Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rządy Talkowskiego
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Dąbrowa Górnicza > Władze
Stron: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Hator
zauwazcie ze nikt z pkzetu nie skorygowal informacji o rzekomym zarobku 7 tys na miesiac.
no ladnie panie Talkowski - malo panu kaski? pensja prezydenta rzedu kilku tysiecy zlotych, 50 tys zl za niewykorzystanuy urlop, dieta radnego i emeryturka - czy Panu k...urde nie wstyd???????
Hator
slyszalem ze pan Talkowski juz ma etacik (ale za 3,5 tys na miech - nie za 7) w PKZecie, podobnie jak jego byly kierowca, ktory jest teraz kierowca zatrudnionym w PKZ
oczywiscie nie jestem tego na 100% pewien wiec jezeli sie nie potwierdzi w najblizszym czasie to post zmodyfikuje

a moze by tak do PKZetu pania Anne Talkowska - w ramach doradcy-konsultingowca. Wkoncu doswiadczenie 4 letnie ma biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
pozdr
Bartek
Super! Tez chce taki etat ;-)

Powaznie piszac, to kto decyduje o tym ze np. jest tworzony nowy etat w PKZ? UM czy dyrekcja PKZ?
picaro
no ogólnie to sprawa wyglądał tu taj tak, że pomysł tego instytutu kultury czy tam czegoś takiego to pan Talkowski forsował już 4lata temu, tyle że jakoś mu się o tym zapomniało i sobie przypomniał teraz no i pewnie wiadomo dlaczego wink.gif
pozatym przez całą swoją kadencję nie ogłosił konkursu na dyrektora PKZ, a więc ten obecny cały czas (4lata) sprawował funkcję PO czyli pełniącego obowiązki (coś tak jakby Marcinkiewicz na funkcji prezydenta do czasu wyborów w warszawie). Teraz jak można przeczytać na szybko mu się przypomniało i umowa w 10min na kolanie i to właśnie zdaje się, że po to by mógł go już "nowy dyrektor"(czyt.ten sam) zatrudnić - cffana bestia. tongue.gif

mnie to tylko ciekawi tak zupełnie zwyczajnie, jakim człowiekiem jest naprawdę pan Tal , bo ten numer wskazuje, że niezły z niego skurczybyk, delikatnie mówiąc. Możliwe jednak, że poprostu on juz nic nie kuma i jego żonka tak nim wodzi, bądź jeszcze jakieś inne siły pozaziemskie, heh.

no nic ale teraz to już chyba reszta też się przekona jak wiele złego ten człowiek uczynił dla naszego miasta, i że wcale nie jest taki uczciwy tylko dlatego, że mieszka w bloku na centrali laugh.gif
kwintosz
Ciąg dalszy sprawy:

Sprawdzą, czy wszystkie decyzje w PKZ podjęto zgodnie z prawem

Wczoraj w Pałacu Kultury Zagłębia pojawili się pracownicy Wydziału Kontroli Wewnętrznej dąbrowskiego magistratu. Sprawdzą, jak zrealizowano zalecenia pokontrolne z ubiegłego roku, a także to, na jakiej podstawie były już prezydent miasta, Jerzy Talkowski, zmienił warunki zatrudnienia Andrzeja Smogóra z pełniącego obowiązki na dyrektora PKZ.

Do wyjaśnienia pozostaje także kwestia, o której pisaliśmy w poniedziałek. Chodzi o długoletni kontrakt, na podstawie którego Andrzej Smogór miałby sprawować swoją funkcję do końca grudnia 2011 roku.

O braku poszanowania przepisów w tej sprawie przekonani są przedstawiciele związków zawodowych w PKZ. Informacja o zmianie angażu dla szefa całkowicie ich zaskoczyła. Były prezydent miasta przez cztery lata nie ogłosił konkursu na stanowisko dyrektora PKZ, ale tuż przed swoim odejściem zadecydował o nominacji bez konkursu.

Wszystko to odbyło się bez wiedzy związkowców, co już jest ewidentnym złamaniem prawa. Wystosowali w tej sprawie oficjalny protest do magistratu.

- Lista nieprawidłowości jest długa. Powołanie Andrzeja Smogóra na stanowisko dyrektora odbyło się poza konkursem, co jest niedopuszczalne. Złamana została ustawa o pracownikach samorządowych, statut miasta, a także statut Pałacu Kultury Zagłębia. Nikt nie pytał nas o opinię w tej sprawie, choć powinien - podkreślają związkowcy.

Teraz trzeba będzie poczekać na wyniki kontroli, która potrwa co najmniej kilka dni.

- Główny punkt ciężkości kontroli położony jest na sprawdzenie i weryfikację tego, czy wykonane zostały wszystkie zalecenia po kontroli z grudnia ubiegłego roku. Sprawdzona zostanie cała dokumentacja, która pozwoli na wyjaśnienie wielu kwestii - informuje Anna Zubko z Biura Prasowego UM.

Do sprawdzenia jest naprawdę wiele. Oprócz zagadkowego kontraktu dla Andrzeja Smogóra, podpisanego przez Jerzego Talkowskiego, jest także sprawa nowych warunków zatrudnienia Elżbiety Szymkowskiej oraz Małgorzaty Kurtyki. Według nieoficjalnych informacji umowę z nimi można rozwiązać obecnie tylko za porozumieniem stron.

Kiedy pytaliśmy o kwestię kontraktów, dyrekcja PKZ zapewniała nas, że takich dokumentów w ogóle nie ma.

- Gdyby coś takiego istniało, to sam sobie zarzucałbym pętlę na szyję. Jedyna zmiana, jaka nastąpiła, to fakt, że zamiast pełniącego obowiązki jestem obecnie dyrektorem - mówił dyrektor Smogór.

- Jestem zatrudniona na czas określony i to niezbyt długi - dodała wicedyrektor Szymkowska.

A jednak okazało się, że kontrakt dla Andrzeja Smogóra, podpisany przez Jerzego Talkowskiego, znajduje się w Urzędzie Miejskim.

Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni
pulsatilla1214
Mały OT odnośnie PKZ

Kiedyś był całkiem ciekawy zwyczaj, że za ewidentne kłamstwo odcinano język :)

Praktyka niesłowiańska, do czasu zetknięcia się z kulturą germańską Sasów i ich przebiegłą polityką Słowianie w ogóle nie wiedzieli, że można mówić nieprawdę, nie potrafili tego pojąć... :) Kłamania nauczyliśmy się od Niemców, i dobrze, inaczej już by nas nie było w ich sąsiedztwie...

Pomysł utopijny, ale przypomnę, że na ulotce wyborczej kandydata PiS do Rady Miejskiej DG wyczytałem, że "będzie dążył do przywrócenia publicznej chłosty i pręgierza" laugh.gif Jeszcze trochę rządów PiS i kto wie co nas czeka, choć odnoszę wrażenie, że prędzej wzniesione zostaną gilotyny z miłości do przeciwników politycznych (czytaj - "tych, co nie są z nami") wink.gif
:)

Kontrola w pałacu ujawnia kolejne nieprawidłowości
dziś

W Pałacu Kultury Zagłębia pracownicy Wydziału Kontroli Wewnętrznej dąbrowskiego magistratu zakończyli kilkutygodniową pracę. Jej wyniki mają być znane w nadchodzącym tygodniu. Już dziś wiadomo, że doszło do złamania przepisów. Dotychczasowy szef pałacu, Andrzej Smogór, został odsunięty od pełnienia obowiązków, a jego zastępczyni, Elżbieta Szymkowska, przebywa na urlopie. Obowiązki dyrektora PKZ przejął przed kilkoma dniami Grzegorz Perz.

- Po wyjaśnieniu wszystkich spraw ogłoszony zostanie konkurs na stanowisko dyrektora PKZ - mówi Grzegorz Perz.

Pisaliśmy już, że nieprawidłowości jest sporo. Tuż przed swoim odejściem były prezydent miasta, Jerzy Talkowski, zmienił angaż Andrzeja Smogóra, który z pełniącego obowiązki stał się pełnoprawnym dyrektorem. Według związkowców z PKZ-u było to złamanie ustawy o pracownikach samorządowych i statutu miasta, a decyzja ta nie była z nimi konsultowana. Wątpliwości budzą także nowe, wieloletnie kontrakty dla dyrektora i jego zastępczyni, podpisane przez Jerzego Talkowskiego, a także gigantyczne zarobki Andrzeja Smogóra, przekraczające 110 tys. zł w sali roku. Oprócz tego, wiele wskazuje na bezprawne przyznawanie premii i nagród.
(PAS) - Dziennik Zachodni
abacil
Podobno przy starej Pogorii budowane są domki. Podobno teren pod te domki wykupiła rodzina Pana Talkowskiego. Może ktoś by coś więcej się dowiedział...
pulsatilla1214
To moze zaśpiewajmy wink.gif "

"E joł podobno, e joł podobno.
A słyszałem, a mówi się e joł podobno,
A chodzą słuchy hehehe, podobno, podobno.

Joł, o tyle o ile podobno. Joł podobno,
Podobno to, podobno tamto, sprawdź to, sprawdź to jaaał.

Siema Ci mówi Gural z PDG ferajny
Podobno mam niezłe rymy i panczlajny,
Dodajmy, że flow mam fajny choć podobno
Czasem zbyt jednostajny. Podobno,
Podobno jeżdżę wielkim mercedesem
A wyroki śmierci wydaję sms’em
I mam tak napchaną kiesę jakbym był banku prezesem
I na złocie jem obiad a na platynie jem deser,
Podobno mam czarny neseser jestem bitu biesem
I kuma to każdy rap koneser,
Ja wciąż nie biegnę i desse,
I mam więcej wiks niż z archiwum X,
Jak jaja Brinks ja gadam jak nakręcony,
Jak piramidy sfinks to jest w tło wtopiony.
Podobno w moich tekstach nie chodzi o nic
Podobno uwielbiam don Korleonich
I podobno rozpierdalam superstylem
Jak zawał plus zator plus udar plus wylew
I gibam się na scenie jakbym był gorylem
Choć powinienem być poważny jak Czut Mogile
Mam rymów tyle to a tyle o tyle o ile,
Zamilkłeś, przez chwile nerwowo poprawiłeś bryle,
Chyba skumałeś kto tutaj jest debilem?
Mówię zbyt zawile? "
abacil
Cóż, moderatorowi wszystko wolno: i wyzywanie od debili i przeklinanie...
Chyba zrobisz polityczną karierę...
pulsatilla1214
skargi odnośnie pracy moderatorów zamieszczamy w temacie "Krytyczne uwagi użytkowników pod adresem forum" tu:

http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...=957&st=140
szarisz
Wszyscy znamy nazwisko Ryszarda F.
Jeśli dobrze pamiętam, to toso w ulotce wyborczej wspomniał coś o jego agenturalnej przeszłości. Wydawało się, że facet skończony (podobnie jak F.A.)
Błąd.
Właśnie się ukazał komunikat, że Pan F. jest zastępcą prezydenta w Będzinie...

http://www.sosnowiec.info.pl/modules/news/...2832ae608\
Machiavelli
QUOTE(szarisz @ Feb 6 2007, 11:15 AM) *
Wszyscy znamy nazwisko Ryszarda F.
Jeśli dobrze pamiętam, to toso w ulotce wyborczej wspomniał coś o jego agenturalnej przeszłości. Wydawało się, że facet skończony (podobnie jak F.A.)
Błąd.
Właśnie się ukazał komunikat, że Pan F. jest zastępcą prezydenta w Będzinie...

http://www.sosnowiec.info.pl/modules/news/...2832ae608\

No to pięknie !!! cool.gif
Hator
Rozmowa DZ z Tomaszem Małuchem prokuratorem rejonowym

Dąbrowska prokuratora prowadziła śledztwo w sprawie niegospodarności członków byłego zarządu miasta z lat 1999-2003. Co dziś dzieje się w tej sprawie? Tomasz Małuch: Trafiła do nas w początkowej fazie, ale późniejsze ustalenia zmusiły nas do przekazania jej prokuraturze w Gliwicach. Między innymi z tego powodu, że były wiceprezydent miasta, Tomasz Sołtysik, był w naszej prokuraturze aplikantem prokuratorskim. Dziś śledztwo kontynuowane jest w Bielsku-Białej i obejmuje wiele wątków. Od nieprawidłowości przy rozstrzygnięciu przetargu na budynek Centrum Administracyjnego, poprzez prywatyzację PWiK i budowę aquaparku.

DZ: Głośnym echem odbiło się doniesienie na wiceprezydenta miasta ostatniej kadencji, Janusza Olszówkę, który miał przekroczyć swoje kompetencje wobec członków rady nadzorczej Spółdzielni Kółek Rolniczych w Okradzionowie. Czy będzie w tej sprawie akt oskarżenia?

TM: Postępowanie nadal się toczy, ale są już przedstawione zarzuty przekroczenia uprawnień nadzoru nad Wydziałem Gospodarki Komunalnej i wpływania na decyzję zarządu Spółdzielni Kółek Rolniczych. Jest duże prawdopodobieństwo skierowania aktu oskarżenia do sądu.

DZ: Prokuratura zajmuje się także sprawą byłego prezydenta, Jerzego Talkowskiego.

TM: Tak, to prawda. Śledztwo nie toczy się jednak u nas, ale w jednej z prokuratur rejonowych w Katowicach. Zostało wszczęte na podstawie doniesień prasowych, z których wynikało, że były już prezydent nie podejmował strategicznych decyzji samodzielnie, ale konsultował je z żoną. Trudno mi jednak powiedzieć coś więcej na ten temat.

Piotr Sobierajski

źródło: Dziennik Zachodni

toso znow w gazetach - jego popularnosc wciaz rosnie :)
dobrze slyszec tez o sledztwie dot. Olszowki i Talkowskiego - tylko w przypadku tego 2 brakuje zarzutow o niegospodarnosc i narazenie DG na ogromne karne odszkodowania...
czy prokuratura tez to zbada? hmmm chyba warto sie spytac prokuratury.
Arbas
Współczuję prokuratorowi, który ma znaleźć paragraf i postawić byłemu Prezydentowi zarzuty na podstawie doniesień prasowych o słuchaniu rad żony! W następnej kolejności przeczytamy może o Aleksandrze i Jolancie, Hilary i Bobie oraz wielu, wielu innych mężach nie tylko stanu. Co za skuteczność w ściganiu przestępstw!
I znowu tym postem naraziłem się przeciwnikom byłego prezydenta, ale dalej mówię, że jakoś to przeżyję.
abacil
Myślę, że nie w tym problem, ze prezydent radził się żony. Problemem jest to że dokumenty wędrowały poza urząd, że naczelnicy i inni pracownicy byli wzywani do Pani T. na dywanik. Że Pani wydawała polecenia, a nie chcących ich słuchać zwalniano z pracy...
Hator
problem w tym ze p. Talkowski powinien dostac zarzuty za niegospodarnosc
kto wkoncu nie splacal kredytow narazajac nas na kary?

kto zablokowal inwestycje budowy hotelu przy hali przez co teraz nie mozna tworzyc tam zawodow wyzszego poziomu, sprowadzac kadry (np siatki) dla cwiczen (sala do grania, pogoria do biegania - warunki idealne)

kto zerwal umowy z kancelaria prawnicza, ktora miala w umowie iz w razie jej zerwania miasto zaplaci spora grzywne

komu rada miasta nie udzielila absolutorium (czy jak to tam zwal) za niewykonanie budzetu (zwlaszcza w sferze inwestycji)

kto z publicznych pieniedzy wydawal pieniadze na PD mimo zakazu rady miejskiej o dalszym jego wydawaniu

te i inne sprawy powinna zbadac prokuratura - z ciekawosci wysle do nich mail czy beda poruszane te aspekty.
Co jak co - byly Prezydent ma sporo na sumieniu - ze tez mu nie wstyd bylo dalszego kandydowania na prezydenta/radnego.

ehhh
Dami7
QUOTE(Hator @ Feb 12 2007, 12:02 AM) *
Co jak co - byly Prezydent ma sporo na sumieniu - ze tez mu nie wstyd bylo dalszego kandydowania na prezydenta/radnego.

ehhh

Poczucie wstydu może być z łatwością zrekompensowane przez 2,5 tys. diety radnego.
A wogóle to najważniejsze jest dobre samopoczucie Pana Byłego. Przecież tyle dobrego zrobiła dla ludzi, operetkę wystawił na przykład.
kwintosz
Tyle dobrego zrobił dla zwierzątek z jednej strony karmik a z drugiej klatki mini zoo.. laugh.gif
Dave
A ja przedwczoraj koło 16-ej widziałem sobie pana Starszego Siwego jak się spokojnie i wolniutko przechadzał ulicą Sobieskiego i rozglądał wokoło! Jak mnie i moją mamę zobaczył to zrobił takądziwną minę, jakby chciał, żeby go rozpoznano i "dzień dobry" powiedziano! biggrin.gif
Pewnie się dziadziuś rozglądał wokoło i patrzył, co przez 4 lata zrobił i co spieprzył! laugh.gif
Arbas
Dave!
Ten temat już dawno skończyliśmy!
Kazdemu wolno przechadzać się po miescie.
Widzisz w tym cos złego?
Bartek
QUOTE(Arbas @ Oct 6 2007, 18:58 ) *
Dave!
Ten temat już dawno skończyliśmy!

Jakoś nie widzę żeby ktoś kończył ten temat więc pozwól że każdy będzie miał prawo napisania parę słów o byłym prezydencie.
Dave
Hmmm, cóż...
No w sumie nic dziwnego, że Taluś sobie chadzał po centrum DG - fakt... niemniej napiasłem to, bo niecodziennie widuję byłego prezydenta miasta samotnie chadzającego po mieście wolniutko w garniaku i rozglądającego się tajemniczo dokoła... (no już pisałem to przecież tongue.gif)

Talkowski był i jest mi raczej obojętny, ale jak ktoś poczuł się urażony moim ironicznym postem to przepraszam... huh.gif
filip13
ja tam codziennie podraze z pieskiem widze tongue.gif
syzio
Ja dzisiaj widziałem Talkowskiego w mojej szkole mad.gif Myślałem że (...) mad.gif
Bartek
Ja go kilka dni temu widziałem jak jechał autobusem 801 z Katowic do D.G. wink.gif
a ja tez kilka dni temu jak blakal sie i wydawal jakis zagubiony, w okolicach superjednostki.
Ale po co o tym pisac
Dave
CYTAT(Bartek @ pią, 23 lis 2007 - 19:54) *
Ja go kilka dni temu widziałem jak jechał autobusem 801 z Katowic do D.G. wink.gif

No i pewnie "wyłudzał" przejazd na szkodę KZK GOP w Katowicach z racji swojego wieku i przysługującemu mu za to przejazdu bezpłatnego! tongue.gif wink.gif
Arbas
SYZIO!

Jesteń nadpobudliwy. Panuj nad sobą lub zrób coś z tym w przychodni.
Twój ostatni wpis, to prawie groźba karalna i nie przystoi osobie, która
z taką determinacją chce robić polityczną karierę w mieście i kraju.
Bałbym się Ciebie nawet w samorządzie szkolnym, a co dopiero w zarządzie
Forum dla Zagłębia gdzie się wspinasz.
Uspokój się...
Syzio przechodzi okres buntu wink.gif
syzio
Otóż informuje że mój post nie jest groźbą wymierzoną w kierunku p. Talkowskiego biggrin.gif.
Wstrzymał bym się z karaniem mnie na mocy ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. Kodeksu Karnego, bo to chyba krok daleko idący. Zaraz muszę chyba dopisać jakąś informacje do tego mojego wcześniejszego posta, ponieważ zaraz zostanę zlinczowany!
Jeszcze to:
CYTAT
Bałbym się Ciebie nawet w samorządzie szkolnym, a co dopiero w zarządzie
Forum dla Zagłębia gdzie się wspinasz.
Uspokój się...

Wbrew pozorom jestem łagodny biggrin.gif i nie zamierzam być w zarządzie FdZD.

i jeszcze to:
CYTAT
Panuj nad sobą lub zrób coś z tym w przychodni.

Dziękuję za troskę, ale jak możesz oceniać mnie po jednym "skandalicznym" poście Arbas?
kwintosz
Proponowałbym jednak powrócić do tematu. wink.gif Następne posty będą kasowane. smile.gif
I tak na przyszłość, wszystkim radzę uważać na słowa jakie się pisze na forum..
Arbas
Syzio!

Nie określiłem Twego posta żadnym przymiotnikiem, więc "skandaliczny" nie jest mojego autorstwa.

Dziwi mnie Twój nienawistny stosunek do osoby starszej, jaką jest Pan T., którego wątpię czy kiedykolwiek w swoim krótkim życiu (16 lat?) miałeś sposobność osobiście poznać i aż tak znienawidzieć.
Powtarzarz czyjeś emocje i to są złe emocje. Myślę, że Tobie szkodzą najbardziej.

Poprawiłeś ortografię. Gratuluję. Podziękuj korektorowi.

syzio
Poznałem w swoim życiu P. Talkowskiego.
Wydarł się na mnie i na moje koleżanki (i vice versa). Więc skończmy ten temat, bo nie ma po co go ciągnąć dłużej. A jeżeli chcesz ze mną o tym porozmawiać zapraszam na Gadu-Gadu (mój numer po lewej biggrin.gif)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.