Dami7
Mon, 14 Nov 2005 - 09:46
Temat ciĄgle odgrzewany, tym niemniej ciĄgle aktualny.
QUOTE(Dziennik Zachodni)
ZagŁĘbie bez stolicy
PoniedziaŁek, 14 listopada 2005r.
Spotkanie prezydentÓw, burmistrzÓw i wÓjtÓw reprezentujĄcych DĄbrowĘGÓrniczĄ, BĘdzin, CzeladĹş, Wojkowice, Bobrowniki, MierzĘcice, Psary, Siewierz i SŁawkÓw uwieĹczono podpisaniem dokumentu pod nazwĄ „Porozumienie o utworzeniu Regionu ZagŁĘbie”. Jak widaĆ porozumienie powstaŁo z wyŁĄczeniem wŁadz Sosnowca.
ZbliŻenie ograniczone?
Dokument ma gwarantowaĆ wspÓlnĄ realizacjĘplanÓw i projektÓw dobrze sŁuŻĄcych zagŁĘbiowskiej spoŁecznoŚci.
REKLAMA
— Celem wspÓŁpracy w ramach utworzonego Regionu ZagŁĘbie bĘdzie poprawa warunkÓw Życia ludzi zamieszkujĄcych obszar regionu, uŁatwienie wzajemnych kontaktÓw, zbliŻenie lokalnych spoŁeczeĹstw, przeŁamywanie uprzedzeĹ, programowanie prac zmierzajĄcych do zapewnienia zrÓwnowaŻonego rozwoju spoŁeczno-gospodarczego oraz wspieranie dziaŁaĹ zmierzajĄcych do nawiĄzania wspÓŁpracy miĘdzy lokalnymi wŁadzami — napisano w uzasadnieniu do uchwaŁy o przystĄpieniu do porozumienia.
PowoŁanie Regionu ZagŁĘbie stawia go niejako naturalnie w opozycji do istniejĄcego wczeŚniej ZagŁĘbia DĄbrowskiego, ktÓrego stolicĄ jest wŁaŚnie Sosnowiec.
WŁadze Sosnowca sprawĘkomentujĄ niechĘtnie.
— Nie moŻemy wypowiadaĆ siĘw sprawie porozumieĹ, w ktÓrych nie braliŚmy udziaŁu. Istnieje przecieŻ Zintegrowany Program Rozwoju, do ktÓrego przystĄpiŁy wszystkie gminy. Nie moŻemy zajmowaĆ stanowiska w sprawach lokalnych porozumieĹ, do ktÓrych przystĄpiŁy dwie lub trzy gminy. Inna sprawa, Że nazwĘwybrano dosyĆ niefortunnie — ocenia Grzegorz DĄbrowski, rzecznik prasowy sosnowieckiego magistratu.
Jeszcze przemyŚlĄ
RzeczywiŚcie porozumienie w tym ksztaŁcie moŻe nieco mĄciĆ w gŁowach tym, ktÓrzy region znajĄ i dotĄd trwali w przekonaniu, Że stolicĄ ZagŁĘbia jest wŁaŚnie Sosnowiec.
— Porozumienie o utworzeniu Regionu ZagŁĘbie zostaŁo podpisane miĘdzy innymi w zwiĄzku z przystĄpieniem tychŻe gmin do Transeuropejskiego Stowarzyszenia T. E. M. A. To stowarzyszenie, ktÓre skupia maŁe miasta (Marche — WŁochy, KoroĹĄka — SŁowenia, VĄrpalota — WĘgry, Lavanttal — Austria oraz Jiu Tales — Rumunia). DĄbrowa GÓrnicza w porÓwnaniu do innych miast, ktÓre naleŻĄ do stowarzyszenia jest bardzo duŻa. Nam udaŁo siĘjednak przystĄpiĆ do porozumienia, bo to wŁaŚnie nasze miasto byŁo inicjatorem akcji. Nie zŁoŻyliŚmy propozycji wŁadzom Sosnowca, bo to duŻe miasto, a nie chcieliŚmy zaburzaĆ struktury Transeuropejskiego Stowarzyszenia T. E. M. A, ale to nie jest sprawa ostatecznie zamkniĘta — wyjaŚnia Anna Saltarska-Stachura z dĄbrowskiego magistratu.
Podobnie mÓwiĄ w BĘdzinie.
— To nie my decydowaliŚmy, ktÓre z miast wŁĄczĄ siĘdo porozumienia. Nas zaproszono i BĘdzin z tego zaproszenia skorzystaŁ — tŁumaczy Marzena Karolczyk, rzecznik prasowy UM w BĘdzinie.
Sprawa nazwy rÓwnieŻ komentowana jest krÓtko.
— PrzecieŻ ZagŁĘbie to nie tylko Sosnowiec — mÓwi Anna Saltarska-Stachura.
SkĄd ten podziaŁ?
Nie moŻna oczywiŚcie sprowadzaĆ caŁego regionu do jednego miasta, ale nie moŻna teŻ chyba mÓwiĆ o integracji lokalnej spoŁecznoŚci i wspieraniu wspÓŁpracy miĘdzy ich wŁadzami, tworzĄc nowe i sztuczne podziaŁy. •
GraŻyna Krawczyk - Dziennik Zachodni
W kontekŚcie tego artykuŁu zadam pytania: kto tak naprawdĘmusi szukaĆ swojej toŻsamoŚci - czy my, DĄbrowiacy, czy teŻ mieszkaĹcy Sosnowca? Wszak ZagŁĘbie jest DĄbrowskie a nie Sosnowieckie! Czy Sosnowiec ma byĆ stolicĄ subregionu tylko dlatego, Że jest miastem wiĘkszym pod wzglĘdem liczby ludnoŚci?
TeodorMotor
Mon, 14 Nov 2005 - 13:34
QUOTE(Dami7)
Temat ciĄgle odgrzewany, tym niemniej ciĄgle aktualny.
QUOTE(Dziennik Zachodni)
(...)Inna sprawa, Że nazwĘwybrano dosyĆ niefortunnie — ocenia Grzegorz DĄbrowski, rzecznik prasowy sosnowieckiego magistratu.
(...)
W kontekŚcie tego artykuŁu zadam pytania: kto tak naprawdĘmusi szukaĆ swojej toŻsamoŚci - czy my, DĄbrowiacy, czy teŻ mieszkaĹcy Sosnowca? Wszak ZagŁĘbie jest DĄbrowskie a nie Sosnowieckie! Czy Sosnowiec ma byĆ stolicĄ subregionu tylko dlatego, Że jest miastem wiĘkszym pod wzglĘdem liczby ludnoŚci?
Albo Sosnowiec zmieni wodnika prasowego, albo zostaje tak jak jest... :)
:)
Mon, 14 Nov 2005 - 19:59
jak nazwa wskazuje stolica Zaglebia Dabrowskiego jest DG - juz kiedys na dforum to walkowalismy
Dami7
Mon, 14 Nov 2005 - 21:15
:)+-->
QUOTE(:))
jak nazwa wskazuje stolica Zaglebia Dabrowskiego jest DG - juz kiedys na dforum to walkowalismy

[/quote]
ToĆ napisaŁem, Że temat odgrzewany... :wink: :wink: :wink:
Krawiec
Fri, 10 Nov 2006 - 11:02
Jest to inicjatywa sprzed roku funkcjonująca pod auspicjami Prezydenta DG Jerzego Talkowskiego . Jako Zagłębiak i obecnie Sosnowiczanin chciałbym spytac sie mieszkańców DG co o tym sądzą ...?
bzenek
Fri, 10 Nov 2006 - 11:37
QUOTE(Krawiec @ Nov 10 2006, 01:02 PM)

Jest to inicjatywa sprzed roku funkcjonująca pod auspicjami Prezydenta DG Jerzego Talkowskiego . Jako Zagłębiak i obecnie Sosnowiczanin chciałbym spytac sie mieszkańców DG co o tym sądzą...
Napisz może coś więcej. Bo pamiętam awanturę z zeszłego roku ale nie pamiętam czym ta inicjatywa się przejawia. Jesli to twór propagandowo-papierowy (na złość Sosnowcowi) to nie ma się czym przejmowac - umrze wraz z obecną władzą. Jesli ma on praktyczne znaczenie to Zagłębie bez Sosnowca brzmi dziwnie. W końcu, z takich czy innych względów, wyrósł on na zagłębiowską stolicę.
Fri, 10 Nov 2006 - 13:32
www.dabrowa-gornicza.pl
Dąbrowa Górnicza wraz z gminami Regionu Zagłębie pełnoprawnym członkiem Transeuropejskiego Stowarzyszenia Gmin T.E.M.A.
[2006-11-07 13:54:54]
28 października 2006 r. przedstawicie Regionu Zagłębie (Zastępca Prezydenta Dąbrowy Górniczej – Janusz Olszówka oraz Burmistrz Siewierza - Andrzej Mruk) wzięli udział w spotkaniu zarządu Transeuropejskiego Stowarzyszenia Gmin T.E.M.A., które odbyło się w mieście Slovenj Gradec położonym w słoweńskim Regionie Koroška.
Podczas zjazdu Region Zagłębie stał się pełnoprawnym członkiem Transeuropejskie Stowarzyszenie Gmin T.E.M.A. (Trans European Municipality Association).
Obecnie to międzynarodowe stowarzyszenie jest stowarzyszeniem gmin 6 regionów Europy – Laventtal (Austria), Marche (Włochy) Koroška (Słowenia), Vàrpalota (Węgry), Jiu Tales – (Rumunia) oraz Regionu Zagłębie.
Celem działalności stowarzyszenia T.E.M.A. jest organizacja europejskich projektów oświatowych, młodzieżowych, gospodarczych, kulturalnych, turystycznych i sportowych pomiędzy regionami oraz zachęcanie i wspieranie współpracy w zakresie rozwoju gospodarczego.
W skład Regionu Zagłębie wchodzi 9 gmin – Dąbrowa Górnicza, Będzin, Czeladź, Sławków, Siewierz, Psary, Mierzęcice, Bobrowniki i Wojkowice. Gminy Regionu Zagłębie będą mogły wspólnie z gminami Regionów wchodzącymi w skład Stowarzyszenia T.E.M.A. realizować międzynarodowe projekty w dziedzinach życia społeczno – gospodarczego.
as

http://www.dabrowa-gornicza.pl/?nodeid=469..._glowny_id=6374http://www.tema-schoolprojects.com/Dla mnie Sosnowiec nigdy zadna stolica nie byl. Jak im sie projekt nie podoba to niech spadaja i lacza sie w projekty z Katowicami. A moze tej "niepisanej" stolycy pzreszkadzalo ze przewodzi temu DG?
vacu
Fri, 10 Nov 2006 - 13:44
W skład Regionu Zagłębie wchodzi 9 gmin – Dąbrowa Górnicza, Będzin, Czeladź, Sławków, Siewierz, Psary, Mierzęcice, Bobrowniki i Wojkowice.
Zajefajnie, potężny region - nie ma co. A szefować ma Talkowski niby?
IMHO jest to głupie skłócanie, nie dość, że Zagłębie jest malutkie to jeszcze podział... Z tym stolycowaniem im jakaś woda sodowa uderzyła, z Zagłębia wydaje mi się, że tylko Sosnowiec w miarę jako tako działa i tworzenie takich dziwolągów bez S-ca to jak dla mnie sztuka dla sztuki...
A s-c na tej "miłości" do Katowic to się jeszcze przejedzie...
Fri, 10 Nov 2006 - 14:15
@ vacu - to jak zmusic sila Sosnowiec? bez niego nie moze byc zadnych projektow? To jest duza wioska Sosnowieś i tyle. Co innego jakby to w tym miejscu lezal Krakow - wtedy trudno kwestionowac stolice i trudno obejsc sie bez niego. Nawet takie Katowice czy Gliwice (jesli bylyby zagblebiowskie hehe

)
Sosnowieś laski nie robi ze sie laskawie zgodzi przystapic.
Zagłębie tak naprawde nie ma zadnej stolicy, a jesli ktos inaczej sadzi to nie ma pojecia o temacie i czym jest stolica. za to pisana "stolica" Zaglebia jest od zawsze DG ale w praktyce to nie ma zadnej stolicy
pozdrawiam
Fri, 10 Nov 2006 - 14:18
To jest zwykła złośliwość Talka wobec SLD, które rządzi w Sosnowcu i moim zdaniem tak powinno się traktować całą sprawę
Fri, 10 Nov 2006 - 14:32
QUOTE(pozdrawiam @ Nov 10 2006, 02:18 PM)

To jest zwykła złośliwość Talka wobec SLD, które rządzi w Sosnowcu i moim zdaniem tak powinno się traktować całą sprawę
tzn zabronil Sosnowsi sie przylaczyc do projektu? Przekonal inne miasta zeby tez zabronily i sie zgodzily nie przyjmowac?
Sosnowiczanin
Fri, 10 Nov 2006 - 14:45
Sosnowiec to nie jest małe miasto. Jeśli jest "Sosnowsią" to czym jest w takim razie Dąbrowa ? Półwsią?
Sosnowiczanin
Fri, 10 Nov 2006 - 14:47
Lepiej zakończmy tą dyskusję - nie ma sensu i źle świadczy o nas mieszkańcach Zagłębia.
Fri, 10 Nov 2006 - 14:55
QUOTE(Sosnowiczanin @ Nov 10 2006, 02:45 PM)

Sosnowiec to nie jest małe miasto. Jeśli jest "Sosnowsią" to czym jest w takim razie Dąbrowa ? Półwsią?
a co ma do tego wielkosc ???????
co sadze o DG jest w mojej sygnaturce pod kazdym postem
Dami7
Fri, 10 Nov 2006 - 15:31
Proponuję zawiesić dyskusję w tym temacie na "po wyborach". Po co jeszcze się podkręcać, i tak już atmosfera zgęstniała.
Krawiec
Fri, 10 Nov 2006 - 17:57
@ : )
Trochę mnie zaszokowałeś swoją wypowiedzią. Zgodze się co do pojęcia "stolica" Zagłębia. Wolałbym aby Zagłębie było pojmowane jako aglomeracja miast partnerskich ale nazywanie Sosnowca - "Sosnowieś" ... pozostawie to bez komentarza. Wiadomo, że oba miasta nie są metropoliami ale chyba nie tędy droga żeby udowadniać sobie kto jest większa wsią...
Tak to my nie zbudujemy silnego subregionu Zagłębie, z którym będą musiały się liczyć władze województwa przy rozdzielaniu środków z UE, i który wreszcie zaistnieje na mapie kraju.
Poza tym nie wiem skąd ten pogląd, że Sosnowiec kocha Katowice? Fakt K.Górski widzi Sosnowiec w związku metropolitarnym i nie starał się tak jak J.Talkowski żeby ten związek nazwyał się śląsko-zagłębiowski ale do jasnej cholery nie można uogólniać. Powiedz zwykłym mieszkańcom Sosnowca, że pałają sympatią do Katowic...
Takie stwierdzenia dowodza, że nie znasz nastrojów jakie panują w Sosnowcu, a są one na ogół zagłębiowskie, a nie katowickie.
Poza tym : ) wypowiadasz się tak jakbyś znał sprawę, może J.Talkowski nie zaprosił Sosnowca do tej inicjatywy bo miał taki kaprys???
"Niech spadają"??? Ja też mam spadac z tego forum? Jestem Sosnowiczaninem z urodzenia i zamieszkania, ale korzenie mojej rodziny są dąbrowskie (pradziadek zginął na kopalni Reden). Mieszkałem też 7 lat w DG i mam w Waszym/Naszym miescie wielu dobrych znajomych.
Nie może być Sosnowca bez Zagłębia i Zagłębia bez Sosnowca. Ci którzy spowodowali, że Sosnowca tam nie ma są bez wyobraźni albo też Zagłębie jako silny subregion nie jest w ich interesie . Może to być wina WŁADZ Sosnowca a może wina leży po środku. Ja chciałbym poznać sprawę.
Na razie zbieram opinie na prosty temat pt. czy Dąbrowiacy popierają inicjatywę "Region Zagłębie" bez Sosnowca?
vacu
Fri, 10 Nov 2006 - 18:10
QUOTE(Krawiec @ Nov 10 2006, 07:57 PM)

