IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

5 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> internet w DSI
TeodorMotor
post śro, 19 sty 2011 - 10:28
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 42

Witam!
Znajomy chciałby założyć internet od nich ul. Morcinka. Jakie są Wasze opinie o ich usługach?

PS. Wiem, że DSI ogólnie było polecane w temacie "internet w DG", ale gdyby ktoś z doświadczeniami w tym względzie mógł nieco szerzej - będę wdzięczny.
Go to the top of the page

+Quote Post
troll
post śro, 19 sty 2011 - 15:19
Post #2

UZYTKOWNIK
**

Nr użytkownika: 819

CYTAT(TeodorMotor @ śro, 19 sty 2011 - 12:28) *
Witam!
Znajomy chciałby założyć internet od nich ul. Morcinka. Jakie są Wasze opinie o ich usługach?

PS. Wiem, że DSI ogólnie było polecane w temacie "internet w DG", ale gdyby ktoś z doświadczeniami w tym względzie mógł nieco szerzej - będę wdzięczny.

Powiem szczerze - ODRADZAM od nich internet. Korzystałem z ich usług swego czasu fatalny dostawca internetu. Ciągle jakieś problemy - parę razy braki internetu np w piątek popołudniu nagły brak internetu - serwisanci niedostępni pod telefonami pod którymi mieli być. Osobiście korzystam z usług UPC - nie narzekam, żadnych braków internetu. Dlatego polecam UPC

+Quote Post
xMarcinx
post śro, 19 sty 2011 - 16:02
Post #3

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

Również odradzam kolega miał u nich pingi słabe, porty poblokowane, ciągłe awarie etc. obecnie jak ja siedzi na UPC i jest znacznie lepiej i taniej. Choć UPC BOK ma fatalny.

Ten post edytował xMarcinx śro, 19 sty 2011 - 16:05

+Quote Post
sowa
post śro, 19 sty 2011 - 20:46
Post #4

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,352

od 2 lat używam DSI w różnych wersjach jestem zadowolony. Niestety jak pogłoski niosą pingi są rewelacyjne, brak awarii, biuro bardzo przyjazne i z chęcią rozwiązują problemy. Chociaż w sumie to problem miałem tylko jeden i nie dotyczył ich bezpośrednio. Porty to co najwyżej mogę sobie sam blokować. Mam stałe zewnętrzne IP i najwyższy abonament. Mieszkam na Morcinka. No i dość tanio no bo 65zł za taki net to nie za dużo. No i dostęp do DC Hub jeśli ktoś lubi dzielić się zasobami z dysku smile2.gif
A co do administratorów to raczej są pod telefonem, sprawdzałem 2 razy jak na razie smile2.gif
Ale żeby nie robić reklamy to ja jak koledzy odradzam, wiecej internetu będzie dla mnie smile2.gif

Pan Sów

+Quote Post
vacu
post śro, 19 sty 2011 - 21:06
Post #5

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(sowa @ śro, 19 sty 2011 - 20:46) *
od 2 lat używam DSI w różnych wersjach jestem zadowolony. Niestety jak pogłoski niosą pingi są rewelacyjne, brak awarii, biuro bardzo przyjazne i z chęcią rozwiązują problemy. Chociaż w sumie to problem miałem tylko jeden i nie dotyczył ich bezpośrednio. Porty to co najwyżej mogę sobie sam blokować. Mam stałe zewnętrzne IP i najwyższy abonament. Mieszkam na Morcinka. No i dość tanio no bo 65zł za taki net to nie za dużo. No i dostęp do DC Hub jeśli ktoś lubi dzielić się zasobami z dysku smile2.gif
A co do administratorów to raczej są pod telefonem, sprawdzałem 2 razy jak na razie smile2.gif
Ale żeby nie robić reklamy to ja jak koledzy odradzam, wiecej internetu będzie dla mnie smile2.gif

Pan Sów

Tak z czystej ciekawości - zajrzałem do regulaminu DSI i tam ciągle jest mowa o jakichś "składkach", "członkostwie" np. "DSI nie zwraca składek miesięcznych (abonamentowych ) i innych składek wpłaconych na mocy Regulaminu, po ustaniu członkostwa Abonenta." - możesz mi napisać OCB? tongue.gif

+Quote Post
sowa
post śro, 19 sty 2011 - 22:02
Post #6

UZYTKOWNIK

także z regulaminu:
"3. Składki miesięczne (abonamentowe) wpłaca się do 10-go dnia danego miesiąca. Brak wpływu składki na konto DSI, w ostatecznym terminie do 20-go danego miesiąca, skutkuje blokadą łącza. Składki miesięczne (abonamentowe) należne za dany miesiąc, a wnoszone w miesiącu kolejnym-obciążone są dodatkową opłatą za zwłokę"
czyli po prostu opłata miesięczna, abonament smile2.gif

tak sobie to po prostu nazwali smile2.gif nie płacę nic poza abonament określony umową (w zakładce "oferta" można obejrzeć jakie są ceny za poszczególne pakiety)

+Quote Post
kamillll
post śro, 19 sty 2011 - 22:23
Post #7

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,319

Tak sobie to nazwali bo jest to stowarzyszenie nie firma więc tam nie jesteś abonentem tylko członkiem stowarzyszenia i nie płacisz abonamentu tylko składkę członkowską wink.gif

ot cała filozofia wink.gif

+Quote Post
xMarcinx
post śro, 19 sty 2011 - 22:25
Post #8

UZYTKOWNIK

CYTAT(sowa @ śro, 19 sty 2011 - 22:02) *
a wnoszone w miesiącu kolejnym-obciążone są dodatkową opłatą za zwłokę

Tą klauzulą już zajął się uokik (kary po 1mln zł) w przypadku UPC, Aster, MM, Vectra - jest to jedna z tak zwanych klauzul zakazanych. Provider albo odpina i nie pobiera opłaty za okres kiedy internetu nie ma i nie pobiera za ponowne podłączenie (w momencie wpłynięcia zaległości), albo nie odpina internetu ale nalicza odsetki ustawowe od niewpłaconych w terminie pieniędzy. Podobna sprawa ma się z inna klauzulą zakazaną którą stosuje DSI - czyli opłatą za zamianę abonamentu na niższy.

@kamillll To jest stowarzyszenie prowadzące działalność gospodarczą, tak wiec jak najbardziej firma. Swoją drogą składką członkowską nie może być opłata za korzystanie z konkretnej czynności lub rzeczy - tu Internetu. Dwa składka członkowska jest dobrowolna, tu się podpisuje na coś umowę i są kary?! Chyba jutro prześle ów regulamin do Urzędu Skarbowegoi UOKiK, bo coś mi śmierdzi ten interes.

Ten post edytował xMarcinx śro, 19 sty 2011 - 23:02

+Quote Post
sowa
post śro, 19 sty 2011 - 22:45
Post #9

UZYTKOWNIK

na takich prawnych sprawach niestety się nie znam

w zasadzie nie ma dla mnie znaczenia czy to spółka czy stowarzyszenie czy wielki monopolista, dla mnie to mój dostawca internetu, płacę im co miesiąc określoną sumę pieniędzy za tenże właśnie internet (abonament-składkę- opłatę)

wracając jednak do tematu- wcześniej odpisał Wam mój chłopak opisując pingi nie-pingi i inne takie wink.gif (tak tak, nie znam się na tym w ogóle), a teraz napisze ja- sowa smile2.gif - polecam DSI, nie mam do nich zastrzeżeń
a braki internetu o których było parę postów wyżej- owszem- zdarzały się, ale to było tak chyba z pięć lat temu...

