![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 108 Dołączył: pią, 06 kwi 07 Nr użytkownika: 666 ![]() |
czytam to forum od dłuższego czasu, raczej się nie udzielając, ale temat targowiska miejskiego wywołuje u mnie spazmy , ten wiejski bazar trzeba przede wszystkim przenieść jak najdalej od centrum miasta.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
A może pomyslec o ściągnięciu inwestora pokroju A.Ptaka, zajmującego się budową i zarządzaniem halami targowymi.
Co do parkingów to może taki inwestor utworzyłby parkingi podziemne, może piętrowe... Ale żeby cokolwiek tam powstało to musi być wola zarówno miasta jak i kupców -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 108 Dołączył: pią, 06 kwi 07 Nr użytkownika: 666 ![]() |
Co do parkingów to może taki inwestor utworzyłby parkingi podziemne, może piętrowe... Ale żeby cokolwiek tam powstało to musi być wola zarówno miasta jak i kupców [/quote] ok, ale budować podziemne parkingi po to żeby móc kupić mięso w tekturowej budzie i koszulę od imigranta z Azji ? W miejscu o którym dyskutujemy powinien powstać nowoczesny budynek z kondygnacyjnym parkingiem i powierzchniami dla biur, firm i sklepów, np. coś na wzór Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu. Nigdy nie wyciągniemy naszego miasta z tego zaściankowego błota dopóki będziemy szukać alternatyw dla ratowania jakiegoś bazaru. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
tez mi sie nie podoba targowisko i ta wieżyczka jak w obozie koncentracyjnym ale gdzies musi byc targowisko sporo ludzi tam pracuje i sporo robi zakupy moze poprostu trzeba kiedys ten targ ucywilizowac i tyle Przenieść gdzieś pod Hutę Katowice, a nie utrzymywać dalej taki burdel w prawie centrum miasta! Wiecie z czego słynie Dąbrowa G. w Katowicach czy Gliwicach? Z Targowiska na którym można wszystko kupić, dopiero potem są jeziora Pogoria...Tak w ogóle to wiadomo kto jest właścicielem tej działki na której jest ten targ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
Przenieść gdzieś pod Hutę Katowice, a nie utrzymywać dalej taki burdel w prawie centrum miasta! Wiecie z czego słynie Dąbrowa G. w Katowicach czy Gliwicach? Z Targowiska na którym można wszystko kupić, dopiero potem są jeziora Pogoria...Tak w ogóle to wiadomo kto jest właścicielem tej działki na której jest ten targ? Pewnie Stowarzyszenia Kupców Targowych w Dąbrowie Górniczej, albo gmina. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Bardziej ucywilizowane targowisko jest nieco dalej od centrum, w Gołonogu i oczywiscie świeci pustkami.
Na razie, wokół obecnego wystarczy posadzić maskujące iglaki oraz zabronić handlu na skwerku i przed targowiskiem. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
CYTAT W miejscu o którym dyskutujemy powinien powstać nowoczesny budynek z kondygnacyjnym parkingiem i powierzchniami dla biur, firm i sklepów, np. coś na wzór Galerii Dominikańskiej we Wrocławiu. Nigdy nie wyciągniemy naszego miasta z tego zaściankowego błota dopóki będziemy szukać alternatyw dla ratowania jakiegoś bazaru. Maseur właśnie o to mi chodziło Ten post edytował siara pią, 02 lis 2007 - 21:51 -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
To chyba nie za naszych czasow. Targ gdzies powinien byc i sadze ze jeszcze dlugo tam pozostanie....fakt ze nie powinien zajmowac tak atrakcyjnego miejsca - w okolicy sa 2 szkoly i to tez powinno byc uwzglednione - ja rowniez widzialbym gdzies jego miejsce bardziej na uboczu ale z drugiej strony musi byc dobry dojazd. Ludzie kupujacy tam czasto sa zdani na komunikacje miejska (duzo osob starszych i tych mniej zamożnych). Sprawa jest ciezka i tak jak mowie - szybko sie nie rozwiąże.
Co do ładnych targowisk to ten w gołonogu podupadł gdy go przeniesiono - dawne miejsce na pl.Waszyngtona było lepszą lokalizacją, wtedy to po upadku poprzedniego systemu ludzie "rzucili" się na produkty ktore do tej pory mogli ogladac w ksiazeczce reklamowej z Pewexu...pozniej czasy sie zmieniły, handel przeniesiono, wybudowano Kaufland, Biedronke, Plusa etc... Również ładnie prezentują się budki przy Merkurym. A jak ten w Centrum? Ponoć "dogorywa" na tyłach zakładów Defum.... Ten post edytował Sebastian22 pią, 02 lis 2007 - 22:22 |
|
|
![]()
|
|
To ten targ w Centrum jeszcze istnieje? ostatnio tam byłem ok.10 lat temu i co rusz byłem zgadywany "czy cos potrzebuję?"... Hehe... A potem jakoś tyły PKZ omijałem szerokim łukiem...
Ten post edytował siara pią, 02 lis 2007 - 22:31 -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dawno tam nie byłem - ale jakies 2 lata temu stały obskurne budy - dobrze ze za takim wielkim płotem niczym jakies getto....
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Nawet w Paryżu są targowiska typu naszego bazaru oraz eksluzywne miejsca gdzie zaopatrują się
ludzie zamożni. Jedno drugiemu nie przeszkadza. Przeniesienie takiego obiektu na obrzeża Dąbrowy skazuje go na samolikwidację, ponieważ gro osób nie posiada samochodu i po prostu tam nie dojedzie. Skupiłbym się raczej na utrzymaniu ładu, estetyki i jednolitości straganów. Targowisko przy PKZ dogorywa, ponieważ ceny wyższe niż w innych miejscach. Handel pod Merkurym to jeden wielki bałagan. Gdzie są nasi architekci miejscy? Czy można stawiać w mieście budy jakie się chce? |
|
|
![]()
|
|
![]() Dąbrowa G ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 626 Dołączył: wto, 15 lis 05 Skąd: PL Nr użytkownika: 168 Płeć: Mężczyzna GG: 3563765 Skype: syzio0 ![]() |
Zawsze po przeniesieniu takiego "obiektu" można zorganizować komunikację.
|
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Z posiedzenia komisji:
CYTAT Radny M. Cygroń: Tak przy okazji drogownictwa, myślę, że złożę taki postulat, bo chodzi mi konkretnie o targowisko w okolicach Redenu. Tam są cztery dni targowe i myślę, że należy się zastanowić nad zarządzaniem tam ruchu, bo rzeczywiście problem jest poważny, nie dlatego akurat, że ja tam przyjeżdżam, natomiast wszyscy tam przejeżdżają, to są cztery dni w tygodniu, jeżdżą tam po chodnikach. Jest tam wprawdzie zakaz zatrzymywania się, ale nikt go nie przestrzega, jest to odcinek, gdzie stoją samochody i nie można drugim samochodem przejechać, ja tutaj mówię o ul. Kopernika i Poniatowskiego. Myślę, że należałoby się pokusić o parking przy tej ulicy. Prezydent Miasta Z. Podraza: Są w projekcie dwa parkingi, parking przy ul. Poniatowskiego i parking przy ul. Kopernika. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Nawet w Paryżu są targowiska typu naszego bazaru oraz eksluzywne miejsca gdzie zaopatrują się ludzie zamożni. Jedno drugiemu nie przeszkadza. Przeniesienie takiego obiektu na obrzeża Dąbrowy skazuje go na samolikwidację, ponieważ gro osób nie posiada samochodu i po prostu tam nie dojedzie. Skupiłbym się raczej na utrzymaniu ładu, estetyki i jednolitości straganów. Targowisko przy PKZ dogorywa, ponieważ ceny wyższe niż w innych miejscach. Handel pod Merkurym to jeden wielki bałagan. Gdzie są nasi architekci miejscy? Czy można stawiać w mieście budy jakie się chce? Architekt miejski to pojęcie wirtualne. W przeciwieństwie do swoich odpowiedników np. w Niemczech czy w Austrii nie mają żadnych mocy prawnych by nakazać styl budownictwa w mieście. Jeżeli budynek spełnia normy, to może być jak najbardziej koszmarny i będzie sobie stał. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
w warsztatach ds. rewitalizacji uczestniczył człowiek, który jest w stowarzyszeniu (nie pamiętam dokładnej nazwy stow.) kupców i handlowców targowych, nikt nie ruszy targowiska na Redenie bo mają oni podpisaną dzierżawę na 20 lat czyli jeszcze przez (jeśli się nie myślę) 18 lat umowa ta obowiązuje; chcą oni poprawiać pod względem wizualnym i architektonicznym jakoś targowiska ale sprawa rozbija się o roszczenia niegdysiejszych właścicieli tych terenów, z którymi zresztą stow. walczy w sądzie od długich lat, więc póki sprawa własności, umów i dzierżawy nie zostanie dokładnie wyjaśniona, to członkowie stow. nie mogą podjąć w/w działań.. sprawa jest strasznie skomplikowana ale miejmy nadzieję, że wyjaśni się na korzyść handlowców, mieszkańców i miasta
![]() jeśli coś pokręciłam to mnie poprawcie pozdrawiam ps: co do nakazywania stylu budownictwa... jeśli będzie stworzony odpowiedni projekt chociażby traktujący o jednolitości architektonicznej miasta, to wtedy można myślec o nakazywaniu komukolwiek czegokolwiek, jak na razie takie uchwały dot. głównie miejsc, budowli zabytkowych reguluje odpowiednia ustawa; wszystko co nie jest zabytkiem zależy od "widzi mi się" danej grupy sprawującej władzę co do Cygronia, on też brał udział w warsztatach ds. rewitalizacji i mam nadzieję, że wysłuchał dokładnie postulatów mieszkańców ![]() ![]() Ten post edytował Maryhna pon, 14 kwi 2008 - 23:15 -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Co dziwne jakoś tak do tej pory na forum nikt nie zauważył że trwa budowa kolejnych "budek" na targowisku na Merkurym. Wydaje się że będą identyczne z tymi co już stoją. Na pewno to + w porównaniu do tego jak miałoby zostać tak jak było ale szczytem marzeń to to nie jest.
-------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 540 Dołączył: wto, 03 kwi 07 Skąd: Toruń/DG Nr użytkownika: 652 Płeć: Kobieta GG: 2636495 ![]() |
nie będą identyczne
![]() -------------------- Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże! www.zaglebiedabrowskie.pl |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A jakie będą i skąd wiesz? No ja to ze 2-3 dni temu zauważyłem i się nawet ucieszyłem, że to MOŻE będzie lepiej wyglądało - czas pokaże
![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Jak dla mnie będzie to to samo. Trochę się temu przyglądałem dziś.
![]() ![]() -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 21:13 |