Na razie zbieram opinie na prosty temat pt. czy Dąbrowiacy popierają inicjatywę "Region Zagłębie" bez Sosnowca?
Moja opinia jest taka, że to jest bzdura. Bo co to za region miałby być? Wygląda jak DG + dzielnice
Myślę, że ktoś próbuje nas skłocić i tyle, w ogóle co to za pomysł z tą stolicą? To chyba jakieś kompleksy nasi lokalni działacze próbują leczyć. Ja bym raczej powiedział, że Sosnowiec współnie z DG powinny być "liderami" regionu, ew. z przewagą Sosnowca ale nie tylko z powodu większej liczby mieszkańców ale przede wszystkim z powodu większej obrotności tamtejszych władz.
Bo w sumie Sosnowiec może mieć w d... DG, bo nieby co pod rządami Talkowskiemu moglibyśmy Sosnowcowi zaoferować? To raczej nam powinno zależeć, bo może np. na jakieś środki z UE załapiemy się "na doczepkę".
Myślę, że - tak jak napisał
pozdrawiam - cały ten wyimaginowany konflikt skończy się wraz ze zmianą władzy w DG.
pulsatilla1214
Fri, 10 Nov 2006 - 19:20
Zgadza się. Ten związek to hybryda, efekt chorej polityki Talkowskiego.
Zagłębie bez Sosnowca nie może istnieć.
A co do stolic to i Będzin się mieni historyczną stolicą, Siewierz stolicą Księstwa Siewierskiego chlubi

Nie tędy droga :) To takie wymyślanie podziałów, kto lepszy, kto gorszy.
Po prostu jesteśmy regionem :) I trzeba patrzeć na to co nas łączy, a nie dzieli, abyśmy wszyscy na tym skorzystali.
P.S.
Krawiec, wyrazy współczucia w związku z losami pradziadka. Zginął w katastrofie września 1923..?
Krawiec
Fri, 10 Nov 2006 - 19:39
Tak, zginął podczas tragcznego pożaru w 1923.
Sat, 11 Nov 2006 - 00:23
QUOTE(Krawiec @ Nov 10 2006, 05:57 PM)

Poza tym : ) wypowiadasz się tak jakbyś znał sprawę, może J.Talkowski nie zaprosił Sosnowca do tej inicjatywy bo miał taki kaprys???
"Niech spadają"??? Ja też mam spadac z tego forum? Jestem Sosnowiczaninem z urodzenia i zamieszkania, ale korzenie mojej rodziny są dąbrowskie (pradziadek zginął na kopalni Reden). Mieszkałem też 7 lat w DG i mam w Waszym/Naszym miescie wielu dobrych znajomych.
Nie może być Sosnowca bez Zagłębia i Zagłębia bez Sosnowca. Ci którzy spowodowali, że Sosnowca tam nie ma są bez wyobraźni albo też Zagłębie jako silny subregion nie jest w ich interesie . Może to być wina WŁADZ Sosnowca a może wina leży po środku. Ja chciałbym poznać sprawę.
spokojnie Krawiec :)
to "spadanie" dotyczylo oczywiscie wladz a nie mieszkancow Sosnowca
nie wiem co zrobil prezydent Talkowski, ale Sosnowiec mial ten projekt najwyrazniej w d**** i taka jest prawda. Na pewno o tym projekcie wiedzieli a jesli by sie zwrocili o informacje i przylaczenie to przeciez nikt by nie odmowil. Wiadomo ze obecne wladze DG i Sosnowca nie beda wieczne (pewnie ostatnie dni dla niektorych

). Ciekawe czy Sosnowiec dolaczy w przyszlosci. Czyzby dla obecnych prezdentow wazniejsza byla polityka?
jesli wladze Sosnowca nie widza potrzeby wspolpracy miast zaglebiowskich i uczestnictwa w takich projektach to jak najbardziej popieram inicjatywe "Region Zaglebie" bez Sosnowsi
QUOTE(pulsatilla1214 @ Nov 10 2006, 07:20 PM)

Zagłębie bez Sosnowca nie może istnieć.
ja nie widze problemu jesli nie ma checi sosnowieckich wladz.
Mnie do szczescia Sosnowies "niepisana" stolyca jest niepotrzebna. W stolicy sie pracuje/ spedza wolny czas/ zalatwia sprawy urzedowe. Co mi wielkiego oferuje Sosnowies?
syzio
Sat, 11 Nov 2006 - 00:23
Ja się tam ciesze że bez Sosnowca

Ponieważ zawsze Dąbrowa była pomijana w różnych sprawach
szer
Sat, 11 Nov 2006 - 10:57
QUOTE(syzio @ Nov 11 2006, 12:23 AM)

Ja się tam ciesze że bez Sosnowca

Ponieważ zawsze Dąbrowa była pomijana w różnych sprawach

Dokładnie. Sosnowiec zawsze sie wywyższa i mało poważnie traktuje współprace z innymi miastami zagłebia więc niech sobie idzie do katowic. Jak dla mnie zagłebie powinno być bez sosnowca bo tak chamskiego miasta to nie widziałem nigdy... Ile Sosnowiec robi dla Dąbrowy, Będzina i innych miast? W ostatnim projekcie tylko remont wiat na przystankach? Ale dużo... W Sosnowcu odwalają dużo wieksze remonty... Zobaczmy kto tu nie chce współpracy i dopiero potem najlepiej jest pisać coś o tym.
Jak Sosnowiec nie chce współpracy to i Dąbrowa nie będzie... Proste i logiczne...
Sat, 11 Nov 2006 - 11:00
Sosnowieś łaski nam nie robi. Zdecydowanie obecne wladze skierowane sa w strone Jaworzna i Katowic a do nas odwrocone d***
Krawiec
Sat, 11 Nov 2006 - 11:50
No tak co Sosnowiec robi dla Dąbrowy? A czy jest zobowiązany coś robić? Przez lata miasta były skłócone i nie dało sie prostej rzeczy wspólnie załatwić.
Teraz coś się ruszyło zostal realizuje się wspólny projekt komunikacyjny za 70 mln. zł., a niektórzy z Was narzekają, że skoro 811 czy inny 807 jedzie przez Sosnowiec to znaczy, że projekt jest robiony pod Sosnowiec.
Kiedyś było głośno o Stadionie Zagłębia Dąbrowskiego na granicy Sosnowca, DG i Będzina. Z tego co wiem Dąbrowa nie była zaintereswana wejściem w ten projekt. Teraz mówisz : ) o tym że Sosnowiec jest odwrócony d... do DG, ale gdyby nawet udało się zrealizować ten projek pewnie powiedziałbyś, że Sosnowiec zrobił to dla siebie. Każdy wspólny projekt można tak zdyskredytować i te które wyszłyby ze strony DG też.
W dalszym ciągu zresztą jesteś święcie przekonany, że to władze Sosnowca olały sprawę Regionu Zagłębie. Jeśli ktoś z Twojej rodziny organizuje imprezę i Ciebie nie zaprasza, to czy dzwonisz i upominasz się żeby znalazło się jedno miejsce wiecej przy stole???
Nie wiem jak było i Wy też nie wiecie ale widze, że nie jesteście zainteresowani tak napradę polepszenie stosunków na linii Sosnowiec - DG tylko pogorszeniem. Inaczej nie można odbierać takich sformułowań jak "sosnowieś" czy "chamskie miasto".
Jeśli ze strony Sosnowiczan pojawiła by się tutaj równie radykalna riposta to co? A przecież podobno : ) nie chodzi Ci o mieszkańców tylko władze.
To polepszenie stosunków, o którym mówię może dokonać się właśnie tutaj na tym forum. Tak jak wspomniało kilku forumowiczów władze się zmieniają ...
Sat, 11 Nov 2006 - 12:03
QUOTE(Krawiec @ Nov 11 2006, 11:50 AM)

Kiedyś było głośno o Stadionie Zagłębia Dąbrowskiego na granicy Sosnowca, DG i Będzina. Z tego co wiem Dąbrowa nie była zaintereswana wejściem w ten projekt. Teraz mówisz : ) o tym że Sosnowiec jest odwrócony d... do DG, ale gdyby nawet udało się zrealizować ten projek pewnie powiedziałbyś, że Sosnowiec zrobił to dla siebie. Każdy wspólny projekt można tak zdyskredytować i te które wyszłyby ze strony DG też.
i dobrze ze DG nie byla zainteresowana tym projektem. Jedyne co byloby wspolne to finansowanie a korzystalby na tym tylko Sosnowiec.
W dalszym ciągu zresztą jesteś święcie przekonany, że to władze Sosnowca olały sprawę Regionu Zagłębie. Jeśli ktoś organizuje imprezę i Ciebie nie zaprasza to czy dzwonisz i upominasz się żeby znalazło się jedno miejsce wiecej przy stole???
jestem swiece przekonany ze wlasnie wladze Sosnowca go olaly. Wazniejsza byla dla nich polityka niz wspolpraca. Ja na ich miejscu wiedzac ze caly region w tym uczestniczy wyslalbym zapytanie o wspolprace.
Nie wiem co im przeszkadzalo - moze jakies kompleksy ze w tym projekciej by nie stolicowali
vacu
Sat, 11 Nov 2006 - 12:04
@
syzio,
szer, :): wiecie co - przez takie gadanie w tym kraju jest gnój taki jaki jest. Każdy się na każdego obraża, każdy sam chce sobie być szefem itp. itd. Każdy chce ciągnąć wózek w swoją stronę.
Prawda jest taka, że jeśli cokolwiek chce się zdziałać, to nie trzeba szukać winnych tego czy owego albo innej dziury tylko pomyśleć jak wszelkie spory załagodzić i działać wspólnie. Politykę podziałów proponuje nam pisuar i widać do czego to prowadzi.
Ja już pisałem - taki region jak Zagłębie nie powinien mieć "stolicy" i nie wiem czemu się na ten termin upieracie. Sosnowiec może być
liderem - dlaczego? Spójrzcie na nasze miasta - to S-ec wygląda bardziej reprezentacyjnie, u nas nawet nie ma hotelu jak należy, w S-cu nawet z PKP się potrafili dogadać... A w DG tylko się zadłużamy - czy to S-cowi powinno zależeć, żeby razem z nami pogrążać się w długach?
Skąd w ogóle słowo "Sosnowieś" - przecież jak się spojrzy na obia miasta to jeśli S-ec to wieś to my chyba jesteśmy przysiółkiem jakimś

Podsumuję teraz - uważam, że kreowanie takich sztucznych podziałów to leczenie kompleksów i tyle. Tak naprawdę i my i S-ec jesteśmy pionkami i żeby cokolwiek zdziałać powinniśmy trzymać się razem. Zależeć powinno obu stronom i nie ma co się unosić ambicjami!
Sat, 11 Nov 2006 - 12:14
QUOTE(vacu @ Nov 11 2006, 12:04 PM)

Skąd w ogóle słowo "Sosnowieś" - przecież jak się spojrzy na obia miasta to jeśli S-ec to wieś to my chyba jesteśmy przysiółkiem jakimś

bo wielokrotnie mniejsze miasteczka sa bardziej miejskie. Po prostu duza i biedna wieś. DG to chociaz bogata wieś
Problem w tym ze wiejskość mieszkancow naszych miast jest przerazajaca i czerpiemy z tego co we wsi najgorsze i nawet tam rzadko juz spotykane (jedynie jest tak w czesci wiosek kieleckich, podkarpackich, wschodniomalopolskich i podlaskich i jeszcze nieliczne wyjatki w PL) .
Takze podsumowujac jezeli Sosnowieś nie widzi potrzeby wspolpracy to takze wioska dabrowska wiele nie straci. Moglibysmy zalowac prawdziwego miasta ale nie takiego :)
vacu
Sat, 11 Nov 2006 - 12:31
QUOTE(:) @ Nov 11 2006, 02:14 PM)

bo wielokrotnie mniejsze miasteczka sa bardziej miejskie. Po prostu duza i biedna wieś. DG to chociaz bogata wieś

Szczerze mówiąc to "Sosnowieś" wygląda na "wieś" bogatszą
A liczby na papierze mnie nie interesują, bo dla mnie konkretnie i innych przeciętnych mieszkańców nie mają żadnego znaczenia...
Poza tym - może mam akurat takie szczęście - ale znam masę dąbrowiaków pracujących w S-cu natomiast może 2-3 sosnowiczan pracujących w DG (a sosnowiczan znam sporo). To o czymś świadczy...

Dokładnie. Prawda jest taka, że jeśli rozpatrywać to w szerszej skali niż nasz region czy Polska to oba nasze miasta to tylko większe wiochy... Tym bardziej nie ma się co unosić ambicjami... Nawet WaWa to jest taka duża wiocha, o - Nowy Jork - to jest miasto ;)
Sat, 11 Nov 2006 - 12:58
QUOTE(vacu @ Nov 11 2006, 12:31 PM)

Poza tym - może mam akurat takie szczęście - ale znam masę dąbrowiaków pracujących w S-cu natomiast może 2-3 sosnowiczan pracujących w DG (a sosnowiczan znam sporo). To o czymś świadczy...

a ja dokladnie odwrotnie. Sosnowiec wyprzedza DG czescia uslugowa (ktora w DG jest dosc slabo rozwinieta), a DG miazdzy Sosnowiec przemyslem i produkcja.
DG wyglada jak wyglada bo ma od zawsze nieudolne wladze (ale wiecej ci bo cisza

)
Nie wiem gdzie jest ukryte to bogactwo Sosnowsi - dworzec i kilka odremontowanych kamienic na krzyz? Bo chyba nie te blokowiska i reszta walacych sie kamienic.
Konczac temat wsi - ludzie pogodzcie sie z tym ze mieszkamy w najwiekszej wsi w PL. Sosnowiec jest wioska nr 1 z najwieksza liczba wiesniakow (w najgorszym tego slowa znaczeniu, nie obrazajac mieszkancow normalnych wsi). Liczbowo Wawa ma ich ich tylko wiecej ale tam jakos sie gubia i chociaz moga brac przyklad od inteligentnjszych a w Zaglebiu to trzeba ze swieca szukac. Ci ludzie maja doslownie wszystko w d**** (zaliczajac do tego wyslawianie sie). Tylko jesc, spac i sr**. Dlatego tez taka popularnoscia "ciesza sie" fora i strony zaglebiowskie.
Bycie zaglebiakiem nie przynosi powodu do dumy i tak bedzie przynajmniej przez kilka pokolen (no chyba ze zdarzy sie cos nieprzewidzianego np. jakas wojna

). I niestety slazacy smiejac sie z Zaglebia najczesciej maja racje!