+Quote Post
kamillll
post śro, 19 sty 2011 - 23:06
Post #10

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ śro, 19 sty 2011 - 22:25) *
@kamillll to jest stowarzyszenie prowadzące działalność gospodarczą, tak wiec jak najbardziej firma. Swoją drogą składką członkowską nie może być opłata za korzystanie z konkretnej czynności lub rzeczy - tu Internetu. Dwa składka członkowska jest dobrowolna, tu się podpisuje na coś umowę i są kary?! Chyba jutro prześle ów regulamin do Urzędu Skarbowego, bo coś mi śmierdzi ten interes.

to bardziej do UKE jak już chcesz przesyłać.
sprawdziłem ich KRS i chyba nie do końca jest tak jak piszesz. to częsta kombinatoryka u takich tworów.
raczej regulamin też jest tak skonstruowany że nikt się tam nie przyczepi.
jeżeli to stowarzyszenie, a abonenci to członkowie to ten regulamin nie będzie budził wątpliwości bo to regulamin regulujący kwestię członkostwa (może składki są dobrowolne, tak jak przynależność do stowarzyszenie - godząc się na jedno akceptujesz drugie wink.gif

edit,
nie ma czegoś takiego jak "stowarzyszenie prowadzące działalność gospodarczą"
Stowarzyszenia mogą prowadzić działalność gospodarczą jedynie jako działalność pomocniczą, to znaczy, że działalność gospodarcza nie może być podstawową działalnością stowarzyszenia, tylko dodatkową, wspierającą. Dochód z niej w całości musi być przeznaczony na realizację celów statutowych. Oznacza to, że inaczej niż np. w spółdzielniach, członkowie stowarzyszenia nie mogą podzielić go między siebie.

Prowadzenie działalności gospodarczej jest jednym ze sposobów zdobycia środków na działania statutowe organizacji.

Ten post edytował kamillll śro, 19 sty 2011 - 23:08

+Quote Post
xMarcinx
post śro, 19 sty 2011 - 23:15
Post #11

UZYTKOWNIK

Oczywiście pisząc stowarzyszenie prowadzące działalność gospodarczą miałem na myśli zdobywanie środków na realizacje celi statutowych. Stowarzyszenie z natury rzeczy jest instytucją non-profit, nie ma prawa zarabiać.

http://www.taxfin.pl/artykul,809,Stowarzys...ospodarcza.html

Ten post edytował xMarcinx śro, 19 sty 2011 - 23:16

+Quote Post
vacu
post czw, 20 sty 2011 - 18:09
Post #12

Smokin' nigga

CYTAT(kamillll @ śro, 19 sty 2011 - 22:23) *
Tak sobie to nazwali bo jest to stowarzyszenie nie firma więc tam nie jesteś abonentem tylko członkiem stowarzyszenia i nie płacisz abonamentu tylko składkę członkowską wink.gif

ot cała filozofia wink.gif

Dzięki za info, dyskusja dyskusją ale to ciekawe czemu ktoś normalnie nie założył firmy tylko stowarzyszenie rolleyes.gif
Może jakoś podatków się unika? Albo jakiejś odpowiedzialności? rolleyes.gif Pytam znowu z czystej ciekawości, bo mnie ten "problem" nie dotyczy.

edytka: taka ciekawostka - http://www.ngo.dabrowa-gornicza.pl/baza/details.php?org=29

A więc realizują cele statutowe i nie prowadzą działalności gospodarzcej - płaci się tylko składki laugh.gif laugh.gif
A czy za skłądki w stowarzyszeniu można wystawić fakturę VAT?

Ten post edytował vacu czw, 20 sty 2011 - 18:10

+Quote Post
xMarcinx
post czw, 20 sty 2011 - 20:05
Post #13

UZYTKOWNIK

Bardzo często, są zakładane takie fundacje/stowarzyszenia by unikać podatków, czy by dostawać granty. Każde stowarzyszenie ma obowiązek prowadzić pełną księgowość i publikować roczne sprawozdania z działalności. Stowarzyszone (prowadzące dział gospodarcza w celu finansowania celów statutowych) może wystawiać faktury VAT, ale nie za składki członkowskie, tylko działania w celu pozyskania funduszy na działalność statutowa. Z celów DSI wynika, ze od 1 do 7 to jakaś fikcja, a punkt "8. Budowa i administracja systemów transmisji multimediów na rzecz członków bądź podmiotów trzecich." to esencja funkcjonowania. Jestem ciekawy ile pieniędzy ze składek jest przeznaczanych na cele od 1 do 7 czyli edukacje, szkolenia, mi to wygląda na świetnie przemyślany pomysł Janusza Dziubińskiego by niezgodnie z prawem doić Urząd Skarbowy z pieniędzy (naszych tj. obywateli). Już teraz mogę powiedzieć, ze Pan Janusza Dziubiński przez to unika podatków (zwolnienia z CIT), odpowiedzialności (bo reklamacje inaczej są rozpatrywanie po stronie członków).

Ten post edytował xMarcinx czw, 20 sty 2011 - 20:28

+Quote Post
vacu
post czw, 20 sty 2011 - 20:17
Post #14

Smokin' nigga

CYTAT(xMarcinx @ czw, 20 sty 2011 - 20:05) *
Bardzo często, są zakładane takie fundacje/stowarzyszenia by unikać podatków, czy by dostawać granty. Każde stowarzyszenie ma obowiązek prowadzić pełną księgowość i publikować roczne sprawozdania z działalności. Stowarzyszone (prowadzące dział gospodarcza w celu finansowania celów statutowych) może wystawiać faktury VAT, ale nie za składki członkowskie, tylko działania w celu pozyskania funduszy na działalność statutowa. Z celów DSI wynika, ze od 1 do 7 to jakaś fikcja, a punkt "8. Budowa i administracja systemów transmisji multimediów na rzecz członków bądź podmiotów trzecich." to esencja funkcjonowania. Jestem ciekawy ile pieniędzy ze składek jest przeznaczanych na cele od 1 do 7 czyli edukacje, szkolenia, mi to wygląda na świetnie przemyślany pomysł Janusza Dziubińskiego by niezgodnie z prawem doić Urząd Skarbowy z pieniędzy (naszych tj. obywateli).

Zgodnie - niezgodnie, pewnie rzecz dyskusyjna, bo to może luka, na pewno nieetycznie jest tak robić i nie fair wobez reszty. Tym bardziej, że nie mają wcale taniej o podatek względem innych ISP.

+Quote Post
xMarcinx
post czw, 20 sty 2011 - 20:51
Post #15

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ czw, 20 sty 2011 - 20:17) *
Zgodnie - niezgodnie, pewnie rzecz dyskusyjna, bo to może luka, na pewno nieetycznie jest tak robić i nie fair wobez reszty. Tym bardziej, że nie mają wcale taniej o podatek względem innych ISP.

To nie jest luka, jest dużo takich Społecznych ISP, ale:

- faktycznie prowadzą szkolenia
- publikują bilans finansowy
- składka członkowska jest czymś odrębnym od opłaty za Internet
- składają raporty merytoryczne
- np zatrudniają osoby niepełnosprawne

i w takim przypadku wszystko jest ok - stowarzyszenie działa faktycznie na rzecz społeczeństwa, cele statutowe są realizowane, odrębnie od pozyskiwania dodatkowych środków na finansowanie działalności.
Natomiast działalność DSI opiera się tylko i wyłącznie na oferowaniu dostępu do internetu i wystawianiu fikcyjnych faktur członkom.

+Quote Post
Bartek
post czw, 20 sty 2011 - 21:16
Post #16

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

CYTAT(xMarcinx @ śro, 19 sty 2011 - 16:02) *
Również odradzam kolega miał u nich pingi słabe, porty poblokowane, ciągłe awarie etc. obecnie jak ja siedzi na UPC i jest znacznie lepiej i taniej. Choć UPC BOK ma fatalny.

UPC jest obecnie numerem jeden w Polsce jeśli chodzi o internet, bo oferta TV jest taka sobie. Natomiast co do BOK to naprawdę nie wiem w czym wszyscy ludzie mają problem, że niby olewają ludzi i nie przyjmują zgłoszeń o awarii? Ja ostatnio miałem awarię dekodera tv cyfrowej, zadzwoniłem, na drugi dzień przyjechał technik i wymienił na nowy. Innym razem przy problemie z internetem po wybraniu numeru BOK odezwał się komunikat że aktualnie występuje awaria w takich, a takich miastach i usunięcie usterki potrwa tyle, a tyle. Pamiętam, że wtedy nawet wcześniej naprawili. Nie dajmy się zwariować smile2.gif

Obecnie większość znajomych jak tylko ma możliwość przechodzi na internet UPC, w 2010 były raptem 3 awarie internetu, z czego jedna poważna i internet był, ale zamiast 25MB/s miałem 2MB/s do czasu usunięcia awarii.

