Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Żłobki i przedszkola
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Nasze Miasto
Stron: 1, 2, 3, 4
Mały77
CYTAT(Bathurst @ czw, 28 lut 2013 - 19:13) *
CYTAT(Mały77 @ czw, 28 lut 2013 - 17:58) *
W końcu rekrutacja dzieci będzie w formie elektronicznej. Mam nadzieję, że w końcu przekonamy się ile rzeczywiście jest brakujących miejsc w przedszkolach, bo do tej pory chyba nikt tego nie sprawdzał.

Chyba, że jakiś dyrektor okaże się dobrym informatykiem.......

Tzn? Bo nie rozumiem.
Wprowadzając system elektroniczny zdecydowanie będzie można wyciągnąć z niego więcej danych, rekrutacja do wszystkich placówek będzie taka sama oraz - mam nadzieję - sam proces bardziej przejrzysty.
Tylko właśnie nie wiem czy dyrektorzy będą zadowoleni wink.gif
Bathurst
CYTAT(Mały77 @ czw, 28 lut 2013 - 21:33) *
Tylko właśnie nie wiem czy dyrektorzy będą zadowoleni wink.gif

No widzisz a jednak rozumiesz wink.gif
Bathurst

CYTAT
Nie wystarczy więc już tylko zadeklarować, że oboje rodzice pracują. Na przykład w Krakowie wprowadzono cztery nowe kryteria. O przyjęciu dziecka do przedszkola decydują miejsce zamieszkania, powiązanie jego z opłacaniem podatku, deklaracja rodziców, że dziecko będzie przebywało w przedszkolu powyżej pięciu bezpłatnych godzin, oraz korzystanie ze specjalnej karty dla rodzin wielodzietnych.

Dodatkowe kryteria przyjęć określono również w Rzeszowie, Warszawie oraz Gdańsku. Podobnie w Mirosławcu (woj. zachodniopomorskie). Problemów ze znalezieniem przedszkola dla dziecka nie mają tylko nauczyciele. Na preferencje pracownicy szkół mogą liczyć m.in. w Dusznikach-Zdroju, Lubaniu i Spytkowicach.

http://biznes.interia.pl/prasa/news/gminy-...odzicow,1899384

Rokko31
Niestety ale żeby dziecko dostało się do przedszkola w Naszym kraju to najlepiej żyć w związku nieformalnym, wtedy bez problemu dostaje się z kryterium "samotna matka", natomiast dostanie się dziecka z małżeństwa praktycznie graniczy z cudem, jak nie ma się znajomej dyrektorki to jest ciężko, wiem to z doświadczenia, a Nasi wielcy uczeni w Sejmie tak walczą o małżeństwa-paranoja i tyle.
Mały77
CYTAT(Rokko31 @ śro, 06 mar 2013 - 14:35) *
Niestety ale żeby dziecko dostało się do przedszkola w Naszym kraju to najlepiej żyć w związku nieformalnym, wtedy bez problemu dostaje się z kryterium "samotna matka", natomiast dostanie się dziecka z małżeństwa praktycznie graniczy z cudem, jak nie ma się znajomej dyrektorki to jest ciężko, wiem to z doświadczenia, a Nasi wielcy uczeni w Sejmie tak walczą o małżeństwa-paranoja i tyle.

Kurde - jak mnie denerwują takie stwierdzenia.
Mieszkam na Łęknicach i nigdy nie miałem problemów z zapisaniem dziecka do przedszkola znajdującego się na tym osiedlu.

Oczywiście oboje z żoną pracujemy ...
Bathurst
CYTAT(Mały77 @ śro, 06 mar 2013 - 21:18) *

Mieszkam na Łęknicach i nigdy nie miałem problemów z zapisaniem dziecka do przedszkola znajdującego się na tym osiedlu.

Nie do końca tak jest jak piszesz Mały. Nasza córka dwa lata temu co prawda dostała się do przedszkola na Manhattanie gdzie mieszkamy, ale dzieci kilku znajomych już nie. Ponadto zawsze preferowani byli samotni rodzice i nauczyciele. Że samotni rodzice to rozumiem, ale że nauczyciele to nie rozumiem. Z samotnymi rodzicami to też jest różnie - ludzie żyją w nieformalnych związkach, niby rozwiedzeni na skutek różnych kombinacji natury finansowo - prawnej a oficjalnie "samotni rodzice". Ponadto żeby dziecko zapisać do przedszkola to oboje rodziców muszą pracować - a co z takimi którzy na czas zapisów i wypełniania wniosków akurat są bez pracy? Przecież w tych czasach co jest szalone prace zmienia ( czytaj traci się) często ?
Przez ten bałagan to wszyscy rodzice latają od przedszkola do przedszkola i wszędzie składają wnioski żeby zwiększyć swoje szanse a i tak stosowana jest rejonizacja.
Rokko31
CYTAT(Mały77 @ śro, 06 mar 2013 - 21:18) *

Nie masz się czego denerwować, Ja wiem że na Łeknicach dzieci dostają się bez problemu ale już w Centrum nie jest to takie łatwe, a Ja niestety nie jestem wstanie rano jeździć na Łęknice z dzieckiem, także ciesz się że masz tak bezproblemowo z przedszkolem.
A z tymi rodzicami oboje pracującymi to też poroniony pomysł, dzisiaj pracujesz a już jutro możesz nie mieć pracy a przecież trzeba jej szukać a co z dzieckiem?, jechać na rozmowę o pracę z nim?, niestety zapisy rodem z PRL
Mały77
Rokko31 - napisałem, że mnie denerwują takie zdania, że zapisanie dziecka graniczy z cudem, bo tak nie jest. Jak widać na przykładzie moim i Bathursta można zapisać dziecko do przedszkola (no chyba, że Bathurst ma znajomego Dyrektora wink.gif )
Co do zasad przyjmowania do przedszkola to zgodzę się - są z poprzedniej epoki. Ale jak widać nie tylko u nas. Ale na dzisiaj chyba nikt nie wymyślił nic lepszego - każdy system będzie kogoś promował. Ale zgadzacie się, że rodzice pracujący powinni mieć pierwszeństwo?
Myślę, że ciekawe wnioski na temat ilości chętnych do przedszkola i ilością miejsc w poszczególnych dzielnicach pokaże nowy system zapisów do przedszkola. Co prawda ja sam nie będę zapisywał już w tym roku, ale kolega z pracy zapisuje - więc będę miał relację z pierwszej ręki.
No i wtedy chyba będzie można przeanalizować problem ilości miejsc w przedszkolach do faktycznej ilości chętnych. Mam nadzieję, że UM przygotuje odpowiednie statystyki i je upubliczni.

Są już nowe zasady - https://naborp-k.vulcan.net.pl/dabrowagorni.../Info.mvc/Index
"Karty zgłoszeń złożone w terminie rekrutacji są traktowane jednakowo (o przyjęciu nie decyduje kolejność zgłoszeń)."
Ciekawe. Tylko która data będzie się liczyła - przyjścia do przedszkola czy wypełnienia formularza elektronicznie?
Ogólnie jak dla mnie ten system działa troszkę połowicznie - spodziewałem się więcej ...
Rokko31
Sam jestem ciekaw jak będzie przebiegać ta elektroniczna rekrutacja, zastanawiam się tylko jaki jest sens udania się osobiście do Przedszkola i złożenia i tak i tak podania, wydawało mi się że jak elektroniczna to elektroniczna a nie osobista.
Mały77
CYTAT(Rokko31 @ czw, 07 mar 2013 - 07:55) *
Sam jestem ciekaw jak będzie przebiegać ta elektroniczna rekrutacja, zastanawiam się tylko jaki jest sens udania się osobiście do Przedszkola i złożenia i tak i tak podania, wydawało mi się że jak elektroniczna to elektroniczna a nie osobista.

Też mnie to dziwi ...
lliloo
taka tam ...furtka pewnie
Mały77
Ciekawy zapis:
"Proszę pamiętać, że przy rekrutacji elektronicznej nie ma znaczenia kolejność zgłoszenia. Na zarejestrowanie dziecka i dostarczenie podpisanego Formularza zgłoszenia dziecka jest czas do 26 marca do godz. 15.00."
Ciekawe jakie są brane pod uwagę czynniki przy tworzeniu list ...

Bathurst
CYTAT
Porozmawiają o przedszkolakach i uczniach
Redakcja: Przemysław Kędzior
Dodany: 13.03.2013

Sześciolatki w szkole, rozwój najmłodszych uczniów, prawidłowe postępowanie z dziećmi przewlekle chorymi. M.in. o tym porozmawiają uczestnicy konferencji, która odbędzie się 26 marca. Zapisy do 19 marca.

Konferencja „Przedszkolak czy uczeń? - Wspomaganie rozwoju dziecka młodszego szansą na jego optymalne funkcjonowanie w roli ucznia” skierowana jest do nauczycieli, pedagogów, psychologów szkolnych i dyrektorów placówek oświatowych. W jej trakcie poruszone zostaną sprawy związane z przejściem sześciolatków z przedszkoli do szkół, a także szybkim diagnozowaniem i eliminowaniem problemów rozwojowych u dzieci. Uczestnicy porozmawiają o zaburzeniach lękowych występujących u przedszkolaków i uczniów, problemach z czytaniem i pisaniem, a także gotowości małego dziecka do zmierzenia się ze szkolnymi wyzwaniami. Nauczyciele podzielą się doświadczeniami dotyczącymi pracy z sześciolatkami w podstawówkach, będzie również mowa o problemach, jakie napotykają dzieci przewlekle chore.

Konferencja odbędzie się w sali sesyjnej Urzędu Miejskiego. Organizatorem jest Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna i wydział oświaty UM. Patronatem objął ją prezydent miasta.

Zgłoszenie udziału, z podaniem imion i nazwisk max. 4 osób z przedszkola/szkoły, do 19 marca na adres e-mail: poradnia-dg@wp.pl lub telefonicznie: 262-53-50, 262-38-11.

http://www.dabrowa-gornicza.pl/aktualnosc-...kolakach_i.html
Gruber79
Czy ktoś w ogóle wie coś więcej na temat tego elektronicznego naboru ?
Najbardziej tajemniczy element to kwestia za co przyznawane są punkty. Albo co się dzieje gdybym wybrał tylko jedno przedszkole, zamiast trzech.

Jeszcze nie wypełniałem formularza, bo waham się co do wyboru przedszkola.
Rokko31
Ale musisz wybrać tylko jedne przedszkole, nie możesz zapisać dziecka do kilku. Też myślałem że będą podane jakieś kryteria i pkt przyznawane za nie, jak zwykle u Nas jak ktoś coś wymyśli to szkoda gadać. Ja już zapisałem córkę musze tylko zanieść osobiście do przedszkola co jest też paranoją.
Bathurst
Gdybym zapisywał teraz dziecko do przedszkola to wybrałbym to najbliżej miejsca zamieszkania bo tu jest największa szansa na dostanie miejsca. Nie chodzi tylko o wygodę ale o przyzwyczajenia pracowników w jednostkach budżetowych. Oni z tyłu głowy mają, że do przedszkola chodzą dzieci z "rewiru".
Z resztą takie same reguły pokutują w służbie zdrowia. Jak wybieraliśmy dla dziecka pediatrę to nie chcieliśmy zapisać go do najbliższej przychodni - na Manhattanie 20 metrów od naszego bloku :-) tylko, że czarno tam jest od pacjentów ( pomieszane dzieci zdrowe z chorymi). Ponieważ nie ma jakiejś regionalizacji i teoretycznie mogę sobie lekarza rodzinnego wybrać w Ustrzykach to i tak żona rozbiła się o mentalność pań w rejestracji przychodni na Kasprzaka które odmówiły zapisania nam dziecka i odesłały na Manhattan.
W konsekwencji wszyscy mamy lekarza rodzinnego w Sosnowcu ale jesteśmy bardzo zadowoleni smile.gif
I tak to u nas jest - przepisy, systemy swoje a przyzwyczajenia swoje laugh.gif
Gruber79
CYTAT(Rokko31 @ czw, 14 mar 2013 - 17:56) *
Ale musisz wybrać tylko jedne przedszkole, nie możesz zapisać dziecka do kilku.

Przecież w formularzu podaje się 3 preferowane przedszkola, w kolejności od tego najbardziej pożądanego.
Nie wiem jak liczy system punkty, gdy nie wpisze się trzech.
Bathurst
byliście tutaj tak wogóle?

https://naborp-k.vulcan.net.pl/dabrowagorni.../Page.mvc/Index
Gruber79
CYTAT(Bathurst @ pią, 15 mar 2013 - 00:02) *

Oczywiście że byliśmy smile2.gif
Bathurst
CYTAT
Dąbrowa Górnicza: Zakończyła się nasza zabawa. Waszym zdaniem Przedszkole nr 32 jest najlepsze!
2013-04-08, Aktualizacja: dzisiaj 14:08

Zakończył się nasz plebiscyt na najlepsze przedszkole publiczne w Dąbrowie Górniczej. Waszym zdaniem na to właśnie wyróżnienie zasługuje Przedszkole nr 32, przy ul. Piłsudskiego 28.
Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij
Nasza zabawa trwała przez miesiąc (do północy 7 kwietnia) i w tym czasie stronę internetową poświęconą plebiscytowi odwiedziło ponad 50 tysięcy osób. Wiele z nich po to, by oddać głos na swoje ulubione przedszkole.

Do końca o prymat toczyły zacięty bój właśnie Przedszkole nr 32 oraz Przedszkole nr 14. Przy ul. Tysiąclecia 25a. Zwycięskie przedszkole dostało ostatecznie 2281 głosów. Drugie przedszkole (nr 14) w naszym plebiscycie zgromadziło natomiast 2137 głosów. Trzecie miejsce na podium przypadło z kolei Przedszkolu nr 36 przy ul. Tysiąclecia 23. Zdobyło łącznie 484 głosy.

Gratulujemy najlepszym, dziękujemy za udział w zabawie wszystkim, którzy oddawali swoje głosy. O zwycięskim przedszkolu, jego atrakcjach, zajęciach i planach, przeczytacie wkrótce na naszym portalu dabrowagorniczanaszemiasto.pl oraz w piątkowym tygodniku DZ - dąbrowa górnicza naszemiasto.

taki niezobowiązujący plebiscyt ale potwierdzam słuszność wyniku. Może i są w tym przedszkolu grzeszki jakich nie mało gdzie indziej ale generalnie jest tam naprawdę wielce OK. Pomimo że to gigant przy dużym osiedlu.
Bathurst
Patologia - dokąd to wszystko zmierza?

CYTAT
Dąbrowa Górnicza: Fałszywe samotne matki zajmują miejsca w przedszkolach. Brakło ich dla 539 dzieci
2013-05-16, Aktualizacja: wczoraj 11:25

Jak załatwić sobie miejsce w przedszkolu w Dąbrowie Górniczej? Po prostu zadeklarować w elektronicznym systemie naboru, że jest się samotną matką, bo i tak potem nikt tego nie weryfikuje. Tak właśnie uczyniło w tym roku aż 290 kobiet, z czego dzieci 270 zostały przyjęte do tego typu placówek oświatowych w całym mieście. To 25 procent wszystkich przyjętych teraz do przedszkoli dzieci!
Przedszkole 32 cieszy się ogromną popularnością wśród dąbrowian
Masz zdjęcie do tego tematu? Wyślij

Przedszkole 32 cieszy się ogromną popularnością wśród dąbrowian
– To skandal jakich mało, w ten sposób podczas przyszłorocznego naboru niech wszyscy rodzice określą się jako samotni, skoro nie grożą im za kłamstwo żadne sankcje. No i każdy z nich powinien dostać w przedszkolu miejsce dla dziecka – mówią zdenerwowani dąbrowianie.

W tym roku, od 11 do 26 marca, miasto rzeczywiście po raz pierwszy zastosowało przy naborze do przedszkoli elektroniczny system. Oprogramowanie System vEdukacja Nabór firmy Vulcan musiała kupić każda placówka. Usługa wdrożenia naboru elektronicznego w każdym przedszkolu, bez względu na liczbę oddziałów, kosztowała 610 zł netto. W sumie Dąbrowa Górnicza ma w przedszkolach 3 tys. 451 miejsc, z czego 2 tys. 324 dzieci przeszło do starszych grup i będzie kontynuowało opiekę tam, gdzie właśnie uczęszcza. Wolnych było więc w tym roku 1127 miejsc, a zgłoszonych zostało 1666 dzieci. Po naborze system rozdysponował do placówek 1080 dzieci. Największym zainteresowaniem cieszyło się Przedszkole nr 1, gdzie było 59 wolnych miejsc, a kandydatów aż 215. Do Przedszkola nr 32, uznanego przez internautów portalu dabrowagornicza.naszemiasto.pl za najlepsze w mieście, chciało z kolei zapisać dzieci 214 rodziców, a miejsc było tylko 70.

– Od września ponownie chciałam pójść do pracy. Zapisałam córkę aż do trzech przedszkoli, ale nigdzie nie została zakwalifikowana. Jako priorytetowe wybrałam Przedszkole nr 34, bo mieszkam na Mydlicach, a oprócz tego dwa w okolicy – mówi nam pani Dominika. – Zdziwiłam się bardzo, zwłaszcza po tym, kiedy dowiedziałam się, że nikt nie weryfikuje tego, czy dziecko rzeczywiście zgłasza samotna matka czy nie.

Powiedziano mi w Urzędzie Miejskim, że ze względu na ochronę danych osobowych nie można tego zrobić. A ja znam wiele takich przypadków, kiedy samotne matki nie są nimi w rzeczywistości, a kilka z nich żyje w nieformalnych związkach, więc mają partnerów i razem wychowuję dzieci. To nie jest sprawiedliwe – dodaje.

Dąbrowscy urzędnicy przyznają, że rzeczywiście takiej kontroli nie ma. – Niestety, nie mamy możliwości sprawdzenia, czy osoby oświadczające, że samotnie wychowują dziecko, poświadczają prawdę. Ponadto nie jest prawnie uregulowana sytuacja osób pozostających w związkach partnerskich – tłumaczy Elżbieta Gęca, naczelnik Wydziału Oświaty UM w Dąbrowie Górniczej. – Ponadto brak podstaw, by z góry zakładać, że rodzice poświadczają nieprawdę, a zbiór dokumentów mających temu zapobiec mógłby nasuwać zarzut nieuzasadnionego tworzenia i wykorzystywania danych osobowych. Nie zmienia to faktu, iż w przypadku uzasadnionych przypuszczeń, że w toku rekrutacji złożone zostały nieprawdziwe zapewnienia, uzasadnionym staje się weryfikacja przedstawionych przez rodziców oświadczeń. Należy zaznaczyć, że w formularzu zgłoszenia dziecka do żłobka lub przedszkola, oddziału przedszkolnego w szkole podstawowej rodzice zostali poinformowani
o odpowiedzialności karnej – dodaje.

System naboru najwięcej punktów przyznawał za 5 kryteriów, ustalonych przez MENiS w lutym 2004 r. Dwa pierwsze priorytetowo traktują dzieci, które do 31 grudnia 2013 r. skończą 5 lub 6 lat, a na trzecim miejscu samotnych ojców i samotne matki. – Dlatego też dzieci, które miały zaznaczone te kryteria zostały zakwalifikowane do wybranych przedszkoli w pierwszej kolejności – przyznaje Elżbieta Gęca. Obecnie miasto ma 44 wolne miejsca w przedszkolach. W większości są to miejsca dla dzieci 5 i 6 – letnich.

Czym miasto tłumaczy jeszcze swoją decyzję o wprowadzeniu elektronicznego naboru? Jak podkreślają urzędnicy elektroniczny proces rekrutacji pozwolił na wyeliminowanie zjawiska blokowania miejsc przez jednego kandydata, łatwy dostęp do wszystkich informacji na temat rekrutacji, ustalenie jednolitych kryteriów naboru oraz prezentowanie zawsze aktualnych danych.

Dodają także, że po zebraniu podań przez dyrektorów system, w terminie od 8 do 12 kwietnia br., w oparciu o wybrane przez rodziców kryteria, przydzielał dzieci do wskazanych placówek. Rodzic miał możliwość wyboru trzech placówek i 9 grup, dzięki czemu szanse dostania się dziecka do przedszkola mogły ulec zwiększeniu. Jeżeli rodzic wybrał tylko jedno przedszkole i jedną grupę, to ta szansa malała, ponieważ kiedy w wybranej grupie zabrakło już miejsc, dziecko było automatycznie nanoszone na listę dzieci niezakwalifikowanych.
Slyzaba
Ale absurd... Ciekawe ile 'samotnych matek' zgłosi dzieci w przyszłym roku, jeśli nie ma żadnego mechanizmu weryfikacji, żadnych konsekwencji...
Rokko31
Sam w przyszłym roku podam że jestem samotnym ojcem, niestety ale w tym kraju preferowane są osoby które kradną, oszukują i kłamią dlatego też taki zamierzam być żeby cokolwiek osiągnąć i załatwić:)
Bathurst
CYTAT(Rokko31 @ pią, 17 maj 2013 - 20:58) *
Sam w przyszłym roku podam że jestem samotnym ojcem, niestety ale w tym kraju preferowane są osoby które kradną, oszukują i kłamią dlatego też taki zamierzam być żeby cokolwiek osiągnąć i załatwić:)

wcale Ci się nie dziwię. To smutne ale masz racje.
PS. Przydałby się taki Piłsudski na miarę naszych czasów i wypalił to całe k...stwo i złodziejstwo doszczętnie....
bzenek
CYTAT(Rokko31 @ pią, 17 maj 2013 - 20:58) *

Nie tyle są preferowane co państwo Bolanda wprost zmusza obywateli do popełniania przestępstw małych i dużych. fight (2).gif

Gdyby było miejsc w przedszkolu dla wszystkich to by nikt nie kłamał i nie kombinował.

CYTAT(Bathurst @ pią, 17 maj 2013 - 22:56) *
PS. Przydałby się taki Piłsudski na miarę naszych czasów i wypalił to całe k...stwo i złodziejstwo doszczętnie....

I zastąpił własnym k...stwem i złodziejstwem, tyle że znajomym bo z Legionów. wink.gif

Kiedyś się mówiło, że po przeprowadzce Szkoły Specjalnej do ośrodka na Tworzniu w jej budynku powstanie przedszkole i żłobek. Ciekawe co wyjdzie z tego mówienia ?
Bathurst
CYTAT(bzenek @ śro, 22 maj 2013 - 16:35) *
CYTAT(Bathurst @ pią, 17 maj 2013 - 22:56) *

I zastąpił własnym k...stwem i złodziejstwem, tyle że znajomym bo z Legionów. wink.gif

swojaków by wstawił nie ma co gdybać nawet ale jak który zaczerpnąłby chochlą a nie małą łyżeczką to Józek wezwałby by go do siebie do gabinetu, bez słowa wyciągnął rewolwer i kładąc na stole wyszedł. Wróciłby po usłyszeniu wystrzału - tak podobno bywało wink.gif
:)
CYTAT

gazeta.pl

Kolorowy żłobek już czeka na dzieci. Pomieści 120 maluchów

Wraz z końcem wakacji w Dąbrowie Górniczej ruszy nowa filia żłobka. Swoją siedzibę będzie miała w budynku, w którym niegdyś mieścił się Zespół Szkół Specjalnych nr 5. Obiekt został już wyremontowany i dostosowany do wymagań najmłodszych.

Prace adaptacyjne przy ulicy Mireckiego 28 rozpoczęły się w kwietniu ubiegłego roku. W budynku powstało sześć sypialni, sześć bawialni. Wyremontowano też elewację i wymieniono stolarkę okienną.

Plan przewidywał, że remont zakończy się dopiero w lutym 2017 roku. Ostatecznie jednak udało się zakończyć inwestycję dużo wcześniej.

- Placówka posiada również już wszystkie niezbędne odbiory, od września może więc ruszać „pełną parą” - mówi Bartosz Matylewicz, rzecznik prasowy dąbrowskiego magistratu.

W sumie na najmłodszych dąbrowian czeka tu 120 miejsc. Główna siedziba dąbrowskiego żłobka mieści się przy ul. Jaworowej 4, gdzie z opieki korzysta 144 dzieci. Dodatkowo 28 miejsc zapewnia filia przy ul. Tysiąclecia 23.

Remont budynku dawnej szkoły kosztował miasto 4 mln zł. Wykonawcą inwestycji była firma Piaskowski i Spółka.
CYTAT
idabrowa

Od 1 września rozpocznie funkcjonowanie nowa filia Żłobka Miejskiego przy ul. Mireckiego 28. Zapewni opiekę 120 maluchom.

Żłobek powstał w budynku, w którym kiedyś mieścił się Zespół Szkół Specjalnych nr 5. Jego przebudowa i adaptacja zaczęła się prawie 1,5 roku temu, kosztowała miasto 4 mln zł. Wymienione zostały okna i drzwi, zmieniono układ komunikacyjny placówki, przebudowane zostały kanalizacje: deszczowa i sanitarna, instalacje - wodna, c.o., wentylacyjna, elektroenergetyczna, zainstalowano windę do transportu posiłków, budynek został ocieplony i pięknie pomalowany. Wokół obiektu pojawiły się dwa nowoczesne place zabaw. Wykonawcą inwestycji jest dąbrowska firma A. Piaskowski i Spółka.

Cały budynek prezentuje się znakomicie. Na parterze znajdą się pomieszczenia dla trzech grup dzieci: dwie z nich będą liczyć po 24 maluchów, a jedna 16. Z każdej z nich można bezpośrednio wyjść na taras. Pomieszczenia te składają z sali zabaw, jadalni, sypialni, łazienki dla maluchów i szatni. Na parterze znajdą się też pokoje administracyjne oraz miejsce, gdzie obsługiwany będzie catering. Na piętrze znajdą opiekę także trzy grupy maluchów (dwie po 16 dzieci i jedna 24). 30 sierpnia wszystkie te pomieszczenia mogli oglądać rodzice, w ramach otwartego dnia placówki.

Żłobek Miejski od 1 września będzie dysponował w sumie 292 miejscami. W siedzibie żłobka przy ul. Jaworowej 4 ? 144 miejsca, w filii nr 1 przy ul. Tysiąclecia 23 ? 28 miejsc, w filii nr 2 przy ul. Mireckiego 28 ? 120 miejsc.
Dla niektórych ważna wiadomość. W tym roku dostać się było naprawdę niełatwo.

CYTAT
idabrowa.pl

Wolne miejsca w przedszkolach

Po zakończonym naborze elektronicznym, w dąbrowskich przedszkolach i oddziałach przedszkolnych przy podstawówkach pozostało 80 wolnych miejsc.

Rodzice zainteresowani posłaniem do nich dzieci, wszystkie formalności mogą załatwiać w poszczególnych placówkach.

Lista placówek z wolnymi miejscami w poszczególnych grupach wiekowych

Przedszkola:

P 1 (ul. 1-go Maja): 3 latki – 1, 5 latki – 1

P 4 (ul. Gwardii Ludowej): 3 latki – 5, 4 latki – 1, 5 latki – 1, 6 latki – 2

P 6 (ul. Robotnicza): 3-4 latki – 4, 4-5 latki – 2, 5-6 latki – 2

P 8 (ul. Partyzantów): 3-4 latki – 1, 5-6 latki – 1

P 9 (ul. Górnicza): 6 latki – 3

P 12 (ul. Krasickiego): 4-5 latki – 1, 6 latki – 1

P 14 (ul. Tysiąclecia): 5 latki – 1, 6 latki – 1

P 20 (ul. Adamieckiego): 5 latki – 1

P 29 (ul. Ludowa): 6 latki – 1

P 32 (ul. Piłsudskiego): 6 latki – 1

P 34 (ul. Dąbskiego): 5 latki – 1, 6 latki – 1

P 39 (ul. Mireckiego): 6 latki – 1

Oddziały przedszkolne przy szkołach podstawowych:

SP 26 (Łosień): 3 latki – 4

SP 28 (Okradzionów): 3-4 latki – 5, 5-6 latki – 6

SP 35 (Trzebiesławice): 3-4 latki – 2

Zespoły Szkolno-Przedszkolne:

ZS-P 1 (Błędów): 3-4 latki – 3

ZS-P 4 (Strzemieszyce): 3 latki – 2

ZS-P 5 (Strzemieszyce): 3-4 latki – 1

ZS-P 6 (Tucznawa): 3-4 latki – 7, 4-5 latki – 6, 6 latki – 4

ZS 4 (Łęknice): 3 latki – 1, 6 latki – 5
Będzie termomodernizacja i przy okazji częściowe remonty przedszkoli. Na razie jest przetarg na projekty

CYTAT
Opracowanie dokumentacji projektowej termomodernizacji 12 budynków” w ramach zadania pn.: "Poprawa efektywności energetycznej w obiektach użyteczności publicznej w Dąbrowie Górniczej”.

1. Zespół Szkół nr 4 im. Królowej Jadwigi – ul. Łęknice 35 wraz z modernizacją basenu,
2. Przedszkole nr 1 – ul. I Maja 6,
3. Przedszkole nr 4 – ul. Cedlera 20,
4. Przedszkole nr 9 – ul. Górnicza 9,
5. Przedszkole nr 10 – ul. Mikołaja Kopernika 42,
6. Przedszkole nr 14 – ul. Tysiąclecia 25 A,
7. Przedszkole nr 20 – ul. Adamieckiego 15,
8. Przedszkole nr 29 – ul. Ludowa 4,
9. Przedszkole nr 32 – ul. Piłsudskiego 28,
10. Przedszkole nr 33 – Al. Zwycięstwa 1,
11. Przedszkole nr 36 – ul. Tysiąclecia 23
12. Przedszkole nr 39 – ul. Mireckiego 25,

Zakres planowanych prac w BIPie w SIWZ
CYTAT
DZ

Dąbrowa Górnicza: miasto wyremontuje 11 przedszkoli i dwa inne budynki

W Dąbrowie Górniczej wyremontowanych zostanie gruntownie 11 przedszkoli, jeden zespół szkół, a także budynek, w którym mieście się Dąbrowskie Stowarzyszenie Rodzin w Kryzysie.

Miasto od dłuższego czasu przymierzało się do modernizacji miejskich przedszkoli. Ta wkrótce się rozpocznie, bowiem cały montaż finansowy tego przedsięwzięcia został już ostatecznie ustalony i zaakceptowany. Prace będą kosztować łącznie 15 mln 586 tysięcy 722,12 złotych, z czego dofinansowanie z funduszy europejskich będzie wynosić 12 mln 547 tys. 311,31 zł, a wkład własny miasta to 3 mln 39 tys. 410,81 zł. Umowa o dofinansowanie tego projektu podpisana została w lipcu 2018 roku.

W ramach przedsięwzięcia pod nazwą „Poprawa efektywności energetycznej w obiektach użyteczności publicznej w Dąbrowie Górniczej termomodernizacją objętych zostanie łącznie trzynaście budynków, w tym 11 przedszkoli. Są to:

Zespół Szkół nr 4 im. Królowej Jadwigi - ul. Łęknice 35,
Przedszkole nr 1 – ul. I Maja 6,
Przedszkole nr 4 – ul. Cieszkowskiego 20,
Przedszkole nr 9 – ul. Górnicza 9,
Przedszkole nr 10 – ul. Mikołaja Kopernika 42,
Przedszkole nr 14 – ul. Tysiąclecia 25 A,
Przedszkole nr 20 – ul. Adamieckiego 15,
Przedszkole nr 29 – ul. Ludowa 4,
Przedszkole nr 32 – ul. Piłsudskiego 28,
Przedszkole nr 33 – Al. Zwycięstwa 1,
Przedszkole nr 36 – ul. Tysiąclecia 23,
Przedszkole nr 39 – ul. Mireckiego 25,
Siedziba Dąbrowskiego Stowarzyszenia Rodzin w Kryzysie – ul. Łączna 35

- W pierwszej kolejności zostanie wykonana termomodernizacja Przedszkola nr 1 i Przedszkola nr 4 oraz Przedszkola nr 29 natomiast zakończenie termomodernizacji wszystkich jedenastu przedszkoli, zgodnie z podpisaną umową o dofinansowanie, ma zostać wykonane do 31 grudnia 2020 roku – informuje Bartosz Matylewicz, rzecznik prasowy dąbrowskiego Urzędu Miejskiego.

W przypadku Zespołu Szkół nr 4 im. Królowej Jadwigi i Dąbrowskiego Stowarzyszenia Rodzin w Kryzysie w 2018 roku gmina złożyła wniosek o współfinansowanie prac z funduszy Unii Europejskiej w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020.

Ocena formalna wniosku zaplanowana została w marcu 2019 r. Wtedy będzie wiadomo, czy miasto będzie mogło liczyć na wsparcie finansowe także w przypadku tych dwóch budynków.
CYTAT
UM

PRZEDSZKOLE JAK Z MARZEŃ

Przedszkole nr 11, znajdujące się przy ul. Krasińskiego, przejdzie wielką metamorfozę. Dotychczasowy budynek zostanie gruntownie zmodernizowany, a obok powstanie nowy segment. Całość ma być gotowa w maju 2020r.

Inwestycja prowadzona będzie w dwóch etapach. Najpierw powstanie nowy, jednopiętrowy budynek. Do użytku powinien zostać oddany jesienią 2019r. Wtedy tam przeniosą się przedszkolaki i rozpocznie się modernizacja istniejącego obiektu. Finał inwestycji zaplanowano na maj 2020r. W trakcie prac, które niedawno ruszyły, przedszkole będzie normalnie funkcjonować.

6 lutego z rodzicami przedszkolaków spotkał się prezydent Marcin Bazylak, który opowiedział o szczegółach trwającej inwestycji.

W budowanej części powstanie duża sala do zajęć wf, a także wydarzeń kulturalnych czy teatralnych. Znajdą się tam również klasyczne sale dydaktyczne, a także sale wielofunkcyjne, czyli miejsca, w których prowadzone będą zajęcia komputerowe, językowe i plastyczne. Przedszkole będzie przystosowane dla dzieci niepełnosprawnych, więc z myślą o nich utworzona zostanie przestrzeń do prowadzenia terapii sensorycznej. Przy wejściu będą pochylnie ułatwiające dostanie się do środka, a wewnątrz windy. W istniejącym budynku, tak jak dotąd, odbywać się będą zajęcia dydaktyczne oraz logopedyczne. W obu segmentach nie zabraknie szatni, sanitariatów i pomieszczeń biurowych.
Przedszkole obecnie może pomieścić 125 dzieci, po rozbudowie będzie miejsce dla 250 przedszkolaków. Na jego terenie powstanie zupełnie nowy plac i ogród zabaw. Przy budynku wyznaczonych zostanie 36 miejsc postojowych, a z 5 z nich przeznaczonych będzie dla niepełnosprawnych.

Wartość inwestycji opiewa na 15 mln 341 tys. zł. Wykonawcą robót jest firma Częstobud.

Zaczynają. Na początek niedawno ogłoszony przetarg:

CYTAT
Termomodernizacja i modernizacja budynków oświatowych na terenie Gminy Dąbrowa Górnicza:
Zadanie A – Przedszkole Nr 1,
Zadanie B - Przedszkole Nr 4,
Zadanie C - Przedszkole Nr 29.
CYTAT
UM

MIEJSKIE INWESTYCJE W OŚWIATĘ
Wrzesień to początek roku szkolnego, ale to także czas kolejnych dużych inwestycji w dąbrowskiej oświacie. Część z nich prowadzona jest z unijnym dofinansowaniem.

Tegoroczny wrzesień będzie szczególny dla przedszkolaków z przedszkoli nr 1 (ul. 1-go Maja 6), 4 (ul. Cieszkowskiego 20a) i 29 (ul. Ludowa 4). W tych placówkach ruszy długo wyczekiwana modernizacja. Wymienione zostaną okna i drzwi, instalacje elektryczne, grzewcze i wodno-kanalizacyjne, budynki będą ocieplone, remonty obejmą sanitariaty, pomieszczenia kuchenne i sale zajęć. Prace mają potrwać sześć miesięcy, a ich koszt opiewa na ponad 12 mln 172 tys. zł. Wykonawcą będzie firma Częstobud. Na inwestycję miasto pozyskało prawie 3 mln 900 tys. dotacji unijnej. Te trzy modernizacje to element szerszego projektu, który obejmie 11 przedszkoli. Miasto zdobyło ponad 12 mln 5oo tys. zł z UE na tę realizację.

– Od września wychowankowie przedszkoli nr 1 i 4 uczęszczać będą do Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 2 przy ul. Prusa 3, a wychowankowie przedszkola nr 29 do Zespołu Szkół Sportowych przy ul. Chopina 34. Szkoły, do których będą chodzić na czas remontu, są gotowe na ich przyjęcie, zostały dostosowane do potrzeb dzieci i wszystkie zajęcia, jak również żywienie, będą odbywać się tam zgodnie z wymogami – wyjaśnia Małgorzata Durbacz, naczelnik Wydziału Oświaty UM.
Rozpoczęcie modernizacji w przedszkolach planowano na lipiec. Jednak ogłoszony wiosną przetarg musiał zostać unieważniony. Zdecydowały o tym błędy w ofertach złożonych przez wykonawców. Wszystkie związane z tym procedury wymagały sporo czasu, dlatego unieważnienie nastąpiło 19 czerwca. Na początku lipca ogłoszono kolejny przetarg, wykonawcę wyłoniono w połowie sierpnia, a prace rozpoczną się na początku września.

Skrzydło Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 2, w którym przebywać będą przedszkolaki, ma osobne wejście, dojazd dla rodziców i miejsca postojowe. Dla dzieci przygotowano też m.in. sale zajęć i toalety, a jesienią planowane jest wykonanie placu zabaw. Budynek przeszedł odbiory Sanepidu i Państwowej Straży Pożarnej. Z kolei Zespół Szkół Sportowych został niedawno kompleksowo zmodernizowany i dostosowany do przyjmowania najmłodszych dzieci.

Wielką metamorfozę przechodzi przedszkole nr 11, znajdujące się przy ul. Krasińskiego. Dotychczasowy budynek zostanie gruntownie zmodernizowany, a obok powstaje nowy segment. Całość ma być gotowa w połowie 2020r. Na razie budowany jest nowy, jednopiętrowy budynek. Po oddaniu go do użytku, tam przeniosą się przedszkolaki i ruszy kompleksowa modernizacja istniejące obiektu. Wartość inwestycji opiewa na ponad 15 mln zł. Wykonawcą jest firma Częstobud.

Gruntowną modernizację i rozbudowę przeszedł Zespół Szkolno-Przedszkolny w Błędowie. Teraz to zupełnie odmienione miejsce, w którym można uczyć się i aktywnie spędzać czas. W ramach miejskiej inwestycji wybudowano salę gimnastyczną z pełnym zapleczem, której do tej pory szkoła w ogóle nie miała. Powstała też szatnia dla uczniów, nowa biblioteka, pracownia chemiczna, pracowania fizyczna, sekretariat, toalety oraz pomieszczenia techniczne i pomocnicze. Poza rozbudową budynku, na terenie szkoły powstało też wielofunkcyjne boisko z bieżnią i skocznią, plac zabaw, parking, ławki, stojaki rowerowe i ogrodzenie. Wartość prac, zrealizowanych przez Przedsiębiorstwo Remontowo-Budowlane A. Piaskowski i Spółka, to 9 mln zł.
CYTAT
nasze miasto

Dąbrowa Górnicza: miasto dopłaci 400 zł do miejsca w prywatnym żłobku lub klubie dziecięcym

Dwie pierwsze placówki żłobek Słonecznik z Ząbkowic oraz klub dziecięcy Smerfuś z Mydlic − podpisały umowy na realizację programu dotacji dla dąbrowskich żłobków. Tym samym rodzice dzieci uczęszczających do tych placówek będą mieli czesne niższe o 400 zł.
− Rozwiązanie to może zdecydowanie poprawić dostępność opieki dla maluchów w mieście. Dzięki takim dopłatom jak dotacja z miasta czy z programów operacyjnych UE, rodzice posyłający dziś dzieci do naszej placówki, do czerwca, nie płacą za to ani złotówki – wyjaśnia Danuta Danek, dyrektor żłobka Słonecznik.

- To bardzo ważne, by opieka żłobkowa była łatwo dostępna w najbliższym sąsiedztwie, a rodzice nie musieli dowozić swoich pociech do placówek. To bardzo cieszy, gdy od mam przyprowadzających do nas dzieci, słyszę że mogły wrócić do pracy, bo w sąsiedztwie powstał żłobek i dlatego właśnie staramy się rozwijać naszą działalność o kolejne filie – dodaje Danuta Danek.
Drugą niepubliczną placówką, która podpisała umowę z miastem, jest klub dziecięcy Smerfuś z Mydlic.

− Ze względu na rosnące koszty, m.in. pracy, musieliśmy w zeszłym roku podnieść ceny, ale dzięki miejskiej dotacji, rodzice którzy powierzają nam pod opiekę swoje dzieci, zapłacą w sumie o 400 zł mniej lub będą mogli np. zwiększyć liczbę godzin pobytu dziecka w naszym żłobku – mówi Klaudyna Szczęsna, reprezentująca klub dziecięcy Smerfuś i dodaje, że jest przekonana, że dzięki temu zwiększy się zainteresowanie klubem, który już teraz rozszerza działalność o kolejne miejsca dla dzieci.

− Widzimy rosnące zapotrzebowanie na miejsca w żłobkach, dlatego wprowadzamy dofinansowanie do pobytu dziecka w placówkach niepublicznych. Pozwoli to, bez zbędnych formalności, obniżyć koszty pobytu maluszka w żłobku, a tym samym przełoży się na zwiększenie liczby miejsc w tego typu placówkach – podkreśla Bożena Borowiec, zastępca prezydenta miasta.

Obecnie w Dąbrowie Górniczej funkcjonują cztery żłobki niepubliczne i jeden klub dziecięcy, w których dostępnych jest 129 miejsc. Smerfuś i Słonecznik to pierwsze podmioty, które podpisały umowę na dotacje z programu.

Jego realizacja jest możliwa dzięki uchwale Rady Miejskiej z listopada 2019 r., w której określona została wysokość dotacji celowej dla podmiotów prowadzących prywatne żłobki lub kluby dziecięce na terenie Dąbrowy Górniczej. Uchwalono miesięczną dotację w wysokości 400 zł, wypłacaną z budżetu miasta żłobkom i klubom dziecięcym na każde dziecko uczęszczające do placówki i mieszkające w Dąbrowie Górniczej. Wszelkie formalności związane z jej uzyskaniem leżą po stronie podmiotów prowadzących żłobki, bez konieczności angażowania rodziców, którzy posyłają do nich swoje pociechy. Dopłaty będą obowiązywać tylko w tych placówkach, które podpiszą umowy z Urzędem Miejskim.
CYTAT
UM

MODERNIZACJE MIEJSKICH PRZEDSZKOLI
Trwają kompleksowe modernizacje czterech przedszkoli – nr 1, 4, 11 i 29. Prace powinny zakończyć się do końca czerwca.

Utrudnienia spowodowane ogłoszeniem stanu epidemii nie odbijają się na miejskich inwestycjach. Na wszystkich budowach ekipy realizują swoje zadania.
Przedszkole nr 11 przy ul. Krasińskiego przechodzi wielką metamorfozę. Obok dotychczasowego budynku powstał nowy pawilon. Aktualnie zagospodarowywany jest teren wokół, a do nowego obiektu przenoszone jest wyposażenie ze starego budynku, którego remont właśnie rusza.

Po wznowieniu zajęć, dzieci będą korzystać z wybudowanej części. Docelowo powstanie tam duża sala do zajęć wf, a także wydarzeń kulturalnych czy teatralnych. Znajdą się tam również klasyczne sale dydaktyczne, a także sale wielofunkcyjne, czyli miejsca, w których prowadzone będą zajęcia komputerowe, językowe i plastyczne. Przedszkole będzie przystosowane dla dzieci niepełnosprawnych, więc z myślą o nich utworzona zostanie przestrzeń do prowadzenia terapii sensorycznej. Przy wejściu są pochylnie ułatwiające dostanie się do środka, a wewnątrz windy. W starym budynku, tak jak dotąd, odbywać się będą zajęcia dydaktyczne oraz logopedyczne. W obu segmentach nie zabraknie szatni, sanitariatów i pomieszczeń biurowych. Przedszkole obecnie może pomieścić 125 dzieci, po rozbudowie będzie miejsce dla 250 przedszkolaków. Wartość inwestycji opiewa na ponad 15 mln zł.

Zmieniają się też trzy inne placówki w Dąbrowie Górniczej, czyli przedszkole nr 1 (ul. 1-go Maja 6), 4 (ul. Cieszkowskiego 20a) i 29 (ul. Ludowa 4). W nich roboty obejmują m.in. wymianę okien i drzwi, ocieplenia budynków, remonty toalet, kuchni i sal zajęć, wymianę instalacji elektrycznych, grzewczych i wodno-kanalizacyjnych. Ich koszt opiewa na ponad 12 mln zł. Na te zadania miasto pozyskało prawie 3 mln 900 tys. dotacji unijnej.

zdjęcia snf (51).gif https://www.dabrowa-gornicza.pl/aktualnosci...ch-przedszkoli/
Czas na kolejne, jest przetarg. A to wymagało remontu i zostanie dobudowana szatnia. Tylko na ten czas (chyba cały rok szkolny) utrudnienia dla dzieci (i dodatkowy stres) i rodziców bo przeniesione. Ale nie ma wyjścia przy takim zakresie.

CYTAT
Poprawa efektywności energetycznej w obiektach użyteczności publicznej w Dąbrowie Górniczej” – Termomodernizacja i modernizacja budynków oświatowych na terenie Gminy Dąbrowa Górnicza: – Przedszkole Nr 9
CYTAT
dg.pl

PRZEDSZKOLNE MODERNIZACJE Z UNIJNYM WSPARCIEM
Kolejne dąbrowskie przedszkole przejdzie modernizację. To szósta placówka, w której prace przeprowadzone zostaną z unijnym dofinansowanie. Łącznie ma ich być jedenaście.

– Właśnie podpisaliśmy umowę na remont przedszkola nr 14. Wykonawca ma 180 dni na przeprowadzenie termomodernizacji budynku przy ul. Tysiąclecia. To już kolejne przedszkole, które przechodzi modernizację przy wsparciu środków z Unii Europejskiej. W 2020 roku zmodernizowaliśmy przedszkola nr 1, 4 i 29. Obecnie trwają prace w przedszkolach nr 9 i 39, a w następnej w kolejności szykujemy się do remontów przedszkoli nr 20, 32 i 36 – poinformował we wtorek Marcin Bazylak, prezydent Dąbrowy Górniczej.
Wykonawcą prac w przedszkolu nr 14, znajdującym się przy ul. Tysiąclecia na osiedlu Kasprzaka, będzie Przedsiębiorstwo Remontowo-Budowlane „A. Piaskowski i Spółka” Sp. z o.o. Zadanie obejmuje m.in. wymianę okien i drzwi, ocieplenie ścian i wykonanie izolacji przeciwwilgociowej, modernizację systemu wentylacji, remont toalet, malowanie ścian i sufitów. W budynku wymienione będą też instalacje: elektryczna, centralnego ogrzewania, wodno-kanalizacyjna i hydrantowa. Zgodnie z umową, firma na przeprowadzenie robót ma 180 dni. Wartość inwestycji opiewa na ponad 3,5 mln zł.

Aktualnie prace trwają w przedszkolach nr 9 (ul. Górnicza) i 39 (ul. Mireckiego). Podczas robót budynki są wyłączane z użytkowania, a maluchy chodzą do innych placówek. Z początkiem września dzieci wróciły do trzech odnowionych przedszkoli – nr 1 (ul. 1-go Maja), 4 (ul. Cieszkowskiego) i 29 (ul. Ludowa). Termomodernizacje, obejmujące również m.in. wymiany instalacji i wyposażenia, prowadzone są z unijnym wsparciem. Miasto pozyskało na to 12,5 mln dotacji. W ramach tego projektu, metamorfozę ma przejść 11 budynków, do których uczęszczają dzieci.

Oprócz inwestycji prowadzonych z wykorzystaniem funduszy europejskich, w mieście realizowane są również przedsięwzięcia finansowane w pełni ze środków własnych. Tak było w przypadku przedszkola nr 11 przy ul. Krasińskiego, które w zupełnie nowej odsłonie działa od września zeszłego roku.
Stary budynek przeszedł kompleksowy remont, a obok wybudowano nowy pawilon. Przedszkole dysponuje teraz dużą salą do zajęć wychowania fizycznego, a także wydarzeń kulturalnych czy teatralnych. Nie brakuje klasycznych sal dydaktycznych i wielofunkcyjnych, czyli miejsc, w których mogą odbywać się zajęcia komputerowe, językowe i plastyczne. Przedszkole jest przystosowane dla dzieci niepełnosprawnych, więc z myślą o nich utworzona została przestrzeń do prowadzenia terapii sensorycznej. Przy wejściu są pochylnie ułatwiające dostanie się do środka, a wewnątrz windy. Przed modernizacją placówka mogła pomieścić 125 dzieci, po rozbudowie są miejsca dla 250 przedszkolaków. Tymczasowo zajmują je wychowankowie z remontowanych przedszkoli, a po zakończeniu prac będą służyć maluchom na stale uczęszczającym do „jedenastki”.

W Dąbrowie Górniczej funkcjonuje łącznie 29 przedszkoli, zespołów szkolno-przedszkolnych i oddziałów przy szkołach podstawowych, zapewniających opiekę dla dzieci w wieku 3-6 lat. Przedszkole dla niepełnosprawnych działa również w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym.
CYTAT
DZ

Dąbrowa Górnicza: wakacyjne remonty szkół i przedszkoli. Nie wszędzie przedszkolaki wrócą do swoich sal

Za kilka dni, w środę 1 września, uczniowie wrócą do dąbrowskich szkół, koniec także z wakacyjnymi dyżurami przedszkolnymi. Najmłodsi również wrócą do swoich przedszkoli, choć jak się okazuje nie wszyscy. W dwóch placówkach przedszkolnych remonty się przeciągną. A gdzie ekipy remontowe wyrobiły się na czas?

Dwa przedszkola nadal będą w remoncie

W trakcie sezonu wakacyjnego 2021 r. na terenie Dąbrowy Górniczej trwała przebudowa i termomodernizacja budynków Przedszkola Nr 9, 14 i 39. Zaplanowana została wymiana okien i drzwi, ocieplenie przegród budowlanych, wykonanie izolacji budynków i opaski wokół budynków. A do tego modernizacja wentylacji, modernizacja pomieszczeń i istniejących instalacji, roboty ogólnobudowlane, w tym dostosowanie pomieszczeń oraz korytarzy do przepisów przeciwpożarowych.

Przedszkole nr 39 przy ulicy Mireckiego 39 po remoncie przyjmie przedszkolaki 1 września. Wychowankowie Przedszkola nr 9 przy ul. Górniczej 9 będą natomiast musieli jeszcze poczekać na zabawę w nowych salach. Do czasu zakończenia remontu, który przedłuży się jeszcze na wrzesień i październik, znajdą nadal opiekę w Zespole Szkół Sportowych przy ul. Chopina.

Podobnie wygląda sytuacja z Przedszkolem nr 14 przy ul. Tysiąclecia 25a. Tutaj prace wciąż trwają a ich wydłużenie, jak usłyszeliśmy w dąbrowskim Urzędzie Miejskim, zostało spowodowane wystąpieniem nieprzewidzianych robót dodatkowych niezbędnych do ukończenia prac objętych zakresem zawartych umów. Chodzi tu m.in. o konieczność stawiania od nowa całych ścian, a także dodatkowe prace związane z systemem wentylacji. Pojawiły się informacje, że być może warto zatem zorganizować dowóz dzieci do zastępczego przedszkola, ale jak się okazało, rodzice nie wyrażali zainteresowania takim rozwiązaniem.

- Zakończenie remontu w Przedszkolu numer 14 planowane jest na początek listopada bieżącego roku. Do tego czasu dzieci będą nadal uczęszczać do Przedszkola nr 11 przy ulicy Krasińskiego, tak jak odbywało się to w roku szkolnym 2020/2021. W ubiegłym roku nie organizowaliśmy dowozu dzieci do Przedszkola nr 11. Według informacji uzyskanej od pani dyrektor rodzice nie zwrócili się z prośbą o dowóz dzieci na okres przedłużającego się remontu. Rodzice dzieci zostali poinformowani o zaistniałej sytuacji – informuje Marta Bobrowska-Juroff, zastępca naczelnika Wydziału Oświaty w dąbrowskim Urzędzie Miejskim.

W Dąbrowie Górniczej nowy rok szkolny w środę 1 września rozpocznie w sumie 16 tys. 553 uczniów. 8333 w szkołach podstawowych, 5214 w szkołach technicznych, branżowych i przysposabiających do zawodu oraz 3006 w liceach. Gdzie zastaną po powrocie nowości? Tutaj także w części szkół planowane inwestycje nie zostały jeszcze zakończone.

Oto zakres wakacyjnych remontów:

Remont sanitariatów uczniowskich w Szkole Podstawowej nr 7 przy ul. Kr. Jadwigi 11 w Dąbrowie Górniczej – umowa w trakcie realizacji, zawarta na kwotę 157 tys. 258,55 zł brutto.
Naprawa elewacji zachodniej ściany sali gimnastycznej w Szkole Podstawowej nr 10 przy ul. Górników Redenu w Dąbrowie Górniczej. Umowa w trakcie realizacji zawarta na kwotę 83 tys. 619,51 brutto.
Remont schodów terenowych w Szkole Podstawowej nr 35 przy ul. Uczniowskiej w Dąbrowie Górniczej. Remont wykonany za kwotę 24 tys. 394,98 zł. brutto.
Wymiana instalacji ciepłej wody w piwnicy w Szkole Podstawowej nr 30 przy ul. Jaworowej 6 w Dąbrowie Górniczej. Inwestycja wykonana za kwotę 10 tys. 562,16 zł. brutto.
Remont posadzki na korytarzu w Szkole Podstawowej nr 13 przy ul. Al. J. Piłsudskiego 24 w Dąbrowie Górniczej. Remont wykonany za kwotę 26 tys. 532,99 zł. brutto.
Remont sanitariatu w Zespole Szkół Technicznych przy ul. Królowej Jadwigi 12 w Dąbrowie Górniczej. Remont wykonany za kwotę 87 tys. 66,57 zł. brutto.
Izolacja ściany fundamentowej wraz z remontem pomieszczenia do zajęć pneumatycznych w III Liceum Ogólnokształcącym przy ul. Prusa 3 w Dąbrowie Górniczej. Umowa w trakcie realizacji zawarta na kwotę 146 tys. 981,16 zł. brutto.

Pod koniec wakacji ktoś poruszył problemy w jednym z przedszkoli, chyba radny.
W nr 9 też dzieci nie chodziły już cały poprzedni rok, a teraz kolejny. Zastępcza szkoła nie do końca przystosowana i dalej dzieci tracą. Od początku wykonawca zupełnie się nie spieszył, bardzo długo nic się nie działo, a potem szło bardzo wolno. Ciekawe jak się wytłumaczyli, jak z umową i czy dostali kary? Wiadomo, teraz łatwo zwalić na problemy z Covidem i kto wie czy z tego nie skorzystali itp, ale oni mieli problemy od samego początku. Gdyby szybko zaczęli to i koszty materiałów by tak nie wzrosły. Ogólnie prowadzenie tej inwestycji to dramat. Dobudówkę - nową szatnię chyba zaczęli robić (fundamenty) po roku, odkąd dzieci przestały tam chodzić. Teraz termin przesunięty do końca października. Musieliby ogromnie przyspieszyć, nie wiem czy jest szansa.
CYTAT
UM

15 listopada 2021
PRZEDSZKOLE NR 36 I ŻŁOBEK NA OSIEDLU KASPRZAKA CZEKA MODERNIZACJA

Przedszkole nr 36 przy ul. Tysiąclecia 23 to druga placówka na osiedlu Kasprzaka w Dąbrowie Górniczej, która zostanie unowocześniona dzięki unijnemu dofinansowaniu. Z efektu od dawna oczekiwanych prac rodzice i dzieci na pewno będą zadowoleni.

Tarasy w Kasztankowym Przedszkolu zostaną zabudowane

Przetarg na prace – w systemie zaprojektuj i wybuduj – został ogłoszony w minionym tygodniu.

– Zrobimy wszystko od „a” do „z”, by placówka mogła służyć mieszkańcom przez kolejne kilkadziesiąt lat – zapowiada Rafał Zwoliński, naczelnik Wydziału Inwestycji i Remontów.

Monika Nawalany, dyrektor Przedszkola nr 36, cieszy się na zapowiadane zmiany i przyznaje, że siedziba Kasztankowego Przedszkola potrzebuje zmian wewnątrz i na zewnątrz: sale wymagają odświeżenia, podobnie jak toalety, który odbiegają od współczesnych walorów estetycznych.

– Budynek po termomodernizacji ma być funkcjonalny dla dzieci i personelu, stąd uwagi i propozycje zgłaszane przez nas projektantom. Ważna zmiana – ze względu na bezpieczeństwo dzieci i rodziców – to przeprowadzka żłobka z piętra na parter – dodaje Monika Nawalany.
Rafał Zwoliński potwierdza, że nie tylko żłobek przeprowadzi się na parter. Charakterystyczne tarasy od strony kortów tenisowych zostaną zabudowane, dzięki czemu przedszkole zyska dodatkową przestrzeń.

– Każde pomieszczenie będzie miało dostęp do toalety, a każda sala na parterze zyska wyjście na zewnątrz – wylicza Rafał Zwoliński. Przed wejściem do budynku powstanie natomiast pochylnia.

Wkrótce zakończy się termomodernizacja Przedszkola nr 14

W zakresie prac są również m.in. wymiana okien i drzwi, ocieplenie ścian i wykonanie izolacji przeciwwilgociowej, modernizacja systemu wentylacji oraz wymiana instalacji: elektrycznej, centralnego ogrzewania, wodno-kanalizacyjnej i hydrantowej. Dzięki nim budynek zostanie dostosowany do przepisów sanitarnych i przeciwpożarowych.

– Standardowo przy tego typu pracach modernizujemy i wyposażamy w nowe urządzenia zaplecze kuchenne. Oczywiście jeśli starszy sprzęt nadaje się do użytku, będzie wykorzystywany – dodaje naczelnik Wydziału Inwestycji i Remontów.
Nim rozpoczną się prace w Kasztankowym Przedszkolu, termomodernizacja zakończy się w pobliskim Przedszkolu nr 14, Wartą ponad 4,3 mln zł inwestycję miasto zleciło kilka miesięcy temu Przedsiębiorstwu Remontowo-Budowlanemu „A. Piaskowski i Spółka” Sp. z o.o.

Oby z tym poszło lepiej niż z obecnymi remontami, gdzie takie opóźnienia i przedszkola zamknięte od czerwca 2020 do teraz.
z ogromnymi opóźnieniami ale się udało:

CYTAT
UM

WYPIĘKNIAŁY KOLEJNE DĄBROWSKIE PRZEDSZKOLA

– Nasi starsi wychowankowie, którzy teraz przyprowadzają do nas swoje dzieci, są zachwyceni zmianami – mówi Joanna Kusak, dyrektor Przedszkola nr 9 w Dąbrowie Górniczej. Poza „dziewiątką”, modernizacja zakończyła się także w Przedszkolu nr 14. Tam dzieci wrócą po Nowym Roku.

Przedszkole przy ul. Górniczej 9 w trakcie modernizacji zyskało nowy segment.

– W segmencie powstała szatnia dla dzieci. Dzięki temu zyskaliśmy przestrzeń na parterze i niewielka dotąd salka, przy której wcześniej była szatnia, została rozbudowana i zyskała własną toaletę – mówi wiceprezydent Damian Rutkowski.

Własna toaleta to teraz standard w przypadku każdej z sześciu sal w Przedszkolu nr 9. Wiceprezydent zwraca jeszcze uwagę na inną nowość: system przywołaniowy, w który zostały wyposażone wszystkie sale. Dzięki niemu rodzice po wejściu do przedszkola mogą przez słuchawkę komunikować się z każdą z sal, informując o chęci odebrania dziecka. System może być też wykorzystywana do wewnętrznej komunikacji w placówce.

Większy komfort pracy zyskała kuchnia, powiększona i wyposażona w nowoczesne urządzenia oraz w windę. – Swoje robi także znacznie lepsza wentylacja – podkreśla Joanna Kusak.

Dyrektor cieszy jeszcze inne zmiana. W wybudowanym w latach 70. przedszkolu panował wcześniej specyficzny zapach. – Okazało się, że to wina podkładów, które choć nie były szkodliwe, to jednak roztaczały specyficzny zapach. Teraz pachnie u nas nowością i nowoczesnością – podkreśla dyrektorka Przedszkola nr 9, które przy okazji modernizacji zyskało także nowe urządzenia na placu zabaw.

W zakresie modernizacji była również m.in. wymiana okien i drzwi, ocieplenie ścian i wykonanie izolacji przeciwwilgociowej, modernizacja systemu wentylacji oraz wymiana instalacji: elektrycznej, centralnego ogrzewania, wodno-kanalizacyjnej i hydrantowej.

– Budynek został w pełni dostosowany do przepisów sanitarnych i przeciwpożarowych. Przyjazny jest także osobom z niepełnosprawnościami, którym służy m.in. wybudowana na zewnątrz pochylnia – podkreśla Rafał Zwoliński, naczelnik Wydziału Inwestycji i Remontów.
Przedszkole nr 14 czeka na wyposażenie

Do zmodernizowanej placówki przy ul. Tysiąclecia 25A dzieci wrócą po Nowym Roku. Różnobarwne wnętrza – każda sala ma inną kolorystykę – czekają więc jeszcze na wyposażenie. Nowe urządzenia pojawiły się za to w kuchni, wyposażonej przy okazji w nową windę.

Teren „czternastki” ma nowe ogrodzenie, nowe jest także dojście do części w przyziemiu. Co ważne, znajdująca się tam sala do zajęć została znacznie powiększona.

Przy głównym wejściu powstała pochylnia dla osób z niepełnosprawnościami. Wszystkie sale w dolnej części zyskały osobne wyjścia ewakuacyjne na zewnątrz.

– Standardowo już, jak przy tego typu inwestycjach, w zakresie prac była m.in. wymiana okien i drzwi, ocieplenie ścian i wykonanie izolacji przeciwwilgociowej, modernizacja systemu wentylacji oraz wymiana instalacji: elektrycznej, centralnego ogrzewania, wodno-kanalizacyjnej i hydrantowej – przypomina Rafał Zwoliński.

Zakończona modernizacja Przedszkola nr 14 to nie jedyna dobra wiadomość dla mieszkańców osiedla Kasprzaka. W 2022 roku przebudowy doczeka się także druga osiedlowa placówka, czyli Przedszkole nr 36, które przestrzeń w budynku przy ul. Tysiąclecia 23 dzieli z filią Żłobka Miejskiego.

– W postępowaniu na wybór wykonawcy prac wpłynęła jedna oferta od firmy Częstobud, którą oceniamy teraz pod względem merytorycznym. Jeśli nie będzie zastrzeżeń, podpiszemy umowę – mówi wiceprezydent Damian Rutkowski.
Zgodnie z zapowiedziami, po modernizacji żłobek przeprowadzi się z piętra na parter. Charakterystyczne tarasy od strony kortów tenisowych zostaną zabudowane, dzięki czemu przedszkole zyska dodatkową salę.

– Każde pomieszczenie będzie miało dostęp do toalety, a każda sala na parterze zyska wyjście na zewnątrz – wylicza naczelnik Rafał Zwoliński. Przed wejściem do budynku standardowo już powstanie pochylnia (tutaj można w szczegółach zapoznać się z planowanym zakresem prac).

Identyczne zmiany, jak w Przedszkolu nr 14, zajdą w bliźniaczo podobnym Przedszkolu nr 20 przy ul. Adamieckiego 15. Prace w budynku i wokół już trwają (zdjęcie poniżej).

W sumie z udziałem unijnego dofinansowania w latach 2020-2022 zaplanowano w mieście modernizację dziewięciu przedszkoli. Prace zakończyły się już w przedszkolach nr 1, 4, 9, 14, 29 i 39 oraz trwają w „dwudziestce”. Poza wspomnianym Przedszkolem nr 36 w 2022 roku modernizowane będzie również przedszkole nr 32.

W Dąbrowie Górniczej funkcjonuje 29 przedszkoli, zespołów szkolno-przedszkolnych i oddziałów przy szkołach podstawowych, zapewniających opiekę dla dzieci w wieku 3-6 lat. Przedszkole dla niepełnosprawnych działa również w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym.

Modernizacja placówek przedszkolnych realizowana jest nie tylko z wykorzystaniem funduszy europejskich, ale również w w całości ze środków własnych miasta. Tak było m.in. w przypadku Przedszkola nr 11 przy ul. Krasińskiego, które w całkowicie nowej odsłonie działa od września 2021 roku.

zdjęcia snf (51).gif https://www.dabrowa-gornicza.pl/galerie/dab...przed-remontem/
CYTAT
UM

W LUTYM ROZPOCZNIE SIĘ PRZEBUDOWA PRZEDSZKOLA NA OSIEDLU KASPRZAKA

Z początkiem lutego dzieci z Przedszkola nr 36 na kilka miesięcy opuszczą placówkę na osiedlu Kasprzaka. Budynek, współdzielony przez przedszkolaków z filią Żłobka Miejskiego, przejdzie w tym czasie modernizację.

Przebudowę – w systemie zaprojektuj i wybuduj – za ponad 6,7 mln zł miasto zleciło konsorcjum, na czele którego stoi firma Częstobud. To przedsiębiorstwo, które w zeszłym roku zmodernizowało Przedszkole nr 9 przy ul. Górniczej.

Planowana na osiem miesięcy inwestycja całkowicie odmieni placówkę przy ul. Tysiąclecia 23. Wiadomo, że w efekcie przebudowy żłobek miejski przeprowadzi się na parter, a charakterystyczne tarasy od strony kortów tenisowych zostaną zabudowane. Dzięki temu przedszkole zyska dodatkową przestrzeń na piętrze.

– Każde pomieszczenie będzie miało dostęp do toalety, a każda sala na parterze zyska wyjście na zewnątrz – zapowiada wiceprezydent Damian Rutkowski.
Modernizację przejdzie także zaplecze kuchenne, która zostanie wyposażone w nowe urządzenia.

Standardowo, jak przy każdej termomodernizacji dąbrowskiej placówki oświatowej, w zakresie prac są również m.in. wymiana okien i drzwi, ocieplenie ścian i wykonanie izolacji przeciwwilgociowej, modernizacja systemu wentylacji oraz wymiana instalacji: elektrycznej, centralnego ogrzewania, wodno-kanalizacyjnej i hydrantowej. Dzięki nim budynek zostanie dostosowany do przepisów sanitarnych i przeciwpożarowych.

Do wymogów przepisów przeciwpożarowych zostanie także dostosowana droga dojazdowa do przedszkola (minimum 4 m szerokości), która przy okazji zyska nową nawierzchnię. Oczywiście przed wejściem do budynku powstanie także pochylnia

– Zrobimy wszystko od „a” do „z”, by placówka mogła służyć mieszkańcom przez kolejne kilkadziesiąt lat – podsumowuje Rafał Zwoliński, naczelnik Wydziału Inwestycji i Remontów.

W sumie z udziałem unijnego dofinansowania w latach 2020-2022 zaplanowano w Dąbrowie Górniczej modernizację dziewięciu przedszkoli. Prace zakończyły się już w przedszkolach nr 1, 4, 9, 14, 29 i 39, a trwają w „dwudziestce”. Poza Przedszkolem nr 36 w 2022 roku modernizowane będzie również przedszkole nr 32.
CYTAT
nasze miasto

Co dalej z remontem Przedszkola nr 36 w Dąbrowie Górniczej? Został szkielet budynku. Zdążą na czas?

W lutym rozpoczął się remont Przedszkola nr 36 przy ul. Tysiąclecia 23 w Dąbrowie Górniczej. Mieszkańcy nie widzą jednak ostatnio na placu budowy robotników, zaczynają mieć wątpliwości, czy oby wszystko w porządku, a budynek zostanie zmodernizowany w terminie. Miasto tłumaczy, że wszystko jest zgodne z planem, a obecnie trwa proces projektowania, więc pracowników jest mniej niż wcześniej.

Na dobre zmiany czekają wychowankowie placówki na osiedlu Kasprzaka. Na czas remontu opuścili budynek, współdzielony z filią Żłobka Miejskiego.

Przebudowę Przedszkola nr 36 – w systemie zaprojektuj i wybuduj – za ponad 6,7 mln zł miasto zleciło konsorcjum, na czele którego stoi firma Częstobud. To przedsiębiorstwo, które w zeszłym roku zmodernizowało Przedszkole nr 9 przy ul. Górniczej.

Co zatem dzieje się dziś na terenie Przedszkola nr 36?

- Zadanie jest realizowane w formule „zaprojektuj i wybuduj”. Trwają prace rozbiórkowe wewnątrz obiektu, w szczególności w piwnicach, na podstawie zgłoszenia robót budowlanych. Roboty termomodernizacyjne zostaną rozpoczęte niezwłocznie po przyjęciu odrębnego zgłoszenia robót przez Wydział Architektury Urzędu Miejskiego w Dąbrowie Górniczej. Trwa projektowanie, mające na celu uzyskanie pozwolenia na budowę dla robót budowlanych objętych takim obowiązkiem – tłumaczy Wojciech Zakrzewski z Wydziału Inwestycji i Remontów dąbrowskiego Urzędu Miejskiego.
Jak dodaje termin zakończenia prac nie zmienił się. – Zgodnie z umową zakończenie zadania zaplanowano na 28 września 2022 roku – podkreśla Wojciech Zakrzewski.

Wiadomo, że w efekcie przebudowy żłobek miejski przeprowadzi się na parter, a charakterystyczne tarasy od strony kortów tenisowych zostaną zabudowane. Dzięki temu przedszkole zyska dodatkową przestrzeń na piętrze. Każde pomieszczenie będzie miało dostęp do toalety, a każda sala na parterze zyska wyjście na zewnątrz.

Modernizację przejdzie także zaplecze kuchenne, która zostanie wyposażone w nowe urządzenia. Standardowo, jak przy każdej termomodernizacji dąbrowskiej placówki oświatowej, w zakresie prac są również m.in. wymiana okien i drzwi, ocieplenie ścian i wykonanie izolacji przeciwwilgociowej, modernizacja systemu wentylacji oraz wymiana instalacji: elektrycznej, centralnego ogrzewania, wodno-kanalizacyjnej i hydrantowej. Dzięki nim budynek zostanie dostosowany do przepisów sanitarnych i przeciwpożarowych.

Do wymogów przepisów przeciwpożarowych zostanie także dostosowana droga dojazdowa do przedszkola (minimum 4 metry szerokości), która przy okazji zyska nową nawierzchnię. Przed wejściem do budynku powstanie także pochylnia.

W trakcie modernizacji Przedszkole nr 20, w kolejce Przedszkole nr 32

Aktualnie w mieście trakcie przebudowy i termomodernizacji jest Przedszkole nr 20, gdzie termin zakończenia prac zaplanowany został na 30 czerwca 2022 roku.

- Wykonana została tam między innymi przebudowa pomieszczeń, tynki wewnętrzne, stolarka okienna i drzwiowa, wylewki jastrychowe z ociepleniem. Odbudowane zostały kominy wentylacyjne, wykonana została termomodernizacja ścian fundamentowych i dachu, instalacja wodno-kanalizacyjna i elektryczna. Rozpoczęto termomodernizację ścian zewnętrznych – wylicza Wojciech Zakrzewski.

W sumie z udziałem unijnego dofinansowania w latach 2020-2022 zaplanowano w Dąbrowie Górniczej modernizację dziewięciu przedszkoli. Prace zakończyły się już w przedszkolach nr 1, 4, 9, 14, 29 i 39, a trwają w „dwudziestce”. Poza Przedszkolem nr 36 w 2022 roku modernizowane ma być również przedszkole nr 32.
wreszcie się chociaż w tym udało przed rozpoczęciem nowego roku szkolnego. W poprzednich były wielkie opóźnienia

CYTAT
UM

PRZEDSZKOLE NR 20 PO MODERNIZACJI WYGLĄDA JAK NOWE

Dzięki zakończonej niedawno modernizacji Przedszkole nr 20 z Oddziałami Integracyjnymi – po 44 latach od otwarcia – zostało unowocześnione. Dzieci przekonają się o tym już 17 sierpnia.

Rozpoczynający się w środę wakacyjny dyżur będzie pierwszą okazją, by przedszkolaki zobaczyły, jaką metamorfozę przeszło ich przedszkole. Placówka przy ul. Adamieckiego 15 całkowicie zmieniła się tak w środku, jak i na zewnątrz.

Do głównego wejścia – poza schodami – prowadzi teraz także pochylnia. Sale na parterze zyskały osobne wyjścia ewakuacyjne. Przede wszystkim każda z sześciu klas w budynku ma własną toaletę.

– Przy wyposażaniu sal zadbaliśmy także o detale: w bardziej nasłonecznionych klasach, których okna wychodzą na południową i zachodnią stronę, założone zostały rolety – zwraca uwagę wiceprezydent Damian Rutkowski.
Z sali w przyziemiu można wyjść na nieduży plac wyłożony kostką. – To będzie dodatkowa przestrzeń na zajęcia plenerowe, w której można będzie ustawić stoliki i krzesełka – mówi Barbara Szwajczewska, dyrektor Przedszkola nr 20.

Rafał Zwoliński, naczelnik Wydziału Inwestycji i Remontów, dodaje, że obsadzony trawą ziemny wał wokół placu został tak ukształtowany, by mógł po zazielenieniu pełnić rolę naturalnego amfiteatru.

Nowe urządzenia, w tym winda, pojawiły się m.in. w kuchni. W tym przypadku równie ważna jest nowa i lepsza wentylacja.

– Jak przy wszystkich tego typu inwestycjach w zakresie prac – poza modernizacją systemu wentylacji – były m.in. wymiana okien i drzwi, ocieplenie ścian i wykonanie izolacji przeciwwilgociowej oraz wymiana instalacji: elektrycznej, centralnego ogrzewania, wodno-kanalizacyjnej i hydrantowej – wymienia Rafał Zwoliński.
Wartą ponad 5 mln zł brutto inwestycję na zlecenie miasta zrealizowała dąbrowskie Przedsiębiorstwo Remontowo-Budowlane „A. Piaskowski i Spółka”.

Siedem z dziewięciu przedszkoli już po modernizacji

Przedszkole nr 20 jest jedną z dziewięciu placówek, których modernizację w latach 2020-2022 zaplanowano w mieście z udziałem unijnego dofinansowania. Poza „dwudziestką” prace zakończyły się także w przedszkolach nr 1, 4, 9, 14, 29 i 39 oraz trwają w Przedszkolu nr 36. W kolejce do modernizacji czeka jeszcze Przedszkole nr 32.

W Dąbrowie Górniczej funkcjonuje 29 przedszkoli, zespołów szkolno-przedszkolnych i oddziałów przy szkołach podstawowych, zapewniających opiekę dla dzieci w wieku 3-6 lat. Przedszkole dla niepełnosprawnych działa również w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym.

Modernizacja placówek przedszkolnych realizowana jest nie tylko z wykorzystaniem funduszy europejskich, ale również w całości z budżetu miasta. Tak było m.in. w przypadku Przedszkola nr 11 przy ul. Krasińskiego, które w nowej odsłonie działa od września 2021 roku.

zdjęcia snf (51).gif https://www.dabrowa-gornicza.pl/galerie/prz...zyjecie-dzieci/
CYTAT
UM

PRZEDSZKOLE Z MANHATTANU CZEKA WIELKA METAMORFOZA

Placówka z al. Piłsudskiego 28 będzie dziewiątym przedszkolem, którego modernizację z unijnym dofinansowaniem miasto zaplanowało w latach 2020-2022.

W związku z planowanymi pracami mali podopieczni placówki z Manhattanu nowy rok przedszkolny rozpoczęli już w tymczasowej siedzibie, którą stał się budynek III LO przy ul. Prusa.

– Cieszy nas wiele rzeczy, które zyskamy dzięki modernizacji: sala do rekreacji oraz pomieszczenia do dodatkowych zajęć specjalistycznych, a także taras, który dzięki gruntownemu remontowi stanie się dodatkową przestrzenią do zajęć – mówi Olga Pytloch, dyrektor Przedszkola nr 32.
W trakcie prac znacznie powiększy się także główna szatnia, co przy 250 dzieciach, które na co dzień korzystają z 10-oddziałowego przedszkola, ma niebagatelne znaczenie.

Zwyczajowo już, jak przy wszystkich wcześniejszych modernizacjach przedszkoli, wszystkie sale zyskają własne łazienki i toalety, a placówka zostanie dostosowana do potrzeb osób z niepełnosprawnościami.

– W zakresie prac będzie także m.in. modernizacja systemu wentylacji, wymiana okien i drzwi, ocieplenie ścian i wykonanie izolacji przeciwwilgociowej oraz wymiana instalacji: elektrycznej, centralnego ogrzewania czy wodno-kanalizacyjnej – wylicza Rafał Zwoliński, naczelnik Wydziału Inwestycji i Remontów.

Projekt przewiduje także przebudowę dróg dojazdowych, wykonanie nowych alejek na placu zabaw, a także nasadzenia zieleni.

Przetarg na modernizację przedszkola nr 32 został ogłoszony pod koniec września, w październiku poznamy oferty zainteresowanych zleceniem prac.

Prawie 11 mln zł na termomodernizację przedszkoli

Na poprawę efektywności energetycznej w budynkach użyteczności publicznej Dąbrowa Górnicza pozyskało prawie 11 mln zł unijnego dofinansowania. Dzięki temu wsparciu w latach 2020-2022 zmodernizowano siedem przedszkoli ( nr 1, 4, 9, 14, 20, 29 i 39), a prace w ósmej placówce (nr 36) mają zakończyć się w październiku.

Dziewiątą i ostatnią placówką, która przejdzie gruntowną modernizację przy udziale wspomnianego dofinansowania, będzie Przedszkole nr 32.

Warto podkreślić, że przy okazji termomodernizacji miasto znacznie zwiększa zakres prac, finansując dodatkowe zadania. W efekcie na prace w ośmiu wymienionych placówkach wydano ponad 44 mln zł brutto:

Przedszkole nr 1: 5 249 158,88 zł brutto.
Przedszkole nr 4: 5 445 514,09 zł brutto.
Przedszkole nr 29: 4 675 442,92 zł brutto.
Przedszkole nr 9: 3 791 919,72 zł brutto.
Przedszkole nr 39: 7 377 859,69 zł brutto.
Przedszkole nr 14: 4 550 764,57 zł brutto.
Przedszkola nr 20: 5 648 457,42 zł brutto.
Przedszkole nr 36: wartość umowy 7 735 816,06 zł brutto.
Niezależnie od wymienionych powyżej inwestycji, miasto pozyskało ponad 16 mln zł dofinansowania na modernizację Zespołu Szkół nr 4. Przy okazji rozpoczętych we wrześniu prac zyska więc także Przedszkole nr 3, które jest częścią kompleksu na Łęknicach.

Modernizacja przedszkoli nie tylko z unijnym wsparciem

Modernizacja placówek przedszkolnych realizowana jest nie tylko z wykorzystaniem funduszy europejskich, ale również w całości z budżetu miasta. Tak było m.in. w przypadku Przedszkola nr 11 przy ul. Krasińskiego, które w nowej odsłonie działa od września 2021 roku. Na tę inwestycję miasto przeznaczyło ponad 16 mln zł brutto.

CYTAT
UM

KASZTANKOWE PRZEDSZKOLE Z FOTOWOLTAIKĄ NA DACHU

Zakończyła się modernizacja Przedszkola nr 36 na osiedlu Kasprzaka. Do unowocześnionej i całkowicie odmienionej placówki dzieci wracają 5 grudnia. – To świat z naszych marzeń – mówi o przemianie Kasztankowego Przedszkola dyrektor Ewa Stawicka.

– Zrobimy wszystko od „a” do „z”, by placówka mogła służyć mieszkańcom przez kolejne kilkadziesiąt lat – zapowiadał jeszcze przed rozpoczęciem prac w Kasztankowym Przedszkolu Rafał Zwoliński, naczelnik Wydziału Inwestycji i Remontów.

Zapowiedzi można już konfrontować z rzeczywistością. Kasztankowe Przedszkole, które siedzibę przy ul. Tysiąclecia 23 dzieli z filią Żłobka Miejskiego, zmieniło się wewnątrz i na zewnątrz. Wypiękniała elewacja, a niefunkcjonalne i charakterystyczne jednocześnie tarasy od strony kortów tenisowych zostały zabudowane. Dodatkowa przestrzeń została wykorzystana na dwie toalety, gabinet logopedy i pomieszczenia administracyjne. Nowy jest także dojazd do placówki, pomyślano także o miejscu do zawracania dla straży pożarnej.

– W budynku zastosowano odnawialne źródła energii: z zewnątrz można zauważyć panele fotowoltaiczne na dachu, a do ogrzewania przedszkola wykorzystywane będą pompy ciepła – podkreśla wiceprezydent Damian Rutkowski.
Warto też wspomnieć o zagospodarowaniu wód deszczowych, które teraz będą rozprowadzane po przestrzeni wokół przedszkola. Miasto pamiętało też o jerzykach, dla których budki zostały zamontowane pod dachem.

Dla Ewy Stawickiej, dyrektor Przedszkola nr 36, ważne jest, że dzięki termomodernizacji – zgodnie z życzeniami nauczycieli i rodziców – budynek zyskał nie tylko na estetyce, ale i na funkcjonalności. Każde pomieszczenie ma dostęp do nowoczesnej toalety, a każda sala na parterze zyskała wyjście na zewnątrz. Co ważne, ze względów na bezpieczeństwo dzieci i rodziców, po modernizacji żłobek przeprowadził się z piętra na parter.

– To świat z naszych marzeń – podsumowuje krótko efekt modernizacji Ewa Stawicka.
W zakresie wartych 6,7 mln zł prac były także m.in.: wymiana okien i drzwi, ocieplenie ścian i wykonanie izolacji przeciwwilgociowej, modernizacja systemu wentylacji oraz wymiana instalacji: elektrycznej, centralnego ogrzewania, wodno-kanalizacyjnej i hydrantowej. Dzięki nim budynek zostanie dostosowany do przepisów sanitarnych i przeciwpożarowych.

Standardowo przy tego typu pracach zmodernizowano także zaplecze kuchenne, a przy wejściu do żłobka powstała pochylnia. Osobne wejście ma teraz nie tylko przedszkole, ale i kuchnia.

Przedszkole nr 32 czekają wielkie zmiany

Dzieci z Przedszkola nr 36 na powrót do swojej placówki oczekiwały w Przedszkolu nr 32 na sąsiednim Manhattan. Gdy w poniedziałek 5 grudnia wrócą do siebie, można będzie rozpoczynać modernizację i tej drugiej placówki.

– Cieszy nas wiele rzeczy, które zyskamy dzięki modernizacji: sala do rekreacji oraz pomieszczenia do dodatkowych zajęć specjalistycznych, a także taras, który dzięki gruntownemu remontowi stanie się dodatkową przestrzenią do zajęć – mówi Olga Pytloch, dyrektor Przedszkola nr 32.
W trakcie prac znacznie powiększy się także główna szatnia, co przy 250 dzieciach, które na co dzień korzystają z 10-oddziałowego przedszkola, ma niebagatelne znaczenie.

Zwyczajowo już, jak przy wszystkich wcześniejszych modernizacjach przedszkoli, wszystkie sale zyskają własne łazienki i toalety, a placówka zostanie dostosowana do potrzeb osób z niepełnosprawnościami.

Projekt przewiduje także przebudowę dróg dojazdowych, wykonanie nowych alejek na placu zabaw, a także nasadzenia zieleni.

Prawie 11 mln zł na termomodernizację przedszkoli

Na poprawę efektywności energetycznej w budynkach użyteczności publicznej Dąbrowa Górnicza pozyskała prawie 11 mln zł unijnego dofinansowania. Dzięki temu wsparciu w latach 2020-2022 zmodernizowano osiem przedszkoli ( nr 1, 4, 9, 14, 20, 29, 36 i 39).

Dziewiątą i ostatnią placówką, która przejdzie gruntowną modernizację przy udziale unijnego dofinansowania, będzie wspomniane Przedszkole nr 32.

Warto podkreślić, że przy okazji termomodernizacji miasto znacznie zwiększa zakres prac, finansując dodatkowe zadania. W efekcie na prace w ośmiu wymienionych placówkach wydano już ponad 44 mln zł brutto. Ta kwota wrośnie jeszcze o prawie 11 mln na inwestycję w Przedszkolu nr 32.

Niezależnie od wymienionych powyżej inwestycji, miasto pozyskało ponad 16 mln zł dofinansowania na modernizację Zespołu Szkół nr 4. Przy okazji rozpoczętych we wrześniu prac zyska więc także Przedszkole nr 3, które jest częścią kompleksu na Łęknicach.

Modernizacja placówek przedszkolnych realizowana jest nie tylko z wykorzystaniem funduszy europejskich, ale również w całości z budżetu miasta. Tak było m.in. w przypadku Przedszkola nr 11 przy ul. Krasińskiego, które w nowej odsłonie działa od września 2021 roku. Na tę inwestycję miasto przeznaczyło ponad 16 mln zł brutto.

zdjęcia snf (51).gif https://www.dabrowa-gornicza.pl/galerie/wyr...e-progi-dzieci/
CYTAT
nasze miasto

Dąbrowa Górnicza: miasto chce zamknąć Przedszkole nr 8. Dlaczego? Co będzie z maluchami?

Miasto zamierza zlikwidować Przedszkole nr 8 w Dąbrowie Górniczej. Powód? Zbyt mała liczba dzieci, które zgłaszane są do tej placówki a także zły stan techniczny budynku. Zgodę na taki ruch wyrazili już podczas grudniowej sesji Rady Miejskiej dąbrowscy rajcy.
Przedszkole nr 8 przy ulicy Partyzantów to jak na ponad 110-tysięczne miasto kameralna placówka. Ma tylko dwa oddziały, w których opiekę znajduje około 50 najmłodszych mieszkańców.

- Jest to uchwała intencyjna. Będziemy informować rodziców, a Kuratorium Oświaty wyda swoją decyzję. Mamy coraz więcej dzieci chętnych do przedszkoli na terenach zielonych, ale w śródmieściu jest tendencja odwrotna. Mamy coraz więcej wolnych miejsc. W Przedszkolu nr 8 jest siedem miejsce wolnych, natomiast w najbliższym Przedszkolu nr 11 mamy siedem oddziałów, a mogliśmy otworzyć osiem. Tak więc dzieci jest coraz mniej. Co roku analizujemy dane, w każdym są miejsca wolne, co wskazuje na to, że społeczeństwo się nam także starzeje – tłumaczy Marta Bobrowska-Juroff, zastępca naczelnika Wydziału Oświaty w dąbrowskim Urzędzie Miejskim.

Przedszkole nr 8 ma zostać zamknięte 31 sierpnia 2023 r., czyli z końcem roku szkolnego 2022/2023. Za takim rozwiązaniem głosowało 16 miejskich radnych, 5 było przeciwko, a 4 wstrzymało się od głosu.

Dzieci z tego rejonu będą przyjmowane m.in. do najbliższego, w pełni zmodernizowanego i rozbudowanego Przedszkola nr 11 przy ulicy Krasińskiego. Przy dotychczasowym budynku dobudowany został zupełnie nowy segment, dzięki czemu liczba miejsc dostępnych w przedszkolu wzrosła ze 125 do 250. Każdy przedszkolak ma tu do dyspozycji swoją zamykaną szafkę, a rodzice doceniają nową recepcję, dzięki której ułatwiony jest kontakt z przedszkolem i wymiana informacji w ważnych kwestiach. Dodatkowo cały budynek został przebudowany w taki sposób, aby był on przyjazny dla dzieci niepełnosprawnych. Są specjalnie przystosowane w tym celu toalety oraz windy, które ułatwiają przemieszczanie się po budynku.

zdjęcia snf (51).gif https://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/dabr...815/zd/78204029

jestem bardzo zaskoczony informacjami, że podają, że nagle jest aż tyle wolnych miejsc w przedszkolach. A dopiero co był przecież mega problem. Totalny brak miejsc i bardzo dużo dzieci nie dostawało się nigdzie. Każdy cieszył się, gdy znalazł miejsce i mógł dowozić byle gdzie, na drugą stronę miasta. I dzięki temu powstało w ostatnich latach tak wiele prywatnych i mają chętnych. O co tu chodzi?
CYTAT
UM

PRZEDSZKOLE NA MANHATTANIE ZMIENIŁO SIĘ W PLAC BUDOWY

W Przedszkolu nr 32 rozpoczęły się prace rozbiórkowe, które są wstępem do zaplanowanej na najbliższe miesiące przebudowy i modernizacji placówki z al. Piłsudskiego 28.

Przedszkole z Manhattanu jest dziewiątym i jednocześnie ostatnim, które modernizujemy w ramach unijnego projektu na lata 2020-2022. Pozyskaliśmy 11 mln zł dofinansowania, wydając już ponad 44 mln zł na prace w przedszkolach nr 1, 4, 9, 14, 20, 29, 36 i 39.

Inwestycja w Przedszkolu nr 32 będzie najdroższa ze wszystkich wymienionych. Z początkiem stycznia miasto zleciło prace Przedsiębiorstwu Remontowo-Budowlanemu „A. Piaskowski i Spółka”. Firma z Dąbrowy Górniczej złożyła ofertę opiewającą na prawie 11 mln zł. Trzy inne były droższe o ponad 2 i 3 mln zł.

Efekty inwestycji, cieszące dzieci, rodziców i nauczycieli, zobaczymy pod koniec wakacji. W tym czasie standardowo już wszystkie sale zyskają własne łazienki i toalety, powstaną też sale do rekreacji i dodatkowych zajęć specjalistycznych

Znacznie powiększy się także główna szatnia, co przy 250 dzieciach, które na co dzień korzystają z 10-oddziałowego przedszkola, ma niebagatelne znaczenie. Placówka zostanie również dostosowana do potrzeb osób z niepełnosprawnościami.

Olga Pytloch, dyrektor Przedszkola nr 32, mówi, że cieszy ją wiele rzeczy, które placówka zyska dzięki modernizacji: – To między innymi sala do rekreacji oraz pomieszczenia do dodatkowych zajęć specjalistycznych, a także taras, który dzięki gruntownemu remontowi stanie się dodatkową przestrzenią do zajęć.

– W zakresie prac będzie także m.in. modernizacja systemu wentylacji, wymiana okien i drzwi, ocieplenie ścian i wykonanie izolacji przeciwwilgociowej oraz wymiana instalacji: elektrycznej, centralnego ogrzewania czy wodno-kanalizacyjnej – wylicza Rafał Zwoliński, naczelnik Wydziału Inwestycji i Remontów.

zdjęcia snf (51).gif https://www.dabrowa-gornicza.pl/aktualnosci...-w-plac-budowy/
CYTAT
fb MB

Jesteśmy już na ostatniej prostej. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, wkrótce podpiszemy umowę z wykonawcą i jeszcze w wakacje rozpoczniemy budowę 🏗 przedszkola przy SP nr 26 w Łośniu.
Ta inwestycja znacznie podniesie jakość i komfort opieki przedszkolnej nie tylko dla rodzin z Łośnia 👪, ale i Łęki, dla której jest to rejon.
W zakresie wartej ponad 15,7 mln zł inwestycji są także budowa łącznika nowego przedszkola ze szkołą, przebudowa szkolnych kuchni 👩🍳 i jadalni oraz dostosowanie kotłowni do aktualnych przepisów. To nie koniec, bo sale, które przedszkole zajmuje obecnie w szkolnym budynku, zostaną dostosowane do potrzeb lekcyjnych 👩🏫
Projekt przewiduje także zagospodarowanie terenu: budowę nowego placu zabaw, drogi przeciwpożarowej i parkingu. Przy okazji powstanie także m.in. system odprowadzania wód deszczowych.
Budowa przedszkola przy SP nr 26 to pierwszy etap. Drugim, planowanym na lata 2024-2025, jest modernizacja całego budynku 🏫 szkoły. W przyszłości, gdy uda nam się pozyskać dofinansowanie, ostatnim etapem będzie budowa sali gimnastycznej.

wizualizacje snf (51).gif https://www.facebook.com/photo/?fbid=838124...mp;locale=pl_PL
CYTAT
UM

ROZPOCZYNAMY BUDOWĘ PRZEDSZKOLA W ŁOŚNIU I MODERNIZACJĘ PAWILONU W SZTYGARCE

We wtorek 9 października podpisaliśmy z firmą Częstobud umowy na budowę przedszkola przy Szkole Podstawowej nr 26 w Łośniu oraz modernizację pawilonu II w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego. Łączna wartość inwestycji to 43,5 mln zł.

Na dzień po podpisaniu umowy, a więc na 10 października, zaplanowano przekazanie wykonawcy placu budowy.

Zaplanowane na półtora roku prace w Łośniu obejmują nie tylko budowę przedszkola, ale również powstanie łącznika ze szkołą oraz przebudowę szkolnej kuchni i jadalni. Sale, które teraz zajmuje przedszkole, zostaną dostosowane do potrzeb lekcyjnych.

Zmieni się także otoczenie szkoły. Powstanie nowy plac zabaw, parking i droga przeciwpożarowa. Przy okazji powstanie także m.in. system odprowadzania wód deszczowych.

? Budowa przedszkola to pierwszy etap prac. Drugim, w latach 2024-2025, będzie modernizacja całego budynku szkoły. A gdy uda nam się pozyskać dofinansowanie, w ostatnim etapie powstanie sala gimnastyczna ? mówi Marcin Bazylak, prezydent Dąbrowy Górniczej.

Nowe sale dydaktyczne w Sztygarce

Druga inwestycje obejmie wschodnie skrzydło i centralną część pawilonu II w Sztygarce.
(...)
Również w przypadku Sztygarki firma Częstobud będzie miała 540 dni na realizację inwestycji.

Łączna wartość obu inwestycji to ponad 43,5 mln zł, z czego 29,75 mln zł to dofinansowanie, które miasto pozyskało z rządowego Programu Inwestycji Strategicznych.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.