatkę Kraków 2008 dwa albumy

pozdr...
szer
AZS Białystok 1 - 4 MKS Dąbrowa Górnicza...
szer
CYTAT
Dariusz Luks: ligę czuć w powietrzu
2008-09-21 21:04

Siatkarki Pronaru Zeto Astwy AZS Białystok mają za sobą intensywne zajęcia w Milówce i Szczyrku. Po treningach wróciły do domów. Poniedziałek będą miały jeszcze wolny, a od wtorku zabierają się już ostro do pracy.

"Była fatalna pogoda mocno wiało i padało - mówi trener Pronaru Dariusz Luks. - O jakichkolwiek zajęciach w terenie nie mogło być mowy. Natomiast dużo ćwiczyliśmy na hali i w siłowni. W środę umówiliśmy się z Igorem Prielożnym na sparing i wspólne treningi. Z BKS-em Aluprofem. Ne było to typowe kontrolne spotkanie. Rywalki wygrały dwa sety, my jednego. Następnie zagraliśmy z MKS Dąbrową Górniczą i doznaliśmy dwóch porażek 0:4 i 1:4."

Jak podkreślił trener Luks w Dąbrowie Górniczej zebrał się bardzo mocny i ciekawy skład, a Magdalena Śliwa będzie silnym atutem zespołu. Na początku października w Białymstoku będzie można zobaczyć w akcji najlepszą rozgrywającą mistrzostw Europy w 2003 roku oraz jej klubowe koleżanki. Zagrają również w turnieju Gedania Żukowo i mistrz Polski Muszynianka-Fakro Muszyna. "Ligę już czuć w powietrzu - mówi Dariusz Luks. - Trzeba będzie zagrać do trzech zwycięskich setów. Powinien to być prawdziwy sprawdzian dla uczestników turnieju."

Pod koniec tego tygodnia białostoczanki udadzą się do Ełku gdzie miejscowy Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji zorganizuje turniej propagujący siatkówkę. "Udział zapowiedziała Gedania Żukowo i Niemen Grodno. Chcą grać Baranowicze, tylko że słyszałem mają problemy wizowe. Może obejdzie się bez kłopotów - mówi Dariusz Luks. - Chcemy zagrać pierwszego dnia półfinały polsko-białoruskie, a następnego mecze o pierwsze i trzecie miejsce."

lsk.net.pl
Szczepan
Coś się ten mod endriu opyla,
dostał fotki z Krakowa z meczu MKS'u z Piłą zaraz po tym jak przesłał mi je Rysiek i nic.
A w drugi dzień Gwiazdki się nie popisały, (ale koszulki KK miały).

P.S.
I Panie Moderatorze doprosić się nie mogę o DWIE fotki wub.gif - proszę oficjalnie o ich przesłanie lub o telefon.

PS2
Bardzo przepraszam nie wiedziałem iż tak bardzo się rozchorowałeś!
Sorki!!

Mod:
Fotki są od 17 wrzesnia w galerii;
zamiasta pisać kolejny post uzyj funkcji edit;
o fotki dla siebie pisz na prv
Szczepan
Mam prośbę do Was:
Napiszcie "relację z prezentacji zespołów siatkówki i koszykówki" - tzn. przebieg całego wydarzenia.
Co i jak się odbywało. ja na 14 do pracy i przypuszczam, że nie jestem odosobniony.
Fajne były by relacje, a zdjęcia z chęcią by pooglądał.
POZ.

Mod:
Posty przeniesione z tematu Prezentacja
Lui
Oto kilka fotek: rolleyes.gif

Zibar
Z siatkiorg
CYTAT
Zagrają o Puchar Prezydenta Białegostoku

Już w najbliższy weekend kibice w Białymstoku będą mogli przyjrzeć się formie siatkarek Pronaru Zeto Astwa AZS Białystok. Dyspozycję zawodniczek z województwa podlaskiego sprawdzą trzy ekipy z ekstraklasy.
Akademiczki w turnieju o Puchar Prezydenta Miasta Białegostoku zmierzą się z mistrzyniami Polski Muszynianką Muszyna, jednym z faworytów Plusligi Kobiet MKS-em Dąbrowa Górnicza oraz z ekipą Gedanii Żukowo.