+Quote Post
vacu
post czw, 20 sty 2011 - 21:26
Post #17

Smokin' nigga

CYTAT(xMarcinx @ czw, 20 sty 2011 - 20:51) *
CYTAT(vacu @ czw, 20 sty 2011 - 20:17) *

To nie jest luka, jest dużo takich Społecznych ISP, ale:

- faktycznie prowadzą szkolenia
- publikują bilans finansowy
- składka członkowska jest czymś odrębnym od opłaty za Internet
- składają raporty merytoryczne
- np zatrudniają osoby niepełnosprawne

i w takim przypadku wszystko jest ok - stowarzyszenie działa faktycznie na rzecz społeczeństwa, cele statutowe są realizowane, odrębnie od pozyskiwania dodatkowych środków na finansowanie działalności.
Natomiast działalność DSI opiera się tylko i wyłącznie na oferowaniu dostępu do internetu i wystawianiu fikcyjnych faktur członkom.

O to samo mi chodziło generalnie, luka czy nie to rzecz drugorzędna. Jeżeli DSI oferowałoby internet za przysłowiowy "grosik" czyli zwrot kosztów czy tak jak piszesz prowadziło inną działalność społeczną to OK, imho nawet niech sobie wtedy "dorabia na boku" np. oferując neta w normalnej cenie dla firm. Natomiast brak jakiegokolwiek info o tym a więc powinna to być normalna działalność gospodarcza.
Aż zadam sobie ten trud i napiszę do nich jutro maila z pytaniem w jaki sposób realizują cele statutowe, zwłaszcza jeśli chodzi o społeczności lokalne, zakładam, że "członkom" zapewniają chociaż neta, ciekawe co owej wymienionej w celach społeczności? W celach mamy "6. Edukacja członków w zakresie obsługi sprzętu informatycznego" - ciekawe czy instalacja sieci jest za darmo? Czy też wymaga "jednorazowej składki"? laugh.gif

Ten post edytował vacu czw, 20 sty 2011 - 21:28

+Quote Post
Mały77
post pią, 21 sty 2011 - 06:39
Post #18

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,566

Wynika z tego, że za składki chyba nie do końca mogą wystawiać faktury - tylko czekać, aż się dowie nasz US i zrobi kontrolę PITów osób należących do Stowarzyszenia wink.gif
Ja również polecam UPC - mama od roku i zero problemów a cena jak za 25 Mb/s znośna (bo w pakiecie z tv) wink.gif Co do BOKu to miałem z nimi małe przejścia (naliczyli mi za dużą opłatę za instalację) ale z pomocą Rzecznika rozpatrzyli reklamacje smile2.gif

+Quote Post
DSI
post pią, 21 sty 2011 - 16:57
Post #19

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 4,396

W związku z pojawiającymi się na niniejszym forum wątpliwościami oraz nieprawdziwymi informacjami związanymi ze Stowarzyszeniem Dąbrowskie Sieci Internetowe zapraszamy do zapoznania się z przygotowaną przez Zarząd DSI informacją.

Pełny dokument możecie Państwo znaleźć również pod adresem http://www.dsi-sieci.pl/wp-content/uploads...01/info-dsi.pdf

Ten post edytował DSI pią, 21 sty 2011 - 17:41
Załączony plik
Dodany plik  Informacja_DSI.pdf ( 66,54K ) Liczba pobrań: 2

+Quote Post
kamillll
post pią, 21 sty 2011 - 17:45
Post #20

UZYTKOWNIK

przeczytałem pismo i muszę powiedzieć że na tematy podatkowe nie będę się wypowiadał, ale nie podoba mi się jedna i wydaję mi się najważniejsza rzecz.
Wasi klienci wg. prawa to nie abonenci tylko członkowie stowarzyszenia. I to mocna ogranicza ich prawa jako konsumentów.
Tyle w temacie.

+Quote Post

5 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:17
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza