Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kibice Zagłębia Sosnowiec
Forum Mieszkańców Dąbrowy Górniczej > Sportowa Dąbrowa > Inne dyscypliny
Stron: 1, 2, 3
:)
moze tak lepiej

ahh jakby tak jeszcze Zaglebie awansowalo... biggrin.gif
kwintosz
Zagłębie przegrało z Jagiellonią Białystok 0:1. Jedyną bramkę w meczu zdobył w 51. minucie Janusz Wolański, ale to nie miało znaczenia, bowiem Lechia zremisowała z Ruchem a Polonia Warszawa uległa Łomży i razem z Jagiellonią możemy już świętować powrót do ekstraklasy.

No i mamy OE!!!!!! BRAWO!!
Uff... już się bałem..

Teraz tylko pozostaje kwestia tego jak WD ukarze Zagłębie, bo że to nastąpi to nie ma wątpliwości.. tylko jak surowa będzie kara??
vacu
QUOTE(kwintosz @ Jun 3 2007, 17:21 ) *
Teraz tylko pozostaje kwestia tego jak WD ukarze Zagłębie, bo że to nastąpi to nie ma wątpliwości.. tylko jak surowa będzie kara??

Podobno żadnych degradacji ma już nie być, przynajmniej w najbliższym czasie (czyli w tym sezonie i przed następnym), jakiś czas temu tak miał stwierdzić WD wink.gif

Co do awansu to możemy się z niego cieszyć ale w przeciwieństwie do siatkarek (którym korzystając z okazji gratuluję biggrin.gif ) styl w jakim ten awans udało się osiągnąć jest beznadziejny. Miejmy nadzieję, że coś się ruszy teraz w tej drużynie wreszcie :)
georgeb
I liga!!! I liga!!! Zaglebie. Szkoda ze po przegranym meczu, ale zawsze to awans
Bartek
Nie wiem z czego się cieszycie? Gdyby drużyna Zagłębie Sosnowiec od początku legalnie awansowała z III ligi do II, a nie kupowała i ustawiała mecze to bym się teraz cieszył. Dla mnie mogą spaść i nie będę płakał, a to że będą przeprowadzane degradacje drużyn jest pewne tylko wszyscy czekają na zakończenie rozgrywek.
kwintosz
A ja się ciesze z awansu.. i to bardzo.

Tak, ktoś z WD jakiś czas temu powiedział że nie przewiduje się już degradacji. Ale nie było to oficjalne stanowisko WD. Wiadomym jest że Wojciechowi R. zostało postawione 13 zarzutów, każdy dotyczący jednego meczu. Co ciekawe, mecze te były kupione w większości w sezonie w którym Zagłębie nie awansowało do wyższej klasy rozgrywkowej. Poza tym, nie było powiedziane czy wszystkie zarzuty dotyczą kupowania czy też sprzedawania gdyż dziwne porażki Zagłębiu też się przydarzały. Dlatego wcale bym się nie zdziwił że aby myśleć o awansie, po prostu trzeba było kupować mecze. Jeśli klub miał ambicje..

Oby nie skończyło się degradacją.

Obawiam się jeszcze jednej kwestii. Obecni sponsorzy, jasno powiedzieli że wycofują się ze sponsorowania Zagłębia.. Może okazać się więc tak, że Zagłebie zostanie bez sponsora..

Poza tym, nie wiem czy wszyscy wiedzą, wrócił pomysł nowego stadionu dla Zagłebia Sosnowiec a z nią także sprawa Stadionu Zagłębia Dąbrowskiego. Zresztą w budżecie Sosnowca zarezerwowano już kasę na przygotowanie projektu.

Aaa i jeszcze jedno.. mimo takiej pogody na Ludowym na meczu z Jagą było 10tys. ludzi.
vacu
QUOTE(Bartek @ Jun 3 2007, 18:20 ) *
Nie wiem z czego się cieszycie?

A czemu się mamy nie cieszyć? W końcu nie nasza to wina, że polski futbol to bagno mellow.gif
A w tym bagnie też trzeba umieć pływać wink.gif

Martwić może faktycznie to co napisał kwintosz a więc utrata sponsora sad.gif miejmy nadzieję, że po awansie włosi przemyślą sprawę, z drugiej jednak strony dotąd nie sypali wielką ilością gotówki - co prawda klub nie ma długów ale i widoków na większe zakupy a bez tego OE będzie w Sosnowcu może rok tylko, bo na OE wzmocnienia zawodnikami z kartą w ręku albo zakupy z Iskry Pszczyna wink.gif to nieco za mało...

Edycja:
Czy zamieszane w korupcję Zagłębie Lubin i Zagłębie Sosnowiec podzielą los zdegradowanych Arki i Łęcznej? - Byłbym ostrożny w ferowaniu takich wyroków. Nie spodziewam się już tak spektakularnych decyzji. Raczej przyznawania ujemnych punktów - odpowiada Michał Tomczak, szef Wydziału Dyscypliny PZPN.

Źródło: sport.wp.pl

Czyli pewnie bez ujemnych punktów się nie obędzie, łatwo więc nie będzie...
Krawiec
QUOTE(vacu @ Jun 3 2007, 19:02 ) *
A czemu się mamy nie cieszyć? W końcu nie nasza to wina, że polski futbol to bagno mellow.gif
A w tym bagnie też trzeba umieć pływać wink.gif

Martwić może faktycznie to co napisał kwintosz a więc utrata sponsora sad.gif miejmy nadzieję, że po awansie włosi przemyślą sprawę, z drugiej jednak strony dotąd nie sypali wielką ilością gotówki - co prawda klub nie ma długów ale i widoków na większe zakupy a bez tego OE będzie w Sosnowcu może rok tylko, bo na OE wzmocnienia zawodnikami z kartą w ręku albo zakupy z Iskry Pszczyna wink.gif to nieco za mało...

Edycja:

Źródło: sport.wp.pl

Czyli pewnie bez ujemnych punktów się nie obędzie, łatwo więc nie będzie...

Nie tak to sobie zapewne wszyscy wyobrażali. Miałem nadzieję, że po zawirowaniach związanych z działaniami wrocławskiej prokuratury przynajmniej wyjdziemy z twarzą pod względem sportowym. Niestety radość ze wczorajszego awansu miesza się z poczuciem porażki - te ponad 10 tys osób na Ludowym zasługiwało na coś więcej. Incydent na linii Legia - Jagiellonia po meczu też niestety nieco popsuł klimat.

Oczywiście za jakiś czas już to nie będzie istotne. Mamy obecnie problem jak Polska przed ME 2012 r. Awans i co dalej...?

Optymistyczna wizja. Włosi zostają, dochodzą jacyś pomniejsi sponsorzy, bo na dużego na razie chyba nie ma co liczyć, walczymy o utrzymanie jak Górnik Zabrze i udaje się.

Foto z meczu: http://www.zaglebie.info/wobiektywie/thumb...s.php?album=205
pulsatilla1214
Zagłębie Sosnowiec nie dostało licencji na grę w Orange Ekstraklasie.... smile.gif
georgeb
Dostaną dostaną za drugim podejsciem
kwintosz
Tyle się ostatnio dzieje w związku z Zagłębiem to wolałem już tu nie pisać, bo i tak było małe zainteresowanie więc pewnie pisałbym post pod postem..
W związku z ta licencją, to mam nadzieję, że po złożeniu umowy na rozegranie meczów na stadionie Odry Wodzisław, Zagłębie dostanie licencję bez problemu. Z lakonicznych informacji podawanych w mediach, wynika że problem jest tylko z tym..

P.S Swoją drogą kibice Legii niezłą wieś odstawili.. nie no nie wiem gdzie takich buraków "sadzą". Szkoda gadać, debile i bandyci jakich mało.. wstyd!
vacu
Niestety bardzo trafna jest ocena jednego z użyszkodników forum Zagłębia:
Ogolnie mamy przeje.....Ni ma stadionu, ni ma zawodników, oskarzenia o korucje i wogóle to wszystko przypomina czeski film, ale sukcesy rodzą sie w bólach dlatego mysle ze zawojujemy Ekstraklase biggrin.gif

Tak to wygląda a do tego słyszałem, że pan Baczyński trochę niepoważnie zgłosił stadion na... jeden mecz :) - jeśli to prawda to na co liczył? Mógł chociaż jakąś ściemę zapodać...

PS. Co do Legii to ja już dawno wymyśliłem na to patent - po co zamykać kopalnie? A spuszczać tych przygłupów na dół, dorzucić jakieś narzędzia, ew. żeby było "humanitarnie" to co jakiś czas spuścić im suchary i wodę i niech się tam nap...ą na całego mad.gif Po pół roku nie byłoby co wyciągać...
kwintosz
Tak początkowo mieli umowę na jeden mecz bo prezes liczył na przełożenie meczów itp. rolleyes.gif Ale podczas spotkania została PZPN-owi przedstawiona promesa na stadion Odry Wodzisław. Niestety PZPN wymaga umowy, stąd te kwiatki.. Myślę że z licencją nie będzie problemów w drugim terminie jeśli chodzi tylko o to.. a tak podają media. smile.gif

P.S. Na takich pseudokibiców są skuteczne rzeczy: zakazy stadionowe, karty kibica, procesy cywilne i wielo tysięczne kary za straty jakie poniósł klub.. Nikt się w Polsce jeszcze na to nie zdecydował bo to mimo wszystko są koszty: kart, bramek, czytników itp.. Jakby jednemu, drugiemu, trzeciemu wlepili zakaz stadionowy i z 30 tys. kary to może część by się opamiętała a Ci co chcieliby dymić bali by się na meczach, więc byłyby w modzie te dawne ustawki np.w lasach..
vacu
QUOTE(kwintosz @ Jul 11 2007, 14:17 ) *
...jeśli chodzi tylko o to.. a tak podają media. smile.gif

Bo ponoć jeśliby tylko jeden warunek nie byłspełniony to ok i byłąby licencja, a tu ani świateł, ani podgrzewanej murawy, ani zadaszonej trybuny, nawet szatni dla gości... sad.gif
Poza tym to wiadomo, że za Włochów to co jak co ale długów to ZS nie miało i za to im chwała, bo inaczej to by była już kaplica...
Zibar
Jak to sztani al gości nie było blink.gif
To gdzie do tej pory sie przebierali ??
vacu
QUOTE(Zibar @ Jul 11 2007, 14:32 ) *
Jak to sztani al gości nie było blink.gif
To gdzie do tej pory sie przebierali ??

Tak czytałem, podejrzewam, że jest jakaś [nie wiem, nie grywam tam raczej jako gość biggrin.gif] tyle, że nie spełnia wymogów [czyli de facto jej nie ma wink.gif]
Zibar
PIŁKA NOŻNA Sądny dzień w PZPN

Dziś obradować będzie Komisja Odwoławcza ds. Licencji PZPN. Przypomnijmy, że w tym właśnie trybie o zgodę na występy w Orange Ekstraklasie ubiegają się Ruch Chorzów, Zagłębie Sosnowiec i Polonia Bytom. Cała trójka beniaminków z naszego regionu "poległa" przy pierwszym podejściu ze względu na braki w złożonej dokumentacji.

W ciągu ostatnich kilku dni w tych trzech klubach trwały gorączkowe starania o dopełnienie wymogów. W przypadku Ruchu były to kwestie związane z restrukturyzacją długów i kontynuowaniem działalności spółki, Zagłębie miało problem ze stadionem, podobnie zresztą jak Polonia, w przypadku której brakowało też umów z trzema drużynami młodzieżowymi i trenerem z odpowiednimi uprawnieniami. Działacze całej trójki zapewniają, że ze wszystkim zdążyli na czas: sosnowiczanie podpisali porozumienie o korzystaniu z obiektu Odry Wodzisław, a bytomianie chcą grać na boisku Ruchu Chorzów, zatrudnili też jako trenera-koordynatora Zdzisława Podedwornego.

- Licencję na pewno dostaniemy - deklarują jak jeden mąż.

Gdyby stało się inaczej, wówczas do wolnych miejsc w ekstraklasie będą kandydować kolejno: Wisła Płock, Pogoń Szczecin, Lechia Gdańsk i Polonia Warszawa.

(r. mus) - Dziennik Zachodni
kwintosz
No i stało się cool.gif
Mamy licencję na I ligę!
Środa , 18.07.2007 , godz. 11:48,
Komisja odwoławcza PZPN uwzględniła odwołanie Zagłębia i przyznała przed chwilą naszemu klubowi licencję na grę w Orange Ekstraklasie w sezonie 2007/2008. Jak już informowaliśmy, jedynym powodem odmówienia licencji w pierwszym terminie był brak podpisów pod umową na korzystanie ze stadionu Odry Wodzisław. Pozostałe wymogi licencyjne nasz klub spełnił bez zarzutu. Po przedstawieniu podpisanej umowy, wydanie licencji było już tylko formalnością. Tak więc już za 10 dni w Poznaniu zaczynamy walkę o ligowe punkty.

Fajnie, będzie można w końcu obejrzeć I ligę blisko, prawie u nas.. smile.gif
Krawiec
Jak to o prawie? Przecież w Zagłębiu :)

(w części zaanektowanej ale to się powinno zmienić za parę lat)

Dzisiaj sparing z drużyną prawie z Zagłębia wink.gif
kwintosz
Hahaha.. no tak miałem na myśli że prawie z DG tongue.gif
A GKS to już na pewno jest prawie w Zagłębiu lol.. laugh.gif
pulsatilla1214
...a w tle tej ważnej wiadomości info, że były działacz Zagłebia wlasnie został odwołany ze stanowiska dyrektora szkoły podstawowej (bodajże SP 23 w S-cu) - kuratorium nie chciało, aby osoba podejrzana o korupcję uczyła dzieci... smile.gif
Krawiec
Katowice - miasto na południu Polski o nieokreślonej tożsamości, położone na zachód od Zagłębia Dąbrowskiego :)

Wojciech R. - sprawiedliwości stało się zadość !
jaro36
Dziś odbyło się posiedzenie Wydziału Dyscypliny PZPN, na którym rozpatrywano sprawę korupcji w przypadku Zagłębia Sosnowiec. Zagłębie zostało ukarane degradacją o jedną klasę rozgrywkową i dodatkowo karą czterech ujemnych punktów.

Kara degradacji będzie obowiązywać od przyszłego sezonu, natomiast kara punktowa od bieżącego sezonu. Zatem, jeżeli Zagłębie zajmie w tym sezonie miejsce spadkowe, spadnie do III ligi (nowej II ligi), zaś w przypadku zajęcia miejsca dającego utrzymanie, Zagłębie spadnie do II ligi (nowej I ligi).

Jak podano w uzasadnieniu, zarzuty wobec klubu były tylko nieco mniejsze niż wobec Arki Gdynia, stąd podjęto decyzję o zbliżonej karze.

P.S. Pojawiła się też informacja o 50 tys. zł kary finansowej.

czwartek, 2 sierpnia 2007

Oni zszargali dobre imię Zagłębia | 02.08.2007
Ukarany degradacją za przestępstwa korupcyjne klub piłkarski Zagłębie Sosnowiec zamierza walczyć o swoje dobre imię. Adwokat Zagłębia, Tomasz Damięcki, wymienił osoby, które uwikłały sosnowiecką drużynę w korupcyjny proceder. (...) Są to: Wojciech Rudy, Waldemar Włosowicz, Krzysztof Tochel, Michał Nowak, Bogdan Pikuta, Marcin Lachowski, Wojciech Małocha, Mariusz Ujek, Łukasz Antczak, Daniel Treściński, Marcin Drzymont, Janusz Wolański oraz sędziowie i działacze struktur PZPN: Mariusz Górski, Marian Dusza, Sławomir Berezowski, Tomasz Witkowski, Mariusz Ściński, Zbigniew Rutkowski, Janusz Walicki, Piotr Wieczerzak.

Klub wystosował wniosek do PZPN o wszczęcie postępowania wyjaśniającego wobec tych osób. "Zwracamy się z prośbą o wyjaśnienie, czy Związek ponosi odpowiedzialność za działania tych sędziów, obserwatorów i innych działaczy, którzy będąc kierowani odpłatnie do obsady sędziowskiej oraz do pełnienia funkcji obserwatorów i innych w zawodach rozgrywanych w ramach rozgrywek piłki nożnej dopuszczali się czynów bezprawnych, godzących w dobre imię i wyrządzających szkodę klubom biorącym udział w tych rozgrywkach" - brzmi pismo skierowane do piłkarskiej centrali. (...)

Zagłębie zwróciło się także z apelem do wszystkich byłych i obecnych piłkarzy tego klubu, trenerów oraz działaczy, aby podzielili się swoją wiedzą o korupcji niezależnie od tego, czy uczestniczyli w niej, czy też nie, lub też biernie na nią przyzwalali. "Chcielibyśmy, aby w ten sposób te osoby pomogły nam odzyskać dobrze imię. Nie może być tak, że ludzie uwikłani w przestępstwo odchodzą z klubu, dalej działają, a klub zbiorowo odpowiada za ich działania. Niech przyjdą do nas i przynajmniej przeproszą, że narazili nas na kary" - wyjaśnił Damięcki.

Przewodniczący Wydziału Dyscypliny PZPN Michał Tomczak, informując o karach dla Zagłębia, przyznał, że sosnowiecki klub sam zaproponował degradację o jedną klasę rozgrywkową. Damięcki skomentował to następująco. "Jeśli klub jest szantażowany degradacją o dwie ligi, to lepiej chyba w takim momencie zaproponować degradację o jedną klasę. Nie możemy natomiast wyjawić, jaka była nasza propozycja dobrowolnego poddania się karze przed tygodniem".

Zagłębie Sosnowiec nie wyklucza odwołania się od decyzji WD PZPN. "Odwołanie zapewne będzie, ale nie wiemy jeszcze, od jakiego zakresu rozstrzygnięcia będziemy się odwoływać" - powiedział prawnik sosnowieckiego klubu.

rzeczpospolita.pl
Machiavelli
WSZYSCY DO CHORZOWA !!! MAMY 2000 BILETóW OD NIEBIESKICH, TRZEBA WYKUPIC WSZYSTKIE !!!!

zapisywać się !!! mozna on-line lub w Sklepie Kibica
kwintosz
Po 3 porażkach z rzędu w końcu dobra wiadomość:
W spotkaniu 4 kolejki Orange Ekstraklasy Zagłębie Sosnowiec pokonało Polonię Bytom 1:0 (1:0). Mecz odbył się na stadionie w Wodzisławiu, na którym gospodarzami był zespół z Sosnowca.

Co prawda nadal jesteśmy ostatni w tabeli z -1pkt na koncie ale choć trochę zbliżyliśmy się do zespołów wyżej.
Diadem
Z inicjatywy społeczeństwa Zagłębia Dąbrowskiego trwa akcja zbierania podpisów w celu złagodzenia kary nałożonej przez Wydział Dyscypliny Polskiego Związku Piłki Nożnej na Klub Zagłębie Sosnowiec SA. Poparcie dla tej inicjatywy można wyrazić również wypełniając zamieszczony na stronie Zagłębia formularz.
http://zaglebie.sosnowiec.pl/
Diadem
Jest już ponad 6 tysięcy wypełnionych formularzy z czego z Dąbrowy ponad pół tysiąca. Dziękujemy i zachęcamy tych którzy jeszcze tego nie zrobili do odwiedzenia strony Zagłębia.
kwintosz
W dupe 3:0 z ŁKSem. Oj będzie ciężko z tym utrzymaniem w II lidze(tak trzeba to traktować) chyba witaj III ligo, to był ten mecz z serii za "sześć punktów" które trzeba wygrywać. Bo jak nie z nimi to z kim.. Szkoda.. Miejmy nadzieję że jeszcze powalczymy..
pulsatilla1214
dokładnie... niestety ostatnio beniaminek chłopcem do bicia. wspomnieć grad bramek zaprzyjaźnionej Legii tongue.gif
vacu
To jest żenada po prostu - ja meczu nie widziałem ale z wypowiedzi na forum ZS wynika, że piłkarze wykazali zero zaangażowania, takie same wnioski można wysnuć na podstawie statystyk...
Może ja jestem dziwny ale nie rozumiem jak w ogóle - a tym bardziej zarabiając taką kasę jak piłkarze - można tak olewać swoją robotę... Tym bardziej, że chyba żaden piłkarz nie powie, że nie lubi tego co robi, bo zostać piłkarzem to marzenie 80% młodych chłopaków...

IMHO powinno "wrócić stare" a więc piłkarze na etacie np. górnika. Nie chce mu się grać - to niech zap... tydzień na dole za 1/10 pensji - może wtedy zacznie mu się chcieć ph34r.gif
kwintosz
Pierwszy mecz na Ludowym, na nowej murawie i niestety porażka z Wisłą 1:3. A było tak blisko brakło do remisu może z 8 min. Żałuję że nie byłem na meczu, był ktoś może?
:)
CYTAT
ZI

Zagłębie Sosnowiec klubem regionu!

Kibice klubu sportowego Zagłębie Sosnowiec chcą połączenia wysiłków miast zagłębiowskich w celu budowania piłkarskiego klubu „Zagłębia”. Z inicjatywą taką wyszedł klub kibica „Dywizjon 1906”, który założony został w Anglii. Ich celem jest połączenie wysiłków miast Zagłębia Dąbrowskiego takich jak Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza, Czeladź, czy Będzin w celu budowania i prowadzenia piłkarskiego klubu „Zagłębia”. Inicjatywę tę popiera zarząd klubu Zagłębie S.A. Sosnowiec proponując umieszczenie herbów miast zagłębiowskich w centralnym punkcie Stadionu Ludowego w Sosnowcu i na koszulkach piłkarzy. W ten sposób, na wzór Wielkopolski jednoczącej się dla wpierania Lecha Poznań, miałby powstać w naszym regionie Klub Zagłębia Dąbrowskiego.

Pomysł spodobał się prezydentowi Radosławowi Baranowi, który zadeklarował rozpropagowanie tej idei nie tylko wśród kibiców, ale w całym mieście, a w szczególności w instytucjach, stowarzyszeniach i związkach sportowych z terenu Będzina.

Będzin ze swoją rozbudowaną bazą sportową oraz stałą promocją kultury fizycznej i sportu wśród mieszkańców miasta jest podatnym gruntem dla tego typu inicjatyw.

......

komentarz red.:

Mieszkamy w nieobliczalnym regionie!

Mam osobistą satysfakcję, że w końcu nastąpiła oficjalna reakcja któregoś z miast ZD, a przecież zanosiło się na zupełnie coś odwrotnego kiedy odmówiono Zagłębiu zagrania w Zawierciu i Będzinie meczy Pucharu Ligi...

Rzuciłem w 2003 r. hasło na forum klubu - "Zagłębie Sosnowiec klubem regionu Zagłębia Dąbrowskiego", za tym poszło stworzenie działu z informacjami o regionie na stronie www.zaglebie.sosnowiec.pl, napis w topie tejże strony mówiący o Zagłębiu jako klubie regionu (który niestety został później usunięty), nie wspominając o idei Stadionu Zagłębia Dąbrowskiego oraz innych pomniejszych staraniach o to aby klub Zagłębie Sosnowiec był postrzegany regionalnie. Wszystko to z pomocą wielu osób, które nie szczędziły własnego czasu ani pieniędzy na ten cel.

Następnie kibice (Adventure Group) robili akcje darmowego wejścia dla zorganizowanych grup z innych miast ZD.

Po tym nastąpiła cisza i wreszcie kolejna oddolna inicjatywa (Dywizjon 1906) przyniosła pierwszy zamierzony efekt. Miejmy nadzieję, że ten precedens stanie się normą. Ciekawe co na to klub i inne miasta ZD włącznie z Sosnowcem...?

krvc

źródło: www.bedzin.pl/własne

popieram jesli nie pojdzie za tym zebractwo i wyciaganie reki po kase z innych miast
michu
CYTAT(kwintosz @ pon, 26 lis 2007 - 20:25) *
Pierwszy mecz na Ludowym, na nowej murawie i niestety porażka z Wisłą 1:3. A było tak blisko brakło do remisu może z 8 min. Żałuję że nie byłem na meczu, był ktoś może?

nie byłem, ale pracuje w Krakowie z fanami Wisły i mówili, że Zagłebie nieźle ich postraszyło w ostatnim meczu i powaznie bali się o wynik...
Krawiec
Właściwie ten sezon jest spisany na straty i wyniki chyba nie mają większego znaczenia. Chłopaki naprawdę zostawili zdrowie na boisku i po przegranej z Wisła nie byłem tak smutny jak po remisie z Widzewem gdzie mimo zapowiedzi nie było ani składnej gry ani walki.

W sobotę mecz z Lechem i oby dopisała pogoda.
filip13
moj kolega byl na wisle i siedział na mlynie. mówi że było zaje... yyyy, no po prostu fajnie
filip13
zaglebie.info:
CYTAT
Związkowy Trybunał Piłkarski PZPN podtrzymał we wtorek karę degradacji sosnowieckiego klubu za udział w aferze korupcyjnej. Jednocześnie postanowił jednak, że kara czterech ujemnych punktów zostanie przeniesiona na następny sezon. Dzięki tej decyzji Zagłębie ma na swoim koncie osiem punktów i do barażowego miejsca traci sześć, a nie dziesięć. - To był gest Trybunału wobec nowych władz klubu. Doceniamy ich heroiczny bój o przystosowanie stadionu do wymogów licencyjnych. To, że poświęcili swój czas i pieniądze w tak trudnym momencie dla Zagłębia - mówi Zbigniew Koźmiński, rzecznik prasowy PZPN.

- Dzięki tej decyzji Zagłębie wciąż ma szanse na utrzymanie w ekstraklasie, a w konsekwencji degradację tylko o jedną klasę rozgrywkową. W innym przypadku runda wiosenna nie miałaby już dla klubu z Sosnowca żadnego znaczenia - dodaje.

Związkowy Trybunał Piłkarski podtrzymał dodatkowo karę 50 tysięcy złotych grzywny.

Krzysztof Szatan, właściciel Zagłębia nie ukrywa rozczarowania wczorajszą decyzją PZT. - Jestem zasmucony, bo liczyłem na więcej. Co ja jestem temu winny, że inni grali nieczysto. Przez całe życie nikogo nie oszukałem, więc teraz czuję się jakbym dostał w twarz - wzdycha.

Przypomnijmy, że prokuratura zarzuca klubowi z Sosnowca ustawienie około 30 spotkań (w klubie twierdzą, że mocne dowody są tylko na kilka). W procederze mieli brać udział działacze, trenerzy i piłkarze. Okolicznością łagodzącą był fakt, że o niczym nie miał pojęcia zarząd klubu.

Zagłębiu nie pomogło poparcie 20 tysięcy kibiców, którzy podpisali się pod petycją w sprawie złagodzenia kary. Nie pomógł też wysoki rangą sosnowiecki duchowny, który również wsparł klub.

- Teraz będziemy patrzeć na ręce innym. Także ludziom z Wydziału Dyscypliny. Wszyscy, którzy chociaż trochę znają się na piłce wiedzą, że korupcyjnym błotem są upaprane wszystkie kluby. I to nie delikatnie tylko po same uszy! Na pewno nie zgodzimy się na rolę ostatniego ukaranego. Nie zgasimy światła! A Zagłębiem niech się martwią. Wiosną powalczymy, a do ekstraklasy wrócimy. Za dwa, trzy lata znowu będzie o nas głośno - zapowiada Szatan.

wreszcie sprawiedliwość! smile.gif
Goły
http://pl.youtube.com/watch?v=Zq3skrz0ZyE !!!!!!!!!!!!

domeldg
Zagłebie.S- Stoczniowiec G. 4-2 FT

Mecz bardzo dobry w wykonaniu hokeistów z Sosnowca.

Ludzi jeszcze nie tak dużo jak powinno być. Ale spokojnie przyjdą play off-y bedą tłumy.

Oprawa super pod koniec meczu.
http://www.youtube.com/watch?v=_6OTyfOgUJY

Kolejny bardzo CIEKAWY mecz W Sc. 13.01.2008 przyjezdza lider Cracovia Kraków.
nieznajomy
widze ze temat troche ucichl , szkoda ,ale chyba nie z powodu braku kibiców Zagłębia w DG biggrin.gif

To jak kto sie wybiera na mecz z Legią ??
filip13
no temat opuszczony ale jak miałem go przywracać do życia jak nikt tu nie zaglądał? dry.gif

A na Legii pewnie fajnie będzie, ale nie mogę pojechać sad.gif
Goły
TO NIE DOTYCZY KIBICÓW zAGŁĘBIA ALE WSZYSTKICH KIBICÓW :

http://s24.pl/oswiadczenie_kibicow_gks_u_k...ice-s42427.html

zero tolerancji dla policyjnej prowokacji !!!!
vacu
CYTAT(Goły @ śro, 26 mar 2008 - 16:07) *
TO NIE DOTYCZY KIBICÓW zAGŁĘBIA ALE WSZYSTKICH KIBICÓW :

http://s24.pl/oswiadczenie_kibicow_gks_u_k...ice-s42427.html

zero tolerancji dla policyjnej prowokacji !!!!

Jedno mnie tylko zastanawia - skoro prowokacja miała miejsce w Krakowie to skąd ta agresja w Tarnowie (jadąc w tę stronę Tarnów jest wcześniej przecież...)? Niestety nic o tym nie ma w ww. oświadczeniu więc sam nie wiem co o tym myśleć...

Bo jeśli to faktycznie Policja powoduje zamieszki to jest to godne potępienia ale jeśli zamieszki wywołują pijane gnojki to ja tylko przyklaskuję użyciu gumowych kul i pałek, bo jak ktoś chce dać drugiemu w mordę to niech się na boks zapisze zamiast niszczyć publiczne - w tym moje - mienie. Niestety w oświadczeniu nie ma nic o Tarnowie więc trudno o obiektywną opinię...
nieznajomy
CYTAT(vacu @ nie, 30 mar 2008 - 14:54) *
Jedno mnie tylko zastanawia - skoro prowokacja miała miejsce w Krakowie to skąd ta agresja w Tarnowie (jadąc w tę stronę Tarnów jest wcześniej przecież...)? Niestety nic o tym nie ma w ww. oświadczeniu więc sam nie wiem co o tym myśleć...

Bo jeśli to faktycznie Policja powoduje zamieszki to jest to godne potępienia ale jeśli zamieszki wywołują pijane gnojki to ja tylko przyklaskuję użyciu gumowych kul i pałek, bo jak ktoś chce dać drugiemu w mordę to niech się na boks zapisze zamiast niszczyć publiczne - w tym moje - mienie. Niestety w oświadczeniu nie ma nic o Tarnowie więc trudno o obiektywną opinię...

W Tarnowie policjant potraktował pałką kibica Gieksy, ktory przechodzil z wagonu do wagonu, wiec zaczely sie zamieszki
ario
CYTAT
Ludowy znowu zdobyty
Drużyna Zagłębia Sosnowiec doznała piątej z rzędu porażki w rozgrywkach ekstraklasy, a zarazem trzeciej na Stadionie Ludowym. Dzisiaj sosnowiczanie nie sprostali mającemu mocarstwowe ambicje Górnikowi Zabrze i zasłużenie ulegli 0:2. Obie bramki dla zabrzan padły w końcowej fazie I połowy spotkania. W 37. minucie po dośrodkowaniu Jerzego Brzęczka Jewhen Kopył przy interwencji w powietrzu zderzył się z Marcinem Komorowskim i wypuścił piłkę z rąk. Do futbolówki dopadł reprezentant Polski Tomasz Zahorski i posłał ją do siatki. 5 minut później padł jeszcze piękniejszy gol. Konrad Gołoś wyłożył piłkę do Jerzego Brzęczka, a ten strzelił zza pola karnego w narożnik bramki Zagłębia. W II połowie goście grali bardzo rozsądnie i do końca meczu utrzymali dwubramkowe prowadzenie. Najlepsze okazje na strzelenie bramki zmarnowali Paweł Cygnar i Vladimír Bednár. Ten pierwszy w 59. minucie z bliskiej odległości posłał piłkę nad poprzeczką, a Bednár w 68. minucie miał przed sobą pustą bramkę, ale również strzelił nad bramką. Trener Piotr Pierścionek miał dzisiaj bardzo ograniczone pole manewru jeśli chodzi o zmiany. Z powodu kontuzji plac gry przedwcześnie musieli opuścić Dženan Hošić i Jewhen Kopył.

