Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zbiórka na serwer i domenę (2007)
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > INFO > Info
Stron: 1, 2
Kwasny
Panowie i Panie, jako ze dluzej nie mialem dostepu do internetu wlasnie sie niestety dowiedzialem ze za 4 dni konczy sie nam konto ,a za 6 czy 5 co najwazniejsze domena. Jako,ze mam duzo problemow nie mam mozliwosci,aby sfinansowac to przedsiewziecie. Tak ,ze bardzobym prosi,l o jakas szybka,zorganizowana akcje.
Ja postaram sie zrobic w kazdymbadzrazie backupy bazy i calego forum. Jako ,ze nie wiem kiedy bede mial czas aby wpasc na internet to bardzo prosze ,aby ktos sie tym zajol. Nie pytajcie mnie o nr kontA bankowego,gdyz w tej chwili jest mi ono potrzebne do innych celow. W razie czego jestem pod telefonem. Ktos tam mial moj numer angielski.

pozdrawiam wszystkich i sorrki za problemy
kwintosz
Swoją drogą ile potrzebne jest $, ze 150 zł?? No to nie dobrze, mam nadzieję że sie my forumowicze damy rade i postaramy się by forum jednak przetrwało. Trzeba więc tak czy siak znaleźć osobę która może zebrać środki finansowe i zgodzi się podać swój nr konta bankowego, na które trzeba by zrobić wpłaty.

Numer do kwasnego chyba jeśli dobrze pamiętam powinien mieć krawiec, więc chyba z kontaktem nie będzie problemu.
Zibar
No panowie administratorzy i moderatorzy, do dzieła podawać gdzie i po ile wpłacać, bo czasu nie ma !!
Arbas
Z prostej matematyki wynika, że ustalenie wysokości wpłaty jest funkcją liczby chętnych i należnej kwoty. Może więc zadeklarujemy w tym miejscu kto wpłaci?

Niniejszym deklaruję i proszę po zamknięciu listy o podanie kwoty, terminu i adresata wpłaty. a
Zibar
Forum awaryjne gotowe wink.gif
Czy coś się wyjasniło w sprawie przedłużenia domeny?
georgeb
Też wpłace - podajcie tnumer konta
kwintosz
Nie mam kontaktu z kwasnym, nie wiem jakby to trzeba załatwić. Musze zagadać do krawca, jak ma kontakt z nim to nie będzie problemu. Nie chciałbym podawać numeru konta a później żeby się okazało że nie będzie jak tych pieniędzy przekazać. Później ktoś może powiedzieć że ja/ktoś sobie je przywłaszczył czy coś. Nie wiem jak to rozegrać. W dodatku :) coś nie ma ostatnio, pozdrawiam rzadko wpada.. Co proponujecie?
Arbas
Dziś mija termin, a z postów wynika, że lista deklarujących wpłatę jest nader skromna /kwaśnego pomijam, bo już dość się nasponsorował/

- kwintosz
- zibar
- arbas
- georgeb

Może nazwa tematu nie nazywa rzeczy po imieniu i stąd małe zainteresowanie?
Krawiec
Dokładnie!

Zmieńcie nazwę bo nie naprowadza na problem. Ile potrzeba kasy na domenę i kto zbiera?

Nr tel. mam
kwintosz
No właśnie nie wiadomo ile tak naprawdę potrzeba pieniędzy albo jak je przekażemy kwasnemu.

Widzę że chętnych nie ma na zebranie to z racji tego że ja obecnie mogę forum wspomóc raczej symboliczną kwotą gdyż jestem spłukany po wakacjach wink.gif mogę te pieniądze zebrać, ale krawiec będziesz mi musiał pomóc w przekazaniu pieniędzy kwasnemu, załatwić od niego nr. konta na który przelać całą kwotę jaką uda nam się zebrać. Jeżeli wam pasuje to nie ma problemu. Na PW mogę podać nr. konta i to co potrzebne do przelewu, imię nazwisko itp. To jakby coś to pisać..

P.S A ha jeszcze jedno.. nie wiem do kiedy mamy opłacony serwer czy domenę, więc jakby go brakło to pamiętajcie że jest jeszcze to tymczasowe forum pod adresem: http://dabrowag.p2a.pl/
Master
ja tez wpłace , jak podacie numery, nie mam kontaktu z Kwasnym i sam rowniez rzadko sie udzielam z powodu braku czasu
Arbas
Już jest 6 osób - przybył krawiec i klocek.

A może bez zbędnych formalności składkę włożymy w kopertę i przekażemy komuś w centrum DG? /zaprzyjaźniony kiosk, portiernia PKZ, Pani w okienku na poczcie... itd/
kwintosz
Kto chce namiary na konto, to niech pisze do mnie PM.
Postaram się to zebrać i przekazać kwasnemu.. chyba innego wyjścia nie widzę.
Krawiec ma numer do kwasnego więc z kontaktem nie powinno być problemu.
Dami7
QUOTE(Master @ Sep 4 2007, 20:03 ) *
ja tez wpłace , jak podacie numery, nie mam kontaktu z Kwasnym i sam rowniez rzadko sie udzielam z powodu braku czasu

Domena jest zarejestrowana do 18 września - jeśli właściwie interpretuję to, to wklejam poniżej:
Domain ID:D129117429-LROR
Domain Name:DABROWA-GORNICZA.ORG
Created On:18-Sep-2006 08:36:29 UTC
Last Updated On:18-Nov-2006 03:47:28 UTC
Expiration Date:18-Sep-2007 08:36:29 UTC

Składam niniejszym deklarację opłacenia za nas wszystkich dzierżawy domeny na następny okres. Warunkuję to jedynie uzyskaniem upoważnienia od obecnego dzierżawcy do dokonania transferu.

Co do serwera - niestety nie wiemy, do kiedy i gdzie konto jest opłacone, post Kwaśnego praktycznie niczego nie wyjaśnił...

Proponuję zainteresować się ofertą home.pl - obecnie maja tam promocję z okazji 10 lecia firmy, konto o pojemności 10 giga, ruch 600/300 giga, kosztuje 100 plus VAT. Myślę, że taką kwotę uzbieramy. Szczegóły - tutaj: http://home.pl/serwery .

Na przyszłość mam następującą propozycję - załóżmy rachunek bankowy na jednego z adminów (niech upoważni jeszcze ze dwie osoby) i dokonujmy w ciągu roku drobnych wpłat, aby była kasa na potrzeby opłat za serwer czy domenę. Na przykład w mBanku konto osobiste jest bezpłatne, jedyny koszt to opłata za przelew (na ten moment 0,5 zł). Oczywiście może być inny bank, ważne, żeby opłaty były minimalne.
bzenek
Witam serdecznie :)

Oj, zajrzałem na forum po długich miesiacach, a tu akurat taka draka :)

QUOTE(kwintosz @ Sep 4 2007, 23:01 ) *
Kto chce namiary na konto, to niech pisze do mnie PM.

Wysłałem na PM i oczywiście jako forumowy weteran czuję się zobowiązany do uczestnictwa w kosztach działalności.
kwintosz
W związku z tym, że padła taka deklaracja to myślę że chyba musisz dami się skontaktować z krawcem i przez niego z kwasnym. W końcu on jest właścicielem więc nie wiem jak na to by się zapatrywał. Dla nas forumowiczów, chyba nic by się nie zmieniało poza właścicielem domeny.

Osobiście mi i pewnie reszcie forumowiczów chodzi o to aby forum działało i było dostępne pod obecnym adresem, bo jest to gwarantem jakiejś sensownej odwiedzalności. I na tym nam zależy najbardziej.

W takiej sytuacji nie wiem, myślę że możemy dalej zbierać pieniądze (o ile mi się nie boicie wpłacać) a to co się zbierze, myślę że jeśli nie na domenę to na serwer na pewno się przyda.

Jeśli ktoś jest chętny sypnąć choćby symbolicznymi 5zł które i tak zawsze coś znaczą, to pisać na PM.
kwintosz
Pierwsze pieniążki ze zbiórki już na koncie. tongue.gif Kolejne w drodze lub zadeklarowane.. biggrin.gif
Miejmy nadzieję że zdążymy nim nam skończy się czas.. wink.gif

Jeszcze raz przypomnę, jeśli ktoś chce wpłacić choćby symboliczną kwotę (nawet 5zł) to pisać do mnie na PM, podam nr konta i inne ważne informacje. smile.gif
vacu
Ja już pisałem w innym temacie, że się dorzucę ale mogę to zrobić dopiero w weekend (jestem w Gdańsku a karta-zdrapka w DG biggrin.gif) - jeśli to nie problem to proszę o namiary.

[Edycja]
Miało być na PM biggrin.gif No nic - pewnie to też znajdziesz kwintosz
kwintosz
Cieszy zainteresowanie akcją. tongue.gif To się wam chwali. Sporo z was wzięło nr. konta, miejmy nadzieję że powoli będą dochodzić pieniążki.. w końcu wpłaty księgują tylko kilka razy na dzień. smile.gif

W dodatku pewnie i tak jeszcze ktoś się odezwie. cool.gif Jak coś to czekam na PM.

Swoją drogą, czemu jak przychodzi do spotkania forumowego to nie ma takiego odezwu?? biggrin.gif
bzenek
QUOTE(kwintosz @ Sep 5 2007, 22:46 ) *
Swoją drogą, czemu jak przychodzi do spotkania forumowego to nie ma takiego odezwu?? biggrin.gif

A wolałbyś żeby było na odwrót ? biggrin.gif
kwintosz
No nie ale skoro to nie problem podrzucić trochę grosza na forum, to czemu by się nie spotkać i skrzyknąć na jakieś piwko/soczek?? tongue.gif No chyba, że ktoś ma coś do ukrycia lub nie chce się ujawniać. biggrin.gif
Dobra koniec OT

Zobaczymy ile osób do jutra wpłaci.. Mam nadzieję że jeszcze forum będzie działać.
Dave
Forum działa! Dokładam się do akcji! wink.gif Szkoda, że dopiero dziś po tygodniu wszedłem na forum - ale chyba jeszcze nie za późno? blink.gif
:)
QUOTE(kwintosz @ Sep 4 2007, 12:52 ) *
W dodatku :) coś nie ma ostatnio

juz wrocilem wink.gif

ufff dobrze ze jest juz zainteresowanie tematem :)

szkoda ze dowiadujemy sie na ostatnia chwila i mamy malo czasu.
Wszytsko dalej dziala - moze Kwasny chcial nas zdopingowac i skrocil terminy. Jak jest z serwerem to tylko On wie ale na domene mamy jeszcze ponad tydzien.

@Dami7
wielkie dzieki za deklaracje! smile.gif Tobie mozna zaufac wiec nie mamy sie chyba czego obawiac wink.gif tongue.gif I jak sprawa sie posunela???

Co do serwera to przypominam ze dawno temu oferte zlozyl Seba na ich serwerach of.pl. Mozna by sie skontaktowac czy jeszcze aktualne. Pewnie tylko w zamian za jakis maly baner jak na dabrowa.pl.

A ekipa Zaglebie.info nie chcialaby pomoc? Staraja sie rozkrecac forum Sosnowca i Bedzina a tu mieliby u siebie gotowe i od razu rozwiniete forum wink.gif tongue.gif Krawiec odezwij sie i pogadaj z Kwasnym.

PS. Moge cos dorzucic ale w tej chwili tez dosc symbolicznie wink.gif
kwintosz
Najgorsze jest że tak naprawdę póki co nawet nie wiadomo ile i na kiedy potrzebne są pieniążki.
Póki co udało się uzbierać 55 zł. Nie wiem jak w Inteligo księgują wpłaty (o której) ale sądząc po ilości wpłat już dokonanych co do ilości PM jaki dostałem abym podał nr. konta to kwota ta powinna się jeszcze znacznie zwiększyć.

:) - krawiec i tak będzie musiał pomóc bo tylko on ma kontakt z kwasnym.

Co do sprawy z ofertą damiego to nie wiem, krawiec często jest zabiegany, więc złapanie go czasami jest dość trudne a myślę że on musiałby po prostu zapytać kwasnego jak się na to zapatruje i jak mu dostarczyć te zebrane $ albo chociaż dać nam namiar na niego. Myślę że chyba w tym nam będzie wstanie pomóc. Nie zapominajmy że on też ma na głowie forum Sosnowca i swoje Zagłębie.info
Zibar
To może jeszcze dajcie ten tekst co w mailu na strone główną, bo Ci co nie są zarejestrowani mogą nie znać forum zastępczego !
Sebastian22
Podajcie no numer konta - coś wpłacę....
nie wiemy wciaz co z serwerem. To na sama domene juz mamy smile.gif

nr konta podaje Kwintosz na PM.

Obecnie forum jest na serwerze http://www.webd.pl
Potrzebny bylby Large za 129 zl

PS. A w google dla "dąbrowa górnicza" forum jest na 4 pozycji (sposrod 2,240,000 ) po stronie UM, wiki i naszemiasto.
tegie
Witam serdecznie,

w imieniu firmy MAG Żaluzje Rolety proponuje pomoc w rozwiązaniu kryzysu: tego i ewentualnych kolejnych. Dysponujemy wlasnym serwerem zdolnym w pełni obsłużyć forum wraz z bazą. Posiadamy również domenę dabrowagornicza.pl ktora jestesmy w stanie przeznaczyc na dzialalnosc forum. Gotowi jestesmy sfinansowac przedluzenie domeny dabrowa-gornicza.org, pod warunkiem dokonania transferu domeny na nasze konto, skladajac jednoczesnie publiczna deklaracje, ze bedzie ono sluzyc jedynie sprawie forum. W zamian oczekujemy jedynie umieszczenia logo i odnosnika na nasza strone www.zaluzje-rolety.pl na forum.

Pozdrawiam,

Tomasz Grzegorz
MAG Żaluzje Rolety
0 801 800 444
(32) 261 46 96
Arbas
Brawo MAG Żaluzje Rolety!
Piękna inicjatywa. Co na to Kapituła naszego forum?
syzio
Ciekawa Propozycja biggrin.gif
bzenek
QUOTE(syzio @ Sep 8 2007, 12:11 ) *
Ciekawa Propozycja biggrin.gif

Ano ciekawa. Tylko, że zawsze ktoś kiedyś na Hyde-Parku może napisać "żaluzje z firmy MAG są do d..." cool.gif
I co wtedy ? Moderator wytnie posta czy będzie trzeba szukać nowego serwera ?
Arbas
Przyznaję, że jest to jakies uzależnienie od firmy MAG.
Tak więc zbierajmy na forum i cieszmy się wolnością słowa.
mały
Chyba trochę przesadzacie. Temat żaluzji nie jest chyba aż tak kontrowersyjny, żeby jakieś zażarte dyskusje trwały na forum. Jakoś przez tyle lat nie przypominam sobie tematu żaluzji, więc nie sądzę, żeby był jakiś problem. Ale to moje zdanie. Poza tym za rok znowu może być podobny problem.
wykształciuch
to jest najlepsza propozycja. sprawa bedzie załatwiona, a forum przeciez nie bedzie "sponsorowane" przez pis czy inne lidy. Nie sadze tez zeby firme MAG obchodziło ze ktos w hyde parku bedzie jakies pierdoły wypisywał zeby ich na sile zniechcecać, tak jak ktos wspomniał wczesniej nie było gadki o roletach:P uważam że nie ma nic złego w umieszczeniu loga jakiejs rodzimej firmy w zamian za pomoc w utrzymaniu forum. to swietna okazja na załatwienie sprawy a składki to wychodza .... hu.kiepsko.wo
kwintosz
Nie jest prawdą że składki wychodzą kiepsko. Suma zebrana jest dość znaczna, a nie wiem jeszcze czy się nie powiększy..

Co do takiej propozycji, to nie mamy tu żadnej gwarancji że właścicielowi po miesiącu się znudzi i sobie weźmie domenę pod jakiś swój serwis. Kwasnego możemy być pewni, choć obecna sytuacja i jego pobyt za granicą trochę sprawę komplikuje. Poza tym, inni administratorzy ani modzi poza kwasnym nie mają dostępu do serwera, stąd ta prawie miesięczna przerwa w działaniu forum i mało zmian na samym forum.

Wracając do tematu, jestem przekonany że kwasny i tak pewnie tego by nie przyjął. Takich propozycji sam chyba usłyszałem już ze 3. Musicie wiedzieć że taki adres i za taką cenę w tak łatwy sposób pozyskany to byłoby coś.

Pisałem PM do kwasnego i czekam na kontakt od niego. W dodatku krawiec obiecał że także spróbuje się z nim skontaktować poprzez telefon..

Tak więc czekam na kontakt i póki co radziłbym odłożyć wszelkie tego typu dywagacje, i tak wszystko będzie zależeć od kwasnego. Martwi ta cisza a czas ucieka..
Na pewno trzeba podziekowac firmie MAG za propozycje smile.gif

Na domene juz mamy a takze czesc kasy na serwer. Musi sie wypowiedziec Kwasny. Dobrze jakby domena pozostala jednak w naszych rekach a nie wszystko oddawac. Jesli uda sie zalatwic w inny sposob serwer to pozostala czesc kasy mozna od razu dac na domene i przedluzyc na wiecej niz rok - ile bedzie kasy.

Trzeba pamietac tez o jednej sprawie - obecnie mamy miedzy innymi automatyczne backupy chyba co dobe. A tak pewnie trzeba by bylo recznie i znacznie rzadziej. Nie mielibysmy tez zadnej gwarancji w razie awarii a tak profesjonalne hostingi zapewniaja sprawne dzialanie.

Najwieksze zmartwienie to slaby kontakt z Kwasnym ktory wogole nie ma czasu. Jakby tak calkiem zaginal i o nas zapomnail to forum lezy na zawsze. Dobrze jakby inne osoby tez mialy dostep do serwera i domeny.
Obecnie nie mozna nawet wizualnie uatrakcyjnic forum, nie mowiac juz innym skypcie czy upgradzie obecnego.
Sebastian22
QUOTE(:) @ Sep 10 2007, 11:37 ) *
Na pewno trzeba podziekowac firmie MAG za propozycje smile.gif

Na domene juz mamy a takze czesc kasy na serwer. Musi sie wypowiedziec Kwasny. Dobrze jakby domena pozostala jednak w naszych rekach a nie wszystko oddawac. Jesli uda sie zalatwic w inny sposob serwer to pozostala czesc kasy mozna od razu dac na domene i przedluzyc na wiecej niz rok - ile bedzie kasy.

Trzeba pamietac tez o jednej sprawie - obecnie mamy miedzy innymi automatyczne backupy chyba co dobe. A tak pewnie trzeba by bylo recznie i znacznie rzadziej. Nie mielibysmy tez zadnej gwarancji w razie awarii a tak profesjonalne hostingi zapewniaja sprawne dzialanie.

Najwieksze zmartwienie to slaby kontakt z Kwasnym ktory wogole nie ma czasu. Jakby tak calkiem zaginal i o nas zapomnail to forum lezy na zawsze. Dobrze jakby inne osoby tez mialy dostep do serwera i domeny.
Obecnie nie mozna nawet wizualnie uatrakcyjnic forum, nie mowiac juz innym skypcie czy upgradzie obecnego.

Dla mnie obecna sytuacja jest troche niezbyt zrozumiala - czemu Kwasny mialby nadal byc jedynym adminem serwera jak ciezko z nim uzyskac kontakt? Dla mnie to troche bez sensu - szanuje go bo to on zalozyl forum ale powinni dostep miec tez inni, zaufani ludzie. Prawda?
ewistafo
Też myślę że pałeczkę powinien przejąć ktoś dostępny w kraju, inaczej się to może posypać, szkoda by było, nie znam się na tym ale chyba pośród starych forumowiczów jest ktoś mogący przejąć te sprawy, nawiasem mówiąc trochę się dziwię Kwasnemu że to tak puścił.
Krawiec
Dodzwoniłem się do Kwaśnego. Dzisiaj wieczorem będzie podane konto.
kwintosz
Spoko, wielkie dzięki krawiec za pomoc!
Dzieki Krawiec!
uff nareszcie

a zbiorka chyba idzie nadspodziewanie dobrze smile.gif

Jesli przedluzalby tam gdzie obecnie to starczy na serwer na rok i domene na 2 lata smile.gif

Jak wszystko bedzie zakonczone to napiszemy ile dokladnie i na co dokladnie poszlo

PS. @Kwasny z pol roku prosze sie o poprawe sciezek miedzy innymi do katalogow ze stylami i bez odzewu sad.gif
kwintosz
Dostałem już informację, co i jak. Rękę trzymam na pulsie, miejmy nadzieję że zdążymy. smile.gif
Władze forum muszą ustalić (dziś koniecznie!!!!)na co sobie możemy pozwolić, wchodzi w grę opłata serwer za rok lub pół roku. Jeśli wchodzi w rachubę wpłata na rok (co byłoby lepszym rozwiązaniem) mogą być potrzebne jeszcze wpłaty myślę góra ok. 50zł i to najlepiej do dnia jutrzejszego. Spowodowane jest to tym, że jeszcze chyba jakaś kwota wpadnie a nie ma jej jeszcze zaksięgowanej.

O wszelkich ruchach, ktoś będzie informował na bieżąco..
hmm jesli mamy tyle ile pisales to troche dziwne. Obecnie serwer jest na www.webd.pl i wystarczy nam Large za 129zl brutto za rok i jeszcze zostanie akurat na przedluzenie domeny o 2 lata...
kwintosz
Jak przekazał mi kwasny, to nas interesuje pakiet Extra i chyba taki mamy obecnie. Tu macie cennik:
CENNIK
Problem polega na tym, ze jak opłacimy na rok (a tak wypadałoby), to myślę ze trzeba by jeszcze ze 30-40 zł sie dorzucić i to najlepiej do jutra. Gdybym miał więcej swojej kasy na koncie to by nie było problemu ale nie mam.. Chyba jeszcze, bynajmniej z PM tak wychodzi, ze jakaś wplata przyjdzie. Na domenę potrzeba 60 zł wiec jakby doszła to jeszcze około 30 może braknąć.

Dzis przed północą chciałbym to zaplacić za serwer bo mamy mało czasu, skłaniam się do roku.. a na domeke to do 18go czy nawet do 16 powinno sie dozbierac.
co????????????

wsytarczy Large i to jeszcze z duzym zapasem - 18GB/miesiac

zobaczcie stare staystyki http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...=post&id=66

obecnie na 1000% mamy miesieczny transfer ponizej 10GB
kwintosz
Taką informację przekazał mi kwasny.. Nie wiem, on miał coś jeszcze na tym serwerze swojego?

Nie wiem co w takiej sytuacji smile.gif
mial swojego cos ale nam zupelnie wystarczy Large wiec niech przeniesie na mniejszy
kwintosz
No tak z wypowiedzi wcześniejszych kwasnego wychodzi ze mielismy large a nie extra..
Large na pewno na forum wystarczy a jest o wiele tańszy.. w takiej sytuacji też nie wiem, czy kwasny pisząc o extra się nie pomylił. Nie wiem co w takiej sytuacji. Czy czekać do jutra czy co robić.. jeśli zbędny byłby extra a wystarczyłby large to szkoda kasy..
Nie wiem, kwasny mówił że wpadać będzie wieczorem, tyle tylko że nie wiem czy czekanie do jutra to nie będzie za późno.. Dziwna ta sytuacja.. Sam tez nie chce decydować, w końcu to kasa sporej grupki forumowiczów.
Kwasny
QUOTE(kwintosz @ Sep 11 2007, 20:11 ) *
No tak z wypowiedzi wcześniejszych kwasnego wychodzi ze mielismy large a nie extra..
Large na pewno na forum wystarczy a jest o wiele tańszy.. w takiej sytuacji też nie wiem, czy kwasny pisząc o extra się nie pomylił. Nie wiem co w takiej sytuacji. Czy czekać do jutra czy co robić.. jeśli zbędny byłby extra a wystarczyłby large to szkoda kasy..
Nie wiem, kwasny mówił że wpadać będzie wieczorem, tyle tylko że nie wiem czy czekanie do jutra to nie będzie za późno.. Dziwna ta sytuacja.. Sam tez nie chce decydować, w końcu to kasa sporej grupki forumowiczów.

sLUCHAJCIE.
Mozemy wziasc large, mi to obojetne,ale nie wiem jak sytuacja sie przedstawia ze zmiana z extra na large.Nie wiem poprostu czy wiaze sie to z dodatkowymi kosztami
kwintosz
Czyli rozumiem że teraz mamy extra? Masz coś jeszcze na tym serwerze? Bo na samo forum to na pewno styknie large.

A jak kwasny z dostępem chociaż :) jako admina do serwera..?? Przydałoby się bo czasem trzeba by coś poprawić a sam wiesz, że kontakt z Tobą nie jest najlepszy jak jesteś w GB. Wyszłoby to z pożytkiem dla wszystkich.

Ja już się zakręciłem.. a czas leci, musimy podjąć decyzje za jaką opcje (large, extra) mam zapłacić bo czas ucieka. Jak extra to tez o ile nie dojdzie jutro aż tyle, to pewnie trzebe by dołożyć ze 40 zl.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.