Dlatego ja wcale nie zaluje Sosnowca jesli im z nami nie pasuje.
Niestety pomyslow na wieksze projekty z ktorych oba miasta mialyby korzysci nie widac. Moze w przyszlsoci komunikacja - znowu PKM albo linia tramwajowa do Zagorza? Bo do DTŚ Sosnowiec jest nam niepotrzebny, to nie on koordynuje projekt
Krawiec
Sat, 11 Nov 2006 - 13:52
QUOTE(:) @ Nov 11 2006, 12:58 PM)

Dlatego ja wcale nie zaluje Sosnowca jesli im z nami nie pasuje.
Niestety pomyslow na wieksze projekty z ktorych oba miasta mialyby korzysci nie widac. Moze w przyszlsoci komunikacja - znowu PKM albo linia tramwajowa do Zagorza? Bo do DTŚ Sosnowiec jest nam niepotrzebny, to nie on koordynuje projekt
Powiem tak - są ludzie, zazwyczaj nie związani emocjonalnie i rodzinnie z Sosnowcem i Zagłębiem, których ciągnie do Katowic bo zobaczyli Spodek i padli na kolana. Jest też aktywna grupa Sosnowiczan, którzy myślą w kategoriach zagłębiowskich i szans na poważny rozwój naszej cześci województwa upatrują w integracji subregionu ZD wokół NUTS i wspólnych projektów.
Śledzac od lat listy dyskusyjne i fora sosnowieckie nie zauważyłem, żeby ktoś się wywyższał. Raczej dominuje typowo polskie narzekanie i krytyka miasta - co również nie jest pozytywne.
Dąbrowa z kolei ma swoje wady oprócz ogromnego potencjału i sami dobrze o tym wiecie ale ... jakby ktoś się pastwił nad tymi wadami w sposób jaki zaprezentował to powyżej w stosunku do Sosnowca : ), każdy z was dałby temu odpór.
Tym pisaniem zniechęcasz tylko takie osoby jak ja i tworzysz zły klimat, bo władze mogą się zmienić lub zmienić podejście ale jak nie będzie dobrego klimatu wśród zwykłych mieszkańców to nic z tego nie wyjdzie.
Ps. Co do Ślązaków to niech oni lepiej nie zadzierają nosa bo Zagłębie jest dla Katowic od lat zapleczem intelektualnym, a tę ich kulturę i "wyższość cywilizacyjną" opiewaną w wypowiedziach separatysty Kutza najlepiej możesz poznać chodząc wieczorem przez takie dzielnice jak Szopienice, Załęże, Zawodzie, Bobrek itd.
vacu
Sat, 11 Nov 2006 - 13:52
DG wyglada jak wyglada bo ma od zawsze nieudolne wladze (ale wiecej ci bo cisza

)
Nie wiem gdzie jest ukryte to bogactwo Sosnowsi - dworzec i kilka odremontowanych kamienic na krzyz? Bo chyba nie te blokowiska i reszta walacych sie kamienic.
No ale ma chociaż te kilka kamienic, w DG nawet tych kilku kamienic pokazać nie można

Konczac temat wsi - ludzie pogodzcie sie z tym ze mieszkamy w najwiekszej wsi w PL. Sosnowiec jest wioska nr 1 z najwieksza liczba wiesniakow (w najgorszym tego slowa znaczeniu, nie obrazajac mieszkancow normalnych wsi). Liczbowo Wawa ma ich ich tylko wiecej ale tam jakos sie gubia i chociaz moga brac przyklad od inteligentnjszych a w Zaglebiu to trzeba ze swieca szukac. Ci ludzie maja doslownie wszystko w d**** (zaliczajac do tego wyslawianie sie). Tylko jesc, spac i sr**. Dlatego tez taka popularnoscia "ciesza sie" fora i strony zaglebiowskie.
Czym Ci mieszkańcy tak zaszkodzili?? Bo chyba masz do nich ciężki uraz... Znam wiele osób z Sosnowca i właściwie niczym się nie różnią od mieszkańców DG... Znów - może mam szczęście - a może ty masz pecha...
Drugi raz się mylisz pisząc o WaWie - to jest kilka biurowców ale ledwo odjedziesz kawałek od "City"

to słyszysz ryk świń i kury, nie mówiąc już o kulturze mieszkańców [nie piszę tu o rodowitych warszawiakach ale ich jest chyba obecnie mniejszość w tym mieście].
Bycie zaglebiakiem nie przynosi powodu do dumy i tak bedzie przynajmniej przez kilka pokolen (no chyba ze zdarzy sie cos nieprzewidzianego np. jakas wojna

). I niestety slazacy smiejac sie z Zaglebia najczesciej maja racje!

A możesz powiedzieć dlaczego?
A to przez takie głupie gadanie również. Co my z Siewierzem zdziałamy? Albo z wymarłymi prawie Będzinem i Czeladzią?
kwintosz
Sat, 11 Nov 2006 - 14:03
Widze dyskusja w tym temacie jest ostra. to tylko obrazuje jak jesteśmy podzieleni w tej kwestii.
Napewno można i myślę że obie strony się zgodzą, że współpraca pomiędzy Sosnowcem a Dąbrową G. nie układa się od dłuższego czasu tak jak powinna. Myślę, że dzieje się tak z kilku powodów. Napewno nie jest to wina tylko jednej strony.
Osobiście uważam że to czym Dąbrowa zraża Sosnowiec jest władza. Nasze miasta a raczej ich władze zdaje się obrały nieco inny kierunek rozwoju. Jak dla mnie to Sosnowiec składnia się coraz bardziej w kierunku Katowic, natomiast Dąbrowa swoim działaniem nie wykazuje inicjatyw do tego aby stworzyć mocne fundamenty i aby obydwa miasta były liderami Zagłębia Dąbrowskiego. Duże podziały tworzy właśnie kwestia liderowania tej historycznej krainie. Sosnowiec usilnie stara się być liderem w moim mniemaniu, natomiast Dąbrowa jakoś tego nie chce zaakceptować. Takie są moje odczucia. Stąd sobie tłumacze odwrót Sosnowca w kierunku K-c oraz Jaworzna. Wydaje mi się, że władze naszego miasta od jakiegoś czasu nie mogą pogodzić się z tym że Sosnowiec prężniej się rozwija, bynajmniej w moich oczach tak jest.
Oczywiście podzielam opinie @vacu oraz @:) że Dąbrowa i Sosnowiec to duże wsie. Aczkolwiek największą wsią w Polsce jest Zawoja, to tak na marginesie (jadąc autem ciągnie się ona przez ponad 12 km). Dlatego też uważam, że aby być szanowanym w woj. śląskim i liczyć na jakieś większą kasę, nie same ochłapy należy trzymać się razem. To samo dotyczy dużych projektów na które można pozyskać fundusze z unii. Druga strona medalu to to że takich projektów nie ma. Nie wydaje mi się by Sosnowiec dobrze wyszedł na skłanianiu się ku Katowicom, one żyją własnym życiem jako stolica województwa i największe miasto regionu. Dlatego też ubolewam nad tym iż dwa największe miasta Zagłębiowskie nie chcą czy nie umieją współpracować.
Prawdą jest też to co powiedział @krawiec że nie wyobrażam sobie tego, że miasto Sosnowiec, po tym jak nie byłoby zaproszone do jakiejś inicjatywy samo się chce do niej przyłączyć, pytanie tylko czy ono faktycznie nie zostało zaproszone czy przypadkiem same z tej współpracy zrezygnowało, tego niestety nie wiemy.
Tak czy siak uważam, że większe szanse na rozwój daje tylko i wyłącznie ścisła współpraca tych największych miast Zagłębia Dąbrowskiego. Mam więc nadzieję, że po wyborach władze tych miast, obojętnie z jakiej będą partii, będą umieli się w tej kwestii dogadać i w końcu zaczną działać na rzecz całego regionu. I tak naprawdę nie możemy tu myśleć o sobie ale także o innych gminach Zagłębiowskich. Bez nas, gminy te na 100% nie dadzą sobie rady, zostaną w tyle a nasze miasta będą się rozwijać wolniej niż inne duże miasta GOP-u.
syzio
Sat, 11 Nov 2006 - 14:10
W sprawie DTŚ to ja jestem ciekaw dlaczego odrazu nam nie zrobili tylko mamy czekać do 201X ?
Ja tam do Sosnowiczan nic nie mam. Ale szkoda że DG i Sosnowiec nie współpraują na stałe, a nie tylko PKM i tam jakieś małe "projekciki". Czy my nie możemy przez nowe (może) władze (nikogo dzisiaj nie popierając

) zamknąć ten konflikt raz na zawsze ?
Dlaczego zawsze DG ma btć pokrzywdzone, bo Sosnowiec jak nie zdziała w DG to zrobi piękne oczy do Katowic i stolica śląska weźmie Sosnowiec pod swoje ramiona.
vacu
Sat, 11 Nov 2006 - 14:25
Dlaczego zawsze DG ma btć pokrzywdzone, bo Sosnowiec jak nie zdziała w DG to zrobi piękne oczy do Katowic i stolica śląska weźmie Sosnowiec pod swoje ramiona.
Czy możemy mieć pretensje do kogokolwiek, że Sosnowiec pilnuje głównie swoich interesów? Ja mam wrażenie, że DG jest jak pewna partia [jest cisza więc nie powiem która] - chcialibyśmy przewodzić Zagłebiu ale nie bardzo wiemy po co. Sosnowiec ma nas za to gdzieś, bo [przy obecnych władzach] bylibyśmy tylko "piątym kołem u wozu" zamiast prawdziwym partnerem, do tego wojującym szabelką w sprawach bycia "stolycą".
IMHO gdybyśmy byli w stanie coś S-cowi zaoferować [podobnie jak S-ec nam] to współpraca byłaby możliwa i mam nadzieję, że tak się stanie po wyborach.
I nie możemy tylko narzekać jaka ta DG jest krzywdzona - bo czy my czekamy na mannę z nieba? Wiadomo, że każdy pilnuje swojego interesu i to my sami przede wszystkim powinniśmy działać a nie liczyć na to, że może tym razem nas nie skrzywdzą.
pozdrawiam
Sat, 11 Nov 2006 - 14:39
Ja naprawdę dziwie się skąd ta nienawiść do Sosnowca. Nigdy nie włączam się w takie ideologiczne tematy, lecz nie mogę zauważyć, że zazwyczaj w ciemno popieraliście Zagłębie. Nie to mnie jednak interesuje.
A mianowicie dziwi mnie porównywanie DG z Sosnowcem, które jest ewidentnym błędem. Do tego twierdzenie, że S-c jest miastem bogatym to drugi błąd. Zacznijmy od tego, że S-c ma prawie 2 razy więcej mieszkańców niż DG, jest pod tym względem jednym z największych miast w Polsce. I można go porównywać tylko z podobnymi miastami. A tu jest tragedia. Poziom dochodów budżetowych, a szczególnie poziom bezrobocia są porażające. Oczywiście nie można zapomnieć o pewnych sukcesach: takiego dworca i takiej liczby hipermarketów nie ma nikt w Polsce.
Krawiec
Sat, 11 Nov 2006 - 15:19
Niektórzy widocznie popierali Zagłębie ale bez Sosnowca. Oczywiście tak jedno jak i drugie miasto mają braki, zwłaszcza jeśli chodzi o infrastrukturę kulturalną ale też nie przesadzajmy z tymi wsiami.
To że Sosnowca nie ma w inicjatywie pt. Region Zagłębia może być winą tak jednego jak i drugiego miasta - wina może leżeć gdzieś po środku i rzeczywiście może chodzić o ambicje. Sprawę trzeba wyjaśnić, a nie iść w stereotypy.
Staje się monotematyczny ale powtórze, że najważniejsze jest to co my na ten temat będzmy sądzić - mieszkańcy obu miast. Może nie od razu ale jeśli większość będzie chciała integracji ZD wokół wspólnych celów to prędzej czy później to nastąpi.
Żeby para nie poszła w gwizdek proponuję żeby ktoś z Was wyjaśnił sprawę w dąbrowskim magistracie, a ja zadam UM Sosnowiec dwa pytania.
1. Dlaczego inicjatywa Region Zagłębie funkcjonuje bez Sosnowca?
2. Czy uważaja Państwo, że sprawę należy naprawić dla dobra naszego subregionu?
Bartek
Sat, 11 Nov 2006 - 15:53
Studiuje w Sosnowcu gdzie wiekszosc studentow na moim roku to mieszkancy tego miasta, pracuje w Katowicach gdzie wiekszosc pracownikow to Ślązacy z ich fajną gwara. Tak szczerze mowiac nigdy nie zdarzylo mi sie uslyszec od Ślązaka ze DG to wieś! Natomiast od mieszkancow Sosnowca czesto to slysze ze np. oo jedziesz w strone wsi czy u was jezdza tramwaje?!? Takie zachowanie swiadczy tylko i wylacznie o kulturze danej osoby to prawda, ale takim zachowaniem stawia mieszkancow tego miasta w zlym swietle. Oczywiscie znam pare osob z Sosnowca ktorzy sa fajnymi kumplami czy naprawde fajnymi kolezankami... ;-)
Bathurst
Sat, 11 Nov 2006 - 15:56
Ludzie na czym polega współpraca Sosnowca z Katowicami i Jaworznem? Może napiszcie bo mam wrażenie że teza ta oparta jest na Waszych odczuciach a nie faktach.
Można współpracować w kategoriach gospodarczych - tutaj raczej każde miasto konkuruje z każdym w walce o inwestycje. Czy Gliwice osiągnęły taki imponujący rozwój bo wspópracują z Zabrzem lub Knurowem? Sądze że nie to przeważyło w osiągnięciu sukcesu gospodarczego tego miasta. Czy Katowice współpracują z Chorzowem lub Mysłowicami? - niby jak? Może troszeczkę mitologizujemy tę śląską jedność i współpracę? Przykład Gliwic pokazuje że można wiele osiągnąć samemu a nie oglądać się co tam Katowice kapną.
Bardzo ważne jest dla Zagłębia to co o nim myślimy, jaki budujemy klimat wokół miejsca w którym żyjemy. Dodam jeszcze że prowincjonalność to pojęcie które można odnieść do poziomu mentalnego niż do położenia geograficznego i administracyjnego.
kwintosz
Sat, 11 Nov 2006 - 16:22
@bathurst może i masz troche racji ale nie do końca. Fakt faktem że pomiędzy bogatymi naprawdę Gliwicami a Katowicami są takie miasta, zupełnie biedne i póki co bez szans na poprawę sytuacji, trapione bezrobociem, ubóstwem, patologiami. Więc współpracy do końca takiej nie ma. Ale potwierdzenie tej tezy jaką Ty przedstawiłeś i przykład z Gliwicami jest śmieszny! Gliwice na to gdzie są teraz pracują od bardzo bardzo dawna..
Porównanie DG do Gliwic to jak Warszawy do Berlina, nie ta liga. Tam są (w G-ch) wyższe uczelnie, przyjazny klimat inwestorom, nowe tereny pod inwestycje, szybko reagujące władze na to co się dzieje w kraju i samym regionie, infrastruktura, potencjał kulturalny. Przede wszystkim: my studenci (sam studiuje w Gl), nasze pieniądze, osoby zamieszkałe tam jako potencjał ludzki dla przyszłych inwestycji i inwestorów.
A u nas? Ludzie pracują w innych miastach (K-ce, S-c) Drogę na Tworzeń nie można już nazwać drogą.. powinni tego zabronić by po takim czymś jeździły samochody, tymbardziej że jazda z wszędobylskimi ciężarówkami na takiej nawierzchni to nie uchronna śmierć dla pasażerów samochodów osobowych. KSSE zabiera nam tereny. Mieliśmy Politechnike wydział MT, do tej pory pewnie uczyłoby się na tym wydziale z 200-300 studentów w duzej części z DG i właśnie S-ca, do tego może inne wydziały jak teraz chemiczny. Co za tym idzie była szansa na ożywienie centrum, powstanie większej ilości punktów usługowych, barów, restauracji itp. Władze.. (cisza wyborcza jest więc to przemilcze). Jesteśmy w chwili obecnej w bardzo złej sytuacji.
Sami jako miasto, mamy marne szanse na naprawdę szybki rozwój. Nie jesteśmy na tyle dużym miastem aby bez żadnych problemów sobie poradzić. Dlatego ważnym dla mnie jest aby jednak istniała dobra współpraca z Sosnowcem i innymi gminami zagłębiowskimi, ale napewno nie za wszelką cenę i nie jeśli ktoś samozwańczo będzie stał na uprzywilejowanej sytuacji mianując się "stolicą". Jeśli współpraca to jedynie oparta na partnerstwie..
Zibar
Sat, 11 Nov 2006 - 16:31
Zaraz, zaraz a nie przypomina sobie ktoś takiej sprawy jak powołanie euroregionu Zagłebie Dąbrowskie bez D.G. Zdaje się w jego skład miały wchodzić Sosnowiec, Mysłowice, Jaworzno i dopiero po tym DG, Będzin i inni jakby w "odwecie" utworzyli drugi potworek bze Sosnowca ?
Co i jedno i drugie wskazuje na chore ambicje władz, które zamiast współpracować ze sobą konkurują
Sat, 11 Nov 2006 - 16:38
ogolnie caly temat jest smutny

ja mam nadzieje ze nadejdzie taki dzien, w ktorym Sosnowiec potraktuje DG powaznie, na rowni i partnersko. I ze powstana wspolne wielkie projekty, z ktorch wszyscy bedziemy mieli korzysc.
Jesli chodzi o budzety miast to Sosnowiec jest niewiele wiekszym miastem od DG. Powierzchniowo to wiadomo wogole kto rzadzi (chodz to malo istotne bo powiecie ze kazdy moze sobie dolaczyc laki, ale Sosnowiec mialby przez swoje polozenie z tym problem)

Potencjal rozwojowy DG ma najwiekszy w calym GOPie (bylo o tym kilka publikacji) po Katowicach. Wina wladz ze tego nie wykorzystuja. Pisze to dlatego ze dziwie sie czemu Sosnowiec nie traktuje nas powazniej. Gdansk i Sopot - rownorzedni partnerzy, ktorzy bardzo sie szanuja. A tu troszke wieksze miasto (budzetowo) chce odgrywac stolice. Wiem ze Sosnowiec ma problem z tym stolicowaniem - mowiono o tym glosno ze traci na znaczeniu wraz z rozwojem kulturalnym DG, hala sportowa i nemo.
QUOTE(vacu @ Nov 11 2006, 01:52 PM)

Bycie zaglebiakiem nie przynosi powodu do dumy i tak bedzie przynajmniej przez kilka pokolen (no chyba ze zdarzy sie cos nieprzewidzianego np. jakas wojna ). I niestety slazacy smiejac sie z Zaglebia najczesciej maja racje!
A możesz powiedzieć dlaczego?
jasne - z powodu mieszkancow i ich zachowan.
@Krawiec.
slazakami to sie nie zajmowalem ale dobrze znam Bobrek i inne "fajne" dzielnice

nie pisalem o "klimatach" slaskich dzielnic i ich mieszkancach bo nie o tym mowa.
QUOTE(Bathurst @ Nov 11 2006, 03:56 PM)

Dodam jeszcze że prowincjonalność to pojęcie które można odnieść do poziomu mentalnego niż do położenia geograficznego i administracyjnego.
i caly czas wlasnie o tym pisze
Bathurst
Sat, 11 Nov 2006 - 16:58
@Kwintosz przykład Gliwic jest jak najbardziej trafny, a wymieniając powody które świadczą o wyższości Gliwic nad DG uzasadniasz go jeszcze bardziej. Otóż Gliwicom nikt nie dał za darmo klimatu do biznesu, strefy ekonomicznej, uczelni, pieniędzy i studentów - sami sobie to wszystko ( jeśli nie to większość) wypracowali w takiej samej rzeczywistości jak DG - licząc od czasów powojennych. Tak samo jak my, mieszkańcy Gliwic mieli szansę wybrać władzę, skuteczną władzę, tak samo jak my zżymają się że Katowice są stolicą województwa i że coś tam robią źle dla nich . Ale w Gliwicach nikt nie stworzył klimatu dla inwestorów ogladając się co na to Bytom i ile Bytom może im w tym pomóc ( dodam że miasta o porównywalnej wielkości,potencjale i historii). Poprostu znaleźli się ludzie którzy na przestrzeni lat coś robili na rzecz miasta. Politechnika Gliwicka to nie wszystko i nie determinuje sprawy. Inwestorzy wybierający podwrocławskie Kobierzyce nie byli zrażeni faktem iż w mieście(?) tym nie ma uczelni wyższych - są obok we Wrocławiu. Tak jak u nas pod nosem w Sosnowcu, Katowicach i Gliwicach ( to naprawdę nie jest daleko). Ale z jakiegoś powodu słyszymy o Kobierzycach a nie o podwrocławskich np. Siechnicach. Myślę że dużą rolę odgrywa tutaj mentalność - w społeczeństwach lokalnych mniej obciążonych marazmem, zniechęceniem, kompleksami po prostu łatwiej o skuteczniejsze władze i skutecznych mieszkańców.
Hator
Sun, 12 Nov 2006 - 11:30
@ :) szer i syzio
ja nie wiem co Wy macie do Sosnowca. S-wiec moze nie jest stolica ale napewno jest liderem regionu i o to nie mozna miec pretensji-tym bardziej ze sami na to sobie zapracowali.
Dla przykladu porownajcie sobie DG i Sosnowiec pod wzgledem:
a) edukacji wyzszej (DG - PŚ, WSB i WSPS a Sosnowiec - PŚ, US, AM, WSZIM) na dodatek zauwazcie ze w Sosnowcu w sprawie US i PS sa remonty, przebudowy, nowe budyni, a u Nas??
b )kultury - Sosnowiec bedzie miec 3 kina, teatr zaglebia, a u nas PKZ i... nic.
c) rozrywki - u nas nie ma zadnej dyskoteki, fajnych pubow i klubow mozna policzyc na palcach 1 reki, w Sosnowcu nie byloby z tym problemu
d) liczbi mieszkancow
e) liczby inwestycji i ogolnie pojetego rozwoju miasta - tu chyba najbardziej widac jak duzo jestesmy do tyluTakze nie rozumiem, czemu sie wsciekacie, ze DG zawsze jest olewana. To nie Sosnowiec robi nam na zlosc tylko poprostu my nic nie robimy w naszym imieniu. Powiedzcie sami - co zrobila dabrowa by byc brana pod uwage jako powazny partner? z jakimi projektami nasze miasto wystapilo w swym i zaglebia imieniu??? Zadnym!
Ktos pisal o projeckie na autobusy, ze w DG tak sie malo zrobi, a w Sosnowcu to ogrom prac - tak, tylko ze to DG mogla powiedziec, ze chce jeszcze zrobic to i to w ramach projektu i przede wszystkim - dac na to kase! przypomne forumowiczom jak to niedawno Pan Talkowski na sesji rady zapieral sie by niedawac pieniedzy na autobusy z budzetu - jaka to byla afera!
Reasumujac - Sosnowiec jest w Zaglebiu ale ma takze bliskie polozenie z Katowicami - ja, gdybym byl Sosnowiczaninem (uffff... trudne slowo

) mialbym pretensje do wladz samorzadu, gdyby tych czynnikow nie wykorzystaly.
Natomiast DG jest w ZD i powiedzmy, ze w Jurze. Dlatego na tym powinnismy sie skoncentrowac - gospodarczo wspolne projekty z miastami osciennymi, a turystyczno-rekreacyjnie promowac sie z wraz z reszta Jury. I w tym widze nasza szanse.
Takze przestancie biedolic jaka to DG jest zawsze pokrzywdzona - bo to tylko i wylacznie nasza (wladzy) wina!
PS Krawiec - w pon wysle maila z zapytaniem do naszego UM w poruszonej kwesti.
pozdr
pozdrawiam
Sun, 12 Nov 2006 - 11:36
Spox. Tylko w sprawie formalnej: Ja doliczyłem się tylko 2 kin w najbliższej przyszłości w S-c. Czy coś przeoczyłem? Helios+Plaza???
Hator
Sun, 12 Nov 2006 - 11:40
a adria - czy jak ona sie tam nazywa ?
cos jak nasz ars w dg - tez w centrum, 1 kino, ale calkiem niezle wyposazone - przynjamniej kiedys :)
pulsatilla1214
Sun, 12 Nov 2006 - 12:29
Hator, chyba Muza...? :)
Sun, 12 Nov 2006 - 12:41
QUOTE(Hator @ Nov 12 2006, 11:40 AM)

a adria - czy jak ona sie tam nazywa ?
cos jak nasz ars w dg - tez w centrum, 1 kino, ale calkiem niezle wyposazone - przynjamniej kiedys :)
?? moze chodzilo Ci o nieistniejaca Muze? jesli chodzilo o Muze to byla to tragedia. Uklad rzedow jak nie w kinie, na dluzszych filmach nie dalo sie usiedzic w tych fotelach, obsluga w niebieskich fartuchach, jakby prosto z planu Misia.
z Twojego wczesniejszego postu wynika jakby Sosnowieś tetnila zyciem nocnym

a jak na tej wielkosci miasto oferta jest zalosna. I znowu ta liczba mieszkancow - dla Sosnowca to lepiej zeby przyjezdni wrocili do swoich rodzinnych wiosek - na szczescie juz sie powoli to dzieje :)
Jedny + Sosnowca to wlasnie wyzsze uczelnie. Ale udajcie sie do "miasteczka akademickiego" na Pogoni - niestety rozpacz - jakby wiecznie wymarle.
a z jakim powaznym zagblebiowskim projektem wystapila Sosnowieś?
Jesli chodzi o kase na autobusy ktorej nie chcial dac nasz prezydent to przeciez nie chodzilo o ten wspolny projekt unijny!
Dla mnie Sosnowieś jest liderem prostactwa i zasciankowosci
Krawiec
Sun, 12 Nov 2006 - 14:34
Zapomniałeś dodać, że jesteśmy matecznikiem komunizmu, azjatami i barbarzyńcami niszczącymi śląską kulturę. Teraz przechodząc koło "Żylety" będę uważniej patrzył w niebo czy czesem jakiś samolot startujący z Pyrzowic nie leci zbyt nisko
Hator
Sun, 12 Nov 2006 - 14:49
Hator, chyba Muza...? smile.gif
ok - pomylilem z muza - nie zagladalem tam czesto wiec nie pamietam :) ja tam bylem kiedys na south parku i bylo ok (jak na tamte czasy bylo dolby sr wiec to o czyms swiadczylo). Nie wiedzialem ze muza jest zamknieta
z Twojego wczesniejszego postu wynika jakby Sosnowieś tetnila zyciem nocnym
jak na nocne zycie polakow to tetni - sory ale to nie krakow z milionami turystow czy nadmorski kurort w sezonie - wiec nie masz co wyolbrzymiac.
porownaj sobie ilosc klubow, pubow, dyskotek sosnowca z innymi miastami ZD... a nawet i GOPu - moze tylko Katowice czy Gliwice sa porownywalne.
I znowu ta liczba mieszkancow
a czemu mam tego faktu nie przytaczac? Sosnowiec to 14 miasto w kraju pod wzgledem liczby mieszkancow. To 230 tys ludzi, to ogromny liczba klientow/konsumentow/to jedna z wielu przyczyn rozwoju sosnowca. Dziwie sie, ze do Ciebie ten argument nie trafia.
Jedny + Sosnowca to wlasnie wyzsze uczelnie.
to ne jedyny i najwaazniejszy plus (podalem tylko kilka glownych czynnikow). Najwazniejszym jest rozwoj tego miasta, ktorego w odniesieniu do DG nie ma!
a z jakim powaznym zagblebiowskim projektem wystapila Sosnowieś?
a z jakim wyskoczyla DG???? Sosnowiec w glownej mierze zalatwil autobusy - zle Ci ze jezdzisz solarisami? wolisz dalej ikarusy? Sosnowiec wystapil z inicjatywa budowy stadionu - moze to nie projekt ekonomiczny, ale promocyjny dla regionu napewno. Sosnowiec zalatwil targi przy granicy z DG (nie skorzystac z takiego prezentu dla promocji miasta bedzie zgroza). Lepsze to niz nic jak w przypadku DG.
Jesli chodzi o kase na autobusy ktorej nie chcial dac nasz prezydent to przeciez nie chodzilo o ten wspolny projekt unijny!
wiem, ale to pokazuje stosunek wladz miejskich do problemu komunikacji - miasto w przeciagu 4 lat nie zabardzo ma sie czym chwalic w tym temacie. Podobnie jest wlasnie do projektu autobusow - mielibysmy wiekszy zakres inwestycji, gdyby wladze UM przeznaczyly na ten projekt wiecej pieniedzy - a tak to mamy krzyzowke na granicznej i remont kraweznikow przy przystankach.
:) - musisz zrozumiec, ze obrazanie sie na sosnowiec nic nie da. my im laski nie robimy, ze w DG wladze miejskie maja gdzies Sosnowiec... jak nie z nami to zwroca sie w strone katowic (jak to powoli zaczyna sie obserwowac) a my do kogo? bedzina? czeladzi ? (oczywiscie bez urazy dla tych miast)
prawdodobnie w Sosn wladza sie nie zmieni takze jezeli w DG bedzie wciaz ten sam bezpartyjny

prezydent to nie mamy co sobie obiecywac po wspolpracy...
Krawiec
Sun, 12 Nov 2006 - 15:29
Faktycznie Hator można analizowac różnice między Sosnowcem a DG ale NIE W TYM RZECZ ile tu kin a ile tam, ile tu mieszkańców a ile tam oraz jak to bywało w przeszłości.
Tak Sosnowiec jak i Dabrowa ale też Będzin i Czeladź powinny myślec po zagłębiowsku czyli traktować naszą aglomerację jak jedno miasto ok półmilionowe, które zjednoczone wokół NUTS III pozyskuje środki z UE na przeróżne duże projekty: ekologiczne, turystyczne, infrastrukturalne. np. unowocześnienie komunkikacji tramwajowej w Zagłębiu, zagłębiowskie ścieżki rowerowe, renowacja zagłębiowskich zabytków itd itp.
Ja np. jako Sosnowiczanin ciesze się, a nie zazdroszczę , że w DG powstaje CH Pogoria ponieważ kolejna z dzielnic Zagłębia będzie nowocześniejsza i bardziej miejska.
Nie wiem co Cię ugryzło : ) czy rzuciła Cię laska z Sosnowca, czy też pobiłeś się z kimś z Sosnowca na imprezie, czy też masz w metryce wpisane Chorzów ;-), w każdym bądź razie jeśli naprawdę chcesz żeby kiedyś było prawdziwe partnerstwo miedzy Sosnowcem, a Dąbrową to staraj się budować więź miedzy zwykłymi mieszkańcami, forumowiczami, bo władze się zmieniają, a więzi pozostają i ja głęboko w to wierze, że kiedyś to co piszemy tu na forum przełoży się na rzeczywistość.
(Nawiasem mówiąc poprzez stronę zaglebie.info wchodzi na forum DG coraz więcej Sosnowiczan i to co się tu pisze ma duże znaczenie) .
Nie wszyscy wyrazili się jednoznacznie ale wydaje mi się, że większość poza : ) i szerem jest za współpracą z Sosnowcem w ramach subregionu Zagłębie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.