Żal...

No to wracamy do trzeciej ligi i jazda. Już czekają na Nas takie zespoły jak:
Koszarawa Żywiec, Miedz Legnica, MKS Kluczbork, Chrobry Głogów, Rozwój Katowice i wiele wiele innych wspaniałych drużyn mających w swojej historii sukcesy na arenie międzynarodowej...
ario
http://www.sportfan.pl/artykul/341/kupiles...do-nizszej-ligi

CYTAT
Nie ma sprawiedliwości. Arka Gdynia, Górnik Łęczna, Szczakowianka - te kluby wyrzucono z ligi. Inni unikną takiej kary.

Kluby zamieszane w korupcję, wobec których toczyły się postępowania w Wydziale Dyscypliny PZPN, mogą odetchnąć z ulgą.

11 maja zjazd związku. Wówczas przedstawione zostaną projekty PZPN i Ekstraklasy S.A . co do sposobu karania klubów ustawiających mecze. Oba pomysły zakładają rezygnację z karnych degradacji.

- W zeszłym tygodniu przeprowadzane były konsultacje z wszystkimi klubami ekstraklasy. Chcemy wypracować taki kompromis, który będzie do zaakceptowania przez 16 klubów. Zależy nam właśnie na tym, żeby pod tym projektem podpisali się wszyscy - przekonuje na łamach "Dziennika" Adrian Skubis, rzecznik Ekstraklasy S.A.

Kluby, które ustawiały mecze mogą spodziewać się najwyżej ujemnych punktów i kar finansowych. W każdym razie z ligi już nikt nie spadnie. Mało tego! Skórę uratują także już skazane na degradację Widzew Łódź i Zagłębie Sosnowiec. Nikt jednak nie nazywa pomysłów "amnestią". Przecież kary będą!

- Amnestia oznacza darowanie kar, a nam przecież chodzi tylko o zaprzestanie karania klubów degradacjami. Na pewno jednak nie zrezygnujemy z orzekania punktów ujemnych czy kar finansowych. O tym nie może być mowy - twierdzi prezes Ekstraklasy S.A. Andrzej Rusko.

Zatem zachowanie 16-zespołowej ligi jest ważniejsze niż sprawiedliwe rozwiązanie problemu korupcji.

Jak wobec tego mają czuć się włodarze Arki Gdynia, Górnika Łęczna czy Szczakowianki Jaworzno, które za takie same winy, spuszczono z ligi bez mrugnięcia okiem? Kolejny raz wyszła na jaw hipokryzja "panów od naszej piłki".

Redakcja Sportfan.pl
Krawiec
Wywiad z nowym prezesem Zagłębia, Markiem Adamczykiem

Rozmawia: Piotr Krawczyk. Wszyscy kojarzą pana z występów w Zagłębiu natomiast chciałbym abyśmy poznali karierę poza boiskową Marka Adamczyka w kontekście funkcji, którą od wczoraj pełni. Zacznijmy może od studiów…

M. Adamczyk: Skończyłem Wydział Prawa na Uniwersytecie Śląskim z małą przerwą związaną z grą w Zagłębiu oraz Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, kierunek: Analiza Rynków Finansowych i Doradztwo Inwestycyjne - studia podyplomowe.

Wykształcenie prawnicze i ekonomiczne oraz spore doświadczenie biznesowe. Z tego co wiem pracował pan ostatnio jako Dyrektor ds. Ofert w Domu Maklerskim IDM S.A. z siedzibą w Krakowie...

Spośród firm, w których byłem zatrudniony większość funkcjonuje na rynku kapitałowym w związku z czym znajomość prawa handlowego oraz doświadczenie w pozyskiwaniu kapitału nie są mi obce.

Może wybiegnę daleko w przyszłość, ale czy pomysł wprowadzenia Zagłębia na Giełdę Papierów Wartościowych jest w naszym przypadku realny?

więcej:

http://zaglebie.info/sosnowiec,wywiad-z-no...amczykiem,14459
Degland
Degland

RAZEM BRACIA DO CZĘSTOCHOWY!!!
ZMK

http://www.tvzaglebie.pl/?p=768
Degland
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.