Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Strony internetowe o DG
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4
Kwasny
Jezeli bylo to sorrka,ale to sie nazywa incjatywa

http://www.gedabrowa.republika.pl/index.htm
Krawiec
QUOTE(pozdrawiam)
No strona fajna tylko oparta na "przedrukach". A niestety niektóre artykuły DZ i GW to czysty kretynizm. A takie serwisy, jak obserwuje, bezkrytycznie szerzą ten kretynizm. A to chyba nie o to chodzi.

Jeśli chodzi o stronę główną(newsową), to rzeczywiście jest ona oparta o reprinty, niemniej w dziale Sport często robimy własne relacje , w Kulturze i rozrywce również, a w Poznaj... rzadko się zdarza żebyśmy cokolwiek przeklejali.
pozdrawiam
No ja nie mam nic przeciwko reprintom. No musicie mieć jakieś źródło informacji. Ja po prostu przeglądam serwisy tego typu dosyć często i obserwuje całkowitą bezkrytyczność wobec zamieszczanych artykułów. Generalnie jakiś pismak z gazety napisze jakąś zmyśloną historyjkę, tanią sensacje lub artykuł oparty na jakiś faktach, ale z całą masą błędów i nagle ten artykuł znajduje się we wszystkich serwisach. Dlatego warto byłoby czasami odcedzić news od widzimisie pismaka. Po prostu za bardzo wierzycie w profesjonalność lokalnych mediów. A jest coraz gorzej.

Poza tym serwis rewelacja.
:)
a ciekawe co tutaj bedzie :?:
www.dg.pl
olo
QUOTE(Krawiec)
Strona częściowo o Dąbrowie Górniczej. Nie wiem czy Olo nas zaakceptuje ale zaryzykuję :-)

www.zaglebie.info

Zapraszam szczególnie do nowo otwartej galerii (art plus wydarzenia)

http://www.zaglebie.info/wobiektywie/index.php

Pozdówki

Znam ją od jakiegoś czasu. Mam w ulubionych.

QUOTE(grzegorz475)
Witam. Zapraszam do odwiedzenia mojej strony www.dabrowa.friko.pl w nowej wersji mam nadzieję że się spodoba. niektóre działy wymagają dokończenia co stanie się niebawem. po ostatnich komentarzach zmieniłem wyglądad i opisy by nie była to strona przypominająca dabrowa.pl

Grzesiu, pod firefoxem, to ja się wiele nie naoglądałem, ale obiecuję, że obejrzę stronę w IE lub operze. Rada na dziś, jeśli można. My, w tej części świata już tak mamy, że czytamy od lewej do prawej, więc i ja szukałem odnośników po lewej. Jest lepiej. Pozdrawiam. olo
mydliczek
na stronie miasta pojawiła się kamerka. Nie wiem od kiedy jest, nie pokazuje nic ciekawego, ale tekst obok jest zachęcający :roll: hehe Jak się naciśnie z prawej na "więcej" i dobrze się trafi to jest parę fotek z dg i niby są filmiki promocyjne dg po polsku i angielsku, ale jakoś nie da się w nie wejść (symbol taśmy i kasety z prawej). Ale może coś się tam pojawi laugh.gif

link:
http://www.dabrowa-gornicza.pl/kamera/

pozatym ciekawa jest też ta strona dla inwestorów:roll:, której odnośnik jest na tej promocyjnej stronie
http://www.dabrowa-gornicza.com/
o stronie urzedu jest watek we "wladzach" http://www.dg.mdc.webd.pl/viewtopic.php?t=13&start=45
widac ze poprawili ta strone http://www.wirtualna.dabrowa-gornicza.pl/

a strona dla inwestorow jest od baaardzo dawna
syzio
:)+-->
QUOTE(:))
a ciekawe co tutaj bedzie :?:
www.dg.pl[/quote]
Na www.dg.pl ma być:
Witam,

Strona jest na etapie projektu graficznego. Do końca października zakończymy część programistyczną.
W pierszej połowie listopada pojawi się wersja beta portalu.
Na początek udostępniony zostanie system kont pocztowych oraz wizytówek www w domenie DG.pl
Do końca roku powstanie bezpłatny branżowy katalog firm i instytucji z terenu naszego miasta.
Potem dołączą: forum, czat, aktualności, itd.

