IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

9 Stron V  « < 4 5 6 7 8 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Targowiska miejskie
maseur
post pią, 02 lis 2007 - 12:44
Post #101

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 666

czytam to forum od dłuższego czasu, raczej się nie udzielając, ale temat targowiska miejskiego wywołuje u mnie spazmy , ten wiejski bazar trzeba przede wszystkim przenieść jak najdalej od centrum miasta.
Go to the top of the page

+Quote Post
marcin.p
post pią, 02 lis 2007 - 12:48
Post #102

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

A może pomyslec o ściągnięciu inwestora pokroju A.Ptaka, zajmującego się budową i zarządzaniem halami targowymi.
Co do parkingów to może taki inwestor utworzyłby parkingi podziemne, może piętrowe...
Ale żeby cokolwiek tam powstało to musi być wola zarówno miasta jak i kupców

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
maseur
post pią, 02 lis 2007 - 13:11
Post #103

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 666

Co do parkingów to może taki inwestor utworzyłby parkingi podziemne, może piętrowe...
Ale żeby cokolwiek tam powstało to musi być wola zarówno miasta jak i kupców
[/quote]

ok, ale budować podziemne parkingi po to żeby móc kupić mięso w tekturowej budzie i koszulę od imigranta z Azji ?
W miejscu o którym dyskutujemy powinien powstać nowoczesny budynek z kondygnacyjnym parkingiem i powierzchniami dla biur, firm i sklepów, np. coś na wzór Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu. Nigdy nie wyciągniemy naszego miasta z tego zaściankowego błota dopóki będziemy szukać alternatyw dla ratowania jakiegoś bazaru.

+Quote Post
Bartek
post pią, 02 lis 2007 - 14:12
Post #104

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

CYTAT(Dzygit @ pią, 02 lis 2007 - 14:36) *
tez mi sie nie podoba targowisko i ta wieżyczka jak w obozie koncentracyjnym ale gdzies musi byc targowisko sporo ludzi tam pracuje i sporo robi zakupy moze poprostu trzeba kiedys ten targ ucywilizowac i tyle
Przenieść gdzieś pod Hutę Katowice, a nie utrzymywać dalej taki burdel w prawie centrum miasta! Wiecie z czego słynie Dąbrowa G. w Katowicach czy Gliwicach? Z Targowiska na którym można wszystko kupić, dopiero potem są jeziora Pogoria...Tak w ogóle to wiadomo kto jest właścicielem tej działki na której jest ten targ?

+Quote Post
syzio
post pią, 02 lis 2007 - 14:41
Post #105

Dąbrowa G

Nr użytkownika: 168
GG: 3563765 status gadu-gadu

CYTAT(Bartek @ pią, 02 lis 2007 - 14:12) *
Przenieść gdzieś pod Hutę Katowice, a nie utrzymywać dalej taki burdel w prawie centrum miasta! Wiecie z czego słynie Dąbrowa G. w Katowicach czy Gliwicach? Z Targowiska na którym można wszystko kupić, dopiero potem są jeziora Pogoria...Tak w ogóle to wiadomo kto jest właścicielem tej działki na której jest ten targ?

Pewnie Stowarzyszenia Kupców Targowych w Dąbrowie Górniczej, albo gmina.

+Quote Post
Arbas
post pią, 02 lis 2007 - 19:36
Post #106

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Bardziej ucywilizowane targowisko jest nieco dalej od centrum, w Gołonogu i oczywiscie świeci pustkami.
Na razie, wokół obecnego wystarczy posadzić maskujące iglaki oraz zabronić handlu na skwerku i przed targowiskiem.
Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma.

+Quote Post
marcin.p
post pią, 02 lis 2007 - 21:50
Post #107

UZYTKOWNIK

CYTAT
W miejscu o którym dyskutujemy powinien powstać nowoczesny budynek z kondygnacyjnym parkingiem i powierzchniami dla biur, firm i sklepów, np. coś na wzór Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu. Nigdy nie wyciągniemy naszego miasta z tego zaściankowego błota dopóki będziemy szukać alternatyw dla ratowania jakiegoś bazaru.

Maseur właśnie o to mi chodziło

Ten post edytował siara pią, 02 lis 2007 - 21:51

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
Sebastian22
post pią, 02 lis 2007 - 22:18
Post #108

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

To chyba nie za naszych czasow. Targ gdzies powinien byc i sadze ze jeszcze dlugo tam pozostanie....fakt ze nie powinien zajmowac tak atrakcyjnego miejsca - w okolicy sa 2 szkoly i to tez powinno byc uwzglednione - ja rowniez widzialbym gdzies jego miejsce bardziej na uboczu ale z drugiej strony musi byc dobry dojazd. Ludzie kupujacy tam czasto sa zdani na komunikacje miejska (duzo osob starszych i tych mniej zamożnych). Sprawa jest ciezka i tak jak mowie - szybko sie nie rozwiąże.

Co do ładnych targowisk to ten w gołonogu podupadł gdy go przeniesiono - dawne miejsce na pl.Waszyngtona było lepszą lokalizacją, wtedy to po upadku poprzedniego systemu ludzie "rzucili" się na produkty ktore do tej pory mogli ogladac w ksiazeczce reklamowej z Pewexu...pozniej czasy sie zmieniły, handel przeniesiono, wybudowano Kaufland, Biedronke, Plusa etc...
Również ładnie prezentują się budki przy Merkurym. A jak ten w Centrum? Ponoć "dogorywa" na tyłach zakładów Defum....

Ten post edytował Sebastian22 pią, 02 lis 2007 - 22:22

+Quote Post
marcin.p
post pią, 02 lis 2007 - 22:29
Post #109

UZYTKOWNIK

To ten targ w Centrum jeszcze istnieje? ostatnio tam byłem ok.10 lat temu i co rusz byłem zgadywany "czy cos potrzebuję?"... Hehe... A potem jakoś tyły PKZ omijałem szerokim łukiem...

Ten post edytował siara pią, 02 lis 2007 - 22:31

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
Sebastian22
post pią, 02 lis 2007 - 22:56
Post #110

UZYTKOWNIK

Dawno tam nie byłem - ale jakies 2 lata temu stały obskurne budy - dobrze ze za takim wielkim płotem niczym jakies getto....

+Quote Post
Arbas
post sob, 03 lis 2007 - 10:45
Post #111

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 307

Nawet w Paryżu są targowiska typu naszego bazaru oraz eksluzywne miejsca gdzie zaopatrują się
ludzie zamożni. Jedno drugiemu nie przeszkadza.
Przeniesienie takiego obiektu na obrzeża Dąbrowy skazuje go na samolikwidację, ponieważ gro
osób nie posiada samochodu i po prostu tam nie dojedzie.
Skupiłbym się raczej na utrzymaniu ładu, estetyki i jednolitości straganów.
Targowisko przy PKZ dogorywa, ponieważ ceny wyższe niż w innych miejscach.
Handel pod Merkurym to jeden wielki bałagan.
Gdzie są nasi architekci miejscy? Czy można stawiać w mieście budy jakie się chce?

+Quote Post
syzio
post sob, 03 lis 2007 - 17:34
Post #112

Dąbrowa G

Nr użytkownika: 168
GG: 3563765 status gadu-gadu

Zawsze po przeniesieniu takiego "obiektu" można zorganizować komunikację.

+Quote Post
:)
post śro, 19 mar 2008 - 13:10
Post #113

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

Z posiedzenia komisji:

CYTAT
Radny M. Cygroń:
Tak przy okazji drogownictwa, myślę, że złożę taki postulat, bo chodzi mi konkretnie
o targowisko w okolicach Redenu. Tam są cztery dni targowe i myślę, że należy się zastanowić nad zarządzaniem tam ruchu, bo rzeczywiście problem jest poważny, nie dlatego akurat, że ja tam przyjeżdżam, natomiast wszyscy tam przejeżdżają, to są cztery dni
w tygodniu, jeżdżą tam po chodnikach. Jest tam wprawdzie zakaz zatrzymywania się, ale nikt go nie przestrzega, jest to odcinek, gdzie stoją samochody i nie można drugim samochodem przejechać, ja tutaj mówię o ul. Kopernika i Poniatowskiego. Myślę, że należałoby się pokusić o parking przy tej ulicy.

Prezydent Miasta Z. Podraza:
Są w projekcie dwa parkingi, parking przy ul. Poniatowskiego i parking przy ul. Kopernika.

--------------------

+Quote Post
olo
post śro, 19 mar 2008 - 13:20
Post #114

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

CYTAT(Arbas @ sob, 03 lis 2007 - 10:45) *
Nawet w Paryżu są targowiska typu naszego bazaru oraz eksluzywne miejsca gdzie zaopatrują się
ludzie zamożni. Jedno drugiemu nie przeszkadza.
Przeniesienie takiego obiektu na obrzeża Dąbrowy skazuje go na samolikwidację, ponieważ gro
osób nie posiada samochodu i po prostu tam nie dojedzie.
Skupiłbym się raczej na utrzymaniu ładu, estetyki i jednolitości straganów.
Targowisko przy PKZ dogorywa, ponieważ ceny wyższe niż w innych miejscach.
Handel pod Merkurym to jeden wielki bałagan.
Gdzie są nasi architekci miejscy? Czy można stawiać w mieście budy jakie się chce?

Architekt miejski to pojęcie wirtualne. W przeciwieństwie do swoich odpowiedników np. w Niemczech czy w Austrii nie mają żadnych mocy prawnych by nakazać styl budownictwa w mieście. Jeżeli budynek spełnia normy, to może być jak najbardziej koszmarny i będzie sobie stał.

--------------------

+Quote Post
Maryhna
post pon, 14 kwi 2008 - 23:08
Post #115

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 652
GG: 2636495 status gadu-gadu

w warsztatach ds. rewitalizacji uczestniczył człowiek, który jest w stowarzyszeniu (nie pamiętam dokładnej nazwy stow.) kupców i handlowców targowych, nikt nie ruszy targowiska na Redenie bo mają oni podpisaną dzierżawę na 20 lat czyli jeszcze przez (jeśli się nie myślę) 18 lat umowa ta obowiązuje; chcą oni poprawiać pod względem wizualnym i architektonicznym jakoś targowiska ale sprawa rozbija się o roszczenia niegdysiejszych właścicieli tych terenów, z którymi zresztą stow. walczy w sądzie od długich lat, więc póki sprawa własności, umów i dzierżawy nie zostanie dokładnie wyjaśniona, to członkowie stow. nie mogą podjąć w/w działań.. sprawa jest strasznie skomplikowana ale miejmy nadzieję, że wyjaśni się na korzyść handlowców, mieszkańców i miasta smile2.gif
jeśli coś pokręciłam to mnie poprawcie
pozdrawiam

ps: co do nakazywania stylu budownictwa... jeśli będzie stworzony odpowiedni projekt chociażby traktujący o jednolitości architektonicznej miasta, to wtedy można myślec o nakazywaniu komukolwiek czegokolwiek, jak na razie takie uchwały dot. głównie miejsc, budowli zabytkowych reguluje odpowiednia ustawa; wszystko co nie jest zabytkiem zależy od "widzi mi się" danej grupy sprawującej władzę

co do Cygronia, on też brał udział w warsztatach ds. rewitalizacji i mam nadzieję, że wysłuchał dokładnie postulatów mieszkańców smile2.gif zresztą byliśmy razem w grupie opracowującej projekty rewitalizacyjne osi łączącej centrum DG z Gołonogiem i obiecał, że przedstawi podczas obrad RM i swojej komisji nasze propozycje i uwagi smile2.gif

Ten post edytował Maryhna pon, 14 kwi 2008 - 23:15

--------------------
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

www.zaglebiedabrowskie.pl

+Quote Post
kwintosz
post pią, 06 cze 2008 - 13:59
Post #116

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Co dziwne jakoś tak do tej pory na forum nikt nie zauważył że trwa budowa kolejnych "budek" na targowisku na Merkurym. Wydaje się że będą identyczne z tymi co już stoją. Na pewno to + w porównaniu do tego jak miałoby zostać tak jak było ale szczytem marzeń to to nie jest.

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
Maryhna
post pią, 06 cze 2008 - 19:10
Post #117

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 652
GG: 2636495 status gadu-gadu

nie będą identyczne smile2.gif

--------------------
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

www.zaglebiedabrowskie.pl

+Quote Post
Dave
post pią, 06 cze 2008 - 21:52
Post #118

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 432

A jakie będą i skąd wiesz? No ja to ze 2-3 dni temu zauważyłem i się nawet ucieszyłem, że to MOŻE będzie lepiej wyglądało - czas pokaże smile2.gif

+Quote Post
Sebastian22
post pią, 06 cze 2008 - 21:55
Post #119

UZYTKOWNIK

CYTAT(Dave @ pią, 06 cze 2008 - 21:52) *
A jakie będą i skąd wiesz? No ja to ze 2-3 dni temu zauważyłem i się nawet ucieszyłem, że to MOŻE będzie lepiej wyglądało - czas pokaże smile2.gif

No stawiaja to dość szybko, zawsze bedzie to lepiej niż stare "szczęki" i stragany....

+Quote Post
kwintosz
post pią, 06 cze 2008 - 22:10
Post #120

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Jak dla mnie będzie to to samo. Trochę się temu przyglądałem dziś. dry.gif Otwory na okna są chyba identyczne jak w tamtych. Też bym chciał się dowiedzieć skąd ta informacja że będą inne. Prosiłbym o pisanie postów coś więcej wnoszących tongue.gif

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post

9 Stron V  « < 4 5 6 7 8 > » 
Reply to this topicStart new topic
3 Użytkowników czyta ten temat (3 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 21:13
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza