CYTAT(gregol @ pon, 09 sty 2012 - 20:44)

Fakty to nie tylko złotówki. Usilnie podajesz, że Państwo nic z tego nie ma bo przeliczasz tylko na PLN. Przypuszczam, że nikt nie jest wstanie policzyć a tym bardziej przeliczyć tego na złotówki. Ile dzieciaków ile dorosłych potrafi uratować drugą osobę dzięki WOŚP i dzięki tym co się w trakcie finału dzieje.
Przeliczam na złotówki, bo to one najlepiej oddają to ile się wkłada i ile wyciąga. Poza tym nie lubię retoryki i to w sferze abstrakcji ile WOŚP ratuje dzieci, bo odwracając to możemy się zapytać ile dzieci w takim razie NFZ morduje (ew ile Jurek Owsiak chciałby wykonywać aborcji) .. co jest absurdem. Z jednej strony się mówi jaki ważny ten promil (pomoc WOŚP) w morzu potrzeb, z drugiej Państwo drugie tyle marnuje na oprawę..

Piszesz, że Państwo jednym daje mniej innym więcej. A może wynika to z obrotności tych ludzi. Owsiak ma to do siebie, że robi dużo hałasu. Pewnie dlatego tak to gryzie.
Żyjemy w państwie prawa, a nie kraju w dzikiej afryce. Wszystkich obowiązują przepisy, zwłaszcza władzę której to obywatele powinni patrzyć na ręce.

Wspomniałeś o Annie Dymnej. Wszedłem na szybko na stronę jej fundacji, bardzo szybko trafiłem, że od Nadleśnictwa dostali działkę pod swą działalność. Z naszego podwórka jeszcze niedawno toczyły się rozmowy nad przekazaniem działki w sosnowcu na jedną z organizacji kościelnych (nie chce mi się teraz szukać o co dokładnie chodzi). Nie chce mi się już szukać, ale sądzę, że PAH też ma kasę od Państwa dodatkową. Anna Dymna, Janina Ochojska goszczą w telewizji dziesiątki razy częściej niż Owsiak. Też powiesz, że są faworyzowane i to źle?
Anna Dymna to przykład jeden z wielu, dopiero po latach ktoś ją zauważył i tylko dlatego, że była aktorką.. Marka Kotańskiego zauważyli dopiero po śmierci. Obecnie Anna nawet współpracuje z Jurkiem, choć przed laty był miedzy nimi ostry konflikt. Bardziej mnie, martwi los wszystkich mniejszych organizacji, gdzie ludzie bez etatów, z zwykłej pasji, mający efektywność blisko 100% pomagają nie w świetle jupiterów, ale ciszy. Którzy kilkunastokrotnie próbowali się wybić przy WOŚP, a skończyło się klęską. Dziwi mnie, że w USA wszystkie organizacje mogą się wspierając, może być jeden dzień gdzie wszyscy kwestują.. Jak widać w Polsce się nie da, ma być tylko Owsiak i koniec. Aha sprawa organizacji kościelnych czy też związków wyznaniowych jest regulowana przez ustawę o działalność pp i wolontariacie i dla mnie to jest transparentne, dodatkowo oparte o zasadę subsydiarności, biorącej pod uwagę zasięg i doświadczenie ów związku. Tego związku z WOŚP natomiast nie rozumiem i nie wiem jak to funkcjonuje od strony prawnej. Choć np mnie cieszy akcja z minionego roku Wrocławia i Katowic kiedy prezydenci nie finansowali WOŚP, po prostu przekazali kasę..
Nic mnie tak od dawna nie rozbawiło. Transparentna działalność organizacji kościelnych. Pojechałeś po bandzie. Proponuję wirtualną przejażdżkę po witrynach Caritasu i poszukanie zakładek "rozliczenie finansowe".