IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

5 Stron V  « < 3 4 5  
Reply to this topicStart new topic
> internet w DSI
Teddy Bear
post pon, 24 sty 2011 - 01:29
Post #81

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 4,402

CYTAT(xMarcinx @ nie, 23 sty 2011 - 12:09) *
DSI widać już poniosło wodzę fantazji i sieje sofizmat na całego. No cóż, mocno musiałem zbulwersować uczciwą organizacje, że nie dałem im członkom spać całą noc, co by mogli obmyślać PR ripostę :)Teddy Bear, coś słabe wsparcie w trolowaniu, a o wiedzy technicznej to nie masz bladego pojęcia;CSMA/CD to skretka, a nie BNC. Koncentryk w przypadku modemu kablowego jest zakończony F-ka i działa w oparciu o EuroDOCSIS 3.0 (z 2007). Szerokość pasma w przypadku koncentryka jest wieksza, niż w przypadku 4 żył Ethernetu. Ethernet jest wykorzystywany do budowy sieci LAN, a nie budowy infrastruktury internetowej. Skuteczność widmowa modulacji dla Ethernetu jest mniejsza niż dla modemu kablowego. Wszystkie dane w przypadku dostępu kablowego są szyfrowane na poziomie sprzętowym, w przypadku Ethernetu nie. Modem kablowy charakteryzuje się mniejszą latencją, pingi dla łącza 5 mam jak niżej, na dodatek z niższym o 3 punkty TTLem (za routerem wifi) ;]

Wsparcie to ja sobie będę robił komu chcę i z jakich powodów chcę. Mylić mnie z pracownikiem DSI to raczej lekka przesada - nie widziałem jeszcze pracownika, który by o godzinie 4:00 publikował post na forum tylko i wyłącznie po to, żeby wytłumaczyć kilku specjalistom od wszystkiego o co tak właściwie biega w sieciach. Jeśli jednak masz dalej informacje o tym że mam jakiś przychód ze strony DSI to na prawdę nie omieszkam uwzględnić tego w moim PIT-37 za zeszły rok :>. Podaj mi tylko kwotę za jaką pracuję, bo chyba wiesz lepiej o tym niż ja :>.

Co Ty mi tutaj prawisz farmazony o koncentryku jeśli pomiędzy osiedlami macie to splecione na pewno włóknem światłowodowym wykorzystującym transmisję w standardzie FDDI lub ETHERNET (FX). Wątpię byś był w stanie pojąć, że między aglomeracjami (W-wa / K-ce) jest zestawiony symetryczny link SDH STM-1 lub STM-2 ewentualnie ATM trasowany RIP i BGP.
Uwierz mi na słowo, że koncentryka nikt do budowy infrastruktury nie wykorzystuje, może on spinać małe osiedle - kilka bloków ale na tym koniec - reszta jest i tak ładowana w Ethernet :>. Twoja końcowa raczej nie stanowi o długości pingów :> a raczej link poza Twoim bloczkiem. I Tak - ETHERNET jest generalnie standardem ogólno przyjętym do budowy sieci - LAN, MAN i WAN.

Podważając tą tezę ośmieszasz korporacje jak Intel, Nortel, 3Com które wkładają grube miliony w to aby Ethernet dalej się rozwijał :>. I tak, ETHERNET może być pchany BNC (koncentrykiem), na zakończeniu twój cudowny modem też ma ETHERNET i ETHERNET-em jest wpiety do Twojego komputera. Wi-Fi u Ciebie, u sąsiada, u kolegi to ETHERNET - w taki czy inny sposób kapsułkowany. Kolejna sprawa ETHERNET to projekt Uniwersytecki, coaxial (via CATV) nie. Zastanów się dlaczego :>.Jednym słowem używacie przestarzałej technologii, która już niedługo da o sobie znać. Szczególnie, że z deski w kwietniu 2010 roku zszedł 100 Gigabit Ethernet :> puszczany.... fibrem :>. Czasy dostępu też rozgramiają Coaxial - np. intel odpalił projekt iWARP (http://www.intel.com/technology/comms/iwarp/index.htm). Proponuję dogonić 10 GB Ethernet po coaxialu.BTW porównujesz koncentryk do Ethernetu 100-BaseT? Porozmawiajmy o Gigabit Ethernet i technologii dotarcia do klienta światłowodem...Ethernetowym :>.

Rozumiem, że chcesz walczyć generalnie ze wszystkimi wykładowcami wyższych uczelni w Polsce stawiając swoje marne CATV i modulację HFC ( wink.gif proszę Cię wink.gif ) z ogólnoświatowym przyjętym standardem transmisji danych za pomocą pakietów, który wypiera generalnie wszystko co jest na rynku? Poległy już nawet InfiniBAND o naprawdę małej latencji, które służyły do łączenia klastrów sieciowych. Magistrale są już również coraz częściej budowane w oparciu o Ethernet zamiast ATM :>. I generalnie nie dyskutuj z facetem, który pamięta czasu Gophera w Polsce, łącz szybkości 9600 baud i tego jak w Polsce pojawiał się Internet. Ty wtedy na jedzenie mówiłeś generalnie PAPU.
Rozumiem, że TTL co to tak naprawdę jest to Ty nie wiesz. Jest to ogólna wartość życia pakietów w ramach ścisłości i można ją ustawić na ile CI się żywnie podoba (cytując za wikipedią):
CYTAT
Linux - wpisanie wartość do zbioru: /proc/sys/net/ipv4/ip_default_ttl np. echo '128' > /proc/sys/net/ipv4/ip_default_ttl Windows XP, 2000 i NT4 - wpisanie wartość DefaultTTL typu DWORD, do klucza rejestru wpisuje się wartość dziesiętną 128 - HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet/Services/Tcpip/Parameters router na Linuksie - iptables -t mangle -A POSTROUTING -j TTL --ttl-set 128 po wkompilowaniu w jądro 2.4 łaty kernel-patch-ttl. Dla kernela 2.6 należy wybrać w kernelu TTL target support FreeBSD - TTL można zmienić za pomocą polecenia sysctl net.inet.ip.ttl=żądany_ttl
Parametr TTL generalnie nie ma nic wspólnego z pingiem a jedynie wygaszaniem pakietów przy odpowiednio dużej ilości jumpów, o czym oczywiście wiesz, ale chwalić się nie chcesz. Więc generalnie Twoje 53 to ja sobie mogę zmienić nawet na 12 i dam drogę jeszcze dłuższą :>.
Dodam że w Twoim przypadku ta ilość jumpów raczej stanowi o tym, że łącze masz pchane w jakiś dziwny sposób :>. Czyżby brak BGP lub źle skonfigurowane filtry BGP u dostawcy? :>

Kolejna sprawa chciałbym porównać pingi przy jakichś sensownych wielkościach pakietów - realnych smile2.gif np. 1400 smile2.gif czyli jeszcze bez fragmentacji - bo co to fragmentacja to wiesz oczywiście :>. Ciekawe jak wtedy byś widział swój sprzęt :>

Dzięki Bogu to ja tutaj skończyłem studia w tym kierunku a nie Ty i to ponownie dzięki Bogu nie jedne. Zanin więc się zaczniesz wypowiadać, specjalisto od wszystkiego, weź wybierz jedną specjalizację i nad nią się skup. Wykonałem więcej sieci LAN i WAN niż Tobie się to w głowie mieści, nie mówiąc o współpracy nad projektem sieci Internetowej na jednym ze stadionów piłkarskich w Polsce.BTW. Nie jestem związany z żadną firmą i dzięki temu mogę wypowiadać się w sposób jaki chcę do kogo chcę bez wchodzenia komuś w tyłek z Tobą włącznie. A wyrazy to sobie możesz używać - skończyła się merytoryka zaczęło się szczekanie, byle przekrzyczeć. Typowy troll!
CYTAT(Kubusieq @ nie, 23 sty 2011 - 11:41) *
CYTAT(TheDeveloperPL @ nie, 23 sty 2011 - 00:21) *
Pingi z DSI do onetu :> Masz lepsze ? :>
Pingi ladne, jednak jest jeszcze cos takiego jak priorytetyzacja pakietow na ktoryms tam routeku po drodze smile2.gif. Wiec nie traktuje tego wiarygodnie. Jednak mozna przypuszczac, ze moze to tak dzialac wink.gif

