Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Parkingi w mieście
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3
Tomek_mdc
a tak się przyczepię drobnego szczegółu wink.gif
w piśmie jest napisane:
CYTAT
wykonanie przez Uczelnię prac inwestycyjnych a następnie dzierżawa terenu pod parking (usytuowany między ul. Konopnickiej oraz ul. Kolejową- na ponad 200 samochodów),

a na ich stronie:LINK
CYTAT
Miło nam poinformować, że dla studentów, słuchaczy oraz pracowników WSB udostępniono parking niestrzeżony dla ponad 140 samochodów (...) Parking usytuowany jest (...) pomiędzy ul. Konopnickej oraz ul. Kolejową w Dąbrowie Górniczej.

smile2.gif

A tak na serio to tak jak już ktoś napisał - nawet jeśli WSB zapewniłoby tyle miejsc ile jest studentów ale w jakiejś odległości od uczelni to i tak część osób będzie szukać miejsc bliżej uczelni. Także jedyne wyjście - parking podziemny pod WSB wink.gif
vacu
CYTAT(Mały77 @ śro, 28 lis 2012 - 19:55) *
CYTAT(vacu @ śro, 28 lis 2012 - 18:47) *
Jak napisałem CDN, moim zdaniem to na WSB leży obowiązek zorganizowania miejsc parkingowych tak jak na właścicielach marketów. Latem - kiedy nie ma zajęć - nie ma żadnego problemu z parkowaniem nawet pod samym blokiem (czego nawet nie oczekuję ale chciałbym się chociaż mieścić w ramach osiedla).

Ale oni moim zdaniem organizują wystarczającą ilość miejsc parkingowych - problem jest w mentalności ludzi, którzy muszą podjechać pod same drzwi ...

To jest też fakt ale liczba miejsc i tak nie jest wystarczająca. Ale jest jak piszesz i szlag mnie trafia, bo - do domu jak to do domu, czasem niosę coś ciężkiego, nie wygodnego, zakupy - i ja zasuwam przez pół osiedla złamany w pół a "studenci" z długopisem muszą zaparkować 10m od wejścia bo dalej to już za daleko. Gdyby to była specyfika osiedla - trudno, aut przybywa, trzeba to przeżyć. Ale prywatny przedsiębiorca robi na tym wielkie pieniądze - trochę śmieszne jest oczekiwać ode mnie propozycji, mogę przedstawić moją koncepcję za 5000 netto co zresztą zamierzam napisać w odpowiedzi, za darmo to ja mogę pomóc domowi dziecka a nie firmie zarabiającej wielkie pieniądze...
A tłumaczenie się miejscami parkingowymi zrobionymi przez miasto (BTW - miejsc ubyło a nie przybyło, bo ludzie parkowali tam wcześniej ale na chodniku bez słupków przynejmniej jedno auto więcej wejdzie) czy faktem, że ludzie się odgradzają szlabanami (które sobie sami muszą kupić) jest już w ogóle żałosne...

@Tomek_mdc - wystarczy postawić zakaz parkowania z wyłączeniem mieszkańców, tu nie ma raczej firm więc parkują tylko mieszka ńcy i klienci WSB. Przy okazji SM podreperowałaby budżet tongue.gif
Tomek_mdc
CYTAT
@Tomek_mdc - wystarczy postawić zakaz parkowania z wyłączeniem mieszkańców, tu nie ma raczej firm więc parkują tylko mieszka ńcy i klienci WSB. Przy okazji SM podreperowałaby budżet tongue.gif

i to jest argument! wink.gif
vacu
CYTAT(Tomek_mdc @ śro, 28 lis 2012 - 20:54) *
CYTAT

i to jest argument! wink.gif

Wiesz co jeździłem na angielski do Kato, wokół szkoły nie było parkingów to się parkowało na zakazach. Zapłaciłem, przestałem. W Tarnowie byłem raz, zaparkowałem na zakazie, zapłaciłem, poskutkowało. Skoro ja mogę płacić aby mieszkańcy innych miast mieli spokój to dlaczego mam mieć skrupuły?
xMarcinx
CYTAT
Pragnę jednak zaznaczyć, że Wyższa Szkoła Biznesu w Dąbrowie Górniczej wnosi znaczący wkład w kształcenie przyszłych elit intelektualnych Miasta Dąbrowa Górnicza. Osiągnięty przez WSB wysoki poziom organizacyjny i merytoryczny, status i doświadczenie kadry akademickiej, a także dorobek naukowy umożliwiają kształcenie specjalistów wysokiej klasy, pozwalają na zaspokojenie potrzeb edukacyjnych mieszkańców naszego regionu. Ponadto mając na względzie aspekt ekonomiczny należy zwrócić uwagę, że liczna społeczność akademicka WSB w sposób bezpośredni wpływa na tworzenie i utrzymanie wielu miejsc pracy dla mieszkańców Miasta Dąbrowa Górnicza dzięki czemu zasila także budżet Miasta z wpływów generowanych z usług konsumpcyjnych.

doh (2).gif

Jak w UE (dawnej akademii ekonomicznej) student dostał mandat, to poszedł z tym mandatem do rektora, który musiał mu zwrócić ów kwotę - uczelnia nie zagwarantowała wystarczającej ilości miejsc. Tak wiec może te mandaty to dobry pomysł, tylko czy studenci WSB będą na tyle kumaci by tak zrobić? Osobiście śmiem wątpić w te elity intelektualne dąbrowy górniczej.
Raczej jako administrator zmieniłbym nazwę z mandat na opłata dodatkowa i nie blokował kół.. tylko cykał fotki, a już odpowiednia firma znalazłaby się do ściągnięcia opłaty. Dzięki temu DG była by sławna w całej europie mając najdroższy parking niestrzeżony w europie (proponuje 500zł jednorazowo + koszty ściągnięcia opłaty). Dodam, że w WSB albo strugają durnia.. albo faktycznie ich umiejętności dydaktyczne są na tak marnym poziomie, że nie potrafią ów elicie wpoić do głowy gdzie jest ich parking.
Leszek
Tak, mnie ten cytat też o opad szczęki przyprawił laugh.gif
Bathurst
WSB kształci elyty intelektualne a wy małostkowo i drobnomieszczańsko się ich czepiacie.
Przecież te elyty zrobią nam dobrze jako mieszkańcom i powinniśmy być dumni, że uczelnia z takim dorobkiem wspaniałomyślnie ulokowała się w tym ciemnogrodzie. wink.gif

Widzę to tak.
SM Metalurg montuje szlabany.
Studenci parkują na parkingu uczelnianym - może jakieś opłaty.
Nieokrzesani studenci, brutale parkujący gdzie popadnie bulą mandaty, które serwuje im nasza nieustraszona Straż Miejska.

vacu
CYTAT(Leszek @ śro, 28 lis 2012 - 21:55) *
Tak, mnie ten cytat też o opad szczęki przyprawił laugh.gif

Ja się nie chciałem do tego odnosić, bo kultura zobowiązuje ale jednak zapluty chodnik o czymś świadczy. Podobnie jak chmura dymu kiedy próbujesz przejść chodnikiem przed wejściem. Polecam też posłuchać dialogów owej "elity", ja może jestem "oldskulowy" ale mam inne wyobrażenie o języku elit, ten kojarzył mi się raczej z klimatem na budowie...
yaku
CYTAT
Polecam też posłuchać dialogów owej "elity", ja może jestem "oldskulowy" ale mam inne wyobrażenie o języku elit, ten kojarzył mi się raczej z klimatem na budowie...

A co to za różnica dzisiaj vacutongue.gif . Przecież to Ci sami ludzie "studiują" a po zajęciach zapychają na budowę.
Zresztą po skończeniu całych studiów dalej zostają na budowie...ehhhh.
Slyzaba
http://dg.pl/news/show/group/1/id/4263/Z+c...+na+Augustynika

CYTAT
Z cyklu "List do redakcji" - parkowanie na Augustynika
Z cyklu
Kilka dni temu do naszej redakcji wpłynął list dotyczący parkowania na osiedlu Augustynika. Pisownia oryginalna. "Piszę do Państwa aby zainteresować sprawą poczynań Spółdzielni Mieszkaniowej METALURG z Dąbrowy Górniczej, która od jakiegoś czasu postanowiła wprowadzić zmiany dotyczące parkowania pod blokami jednego z osiedli którym zarządza, dokładnie na ul. Augustynika 11,13,13A,15,15A i 1.

"Piszę do Państwa aby zainteresować sprawą poczynań Spółdzielni Mieszkaniowej METALURG z Dąbrowy Górniczej, która od jakiegoś czasu postanowiła wprowadzić zmiany dotyczące parkowania pod blokami jednego z osiedli którym zarządza, dokładnie na ul. Augustynika 11,13,13A,15,15A i 1.

Owa Spółdzielnia pod sztandarem tego, iż jest właścicielem terenów na których znajdują się miejsca parkingowe dla w/w bloków, zamierza wprowadzić identyfikatory dla pojazdów lokatorów, aby w ten sposób zlikwidować problem z zajmowaniem miejsc przez osoby do tego nieupoważnione - niezamieszkałe w owych blokach. Niby dobra inicjatywa i szczytny cel, jednakże sposób w jaki ma być to prawo wdrażane w życie już budzi kontrowersje niejednego mieszkańca osiedla. Spółdzielnia postanowiła skorzystać z pomocy "jakiejś bliżej niezidentyfikowanej i nie przedstawionej mieszkańcom firmie", która na podstawie przedstawionego mieszkańcom regulaminu parkowania daje sobie prawo między innymi do zakładania blokad na koła samochodów, które nie posiadają identyfikatora za szybą - co jest zdecydowanie niezgodne z Polskim Prawem, ponieważ w naszym kraju tylko 2 służby mundurowe mogą zakładać blokady na koła i tym samym ograniczać wolność tj. Straż Miejska i Policja. Co w przypadku gdy ktoś zapomni włożyć za szybę identyfikator lub go po prostu zgubi? Założenie blokady na koła jest ponadto pretekstem do wyciągania pieniędzy z kieszeni zwykłych ludzi, którzy przypadkowo zaparkują, czy gości którzy przyjadą do nas w odwiedziny a my w porę nie zdążymy ich w zgłosić owej Firmie. Ta pseudo firma za zdjęcie blokady każe sobie płacić słone mandaty w wysokościach wyssanych z palca tak naprawdę nie wiadomo dlaczego. Ponadto nie wiemy czy wystawianie takich mandatów będzie robione zgodnie z prawem i czy mandaty takie mają być płacone na miejscu czy można je zapłacić kiedy indziej np przelewem? Nie każdy musi mieć przy sobie gotówkę w wysokości np. 300zł. Ponadto każą sobie każdorazowo zgłaszać numery rejestracyjne samochodów odwiedzających nas gości, co w moim i nie tylko moim mniemaniu jest naruszeniem prywatności moim i moich gości, a dodatkowo naraża mnie na koszty z tym związane, gdyż nie wybrażam sobie, że każdego dnia będę wysyłał kilka lub kilkanaście sms z numerami rejestracyjnymi samochodów moich gości, kto mi za to odda pieniądze? W skali miesiąca to może być niemała suma. A co z niezapowiedzianymi odwiedzinami gości którzy nie będą wiedzieć o panujących zasadach? Co prawda na wjazdach mają być tablice informacyjne, jednakże żeby przeczytać cały regulamin kierowca musiałby zablokować wjazd na kilkanaście minut czytając co może a czego nie może. Niestety Spółdzielnia na mojego maila postanowiła nie odpowiedzieć, mimo iż od jego wysłania minął już prawie miesiąc, a na inne maile spółdzielnia odpowiada.
Proszę Państwa o zainteresowanie się tą bulwersującą nie tylko mnie sprawą i sprawdzenie czy wszystko co robi w tej kwestii Spółdzielnia jest zgodne z prawem, bo powołując się na niedawne wyroki sądu w podobnej sprawie (blokowanie kół samochodów na parkingach centrów handlowych np plejada) żadna firma nie ma prawa blokowania kół i tym samym ograniczania wolności, nawet jeśli parkuje się na cudzym prywatnym terenie. W załączniku przesyłam Państwu regulamin parkowania na osiedlu jaki można było pobrać ze strony Spółdzielni i zaznaczam, iż największe zastrzeżenia budzi § 2 punkt 3 podpunkt c) oraz § 6. "

Odpowiedź Spółdzielni z dnia. 19 listopada 2012 roku:

SM Metarulg podjęła działania z uwagi na liczne skargi mieszkańców do niej kierowane o braku możliwości parkowania na terenie nieruchomości przy ul. Augustynika 11, 13, 13A, 15, 15A i 17 z powodu zajmowania miejsc parkingowych m.in. przez studentów WSB.

Przyjęto rozwiązanie niepociągające za sobą konieczności ponoszenia przez mieszkańców żadnych kosztów, a mianowicie zaproponowano monitorowanie parkowania na terenie w/w nieruchomości przez podmiot zewnętrzny z ustaleniem, że koszty tego monitorowania będą ponoszone przez parkujących, którzy nie są do tego uprawnieni.

Opracowano projekt regulaminu z zasadami korzystania z miejsc parkingowych, który zgodnie z przyjętą w Spółdzielni pocedurą został poddany konsultacji z mieszkańcami. Zdecydowana większość mieszkańców pozytywnie odniosła się do proponowanych w regulaminie rozwiązań korzystania z miejsc parkingowych.

Jednocześnie informujemy, że w drugiej połowie grudnia br. zostanie dokonana analiza funkcjonowania przyjętych zasad i jeżeli możliwości parkowania nie ulegną poprawie Spółdzielnia będzie rozważać inne rozwiązania.

Pełnomocnik Zarządu ds. członkowsko - mieszkaniowych Renata Rogusz.
vacu
Nie wiedziałem gdzie to dać, chyba tutaj pasuje - przed chwilą pod CH Pogoria zauważyłem takie naklejki na autach zaparkowanych na miejscach dla niepełnosprawnych:

Ciężko coś dojrzeć, bo fotka robiona kartoflem wink.gif ale jest tam coś takiego:
"Gdzie parkujesz? Ludzi nie szanujesz? 500 zł/ 5 pkt", dalej jest coś mniej więcej takiego, że dziś SM informuje a jutro będzie karać.

Ktoś wie czy miasto/SM ma faktycznie z tym coś wspólnego? Jeśli tak to tylko przyklasnąć, duży plus dla SM (lub dla tego kto to robi jeśli to nie oni), inna rzecz, że jeśli to oni to powinni karać a nie naklejać naklejki, czy mamy za dużo kasy w budżecie? Inne miasta nie mają takich skróbułów. Mało rzeczy mnie tak wkur... jak wypasione SUVy na miejscach dla niepełnosprawnych, myśli taki, że jak ma pseudoterenówkę w leasingu to należy go traktować priorytetowo, bardzo często wsiada później do takiego auta opalony kark, któremu inwalidztwo nie nie przeszkadza wyciskać na siłowni (chyba, że umysłowe, ale kto mu dał prawo jazdy w takim razie).

Mam nadzieję, że te naklejki cholernie ciężko schodzą.
Leszek
Takie naklejki powinny być nacinane w drobną siateczkę - tak jak licencyjne z windowsów chociażby smile2.gif
No i nie na tylnej szybie, a na przedniej po stronie kierowcy laugh.gif
vacu
CYTAT(Leszek @ sob, 23 mar 2013 - 18:33) *
Takie naklejki powinny być nacinane w drobną siateczkę - tak jak licencyjne z windowsów chociażby smile2.gif
No i nie na tylnej szybie, a na przedniej po stronie kierowcy laugh.gif

Nie wiem ile w tym prawdym ale czytałem, że jeżeli przesłonisz przednią szybę czym wpłyniesz na bezpieczeństwo teoretycznie to jest to wykroczenie, natomiast jeśli przykleisz w ten sposób, to nawet mandatu w razie czego nie dostaniesz jako naklejający wink.gif
xMarcinx
CYTAT(vacu @ sob, 23 mar 2013 - 17:44) *
Nie wiem ile w tym prawdym ale czytałem, że jeżeli przesłonisz przednią szybę czym wpłyniesz na bezpieczeństwo teoretycznie to jest to wykroczenie, natomiast jeśli przykleisz w ten sposób, to nawet mandatu w razie czego nie dostaniesz jako naklejający wink.gif

To już wiemy, kto za naklejkami stoi wink.gif Wyszukiwanie po necie co wolno, wpis na forum dla poszlaki, no ale o jednym zapomniałeś - zamknięciu drzwi w aucie po przybiciu wlepki. Raczej normalny obywatel nie otwiera drzwi w aucie by zrobić zdjęcie przez szybę wink.gif Pewnie jeszcze był kompan, szybka akcja, na koniec fotka dla lansu na facebooka i odjazd z piskiem opon wink.gif Tak, tak Panie Vacu wpadłeś jak śliwka w kompot wink.gif tongue.gif

P.S Aby było jasne, w ten nietypowy sposób uczciłem swój 1000 post na forum smile2.gif
Bathurst
Zapomniałeś dodać że ofiara ma śląskie blachy wink.gif
Slyzaba
xMarcinx:
CYTAT
o jednym zapomniałeś - zamknięciu drzwi w aucie po przybiciu wlepki.
- przyczyn otwartych drzwi mogło być więcej? ;-)

vacu:
CYTAT
Mało rzeczy mnie tak wkur... jak wypasione SUVy na miejscach dla niepełnosprawnych
- im droższy samochód tym przecież więcej wolno im właścicielom? ;-(

xMarcinx:
CYTAT
w ten nietypowy sposób uczciłem swój 1000 post na forum smile2.gif
- smile2.gif
vacu
CYTAT(xMarcinx @ sob, 23 mar 2013 - 21:37) *
CYTAT(vacu @ sob, 23 mar 2013 - 17:44) *

To już wiemy, kto za naklejkami stoi wink.gif Wyszukiwanie po necie co wolno, wpis na forum dla poszlaki, no ale o jednym zapomniałeś - zamknięciu drzwi w aucie po przybiciu wlepki. Raczej normalny obywatel nie otwiera drzwi w aucie by zrobić zdjęcie przez szybę wink.gif Pewnie jeszcze był kompan, szybka akcja, na koniec fotka dla lansu na facebooka i odjazd z piskiem opon wink.gif Tak, tak Panie Vacu wpadłeś jak śliwka w kompot wink.gif tongue.gif

P.S Aby było jasne, w ten nietypowy sposób uczciłem swój 1000 post na forum smile2.gif

tongue.gif
hihi teraz zdałem sobie sprawę, że jakby tak prześledzić moje posty na forum to faktycznie wszystko wydaje się jasne wink.gif
matidg
CYTAT
Dąbrowa Górnicza: Uważaj, gdzie parkujesz! Straż Miejska kontroluje wiele miejsc w naszym mieście.

„Gdzie parkujesz? Ludzi nie szanujesz?!”. To nowa akcja dąbrowskich strażników miejskich, którzy częściej będą teraz kontrolować miejsca, w których kierowcy nie powinni zostawiać swoich aut.

Pierwsze kontrole w ramach akcji miały miejsce w miniony weekend i nie brakowało kierowców, którzy parkowali na miejscach dla niepełnosprawnych, nie zostawiając za szybą informacji o odpowiednich do tego uprawnień.

Wcześniej, bo na początku miesiąca skontrolowali stan oznakowania miejsc postojowych zastrzeżonych dla niepełnosprawnych, przeprowadzili także szkolenie dla zarządców wytypowanych punktów na terenie całego miasta, podczas którego przekazali swoje uwagi dot. nieprawidłowości i przypomnieli sposoby oznakowania zgodnego z obowiązującymi przepisami.

W ostatnią sobotę i niedzielę strażników można było zobaczyć w rejonie CH Pogoria oraz marketu Kaufland. Funkcjonariusze kontrolowali zasadność parkowania na miejscach zastrzeżonych, a w przypadku nieprawidłowości umieszczali na szybach pojazdów samoprzylepne naklejki informujące o ujawnionym wykroczeniu. Akcja dąbrowskiej Straży Miejskiej ma na celu zwrócenie uwagi na przestrzeganie zasad właściwego parkowania i respektowania znaków dla niepełnosprawnych.

W jej ramach strażnicy wykorzystując ulotki – naklejki oraz poprzez dostępne media prowadzą działania informacyjne. – Wszystko po to, aby uświadomić pełnosprawnym kierowcom, że zajmowanie miejsc na kopertach ogranicza samodzielność i aktywność osób niepełnosprawnych – mówi Dominik Gordon, inicjator i koordynator akcji. I dodaje: – W dalszych planach akcja ma się rozszerzyć na teren innych placówek handlowych, parkingi osiedlowe, obiekty użyteczności publicznej i wszędzie tam, gdzie znajdują się miejsca postojowe zastrzeżone dla osób niepełnosprawnych.

W przypadku zainaugurowanej właśnie akcji dąbrowskiej straży miejskiej przyjęto zasadę, że ważniejsze od karania kierowców i działań represyjnych jest zapobieganie wykroczeniom.

Z analizy zdarzeń zachodzących w mieście, otrzymywanych zgłoszeń od mieszkańców, strażnicy wyciągnęli wnioski i postanowili postawić na aktywizowanie mieszkańców do dbania o dobro wspólne i inicjowanie programów profilaktycznych.

Które miejsca na osiedlach Waszym zdaniem należałoby skontrolować w pierwszej kolejności?
Bathurst
chyba najbardziej pożyteczna akcja SM od czasu jej powołania
vacu
CYTAT(Bathurst @ pon, 25 mar 2013 - 15:05) *
chyba najbardziej pożyteczna akcja SM od czasu jej powołania

No to już wiem, że to SM smile2.gif Akcja OK jak napisałem wyżej, duży plus, jednak mimo to uważam, że oprócz naklejki powinien być mandat. W innych miastach karają bezlitośnie za takie coś, sam się o tym boleśnie przekonałem, nam dodatkowy przychód też by się przydał tym bardziej, że za nieprawidłowe parkowanie - przynajmniej w mojej okolicy ale i jak widać pod CH - najczęściej odpowiadają przyjezdni. Mnie np. ukarano za to, że szerokością koła parkowałem na trawie za swoim blokiem (w DG) a tutaj imho znacznie większe wykroczenie i kończy się na naklejce.
Bartek
Natomiast moim zdaniem śmiech na sali z tą akcją SM. Zachowanie jakby przepisy zmieniły się tydzień temu i biedni ułomni kierowcy nie wiedzieli gdzie mają parkować. Jak widać SM w D.G. jest bogata ;-)
mawwm
CYTAT(Bartek @ pon, 25 mar 2013 - 20:30) *
Natomiast moim zdaniem śmiech na sali z tą akcją SM. Zachowanie jakby przepisy zmieniły się tydzień temu i biedni ułomni kierowcy nie wiedzieli gdzie mają parkować. Jak widać SM w D.G. jest bogata ;-)

no właśnie! czyżby abolicja ogłoszona przez komendanta SM? Przepisy są przepisami i nie rozumiem po co te nalepki (oczywiście za pieniądze podatnika wydrukowane u czyjegoś "szwagra'). Nie tak dawno zaparkował u mnie pod blokiem kolega w miejscu nie dozwolonym dla normalnego kierowcy, jemu jednak pozwalała na to "niebieska karta" i co - za wycieraczką dokładnie nad kartą wezwanie do SM. Obyło się bez mandatu, jednak osoba niepełnosprawna zmuszona została do pofatygowania się do siedziby SM i udawadniania swoich praw. Ciekawe relacje - za parkowanie w miejscu przeznaczonym dla osób niepełnosprawnych tylko ostrzeżenie, za parkowanie osoby niepełnosprawnej oznaczonym odpowiednio samochodem w miejscu jej dozwolonym, wezwanie do jaskini lwa (a raczej ujadającego ratlerka).
vacu
Strasznie najeżdżałem tu na WSB więc dla zachowania obektywizmu musze napisać, że wreszcie, po kilku (nastu?) latach oznakowali dojazd do swojego parkingu dla klientów, na każdym słupku w okolicy jest wskazówka smile2.gif co nie wygląda pięknie ale jeśli ma poskutkować to przeżyję wink.gif

Wygląda na to, że po dobroci jest trudno, trzeba być upierdliwym i pomogły telefony do SM oraz wpisy na naprawmyto.pl, przez tyle lat było o to trudno a widocznie karani klienci zaczeli wymagać, i dobrze, w końcu nie po to płacą tyle żeby nie mieć gdzie zaparkować smile2.gif
Slyzaba
Czy przy Pogoria Residence powstaje parking? Raczej to nie zjazd do KMP?
Leszek
Ciekawe, że tym razem bliskość skrzyżowania i ruchliwa droga nie były przeszkodą...
olo
Szybki konkurs. Ilu właścicieli samochodów z tego zdjęcia otrzymało wczoraj wezwania do SM. Nie pytam ilu powinno, nie psujcie zabawy bo będzie c.d.
sandwich
Doliczyłem się 13. smile2.gif
Grzegorz-dg
A w którym miejscu jest ta Biedronka na osiedlu Kasprzaka podpowiedzcie ?
sandwich
Zaraz za wieżowcami na Kosmonautów. Zdjęcie zrobione w kierunku huty. Z lewej za biedronką jest tramwaj.
GniecionY
samochodów 13, a właścicieli pewno 10
olo
CYTAT(sandwich @ pon, 16 gru 2013 - 07:03) *

Zgadza się, samochodów jest trzynaście, ale wezwania znaleźli tylko właściciele trzech ostatnich od strony Biedronki. Próbowałem dociec jaką logiką kierowali się mundurowi, ale mi się nie udało. Może Wy popróbujecie...
Slyzaba
olo - foto z Kosmonautów 5? 7? Pytam, ponieważ to moje rodzinne rewiry smile2.gif
Leszek
Czyli z dobrej okolicy jesteś laugh.gif
mgmisiek
CYTAT(olo @ pon, 16 gru 2013 - 16:38) *
CYTAT(sandwich @ pon, 16 gru 2013 - 07:03) *

Zgadza się, samochodów jest trzynaście, ale wezwania znaleźli tylko właściciele trzech ostatnich od strony Biedronki. Próbowałem dociec jaką logiką kierowali się mundurowi, ale mi się nie udało. Może Wy popróbujecie...

Bo tylko 3 ostatnie stoją na trawie - reszta na rozjechanym błocie biggrin.gif
Leszek
W ogóle doszukiwanie się logiki w postępowaniu SM to zadanie dla śmiałków nie bojących się trudnych wyzwań laugh.gif
Powody, które przychodzą mi do głowy:
1. Bo tak (najbardziej prawdopodobny).
2. Tyle potrzebowali do wyrobienia normy mandatów.
3. Mieli wezwanie do jakiejś innej sprawy (najmniej prawdopodobne, ale nie wykluczam całkowicie).

A jako anegdotę opowiem Wam o dzielnym strażniku miejskim, który kilka miesięcy temu (na pewno nie później niż w lipcu to było) seryjnie mandaty powystawiał samochodom parkującym na zakazie z boku i tyłu Pentagonu. A co w tym było zabawnego? Ano to, że pod zakazami, o których mowa jest tabliczka informująca, że nie dotyczy on pracowników sądu i prokuratury, a wszystkie (albo prawie wszystkie) za szybą miały powkładane zezwolenia na parkowanie, wystawione przez sąd właśnie. Biedak nie mógł zrozumieć, na czym polega jego błąd...
Bathurst
Pomyślałem, że jeśli mandaty dostali ci od strony Biedronki to możliwe, że interweniował właśnie ten sklep - w swojej sprawie. Więc ukarali tych, którzy stali na gruntach należących do supermarketu. Ale to nie Biedronka zgłosiła sprawę do SM huh.gif
Tak więc - nieważne, nic nie mówiłem. To jakaś matnia blink.gif
DG_User
Wolałbym, aby bardziej karali tych co wjeżdżają całym samochodem na wąski chodnik, niż tych co stoją na trawie. Akurat praktycznie każdy chodnik nie "zasłupkowany" koło tej biedronki jest totalnie rozjeżdżony. Nie da się przejść z wózkiem. A już totalne bezmózgowie parkuje na środku skrzyżowania przy tej biedronie obok kiosku.
olo
Ja już nawet przeglądałem granice działek, podejrzewając, że te trzy akurat stoją na terenie miasta. Nic z tego.
Grzegorz-dg
Na ulicy Młodych powstaną dodatkowe miejsca parkingowe jest ogłoszony przetarg w BIP.
:)
CYTAT
idabrowa.pl

Za milion zł powstaje 146 miejsc parkingowych

Krakowska firma Budostal rozpoczęła budowę miejsc parkingowych na dwóch osiedlach w Dąbrowie Górniczej.

O budowę dodatkowych miejsc parkingowych mieszkańcy bloku przy ul. Tysiąclecia 27 na osiedlu Kasprzaka zabiegali od dawna. Warty 150 tys. zł projekt budowy 25 miejsc postojowych [wraz z nasadzeniami zieleni] lokatorzy zgłosili nawet do zeszłorocznego budżetu obywatelskiego, ale w głosowaniu nie otrzymał on koniecznej większości.

- Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - mówią teraz mieszkańcy, bo między ich blokiem a Szkołą Podstawową nr 12 na zlecenie miasta rozpoczęła się właśnie budowa parkingu. Przy okazji dziurawa do tej pory droga zyska nową nawierzchnię.

Budowę 86 miejsc parkingowych krakowska firma Budostal rozpoczęła w poniedziałek. We wtorek już na dobre trwało zrywanie dotychczasowej nawierzchni. Za 487 tys. zł parking zostanie powiększony m.in. kosztem istniejącego zieleńca przed szkołą.

- W ramach wykonywanych prac przesunięta zostanie też oś drogi - mówi Bartosz Matylewicz, rzecznik Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej. Prace mają zakończyć się przed 10 grudnia.

Na tym nie koniec. Na Mydlicach za 532 tys. zł Budostal wybuduje też 60 miejsc postojowych z dojazdami, chodnikiem, odwodnieniem i oświetleniem przy ul. Chopina. Tam prace także mają potrwać 10 grudnia.
CYTAT
naszemiasto.pl

Parkingi DG: wiemy, gdzie powstaną nowe miejsca parkingowe. Lista jest długa

Parkingi DG. W Dąbrowie Górniczej brakuje cały czas miejsc parkingowych, ale sytuacja ta systematycznie się poprawia. Ostatnio nowe miejsca parkingowe powstają m.in. obok kościoła parafii pw. św. Maksymiliana Marii Kolbego przy ul. Ludowej 6.

Pod kościołem miejsc rzeczywiście zawsze brakowało, a do tego wieczorami wykorzystywane były i będą pewnie nadal przez mieszkańców osiedla Mydlice Południowe, gdzie między blokami nie ma często szans na pozostawienie swojego pojazdu.

– Docelowo w tym miejscu pojawi się 31 nowych miejsc parkingowych. Koniec realizacji inwestycji przewidziany został w 2016 roku, a pierwszy etap ma się zakończyć w tym roku. Koszt tego przedsięwzięcia to 145 tysięcy złotych – informuje Anna Zubko z dąbrowskiego Urzędu Miejskiego.

W tym roku jest w mieście realizowana jest także inwestycja pod nazwą.: „Budowa kompleksu miejsc postojowych przy Kasprzaka 38”. Koszt to około 545 tys. zł. Na powierzchni 603 metrów kwadratowych ma powstać około 46miejsc dla aut.

Będzie natomiast ogłoszony przetarg na przebudowę układu komunikacyjnego w rejonie ul. Dąbskiego 5,7,9. To także na Mydlicach Południowych. Koszt tej inwestycji wynosi około 500 tys. zł. W ramach planowanych zmian powstanie tutaj około 28 miejsc postojowych. To także bardzo potrzebna inwestycja, bowiem dziś właściciele aut parkują je w tym miejscu bezpośrednio między drzewami, w błocie, bo normalnych miejsc parkingowych po prostu tutaj jest bardzo mało.

Dodatkowo nowe parkingi powstają także w ramach projektów wybranych w poprzedniej edycji Dąbrowskiego Budżetu Partycypacyjnego. Oto, gdzie powstaną i na jakim etapie są dziś te zadania.

1) Zielony parking na os. Mickiewicza – ul. Krasińskiego wraz z ławkami i utwardzoną ścieżką
Projekt zakłada wykonanie miejsc postojowych z płyt ażurowych, wjazdów, remont placu zagospodarowanego pod parking, budowę ścieżki z płyt deptakowych na odcinku od budynku przy ul. Krasińskiego 44 do ciągu pieszego prowadzącego do hipermarketu Real oraz montaż ławek i koszy na odpady.

Lokalizacja: teren pomiędzy blokami przy ul. Krasińskiego 44,45,46,47,48,49
Szacunkowy koszt: 61 tys. zł

Rozstrzygnięto postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego. Termin realizacji prac - zgodnie z harmonogramem (nie później niż do końca października).

2) Utworzenie miejsc parkingowych w rejonie budynków przy ul. Cedlera 17
Projekt zakłada budowę miejsc parkingowych (ok. 80) wraz z zabezpieczeniem uzbrojenia podziemnego oraz zagospodarowaniem terenu w rejonie przebudowy. W kosztach zadania ujęto wykonanie dokumentacji wraz z uzgodnieniami i uzyskaniem pozwolenia na budowę.

Szacunkowy koszt: 311 tys. 650 zł

Ogłoszono postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego w trybie przetargu nieograniczonego na realizację zadania.

3) Budowa 20 ekologicznych miejsc parkingowych przy ul. Legionów Polskich 101 i 107. Utwardzenie zdewastowanego trawnika ekologicznymi płytami ażurowymi - Rozstrzygnięto postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego. Termin realizacji prac - zgodnie z harmonogramem (nie później niż do końca października).

Projekt polega na wykonaniu miejsc postojowych z płyt ażurowych na powierzchni ok. 250 m kw. W kosztach projektu ujęto wykonanie projektu budowlanego i wykonawczego. Szacunkowy koszt: 75 tys. zł

4) Zagospodarowanie terenu pomiędzy blokami przy ul. Chopina i ul. Łukasińskiego wraz z utworzeniem miejsc parkingowych - zawarto umowę na opracowanie dokumentacji budowlanej.
Projekt zakłada opracowanie koncepcji zagospodarowania terenu – utworzenie miejsc parkingowych, ciągów komunikacyjnych, elementów małej architektury. Zarządcą terenu jest spółka ArcelorMittal.

Lokalizacja: teren pomiędzy blokami przy ul. Chopina i ul. Łukasińskiego
Szacunkowy koszt: 30 tys. zł

5) Remont nawierzchni wraz z budową nowych miejsc parkingowych.

Projekt zakłada zagospodarowanie terenu przy ul. Wojska Polskiego 45 i 47 wraz z wykonaniem miejsc parkingowych (ilość miejsc uzależniona będzie od wykonanego projektu). W kosztach ujęto wykonanie dokumentacji wraz z uzgodnieniami i uzyskaniem pozwolenia na budowę.

Lokalizacja: ul. Wojska Polskiego 45 (w rejonie pawilonów handlowo-usługowych)
Szacunkowy koszt: 465 tys. 400 zł

Uzyskano pozwolenie na budowę. W trakcie ogłoszenie postępowania w trybie przetargu nieograniczonego dla wyłonienia wykonawcy.

6) Remont chodników oraz wykonanie miejsc postojowych dla pojazdów wzdłuż drogi osiedlowej (pomiędzy ulicą 3 Maja a Sienkiewicza w Dąbrowie Górniczej).

Projekt zakłada wykonanie remontu nawierzchni chodników wraz z wejściami do klatek budynku przy ul. 3 Maja 28, w tym poszerzenie chodnika przy ścianie wschodniej (rozbiórka istniejącej nawierzchni, wymiana krawężników i obrzeży, podbudowa z kruszywa, wykonanie nawierzchni z kostki brukowej); wykonanie miejsc parkingowych z kostki brukowej (8 szt.), wymiana nawierzchni asfaltowej na kostkę brukową zatoki postojowej przy budynku ul. Okrzei 7, montaż ławek i betonowych koszy na odpady.

Lokalizacja: teren przy ul. 3 Maja 28; chodnik od ul. Okrzei 7 do skrzyżowania z ul. Sienkiewicza. Szacunkowy koszt: 217 tys. 700 zł

Rozstrzygnięto postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego. Termin realizacji prac - zgodnie z harmonogramem (nie później niż do końca października).
Dave
Skąd taka rozbieżność w kosztach? W połowie w/w prac koszt sięga lub nawet przekracza 500 tys. (choć ilość miejsc do parkowania i zakres robotów jest zbliżony) a w niektórych nawet 10 razy mniej - poniżej 10 tys. zł?!
CYTAT
gazeta.pl

Parking za 545 tys. zł odmienił strefę wejściową na osiedle w Gołonogu

Zakończyła się budowa parkingu przy ul. Kasprzaka 38 w Dąbrowie Górniczej. Inwestycji realizowanej na zlecenie miasta przez firmę Max Bögl Polska, towarzyszyła budowa nowego oświetlenia i nasadzenia zieleni.

46 miejsc postojowych, w tym dwa dla osób niepełnosprawnych, powstało w ramach rewitalizacji przestrzeni miejskich. - To inwestycja, którą realizujemy na prośbę mieszkańców osiedla - mówiła nam już w trakcie prac Anna Zubko z biura prasowego Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej.

Inwestycja nie tylko miała uporządkować kwestie parkowania w rejonie bloku pod numer 38 [kierowcy parkują przed blokiem na prawym pasie jezdni w kierunku Huty Katowic], ale i uporządkować mocno podniszczoną strefę wejściową na osiedle.

Wartość prac urząd miejski szacował na ponad 1,1 mln zł, ostatecznie w przetargu spośród 6 ofert wybrano tę firmy Max Bögl Polska, która zadeklarowała, że wykona inwestycję za 545 tys. zł.

Prace na osiedlu zakończyły się kilka dni temu. Ich efektem, poza 46 miejscami postojowymi, są m.in. przebudowane i nowe chodniki, LED-owe oświetlenie parkingu, a także niewielkie zieleńce. Na odmienionym terenie zasadzono 7 drzew i posadzono 30 krzewów.

Odmieniona strefa wejściowa na osiedle Kasprzaka bezpośrednio sąsiaduje z placem Hutników, który także ma zostać przebudowany. Niewykluczone, że stanie się to już w przyszłym roku, bo pomysł został zgłoszony do tegorocznej edycji budżetu partycypacyjnego. Wyniki głosowania poznamy w poniedziałek 21 grudnia.
olo
CYTAT(:) @ nie, 20 gru 2015 - 21:47) *
CYTAT
gazeta.pl

Parking za 545 tys. zł odmienił strefę wejściową na osiedle w Gołonogu

Zakończyła się budowa parkingu przy ul. Kasprzaka 38 w Dąbrowie Górniczej. Inwestycji realizowanej na zlecenie miasta przez firmę Max Bögl Polska, towarzyszyła budowa nowego oświetlenia i nasadzenia zieleni.

46 miejsc postojowych, w tym dwa dla osób niepełnosprawnych, powstało w ramach rewitalizacji przestrzeni miejskich. - To inwestycja, którą realizujemy na prośbę mieszkańców osiedla - mówiła nam już w trakcie prac Anna Zubko z biura prasowego Urzędu Miasta w Dąbrowie Górniczej.

Inwestycja nie tylko miała uporządkować kwestie parkowania w rejonie bloku pod numer 38 [kierowcy parkują przed blokiem na prawym pasie jezdni w kierunku Huty Katowic], ale i uporządkować mocno podniszczoną strefę wejściową na osiedle.

Wartość prac urząd miejski szacował na ponad 1,1 mln zł, ostatecznie w przetargu spośród 6 ofert wybrano tę firmy Max Bögl Polska, która zadeklarowała, że wykona inwestycję za 545 tys. zł.

Prace na osiedlu zakończyły się kilka dni temu. Ich efektem, poza 46 miejscami postojowymi, są m.in. przebudowane i nowe chodniki, LED-owe oświetlenie parkingu, a także niewielkie zieleńce. Na odmienionym terenie zasadzono 7 drzew i posadzono 30 krzewów.

Odmieniona strefa wejściowa na osiedle Kasprzaka bezpośrednio sąsiaduje z placem Hutników, który także ma zostać przebudowany. Niewykluczone, że stanie się to już w przyszłym roku, bo pomysł został zgłoszony do tegorocznej edycji budżetu partycypacyjnego. Wyniki głosowania poznamy w poniedziałek 21 grudnia.

Szkoda, że nie ma tyle pieniędzy, bo pod tym placem można by niezły podziemny parking uczynić. Ale dobre i to.

Kosior
Mimo wolnych miejsc i tak stoją dalej na prawym pasie bo przecież komu się chce przejść ten kawałek na parking.
olo
CYTAT(Kosior @ pon, 21 gru 2015 - 09:43) *
Mimo wolnych miejsc i tak stoją dalej na prawym pasie bo przecież komu się chce przejść ten kawałek na parking.

Kwestia czasu, albo...policji. Parking pod kościołem też długo stał pusty, a teraz wieczorami pełny.
Leszek
Mnie bardziej niż parkujący pod tym blokiem irytują cwaniaczki parkujące na pasie włączania (tak go chyba można nazwać) po skręcie w Kasprzaka z Piłsudskiego (na wysokości Stokrotki). Tam policja mogłaby się wykazać.
CYTAT
naszemiasto.pl

DG: tu będą w mieście nowe parkingi, a tu już są

DG. W Dąbrowie Górniczej z roku na rok przybywa samochodów, co oczywiście ma swoje przełożenie na brak miejsc dla wszystkich samochodów. Problem jest, więc trzeba się starać, by przybywało jak najwięcej nowych parkingów. Jak wygląda więc obecnie sytuacja w mieście?

Ostatnio nowe miejsca parkingowe pojawiły się na osiedlu Mydlice, co od razu pomaga w parkowaniu samochodów w rejonie bloków przy ulicy Dąbskiego i Ludowej. Właśnie zakończyła się tam ważna dla mieszkańców inwestycja. Projekt przewidywał budowę 26 miejsc postojowych, które z pewnością się w tym miejscu bardzo przydadzą. Do tego wyremontowana została nawierzchnia drogi i chodnik. Uporządkowana została też zieleń, są nowe nasadzenia. Koszt tego przedsięwzięcia to prawie 430 tysięcy złotych brutto.

– Miejsca parkingowe, planowane do wykonania w najbliższym czasie będą się mieścić przy ulicach:
Ludowa - 67 miejsc, III Powstania Śląskiego - 18 miejsc, Partyzantów - 27 miejsc. W tych miejscach będą też robione chodniki. W najbliższych dniach rozpoczną się procedury przetargowe, a po wyłonieniu wykonawców rozpoczną się prace w terenie – mówi Przemysław Kędzior z dąbrowskiego Urzędu Miejskiego.

Sporo miejsc dla samochodów przybywa też w ramach inwestycji wybranych przez mieszkańców w ramach Dąbrowskiego Budżetu Partycypacyjnego. Przy ul. Morcinka powstanie 59 miejsc, bez chodników, a przy ul. Adamieckiego - 30 miejsc. – To jest dojazd do przedszkola przy przychodni. W tej chwili jest to właściwie chodnik, po którym można dojechać do przedszkola. W ramach tego zadania będą wydzielane miejsca postojowe i oddzielny chodnik – informuje Przemysław Kędzior.

W ramach Dąbrowskiego Budżetu Partycypacyjnego wykonano natomiast już miejsca postojowe oraz utwardzono teren w kilku miejscach wykorzystywanych pod miejsca postojowe podczas zadań remontowych. Dzięki temu nowe miejsca parkingowe i chodniki pojawiły się przy ulicach: Mickiewicza 22-23, Słowackiego 1,2,3,4, Mickiewicza 26,27,29 oraz na osiedlu Młodych Hutników w Ząbkowicach. Nowe miejsca, ale bez chodników, są natomiast w rejonie ul. Kościuszki 42.

zdjęcia snf (51).gif http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/arty...,id,tm,zid.html
szer
CYTAT(:) @ śro, 05 paź 2016 - 12:54) *
CYTAT
naszemiasto.pl
– Miejsca parkingowe, planowane do wykonania w najbliższym czasie będą się mieścić przy ulicach:
Ludowa - 67 miejsc, III Powstania Śląskiego - 18 miejsc, Partyzantów - 27 miejsc. W tych miejscach będą też robione chodniki. W najbliższych dniach rozpoczną się procedury przetargowe, a po wyłonieniu wykonawców rozpoczną się prace w terenie – mówi Przemysław Kędzior z dąbrowskiego Urzędu Miejskiego.

Akurat na Ludowej już zaczęli robić, a przetarg rozstrzygnięto miesiąc czy dwa temu.
CYTAT
gazeta.pl

Rewolucja na Manhattanie. Powstanie ponad 500 miejsc parkingowych, boiska i place zabaw

Prawie 13 mln zł będzie kosztować III i ostatni już etap rozbudowy miejsc parkingowych i przebudowy układu komunikacyjnego na dąbrowskim Manhattanie. Częścią inwestycji jest budowa miejsc do rekreacji oraz liczne nasadzenia zieleni.

Zaplanowana na dwa lata inwestycja [prace mają potrwać do maja 2019 roku] rozpoczęła się od robót na tzw. placu cyrkowym. To przestrzeń przed blokiem przy al. Piłsudskiego 36, która przez lata służyła za parking mieszkańcom, ale i ciężarówkom oraz busom. Problem w tym, że po opadach deszczu parking zamieniał się w błotnisko. Dlatego mieszkańcy od dawna postulowali, by zamienić go w parking z prawdziwego zdarzenia. I tak też się teraz stanie.

Przygotowany przez Pracownię Architektoniczno-Urbanistyczną Almaprojekt ze Sławkowa projekt jest po części również wizją mieszkańców, z którymi w 2015 roku prowadzone były konsultacje na temat zmian w tej części osiedla Sikorskiego, nazywanego Manhattanem.

W efekcie gruntownie zmieni się przestrzeń wokół bloków przy al. Piłsudskiego 32, 34 i 36.

– Powstanie tam zupełnie nowy układ komunikacyjny, ponad 500 miejsc parkingowych oraz miejsca rekreacji sprzyjające sąsiedzkiej integracji – zapowiada Marcin Bazylak, wiceprezydent Dąbrowy Górniczej.

Place zabaw, bulodromy i boisko do ulicznej koszykówki

W dwa lata za 12,89 mln zł katowicki Drogopol-ZW nie tylko przebuduje drogi i chodniki w tej części Manhattanu, ale i zagospodaruje teren, budując place zabaw i boiska rekreacyjne.

Z projektu wynika, że ogrodzone place zabaw będą dwa: dla dzieci starszych i młodszych. Na wspomniane boiska złożą się boisko do streetballa, dwa bulodromy do gry bule oraz placyki ze stolikami do gier planszowych. Uzupełnieniem będzie montaż małej architektury: ławek, koszy na śmieci, stojaków rowerowych oraz trzepaków.

Projekt przewiduje również wycięcie 23 drzew, głównie topoli i klonów zwyczajnych, oraz przesadzenie 16 drzew, głównie klonów zwyczajnych. Znacznie liczniejsze będą za to nowe nasadzenia: na osiedle pojawią się drzewa iglaste (9) i liściaste (97) oraz setki krzewów iglastych (874) i tysiące krzewów liściastych (3011).

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.