Podlascy kibice będą mieli nie lada okazję, aby zobaczyć w akcji nowe zawodniczki w ekipie trenera Dariusza Luksa. Na białostockim parkiecie zaprezentują się też była siatkarki AZS-u: Sylwia Pycia (Muszynianka) i Elżbieta Skowrońska (Gedania).

Wszystkie mecze zostaną rozegrane w hali sportowej Szkoły Podstawowej nr 50 w Białymstoku.

Program turnieju w Białymstoku:

Piątek:
godz. 17.00 Pronar Zeto Astwa AZS Białystok - Gedania Żukowo

Sobota:
11.00 Muszynianka Fakro Muszyna - MKS Dąbrowa Górnicza
16.00 Gedania Żukowo - MKS Dąbrowa Górnicza
18.00 Pronar Zeto Astwa AZS Białystok - Muszynianka Fakro Muszyna

Niedziela:
11.00 Muszynianka Fakro Muszyna - Gedania Żukowo
13.00 Pronar Zeto Astwa AZS Białystok - MKS Dąbrowa Górnicza

źródło: inf. własna
nadesłał(a): Michał Dąbrowski
Zibar
Mam prośbę do uczestników spotkania o przesłanie zdjęć na adres zdjecia@mks.dabrowa.pl moje zupełnie nie wyszły angry.gif
kursor
Witam!

Link ze zdjęciami:

http://www.dabrowa-gornicza.pl/?nodeid=new..._glowny_id=9437

źródło: www.dabrowa-gornicza.pl

ario

zdjęcie robione SE K530i, więc jakość nie za dobra
siatkowkalive.pl
Na portalu siatkowkalive.pl znajdziecie transmisję z turnieju w Białymstoku. Zapraszamy serdecznie!!!

Mod:
Post przeniesiony z tematu Relacja z Białegostoku
Szczepan
Serdeczne dzięki za odzew.
Fotki spoko i ... nowa flaga?!?!
A jakby któryś z Was mógł opisać własnymi słowami przebieg tej imprezy byłoby świetnie.
{Jak przebiegło spotkanie klubowiczów, wejście, prezentacja drużyn itp.}
Po edycji i przejrzeniu Waszych zdjęć tak na żarty - pełno było "tych kibiców koszykówki".
Franek8
CYTAT
Dreszczyk emocji Magdaleny Śliwy
03.10.2008, 08:54:04

Codziennie kursuje na trasie Kraków - Dąbrowa Górnicza, bo przecież trudno jej porzucić swoje ukochane miasto Kraków. Magdalena Śliwa, była reprezentantka Polski, po trwającej dziewięć lat przerwie, powraca na ekstraligowe parkiety.

Dwa sezony grała w Wiśle Kraków i właśnie z tym zespołem zamierzała awansować do PlusLigi Kobiet. Siatkarki z Krakowa dwa razy przegrały rywalizację w barażach z AZS Białystok i marzenia o awansie trzeba było odłożyć. Śliwa po niedługich namowach zdecydowała się na przenosiny z Krakowa do Dąbrowy Górniczej, a o wszystkim zadecydowały względy sportowe.

- "Gdy wróciłam z Włoch, to sobie przyrzekłam, że już nie opuszczę mojego ukochanego Krakowa, ale, jak widać, słowa nie dotrzymałam" - uśmiecha się Magdalena Śliwa. - "Dwa razy z rzędu nie udało nam się awansować i może dlatego sponsor postanowił nieco zmienić formułę finansowania klubu. W pierwszym sezonie najpierw przegraliśmy rywalizację z Dąbrową Górniczą, a potem baraże z Białymstokiem. Z uwagą śledziłam poczynania siatkarek z Dąbrowy, bo mniej więcej miałyśmy zbliżony poziom sportowy. To sympatyczne, że beniaminek potrafił sobie poradzić w tym doborowym towarzystwie".

W trakcie przerwy między sezonami w zespole Dąbrowy doszło do sporej rewolucji kadrowej. Nowy-stary trener, Waldemar Kawka, na rynku transferowym szybko działał i potrafił namówić do gry m.in. eksreprezentantkę kraju. - "To profesjonalistka w każdym calu, świetnie pracuje na treningach i współpracuje zarówno z młodszymi, jak i starszymi koleżankami "- informuje trener Kawka.

- "Oferta z Dąbrowy była pod każdym względem atrakcyjna, a ponadto tylko godzinę jazdy z Krakowa i dlatego zdecydowałam się na grę" - dodaje nowy kapitan drużyny. - "Ponadto mam okazję tutaj spotkać koleżanki, z którymi już grałam, Asię Staniuchę i Beatę Strządałę z czasów gry w Bielsku-Białej, a Magdę Sadowską z kadry. Młodzież mamy zdolną i stąd też stworzył się ciekawy zespół".

Rozgrywająca Dąbrowy po dziewięciu latach, z przerwą na mistrzowski sezon w Bielsku-Białej, powraca na ligowe parkiety i pewnie będzie pod specjalnym „nadzorem” kibiców oraz fachowców. - "I może dlatego towarzyszy mi dreszczyk emocji i zdaję sobie sprawę, że będę ze zdwojoną uwagą obserwowana "- znów uśmiecha się pani Magda. - "Ponadto chciałabym odnieść jeszcze jeden ligowy sukces. W każdej grze zespołowej jednostka niewiele zdziała i musimy stworzyć dobry kolektyw. Jeszcze do końca nie tworzymy monolitu, ale jesteśmy na dobrej drodze. Fajnie byłoby awansować z Dąbrową do czołowej czwórki, ale gdybyśmy przegrały rywalizację o medal, to pewnie byłabym wściekła".

Aluprof Bielsko-Biała, Muszynianka Fakro Muszyna oraz Farmutil Piła wydają się dla siatkarek z Dąbrowy Górniczej poza zasięgiem. A z pozostałymi trzeba walczyć o każdy punkt i wszystko się może zdarzyć.

siatka.org
mydlik
Zwycięstwo 3 - 1 z MP Muszyną w Białymstoku.
Rewelacja - oby tak w lidze.
Lui
CYTAT
CIEKAWY ZESPÓŁ W DĄBROWIE GÓRNICZEJ
- W naszej drużynie miesza się doświadczenie z młodością - mówi II trener MKS Dąbrowy Górniczej Lech Rus. - Nawet młodsze zawodniczki są ograne. Z optymizmem czekamy na rozpoczęcie rozgrywek.

Pierwszym rywalem MKS-u w PlusLidze Kobiet będzie Gedania Żukowo. Z tym zespołem dąbrowianki spotkają się w najbliższy weekend na turnieju w Białymstoku. "Będzie to mała próba przed startem ekstraklasy - dodaje trener Rus. - Turniej o Puchar Prezydenta Białegostoku traktujemy jak wszystkie sparingi. Służą one polepszeniu naszej gry. Rangę turnieju w Białymstoku podnosi start mistrzyń Polski - Muszynianki."

W zespole MKS-u są m.in. Magdalena Śliwa, Beata Strządała czy Joanna Szczurek. W siatkarkach z Dąbrowy niektórzy fachowcy upatrują kandydatki do miejsca w czwórce. "Nie ma co uprzedzać faktów - mówi trener Rus. - Jak będzie zobaczymy. Na pewno powstał ciekawy zespół. Nikt na razie nie może być pewny miejsca w podstawowym składzie. Były takie sparingi, że jedna z zawodniczek grała więcej setów, żeby w następnym spotkaniu spędzić więcej czasu na ławce."

MKS Dąbrowa Górnicza rozegrał siedem meczów sparingowych i uczestniczył w Krakowie w turnieju "O Złotą Siatkę." Przygotowania rozpoczęły się 4 sierpnia. Tydzień po występie w Białymstoku Magdalena Śliwa i jej koleżanki zagrają w Mielcu.

Rok temu MKS był beniaminkiem Ligi Siatkówki Kobiet i zajął piąte miejsce. Wywalczył awans do pucharu Challenge Cup, ale nie weźmie w nim udziału.

"Naszym celem jest zbudowanie w Dąbrowie Górniczej silnego i stabilnego ośrodka - mówi kierownik drużyny Piotr Matela. - Małymi krokami chcemy posuwać do przodu. Najpierw mają być silne struktury organizacyjno-finansowe, a następnie europejskie puchary."

Kadra MKS Dąbrowa Górnicza: rozgrywające - Magdalena Śliwa, Ewa Matyjaszek, atakujące - Magdalena Sadowska, Małgorzata Cieśla, środkowe - Katarzyna Wysocka, Małgorzata Lis, Aleksandra Liniarska, przyjmujące - Joanna Szczurek, Beata Strządała, Ewelina Sieczka, Marzena Wilczyńska, libero - Krystyna Tkaczewska

www.lsk.net.pl

PORAŻKA MISTRZYŃ POLSKI !

Muszynianka-Fakro Muszyna przegrała z MKS Dąbrową Górniczą 1:3 (19:25, 18:25, 25:15, 20:25) w pierwszym sobotnim meczu turnieju o Puchar Prezydenta Białegostoku.
Padziu
BRAWO DZIEWCZYNY!
ale swoją drogą ciekawe w jakim składzie muszyńskie mistrzynie a w jakim dąbrowskie gwiazdki. wie ktoś??
pawel bialystok
Dzisiejszy mecz z Muszynianką Wasze dziewczyny wygrały 3:1. Gratulacje. Szczególnie dla Magdy Śliwy, która pokazała prawdziwą klasę i wiele razy w ciągu tych 4 setów ośmieszyła zawodniczki z Muszyny. Chociaż pozostałe zawodniczki MKS-u też bardzo dobrze się prezentowały.
szer
Składy w meczu z Muszynianką:

Muszynianka: Bełcik, Kaczor, Pykosz, Mirek, Rosner, Plchotova, Zenik (l) oraz Śrutowska, Jagieło, Frątczak, Pycia.

MKS: Śliwa, Szczurek, Wysocka, Sadowska, Strządała, Lis, Tkaczewska (l) oraz Sieczka, Matyjasik, Wilczyńska

Wygrana MKS Dąbrowa Górnicza 3 - 0 z Gedanią Żukowo
deepablo
A więc mamy wczoraj 3 zwycięstwa biggrin.gif
Trzymajmy dzisiaj kciuki za nasze siatkareczki o 13:00 w meczu z AZS Białystok smile2.gif !
szer
CYTAT
MKS Dąbrowa Górnicza z Pucharem Prezydenta Białegostoku
siatkówka / Białystok 2008-10-05 14:47:33

W zakończonym dzisiaj turnieju o Puchar Prezydenta Miasta Białegostoku najlepszą drużyną okazała się MKS Dąbrowa Górnicza, która w ostatnim meczu pokonała AZS Białystok 3:0.

za podlaskisport.pl
Beica
Pięknie biggrin.gif Mam nadzieję że to zwycięstwo podbuduje dziewczyny przed sezonem ; )
Prosty
apetyt na sukces jeszcze bardziej wzrosl po takim wygranym turnieju, oby w sezonie tez bylo tak dobrze smile2.gif
Lui
CYTAT
MKS Dąbrowa Górnicza z Pucharem Prezydenta Białegostoku

siatkówka / Białystok 2008-10-05 14:47:33

W zakończonym dzisiaj turnieju o Puchar Prezydenta Białegostoku najlepszą drużyną okazała się MKS Dąbrowa Górnicza, która w ostatnim meczu pokonała AZS Białystok 3:0.

Mecze ostatniego dnia imprezy decydowały o końcowej kolejności. W pierwszym spotkaniu Mistrzynie Polski pewnie pokonały zespół Gedanii, zapewniając sobie co najmniej 2 pozycję. O ostatecznym wyglądzie podium decydował mecz pomiędzy gospodyniami turnieju a MKS Dąbrowa Górnicza. Przeciwniczki białostoczanek miały już na koncie 2 zwycięstwa i pewnie zmierzały po Puchar Prezydenta Białegostoku. Koncertową grą jaką prezentował przez dwa poprzednie dni zespół MKS-u, udowodnił, że w zbliżającej się lidze będzie znaczącą siłą. W spotkaniu przeciwko podopiecznym trenera Luksa, drużyna ze Śląska znów pokazała pełnię swoich umiejętności. Białostoczanki nie radziły sobie z kombinacyjną grą MKS-u. W trzech krótkich setach, AZS tylko momentami nawiązywał równorzędną walkę. Po wysoko przegranym pierwszym secie, Dariusz Luks dokonał szeregu zmian w swoim zespole, dając szansę zaprezentowania się siatkarkom, które rzadziej pojawiały się na parkiecie.

Muszynianka Muszyna - Energa Gedania Żukowo 3:1

AZS Białystok - MKS Dąbrowa Górnicza 0:3 (13:25, 19:25, 20:25)

MVP Turnieju: Magdalena Śliwa (MKS Dąbrowa Górnicza)
Zibar
Cieszy taka wiadomość, bo dowodzi, że ubiegłotygodniowe cele wyznaczone przez zarząd to nie tylko czcza gadanina, a skład jaki ma w tym sezonie MKS jest groźny dla najlepszych rywali, ale nie popadajmy w hura optymizm. Turniej to turniej. W czasie ligi bedą zupełnie inne motywacje, a taktyka Muszynianki chyba już po raz trzeci nie uśpi rywali smile2.gif)) Jednak najważniejsze, że zespół zaczyna się docierać co widać z meczu na mecz. Oby tak dalej. Brawo!
mydlik
Następny turniej w Mielcu

10 październik 2008 - piątek

godz 16 Muszynianka Muszyna - MKS Dąbrowa Górnicza
godz 18 KPSK Stal Mielec - AZS Białystok

11 październik 2008 - sobota

godz 9.30 Mielec - Dąbrowa Górnicza
godz 11.30 Muszyna - Białystok
godz 16.00 Dąbrowa Górnicza - Białystok
godz 18.00 Mielec - Muszyna
ario
CYTAT(Beica @ wto, 07 paź 2008 - 19:53) *
bo te punkty na poczatku sezonu sa najwazniejsze : )

1 kolejka:
MKS Dąbrowa Górnicza - Gedania Gdańsk
2 kolejka:
Centrostal Bydgoszcz - MKS Dąbrowa Górnicza
3 kolejka:
MKS Dąbrowa Górnicza - Stal Mielec
4 kolejka:
AZS Białystok - MKS Dąbrowa Górnicza

Te pierwsze cztery mecze powinny zakończyć się wygraną naszych siatkarek.
Przynajmniej mam taką nadzieję. W 5 kolejce mecz z Muszyną - ciekawie się zapowiada smile2.gif

EDIT: Nie ten temat tongue.gif Chciałem dać do +LK Sezon 2008/2009 tongue.gif
Beica
4 teoretycznie latwe mecze biggrin.gif a pozniej pod rzad: Muszyna, Kalisz i BB
Prosty
teoretycznie, byle siatkarki tak nie podeszly, ze sie samo wygra tongue.gif wyjazdy beda nastepne, takie zycie. Tak po cichu tez licze na komplet pktow po 4 pierwszych meczach smile2.gif
wezu_91
Ja na komplet punktów nie, ale na komplet zwycięstw tak tongue.gifP
Zibar
MKS jest w ekstraklasie dopiero drugi sezon, ale już aktualny jego skład jest postrzegany jako groźny, nie ma się co za wczasu podniecać, przed nami cały długi sezon, a play-offy mogą i tak wywrócić wszystko do góry nogami. Cieszmy się tym co będziemy oglądań na naszej hali, a razem z KK na parkietach innych drużyn. Już w piątek Muszyynianka będzie chciała wziąć rewanż za turniej w Białymstoku, bo chociaż to kolejny sparing to myśle, że Mineralne się zmobilizują na MKS smile.gif Coraz bardziej żałuję, że mnie tam nie będzie, bo pewnie będzie to bardzo ciekawe widowisko angry.gif

CYTAT
Po obu stronach siatki: Przed pierwszym gwizdkiem w PlusLidze
Sportowefakty
autor: Mateusz Minda, 2008-10-07, 17:31, źródło: inf. własna

Już tylko dni pozostały do rozpoczęcia kolejnego sezonu siatkarskiego najwyższej klasy rozgrywkowej w Polsce, panowie zmagania rozpoczną w sobotę, panie tydzień później. Istotną zmianą jest nowa nazwa Ekstraklasy, czyli PlusLiga i PlusLiga Kobiet. Zmiany i przeobrażenia miały miejsce w zespołach, sprowadzając nowych zawodników. Przypomnijmy, że tytułów Mistrza Polski broni Skra Bełchatów i Muszynianka Fakro - Muszyna. Sezon ogórkowy trwa już za długo, dlatego czas zacząć sezon 2008/2009!

Mateusz:
Wielkimi krokami zbliża się nowy sezon ligowy w Polsce, po raz pierwszy najwyższa klasa rozgrywkowa zarówno męska jak i żeńska będą nosić nazwę tytularnego sponsora a mianowicie PlusLiga i PlusLiga Kobiet. Oczywiście jak co roku, zespoły budowały swoje składy, aby móc walczyć o medale, są także takie, których celem będzie miejsce w "ósemce", były również drużyny, które z trudem zamknęły budżet, czy tak jak w przypadku Płomienia Sosnowiec - wycofały się z rozgrywek. Podobnie jak w poprzednim sezonie, tak i w tym pretendentem do Mistrzostwa Polski będą obrońcy tytułów, czyli Skra Bełchatów i Muszynianka Fakro Muszyna. W drodze formalności, dodam że rozgrywki PlusLigi rozpoczną się 11 października, z kolei panie zainaugurują sezon tydzień później.

Kinga:
Zgadzam się z Tobą, że faworytami tegorocznych rozgrywek będę zespoły z Bełchatowa i Muszyny. Wydaje mi się, że przede wszystkim w rywalizacji mężczyzn, o niespodzianki w walce o najważniejsze trofea będzie bardzo ciężko. Skrę można lubić lub nie, ale moim zdaniem to bardzo mądrze budowana drużyna. Po ubiegłorocznym sezonie do bełchatowskiego zespołu dołączyli między innymi Miguel Angel Falasca oraz Piotr Gacek i dziś ciężko szukać słabych punktów w ekipie prowadzonej przez trenera Castellaniego. Jeśli Argentyńczyk stworzy z gwiazd, które ma do dyspozycji drużynę to moim zdaniem Skra po raz kolejny zdobędzie Mistrzostwo Polski.

Mateusz:
Pod uwagę należy wziąć także to, że Bełchatowianie celują w miejsce lepsze niż przed rokiem w Lidze Mistrzów, dlatego posiadają tak utytułowanych i doświadczonych graczy, z silną ławką rezerwowych. Mądrze budowaną drużyną jest także Muszynianka, która sprowadza tylko polskie zawodniczki, wyjątkiem jest czeska środkowa Ivana Plchotova, która w tym sezonie zasiliła szeregi "Mineralnych". Oprócz tego do zespołu dołączyły reprezentantki Polski, Milena Rosner i Joanna Kaczor. Pokrzyżować szyki Muszyniance może BKS Aluprof Bielsko-Biała, który zatrudnił, aż cztery siatkarki z Winiar Kalisz (Horka, Dziękiewicz, Barańska, Sawicka oraz trener Prielożny). Podobnie jak BKS, tak Resovia Rzeszów obrała swój kierunek poszukiwań w jednym klubie, w stolicy Podkarpacia zobaczymy Wikę, Gierczyńskiego i Woickiego, grających w poprzednim sezonie w Częstochowie. W PlusLidze o medale walczyć będzie także Jastrzębski Węgiel, którego barw bronił będzie Francuz Samica. Mimo problemów finansowych, AZS Olsztyn zatrzymał kluczowych graczy i może postraszyć rywali, podobnie też Tytan Częstochowa, w którym grać będą siatkarze młodego pokolenia jak Drzyzga czy Zatorski. Z kolei w PlusLidze Kobiet zwrócić uwagę należy na zespół z Piły. Jerzy Matlak powiada, że skład na ten sezon jest lepszy niż przed rokiem, przypomnijmy, że w ubiegłym roku Piła zdobyła srebrne medale... Ciekawa drużyna powstała także w Dąbrowie Górniczej, zespół trenera Waldemara Kawki, ma szanse powalczyć o medale, zespół zasiliła m.in. dwukrotna Mistrzyni Europy, Magdalena Śliwa. Rok temu, beniaminek LSK sprawił niespodziankę zajmując 5. miejsce, tym razem może być lepiej(do składu dołączyła także Joanna Staniucha-Szczurek i Beata Strządała).

Kinga:
Jeśli ktoś zagrozi Muszyniance to moim zdaniem będą to albo zawodniczki z Piły albo z Bielska. Największy atut Farmutilu to Jerzy Matlak, za podopiecznymi Igora Prielożnego przemawia natomiast bardzo mocny skład. W zdobycie medalu przez Dąbrowę Górniczą nie wierzę. Być może nowy zespół, którego grą prowadzić będzie Magdalena Śliwa będzie w czołowej czwórce rozgrywek, ale moim zdaniem to kres ich możliwości. Słabszym konkurentów niż Muszynianka, z pewnością ma Skra Bełchatów. Ubiegłoroczni medaliści borykają się z równego rodzaju problemami i w konsekwencji zarówno Olsztyn, jak i Częstochowa do nowego sezonu przystąpią osłabieni. Oczywiście nadal mają niezłe składy, ale czy to wystarczy na medal? Śmiem wątpić. W tej sytuacji o złoto PlusLigi mężczyzn ze Skrą powinno walczyć Jastrzębie i Resovia. Ekipa z Podkarpacia w ostatnich tygodniach została jednak tak mocno przebudowana, że dziś ciężko mi ocenić na co stać Rzeszowian. Na pewno nieco w tle jest kędzierzyńska Zaksa, która jednak także może mocno namieszać w lidze i spróbować awansować przynajmniej do czołowej czwórki rozgrywek.

Mateusz:
Pasjonującą walkę, może nie o medale stoczą także pozostałe zespoły. Ciekawy zespół stworzony został w Białymstoku, zapowiada się, więc, że drużyna z Podlasia w składzie z Agatą Karczmarzewską i Izabelą Żebrowską nie będzie musiał walczyć w barażach jak to bywało do tej pory. Moim zdaniem niespokojnie o byt, jakim będzie utrzymanie się w PlusLidze Kobiet walczyć będą ekipy z Gdańska, Bydgoszczy i Mielca. Jednakże sport jest nieprzewidywalny i zaskakujący, dlatego też na koniec sezonu może się okazać, że będzie zupełnie inaczej. Natomiast u panów, mimo dokonanych wzmocnień o utrzymanie walczyć będą drużyny z Radomia, Warszawy i Bydgoszczy. A może jakiś zespoły innej niż te wcześniej wymienione niemile nas zaskoczą i będą okupować ostatnie miejsce w tabeli. O rywalizacji w dolnej części tabeli pisze się trudno, ale tam też czekać nas będą emocjonujące widowiska, pełne zwrotów akcji. Oby nadchodzący sezon był jeszcze lepszy niż ciekawszy!

Kinga:
Myślę, że rywalizacji mężczyzn, dla układu dolnej części tabeli ważne będzie to, co wydarzy się w Olsztynie. Chwilowo brązowym medalistom z ubiegłego sezonu udało się opanować kryzys, ale trudna sytuacja klubu może wpływać na grę podopiecznych Mariusza Sordyla. Zresztą nie wiadomo, co jeszcze może się wydarzyć w AZSie, jeśli drużyna nie znajdzie sponsora do końca roku. Osobiście życzę jednak Olsztynowi, żeby negatywny scenariusz się nie sprawdził. W PlusLidze Kobiet walka o ligowy byt powinna być jeszcze bardziej zacięta niż wśród panów. Moim zdaniem najciężej będzie się jednak utrzymać zawodniczkom z Gdańska i Wrocławia, bo jeśli chodzi o ekipę z Mielca to wydaje mi się, że podopieczne trenera Murdzy nie stracą miejsca w Ekstraklasie. Bez względu jednak na to, kto będzie dominował, a kto walczył o utrzymanie cieszę się, że PlusLiga Kobiet i Mężczyzn zaczyna się już za kilka dni. Sezon ogórkowy trwa już zdecydowanie za długo.
Lui
Puchar Prezydenta Miasta Mielec

Niestety odnieśliśmy porażkę w meczu z Muszyną 3:0 sad.gif

MKS Dąbrowa Górnicza 0:3 Muszynianka Fakro Muszyna
(20:25 23:25 22:25)

Stal Mielec 3:0 Pronar Zeto Astwa AZS Białystok

Jutro zagramy o 09:30 ze Stalą Mielec. Trzymajmy kciuki za dziewczyny ! rolleyes.gif
Padziu
'Mineralne' wzięły rewanż za Białystok , szkoda
deepablo
No szkoda, szkoda ...

Może w lidze uda nam się zabrać jakies punkty "Mineralnym" celb (7).gif
Beica
Szkoda że nie udało się wywalczyć chociaż jednego seta.
Ktoś wie jakie zawodniczki grały?
Lui
W 2 meczu o Puchar Prezydenta Miasta Mielec Dąbrowa Górnicza pokonała drużyne gospodarzy Mielecką Stal 3:1. Brawo Dziewczyny !! biggrin.gif

KPSK Stal Mielec 1:3 MKS Dąbrowa Górnicza
(21:25 25:21 22:25 22:25)
mydlik
Zwycięstwo z Mielcem 3-1
w 3 i 4 secie 25-22.
Beica
Tak jest, spełniło się Lui tongue.gif
o 16 mecz z AZS Białystok, ostatni nasz na tym turnieju.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.