Na routerku? :> A ja myślałem, że to chlipka chodzi o priorytyzację pakietów u dostawcy Internetowego a nie u mnie :>.
Jaką ja sobie priorytyzację pakietów mogę zrobić pomiędzy komputerem a routerem? :> Mogę sobie co najwyżej QoS włączyć no i WMM wink.gif tyle z priorytyzacji :>. Podepnijcie się kablem a zobaczycie jak Wam pingi spadną biggrin.gif
CYTAT(kamillll @ nie, 23 sty 2011 - 04:22) *
polecam osobie siedządzej pod nickiem DSI naukę czytania ze zrozumieniem zanim jeszcze raz walnie takiego babola jak ostatni post ;)ludzi majacych kilka postow prosze o nie kompromitowanie swoich znajomych lub przelozonych ;)moim zdaniem uzytkownik "DSI" nie podal ani jednego argumentu na swoja obrone, a ja stojacy z boku coraz bardziej trace zaufanie dla DSI...
CYTAT(Teddy Bear @ nie, 23 sty 2011 - 02:39) *
Generalnie nie znam się na prawie to nie zabieram w tej sprawie głosu. Lubię za to ludzi, którzy udaja, że coś wiedzą ale tak naprawdę to chcą tylko poszczekać na forum i wykazać się "ynteligencją". Szkoda, że z tej "ynteligencji" wychodzi IQ średnio myślącego szympansa :>.
to najpierw się poznaj na pewnych aspektach prawnych a pozniej mnie obrazaj.poki co to jestes malo wiarygodnym gosciem wlazacym tu na prosbe szefa wink.gif

1. Co to jest "babol"? :>.2. Kogo mam nie kompromitować? Jak na razie to sami się kompromitujecie - rozmowa miała być na temat jakości łącz DSI a Wy wyciągacie generalnie jakieś syfy i wmawiacie ludziom, że siedzą w lochach u jakiegoś wszechmogącego szefa, podczas gdy jak do tej pory - a jestem abonentem DSI prawie od samego poczatku - nic mi się złego nie działo i nikt mi nic nie kazał robić :>. Ani nie budowałem dróg, ani nie nosiłem wody wiadrami do wioski - siedzę sobie i po prostu używam Internetu. Mało mnie interesują w tym wypadku formy prawne skoro tak naprawdę nic mi się złego nie dzieje - powiem dalej smile2.gif Jak DSI podnosiło łącza to ani razu nie było tak, że zostałem z umową podpisaną na lodzie - od razu dostawałem aneks, że podnoszone mi są przepustowości w tej samej cenie.
Twoje UPC czy inny POL to tak samo organizuje? :> Wątpię - bo tu generalnie zależy na kasie takim firmom wink.gif - mniej mega = więcej kasy w kieszeni.
3. Cytując "moim zdaniem użytkownik DSI nie podał ani jednego argumentu na swoją obronę"
Policzmy - oficjalne stanowisko, prowadzenie tej bezsensownej rozmowy, użeranie się z trolami, dokładne i za razem humorystyczne odpowiedzi na wasze wyssane z palca zarzuty? To jest mało? Nie powiem już o tym, że czytacie książki bez zrozumienia :>.

Prawnik generalnie uczy się 5 lat by uzyskać sam tytuł magistra, później ma jeszcze jakieś aplikacje i inne dziwne rzeczy, staże, studia podyplomowe, praktyki w kancelariach itp.
Czy wy wszyscy myślicie, że te lata nauki są tylko i wyłącznie po to żeby czytać książki ze zrozumieniem? :> Dodatkowo DSI wytknęło Wam palcem, że stosujecie terminologię prawniczą bez zastanowienia :>. Ktoś tutaj stosował wykładnię prawa itp. Jak trzeba być ograniczonym człowiekiem, żeby takie rzeczy mówić i podawać się za kogoś, kim się nie jest? :>

Obrażać to ja mogę kogo chcę, tak samo jak Wy, trole jedne. Czytam wasze wypowiedzi i widzę tylko jak podburzacie tłum nie wiadomo do końca w jakim celu. Jeśli wy możecie jechać po kimś, to i ja mogę. Tak na marginesie - żadnego z Was po imieniu i nazwisku nie obrażałem, co generalnie w Waszym przypadku i wg Was jest Waszym świętym prawem.

Z chęcią poznam tego szefa, na którego prośbę tutaj wchodzę.
A może to Ty wchodzisz tutaj na prośbę jakiegoś szefa żeby sobie konkurencję obrażać? :> Czepianie się wszystkiego, co się tylko rusza to raczej takie trochę niezbyt jasne sprawy są :>.

Przyznaj się komu Ty wchodzisz w tyłek? Who's bitch now You are? :>
I nie będę dla Ciebie bardziej wiarygodnym gościem. Nie zamierzam Ci się spowiadać z czegokolwiek, prowadzić dysput dla kogo pracuję a dla kogo nie. Powiedziałem już wszystko, teraz będę czekał na wasze "ckliwe" żale skierowane do mojej osoby. Więc ostrzcie swoje drewniane mieczyki i dawaj na konia! Na ogra...

Coś dla Was na rozluźnienie:

Trollin > KLIK

Troll Song > KLIK

Dla Was, o Was...

Ten post edytował Teddy Bear pon, 24 sty 2011 - 11:10

--------------------
Teddy Bear, Ty krwiożercza bestio.. :>
Go to the top of the page

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 24 sty 2011 - 06:50
Post #82

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

CYTAT(Teddy Bear @ pon, 24 sty 2011 - 01:29) *
I Tak - ETHERNET jest generalnie standardem ogólno przyjętym do budowy sieci - LAN, MAN i WAN. Podważając tą tezę ośmieszasz korporacje jak Intel, Nortel, 3Com które wkładają grube miliony w to aby Ethernet dalej się rozwijał :>. I tak, ETHERNET może być pchany BNC (koncentrykiem), na zakończeniu twój cudowny modem też ma ETHERNET i ETHERNET-em jest wpiety do Twojego komputera. Wi-Fi u Ciebie, u sąsiada, u kolegi to ETHERNET - w taki czy inny sposób kapsułkowany. Kolejna sprawa ETHERNET to projekt Uniwersytecki, coaxial (via CATV) nie. Zastanów się dlaczego :>.Jednym słowem używacie przestarzałej technologii, która już niedługo da o sobie znać. Szczególnie, że z deski w kwietniu 2010 roku zszedł 100 Gigabit Ethernet :> puszczany.... fibrem :>.

Według CCNA Cisco Certified Network Associate Study Guide. The McGraw-Hill Companies, 2008, s. 107. ISBN 978-0-07-149730-5.
KOD
Połączenie z siecią WAN może zostać utworzone w oparciu o następujące protokoły: ADSL, ATM, DSL, Frame Relay, HDLC, ISDN, PPP, SMDS, X.25

Gniazdo Ethernet w modemie jest tylko ze względów standaryzacyjnych, tak samo jak USB czy RJ11. DSI niema infrastruktury światłowodowej, tylko miedziana na skrętce, z dostępem do światłowodu. UPC infrastrukturę ogólnopolska ma na światłowodzie, gdzie do stacji czołowej jest max 500 metrów koncentryka. Więc jest klient - koncentryk - stacja czołowa - światłowód. QoS po stronie modemu by zminimalizować ilość przełączeń. A w przypadku Ethernetu u DSI masz kilkarouterów, gdzie marszruta jest stokroć bardziej skomplikowana przez co wolniejsza i co gorsza bez szyfrowania. W przypadku UPC cała infrastruktura MAN HFC opiera się na światłowodzie + koncentryk po stronie odbiorców standard z 2007, na dniach ma zostać wprowadzone jako standard łączę 300Mb po stronie klienta. W ofercie UPC masz łącza po 120, gdzie DSI na swoich miedziakach i routerach, zakorkowałoby sieć (bo ich routery nie mają takich czasów przełączeń). Przepustowość kabla magistralowego koncentrycznego QR860 to 10Gbs (14zł/mb) tak taka sama jak światłowodu.

Jednym słowem używacie przestarzałej technologii, która już niedługo da o sobie znać. Szczególnie, że z deski w kwietniu 2010 roku zszedł 100 Gigabit Ethernet :> puszczany.... fibrem :>.

Ethernet jest z 1980 roku, a DOCSIS 1997 - jedno i drugie jest rozwijane. W siec UPC już od lat upiera się na na światłowodzie. Wiec IMO to Ethernet jest przestarzały.

Co Ty mi tutaj prawisz farmazony o koncentryku jeśli pomiędzy osiedlami macie to splecione na pewno włóknem światłowodowym wykorzystującym transmisję w standardzie FDDI lub ETHERNET (FX). Wątpię byś był w stanie pojąć, że między aglomeracjami (W-wa / K-ce) jest zestawiony symetryczny link SDH STM-1 lub STM-2 ewentualnie ATM trasowany RIP i BGP.

Pomiędzy Warszawą a Katowicami niema nitki światłowodu TP, Exatel, Tk Telekom,GTS, Netia, ATMAN - http://webhosting.pl/Sieci.swiatlowodowe.w.Polsce

Czasy dostępu też rozgramiają Coaxial - np. intel odpalił projekt iWARP (http://www.intel.com/technology/comms/iwarp/index.htm). Proponuję dogonić 10 GB Ethernet po coaxialu.BTW porównujesz koncentryk do Ethernetu 100-BaseT? Porozmawiajmy o Gigabit Ethernet i technologii dotarcia do klienta światłowodem...Ethernetowym :>.

Po co, przecie DSI nie prowadzi do klienta światłowodu ethernetowego. A w sieci UPC HFC jest światłowód. Miedziak koncetryczny ma taka sama wydajność jak skrętka. Plusem koncetryka jest brak punktów pośrednich i szyfrowanie. No i nikt nie robi szkieletu z Ethernetu (miedz), gdyż to LAN, a nie WAN czy MAN. Nikt nie podważa roli Ethernetu w roli LANu ale pisanie, że sprawdza się w magistralach i szkieletach to bzdura, bo dopiero, może tak będzie jak zostanie szerzej przyjęty 100 Gigabit Ethernet (na co się nie zanosi).

Rozumiem, że chcesz walczyć generalnie z wszystkimi wykładowcami wyższych uczelni w Polsce stawiając swoje marne CATV i modulację HFC

Pokarz mi książkę gdzie jest opisana modulacja HFC - pierwsze słyszę, według mnie to jest typ infrastruktury http://pl.wikipedia.org/wiki/Hybrid_fibre-coaxial Modulacja w HFC to DWMT rozwijana przez AGH http://www.kt.agh.edu.pl/pl/research/hfc,men.html http://www.kt.agh.edu.pl/pl/research/dwm,men.html :

KOD
Projekt poświęcony jest sieciom HFC (Hybrid Fiber - Coax), tj. abonenckim sieciom dostępowym nowej generacji.

Magistrale są już również coraz częściej budowane w oparciu o Ethernet zamiast ATM.

Tak 0,1% rynku.

Parametr TTL generalnie nie ma nic wspólnego z pingiem

Ciekawa teoria, czyli im więcej punktów pośrednich tym prędkość ta sama?!
a to co http://pl.wikipedia.org/wiki/Traceroute
czyby tajemniczy związek TTL z pingiem?!

Dzięki Bogu to ja tutaj skończyłem studia w tym kierunku a nie Ty i to ponownie dzięki Bogu nie jedne.

To jeszcze zrób certyfikat CISCO, bo wiesz, że coś dzwoni ale nie wiesz gdzie, jak widzisz wydane pieniądze nie uzupełniają braku wiedzy, bo jakaś tam masz wiedzę ale raczej po gimnazjum, na co wskazuje jednoznacznie sposób wypowiedzi, zachowanie czy załączane filmiki.

Ten post edytował xMarcinx pon, 24 sty 2011 - 14:16

+Quote Post
PaVLo
post pon, 24 sty 2011 - 08:37
Post #83

Człowiek Legenda
**

Nr użytkownika: 141
GG: 2594367 status gadu-gadu

Ten sam pakiet 10/2, ale już w "normalnych godzinach"

Wychodzi na to, że DSI nas rucha i nie oferuje pełnego pakietu, obcinając download po 4% szybkości ... no ja na takie coś się nie zgadzałem ... szkoda, że wcześniej tego nie sprawdziłem.

+Quote Post
Teddy Bear
post pon, 24 sty 2011 - 10:52
Post #84

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,402

CYTAT(xMarcinx @ pon, 24 sty 2011 - 07:50) *
Dzięki Bogu to ja tutaj skończyłem studia w tym kierunku a nie Ty i to ponownie dzięki Bogu nie jedne.

To jeszcze zrób certyfikat CISCO, bo wiesz, że coś dzwoni ale nie wiesz gdzie, jak widzisz wydane pieniądze nie uzupełniają braku wiedzy, bo jakaś tam masz wiedzę ale raczej po gimnazjum, na co wskazuje jednoznacznie sposób wypowiedzi, zachowanie czy załączane filmiki.

A ty chłopaczku skończ jakiekolwiek studia i przestań się w końcu ośmieszać.

Specjalista się znalazł od siedmiu boleści - największy autorytet od prawa aż po informatykę, sieci internetowe, może nawet i programowanie, kto wie co będzie jutro, może medycyna, fizyka, psychiatria (sic!) a w rzeczywistości nic nie umiejący i bez żadnych skończonych studiów

Napisałeś :
"a jak się na czymś nie zna to oczywiste, jest, że nie jest się w stanie tego ocenić. Więc jedynymi przesłankami, może być "widziMISIĘ".

Skoro się nie znasz ani na prawie ani na informatyce to siedź cicho i nie snuj swoich niby-eksperckich rozważań, bo skoro sam piszesz, że "nie jest się w stanie tego ocenić" to nie oceniaj. Proste chyba to jest, nie sądzisz? 23 letni ekspert prawa i informatyki/sieci internetowych - ty normalnie złote dziecko musiałeś być, 5 fakultetów zrobiłeś już w pierwszym roku życia a kolejne 5 do dwudziestki zaliczyłeś i teraz już tylko pozostało ci wydawanie eksperckich opinii, nie?
Ty się tu chłopaczku marnujesz, z taką wiedza!

Rozmowa z tobą miałaby jakikolwiek sens gdybyś miał jakąkolwiek wiedzę popartą chociażby skończonym porządnym, wspomnianym przez ciebie, gimnazjum.
Obecnie masz tylko poparte swoje buractwo zawodowe, pieniactwo i trollowanie dla frajdy, a "wiedzę" swoją opierasz na Google i Wikipedii - świetnie, że nabyłeś umiejętność pisania na klawiaturze, naciskania ctrl+c i ctrl+v bez zrozumienia czegokolwiek i dodawania do tego swoich marnych wypocin - efekt jest z tego żaden i tylko śmieją się z ciebie ludzie.
Jeśli więc chciałeś pokazać jaki to jesteś super to ci nie wyszło chłopaczku wracaj więc do swojego nudnego, szarego, beznadziejnego życia, zajmij się tym swoim podrzędnym kierunkiem, na którym czujesz się niedoceniony i o którym wiesz, że jest tak naprawdę niczym i z powodu którego musisz dowartościowywać się wchodząc w rolę specjalistów od wszelkich możliwych dziedzin.
Mnie jest już ciebie szkoda - bycie tak miernym i zakompleksionym musi być bardzo, bardzo bolesne.

Ten post edytował Teddy Bear pon, 24 sty 2011 - 10:53

--------------------
Teddy Bear, Ty krwiożercza bestio.. :>

+Quote Post
DSI
post pon, 24 sty 2011 - 15:02
Post #85

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,396

CYTAT(xMarcinx)
UPC infrastrukturę ogólnopolska ma na światłowodzie, gdzie do stacji czołowej jest max 500 metrów koncentryka. Więc jest klient - koncentryk - stacja czołowa - światłowód. QoS po stronie modemu by zminimalizować ilość przełączeń. A w przypadku Ethernetu u DSI masz kilkarouterów, gdzie marszruta jest stokroć bardziej skomplikowana przez co wolniejsza i co gorsza bez szyfrowania. W przypadku UPC cała infrastruktura MAN HFC opiera się na światłowodzie + koncentryk po stronie odbiorców standard z 2007, na dniach ma zostać wprowadzone jako standard łączę 300Mb po stronie klienta. W ofercie UPC masz łącza po 120, gdzie DSI na swoich miedziakach i routerach, zakorkowałoby sieć (bo ich routery nie mają takich czasów przełączeń). Przepustowość kabla magistralowego koncentrycznego QR860 to 10Gbs (14zł/mb) tak taka sama jak światłowodu.
Po co, przecie DSI nie prowadzi do klienta światłowodu ethernetowego. A w sieci UPC HFC jest światłowód. Miedziak koncetryczny ma taka sama wydajność jak skrętka. Plusem koncetryka jest brak punktów pośrednich i szyfrowanie. No i nikt nie robi szkieletu z Ethernetu (miedz), gdyż to LAN, a nie WAN czy MAN.

Bardzo nas dziwi takie Pana zorientowanie w strukturze sieci UPC i jednoczesne niezorientowanie w strukturze sieci DSI i na tej podstawie wysnuwanie jakichkolwiek wniosków.

Z przyjemnością informujemy, że w DSI Internet rozprowadzany jest w systemie :
światłowód doprowadzony do punktu styku z siecią DSI - światłowód do węzłów osiedlowych - z węzłów osiedlowych światłowód doprowadzony do poszczególnych bloków - w blokach do poszczególnych klatek doprowadzony jest również światłowód - do klienta doprowadzana jest skrętka.

Pisząc więc według Pana xMarcinx sposobem model w DSI wygląda następująco:
Klient - skrętka - światłowód - punkt styku z siecią - światłowód. W DSI są maksymalnie dwa skoki (jump)
W najbliższym czasie do wszystkich Klientów docelowo doprowadzony będzie zamiast połączenia kablowego skrętką również światłowód, zniknie więc ostatni punkt, w którym jest skrętka.

Po raz kolejny okazuje się więc, że porusza Pan tematy, o których nie ma Pan pojęcia.
Oczywiście nie kwestionujemy Pana ogromnej wiedzy na temat szczegółów technicznych sieci UPC oraz planów owej sieci odnośnie sposobu rozprowadzania Internetu by móc struktury obu tych sieci porównywać musiałby Pan jeszcze mieć co najmniej taką samą wiedzę na temat struktury sieci DSI.

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 24 sty 2011 - 15:44
Post #86

UZYTKOWNIK

CYTAT(DSI @ pon, 24 sty 2011 - 15:02) *
W najbliższym czasie do wszystkich Klientów docelowo doprowadzony będzie zamiast połączenia kablowego skrętką również światłowód, zniknie więc ostatni punkt, w którym jest skrętka.

To proszę jeszcze napisać ile kosztuje karta sieciowa Fiber z parametrami 1000Mb, taniej jak za 500zł się dostanie? Co na to członkowie, jakiś odgórny nakaz by kupić sobie kartę Fiber? UPC/Aster/Telpol modemy wypożyczają gratis smile2.gif A łączą w UPC 50Mb/s i 120Mb/s są dostępne już od 2009 roku + gratis WiFi. Od wakacji 2011 450Mb/s.

+Quote Post
DSI
post pon, 24 sty 2011 - 16:12
Post #87

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ pon, 24 sty 2011 - 16:44) *

To proszę jeszcze napisać ile kosztuje karta sieciowa Fiber z parametrami 1000Mb, taniej jak za 500zł się dostanie? Co na to członkowie, jakiś odgórny nakaz by kupić sobie kartę Fiber? UPC/Aster/Telpol modemy wypożyczają gratis smile2.gif A łączą w UPC 50Mb/s i 120Mb/s są dostępne już od 2009 roku + gratis WiFi. Od wakacji 2011 450Mb/s.

Niech pan nie podaje, ponownie, członkom stowarzyszenia tak błędnych informacji i sugerujących ponownie jakieś negatywne konsekwencje z tytuły korzystania z Internetu w DSI.

Wiedza pana na tematy techniczne jest tak mała, że nawet nie będziemy z panem wdawać się w jakąkolwiek większą dyskusję.

O kulturze nawet nie wspominamy, bo gdy tylko okazuje się że przedstawiane przez pana rozlegle i szczegółowo teorie nie mają potwierdzenia w rzeczywistości nie stać pana nawet na słowo "przepraszam".

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 24 sty 2011 - 16:17
Post #88

UZYTKOWNIK

Ale za co mam przeprosić, pytam się grzecznie jako przyszły klient ile taka karta fiber kosztuje. Na skąpcu najtaniej za 500zł. Tak, że nie widzę sensu, ciągnięcia dalej światłowodu po ludziach jak to samo daje już ten wasz Ethernet - tylko wymienić przełączniki na 1Gb/s na kanał, przejrzeć okablowanie i wsio.

Ten post edytował xMarcinx pon, 24 sty 2011 - 16:17

+Quote Post
DSI
post pon, 24 sty 2011 - 16:29
Post #89

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ pon, 24 sty 2011 - 17:17) *
Ale za co mam przeprosić, pytam się grzecznie jako przyszły klient ile taka karta fiber kosztuje. Na skąpcu najtaniej za 500zł. Tak, że nie widzę sensu, ciągnięcia dalej światłowodu po ludziach jak to samo daje już ten wasz Ethernet - tylko wymienić przełączniki na 1Gb/s na kanał, przejrzeć okablowanie i wsio.

Ilość pomówień jakich dopuścił się pan w tym wątku jest tak duża, że nawet nie będziemy przytaczać za co.

Wymyślona przez pana konieczność posiadania jakichkolwiek kart za pół tysiąca złotych wynika z pana zerowej wiedzy na kolejny temat, w którym chce pan się mianować ekspertem.

O tym co jest sens w DSI robić, a co nie nie będzie decydować, oceniać ani radzić pan, gdyż nie ma pan ku temu żadnych kwalifikacji i uprawnień.
Żałujemy jednocześnie, że przedstawiona przez nas struktura sieci DSI nie wzbudziła w panu takiego samego zachwytu, jak opisywana przez pana struktura sieci konkurencji.

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 24 sty 2011 - 16:42
Post #90

UZYTKOWNIK

Ale, to taki problem napisać jak niby chcą Państwo podpiąć światłowód do komputera bez karty sieciowej z gniazdem światłowodowym, a starym RJ45 na kabel miedziany?

http://www.ceneo.pl/Karty_sieciowe;004+sfiber

Ten post edytował xMarcinx pon, 24 sty 2011 - 16:42

+Quote Post
DSI
post pon, 24 sty 2011 - 17:18
Post #91

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ pon, 24 sty 2011 - 17:42) *

Ale, to taki problem napisać jak niby chcą Państwo podpiąć światłowód do komputera bez karty sieciowej z gniazdem światłowodowym, a starym RJ45 na kabel miedziany?

http://www.ceneo.pl/Karty_sieciowe;004+sfiber

O tym co jest sens w DSI robić, a co nie nie będzie decydować, oceniać ani radzić pan, gdyż nie ma pan ku temu żadnych kwalifikacji i uprawnień.
Wiedza pana na tematy techniczne jest tak mała, że nawet nie będziemy z panem wdawać się w jakąkolwiek większą dyskusję.

Najważniejsze jest to, że nikt nie będzie zmuszony (bo przecież każdy może sam sobie kupić dowolną kartę jeśli takie ma życzenie) do ponoszenia jakichkolwiek kosztów w związku z ulepszeniem wprowadzonym przez DSI, a kwestia szczegółowego technicznego rozwiązania tego ulepszenia należy już tylko i wyłącznie do DSI.

Ten post edytował DSI pon, 24 sty 2011 - 19:27

+Quote Post
mgmisiek
post pon, 24 sty 2011 - 18:08
Post #92

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,306

CYTAT(Teddy Bear @ pon, 24 sty 2011 - 03:29) *
Twoje UPC czy inny POL to tak samo organizuje? :> Wątpię - bo tu generalnie zależy na kasie takim firmom wink.gif - mniej mega = więcej kasy w kieszeni.

Nie wiem jak w UPC ale z TELPOLEM też nie miałem kłopotów z przyspieszaniem łącza. Po prostu co jakiś czas prędkość wzrasta bez aneksów, podpisywania umów itp. itd. Cena za pakiet niezmienna od hoho i jeszcze trochę. A zaczynałem przy tej cenie od prędkości 256 kbps (teraz jest już 30 Mbps).

+Quote Post
TeodorMotor
post pon, 24 sty 2011 - 19:31
Post #93

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 42

Nie wiedziałem, że w moim wieku i jednym zdaniem mogę wywołać jeszcze takie poruszenie! A chciałem jeno, by znajomy miał jakieś pojęcie o użytkowaniu łącza z DSI...

Wszystkim tym, którzy się wypowiedzieli bardziej lub mniej merytorycznie - serdecznie dziękuję!

+Quote Post
:)
post pon, 24 sty 2011 - 20:26
Post #94

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Przypominam o regulaminie forum!

PS. A teraz tak prywatnie, mialem kontakt wiele lat temu. Nie oceniam jak jest teraz, moze i juz dobrze ale poczatki byly "dzikie" wink.gif ciagle awarie, brak organizacji, dziwne umowy, "prezes" z tego co pamietam to urzedowal gdzies w Sosnowcu, bez adresu. Tylko na poczatku jeden z pracownikow cos sie tam staral i chcieli naprawiac. Duzo potem po uruchomieniu huba DC juz wogole prawie nie bylo netu biggrin.gif
No ale po tylu doswiadczniach moze juz to "dopiescili" wink.gif

--------------------

+Quote Post

5 Stron V  « < 3 4 5
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:32
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza