IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

9 Stron V  « < 2 3 4 5 6 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Targowiska miejskie
kwintosz
post czw, 30 lis 2006 - 18:54
Post #61

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

No to jest @:) jakieś rozwiązanie, poza tym czy to odrazu muszą być mieszkania? Czy to nie może być coś ala biurowiec, gdzie siedziby miałyby różne firmy, tylko że wtedy komplikuje się kwestia budowy i jej finansowania. Budynek mieszkalny postawić może spółdzielnia, natomiast taki biurowiec już chyba nie bardzo. Musiałoby zapewne to zrobić miasto.

Tak czy siak uważam, że targowisko w tym miejscu i w takiej formie jak obecnie nie powinno się znajdować. Modernizacja - tak, ale kompletna: toalety, parkingi a nie tylko pomieszczenia dla handlarzy.

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"
Go to the top of the page

+Quote Post
:)
post czw, 30 lis 2006 - 19:00
Post #62

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

no oczywiscie ze nie musza to byc mieszkania

cokolwiek co byloby w miare ladnego i "miastotworczego"

--------------------

+Quote Post
pozdrawiam
post czw, 30 lis 2006 - 19:02
Post #63

jasiek

Nr użytkownika: 3

Najpierw trzeba wyjaśnic stan prawny gruntów a to trwa juz kilka lat i końca nie widać.

+Quote Post
kwintosz
post czw, 30 lis 2006 - 19:03
Post #64

UZYTKOWNIK

Tylko czy w naszym mieście, znalazły by się firmy, które chciałyby posiadać swoją siedzibe, oddział w takim miejscu.

Troche to nie realne z budową takiego obiektu.

Ciekaw jestem czy w końcu coś się ruszy w tej kwestii.. powinno, bo to w jakim stanie jest infrastruktura na największym targowisku miejskim, woła o pomste do nieba.

Najpierw trzeba wyjaśnic stan prawny gruntów a to trwa juz kilka lat i końca nie widać.

@pozdrawiam a nie sądzisz, że to w dużej mierze zależy od władzy jak szybko się to potoczy? Jeśli byłyby naciski, chęć zmienienia czegoś w jakimś rozsądnym czasie dałoby się myśle to załatwić. p. Talkowski o to nie zabiegał, bo miał poparcie kupców targowych, więc po co miał stwarzać sobie problemy dodatkowe?? Wiemy, że duża część kupców napewno modernizacji będzie przeciwna, zwalając wszystko na: koszty jakie by musieli ponieść bla bla bla..

Ten post edytował kwintosz czw, 30 lis 2006 - 19:08

--------------------

+Quote Post
Mick
post czw, 30 lis 2006 - 19:58
Post #65

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 174
GG: 1006247 status gadu-gadu

Ja generalnie jestem za pozostawieniem targowiska w obecnym miejscu. Teraz każdy ma do niego blisko, a pomysły z przeniesieniem go gdzieś pod Hutę sprawią, że ono zwyczajnie padnie. Trzeba by je tylko zmodernizować, żeby nie wyglądało jak jakiś śmietnik albo slums, jak teraz.

Ale ciekawe było to, że p. Zaguła mówił, że centrum tworzone będzie w okolicach CA, czyli w pewnym sensie w tej okolicy. W związku z tym myślę, że pomysły typu - budowa budynków od strony Piłsudskiego mogą być realne. Zależy od wizji centrum nowych władz.

Swoją drogą ktoś gdzieś pisał o konkursie architektonicznym na zagospodarowanie centrum miasta (tak jak w Katowicach) - może byłoby dobrze objąć też takim konkursem okolice CA i targu. Przydałoby się trochę świeżego spojrzenia osób spoza DG, zawodowych architektów albo urbanistów.

+Quote Post
Hator
post pią, 01 gru 2006 - 00:00
Post #66

FdZD

Nr użytkownika: 6

@kwintosz - wladze miasta co do szybkosci zalatwienia sprawy obecnie nic nie maja - sprawa sie toczy po sadach (chyba juz zdazyla przejsc wszystkie szczebla by powrocic znow do punktu wyjscia - czyli do rozpraw w sadzie nizszych instancji biggrin.gif) - radze przejrzec i poczytac ten watek - tam o tym pisze

Mick - ja tez nie bylem za koncepcja zmiany lokalizacji. ale powoli moje zdanie sie na ten temat zmienia - obecnie targ zajmuje jedne z lepszych (najlepszych) lokalizacji w miescie - chcesz by w 130 tys miescie, w centrum (prawie.. :) ) stal targ jak w Wawie na Xsieciolecia? Wypadaloby zaorac ten teren i przeznaczyc go pod inwestycje mieszkaniowe, uslugowe, rozrywkowe...
targ moze stac na gieldzie towarowej - nikomu sie nic nie stanie jak bedzie musial przejechac kilka przystankow tramwajem - babcie 80letnie co tydzien przylaza z targu z kilkoma reklamowami i jakos zyja. Poza tym na gieldzie postawiaoe sa fajne nowe butki - cos jak przy al roz, przy okazji pozbedziemy sie tego reliktu z centrum miasta.
mam nadz ze miasto zajmie sie tym problem
dosyc zascianku w centrum miasta!

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post pią, 01 gru 2006 - 00:06
Post #67

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 169

Targ - jaki jest kazdy widzi. Kilka lat temu mowiono juz ze przeniosą go w okolicej Zielonej (??) ale pomysl widocznie nie byl dobry....jakos nie wyobrazam sobie go tam. Tam gdzie jest teraz - jest zbyt blisko centrum i troche szpeci miasto - teren pod HK wg mnie bylby dobry - niezly dojazd a jak komus zalezy kupic cos z tamtąd to i tak pojedzie i tak. Druga sprawa to zagospodarowanie terenu po targu - co by tam powstalo? Jesli kolejny Hiper-Super-Extra market to jednak wole juz ten targ.......no chyba ze naprawde wykozystano by ten teren jakos z pozytkiem dla miasta...Ew. rozwazyc "upgrade" targu - wylozyc go kostką, dac nowe budki jak na Redenie czy Broadway'u - tam jest w miarę ladnie.

+Quote Post
kwintosz
post pią, 01 gru 2006 - 00:39
Post #68

UZYTKOWNIK

Frgment artykułu z poprzednich stron:
Dodatkowym kłopotem dla dąbrowskich handlowców jest nieuregulowana kwestia własności gruntów pod targowiskiem. O ich zwrot od gminy upominają się byli właściciele, choć wcześniej sprzedali je miastu.

- Sprawa ciągnie się od siedmiu lat, ale mamy nadzieję, że zakończy się pozytywnie i będziemy mogli wkrótce rozpocząć modernizację całego terenu, na którą staramy się gromadzić niezbędne fundusze. Decyzją Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego, która była dla nas i dla gminy korzystna, sprawa wróciła ponownie do wojewody śląskiego, który wcześniej rozstrzygnął spór, przyznając rację byłym właścicielom. Teraz ma zebrać ponownie materiał dowodowy - wyjaśniają kupcy.

Pokazuje to dobitnie, spięcia na lini kupcy - miasto. Więc nie wiem dlaczego uważasz, że miasto nie ma nic tu do gadania. Poprostu nie umiało się porozumieć, to sprawa trafiła do sądu a to jak one działają, wszyscy wiemy. Ciekaw jestem jakie działania zostały podjęte, by złagodzić sytuację oraz ją rozwiązać? To że sprawa jest w sądzie, nie oznacza że nie można się dogadać polubownie. Jeśli postępowanie miałoby dalej trwać x lat to wolałbym poszukać rozwiązania w czymś innym. Właśnie w jakimś sensownym kompromisie a przynajmniej podjąć próby rozwiązania tego problemu.

Co do innej lokalizacji. Zwalanie wszystkiego na dojazd, też do końca nie jest trafione. Skoro ludzie ze Sławkowa potrafią się tłuc do nas na targ a także do Będzina!, to co za problem stanowi dojazd kilka przystanków gdzie indziej??

Ten post edytował kwintosz pią, 01 gru 2006 - 00:40

--------------------

+Quote Post
Mick
post pią, 01 gru 2006 - 11:55
Post #69

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 174
GG: 1006247 status gadu-gadu

Jak dla mnie, to obecne miejsce dla targu jest dobre i nie ruszałbym go.
Każde miasto w odróżnieniu od wsi ma "rynek" - w znaczeniu ekonomicznym, czyli miejsce wymiany handlowej. Fakt jest taki, że rynek coraz częściej jest już wirtualny, jak nasze Forum (nie siedzimy w jednym miejscu i nie gadamy w te max 66 osócool.gif. Ale trudno likwidować te najprostsze formy rynku, tylko dlatego, że są brzydkie i w dobrej lokalizacji.

Przeniesienie targu będzie oznaczało dla niego upadek - argument o dojazdach jest wg. mnie chybiony. Siłą tej lokalizacji jest m.in. to, że w promieniu 15 min. piechotą mieszka kilkanaście? kilkadziesiąt tys. osób. Do tego dochodzą ci, którzy mogą do niego w 15 min. dotrzeć piechotą i tramwajem albo autobusem.
Jak ważny jest to czynnik widać przy okazji CH Pogoria, gdzie inwestor dokładnie takie rzeczy wypisuje. Targ przeniesiony pod HK straci pewnie z 60-70% klientów. (Bo ilu jest tych dojeżdżających ze Sławkowa??)
Co wtedy? Zaczną rosnąć inne lokalizacje - jak np. na Tysiąclecia za PKO BP. Ale kilka mniejszych targów nie zastąpi jednego dużego - bo żaden z mniejszych nie zapewni takiej liczby klientów, jak miał stary. Zniknie wtedy spora grupa sprzedawców, dla których granicą opłacalności jest jakiś tam pułap klientów. To dlatego np. w DG nie ma teatru, kina - bo jest za mało ludzi. (Wiem, wiem - kino wróci :) ).

Jeżeli jednak miałby być ten targ przeniesiony - to musiałaby to być równie dobra lokalizacja - w śródmieściu (że tak powiem :) ), a nie widzę takiej.

Co jest głównym problemem? To, że targ jest megabrzydki, śmietnikowaty i masa samochodów poustawianych gdzie się da w okolicznych uliczkach. I tym trzeba się zająć, a nie od razu likwidować.

Nie wiem, czy widzieliście np. targ na starym albo nowym kleparzu w Krakowie - do czegoś takiego można dążyć, chociaż skopiować wprost się nie da - sprzedawca z wersalkami nie wtłoczy się w żadną budkę. Ale przecież można wypracować jakieś inne rozwiązanie.

Inna rzecz to pewnie fakt, że wśród forumowiczów mało jest klientów targu, stąd też łatwo go krytykować. Ale przecież jak ktoś nie jeździ na nartach to nie musi od razu żądać splantowania górki na Środuli, choć też piękna nie jest.

+Quote Post
post pią, 01 gru 2006 - 12:00
Post #70

^^^ Mick dobrze gada :)

--------------------

+Quote Post
Zibar
post pią, 01 gru 2006 - 12:06
Post #71

Sportowa Dąbrowa

Nr użytkownika: 267

QUOTE(Mick @ Dec 1 2006, 11:55 AM) *
Jak dla mnie, to obecne miejsce dla targu jest dobre i nie ruszałbym go.
[cich]
Przeniesienie targu będzie oznaczało dla niego upadek - argument o dojazdach jest wg. mnie chybiony.

Też tak uważam, próby przeniesienia chyba już wcześniej podejmowano, mam na myśli giełdę towarowo-samochodową na terenach Budostalu przed HK, gieład samochodowa wogóle się nie przyjeła, a warzywna nie cieszy się znacznym zainteresowaniem (jeśli jeszcze istnieje). Tak ,że imho modernizacja i uporządkowanie terenu wokół może bardziej przysłużyć się mieszkańcom i miastu.

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<

+Quote Post
post pią, 01 gru 2006 - 12:14
Post #72

dziwie sie tym ktorzy go chca przeniesc i zniszczyc. Jak pisalem wystarczy zbudowac cos przed nim i go zaslonic. Oczywisie takze zmodernizowac.

W centralnych czesciach miasta jest pelno wolnego miejsca, cokolwiek chcielibyscie zbudowac. Az wstyd ze tak duzo.

--------------------

+Quote Post
picaro
post pią, 01 gru 2006 - 12:33
Post #73

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 75

kurna a ja nie korzystam z targu, ale mieszka obok, i te samochody mogą być uciązliwe, bo i tak jest mało miejsca na prakingach i choć smochodu też nie ma, to mogę zrozumieć tych co mają. A tak pozatym to drażni ten syf i smród zwłaszcza latem, aż się dziwie czasem ludziom którzy lubia tam robić zakupy. Mimo to też nie jestem przekonany co do jego przeniesienia, bo chyba soporo ludzi ma dzięki temu prace, choć znam też kilku klientów co tam pracują i to są zwykli krętacze i pijacy, no ale cóż chyba taka branża, wygodna kanapa na słoneczku kiełbska na grilu, disco-polo i wódeczka, normalny biznesik laugh.gif (przede wszytskim jednak zlikwidowała bym to targowisko w przejsciu podziemnym na centrum, to jest obciach i mega drazni jak sie czlowiek spieszy).
co do targowiska na redenie to faktycznie, mozna by tylko coś z nim pokombinować, zeby było ładnie,tylko co z tymi samochodami? jak na to znaleźć pomysł? a co do dojazdów jakby miało być gdzie indziej, to myśle, że te podstarzałe panie okupujące regularnie przystanki a autobusy to by się nie pogniewały, bo one to najwyraźniej lubią, a wiec 10min dłużeszj jazdy to sama frajda laugh.gif

+Quote Post
post pią, 01 gru 2006 - 12:41
Post #74

wystaczy zbudowac parking - musi byc bezplatny.

A przejscie podziemne w centrum tez mnie wkurza. Moga byc tam sklepiki ale po przebudowie - poszerzeniu a nie kosztem przejscia. Jeszcze te drzwi poobwieszane otwieraja. I stolikow prawie na srodku tez przybywa

--------------------

+Quote Post
Dami7
post pią, 01 gru 2006 - 12:51
Post #75

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 102

Kwestia dojazdu jest do rozwiązania - pisałem o tym na formu. Wystarczy kosztem podniesienie opłat targowiskowych zorganizować bezpłatne autobusy, tak jak to robią markety.
@:) Targ powinien zniknąć z miejsca, gdzie jest obecnie. Nie wierzę, by jakiś inwestor chciał na tej lokalizacji wystawić coś sensownego mając za plecami syfiaste targowisko. A terenów w mieście jest dużo i to takich, których własność nie budzi kontrowersji.

--------------------
"Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."

+Quote Post
picaro
post pią, 01 gru 2006 - 13:06
Post #76

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 75

a niby gdzie ten parking? chyba sie przekonam do przeniesienia tego targu

+Quote Post
post pią, 01 gru 2006 - 13:09
Post #77

QUOTE(Dami7 @ Dec 1 2006, 12:51 PM) *
@:) Targ powinien zniknąć z miejsca, gdzie jest obecnie. Nie wierzę, by jakiś inwestor chciał na tej lokalizacji wystawić coś sensownego mając za plecami syfiaste targowisko. A terenów w mieście jest dużo i to takich, których własność nie budzi kontrowersji.

to spodziewasz sie ze do DG wkroczy nagle jakis Vahap Toy? biggrin.gif Ktory inwestor i co by tam postawil?
Terenow jest masa a nigdzie nic nie buduja, nie widac zadnego inwestora. A miasto to nawet nie moze nadbudowac sanepidu laugh.gif
Skad taki uraz do tego targowiska - zatrules sie zakupiona tam kielbasa?

Ja tam jestem bardzo rzadko ale z zywnosci to nic poza warzywami i owocami bym tam nie kupil

QUOTE(picaro @ Dec 1 2006, 01:06 PM) *
a niby gdzie ten parking?

jest masa miejsca przy Poniatowskiego. A jelsi jakies problemy to niech zbuduja ten wielopoziomowy parking i tam

--------------------

+Quote Post
Hator
post sob, 02 gru 2006 - 15:51
Post #78

FdZD

Nr użytkownika: 6

jesli juz tak sie chcecie upierac przy tych wielopoziomych parkingach to postawcie je na miejscu targu- idealny dluuuuuuuuugi plac na kilka pieter i poziomow ponizej ziemi - zauwazcie ze w poblizu sa prawie wszystkie najliczniejsze zapchane samochodami osiedla - droga osiedle - targ specarkiem to okolo 20min
tylko ze ten parking stalby gdzie targ, a teren miedzy jadwigi a targiem (obecnie parking) wybudowal 2 rzedy kilkupietrowych (np 5-6) mieszkan - wiecej nie bo mieszkancy 3 rzedu za widok od poludnia mieliby parking...
PS tak czy siak - jestem za przeniesieniem targu.
pozdr

--------------------

+Quote Post
post nie, 03 gru 2006 - 15:54
Post #79

QUOTE(Hator @ Dec 2 2006, 03:51 PM) *
PS tak czy siak - jestem za przeniesieniem targu.

pisz wprost - tzn jestes za jego likwidacja. Po przeniesieniu bedzie z czasem coraz bardziej upadal

Ten post edytował :) nie, 03 gru 2006 - 16:16

--------------------

+Quote Post
Dami7
post nie, 03 gru 2006 - 19:36
Post #80

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 102

QUOTE(:) @ Dec 1 2006, 01:09 PM) *
to spodziewasz sie ze do DG wkroczy nagle jakis Vahap Toy? biggrin.gif Ktory inwestor i co by tam postawil?
Terenow jest masa a nigdzie nic nie buduja, nie widac zadnego inwestora. A miasto to nawet nie moze nadbudowac sanepidu laugh.gif
Skad taki uraz do tego targowiska - zatrules sie zakupiona tam kielbasa?

Ja tam jestem bardzo rzadko ale z zywnosci to nic poza warzywami i owocami bym tam nie kupil

@ :) Swoje lata mam i do naiwnych nie należę, nie spodziewam sie manny z nieba i jakichś złotoustych inwestorów typu Toya. Pisząc o inwestycji nie miałem na myśli żadnego obiektu przemysłowego czy handlowego a raczej coś o przeznaczeniu ogólnie użytkowym. A takich potrzeb mamy sporo - w pierwszym rzędzie np.hotel. Dlaczego dalej ma być tak, że ktoś przyjeżdżający w interesach do DG korzysta z noclegów w Sosnowcu lub Katowicach?
Sam napisałeś wcześniej, że wystarczyło by coś z przodu zbudować. Tylko co? Bloki mieszkalne? Kto by w nich chciał mieszkać? No chyba, że osiedle w rodzaju tego na Spisaka... Szkołę? Posłał byś dzieci do szkoły w sąsiedztwie targu? Może magazyny dla handlujących na targowisku? Pewnie by się ucieszyli. Może nawet by płacili za wynajem? A może po prostu wystawić płot od ulicy, taki na 4 metry. I wynająć graficiarzy żeby go ładnie przyozdobili. tongue.gif
Nie mam "urazu" - to raczej elementarne poczucie estetyki nie pozwala mi lubić tego miejsca. Kiełbasy z zasady na targu nie kupuję, także mięsa, przetworów mleczarskich itp. Zasadniczo tylko w owoce i warzywa się tam zaopatruję. Na szczęście jeszcze się jabłkami nie zatrułem, nie zostanę Śpiącą Królewną. ;)
Przeniesienie targowiska nie oznacza jego likwidacji. Za mojego życia zmieniało miejsce pobytu kilka razy i dalej istnieje, żeby nie powiedzieć, że kwitnie.
Parking też moim zdaniem nie jest najlepszym pomysłem. Fajnie by było, gdyby tzw. Planty zagospodarować rekreacyjnie, jakieś alejki, drzewka, ławeczki, fajne oświetlenie, latem ogródki piwne. Po odstawieniu rowerka do do garażu mógłbym sobie wtedy piffko zapodać bez ryzyka. :) :) :)

Ten post edytował Dami7 nie, 03 gru 2006 - 19:37

--------------------
"Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."

+Quote Post

9 Stron V  « < 2 3 4 5 6 > » 
Reply to this topicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:32
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza