Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Nowe Centrum Handlowe, MediaMarkt i OBI w DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4, 5
:)
Filarow jest juz duzo
CYTAT
rankprogress.pl

Rank Progress zmierza na GPW

Dolnośląski deweloper zamierza pojawić się na giełdzie najpóźniej w lutym 2010 roku. Ze sprzedaży nowych akcji chce pozyskać kilkadziesiąt milionów złotych

Nie jest to pierwsze podejście spółki z Legnicy do wejścia na GPW. Deweloper już rok temu był blisko debiutu, przeszkodziła mu jednak dekoniunktura na rynku. Wówczas mówiło się o ofercie o wielkości nawet 500 mln zł. Teraz spółka ograniczyła apetyty. – Spodziewamy się pozyskania kilkudziesięciu milionów złotych – mówi „Parkietowi” Jan Mroczka, prezes i współwłaściciel Rank Progressu. Nie zdradza, ile akcji trafi na rynek. Podkreśla, że będą to tylko papiery z nowej emisji. – Właściciele (Andrzej Bartnicki i Jan Mroczka, kontrolują po 50 proc. kapitału. – przyp. red.) nie planują sprzedaży swoich akcji. Środki z emisji będą przeznaczone na sfinansowanie nowych inwestycji – informuje Mroczka.

Rank Progress istnieje od ponad 11 lat. Początkowo spółka specjalizowała się w budowie wielkopowierzchniowych centrów handlowych, działając na zlecenie sieci handlowych. – Nasz model biznesowy zakłada zakup działki, budowę obiektu, a następnie sprzedaż inwestycji. Są to projekty krótkoterminowe – wyjaśnia Mroczka.

Centra nie na sprzedaż

Obecnie spółka buduje również centra handlowo-rozrywkowe. Do tej pory oddała do użytku dwa obiekty tego typu. W marcu otwarto galerię Twierdza Kłodzko (wartość inwestycji to 85 mln zł), w kwietniu oddano do użytku III etap Galerii Piastów w Legnicy (blisko 25 tys. mkw. powierzchni najmu). – Obecnie nie mamy planów odsprzedania udziałów w tych projektach. Ze względu na atrakcyjne portfolio najemców ich rentowność jest wysoka – ocenia Mroczka i zdradza, że średnia cena najmu dla obu projektów jest zbliżona do 20 euro za 1 mkw.

Długa lista projektów

Szef Rank Progressu zapowiada budowę galerii. – Nasze kolejne przedsięwzięcia to rozbudowa galerii w Kłodzku. Budujemy również galerię w Jeleniej Górze z 5,5 tys. mkw. powierzchni najmu. Kilka dni temu podpisaliśmy umowę z generalnym wykonawcą Galerii Tęcza w Kaliszu (17,4 tys. mkw. powierzchni handlowej). 90 proc. tego projektu jest już skomercjalizowane – wymienia Mroczka. Wartość ostatniego z projektów to 100 mln zł. Spółka chce również wybudować galerię w Zamościu. – Wystąpiliśmy o pozwolenie na budowę dla tego projektu. Do końca roku powinniśmy je otrzymać – ocenia. W przyszłym roku Rank Progress chce wystartować z budową galerii w Świdnicy. Kolejnymi miastami, w jakich Rank Progress zamierza postawić galerię handlową, są Krosno, Stargard Szczeciński, Dąbrowa Górnicza i Skarżysko-Kamienna.
Leszek
Zamierza, zamierza i zamierzyć się nie może laugh.gif
Sebastian22
Z tego wynika że nawet w 2010 nie zamierzają się "zamierzyć" eee jak jedno CH słabo sobie radzi to po co nam drugie??
olo
CYTAT(Sebastian22 @ pią, 16 paź 2009 - 20:05) *
Z tego wynika że nawet w 2010 nie zamierzają się "zamierzyć" eee jak jedno CH słabo sobie radzi to po co nam drugie??

A po to, żeby stanowiło dla pierwszego konkurencję. Nie potrafię w tym co piszesz Ty i inni złąpać sensu. Czy to z Twoich podatków, za Twoje pieniądze i wreszcie, cz to TY będziesz to centrum handlowe utrzymywał, że stawiasz takie pytanie?
xMarcinx
info z pierwszej ręki w drugim CH będą same banki:P
Adams
CYTAT(xMarcinx @ sob, 17 paź 2009 - 12:18) *
info z pierwszej ręki w drugim CH będą same banki:P

wallbash.gif wallbash.gif wallbash.gif wallbash.gif NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE wallbash.gif wallbash.gif wallbash.gif wallbash.gif wallbash.gif guns (14).gif snf (50).gif

doh (2).gif doh (2).gif doh (2).gif doh (2).gif doh (2).gif doh (2).gif doh (2).gif doh (2).gif doh (2).gif doh (2).gif doh (2).gif doh (2).gif doh (2).gif doh (2).gif doh (2).gif doh (2).gif doh (2).gif doh (2).gif doh (2).gif doh (2).gif doh (2).gif doh (2).gif
Dave
Nie spamuj do cholery!! angry2.gif
W CH to niech se będą banki, i tak jest poza centrum miasta (3-go maja). A poza tym - to i tak bujda, bo centrów handlowych nie buduje się pod banki. Chyba, że to nie będzie CH tongue.gif

Olo! Wyluzuj! Sebastian22 miał co inne na myśli w poście o tym, że już jedno CH w DG jest i po co nam drugie. Ja odczytałem jego post jako taki, który mówi, co myśli sobie RankProgress czy tam inny inwestor o budowaniu kolejnych CH w DG. I wcale tak źle nie myśli. Ale jego piniądze i jego sprawa :]
Sebastian22
Brawo! Widze Dave że potrafisz czytać moje posty ze zrozumieniem...chyba jako jeden z nie wielu tutaj wink.gif
bzenek
CYTAT(olo @ sob, 17 paź 2009 - 07:43) *
CYTAT(Sebastian22 @ pią, 16 paź 2009 - 20:05) *

A po to, żeby stanowiło dla pierwszego konkurencję. Nie potrafię w tym co piszesz Ty i inni złąpać sensu. Czy to z Twoich podatków, za Twoje pieniądze i wreszcie, cz to TY będziesz to centrum handlowe utrzymywał, że stawiasz takie pytanie?

Masz rację - o portfel imperialisty nie ma się co martwić. cha (4).gif

Ale koledzy bardziej zwracają uwagę na fakt, że dąbrowski popyt na rynku usług ciągle wydaje sie płytki. Od zawsze z rozwojem usług jest u nas kiepsko i nie bardzo widać aby następni inwestorzy chcieli tu ryzykować swoją kasę.

Nawet stacji benzynowych nie mamy za dużo. Nie mówiąc już o tych wymarzonych "knajpach" w centrum, do których nie ma kto chodzić.
Powstaje konstrukcja dachu OBI

Wykonwaca jest snf (51).gif http://www.tech-bud.com.pl/
vacu
CYTAT(:) @ wto, 27 paź 2009 - 18:49) *
Powstaje konstrukcja dachu OBI

Wykonwaca jest snf (51).gif http://www.tech-bud.com.pl/

Mały OT:
CYTAT
Początkowo w firmie zatrudnionych było 15 pracowników, z czasem jednak, wraz ze wzrostem zaufania ze strony klientów, firma zaczęła prężnie się rozwijać, w wyniku czego w dniu dzisiejszym liczy sobie już XX pracowników.

To niby 30% ale faktycznie prężny rozwój ;)
grzegorz475
na mojej stronce można zobaczyć fotki Budowy OBI bo ktoś tutaj chyba obiecywał i nie zrobił smile2.gif
olo
CYTAT(grzegorz475 @ czw, 05 lis 2009 - 08:50) *
na mojej stronce można zobaczyć fotki Budowy OBI bo ktoś tutaj chyba obiecywał i nie zrobił smile2.gif

A bo jakoś tak....ale coś tam jest z pierwszych dni i ostatnich http://img8.imageshack.us/g/zdjcie002jm.jpg/
olo
Robi się pomarańczowo http://yfrog.com/5gzdjcie019ljx

olo
I z drugiej strony... http://yfrog.com/16zdjcie021ajx
dzieki smile2.gif

Ta budowa nie jest spektakularna. Jakos malo ludzi i sprzetu, ale robia swoje i budowa idzie do przodu
Master
Czy ja wiem. Napewno bedzie to znacznie wiekszy budynek niz "intermarche", nowa biedronka lub 1 Tesca. Lecz schowany z tyłu troszke
olo
Kolej na z "drugiej strony" http://yfrog.com/6wzdjcie029yjx
Ciekawe co będzie w tej małej hali obok.
Dzial ogrod, ktory OBI ma zawsze duzy, taki dobudowany i przeszklony
np. ponizej jakis projekt:

olo
No to ten będzie duuuużo mniejszy. Chyba, że jeszcze dobudują.
REALny
A wiadomo już coś na temat Otwarcia OBI ?
xMarcinx
kolejen pudełko o zachywcającej architekturze - ciekawe kto bedzie odsnieżał dach w zime..
olo
CYTAT(xMarcinx @ pią, 20 lis 2009 - 16:46) *
kolejen pudełko o zachywcającej architekturze - ciekawe kto bedzie odsnieżał dach w zime..

Dali radę odśnieżyć dach CH Pogoria to i z mniejszym OBI sobie poradzą. Co do otwarcia. Zerknę na tablicę przy okazji, tam musi być podany termin zakończenia inwestycji.
REALny
Właśnie dzisiaj tam byłem i na Tablicy Informacyjnej nie ma napisane kiedy otworzą, ale pytałem się tam ochroniarza i powiedział, że na wiosne (kwiecień) mają otworzyć.
kolejen pudełko o zachywcającej architekturze

A co tam mozna postawic lepszego zaraz obok hal huty.

Foto nddg:

http://dabrowa.pl/DG_FOTO_2009/20091120_02...budowa-obi+.jpg
http://dabrowa.pl/DG_FOTO_2009/20091120_03...budowa-obi+.jpg
http://dabrowa.pl/DG_FOTO_2009/20091120_03...budowa-obi+.jpg

Tymczasem ze strony Rank Progress zniknely informacje o inwestycji w DG...
Cos zmieniaja i pojawia sie nowe / zrezygnowali / wstrzymali / sprzedali ?

Dla przypomnienia, miala tam powstac galeria handlowa z Carrefourem. DZ mogbly sie zainteresowac bo jakos zapomnieli o temacie tongue.gif
mawwm
CYTAT(olo @ pią, 20 lis 2009 - 18:52) *

Dali radę odśnieżyć dach CH Pogoria to i z mniejszym OBI sobie poradzą...

"dali radę" i większym:
D_DIESEL
CYTAT(mawwm @ wto, 24 lis 2009 - 09:28) *
CYTAT(olo @ pią, 20 lis 2009 - 18:52) *

Dali radę odśnieżyć dach CH Pogoria to i z mniejszym OBI sobie poradzą...

"dali radę" i większym:

OBI jeszcze nigdy nie dało się odśnieżyć w całości dachu. Jest to zbyt duża powierzchnia, a mało rąk do roboty. Pracowałem w OBI RYBNIK przez 2,5 roku i decyzją naszej dyrekcji- śniegiem na dachu zajmowali się pracownicy oddelegowani w trakcie swojej zmiany. Były plusy i minusy takiego systemu. Bardziej chodziło o to aby było widać, że coś tam jest robione (dla inspekcji budowlanej) niż o rzeczywiste odśnieżenie. Nie pamiętam którego dokładnie jest otwarcie OBI, ale prace budowlane są u nas dokładnie obserwowane. Zaczęły się również pojawiać ogłoszenia na temat obsady wyższych stanowisk typu: dyrekcja, kierownicy, dysponenci i nadzór kas. Wszystko idzie do przodu i oby tak dalej. Całkiem możliwe, że będzie mi dane pracować w Dąbrowskim markecie smile2.gif
olo
CYTAT
OBI jeszcze nigdy nie dało się odśnieżyć w całości dachu.

A bo i odśnieżanie całego dachu wydaje się bez sensu. Wystarczy zrzucić śnieg do bezpiecznych wartości obciążenia
Rokko31
Są już ogłoszenia pracy w OBI w DG..smile2.gif
bonek
Ja mam takie pytanie. Co budują za pogorią? Chciałem znalesc tabliczke, a jej nie znalazłem. Wiecie moze cos na ten temat?
szer
OBI smile2.gif
Więcej w temacie o CH Pogoria (dokładniej o budowie CH)
Mariuszek_
Macie może jakieś zdjęcia z budowy ? smile2.gif
olo
CYTAT(Mariuszek_ @ sob, 20 lut 2010 - 20:24) *
Macie może jakieś zdjęcia z budowy ? smile2.gif

http://img42.imageshack.us/img42/8547/stacjaz.jpg

Zauważyłem dziś wielką dziurę pod płotem. Czyżby mała stacja paliw ?
Marti
Ma ktoś jakieś info kiedy otwarcie ??
olo
Dowiedziałem się przez płot. To dziura pod baaaaaaaaaaaaaardzo wysoki stojak na reklamę OBI. Będzie widoczna z Syberki. wink.gif
szer
Mhmmm taki słup to już powinien być Pogorii z Realem i Obi włącznie jak ma być taki wielki ;D
Ale chyba nie przyćmi wysokością nowej chłodnie Łagiszy? biggrin.gif
Kosiar
CYTAT(matidg @ wto, 22 kwi 2008 - 12:17) *
a gdzie to CH maja budowac bo niewiem sad.gif

Kolego OBI i media będą w dąbrowie obok CH pogoria , wystarczy wjechać na parking Pogorii i widać już prawie wybudowane OBI z Media
Leszek
Witamy kolejnego uczestnika zawodów w szachach korespondencyjnych laugh.gif
Łukasz 1212
CYTAT(Kosiar @ sob, 27 lut 2010 - 09:27) *
CYTAT(matidg @ wto, 22 kwi 2008 - 12:17) *
a gdzie to CH maja budowac bo niewiem sad.gif

Kolego OBI i media będą w dąbrowie obok CH pogoria , wystarczy wjechać na parking Pogorii i widać już prawie wybudowane OBI z Media

Kolego ( nie obrazisz się na mnie jeśli tak na ciebie powiem ? ) Obi to wiem, że ma być budowane za parkingiem CH Pogoria a gdzie ma być Media Markt ? I kiedy zostanie wybudowane ?
Sebastian22
bedzie tam budowane MM? w którym miejscu bo póki co to jakoś nie widzę tam miejsca na to....
CYTAT(Marti @ pon, 22 lut 2010 - 18:50) *
Ma ktoś jakieś info kiedy otwarcie ??

Podobno mialo byc w kwietniu.

Co do Media Markt to wszystko co wiemy jest gdzies na poczatku tego tematu. Byl planowany, ale oficjalnie nie bylo potwierdzenia gdzie ma powstac (byly tez plotki, ze obok starego Reala). W prasie pisano, powolujac sie na UM, ze jest nawet pozwolenie na budowe, co okazalo sie jakims nieporozumieniem.

W necie dawno temu znalazlem info o projekcie tego OBI i czegos drugiego niezidentyfikowanego.
vacu
CYTAT(:) @ nie, 28 lut 2010 - 19:08) *
W necie dawno temu znalazlem info o projekcie tego OBI i czegos drugiego niezidentyfikowanego.

Gdzieś tu w tym temacie było też takie info, że OBI to drugi etap budowy CH Pogoria a ma być jeszcze trzeci, bliżej niezidentyfikowany albo nie pamiętam :|

PS. Chyba, że ten trzeci etap to bydynek b. komisariatu...
Marti
Witam. Macie jakieś informacje kiedy będzie otwarcie ??
zizi
CYTAT(Marti @ czw, 18 mar 2010 - 22:40) *
Witam. Macie jakieś informacje kiedy będzie otwarcie ??

Dołączam się do pytania.

bobik
CYTAT
Dołączam się do pytania.

Z tego co słyszałem jakoś na przełomie kwietnia i maja, ale nie jest to informacja potwierdzona. Wiem, że w PKZ były organizowane już rozmowy kwalifikacyjne dla przyszłych pracowników.
mały
podobno w czerwcu, znajomy był na rozmowie kwalifikacyjnej i tak mu powiedzieli
olo
NIech się rury pną do góry TUTAJ DO PRZEŚLEDZENIA
No ciekawe. Jak widac, domena jest zarejestrowana.
Jakis czas temu ze strony Rank Progress poznikaly informacje dotyczace dabrowskiej inwestycji. Nie wiadomo czy odlozone, czy moze sprzedane. Rank Progress jest inwestorem tylko dla czesci projektow. Wiele z nich przygotowuja tylko we wczesnej fazie - pozwolenia, projekty itp. Nazwa nie bardzo pasowalaby do tej inwstycji, bo po tej strony ulicy Granicznej jest juz Golonog tongue.gif

Moze dotyczy to jednak czegos innego. Na tym budynku Damelu wisialo kiedys info o sprzedazy. Nie wiem czy mozliwa jest jego przebudowa na galerie smile2.gif

A skoro tak o Damelu, to taka ciekawostka - Damel wciaz w czolowce najbardziej innowacyjnych polskich przedsiebiorstw, w ostatnim rankingu nr2 za Comarchem.
szer
CYTAT
Handlowe inwestycje w Dąbrowie Górniczej
Piotr Sobierajski

Pod koniec czerwca w centrum miasta otwarcie marketu budowlanego Obi. Z budowy drugiej galerii handlowej zrezygnował na razie Rank Progress

Centrum Handlowe Pogoria, które przywitało po raz pierwszy klientów na początku listopada 2008 roku, będzie jak na razie jedynym tego typu obiektem w mieście. Budowę kolejnego planowała legnicka firma inwestycyjno-developerska Rank Progress, ale na razie zrezygnowała z tego przedsięwzięcia. Pod koniec czerwca br. tuż obok CH Pogoria otwarty zostanie natomiast pierwszy w Zagłębiu market budowlany firmy Obi. Będzie także pierwszym marketem budowlanym w Dąbrowie Górniczej, oferującym m.in. materiały do wyposażenia domów i mieszkań, a także szeroką gamę produktów w dziale ogrodniczym.

- Prace przy budowie marketu rozpoczęły się we wrześniu ubiegłego roku, a teraz są na ukończeniu. W sumie zatrudnienie znajdzie tutaj około stu osób. Zakończyliśmy już nabór na wszystkie stanowiska. Cały czas staramy się rozwijać sieć naszych marketów, dlatego zdecydowaliśmy się na inwestycję w Zagłębiu - podkreśla Tomasz Linkiewicz, rzecznik prasowy Obi.

Powierzchnia handlowa marketu będzie wynosić ok. 6800 m kwadratowych. Najbliższy tego typu sklep wielkopowierzchniowy mieści się w Katowicach.
W drugie centrum handlowe w mieście miał zainwestować Rank Progress, który od ponad siedmiu lat specjalizuje się w tego typu przedsięwzięciach. Nieoficjalnie wiadomo było, że koszt budowy miał wynieść ok. 75 mln zł, a przez dłuższy czas trwały poszukiwania odpowiedniej lokalizacji. Okazało się jednak, że roboty budowlane nie ruszą. - W naszych planach do końca 2012 roku nie ma na razie inwestycji w Dąbrowie Górniczej. Jeżeli będzie dobra sytuacja ekonomiczna i znajdą się chętni do zainwestowania w taki obiekt, to sprawa jest otwarta. Dziś wszystkie powierzchnie handlowe w tego typu obiektach muszą być wcześniej wynajęte, tak jak na przykład w Zamościu i dopiero wówczas instytucje finansowe decydują się wyłożyć fundusze na jej sfinansowanie - mówi Halina Wyborska, rzeczniczka Rank Progress SA. Obecnie legnicka spółka buduje w Zamościu Centrum Handlowe Galeria Twierdza. Wartość kontraktu to 47 mln zł. Prace powinny zakończyć się w pierwszym kwartale 2011 roku. Buduje także podobne obiekty m.in. w Kaliszu i Jeleniej Górze. - Gmina jest zainteresowana pozyskaniem inwestora, który mógłby zbudować u nas kolejną galerie handlową. Należy jednak pamiętać o istniejących już w mieście sklepach wielkopowierzchniowych.

Potrzeby budowania tego typu miejsc regulowane są w dużym stopniu poprzez warunki ekonomiczne rynku lokalnego - przyznaje Paweł Zygmunt z Urzędu Miejskiego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.