źródłem jest e-mail wysłany do redakcji biggrin.gif
ciekawe czy im sie uda zaistniec przy niestety malym zainteresowaniu mieszkancow naszym miastem co znajduje odzwierciedlenie i w internecie.

czy bedzie konkurencja dla forum :?: Nasze forum juz jest mozna powiedziec wyspecjalizowane tongue.gif i swietnie takze ze jest nowa domena :)
kwintosz
Jeśli chodzi o branżowy katalog firm z naszego miasta to takowy istnieje już. Posiada go firma Superstacja.pl z Dąbrowy Górniczej. Znajduje się ona pod adresem www.superstacja.pl co ciekawe firma ta także zarządza i tworzy sklepy internetowe dla swoich klientów zrzeszone w pasażu handlowy www.banko.pl 8)

Czy taki serwis ma racje bytu, chyba tak skoro ktoś się tym zajmuje i na tym zarabia. Z tego co wiem superstacja.pl ma ok 40000 unikalnych wejśc miesięcznie. Czy to dużo.. musicie sami ocenić. :)

Co do konkurencyjności.. nie sądze. laugh.gif Myślę że jednak tamten portal jeśli już to będzie pełnił bardziej rolę informacyjną.

Co do naszej domenki, to troche już podziałałem, pododawałem do katalogów niektórych. laugh.gif Onet i Google czeka na akceptacje przez modratora, niestety usługa dodania strony na niektórych katalogach jest płatna (np. wp życzy sobie sms-a za 9zł). Ale jak będe miał jeszcze czasu to zadziałam więcej.

Pozdrawiam
ja zaraz jak org zadzialala to dodalem do Open Directory Project. Aha i na wiki zminilem wink.gif
kwintosz
No i pięknie... z tego co zauważyłem robot google zaindeksował nam stronkę. laugh.gif Wpisując adres forum wyskakuje ono na 1 miejscu, zrobiona jest także kopia forum, tak więc powoli będzie z górki. 8) Miejmy nadzieję że jak najwięcej linków do forum się pojawi w najbliższym czasie i forum będzie wypozycjonowane pod słowami: dąbrowa, górnicza, forum, dąbrowy, górniczej, zagłębie.. :roll:
bezcenzury
Stronka nowego bezpłatnego miesięcznika. Do przeczytania teksty z aktualnego i poprzednich numerów z możliwością komentowania, forum, sonda...
jakis czasu temu dostalem w wersji papierowej. To nie przypadek ze takie cos pojawia sie przed wyborami :?:

sami przeczytajcie:
--------------------------------
Chcę być prezydentem!
Szybkim tempem zbliżają się wybory samorządowe. Partie polityczne i różne grupy społeczne prześcigają się w poszukiwaniu kandydatów na prezydenta i radnych, którzy mogą mieć coś do powiedzenia w listopadowych wyborach. Na dzień, w którym ten artykuł został przygotowany znamy pięciu kandydatów, którzy chcą zostać prezydentem Dąbrowy Górniczej.
W porządku alfabetycznym wygląda to tak:
1. KOŚCIELNIAK JACEK - Gdyby nie partia rządząca, nikt by nie wiedział o istnieniu takiego człowieka. W większości pracował poza Dąbrową Górniczą, więc mało wie o problemach mieszkańców i miasta. Ci, którzy lubią grę w ciemno – może się zdecydują.
2. MERES ZBIGNIEW - Jedno jest pewne – że zna funkcjonowanie samorządu. Doświadczony były pracownik administracji państwowej. Pani Poseł Beata Małecka – Libera z kretesem przegrała z nim prawybory w strukturach powiatowych Platformy Obywatelskiej w Dąbrowie Górniczej. Szkoda tylko, że Pan Meres długi okres czasu jest poza naszym miastem i może nie wiedzieć, o co w Dąbrowie Górniczej tak naprawdę chodzi. A może to dobrze? (w sondażu 18%)
3. PODRAZA ZBIGNIEW - Główny aktor teatru kukiełkowego w reżyserii byłego Prezydenta SLD i jego klakierów. Ta partia w naszym mieście jest tak słaba, że trzeba desygnować Posła, bo reszta decydentów albo jest słabymi kandydatami, albo ma zarzuty prokuratorskie, albo zrezygnowała z działalności w skompromitowanym SLD. Pan Podraza nie może się zdecydować, czy chce być Posłem, czy przedłużeniem ramienia byłego zarządu Dąbrowy Górniczej, który chce rządzić miastem posługując się kimś, kto będzie wykonywał jego polecenia. Osobiście wierzę w mądrość mieszkańców Dąbrowy Górniczej i ufam, że nie pozwolą sobie na wciskanie kitu, że robi to dla dobra miasta i społeczeństwa. Jeśli tak – to działaj Panie Pośle w Warszawie dla dobra Dąbrowy Górniczej, bo po to Cię ludzie wybrali albo zrezygnuj z mandatu przed wyborami. Wtedy społeczeństwo uwierzy w Twoje obiecanki. (w sondażu 7% poparcia)
4. TALKOWSKI JERZY - Ciężki żywot miał w tej kadencji Pan Prezydent. Opozycja, czyli poprzednia władza, robiła wszystko, żeby przekonać Włodarza naszego miasta, jaka to ona jest czysta i niewinna. Jakimi środkami się posługiwała - to można było przeczytać i oglądać w telewizji. Nie pomogło. Prezydent zgłosił do Prokuratury i tylko zapłacenie zabezpieczenia finansowego pozwoliło wrogom pozostać na wolności. Uczciwość, pracowitość i pełne zaangażowanie w rozwiązywanie problemów - to cechy, które powinny charakteryzować prawdziwego gospodarza, a takim właśnie jest Jerzy Talkowski. Sondaże pokazują, że Pan Talkowski ma ogromne poparcie społeczeństwa i istnieje realna szansa, że dokończy wszystkie rozpoczęte sprawy w następnej kadencji. (w sondażu 21%)
5. ZAGUŁA HENRYK - To człowiek, którego określa się jako tego, który jest “chory na władzę”. Pamiętają Państwo, że co wybory, to żelaznym kandydatem jest Pan Zaguła. Oczywiście – z mizernym skutkiem. Obecnie zasiada w Radzie Miejskiej, ale, jak widać i słychać, po to, by największego wroga jakim jest Pan Prezydent obrażać i po to, aby wygłaszać populistyczne i utopijne hasła, które nie mają szans na powodzenie nawet w 2030 roku. W ostatnich dniach Platforma Obywatelska przeprowadziła sondaż wśród mieszkańców Dąbrowy Górniczej w dzielnicy Centrum. Pan Zaguła uzyskał poparcie, które nie przekroczyło 1%. Trudno popierać kogoś, kto nie jest mieszkańcem naszego miasta.
6. BOBER EDWARD - Biorąc pod uwagę kolejność alfabetyczną byłby pierwszy na liście. Człowiek młody, wykształcony, nie uwikłany w żadne ciemne sprawy. Człowiek, któremu leży na sercu los ludzi biednych i potrzebujących (czwarty rok rozdaje zupy dla potrzebujących z własnych prywatnych pieniędzy). Osoba, która robi bardzo wiele dla młodzieży – stworzył klub piłkarski, w którym działa siedem drużyn młodzieżowych. Wygrał plebiscyt na najlepszego radnego w Zagłębiu. To, co zrobił dla dzielnicy, jako radny obecnej kadencji można zobaczyć gołym okiem. Zmiany, które się dokonały w tej części Dąbrowy Górniczej budzą zazdrość innych. Jego doświadczenie zdobyte w prowadzeniu własnego biznesu pozwala stwierdzić, że jest to bardzo dobry kandydat na Prezydenta naszego miasta. Jest tylko jedno “ale”. Sam zainteresowany nie bardzo pała chęcią do objęcia tego urzędu. Na pytanie: dlaczego? Odpowiada: “Na to wyróżnienie trzeba sobie zapracować, a ja jeszcze mało zrobiłem dla naszego społeczeństwa”. (w sondażu 14%)

Prosimy Państwa – piszcie e-maile i listy na temat oficjalnych i nieoficjalnych kandydatów na Urząd Prezydenta naszego miasta. Notowania będziemy drukować na łamach naszej gazety.
-----------------------------------------------------------------------
pozdrawiam
No widziałem już tego pismaka. Oczywiście kolejne niezależne, obiektywne pismo sponsorowane przez Bobra i Talka i TVTOM. Napisałbym więcej, ale mi jeszcze Internet odetną. Jak nasze miasto ma działać tak sprawnie jak TVTOM to ja już wole nie dożyć tego momentu.
Dami7
:)+-->
QUOTE(:))
jakis czasu temu dostalem w wersji papierowej. To nie przypadek ze takie cos pojawia sie przed wyborami :?:

sami przeczytajcie:
--------------------------------
Chcę być prezydente
...
...
...
Prosimy Państwa – piszcie e-maile i listy na temat oficjalnych i nieoficjalnych kandydatów na Urząd Prezydenta naszego miasta. Notowania będziemy drukować na łamach naszej gazety.
-----------------------------------------------------------------------[/quote]
Możesz podać źródło tych rewelacji? Bo nie wiem, gdzie te maile trzeba pisać. A mam ochotę się wypowiedzieć na temat jeszcze jednej ważnej cechy działacza samorządowego - skuteczności w działaniu!
QUOTE(Dami7)
Możesz podać źródło tych rewelacji?

http://www.bezcenzury.tvtom.pl/
bezcenzury@tvtom.pl
biggrin.gif
Dejmon
http://www.dabrowa.franciszkanie.pl/
syzio
Przydałby się jakiś banerek forum taki większy to ja bym powpychał biggrin.gif
kwintosz
Hmm.. nie znalazłem tej strony tu na forum..
Wydaje mi się ciekawa, tak bardzo na czasie naszych rozmów o dworcu kolejowym.
Zapraszam na chwilę zadumy..:

http://arturamaj.republika.pl/kolej/tworzen.html

Strona nie aktualizowana na bierząco chyba ale warto przejrzeć.
Dami7
Se looknijcie:
http://www.speleo.inform.pl/sdg/kzlp/foto.htm
Fajne?
Kwasny
QUOTE(Dami7 @ Oct 6 2006, 05:18 PM) *

Fajne fajne. Mozna wykorzystac fotki przy Logo naszego forum ???
QUOTE(Dami7 @ Oct 6 2006, 07:18 PM) *

bardzo :)

troszke przypominaja te ktore zamieszczalem ale aktualniejsze :) no i wreszcie III i IV na jednej fotce :)
http://www.speleo.inform.pl/sdg/kzlp/16.jpg

QUOTE(Kwasny @ Oct 6 2006, 08:46 PM) *

proponowalem Ci niedawno podobne i o wiele wiecej i nie chciales skorzystac tongue.gif
kwintosz
Super, szkoda że nie leciał bardzej nad Alejami. Jakoś tak ładnie ta dąbrowa wygląda z powietrza, noo poza Hutą Katowice tongue.gif
Kwasny
QUOTE(:) @ Oct 6 2006, 06:50 PM) *
bardzo :)

troszke przypominaja te ktore zamieszczalem ale aktualniejsze :) no i wreszcie III i IV na jednej fotce :)
http://www.speleo.inform.pl/sdg/kzlp/16.jpg
proponowalem Ci niedawno podobne i o wiele wiecej i nie chciales skorzystac tongue.gif

Wiem wiem,ale wtedy to wszystko na szybko bylo. Jak cos to umiesc gdzies takie fotki. Napewno znajda entuzjastow biggrin.gif
Dami7
QUOTE(Kwasny @ Oct 6 2006, 08:46 PM) *

Nie wiem, musisz spytać autora. czyli Dżygita. Tutaj http://www.speleo.inform.pl/kontakty/kontakty.htm znajdziesz jego maila.
A tak wogóle to też jest strona związana z naszym miastem: http://www.speleo.inform.pl/index.htm

QUOTE(kwintosz @ Oct 6 2006, 09:19 PM) *
Super, szkoda że nie leciał bardzej nad Alejami. Jakoś tak ładnie ta dąbrowa wygląda z powietrza, noo poza Hutą Katowice tongue.gif

Myslę, że jeśli złożysz zamówienie, to wykona jakiś przelot nad Alejami i pstryknie fotę. Ale trzeba by teraz lub dopiero późną wiosną, bo kiedy liście z drzew opadną będzie widac dziury w drodze tongue.gif

Uwaga! Zdjęcie czwarte było robione nad Będzinem a nie nad torem Monza biggrin.gif
vacu
A może mi ktoś powiedzieć jaką okolicę widać na ostatniej fotce [tej: http://www.speleo.inform.pl/sdg/kzlp/21.jpg]? Chyba nie znam swojego miasta ale qrde myślę pół godziny i nie mogę rozpoznać...

A same fotki super aż zazdroszczę kolesiowi bo sam bym sobie tak polatał :) choć nie wiem na ile odwagi by mi starczyło tongue.gif

[Edycja]
Tak teraz mi przyszło do głowy - czyżby to było centrum Sosnowca? Ale pewności nie mam, bo nie pozanje kilku rzeczy...
Hator
tak to centrum sosnowca - dworzec glowny, modrzejewska, 3maja, urzad miasta, wiadukt przy torach kolejowych itp
pozdrawiam
Jak dla mnie to jest centrum Sosnowca.
vacu
QUOTE(Hator @ Oct 7 2006, 12:03 PM) *
tak to centrum sosnowca - dworzec glowny, modrzejewska, 3maja, urzad miasta, wiadukt przy torach kolejowych itp

No tak, wszystko się zgadza, dzięki. Teraz jak się przyjrzałem to też mam już pewność. To boisko na dole strasznie mnie zmyliło.
Hator
dejmon - czemu tak rzadko zagladasz na nasze stare forum? nie lepiej sie przeniesc spowrotem na stare smiecie wraz z osobami ktore tam sie aktywnie wypowiadaja - byloby nas wiecej :)
pozdrawiam
Czy możemy liczyć na małe info na portalu dotyczące dyskusji wyborczej odbywającej się na tym forum???
pozdrawiam
No wczoraj wpadło w moje ręce nowe wydanie „Bezcenzury” Z ciekawostek jest tam sprostowanie Henryka Zaguły. A do tego parę cynicznych artykułów i trochę reklam. W ogóle w biurze TVTOM jest normalnie sztab wyborczy. Na ścianach pełno cenników i ofert dla startujących w wyborach a wszystko w niewygórowanej cenie. Tylko ja nie rozumie, po co wszystkie teksty są przepełnione takim cynizmem. Czy w Polsce nie można normalnie o czymś pisać a gazetki osiedlowe muszą być areną walki politycznej. Może TVTOM obniży horrendalne ceny za Internet a nie bawi się politykę.
Dejmon
dejmon - czemu tak rzadko zagladasz na nasze stare forum? nie lepiej sie przeniesc spowrotem na stare smiecie wraz z osobami ktore tam sie aktywnie wypowiadaja - byloby nas wiecej :)

Goszczę tutaj prawie codziennie :) A osoby, które biorą udział w dyskusjach na forum, którym administruję, mają przecież wolny wybór. Mogą pisać, gdzie im się żywnie podoba :)

Czy możemy liczyć na małe info na portalu dotyczące dyskusji wyborczej odbywającej się na tym forum???

Jasne. Trzeba się wspierać :) Założę u siebie wątek z linkiem do dyskusji wyborczej z tego forum.
drygu
www.zielonezaglebie.org.pl
Zapraszam na stronę Stowarzyszenia Zielone Zagłębie.
Strona działa od roku, prezentuje poglądy jego członków oraz działalność Stowarzyszenia. cool.gif
Bez Cenzury
Zapraszam na www.bezcenzury.tvtom.pl. Nowy numer już w sieci.
Hator
QUOTE(Bez Cenzury @ Oct 16 2006, 09:04 AM) *
Zapraszam na www.bezcenzury.tvtom.pl. Nowy numer już w sieci.

to ja odpowiem na jedno z pytan z artykulu o Przegladzie Dabrowskim
5. Dlaczego zlikwidowano gazetę, na łamach której można było wymieniać poglądy z wyborcami, dzielić się spostrzeżeniami i wątpliwościami? Czy ktoś mnie pytał czy chcę jej likwidacji? Mnie i moim znajomym „Przegląd Dąbrowski” BYŁ potrzebny. Czy Rada przeprowadziła wśród wyborców sondę, w której pytała mieszkańców, czy chcą likwidacji gazety? Ile było „za”, ile „przeciw”, jakie były zarzuty?

To, ze Pani/Pan kochal PD nie znaczy, ze cala dabrowa za ta gazeta teskni. Dla mnie wydawanie publicznych pieniedzy na promocje Pana prezydenta, mydlenia oczu mieszkancom to juz wystarczajace powody by PD przestal sie ukazywac - tym bardziej za publiczne pieniadze. Jak bezcenzury martwi, ze dopiero neidawno wobec niej interweniowano, a i ze przed wyborami, to ja odpowiem: Lepiej pozno niz wcale.
Poza tym to jakie poglady chcial Pani/Pan wymienic ? oprocz listow o pietruszke, nie bylo tam zadnej polemiki, jedynie same pochwaly p. Talkowskiego, ataki na byle wladze i na radnych z opozycji. Proby polemiki, poruszania problemow mieszkancow poprzez wysylanie maili do autorow publikacji (m in Pani Kocjan i Pana Bebna) niczym nie skutkowalo - artykulow o tematach sygnalizowanych przez mieszkancow wogole nie poruszano.W wszelkich sprawach cytowano i zajmowano jedyną, "słuszną" rację - czyli po stronie mr T - glosy i racje z drugiej strony wogole nie byly przedstawiane.
"nie zrobiono nic, aby była niezależna i otwarta dla wszystkich" - no wiec czemu Panstwo tak za nia tesknicie?! Warto zauwazyc, ze artykuly PD zazwyczaj byly i sa (bo dalej o dziwo go wydaja) pisane przez pracownikow biura prasowego i rzecznika prezydenta (odkrywcze i bezstronne wink.gif artykuly m in Pani Kocjan) - o bezstronnosci zajmowanego stanowiska w gazecie mozna tylko pomarzyc. Po co nam taka "MIEJSKA GAZETA"?! Nawet w tak hanbiacych wladze sprawach, jak wyrzucenie politechniki slaskiej z miasta, problem bagatelizowano, wmawiano nawet mieszkancom, ze niby tak jest lepiej ... ciekawe, bo najbardziej zainteresowani -studenci - mieli odmienną opinie.
O prywatnych inwestycjach pisano jakby byly one rzeczywiscie zasluga Pana Prezydenta, a juz o smiesznych - firmowych pomyslach p.Talkowskiego (wielblady czy karmiki) rozpisywano sie chocby 10 fabryk toyoty miano u Nas wybudowac.
Niestety gazeta nigdy nie zasluzyla sobie na miano "NASZEJ MIEJSKIEJ GAZETY", jak juz wczesniej zauwazono - byla ona tylko tuba dla obecnych decydentow. Tym bardziej wiec nie rozumiem po co tyle szumu o nic.
pozdrawiam
No nie jest źle. Na TVTOM Pan Kościelniak ma już 66% poparcia. Ciekawe, kiedy dobije do 99%. W ogóle ciekawi mnie, kto tam głosuje. Wnioskując po i forum to tłumów raczej nie ma na stronie. Tzn właściwie jest tylko Admin i Pick i 5 postów na krzyż.
Hator
http://www.puls-zaglebia.pl/index.php

moim zdaniem jedna z najbardziej rzetelnych i wmiare obiektywnych gazet dzialajacych w naszym regionie.
pozdrawiam
A co do TVTOM to nie dziwi jego szczególny obiektywizm dlatego że pan prezes TVTOM kandyduje na radnego.
pozdrawiam
Właśnie na klatce ktoś rozrzucił najnowszy numer „bez cenzury”. A w nim w skrócie:

- wywiad z obecnym prezydentem w którym Tale twierdzi że 2+2=5 , mami ludzi jakimiś środkami z UE na 2007 i obarcza za wszystkie nieszczęścia „Mitex”
- sprostowanie PO
- nawoływanie do ponownej komunalizacji wszystkich zakładów odpowiedzialnych za gospodarkę komunalną w mieście
- duża reklama wyborcza prezesa TVTOM
- stały cykl w obronie Przeglądu Dąbrowskiego, który można już chyba tylko nazwać tragikomedią
Hator
puls zaglebia oglasza konkurs :

1. Tygodnik Regionalny „Puls Zagłębia” ogłasza I Młodzieżowy Zagłębiowski Konkurs Dziennikarski pod patronatem Komitetu Rozwoju Zagłębia.
2. Konkurs przeznaczony jest dla uczniów szkół średnich oraz studentów mieszkających na terenie Zagłębia.
3. Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie na adres redakcji dwóch reportaży, które tematycznie związane są z Zagłębiem. Termin nadsyłania prac konkursowych mija 15 grudnia.
4. W jury zasiądą przedstawiciele gazety oraz członkowie zarządu Komitetu Rozwoju Zagłębia. Rozwiązanie konkursu wraz z wręczeniem nagród będzie miało miejsce pod koniec grudnia 2006 roku, a o konkretach laureaci zostaną powiadomieni listownie.
5. Podczas trwania konkursu najciekawsze prace będą drukowane na łamach „Pulsu Zagłębia”. A debiutujący młodzi dziennikarze mogą liczyć na zwykłą dziennikarską wierszówkę.
6. Najlepsi będą mogli nawiązać współpracę z gazetą i dołączyć do grona redaktorów „Pulsu Zagłębia”.

Swoje prace, wszelkie pytania i wątpliwości prosimy kierować na adres
redakcja@puls-zaglebia.pl

W imieniu redakcji serdecznie zapraszam do udziału w konkursie

Anna Czerwińska
Redaktor Naczelny
Hator
http://wiadomoscizaglebia.webpark.pl/numerze.html

Wiadomosci Zaglebia

Niestety na stronach www nie ma nic ciekawego odnosnie wiadomosci gospodarczych - w wersji papierowej napewno jest troche lepiej :)
Bez Cenzury
http://www.bezcenzury.tvtom.pl aktualizacja. Zapraszam!
Hator
ja jestem ciekawy czy zmienia sie formy artykulow w bez cenzury po ewentualnej zmianie prezia w UM biggrin.gif
pozdr

PS sory za OT :)
dzisiaj na "nasze miasto" zobaczyc mozna baner kierujacy do strony urzedu. "Dąbrowa Górnicza - miasto młodości
...usmiechniete usmiechami najmlodszych mieszkancow...zbudujmy im przyszlosc i miejsce na swiecie..."
pozdrawiam
Mam nadziej że budowanie miasta młodości nie skończy się na banerze.
mydliczek
bez komentarza
http://youtube.com/watch?v=AThm7Yw4its&...ted&search=
z DZ

Internetowe igraszki
wczoraj

Sfilmowane dzięki telefonom komórkowym "zabawy" młodzieży robią w internecie furorę. Wystarczy wejść na strony serwisu YouTube, żeby zobaczyć np. kompletnie pijanego nastolatka, który sika na drzwi dąbrowskiego przedszkola, albo młodego chłopaka, który z atrapą penisa biega w biały dzień po centrum miasta, zaczepiając przechodniów.
REKLAMA

- Od jakiegoś czasu panuje wśród młodych ludzi moda na nagrywanie podobnych ekscesów. Często dzieciaki umawiają się po lekcjach, kupują tanie wino, piją je, a potem nagrywają upitych niemal do nieprzytomności kolegów. Nazywają to "zaliczaniem zgonów" - opowiada nauczyciel z gimnazjum.

Do czego wykorzystywane są przez dzieci telefony i globalna sieć komputerowa rodzice sprawdzają rzadko, albo wcale. Nie kontrolują, bo... nie potrafią.

- Rodzice często nie nadążają za technicznymi nowinkami, a ich dzieci o tym doskonale wiedzą i niezbyt rozsądnie korzystają ze swobody. Takie zachowania wynikać mogą też z nudy i burzy hormonów, która w tym wieku daje o sobie znać. Dzieciaki nagrywają te filmy, bo myślą, że w ten sposób mogą komuś zaimponować i pokazać, że są dorośli i odważni. Tymczasem potwierdzają jedynie swoją niedojrzałość - podkreśla Anna Leszczyńska, dąbrowski pedagog.

Specjaliści podkreślają, że jeśli w bohaterze podobnego filmu rozpozna się swojego ucznia czy dziecko, to konieczne jest przekonanie młodego człowieka, że walka o pozycję w grupie powinna być prowadzona w zupełnie inny sposób.

- Z dziećmi trzeba rozmawiać. Jeśli sami nie czujemy się na siłach, to warto o pomoc poprosić szkolnego pedagoga czy psychologa - tłumaczy Anna Leszczyńska.

Gimnazjaliści, którzy obejrzeli filmy swoich rówieśników, komentują to niezbyt chętnie.

- Nagrywanie takich filmów i umieszczanie ich w internecie to głupota. Nikt nie zastanawia się nad tym, że mogą na nie trafić też nauczyciele czy rodzice - mówi Krystian Cieślak, gimnazjalista z Dąbrowy Górniczej.

Na takie filmy trafić mogą też policjanci i zdarza się, że nagranie staje się podstawą do wszczęcia postępowania.

- Internauci często wysyłają nam linki do stron, na których są zapisy różnych ekscesów, na przykład nagrania bójek. Najczęściej można rozpoznać twarze uczestników i wtedy zaczynamy badanie sprawy. W tym przypadku może być podobnie - mówi Adam Jachimczak z zespołu prasowego Komendy Wojewódzkiej Policji w Katowicach.
Tadzik
już wszystkie filmiki zostały wykasowane! kto nie widział to nie zobaczy
Bartek
Ja dostalem wczoraj wieczorem linka do tych filmow. Wiem jedno madry ten koles to jest ;-) Do tego zeby jesc muche? Co to kingsajz czy co? tongue.gif

Mi natomiast podoba sie ten film http://video.google.pl/videoplay?docid=559...606446391&q
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.